• משתמשים יקרים!

בשל עבודות תחזוקה הערב, ייתכן שהאתר יהיה סגור לפרקי זמן שונים לצורכי תחזוקה.
    זוהי סגירה מכוונת, ונועדה לשפר את ביצועי האתר, לטובתכם.
    בתקווה להבנה. תודה על הסבלנות!

סיפור בהמשכים אשליה - סיפור מתח.

א-ירושלמית

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
פרסום וקופי
UX UI
D I G I T A L
אני בהחלט רוצה את האורך הזה - אבל זה אורך מצויין לספרים. למסכים הוא מעיק למדי.
(וההערכה שלי טוענת שבמושגים של דפוס, זה פרק כפול.)

ג"א מצטרף לכל הכותבים החשובים הנ"ל,
הדמות של "קלפטון" עדיין עמומה למדי.. (הגם שזאת המטרה..)
ולא ברור מה יכולותיו ומה כוחו, ומה המניע של אוהדיו.
נשמע שהוא משחק בזמן ובמקום. אולי יכולות העל של רובי מ"קופסה שחורה" הן בהשראת קלפטון... (לא להרוס לי את התזה! כן, אני יודעת שרובי נולדה לפני קלפטון. אז מה.)

איך יש לו אנרגיות ואפשרות לדבר ככה כשהוא חצי מת?
מצטרפת לשאלה. ניסחת את זה הרבה יותר טוב ממני, קצר ולענין.

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
אני אנסה לענות על השאלות העיקריות שנשאלו פה:
א. לעניין האורך - אכן, פרק ארוך במיוחד, וקצת עמוס. אולי בפעמים הבאות - אעשה אותם טיפטיפה יותר קצרים כדי להקל על החוויה, או לפחות - אחלק אותם לשניים. עם זאת, רוב הפרקים עד כה לא היו ארוכים כל כך, וכך יהיה בל״נ גם בעתיד.
ב. הפרקים לא מתארים את מה שליאוניד מוסר לאלישע. הם מתארים את הזכרונות שלו, ולכן הם כתובים כך, עם המון פרטים. בסוף - הכול מתנקז לכמה שורות תמציתיות. לדעתי - זו דווקא הייתה בחירה טובה, כי אם הייתי מתמצת - זה לא היה יוצר את האפקט המתאים, ואם הייתי מאריך - זה באמת היה מאוד לא אמין. מה שחשוב זה, שהדברים יהיו ברורים בגוף הסיפור, כשנחזור להווה.
ג. יש עוד פרק אחד בעבר, שבו יושלמו כנראה הפרטים החסרים, ואז נחזור להווה. החזרה להווה עתידה להתאפיין בכמה אירועים דרמטיים, וזה - לדעתי, יספק את אלו שהתאכזבו קצת מהאופי של שני הפרקים האחרונים.
ד. באופן עקרוני, אני יכול להמשיך את העלילה עוד חודשים ושנים, אבל אני מוכרח להתחיל לחתור לסיום, אם אני לא רוצה למצוא את עצמי עם מדף שלם שמרכיב רק את העלילה הנוכחית. החתירה לסיום כבר התחילה, אבל היא עדיין בהילוך איטי. אני יכול לומר רק שלדעתי - התחלנו כבר את השליש האחרון.

brachy 100

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
עריכה והפקת סרטים
מטורפת על הסיפור הזה,
הדבר הכי יפה בקהילה כרגע...

נהנית מאוד מהקטעים על קלפטון, ברור שהוא הדמות שעליה בנויה כל העלילה ומרתק אותי להבין אותה יותר...
כך שהפרקים האחרונים הסבו לי עונג צרוף והנאה מרובה.
אבלל
לאחרונה,
כשאני מגלה בתיבת המייל פרק חדש של הסיפור
אני נושמת נשימה עמוקה
מעבירה את ההודעה ללא נקראה
ומחכה לזמן שיהיה לי כח להתחיל.
ההרגשה שלי, היא שיש פה בעיה מובנית לכל אורך הפרקים,
שאני לא חושבת שתהיה רלוונטית לפרינט אבל בכל אופן אני אומרת.
הפרקים ארוכים. מאוד. מאוד.
ובדרך כלל, כשאני רואה אותם נהיה לי שחור בעיניים....
לוקח לי לפחות עשר פסקאות עד שאני מתחילה להנות,
כי בדרך כלל אתה נכנס לעניינים לא מיד בתחילת הפרק.
זה בעצם גרף עולה,
עד שבסוף הפרק הפה פעור לרווחה ואני מגלה לתדהמתי ששוב לא הצלחתי להתנתק לרגע...
וחבל, כי הסיפור כל כך מדהים
וכשהוא יצא כספר אני ירוץ לקנות אותו וימליץ בכל פה
אבל בפורמט הנוכחי הדבר הזה מאוד מקשה על הקריאה.

בובה בובה

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
פרסום וקופי
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
הפקות ואירועים
ב. הפרקים לא מתארים את מה שליאוניד מוסר לאלישע. הם מתארים את הזכרונות שלו, ולכן הם כתובים כך, עם המון פרטים. בסוף - הכול מתנקז לכמה שורות תמציתיות. לדעתי - זו דווקא הייתה בחירה טובה, כי אם הייתי מתמצת - זה לא היה יוצר את האפקט המתאים, ואם הייתי מאריך - זה באמת היה מאוד לא אמין. מה שחשוב זה, שהדברים יהיו ברורים בגוף הסיפור, כשנחזור להווה.
אם כך, פספסתי את זה.
חסר לי איזשהו קישור, הסבר, משהו.
לא אומרת שצריך לעשות את זה קיטשי כמו
"אני נזכר בפגישה ההזויה ההיא..." סוף פרק
<כאן שלוש פרקים של עבר>
תחילת פרק "...אתה מבין? זה מה שהיה שם"
אבל כן אזכור כלשהו לעבר וגם איזשהו הסבר למה אתה מביא את העבר,
או שורת מיצוב בהתחלה של איפה אנחנו ובאיזו שנה או כמה שנים לאחור,
כי יש לנו בסיפור כבר כמה זירות של עבר.

CN

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
ב"ה

מצטרפת לכותבים מעליי.
בדר"כ משתדלת להגיב לסיפור הזה די מהר, הפעם חיכיתי לקריאה שניה ושלישית כדי לעבד את הפרק.

הפרק הזה ממש ארוך. לדעתי אפשר לחתוך קצת מהשיח בין הנוכחים, או לקצר את המצגת.

הדבר היחיד שהפריע לי בפרק, והוא בעצם הכי משמעותי -
שאת ההבלים לגבי האפילה כבר שמענו בסיפור הזה שוב ושוב.
גם רוזנר, גם עמיקם, גם במחברת של יוסי לב-טוב, וגם ביל יוסטון למלכיאלי - שמענו כבר על האפילה והחושך והיצורים שיקומו באפילה.
הנאום שלו לא מעורר מסתורין או אימה, כמו שהוא מעורר דחף לסובב אצבע על הרקה.

אני כותבת את זה עכשיו, אחרי שקראתי את הפרק האחרון, והקדשתי עוד שתי לילות לקרוא את כל הסיפור מהתחלה -
וככה זה מרגיש.
זה הרגיש ככה כבר בקריאה הראשונה,
והחריף אחרי הקריאה של הסיפור כולו, שם ראיתי שזה מופיע בפרקים קדומים יותר וזה די חוזר על עצמו.

כאילו, כל הפרק נבנה נדבך על נדבך כדי להגיע לשיא - שזה הראיון המוסרט,
ואז מגיעים לשיא ומוצאים שוב את אותם מילים על אפילה ושהיא תשתלט על העולם.
חוץ מהחלק של מעיין המסתורין או האש השחורה, שזה נשמע קצת מסקרן, כל השאר לא הצדיק את הציפיה שנבנתה לנו במהלך הפרק.

( לדוגמא -
אם היה מגיע קצת הסבר על הלוח שהוא תקוות הנודדים,
או על האיש המכונף,
משהו שיתחבר למה שכבר קראנו וימתח אותנו יותר / יאיים ויפחיד / יהיה ממש מסתורי - זה מעולה.
אפילו עם המיקוד היה על המעיין או האש -
זה היה וואו. מלחיץ. מאיים יותר.
אבל שוב לטחון על האפילה שתקום בלילה הארוך - זה פשוט לא מחדש כלום)

סליחה על ביקורת קצת פחות נעימה, אבל אני חושבת שאם ככה חוויתי כקוראת - זה משהו שכדאי לדעת.

וכדי לתת קונטרה לביקורת, אציין שבקריאה חוזרת ברצף של כל הסיפור,
הוא הצליח להחזיק בי את האימה והמתח כמו בקריאה הראשונה.
יש פרקים שמצאתי את עצמי רועדת למרות שאני יודעת איך הולך להיגמר הפרק!

נערך לאחרונה ב:

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
קודם כל, תודה על ביקורת איכותית. אני אנסה להשיב עליה, ולהיות מסתורי מספיק כדי לא לגלות כלום.
הדבר היחיד שהפריע לי בפרק, והוא בעצם הכי משמעותי -
שאת ההבלים לגבי האפילה כבר שמענו בסיפור הזה שוב ושוב.
גם רוזנר, גם עמיקם, גם במחברת של יוסי לב-טוב, וגם ביל יוסטון למלכיאלי - שמענו כבר על האפילה והחושך והיצורים שיקומו באפילה.
המכנה המשותף בין הדמויות המוזכרות כאן, הוא העובדה שמלכתחילה - אלו דמויות שלא ניתן לייחס חשיבות רבה למילים שלהן. במובן הזה, קלפטון שונה מעט. הוא המוח שמאחורי הכול, ויש חשיבות הרבה יותר גדולה למילים שלו.
הנאום שלו לא מעורר מסתורין או אימה, כמו שהוא מעורר דחף לסובב אצבע על הרקה.
זה בדיוק הדחף שהוא אמור לעורר, ועם זאת - אין זה סותר את התכלית, להביא את הקורא למצב של חרדה מפני הבאות.
את ההיגיון שעומד מאחורי הדברים, אפשר להסביר באמצעות תרגיל מחשבתי:
מה יותר מאיים: נשיא של מדינה דמוקרטית שמחזיק בנשק גרעיני, נשיא של משטר קומוניסטי שמחזיק בנשק גרעיני, מדינת אויב שמחזיקה בנשק גרעיני, ארגון טרור שמחזיק בנשק גרעיני, או ילד בן חמש שמחזיק בנשק גרעיני?!
אני חושב שהרוב יסכימו על הסדר שבו סידרתי את האפשרויות, כשהפחות מסוכן קודם והיותר מסוכן לבסוף. כך שלמעשה, יותר ממה שמפחידה אותנו החזקת נשק גרעיני בידי מדינת אויב או בידי ארגון טרור, מפחידה אותנו ההחזקה שלו על ידי ילד קטן.
ההיגיון בכך הוא ברור: מנהיגי מדינות, אפילו מדינות אויב, מחזיקים באיזו שהיא אחריות, ובמידה והם מעוניינים לחיות - הם יימנעו ממלחמת עולם. אפילו מנהיגי כנופיות טרור, שלא אכפת להם למות, עדיין מחזיקים באידיאולוגיה כלשהי, והידיעה שהם יושמדו יחד עם כל האזור ממנו הם פועלים - עשויה להרתיע אותם במידה מסוימת, למרות ששוב - הם יהיו פחות יציבים מאחרים.
ילד בן חמש, לעומת זאת, הוא אינו אחראי למעשיו. הוא מסוגל להפעיל את הנשק הגרעיני בגלל ריב מטופש, או בגלל חוסר הבנה לגבי ההשלכות, בלי לחשוב בכלל מה הוא עושה. אם ננתח את זה פסיכולוגית, תתקבל תופעה אבסורדית, על פיה - אנחנו כביכול ׳סומכים׳ על מנהיג ארגון טרור בוגר, או על מנהיג מדינת אויב שכוונותיו בוודאי עוינות, יותר ממה שאנו סומכים על שיקול דעתו של ילד בן חמש, אפילו אם ידוע שכוונותיו טובות וטהורות לגמרי. וההיגיון הוא ברור: מי שאינו מודע לעומק ההשלכות של מעשיו, אי אפשר להבין את הלך המחשבה שלו, ויש חשש קיצוני מפני האופן בו הוא יקבל את ההחלטות שלו. לעומתו, על אדם בוגר - יהיו כוונותיו עוינות ככל שיהיו, ניתן לסמוך שהוא מבין את השלכות מעשיו, ומשכך - ניתן ליצור אצלו הרתעה, או לפחות לגרום לו לחשוב פעמיים לפני ביצוע זממו.
במובן הזה, קלפטון יותר קרוב לילד מאשר למבוגר. הוא אמנם מדען מבריק, אבל הוא חסר כישורים חברתיים, והוא מונע מתוך נקודת הסתכלות קיצונית על העולם, כזו שאמורה במוקדם או במאוחר - לגרום לנו להרהר היטב בשאלה האם הוא כשיר להחזיק בכוחות שהוא מסוגל להשיג באמצעות החדות והידע שלו, או שמא - מדובר כאן בכוח גדול מדי שניתן בידי מי שצורת קבלת ההחלטות שלו דומה לזו של ילד קטן.
אני כותבת את זה עכשיו, אחרי שקראתי את הפרק האחרון, והקדשתי עוד שתי לילות לקרוא את כל הסיפור מהתחלה -
וככה זה מרגיש.
זה הרגיש ככה כבר בקריאה הראשונה,
והחריף אחרי הקריאה של הסיפור כולו, שם ראיתי שזה מופיע בפרקים קדומים יותר וזה די חוזר על עצמו.

