השקעות

כל נושאי ההשקעות! החל מחיסכון פנסיוני והשתלמות, השקעות בשוק ההון ונדל"ן, ועד להשקעות בסטארטאפים וכו'.
מנהל הפורום: השקעות R הון, מקצועי בלבד

מאמרים אחרונים באתר

• נעול
    • נעוץ
    8K
  • ברוכים הבאים לפורום השקעות!
    הגעתם לפורום הרווחי ביותר!
    בפורום השקעות מצפה לכם ידע בשווי כמה מיליוני שקלים לפחות!

לפניכם מדריך היכרות קצר לחדשים בפורום השקעות
    לפני שמתחילים מומלץ לקרוא היטב את המאמרים של מקצועי בלבד
    המאמר הראשון>>>
    והמאמר השני>>>

להלן הנושאים המרכזיים:

פנסיה
    כל השאלות בנושא פנסיה>>>
    הסבר על הדו"ח פנסיה>>>

קרן השתלמות
    כל השאלות בנושא קרן השתלמות>>>
    מאמר: קרן השתלמות טובה לעובדי הוראה>>>

חיסכון לכל ילד
    כל השאלות בנושא חיסכון לכל ילד>>>
    מסלול השקעה בחיסכון לכל ילד>>>
    דיון: האם להוסיף 57 ש"ח (2024) בחיסכון לכל ילד>>>

מדריך להשקעה בשוק ההון
    אשכול עזרה למשקיעים חדשים בשוק ההון>>>
    כאן תרגישו חופשי לשאול שאלות שבסיכוי גבוה יוציאו אתכם נודניקים/ לא חכמים במיוחד...>>>
    דיון: השקעה בשוק ההון דרך חשבון הבנק או בית השקעות>>>
    מידע: פתיחת חשבון בברוקר זר>>>
    עדכונים למשקיע פאסיבי>>>

במה כדאי להשקיע?
    דיון: מה עדיף S&P 500 או מדד עולמי?>>>
    קרנות אינווסקו שקליות>>>
    קרנות בלאקרוק שקליות>>>
    מאמר: אשכול קרנות כספיות>>>

מטבעות קריפטוגרפיים
    דיון: האם לרכוש ביטקוין>>>
    דיון על עתיד הקריפטו>>>
    מדריך: איך לרכוש ביטקוין>>>

כשרות
    אשכול כשרות בהשקעות>>>

השקעה ממעשר כספים
    דעות רבנים על השקעה מכספי מעשר כספים

דמי ניהול
    אשכול דמי ניהול>>>

מס רווח הון
    מאמר: על הדרך להיפטר ממס רווח הון
    מדריך מס לאזרח אמריקאי>>>

הגמ"ח המרכזי
    הגמ"ח המרכזי מול שוק ההון השוואת סיכונים>>>
    היתכנות הגמ"ח המרכזי>>>>

השקעות נדל"ן
    עסקאות 20/80
    (בכל השקעה בנדל"ן יש הרבה משתנים, לכן בלתי אפשרי לנהל דיון אחיד על כל הדירות להשקעה.
    בפורום ישנם אשכולות רבים. על כל נכס ועיר ראוי לפתוח אשכול. ניתן להיעזר בתגיות.)

זהירות!
    ממה צריך להיזהר בהשקעות ופיננסים>>>

ועוד אשכולות רבים מלאים בידע "מעשיר"
    קריאה מהנה!
    זהו נגמר התירוצים תעברו היום וחסכו לילדים שלכם ולכם.
    ושחברת אינפינטי בחיסכון לכל ילד היא הכי שווה [בכשרות]
    מצורף קישור מעודכן להעברה מיידית
    תעשו את זה, אבל עכשיו!!!!
    שאלת תם: אין בעיה חוקית בכזה ניסוח? (אולי כדאי למחוק או לשנות)
    @מקצועי בלבד @השקעות R הון @מפתחות - מאגר דירות.
    כללי הפורום

בשעה טובה נפתח תת פורום מיוחד אשר נועד לרכז את כל ענייני ההשקעות, אשר מילאו את פורום על המחיה והגיע הזמן שירוכזו בתת פורום חדש וייחודי לנושאים אלו.
    (ותודה מיוחדת ל
    @ניהול האתר ול @הכלבויניק על הסבלנות...
    וברכות למנהל החדש @השקעות R הון שהצטרף אליי לניהול תת פרום השקעות.

בין הנושאים השייכים לפורום הם כל נושא אשר נוגע בעצם להשקעות שלכם ולכל המסתעף מזה.

דוגמאות:
    חיסכון פנסיוני
    קרן השתלמות
    קופת גמל להשקעה
    חיסכון לכל ילד
    שוק ההון
    השקעות נדל"ן
    רעיון להשקעה
    P2P
    סטארטאפים
    ועוד ועוד.

חשוב שיהיה סדר ברור בפורום כדי שיהיה קל לשוטט בו ולהיעזר בקלות, ולמצוא את מה שמחפשים או רוצים ליידע בקלות, ככל האפשר.

לכן מתבקשים חברי הפורום להיצמד להוראות דלהלן:

1. בפורום השקעות חובה לשמור על שיח מכובד ומכבד, ולא לרדת בשום אופן לפסים אישיים.
    2. חל איסור פרסום נדל"ן ומתווכים.
    3. על המשתמשים לכלול גילוי נאות על הקשר בינם להשקעה.
    4. כלל חדש! מותר להעתיק כותרת ותקציר מכתבות ומאמרים המתפרסמים באתרים אחרים.
      אסור להעתיק כתבות או מאמרים בשלמותם מאתר אחר, גם לא במסגרת ספוילר.
    5. לפני יצירת נושא חדש לבדוק בדיקה מהירה, אם פתחו כבר נושא כזה, ע"מ שכל נושא שיפתח יהיה איכותי ומועיל, וע"מ למנוע כפילויות.
      טיפ - יש גם אופציה יעילה של חיפוש...
    6. שימו לב לשים מקדם מתאים לנושא שפתחתם.
    7. נא לשמור על ענייניות האשכולות.
    8. בכל מקרה של מעבר על כללי האתר, נא דווחו לנו ע"י הכפתור "דווח על תוכן שלילי" ובמקרים דחופים אפשר לתייג אותי או את @השקעות R הון.

כללי האתר:
    הכללים הבאים חלים על כלל הפורומים:
    • רוח האתר:
      אין להעלות נושאים או תמונות שאינן מתאימים לרוח האתר. הכלל שיש לנקוט בידכם, הוא האם נושא זה מתאים להיכנס לעיתונות החרדית המקובלת.

• פרסום לא מאושר:
      כידוע, עלויות תפעול האתר גבוהות, והאתר מתקיים בעיקר בזכות הפרסומים בתשלום. ע"כ אין לאפשר פתיחת נושאים בעלי אופי עסקי, דבר הפוגע בתחום הפרסום. משתמש הרוצה לפרסם בתשלום, מתבקש לפנות למנהל הפרסום באתר לקבלת הצעת מחיר.

