השקעות

כל נושאי ההשקעות! החל מחיסכון פנסיוני והשתלמות, השקעות בשוק ההון ונדל"ן, ועד להשקעות בסטארטאפים וכו'.
מנהל הפורום: השקעות R הון, מקצועי בלבד

מאמרים אחרונים באתר

ב"ה

לאור הפניות שאני מקבל לאחרונה בנושא זה, ולאור הבלבול השורר בנושא זה, אשתדל לתת את חלקי, ואקווה שיהיה בבהירות, ובקצרה.

שאלה:
ה. שלמה היקר! רציתי לשאול אותך, קיבלתי הצעה מסוכן הפנסיה שלי, לנייד את צבירת קרן הפנסיה שלי לקופת גמל תוך השארת ההפקדה החודשית לקרן הפנסיה.
הסוכן מיידע אותי בכך שדמי הניהול הם יקרים יותר משמעותית (כ0.6+ במקום כ0-0.22) אך לדעתו זה משתלם בגלל הסיבות אותם מנה בפני.

הסיבות שהוא מנה בפני הם כדלהלן:

1. מנגנון הבטחת תשואה.

כידוע בקרן הפנסיה המקיפה, יש כ30% שמקבלים עלהם 'רק' 5.1% צמוד למדד המחירים לצרכן, ולימדו אותנו, שהS&P 500 מביא כ10% תשואה בשנה, ז"א שיש פער של כ2-3 בתשואה בשליש הזה.
בקופת גמל, אפשר להרוויח את כל עליית המדד.

2. איזון אקטוארי.

בקרן הפנסיה יש איזון אקטוארי, שזה אומר, שכל אימת שיש גרעון בסכום המיועד לביטוח, משלמים על זה כל העמיתים, בקופת גמל, לא משלמים על זה.

3. ביטוח כפול.

לבתר דחיי ל"ע, בקרן הפנסיה, ביטוח השארים משלם את הקצבה לאלמנה וליתומים, אך יחד עם זאת מנצל לצורך כך את הצבירה.
לעומת זאת בקופת גמל ניתן לנצל את הביטוח של הפנסיה, ולקבל גם את כל היתרה הצבורה.

4. הורשת הצבירה.

מקרה בו נותר עודף בצבירה מעל לסך הנזקק לתשלום קיצבת שארים, הכסף לא מגיע ליורשים.

להלן תשובתי הקצרה לעניין -

1. הבטחת התשואה היא דבר טוב.

ללא קשר לזה, מי שברצונו לוותר על הבטחת התשואה, יכול לעשות זאת באמצעות קרן פנסיה משלימה, שניתן להפריש לשם מלכתחילה, בדמי ניהול דומים לקרן המקיפה.

2. איזון אקטוארי, הוא לרוב לא מאוד משמעותי, הנתון משתנה מחברה לחברה, וסביר להניח שהם ילכו וישתפרו.
למעשה ניתן לקבוע על סמך ה5 שנים האחרונות, שמנורה הם די גרועים בזה, ואינפיניטי הם טובים.
כל השאר זה די זניח (גג -0.5 ל 5 שנים - כשבמיטב ואינפיניטי זה מעל 1 עודף)

3. הביטוח הזה יקר מאוד!

נניח ויש בצבירה 500,000, ויש פער בדמי ניהול של 0.5, נניח והאיזון האקטוארי הוא 0.1 נשארנו עם פער של 0.4 שזה כ2000 ש"ח בשנה. זה ביטוח מאוד יקר!
נוסיף לכך את העובדה, שמחיר ביטוח השארים מתייחס במישרים לגובה הצבירה בקרן, וככל שהצבירה גבוהה יותר = ביטוח שארים זול יותר, מכיון שבצבירה יש בכדי לממן את קצבת השארים.

4. נתון לא נכון.

במקרה של שביקת חיים לפני הפרישה, השאירים מקבלים את מלוא הקצבה, או מלוא הסכום הביטוחי המגיע, הגבוה מביניהם.
אכן מקבלים זאת רק המוגדרים שאירים (אלמנה, וילדים עד גיל 21 וילדים נכים) אבל הם מקבלים את מלוא הסכום.