כאילו, כל הפרק נבנה נדבך על נדבך כדי להגיע לשיא - שזה הראיון המוסרט,
ואז מגיעים לשיא ומוצאים שוב את אותם מילים על אפילה ושהיא תשתלט על העולם.
חוץ מהחלק של מעיין המסתורין או האש השחורה, שזה נשמע קצת מסקרן, כל השאר לא הצדיק את הציפיה שנבנתה לנו במהלך הפרק.
האמת, שזה נבנה כהקדמה לידיעות שיופיעו בפרק הבא, שעליהן עוד לא דובר בעבר.
( לדוגמא -
אם היה מגיע קצת הסבר על הלוח שהוא תקוות הנודדים,
או על האיש המכונף,
משהו שיתחבר למה שכבר קראנו וימתח אותנו יותר / יאיים ויפחיד / יהיה ממש מסתורי - זה מעולה.
אפילו עם המיקוד היה על המעיין או האש -
זה היה וואו. מלחיץ. מאיים יותר.
אבל שוב לטחון על האפילה שתקום בלילה הארוך - זה פשוט לא מחדש כלום)
עוד לא נאמרה כאן המילה האחרונה, אז ייתכן שיהיו הפתעות בתחום הזה.
סליחה על ביקורת קצת פחות נעימה, אבל אני חושבת שאם ככה חוויתי כקוראת - זה משהו שכדאי לדעת.
דווקא היה מצוין. אין שום סיבה להסתייג.
וכדי לתת קונטרה לביקורת, אציין שבקריאה חוזרת ברצף של כל הסיפור,
הוא הצליח להחזיק בי את האימה והמתח כמו בקריאה הראשונה.
יש פרקים שמצאתי את עצמי רועדת למרות שאני יודעת איך הולך להיגמר הפרק!
זה שווה המון, כי זה אומר שבעלילה יש מספיק תוכן איכותי, עד שאפילו כשהתשובות ידועות - עדיין שווה לקרוא אותו. אחד הגורמים המשפיעים ביותר על איכותה של עלילה, היא השאלה - האם היא ראויה לקריאה חוזרת.
מקווה שתשובותיי הובנו למרות שקיצרתי בהן. בקרוב, יופיע הפרק הבא (אם כי עוד לא החלטתי אם הוא יופיע כאן או בנספח), ואנו נהיה במקום אחר מבחינת הבנת העלילה והסדר שלה.

CN

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
קודם כל, תודה על ביקורת איכותית. אני אנסה להשיב עליה, ולהיות מסתורי מספיק כדי לא לגלות כלום.

המכנה המשותף בין הדמויות המוזכרות כאן, הוא העובדה שמלכתחילה - אלו דמויות שלא ניתן לייחס חשיבות רבה למילים שלהן. במובן הזה, קלפטון שונה מעט. הוא המוח שמאחורי הכול, ויש חשיבות הרבה יותר גדולה למילים שלו.

זה בדיוק הדחף שהוא אמור לעורר, ועם זאת - אין זה סותר את התכלית, להביא את הקורא למצב של חרדה מפני הבאות.
את ההיגיון שעומד מאחורי הדברים, אפשר להסביר באמצעות תרגיל מחשבתי:
מה יותר מאיים: נשיא של מדינה דמוקרטית שמחזיק בנשק גרעיני, נשיא של משטר קומוניסטי שמחזיק בנשק גרעיני, מדינת אויב שמחזיקה בנשק גרעיני, ארגון טרור שמחזיק בנשק גרעיני, או ילד בן חמש שמחזיק בנשק גרעיני?!
אני חושב שהרוב יסכימו על הסדר שבו סידרתי את האפשרויות, כשהפחות מסוכן קודם והיותר מסוכן לבסוף. כך שלמעשה, יותר ממה שמפחידה אותנו החזקת נשק גרעיני בידי מדינת אויב או בידי ארגון טרור, מפחידה אותנו ההחזקה שלו על ידי ילד קטן.
ההיגיון בכך הוא ברור: מנהיגי מדינות, אפילו מדינות אויב, מחזיקים באיזו שהיא אחריות, ובמידה והם מעוניינים לחיות - הם יימנעו ממלחמת עולם. אפילו מנהיגי כנופיות טרור, שלא אכפת להם למות, עדיין מחזיקים באידיאולוגיה כלשהי, והידיעה שהם יושמדו יחד עם כל האזור ממנו הם פועלים - עשויה להרתיע אותם במידה מסוימת, למרות ששוב - הם יהיו פחות יציבים מאחרים.
ילד בן חמש, לעומת זאת, הוא אינו אחראי למעשיו. הוא מסוגל להפעיל את הנשק הגרעיני בגלל ריב מטופש, או בגלל חוסר הבנה לגבי ההשלכות, בלי לחשוב בכלל מה הוא עושה. אם ננתח את זה פסיכולוגית, תתקבל תופעה אבסורדית, על פיה - אנחנו כביכול ׳סומכים׳ על מנהיג ארגון טרור בוגר, או על מנהיג מדינת אויב שכוונותיו בוודאי עוינות, יותר ממה שאנו סומכים על שיקול דעתו של ילד בן חמש, אפילו אם ידוע שכוונותיו טובות וטהורות לגמרי. וההיגיון הוא ברור: מי שאינו מודע לעומק ההשלכות של מעשיו, אי אפשר להבין את הלך המחשבה שלו, ויש חשש קיצוני מפני האופן בו הוא יקבל את ההחלטות שלו. לעומתו, על אדם בוגר - יהיו כוונותיו עוינות ככל שיהיו, ניתן לסמוך שהוא מבין את השלכות מעשיו, ומשכך - ניתן ליצור אצלו הרתעה, או לפחות לגרום לו לחשוב פעמיים לפני ביצוע זממו.
במובן הזה, קלפטון יותר קרוב לילד מאשר למבוגר. הוא אמנם מדען מבריק, אבל הוא חסר כישורים חברתיים, והוא מונע מתוך נקודת הסתכלות קיצונית על העולם, כזו שאמורה במוקדם או במאוחר - לגרום לנו להרהר היטב בשאלה האם הוא כשיר להחזיק בכוחות שהוא מסוגל להשיג באמצעות החדות והידע שלו, או שמא - מדובר כאן בכוח גדול מדי שניתן בידי מי שצורת קבלת ההחלטות שלו דומה לזו של ילד קטן.

האמת, שזה נבנה כהקדמה לידיעות שיופיעו בפרק הבא, שעליהן עוד לא דובר בעבר.

עוד לא נאמרה כאן המילה האחרונה, אז ייתכן שיהיו הפתעות בתחום הזה.

דווקא היה מצוין. אין שום סיבה להסתייג.

זה שווה המון, כי זה אומר שבעלילה יש מספיק תוכן איכותי, עד שאפילו כשהתשובות ידועות - עדיין שווה לקרוא אותו. אחד הגורמים המשפיעים ביותר על איכותה של עלילה, היא השאלה - האם היא ראויה לקריאה חוזרת.
מקווה שתשובותיי הובנו למרות שקיצרתי בהן. בקרוב, יופיע הפרק הבא (אם כי עוד לא החלטתי אם הוא יופיע כאן או בנספח), ואנו נהיה במקום אחר מבחינת הבנת העלילה והסדר שלה.

ב"ה

הבעיה היחידה היא,
שעד לרגע זה לא ראינו שהוא מחזיק ביד כוחות כמו האטום.
זה נשמע שהוא רק משוגע, לא משוגע מסוכן.
גם אם נלך אחורה בסיפור, הדבר המפחיד האמיתי היחיד שקרה הוא העלמות הנוזלים מהרכב.
כל השאר אלו דברים אנושיים לגמרי,
להעיף אישה מצוק זה ממש לא קשה,
וגם לא להלביש בגדים מפחידים ולרוץ עם סכין.
גם העיניים הלא-זהות של יצור האופל, כבר הוסברו לנו בפרק שאפרים נפגש עם המפכ"ל (עדשות).
אז גם אם במהלך הקריאה זה הרגיש סיפור אימה,
הדריכות שלנו צנחה לאפס אחרי החזרה לעבר והמהלומות בין נמרוד לעמיקם שרבים כמו שני ילדים קטנים,
וכאן - כשאנחנו שומעים את קלפטון - המחשבה נוטה לזלזל בו. כי אם מסתכלים בצורה רציונלית - לא מוצאים משהו דרמטי מספיק כדי לפחד מקלפטון פחד מוות. (גם לא שהוא משוגע מסוכן)

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
הבהרה קודם פרסום הפרק הבא:
מכיוון שקיבלתי בפעם שעברה ביקורת על האורך המוגזם של הפרק, ומכיוון שהפרק הנוכחי אפילו ארוך יותר - הרי שלדעתי, כדאי יהיה לחלק אותו לשניים. בתחילה חשבתי לפרסם את שני החלקים יחד, אולם - מכיוון שרק אחד מהחלקים עבר הגהה ותיקונים, ומכיוון שעל פי הדד ליין שהצבתי לעצמי אני כבר צריך להעלות את הפרק, אני מתכוון להעלות את החלק הראשון עכשיו, ואת השני - אי״ה, מחר או במוצ״ש.
אין לראות את החלק שאני מעלה עתה כפרק בפני עצמו, אלא רק כחלק אחד מתוך שני חלקים של הפרק. זה חשוב, בשביל התבנית שבה אני מעדיף לבנות כל פרק. סביר להניח, שהתשובות בסיום קריאת החלק הראשון לא יהיו מספקות, ולכן - המלצתי, להמתין לחלק השני.
כמובן, ביקורות אפשר להעלות גם בין שני החלקים. זה לא סותר כלל, ואפילו רצוי לנהוג כך.

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
47

הילה.
חלק ראשון.

אם היה ליאוניד סבור שהצליח להבין משהו לגבי האישיות של קלפטון ולגבי האירועים שנכרכו בשמו של האיש, הרי שכעת – לאחר הצפייה בקטע הוידאו הקצר, הוא מצא את עצמו מבולבל לחלוטין. סימני השאלה סביב הקטע הקצר היו כה רבים, עד שאפילו עמיקם – שלמיטב הבנתו של ליאוניד הכיר באופן אישי את קלפטון וחווה אי אילו חוויות לצדו, נראה כמי שמתקשה לפענח את התוכן של המילים המסתוריות.

באוויר הייתה תחושה של ציפייה, כאילו המתינו כולם להסבר ממצה – כזה שישפוך אור על הפרטים, כזה שיספק את הצופים ויבהיר להם מה הייתה כוונתו של קלפטון, ומה בדיוק הוא התכוון לרמוז במילים הפיוטיות והסתומות שהשמיע. מכיוון שראובן היה מי שבחר להציג את הקטע, הרי שבאופן טבעי – רבצה עליו האחריות להסביר אותו, וליאוניד קיווה בכל ליבו שהצעיר אכן מסוגל לעשות זאת.

אם היה משהו שהצליח ראובן להוכיח לאורך פרק הזמן הקצר שעבר מאז ראה אותו ליאוניד לראשונה, הרי שהייתה זו היכולת שלו לשלוט בכל סיטואציה. גם ברגעים אלו, לא היה שמץ של הססנות או חשש על פניו. הוא שידר ביטחון ועוצמה, מה שאוטומטית – יצר תחושת רוגע, כאילו הבטיח ראובן שלא תהיה שאלה – שתישאר בסופו של דבר ללא מענה הולם.

״כמו שראיתם ושמעתם עכשיו,״ פתח ראובן, ונימת קולו הייתה שלווה לגמרי, כאילו היה זה רק עוד פרט שולי אחד מתוך הביוגרפיה של המדען המסתורי. ״האופן בו התנהלה השיחה, היה כזה שמשמעותו ברורה – קלפטון עבר שינוי, לפחות ביחס שלו כלפי התקשורת. האירוע הזה, חתם את תקופת הפרסום של קלפטון, ומכאן ואילך – הפכו חייו פרטיים, אפילו מסוגרים. מכאן ואילך, שמר קלפטון בקנאות על פרטיותו. הוא נקט בכל צעד אפשרי על מנת להרחיק סקרנים או סתם חטטנים מביתו, כך שפרטי מידע על האירועים שלאחר מכן – הם נדירים בהרבה, ויש להם ערך לא מועט בקרב אלו שהתעניינו בעבר או מתעניינים כיום בחייו של קלפטון ובפעילותו לאורך השנים.

״השאלה הגדולה שמרחפת סביב הקטע שאותו ראיתם, נוגעת לכוונותיו של קלפטון, ולשאלה – עד כמה הוא התכוון למילים שאמר. חשוב לציין, שהקטע המדובר שודר עוד כאשר נחשב קלפטון לאישיות לגיטימית ומפורסמת למדי. באולפני התקשורת בדרום ברזיל, הסתובבו באותה העת כמה עשרות אנשי תקשורת בכירים שחיבבו את קלפטון, והיו משוכנעים – שבמהלך השנים הם הצליחו ליצור קשרי חברות קרובים עם המדען.

