יואל ארלנגר - קקטוס
אוהב קצת מהכל
מנהל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
עריכה והפקת סרטים
ערב שבת אחד ישבתי ביאוש מול ספר המתכונים ולא ידעתי מה להכין.
הכל נראה לי אותו עיקרון, מטגנים בצל, רטבים, ירקות, ביצה, טמפורה. בקיצור מייאש.
רציתי משהו קצת יותר אקזוטי, אז הכנתי שניצלים.
ובמוצאי שבת יצאתי לטיול בין הארצות, קניתי את הכרטיס הראשון שמצאתי, ואחרי חצי יממה, נחתתי בתאילנד.
בתאילנד מצאתי את שאהבה נפשי.
פרגיות, חתוכות לקוביות.
צפות בתוך נוזל ארומטי שמורכב מקרם קוקוס ומחית תבלינים עמוקת טעמים.
ומסביב קוביות של תפוחי אדמה ודלעת, על מצע של אורז לבן צח וענוג.
לתבשיל הנהדר הזה קוראים קארי.
להבדיל מהקארי ההודי שבדרך כלל מבוסס על תבלינים יבשים, הקארי התאילנדי מבוסס על מחית של ירקות שורש ותבלינים ארומטים, והנה באו המוסלמים לתאילנד, ונתנו לקארי שלהם (להאלן וסהלן: "מסמאן קארי") תבלינים שיותר מוכרים לנו, כמו הקינמון, ההל, ואגוז המוסקט.
הגרסה שאני מכין לא מתיימרת להיות הגירסה המקורית, שכן הגירסה המקורית אינה כשרה, ובכל מקרה לא בטוח שיש לנו את כל המרכיבים הנדרשים, שורש כוסברה הוא ממש נדיר כאן משום מה, וגלנגל טרי הוא כמעט בל יראה ובל יימצא.
הכמויות שאני מציג כאן הם בבחינת "בערך" ומה שיוצא אני מרוצה.
קדימה, בואו לבשל.
מתחילים בהכנת המחית:
אפשר להשתמש בכל מיני מרכיבים, והתוצאה בעיני התאילנדים תהיה מזעזעת, אבל בשבילנו זה בסדר, גם ככה אנחנו לא מכירים את המקור.
לוקחים שני פלפלים ירוקים חריפים ביותר.
חמישה שיני שום טרי ועסיסי
2 בצלי שאלוט או בצל ירוק יפה
שורש כוסברה (נדיר) או גבעולי כוסברה עבים ורעננים
חתיכה נחמדה של שורש ג'ינג'ר מסוקס
כמה גבעולי למון גראס (יותר קל להשיג מיובש, לא מהסוג שמשמש לתה) לא משתמשים בחלק העליון, אלא בגבעול הלבן.
חתיכה יפה של שורש גלנגל (קשה להשיג טרי, אפשרי להשיג מיובש בחנויות טבע)
2 עלי קפיר לייים טריים (או מיובשים(או עלי דפנה))
1 שורש כורכום טרי (אם אין טרי, אז כפית כורכום יבש תעשה את העבודה)
את כל אלה קוצצים בבלנדר מעולה, למחית, בליווי כף שמן זית מעט מיץ לימון (וגרידה גם מומלץ) וכפית מלח.
לוקחים מחבת יבשה ומחממים.
קולים עליה
2 פלפל שאטה יבש
כפית פלפל שחור שלם
כפית כמון שלם
חצי כפית פלפל אנגלי
מקל קינמון
כמה כוכבי אניס
2 כפיות זרעי כוסברה
כמה שרביטי ציפורן
כמה תרמילי הל.
קולים לזמן קצר, ומכניסים לתוך התערובת בליווי כף פפריקה.
ממשיכים לקצוץ עד לקבלת מחית גסה.
וזהו
יש לכם מחית קארי לתפארת, אפשר לשמור הרבה זמן במקרר.
(אפשר גם לקנות מחית קארי בסופרמרקט..)
עכשיו מכינים את התבשיל.
חותכים את הקילו פרגיות לקוביות.
חותכים 2 תפוחי אדמה לקוביות לא גדולות.
חותכים חצי דלורית לקוביות באותו הגודל.
חותכים בצל ירוק לפרוסות.
אפשר גם שאלוט לרבעים.
כמה שיני שום קצוצות לא יזיקו.
בווק או סוטז' מחממים 2 כפות שמן
לוקחים 2 כפות מהמחית (כדאי לטעום בזהירות, אמור להיות חריף אש, אם לא חריף אש, עדיף 3 כפות)
ומכניסים לתוך השמן החם, ומטגנים "עד שעולה הריח" (זאת ההגדרה).
פותחים פחית של קרם קוקוס, ומוסיפים חצי מהכמות לתוך הווק (בחורף חשוב לערבב את הקרם)
לתוך התערובת של הקרם והקארי מוסיפים את הפרגיות ומעט מטגנים.
מוסיפים את הירקות וממשיכים מעט בטיגון.
מוסיפים את מה שנשאר מהקרם, כוס מים, כף וחצי של תמרינד (אם משיגים) כף או שניים של סוכר דקלים או סוכר חום.
בגרסה המקורית מוסיפים רוטב דגים, אבל בגלל שזאת בעיה לאכול דגים עם בשר, אז ממירים ברוטב סויה יפני.
טועמים וממליחים.
אפשר להוסיף מקל קינמון וכוכבי אניס לתבשיל.
ממשיכים לבשל כ20 דקות ומגישים על אורז לבן יפהפה וצח.
נ.ב.