השלכות נוספות:

במקרה של ביצוע לאחר גיל 41 בגבר, המשמעות המיידית היא אובדן חלק מהכיסוי הביטוחי כלומר - פחות מ 75% לנכות, או פחות מ 100% לשאירים, למעשה יורד מאז כל שנה באחוזים. שזו השלכה הרסנית למדי.

בעת ניוד חלקי, אכן תקופת האכשרה לנכות לא נפגעת, אך תקופת האכשרה לביטוח שארים נפגעת ביחס לסכום שהועבר.
זה נושא מורכב לחישוב, אך בפועל במקרה זה יוצא, שביטוח השארים קטן משמעותית, במקרה שהעמית נפטר ממחלה ישנה. (אגב, מחלה שאבחנו בתוך ה 5 שנים ע"ס תסמינים שהופיעו לפני, או אם מוכח שהמחלה קיננה לפני, נחשבת ישנה.)

בעת יציאה לגימלאות, העדיפות היא לנייד את הכל בחזרה לפנסיה מקיפה, וזאת מכיון שיש שם הבטחת תשואה על כ 60% מכל הקרן.
תקרת הניוד היא 20.5% מפעמיים השכר הממוצע במשק X כל שנת וותק.
ושנת וותק שכבר הופקד בה לקרן פנסיה מקיפה, הסכום יורד מהחישוב.
מכיוון שביציאה לגימלאות צפויה לנו בעז"ה צבירה שמנה מאוד בקרן הפנסיה, ייוצר מצב בו לא נוכל לנייד בחזרה את הכסף לפנסיה מקיפה.

למי זה כן משתלם?

למשקיע אקטיבי, הבטוח ביכולתו לתזמן ולהכות את השוק לאורך זמן, אפשר שמשתלם לו להעביר את כל הצבירה לקופת גמל IRA, ולבצע שם את המסחר האקטיבי, ללא אירועי מס!

אך מכיון שאני מפקפק ביכולת זו לבני אנוש, לכן נראה שאין באמת סיבה ללכת על מהלך כזה.

למה הסוכן מציע זאת?

כי הוא סבור אחרת ממה שאני סבור, אני סומך על הקורא שנתקל בכזה הצעה, לעמת אותו עם הנכתב בפוסט זה.

מקווה שהועלתי!

דיסקליימר וכו'.
ברגע שראיתי אותו הוא תפס לי את העין, ביום חמישי בשעות הערב, צמוד לתנור חימום עם ידים רועדות למרות שהם עטופות בכפפות מחממות, הוא עמד שם, באויר הפתוח בקור הסגרירי, כשגשם זלעפות יורד ורצפה רטובה , כדי לשמור שחלילה אף אחד מלקוחות אושר עד לא יצא מהכניסה בלי לשלם, מראה פחות טבעי בגיל שנע בין 80 ל90, אבל בעיניו זה הדרך לסגור חובות לשלם על התרופות, או שכר דירה, תעריף לילה הוא מוגדל ואם הוא יעשה שעות נוספות הוא בטח יוכל לסגור גם את החוב לועד הבית.

חובות ותשלומים לא מתחשבים בגיל או במספרים, הם פשוט צריכים להיות משולמים, וזו כנראה גם הסיבה שאנחנו נתקלים באנשים שכבר חצו את גיל העמידה מזמן עומדים ומספקים את השירות בו מחפשים אותם, עולם התעסוקה האלטרנטיבי שפחות קורץ בו יש ביקוש לעובדים בכל שכבת גיל, מה שמאפשר להם להביא פרנסה הביתה ולהתפרנס בכבוד.

