• משתמשים יקרים!

    בשל עבודות תחזוקה הערב, ייתכן שהאתר יהיה סגור לפרקי זמן שונים לצורכי תחזוקה.
    זוהי סגירה מכוונת, ונועדה לשפר את ביצועי האתר, לטובתכם.
    בתקווה להבנה. תודה על הסבלנות!

סיפור בהמשכים אשליה - סיפור מתח / נספח מעודכן.

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
נספח לסיפור ׳אשליה׳.
זהו נספח (שני, מעודכן ופעיל, אחרי שהקודם אבד בתהום הנשייה) שבו יופיעו קטעי העלילה המשנית, שעתידים להתחבר עם העלילה המקורית הידועה בשם ׳אשליה - סיפור מתח׳.
אם אתה אינך קורא של הסיפור - זה הזמן להתחיל. הרכבת עוד לא יצאה מהתחנה. קישור לעלילה תוכל למצוא כאן:
אם אתה קורא ותיק, ההודעה הזו והבאות אחריה מיועדות עבורך:
בפרקים אלו, תוכל לקרוא על המאורעות שבציר המשני של העלילה - משפחת חזן, בית החולים, ועוד כמה זירות ייחודיות שלא סופר עליהן עד עתה.
הקטעים שבנספח זה, עתידים כמובן להתחבר עם העלילה העיקרית - ומשם, ימשיך הסיפור באשכול המקורי.
מאחר והנספח הקודם אבד בתהום הנשייה, אני מעלה כאן את שני הפרקים הראשונים שהיו בו, יחד עם פרק שלישי חדש ומעודכן. אני מדגיש ליתר ביאור: מי שקרא את האשכול של העלילה המקורית, אינו צריך לקרוא עוד שום דבר מלבד הנספח הנוכחי, כדי לקבל את מלוא העלילה על שני ציריה.
עוד הדגשה חשובה: כל הפרקים שבעלילה המקורית - יישארו על מקומם, בלי שום חיסרון או חילוף. העלילה המשנית אינה מחליפה שום קטע מהעלילה העיקרית, אלא היא באה רק כתוספת.

להזכירכם: אין לפרקים אלו מספר, כדי לא לפגוע ברצף הפרקים שבעלילה המקורית. הפרקים עתידים להשתלב בין פרקי העלילה המקורית, אבל אפשר לקרוא אותם בינתיים כיחידה נפרדת. בהמשך, הכול יתחבר עם הכול.​
תשובות לשאלות נפוצות:
א. למה הפרקים לא מופיעים בעלילה עצמה?!
תשובה: העלילה המשנית הייתה בתחילה שזורה בעלילה העיקרית כמקובל. בשלב מסוים, הבנתי - הרבה בזכות הקוראים, שהיא לוקה בחסר, ולכן העדפתי לשנות אותה לגמרי, מה שיצר את הסרבול הנוכחי.
ב. איפה הפרקים הישנים שהיו שזורים פעם בעלילה המקורית, והוחלט שהם אינם מספיק ראויים?!
תשובה: נמחקו על ידי המנהלים, לבקשתי. מה שקיים כרגע באשכול העיקרי - לרבות פרקים אחדים שנוגעים לציר המשני, אלו פרקים שהיו ונשארו חלק מהעלילה, גם אחרי התיקון שלה, והם אינם צפויים להשתנות.
ג. למה צריך עלילה משנית?! מה רע בסיפור כמו שהוא עכשיו?
תשובה: העלילה מתוכננת כך שהיא מוכרחת להיות בשני צירים נפרדים, שלבסוף ישתלבו. בלי העלילה המשנית, הסיפור יקרוס אל תוך עצמו.
ד. למה הפרקים בעלילה המשנית לא מותחים וקצביים כמו בעלילה העיקרית?
תשובה: משתי סיבות עיקריות. הראשונה - העלילה המשנית במהותה, רגועה יותר מהעיקרית. השנייה, הפרקים שאתם עתידים לקרוא - אמורים להיות שזורים בין הפרקים המוקדמים יותר בעלילה, שבהם עדיין הסיפור בשלבי הבנייה הראשוניים שלו.
ה. אנחנו נהיה מוכרחים לקרוא כאן עוד עלילה ארוכה ומתישה, רק בגלל תקווה קלושה שזה יתחבר בסוף לעלילה המקורית?!
תשובה: אני מקווה שלא. אני מנסה לקצר כמה שיותר בפרקים הראשונים, ולהאיץ תהליכים עד למקסימום האפשרי, כדי שהקוראים ייכנסו לקצב אחרי כמה פרקים בודדים, ויתחילו לראות את החיבור לעלילה העיקרית. העלילה המשנית אמנם רגועה יותר, אבל אני חושב שהיא עשויה להיות מעניינת מאוד, ולהוסיף הרבה עומק וסדר לעלילה המקורית. אני מאמין שמתי שהוא, הקוראים יתחילו לבקש גם כאן פרקים חדשים בדחיפות. זה אולי לא יקרה עכשיו, אבל בעוד שלושה - ארבעה פרקים, זה בהחלט ריאלי.
ו. אחת לכמה זמן יתפרסם פרק?
תשובה: הפרקים יתפרסמו לסירוגין. פרק בעלילה העיקרית ופרק בעלילה המשנית. ייתכנו שינויים, אבל אני לא רוצה שהאשכול הנוכחי ירד בעקבות הנספח הקודם אל תהום הנשייה, ולכן - השאיפה היא, לפרסם כאן פרקים בתדירות סבירה.
ז. האם צפויים שינויים אחרים בעלילה, שיזעזעו את יסודות קיומנו?!
תשובה: לדעתי לא, אם כי אף פעם אי אפשר לדעת. אני חושב שגם ככה הגזמתי, אז תנסו ליהנות - בידיעה שאת הפרקים הללו, כנראה, לא ניתן יהיה לשנות. גם אם לא התלהבתם מיד - תנו צ׳אנס.
ח. האם מותר להגיב גם לפרקים האלו? האם מותר לנשוך, לזעום, או לחילופין - להחמיא?!
תשובה: זו חובה. מהבחינה הזו, הפרקים הם כמו כל פרק בעלילה העיקרית, ואתם כבר יודעים עד כמה אני מסוגל להיות אובססיבי ולנדנד בעניין הזה.
ט. אני מוכרח לעקוב כל הזמן אחרי האשכול הזה?!
תשובה: לאו דווקא. באשכול העיקרי, תופיע הודעת עדכון עם קישור בכל פעם שיעלה פרק חדש.
י. אם אני רוצה להגיב, איפה לעשות את זה, כאן או באשכול העיקרי?!
תשובה: כאן. חשוב שלא לבלבל את סדר הפרקים העקבי והיציב שבעלילה המקורית, ובנוסף - צריך לשים לב, שאם כל ההודעות יהיו באשכול העיקרי - הנספח עשוי ללכת לאיבוד כתוצאה מחוסר פעילות. אני לא מעודד כתיבת הודעות סרק חלילה, אבל מה שקשור לפרקים שכאן - חשוב שיהיה כאן.
שאלות נוספות - הן באחריותכם הקוראים.
בינתיים: תיהנו! לכו לאט וזהיר - ותנסו להתחבר.
 
נערך לאחרונה ב:

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
תקשורת עוינת.

המרכז הרפואי ׳סורוקה׳, באר שבע.

אף פעם לא סבל ברוך המתנות ממושכות.

אפילו כשנדרש ברוך להמתין המתנה שגרתית, כזו שאין בה ציפייה או חשש, שנא ברוך כל רגע ורגע. קל וחומר, כאשר הייתה ההמתנה מלווה בלחץ נפשי ובחרדה מפני הבאות.

שעות רבות חלפו מאז נכנס לראשונה אל מסדרון ההמתנה. שעות רבות, במהלכן הוא הספיק לבהות בכל נקודה אפשרית בחלל שסביבו. הוא הספיק להכיר כל מרצפת וכל אריח, כל תמונה וכל קישוט. עיניו כבר שבעו מזמן מן המראה, והעובדה שלא הייתה לו שום תעסוקה אחרת – הפכה את המשך השהייה באותו חלל מאוס לסיוט מתמשך, שרק התגבר עם כל דקה שחלפה.

חוסר המעש הטריף את דעתו, והוא חיפש ללא הרף אחר תעסוקה שתעביר את הזמן, פעילות שתסיח את דעתו, שתאפשר לו להתנתק מהמחשבות המאיימות, מהתחושות הקשות.

את שעות ההמתנה הראשונות, הצליח ברוך לעבור רק בזכות תהילה אשתו, שלמזלו – העדיפה לשהות כל העת לצדו, ולא לצד אחיותיה. השיחות אתה אמנם היו מתישות, והנושא היחיד בהם היה הדאגה והחרדה שלה לשלומה של אמה, אבל אז – לפחות נהנה ברוך מהתחושה שהוא מועיל במשהו, שיש הצדקה לכך שהוא נמצא כאן.

אולם לבסוף הכריעה התשישות את תהילה, והיא נרדמה בישיבה על הספסל, חורצת בכך את דינו לשעמום חסר תוחלת. הוא קינא בה, ביכולת שלה להירדם כך, דבר שהוא מעולם לא הצליח לעשות.

עיניו המשועממות סרקו את בני המשפחה שישבו בספסלים שסביבו, מחפשות אחר דמות שנמצאת פחות או יותר במצבו, אדם שניתן יהיה לשוחח אתו, להעביר יחד אתו את השעות הבלתי נסבלות.

ברגעים אלו לא היה ברוך בררן. מבחינתו, כל אחד מבני המשפחה – הוא שותף פוטנציאלי להעברת הזמן, גם אם מדובר באחד הגיסים המבוגרים - אלו שתחומי העניין שלהם שונים בתכלית משל ברוך, ושיחותיהם עם ברוך מסתכמות בדרך כלל במספר משפטי נימוס בלבד.

למרות ההסכמה הנדיבה של ברוך לשוחח עם גיסיו, ברגעים אלו – הייתה ההסכמה הנדירה חסרת חשיבות, ולא הייתה בה תועלת עבורו. כמו שזה נראה מנקודת מבטו, אף אחד מגיסיו לא היה פנוי כעת לשיחה סתמית. חלקם ניהלו שיחה חרישית ביניהם, מביטים מדי פעם לצדדים באופן שדחה כל ניסיון להשתלב בשיחתם, וחלקם ניצלו את זמנם ללימוד או לתפילה. היחידים שנראו משועממים כמוהו היו אחיה הצעירים של תהילה, שמטבע הדברים החצינו את רגשותיהם יותר מהשאר, מה שהרתיע את ברוך מלגשת אליהם.

מהיכרותו עם בני המשפחה ידע ברוך, שכל ניסיון לפתוח עם אחד מהם בשיחה, עשוי להסתיים בדחייה מנומסת, בדרך כלל כזו שיש בה הצעה מתנשאת עבורו לפתוח ספר וללמוד או לפחות לקרוא תהילים. הגישה הזו הרתיעה מלכתחילה את ברוך, וגרמה לו לחוש תחושת בדידות, כאילו היה נטע זר – מי שאינו שייך באמת אליהם.

בכל פעם בה נפתחה דלת חדר הניתוח, נדלקה אצל ברוך תקווה קלושה, אולי סוף – סוף הסיוט הסתיים וההמתנה באה אל קיצה. שוב ושוב, מצא ברוך את עצמו מתאכזב לראות את אחד מאנשי הצוות הרפואי פוסע במהירות במסדרון, בדרך אל חדר הניתוח או בדרך החוצה.

אנשי הצוות הרפואי היו לבושים כולם באותם המדים – חלוק ירוק עליו הודפסו המילים ׳חדר ניתוח׳ וכובע תואם. הבגדים הזהים, לא אפשרו לדעת מי מהם הוא רופא בכיר, מי אח ומי פרמדיק, כך שכל ניסיון להסיק על המתרחש בחדר באמצעות התבוננות במספר המנתחים או בקצב התחלופה שלהם – נידון מראש לכישלון. אנשי הצוות מצדם, לא נידבו מידע, אפילו כאשר התבקשו למסור אותו. למעשה, בכל פעם שניסה אחד מבני המשפחה לשאול בעדינות את אחד מלבושי הירוק על אודות המתרחש בחדר – הייתה התשובה קצרה וקרירה, בנוסח ׳יעדכנו אתכם׳ או ׳המתינו בסבלנות׳.

בשלב מסוים התרגל ברוך לתנועה התמידית של אנשי הצוות במסדרון, כך שעיניו הפסיקו להביט בהם בכל פעם שעברו. מסיבה זו, כאשר נפתחו דלתות המעלית ומתוכן יצא דודי – לא הבחין ברוך בנוכחותו, ומבטו החולמני נותר ממוקד בנקודה כלשהי בין התקרה לברז כיבוי האש.

רק כאשר נעמד דודי סמוך אליו, מביט בו מקרוב, קלט אותו ברוך בזווית מבטו והתנער באחת מהרהוריו כשמבע מופתע על פניו. ״היי!״ הוא אמר בנימה של הפתעה, חיוך הולך ומתפשט על פניו. ״מתי באת?! איפה היית?!״

דודי הניח אצבע אחת על שפתיו, כאילו העדיף שלא למשוך תשומת לב מיותרת. ״תמתין כמה רגעים,״ אמר בלחש. ״אני צריך לעדכן את הרב, אחר כך אני אספר לך״.

עוד לפני שהספיק ברוך לפצות את פיו, נע דודי אל פנים המסדרון – מתייצב לצדו של הרב חזן. הרב הרים את עיניו, ודודי גחן ולחש מספר מילים באזנו, מילים שכנראה הייתה בהן חשיבות רבה – משום שבאותו הרגע סגר הרב את הספר שלפניו, ועל פניו הופיעה הבעה מוטרדת.

תוך רגעים ספורים, התפתחה בין השניים שיחה ערה, שהתנהלה רק בלחישות – כך שממקומו לא הצליח ברוך לקלוט ממנה דבר. ברוך המשיך לעקוב בעיניו אחר ההתרחשויות, אולם כשקלט שהשניים מסתירים את פניהם – כנראה במטרה למנוע מאחרים לקרוא את תנועות השפתיים שלהם, הבין ברוך שאין זה ראוי להמשיך ולהתבונן בהם. בתנועה סתמית, סובב ברוך את ראשו, מסיט את מבטו מן השניים.

למרות שעיניו התבוננו לצד השני, מחשבותיו של ברוך היו ממוקדות עדיין בשיחה המתנהלת כעת במרחק מטרים ספורים ממנו, ויצר הסקרנות שבתוכו דרש לקבל תשובות בנוגע לתוכן השיחה. האווירה הרצינית והסודית בה התנהלה השיחה, יחד עם הפליאה על התנהגותו של דודי שמצא לנכון להפריע לרב ברגעים קשים כל כך – כל אלו הבהירו לברוך שכנראה נתקל דודי בבעיה כבדת משקל, כזו שיש צורך דחוף בפתרון עבורה. הוא המתין בקוצר רוח לרגע בו תסתיים השיחה, אז יוכל לשאול את דודי על אודותיה – בתקווה שהאחרון ימצא לנכון לשתף עמו את המידע.

ההבטחה של דודי, לפיה מיד אחרי השיחה עם הרב הוא יפנה לשוחח עם ברוך, יצרה אצל ברוך תקווה מסוימת – אבל מצד שני, היה בה משהו מטריד.

למרות ההיכרות החמימה בין ברוך לדודי, ולמרות שתמיד חיבב ברוך את דודי וראה בו איש שיחה מעניין, קשה היה לראות את הקשר ביניהם כידידות של ממש.

דודי אמנם היה תמיד נחמד ואדיב, מתעניין ונכון לעזור, אבל התנהגות זו – לא הייתה מיוחדת עבור ברוך, אלא עבור כל אחד מבני המשפחה.

ברור היה לברוך, שלו היו נשאלים בניו וחתניו של הרב מרדכי על אודות אישיותו של דודי - היו כולם מציינים את אותן תכונות נדיבות, כך שככל הנראה – הסיבה ליחס החמים של דודי, אינה אישיותו של ברוך שמצאה חן בעיניו, אלא רק ההשתייכות המשפחתית שלו והעובדה שהוא חתנו של הרב מרדכי.

כיוון שכך, התקשה ברוך להבין מדוע בחר דודי לגשת דווקא אליו מיד עם חזרתו למחלקה, ולהכין אותו לקראת שיחה עתידית, שיחה שעל פי מה שהבין ברוך ממילותיו של דודי – אמורה להיות מעין שיחת עדכון. אם אכן הבין ברוך את דבריו של דודי, הרי שמדובר בבחירה מעוררת תמיהה. קשה היה להאמין שדודי יעדיף סתם כך לשתף את ברוך, כאשר גיסיו – בניו של הרב מרדכי, יישארו מחוץ לתמונה.

אילולי היה ברוך מכיר את הדינמיקה המורכבת בתוך משפחת חזן, הוא עשוי היה לחשוב על השערות שונות שעשויות לתרץ את תמיהותיו. כך, יכול היה ברוך לשער - שהשיחה שניהלו השניים ביניהם לפני זמן לא רב, והעובדה ששניהם היו הראשונים לפגוש את קצין המשטרה, יצרה ביניהם מעין שותפות, כך שנוח היה לדודי לחלוק עמו את המידע. כמו כן, היה יכול ברוך לחשוב, שדודי הבחין בכך שהוא היחיד שנמצא במצב של חוסר מעש, מה שהופך אותו לשותף המועדף לשיחה.

אולם ההיכרות הממושכת עם בני המשפחה, והעובדה שלא הייתה זו משפחה רגילה – אלא כזו שאנשיה אחראים בפועל על ניהול מוסדות הקהילה – דבר שיצר היררכיה ברורה בתוך המשפחה, מנעה מלכתחילה מחשבות מעין אלו.

בלתי סביר להניח, שבשל שיקולים זניחים כמו אלו שהעלה ברוך, יעדיף דודי לשתף במידע דווקא אותו - החתן הצעיר ביותר של הרב מרדכי, היחיד מבני המשפחה שבידיו לא הופקדה מעולם שום סמכות, כאשר לעומתו – ניצבים גיסיו הבוגרים, בניו הגדולים של הרב מרדכי, שמנהלים בפועל את תלמוד התורה, מכון הוצאת הספרים וכולל האברכים שתחת חסות המוסדות. וכי מה יוכל הוא, ברוך – שלפני שנתיים היה בחור מן המניין בישיבה, לעשות מול קשיים אדירים, התמודדויות ולחצים בלתי נתפסים, כמו אלו שדודי מודאג מהם? מה יוכל הוא לתרום, כאשר דודי – האיש בעל היכולות והקשרים, אינו בטוח ביכולותיו?

מרגע לרגע התגברה סקרנותו של ברוך, והוא מצא את עצמו שולח מדי כמה רגעים מבטים חטופים לשמאלו, ממתין בקוצר רוח לרגע בו תסתיים השיחה.

השיחה התארכה הרבה יותר ממה שציפה ברוך מלכתחילה, אולם לבסוף – לרווחתו של ברוך, היא הסתיימה. ממקומו יכול היה ברוך לראות את דודי נפרד לשלום מהרב, מה שגרם לברוך לסובב את ראשו במהירות, ולהביט לכיוון השני – כאילו מעולם לא היה לו עניין בשיחה.

שניות ספורות לאחר מכן, הבחין ברוך בדמותו הגבוהה של דודי העומדת לצדו. הכיסא שמשמאלו של ברוך היה פנוי - ודודי מיהר להתיישב עליו, משלב את ידיו ומביט לעבר ברוך בשתיקה.

״מה קורה...״ פלט ברוך בנימה של מבוכה.

על פניו של דודי הייתה הבעה מאופקת. ״האמת היא, שאין לי חדשות טובות״. הודה ביבושת. ״המצב לא טוב. דברים לא משתפרים. הבלגן חוגג״.

לבו של ברוך החסיר פעימה. ״אתה מדבר על המצב של הרבנית?״ שאל.

דודי נאנח. ״בתחום הזה אין לי חדשות,״ אמר בעצב. ״אני יודע בדיוק מה שאתה יודע. במילים אחרות, אין לי מושג. אבל לא דיברתי על זה. לצערי הרב, מה שקורה בחוץ לא מאפשר לי להתעסק במצב של הרבנית, למרות שזה הדבר היחיד שאני רוצה להתעסק אתו כרגע״.

ההבעה על פניו של ברוך הייתה מלאה חשש. ״מה בדיוק קורה?״ שאל, למרות שלא היה בטוח אם הוא רוצה לשמוע את התשובה. ״מה יותר גרוע ממה שקרה לרבנית?״

דודי צמצם את עיניו. ״שום דבר לא יותר גרוע״. מיהר לתקן. ״פשוט, המצב של הרבנית לא בשליטה שלי, ואין לי שום דרך להשפיע עליו. לעומת זאת, הבלגן שאני צריך להתמודד אתו הוא לגמרי בתחום אחריותי, ואם אני לא אדאג לזה – אנחנו נצטער עוד שנים ארוכות״.

על פניו של ברוך היה מבט של חוסר סבלנות. ״נו, דבר,״ דחק בדודי.

בעיניו של דודי היה עצב. ״דברים קורסים, ברוך,״ אמר קצרות. ״אנשים שתמיד חיפשו הזדמנות להרע לנו, זיהו אצלנו כמה שעות של חולשה – ותקפו. מתקפה עוצמתית, חסרת תקדים״.

עיניו של ברוך נפקחו לרווחה. ״אתה מתכוון לתקשורת?״ ניסה להבין.

דודי נענע את ראשו. ״זה התחיל מהתקשורת,״ אמר, בקולו סבלנות. ״כמו שכבר ראית – גורמים שונים המציאו עלילות שקר מופרכות בנוגע לפציעה של הרבנית, עלילות שהתקשורת מתייחסת אליהן כרגע כאמת מוחלטת.

״גורמים שונים שתמיד התנגדו לנו, בין אם התנגדות אידיאולוגית ובין אם התנגדות שנובעת מקנאה טהורה, מהדהדים כבר מהבוקר את עלילות השקר, מתוך כוונה מוחלטת להזיק לנו. פרסומים שונים, של אנשים שיש להם אינטרס ברור להזיק לנו – מקבלים מקום של כבוד בתקשורת, וכך נוצר מעגל שאין לו סוף. התקשורת מזינה את אותם גורמים עוינים, והם מייצרים לה חומרים לשידור. מרגע לרגע, מתפרסמים פרטים חדשים על החקירה, פרטים שאין לי שום כינוי אחר עבורם מלבד ׳פייק ניוז׳״.

ברוך התקשה להבין. ״איזה פרטים?״ שאל. ״מה כבר הם יכולים להמציא שיהיה יותר גרוע ממה שהם כבר אמרו?״

דודי השתהה מלהשיב, מבע חומל על פניו. ״אני לא רוצה להרוס לך את היום,״ אמר לאחר כמה רגעים, ״אבל למעשה - אין לי ברירה. אתה חייב להבין מול מה אנחנו מתמודדים, למרות שזה קשה. אני לא עומד לחזור על כל השקרים ועל כל הפרטים, אבל בגדול – כרגע מסתובבת עלילה אכזרית באולפנים, על פיה - הרבנית הותקפה על ידי גורמי קיצון מתוך הקהילה בגלל מחלוקת עם הרב, כאשר הנורא ביותר הוא – שעל פי אותה עלילה, הרב קיבל מידע על התקיפה ונמנע מלפעול בנושא, בשל אותה מחלוקת בינו לבין הרבנית״.

עיניו של ברוך נפקחו בחלחלה. ״לא!״ הוא הגיב מיד, מזועזע.

דודי הנהן בכאב. ״גועל נפש,״ סיכם, ״אבל בתקשורת מתעקשים על העלילה הנוראית הזו, כאשר לטענתם – היא הגיעה מפי גורמים בכירים המעורבים בחקירה״.

ברוך חש תחושת בחילה. ״וזה אמיתי?״ שאל בבהלה. ״ככה חושבים החוקרים?״

דודי חייך חיוך מרגיע. ״אם השוטרים היו חושבים כך ברצינות, כולנו היינו כרגע בחקירה. זה שכולנו יושבים כאן – מוכיח שהמשטרה לא חושבת כך באמת, אם כי מהיכרותי עם חוקרים מסוימים במשטרה – אין זה מופרך לחשוב שמישהו מהם זרק ברמז משהו כזה לעיתונאי כלשהו״.

ברוך הרהר מספר רגעים בדברים. ״אני לא מבין,״ אמר לאחר מכן. ״אם המשטרה חושבת שזה לא נכון, והחוקרים לא חושדים במשהו כזה, למה הם משקרים לתקשורת ומטעים את הציבור? ולמה התקשורת משתפת עם זה פעולה?״

דודי חייך, כאילו הייתה שאלתו של ברוך משעשעת בעבורו. ״הכול אינטרסים,״ השיב. ״מישהו במשטרה מרוויח מהעובדה שהתקשורת עוסקת במידע המסוים הזה, ומישהו בתקשורת – מרוויח מהפרסום של המידע. אני לא יודע מה בדיוק האינטרס של המשטרה בסיפור הזה, אבל יש לי השערות די הגיוניות.