ניתן להמיר את הפרגיות לחזה עוף, דג לבן, או טופו, לבחירתכם.
הכל נראה לי אותו עיקרון, מטגנים בצל, רטבים, ירקות, ביצה, טמפורה. בקיצור מייאש.
רציתי משהו קצת יותר אקזוטי, אז הכנתי שניצלים.
ובמוצאי שבת יצאתי לטיול בין הארצות, קניתי את הכרטיס הראשון שמצאתי, ואחרי חצי יממה, נחתתי בתאילנד.
בתאילנד מצאתי את שאהבה נפשי.
פרגיות, חתוכות לקוביות.
צפות בתוך נוזל ארומטי שמורכב מקרם קוקוס ומחית תבלינים עמוקת טעמים.
ומסביב קוביות של תפוחי אדמה ודלעת, על מצע של אורז לבן צח וענוג.
לתבשיל הנהדר הזה קוראים קארי.
להבדיל מהקארי ההודי שבדרך כלל מבוסס על תבלינים יבשים, הקארי התאילנדי מבוסס על מחית של ירקות שורש ותבלינים ארומטים, והנה באו המוסלמים לתאילנד, ונתנו לקארי שלהם (להאלן וסהלן: "מסמאן קארי") תבלינים שיותר מוכרים לנו, כמו הקינמון, ההל, ואגוז המוסקט.
הגרסה שאני מכין לא מתיימרת להיות הגירסה המקורית, שכן הגירסה המקורית אינה כשרה, ובכל מקרה לא בטוח שיש לנו את כל המרכיבים הנדרשים, שורש כוסברה הוא ממש נדיר כאן משום מה, וגלנגל טרי הוא כמעט בל יראה ובל יימצא.
הכמויות שאני מציג כאן הם בבחינת "בערך" ומה שיוצא אני מרוצה.
קדימה, בואו לבשל.
מתחילים בהכנת המחית:
אפשר להשתמש בכל מיני מרכיבים, והתוצאה בעיני התאילנדים תהיה מזעזעת, אבל בשבילנו זה בסדר, גם ככה אנחנו לא מכירים את המקור.
לוקחים שני פלפלים ירוקים חריפים ביותר.
חמישה שיני שום טרי ועסיסי
2 בצלי שאלוט או בצל ירוק יפה
שורש כוסברה (נדיר) או גבעולי כוסברה עבים ורעננים
חתיכה נחמדה של שורש ג'ינג'ר מסוקס
כמה גבעולי למון גראס (יותר קל להשיג מיובש, לא מהסוג שמשמש לתה) לא משתמשים בחלק העליון, אלא בגבעול הלבן.
חתיכה יפה של שורש גלנגל (קשה להשיג טרי, אפשרי להשיג מיובש בחנויות טבע)
2 עלי קפיר לייים טריים (או מיובשים(או עלי דפנה))
1 שורש כורכום טרי (אם אין טרי, אז כפית כורכום יבש תעשה את העבודה)
את כל אלה קוצצים בבלנדר מעולה, למחית, בליווי כף שמן זית מעט מיץ לימון (וגרידה גם מומלץ) וכפית מלח.
לוקחים מחבת יבשה ומחממים.
קולים עליה
2 פלפל שאטה יבש
כפית פלפל שחור שלם
כפית כמון שלם
חצי כפית פלפל אנגלי
מקל קינמון
כמה כוכבי אניס
2 כפיות זרעי כוסברה
כמה שרביטי ציפורן
כמה תרמילי הל.
קולים לזמן קצר, ומכניסים לתוך התערובת בליווי כף פפריקה.
ממשיכים לקצוץ עד לקבלת מחית גסה.
וזהו
יש לכם מחית קארי לתפארת, אפשר לשמור הרבה זמן במקרר.
(אפשר גם לקנות מחית קארי בסופרמרקט..)
עכשיו מכינים את התבשיל.
חותכים את הקילו פרגיות לקוביות.
חותכים 2 תפוחי אדמה לקוביות לא גדולות.
חותכים חצי דלורית לקוביות באותו הגודל.
חותכים בצל ירוק לפרוסות.
אפשר גם שאלוט לרבעים.
כמה שיני שום קצוצות לא יזיקו.
בווק או סוטז' מחממים 2 כפות שמן
לוקחים 2 כפות מהמחית (כדאי לטעום בזהירות, אמור להיות חריף אש, אם לא חריף אש, עדיף 3 כפות)
ומכניסים לתוך השמן החם, ומטגנים "עד שעולה הריח" (זאת ההגדרה).
פותחים פחית של קרם קוקוס, ומוסיפים חצי מהכמות לתוך הווק (בחורף חשוב לערבב את הקרם)
לתוך התערובת של הקרם והקארי מוסיפים את הפרגיות ומעט מטגנים.
מוסיפים את הירקות וממשיכים מעט בטיגון.
מוסיפים את מה שנשאר מהקרם, כוס מים, כף וחצי של תמרינד (אם משיגים) כף או שניים של סוכר דקלים או סוכר חום.
בגרסה המקורית מוסיפים רוטב דגים, אבל בגלל שזאת בעיה לאכול דגים עם בשר, אז ממירים ברוטב סויה יפני.
טועמים וממליחים.
אפשר להוסיף מקל קינמון וכוכבי אניס לתבשיל.
ממשיכים לבשל כ20 דקות ומגישים על אורז לבן יפהפה וצח.
נ.ב.
ניתן להמיר את הפרגיות לחזה עוף, דג לבן, או טופו, לבחירתכם.
נערך לאחרונה ב: