השקעות

כל נושאי ההשקעות! החל מחיסכון פנסיוני והשתלמות, השקעות בשוק ההון ונדל"ן, ועד להשקעות בסטארטאפים וכו'.
מנהל הפורום: השקעות R הון, מקצועי בלבד

מאמרים אחרונים באתר

אחד הבעיות שכל משקיע מתחיל נתקל בהם,
זה שנניח אני שואל מישהו איזה מדד להשקיע, והוא עונה לדוגמא VOO, או שאני שואל אותו מה העמלות, והוא אומר שזה תלוי במינוף.
אז נניח שאני יודע מה זה מינוף, ומה זה VOO, כי אני שומע כל שבוע ממוצע של 50 פודקאסטים, ששליש מהם קשורים למניות.
אבל יש כאלה שאתה אומר להם VOO, והם אין להם מושג מה עושים עם זה.
הם לא יודעים איפה לוחצים באתר בשביל לחפש סוגים, מה זה אומר מינוף, (אני לא מתכוון מה זה אומר בז'רגון, אני מתכוון מה זה אומר בעברית של חיידר.)
הבעיה מתחיל ה מכך שמישהו שכבר מונח בתוך הקישקע של המניות, לא אוחז שיש פה מישהו ששואל מה לקנות, והוא מתכוון, איפה מכל הריבועים באתר ללחוץ, מה לכתוב שם, איזה תוצאה לבחור, מה ללחוץ עליה, איך לעשות את זה, וכאלה.
הוא רגיל לכך שמישהו שואל איזה לקנות, ואומרים לו "SFJF294938" והוא קונה את זה, ועוד עשור בא להגיד תודה.
אז אני פותח את האשכול הזה, לאנשים שצריכים תשובות על שאלות בעברית,
  • כמו, מה זה מינוף, ואיך אני מבין את זה אם אני לא יודע מה זה בורסה?
  • כמו, יש לי תיק בDJFHV, ואני רוצה לקנות משהו, מישהו יודע לומר לי את סדר הפעולות הנכון כדי ליפול על הדבר הנכון בצורה הנכונה?
  • כמו, החשבון שלי ננעל, ואני לא יודע מה זה אימולטור, ולא מה זה תוכנה. מישהו מוכן להסביר לי בעברית פשוטה?
הבאתי את הדוגמאות האלה כי אני אישית נתקלתי בשאלות האלה, והייתי צריך לחפור עמוק כדי לקבל תשובה שאני יכול לתרגם לשפה שלי בפוזיצייה הנוכחית. אז אני הסתדרתי, בגדול. אבל יש כאלה שיש להם שאלה, והם שואלים, ואז מגיע מישהו חשוב כזה, שמבין בהכל, ועונה משהו מאוד פשוט, שכל האנשים באשכול הבינו, אבל הוא לא. ולא נעים לו לשאול, מה זה מנייה בכלל, או מה זה סוג נייר, ומה זה אומר ניוד של תיק בכלל, ואז הם נשארים בלי תשובה, למרות שעם קצת סיעור מוחות, יוכלו גם לכתוב מדריך להשקעות פאסיביות לילדים.