״העובדה שאנשי תקשורת בכירים, שחלקם שימשו בתפקידי מפתח כמו מפיקים ראשיים או עורכי מהדורות אקטואליה, התעניינו בשינוי שעבר על קלפטון – גרמה לאירוע להתפרסם באופן מקיף למדי. אני לא יכול לומר שמדובר היה בידיעה שפותחת מהדורות – אולם אם נתחשב בכך שאנשי תקשורת אוהבים ואהבו תמיד להתעסק בעצמם, עד כדי כך שישנם מדורים שלמים בעיתונות שעוסקים רק בתחום התקשורת, ואם נוסיף לכך את העובדה – שרבים מהם התייחסו להתנהגות שהפגין קלפטון באופן אמוציונלי, הרי שלא נתקשה להבין כיצד נמצאו לפחות עשרה מאמרי פרשנות בעיתונות הכתובה של אותה תקופה, שהנושא העיקרי בהם – הוא התנהגותו החריגה של קלפטון״.

על המרקע החלו לצוף שוב תצלומים של גזירי עיתון, אולם כעת הם נעו במהירות רבה – כך שלא ניתן היה לקרוא בהם מאומה, והערך היחיד שלהם – היה בעצם קיומם, ובאמינות שהם סיפקו לדברים שסיפר ראובן. ״כמו שאתם בוודאי רואים,״ הצביע ראובן לעבר המרקע, ״היו הרבה פרשנים שניסו לספק הסברים שונים מנקודת ראייתם. הרוב המוחלט היה סבור, שההתקפה של קלפטון הייתה מתוכננת, ושמדובר בעוד ניסיון נואל להשיג תשומת לב תקשורתית. להערכתם, האירוע כולו – לרבות ההיעדרות הפתאומית למשך שבועיים, הוא גימיק זול שמטרתו ליצור הד ציבורי. החידה הגדולה שנותרה בלתי פתורה לטעמם היא – המטרה אליה כיוון קלפטון, שיש בה כדי להצדיק את המאמץ הארגוני שבקיום האירוע.

״ההשערה הרווחת בין הפרשנים הייתה – שקלפטון עומד בפני קבלת תפקיד יוקרתי במיוחד, כאשר זהות התפקיד משתנה בהתאם למידת היצירתיות של הכותבים, ונעה בין תפקידים – שחלקם התאימו ליכולותיו של קלפטון כאיש מדע, כדוגמת יושב ראש סוכנות החלל הברזילאית, וחלקם היו רחוקים וחסרי כל זיקה ליכולותיו של קלפטון, כדוגמת – חבר הקונגרס הפדרלי של ברזיל, תפקיד פוליטי טהור שאין בינו לבין תחום ההתמקצעות של קלפטון דבר וחצי דבר.

״מלבד זאת - היו גם תיאוריות אחרות, כמו זו שפורסמה על ידי הפרשן חביאר דה סילבה, אחד המומחים המקומיים לתקשורת, שידיעותיו בדרך כלל נחשבו לאמינות. לטענתו של דה סילבה, מספר גורמים אנונימיים באוניברסיטת ניו יורק אישרו בפניו את הידיעה המרעישה, על פיה – הגיעו אנשי ההנהלה של אוניברסיטת ניו יורק למסקנה, שהפיטורין של קלפטון היו בלתי מוצדקים. לטענת גורמים אנונימיים אלו - שמעולם לא נחשפו, הוצע לקלפטון להחליף את דיקן הפקולטה – פרופסור קורנפילד, שפרש בסביבות אותה העת מתפקידו.

״קשה לקבוע האם היו באמת גורמים מתוך האוניברסיטה שהדליפו לעיתונאי את המידע המרעיש, או שמא היה זה דמיון פרוע. כך או כך, דומה שממרחק של שנים – ניתן לקבוע בוודאות, שכל התיאוריות שנוסחו בקפדנות על ידי פרשני התקופה – אינן תואמות את המציאות בלשון המעטה. במבחן המציאות, נותר קלפטון חסר תפקיד במשך שנים ארוכות. אפילו כאשר הוצעו לקלפטון תפקידים שונים, בין אם היו אלו תפקידים ציבוריים ובין אם היו אלו פניות של חברות פרטיות - סירב קלפטון בעקשנות בלתי מוסברת להיענות להם.

״את השנים הבאות, בחר קלפטון להעביר, מסיבותיו הוא – בין ארבע קירות ביתו, למעט יציאות בודדות קבועות, שאותן הוא ביצע אחת לכמה שבועות. חשוב יהיה להתייחס ליציאות אלו, גם משום שהן היו חריגות ביחס להתנהגות הכללית של קלפטון באותם ימים, אבל בעיקר משום שהיעד אותו נהג קלפטון לפקוד, עשוי להיות בעל חשיבות גדולה במיוחד בכל הנוגע לפרטים שיתבהרו בהמשך״.

על המרקע הופיע עתה תצלום של חומת בטון מבוצרת, מקושטת בסלילי תיל, ומעוטרת בדגלים צבעוניים בלתי מוכרים. ״המבנה שאנחנו רואים כאן,״ הסביר ראובן, ״הוא בית הכלא המחוזי של מחוז פרנה, מתקן כליאה ברמת האבטחה הגבוהה ביותר הקיימת במדינה – שהאסירים הכלואים בו, הם כאלו שהוגדרו ׳מסוכנים לציבור׳, ומרצים עונשי מאסר חמורים – בדרך כלל כאלו שנקצבו לתקופה של עשרות שנים, או כאלו שהוגדרו ׳מאסרי עולם׳. הפרטים הטכניים על אודות בתי הכלא המדוברים פחות חשובים, כיוון שכולנו מסוגלים להבין – שהאנשים שמרצים שם תקופות מאסר, אינם כאלו שהתייחדו בטוב הלב שלהם או באדיבות מיוחדת לזולת.

״הסיבות שגרמו לקלפטון לפקוד לעיתים קרובות את בית הכלא – עדיין מעורפלות, וההשערות בעניין עשויות למלא ספר עב כרס. יחד עם זאת, כפי שכבר הדגשתי, אנחנו מתעסקים כאן עם עובדות בלבד, והעובדות אינן נתונות בספק. הבירור שעשינו הוכיח, שקלפטון הצליח להשיג אישור חריג, להקים בבית הכלא קבוצת שיקום, שבה חברים אסירים שנותרו להם חודשים או שנים בודדות עד השחרור. בדומה לקבוצה שאסף קלפטון סביבו באוניברסיטה, גם הפעם – הוא הצדיק זאת ברצון שלו לשקם את האסירים ולהכין אותם לקראת הצפוי להם, אלא שבשונה מהקבוצה הראשונה – שאתם, עמיקם ונמרוד, הייתם חברים בה, שהורכבה מסטודנטים שעברו בעיקר על בעיות משמעת, הרי שהקבוצה השנייה – כללה אנשים מפוקפקים ומסוכנים מאוד, כאלו שרוב חייהם עברו עליהם מחוץ לבית הכלא״.

הנוכחים זעו באי נוחות. ניכר היה שיש להם שאלות, אבל ראובן לא נראה כמי שמוכן לשמוע אותן. ״תמתינו,״ הוא אמר. ״יש עוד כמה נקודות חשובות בהן אנו צריכים להתמקד. התהיות שיש לכם עכשיו, נראות לכם אולי גדולות, אבל חלק מהן יפתרו בהמשך, והחלק השני – מן הסתם יתגמד מול השאלות האמיתיות שנוגעות לקטעים הנוספים שלפנינו״.

מבלי להשתהות עוד רגע, הוא מיהר להמשיך, על פניו הבעה ממוקדת. ״כפי שכבר הבהרתי,״ הוא אמר, מעביר את מבטו בין הנוכחים, ״היציאות החריגות הללו, הן למעשה – הפעילות היחידה שקלפטון ביצע בשנים הבאות מחוץ לביתו. כיוון שכך, כל מידע על אודות הנושאים שהעסיקו אותו בשנות ההתבצרות הללו – אינו אלא ניחוש, ומכיוון שאני לא מאמין בניחושים – אנחנו ניאלץ לקפוץ קפיצה חדה של כמה שנים קדימה, אל נקודת הזמן שסימנה את תחילת הדעיכה של קלפטון – האשפוז שלו בבית החולים, שבו נודע לו על המחלה שעתידה ליטול ממנו את הנכס החשוב היחיד שתמיד היה לו - הצלילות המחשבתית והחדות שלו.

״למרות הניסיונות של אנשי הצוות שלי להבין כיצד קיבל קלפטון את הבשורה, ניסיונות שאולי היה בהם כדי להסביר את ההתנהגות התמוהה של קלפטון לאחר מכן, לא הצלחנו להשיג חבר צוות רפואי שיהיה מוכן להעיד בפנינו עדות מדויקת ואמינה. עם זאת, אני מעריך שכולנו נוכל לשער עד כמה הייתה ידיעה זו מטלטלת בעבור קלפטון, ועד כמה היא השפיעה על חייו. ברור היה לו, ככל הנראה, מה הן ההשלכות, ומסיבה זו – הוא קיבל החלטה, שסתרה לחלוטין את כל צורת ההתנהגות שלו קודם לכן.

״על אף שהוא לא היה בריא לחלוטין, דרש קלפטון בתוקף להשתחרר לביתו – ובסופו של דבר, התקבלה דרישתו. עוד באותו היום, הוא ניסח מכתב בו הוא הביע את רצונו להופיע בפני הציבור על מנת למסור את צוואתו האחרונה. הוא שלח עותקים של המכתב לעשרות גופי תקשורת, חלקם מקומיים וחלקם בינלאומיים. הוא הרבה לתאר במילים דרמטיות את עוצמת המסר שיש לו למסור לעולם, וברור היה – שבמוקדם או במאוחר יתפתה אחד מגופי התקשורת וייעתר לבקשה״.

על המרקע הופיעה תמונה של כרזה צבעונית, במרכזה עמדו שני גברים נמוכים לבושים חליפות שלושה חלקים, שעל פניהם חיוך מטופש. ״בתקופה המדוברת,״ הסביר ראובן, ״הייתה פעילה עדיין תוכנית ראיונות בשם ׳הנוצצים׳, שזכתה לפופולריות רבה בקרב צרכני תקשורת בארצות אמריקה הלטינית. את התוכנית הנחו שני ידוענים – פיט אנדרסון וגונזלו רודריגז, שנודעו בסגנון החד, התוקפני והמשתלח שלהם. איכשהו, הצליחו השניים להשתכנע בעניין הציבורי שעשוי להיות לריאיון מעין זה, ולכן – בצעד חריג, הם הביעו הסכמה לקיים את הריאיון בביתו של קלפטון, תנאי שהציב קלפטון בעצמו שלא היה מוכן לעזוב את ביתו לטובת אולפן תקשורת.

״הפרטים הללו הם חשובים, משום שניתן ללמוד מהם – עד כמה היו מנהלי ערוץ התקשורת להוטים לקיים את השיחה עם קלפטון. למעשה, הלוגיסטיקה הנדרשת לשם כך – הייתה חריגה בהקיפה ביחס למקובל בתוכניות מעין אלו. כדי לקיים את הריאיון, היה הכרח לשנע צוות שלם - שכלל את המראיינים ואת המפיקים הראשיים, בטיסה ישירה ומיוחדת מארצות הברית לברזיל. יחד עם זאת, נדרשו מנהלי הערוץ לשכור חברה מקומית, לשם הכנת תשתית ראויה לקיום הריאיון בביתו של קלפטון״.

על המרקע הופיעו בזה אחר זה כרזות שונות, מודפסות ודיגיטליות, במרכזן כיכבה דמותו של קלפטון – שצולמה ככל הנראה שנים רבות לפני מועד האירועים אותם תיאר ראובן. ״הכרזות הללו,״ הצביע ראובן לעבר המרקע, ״הן חלק מקמפיין פרסומי, שנועד לעניין את הקהל הרחב בתוכנית. מדובר בהשקעה של אלפי דולרים, וזה בלי להזכיר את תשדירי הפרומו שהופיעו שלוש פעמים ביום בשבועיים שקדמו לריאיון. דומה היה, שהמפיקים ראו ערך תקשורתי גבוה בשילוב בין קלפטון למראיינים המושחזים, ומבחינתם – היה שווה להשקיע הון בקיום הריאיון.

״אם הצלחתם להבין את מידת המוטיבציה שהייתה למפיקי התוכנית, בוודאי תופתעו לשמוע – שדווקא אחרי קיום הריאיון, כאשר החומרים כבר היו מוכנים לעריכה, התקבלה בפתאומיות הודעת דחייה בלתי מנומקת. באורח פלא, החלו לצאת הבהרות שמקורן במערכת ההפקה, שהמסר העיקרי בהן – נועד להנמיך את הציפייה לקראת השידור. בסופו של דבר, התמוססה איכשהו ההבטחה הגדולה, והשידור מעולם לא התקיים״.