• לוח המודעות:
      חשוב מאד, אין לכתוב כלל נתגובות השייכים לתחום לוח המודעות. ע"כ אנו לא נאפשר מכירת מוצרים, חיפוש בעלי מקצוע, פרסום משרות, חיפוש עבודה, פרסום וביקוש דירות.
    בתקווה שכולנו נפיק תועלת מרובה מהפורום.

בהצלחה לכולנו.
    עודכן אדר תשפ"ד
    ראשית, גופי הכשרות
    ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
    למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
    אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
    • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
    • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
    • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
    • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
    בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
    אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:
    לאחרונה עלתה בפורום השאלה האם נכון לפנות ליעוץ השקעות/סוכנות ביטוח וכו'

כתבתי דברים ונראה לי שלא הובנו מספיק
    וכך יש שהבינו מדברי שלהתייעץ עם סוכן ביטוח בנוגע להשקעות זה הכי טוב והכי זול.

לטעמי כמעט ואין מנוס מאוריינות פיננסית (וזה לא הרבה חומר) וכך כל אחד יכול לקבל את ההחלטות בעצמו.
    רק לאחר שאדם יודע איך הוא רוצה להשקיע, אני אכן ממליץ לפנות לסוכן ביטוח טוב שיטפל בתיק
    וזה עדיף מאשר לפנות ישירות לחברות הביטוח. כך מניסיון אישי רב.
    גם במחיר של דמי ניהול מעט יותר יקרים (צריך לחשב כדאיות) היות שהשירות של סוכני הביטוח משתלם (כמובן רק סוכנים שנותנים שירות טוב).
    בנוסף, אחרי שגיבשתם דעה, כדאי לשמוע גם את דעת הסוכן ביטוח. יש להם ניסיון רב והתמקצעות ואין מקום לזלזל בזה.
    יש בענף גם שרלטנים שאומרים דברים לא נכונים אפשר לשמוע לא חייבים להסכים.

בעניין יועץ השקעות בלתי תלוי
    תחשבו, מה הסיכוי שיועץ ההשקעות ימליץ על השקעה פאסיבית ויתן את כל הכלים ביד שלא נצטרך יותר את השירות שלו?!
    מניסיון כמעט כל יועצי השקעות הבלתי תלויים לא יתנו למתייעץ את כל הכלים. מהסיבה שהם רוצים שהוא ישאר תלוי בהם.
    לכן ומעוד סיבות רבות אני סבור שאין דבר כזה יועץ בלתי תלוי גם אם יש הגדרה כזאת.

עם זאת יש אנשים שמצליחים להיות הגונים ולדאוג לאינטרס של האחר למרות שזה על חשבונם. הם נדירים, אבל קיימים. ויש גם סוכני ביטוח כאלו.

כדאי להבין שזה נורמלי שמייעץ דואג לאינטרס שלו גם אם הוא מקבל תשלום מהפציינט. (למרות שזה אסור מדאורייתא גם בלי קבלת תשלום.)
    כי האינטרס האישי זה מובנה בתוך הנפש ואדם רגיל (למעט יחידי סגולה) יכול להצליח להתגבר על האינטרס האישי אבל לא להיות בן חורין מזה
    ותמיד יתכן שהמייעץ מעד ודאג לאינטרס של עצמו. לכן המתייעץ צריך לבדוק לאחר היעוץ שאכן היעוץ תואם את האינטרס שלו עצמו ולא לסמוך על אף אחד גם אם הוא שילם לו כסף על היעוץ.
    וכאן אנחנו חוזרים למשפט שפתחתי בו:
    לטעמי כמעט ואין מנוס מאוריינות פיננסית (וזה לא הרבה חומר) וכך כל אחד יכול לקבל את ההחלטות בעצמו.

מומלץ מאוד להפנים את הדבר הבסיסי הזה שהוא בבסיס של הבסיס של הבריאה
    לאנשים יש נטייה לחשוב על עצמם שהם הוגנים, אבל הם לא מכירים את עצמם שהם עושים מה שנוח לאינטרס שלהם ואז הם מכסים את זה באידיאלים שונים ובאג'נדות נעלות וכו' והכל לשם שמים. קשה לקבל אבל זאת המציאות.
    אם אנשים היו יודעים את זה הם לא היו נופלים בעוקצים
    כי הם היו יודעים שאם מישהו מספר לך שהוא דואג לאינטרס שלך, זה לא מעורר אמון אלא מעורר חשד.

סיימתם לקרוא, מה אתם צריכים לחשוב?
    האם הדברים נכונים?! אולי הוא כותב את הדברים מאינטרס אישי אולי הוא טועה בגלל שזה מה שנוח לו לחשוב? אם לא חשבתם את זה, תתחילו לתרגל חשיבה כזאת לא צריך להיות חשדניים אבל גם לא צריך להיות נאיבים ולקבל את הגרסה הנפוצה שאנשים דואגים לאינטרס של אחרים.
    אחד הבעיות שכל משקיע מתחיל נתקל בהם,
    זה שנניח אני שואל מישהו איזה מדד להשקיע, והוא עונה לדוגמא VOO, או שאני שואל אותו מה העמלות, והוא אומר שזה תלוי במינוף.
    אז נניח שאני יודע מה זה מינוף, ומה זה VOO, כי אני שומע כל שבוע ממוצע של 50 פודקאסטים, ששליש מהם קשורים למניות.
    אבל יש כאלה שאתה אומר להם VOO, והם אין להם מושג מה עושים עם זה.
    הם לא יודעים איפה לוחצים באתר בשביל לחפש סוגים, מה זה אומר מינוף, (אני לא מתכוון מה זה אומר בז'רגון, אני מתכוון מה זה אומר בעברית של חיידר.)
    הבעיה מתחיל ה מכך שמישהו שכבר מונח בתוך הקישקע של המניות, לא אוחז שיש פה מישהו ששואל מה לקנות, והוא מתכוון, איפה מכל הריבועים באתר ללחוץ, מה לכתוב שם, איזה תוצאה לבחור, מה ללחוץ עליה, איך לעשות את זה, וכאלה.
    הוא רגיל לכך שמישהו שואל איזה לקנות, ואומרים לו "SFJF294938" והוא קונה את זה, ועוד עשור בא להגיד תודה.
    אז אני פותח את האשכול הזה, לאנשים שצריכים תשובות על שאלות בעברית,
    • כמו, מה זה מינוף, ואיך אני מבין את זה אם אני לא יודע מה זה בורסה?
    • כמו, יש לי תיק בDJFHV, ואני רוצה לקנות משהו, מישהו יודע לומר לי את סדר הפעולות הנכון כדי ליפול על הדבר הנכון בצורה הנכונה?
    • כמו, החשבון שלי ננעל, ואני לא יודע מה זה אימולטור, ולא מה זה תוכנה. מישהו מוכן להסביר לי בעברית פשוטה?
    הבאתי את הדוגמאות האלה כי אני אישית נתקלתי בשאלות האלה, והייתי צריך לחפור עמוק כדי לקבל תשובה שאני יכול לתרגם לשפה שלי בפוזיצייה הנוכחית. אז אני הסתדרתי, בגדול. אבל יש כאלה שיש להם שאלה, והם שואלים, ואז מגיע מישהו חשוב כזה, שמבין בהכל, ועונה משהו מאוד פשוט, שכל האנשים באשכול הבינו, אבל הוא לא. ולא נעים לו לשאול, מה זה מנייה בכלל, או מה זה סוג נייר, ומה זה אומר ניוד של תיק בכלל, ואז הם נשארים בלי תשובה, למרות שעם קצת סיעור מוחות, יוכלו גם לכתוב מדריך להשקעות פאסיביות לילדים.