על כן, אני פותח את האשכול הזה, שבו יוכלו לשאול שאלות, מהבייסיק של הבייסיק, עד לרמת ביאורי מילים, והעונים ינסו לתרגם את מונחי התשובה למשהו שיכול גם להיות שיעור בכיתה ד' על שור שנגח.
ואם לא הבנתם, תשאלו שוב, ושוב, ושוב. עד שתבינו. כי הטעות שעשיתם ב200 ש''ח שהשקעתם, אם לא תתקנו, תעשו אותה גם במיליון השני.
וגם, אם יש משהו שאתם יודעים שאנשים שואלים את עצמם, או שאתם לא הבנתם בתחילת הדרך, אתם יכולים להסביר, רק תנסו לשכוח קודם את כל מילון המושגים שלכם.
נ.ב.
אני חייב לציין שהייתי בטוח שיעיפו אותי לרוח כבר בשלב הרבה יותר מוקדם. וזה שיש פה אנשים, שהדיבידנד שלהם שווה כמו התיק שלי או פי מאה, ועונים בסבלנות, ועוזרים, ומסבירים, אין ספק שזה יוצר קירוב של העניין לאנשים הפשוטים
אז באמת תודה לכל משפחת פרוג ולכל המשקיעים, לא רק בתיק שלהם, אלא בלעזור לאחרים.
כל כך הרבה מדברים על השקעה בS&P500, והבסיס להשקעה ולחיקוי המדד הזה נובע בעיקר משיטת ההשקעה הפאסיבית.
שהיא השיטה היחידה שהצליחה לאורך זמן להביא רווחים יותר מכל אחד מוכשר או גאון כזה או אחר.
כשמתבוננים ביסודות הפילוסופיה הלא כל כך עמוקה של ההשקעה הפאסיבית, יש יסוד אחד שכל הזמן חוזר על עצמו.
במקום לקנות מניה בודדת אני קונה את כל השוק.
אני לא צריך לשבור את הראש מה יקרה אם סמסונג תהיה חזקה יותר מאפל.
פפסי מקוקה קולה.
ישראכארט מאמריקן אקספרס.
או גמיני' מGPT.
ומדוע?
כי כל חברות האלה יהיו בבעלותי. לאלו שמחפשים דיוקים, כן אני יודע, GPT עדיין לא נסחרת היא בהנפקה, זה רק בשביל לסבר את האוזן.
וממילא כאן נשאלת השאלה.
מה יקרה אם ארה"ב (סנופי) תחלש בתקופה מסוימת ולא תביא תשואות גבוהות כמו שהיא הביאה בעשור האחרון.
או במקרה גרוע יותר תחדול מלהיות מובילה, אגב מי שרוצה יכול לעיין ערך קריסת המדדים ביפן
למה אותו עקרון שאנחנו מבינים שצריך להשקיע בכל החברות במשק, לא מביא אותנו למסקנה שאנחנו גם צריכים להשקיע בכל המדינות בעולם.
כבר היו כאן כמה דיונים על כך, אבל לצורך המחשה עשיתי בדיקה קצרה בגוגל והשוואתי בין הS&P500 (צהוב) לשאר העולם (כחול) (למתחילים ששמעו רק על הראשון: תחשבו שיש לכל העולם ביחד גם S&P משלו...).
והאמת שדי הופתעתי...
אז הנה להנאתכם.
רק לסיום אומר "ההבדל בין משקיע חובבן למשקיע המקצוען הוא, שהמשקיע החובבן שואל איפה יש הכי הרבה תשואה, והמשקיע המקצוען שואל איפה יש קצת פחות תשואה והרבה פחות סיכון"
1770925873089.png
קראתי את המאמר הבא של אלון גונן
שאלתי האם יש קרנות כשרות שעוקבות אחרי שוק החשמל והאנרגיה
האם בקרן הפנסיה, בקרן השתלמות או בקופת גמל להשקעה
אם כן אשמח לשמוע פירוט

בזמן שכולם מנסים לנחש איזו אפליקציית AI תשנה את העולם, אני מוצא את עצמי מסתכל על משהו הרבה יותר בסיסי.

יותר שימוש בבינה מלאכותית = יותר חוות שרתים = צריכת חשמל מפלצתית.

הכסף הגדול כמעט תמיד נעשה מסביב למהפכה, ולא בלב המהפכה עצמה.

תחשבו על זה:
🚂 במהפכת הרכבות: ההון האמיתי לא היה רק בקרונות, אלא בקרקעות סביב המסילות שהפכו לנדל"ן יוקרתי.