״אני לא יודע עד כמה דקדקת במילים של החוקר שהגיע לכאן. אם דקדקת כמוני במה שהוא אמר ובעיקר במה שהוא לא אמר, בוודאי הגעת למסקנה שהאיש לא נראה כמו אדם עם תכנית סדורה, אחד שיודע מה הוא עושה.

״ככל שיכולתי ללמוד מהמעט שהוא אמר, נראה שבנקודה זו – עדיין לא הצליחה המשטרה להתקדם בחקירה, והפעולות שננקטות על ידי החוקרים – הן יותר פעולות ניסוי מאשר פעולות שמבוססות על חומר ראיות מוצק.

״המציאות הזו, בוודאי לא נעימה לחוקרי המשטרה, שאמורים לתת לנו, ולציבור שמתעניין בפרשה, תשובות בהקדם האפשרי. כיוון שכך, לא קשה לדמיין מציאות שבה אחד מהחוקרים רומז לאחד העיתונאים על חשד למעורבות אפשרית של הרב באירוע. פרסום כזה, משרת נאמנה את שני הצדדים באופן מושלם.

״מבחינת המשטרה, הפרסום הוא פרסום נוח, משום שהוא מבטל מלכתחילה את היכולת שלנו לבקר את המשטרה על ההזנחה של הטיפול בתיק. ברגע שפרסום כזה מקבל חשיפה, ברור לכולם – שאנחנו נוריד את הראש ונעדיף לשתוק עד שהרוחות יירגעו. גם התקשורת, תפסיק לתקוף את המשטרה על חוסר תפקודה, שהרי מבחינת התקשורת – המשטרה כבר מטפלת בתיק ביעילות, עד כדי כך שהאשמים כבר נמצאו.

״מבחינת התקשורת, כמובן, יש כאן הזדמנות פז לפרסם סיפור מטורף, סיפור שמטבע הדברים מעורר אמוציות ושיח ציבורי. סיפור כזה, הוא משאת נפשם של אנשי התקשורת, ואני לא מכיר אפילו עורך חדשות אחד שיוותר על הפרסום רק בגלל עניינים שוליים, כמו העובדה שמדובר בחשד לא מבוסס, שאינו מתכתב עם שום ראיה, או שמדובר בגורם משטרתי בעל אינטרס״.

יכולת ההסבר של דודי הייתה מעולה, ועל פניו של ברוך היה חשש אמיתי. ״מה בדיוק ההשלכות של פרסום כזה?״ שאל.

דודי נראה כמי שנהנה מהשאלה. ״השלכות רבות,״ השיב קצרות. ״החל מניתוק קשרים של גורמים פוליטיים, או גרוע מכך – תורמים כבדים שמחזיקים את מוסדות הקהילה מבחינה כלכלית, וכלה בניסיונות להתערב בניהול המוסדות, בטענה שהרב מרדכי – אינו כשיר מעתה לנהל את המערכת, בהתחשב בחשדות החמורים כנגדו, כל עוד לא הוכחה חפותו. טענות אלו, לצערי הרב, מקבלות גיבוי מקבוצה רעשנית של צעירים שהתקשורת מציגה כאברכים מהקהילה. צעירים אלו, מתראיינים לתקשורת בעודם מציגים את עצמם כחברים בקהילה, כאשר לטענתם – האירועים האחרונים גרמו להם לסוג של ׳התפכחות׳, עד כדי שהם מאיימים לנטוש את הקהילה כל עוד הרב עומד בראשה.

״למותר לציין, שצעירים אלו – אינם מנויים כחברי קהילה, ולמעט שניים מהם – אף אחד מהם גם לא היה רשום בעבר תחת מוסדות הקהילה. מבירור שערכתי, מתברר שמדובר בקבוצה של ממורמרים, חלקם ניסו להתקבל בעבר לאחד ממוסדות הקהילה וסורבו וחלקם נרשמו בעבר לפעילויות שונות מטעם הקהילה או תרמו סכומים פעוטים למוסדות – מה שכמובן אינו הופך אותם לחברים רשמיים. עובדות אלו, שהוצגו על ידי לכמה עורכי חדשות, לא הצליחו לשכנע אותם, כך שהתקשורת ממשיכה לחזור על אותו השקר, בניסיון נואל ודי שקוף לצרף אל המתחזים משפחות מתנדנדות שונות – כאלו שבאמת רשומות כמשתייכות לקהילה, אך מתלבטות אם להתנתק ממנה משיקולים שונים״.

על פניו של ברוך הייתה הבעה של זעזוע. ״זה נורא,״ אמר בהלם. ״כמה נזק כבר הספיקו הפרסומים הללו לגרום?״

דודי חשק את שפתיו, מניע את ראשו בתנועה קלה, כאילו הייתה התשובה לכך מורכבת ולא חד משמעית. ״תראה,״ הוא אמר לאחר כמה רגעים של מחשבה. ״כרגע, בנקודת הזמן הזו, עדיין לא אירע נזק בלתי הפיך. בינתיים, גורמים שמזוהים אתנו או לכל הפחות משתפים פעולה עם המוסדות שלנו בשגרה – עדיין שותקים, ויש אפילו כאלו שמזדהים. הגורמים שממהרים לתקוף, אלו בעיקר גורמים פוליטיים ותקשורתיים שגם כך מתנגדים אלינו בשגרה, וזוהי ההזדמנות שלהם להכות אותנו בבטן הרכה. באופן כללי, אין מה להתרגש מהם. הם נובחים הרבה, לא נושכים.

״הייתה אמנם אשת תקשורת בורה שניסתה להניע מהלך שיגרום לנו נזק כלכלי. הקשר שלה לכל העניין - בכלל לא ברור, כי מה שהפריע לה זה לא הטענות נגד הרב ובכירי הקהילה, אלא העובדה שלדעתה – חברי הקהילה אינם מקבלים את מלא המידע, בשל כך שהם אינם חשופים לתקשורת. בצעד שבדיעבד התברר כמגוחך לחלוטין, הצהירה הגברת שהיא לא תשתמש יותר במוצרי מזון שנושאים את חותמת הכשרות של הקהילה, אלא אם כן יקבלו בני הקהילה את מלוא המידע על אירועי היממה האחרונה – דבר שעל פי הניתוח שלה, אמור לגרום להם להדיח מיידית את הרב״.

ברוך כיווץ את עיניו. ״רגע... רגע...״ ניסה להבין. ״על איזה גוף כשרות היא דיברה?״

דודי חייך חיוך משועשע. ״זה בדיוק הקטע,״ אמר בשובבות. ״הגברת המדוברת, שסובלת מבורות מוחלטת בכל הנוגע לחברה הסגורה שלנו, קראה באיזה שהוא מקום פרסום על ׳שחיטת חבורה׳ שהמוסדות שלנו מקיימים לפני החגים. הגברת שלא שמעה מעולם את המושג, הייתה בטוחה שהפרסום על השחיטה המהודרת שלנו – הוא פרסום מסחרי, מה שגרם לה להביך את עצמה קהל עם ועדה״.

ברוך חייך. ״היא קלטה את הטעות?״ שאל.

על פניו של דודי עלתה הבעה מנצחת. ״בוודאי!״ אמר. ״תוך דקות ספורות היא מחקה את הפרסום, לאחר שהתברר לה שגוף הכשרות המדובר אינו מסחרי, וגם אם היא מאוד תרצה לרכוש בשר בהשגחתו – היא לא תוכל. מאז, היא אמנם סופגת לא מעט ביזיונות, אבל קשה לומר שיש בכך נחמה עבורנו״.

ברוך נענע את ראשו. ״אני לא מבין״. אמר. ״לפני רגע אמרת שהנזק הכללי לא רציני. אם ככה, למה אתה מודאג, ולמה אתה מציג את זה כמו משהו שמאיים על הקהילה?״

דודי הסביר את עצמו, נימת קולו סבלנית. ״כרגע,״ הוא אמר, ״המצב בשליטה. למרות שכבר יש נזקים בדמות חברי כנסת או פקידים שנמנעים לסייע לנו מטעמי זהירות, לדעתי – מדובר במצב זמני בלבד. המשטרה תתחיל לעבד את הראיות במוקדם או במאוחר, כך שתוך ימים ספורים עד שבועות – צפויים החוקרים להבין את הכיוון הכללי של החשדות. ברגע שיהיה ברור שלגורמים מתוך הקהילה אין קשר לאירוע, וקל וחומר שהרב אינו קשור אליו בשום דרך – צפויה המשטרה להוציא הבהרה שתסדר את העניינים ותשאיר את כל הסיפור הזה מאחורינו.

״הבעיה הגדולה היא לא העלילה עצמה. מאחר שהתאוריה כולה היא שקר טהור – השקר ייחשף לבסוף, ואז – אתה יכול להיות בטוח, כל מי שניתק אתנו קשרים או מנע מאתנו עזרה שהיינו זקוקים לה בשעתנו הקשה – ישלם מחיר יקר מאד על מנת לחזור ולקבל שוב את האמון שלנו. אתה יכול להיות בטוח שכך יהיה, כי זו העבודה שלי ואני ממש טוב בה.

״העניין הוא, שמלבד עצם העלילה – שהיא כאמור שקרית ועתידה להתגלות ככזאת, יש כאן בעיה נוספת – חמורה יותר, בדמות הפרסום היתר של הקהילה בתקשורת.

״המציאות כרגע היא, שהקהילה נמצאת בראש סדר היום הציבורי, וההתעניינות בה גדולה. אנשים שמעולם לא שמעו עלינו, נחשפים למידע על אודות הקהילה, והעובדה שהפרסום הוא שלילי – יוצרת אוטומטית דעות קדומות שליליות אצל צרכני התקשורת. מציאות זו, היא מאוד לא בריאה עבורנו.

״כמו שאתה בוודאי מבין, גופי התקשורת מחויבים לספק כל העת חדשות עבור הצרכנים, כך שהפרסומים על אודות אירועי היממה האחרונה – אינם יכולים להיות בראש הכותרות יותר מיום או יומיים. מסיבה זו, חשוב לעורכי התוכניות למצוא תכנים חדשים, ומכיוון שיש התעניינות ציבורית במוסדות הקהילה – העדיפות שלהם תהיה ליצור עוד חדשות סביב למוסדות שלנו, חדשות שעשויות להאיר אותנו באור שלילי – בהתאם לציפייה של הצרכנים.

״המציאות הזו, היא בעייתית מאוד עבורנו. משום שעם השקרים – עוד נוכל להתמודד. אבל ברגע בו יצליחו גופי התקשורת להניח את ידיהם על נתוני אמת שניתן להוכיח מהם התנהלות לא תקינה – תהיה זו בעיה שלא ניתן להתמודד איתה״.

דודי השתתק, מאפשר לברוך לקלוט את שטף המידע. ברוך הרהר בדברים למשך שניות ארוכות, לאחריהן עלה על פניו מבע שואל. ״יש מה לחשוש מזה?״ הוא בירר. ״יש משהו שאנחנו לא רוצים שיתפרסם?״

דודי נאנח. ״לצערי יש,״ הודה בשפל קול. ״לא הייתי מוכן לזה, למרות שידעתי שמוסדות גדולים כמו שלנו – נופלים פעמים רבות בדברים הקטנים. לתומי חשבתי, שהעובדה שאנחנו מעסיקים אנשי מקצוע מהשורה הראשונה, יחד עם פעולות ההגנה שנקטנו – על פיהן לא תתאפשר גישה לשום אדם זר אל הנתונים החסויים שלנו, יספיקו בינתיים.

״לרוע מזלנו, התברר שהשגיאה הייתה דווקא במקום שלא חשבנו עליו – גני הילדים של המוסדות. לצערי הרב, לפני כחצי שעה התקשר אלי הרב חזיזה – מנהל הגנים, וסיפר לי שהוא קיבל פנייה מאחד הערוצים הגדולים במדינה, בה הוא התבקש להגיב על תחקיר שיפורסם הלילה, ובו ייחשפו ליקויים חמורים במערכת שלנו״.

הניסוח לא היה דרמטי במיוחד, וברוך ניסה להבין מדוע האירוע מדאיג כל כך את דודי. ״זה נשמע שעם הסבר טוב אפשר יהיה לצאת מזה,״ הוא אמר בנימה מעודדת.

דודי חייך חיוך כאוב. ״ממש לא,״ אמר בנימה מבשרת רעות. ״התגובה שלנו לא תשנה כלום, וערוץ החדשות אינו צריך אותה. הסיבה היחידה לפנייה, היא החוק שמחייב את ערוצי התקשורת לפנות אל מי שפורסם אודותיו פרסום שלילי, לבקש ממנו תגובה ולצטט אותה – במידה והיא קיימת. מדובר בהליך קבוע, שהתועלת היחידה ממנו – היא הידיעה מבעוד מועד על הפרסום הצפוי״.

ברוך נשך את שפתו התחתונה. ״מה בדיוק יהיה בתחקיר?״ התעניין. ״מה זה ליקויים חמורים במערכת?״

דודי נראה נבוך מעט, נראה שהוא אינו מעוניין לדון בנושא. ״במילים כלליות,״ הוא אמר בקול שפל, ״מדובר על כמה בעיות חוקיות, חלקן נוגעות להליך קבלת הילדים – שהאחראי עליו ידוע כמי שמעקם את הכללים יותר מדי, וחלקן נוגעות לאישורים שונים שלא סופקו בזמן או שלא סופקו בכלל, חריגות ממספר הילדים המאושר, שימוש במבנה בלתי תקין ועוד כהנה וכהנה תקלות ובעיות. למען האמת, אתפלא מאוד אם האחראי יישאר בתפקידו. ממה שהבנתי, כמעט ואין תחום בו אין חריגה מהכללים״.

״ומה זה אומר?״ שאל ברוך מיד. ״מה ההשלכות של זה? אפשר לתקן את זה בכלל?״

דודי נענע בראשו בהחלטיות. ״זו מכה,״ אמר. ״כרגע, אין דרך לעצור את הפרסום. ניסינו אמנם לפעול בדרך היחידה שאני מכיר, הגשנו עתירה לבית המשפט כנגד הפרסום – בטענה שהתחקיר בוצע ללא ידיעת הצוות, ויש בו פגיעה בזכויות הקטינים המצולמים. זה היה צעד נואש, וברור היה שהוא ייכשל. אין לי טענות נגד בית המשפט במקרה הזה. רק נס היה משכנע את השופטים לתת צו שימנע את השידור.

״ממה שנראה לי כרגע, זו תהיה מכה שאפשר להכיל – אבל יהיה לה מחיר כבד. מלבד הקנסות העצומים שיוטלו עלינו, אנחנו כנראה ניאלץ לסגור כמה מכיתות הגן, ויהיה צורך בהרבה פרוצדורה כדי לפתוח אותן מחדש. בכל אופן, לא מדובר במשהו שדורש טיפול דחוף. הנזק כבר נעשה, והוא לטווח ארוך, כך שעכשיו – כל עוד המצב של הרבנית לא מתייצב, הייתי מעדיף להתעלם ולדחות את הטיפול״.

המשמעות הייתה ברורה לברוך, והוא ביקש רק לוודא שהוא מבין נכון. ״אני מבין אם כן,״ אמר במבט ערני, ״שהסיבה שבאת לכאן עכשיו היא אחרת. יש משהו נוסף, דחוף יותר, שאי אפשר להתעלם ממנו״.

דודי נענע בראשו. ״אכן,״ אישר. ״יש משהו נוסף, בעיה שכרגע – מעטים מאוד יודעים עליה, בעיה שבגללה אנחנו משוחחים כעת. אילולי אותה בעיה, סביר להניח שהרב לא היה מאשר לי לשתף אותך בכל מה שדיברנו. כמו שבוודאי שמת לב, לאורך השיחה שיתפתי אותך בהרבה מידע רגיש, כי לדעתי – כדי להבין היטב את ההתרחשויות, היית צריך לקבל קצת רקע.

״בכל אופן, האירוע שעליו אנחנו מדברים הוא טרי יחסית, ומכיוון שאני לא רוצה להחזיק אותך במתח – אספר לך בקיצור שהכול התחיל עם שיחת טלפון שקיבלתי מחבר שעובד במערכת של הערוץ הנצפה במדינה. מדובר בחבר נשכח, אחד שהיה בקבוצה שלי כשלמדתי קורס תקשורת, והקשר עמו נפסק מזמן. כשראיתי את השם שלו, שיערתי לעצמי שיש לו משהו בשבילי – ואכן צדקתי.

״הבחור ההוא, שמשמש כתחקירן, עשה לי טובה ענקית, והעביר לי אזהרה חמורה – למרות שאסור היה לו לומר לי דבר. לפי מה שהוא מספר, המערכת בה הוא עובד קיבלה פנייה ממישהו שהזדהה כבוגר הישיבה שלנו, וביקש למכור להם הקלטה ישנה – שיש בה מידע שיכול לגרום נזק עצום לקהילה כולה ובמיוחד לרב ולבני המשפחה.

״לפי מה שמסר לי התחקירן - ההקלטה המדוברת הוקלטה לפני למעלה מעשר שנים, והקולות שהוקלטו בה – הם קולותיהם של הרב והרבנית. יותר מזה, התחקירן לא ידע, או שלא היה מוכן לספר. הוא רק הדגיש מספר פעמים שההקלטה עשויה להוכיח את עלילות הכזב של התקשורת, וכדאי לעשות משהו בנידון״.

דודי השתהה למשך מספר רגעים, מגרד בעורפו במבוכה. ״בהתחלה,״ סיפר, ״לא התרשמתי במיוחד. חשבתי שזה שטויות. אבל כשעשיתי בירור קטן, גיליתי שמערכת הערוץ שלחה את ההקלטה למומחה שאישר שהקולות בה הם של הרב והרבנית. העובדה הזו לימדה אותי שעורכי החדשות של הערוץ מתייחסים ברצינות להקלטה, וכשחפרתי עוד קצת בנושא – התברר לי שהערוץ החליט לרכוש אותה.

״אתה בוודאי מבין, שלא יכולתי לשבת בחיבוק ידיים. מאותו רגע, התחלתי במרוץ של שיחות טלפון לכל מיני בעלי קשרים שחייבים לי טובות, וכשגיליתי בסוף מה יש בהקלטה – נפלה עליי פצצת אטום״.

דודי לא המשיך. הוא הביט בברוך במבט חומל, כאילו קשה היה לו לומר את הדברים.

ברוך, לעומתו, הביט בו בעיניים גדולות, פיו פעור לרווחה. ״מה?!״ הוא אמר לאחר כמה רגעים. ״מה היה שם?!״

על פניו של דודי חלפה הבעה של השלמה. ״תראה,״ הוא פתח בנימה של מבוכה. ״אין דרך נעימה לומר את זה. מדובר בתוכן קשה מאוד, תוכן שרציתי לחסוך ממך. חשוב לי לומר שמלכתחילה העדפתי לשתף אותך כמה שפחות, אבל הרב התעקש שלא אסתיר ממך כלום. הוא טוען שממילא התוכן עומד להיות מפורסם בעוד כמה שעות, ועדיף שתשמע את זה ממני ולא ממישהו אחר.

״בהקלטה עליה אני מדבר, מתועדת שיחה טעונה מאוד בין הרב לרבנית. הרבנית נשמעת שם כועסת מאוד, היא תוקפת את הרב בנימה תקיפה – בעודה מטיחה בו האשמות קשות. היא נשמעת אומרת לו שהוא אינו ראוי לתואר ולתפקיד שלו, היא מאשימה אותו בכך שהמשפחה מבחינתו היא רק כלי כדי לשרת את המטרות שלו, והיא נשמעת מבטיחה שלעולם לא תאפשר לו לפגוע בבני המשפחה. בסיום השיחה היא אף מאיימת עליו, ואומרת לו שאם לא יציית לדרישותיה – היא תגלה לעיני כל מי הוא באמת, עד שהוא ייאלץ לברוח מהמדינה מרוב בושה.

״כל היופי הזה, הוא רק קצה המזלג, כי ממה שהבנתי – בשיחה היו ביטויים קשים הרבה יותר, ביטויים שמשתמע מהם כאילו הרבנית חוששת שהרב עלול לפגוע בה או באחד הילדים״.

במשך רגעים ארוכים, שררה דממה מתוחה באוויר, וברוך חש תחושה נוראית מזדחלת בכל גופו, תחושה של בושה איומה, תחושה של דחייה, כאילו פלש למקום שאסור לו לדרוך בו.

״אני מצטער,״ אמר דודי. ״אני מבין מה אתה עובר״.

ברוך התרומם ממקומו באחת, מנער את ראשו, מנסה להתגבר על התחושות האיומות. ״זה לא הגיוני...״ הוא לחש בפנים חיוורות. ״זה שטויות. זה מפוברק״.

ההבעה החומלת על פניו של דודי הפכה עמוקה יותר. ״אני מבין אותך,״ אמר בנימה מנחמת, ״אבל בריחה מהמציאות לא תעזור כאן. אלו הרב והרבנית, זה ברור. זה מדעי. זה מוחלט״.

ברוך הסיט את מבטו, לא מוכן להביט בעיניו של דודי. ״אני לא מאמין...״ הוא לחש, חוזר על המילים האחרונות מספר פעמים. לאחר מכן, הוא ניער את ראשו, משהו מטריד אותו.

״מתי הוקלטה ההקלטה הזו?! באיזה אירוע?!״ הוא שאל, מסרב עדיין לעכל את הפרטים החמורים. ״האם הייתה סיבה להאשמות האלו? האם הדברים הוצאו מהקשרם?״

דודי נענע את ראשו. ״הרב לא מוכן לספר,״ הודה בשפל קול. ״כמה שניסיתי, כמה שהתחננתי, כמה שרציתי לשמוע מה היה שם בדיוק, מדוע היא אמרה את הדברים הללו – הרב לא היה מוכן לספר לי מאומה. הוא אומר שזה לא משנה. הוא אומר שהכבוד שלו לא מעניין אותו בכלל, אבל הוא מקפיד הקפדה יתירה על כבודה של הרבנית. הוא אומר שהשיחה לא משקפת כלום, שאי אפשר להבין את הרבנית בלי להיות במקומה, ושמעולם לא היו לו רגשות טינה כלפיה – אפילו לא בזמן השיחה עצמה״.

ברוך קימט את מצחו, מוטרד משהו. ״רגע...״ הוא אמר. ״איך באמת הגיב הרב מרדכי בזמן אמת?! מה הוא ענה לה?״

על פניו הכאובות של דודי עלתה הבעה בלתי מוגדרת. ״למען האמת,״ הוא השיב בקול שקט, ״הרב כמעט ולא אמר דבר לאורך השיחה כולה. המילים היחידות שאמר, היו אלו שהוא חזר עליהן ללא הרף.

״רות, אין לי ברירה. זו לא החלטה שלי״.​
 

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית

דכדוך.

למשך רגעים ארוכים בהה ברוך בדודי בעיניים מוכות הלם, פניו החיוורות מעידות על עוצמת הסערה שהוא חווה.

שאלות רבות היו לברוך. שאלות שרק התרבו מדי רגע. שאלות כבדות משקל, כאלו שהתשובות עליהן עשויות לערער את עולמו המוגן. שאלות שגרמו לו להטיל ספק באנשים היציבים ביותר שהכיר בחייו, אלו שתמיד היה לו ביטחון מוחלט בהם.

השאלות גדשו את מחשבותיו, והוא השתוקק לקבל עבורן תשובות. מתוך ההלם שאפף אותו, הוא ניסה לתרגם את המחשבות למילים, מילים שיהיה בהן כדי להביע את רגשותיו. מילים שהאיש ממולו לא יוכל להתעלם או להתחמק מהן.

איכשהו, למרות ריבוי השאלות שבמוחו – ואולי דווקא בשל כך, סירבו אבריו לשתף עמו פעולה. הוא מצא את עצמו פותח את פיו וסוגר, פעם אחר פעם, שום הגה לא בוקע מבין שפתותיו.

ברגעים הראשונים נמנע דודי מלהפריע לו, מאפשר לו לעבד את המידע בינו לבין עצמו. המבט בעיניו של דודי היה מלא חמלה, כאילו הבין דודי את עומק הטלטלה שגרמו מילותיו ואת עוצמת ההלם שבו ברוך שרוי.

כאשר בחר דודי לבסוף לומר משהו, נאמרו מילותיו בנימה רכה – שונה כל כך מזו שהוא רגיל היה להשתמש בה. ״אני יודע שאתה צריך זמן,״ הוא אמר בהבעה משתתפת. ״אני יודע את זה, כי גם אני – כמוך, עדיין מתקשה לעכל את האירוע. הסיבה היחידה שאני כאן, מדבר אתך, היא ההבנה שאם לא אפעל עכשיו ומיד – בעוד כמה שעות יהיו אלפי אנשים שירגישו ככה. אלפי אנשים שהרב והרבנית היו בעבורם מודל למידות טובות, לשליטה עצמית מוחלטת, לזוגיות מושלמת – כזו שרק אנשים נדירים מסוגלים לחוות.

״אני לא יודע מה קרה שם, באותה שיחה קשה בין הרב לרבנית, ומדוע היא אמרה את מה שאמרה. אני יודע רק, שאם לא אפעל עכשיו ומיד – הנזק שייגרם יהיה חסר תקנה. מפעל החיים של הרב והרבנית עומד לקרוס. הקהילה, המשפחה, כל מה שאי פעם היה חשוב לרב, הכול עומד להתפרק מול עיניו, דווקא בשעה הקשה כל כך – שהרבנית אינה לצדו״.