על כן, אני פותח את האשכול הזה, שבו יוכלו לשאול שאלות, מהבייסיק של הבייסיק, עד לרמת ביאורי מילים, והעונים ינסו לתרגם את מונחי התשובה למשהו שיכול גם להיות שיעור בכיתה ד' על שור שנגח.
    ואם לא הבנתם, תשאלו שוב, ושוב, ושוב. עד שתבינו. כי הטעות שעשיתם ב200 ש''ח שהשקעתם, אם לא תתקנו, תעשו אותה גם במיליון השני.
    וגם, אם יש משהו שאתם יודעים שאנשים שואלים את עצמם, או שאתם לא הבנתם בתחילת הדרך, אתם יכולים להסביר, רק תנסו לשכוח קודם את כל מילון המושגים שלכם.
    נ.ב.
    אני חייב לציין שהייתי בטוח שיעיפו אותי לרוח כבר בשלב הרבה יותר מוקדם. וזה שיש פה אנשים, שהדיבידנד שלהם שווה כמו התיק שלי או פי מאה, ועונים בסבלנות, ועוזרים, ומסבירים, אין ספק שזה יוצר קירוב של העניין לאנשים הפשוטים
    אז באמת תודה לכל משפחת פרוג ולכל המשקיעים, לא רק בתיק שלהם, אלא בלעזור לאחרים.
    שאלה תיאורטית.
    אדם שההון שלו מפוזר על פני 3 המכשירים הבאים: קרן השתלמות, קופ''ג להשקעה, ומסחר עצמאי.
    נניח שבכל מכשיר יש לו את אותו סכום, ונניח שבכולם הכספים נמצאים באותם מדדים.
    עכשיו מיודעינו מחתן ילד והוא רוצה למשוך כסף לנישואי הילד. [אין לו אופציה להלוואה].
    השאלה מאיפה הוא ימשוך את הכסף.
    במחשבה ראשונה חשבתי שימשוך מהקרן השתלמות, כי על זה הוא לא ישלם מס.
    אבל כמובן שזה לא נכון, כי הרבה יותר כדאי לו להשאיר את הכסף דווקא בקרן השתלמות כדי להרוויח את הריבית דריבית על כל הקופה ובכך לנצל את הפטור ממס על כמה שיותר מכספו.
    אז נשאר לנו את הקפו''ג להשקעה והמסחר העצמאי.
    ופה חשבתי שכנראה שיותר כדאי שימשוך מהמסחר עצמאי, כי בקופג''ל יש לו אפשרות להשאיר את הכסף עד גיל 60 ואז למשוך כקצבה חודשית ולהיפטר ממס, אז למרות שהדמי ניהול יותר יקרים, אבל לכאורה אם יש לו אפשרות לדחות את המשיכות עד גיל 60 לכאורה לעניות דעתי הכי כדאי למשוך מהמסחר עצמאי.
    מה דעת המומחים?
    כל כך הרבה מדברים על השקעה בS&P500, והבסיס להשקעה ולחיקוי המדד הזה נובע בעיקר משיטת ההשקעה הפאסיבית.
    שהיא השיטה היחידה שהצליחה לאורך זמן להביא רווחים יותר מכל אחד מוכשר או גאון כזה או אחר.
    כשמתבוננים ביסודות הפילוסופיה הלא כל כך עמוקה של ההשקעה הפאסיבית, יש יסוד אחד שכל הזמן חוזר על עצמו.
    במקום לקנות מניה בודדת אני קונה את כל השוק.
    אני לא צריך לשבור את הראש מה יקרה אם סמסונג תהיה חזקה יותר מאפל.
    פפסי מקוקה קולה.
    ישראכארט מאמריקן אקספרס.
    או גמיני' מGPT.
    ומדוע?
    כי כל חברות האלה יהיו בבעלותי. לאלו שמחפשים דיוקים, כן אני יודע, GPT עדיין לא נסחרת היא בהנפקה, זה רק בשביל לסבר את האוזן.
    וממילא כאן נשאלת השאלה.
    מה יקרה אם ארה"ב (סנופי) תחלש בתקופה מסוימת ולא תביא תשואות גבוהות כמו שהיא הביאה בעשור האחרון.
    או במקרה גרוע יותר תחדול מלהיות מובילה, אגב מי שרוצה יכול לעיין ערך קריסת המדדים ביפן
    למה אותו עקרון שאנחנו מבינים שצריך להשקיע בכל החברות במשק, לא מביא אותנו למסקנה שאנחנו גם צריכים להשקיע בכל המדינות בעולם.
    כבר היו כאן כמה דיונים על כך, אבל לצורך המחשה עשיתי בדיקה קצרה בגוגל והשוואתי בין הS&P500 (צהוב) לשאר העולם (כחול) (למתחילים ששמעו רק על הראשון: תחשבו שיש לכל העולם ביחד גם S&P משלו...).
    והאמת שדי הופתעתי...
    אז הנה להנאתכם.
    רק לסיום אומר "ההבדל בין משקיע חובבן למשקיע המקצוען הוא, שהמשקיע החובבן שואל איפה יש הכי הרבה תשואה, והמשקיע המקצוען שואל איפה יש קצת פחות תשואה והרבה פחות סיכון"
    1770925873089.png
    הקדמה:
    קרן השתלמות מופרשת לעובדי הוראה לצורך יציאה לשבתון
    ההפרשות הן 12.6% מהשכר קובע לפנסיה וכפי שיבואר בפירוט להלן.

נכון להיום עובד הוראה (מורה/גננת) שמקבל תקן נדרש לפנות לבנק בינלאומי ולחתום על פתיחת קרן השתלמות.
    עובדי הוראה רבים אינם יודעים שאמנם זאת ברירת המחדל
    אבל לא בהכרח האפשרות הטובה עבורם
    אכתוב כאן סקירה קצרה
    סיכום מעלות וחסרונות
    זהו תוכן חובה לקריאה לכל עובד/ת הוראה שמופרשת עבורו/ה קרן השתלמות כחוק.
    הפיצו לכל המורים, המורות והגננות!