⛏️ בבהלה לזהב: רוב מחפשי הזהב
נשארו עם חלומות. מי שהתעשר באמת היו אלה שמכרו להם את האתים והמכנסיים (מישהו אמר לוי'ס?).

📱 במהפכת הסמארטפון: אפליקציות עלו ונפלו, אבל יצרניות השבבים והתשתיות בנו אימפריות שנשארות רלוונטיות עד היום.

ועכשיו? מהפכת ה-AI🤖.

המודלים הכי מתקדמים בעולם רצים על חוות שרתים עצומות שעובדות 24/7. הן צריכות קירור, הן צריכות תחזוקה, והן צריכות כמויות אדירות של אנרגיה.

ובזמן שהעולם עובר לאנרגיה נקייה ומבין שאי אפשר להמשיך לזהם, נוצר פער עצום.

התובנה שלי? התחום שהולך "להתפוצץ" בעקבות ה-AI הוא שוק החשמל והאנרגיה.

במקום לנסות לנחש מי ינצח בקרב בין הצ'אטבוטים, אני שואל את עצמי: מה הדבר האחד שכולם יצטרכו, לא משנה מי ינצח?

שם בדרך כלל נמצא ה"בום" הבא🎯.
המשקיעים הפאסיביים מתבקשים כל העת ע"י המומחים שלא לעקוב אחר חדשות.
אמנם ברצוני לרכז אשכול שבו יהיו עדכונים חדשים ייעודים רק למה שנוגע לניהול השקעות פאסיביות - בתי מסחר / קרנות סל חדשות, ועוד.
ולא למה שקורה מסביב.

למשל
@מקור המיע האמין קיבל דיווח מחברת אינווסקו כי:
"אנחנו ננפיק 3 קרנות סל על מדדי אגח, 2 על מדדי מניות ואחת על סחורות"

נא לא לכתוב פרשנויות/שאלות.
לפרשנויות ושאלות
כנסו לנספח
ההגדרות כאן דקות.
פאסיבי משמעותו אי עשייה.
אקטיבי פירושו עשייה.
לא לחינם אלו שהנחילו את צורת ההשקעות המונחלת פה ובעוד מקומות, לא תמיד כינו שיטה זו בשם " השקעות פאסיביות ".
אפשר לקנות מניית בנק הפועלים, ואת מניית קוקוה קולה, ואת מניית בן אנד ג'ריס, ולהחזיקק את זה 50 שנה בלי להיכנס לחשבון מסחר פעם אחת. וזו תהיה השקעה פאסיבית. - כי היא מועטת במעשים.
אפשר לקנות מדד עולמי, ואחרי רווח למכור, ואז לקנות סנופי, ולמכור, ולמנף על סנופי, ולעקוב כל יום אחרי המצב בשווקים, ואז לקנות ראסל 2000 וחוזר חלילה. וזו תהיה השקעה אקטיבית. כי היא מרובה במעשים.
אז איך נקרא להשקעות האלה ביום יום, זה לא מעניין אפשר לקרוא לזה איזה שם שאתם רוצים.
אבל כשמדברים בדיון כזה על אקטיבי VS פאסיבי חשוב לחדד את זה.

ההגדרה היותר מדויקת (אם כי פחות קליטה וקלילה)
זה בין השקעה המסתפקת בממוצע השוק.
מתוך הנחה שאין לאדם יכולת חיזוי עתידית, ואין אפשרות לאדם להכות את השוק, ולהחזיק ברווח מעל הממוצע של השוק לאורך שנים ארוכות. ומתוך שלל הנחות.
להשקעה המנסה להשיג רווח מעל הממוצע.
מתוך הנחה שהאדם מסוגל לזהות את הדבר החם הבא, ולקנות בזול את מה שמאוד הולך להתייקר (במילים אחרות: לחזות ביקוש עתידי, ולקנות במחיר של ביקוש מועט) ואדם יכול להשיג רוחים שהם מעל הממוצע לאורך זמן.
או דאפשר להגדיר זאת משקיעים VS סוחרים.