מילותיו של דודי אמנם נאמרו בנימה מאופקת, אבל ברוך לא יכול היה להתעלם מהמשמעות המאיימת שלהן. התחזית שהציג דודי הייתה קשה וקודרת, והפרשנות שהוא נתן לנתונים – לא הותירה מקום לאופטימיות. ברור היה לברוך שאם דודי, האיש הרגוע והמעשי בדרך כלל, זה שאינו מתרגש בקלות ממשברים, מתייחס אל האירוע כחמור עד כדי כך – המשמעות היא שאכן מדובר באירוע הרסני, כזה שבאמת מאיים על הקהילה ועל המשפחה.

איכשהו, הצליחו מילותיו של דודי לנער את ברוך מקיפאונו. התגובה שלו הייתה מנוגדת כל כך לתחושה הפנימית שלו, עד שהוא בעצמו הופתע ממנה.

איכשהו, דווקא בגלל הגישה הקודרת והמיואשת של דודי, ודווקא בשל העובדה שבמילותיו של דודי לא נמצאה אפילו מעט נחמה, מצא ברוך את עצמו נלחם על התקווה, נאבק למען כל מה שהכיר ואהב. ״זה לא יכול להיות כל כך גרוע,״ הוא אמר בנימה של תחינה, כאילו אם יצליח לשכנע את האיש שמולו באמיתות דבריו – תהיה לכך השפעה מכריעה על המציאות. ״בסופו של דבר, אני חושב שגם אם יהיה איזה שהוא נזק, עדיין – רוב האנשים יישארו עם הרב, גם אם יהיו להם אי אלו ספקות״.

דודי הביט בקדרות בברוך, מסרב לקבל את מילות התקווה. ״זה לא המצב, ברוך,״ הוא אמר חרישית. ״אתה לא קורא נכון את המפה. אני מצטער מאוד – אבל אתה מוכרח להבין את זה. אם החומר יתפרסם - המוסדות שלנו עומדים בפני קריסה״.

ברוך שילב את ידיו באי נחת, ודודי מיהר להסביר את עצמו. ״אתה מכיר את המוסדות שלנו הרבה שנים,״ הוא פתח. ״אתה לא צריך שאני אומר לך, עד כמה הקהילה שלנו נחשבת שמורה, ועד כמה התאמצנו במשך שנים ארוכות להרחיק את עצמנו מכל מה שבחוץ – כדי לשמור על עצמנו, על הילדים שלנו.

״כל אחד מבני הקהילה, התמודד לא פעם עם קשיים שונים, מול העולם שבחוץ. בין אם אלו בחורי הישיבה שלנו, שהרב מקפיד בהקפדה יתירה על המסגרת שלהם, בין אם אלו האברכים – שלפעמים חשים צורך לפרוץ קצת את הגבולות, ליהנות קצת מהחיים, לעשות את מה שלגיטימי ומקובל בעולם שמחוץ לקהילה – אפילו בקרב שומרי תורה ומצוות.

״תמיד התייחדה הקהילה שלנו בכך, שהיא מקדשת את הרוח ולא את הגשמיות. הדגל של הרב והרבנית היה, צמצום בגשמיות מול עומק רוחני. התרחקות מהנאות העולם הזה – תמורת עולם הבא.

״כל מי שחי בקהילה, או היה חלק ממנה בעבר, יודע שזה קשה. הקהילה אמנם לא כופה על אף אחד דבר, אבל החברה שלנו עמוקה, והרף להתקבל אליה גבוה, כך שאני לא צריך לומר לך שיש הרבה מאוד אנשים שהתקשו בעבר, מתקשים בהווה, או שיש להם תקופות של עליות ומורדות ומחשבות על הקהילה ועל השאלה אם ההשתייכות למקום איכותי שווה את המאמץ.

״הסיבה היחידה שבגללה החזיקו המוסדות עד כה, למרות כל הקשיים, היא האישיות המיוחדת של הרב והרבנית.

״כמו שאני רואה את זה, העובדה שבראש הקהילה עומדות שתי דמויות מיוחדות ונערצות כל – כך, היא זו שגרמה לכל המתלבטים להישאר בקהילה, ולעשות הכול כדי להיות חלק ממנה. העובדה שהרב והרבנית נתפסו תמיד כסוג של מודל לחיקוי, דמויות שמתקיימות בעולם הרבה יותר גבוה מהמציאות הרגילה שלנו, היא שחיזקה תמיד את כולנו, ואפשרה לאנשים לקבל דברים שלפעמים היו קשים מאוד עבורם״.

דודי נאנח, על פניו הייתה הבעה מהורהרת, כאילו התלבט אם לומר משהו. לבסוף, הוא המשיך לדבר – אבל קולו היה נמוך יותר, כאילו חשש שמישהו ישמע אותו. ״אני לא יודע אם אתה מכיר את העבר שלי,״ הוא אמר, ״אבל אני בעצמי הייתי בעבר במקומות האלו, והיו תקופות שבהן רציתי לעזוב הכול. לא רק את הקהילה, אלא הרבה יותר מזה. בכל הזמנים הקשים הללו, הדבר היחיד שעודד אותי, הוא ההתבוננות ברב וברבנית, שמבחינתי – היו תמיד ההוכחה לכך שגם בדור שלנו, יכולים בני אדם להביא את עצמם לשלמות, גם בדרך שבה הם מנהלים את חייהם – וגם באופן שבו הם מתנהגים בינם לבין עצמם. מבחינתי, הייתה זו הסיבה העיקרית שבגללה עשיתי הכול כדי להתקרב אליהם, ללמוד עליהם. זוהי ההחלטה הכי טובה שקיבלתי בחיים, וברור לי שיש עוד שחושבים כמוני״.

״אבל עכשיו,״ המשיך דודי, מגביה את קולו. ״עכשיו – כאשר יתפרסמו הדברים הקשים בתקשורת, ושדרנים ציניים חסרי אנושיות ידונו ויעלו השערות שונות בנוגע לשיחה הקשה בין הרב לרבנית, לדעתי – תהיה כאן התרסקות מוחלטת בכל הנוגע למעמד של הרב והרבנית, ורגשות ההערצה שהציבור חש כלפיהם. כל אלו שהתלבטו והתנדנדו, עלולים לראות בכך את ההצדקה שלהם לעזוב את הקהילה. התורמים הגדולים שלנו – עלולים להפסיק את התמיכה. חברי הכנסת והעסקנים שמסייעים לנו בכל הפעילות שלנו, עלולים לנתק אתנו קשר ולהשאיר אותנו להתמודד לבד עם המבוכה ועם הקושי״.

דבריו של דודי היו ברורים ומנומקים, עד שברוך לא מצא כיצד הוא יכול לסתור אותם – אפילו באופן חלקי. ״זה מטורף,״ הוא אמר, חוזר שוב ושוב על המילים בבלבול ובחוסר אונים. ״המצב הזה פשוט מטורף, אני לא מאמין שזה קורה...״

גם הפעם, אפשר דודי לברוך לעכל את הדברים, ממתין כל העת בסבלנות – בידיים משולבות. כשהרים ברוך את עיניו לבסוף, הוא קלט הבעה מתוחה על פניו של דודי, הבעה שהבהירה לו את רמת החשיבות שמייחס דודי לשיחה הזו, והציתה בקרבו את הסקרנות עליה הוא הצליח להתגבר עד עתה.

אף פעם לא אהב ברוך ללכת סחור – סחור. ברור היה לו שדודי מצפה ממנו למשהו, וברור היה לו באותה מדה - שבדרך המרומזת בה מנסה דודי להעביר אליו מסרים, הוא לעולם לא יוכל להבין בדיוק מה מטרותיו של דודי ומה הוא מבקש. בצעד שדרש ממנו מעט תעוזה, הוא היישיר את מבטו אל דודי, שנראה נבוך מעט. ״מה בדיוק אתה צריך ממני?״ שאל ישירות.

דודי התמהמה במשך רגעים ארוכים מלהשיב, נראה שהוא שוקל כיצד לומר את הדברים. ברוך, מצדו, התקשה להבין את חוסר הנעימות של האיש שממולו. ״נו, תדבר,״ הוא אמר, מעלה על פניו חצי חיוך שנועד לתת לדודי תחושה נעימה. ״אני לא נושך, אתה יכול לדבר חופשי״.

המבט על פניו של דודי נותר רציני, אם כי ניתן היה לזהות בהבעתו התרככות מסוימת. ״אני אסביר הכול לאט,״ הוא אמר. ״רק כדאי שתתייחס לזה ברצינות, כי אתה בוודאי מבין שיש כאן דברים חשובים מאוד על הכף״.

ברוך הנהן בהסכמה, ודודי הואיל סוף – סוף להמשיך בשיחה.

״כמו שאתה בוודאי יכול לתאר לעצמך,״ פתח דודי, ״מהרגע שבו קיבלתי את הידיעה על ההקלטה שעתידה להתפרסם היום בערב – ניסיתי לעשות הכול כדי לעצור את האסון לפני שהוא ממוטט עלינו את כל מה שבנינו כאן. לשם כך, השתמשתי בכל שיטה שאני מכיר, בכל טריק שלמדתי אי פעם, ובכל פעולה שיכולתי לעשות. לשם כך, השקעתי את מרב המאמצים, ביקשתי טובות מאנשים שהיו חייבים לי חובות ישנים, ולדעתי גם שרפתי כמה קשרים חשובים עם אישי מפתח בעולם התקשורת. כמובן, שהכול היה שווה בשביל למנוע את מה שעומד לקרות.

״בסופו של דבר, למרבה הצער, המאמצים שלי כשלו. גוף התקשורת שעומד לפרסם את ההקלטה, לא מוכן לוותר עליה בשום פנים ואופן, ואין לי שום דבר להציע להם – שיוכל להיות שווה ערך לפרסום ההקלטה. אבל למרות הכישלון, הצלחתי לקבל את הפרטים של האיש שיצר את כל הכאוס הזה, האיש שההקלטה בבעלותו – והוא עומד למכור אותה לגוף התקשורת המדובר.

״כמובן, שהצעד הראשון שלי היה – ליצור קשר עם אותו גורם, ולראות מה האינטרסים שלו. לתומי חשבתי, שהוא מנסה להרוויח כסף מהצעד הזה, ולכן – הצעתי לו סכום מפתה מאוד, כפול ממה שגוף התקשורת מוכן היה לשלם לו. הייתי בטוח שדי יהיה בפיתוי הכספי כדי לשכנע אותו לוותר על פרסום ההקלטה.

״אולם כששוחחתי אתו הבנתי, שהבעיה שלנו הרבה יותר גדולה משחשבתי. מתברר שהאיש לא מונע משיקולים כלכליים, אלא המניע שלו – הוא תשוקה עזה לראות את המוסדות מתמוטטים. למרבה התדהמה, מדובר בבחור שבעבר היה חלק מהקהילה, ולמד בישיבה שלנו. בשלב כלשהו, הוא סולק מהישיבה, והוא מלא בכל כך הרבה רגשות טינה כלפי הרב, עד שהשנאה מעבירה אותו על דעתו. כל מה שניסיתי – לא עזר במאומה. הוא דיבר אליי בצורה מזלזלת, וניסה להטיח בי את כל ההאשמות שיש לו נגד המוסדות, למרות שהדגשתי באזניו ללא הרף שאין לי קשר לניהול המוסדות, ואני רק מסייע מעט בעניינים גשמיים חסרי עומק ומשמעות. בכל אופן, השיחה הסתיימה בניתוק יזום מצידו, והוא סירב לענות לשיחות הטלפון שניסיתי לבצע אליו מאז.

״למרות הכישלון בעצם השיחה, הייתה לי תקווה מסויימת שמקורה בעובדה שבסופו של דבר – מדובר בבחור שלמד אצלנו במוסדות, מה שאומר – שייתכן ויש בני משפחה או חברים שמשתייכים עדיין למוסדות שלנו, ועשויים להשפיע עליו לחזור בו. מבירור שערכתי, התברר שאכן – לבחור יש עדיין חברים בישיבה ששומרים אתו על קשר, ויש לו אפילו שני בני דודים שלומדים עדיין בישיבה.

״כמובן, שהצעד הבא שניסיתי הוא, ליצור קשר עם מכריו של הבחור, וללחוץ עליהם להשפיע עליו. אולם התשובה שקיבלתי מכולם הייתה אחת – ובגללה אני כאן עכשיו.

״קרובי המשפחה של הבחור, יחד עם החברים הבודדים שעוד שומרים אתו על קשר, הבהירו לי שאין להם שום סיכוי לשכנע את הבחור, כי הוא שקוע באובססיה חריפה נגד הישיבה ונגד הרב. יחד עם זאת, כמעט כל מי שדיברתי אתו הדגיש באוזניי, כי יש רק אדם אחד שמסוגל להשפיע עליו לרדת מהעץ שעליו הוא טיפס.

״השם של אותו אדם, הוא לא אחר מהשם שלך... ברוך עמינהו!״

דודי עצר באחת את שטף השיחה, נועץ בברוך מבט חוקר.

ברוך חש מבוכה, כאילו הואשם במשהו. הוא השפיל את עיניו, חש חמימות מצטברת בלחייו.

למרות המבוכה, ולמרות שבעבור דודי הייתה הידיעה על הקשר של ברוך עם אותו בחור עלום – סנסציונית ודרמטית, לא היה ברוך מופתע מאוד לשמוע את הדברים. למעשה, החל מהרגע בו החל דודי לתאר את אישיותו של הבחור המסתורי, כבר יכול היה ברוך לשער מה בדיוק רוצה ממנו דודי, ומה הסיבה לשיחה הבלתי שגרתית.

האדישות היחסית שבה קיבל ברוך את החדשות, נקלטה היטב אצל דודי. ״אתה יודע על מה מדובר, אה?!״ הוא הבין מיד. ״אתה יודע מי זה הבחור שאני מדבר עליו?״

ברוך הרים את עיניו. ״למען האמת, לא״. הודה בקול שהייתה בו הססנות. ״אתה צודק שאני די ציפיתי לזה, אבל בכל הנוגע לזהות של הבחור – אין לי מושג מי הבחור הזה, וגם אין לי השערה שאני יכול להיות בטוח בה״.

דודי בחן אותו בקפידה, כאילו ניסה לבחון עד כמה הוא דובר אמת. לבסוף, הוא הנהן הנהון קצר בראשו. ״אתה זוכר בחור שלמד איתך, ששמו אליאב פרץ?״

בבת אחת קלט ברוך הכול, ועל פניו עלתה הבעה מעורבת, ספק מופתעת ספק כאובה. ״כן, בוודאי!״ הוא מיהר לומר. ״זה סיפור קשה. האמת, סיפור כואב וקשה מאוד. אני בספק גדול אם יש לי אפשרות לעשות משהו...״

דודי לא נרתע מההסתייגות של ברוך. ״אתה מכיר אותו!״ אמר בנימה של ניצחון. ״אתה יודע במי מדובר!״

ברוך הנהן בראשו. לא היה טעם להסתיר את האמת.

דודי התקרב אל ברוך, קולו הפך שקט מעט. ״מה בדיוק הסיפור עם הבחור הזה?!״ הוא התעניין. ״כשדיברתי אתו, הוא נשמע כמו מטורף! הייתה בו כל – כך הרבה שנאה, כל כך הרבה תיעוב, שאני לא זוכר שפגשתי אי פעם – בוודאי לא עם מישהו בגילו. אתה יכול להסביר לי מה היה הסיפור שלו? איך בדיוק הוא קשור אליך... או איך אתה קשור אליו?!״

ברוך הטה את ראשו הצידה במחאה, ניכר היה שהוא לא אהב את הדרך בה תיאר דודי את הבחור. ״אל תשפוט אותו״, הוא אמר, והמהירות בה נפלטה התגובה מפיו הוכיחה – שמדובר בתגובה אוטומטית, כזו שלא קדמה לה מחשבה. למשך מספר רגעים שררה שתיקה מביכה בין השניים, וברוך – שהרגיש צורך לחפות על התגובה המגוננת שלו, ניסה להסביר את עצמו. ״זה סיפור קשה,״ הוא אמר. ״האמת – שכשהתחלת לדבר על בחור שמתעב את המערכת, הייתה לי הרגשה שזה אליאב. אני מוכרח לומר לך – מדובר בבחור מאוד פיקח, אחד שיכול לעשות המון נזק. אני לא בטוח בכלל שתוכלו להשפיע עליו. הוא עבר דברים קשים בחיים, דברים קשים שלדעתי הוא מאוד יתקשה לסלוח עליהם״.

דודי כיווץ את גבותיו, מצחו נחרש תלמים. ״חכה רגע עם המסקנות״, הוא ביקש. ״לפני הכול, אני רוצה שנעשה סדר. מי זה הבחור הזה? למה הוא כל כך מתעב את הרב והרבנית? ואיך אתה, החתן של הרב, קשור לפגע רע מהסוג הזה, ועוד קשר כל כך עמוק – עד שאין בחור בשכבה שלך שלא יודע עליו?״

ברוך הרכין את ראשו, הוא נראה נבוך מעט, כאילו נתפס בקלקלתו. ״תקשיב,״ הוא אמר בחוסר ביטחון. ״אני לא יודע מה אמרו לך, אבל אני ואליאב לא דיברנו הרבה מאוד זמן, ככה שאי אפשר לומר שיש בינינו קשר עמוק באמת. אולי הבחורים זוכרים את החברות שלנו מלפני החתונה שלי, אז באמת היא הייתה קצת יותר טובה״.

דודי טלטל את ראשו במהירות, כאילו ניסה לסלק זבוב טורדני. ״תעזוב את ההסברים האלה, תאמין לי – זה לא חשוב כרגע. מה שהכי חשוב לי לדעת, זו הסיבה שהבחור מריר כל כך ושונא את כולנו עד לרמה שהוא מוכן להחריב לאישה גוססת ולבעלה את החיים?!״

ברוך נאנח. ״אני לא יודע אם תוכל להבין,״ אמר בכנות.

דודי פתח שתי עיניים מופתעות, כאילו נדהם מהמחשבה שברוך יכול להבין משהו שהוא עצמו לא מסוגל להבין. ״אתה אמיתי?!״ הוא שאל בתחילה בשעשוע, ומשהבין על פי ההבעה שעל פניו של ברוך שהמילים נאמרו במלוא הרצינות – התחלפה ההבעה שעל פניו לדרוכה. ״תנסה אותי...״ הוא אמר בנימה מתגרה. ״אני חושב שתופתע מיכולת ההבנה שלי״.

ברוך עפעף בייאוש. ״אוי, נו, לא התכוונתי שתיעלב״, הוא מיהר להתנצל. ״פשוט... לא יודע איך לומר את זה, אני לא חושב שאתה מסוגל להבין מישהו שיש לו ביקורת על ההנהלה של הישיבה״.

ההבעה המשועשעת נעלמה כליל מעיניו של דודי. ״אני מבין למה אתה מתכוון,״ הוא אמר בנימה רצינית, אפילו רצינית מדי. ״ובכל זאת, אני חושב שאתה מבין היטב שזה הכבוד של המשפחה של אשתך על הפרק, והאיש היחיד שמסוגל לטפל כרגע באירוע – הוא אני. אז אם אתה יכול להסביר לי, אחת ולתמיד, מה הבחור הממורמר ההוא רוצה מאתנו – זה הזמן״.

ברוך עטה על פניו מבט של אין ברירה, תנועותיו היו חדות – העידו על מבוכה. ״הבחור ההוא, אליאב, היה אחד הבחורים המוכשרים אצלנו,״ הוא סיפר בקול מהוסה, כאילו חשש שמישהו ישמע אותו אומר מילים טובות על הבחור. ״הוא היה מהבחורים האלו שמושכים תמיד תשומת לב, אבל אצלו זה היה חיובי. אני חושב שכל הבחורים בשיעור שלי אהבו אותו. אולי יש כאלו שקצת נרתעו מהכריזמטיות שלו, אבל חוץ מזה – אני לא חושב שיש מישהו שיכול היה לומר עליו משהו לא טוב.

״הבעיה התחילה כשהוא היה כבר בקיבוץ, בחור מבוגר – בן עשרים, שהיה יציב בחיים. הוא כבר התחיל לשמוע שידוכים, אבל דווקא בשלב הזה – המשפחה שלו עברה משבר רציני. הוא מעולם לא סיפר את זה לאף בחור בישיבה, אבל ממה שאני שמעתי – אבא שלו היה לפני כן איש עסקים די רציני, והוא פשט רגל – ונשאר חייב מיליונים להרבה מאוד אנשים. המשפחה שלו ממש התרסקה מזה, הם נאלצו לעבור לגור בשכירות באיזה כוך הרחק מירושלים והרחק מהקהילה שהם היו פעילים בה כל החיים, וזה פגע מאוד בשידוכים של אליאב – גם בגלל שפתאום ההורים לא היו מסוגלים להתחייב על כלום, וגם בגלל שאנשים סיפרו על אבא שלו דברים נוראיים שכנראה היו שקרים מוחלטים.

״אנחנו בישיבה לא ידענו כלום על זה, אבל יכולנו לראות שהבחור – שהיה עד אז מלא שמחת חיים, נפל פתאום למשבר בלתי מוסבר. יש הרבה בחורים שעוברים בתקופות כאלו דברים קשים, אבל אצלו זה היה קיצוני. הוא היה ישן רוב היום, בקושי מתפקד. הוא סירב לדבר עם בחורים אחרים על הקושי שלו, אבל כולם הבינו שיש משהו מאחורי ההתנהגות שלו.

״מתי שהוא, הסיפור התגלה בישיבה, וכולם הבינו פחות או יותר למה הוא נכנס למשבר. הבעיה העיקרית הייתה, שבגלל שהסיפור היה מאוד פיקנטי, והיה לו פרסום די נרחב בתוך הקהילה, היו הרבה בחורים שמבחינתם – אבא של אליאב היה האיש הרע בסיפור, כך שהייתה להם מעט מאוד אמפתיה כלפי אליאב עצמו, והם סירבו לראות בו את הקורבן. ככה יצא, שאליאב גם היה במצב תמידי של דכדוך, וגם לא היה מי שיתמוך בו ויסייע לו לצאת מזה. אתה יכול להבין לבד איך מרגיש בחור שמגיע לכזה מצב״.

על פניו של דודי נחה הבעה מדוכדכת, וברוך שאל את עצמו האם מדובר בהבעה כנה. מספר רגעים חלפו, לאחריהם המשיך ברוך:

״בקיצור, המצב הזה נמשך הרבה מאוד זמן, ובשלב מסוים – היו כאלו שהתחילו לשאול את עצמם האם אליאב באמת שבור כל כך ממה שקרה, או שיש משהו אחר – נסתר, שגורם לו לחוסר תפקוד. אני מניח שאף אחד לא ידע באותו שלב את האמת, שהפכה את הסיפור כולו למסובך הרבה יותר.

״מה שהתברר לנו הרבה אחר כך, כשכבר היה מאוחר מדי, זה שבאותו שלב שכל הפרשה התפוצצה – אליאב עמד להתארס, והסיפור ההוא שהתפרסם בקול רעש גדול – גרם להכול להתפוגג, כך שמלבד עצם הבושה והקושי, היה אליאב צריך להתמודד גם עם קושי נוסף, שלמעשה הכריע אותו. ההשפעה של כל המאורעות הייתה כל כך גדולה – עד שהוא פשוט לא התאושש.

״קשה להאמין שבחור כל כך שמח וכריזמטי, הפך תוך זמן קצר לבחור שלא מתפקד כמעט לגמרי. המצב שלו באותה תקופה היה נורא, הוא לא למד כלום במשך כמעט שנה, וכשהיינו נכנסים לחדר שלו – כמעט תמיד היינו מוצאים אותו במיטה, לפעמים ישן ולפעמים ער. בלילות הוא היה נעלם לפעמים מהחדר, וכשהוא היה חוזר – אף אחד לא ידע מהיכן הוא חוזר ואיך הוא ממלא את השעות שבהן הוא לא בישיבה.

״יכול להיות שבדרך הזו הוא היה מוצא את עצמו תוך כמה חודשים מחוץ לישיבה, אבל דווקא אז – שמע אחד מהר״מים בישיבה, תלמיד חכם מוכשר מאוד עם הבנה עמוקה בבני אדם, על הסיפור הזה, והוא הציל אותו – כפשוטו ממש. הוא היה עולה אליו לחדר, מארח לו חברה, משוחח אתו, ולאט לאט – אליאב התחיל לחזור לעצמו. זה לא קרה מהר, והוא גם לא היה ממש כמו בהתחלה, אבל אפשר היה לראות אותו לפחות בתפילות, ומדי פעם באחד הסדרים.

״אותו ר״מ, לא הסתפק בהישג – שחודשים ספורים לפני כן נראה בלתי אפשרי, אלא הוא לקח את אליאב כפרויקט. הוא היה עולה אליו כל הפסקת צהרים, ולומד אתו חברותא בחדר שלו, חברותא יומיומית קבועה, על פי סדר הדף היומי. במשך ארבעה חודשים הם למדו את מסכת בבא קמא, סיימו אותה, והתכנון היה לעשות מסיבה גדולה, כזו שתתן לאליאב להרגיש טוב עם עצמו, ואולי לחזק אצלו קצת את הביטחון העצמי.