לפני שתקבלו החלטה איזו קרן טובה עבורכם
    תצטרכו להחליט האם להשתמש בכספי קרן ההשתלמות ליציאה לשבתון,
    או תעדיפו לחסוך את הכספים לשימוש עתידי.
    באם התכנון שלכם לצאת לשבתון:
    עדיף לחסוך בקרן השתלמות של הסתדרות המורים.

מעלות
    :
    • הפרשות מעסיק 8.4% משכר. שהן 0.9% יותר מקרן השתלמות רגילה.
    • בשנת שבתון יש הפרשות לפנסיה !!
    • מענקי שכר לימוד למשתלמים. (112 שעות לימוד = גמול, כל גמול מעלה 1.2% מהשכר. אפשר לצבור 16 גמולים = 19.2%. תעודת B.A. מוסיף 8.75 גמולים = 10.5%.)
    • יציאה לשנת השתלמות ושבתון, מוסיף שנה לוותק.

חסרונות:
    • אין מענק עבודה (מס הכנסה שלילי).
    • אין נזילות. הכסף שנצבר מיועד ליציאה לשבתון ולכן גם לאחר 6 שנים אינו נזיל למשיכה הונית ברוב המקרים. (רק למי שיצא לשבתון פעם אחת. או בפיטורין ובמקרים קשים ל"ע. במשיכה הונית העובד זכאי רק ל 89% מהפרשות המעביד. כך שמי שלא מתכוון לצאת לשבתון, לא נותר לו מעלה בקרן השתלמות למורים רק חסרונות.)
    • הכסף מושקע באופן סולידי שלא מניב הרבה.

באם התכנון לחסוך את כספי קרן ההשתלמות לטווח ארוך ולוותר על היציאה לשבתון:
    ככל הנראה עדיף לכם לחסוך בקרן השתלמות שמשקיעה 100% במניות
    בעזרת ה' התשואה תהיה נאה יותר.

רשימת קרנות ההשתלמות הכשרות כאן>>>
    חשוב לדעת ! עובדי הוראה זכאים להפרשת מעסיק לקרן השתלמות 8.4% מהשכר (והעובד מפריש עוד 4.2%. סך הכל: 12.6%). אם תבחרו להפריש לקרן השתלמות רגילה המעסיק יפריש עבורכם רק 7.5% מהשכר (והעובד מפריש 2.5% עוד. סך הכל: 10%)

תשואות
    תשואות העבר של קרנות השתלמות מנייתיות עומדות על כ 10%
    בעוד שתשואות העבר של קרנות השתלמות למורים וגננות הניבו פחות מ4% במסלולים הכללים.
    ובמסלולי הלכה פחות מ2%!
    ניתן להשתמש במחשבון שלי לחישוב פערים וכדאיות. (תשואות העבר אינם אינדיקציה לתשואות העתיד!)
    חשוב לדעת השקעה בקרן השתלמות מניות מסוכנת מאוד למי שאינו מבין את משמעות ההשקעה.

מעלות:
    • תשואה טובה.
    • נזיל אחר 6 שנים.
    חסרונות:
    • הפקדות מעסיק והעובד נמוכות יותר כמו שכתבתי.
    • דמי ניהול יקרים יותר.
    עובדי הוראה צעירים אמורים להעדיף קרן השתלמות רגילה וגם מבוגרים יותר כדאי להם לשקול את העניין בחיוב.

נכון להיום רוב ככל עובדי ההוראה חוסכים בקרן השתלמות למורים וגננות.
    עם זאת בכל שלב ניתן לחשב מסלול מחדש.

אם קיבלת תקן עכשיו (מזל טוב!)
    או שאת רוצה לחשב מסלול מחדש ומהיום להפקיד לקרן השתלמות רגילה.
    התהליך פשוט מאוד
    קודם יש להצטרף בחברה
    חפשו בדפדפן את צמד המילים: הצטרפות לקרן השתלמות או ליין - שם חברה. (הפניקס, הראל אינפיניטי וכו')
    שימו לב! בטופס ההצטרפות המקוון שתמצאו באתר החברה
    תדרשו למלאות גם פרטי מעסיק
    אין מה להיבהל
    פרטי המעסיק
    כתובים בתלוש השכר
    לאחר מכן צריך לפנות למעסיק ולמלאות טופס ויתור
    מצורף טופס לדוגמא לעובדי חינוך העצמאי.
    בהצלחה!
    לקריאה נוספת כנסו כאן>>>
    חודש מרץ הגיע
    ואיתו המכתבים מחברות הביטוח.
    שימו לב! כל הדוחות זהים.

דוח לדוגמה:

צילום מסך 2023-03-14 162440.png

להלן הדרכה בסיסית:
    בשדה א' כתוב הסכומים שמגיעים לכם. (לא בהכרח שהם נזילים)
    בדוח מקרן פנסיה יופיעו שורות על הקצבאות שמגיעות לכם במקרה נכות חלילה, או במקרה מוות ה"י.
    הסכום צריך להיות 100% מהשכר למקרה מוות. (השכר שלכם מופיע בשדה ה')
    • בן זוג זכאי ל- 60% מהשכר הקובע לכל ימי חייו.
    • ילדים עד לגיל 21 סך הקצבאות לילדים – יעמדו על 40% מהשכר הקובע.
    כאמור סה"כ 100%.

ו75% מהשכר לנכות.
    אם זה לא כך תסדרו את העניין מול החברה/סוכן ביטוח.

בשדה ב מופיעים התנועות בקרן.
    בדו"ח מקרן פנסיה תראו בשדה ב את עלויות הביטוח
    *הביטוח הוא חובה והוא ביטוח טוב וזול.
    *רווקים/ות יוכלו לוותר על ביטוח שארים.

בשדה ג מופיע דמי הניהול שאתם משלמים.
    נתון למיקוח.
    בחיסכון לכל ילד עד גיל 21 לא משלמים דמי ניהול. לאחר גיל 21 משלמים 0.23%.
    בהשתלמות וגמל אם דמי הניהול מעל 0.6% זה מאוד יקר.
    בפנסיה יש דמי ניהול מהצבירה ויש מהפקדה.
    חשוב לדעת: בפנסיה יש קרנות נבחרות ברירת מחדל עם דמי ניהול זולים שכל אחד יכול להצטרף אליהם בדמי ניהול:
    1% מההפקדה 0.22% מהצבירה.
    להצטרפות:
    מיטב דש>>>
    אלטשולר שחם>>>
    מור>>>
    אינפיניטי>>> בדמי ניהול 1% מההפקדה 0.195 מהצבירה.
    יתכן שאתם יכולים לקבל דמי ניהול זולים יותר תלוי בגובה השכר, הצבירה או הסכם מעסיק.

בשדה ד' כתוב מסלול ההשקעה וגובה התשואה.
    טוב לדעת! ככל שאתם צעירים יותר, אופי ההשקעה אמור להיות עם סיכון רב יותר.
    כדאי להכיר את אופי ההשקעה במסלולים מחקי מדדי מניות הקיימים בחברות השונות.