בגיל שבו הם היו אמורים לנוח, לרוות נחת מהצאצאים, לטפל בבעיות הרפואיות שלהם, לעזור לילדים לסגור את החודש, מקסימום להעסיק את עצמם באמצעות התנדבות במוסדות חינוך, הם נאלצים לעבוד קשה כדי לפרנס את עצמם או לסגור חובות ישנים, קצבת הביטוח לאומי היא נמוכה ומאד וקשה מאד לחיות רק ממנה, מה שדורש מאותם אנשים למרות הגיל לקום בבוקר מוקדם ולעבוד עד שעות הלילה המאוחרות כדי לפרנס את עצמם.

איך נמנעים ממציאות כואבת כל כך? איך מבטיחים עתיד ומנוחה סבירה יותר? איך נוכל להגיע למצב שבו לא רק חיים ללא עבודה, אלא יכולים גם לעזור לילדים לסגור את החודש?

זה לא דורש ממכם כלום עבודה, אפס, רק מודעות!!

אין לי ספק שאתם כבר יודעים את זה, עכשיו השליחות שלכם היא להעביר את זה לסביבה שלכם, כדי למנוע מחברים שלכם לעבוד בגיל 90 כשומרים בסופרמרקט, כדי למנוע ממכרים שלכם למצוא את עצמם מרפרשים את אתרי הדרושים בגיל 80, וכדי למנוע מקרובי המשפחה שלכם לקחת משכנתא הפוכה בגיל שיבה.

מודעות זה הדבר היחיד שיכול למנוע את זה.

חוק הפנסיה מפריש מידי חודש מכל אדם שמועסק בישראל אחוזים ניכרים מהמשכורת שלו לתוכנית השקעה שתפתח כשיגיע לגיל מבוגר, במידה והכסף הזה לא מופרש לקרנות מניבות, לקופות מניתיות, הוא פשוט שוכב בלי לעבוד, וכשהם יגיעו לגיל פרישה הם יגלו סכום מצ'וקמק, סכום פעוט שיספיק להם לכמה שנים בודדות אם בכלל, ויאלץ אותם להביא פרנסה באמצעות עבודה למרות הגיל.

לעומת זאת, אנשים גם שמרויחים כעת פחות מהם, אבל השכילו להעביר את הפנסיה אל מסלול מנייתי, אל מסלול מניב, יכולים להגיע לסכומים עצומים שיספיקו להם בבוא העת גם למחיה וגם לעזרה לילדים, זה צעד קטן שנעשה היום, פניה קצרה לסוכן הפנסיה, ניוד מהיר, ושינוי עצום שישתקף בתקופת הפרישה.

זה כל ההבדל בין מי שכבר יודע למי שעדיין לא, ההבנה של הדבר הקריטי הזה, ולכן אני יוצא מכאן בקריאה קדושה, חזקה על מי שכבר מחובר לקהילה שלנו שהוא בקיא ומבין בנושא, ואין ספק שהוא כבר טיפל בפנסיה שלו, שהוא כבר בדק האם הוא משלם דמי ניהול הגיוניים או שחברות הביטוח עושקות אותו מידי חודש, שהוא חישב האם הכסף שלו מופרש למסלול מנייתי שמכפיל את עצמו באמצעות ריבית דריבית, או שהכסף שוכב ונח בלי לגדול, אתם כבר מסודרים, מה עם הסביבה שלכם.

ביום חמישי שוחחתי עם אברך יקר, שהוציא מדריך ארוך ומפורט שמדבר על חסכון לכל ילד, לדבריו הוא היה בהלם מכמות האנשים שלא הכירו את ההבדל בין הבנקים לבין מסלולי ההלכה בחברות שהעבירו את הכסף למסלולים מנייתים, אם שם זה ככה למרות המודעות הציבורית הגוברת משום מה דווקא על חסכון לכל ילד, ברור שבפנסיה יש יותר מידי יהודים טובים שמפסידים את הצמיחה העצמאית הזו ובה מדובר על הרבה יותר כסף.