״האמת היא, שבימים האלו שלפני המסיבה – אליאב היה נראה כמו שהרבה זמן לא ראינו אותו. הוא התחיל להסתובב בפנימייה, אסף תרומות לכיבוד ושתייה, כתב תוכנייה עבור המסיבה, ואפילו הכין סוג של דרשה – אם אפשר לקרוא לזה ככה. החברותא שלו, אם אפשר לקרוא לזה ככה, כבר התחיל לשכנע אותו שאת המסכת הבאה – בבא מציעא, הם כבר ילמדו בבית המדרש, ובאופן כללי – הכיוון היה של חזרה לשגרה ולנורמליות.

״אבל הבעיה הגדולה בכל זה הייתה, שאותו ר״מ – שהיה אמנם חבל ההצלה בעבור אליאב, לא עדכן את צוות הישיבה בתוכנית השיקום של אליאב. התקופה הייתה סוף זמן קיץ, ובישיבת הצוות השנתית – כאשר עלה שמו של אליאב, הייתה הסכמה גורפת בין הרבנים האחראים על כך, שהאשראי שניתן לו עקב הנסיבות הקשות פג, ושהוא במצב שעלול לקלקל את הבחורים שבסביבתו. כך יצא, ששבוע וחצי לפני האירוע המתוכנן, נקרא אליאב לחדרו של הרב מרדכי, וסולק מהישיבה לצמיתות – בלי שום יכולת ערעור.

״כשאליאב ניסה להתווכח, להסביר, לבקש לזמן את הר״מ שתמך בו לאורך כל הדרך, הוא נתקל בסירוב מוחלט. אני לא צריך לספר לך איך נראה הרב מרדכי כשהוא נחוש לעשות משהו. אתה בוודאי יודע שאין שום כוח בעולם שיכול להזיז אותו מהמקום.

״לפי מה שהבנתי מחברים, הר״מ ההוא – ניסה להשפיע על הרב מרדכי בכל דרך אפשרית. הוא ישב אתו במשך ערב שלם, שבו הוא ניסה לשנות את ההחלטה. הוא ניסה לדבר עם ראש הישיבה, ואפילו עם רבנים חיצוניים שלדעתו הייתה להם השפעה על הרב מרדכי. אני לא יודע מה היה בפגישות האלו, אבל התוצאה שלהן ברורה. אליאב לא חזר עוד לישיבה.

״כמה חודשים אחר כך התברר שאליאב התגייס. אני לא חושב שהוא מלכתחילה כיוון לשם – כי סדר היום שלו בישיבה היה הכי רחוק שאפשר להעלות על הדעת מסדר יום צבאי. לדעתי, הוא חיפש מסגרת שבה יוכל להשתלב, כזו שלא תחייב אותו להישאר עם המשפחה המתפוררת שלו, כזו שתאפשר לו בריחה מהמצב הקשה בבית. כך או כך, המצב הרוחני שלו הידרדר מאוד, וכששנות השירות שלו הסתיימו – הוא כבר היה רחוק מאוד משמירת תורה ומצוות.

״אני לא יודע מה בדיוק גרם לו לעשות את מה שהוא עשה – אבל אני מוכרח לומר לך, שקשה לי להאמין שהוא עשה את זה מתוך איזה דחף פתאומי, כזה שאפשר לשנות בקלות. ככל ואני יכול לשער על פי ההיכרות שלי אתו, הוא תכנן את הרגע הזה הרבה מאוד זמן, והוא פועל מתוך רצון לנקום במערכת שהוא מתעב עד היום. ניסיונות לשחד אותו – לא יועילו, כי כסף הוא לא המניע שלו. עד כמה שאני רוצה לעזור, אני לא ממש יודע איך״.

במשך רגעים ארוכים שררה דממה מעיקה. דודי ישב בראש מורכן, הבעה מהורהרת על פניו, וברוך לא הצליח להבין על מה הוא חושב ומה הוא מתכנן.

פניו של דודי היו חתומות, קשה היה להבין כיצד הוא מתייחס למה שסיפר לו ברוך. שפתיו היו קפוצות, עיניו חצי עצומות, ותנוחתו קפואה. במשך דקות ארוכות הוא ישב כך, כמעט ללא תנועה, עד שלבסוף – עלתה הבעה החלטית על פניו.

בתנועה מהירה הוא התרומם ממקומו, שולף מכיס מכנסיו צרור מפתחות. ״קדימה, בוא״, הוא אמר.

ברוך התקשה לקלוט למה הוא מתכוון. ״לאן?!״ שאל בבלבול.

ההבעה על פניו של דודי הפכה ממוקדת מטרה. ״אנחנו נוסעים אליו. עכשיו״. הוא אמר, בקולו נימה של פקודה. ״אני לא אשב בשקט כשהכול כאן עומד לקרוס!״​
 

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
בטיחות.

דודי הסתובב בחצר בית החולים בתזזיתיות, ידיו משולבות מאחורי גבו, צווארו שלוח קדימה, על פניו הייתה הבעה בולטת של חוסר סבלנות.

כאשר הוא פנה לברוך, היה ברור לו שהאברך הצעיר יהיה מוכן לעזור. לא בכל יום מקבל אדם הזדמנות להיות הגיבור של היום, האיש היחיד שמסוגל להציל את הקהילה כולה מאסון תדמיתי. האירועים כמובן אינם עתידים להתפרסם בשום דרך, אולם ברוך יקבל את ההכרה שלו – גם אם לא מיד.

דודי היה כל כך בטוח בכך, עד ששכח את העובדה שהמקרה כאן הוא מעט מורכב. עם כל הכבוד לצרכי הקהילה, הסיטואציה בה היה ברוך מצוי – לא אפשרה לו לקום ולהסתלק יחד עם דודי, בלי לתת דין וחשבון לאיש. אשתו של ברוך ציפתה ממנו להיות לצדה לאורך היום כולו, ועם כל רצונו של ברוך להסתלק מהמחלקה – הוא לא היה יכול לעשות את זה מבלי לשוחח אתה תחילה.

כשביקש ברוך מדודי לאפשר לו כמה דקות בהן הוא ישוחח עם אשתו ויבהיר לה את החשיבות שבמשימה אליה הוא נדרש – שיער דודי לעצמו ששיחה כזו תהיה קצרה יחסית, חמש או עשר דקות לכל היותר. אולם כבר עשרים וחמש דקות עברו מאז יצא דודי אל חצר בית החולים, ושום דבר שמזכיר את דמותו של ברוך – לא נראה באזור דלתות הכניסה.

ההמתנה הממושכת לא היטיבה עם דודי. כל עוד היה דודי עסוק בפעילות ממשית – סיפקה לו הפעילות היסח דעת מהמחשבות הקשות על אירועי היום. כעת, כשהוא במצב של חוסר מעש, הוא לא יכול היה לחשוב על דבר מלבד האירועים האחרונים, אירועים שנדמה היה לו לרגעים מסוימים כאילו נלקחו מתוך עלילת דרמה קיצונית במיוחד. קשה היה לו להבין איך המשברים כולם התנקזו ליום אחד – יום שעשוי היה להיות שגרתי כמו כל יום ראשון אחר. קשה היה לו להבין איך דווקא ביום הזה – ביום בו הקהילה מתמודדת עם משבר בדמות הפציעה המסתורית של הרבנית, דווקא ביום הזה – מתפתח עוד משבר מסוג אחר, משבר תקשורתי וציבורי שיש בו כדי לסכן את כל מוסדות הקהילה.

אף פעם לא חשש דודי מאתגרים תקשורתיים וציבוריים. להיפך. האתגרים הללו סיפקו עבורו ריגוש, ויצרו לו את התדמית שלו שהוא כל כך אהב – תדמית של מומחה תקשורת מן השורה הראשונה. בעבורו, אירועים של אתגרים תקשורתיים, היו בסך הכול הזדמנות להוכיח את היכולות שלו, להזכיר לכולם מה הסיבה שבגללה הוא נשאר בתפקידו שנים ארוכות כל כך - למרות שהוא אינו בן משפחה, ולמרות שלרב מרדכי יש עשרות נכדים שהיו שמחים להתמנות במקומו לתפקיד.

בפעמים הקודמות בהן עמדה הקהילה על סף משבר תקשורתי, היו אלו רגעיו הגדולים של דודי. רגעים בהם הוא היה במיטבו, רגעים בהם לא היה איש שפקפק בו. עולם התקשורת היה אזור הנוחות שלו, הוא הכיר היטב את התככים ואת העסקאות המפוקפקות מאחורי הקלעים. בזמן שכולם כמעט וכרעו תחת הלחץ – הוא היה מלא אדרנלין, והפעילות האינטנסיבית הסבה לו סיפוק שאין כדוגמתו.

אולם הפעם – הכול היה שונה.

התזמון של המשבר הנוכחי היה גרוע. כל כך גרוע, עד שלא ניתן היה לדמיין תזמון פחות מתאים עבורו. העיסוק בניסיונות לפתור את הבעיה, או לפחות לרכך את התוצאות שלה, דרשו מדודי עבודה אינטנסיבית לאורך רוב שעות היממה, והוא התקשה לחשוב על עצמו פועל כנדרש ממנו מול הנסיבות שאיימו למוטט אותו.

מלבד עצם הקושי שבהתמודדות עם הקושי מול הבשורה על מצבה הקשה של הרבנית, בשורה שהציפה את דודי ברגשות קשים - וגרמה לו כאב בלתי נסבל, היו עוד קשיים שהתעוררו כתוצאה מהנסיבות. קשיים טכניים, שדודי לא ידע איך להתמודד מולם.

הקושי הגדול מכולם, הוא כנראה – חוסר הזמינות של הרב, מציאות שדודי לא הכיר והתקשה להתרגל אליה. בעבר, כאשר אירעו מקרים שדרשו ממנו פעולות סבוכות, הוא ידע תמיד שיש מאחוריו תמיכה מלאה. תמיכה שלא התבטאה רק בגיבוי ובאמון, אלא גם בהדרכה מפורטת – ברורה, תוכנית עבודה מסודרת שעל פיה הוא פעל, ובאמצעותה – השיג את ההישגים הטובים ביותר שלו.

בלי היכולת להתייעץ, הוא הרגיש בודד. הוא התקשה לקבל החלטות, והידיעה שהיו כשלים בעבודה שלו עד כה – מילאה אותו נקיפות מצפון, עד כדי שלרגעים – הוא הרגיש שהביטחון העצמי שלו מתערער, כאילו הוא אינו מסוגל לעשות את הנדרש ממנו.

אם היו אלו רק הנסיבות, ואם הייתה זו רק הבדידות – ייתכן והוא מסוגל היה להסתדר. אבל האמת הייתה קשה הרבה יותר. הוא ניסה להתכחש לה, ניסה לדחות אותה בטענות שונות ומשונות, אבל היא התעקשה להידבק עמוק בתוך המחשבות שלו, ובכל פעם בה הוא ניסה לשקם את עצמו – היא שלחה לו אותות, שגרמו לו לתחושה רעה שהוא לא הכיר בעבר – אותות שמילאו אותו בפחד חסר היגיון מפני הבלתי נודע, מפני הבלתי מוכר.

הוא לא מוכן היה להודות בכך – אפילו בינו לבין עצמו, אבל ברגעים האלו – אחרי ששמע על ההקלטה שבגללה התעוררה מלכתחילה הסערה התקשורתית, ברגעים אלו – הוא איבד את הנכס הכי עוצמתי שלו, זה שבזכותו הוא ניצח כל מאבק תקשורתי עד היום.

הוא איבד את האמון המוחלט ברב מרדכי.

הוא עדיין היה נאמן לרב מרדכי בכל ליבו, הוא עדיין מוכן היה לעשות הכול – כל מה שביכולתו, כדי להגן על הרב ועל משפחתו. הנאמנות שלו לא נפגמה אפילו במעט – אבל הביטחון העצמי שלו, נפגע בהחלט.

אם עד לרגע זה היה ברור לדודי בכל פעולה שבה פעל, שהוא עושה את המעשה הנכון. אם עד עתה היה דודי מוכן לציית ציות עיוור לכל הוראה של הרב מרדכי, גם כאשר היה קשה לו להשלים איתה, הרי שברגעים אלו – אחרי שנחשף לתוכן ההקלטה, השתנה בתוכו משהו.

דודי מעולם לא נחשב לאדם תמים. הוא לא השלה את עצמו, ברור היה לו שלרב ולרבנית יש פגמים, כמו לכל אדם על פני האדמה.

אבל הוא אף פעם לא חשב על פגמים מעין אלו.

התוכן של ההקלטה, שדודי לא האזין לה – אבל היא נמסרה לו באופן די מדויק, היה קשה לעיכול. המריבה המכוערת, ההשתלחות של הרבנית, המילים הקשות שנאמרו – כל אלו, היו תופעות רחוקות כל כך, תופעות שהוא התקשה להתאים לדמויות שהכיר.

הוא ניסה למצוא הסבר הגיוני לאירועים שתועדו בהקלטה, הוא השתוקק להבין – מה כבר מסוגל היה הרב מרדכי לעולל, ובאיזה אופן הוא פגע כל כך ברבנית – שמאז ומעולם הייתה סמל לאיפוק ולרוגע. הוא השקיע בכך את כל כוחותיו – אולם במוחו לא עלה שום הסבר שמסוגל היה להניח את הדעת.

המחשבות היו קשות ומטרידות, והוא ייחל לרגע בו יתאפשר לו לחזור לפעילות, להסיח את הדעת. ההמתנה הייתה קשה מנשוא עבורו, וכאשר היא הסתיימה – לא יכול היה דודי להימנע מלפלוט אנחה עמוקה של רווחה.

״כמה זמן!״ הוא העיר בביקורתיות, כאשר היה ברוך מספיק קרוב. ״מה עשית שם?! הרכבת ממשלה?!״

פניו של ברוך היו סמוקות. ״אני מצטער,״ הוא אמר, ובקולו הייתה מבוכה ברורה. ״אשתי לא הבינה לאן אני הולך. הייתי צריך להסביר לה, ולא נראה לי שעשיתי את זה טוב״.

חוסר הביטחון של ברוך הורגש היטב, ודודי הביט בו במבט שהייתה בו חמלה מסוימת, כאילו הבין פתאום עד כמה רחוק ברוך מהעולם שלו, ועד כמה הוא בלתי מורגל בפעילות מעין זו שנכפתה עליו. ״טוב, נו,״ מיהר דודי לשנות גישה, ״הכול בסדר. אתה לא צריך להתנצל. קדימה, בוא נזדרז, כי אין לי מושג מה מחכה לנו בהמשך היום״.

רגעים ספורים לאחר מכן, עמדו דודי וברוך בחניון בית החולים, מול שורה צפופה של מכוניות, שממנה בלטה מכוניתו הכחולה של דודי. ברוך כבר פסע קדימה, אולם דודי עדיין עמד על מקומו, סוקר את שורת המכוניות בהבעה זועפת.

״אפליית חובבי פחמימות״. הוא רטן, וברוך – שהבין באיחור שדודי אינו לצידו, מיהר להסתובב. ״מה אמרת?!״ הוא שאל בנימה מתעניינת.

״אפליית חובבי פחמימות״. חזר דודי שנית, תוך כדי שהוא נע ממקומו. ״השאירו רווח שאפילו עור ועצמות כמוך בקושי יכול לעבור בו – כאילו אין בעולם אנשים ששוקלים יותר משישים קילו. רזים דורסניים, עריצים...״

ברוך חייך חיוך מנומס, כאילו כפה אותו מישהו למתוח את שפתיו בתגובה להלצה שהשמיע דודי. נדמה היה – שהאישיות הכריזמטית של דודי נוטלת ממנו כל שמץ של ביטחון עצמי. במקום להיכנס אל כלי הרכב – כפי שבוודאי היה מצופה ממנו בהתחשב במבנה גופו הקליל, הוא נותר לעמוד במקומו - כאילו המתין להוראות מגורם מוסמך כלשהו. עיניו עקבו אחרי תנועותיו של דודי, שנדחק ברווח הצר שבין כלי הרכב.

בסופו של דבר, הצליח דודי להשתחל אל מושב הנהג שבמכונית, ורק אז – הבין ברוך את המסר, והסכים לנוע ממקומו. דודי צפה בו בהתעניינות, על פניו הבעה מודאגת. הוא שאל את עצמו, האם הבחירה בברוך להצטרף כשותף אל המשימה הרגישה – לא הייתה טעות. קשה היה לו לדמיין כיצד יוכל הצעיר להתגבר על הביישנות וחוסר הביטחון שלו, ולפעול כמצופה ממנו. לאור ההתנהגות של ברוך עד לרגע זה, דומה היה בעיני דודי – שהמשימה נידונה לכישלון מוחץ, עוד לפני שהתחילה.

אם הייתה לדודי תכנית אחרת, אפילו תכנית גרועה עם סיכויי הצלחה בודדים, הוא ללא ספק היה בוחר לחשב מסלול מחדש. אולם במציאות המוזרה שנכפתה עליו בעקבות אירועי היום, דומה היה – שברוך הוא הסיכוי היחיד שלו. מחשבותיו של דודי התמקדו כעת בשאלה, האם יש דרך לגרום לברוך לשנות את התנהגותו, כך שאפילו למראית עין – הוא ייראה כמו מי שניתן לסמוך עליו ולנהל מולו משא ומתן.

הייתה לדודי תקווה מסוימת, שהתבססה על ההתנהגות של ברוך בשיחות האחרות שניהל אתו דודי במהלך היום. בשיחות ההן, הותיר ברוך רושם טוב יותר, כך שלהבנתו של דודי – ההתנהגות הנוכחית של ברוך, היא כנראה תוצאה של לחץ מכך שהמשימה מוטלת על כתפיו. אם אכן נכונה ההשערה של דודי, הרי שהמצב אינו בלתי הפיך. שיחה טובה, רוויה במחמאות ובמילות עידוד, עשויה לרכך את המתח ולהרגיע את החששות. על אף ששיחה מעין זו עשויה להימשך די הרבה זמן, לא היה לדודי כל חשש בנושא. ממילא, הנסיעה להרצליה עתידה להימשך למעלה משעה, וממילא – אין לו שום פעילות אחרת למלא בה את זמן הנסיעה. כשבפניו עומדות רק שתי אפשרויות בחירה, לשוחח עם ברוך או לשקוע שוב במערבולת של המחשבות המדכאות – ברור היה לדודי שהבחירה הנכונה היא זו שאינה מאיימת על האיזון הנפשי שלו.

דווקא בגלל החשיבות שהייתה בשיחה הזו, העדיף דודי שלא לקיים אותה מיד עם תחילת הנסיעה, כאשר עדיין המכונית בתוך גבולות העיר. הנסיעה בדקות האלו, מטבע הדברים, היא נסיעה לחוצה, שדורשת ריכוז ושימת לב לכל שינוי בתנאי הדרך. הרבה יותר קשה לנהל שיחה פתוחה ורגועה תוך כדי השתלבות בתנועה סואנת, או תוך כדי רצף צפירות זועמות לנהג משאית שחוסם את המעבר בכביש.

דקות ארוכות לאחר מכן, כאשר המכונית הייתה בכביש הפתוח, יכול היה דודי להחמיא לעצמו על ראיית הנולד שבהחלטה שלו. הכביש היה רגוע, הנוף היה ירוק ופורח – עד שקשה היה לזכור שמדובר באדמת הנגב השוממת ברוב עונות השנה, והאווירה הייתה מושלמת – כזו שבהחלט הזמינה שיחה נינוחה.

״אז תגיד לי,״ פתח דודי ברגע שחצה את הצומת המרומזר האחרון שבפרברי העיר. ״מאיפה בדיוק אתה מכיר את הבחור ההוא, אליאב?!״

ברוך לא ענה, וכשהעיף דודי מבט לעברו – הוא קלט שהצעיר שלצידו סמוק ממבוכה. נראה שלמרות הרצון של דודי להציג את השיחה כקלילה וחסרת מטרה, התייחס ברוך לשאלתו באופן רציני, ומסיבה כלשהי – נראה שהשאלה אתגרה אותו.

לאחר מעשה הבין דודי, שנכון היה לשאול את השאלה באופן פחות ישיר. הוא פתח את פיו כדי לומר משהו, אמירה קלילה שתקהה את החריפות של השאלה הישירה, אולם קולו של ברוך עצר אותו. ״למדנו באותו שיעור בישיבה,״ השיב ברוך לשאלה שהופנתה אליו. ״היינו חברים במידה מסוימת, והמשכנו לשמור על קשר גם אחרי כל מה שהיה. דיברתי אתו כמה פעמים מאז, אבל אין בינינו עכשיו חברות או קשר קרוב. זהו, פחות או יותר״.

ברור היה לדודי שברוך אינו אומר את מלוא האמת, והעובדה הזו גירתה את יצר הסקרנות שלו, יצר הסקרנות שמאז ומתמיד דחף אותו להיות מעורב, להבין את מערכות היחסים בין מכרים משותפים - את הסודות, את התככים, את הזרמים שמתחת לפני השטח.

״זה מעניין,״ הוא הגיב מיד, מבלי לחשוב. ״כי כשביררתי על האנשים שמסוגלים להשפיע על אליאב ההוא – כמעט כולם הזכירו מיד את השם שלך. זה לא היה נשמע כמו סתם קשר רחוק של שנה טובה. אנשים ממש ידעו לומר שיש לך השפעה חזקה עליו, ואם אתה תזרוק לו מילה – זה יכול לעבוד...״

ברוך לא מיהר להכחיש את הדברים, אבל הוא גם לא הרבה להרחיב בנושא. ״תראה,״ הוא הגיב – ומנימת קולו ניתן היה להבין שהוא בורר כל מילה. ״אני מסכים שלפני כמה שנים, כששנינו עוד היינו בישיבה והיה לי הרבה זמן פנוי – היה לי קשר מיוחד אתו. אבל אחרי כל כך הרבה שנים, לא נשאר מזה הרבה. לדעתי, מה שאמרו לך – מבוסס על זיכרונות של בחורים מהתקופה ההיא. נכון להיום – קשה לי להאמין שהוא עדיין מושפע ממני, שיש לי עוד את האפשרות לשכנע אותו, לגרום לו לרצות לעשות את הדבר הנכון...״

לקולו של דודי השתרבבה נימה רכה, מבלי שרצה בכך. ״אתה חושש מזה?״ הוא שאל. ״אתה חושש שתיכשל?! שהוא לא יסכים לבקשה?!״

דודי היה כל כך בטוח בהסבר שלו להתנהגות החוששת של ברוך, עד שמבחינתו – הייתה זו כמעט שאלה רטורית. בעקבות כך, הוא הופתע לחלוטין כאשר נענע ברוך את ראשו לשלילה. ״אני לא חושש,״ השיב ברוך. ״אני מתאר לעצמי שהמשימה הזו תיכשל, כך שאין לי הרבה ציפיות״.

על פניו של דודי עלתה הבעה תמהה. ״אם כך,״ הוא שאל, ״ממה אתה חושש?!״

ברוך חייך חצי חיוך. ״מי אמר לך שאני חושש?!״ הוא החזיר שאלה.

אנשים מסוגו של דודי אינם נשארים ללא תגובה, והם אינם נבוכים אף פעם – לפחות כלפי חוץ. ״אני רואה שאתה חושש,״ העדיף דודי להיות ישיר. ״אי אפשר לפספס את זה, והייתי רוצה לדעת למה. זה חשוב לי, כי הרבה תלוי על הכף״.

ברוך לא מיהר להגיב. הוא נראה מהורהר, כאילו שקל אם לשתף את מחשבותיו עם דודי. לבסוף, אחרי רגעים ארוכים של דממה, הוא שב לדבר – אבל דיבורו היה מהוסס, כאילו עדיין לא היה בטוח שהוא רוצה לחלוק עם דודי את המידע המסוים הזה.

״אני חושש,״ אמר ברוך, ״כי אני לא יודע איך אליאב יגיב. אני מאוד לא רוצה להרוס את הקשרים שלי אתו, גם אם הם רחוקים. חשוב לי שהוא יזכור אותי כחבר, ואני מאוד חושש שהוא יבין את הביקור הזה בצורה שלילית, מה שבהחלט יכול לקרות – אם שנינו לא נהיה מאוד רגישים אליו״.

לדודי היו הרבה השערות בנוגע להתנהגות המסוגרת של ברוך, אולם זו לא הייתה אחת מהן. הוא כל כך הופתע מההסבר של ברוך, עד שהוא לא מסוגל היה להשאיר את המחשבות שלו לעצמו. ״אתה רציני?!״ הוא אמר בנימה משתוממת. ״אתה באמת חושב עכשיו על הבחור ההוא, ודואג לו?! אתה לא קולט שהמשפחה שלך עומדת לחטוף מכת מחץ בגללו?! אתה לא מבין שהכולל שלך, הישיבה שבה למדת, תלמודי התורה שבהם לומדים האחיינים שלך, כל אלו – נמצאים בסכנה פוטנציאלית?! איך אתה יכול לחשוב ברגעים כאלו על הבן אדם שעומד מאחורי כל זה, ועוד לצפות להמשיך את החברות אתו?!״

ברוך נאנח. ״ידעתי שלא תבין...״ הוא הפטיר.