חשוב לחדד עוד נקודה: גם המשקיע הכי פאסיבי קונה בנקודה מסוימת ומוכר בנקודה מסוימת, אבל הוא עדיין לא אקטיבי, כי הוא קונה לשם החזקה, ולא לשם מסחר. (אלא הם הוא לא משקיע, אלא פאסיבי בלבד.)

לסיום: גם אם האקטיבי יוכח כמשיא תשואה עודפת על הפאסיבי, עדיין יש מקום לעיין כמה, כי אדם שכיר שמפקיד להשקעות 15000₪ בחודש ממוצע והוא במקביל עובד ומתפרנס יפה, ייתכן והוא ישתכר יותר מאשר אם יעסוק במסחר אקטיבי כל היום, ובשורה התחתונה ירוויח יותר, כל זה בשאלה של כמה זמן זה לוקח לו מן היום.
אל תתנו לבורות הכלכלית לקבוע את גבולות ההצלחה שלכם!
מאמרים פנימיים משפחתיים אשמח להערות והארות.

אני ממש לא מבין גדול בשוק ההון אבל אני קורא הרבה ואני אוגר ולומד הרבה ידע ומידע מכל מיני מקומות בנוסף לפורום השקעות זה.

מה אני בעצם רוצה?
בהרבה הזדמנויות של כינוסים משפחתיים כגון שבתות חתן ואירועים משפחתיים תמיד הנושא של שוק ההון עולה ואני גם משתדל להתערב ולחלוק את המידע שיש ברשותי
עקב כך קיבלה משפחתי החלטה להתחיל להוציא מעין מאמרים פנימיים למשקיע המתחיל ולשלוח אותם במהדורת מייל לכל מבקש (כמובן מהמשפחה) ואני התחלתי לשכתב ולשם כך אני נעזר בבינה מלאכותית לסגנן דברים ולהרחיבם בצורה פשוטה
אשמח לפרסם כאן מידי שבוע את המאמר (שוב לא מדובר במשהו גאוני או יוצא דופן אני בטוח שלהרבה מהקוראים זה ישעמם ולהרבה שלא...) לפני שאני שולח אותו במייל ואשמח לתגובות הארות והערות הכל יתקבל בברכה כי אני גם לומד תוך כדי ובודאי שזה יוסיף וייעל את המאמר

לפני שאני מפרסם אשמח לתגובות הקוראים האם זה שייך והאם זה מתאים לפורום זה
נספח לאשכול:

יש בנו יצר חזק לחפש את “הדבר הבא” האינבידיה או טסלה. משהו אנונימי, קטן, כזה שייתן תחושת הימור חכם ופגיעה בול. המינוף שם מפתה, הסיפור מרגש, והפנטזיה ברורה.

אבל צריך לומר ביושר: מניה אנונימית לא בהכרח תצליח, גם אם הרעיון מבריק והתחום חם. מנגד, חברה מבוססת ודומיננטית כבר מחזיקה יתרון קריטי: נתחי שוק, כוח, חדירה עמוקה ללקוחות, ויכולת לקחת עוד ועוד מהשוק גם בלי “להמציא את עצמה מחדש”. גם אם המכפיל שם נמוך יותר, סביר שהיא תמשיך לצמוח בקצב משמעותי, ולעיתים לא פחות מחברה חדשה שעדיין מחפשת את מקומה. מאחר שהיא כבר שולטת על הצמיחה של השוק

אז הדילמה האמיתית היא לא רק תשואה: האם אנחנו פועלים מתוך היגיון הסתברותי, או מתוך יצר ההימור והרצון להיות הראשונים שזיהו. השקעה ב-4 מניות מבוססות ומצליחות כמעט בהכרח תניב הרבה יותר, מהשקעה במניות קטנות שהם כנראה הדבר הבא.