ראובן השתהה לרגע, סוקר את הגברים היושבים מולו. ״בנקודה הזו,״ הוא אמר, ״אתם מוכרחים להיות ממוקדים, כי מכאן ואילך – הידיעות הולכות ונעשות מופרעות. בבקשה מכם, תהיו רגועים, ותתנו לי לדבר ברצף. זה בשבילכם, לא בשבילי...״

הוא סקר באופן ממושך כל אחד מהגברים שלפניו, והאופן בו הוא עשה זאת – העלה במחשבתו של ליאוניד דימוי מגוחך של סדרן בפארק שעשועים, שתפקידו לבחון נערים לפני כניסתם למתקן. בסופו של דבר, הנהן ראובן בראשו. ״אוקי,״ הוא אמר, ספק אם לעצמו או לקהל המאזינים שלו. ״בואו נתחיל״.

הצג השחיר באחת. ראובן נע הצידה והסתיר אותו, כאילו ביקש למנוע הסחות דעת. ״כפי שאמרתי לכם,״ הוא חזר וסיכם את מה שנאמר כבר בקטע האחרון, ״מתברר שהמערכת שהייתה אחראית על הריאיון, ביקשה להתחמק ולהתעלם ממנו לחלוטין. כאילו מעולם לא הובטח על ידה קיום של ריאיון מעין זה. כמובן שקהל הצרכנים לא אהב את זה, אבל בסופו של דבר – אתם מבינים שלא מדובר היה בסנסציה עולמית. החברה התנערה איכשהו, והצליחה לספק תירוץ מסוים, אבל הגרסה הרשמית אף פעם לא הייתה אמינה במיוחד, וגם לא חשובה כדי שנקדיש לה זמן.

״במהלך החודשים הבאים, ניסה קלפטון להפעיל לחץ על מנהלי ערוץ התקשורת, אבל קשה לומר שהיה זה לחץ אפקטיבי. הכלים שעמדו לרשותו של קלפטון היו מוגבלים, ומלבד זאת – דומה שבנקודת זמן מסוימת קיבל קלפטון החלטה, לנסות ולהאט ככל שניתן את ההידרדרות הקוגניטיבית שלו. הוא התרוצץ בין מדינות, מבזבז את כספי הפנסיה שלו על ביקורים אצל שלל רופאים מומחים, מהם כאלו שהוכיחו את עצמם בעבר, ומהם כאלו שכבר באותה העת נודעו כנוכלים. התוצאות לא היו מרשימות במיוחד, אבל אתם בוודאי יכולים לשער, שהמרוץ הקדחתני נגד המחלה – לא השאיר לקלפטון הרבה זמן פנוי, כך שבפעולות אלו – הוא למעשה ויתר על המחשבה להצליח לשכנע מישהו בנחיצות של פרסום הריאיון״.

ראובן נע הצידה באיטיות, קולו הפך איטי, כאילו ביקש להפנט אליו את מבטי המאזינים. ״אם אתם שואלים את עצמכם מדוע בכל זאת אנחנו דנים כרגע בתוכן של הריאיון האומלל ההוא, למרות שכבר עברו שנים רבות מאז גניזתו, הרי שאת התשובה – יש לזקוף לזכותו של אדם אלמוני, שחשש כל כך מפני פרסום אפשרי של הריאיון – עד שהוא גרם, במו ידיו, לתוצאה ההפוכה מזו שאליה כיוון״.

המרקע הואר שוב, הופיע עליו תצלום לילי. בתחילה, קשה היה לקלוט מהו האובייקט המצולם, והאם מדובר בבעל חיים, מבנה, או פריט אומנותי. רק לאחר שהחלה התמונה לנוע, הבין ליאוניד שמדובר בסרטון קצר, שהרגעים הראשונים שלו צולמו בתוך רכב נוסע. ברגע שהתחדדה התמונה, ניתן היה לקלוט פנים מלאות של בן עשרה, אבל לפני שהספיק ליאוניד לשאול את עצמו אם הוא מכיר את המצולם מהיכן שהוא – בקעה קריאה גבוהה מהרמקולים שבצידי המקרן, והמצלמה נעה בחדות הצידה, ואז כלפי מעלה.

התנועה נפסקה באחת, מה שאומר – שהמכונית בה ישב המצלם נעצרה. המצלמה התמקדה כעת בשליש העליון של מבנה מגורים גבוה ומואר, שסביבו הסתחררו שברי זכוכית וחלקיקים בלתי מזוהים, במה שנראה כמו גוויעתו של פיצוץ אדיר שאירע רגע או שניים קודם לכן. הייתה דממה לרגע אחד, ואז החלו לבקוע מן הרמקולים צעקות נרגשות, מלוות בצפירות של כלי רכב.

ראובן לחץ על השלט שבידו, הצלילים גוועו באחת. ״האירוע שאתם רואים כאן,״ הוא אמר בשלוות נפש, תוך כדי שהסרטון ממשיך להתנגן, ״אירע בשכונת עסקים יוקרתית בקליפורניה שבארצות הברית, והוא נגרם כתוצאה מחבלה במערכת גז שהייתה מחוברת אל המגדל מבחוץ. ההתפוצצות שראיתם, גרמה להתלקחות, שכתוצאה ממנה – נספו עשרות בני אדם״.

על הצג נראו כעת רכבי הצלה שועטים לעבר המגדל, שהזכיר כעת בצורתו הכללית סיגר מעשן. בלחיצה נוספת על השלט שבידו, עצר ראובן את הסרטון. ״אם תהיתם מה הכיל המבנה שניזוק כתוצאה מהשריפה, בוודאי תופתעו לשמוע – שמדובר במבנה שהיה באחזקת גוף תקשורת גדול, כאשר הסיבה העיקרית שבגללה נשכר המקום – היא עבור שידור התוכנית הפופולרית, העונה לשם - ׳הנוצצים׳.

״אני מניח ששם התוכנית מצלצל לכם מוכר, ואם אני מדייק בהנחה שלי – הרי שאתם לא טועים. מדובר באותה התוכנית שהפיקה את הריאיון עם קלפטון, ואם אתם מעוניינים לעמוד על המשמעות המדויקת של האירוע ואת ההשלכות שלו - די יהיה בכך שאספר לכם, שבאותו הערב התקיימה בקומה העליונה במגדל מסיבת הרמת כוסית, שבה השתתפו כל חברי ההפקה, החל ממנהלי ועורכי התוכנית, וכלה באנשי הצוות הטכני – כדוגמת צלמים ותאורנים. למעלה מעשרים אנשי צוות היו באותה שעה במגדל, וכולם קשורים היו באופן כזה או אחר לניהול או להפקת התוכנית. האסון תפס אותם במצב של חוסר ערנות, ומכיוון שמדובר היה באירוע שהחל בהתפוצצות מסיבית והמשיך בהתלקחות שנדרשו שעות ארוכות כדי להשיג עליה שליטה – הרי שהסיכויים שלהם היו קלושים עד בלתי קיימים.

״רק בשעות הבוקר השיגו כוחות הכיבוי שליטה על הלהבות, ורק אז – ניתן היה לעמוד על ההיקף המלא של האסון. הכוחות הראשונים שהגיעו אל הזירה גילו, שהשריפה כילתה באופן מוחלט את שתי הקומות העליונות של המגדל. בכלל זה, הושמדו שני אולפני התקשורת שבמבנה יחד עם הציוד היקר והמודרני שהיה קבוע בהם, ומלבדם – נשרפו גם משרדי הניהול וחדרי העריכה. הנזק לרכוש הוערך בעשרות מיליוני דולרים, וההשפעה שלו הייתה כה גדולה – עד שגוף התקשורת נאלץ לסגור את השלוחה שלו בקליפורניה לצמיתות.

״אתם בוודאי יכולים לתאר לעצמכם, לפי היקף אובדן ההרס, שגם גורלם של בני האדם ששהו במבנה לא שפר עליהם. מתוך כל אנשי הצוות שהיו בקומה העליונה בשעת האירוע, שרד רק אדם אחד, וגם הוא – לא נהנה מחיים ארוכים ושלווים. העובדה הזו חשובה במיוחד, משום שלמעשה – כל סדר האירועים בו אנו עתידים לעסוק, מתחיל באותו שורד אומלל, שגורלו לא שפר עליו במיוחד.

״אילו היה האירוע מסתיים ללא ניצולים, ואילולי היה ידוע גורלו של אותו שורד יחיד, ניתן היה להעלות על הדעת – שהאירוע לא נגרם במכוון, אלא הוא תוצאה של רשלנות, כפי שהתעקשו אנשי כוחות ההצלה לטעון בדו״חות הראשונים שפורסמו לאחר האירוע. אלא שהאירועים שאירעו עם אותו ניצול, הוכיחו שהאירוע כולו תוכנן היטב מראש, כדי להשמיד כל זכר לחומרים שנאספו על ידי צוות התוכנית, כאשר בכלל זה – נמצאים גם אנשי הצוות עצמם, שכנראה היה חשש לגביהם – שמא הם עלולים לשחזר את החומרים מזיכרונם.

״הניצול היחיד מהאסון, הצליח אמנם לגלות פיקחות בתוך התופת עצמה – כאשר הבין מהר מאוד שסכנה מתקרבת, והצליח להשיג גישה דרך מרפסת משרדו שבקומה השביעית – אל מרפסת הקומה שתחתיה, אליה לא הגיעה האש כלל. אולם הוא לא היה מוכן לקראת המציאות, בין אם משום שלא העלה על דעתו שמדובר באירוע יזום, ובין אם משום שלא הכיר מספיק את האויב מולו הוא מתמודד, ולא העלה על דעתו – שהאחראי על תכנון האירוע הכין מבעוד מועד צוות שתפקידו לאתר ניצולים אפשריים, ולחסל גם אותם. כך או כך, את התוצאות – ניתן יהיה לראות בסרטון הבא״.

התמונה שהופיעה כעת על המרקע צולמה בשחור לבן, והעובדה הזו – יחד עם זווית הצילום שהייתה גבוהה ובלתי נוחה לצפייה, העידה על כך שמדובר בקטע מתוך סרט שצולם על ידי מצלמת אבטחה, השערה שקיבלה חיזוק כאשר הבחין ליאוניד באותיות וספרות שהתחלפו כל העת על צדי המסך. קשה היה להבחין בפרטים, משום שהאיכות הייתה גרועה, אולם ניתן היה לראות פריטים גדולים במיוחד, כמו מכונית בהירה – שהייתה ממוקמת בדיוק במרכז התמונה.

לאחר כמה רגעים של ציפייה, נפתחה דלת המכונית, ודמות לבושה בבגדי עור כהים הגיחה ממנה. ברגע שהתרוממה הדמות מעל גובה דלת המכונית, היא קרסה אחורנית באופן בלתי מוסבר, והסרטון הפסיק באחת להתנגן.

ליאוניד המתין להבהרה, אבל למרבה הפלא – דומה היה שכולם מלבדו הצליחו להבין בדיוק מה אירע. בלית ברירה, הוא השמיע צליל מלאכותי של כחכוח בגרונו, מנסה ללכוד את תשומת הלב של ראובן.

״אתה בוודאי שואל את עצמך מה ראית כאן,״ הבין ראובן מיד את הרמז. ״אני מבין אותך, גם אני הייתי צריך לצפות בזה שלוש פעמים כדי לזהות משהו. בכל מצב, יש כאן איש מקצוע, והוא בוודאי ישמח לנתח באוזניך את האירוע - באופן שגם אני אולי אלמד ממנו משהו. אני מתכוון כמובן אליך, עמיקם״.

עמיקם הניע את ראשו, ולראשונה – הוא הביט מקרוב אל תוך עיניו של ליאוניד. ״זה היה ירי״. הוא אמר בנימה בטוחה. ״ירי מנשק אוטומטי. צרור קצר, שש עד שמונה יריות. העובדה שהחלונות אפילו לא נשרטו, מוכיחה שהפגיעה הייתה מדויקת, ושהזווית לא הייתה כזו שמקבילה לחלונות. אם הייתי נדרש לתת חוות דעת זריזה, הייתי מהמר שהיורה ממוקם בצד המוסתר שאותו לא רואים בצילום, ואם זה נכון – הרי שהוא לא עמד בסמוך למטרה, כי במקרה כזה – היינו רואים צללית כלשהי בפריים של המצלמה״.

עמיקם שב והסתובב באדישות למקומו, ומבטו של ליאוניד עבר אל ראובן – שעיניו היו פקוחות בהשתאות. ״וואו!״ הוא צעק, כאילו היה עד לאירוע שהוא מתקשה להכיל. ״מה זה הדבר הזה?! כמה מוחות יש לך?!״

עמיקם הרכין את ראשו בצניעות מעושה. ״אל תגזים...״ הוא אמר בנימה של מבוכה, כאילו הייתה המחמאה למורת רוחו, אבל ההבעה שעל פניו העידה שהוא מאוד מרוצה מעצמו. ״זה המקצוע שלי,״ הוא המשיך, כאילו ראה צורך להתנצל על היכולת שגילה. ״אם אני לא אהיה טוב מספיק במקצוע שלי, אז מי כן?!״

מסיבה כלשהי, לא המשיך ראובן מיד את שטף הדיבור שלו. על פניו הייתה עדיין התפעלות מסוימת, אבל כעת – נוסף עליה גם משהו מהורהר, כאילו שינתה הפגנת הידע של קצין המשטרה משהו בתפיסה של ראובן, והעלתה אצלו תובנות מטרידות. ״טוב, זה יפה מאוד,״ הוא סיכם לאחר כמה רגעים, כאשר ממקומו של נמרוד החלו להישמע רחשים שהביעו בבירור קוצר רוח. ״הניתוח של עמיקם הוא אכן מדויק. מדובר בהתנקשות מתוכננת ומדויקת, שאירעה פחות משעה לאחר ההתלקחות במגדל, כאשר זירת ההתלקחות עדיין פעילה, ועוד לפני שמישהו מן החוקרים הספיק להבין משהו בקשר לאופי האירוע.