אל תפקירו את המכרים שלכם לעבוד באושר עד בקור הנוראי בעוד 30 שנה בגלל אי נעימות עכשווית, שבו איתם היום, תסבירו להם את המשמעות, בבוא העת יש מצב שהם יזכרו להודות לכם, וגם אם לא, הקרן שייכת לכם לעולם הבא.
מודל הבטחת התשואה שהכרנו, צפוי להשתנות שוב בתחילת 2026.
זו לא חדשה, אך לא ראיתי שדיברו על זה כאן.

המודל הקיים:
כל קרן פנסיה זכאית ל30% הבטחת תשואה מנכסי הקרן
סכום זה מתחלק בין מסלולי הגימלאים למסלולי החוסכים באותה קרן פנסיה.

במסלולי הגימלאים הזכאות היא ל60% הבטחת תשואה. ומה שנותר מההבטחת תשואה, הולך למסלולי החוסכים.
לדוגמה:
בקרן הפנסיה של חברת XXX יש נכסים בגובה 100,000,000.
30M זה עם הבטחת תשואה, והיתר זה מסלולים רגילים.
ה30 הללו הולכים קודם כל למסלולי הגימלאים בקרן XXX ל60% מנכסי מסלולים אלו.
מה שנשאר מה30 הללו הולך למסלולים הרגילים של החוסכים.
בתכלס כיום, גימלאים נהנים מ60%, וחוסכים, מבערך 27%.

בשנת 2026 צפוי כלל חדש.
60% לגימלאים
30% לחוסכים מגיל 50 החוסכים במסלול ברירת מחדל.
היתר מה שנשאר, פוחת והולך עד שייגמר לגמרי.

להרחבה:

ותודה ל @Ins שהאירה את תשומת ליבי לנושא הזה
'מנורה מבטחים' שינוי את הרכב ההשקעה
במסלול מדדי מניות חו"ל "פאסיבי".
להלן מדיניות ההשקעה במסלול
כפי שמפורסם ע"י מנורה
שינוי במדיניות ההשקעה
פוגע בפאסיביות ההשקעה.
יצויין עוד שרכיבי ההשקעה נכון להיום מוגדרים כלא פאסיביים לדעת חלק מהמשקיעים.

מכיון שהמעלות בהשקעה פאסיבית הן רבות.
לעת עתה מי שרוצה מסלול מניות פאסיבי בפנסיה
יוכל לפנות למסלולי מחקה מדד S&P500 שקיים בחברות רבות
או במסלול מחקה מדד עולמי שקיים באינפיניטי. (אולי כדאי לחכות מעט לביסוס הקופה)

מנורה מציינים עוד שיש:
מגבלת עמלת ניהול חיצוני לשנת 2023 - 0.25%​
כך שגם מבחינת דמי ניהול, פחות כדאי.
@השקעות R הון
אשמח אם תוכל לענות לי.
האם איזון אקטוארי שלילי מהווה שיקול בבחירת חברה לקרן הפנסיה?
למשל אם האיזון השלילי הוא 0.18 זה אומר שאני משלמת את זה מהצבירה..??
אז למרות שיש לי 0% מצבירה בכל זאת אני משלמת..??

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כג

אמִזְמוֹר לְדָוִד יי רֹעִי לֹא אֶחְסָר:בבִּנְאוֹת דֶּשֶׁא יַרְבִּיצֵנִי עַל מֵי מְנֻחוֹת יְנַהֲלֵנִי:גנַפְשִׁי יְשׁוֹבֵב יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי צֶדֶק לְמַעַן שְׁמוֹ:דגַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת לֹא אִירָא רָע כִּי אַתָּה עִמָּדִי שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי:התַּעֲרֹךְ לְפָנַי שֻׁלְחָן נֶגֶד צֹרְרָי דִּשַּׁנְתָּ בַשֶּׁמֶן רֹאשִׁי כּוֹסִי רְוָיָה:ואַךְ טוֹב וָחֶסֶד יִרְדְּפוּנִי כָּל יְמֵי חַיָּי וְשַׁבְתִּי בְּבֵית יי לְאֹרֶךְ יָמִים:
נקרא  8  פעמים
למעלה