בשדה ה כתוב השכר שלכם וההפרשות לפנסיה
    תבדקו אם הסכומים נראים לכם תואמים לשכר שלכם. (אפשר לבדוק מול תלוש השכר שלכם)
    תגמולי עובד - 6% מהשכר.
    תגמולי מעסיק - 6.5% מהשכר.
    פיצויים - 6%-8.33% מהשכר.

במידה ויש לכם סוכן ביטוח פרטי ההתקשרות יופיעו בשדה ו
    פנו אליו להוזלת דמי הניהול ושינוי המסלול ככל שהדבר נדרש.
    אם לא מופיע שם של סוכן פנו ישירות לחברת הביטוח.

בביטוח מנהלים מתחת לשדה א תופיע שורה כזאת:
    1678808283517.png
    אם מקדם ההמרה המובטח הוא מעל 200 אין סיבה להישאר עם הפוליסה.
    גם בפחות מכך ברוב המקרים זה לא משתלם. יש צורך להתייעץ עם איש מקצוע.

מחשבון פנסיה

מחשבון השוואת קרנות פנסיה

גילוי נאות: אינני יועץ/סוכן פנסיוני מובא למטרות אינפורמטיביות בלבד.
    ב"ה

לאור הפניות שאני מקבל לאחרונה בנושא זה, ולאור הבלבול השורר בנושא זה, אשתדל לתת את חלקי, ואקווה שיהיה בבהירות, ובקצרה.

שאלה:
    ה. שלמה היקר! רציתי לשאול אותך, קיבלתי הצעה מסוכן הפנסיה שלי, לנייד את צבירת קרן הפנסיה שלי לקופת גמל תוך השארת ההפקדה החודשית לקרן הפנסיה.
    הסוכן מיידע אותי בכך שדמי הניהול הם יקרים יותר משמעותית (כ0.6+ במקום כ0-0.22) אך לדעתו זה משתלם בגלל הסיבות אותם מנה בפני.

הסיבות שהוא מנה בפני הם כדלהלן:

1. מנגנון הבטחת תשואה.

כידוע בקרן הפנסיה המקיפה, יש כ30% שמקבלים עלהם 'רק' 5.1% צמוד למדד המחירים לצרכן, ולימדו אותנו, שהS&P 500 מביא כ10% תשואה בשנה, ז"א שיש פער של כ2-3 בתשואה בשליש הזה.
    בקופת גמל, אפשר להרוויח את כל עליית המדד.

2. איזון אקטוארי.

בקרן הפנסיה יש איזון אקטוארי, שזה אומר, שכל אימת שיש גרעון בסכום המיועד לביטוח, משלמים על זה כל העמיתים, בקופת גמל, לא משלמים על זה.

3. ביטוח כפול.

לבתר דחיי ל"ע, בקרן הפנסיה, ביטוח השארים משלם את הקצבה לאלמנה וליתומים, אך יחד עם זאת מנצל לצורך כך את הצבירה.
    לעומת זאת בקופת גמל ניתן לנצל את הביטוח של הפנסיה, ולקבל גם את כל היתרה הצבורה.

4. הורשת הצבירה.

מקרה בו נותר עודף בצבירה מעל לסך הנזקק לתשלום קיצבת שארים, הכסף לא מגיע ליורשים.

להלן תשובתי הקצרה לעניין -

1. הבטחת התשואה היא דבר טוב.

ללא קשר לזה, מי שברצונו לוותר על הבטחת התשואה, יכול לעשות זאת באמצעות קרן פנסיה משלימה, שניתן להפריש לשם מלכתחילה, בדמי ניהול דומים לקרן המקיפה.

2. איזון אקטוארי, הוא לרוב לא מאוד משמעותי, הנתון משתנה מחברה לחברה, וסביר להניח שהם ילכו וישתפרו.
    למעשה ניתן לקבוע על סמך ה5 שנים האחרונות, שמנורה הם די גרועים בזה, ואינפיניטי הם טובים.
    כל השאר זה די זניח (גג -0.5 ל 5 שנים - כשבמיטב ואינפיניטי זה מעל 1 עודף)

3. הביטוח הזה יקר מאוד!

נניח ויש בצבירה 500,000, ויש פער בדמי ניהול של 0.5, נניח והאיזון האקטוארי הוא 0.1 נשארנו עם פער של 0.4 שזה כ2000 ש"ח בשנה. זה ביטוח מאוד יקר!
    נוסיף לכך את העובדה, שמחיר ביטוח השארים מתייחס במישרים לגובה הצבירה בקרן, וככל שהצבירה גבוהה יותר = ביטוח שארים זול יותר, מכיון שבצבירה יש בכדי לממן את קצבת השארים.

4. נתון לא נכון.

במקרה של שביקת חיים לפני הפרישה, השאירים מקבלים את מלוא הקצבה, או מלוא הסכום הביטוחי המגיע, הגבוה מביניהם.
    אכן מקבלים זאת רק המוגדרים שאירים (אלמנה, וילדים עד גיל 21 וילדים נכים) אבל הם מקבלים את מלוא הסכום.

השלכות נוספות:

במקרה של ביצוע לאחר גיל 41 בגבר, המשמעות המיידית היא אובדן חלק מהכיסוי הביטוחי כלומר - פחות מ 75% לנכות, או פחות מ 100% לשאירים, למעשה יורד מאז כל שנה באחוזים. שזו השלכה הרסנית למדי.

בעת ניוד חלקי, אכן תקופת האכשרה לנכות לא נפגעת, אך תקופת האכשרה לביטוח שארים נפגעת ביחס לסכום שהועבר.
    זה נושא מורכב לחישוב, אך בפועל במקרה זה יוצא, שביטוח השארים קטן משמעותית, במקרה שהעמית נפטר ממחלה ישנה. (אגב, מחלה שאבחנו בתוך ה 5 שנים ע"ס תסמינים שהופיעו לפני, או אם מוכח שהמחלה קיננה לפני, נחשבת ישנה.)

בעת יציאה לגימלאות, העדיפות היא לנייד את הכל בחזרה לפנסיה מקיפה, וזאת מכיון שיש שם הבטחת תשואה על כ 60% מכל הקרן.
    תקרת הניוד היא 20.5% מפעמיים השכר הממוצע במשק X כל שנת וותק.
    ושנת וותק שכבר הופקד בה לקרן פנסיה מקיפה, הסכום יורד מהחישוב.
    מכיוון שביציאה לגימלאות צפויה לנו בעז"ה צבירה שמנה מאוד בקרן הפנסיה, ייוצר מצב בו לא נוכל לנייד בחזרה את הכסף לפנסיה מקיפה.

למי זה כן משתלם?

למשקיע אקטיבי, הבטוח ביכולתו לתזמן ולהכות את השוק לאורך זמן, אפשר שמשתלם לו להעביר את כל הצבירה לקופת גמל IRA, ולבצע שם את המסחר האקטיבי, ללא אירועי מס!