״האיש שחוסל, כפי שבוודאי הבנתם, הוא השורד היחיד שהצליח להימלט מהאסון במגדל. כפי שכבר אמרתי, ההישג לא נשמר להרבה זמן, והצוות שהופקד על כך מבעוד מועד – דאג לסגור את הקצוות כולם. השאלה שעדיין לא התייחסנו אליה, היא זהותו של המחוסל. יש לכך משמעות רבה, כפי שנוכל להבין – אם נתבונן בתמונה הבאה״.

על הצג הופיעה תמונה בצבעים זורחים, היו בה פנים גדולות וזורחות של גבר צעיר, וליאוניד ניסה להבין האם הוא מכיר את הדמות ומהיכן. למרבה המזל, הוא לא נדרש לחשוב יותר מדי. ראובן היה קצר רוח, ומיהר להשלים את פרטי המידע החסרים.

״האיש שאנחנו רואים בתמונה,״ הוא אמר בכובד ראש, ״כבר הופיע לפני זמן קצר במצגת, אם כי – המראה שלו היה שונה מזה שכעת אנחנו רואים, ולכן אתם מתקשים לזהות אותו. בכל מצב, שמו של האיש הוא פיט אנדרסון, והוא אחד משני המראיינים שקיימו את הריאיון המדובר עם קלפטון״.

ראובן השתהה למשך שני רגעים, מבטו נע אל השעון שעל פרק כף ידו – והשעה שהופיעה שם הייתה כנראה מאוחרת מדי בעבורו, שכן הוא מיהר להמשיך. ״אירוע ההתנקשות,״ הוא מיהר לומר, ״מוכיח שהפגיעה בצוות הספציפי הזה, לא הייתה מקרית. האיש שהיה אחראי על האירועים, התכוון להעלים כל אדם שהיה שותף להפקת הריאיון. השאלות על אודות זהותו של האחראי – עדיין פתוחות, למרות השנים הרבות שחלפו מאז, והדבר היחיד שניתן לומר בוודאות הוא – שהצוות שהופקד על ביצוע המשימה, היה מקצועי ומיומן. התכנון של האירוע היה קרוב לשלמות, לא בגלל ההתלקחות עצמה – אלא בגלל המחשבה המוקדמת על כך שייתכן ויהיו ניצולים, שאותם צריך לעצור בשעות הסמוכות לאירוע. מכל הבחינות האלו, נעשתה העבודה על הצד הטוב ביותר״.

התצוגה כבתה פתאום, וראובן נע שוב – ונעמד במרכז. ״עכשיו,״ הוא אמר בנימה דרמטית. ״אנחנו מגיעים לרגעים שבשבילם התכנסנו כאן. תהיו איתי, חברים, רק עוד כמה רגעים. אחר כך, אני מבטיח, תוכלו לפעול כרצונכם...״​

נערך לאחרונה ב:

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
מצטער על האיחור.
אף פעם לא הייתי טוב בתכנון זמנים, זה לא פוסח על חיי האישיים.
הנה הוא, החלק השני של הפרק, במרחק של שתי דקות לכל היותר. הפרק מוקדש לכל אלו ששאלו לאן מובילים הפרקים האחרונים, ומדוע היה צורך בהם. אני לא מבטיח שזה יהיה מובן מיד, אני רק יכול לקוות שתיהנו, כי זו התכלית.
קראו בנחת, תכניסו את עצמכם לסיטואציה. אל תבלעו את הפרק בבת אחת, הוא צריך קצת עיכול.
כמובן, ממתין לתגובותיכם בסוף הקריאה.

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
47
הילה.

חלק שני.

ראובן נשם נשימה ארוכה, ממלא את חזהו באוויר, גופו הזדקף ונמתח למלוא ארכו. במשך כמה רגעים הוא שתק, מאפשר לאוויר לשהות בתוכו, עיניו נעו באיטיות – סורקות היטב את קהל המאזינים שלו. לבסוף, הוא נשף נשיפה קולנית, פולט החוצה את האוויר. ״אני לא יודע אם שמתם לב,״ הוא המשיך, קולו יציב, ״אבל ההתנהגות של השורד היחיד מהאירוע במגדל, הייתה מוזרה לחלוטין. הוא הרי הצליח להימלט באופן בלתי מוסבר מהאסון שהשמיד את מקום עבודתו, וגרם למותם של עמיתיו למקצוע. המצב שלו לא יכול היה להיות רע מאוד, שכן – הוא הצליח לנהוג במשך למעלה מעשרים דקות, ואפילו לעמוד על רגליו ביציאה מהמכונית. למעשה, הבחירה שלו להתרחק מזירת האירוע – היא תמוהה מאוד. מצופה היה ממנו ליצור קשר עם כוחות הביטחון, או לפחות – להישאר קרוב כדי לוודא מה עלה בגורל חבריו.

״ההסבר היחיד שמתקבל על הדעת להתנהגותו של פיט אנדרסון, הוא שאנדרסון ידע משהו. אילולי היה אנדרסון נהרג בהתנקשות פחות משעה אחרי האירוע במגדל, הרי שהוא היה הופך לחשוד האוטומטי במעשה החבלה במערכת הגז. אולם אחרי שהוא עצמו הפך לקרבן, האפשרות המסתברת יותר היא – שהוא הבין את החשיבות של המידע שנמצא בידיו, ומסיבה זו – הוא הבין שנשקפת לו סכנה, וקיבל את ההחלטה להימלט מהאזור – החלטה שהתבררה כטעות מוחלטת שהביאה למותו״.

ראובן שילב את ידיו, על פניו עלתה הבעה קודרת. ״ההתנקשות המוצלחת באנדרסון,״ הוא המשיך, ״השיגה למעשה את התוצאה אליה כיוון האחראי על ההתנקשויות. העיתונאים הבודדים שידעו משהו – איבדו את חייהם, והסודות המסקרנים – נלקחו עמם לקבר. אם אני מצליח לזהות נכון את התחושות שלכם, הרי שאתם בוודאי תוהים, מה הסיבה שאנחנו בכל זאת נמצאים כאן, ודנים ברצינות באירועי העבר, כאשר המציאות המאכזבת היא – שהסודות העלומים של קלפטון, אבדו בלי שום סיכוי לחשוף אותם עוד.

״אם אני אכן קולע למטרה, ואם אכן העליתם את התהיות האלו, הרי שטעיתם באותה טעות שבה טעה האחראי על אירוע ההתנקשות. האיש שארגן את החיסול של צוות העיתונאים, היה אמנם מקצועי בתחומו, אבל לא היה לו מושג בנוגע לתכונות הבסיסיות ביותר של כל עיתונאי באשר הוא, והוא לא העלה בדעתו כנראה את המחשבה על כך, שישנם עיתונאים שבעבורם – שווה לסכן את החיים בשביל פרסום של סיפור טוב.

״מסתבר, שברגעים בהם נמלט אנדרסון מפני האיום על חייו, פעל אצלו האינסטינקט העיתונאי שלו, ולמרות הסכנה החמורה בה הוא היה נתון – היה לו חשוב להעביר לפחות חלק מן המידע שגרם בסופו של דבר למותו, לידי גורם שאינו בטווח הסיכון של פגיעה מידי המתנקשים. מכיוון שלא ברור עד כמה היה המידע שברשותו של אנדרסון מקיף, קשה להעריך אם הוא התכוון לשלוח רק חלק קטן ממנו, או שהוא פשוט בחר את המידע החשוב ביותר. כך או כך, על העובדות אין להתווכח. תוך כדי שהוא נוסע ברחובות קליפורניה, הספיק אנדרסון להתחבר דרך מכשיר הטלפון הפרימיטיבי שלו לרשת האינטרנט, ומכיוון שהוא היה חבר ברשימת תפוצה רשמית של עדכונים רשמיים מאת משרד מושל המדינה – הרי שההודעה שנשלחה על ידו, הופצה תוך רגע למאות עיתונאים, ברדיוס של מאות קילומטרים. יותר טוב מזה, לא יכול היה אנדרסון להשיג, ואני מרשה לעצמי להמר – שברגעים האחרונים שלו, עלה על פניו חיוך טוב של נקמה״.

ראובן השתתק לרגע, מפנה את פניו לעבר המרקע. הוא הקיש על השלט שבכף ידו, ועל הצג נראה תצלום של מסמך מודפס בשחור לבן, שהמלל תפס מעט מאוד משטחו, פחות מרבע – לפי השערה מהירה של ליאוניד. ״המסמך הזה,״ הסביר ראובן, ״הוא הדפס של נוסח הודעת המייל שנשלחה מאת אנדרסון לחבריו העיתונאים. אם תתבוננו היטב תוכלו לראות, שהודעת המייל לא נוסחה בעבור העיתונאים שעתידים היו לקבל אותה. נראה שלאנדרסון לא היו יותר מכמה רגעים, ולכן – במקום לבזבז את הזמן על ניסוח הודעה שתבהיר את כוונתו, הוא העדיף לסמוך על יכולת הסקת המסקנות שלהם ולשלוח להם תיעוד של שיחה שהתקיימה יום או יומיים קודם לכן, בינו לבין מנהל התוכנית. היה כמובן סיכון בכך שהם יתייחסו אל ההודעה ככזאת שנמסרה בטעות, אבל אנדרסון העריך מן הסתם – שאם אכן יקרה לו משהו, הרי שאוטומטית – תקבל ההודעה חשיבות מספיק גדולה כדי שיתייחסו אליה ברצינות, ומלבד זאת – לא נראה שהייתה לו ממש ברירה אחרת. אני מעריך שאתם קוראים אנגלית, ובכל זאת – אני אקריא את נוסח ההודעה״.

מבטו של ראובן פנה אל הקהל שלו, הוא לא ראה צורך לסובב את ראשו כדי לקרוא את הטקסט מן הכתוב. ברור היה, שהוא עבר על המילים כל כך הרבה פעמים, עד שהן נחרטו במוחו – כך שהוא מסוגל לחזור עליהן בעל פה, מילה במילה, מבלי לחשוש לטעות.

״הרווארד היקר,״ ציטט ראובן בהטעמה. ״אני מצטער על הפנייה החוזרת באותו נושא. רציתי לומר שקיבלתי החלטה, ואני מניח שהיא תהיה למורת רוחך. חשוב לי לומר, שאני מבין את החשש שלך מפני פרסום התוכנית של קלפטון, ואני מבין מדוע אתה חושב שיש מי שעשוי ללכת צעד אחד יותר מדי ולנסות ליישם אותה בפועל, ועם זאת – קשה לי לשמוע טיעונים על ׳אחריות ציבורית׳, ממי שמכנה את עצמו עיתונאי. אני מזכיר לך שהמידע כולו הועבר לרשויות החוק, כך שאת חובת האחריות הציבורית שלי מילאתי, וכעת – אני רואה את עצמי מחויב לערכים אחרים חשובים עליהם חונכתי, כמו – ׳זכות הציבור לדעת׳.

מכיוון שהחומר נמצא רק בידיכם, אבקש לקבל לידיי עותק דיגיטלי של הריאיון, אותו אני מתכוון להעלות לרשת ללא מטרות רווח. אני מאמין שהעבודה המשותפת לאורך למעלה מעשר שנים, והידידות האמיצה שרקמנו, יספיקו כדי להתגבר על חילוקי הדעות הנקודתיים בינינו, אבל יחד עם זאת – לא הייתי רוצה שתראה את דבריי כבקשה שניתן לסרב לה. אני דורש את החומרים, ואני מתכוון לפעול במלא הנחישות על מנת להשיג אותם״. ראובן השתהה רגע לפני שציטט את שורת הסיום: ״שלך בכבוד, פיט״.

למשך כמה רגעים שררה שתיקה, דומה היה שהנוכחים מנסים לעכל את המשמעות.

ראובן לא נראה כמו מי שמתכוון להעביר את הזמן בהמתנה. ״ההודעה שציטטתי כרגע,״ הוא סיכם, ״כתובה באופן שמכביד על היכולת לקלוט את המשמעות הברורה שלה. העובדות הבודדות שעליהן ניתן להצביע אינן רבות, אולם ניתן ללמוד מנוסח ההודעה שהעיתונאי היה מעוניין בפרסום הריאיון, ומי שבלם אותו – הוא מנהל התוכנית. הסיבה לכך, כפי שמרומז בהודעה, היא הטענה של המנהל עליה התרעם העיתונאי, טענה על פיה – לא יהיה פרסום הריאיון מעשה אחראי. הניסוח המדובר, יוצר אינסוף השערות, משום שלא ברור ממה בדיוק חשש מנהל התוכנית, ומדוע הוא פעל באופן חריג כל כך נגד האינסטינקט הטבעי של כל איש תקשורת. אם נרצה לסכם במשפט אחד את המשמעות של ההודעה, הרי שהיא אינה חושפת יותר פרטים ממה שידוע לנו, אבל היא מעניקה לנו הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים.