ובכל זאת, ישנם שלושה כללי בסיס שאי אפשר לדלג עליהם, כללי ייסוד שכל חברה קטנה ששואפת להיות “הדבר הבא” חייבת להיות בנויה עליהם, ושבלעדיהם היא בהכרח לא תצמח. וכמעט אף אחד מאלו שעוסקים בתחום, לא מודע ולא בודק אותם
היו לי מניות באורביט שהניבו תשואה פנטסטית בשנים האחרונות
עכשיו אני מגלה שהמניות פשוט נמכרו ללא ידיעתי.
האם זה קשור לזה?
והאם זה אומר שאין לי עוד אפשרות להשקיע בחברה הזו?
  • וואו!
Reactions: העץ הרענן1 //
2 תגובות
עוזיהו המשקיע המתחיל יש לו כ1,000,000 ש"ח בעו"ש,
והוא מעוניין להתחיל להשקיע לטווח ארוך (30 שנה) בשוק ההון S&P500.

הוא ראה בפורום את דברי
@מקצועי בלבד שכתבה כמה פעמים שניתן למנף בשוק ההון יותר מנדל"ן,
(נראה לו שכך כתבה).

ואחרי שהוגיע את מוחו עלה לו הרעיון הבא, וישמח לשמוע את דעת המומחים על כך:

הרעיון להפקיד את כל ה1,000,000 בפוליסת חסכון (כמובן מה שאפשר בקופת גמל),
ולקחת על זה הלוואה של 80% שזה 800,000 ש"ח

ולהפקיד את כל ה 800,000,
ולקחת שוב הלוואה של 80% שזה 640,000,
ולהפקיד את כל ה 640,000,
ולקחת שוב הלוואה של 80% שזה 512,000,
ולהפקיד את כל ה 512,000,
ולקחת שוב הלוואה של 80% שזה 409,600,
ולהפקיד את כל ה 409,600,
וכן הלאה לעשות 16 פעמים כנ"ל,

ויצא סה"כ בערך כ 5,000,000 ש"ח להשקעה שזה מינוף של פי 4,

(ולבעלי דמיון מפותח אפשר להוסיף שאם אחרי 7 שנים הכסף הוכפל ל10,000,000 ש"ח,
יכפיל שוב פי 4 ויפקיד 50 מיליון,
ואחרי עוד 7 שנים אם יכפיל שוב,
יקח את ה 100 מליון ויעשה שוב כך וכו' וכו' ),

אבל אליה וקוץ בה,
נשאר חשש אחד לעוזיהו:
והוא ממצב שמחירי המניות ירדו מאד כגון אם ירדו 50%, ואפילו שעוזיהו משקיע לטווח ארוך-
הוא מפחד ממכירה כפויה שחברת הביטוח תעשה,

ועוזיהו שאל לסוכן ביטוח ידוע
שטען שאין זכות לחברת הביטוח לעשות מכירה כפויה גם בירידת מחיר המניות,
אמנם סוכן ביטוח אחר טוען שיכולים למכור מכירה כפויה,
ומביא מלשון החוזה של חברת הראל (מצורף)כתוב בערך כך:
"החברה רשאית לעשות מכירה כפויה של המניות במקרים דלהלן: ...
ה: חשש ממשי לאי פרעון ההלוואה.
ו: הסיכון לאי פרעון ההלוואה גדל"

ונשמח למי שיש בידו מידע מוסמך האם לשון זה נותן להם זכות למכירה כפויה במקרה של ירידת ערך המניות,
וכן מהפרקטיקה, האם בירידת הגדולות בשנת 2000 ו2008 הם עשו מכירה כפויה,
נשמח לדעת המומחים כאן @מקצועי בלבד @השקעות R הון @ה. שלמה @דניאל נבון @אמת מארץ תצמח ועוד

נ.ב. הלוואה של 80% במגדל ובהראל במסלול סולידי, ואחרי שמקבל ההלוואה מעביר למסלול S&P500.