אך מכיון שאני מפקפק ביכולת זו לבני אנוש, לכן נראה שאין באמת סיבה ללכת על מהלך כזה.

למה הסוכן מציע זאת?

כי הוא סבור אחרת ממה שאני סבור, אני סומך על הקורא שנתקל בכזה הצעה, לעמת אותו עם הנכתב בפוסט זה.

מקווה שהועלתי!

דיסקליימר וכו'.
    עודכן: אדר תשפ"ה

אם הכסף היה יכול לכעוס, הוא היה כועס ואפילו זועם:
    איך אתה מזניח אותי להצטמק בעו"ש, בזמן שהחברים שלי מקבלים ריבית ללא מאמץ???
    כן, כמו שאתה שומע. בלי מאמץ מקבלים ריבית חסרת סיכון.
    נכון, אתה צריך אותי עומד הכן
    כדי לסגור את התשלום האחרון עם הקבלן...
    אבל בזמן שעוד נותר עד התשלום,
    אני עובד עבור הבנק
    במקום עבורך!

איך עושים שהכסף שלנו יעבוד עבורנו?!
    קרן כספית!

אם יש לכם מעט או הרבה כסף שממתין בצד
    תשקלו להניח אותו בקרן כספית.
    כל הפרטים בהודעה שלפניכם...

קרן כספית זאת קרן נאמנות שקונים מבית השקעות - המנפיק ומוכרים למנפיק.
    ניתן לשלוח פקודת קנייה או מכירה בכל שעות היום
    אך הפקודה מתבצעת בשעות אחר הצהרים.

כמה תשואה צפויה?

התשואה צפויה להיות צמודה לריבית בנק ישראל.

בתי ההשקעות כמו מיטב, מגדל ועוד מנפיקות קרנות כספיות
    קרנות כספיות הן קרנות נאמנות.

קרן נאמנות מציעות למשקיעים להשקיע כסף בקרן
    ומנהל השקעות ישקיע את הכסף בהתאם לתשקיף הקרן (ניתן לקרוא את התשקיף באתר מאיה)

עד כאן זאת בריכת השקעות בלי חלוקה מסודרת לכל משקיע ומשקיע.
    כדי לעשות סדר בזכויות של כל משקיע
    בית ההשקעות מייצר יחידות השתתפות.
    כל יחידת השתתפות נרכשת ב 1 ש"ח או 10 ש"ח
    וכל משקיע שרוצה לרכוש יחידת השתתפות
    נכנס לאתר הבנק ורוכש כמה יחידות שהוא רוצה.

מכיון שערך הנכסים בקרן מניב תשואה
    מנהל ההשקעות בקרן מעדכן מידי יום את שוויה של כל יחידת השתתפות לפי שוויה העדכני.

רכישת יחידות בקרנות נאמנות נעשית בבורסה לניירות ערך
    משקיע הרוצה לרכוש יחידות קרן נאמנות
    יוכל לרכוש יחידות השתתפות באמצעות בורקר (בנק או בית השקעות) המורשה לפעול בבורסה.
    ומנהל ההשקעות ימכור לו יחידות השתתפות
    כאשר המשקיע רוצה לצאת מההשקעה
    עליו לבצע מכירה
    ומנהל ההשקעות ירכוש ממנו את יחידות ההשתתפות.

תשואת קרן כספית
    צפוייה להיות כמו ריבית בנק ישראל
    שנכון לעכשיו עומדת על 4.5%.

לאחר היציאה מההשקעה הברוקר ינכה את המס
    המס על הרווח הוא 25% ריאלי.

תמהיל ההשקעה
    קרן כספית לרוב מחזיקה בתמהיל כזה:
    • פקדון בנקאי.
    • מק"מ. (אג"ח ממשלתי)
    • אג"ח קונצרני בדירוג גבוה.
    יתרונות קרן כספית:
    • מס 25% צמוד למדד (באופן שהעלייה במדד המחירים לצרכן תהיה זהה לתשואה, לא ישולמו מיסים כלל!)
    • דחיית מס עד למועד המכירה.
    • קנייה דרך הבנק נוח ונגיש. (חפשו באתר הבנק: 'לאתר שוק ההון' או 'טרייד')
    • אין עמלות ברכישה דרך הבנק.
    • נזיל.
    • ניתן להשקיע כל סכום.
    יתרונותיה של קרן כספית שקלית עבור המשקיע:

1. אין עמלת דמי שמירה בבנק (עמלה הנקראת לעיתים "דמי ניהול" של הבנק) בעקבות תקנות בנק ישראל. כלומר התשואה כולה הולכת לטובת קונה הקרן. (נכנס לתוקף בתחילת 2013)

2. אין עמלת קניה/מכירה ללקוח מצד הבנק אצלו רוכשים את הקרן. בנוסף אין עמלת שיעור הוספה (למעט קרן אחת -בדקו) המגיעה למנהל הקרן.

3. מנהל הקרן אינו משלם עמלות קניה מכירה (או משלם עמלות אפסיות) כשהוא מנהל את הקרן. כלומר נשאר יותר תשואה לקונה הקרן.

4. דמי הניהול שגובים מנהלי הקרנות הכספיות אפסיים ועומדים על כ 0.13% בממוצע בלבד. בנוסף לעיתים יש מבצעים של עד 0 דמי ניהול.

5. התשואה דומה מאוד לריבית בנק ישראל וברוב מוחלט של המקרים גבוה יותר מכל ריבית על פקדון לטווח של עד 90 יום.

6. טווח ההשקעה המקסימאלי (בממוצע בקרן) של הקרנות עומד על 90 יום. כלומר סיכון נמוך.

7. סיכון נמוך עקב השקעה במגוון פקדונות ואג"חים בדרוג מקסימאלי. במקרים רבים הסיכון נמוך אף יותר מהשקעה בפקדון.

8. אין צורך בסכום מינימאלי להשקעה. ניתן אפילו לקנות בשקלים בודדים ללא עלויות נוספות.

9. ניתן להשקיע בהוראת קבע.

10. מס ראלי - תשלום המס על הרווח הינו רק על הרווח מעל לגובה האינפלציה. כלומר אם האינפלציה 2% והתשואה השנתית היא 2% - המשקיע בקרן פטור ממס. בפקדון המשקיע משלם 15% נומינלי על הרווח בכל מקרה.

11. נזילות - ניתן לקנות או למכור את הקרן בכל יום מסחר. פקדון חייבים לסגור לתקופה על מנת לקבל ריבית מועדפת.

12. דחיית מס - אין צורך לשלם את המס עד למימוש (מכירת) הקרן. כך ניתן לצבור רווח גבוה יותר לאורך זמן.