״אני מניח שכולנו נסכים על כך, שהתוכן שהכילה ההודעה המדוברת – הוא אולי מעניין, וייתכן שאף תימצא בו תועלת מסוימת עבור חובבי תקשורת, אולם יחד עם זאת - מדובר במידע שאינו מצדיק את כל הדרמה שהתנהלה סביבו, ובוודאי שאינו מספיק חשוב כדי שאדם יהיה מוכן לסכן בעבור פרסומו את חייו. מכיוון שבסך הכול נשלחו על ידי אנדרסון שני פריטים בלבד, הרי שהמסקנה המתבקשת היא – שהפריט השני שנשלח אל העיתונאים, הוא שיצר את החשיבות הקריטית שבשליחת ההודעה.

״העניין הוא, שהפריט השני שנשלח אל העיתונאים – אינו מכיל פיסת מידע שהקשר בינה לבין הנושא ברור. הפריט השני, אינו אלא היפר-קישור, כלומר: הפניה לכתובת אינטרנט חיצונית. דף האינטרנט אליו הוביל הקישור – התברר למרבה הפליאה, כמשתייך לאתר אינטרנט שבבעלות חברת הענק ׳נשיונל ג׳אוגרפיק׳, שמתמחה בהפקת סרטי טבע. ידיעה זו מעוררת תמיהה. משום שאם אכן מדובר במידע רגיש – הרי שמצופה היה ממי שמחזיק בו, לשמור אותו במקום מאובטח. קשה להבין כיצד מופיע סרטון מעין זה באתר רשמי, שכל אחד יכול להשיג אליו גישה תמורת תשלום של כמה דולרים בודדים.

״התהייה מתחזקת, לאור העובדה – שהסרטון המדובר, פורסם שבועות קודם לכן, ובאותה נקודת זמן – צפו בו כבר עשרות אלפי אנשים. אתם בוודאי חושבים שמדובר בהגזמה, אבל לא. מדובר בסרט תיעודי פופולרי במיוחד, שבו מוסרטת תעלומה מדעית שהציתה את דמיונם של צופים רבים. אני לא אחשוף פרטים, משום שאני מעדיף שתצפו בזה בעצמכם, אבל בכל מצב - גם אם אכן היה קשר כלשהו בין התעלומה המדעית המוסרטת לבין מה שהסתירו חברי צוות ההפקה של התוכנית, קשה להבין מדוע ירצה מישהו לחסל כמה אנשים בודדים, בגלל מידע שכבר פורסם לכל כך הרבה בני אדם ברחבי העולם.

״התשובות לשאלות הללו, כמו גם לשאלות אחרות שלדעתי מיותר לעסוק בהן כרגע, עדיין אינן ברורות. אולם אני חושב, שבמקום להמשיך ולעסוק בחומר המוצג בסרטון באופן תיאורטי, עדיף יהיה אם נצפה כולנו בכמה קטעים מתוך סרט הוידאו, קטעים שנבחרו בקפידה – ככאלו שמסכמים למעשה את התוכן העיקרי שבסרטון״.

ראובן נע הצדה, התצוגה על המרקע התחלפה. כעת הופיעה שם תמונה איכותית, שצולמה מגובה רב – והציגה נוף מרהיב של מרחבים הרריים, מרופדים בצמרות עצים. לא הייתה אפילו קרחת אחת במרבד הירוק שנמתח עד לגבולות התמונה, ולא ניתן היה לדעת בשום דרך מה מסתירות צמרות העצים. המראה היה מדהים, עוצר נשימה, אבל הנוכחים היו חסרי סבלנות, ונראה שהמראה אינו מעורר אצלם אפילו מעט התפעלות.

ראובן לחץ על השלט שבכף ידו, והתמונה החלה לנוע. הרמקולים שבצדי המקרן התעוררו לחיים, משמיעים צלילים שקטים ורכים, שנועדו כנראה ליצור אפקט של רוגע. התמונה נעה בקצב קבוע, וכעת – ברור היה שהיא צולמה מתוך כלי טיס, כדוגמת מטוס קל או מסוק.

למשך רגעים ארוכים, לא אירעה שום התרחשות על פני המסך. התנועה אמנם המשיכה כל הזמן, כך שמדי רגע התגלו שטחים חדשים, אולם מבחינת החוויה כצופה – חש ליאוניד כאילו הוא צופה באותם הקטעים שוב ושוב. המרבד הירוק עדיין היה צפוף ובלתי חדיר, ובהיעדר סימני היכר – הרי שמבחינתו, לא היה שום הבדל בין השטחים אותם ראה לפני עשר או עשרים שניות, לבין אלו שהוא רואה עתה. מלבד זאת, החלו הצבעים המגוונים להעמיס על חושיו, והמוזיקה שברקע – הטילה עליו עייפות בלתי מוסברת.

הפתיח היה אמנם ארוך יחסית, אבל הוא הסתיים לבסוף. המוזיקה נחלשה פתאום, ומן הרמקולים – בקע קול בס גברי, איטי ומחושב. ״יער הגשם של האמזונאס״, פתח הקריין באנגלית, וליאוניד הבחין מיד במבטא הבריטי המודגש שלו. ״הוא אחד מהאזורים המסקרנים על פני כדור הארץ. זהו אמנם יער, אבל הוא ארץ שלמה. ארץ גדולה במיוחד, גדולה כמעט כמו ברזיל, או כמו ארצות הברית של אמריקה. זוהי ארץ של צומח וחי, ארץ שבה לכל עץ יש אזרחות ולכל בעל חיים יש מגורים וחברה. זוהי ארץ נסתרת, חבויה מאחורי חומות של ענפים ועלים. הסודות שבה מגרים את הדמיון, מלהיבים כל חובב מדע״.

הסרט נחתך פתאום, כאילו החליט העורך לעבור בפתאומיות לנקודה תכליתית יותר. ניכר היה שהושקעה מחשבה בבחירת הנקודה המדויקת בה ייחתך הסרט, ויחד עם זאת – היה החיתוך בלתי טבעי, בעיקר משום שהתמונה הייתה כעת שונה לגמרי, והציגה פנים ורדרדות מנומשות, לחיים מלאות, וסנטר עצום ממדים, על רקע של צמחייה עמוסת פרטים. ״היי!״ קרא האיש המצולם אל תוך המצלמה, והיה משהו צווחני בקולו. ״שלום לכולם, אני בובי! זהו יומן מסע, וזה היום החמישי שלי כאן, באזור הכי מטורף בג׳ונגל. הלילה כמעט לא ישנתי, בגלל עקיצות של מפלצות מוות, שהקולונל מתעקש לקרוא להן יתושים. אני כולי מנופח...״ לרגע נעצר הלהג, ועל פניו של האיש חלפה הבעה מוטרדת. ״מנופח...״ הוא חזר שוב על המילה האחרונה, כאילו הבין שהיא עשויה להתפרש באופן שונה לגמרי ממה שהתכוון. ״אוי, טפשים שכמותכם! על מה אתם חושבים!״ הוא נזף בקהל הדמיוני שלו, תוך כדי שהוא פורץ בצחוק אדיר. ״כן, אני מנופח, וגם עקצו אותי יתושים!״ הוא שאג מבין פרצי הצחוק. ״שמעת, קולונל?!״ הוא נטש פתאום את קהל הצופים שלו, ועבר לדבר עם מישהו בלתי נראה. ״שוב אתה עושה את הפרצוף הזה, כאילו נפל עליך עץ בננות. מותר לך לצחוק, אנחנו בג׳ונגל, תתפרע קצת...״

המצלמה הסתובבה, מתמקדת בדמות מרוחקת של גבר מוצק, שעמד מול עץ בתנוחה קרבית. המצלמה התקרבה, וכעת – ניתן היה להבחין בפרטים, כמו תרמיל ענק שנשא הגבר על כתפיו, סכין ארוכה וחדה שאחזו אצבעות ידו הימנית, ומגבעת בעלת שוליים רחבים שהוא חבש על ראשו. הוא כנראה שמע את הקריאה שהופנתה אליו, שכן הוא הסתובב לכיוון המצלמה, ופניו – קשות ומצולקות, התעוותו בחיוך רחב שהיה מנוגד לכל מה ששידרה דמותו הכללית. ״בוקר טוב בובי,״ הוא אמר בנחמדות מסוימת. ״אני מצטער, אבל מישהו צריך לדאוג לארוחה הבאה שלנו״.

המצלמה שבה והתמקדה בצעיר המדושן, שכעת העווה את פניו בחיקוי עלוב של שותפו למסע. ״מדובר בפוץ,״ הוא אמר, ובידו צץ משום מקום שורש דמוי סלרי. ״שלשום הוא ניסה לשכנע אותי לאכול את זה,״ המשיך הצעיר, מקפיד ללחוש את המילים – כאילו הוא חושש ששותפו יפגע אם ישמע אותן. ״אני מקווה שהוא ימצא משהו נורמלי, כי הפה שלי עדיין יבש מהגבעול הנורא הזה...״

הסרט נעצר, כנראה במכוון, וראובן – שכנראה היה אחראי על הקטיעה, חיבר את ידיו במחווה מתנצלת. ״סליחה על העצירה הפתאומית,״ הוא אמר. ״אני רואה שאתם לא ממש מבינים מה קורה כאן, אז לפני הכול – הקדמה קצרצרה, על האנשים שראינו עכשיו, שעתידים להופיע לאורך הסרט כולו.

״האיש שדיבר רוב הזמן, הוא בובי. חוקר ומדריך טבע. השני, הגבוה והקשוח, הוא ׳הקולונל׳ - איש צבא בעבר, גיבור מלחמת ווייטנאם. שני הגברים האלו, עלולים להטעות במראה שלהם, ובאופן בו הם מדברים, אבל אתם מוכרחים להבין שההתנהגות שלהם היא לא יותר מהצגת תיאטרון. השניים הם חוקרי טבע, יש להם המון ידע מקצועי, אבל איש לא היה מתעניין במה שהם מוכרים – אילולי היו השניים מספיק פיקחים, כדי למתג את עצמם על פי העבר שלהם ועל פי התכונות האישיות הייחודיות שלהם.

״מכיוון שהשניים הבינו משהו בתקשורת, הם ידעו לבנות לעצמם דמויות מעניינות, כאלו שהצופים מסוגלים היו להתחבר אליהן מיד. באופן הזה, הם הפיקו עשרות תוכניות, כאשר בכולן – הם מגלמים צמד מטיילים, שאינם חוששים לבקר באזורים מסתוריים במיוחד, כאלו שבקושי נחשפו עד היום. התוכנית זכתה אז לפופולריות עצומה, וההצלחה יצרה תשוקה ציבורית לעוד ועוד פרקים נוספים. בפרק שאתם רואים כרגע, החליטו שני המטיילים לחדור אל אזור מסתורי ביערות הגשם של האמזונאס, אזור שבו כמעט ולא הייתה פעילות של בני אדם, לפחות לא כאלו שבאו מן הישוב. הקטע שראיתם כרגע, נועד להציג רק את הדמויות של השניים, כיוון שבקטעים הבאים – בחרתי להביא בפניכם רק את מה שרלוונטי בעבור הנושא שלנו״.

הסרט הופעל שוב, הסצנה הקודמת ממשיכה לעוד כמה רגעים, עד שגם היא – כמו קודמתה, נחתכה בחדות. הקטע הבא, גם הוא היה על רקע היער, אלא שכעת – נעו שני הגברים בתוך צמחייה גבוהה, תוך כדי שהם נאבקים ברוח חזקה במיוחד, שטלטלה את צמרות העצים שמעליהם והשירה עלים וענפים דקיקים. ״קולונל!״ צעק הצעיר המכונה ׳בובי׳, מנסה לגבור בקולו על שאון הרוח. ״הרוח חזקה, ונראה לי שעומד לרדת גשם. בוא נחנה פה״.

הגבר המוצק והגבוה סובב את פניו, לופת בכוח באגרופו את שולי המגבעת הגבוהה שלו, שאיימה להתעופף. ״אין כאן איפה לחנות,״ הוא צעק בחזרה. ״צפוף כאן מדי. אנחנו מוכרחים להתקדם. תמהר, כי גשם עומד להתחיל לרדת״.

המצלמה נעה, מצלמת בהגדלה את פרצופו של הצעיר, שהיה תשוש לגמרי. ״הוא רוצה להרוג את שנינו,״ הסביר בובי את הסיטואציה, וניכר היה שלמרות הקושי – הוא אינו מוכן לוותר על הנטייה ההומוריסטית שלו. ״אין לי מושג מה הוא רוצה להשיג, ונראה לי שגם הוא לא ממש יודע״.