דודי הטה את פניו לעבר ברוך. ״אז תסביר!״ דרש. ״זה חשוב כל כך, אז תסביר לי את העמדה שלך! אל תשאיר אותי בלי הסבר, רק בגלל שאתה מיואש מראש״.

על פניו של ברוך עלתה הבעה חרדה. ״תסתכל על הכביש!״ הוא הורה, שולח יד זריזה אל ההגה.

בזמנים אחרים, ייתכן והיה ברוך סופג גערה על עצם ההעזה שלו להתערב בנהיגה של דודי. אולם כעת, היה חשוב לדודי להימנע ככל האפשר מכל סטיה מנושא השיחה. הוא סובב בחזרה את מבטו אל הכביש שלפניו – מבין באיחור שיהיה לו קשה מאוד לנהל שיחה מבלי ליצור קשר עין עם האיש שלצידו. ״תסביר את עצמך,״ הוא חזר שוב. ״למה הבחור הנורא ההוא חשוב לך?!״

ברוך השתהה כמה רגעים. ״תראה,״ הוא אמר לאחר מכן, נימת קולו מהוססת. ״אנחנו לא ממש מכירים, ולכן קשה לי לפתוח איתך הכול. אני רק רוצה שתבין, שהעולם מבחינתי הוא לא שחור ולבן. יש אנשים שטועים, ויש הרבה רמות של טעויות. אני לא רוצה לומר משהו שאני אתחרט עליו בהמשך, ואני ממש לא רוצה שתחשוב שאני מצדיק את מה שאליאב עשה, אבל מהצד שלו – הוא נפגע. מהצד שלו, הטעות של ההנהלה שסילקה אותו מהישיבה, היא הרבה יותר גדולה מהטעות שהוא עומד לעשות...״

מילותיו של ברוך, למרות העדינות בה הן נאמרו, קוממו את דודי. ״אתה משווה?!״ הוא שאל בנימה תוקפנית. ״אתה חושב שזה דומה?! מה שההנהלה עשתה, לטרור שהוא מפעיל כרגע?!״

״לא!״ הגיב ברוך נחרצות, ומהמראה הקדמית יכול היה דודי לראות אותו מנענע את ראשו בחדות. ״אתה לא מקשיב למה שאני אומר. הדגשתי, שאני לא חושב שהוא צודק. אני רק מסביר לך איך זה נראה מהצד שלו, אז תקבל את זה! תנסה לפחות להבין״.

דודי סירב לקבל את הדברים. ״אני לא יכול להבין״. הוא אמר. ״אסור לי להבין. זה לא התפקיד שלי. אני לא יכול לשים את עצמי במקום של מישהו שהוא כרגע האויב שלי, שלנו, של הקהילה כולה. זהו זמן למלחמות, ברוך. לא להבנה והכלה. אנחנו חשופים, לגמרי! אנחנו צריכים להגן על המשפחה, על הרב, על התדמית של הקהילה כולה!״

תגובתו של ברוך הייתה מדודה, רגועה. ״אני יודע,״ הוא אמר. ״ולכן אני כאן, איתך, ברכב. אני כאן מאותה סיבה, אבל אני לא חושב שהדרך היא מלחמה. אני חושב שיש דרכים אחרות, טובות יותר. יעילות יותר. אני חושב שהדרך היחידה שבה נוכל להתמודד מול הבעיה, היא רק אם נתייחס לאיש שממולנו כמו בן אדם, ולא כמו אויב. כמו חבר לשעבר, ולא כמו שונא בהווה. הגישה שלך לא תעזור כאן. לא הפעם!״

דודי לא מסוגל היה להתאפק מלסובב את פניו לעבר ברוך. ״אתה צעיר ותמים,״ הוא הטיח. ״אתה רחוק מלהבין את העולם. אין לך מושג איך מתנהלים דברים...״

היה רגע אחד של שקט מתוח, רגע אחד – שהספיק עבור דודי כדי להבין שהשיחה, למרות היותה מרגיזה ברמה שהוא לא ציפה לה, אינה זורמת בכיוון הרצוי. התוקפנות שלו עברה את גבול הטעם הטוב, והיא עלולה לגרום לתוצאה ההפוכה מזו שבעבורה הוא התחיל בשיחה. ״אני מתנצל,״ הוא מיהר לומר. ״אתה צודק. שנינו כאן בשביל אותה מטרה. חבל לריב״.

על פניו של ברוך הייתה הבעה מאופקת. ״הכול בסדר,״ הוא הגיב מיד. ״רק – תסתכל לכביש בבקשה״.

דודי נאנח. ״אתה יותר גרוע מאמא שלי,״ אמר בנימה של השלמה.

ברוך צחק. ״תקשיב לאמא שלך,״ הוא הגיב מיד. ״היא צודקת, אתה לא זהיר״.

היה משהו בעוקצנות ההדדית, שהפשיר מעט את האווירה המתוחה. ״דווקא היית בסדר היום,״ הרשה דודי לעצמו להחמיא. ״לא חשבתי שיהיו בינינו חילוקי דעות״.

ברוך שתק, ודודי הרשה לעצמו להמשיך. ״אתה צודק בזה שאני לא מכיר אותך,״ הוא אמר, מרשה לעצמו לחשוף מעט מהתחושות שלו. ״אבל אנחנו מוכרחים לחשוב איך לעשות את זה בצורה הטובה ביותר. אני חושב שכדאי לך לשמוע מה שיש לי לומר. אתה צריך להבין, שהעולם הוא לא מה שאתה מכיר, והוא לא מתנהל לפי איך שאתה חושב. זה לא דבר רע, אני מקנא בך. אבל אתה חייב להבין, שבתחום שלי – אני מבין יותר ממך. תחשוב עליי בתור עובד ניקיון. אני לא איזה איש מיוחד, אבל אני מתעסק עם לכלוך. זו העבודה שלי, ואני מבין בה. במקרה הזה, יש הרבה לכלוך, ותאמין לי – אני מבין הרבה מאוד בלכלוך״.

ברוך השמיע צליל של מחאה, אבל דודי לא אפשר לו להביע את מחאתו במילים. ״אתה לא צריך לומר כלום,״ הוא הבהיר. ״אני אוהב את העבודה שלי. באמת אוהב. עכשיו, מה שחשוב, זה תכנית עבודה. אני רוצה שיהיה בינינו תיאום. אני לא רוצה שהבחור יקבל מסרים סותרים. אתה איתי?!״

ברוך הנהן בראשו. ״בהחלט״. הוא אמר. ״אני ממש לא רוצה שיהיו מסרים סותרים. האמת היא, שמהסיבה הזו – חשבתי מלכתחילה, שלא כדאי ששנינו נשוחח אתו. הייתי רוצה להיפגש אתו לבד, בלי נוכחות של מישהו אחר״.

״סליחה?!״ דודי הופתע כל כך, עד שהוא שכח את האזהרות של ברוך, וסובב את ראשו בזווית חדה.

״תיזהר!״ קרא ברוך בנימה לחוצה, ומיהר לשלוח שוב את זרועו כדי לייצב את ההגה. ״אם אתה לא מסוגל לנהוג, בוא נעצור!״ הוא אמר, והיה בקולו חשש אמיתי.

דודי נאנח. ההערות של ברוך החריבו את רצף השיחה, ומבחינתו – היה זה בלתי אפשרי להמשיך כך. ״הייתי עוצר בשמחה,״ הוא מיהר לומר. ״אבל אנחנו לחוצים בזמן. תעשה לי טובה, ותעזוב עכשיו את השטויות שמסביב. תסמוך עליי, אני יודע מה אני עושה. תתמקד במה שחשוב עכשיו, אני באמת רוצה להבין אותך, אבל לא נראה לי שאנחנו משדרים על אותו גל״.

לברוך היו כנראה השגות על דבריו של דודי, אבל למרבה המזל – הוא בחר לשמור אותן לעצמו. ״כמו שכבר אמרתי לך,״ חזר ברוך, קולו רגוע, ״אני חושב שזה לא נכון ששנינו נדבר אתו יחד. אני חושש שלא תוכל ליישר אתי קו, ולכן – אני מעדיף לשוחח אתו לבד, לפחות בהתחלה״.

דודי השמיע צליל מתנגן של ייאוש. ״תפסיק עם זה״. הוא אמר. ״אל תאלץ אותי להתווכח אתך. אני לא מבין למה אתה מתעקש על דרישות שאתה יודע שאני לא מוכן לקבל״.

ברוך לא הבין, או שהוא הציג את עצמו כמי שאינו מבין. ״מבחינתי, זאת הדרישה הכי טבעית״. הוא אמר בנימה שקטה, אך נחרצת. ״לפי איך שאני רואה את זה - אתה פנית אליי, כי קיבלת את הרושם שאני היחיד שמסוגל לשכנע את אליאב. אם אתה סומך עליי – אז תן לי לעשות את זה בדרך שלי״.

מנקודת המבט של דודי, הייתה דרישתו של ברוך בלתי מתקבלת על הדעת. הוא לא מסוגל היה אפילו לחשוב לקבל אותה, אבל מצד שני – הוא גם לא רצה לפתוח בעימות עם האיש היחיד שמסוגל לעזור לו כרגע. היה זה פלונטר לא פשוט, ודודי צריך היה לגייס את מלוא היצירתיות שלו כדי לפתור אותו.

״אתה יודע מה,״ אמר דודי לאחר כמה רגעים של שתיקה, מבט שובב בעיניו. ״בוא לא נתווכח על זה. לשנינו יש כאן רצונות מנוגדים, ואני לא רואה איך אנחנו מגיעים לפשרה. ההצעה שלי היא, שניתן למישהו אחר להחליט בשבילנו. אני מוכן להתקשר לרב מרדכי, ולהציג בפניו את הצדדים. אני מוכן לקבל מה שהוא יאמר, גם אם זה לא ימצא חן בעיניי. אם גם אתה מסכים, אפשר לעשות את זה ממש עכשיו...״

ברוך השתתק, הבעה מכורכמת נחה על פניו, ודודי סימן לעצמו ניצחון.

כפי ששיער, ההצעה שלו – לכדה את ברוך במבוי סתום. הוא אינו יכול לקבל את ההצעה, משום שברור מה תהיה הכרעתו של הרב, אולם מצד שני – אין בו את האומץ להתנגד להצעה, משום שהיא עלולה להתפרש כחוסר הסכמה לקבל את הסמכות של הרב מרדכי, שהוא במקרה גם חמיו.

רגעים ארוכים חלפו, עד שברוך הסכים לבטא את הכניעה שלו בקול. ״בסדר... תעזוב את זה״. הוא אמר חלושות. ״אתה יכול להצטרף אליי. אני רק מבקש ממך - אם באמת הקהילה והמשפחה שלי חשובה לך, שתעשה כל מה שאתה יכול כדי להימנע מעימות עם אליאב. אני יודע על מה אני מדבר. הוא פגוע, ואתה עלול להחמיר את הפגיעה שלו. תן לי לעשות מה שאני יכול. אם זה לא יועיל – אתה יכול לעשות מה שאתה רוצה״.

דודי חייך. ״אני מוכן לנסות,״ הוא אמר, ״אבל אתה תצטרך לשכנע אותי שאתה מסוגל. אם היית מכיר אותי היית יודע, שאני לא בן אדם שמשתכנע בקלות...״

ברוך נשען אחורנית בעייפות. ״אני לא מכיר אותך ממש,״ הוא אמר. ״אבל כבר הספקתי להבין את זה לבד. עכשיו, אם לא אכפת לך, הייתי רוצה לנוח קצת. הנסיעות מתישות אותי, ואני רוצה להגיע לפגישה במצב נורמלי, כדי שיהיה סיכוי – אפילו סיכוי קטן, שגם אתה תשתכנע שהדרך שלי היא הנכונה״.

דודי הנהן, על פניו הבעה של חשיבות – כאילו הייתה אבירות מופלגת בכך שהוא מאפשר לשותפו לנסיעה לנוח מנוחה קצרה.

לצדו, הטה ברוך את משענת הכיסא אחורנית. הוא שילב את ידיו, נשען אחורנית. עיניו נעצמו, וההבעה על פניו העידה על תשישות מוחלטת.

דודי עקב אחרי תנועותיו דרך המראה הקדמית, ממתין בקוצר רוח לרגע שבו יהיה ברור ששותפו לנסיעה שקע בשינה.

כאשר זיהה דודי את ההבעה השלווה על פניו של ברוך, הבעה שהוכיחה שהוא נרדם, עלה חיוך קונדסי על פניו של דודי.

״הרגת אותי עם הכללים שלך!״ הוא סינן בלחישה. ״טיפוס טורדני שכמוך, חובב בטיחות!״

רגלו הימנית סחטה את דוושת התאוצה. רגע אחד חלף עד שהמכונית נענתה, פורצת קדימה בנהמת מנוע.
 

בובה בובה

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
פרסום וקופי
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
הפקות ואירועים
״הרגת אותי עם הכללים שלך!״ הוא סינן בלחישה. ״טיפוס טורדני שכמוך, חובב בטיחות!״
המשפט הזה חמוד להפליא
השלים את התמונה על אופיו של דודי יותר מכל המילים שלפניו:)
משהו בדיאלוג מרוח, להרגשתי.
 
גם החלק הזה, כמו העיקרי, מדהים ומרתק.
הפריע לי רק אי ההבנה של דודי. אני עצמי הבנתי כבר בתחילה שעדיף שברוך ידבר איתו לבד ולו רק בגלל שדודי כועס על אליאב על מכירת הקלטת הזו. ודודי שלא נראה טיפש, היה אמור לחשוב כך מעצמו.
דבר נוסף, הוא השובבות שמרצדת מידי פעם אצל דודי והבדיחה על ההערות של ברוך, כשבחלקי השיחה האחרים שניהם מתוחים ודודי אף איבד את האימון במערכת שאותה הוא מנהל. לא נראה לי שכך ההתנהלות של מי שחוטף מכה כזו...

אגב, מצורת הכתיבה נראה כי אין בליבך הרבה הערכה לקהילה של הרב חזן, במיוחד בקטע בו מתוארת הבנייה של הקהילה מסביב אישיותו של הרב. השאלה היא האם זו רק דרך העלילה או שזה מסר מכוון?...
 

פניני ריין

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
דבר נוסף, הוא השובבות שמרצדת מידי פעם אצל דודי והבדיחה על ההערות של ברוך, כשבחלקי השיחה האחרים שניהם מתוחים ודודי אף איבד את האימון במערכת שאותה הוא מנהל. לא נראה לי שכך ההתנהלות של מי שחוטף מכה כזו...
למה? לי זו נראית דרך מאד הגיונית ומתבקשת לפרוק מתח.
אפשר להגדיר אותה כבריחה מהמציאות.

וואו, גם לי הפריעה חוסר ההבנה של דודי. איש יח"צ ברמה שלו אמור להכיר מושגים כמו כבוד ונאמנות, אפילו בתור ערכים במילון. גם אם הוא לא יכול להבין שברוך מוסרית לא מוכן לפגוע בחבר שלו- הוא לפחות אמור לדעת שהם עובדים יותר מצעקות ואיומים.
 

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
גם החלק הזה, כמו העיקרי, מדהים ומרתק.
הפריע לי רק אי ההבנה של דודי. אני עצמי הבנתי כבר בתחילה שעדיף שברוך ידבר איתו לבד ולו רק בגלל שדודי כועס על אליאב על מכירת הקלטת הזו. ודודי שלא נראה טיפש, היה אמור לחשוב כך מעצמו.
דודי לא חושב שעם עצבים זה יעבוד. הוא כן חושב, שצריך להפעיל לחץ, והוא לא סומך על אף אחד שיטפל בזה טוב כמוהו.
מבחינתו, ברוך הוא לא מי שאמור לשכנע את אליאב, אלא הוא רק אמור לאפשר את הגישה הראשונית בעבור דודי. לדודי אין אפילו צד לחשוב, שברוך מתכוון לנהל את המגעים מול אליאב בכוחות עצמו.
דבר נוסף, הוא השובבות שמרצדת מידי פעם אצל דודי והבדיחה על ההערות של ברוך, כשבחלקי השיחה האחרים שניהם מתוחים ודודי אף איבד את האימון במערכת שאותה הוא מנהל. לא נראה לי שכך ההתנהלות של מי שחוטף מכה כזו...
לדעתי זה דווקא מאוד טבעי.
דודי לא באבל. לא טוב לו, אבל הוא מחפש את הבריחה, את הפעילות, את אזור הנוחות שלו. מבחינתו, הבדיחות והשעשוע הם בעצם סוג של היסח הדעת, והדבר שהוא הכי רוצה - זו הסחת דעת.
אגב, מצורת הכתיבה נראה כי אין בליבך הרבה הערכה לקהילה של הרב חזן, במיוחד בקטע בו מתוארת הבנייה של הקהילה מסביב אישיותו של הרב. השאלה היא האם זו רק דרך העלילה או שזה מסר מכוון?...
אני לא חושב שהפרשנות האישית שלי משנה כאן.
בסופו של דבר, המשפטים הללו נאמרו על ידי מי שבוודאי מחובר מאוד לקהילה, עד כדי הערצה למנהיג שלה. יש כאן ניתוח טכני של מבנה הקהילה, ודעתי על כך - אינה חשובה יותר מדעתו של הקורא. אם זה מעורר אצל הקורא רגשות של רתיעה - זה מעולה, כי זה אומר שהקורא מרגיש שהקהילה קיימת באמת, ומהבחינה הזו - זה לא משנה אם הוא מסכים או לא מסכים עם הדרך שבה היא בנויה.
בכל אופן, אני מניח שהשאלה היא - האם מצופה כאן אירוע שבו מנהיג הקהילה מתברר כשרלטן, או משהו בסגנון. כרגע - זה לא הכיוון. מנהיג הקהילה הוא אדם ייחודי שמעוניין לעשות טוב, אבל מצד שני - הוא אדם, וכמו כל אדם - יש לו פגמים מסוימים, יחד עם הרבה מעלות. אני חושב שאחד הצדדים האיכותיים בעלילה המשנית - הוא הדמות הזו, שאני מבין אותה הרבה יותר טוב ממה שאני מבין את רוב הדמויות, כך שיש לה פוטנציאל מעולה.
לדעתי, דמויות רבניות בספרות - עוברות רצח אופי. הן מוצגות לציבור כמושלמות, ככאלו שאינן אנושיות, מעין רובוטים שעסוקים רק בלימוד או בנתינת עצות (שתמיד מתבררות כסוג של נבואה, כמובן) מבלי שיהיה בהם שמץ של תכונות אופי, והן גורמות באופן בלתי מכוון לחוסר חיבור - דווקא כאשר הציפייה היא שהקורא יעריך אותן ויהיה לו חיבור רגשי אליהן. מנקודת המבט שלי - זוהי תפיסה מאוד מצומצמת, שלא עושה טוב לדמויות הללו אלא להיפך.
השאיפה שלי היא, להעמיד מול הקורא את הדמות - עם כל חסרונותיה ומעלותיה. בשונה מן העולם האמיתי, שם מחויבים אנו להישמר מהפעלת ביקורת מכל סוג כלפי תלמידי חכמים, בעולם הספרותי - הדמות היא דמיונית, והיא מלכתחילה בנויה כך - שהיא אינה מייצגת דמות אמיתית. כיוון שכך - אפשר ליצור אותה כדמות שמאחדת בתוכה ניגודים, שעשויים לגרום לחלק מן הקוראים להעריץ אותה, ולחלק מהם - להתנגד לדרך שלה. הקורא יבחר, כיצד להתייחס לדמות, וכיצד לראות אותה. התפקיד שלי הוא רק לנסות ולהימנע ממצב שבו הדמות תחרוג מדי מן הקווים שלה, ותגרום לקהילה להתפרק, או לאבד את הערכת הקוראים לגמרי.
 
אני לא חושב שהפרשנות האישית שלי משנה כאן.
בסופו של דבר, המשפטים הללו נאמרו על ידי מי שבוודאי מחובר מאוד לקהילה, עד כדי הערצה למנהיג שלה. יש כאן ניתוח טכני של מבנה הקהילה, ודעתי על כך - אינה חשובה יותר מדעתו של הקורא. אם זה מעורר אצל הקורא רגשות של רתיעה - זה מעולה, כי זה אומר שהקורא מרגיש שהקהילה קיימת באמת, ומהבחינה הזו - זה לא משנה אם הוא מסכים או לא מסכים עם הדרך שבה היא בנויה.
בכל אופן, אני מניח שהשאלה היא - האם מצופה כאן אירוע שבו מנהיג הקהילה מתברר כשרלטן, או משהו בסגנון. כרגע - זה לא הכיוון. מנהיג הקהילה הוא אדם ייחודי שמעוניין לעשות טוב, אבל מצד שני - הוא אדם, וכמו כל אדם - יש לו פגמים מסוימים, יחד עם הרבה מעלות. אני חושב שאחד הצדדים האיכותיים בעלילה המשנית - הוא הדמות הזו, שאני מבין אותה הרבה יותר טוב ממה שאני מבין את רוב הדמויות, כך שיש לה פוטנציאל מעולה.
לדעתי, דמויות רבניות בספרות - עוברות רצח אופי. הן מוצגות לציבור כמושלמות, ככאלו שאינן אנושיות, מעין רובוטים שעסוקים רק בלימוד או בנתינת עצות (שתמיד מתבררות כסוג של נבואה, כמובן) מבלי שיהיה בהם שמץ של תכונות אופי, והן גורמות באופן בלתי מכוון לחוסר חיבור - דווקא כאשר הציפייה היא שהקורא יעריך אותן ויהיה לו חיבור רגשי אליהן. מנקודת המבט שלי - זוהי תפיסה מאוד מצומצמת, שלא עושה טוב לדמויות הללו אלא להיפך.
השאיפה שלי היא, להעמיד מול הקורא את הדמות - עם כל חסרונותיה ומעלותיה. בשונה מן העולם האמיתי, שם מחויבים אנו להישמר מהפעלת ביקורת מכל סוג כלפי תלמידי חכמים, בעולם הספרותי - הדמות היא דמיונית, והיא מלכתחילה בנויה כך - שהיא אינה מייצגת דמות אמיתית. כיוון שכך - אפשר ליצור אותה כדמות שמאחדת בתוכה ניגודים, שעשויים לגרום לחלק מן הקוראים להעריץ אותה, ולחלק מהם - להתנגד לדרך שלה. הקורא יבחר, כיצד להתייחס לדמות, וכיצד לראות אותה. התפקיד שלי הוא רק לנסות ולהימנע ממצב שבו הדמות תחרוג מדי מן הקווים שלה, ותגרום לקהילה להתפרק, או לאבד את הערכת הקוראים לגמרי.
זה לא עניין של פרשנות אישית אלא מה המסר של הסיפור. בדרך כלל הספר מעביר מסרים מסויימים דרך העלילה, ולדוגמה, בשנים האחרונות ישנם הרבה שכותבים על ברסלב, חב"ד, חסידות בכלל, שאלים, ועוד הרבה קהילות שיש עליהם ביקורת ציבורית כזו או אחרת, והסיפור - דרך העלילה -מעביר את המסר שהסופר רוצה להביע.
לא שאלתי האם הרב חזן שרלטן או רב אמיתי, אלא האם המסר שלך הוא שקהילה שבנויה על אישיות של העומד בראשה היא מסוכנת ושברירית, או שזה רק במקרה. העניין שזה נאמר ע"י מישהו מהקהילה לא כ"כ רלוונטי, כי בסוף מי שכותב זה אתה. בדיוק כמו שגם אם 'מתנגד' יכתוב על חסיד שמדבר על חסידות, - הוא יכתוב זאת עם המסר שהוא ירצה להטמיע בסיפור.
אם אין לך מסר בסיפור, זה גם לא סוף העולם... אבל לדעתי מסר כזה או דומה לו, ישדרג את הסיפור ויכניס בו עומק רעיוני רב.

אבל לעצם העניין, אני לא חושב שבספרים הרבנים מוצגים כחסרי טעויות. העניין הוא שבמציאות, כשאדם הולך לשאול רב, ברובם של המקרים הוא מאמין במאת האחוזים שהרב לא טועה. זה המציאות ואת זה הסופר מעביר בסיפורו.
אני לא מכיר רב - שאני מחשיב אותו לערכי - שאפשר להוציא עליו כזו הקלטה....
בנוסף גם הטענה כאילו בספר אפשר להעלות את החסרונות של רבנים, היא לא כ"כ נכונה כי המסר הזה חודר ויכול להביא לזלזול בכל רב שהוא, גם מבלי לכתוב על רב מסויים.
 
נערך לאחרונה ב:

שירת הכוכבים

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
אני לא מכיר רב - שאני מחשיב אותו לערכי - שאפשר להוציא עליו כזו הקלטה....
השערה שלי- שאני די בטוחה בה-
זה היה קשור לרפאל.
(הרבנית רצתה להמשיך בקשר איתו או משהו כזה, והרב התייעץ עם איזשהו רב שאמר לו שלא.
הוא, בקבלת עול, אכן פסק שהמשפחה לא תשמור איתו על קשר והרבנית- עם לב של אמא- לא הייתה מסוגלת לשמוע על זה).
 