13. ניתן לקזז את תשלום המס עם הפסד מנייר ערך אחר. כלומר במידה והרווח על ההשקעה בקרן עלה מעל לאינפלציה ויש צורך לשלם מס אזי ניתן להפחית תשלום זה על ידי קיזוזו עם נייר ערך או קרן אחרת (פטורה) שעליה המשקיע הפסיד. לא ניתן לקזז מס על רווח מפקדון.

14. שקיפות - מנהלי הקרנות מפרסמים את ההרכב המדויק של הקרן ונתונים רבים אחרים. (הכל מופיע בעמוד הקרן באתר FUNDER).

15. יכולת השוואה - ניתן להשוות בכל יום את התשואה ונתונים אחרים עם קרנות אחרות (אתר FUNDER מספק כמות עצומה של נתונים בנושא זה ומאפשר השוואה קלה ונוחה).

16. פיקוח - לכל קרן נאמנות יש נאמן שמפקח על מנהל הקרן שיעמוד כל יום בהתחיבויותיו. בנוסף רשות ניירות ערך מפקחת באופן הדוק על מנהלי הקרנות ועל הנאמנים.

17. וותק - הקרנות הכספיות כבר צברו ניסיון. הן קיימות מאז תחילת 2008 ובכל שנה הרוויחו למשקיעים בהן תשואות חיוביות וגבוהות ביחס לפקדונות באותה שנה.

18. יתרון לגודל - הקרנות הכספיות כבר מנהלות סכום ענק של מיליארדי שקלים והיכולת שלהן לדרוש ריבית גבוה על הפקדונות בתוך הקרן גדולה משל כל טייקון אחר.

19. רכישה בטוחה - אין צורך לתת מחיר קניה או מכירה (לימיט) בזמן הקניה או המכירה מכיוון שהקרן לא סחירה בבורסה ומחיר הקניה או המכירה צמוד לתוצאות הקרן במדוייק.

20. הקרנות הכספיות הינן הקרנות בעלות הסיכון הנמוך ביותר מבין כל המכשירים הקיימים כיום בישראל ומשמשות בהרבה מקרים רבים כקרן הראשונה להשקעה אצל חסרי ידע פיננסי מוקדם.
    חסרונות קרן כספית:
    • אין הגנה מאינפלציה.
    • יש דמי ניהול.
    • אין התחייבות לתשואה. עם זאת התשואה דומה לריבית בנק ישראל. אין פקדון בנקאי עם תנאי נזילות דומים שמבטיח ריבית כמו התשואה של קרן כספית.
    • קרן כספית לא מתאימה לאזרח אמריקאי! (אזרח אמריקאי יכול לפנות לאפיקים אחרים כמו פקדון בבנק או אג"ח ברכישה ישירה)
    סיכונים בקרן כספית:

השקעה בקרן כספית כרוכה בנטילת סיכונים. עם זאת השקעה בקרן כספית
    פחות מסוכנת מלהשאיר את הכסף בעו"ש.
    השקעה בקרן כספית מוגדרת כהשקעה בסיכון מועט.

האם קרן כספית מסוכנת יותר מפיקדון בנקאי?!

כאמור כספי המשקיעים בקרן כספית מפוזרים ב:
    פיקדונות בנקאיים.
    אג"ח ממשלתי.
    ואג"ח קונצרני בדירוג גבוה.

אם כן, השקעה קרן כספית הינה עם פחות סיכון מפיקדון בנקאי, כי יש פיזור.
    בנוסף החלק המושקע באג"ח ממשלתי, נחשב להשקעה אף סולידית יותר מפיקדון בנקאי לפחות מבחינת החשש לחדלות פירעון.
    מאידך בפיקדון בנקאי אין תנודות בתשואה ויש איתנות בכך שתשואה ידועה ומובטחת מראש. בקרן כספית אין הבטחה על כלום, לא על הקרן ולא על התשואה.
    יש אנשים שאם מישהו מבטיח להם, זה עושה להם טוב.
    למרות שאין לכך משמעות במבחן התוצאה...
    במקרה שבנק יפשוט רגל, ולא יהיה בידו לשלם את הבטחותיו
    הוא לא ישלם את הבטחתו לאף אחד. לא לקרן כספית ולא למפקידים פרטיים.

רשימת קרנות כשרות

רשימת קרנות כספיות כשרות בקישור:

האם יש הבדלים בין הקרנות הכספיות?

רוב הקרנות הכספיות משקיעות באותו קונספט כמפורט לעייל
    ולכן התשואה צפויה להיות זהה. (מלבד קרנות בודדות המשקיעות בתמהיל ללא אג"ח קונצרני.)
    ההבדלים בין הקרנות הן בכשרות ודמי הניהול.

רכישת קרן כספית:

קרן כספית רצוי לקנות רק דרך חשבון בנק
    היות שהבנקים לא גובים על כך עמלת קנייה ומכירה ודמי משמרת.

איך מבצעים את ההשקעה בפועל?!

להלן קישור מדויק לנקודת זמן
    בה אני ממחיש איך משקיעים בקרן כספית
    הוראות רכישה לחסומים...

תחילה נכנסים כרגיל לאתר הבנק עם שם משתמש וסיסמה. באתר הבנק יש לחפש אחר האפשרות לכניסה לפלטפורמת המסחר לרכישת ניירות ערך. בבנק הפועלים זה נקרא "לאתר שוק ההון". בבנק לאומי זה נקרא "לאומי טרייד". כך בכל אתרי הבנקים ניתן לגשת לרכישת קרן כספית.

לאחר שנכסים לפלטפורמת המסחר של הבנק, כותבים בשדה החיפוש את מספר הקרן כספית הרצויה. (לדוגמא: 5138094 – קרן כספית כשרה של מגדל) כותבים גם כמות מבוקשת לרכישה. לוחצים על "קנייה" מאשרים את הפרטים וזהו.

הרכישה כמעט בוצעה.

מכיוון שקרן כספית היא קרן נאמנות, לכן היא לא נסחרת בשעות המסחר הרציף. לקרנות נאמנות יש שעה קבועה בה מבצעים מנהלי הקרנות עסקאות.

הרכישות והמכירות מתקיימות מידי יום בשעה 16:00 (ביום ראשון ב15:00).
    קראתי את המאמר הבא של אלון גונן
    שאלתי האם יש קרנות כשרות שעוקבות אחרי שוק החשמל והאנרגיה
    האם בקרן הפנסיה, בקרן השתלמות או בקופת גמל להשקעה
    אם כן אשמח לשמוע פירוט

בזמן שכולם מנסים לנחש איזו אפליקציית AI תשנה את העולם, אני מוצא את עצמי מסתכל על משהו הרבה יותר בסיסי.

יותר שימוש בבינה מלאכותית = יותר חוות שרתים = צריכת חשמל מפלצתית.

הכסף הגדול כמעט תמיד נעשה מסביב למהפכה, ולא בלב המהפכה עצמה.

תחשבו על זה:
    🚂 במהפכת הרכבות: ההון האמיתי לא היה רק בקרונות, אלא בקרקעות סביב המסילות שהפכו לנדל"ן יוקרתי.