הרוחות התחזקו מרגע לרגע, וכעת התלוו אליהן גם טיפות של גשם, שהחלו לנקד את עדשת המצלמה, גורמות לקושי מסוים בראות. ״קולונל!״ קרא בובי, והיה חשש מסוים בקולו. ״יורד גשם. אנחנו לא נוכל להמשיך עוד הרבה. אנחנו מוכרחים לעצור!״

הגבר הגבוה, המכונה ׳קולונל׳, הסתובב ונתן בשותפו מבט אחד קצר. ״אי אפשר״. הוא קבע בקול יבש, ״תסתכל סביבך. האזור נמוך מדי, והאדמה רכה. היא תהפוך לביצה טובענית, ואנחנו לא נוכל להתקדם במשך שעות, וייתכן שאפילו במשך ימים. השמש כבר בחצי השמים, מה שאומר – שהלילה קרב, ואנחנו לא נשרוד אותו אם לא נמצא מחסה״.

למרות שמדובר היה בתחזית מאיימת במיוחד, הצליחו השניים לשמור על ענייניות, כאילו היה זה דיון על מציאת מקום ישיבה עבור קיום ארוחת ערב בטבע. נראה שהחוויות המשותפות שעברו על השניים, יצרו אצלם אדישות מסוימת, גם מול סכנה מוחשית.

״מה אתה מציע?!״ שאל הקולונל, לאחר כמה רגעים של המתנה.

בובי נאנח. ״אני חושב שכדאי לפנות למזרח,״ הוא אמר. ״יש שם רכס גבוה, אדמה סלעית. נוכל להתמקם שם, ולחזור כשמזג האוויר יירגע״.

על פניו של הקולונל הייתה הבעה מתלבטת. ״זה רעיון טוב,״ הוא אמר בנימה מסתייגת. ״אבל אנחנו נצטרך לחזור את כל זה. העיכוב יהיה די רציני״.

בובי חייך. ״אתה מעדיף מפגש עם היפופוטם רעב?!״ שאל כשעל פניו הבעה משועשעת.

הקולונל כיווץ את גבותיו. ״היפופוטמים אינם טורפים״, קבע בביטחון.

בובי העווה את פניו מול המצלמה, כאילו רצה לחלוק עם הצופים את דעתו על שותפו למסע. ״אם כך,״ אמר בנימה אדישה, ״בוא נישאר כאן. הייתי רוצה לראות אותך מתמודד מול עדר של היפופוטמים. תנסה לשכנע אותם שהם אינם טורפים. הצופים בוודאי ישמחו לראות את זה, אם אני אצליח להגיע מתישהו לאזור מבטחים...״

הקולונל הבין את הרמז, משום שהוא הטה את פניו, מעיף מבט אלכסוני לעבר שותפו למסע. ״בסדר. אתה צודק״. הוא אמר בנימה של השלמה. ״אבל בוא נהיה מהירים, כי הדרך לא פשוטה״.

הסרט נחתך שוב. כעת, הופיעה על המרקע תמונה, שהצבעים השולטים בה – היו שחור ואפור. השינוי בגוונים היה כה גדול, עד שברגעים הראשונים – התקשה ליאוניד לקלוט את התמונה המלאה, כאילו סירב מוחו למצוא שמות לעצמים המופשטים והכהים שממולו.

נדרשו לליאוניד כמה רגעים של הסתגלות, כדי להבין – שהוא צופה באזור אחר לגמרי, אזור שחווה כנראה אסון קשה. העצים היו מפוחמים, האדמה הייתה בזלתית, לא היה שמץ של חיים במישור בו פסעו שתי הדמויות המוכרות.

״מה קרה פה?!״ שאל בובי, ופניו היו מדוכאות.

״שרפה״. השיב הקולונל בנימה אדישה. ״זה די נפוץ כאן, עם מזג האוויר הקיצוני. אבל אל תדאג. זהו חלק ממחזור החיים של היערות הללו. הם יגדלו מחדש, טובים יותר ממה שהיו לפני כן״.

בובי לא קיבל את דבריו של הקולונל. ״אתה באמת יכול לעמוד כאן ולדבר כאילו אתה קורא אנציקלופדיה?!״ הוא קרא בסערה. ״אין לך לב?!״

הקולונל לא התרשם במיוחד. הוא משך בכתפו, והסרט נקטע שוב.

הקטע הבא, צולם גם הוא על רקע דומה של עצים מפויחים. נראה שבובי הצליח להתגבר על סערת הרגשות שלו, וכעת הוא נראה מרוצה למדי. ״זה המקום הכי יפה בעולם...״ הוא אמר כשעל פניו הבעה שלווה. ״הקולונל הלך להשיג ארוחה, אין לו טיפת אהבה לטבע. אבל אתם, החברים האמיתיים שלי, תראו את זה...״

המצלמה הסתובבה, כך שהפנים הענקיות לא חסמו אותה, והעדשה הייתה חופשית לצלם את הרקע כולו. מבלי לרצות, נפלטה מפיו של ליאוניד קריאה של התפעלות. דומה היה, שהאסון שאירע במקום – הצליח לפתוח פתח בחומות האטומות של היער. המיקום של המצלמה היה מושלם, גבוה מספיק כדי לקלוט רדיוס של קילומטרים. השריפה כילתה את צמרות העצים, והגזעים הגבוהים לא הצליחו לחסום את הראות.

מנקודה זו, ניתן היה לראות את השטח המוכה, שצורתו הייתה סימטרית – כאילו עמל מישהו לשרטט עיגול מושלם, ולמנוע מהלהבות לחרוג ממנו. מסביב למעגל המפויח התרוממה צמחייה, שבתחילה נראתה כמו עוד סבך אטום, אולם כאשר נעה המצלמה – ניתן היה להבחין בבירור בתוואי של שביל שעובר בתוכה, דבר שהייתה לו משמעות מצמררת – בהתחשב בסיטואציה כולה.

״אני יודע מה עובר לכם בראש,״ קרא בובי את מחשבותיו. ״אבל זה לא מה שנראה לכם. זהו אפיק של נחל שהתייבש לא מזמן, ואולי עוד יחזור לפעילות ביממה הקרובה, עם הסופה שמתקרבת כרגע. ייתכן, כמובן, שאני טועה, ומדובר בדרך שנחצבה על ידי אינדיאנים אוכלי אדם, אם זה אכן כך – אני משער שמצפה לכם קטע צפייה מותח ומהנה במיוחד...״

קשה היה להבין אם יש חשש כלשהו בדבריו, או שהוא בטוח לגמרי במערכת הידיעות שלו, ומשום כך – הוא מרשה לעצמו להתבדח באופן משוחרר כל כך. לליאוניד לא היה זמן לבחון את ההבעות והמילים של הצעיר, משום ששוב נקטע הסרט, וכעת – לא נראה כלום מלבד רקע שחור.

״בובי!״ בקע קול מהרמקולים, קול לחישה – שללא ספק היה שייך לקולונל. ״בובי! אתה חייב לראות את זה. תביא את המצלמה ותצא. אתה שומע אותי, בובי?!״

תאורה קלושה הבליחה במרכז המסך השחור. לאורה, ניתן היה לזהות את עיניו של בובי, תשושות לגמרי, ואת שפתיו – שבקושי נעו. ״מממ...״ הוא הגיב בקול מנומנם, והעובדה שהמצלמה כבר צילמה – הוכיחה עד כמה הצילום הוא חלק מהשגרה שלו, שכן – הפעלת המצלמה קדמה אפילו להתעוררותו המלאה.

היו כמה תנועות לא ברורות בחלל, וליאוניד התקשה להבין האם הן נעשות בתוך אוהל, או שמדובר בשק שינה מרווח. בכל אופן, כמה רגעים לאחר מכן – נפתח פתח מסוים בחלל השחור, ועדשת המצלמה יצאה אל המרחב הפתוח, שהיה מואר למדי – למרות היעדרה של תאורה מלאכותית, רק בזכות אור הירח, ואינספור כוכבים שניקדו את הרקיע.

״חסר לך שהערת אותי לחינם...״ אמר בובי, וקולו היה מצונן מעט. ״אני ממש מקווה שיש סיבה טובה לזה שאני מצלם כאן בקור, במקום להתכרבל מתחת לשמיכה״.

בתגובה, הצביע הקולונל אל נקודה רנדומלית במרחב החשוך שממולם. ״תסתכל לשם,״ הוא לחש. ״בהתחלה חשבתי שאני מדמיין, אבל אני לא. שים לב, זה מגיע אחת לכמה דקות. זה מתחיל עם רעש, ומסתיים עם מזרקה של אורות. תסתכל לשם, זה מדהים!״

בובי נעץ בשותפו עיניים מופתעות. ״אתה בטוח שהכול בסדר, קולונל?!״ הוא שאל בחשד. ״על מה אתה מדבר?!״

הקולונל הצמיד את אצבעו לשפתו. ״תהיה בשקט, בובי,״ הוא לחש בקול מסתורי. ״זה מתחיל. תיכף גם אתה תתחיל לשמוע את זה...״

בובי השתתק. הוא עמד כך, בשטח הפתוח, מבע משועמם על פניו. הקולונל הביט בו בהבעה של ציפייה, כאילו המתין לראות את התגובה על פניו ברגע שיישמעו הקולות המדוברים.

״הקולונל נדפק!״ הכריז בובי אל תוך המצלמה, אולם אז נעה המצלמה בחדות, ופניו של הקולונל נראו – קרובות מדי אל העדשה. ״זה לא הזמן לזה...״ לחש הקולונל. ״תקשיב, תתרכז...״

היו כמה רגעים של דממה, ואז – נשמעה צעקה מפוחדת, מהדהדת במרחב. ״קולונל!״ צעק בובי בחרדה. ״מה זה?!״

האופק שממולם הואר פתאום. מעין זוהר ירקרק, שהתנשא ממעמקי העלטה, מתוך יערות העד שנמתחו עד קצה גבול הראייה. ״יואו!״ צעק בובי, ספק בהתרגשות, ספק בפחד. ״יואווו!״ הוא צעק שוב, כשההילה התרוממה והתלהטה. בשלב מסוים, לא הצליחה עדשת המצלמה לקלוט את הצבע המדויק של האור, והאופק כולו נראה כעת כמו קו אחד של אור לבן. ״זה מתקרב!״ צעק בובי בחרדה.

המצלמה נפלה. העדשה מכוונת אל הרקיע.

גלים ירקרקים נעו. לרגע נדמה שחוקי הטבע אינם תקפים עוד. השמיים נראו כמו ים, הירח והכוכבים התעוותו כשהגלים חלפו תחתיהם.

״תפסיקו – את – זה!״ שאג בובי ברקע.

המצלמה כבתה.​

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
ב"ה

הבעיה היחידה היא,
שעד לרגע זה לא ראינו שהוא מחזיק ביד כוחות כמו האטום.
זה נשמע שהוא רק משוגע, לא משוגע מסוכן.
גם אם נלך אחורה בסיפור, הדבר המפחיד האמיתי היחיד שקרה הוא העלמות הנוזלים מהרכב.
כל השאר אלו דברים אנושיים לגמרי,
להעיף אישה מצוק זה ממש לא קשה,
וגם לא להלביש בגדים מפחידים ולרוץ עם סכין.
גם העיניים הלא-זהות של יצור האופל, כבר הוסברו לנו בפרק שאפרים נפגש עם המפכ"ל (עדשות).
אז גם אם במהלך הקריאה זה הרגיש סיפור אימה,
הדריכות שלנו צנחה לאפס אחרי החזרה לעבר והמהלומות בין נמרוד לעמיקם שרבים כמו שני ילדים קטנים,
וכאן - כשאנחנו שומעים את קלפטון - המחשבה נוטה לזלזל בו. כי אם מסתכלים בצורה רציונלית - לא מוצאים משהו דרמטי מספיק כדי לפחד מקלפטון פחד מוות. (גם לא שהוא משוגע מסוכן)
הפרקים האחרונים, היו מכווני מטרה.
היה צורך מובהק בכמה פרטים שעוד לא התגלו על העבר, בעיקר פרטים על ההיסטוריה של קלפטון, נמרוד ועמיקם. הדרך לעשות זאת הייתה באמצעות החלפת המהלומות המילוליות, ואני חושב שברמת המסר - המידע הועבר כראוי, גם אם יש מי שלא נהנה מעצם הקריאה של הקטעים האלו. בסופו של דבר, יש תכלית לכל קטע בסיפור. התכלית של הקטע הזה - הייתה העברת מידע, כך שההנאה היא בונוס. לעומת זאת, ישנם קטעים שבמובהק - נועדו לגרום לקורא להנאה, מתח או פחד (כמו הקטע הסוגר את הפרק האחרון שפרסמתי), ובהם - מאוד חשוב לי שהתכלית תישמר, כי זה מה שמשאיר את הקוראים איתי גם כשאני פונה לכיוונים שאינם אהודים כל כך עליהם, אבל יש להם הצדקה ברורה.
בנוגע לקלפטון ולכוחות שיש או אין לו, אני חושב שהפרק האחרון שפרסמתי הוא סוג של פריצת דרך במובן הזה, וזה ילך ויתחדד עם הזמן. הכיוון אליו חתרתי הוא זה, ולא הריאיון עם קלפטון - שבאמת לא חידש הרבה. אני רק מדגיש שלפעמים לא מבינים משמעויות של פרטים שנחשפים תוך כדי המהלך העלילתי, אבל בהמשך - זה עשוי לקבל פתאום הבנה אחרת עמוקה יותר. בשונה מהרבה תגליות אחרות בעלילה, במקרה של הפרק האחרון - התיאורים לא מספיקים עדיין כדי להקיף את התגלית על כלל היבטיה, ואני עוצר פה - כי כבר גיליתי יותר מדי.

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
סקר על אודות פרק 47 - הילה, והודעה על מבצע מסקרן.
פרק 47, שלמעשה היה פרק עצום בארכו - כך שהיה צורך חיוני בחלוקתו לשניים, הוא פרק שדורש הרבה מחשבה, מכמה סיבות:
א. יש בו חלקים מאוד טכניים.
ב. יש בו חלקים מאוד חשובים.
ג. יש צורך לדחוס המון מידע במעט מלל.
מכל הסיבות הללו, היה קושי מסוים בכתיבת הפרק. כך, למעשה, מצאתי את עצמי מפרט כמות גדולה מאוד של פרטים, בחלק הראשון של הפרק, באופן טכני לגמרי.
החלק הייחודי של הפרק, הוא ללא ספק השני, ובפרט ההתרחשויות שבסופו. בשביל ליצור עניין, השתמשתי ברעיון של הסרט התיעודי, וכך - למרות שמדובר באירוע שכבר אירע בעבר - יכולות היו הדמויות לראות אותו, ואנו יכולנו לבחון אותו.
מכיוון שהיה צורך בחיבור רגשי מסוים אל הדמויות, הייתי צריך להמציא יש מאין דמויות שאפשר להתחבר אליהן בקלות, אבל הן חד פעמיות. כלומר: דמויות שלא ימשיכו ללוות את העלילה, אלא ישרתו רק את ההתקדמות הזו. לשם כך, המצאתי את הדמויות של בובי ושל הקולונל (שאנחנו אפילו לא יודעים איך קוראים לו). הקטעים שבג׳ונגל היו כל כך מהנים (בעבורי, לא לוקח אחריות על החוויה שלכם), עד שפתאום התחלתי להרהר כל מיני הרהורים, בנוגע להיקף של הקטע הזה בסיפור, והאם עשיתי טוב במינון. ההרהורים שלי, הם למעשה הסקר הפעם:
האם לדעתך, הסצנה בג׳ונגל הייתה טובה, ומספקת.
אם אתה חושב ש:
הסצנה הייתה מעולה. בדיוק במינון הנכון. יותר מדי מזה היה מעיק ומכביד, ופחות מזה לא היה נותן את האפקט - הצבע ׳שכוייח׳.
הסצנה הייתה מעולה. חבל שהסיפור מתנהל על רקע של דרום הארץ, בזמן שאפשר היה לתת לסצנות שבג׳ונגל בברזיל את מלוא הבמה - הצבע ׳וואו׳.
הסצנה הייתה בינונית. עדיף לחזור למוכר והטוב. הצבע ׳תודה׳.
הסצנה הייתה גרועה. נמאס. הצבע ׳עצוב׳.
לא הבנתי בכלל מה היה שם (עריכה: אני מדגיש, שלא מדובר על חוסר הבנת האירוע האחרון בפרק. אותו, זה בסדר לא להבין. הכוונה היא למי שלא הבין פרטים אחרים בפרק, ובפרט בסצנות ביער). הצבע ׳צוחק׳.
מבצע חגיגי.
אחרי ההצלחה של המבצע הקודם, אני מודיע על פתיחתו של מבצע חדש, בצלמו ובדמותו של המבצע הקודם. נזכיר את החוקים (רובם כבר כתובים, צריך רק לצטט):
במידה ויהיו שישים הצבעות עד סוף השבוע הזה (כלומר: חמישי בחצות), אני אשתדל להעלות פרק חדש תוך שלושה שבועות.
על כל שלוש הצבעות נוספות, אני אקדים את הדדליין ביום. כך שאם נגיע, לשם הדוגמא, לשמונים ואחד (כלומר: עשרים ואחד לייקים יתירים על השישים) - הרי שאקדים בשבוע את הדד ליין. תשעים (כלומר: שישים יתירים על השלושים) - יקדימו אותו בעשרה ימים, וכן הלאה.
לגבי הודעות כתובות - בפעם הקודמת החוק קבע, שהן שוות כמו שתי הצבעות. העניין הוא, שאנשים התלוננו על חוסר המידתיות, שלדעתם טמון בכך שחברי קהילת הכתיבה נהנים מפריבילגיה בדמות היכולת לצבור שלוש הצבעות (הודעה פלוס לייק), בזמן שהם - יכולים לצבור רק הצבעה אחת.
אז מצד אחד, אני לא אוהב את המילה מידתיות, כי היא נשמעת לי כמו מילה שנהגתה מפי שופט בג״ץ קירח. מצד שני, כמי שניסה במשך שנתיים להתקבל לקהילת הכתיבה ללא הצלחה (אני סולח לכם, מנהלים. אבל תדעו - יש אנשים שלא מסוגלים להכניס את המסר שלהם במאתיים מילים. בקושי במאתיים עמודים), אני מכיר את תחושת האפליה. מצד שלישי, אני רוצה מאוד לקבל הודעות כתובות.
בקיצור, הפיתרון שנראה לי הסביר ביותר בעיני האדם הסביר, והמידתי ביותר בעיני חסרי המידות - הוא לעשות פשרה, ולתת להודעה כתובה משקל של עוד הצבעה אחת, מלבד הלייק - שאותו יכול לתת כל אחד.
למעשה, אין כאן רווח עבור המתלוננים, כי בסוף - זו רפורמה שמצמצמת את מספר ההצבעות, מה שגורם בעקיפין גם לפגיעה באלו שאינם מקהילת הכתיבה. אבל אל תקחו את זה רציני. ייתכן בכלל, שאף אחד לא פנה אליי, והכול זו המצאה שלי - כדי לא לדחוק את עצמי לעבודה מיותרת.
בכל אופן, מהר מהר - לפני שתשימו לב למה שכתבתי בשורות האחרונות, אני אסיט את תשומת ליבכם באמצעות מבצע נוסף:

מבצע אחד פלוס אחד.
הפרק הבא, לפי התכנון, אמור להיות בנספח. אם אתם ממש במתח, גייסו את החברים, קרובי המשפחה, שכנים, אנשים סתמיים ברחוב, וכן הלאה. הציגו בפניהם את הסיפור, ושכנעו אותם להצביע. אם יהיו מאה הצבעות עד סוף השבוע, אני אשתדל לתת במועד הקצוב שני פרקים, אחד בנספח ואחד באשכול העיקרי.
*נ.ב. על פי חוקי ההצבעות, לכל משתמש חבר קהילת כתיבה תהיה יכולת לכתוב הודעה אחת שתיחשב כשתי הצבעות. הודעות נוספות - לא יזכו בהצבעות נוספות (לא יודע אם הייתי ברור מספיק, ויש כאן אנשים שמסוגלים לטרוף אותי חי אם הפרק לא מוכן בזמן).
נזכיר גם, שכל הצבעה מכל סוג נחשבת להצבעה, בלי קשר לשאלה - עד כמה אהב המשתמש את הפרק, ואיזה ציון הוא נתן לו.
כידוע, אני לא מדויק בזמנים, ולמרות שאני מוצא יותר זמן לכתיבה בתקופה הזו - אני עדיין עמוס, כך שאני לא מתחייב על זמנים מדוייקים ממש. אני מתחייב לעשות השתדלות, ולפרסם את הסיפור בסביבות התאריך המיועד (כפי שהיה בפרסום הפרק הכפול האחרון) ואני באמת מוצא שהעניין סביב הסיפור נותן לי מוטיבציה לכתוב.
בקיצור - הצביעו והשפיעו. ההצבעה תיסגר, כאמור, בחמישי בחצות.​

נערך לאחרונה ב:

תמרוז

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
אני אהבתי את הסצנה בג'ונגל, זה היה הרפיה מהסיפור, היה נחמד אם היה עוד, אבל יכול להיות שהיה מאבד את הטעם, ומרוח. למרות ההתקדמות המרשימה בסיפור, אנחנו עדיין עומדין באותו ריבוע של חוסר ידיעת העבר, ההוה והעתיד. כלומר עוד לא באמת מבינים מי היה קלפטון, מה הוא עשה, מה היה האיום שלו על האנושות, איך נפצעה גב' חזן, איך היא קשורה, וכו', וזה מדהים שבשלב כזה של הסיפור, אנחנו יודעים המון, אבל כלום. הסיפור כתוב כרגיל בצורה מדהימה, מענינת ומושכת.
קצת הפריע לי
״אני מניח ששם התוכנית מצלצל לכם מוכר,
הוא אמר את זה לפני דקה, הם צריכים להיות מטומטמים לגמרי כדי לשכוח את זה.
וכן
לאחר כמה רגעים של ציפייה, נפתחה דלת המכונית, ודמות לבושה בבגדי עור כהים הגיחה ממנה. ברגע שהתרוממה הדמות מעל גובה דלת המכונית, היא קרסה אחורנית באופן בלתי מוסבר, והסרטון הפסיק באחת להתנגן.

ליאוניד המתין להבהרה, אבל למרבה הפלא – דומה היה שכולם מלבדו הצליחו להבין בדיוק מה אירע. בלית ברירה, הוא השמיע צליל מלאכותי של כחכוח בגרונו, מנסה ללכוד את תשומת הלב של ראובן.
זה נראה לי ברור בתור סתם אדם, שהיה פה ירי, וליאוניד אמור להיות אחד שמכיר מקרים כאלו מקרוב, אם אם מכיר את גואטה וחבורתו.
אבל בכללי אהבתי כרגיל.

א-ירושלמית

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
פרסום וקופי
UX UI
D I G I T A L
מרגיש לי שיש פה יותר מדי קצוות פרומים ביחס להתקדמות של הסיפור.
תתחיל לקשור אותם, בבקשה. קשה להחזיק באויר כל כך הרבה זמן.
אהבתי את הסצינה ביער, אבל עכשיו חייב לבוא הסבר את מה היא באה לשרת. הדמויות מתוחמות היטב בתוך מסגרת קטעי הוידיאו, ואין להם שום צורך לפרוץ החוצה וללכלך את העלילה בנוכחויות חדשות ומעמיסות.

א-ירושלמית

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
פרסום וקופי
UX UI
D I G I T A L
ולעניין ספירת הלייקים - זו החלטה שלך כמה משקל לתת לחברי הקבוצה מול כל אלו שעדיין לא בפנים.
בהחלט מותר לך לתת יחס מפלה למישהו, כל עוד אתה עומד מאחורי זה ויש לך הסברים טובים ומנומקים.

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
מרגיש לי שיש פה יותר מדי קצוות פרומים ביחס להתקדמות של הסיפור.
התהליך כרגע הוא של סגירת קצוות, לא של פתיחת זירות חדשות. השאלות כולן, יפתרו מהר מאוד, כשנבין היטב את הקשרים בין הדמויות הוותיקות, ובין האירועים המתוארים.
תתחיל לקשור אותם, בבקשה. קשה להחזיק באויר כל כך הרבה זמן.
אהבתי את הסצינה ביער, אבל עכשיו חייב לבוא הסבר את מה היא באה לשרת. הדמויות מתוחמות היטב בתוך מסגרת קטעי הוידיאו, ואין להם שום צורך לפרוץ החוצה וללכלך את העלילה בנוכחויות חדשות ומעמיסות.
הדמויות שבקטעי הווידאו אינן עתידות להופיע בהווה, או בעתיד. הן דמויות חד פעמיות שביצעו את תפקידן והושלכו לפח - או לסל המחזור. אותו הדבר לגבי כל דמות שהוזכרה בפרקים האלו, מלבד השלושה - ליאוניד, נמרוד וראובן, שנחשבים לדמויות ראשיות, ועתידים ללוות את העלילה עוד כברת דרך. גם עמיקם חשוב, אבל בהווה - הוא כבר איננו.
הקשר בין האירוע ביער לבין העלילה כולה - עתיד להתבהר מיד, אתם לא תישארו לחפש משמעויות. בסופו של דבר, כשנחזור להווה - אני מעריך, שהדברים יהיו ברורים הרבה יותר.
ולעניין זה:
ולעניין ספירת הלייקים - זו החלטה שלך כמה משקל לתת לחברי הקבוצה מול כל אלו שעדיין לא בפנים.
בהחלט מותר לך לתת יחס מפלה למישהו, כל עוד אתה עומד מאחורי זה ויש לך הסברים טובים ומנומקים.
אני בהחלט מסכים. אבל אני מוכרח לציין למשפט הקונדסי שהוספתי אחר כך:
ייתכן בכלל, שאף אחד לא פנה אליי, והכול זו המצאה שלי - כדי לא לדחוק את עצמי לעבודה מיותרת.
זו כמובן הייתה בדיחה. למעשה, מה שהתכוונתי לומר זה, שבכל מצב - השיקול האמיתי הוא, כמה אני מוכן להבטיח מול כמה אני מסוגל לקיים. בפעם הקודמת, ההיענות הייתה טובה משחשבתי, ולכן - הייתי צריך להקשיח קצת את הכללים. הייתי עושה זאת אם או בלי דרישה ציבורית.
בכל מצב, לפי התוצאות הגבוהות אחרי כמה שעות בלבד - נראה שאני צריך להתחיל לפנות זמן כדי לסיים את הפרק הבא עוד בימים הקרובים. הבטחות צריך לקיים.

אולי מעניין אותך גם...