זה היה קשור לראובן.
ייתכן.
אבל זה לא מצדיק את זה. אני עובר על הרבנים שלי, מהישיבה ומהחיים בכלל, אני לא מוצא אפי' אחד שאני יכול לדמיין שיחה כזו בינו לאישתו...
תלמידי חכמים יש הרבה ולא כולם רבני קהילות וראשי ישיבות. בדרך כלל רבנים נהיים כאלו בגלל האישיות שלהם. אם הם כמו כל אחד, במה הם רבנים?
 

שירת הכוכבים

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
ייתכן.
אבל זה לא מצדיק את זה. אני עובר על הרבנים שלי, מהישיבה ומהחיים בכלל, אני לא מוצא אפי' אחד שאני יכול לדמיין שיחה כזו בינו לאישתו...
תלמידי חכמים יש הרבה ולא כולם רבני קהילות וראשי ישיבות. בדרך כלל רבנים נהיים כאלו בגלל האישיות שלהם. אם הם כמו כל אחד, במה הם רבנים?
זה בכלל לא היה קשור אל הרב. אם כבר, זה היה קשור לרבנית. היא צעקה עליו, היא דיברה באופן מביש. הוא לא אמר כלום חוץ מממשפט אחד שמסתדר עם התיאוריה שלי:
״רות, אין לי ברירה. זו לא החלטה שלי״.
לדעתי, נראה שהוא נהג באופן הכי טוב שהוא היה יכול. אם דעתך שונה, הכל טוב. רק רציתי להבהיר שהעניין לא חייב להיות כמו שהוא נראה ממבט ראשון.
 
זה בכלל לא היה קשור אל הרב. אם כבר, זה היה קשור לרבנית. היא צעקה עליו, היא דיברה באופן מביש. הוא לא אמר כלום חוץ מממשפט אחד שמסתדר עם התיאוריה שלי:

הרב שלי..., היה מסביר לאישתו בצורה גם היא תוכל להבין, ואם לא לפחות לא ממשיך לומר אין לי ברירה (אין מרצין לאדם בשעת כעסו..). והשיחה לא הייתה מגיעה לפסים כאלו...
 

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
זה לא עניין של פרשנות אישית אלא מה המסר של הסיפור. בדרך כלל הספר מעביר מסרים מסויימים דרך העלילה, ולדוגמה, בשנים האחרונות ישנם הרבה שכותבים על ברסלב, חב"ד, חסידות בכלל, שאלים, ועוד הרבה קהילות שיש עליהם ביקורת ציבורית כזו או אחרת, והסיפור - דרך העלילה -מעביר את המסר שהסופר רוצה להביע.
עוד בזמן שכתבתי את ההודעה הקודמת, ידעתי שהיא לא מדוייקת כראוי. התעצלתי, ולכן כנראה כוונותיי לא היו ברורות.
לצערכם הרב, תיאלצו לסבול עכשיו מניפיסט שלם - שכולל את דעותיי על כמה תופעות שנידונו כאן, בהרחבה. זה לא הכול, ולמי שלא הבין - זו אזהרה מפורשת!
לא שאלתי האם הרב חזן שרלטן או רב אמיתי, אלא האם המסר שלך הוא שקהילה שבנויה על אישיות של העומד בראשה היא מסוכנת ושברירית, או שזה רק במקרה. העניין שזה נאמר ע"י מישהו מהקהילה לא כ"כ רלוונטי, כי בסוף מי שכותב זה אתה. בדיוק כמו שגם אם 'מתנגד' יכתוב על חסיד שמדבר על חסידות, - הוא יכתוב זאת עם המסר שהוא ירצה להטמיע בסיפור.
אני אחדד קצת יותר את הכוונה שלי, כדי שהיא תהיה ברורה.
ברור שיש לי דעות, וברור שהדעות האלו - מתישהו, יעברו דרך הסיפור. עם זאת, הדעות שאני מציג בעלילה - אינן כאלו שיש בהן כדי לשלול תופעות מסויימות. הן רק מעמידות מול הקורא הסבר די מאוזן של החסרונות והיתרונות הקיימים במקרים שונים.
אני יודע שזה קצת מעורפל, אז אני אסביר:
קהילה סגורה שבנויה מסביב למנהיג אחד, זה לא רע ולא טוב. זה מבנה. האם המבנה הזה יעבוד? האם הוא יהיה טוב? - תלוי מאוד במנהיג, באישיות שלו, בסיבה שבגללה הציבור התאגד סביבו, ובדרכים שבהן מתנהלת הקהילה. בצד הקיצוני האחד של קהילות מעין אלו, נוכל למצוא כתות מסוכנות. אבל בצד השני, נוכל למצוא קבוצות איכותיות, שמבחירה - התאגדו סביב תלמיד חכם שמשמש להם כמורה דרך. אי אפשר להכליל ולומר שכל קהילה כזו היא טובה, כמו שאי אפשר להכליל ולומר שהכול זה סוג של כת.
בפרק הזה, הדגשתי נקודה אחת. הדגשתי, שבקהילה מעין זו - לעיתים, המאזן יוכל להתקיים רק אם המנהיג הוא מושלם באמת. מספיק חיסרון אחד קטן, על מנת לגרום להמונים לנטוש אותו. אין כאן משום הבעת דעה, אלא יש כאן הבהרת נקודה. יש כאן ניתוח הגיוני, מוכח מציאותית.
האם החיסרון שהתגלה בדמות שמתוארת בסיפור הוא חיסרון אמיתי, מהותי? - תלוי מאוד במה שיתברר בהמשך. כבר אפשר לראות, שיש מי שרואה את עצם העימות כמשהו שאינו מתאים לדמות שהיא מורמת מעם, ואילו אחרים - רואים זאת כמשהו שאפשר לסלוח עליו. כל הצדדים מבינים, שפרסום של הקלטה כזו הוא מכפיש ונורא - וכולם גם מבינים, שהנזק יכול להיות לא פרופורציונלי.
אם אין לך מסר בסיפור, זה גם לא סוף העולם... אבל לדעתי מסר כזה או דומה לו, ישדרג את הסיפור ויכניס בו עומק רעיוני רב.
בטח שיש מסר. אבל המסר הוא כללי, לא ספציפי. כלומר: אני לא רואה את עצמי במקום שמסוגל להכריע בין גישות שנויות במחלוקת. בוודאי שאני לא מסוגל לשלול דרך שמחזקת אנשים בעבודת השם.
מה כן? - יש כאן מסרים שמאירים נקודות אפלות, מסרים שנוגעים לאופן בו אנו רואים אנשים מסויימים, וצדדים שונים שלא שמנו אליהם לב. במובן הזה, חשוב לי לומר, המסרים לא יהיו ישירים. הם מסתתרים מאחורי המילים ומאחורי הדמויות. הם מרכיבים את יצירי העלילה הזו, ואת הבחירות שלהם - לאורך כל הדרך.
אבל לעצם העניין, אני לא חושב שבספרים הרבנים מוצגים כחסרי טעויות. העניין הוא שבמציאות, כשאדם הולך לשאול רב, ברובם של המקרים הוא מאמין במאת האחוזים שהרב לא טועה. זה המציאות ואת זה הסופר מעביר בסיפורו.
אני לא מכיר רב - שאני מחשיב אותו לערכי - שאפשר להוציא עליו כזו הקלטה....
בנוסף גם הטענה כאילו בספר אפשר להעלות את החסרונות של רבנים, היא לא כ"כ נכונה כי המסר הזה חודר ויכול להביא לזלזול בכל רב שהוא, גם מבלי לכתוב על רב מסויים.
גם כאן אני חושב שלא הובנתי, ואני אחדד את הביקורת שלי כלפי האופן בו מוצגות בספרות דמויות רבניות קלאסיות. בנוסף, אני אבהיר קצת יותר את הגישה שלי ואת הצדדים שחסרים לי במעט הספרות שקראתי (אני רק מזכיר: ההיכרות שלי עם ספרות בכלל ועם ספרות חרדית בפרט, מוגבלת במידה מסוימת, משום שכבר למעלה מארבע שנים ואולי יותר, איני קורא ספרי קריאה) - כשלדעתי, אלו צדדים שמנהיג בישראל לא יכול להיחשב ככזה בלעדיהם. אני לא אומר שאת כל הצדדים האלו ניתן יהיה לראות בעלילה עצמה, אבל מאחר וזוהי הגישה שלי - ברור שניתן יהיה לראות זאת לפחות בין השורות, כך שאם יש מי שחושב אחרת ממני - אין זה מיותר להביע דעה.
אני מסכים שגם בעלילה דמיונית, וגם כשהדמויות בדיוניות, חשוב שלא לחרוג מהנורמות שנדרשות עבור דמות רבנית בעולם האמיתי. לכן, גם אני לא אקבל דמות של מנהיג עם מידות מושחתות, או כזה שיש בו פגם מוסרי אמיתי.
הנקודה שעליה העברתי ביקורת היא, שבספרות יש נטייה להציג רק את הצד המובן מאליו של תפקידי ההנהגה הרוחנית, ואני מתכוון - לנתינת הדרכה במקום שהיא מתיישרת אוטומטית עם רצונות השואל, או שהיא מכריעה בין שני צדדים שקולים. בכך, לדעתי, יש זלזול בלתי מודע בתפקידו של מנהיג, שכן הוא יהיה מתואר בדרך כלל - כמי שרק מחליט החלטה שכל אחד היה מוכן לשמוע ולקבל, או כמו מי שתפקידו - להוריד דמעות של עצב יחד עם דמות שבאה לדון על עניין טרגי.
במציאות, הקושי של ההנהגה - הוא דווקא במקומות שבהם אין צד מוסרי מול צד בלתי מוסרי. הקושי של ההנהגה הוא במקומות שבהם כל החלטה, תיצור משבר. במקומות שבהם - ההחלטה היא בין אפשרות גרועה לאפשרות גרועה אחרת. במקרים מעין אלו, גם החלטות נכונות - ישאירו אחריהן נפגעים. נפגעים שיישארו פגועים מההנהגה, וירגישו שנעשה להם עוול. הם לא מרגישים סתם שנעשה להם עוול, הם צודקים במאה אחוז בטענה שלהם, אבל הטעות שלהם - היא בכך שהם לא רואים את התמונה המלאה. התמונה המלאה שאומרת, שלפעמים - עדיף עוול מועט לאיש אחד, מעוול גדול להרבה אנשים. שלפעמים עדיף שאדם אחד או קבוצה ייפגעו - אבל ערך מוסרי או הלכתי לא ייפגע.
כשספרות רגילה לתאר דמות רבנית, כמו מי שאליה הולכים כדי להרגיע את החששות, כדי לקבל תמיכה - היא מציגה אמת חלקית בלבד. כי למעשה, הסמכות של רב היא נרחבת הרבה יותר. לא כל מי שייכנס אל הרב ייצא משם כשבידו הדרכה ברורה שהוא שמח בה. יש הרבה שיקבלו הנחיות שהם אינם שלמים אתן, או הוראות שיגרמו לשואל לחוש שהוא לא הובן מספיק, או שלא הייתה התחשבות בו. מעטים הם שיורשעו בדין תורה, וישובו לביתם בשמחה רבה מתוך ידיעה שהדיינים הצילו אותם מאיסור גזל. בדרך כלל, המציאות היא שונה, ואת המפורסמות אין צורך להוכיח.
דמות רבנית אמיתית, מתייחדת בסמכות שלה להכריע. לפסוק את הדין. לקבל החלטות קשות, ולשאת בהשלכות שלהם. היא מחוייבת להיות מדויקת כחוט השערה. לא כזו שמחמירה יותר מדי, שכן אז ייפגע אדם, ולא קלה יותר מדי - שכן אז תיפגע ההלכה.
כאשר מתארים דמויות רבניות כיצורים חסרי רגשות ואישיות, יש בכך טעות איומה. האישיות היא חלק מהתפקיד, כי התורה ניתנה לאנשים - בשר ודם. יש מנהיגים תקיפים ומנהיגים רכים. יש כאלו שהם קיצוניים ויש כאלו שהגישה שלהם נוטה הרבה יותר לפשרות. יש אוהבי שלום ורודפי שלום, ויש - יקוב הדין את ההר. יש שמאי ויש הלל. כולם הם מנהיגים לגיטימיים. אלו ואלו דברי אלוקים חיים.
הסיפור לא בא לאתגר שיטה בעבודת השם, או שיטה בהכרעת ההלכה. הסיפור בא לתאר - דרך כמה דמויות בודדות מתוך דמויות רבות שיש בו, את המהות האמיתית שניצבת בעומק תפקידו של כל מורה דרך רוחני. את האתגר, את הידיעה שחיים תלויים בו, את הידיעה - שאם תהיה סטייה קלה מן האמת, יהיו מי שיסבלו מכך לחינם.
כבר אפשר לראות, שהעלילה מתארת מקרה של התנגשות. התנגשות בין איש לאשה, התנגשות בין רגש לבין היגיון קר. התנגשות בין הרצון לשמור על שלום הבית, לרצון לשמור על מה שנדמה בעיני המנהיג כמו הדבר הנכון לעשות. זה לא פשוט, לכל הצדדים, יש כאן קונפליקט - ולכן, זה נראה לי כמו משהו מרתק לכתוב עליו. אני לא חושב שיהיה כאן זלזול בכבוד תלמידי חכמים. ההפך הוא הנכון.
בעיניי, הכבוד לתלמידי חכמים - יכול להיות רק על ידי הבנה אמיתית של הערך בתפקיד שלהם. את הקושי. את הצורך במציאת פיתרונות יצירתיים, שירצו את כל הצדדים. הצגה שלהם כחותמת גומי שתכליתה להכשיר כל גחמה פרועה של הדמויות (או של הכותב) - אינה מביאה כבוד לתפקיד. היא מבלבלת בין מנהיג ציבור לבין יועץ, ואלו שני תפקידים שונים לגמרי.
=
עד כאן המניפיסט לפעם זו. כמובן, שאני תמיד אשמח לשמוע דעות שונות, או מתנגדות. דעותיי בנושאי ספרות והאופן בו היא ראויה להיות כתובה - אינן יצוקות בסלע, ולכן - אני לעיתים משנה אותן.
רק קחו בחשבון, שאני עלול לכתוב מגילות על מגילות, ולגרום למוח שלכם להתאדות.
 

CN

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
ב"ה

יש הגיון במניפסט (דרך אגב, אנחנו בעד אידוי מח)
אבל לי הפריע משהו אחר.
מנהיגי קהילות לא הופכים להיות כאלה אם הם לא באמת ראויים. עם ענווה, יראת שמים, אהבת ישראל אמיתית.
(לא מדברת על כתות או על רב שהופך להיות מי שהוא רק בגלל כריזמטיות וקמצוץ קסם אישי. אלו לא מנהיגים שאפשר לשים בידיהם את מושכות ההנהגה או שיחליטו על חיים של אנשים).

כל דיין, רב קהילה או רב שכונה - נמצא בצומת מורכבת, אבל הוא נמצא בה בהכנעה לרצון ה'.
רב שמעיף תלמיד מהישיבה, ובכזאת אגרסיביות - לא שומע למשגיח שמתחנן, לא מקשיב גם ששולחים רבנים אחרים לדבר איתו - זה ממש צורם לי כקוראת. גם משה רבינו נתן לעם ישראל הזדמנות שניה, ושלישית, ועשירית.
מהרגע שבו המידע הזה הופיע בסיפור, בלי קשר להקלטה - הוא כבר מבחינתי רק יהודי שאוהב שליטה, אבל לא רב ולא מנהיג. סליחה על החריפות.
גם אם נניח ההחלטה להעיף את התלמיד נכונה - זה צריך *לכאוב* לו, בתור מנהיג. שיהיה לו אכפת.
אם היה לו אכפת באמת, היה קורה אחד מהשניים - או שהוא היה מבין את הטעות ומשאיר אותו,
או מעזיב את התלמיד - אבל עם אכפתיות אמיתית לגורלו, להסביר לו בצורה נכונה, לדאוג לו למקום אחר, משהו. שהתלמיד ירגיש שאוהבים אותו, זה מה שבאמת חשוב.

וגם לגבי ההקלטה.
יהודים ראויים, גם נשותיהן מכירות בגדלותם. ולא ידברו בצורה כזו קשה לרב.

עד כאן דעתי..
 

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
כל דיין, רב קהילה או רב שכונה - נמצא בצומת מורכבת, אבל הוא נמצא בה בהכנעה לרצון ה'.
רב שמעיף תלמיד מהישיבה, ובכזאת אגרסיביות - לא שומע למשגיח שמתחנן, לא מקשיב גם ששולחים רבנים אחרים לדבר איתו - זה ממש צורם לי כקוראת. גם משה רבינו נתן לעם ישראל הזדמנות שניה, ושלישית, ועשירית.
מהרגע שבו המידע הזה הופיע בסיפור, בלי קשר להקלטה - הוא כבר מבחינתי רק יהודי שאוהב שליטה, אבל לא רב ולא מנהיג. סליחה על החריפות.
גם אם נניח ההחלטה להעיף את התלמיד נכונה - זה צריך *לכאוב* לו, בתור מנהיג. שיהיה לו אכפת.
אם היה לו אכפת באמת, היה קורה אחד מהשניים - או שהוא היה מבין את הטעות ומשאיר אותו,
או מעזיב את התלמיד - אבל עם אכפתיות אמיתית לגורלו, להסביר לו בצורה נכונה, לדאוג לו למקום אחר, משהו. שהתלמיד ירגיש שאוהבים אותו, זה מה שבאמת חשוב.
אני מנסה להבין האם הביקורת היא על האותנטיות של העלילה, או על הדמויות המוצגות בה.
אם הביקורת היא על האותנטיות. כלומר: אם הטענה היא שמקרים מעין אלו המתוארים כאן אינם מתרחשים - המציאות מוכיחה אחרת. מי שמכיר יודע, שבהרבה מאוד מקרים - הדברים לא נעשים בצורה עדינה יותר מזו המתוארת כאן.
אם הביקורת היא על הדמות ועל המוסריות שלה - הרי שגם אני לא מסכים עם האופן שבו זה נעשה. אם יש משהו שאפשר להגדיר אותו ׳מסר׳ בפרקים האלו, הרי שללא ספק - מדובר בתופעה הזו, שלדעתי - לעיתים נעשית באופן בלתי מתקבל על הדעת.
מה שכן, עוד לא שמענו את הצד השני, ואי אפשר לשפוט רק על פי צד אחד.
וגם לגבי ההקלטה.
יהודים ראויים, גם נשותיהן מכירות בגדלותם. ולא ידברו בצורה כזו קשה לרב.
עד כאן דעתי..
השאלה היא שוב, האם זוהי הערה על האותנטיות של העלילה, או על הדמות.
אם זוהי שאלה על האותנטיות - אני חושב שנמתין, כדי להבין יותר מה בדיוק קרה שם ומה בדיוק הוקלט.
אם זוהי הערה על הדמות ועל התנהגותה - אני מסכים. לא חושב שהיא צריכה הייתה לדבר ככה.
 

CN

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
ב"ה

אני חושבת שזו שאלה על העלילה.
יש כאן דיסוננס - אם הוא סתם אוהב שליטה, הוא לא היה מקבץ סביבו קהל כ"כ מעריץ כמו דודי, שהוא לא נשמע כמו פתי מצוי שמסתנוור מכריזמה של רב כלשהו.
גם לא נשמע מהסיפור שלרב יש כריזמה (לפחות לא מה שאני זוכרת) אלא אנשים באמת מעריכים אותו בגלל גדלותו התורנית - יהודית.
אז אם הוא כ"כ גדול ופרוש וצדיק - מה זה ההעפה הזו של התלמיד?
נכון, יודעת שיש ישיבות שבדיוק ככה זה נראה - אבל לא כשבראשן עומד באמת יהודי צדיק (אא"כ הוא רק בתואר-כבוד, אבל אלו שמתחתיו מנהלים ועושים מה שבא להם, וזה לא המקרה כאן)

דרך אגב אני מקהילת חב"ד, ואני באמת רואה את הסיפור באור קצת אחר, ולמרות שאין לי כ"כ הכרות עם עולם הישיבות החב"די - אבל ברור לי שלא מעיפים אצלינו ככה. זה ממש כואב לי.
 
רב שמעיף תלמיד מהישיבה, ובכזאת אגרסיביות - לא שומע למשגיח שמתחנן,
גם לגבי ההקלטה.
יהודים ראויים, גם נשותיהן מכירות בגדלותם. ולא ידברו בצורה כזו קשה לרב.
אני אוסיף גם את הפחד המסויים של ברוך...
זה בדיוק מה שהפריע לי. או יותר נכון לא ממש הפריע, אלא ראיתי בזה את חוסר הערכה של הכותב לרב ולקהילה.
כותב שרוצה להביע הערכה לרב המתואר, לא יתאר מקרים שבהם הוא חולק על הנהגתו ורואה בה חיסרון, אלא א"כ הוא חושב שגם רבנים מוערכים יכולים לנהוג כך, ושוב זה כבר לא חיסרון ברבנות.

האם החיסרון שהתגלה בדמות שמתוארת בסיפור הוא חיסרון אמיתי, מהותי? - תלוי מאוד במה שיתברר בהמשך. כבר אפשר לראות, שיש מי שרואה את עצם העימות כמשהו שאינו מתאים לדמות שהיא מורמת מעם, ואילו אחרים - רואים זאת כמשהו שאפשר לסלוח עליו. כל הצדדים מבינים, שפרסום של הקלטה כזו הוא מכפיש ונורא - וכולם גם מבינים, שהנזק יכול להיות לא פרופורציונלי.
וזו בדיוק הייתה שאלתי, מה דעת הכותב בעניין... זה לא שאלה של "מה יתברר בהמשך", כי אם עצם המקרה אינו ראוי הוא לא תלוי בנסיבות שהביאו אותו. אם מצופה מרב שלא יגרור את אישתו לשיח כזה, הרי שלא משנה איך זה קרה, עליו היה מוטל לדאוג שזה לא יקרה.
והתשובה שקיבלתי היא שהכותב אינו רוצה להביע את דעתו אלא משאיר זאת לשיפוט הקורא...

הנקודה שעליה העברתי ביקורת היא, שבספרות יש נטייה להציג רק את הצד המובן מאליו של תפקידי ההנהגה הרוחנית, ואני מתכוון - לנתינת הדרכה במקום שהיא מתיישרת אוטומטית עם רצונות השואל, או שהיא מכריעה בין שני צדדים שקולים. בכך, לדעתי, יש זלזול בלתי מודע בתפקידו של מנהיג, שכן הוא יהיה מתואר בדרך כלל - כמי שרק מחליט החלטה שכל אחד היה מוכן לשמוע ולקבל, או כמו מי שתפקידו - להוריד דמעות של עצב יחד עם דמות שבאה לדון על עניין טרגי.
במציאות, הקושי של ההנהגה - הוא דווקא במקומות שבהם אין צד מוסרי מול צד בלתי מוסרי. הקושי של ההנהגה הוא במקומות שבהם כל החלטה, תיצור משבר. במקומות שבהם - ההחלטה היא בין אפשרות גרועה לאפשרות גרועה אחרת. במקרים מעין אלו, גם החלטות נכונות - ישאירו אחריהן נפגעים. נפגעים שיישארו פגועים מההנהגה, וירגישו שנעשה להם עוול. הם לא מרגישים סתם שנעשה להם עוול, הם צודקים במאה אחוז בטענה שלהם, אבל הטעות שלהם - היא בכך שהם לא רואים את התמונה המלאה. התמונה המלאה שאומרת, שלפעמים - עדיף עוול מועט לאיש אחד, מעוול גדול להרבה אנשים. שלפעמים עדיף שאדם אחד או קבוצה ייפגעו - אבל ערך מוסרי או הלכתי לא ייפגע.
בזה אתה צודק במאת האחוזים. (למרות שכן יש ספרים שמתארים את הקושי ההנהגתי.)
אבל לא זה המקרה בסיפור הזה. לדעתי, כמו שכבר הבהרתי, אין שום סיבה שתצדיק שיחה כזו, אין שום סיבה שתצדיק את העפת הבחור, ואין שום סיבה שתצדיק את ההיררכיה המוזרה במשפחה ואת החשש התמידי של ברוך.
כל מה שאתה מתאר בסיפור לא אמור להיות אצל רב בעל שיעור קומה. ולכן זה בדיוק כמו חיסרון מוסרי או מושחתות שאין מקומה בסיפורת חרדית.
לכן חשבתי שאתה בא להעביר בזה את המסר שאין זו הדרך ואין זו העיר....