⛏️ בבהלה לזהב: רוב מחפשי הזהב
    נשארו עם חלומות. מי שהתעשר באמת היו אלה שמכרו להם את האתים והמכנסיים (מישהו אמר לוי'ס?).

📱 במהפכת הסמארטפון: אפליקציות עלו ונפלו, אבל יצרניות השבבים והתשתיות בנו אימפריות שנשארות רלוונטיות עד היום.

ועכשיו? מהפכת ה-AI🤖.

המודלים הכי מתקדמים בעולם רצים על חוות שרתים עצומות שעובדות 24/7. הן צריכות קירור, הן צריכות תחזוקה, והן צריכות כמויות אדירות של אנרגיה.

ובזמן שהעולם עובר לאנרגיה נקייה ומבין שאי אפשר להמשיך לזהם, נוצר פער עצום.

התובנה שלי? התחום שהולך "להתפוצץ" בעקבות ה-AI הוא שוק החשמל והאנרגיה.

במקום לנסות לנחש מי ינצח בקרב בין הצ'אטבוטים, אני שואל את עצמי: מה הדבר האחד שכולם יצטרכו, לא משנה מי ינצח?

שם בדרך כלל נמצא ה"בום" הבא🎯.
    עברתי כעת על כמה וכמה מ"אשכולות הנוכלות" הגדולים ב"פרוג".
    האשכולות על כל הנוכלויות.

מזעזע לראות עד כמה הציבור שלנו מצולק מרמאויות. כמה מאות מליונים נפלו לפח. אבל ברוך ה' זה נראה שאנחנו בתהליך של תיקון, בין השאר בזכות פרוג, ובזכות כל האנשים הטובים.

מה שכן צריך לדעת שפרוג היום הוא כנראה "כיכר העיר" המרכזית של הציבור החרדי, בפרט בכל הקשור לדברים האלו, שהתקשורת החרדית משתפת איתם פעולה במקרה הרע ושותקת במקרה הטוב.

מה הבעיה? הבעיה שכמעט בכל אשכול כזה, שבו אנשים טובים מנסים להגן על האומללים הבאים מנפילה, מגיעים באופן קבוע כמה ניקים חדשים, בני בלי שם, (לפעמים משלמים על פרימיום) ומתחילים להלחם בעד הנוכלות: לזרוע ספיקות, להגן, וכו'.
    הם עושים זאת בצורה ממש מתוחכמת ומניפולטיבית, לפעמים מחמיאים לאיצ'ה אבל טוענים שכאן הוא התבלבל, מפריחים חצאי אמיתות, מביאים חצאי נתונים, מאשימים אחרים בשקר, וכו' וכו'. וכאשר מוכיחים על ניק מסויים שהוא טרול - מגיע ניק חדש ומגן עליו...
    כמובן שזה ממש שקוף שמדובר בנציגי הנוכלים, ואולי בנציגים של כאלו שנפלו כבר בנוכלות, ועכשיו מקווים שהנוכלות לא תתפוצץ, בכדי שהם יוכלו לחלץ משהו מההשקעה שלהם...
    אבל כמובן הם לא מודים בזה, הם בכלל לא קשורים, וגם לא משקיעים, הם רק נציגי הועדה נגד לשון הרע, או שבמקרה הם התעניינו והם יודעים וכו' וכו'.

עכשיו - אנשים שמכירים את הפורום, יודעים פשוט לדלג על כל מה שהם כותבים.

הצרה היא שיש הרבה שלא מכירים. יש הרבה מאוד אברכים בלי שום ידע, שמישהו מנסה לדחוף להם איזו השקעה, והם ניגשים לחדר מחשבים, כותבים בגוגל את שם ההשקעה. האשכול הרלוונטי עולה להם והם מתחילים לקרוא.

וזה ממש מסוכן שהם יקבלו את כל המידע המניפולטיבי הנ"ל. זה נשמע לכם מוזר, אבל יש הרבה כאלו שהודעה של איצ'ה שוות ערך מבחינתם להודעה של טרול כלשהו...

עוד נקודה היא שהם מנסים בכל הכח להטריל את האשכול, להעביר אותו למריבות אישיות, עד שהוא ינעל/ימחק.

ההצעה שלי פשוטה. בכל אשכול בנושא השקעה מסוכנת, ויש כאן ב"ה את המומחים לעניין, יודיעו לניקים הנ"ל שהם יוכלו לכתוב באשכול רק אם הם מזדהים מול הנהלת הפורום עם ת"ז וכו', ומפרסמים כאן גילוי נאות מה הקשר שלהם לעניין.
    אם לא - הם יחסמו.

זה נראה פרוצדורה מיותרת, אבל רק למי שלא יודע איזו הצלת נפשות ודורות יש באשכולות החשובים הללו - בלי שום הגזמה.

כמובן שאם הם יזדהו יהיה כאן תועלת עצומה נוספת: הם לא יוכלו יותר לזרוק הבטחות בלי כיסוי, בחינת "גביהא בן פסיסא" (ע"ע).
    למשל, ראיתי הודעה באשכול על פנדרלה, לפני שנה ושלושה חודשים, שהניק כותב "בעצם חבל על הדיון, זה הרי סיפור של השנה הקרובה, ברור שבשנה הקרובה יגיעו כל הרווחים".
    אז הנה עברה השנה... אם היה כותב את ההודעה הזו מישהו רשמי מטעם - הסיפור כבר היה ברור...

מתייג את המנהלים והשליחים למלאכת הקודש של ההצלה מנוכלויות:

@מקצועי בלבד @השקעות R הון @איצ'ה קו המידע @מנוי פרימיום @אלי אלימלך @ברנדוויין וסליחה ממי ששכחתי...

עריכת מנהל: האשכול לא נועד לדיון בנושא של נוכלות זאת או אחרת [לכך יש את האשכולות המיועדים לכך] אלא רק לדון על רעיונות באופן כללי שהנוכלויות לא יגיעו לפרוג.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כג

אמִזְמוֹר לְדָוִד יי רֹעִי לֹא אֶחְסָר:בבִּנְאוֹת דֶּשֶׁא יַרְבִּיצֵנִי עַל מֵי מְנֻחוֹת יְנַהֲלֵנִי:גנַפְשִׁי יְשׁוֹבֵב יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי צֶדֶק לְמַעַן שְׁמוֹ:דגַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת לֹא אִירָא רָע כִּי אַתָּה עִמָּדִי שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי:התַּעֲרֹךְ לְפָנַי שֻׁלְחָן נֶגֶד צֹרְרָי דִּשַּׁנְתָּ בַשֶּׁמֶן רֹאשִׁי כּוֹסִי רְוָיָה:ואַךְ טוֹב וָחֶסֶד יִרְדְּפוּנִי כָּל יְמֵי חַיָּי וְשַׁבְתִּי בְּבֵית יי לְאֹרֶךְ יָמִים:
    נקרא  8  פעמים
    למעלה