הראל מכירה כפויה.png
1771154389671.pngנניח והשוק יורד...
דבר שתמיד יכול לקרות.
מהם האפשרויות שנפתחו בפנינו?
אשמח שכל אחד יכתוב אפשרות בהודעה נפרדת.
נא לא להתחייס לאופציה של מכירה, שכן האשכול מיועד למשקיעים פאסיביים, והמהלך הזה למשקיע פאסיבי, שקול לפצצה גרעינית על ההשקעה שלו... (אולי אפילו לכל משקיע...)
הדברים שאני חשבתי עליהם.
זמן טוב לאיזון ע"י מכירה, למי שלא מאזן בDCA.
זמן טוב למכור ולקנות קרן סל מחקה עם דמי ניהול פחותים.
זמן טוב לקנות בהנחה.
אשמח להחכים מכולם...
למי שלא מכיר אני ה @חריף ובגלל שאני כל כך חריף בדקתי היום מהו המדד שהכי הרויח בשנה החולפת בחנתי S&P גם הבנקים באירופה [STOXX Europe 600 Banks] גם כל המדדים הישראליים תל אביב 125, 35 , בנקים 5 ,
וכאן אנחנו מגיעם לפאנ'ץ
תל אביב - ביטוח
מתחילת 2026 הגיעה לעליה של לא פחות מ 25.9
ובשנה החולפת היתה עלי של 156.5% לא פחות
למה אין לך שם עדיין תיק ????
שלום לכולם ובפרט למומחים @ה. שלמה @השקעות R הון @מקצועי בלבד - אשמח מאוד לקרוא את חוות דעתכם, לאו דווקא כהכרעה אלא יותר להרחיב מה הם הצדדים וכו' - כמובן לא יעוץ וכו')

יש לי קרן השתלמות באיזור ה150 אלף ש''ח ואמורים לקבל עכשיו סכום של עוד 150 אלף מעוד מקור

הציעו לי לקנות דירת טאבו משותף שיהיה רשום הערת אזהרה (זה טוב לנו כי יש לנו כבר דירה ראשונה...) במחיר של כמיליון ש''ח - (זה מחיר מאוד טוב לטאבו משותף לדירה הספתיפית הזאת - אחרי סקר שוק עמוק)
השכירות תכסה את המשכנתא של ה700 ש''ח ובונים על עליית ערך וגם עליית השכירות לאט לאט
-יודעים להתמודד אם הדירה תהיה ריקה מדי פעם
-ההשקעה היא לטווח ארוך ולא לכמה שנים בודדות
- שותף הטאבו הוא אדם אמין (חברים מילדות)

האם נכון להשקיע בזה או להמשיך את הקרן השתלמות (אין שם עוד הפקדות) ולשים את הכסף האחר בשוק ההון פאסיבי (קופ''ג או מסחר עצמאי וכו')

תודה מראש לכל העונים ובפרט למומחים הנכבדים הנ''ל!

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כג

אמִזְמוֹר לְדָוִד יי רֹעִי לֹא אֶחְסָר:בבִּנְאוֹת דֶּשֶׁא יַרְבִּיצֵנִי עַל מֵי מְנֻחוֹת יְנַהֲלֵנִי:גנַפְשִׁי יְשׁוֹבֵב יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי צֶדֶק לְמַעַן שְׁמוֹ:דגַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת לֹא אִירָא רָע כִּי אַתָּה עִמָּדִי שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי:התַּעֲרֹךְ לְפָנַי שֻׁלְחָן נֶגֶד צֹרְרָי דִּשַּׁנְתָּ בַשֶּׁמֶן רֹאשִׁי כּוֹסִי רְוָיָה:ואַךְ טוֹב וָחֶסֶד יִרְדְּפוּנִי כָּל יְמֵי חַיָּי וְשַׁבְתִּי בְּבֵית יי לְאֹרֶךְ יָמִים:
נקרא  8  פעמים
למעלה