מלבד זאת, גם אם מדובר בדבר שיכול לקרוא לרב, התיאור של הסיפור - לפחות כעת - אינו מציג את הרב ואישתו באור חיובי, וזה לבד - לענ"ד - בעיה בהצגת העלילה.
אני חושב שכיוון שהעניין ההנהגתי - במיוחד בדורינו - כ"כ שברירי, גם כשכותבים משהו שכן אפשר לכתוב, יש לעשות זאת בעדינות מרבית, תוך כדי נתינת הערכה רבה ואף הערכת יתר לרב המדובר. אחרת, יכול להשתמע מהדברים זלזול.
 

mic003

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
בזה אתה צודק במאת האחוזים. (למרות שכן יש ספרים שמתארים את הקושי ההנהגתי.)
אבל לא זה המקרה בסיפור הזה. לדעתי, כמו שכבר הבהרתי, אין שום סיבה שתצדיק שיחה כזו, אין שום סיבה שתצדיק את העפת הבחור, ואין שום סיבה שתצדיק את ההיררכיה המוזרה במשפחה ואת החשש התמידי של ברוך.
כל מה שאתה מתאר בסיפור לא אמור להיות אצל רב בעל שיעור קומה. ולכן זה בדיוק כמו חיסרון מוסרי או מושחתות שאין מקומה בסיפורת חרדית.
לכן חשבתי שאתה בא להעביר בזה את המסר שאין זו הדרך ואין זו העיר....

מלבד זאת, גם אם מדובר בדבר שיכול לקרוא לרב, התיאור של הסיפור - לפחות כעת - אינו מציג את הרב ואישתו באור חיובי, וזה לבד - לענ"ד - בעיה בהצגת העלילה.
אני חושב שכיוון שהעניין ההנהגתי - במיוחד בדורינו - כ"כ שברירי, גם כשכותבים משהו שכן אפשר לכתוב, יש לעשות זאת בעדינות מרבית, תוך כדי נתינת הערכה רבה ואף הערכת יתר לרב המדובר. אחרת, יכול להשתמע מהדברים זלזול.
טוב. אני רואה שצריך הבהרה להבהרה, אז כדי לא לטבוע בים של הבהרות - אני אומר את המסר שלי בצורה הכי חדה וברורה שאפשר:
א. אני מתנגד בתוקף לסילוק בחורים מישיבות בצורה המתוארת. לא כתבתי את הקטע הזה ממקום ניטרלי, ואת העניין הזה אני ממש לא מעוניין להעמיד לשיפוט הקוראים. הקטע הזה נכתב באופן שההתנגדות אמורה להיות די ברורה.
ב. בהודעתי הקודמת כתבתי, שהדעה שאני מציג היא רק נקודת המבט הכללית שלי על דמויות רבניות בספרות, והיא תוצג רק בין השורות. אני רואה שהדברים התפרשו כניתוח של דמותו של הרב חזן, וזו לא הייתה כוונתי. אז אני אסביר יותר על הדמות של הרב חזן ועל הכוונות שלי ביצירה שלה.
ג. הרב חזן הוא איש עם הרבה מעלות, יש לו רצונות טובים וכוונות טובות, אבל אסור לו להיות מחנך. הוא מנהיג נפלא, הוא איש עם יכולות מרשימות מאוד, אבל ההתנהגות המתוארת שלו, הן בפרק הקודם והן בחינוך הבן הבכור שלו - הן התנהגויות שאמורות מיד לעורר את ההבנה שאסור לו להתעסק עם נשמות. בעניין הזה, המסר הוא מכוון. מכוון עד כדי כך, שהקוראים לא היו צריכים יותר משני פרקים כדי להבין שזה לא בסדר.
ד. הסיפור בכללותו - מכוון לתיקון ולא להוקעה. הוא מציג את הצד השלילי שבהעמדת אדם בתפקיד חינוכי שהוא אינו מסוגל לו, וממולו - את הצד השני, הצד שמאפשר את התיקון הרצוי, שייחשף לאט - לאט. האירועים שבסיפור הם כל כך קיצוניים - עד שהם מסוגלים לגרום לדמויות טלטלה, שתיצור בתוכם שינוי אמיתי. כל אדם מסוגל לתקן, בפרט אם יבין במה הוא כשל.
ה. אני לא חושב שמשהו בסיפור עתיד לעודד דימוי בין הדמות המתוארת כאן לבין תלמידי חכמים אמיתיים מהעולם האמיתי. אני חושב שכבר בשלושת הפרקים הראשונים, יש מספיק כדי שהקוראים יבינו שלא ייתכן להתייחס בסלחנות להתנהגויות כמו אלו המתוארות. הסיבה לכך שבעולם של העלילה - דמות מעין זו יכולה להמשיך ולשמש כדמות ציבורית, היא משום שהתפקיד החינוכי של הדמות הוא זניח. האירועים המדוברים הם מיעוט שבמיעוט, כך שמעטים מבינים את האמת: האמת שאומרת, שהדמות שהם מעריצים - משמשת בתפקיד שבו התכונות הטובות שלה אינן באות לידי ביטוי, ודווקא התכונות הפחות טובות - שהיו בלתי מורגשות אילולי התפקיד, מתעצמות וגורמות נזקים לא פשוטים.
ו. מה שכתבתי לעיל בנוגע לחוסר הרצון שלי לתת פרשנות, נוגע רק לעניין ההקלטה, שם אני חושב - שמכיוון והפרשה עוד לא התבררה, זה לא מוכרע. דווקא שם ברור לי לא לקבוע מסמרות, כי אני חושב שהקטע הזה - עדיין מעורפל מדי מכדי להביע לגביו דעה.
ז. אני חושב שרק מקריאה של הפרקים הבאים, ניתן יהיה לעמוד על הדברים כמו שהם. כבר בפרק הבא, לדעתי, ניתן יהיה להבין את הכיוון שאליו מכוונת העלילה.
 
טוב. אני רואה שצריך הבהרה להבהרה, אז כדי לא לטבוע בים של הבהרות - אני אומר את המסר שלי בצורה הכי חדה וברורה שאפשר:
א. אני מתנגד בתוקף לסילוק בחורים מישיבות בצורה המתוארת. לא כתבתי את הקטע הזה ממקום ניטרלי, ואת העניין הזה אני ממש לא מעוניין להעמיד לשיפוט הקוראים. הקטע הזה נכתב באופן שההתנגדות אמורה להיות די ברורה.
ב. בהודעתי הקודמת כתבתי, שהדעה שאני מציג היא רק נקודת המבט הכללית שלי על דמויות רבניות בספרות, והיא תוצג רק בין השורות. אני רואה שהדברים התפרשו כניתוח של דמותו של הרב חזן, וזו לא הייתה כוונתי. אז אני אסביר יותר על הדמות של הרב חזן ועל הכוונות שלי ביצירה שלה.
ג. הרב חזן הוא איש עם הרבה מעלות, יש לו רצונות טובים וכוונות טובות, אבל אסור לו להיות מחנך. הוא מנהיג נפלא, הוא איש עם יכולות מרשימות מאוד, אבל ההתנהגות המתוארת שלו, הן בפרק הקודם והן בחינוך הבן הבכור שלו - הן התנהגויות שאמורות מיד לעורר את ההבנה שאסור לו להתעסק עם נשמות. בעניין הזה, המסר הוא מכוון. מכוון עד כדי כך, שהקוראים לא היו צריכים יותר משני פרקים כדי להבין שזה לא בסדר.
ד. הסיפור בכללותו - מכוון לתיקון ולא להוקעה. הוא מציג את הצד השלילי שבהעמדת אדם בתפקיד חינוכי שהוא אינו מסוגל לו, וממולו - את הצד השני, הצד שמאפשר את התיקון הרצוי, שייחשף לאט - לאט. האירועים שבסיפור הם כל כך קיצוניים - עד שהם מסוגלים לגרום לדמויות טלטלה, שתיצור בתוכם שינוי אמיתי. כל אדם מסוגל לתקן, בפרט אם יבין במה הוא כשל.
ה. אני לא חושב שמשהו בסיפור עתיד לעודד דימוי בין הדמות המתוארת כאן לבין תלמידי חכמים אמיתיים מהעולם האמיתי. אני חושב שכבר בשלושת הפרקים הראשונים, יש מספיק כדי שהקוראים יבינו שלא ייתכן להתייחס בסלחנות להתנהגויות כמו אלו המתוארות. הסיבה לכך שבעולם של העלילה - דמות מעין זו יכולה להמשיך ולשמש כדמות ציבורית, היא משום שהתפקיד החינוכי של הדמות הוא זניח. האירועים המדוברים הם מיעוט שבמיעוט, כך שמעטים מבינים את האמת: האמת שאומרת, שהדמות שהם מעריצים - משמשת בתפקיד שבו התכונות הטובות שלה אינן באות לידי ביטוי, ודווקא התכונות הפחות טובות - שהיו בלתי מורגשות אילולי התפקיד, מתעצמות וגורמות נזקים לא פשוטים.
ו. מה שכתבתי לעיל בנוגע לחוסר הרצון שלי לתת פרשנות, נוגע רק לעניין ההקלטה, שם אני חושב - שמכיוון והפרשה עוד לא התבררה, זה לא מוכרע. דווקא שם ברור לי לא לקבוע מסמרות, כי אני חושב שהקטע הזה - עדיין מעורפל מדי מכדי להביע לגביו דעה.
ז. אני חושב שרק מקריאה של הפרקים הבאים, ניתן יהיה לעמוד על הדברים כמו שהם. כבר בפרק הבא, לדעתי, ניתן יהיה להבין את הכיוון שאליו מכוונת העלילה.
הטבת להסביר בצורה ברורה מאד.

לסיכום, אני מבין שהתשובה לשאלתי היא:
הסיפור - כחלק ממסריו - בא להביע כי אנשים כמו הרב חזן אינם מתאימים לחינוך. אך בנוגע לקהילה כקהילה, הסיפור לא בא להביע עמדה כלשהיא אלא להציף את הבעיות (לא האידיאולוגיות) שיכולות להיות בקהילה כזו.

עדיין ישנה נקודה אחת בה אני נחלק עליך, והיא שלדעתי מי שאינו מתאים לחינוך מסיבות כמו אלו של הרב חזן גם לא מתאים להנהגה ציבורית כלשהי, וזאת מאחר וחלק מההנהגה הציבורית צריכה להיות בגדר "המכיר את מקומו".
מי שאין לו את ההבנה הדרושה לחינוך ובכל זאת הוא חושב שיש לו אותה, עד כדי לסלק בחור בניגוד לדעת מלמדו - וזה כדוגמה, יכול להגיע בקלות רבה מאד לטעויות בהנהגה, והמסוכן הוא שאין מי שיעצור אותו. הוא יכול היות אדם טוב מאד, תלמיד חכם עצום ואישיות מרשימה, אבל שישאר עם זה בכולל...
ואגב, זה בכל עניין שהוא, מחינוך ועד פוליטיקה. רב שעונה לשאלות או מורה הוראות בנושא שהוא לא מבין בו לא יכול להיות מנהיג בישראל.
ומכך בעצם נבעה שאלתי. כי כיוון שכך היא נקודת מבטי, אני רואה את הקהילה ככזו שבראשה עומד אדם שאינו ראוי, ולכן שאלתי האם זה המסר שאתה רוצה להעביר.
 

אולי מעניין אותך גם...

אשכולות דומים

קטעי עלילה אלו, מהווים נספח לסיפור ׳אשליה׳, ואינם עומדים בפני עצמם.
קישור לעלילה העיקרית:

הפרקים שבנספח זה, מהווים עלילה חלופית לזו שנכתבה באשכול הסיפור, ועתידים להחליף מספר פרקים מתוך הסיפור הכללי. פרטים על אודות השינוי בעלילה המקורית, והסברים טכניים, ניתן למצוא כאן:

בעקבות כל פרק, תבוא הודעה על אודות מיקומו בעלילה המקורית, ובמקרים מסוימים - יפורט את איזה פרק הוא מחליף.
בעקבות שטף הספרים ושטף הביקורות עליהם כאן בפורום, אני מעלה סקירה\ביקורת נוספת לביקורת ספרות חזיון תעתועים של א. בראב

הפעם על הספר שברי אדם - ד. (דבורה) נויגרשל.
אני אצלול ישירות לכריכה, העלילה תגיע תכף.

מחויבת להזהיר | המון ספויילרים - בערך תקציר של הספר.
היכונו!

כריכה:
בלי המון פרטים, בלי בלגן.
היא יחסית מינימליסטית. שברים, שמתקשרים ישירות לשם הספר (שברי), וצללית של דמות מטושטשת. (אדם?)
לדעתי משרתת יפה מאוד את הספר, מאזנת את המתח שבו.
[כריכה מצורפת בסוף]

שם הספר:
אז שם הספר, מקפיץ אותנו מיידית אל תוך הספר, אל העלילה עצמה.
ולמה?!
לגיבור הסיפור קוראים, איך לא?! אדם! (כאן נכנסנו לדיון מעמיק האם שם הספר נבחר בגלל שם הדמות הראשית, או להפך, {מה שיותר הגיוני לדעתי} ועד כמה זה נכון...)

אז שברי אדם.

אדם שניידמן שלנו שבור מאירועי העבר שלו, אך אל דאגה. הוא אוסף אותם, חוזר בתשובה ומרכיב את עצמו מחדש.

ז'אנר:
והנה חידוש.
מתח!
אבל כאן מגיע המפנה. כמו בספרים של נויגרשל, המתח הוא לא קלאסי, כמו שהתרגלנו, מתח של אקדחים, יריות, דם וכו'. לא.
המתח והפעולה מתרכזים דווקא בפן הפסיכולוגי יותר, קריאת האדם שעומד מול אדם - מאסטר בקריאת שפת גוף, עדיין לא אמרנו - ועל פי הנתונים הללו, הוא מתעמת עם האויבים שלו.


כתיבה וסגנון:
גם כאן, אופייני לנויגרשל.
כתיבה יפה מאוד, לפעמים אפילו גאונית.
לעיתים נופלת בניסוחים יומיומיים ופשוטים יותר. לי העניין קצת צרם. אולי בתור כותבת, שבסיפורים מעין אלו מעדיפה להתנסח בצורה משלבית יותר גבוהה משפה מדוברת ביום-יום.

העלילה:
העלילה עצמה זורמת, רצה, עפה.
מרתקת ממש.
היו מעט קטעים שדילגתי, יותר אלו של התיאורים, היו הרבה כאלה, לדעתי. אבל יש כאלה שיאהבו.

תקציר העלילה:

אדם חוזר בתשובה ומגיע לגור ביישוב קטן שנקרא בשם: 'רמת אביגדור'. ישוב ססגוני, מצחיק, סוער ומעניין מאוד.

מיכאל הוא משהו כמו אב-בית של היישוב. דואג למכירות, הרצאות וכיוצא בזה.
פרט לכך, הוא גם משכיר את הדירה לאדם, שהוא בעצם בוגר מוסד, שחזר בתשובה ועזב את השירות אחרי... תכף נחזור לכאן.

עד עכשיו היינו בארץ. נצא לעולם הגדול.

אז ברחבי העולם ה-CIA, וגם הישראלים מחפשים אחרי אנטוניו, איטלקי אחד חמוד שמבריח חומרים מסוכנים, סחורות גנובות, כלי נשק וכדו'

יש גם את ברונו, ראש מאפיה נחמד ועצבני.

{ייאמר לזכותי, במהלך הספר קלטתי שאנטוניו וברונו - חד הם}

מעלה בעיה כלשהי, מבחינתי, בעלילה של הסיפור.

כל הסיפור, מהתחלה ועד הסוף, סובב אחרי כספות נעלמות כלשהן עם מידע סודי.
הן מוזכרות בהתחלה ממש, ובסוף.
הבעיה - שהקורא לא זוכר את זה בכלל. מבחינתו זה פרט מאוד שולי.
יהיו כאלה שיגידו שזו הגאונות, להפוך פרט שולי דווקא למניע של הכל.
אני לא חושבת כך. מבחינתי כקוראת, היה אפשר לחפש משהו יותר משמעותי מאשר כספות עם מידע סודי, שאנחנו לא זוכרים בכלל עד שמזכירים לנו את זה כש- "אה, בשביל זה היינו צריכים את אדם בכלל".
הייתי מצפה למשהו יותר משמעותי, שתוך כדי הספר נבין למה רודפים\חוטפים את אדם, ולא נישאר עם סימן שאלה עד שמזכירים לנו קטע זניח מתחילת הספר ואומרים לנו - "בגלל זה".
קיצור, יצאתי עם הרגשה של: ניסו למצוא סיבה לרדיפה דווקא אחרי אדם, הוסיפו קטע אחד בהתחלה, וסיימו את הסיפור.
הרגשה שלי.


בחזרה לעלילה:
ברונו רוצה את אדם לפיצוח הקוד של הכספות המדוברות. הוא שולח מישהו שעבד בעבר עם אדם בניסיון לגייס אותו לעבודה סודית ומתגמלת. אדם מסרב לעבודה.

כאן נכנס עמנואל לזירה. עמנואל הוא תמהוני כלשהו שהגיע לרמת אביגדור. כולם מזהים אותו כרפה-שכל ומשורר מוזר.
אדם, אלוף שפת הגוף והבעות הפנים, חושד בו.
עמנואל מנסה גם הוא להציע לאדם את אותה עבודה + מאיים עליו. אדם מתנע ממנו, ועמנואל עוזב את היישוב.

בסופו של דבר מסתבר שעמנואל (שנרצח על ידי ברונו ראש המאפיה) הוא ערבי-נוצרי, שעובד עם ברונו.



בעולם אחר,
דני גרינגליק (יש שם משפחה כזה??? נשמע כמו גלינג-גלינג) מופלל בהברחה של חומר מסוכן.
אשתו של דני חברה של אשתו של מיכאל מיודענו, המשכיר של אדם.
ומיכאל – כמה נחמד וברור, שולח את אדם, הסוכן לשעבר, לנסות ולעשות משהו עם גרינגליק המופלל האומלל.

אדם טס, כמובן... הרי אם לא איפה המתח?!
באיזה שלב הוא נחטף, ו- מגיע לאי הציפורים (נשמע מעניין לטייל שם קצת...)
כדי שהוא יסכים לשתף פעולה עם ברונו וחבריו בפיצוח הקוד של הכספות, הם מפלילים אותו בישראל, אבל אדם שלנו מסודר. הוא שתל בעצמו שבב איתור שרק חבר אחד טוב שלו יודע עליו.
החבר הטוב מאמין בחפותו של אדם ומגיע להציל אותו.
הכספות ניצלות גם כן.
סוף טוב הכל טוב.

המסר:
מואכל בכפית.
כתוב בעמוד האחרון של הספר בצורה ברורה. שחור על גבי לבן.
אם זה טוב או לא - תחליטו אתם. אני פחות אהבתי.
קצת היה מיותר.

חורים בעלילה:
קריאה ראשונה לא מצאתי. אם וכאשר תהיה קריאה נוספת, אעדכן 😉

הבטחתי איפשהו למעלה שנחזור לעזיבת השירות במוסד של אדם.

אוף.
מידי דומה. מידי מגרד.
אולי לא תואם בדיוק, אבל הרעיון. אני לא אנקוב בשמות ומי שמכיר – יבין.

אדם פיקד על איזו משימה (בעבר), הוא זלזל במודיעין מסוים על רכב חשוב ואז—
הנהג ברכב החשוד היה מחבל,
שרצח את אחותו של אדם ואת האחיין הקטן והמתוק שלו.
גיסו נשאר צמח.

וטאדם טאדם---
אדם פרש מהמוסד.

צפוי? מזכיר משהו?

עוד משהו-
ברונו איים על אדם באמצעות פגיעה בגיסו הצמח. ואז פתאום האיום נעלם.
לי זה נראה פחות הגיוני, יש לכם קלף תשתמשו בו, תסחטו את אדם, תעשו משהו.


טוב. נחזור לחיובי.
בכללי, ספר יפה ממש. כזה שלא עוזבים מהיד ומתאכזבים שהוא נגמר.

קטעים שממש אהבתי:
אני לא אכתוב אותם בפירוט, כדי שיהיה לכם חשק לקרוא, אבל בקצרה:
  • אהבתי את החתול האפור שאדם השתמש בו לגילוי ונטרול עוקבים. גאוני ומקורי.
  • וגם את שואב האבק, הכלב, והחתול שביימו חתימות חום של בני אדם. גם גאוני.

זהו.
עד כאן להיום.

נ.ב.
מומלץ מאוד!

נ.ב.ב.
הכריכה המובטחת:
1745261392277.png
גם את הסיפור הזה קראתי ב'מרווה'.
גם אותו קראתי עד פרק מסוים (באזור פרק 35) והפסקתי בגלל בעיות עם המנוי. (שבסוף אחרי חודשים ארוכים הסתדר).

הספר הוא פרי עטן של הסופרת פ. שטרן ובִּתָּהּ ג. ספרין.
ז'אנר: רגש.
דמויות ראשיות: דבורה, אלישבע, מימי ומלכי. שני זוגות של תאומות (בהתאמה).



ועכשיו, לביקורת.

נתחיל בכריכה:

כשראיתי אותה לראשונה לא הבנתי מה מטרתה, מה היא באה להביע. במרווה היה רקע של חוף וים. וכאן? ספירלה. כחול חום. משהו לכאורה לא ברור.
לקראת סוף הספר הכריכה מתחילה להיות ברורה ומובנת. (עכשיו אני חושבת שגם לצבע של הכריכה יכולה להיות משמעות...)

אגב, שם הספר 'השנייה הייתי'. אצלי היו לו שני פירושים. לקראת הסוף התבהר לי למה התכוונו המשוררות... בעיניי שם מעולה.
* מצורף קובץ תמונה של הכריכה *


תקציר העלילה:
הווה:

מימי מנהלת בביתה בית (כמו פנימייה) לבנות (אמריקאיות בעיקר) בחיפה על שפת הים. דבורי, בתה, שונאת את הבנות שמתגוררות איתה ורוצה שקט, סדר ושאמא שלה תהיה רק שלה...

במקביל, מסופר על העבר:
למימי יש אחות תאומה בשם מלכי, הן לא מסתדרות ביחד (בלשון המעטה...). הן גדלות, כל אחת מקימה בית. למימי אין ילדים, וכנ"ל לאחותה. כשהן בנות 25 (אאל"ט) נולדות להן אחיות תאומות. ההורים שלהן נהרגים בתאונת דרכים ליד הבית חולים במיאמי, עיר הולדתן. אחרי סיפור ארוך (אין מקום בתקציר... ועדיף גם שתקראו את זה, למה להרוס?...), כל אחת מגדלת תאומה אחרת.

סוף הספר:
דבורי, כועסת על אמא שלה שלא ספרה לה על התאומה שלה ועל זה שהיא בעצם אחותה (אבל למרות זאת עדיין קוראת לה אמא...).
היא מחליטה לחזור עם מלכי אחותה לחו"ל, לאחר שזאת מגיעה לארץ. מלכי ודבורי עוברות רעידת אדמה בטורקיה, מה שמשנה את כל הסיפור.

האחיות הגדולות משלימות לאחר שמאז ומתמיד לא היו בקשר טוב...
אחרי18 שנים דבורי ומימי מגיעות לקבר של ההורים שלהן.
ועוד...



עלילה:
מה אומר? לעלילה כזאת לא ציפיתי בכלל!!!

עלילה גאונית. מוקפדת מאוד וברמה גבוהה. לא גדושה מידי, אלא בטעם טוב.
עם כל מידע, דמות, פרט נוסף בעלילה הבנתי כמה היא מתוחכמת ובנויה בצורה מצוינת. עלילה כל כך מדויקת שמטורף לחשוב שנעשתה בדואט. בעיניי עוד נקודה לזכותן.

נקודת מפנה מעניינת, שלא חשבתי עליה הייתה רעידת האדמה. מה שנתן לסיפור תפנית וגרם לי לקרוא ביתר שקיקה...

עוד תפנית (דיי מתבקשת),הלידה הפתאומית של מימי אחרי 18+ שנים, שהייתה כמו יציאה מהקופסא, לא חשבתי בכלל שזה יגיע. הופתעתי שם מאוד. למרות שלא ציפיתי לזה, אני מניחה שכדי לסגור פינות זה היה מתבקש.

התפנית הכי מוצלחת בעיניי הייתה הקורונה. חמש שנים אחרי, ופתאום לחזור אליה (וגם לצחוק... על מה שאז לא היה מצחיק בכלל...). זה היה טוויסט מוצלח מאוד. ולמרות הרבה דמעות שהזלתי בין הדפים, היו בו גם קטעים מצחיקים. בהחלט, לא הייתי חושבת שלשם ילך הספר.



סיום:
לדעתי הסיום מתחיל כמה פרקים לפני פרק הסיום.
המהלכים מתחילים להיסגר. (הערה: ראו 'חורים בסוף של הסוף---').

מתח טוב. היו הרבה קטעים שממש הרגשתי שאני חווה ומרגישה את האווירה כמו הדמויות. ממש דמיינתי את המהלכים במוחש...



חורים בעלילה:
מקריאה ראשונה, לא מצאתי


'חורים בסוף של הסוף---':
כאחת שמאוד חשוב לה שכל חלק בעלילה יסתיים בסופו של דבר, יהיה ברור וסופי, בלי להשאיר קצוות אחרונים פתוחים, קצת הפריעו לי קצוות שלא היו ברורות או סגורות לחלוטין. יכול להיות בגלל חוסר רצון של הסופרות לעסוק בחלקים הללו, רצון שלהן לתת לכל אחת אפשרות לדמיין את הסוף בכוחות עצמה או הרצון לסיים את הסיפור כמה שיותר מהר כדי להוריד לדפוס לפני פסח. בכל מקרה הקצוות לא ממש משנים, אבל עדיין קצת מציקים...

