אין לי איפה להדביק את ההודעה הבאה וממילא האשכול הזה הולך לעולם שכולו טוב אז למה לא להכניס את זה לכאן:
בקיצור אני טענתי מהתחלת הקורונה שיש כאלו שצריכים טיפול נפשי והכל יעבור.
מחקר חדש: מי מקפיד פחות על הנחיות משרד הבריאות?
חוקרים מהאוניברסיטה העברית וממכללת תלפיות לחינוך מצאו בסקר כי גברים מקפידים פחות על ההנחיות בהשוואה לנשים, צעירים פחות ממבוגרים, וכן מי שאין להם ילדים בהשוואה להורים. גם מאפיינים פסיכולוגיים והתנהגותיים ניבאו אי הקפדה
משרד הבריאות משקיע מאמץ רב בקמפיין הסברה שמטרתו לגרום לציבור הישראלי להמשיך ולהקפיד על הנחיות הבריאות, וזאת במטרה לשטח את עקומת ההידבקות בקורונה ולהימנע מסגר. בעידן של שיווק ממוקד לקוח, שאלה מעניינת שעולה היא האם ניתן לפלח את האוכלוסייה ולהתמקד בקבוצות שקיימת סבירות גבוהה יותר שלא יקפידו על הנחיות הבריאות.
שאלה זו העסיקה קבוצת חוקרים מהאוניברסיטה העברית הכוללת את ד"ר יהודה פולק מבית הספר לחינוך, פרופ' איתי ברגר וחיים דיין מבית הספר לעבודה סוציאלית, בשיתוף עם ד"ר רחל שוהם ממכללת תלפיות לחינוך. מחקרם פורסם לאחרונה במגזין "Psychiatry and Clinical Neurosciences".
במחקר שנערך בגל הראשון של הקורונה הפיצו החוקרים שאלון אינטרנטי בשפה העברית, בו התבקשו המשתתפים (654) לדרג את מידת הקפדתם על שורה של הנחיות משרד הבריאות.
נמצא כי 29% מהמשתתפים דיווחו על אי הקפדה על ההנחיות. ממצאי המחקר הראו עוד כי גברים מקפידים פחות על ההנחיות בהשוואה לנשים, שצעירים מקפידים פחות עליהן ממבוגרים, וכן מי שאין להם ילדים בהשוואה להורים לילדים. מאפיינים פסיכולוגיים והתנהגותיים ניבאו גם הם אי הקפדה - אנשים עם רמה גבוהה של תסמיני הפרעת קשב וריכוז הקפידו פחות על ההנחיות, כמו גם אנשים עם היסטוריה של התנהגות סיכונית, כגון עישון.
כמו כן, אנשים שדיווחו על מצוקה נפשית הקפידו פחות על ההנחיות. במחקר נבדקו גם תפיסות של אנשים ביחס למחלה ולהנחיות, והתברר כי אנשים שתפסו את המחלה כלא חמורה וכאלו שלא נחשפו להנחיות ביומיום או סברו שהן אינן יעילות, הקפידו פחות על ההנחיות.
לאחר סיום הסגר נערך מחקר המשך (2,055 משתתפים), נרחב ומקיף, במימון משרד המדע והטכנולוגיה. המחקר אישש את הממצאים בשאלון הראשון וזיהה גורמים נוספים הקשורים לאי-הקפדה על ההנחיות. כך למשל, אנשים בעלי היסטוריה של התנהגות עבריינית או כאלו שאינם מקיימים אורח חיים בריא מקפידים פחות על ההנחיות.
החוקרים ביקשו לבחון אם אנשים עם מחלות רקע שנמצאים בקבוצת סיכון לקורונה יקפידו יותר על מילוי ההנחיות, ובאופן מפתיע נמצא שאנשים אלו לא הקפידו בצורה יתרה על ההוראות. במחקר בלטה גם חשיבות הנורמה החברתית – אנשים שדיווחו שסביבתם מקפידה פחות על ההנחיות או סובלנית כלפי חוסר הקפדה, הקפידו פחות על ההנחיות בעצמם.
"ברמה התיאורטית, המחקר מציע שניתן להחשיב אי הקפדה על ההנחיות כסוג של התנהגות סיכונית או אפילו עבריינית, ולכן גורמים שמשפיעים על התנהגות סיכונית משפיעים גם על אי הקפדה על ההנחיות", מדגיש ד"ר פולק. "המחקר גם מדגיש את חשיבות המצב הנפשי והנורמה החברתית בהחלטה שלא להקפיד על ההנחיות. ברמה היישומית, לאור הממצאים, אנו ממליצים לגבש מדיניות המבוססת על פילוח אוכלוסייה על פי מאפייניה הייחודיים, כזאת שתאפשר התערבות ממוקדת ויעילה יותר".
בקיצור אני טענתי מהתחלת הקורונה שיש כאלו שצריכים טיפול נפשי והכל יעבור.