בשרי פרגיות בקארי מאסמאן, מא - ועד ת (כמעט כמו בתאילנד)

יואל ארלנגר - קקטוס

אוהב קצת מהכל
מנהל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
עריכה והפקת סרטים
ערב שבת אחד ישבתי ביאוש מול ספר המתכונים ולא ידעתי מה להכין.
הכל נראה לי אותו עיקרון, מטגנים בצל, רטבים, ירקות, ביצה, טמפורה. בקיצור מייאש.
רציתי משהו קצת יותר אקזוטי, אז הכנתי שניצלים.
ובמוצאי שבת יצאתי לטיול בין הארצות, קניתי את הכרטיס הראשון שמצאתי, ואחרי חצי יממה, נחתתי בתאילנד.
בתאילנד מצאתי את שאהבה נפשי.
פרגיות, חתוכות לקוביות.
צפות בתוך נוזל ארומטי שמורכב מקרם קוקוס ומחית תבלינים עמוקת טעמים.
ומסביב קוביות של תפוחי אדמה ודלעת, על מצע של אורז לבן צח וענוג.
לתבשיל הנהדר הזה קוראים קארי.
להבדיל מהקארי ההודי שבדרך כלל מבוסס על תבלינים יבשים, הקארי התאילנדי מבוסס על מחית של ירקות שורש ותבלינים ארומטים, והנה באו המוסלמים לתאילנד, ונתנו לקארי שלהם (להאלן וסהלן: "מסמאן קארי") תבלינים שיותר מוכרים לנו, כמו הקינמון, ההל, ואגוז המוסקט.
הגרסה שאני מכין לא מתיימרת להיות הגירסה המקורית, שכן הגירסה המקורית אינה כשרה, ובכל מקרה לא בטוח שיש לנו את כל המרכיבים הנדרשים, שורש כוסברה הוא ממש נדיר כאן משום מה, וגלנגל טרי הוא כמעט בל יראה ובל יימצא.
הכמויות שאני מציג כאן הם בבחינת "בערך" ומה שיוצא אני מרוצה.
קדימה, בואו לבשל.

מתחילים בהכנת המחית:
אפשר להשתמש בכל מיני מרכיבים, והתוצאה בעיני התאילנדים תהיה מזעזעת, אבל בשבילנו זה בסדר, גם ככה אנחנו לא מכירים את המקור.

לוקחים שני פלפלים ירוקים חריפים ביותר.
חמישה שיני שום טרי ועסיסי
2 בצלי שאלוט או בצל ירוק יפה
שורש כוסברה (נדיר) או גבעולי כוסברה עבים ורעננים
חתיכה נחמדה של שורש ג'ינג'ר מסוקס
כמה גבעולי למון גראס (יותר קל להשיג מיובש, לא מהסוג שמשמש לתה) לא משתמשים בחלק העליון, אלא בגבעול הלבן.
חתיכה יפה של שורש גלנגל (קשה להשיג טרי, אפשרי להשיג מיובש בחנויות טבע)
2 עלי קפיר לייים טריים (או מיובשים(או עלי דפנה))
1 שורש כורכום טרי (אם אין טרי, אז כפית כורכום יבש תעשה את העבודה)
את כל אלה קוצצים בבלנדר מעולה, למחית, בליווי כף שמן זית מעט מיץ לימון (וגרידה גם מומלץ) וכפית מלח.

לוקחים מחבת יבשה ומחממים.
קולים עליה
2 פלפל שאטה יבש
כפית פלפל שחור שלם
כפית כמון שלם
חצי כפית פלפל אנגלי
מקל קינמון
כמה כוכבי אניס
2 כפיות זרעי כוסברה
כמה שרביטי ציפורן
כמה תרמילי הל.

קולים לזמן קצר, ומכניסים לתוך התערובת בליווי כף פפריקה.
ממשיכים לקצוץ עד לקבלת מחית גסה.

וזהו
יש לכם מחית קארי לתפארת, אפשר לשמור הרבה זמן במקרר.
(אפשר גם לקנות מחית קארי בסופרמרקט..)
קארי.jpeg
עכשיו מכינים את התבשיל.
חותכים את הקילו פרגיות לקוביות.
חותכים 2 תפוחי אדמה לקוביות לא גדולות.
חותכים חצי דלורית לקוביות באותו הגודל.
חותכים בצל ירוק לפרוסות.
אפשר גם שאלוט לרבעים.
כמה שיני שום קצוצות לא יזיקו.

בווק או סוטז' מחממים 2 כפות שמן
לוקחים 2 כפות מהמחית (כדאי לטעום בזהירות, אמור להיות חריף אש, אם לא חריף אש, עדיף 3 כפות)
ומכניסים לתוך השמן החם, ומטגנים "עד שעולה הריח" (זאת ההגדרה).
פותחים פחית של קרם קוקוס, ומוסיפים חצי מהכמות לתוך הווק (בחורף חשוב לערבב את הקרם)
לתוך התערובת של הקרם והקארי מוסיפים את הפרגיות ומעט מטגנים.
מוסיפים את הירקות וממשיכים מעט בטיגון.
מוסיפים את מה שנשאר מהקרם, כוס מים, כף וחצי של תמרינד (אם משיגים) כף או שניים של סוכר דקלים או סוכר חום.
בגרסה המקורית מוסיפים רוטב דגים, אבל בגלל שזאת בעיה לאכול דגים עם בשר, אז ממירים ברוטב סויה יפני.
טועמים וממליחים.
אפשר להוסיף מקל קינמון וכוכבי אניס לתבשיל.

ממשיכים לבשל כ20 דקות ומגישים על אורז לבן יפהפה וצח.

נ.ב.
ניתן להמיר את הפרגיות לחזה עוף, דג לבן, או טופו, לבחירתכם.
 
נערך לאחרונה ב:

יואל ארלנגר - קקטוס

אוהב קצת מהכל
מנהל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
עריכה והפקת סרטים

ביזנס מן

משתמש מקצוען
קקטוס כנראה יש לו חנות טבע מתחת הבית עם כל המצרכים האלו
אני אין לי ולכן יש לי מתכון יותר אנושי ישראלי לאלו שאין להם כח לרוץ לחנות טבע
סה"כ שינויים קטנים
לקארי תאילנדי אם אופציה לקארי אדום או מסאמן
חתיכה גדולה של שורש ג'ינג'ר, קלופה
5-6 שיני שום, קלופות
3-4 בצלי שאלוט או 1 בצל סגול/לבן קטן
2 לימונים או ליים (עדיף ליים)
3 גבעולי למון גראס טרי
כף זרעי כוסברה שלמים או טחונים
1/2 צרור כוסברה, גבעולים בלבד (הגבעולים מחליפים שורש כוסברה שמאוד קשה להשיג בארץ, יש להם טעם עדין יותר מזה של העלים אז ממליץ להשתמש גם אם אתם לא אוהבים כוסברה)
1/3 כוס שמן קוקוס (או שמן אחר שיש לכם בבית כמו שמן זרעי ענבים ואפילו שמן זית)
כף גדושה מלח גס
אופן הכנה:

  • מורידים את הקצוות מגבעול הלמונגראס ופורסים אותו דק.
  • את הג'ינג'ר מורידים את הקליפה חותכים גס. את הבצל הסגול או השאלוט חותכים גס.
  • בעזרת קולפן מסירים אל הקליפה מהלימון או הליים. חשוב להוריד בעיקר את החלק הצהוב/ירוק של הקליפה, ככה שבבמרח עצמו יהיה כמה שפחות מהחלק הלבן והמר.
  • קוצצים גס את גבעולי הכוסברה.
  • שמים את כל המצרכים במעבד מזון או בלנדר וטוחנים לממרח.
  • לאחר שהממרח טחון ממשיכים לתת למעבד או לבלנדר לפעול לפחות דקה נוספת ועדיף 2 דקות כדי שכל המרכיבים ממש יתערבלו ויתמזגו זה עם זה.
  • אפשר לשמור בהקפאה (בקופסאות קטנות) עד שמוכנים להשתמש. נשמר במקרר שבועיים ויותר
להפוך את זה למסאמן לוקחים 4 כפות גדושות מהממרח מוסים לזה כף גדושה בהרט כפית שטוחה של כורכום וכפית גדושה פפריקה חריף או מתוק
 

יואל ארלנגר - קקטוס

אוהב קצת מהכל
מנהל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
עריכה והפקת סרטים
קקטוס כנראה יש לו חנות טבע מתחת הבית עם כל המצרכים האלו
אני אין לי ולכן יש לי מתכון יותר אנושי ישראלי לאלו שאין להם כח לרוץ לחנות טבע
סה"כ שינויים קטנים
לקארי תאילנדי אם אופציה לקארי אדום או מסאמן
חתיכה גדולה של שורש ג'ינג'ר, קלופה
5-6 שיני שום, קלופות
3-4 בצלי שאלוט או 1 בצל סגול/לבן קטן
2 לימונים או ליים (עדיף ליים)
3 גבעולי למון גראס טרי
כף זרעי כוסברה שלמים או טחונים
1/2 צרור כוסברה, גבעולים בלבד (הגבעולים מחליפים שורש כוסברה שמאוד קשה להשיג בארץ, יש להם טעם עדין יותר מזה של העלים אז ממליץ להשתמש גם אם אתם לא אוהבים כוסברה)
1/3 כוס שמן קוקוס (או שמן אחר שיש לכם בבית כמו שמן זרעי ענבים ואפילו שמן זית)
כף גדושה מלח גס
אופן הכנה:

  • מורידים את הקצוות מגבעול הלמונגראס ופורסים אותו דק.
  • את הג'ינג'ר מורידים את הקליפה חותכים גס. את הבצל הסגול או השאלוט חותכים גס.
  • בעזרת קולפן מסירים אל הקליפה מהלימון או הליים. חשוב להוריד בעיקר את החלק הצהוב/ירוק של הקליפה, ככה שבבמרח עצמו יהיה כמה שפחות מהחלק הלבן והמר.
  • קוצצים גס את גבעולי הכוסברה.
  • שמים את כל המצרכים במעבד מזון או בלנדר וטוחנים לממרח.
  • לאחר שהממרח טחון ממשיכים לתת למעבד או לבלנדר לפעול לפחות דקה נוספת ועדיף 2 דקות כדי שכל המרכיבים ממש יתערבלו ויתמזגו זה עם זה.
  • אפשר לשמור בהקפאה (בקופסאות קטנות) עד שמוכנים להשתמש. נשמר במקרר שבועיים ויותר
להפוך את זה למסאמן לוקחים 4 כפות גדושות מהממרח מוסים לזה כף גדושה בהרט כפית שטוחה של כורכום וכפית גדושה פפריקה חריף או מתוק
אין בעיה, רק תן קרדיט ליוצר
 

יואל ארלנגר - קקטוס

אוהב קצת מהכל
מנהל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
עריכה והפקת סרטים

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קמא

א מִזְמוֹר לְדָוִד יְהוָה קְרָאתִיךָ חוּשָׁה לִּי הַאֲזִינָה קוֹלִי בְּקָרְאִי לָךְ:ב תִּכּוֹן תְּפִלָּתִי קְטֹרֶת לְפָנֶיךָ מַשְׂאַת כַּפַּי מִנְחַת עָרֶב:ג שִׁיתָה יְהוָה שָׁמְרָה לְפִי נִצְּרָה עַל דַּל שְׂפָתָי:ד אַל תַּט לִבִּי לְדָבָר רָע לְהִתְעוֹלֵל עֲלִלוֹת בְּרֶשַׁע אֶת אִישִׁים פֹּעֲלֵי אָוֶן וּבַל אֶלְחַם בְּמַנְעַמֵּיהֶם:ה יֶהֶלְמֵנִי צַדִּיק חֶסֶד וְיוֹכִיחֵנִי שֶׁמֶן רֹאשׁ אַל יָנִי רֹאשִׁי כִּי עוֹד וּתְפִלָּתִי בְּרָעוֹתֵיהֶם:ו נִשְׁמְטוּ בִידֵי סֶלַע שֹׁפְטֵיהֶם וְשָׁמְעוּ אֲמָרַי כִּי נָעֵמוּ:ז כְּמוֹ פֹלֵחַ וּבֹקֵעַ בָּאָרֶץ נִפְזְרוּ עֲצָמֵינוּ לְפִי שְׁאוֹל:ח כִּי אֵלֶיךָ יְהוִה אֲדֹנָי עֵינָי בְּכָה חָסִיתִי אַל תְּעַר נַפְשִׁי:ט שָׁמְרֵנִי מִידֵי פַח יָקְשׁוּ לִי וּמֹקְשׁוֹת פֹּעֲלֵי אָוֶן:י יִפְּלוּ בְמַכְמֹרָיו רְשָׁעִים יַחַד אָנֹכִי עַד אֶעֱבוֹר:
נקרא  5  פעמים

ספירת העומר

לוח מודעות

למעלה