הנה כמה נקודות לא פתורות:
המפעל: מה היה בסוף עם המתחרים? הקורנה הגיעה השוק קפא, העסק שמלכי רצתה להפריח בישראל נתקע, אבל מה עם המפעלים והעסק במַיַאמִי?

לאן הולכות בסוף דבורה ואלישבע? הן נשארות במיאמי? חוזרות לחיפה?.

ה"קורונה": איך נתנו להן לטוס למיאמי כשקורונה דיי משתוללת בחו"ל וגם בארץ? מלכי בפועל חוזרת למשפחה שלה, אבל מה עם מימי? (ואולי גם עם דבורה ואלישבע) הן רוצות להיתקע בחו"ל בפסח והלאה?...
בעיניי, נקודה שהן לא ממש חשבו עליה... (אלא אם כן, זה היה ממש בהתחלה, הן היו שבועיים בבידוד ואז מימי ואלי גם התאומות השניות היו בחו"ל פחות משבוע, זה לא ממש מסתדר כדי לחזור לארץ באזור פורים [שמאז השמיים נסגרו, אאל"ט...]).

אולי מה שכתבתי כאן זה אובר ביקורת לא כל כך רלוונטית, אבל בגלל שזה ספר ברמה עם עלילה טובה (ומפתיעה) הייתי רוצה ומצפה שגם העלילה תהיה מושלמת (או נכון יותר, מדויקת)...


עד כאן הביקורת.
אשמח לקרוא הערות/ הארות.
מנסה פעם ראשונה לכתוב סקירה/ ביקורת, מקווה שיצא טוב :)

כמה מילים לפני:
את הסיפור קראתי בהמשכים ב'מרווה לצמא', מאזור פרק 55 בערך פספסתי, היינו מנויים ופתאום המרווה כבר לא הגיע, חיכינו שבוע, שבועיים, ואפילו חודש (!) ואז ביטלנו... (אל דאגה, אחרי כמה חודשים החזרנו את המנוי...).

הייתי חייבת לקרוא את הסיפור, כ"כ התחברתי אליו. אז לפני כמה שבועות הייתי בבני ברק, קניתי ושמרתי לפסח.
והנה, הגיע פסח, ישבתי והשלמתי בשקיקה את המשך הסיפור...


אחרי ההקדמה, עכשיו לביקורת.

זהו הספר השני של
@-מיכל אופק- (את 'באה בלילות' שלה קראתי רק בגלל שהתחברתי לסגנון הכתיבה במהלך הקריאה של הסיפור בהמשכים).
כתיבה בז'אנר רגש.
דמות ראשית/ גיבורת הסיפור: תמי נוימן.



כריכה:
מבט ראשון (באשכול של הספרים החדשים): כריכה חמודה. אבל מה הקשר? כשרפרפתי על הפרק האחרון, ראיתי שנולדה לתמי בת.
מבט שני: אחרי שקניתי את הספר פתאום נזכרתי שבעצם היה "אימצה" לכמה שבועות את אושי ומכאן הצבע של העגלה...

מילה על שם הספר "ביקשתי לתת", כשמו כן הוא. מבטא בצורה ברורה ופתוחה את הרצון הנכסף של תמי להיות "אימא". לתת.



עלילה:
עלילה מיוחדת, רואים שנכתבה מניסיון של מישהי שממתינה.
היו פרקים שבכיתי בהם המון!, היו פרקים מצחיקים וגם כמה פרקים שרק רציתי שיעברו:sne: (כמו בכל ספר יש פרקים יותר מעניינים, ויש פחות)...
ספר שנותן פרספקטיבה וטיפה מכניס את הקורא לחוויות, רגשות, תחושות ומחשבות של נשים מצפות...


הקטעים עם יעקובי, האח הקטן של תמי מוסיפים המון. הדו שיח שהם מנהלים לאחר שתמי מגלה את הפנקס ומה שרשום בו כל-כך מרתקים. דו שיח שלך ילד בן תשע שהפה שלו מפיק משפטים של מבוגרים (כלשונה של תמי), נותנים עוד נקודת עלילה מיוחדת בתוך סיפור מיוחד ויפה.


הפרקים שנסובים על אושי ומשפחתו מרתקים. אהבתי כ"כ את נעמי, אחותו הגדולה. את הסבתא. את תמי שנאבקת, נאנקת, מתגברת ומתמודדת. השיחות שלה עם לאה. התקווה שהיא מפיחה.



חורים בעלילה:
אחרי קריאה ראשונה, לא מצאתי חורים.

מה שכן, כאחת שהבדלי שעות בסיפור מפריעים לה (זה לא ממש חור, אבל עדיין...) וכל פיפס חייב להיות מושלם ומדויק, יכול להיות שהיה איזה חור פצפון, אבל לא משהו גדול או מפריע.
אנחנו הרי בני אדם, ותמיד יהיו פשלות...



דמויות:
מרתקות, משלימות פסיפס מהמם של סיפור. הרבה גיבורים וגבורה אחת, ראשית.
כל דמויות בנויה טוב. לא סותרת דמות אחרת. משלימה עלילה אחת, סוחפת ומרתקת.



סיום:
הפרק האחרון, קיטשי. כמו שציפיתי. אבל מובן. בסוף נולדת לתמי וישראל בת.
סיום כללי, ברור ויפה. אין קצוות פתוחים.
רף מצוין. סיפר מותח (מבחינת עלילה), מרגש עם מבט שונה, שהצליח להשאיר אותי מרותקת עד הרגע האחרון, עם דמעות ועקצוצי מתח (וגם להשאיר אותי ערה עד מאוחר בליל שבת...).




עד כאן הסקירה והביקורת.
אם יש לכם מה להעיר (ויש לכם הרשאה לכתוב כאן), אשמח לקרוא. גם בפרטי.
ובכן, חבריי לכתיבה, הנה אני כאן בציון דרך היסטורי חסר תקדים ובעיקר חסר תכלית: ההודעה ה-4000 שלי!
אז חשבתי לעצמי – מה אפשר לכתוב לכבוד המאורע? שיר הלל? מונולוג דרמטי? פרק נוסף בסדרת סיפורים מצוצים? ואז הבנתי: זה בדיוק הזמן לטור מצחיק. כי אם כבר חוגגים, אז בסטייל - או לפחות עם כמה בדיחות גרועות...

אך לא לפני שאכתוב תשובה לשאלה שבוודאי מנקרת בראשכם (כן כן, אני יודע מה אתם חושבים):
"למה? למה חשוב לספרן לשבור את ההיסטוריה של עצמו..?"
שאלה מצוינת! וגם אני שאלתי אותה לפחות 3999 פעמים בדרך לכאן, אבל כמו תמיד,
מילים הן כמו גרעינים - ברגע שאתה מתחיל, אי אפשר להפסיק.
מילים הן כמו טור נוסף מבית היוצר של
@שועל ספרות - ברגע שאתה מתחיל לצחוק אתה לא מפסיק.
מילים הן כמו סיגריות - ברגע ששאפת אחת, השנייה והשלישית.. בוא יבואו.
מילים הן כמו ספרים.. (הופסס..) - כשאחד נופל, סימן שכל השאר בדרך אליך (הארון קרס..)
מילים הן כמו הנפש בעצמה - מתרחבת והולכת בלי גבול ומידה.
מילים הן כמו בבואה של הנפש - טוב הגזמתי עם המילים...

נתקדם הלאה.
עם כל הכבוד למילים.. כשאני מנסה למדוד 4000 הודעות שמכילות מילים ורק מילים.. אני מבין שזה גדול עלי..!
כי זה מספיק כדי לכתוב את כל העיתונים והמגזינים החרדים (משפחה, בקהילה, יתד נאמן, המודיע, המבשר, מרווה לצמא, המחנה החרדי, כפר חב"ד, הפלס, בית משיח, שחרית, קול העיר, העדה, רגע, זמן, כדור, טעימות, קול פליי, זרקור ועוד ועוד) שיצאו בחודש האחרון..
לתעד את כל העיצובים ש@כלבוניק החליף משניה לשניה..
למלאות את כל האשכולות ש@מרשמלו מחקה..
לפתח סיפורים מהתגיות של פרוגמטי...
להתחרות במלל שנשלח לנו מרשימת התפוצה המדהימה של @הדוויג..
לכתוב 5 ספרי בישול עם מתוכנים של @ה. בקר - כולל בדיחות בצד (מי לא אוהב מתכון עם פאנץ'?).
לתת במתנה הודעה לכל ניק שנרשם אי פעם לפרוג..
ואפילו להתחרות במספר הלייקים ש- @אוראל סולטן מרעיף כאן על החבר'ה..
או במספר ההודעות ש @א. פרי כתבה על הוצאות הספרים ומעלליהם..
או במצעד הפרגונים בקהילת הצלמים.. 'אלופה. מהמם. ממיס וכו' וכו'". הבנתם את הכיוון...
וכמובן.. גם מספיק כדי שכל חברי הקהילה יכתבו יחד ספר אחד על... נניח, "איך לשווק סיפור גרוע..."

אבל בואו נהיה כנים – 4000 הודעות זה בעיקר הרבה מאוד מילים. מילים שנשפכו על המסך, מילים שחיפשו מוזה ומילים שגררו ביקורות כמו "זה נחמד, אבל חסר לי עומק בדמות של שפיגלמן". או "זה סיפור מדהים. אבל יש עוד משהו לשפר, לשנות, לשכתב, לנסח". ובמילים אחרות למחוק מה שכתבת..

אז תכלס' מה זה 4000 הודעות? סך הכל, עוד דוגמה למישהו שלא יודע מתי להפסיק...

"ומתי אותו גאון שלא מפסיק לקשקש.. הגיע לכאן?", ובמילים אחרות "איך הכל התחיל?" אתם שואלים בסקרנות עד אימה..
אוקיי, שאלתם יפה תקבלו תשובה הגונה...
הספרן' התקבל לקהילה בתאריך 11/1/24 ב- 18:20 בערב
זו הייתה שורת פתיחה קצרה וצנועה באשכול - חתמתי ונושעתי..
משם, כלומר כבר באותה הודעה... - זה התגלגל לראיון משעשע במיוחד (בעיקר את עצמי..?), שהתואר - "שורת פתיחה קצרה וצנועה" מוטל בספק - בעיקר התיאור האחרון..

ומאז זה המשיך במספר הודעות עטורים בחמישה סימני שאלה, שלושה סימני קריאה, ויותר מדי התנצלויות על כך שאני מפריע.
אבל כמה הודעות אחרי זה כבר הרגשתי בנוח, ושיתפתי סיפור שהסתיים במשפט הדרמטי -
"בפניה הראשונה הוא שבר את ההגה בתנופה נמרצת לכיוון ההפוך ממנו הוא בא,
חזרה לשורשו, חזרה לביתו, כעת הוא חוזר לבית אבא..."

עד היום אני לא בטוח מה זה בדיוק אומר... אבל זה נשמע עמוק. תודו!

ובין לבין הגיעו התגובות..
לצד הפרגונים הרבים גם ביקורת בונה, יסודית, מוצקה, נחושה, הורסת, משדרגת, מאכזבת, מפרגנת, מזלזלת, קנטרנית, נחמדה, חסרה, מלאה, צוננת, חמה, מזוייפת, מתחנחנת, חסרת טעם, חסרת ריח, דלגתי, שכחתי, תשלימו, נגמרו לי המילים.. כמו:
"יפה, אבל המשפטים הללו קצת קלישאתים", ו"הסוף חזק, אבל מה עם ההתחלה?" או, "הכתיבה ברמה מאוד גבוהה אבל הכתיבה ספרותית, ובאיזשהוא שלב זה נהיה קשה לקריאה..." , או, "ואוו, הכתיבה ממש ברמה גבוהה, כיף לקרוא אותה. אין הרבה כאלו בימינו. איך לא עלו עליו? כזאת קריירה לא אמורה להיות ארוכה", וגם, "הפריעה לי בעיית קצב. שים לב לסלנגים שהשתחלו לסיפור", וכן, "לא כ"כ ברור שזה פתיח", וכמובן התגובה הקלאסית, "כמה תגיות כתבת? זה דורש הרבה יצירתיות"...

אבל מה שהורג אותך.. מחשל אותך, ובכל פעם מחדש הבנתי – הכתיבה הזו היא לא רק תחביב, היא צורך הישרדותי, בערך כמו מוקי התוכי.. בשבילי.

מכאן לשם, מצויד במלאי פרגונים, וביקורות בונות עד להתפקע.. המשכתי הלאה במסע הכתיבה..
עוד טקסט קצר, עוד ביקורת בונה, עוד הערה שובבה, עוד טור ארוך לנשות חסרי דעת, עוד דיון בלתי נגמר, עוד דיאלוג של 20 שורות שנמחק כי "זה לא באמת קורה ככה במציאות". עוד אתגר שנמחק - כפי שחוקק אדון מרפי. עוד 18 שורות שמחציתם נמחקה, והפעם לא על ידי... עוד כותרת דרמטית שנמחקה בעקבות פניות מהציבור...
עוד אנקדוטות משעשעות מחיי היומיום וטורים שבהם ניסיתי להעצים "תינוקות" בהומור בוטה , כמו -
אתה חשוב
למרות שאת
האשפה
הורדת שוב..

אתה מתחשב אובר..
למרות שבספונג'ה

אתה עובר...

ואפילו תובנות אפלות מבית היוצר..
אדם חי על זמן שאול,
גורלו לוטה בערפל סמוי
והוא מגלם תפקיד ניצב,
במשחק הגדול של חייו

הפרצוף האמתי שלך,
זה לא מה שאתה סוקר במראה,
או מה שאתה משקף לסביבה
אלא מה שאתה מרגיש עמוק

בתוך לבבך

הספרן במקצועו מתמחה בקטלוג ספרים,
החייט במקצועו מתמחה בתפירת בגדים
הסנדלר במקצועו מתמחה ביצירת מנעלים
אתה כגבר מהווה בסיס למשפחתך הקטנה
אתה כגבר תופר את עלילות ילדיך במו חייך
אתה כגבר מתמחה בקטלוג חיים של רכים ונבוכים
שמחפשים מסדר ומכונן בחייהם הצעירים


וכמובן – כל אותם פוסטים שבהם השקעתי יותר מדי מילים כדי להגיד משהו פשוט כמו "אני אוהב את הסיפור/השיר הזה". או "למה לא מגיבים לי" או "למה חשוב לא להגיב לי"...

כמו כל כותב בקהילה, נתקלתי ברגעי שיא במסע הזה... ולרגל המאורע.. החלטתי לשתף אתכם - מעריצי הרבים....
כשקבלתי מייל מהאקר ערבי - "אדוני מעוניין לקבל הצעת עבודה או שעבודה מערפי לא טוב?"
שליחת צ'ק ללא כיסוי בעקבות תביעה משפטית שקבלתי מ @קראנצ' פיסטוק על פוסט שלטענתה הוציא את דיבתה רעה..
כשכתבתי שיר על תגיות, להצדיק את קיומם, ולמחרת נמחקו הבתים הראשונים...
כשמישהו התבטא על הפוסט "גאוני וחכם לקח מצוין מפורים, לאו דווקא על בעל ואשה"
כשמישהי כתבה בתגובה לשיר 'העצמה' שכתבתי: "כמעט בא לי להיות גבר עם כאלו העצמות. חזק ברמות שלא הכרנו". (לא כדאי!)
כשמישהי כתבה בתגובה להעצמה: "אני היחידה שהמשפט הזה צרם לה?" ומעטים החרו אחריה...
כשחטפתי על הראש: "תמהני כיצד העליתם על דעתכם כי בנושא כה קריטי והרה גורל של הדקדוק בסגולות קלה כבחמורה, אשר יסודתו בהררי קודש - על זה נאמר: "טובל ושרץ בידו!!!!"
אותו רגע שבו הבנתי שכתבתי תגובה של 800 מילים על טקסט שמורכב מ-50.
לקבל תגובה על טקסט שחששת לפרסם, במיוחד כשהתגובה היא: "מדהים! שילוב של הומור חצוף עם מסר עמוק!"...

כשמאמר שכתבתי - "עת לצחוק ועת לבכות - סיפורו של סרטון אחד קטן". על קצין בשם מוטי שמיר ז"ל שלחם בגבורה בשביעי באוקטובר, הגיעה לידי האלמנה רויטל שמיר שטרחה להגיב עליו כמצורף כאן-


או הרגע שבו מישהו שלח לי הודעה פרטית:
"רק רציתי לספר לך
שהס' שלך על
משפחת ביבס ריגש אותי מאד מאד..
כבר עבר זמן מאז שבכיתי על המצב,
החזרת אותי לשם.
שה' ישלח לנו את הגאולה בקרוב. אמן!"


כשכתבתי לאם שכולה סיפור על בנה שנפל במלחמה.

בהחלט מרגש, ומדהים, מה שמילים יכולות לעשות.

אבל איך אפשר בלי טפיחה על השכם...
כשמאמר שכתבתי, קיבל תשע סקירות, מאות תודות, ועשרות הפניות בפרוג...
או מאמר שהתברג לראשונה בניוזלטר של פרוג..
" זה אות כבוד!" כתב לי @הכלבויניק
ומאז, קבלתי מדליה נוספת על המאמר - הסכסוך ישראלי פלסטיני מבוסס על רקע דתי או לאומי?

אבל לא הכל דבש..
כי במסע הארוך הזה עברתי לא מעט תסכולים.. כמו קטע שכתבתי באחד האתגרים, קטע שנון ומוצלח שזכה לעשרות פידבקים, כפול ומשולש מרוב הכותבים.. ובאיזה מקום זכיתי...? עדיף שלא תשאלו..
ואם כבר מדברים על מסע מרתק שעברתי.. כדאי לרפרף על מסע לא פחות מרתק, המסע של גבריאל..

והמסע הארוך, הסיזיפי והמייגע כל כך.. גרם לי להבין כמה דברים. לדוגמא..:
אם לא הייתי כותב כאן, כנראה הייתי מסיים לפחות שני ספרים. אבל בינינו, למי יש זמן לכתוב ספרים כשיש כל כך הרבה הודעות לכתוב?
כשאתה מגיע להודעה ה-2000, אתה מבין ששלושים אחוז מההודעות שלך הן תגובות בסגנון "מסכים לגמרי!".
אם כתבת סיפור וחשבת שבזה סיימת, הפורום יזכיר לך שלעולם לא באמת סיימת. תמיד יש עוד משהו לשפר, לשנות, לשכתב, לנסח, ובמילים אחרות למחוק מה שכתבת..
שיש הצדקה לכתוב העצמה גברית גם בפורום שרובו נשים. אבל אל תהיה צודק תהיה חכם..
שגבר יכול לעשות אינסוף טעויות ועדיין הוא יוכל למשוך 'מהעצמה' עידוד והעצמה....
שיש מושג כלאים שנקרא 'הַסְגַּבְרָה' (באנגלית: Mansplaining, הלחם בסיסים של המילים "הסברה" ו"גבר") מצב שבו גבר מנסה להסביר לאישה דבר מה באופן מתנשא, ובייחוד בנושא שבו היא מתמצאת יותר ממנו.
שישנם נשים שהשכלתם התורנית עולה פי כמה מאשר גברים. ומנגד, גברים שהשכלתם הקולינרית עולה פי כמה מאשר נשים.
שיש לי הרבה כח לדבר עם עצמי...
אם מישהו כותב "נחמד, אבל לא התחברתי" – זו לא הזמנה לפתוח מאמר תגובה של 12 פסקאות.
דיאלוגים טובים הם כאלה שגורמים לקוראים לחייך או להזדהות – אבל תמיד יימצא מישהו שיגיד לך, "זה נשמע קצת מאולץ".
שהביקורות הכי קטלניות מגיעות תמיד אחרי שאתה משוכנע שסיימת לערוך את הסיפור "לגמרי".
שאנשים תמיד ינסו למצוא משמעות עמוקה בהודעות שלך, גם אם ניסית רק להצחיק.
לפעמים הסיפור שלך באמת טוב, אבל כולם עסוקים מדי במריבות על "האם מותר לכתוב עם רווח כפול?".
אין דבר כזה "יותר מדי סדנאות כתיבה". תמיד יש עוד זווית להאיר, עוד טיפ לגלות, ועוד דרך לשכנע אחרים.. שפשוט "אין להם את זה"....
כותבים בפורום הם קהל מיוחד. הם יודעים להחמיא, לבקר לפרגן ולצחוק – בעיקר עם עצמם ותו לא...!
אל תשלב בסיפורים - טקסט בערבית, שלא תקבל הצעת עבודה מפתה שתזרוק אותך למרתפי השב"כ...

אבל אם יש דבר חשוב שבאמת למדתי - זה שכותב אמיתי תמיד שואל את עצמו: "למה אף אחד לא מגיב לי?!"
כי בואו נודה באמת – אין דבר מביך יותר מלפרסם סיפור שהשקעת בו שעות, ימים, או (אם אתה כמוני) שנים, ואז לראות איך הוא יורד מטה ברשימת הפוסטים, נטוש ובודד כמו מוקי תוכי לאחר מקלחת..

לצורך כך כתבתי מספר תגובות שיכולות לשפר את המצב.. (לא לשכוח אחר כך להחליף שם משתמש..)
'איזה 'פאנץ' מדהים! מדהים איך הצלחת לשלב בין מסר עמוק להומור חצוף'...
או, 'תודה לעצמי על הפרסום הזה, ממש נהניתי לקרוא את זה שוב'..

אבל זה מה יש.. ואסור לקחת ללב. כי זה שהכותבים בפורום לא תמיד מגיבים, זה לא אומר שהסיפור שלך לא מצוין. זה אומר שהם פשוט... נו, אנשים...
אה.. עוד דבר שלמדתי.. אין דבר כזה הודעה שאי אפשר לסיים עם אימוג'י של 🤔.

אוקיי צחקנו, גלגלנו עיניים, פרגנו, הרמנו גבה, ואף התרעמנו.. אז מה הלאה אתם מהרהרים לעצמכם..
אז האמת, אני לא יודע מה יביאו ההודעות הבאות, אבל אני די בטוח שהן ימשיכו לכלול צחקוקים על טורים הומוריסטיים, אנקדוטות מחיי היומיום, טורים שמעניינים רק אותי, סיפורים גדולים על החיים, פאנצ'ים חדים, ובעיקר - לדחוף את עצמי להפסיק לתקן כל הודעה פעמיים אחרי שפרסמתי אותה...

אז תודה מראש לכל אחד מחברי הקהילה כל אחד בשמו הטוב יבורך, שקרא, כתב, הגיב, ביקר, פרגן, התווכח, צחק, גלגל עיניים, עיקם אף, הרים גבה, ולבסוף סימן לייק, בלעדיכם, המסע הזה היה הרבה פחות מעניין.
וכמובן תודה מובהקת למנהלים היקרים @מ. י. פרצמן @ניהול קהילת כתיבה שמשקיעים ממרצם ומזמנם לטובת החברים. כמו גם מנהל פורום מאמרים @הדוויג שיש לי כלפיו הרבה הכרת טובה.

אז יאללה קדימה, לעוד 4000 הודעות של יצירה, כתיבה, ובעיקר – בכיינות על חוסר פידבק....
:unsure:

ספירת העומר

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

אתגר AI

תספרו 50... תזכורת • אתגר 252

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק צה

א לְכוּ נְרַנְּנָה לַיי נָרִיעָה לְצוּר יִשְׁעֵנוּ:ב נְקַדְּמָה פָנָיו בְּתוֹדָה בִּזְמִרוֹת נָרִיעַ לוֹ:ג כִּי אֵל גָּדוֹל יי וּמֶלֶךְ גָּדוֹל עַל כָּל אֱלֹהִים:ד אֲשֶׁר בְּיָדוֹ מֶחְקְרֵי אָרֶץ וְתוֹעֲפוֹת הָרִים לוֹ:ה אֲשֶׁר לוֹ הַיָּם וְהוּא עָשָׂהוּ וְיַבֶּשֶׁת יָדָיו יָצָרוּ:ו בֹּאוּ נִשְׁתַּחֲוֶה וְנִכְרָעָה נִבְרְכָה לִפְנֵי יי עֹשֵׂנוּ:ז כִּי הוּא אֱלֹהֵינוּ וַאֲנַחְנוּ עַם מַרְעִיתוֹ וְצֹאן יָדוֹ הַיּוֹם אִם בְּקֹלוֹ תִשְׁמָעוּ:ח אַל תַּקְשׁוּ לְבַבְכֶם כִּמְרִיבָה כְּיוֹם מַסָּה בַּמִּדְבָּר:ט אֲשֶׁר נִסּוּנִי אֲבוֹתֵיכֶם בְּחָנוּנִי גַּם רָאוּ פָעֳלִי:י אַרְבָּעִים שָׁנָה אָקוּט בְּדוֹר וָאֹמַר עַם תֹּעֵי לֵבָב הֵם וְהֵם לֹא יָדְעוּ דְרָכָי:יא אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתִּי בְאַפִּי אִם יְבֹאוּן אֶל מְנוּחָתִי:
נקרא  7  פעמים

לוח מודעות

למעלה