• משתמשים יקרים!

בשל עבודות תחזוקה הערב, ייתכן שהאתר יהיה סגור לפרקי זמן שונים לצורכי תחזוקה.
    זוהי סגירה מכוונת, ונועדה לשפר את ביצועי האתר, לטובתכם.
    בתקווה להבנה. תודה על הסבלנות!

עזרה עזרו לי! האם זו הונאה?

פרידא

משתמש מקצוען
עברתי ל"סלקום חשמל" לפני כחודשיים. מאז לא קיבלתי חשבונית ולא שום אות חיים. ניסיתי מס' פעמים להתקשר. לא מצאו חשבונית, הבטיחו שיחזרו אלי ולא חזרו.
שבוע שעבר התקשרה מישהו ואמרה שהיא מ"סלקום חשמל" ויש לי שם חוב של 1500 ש"ח. שאני אביא לה פרטי אשראי לשלם את החוב. שאלתי אותה איך יש חוב אם עוד לא מצאו את החשבונית, אני מחפשת אותה הרבה זמן. אז היא טענה שהחשבונית תצא רק ב-21 לחודש. אז איך נוצר החוב אם עוד לא יצאה חשבונית? בלה בלה בלה.. כדי שלא יווצר חוב וניתוקים כדאי לך לשלם. בקיצור, היא ממש רודפת אחרי! מתקשרת כמה פעמים ביום. עכשיו. מי אמר שהיא מסלקום? תשלחי חשבונית ואני אשלם אותה. היא טוענת שלא יכולה כי עוד לא יצאה חשבונית. כששאלתי אותה איך אוודא שהיא מסלקום וזה ממש מוזר בחיים לא פנו אלי מחברת חשמל מיוזמתם שאשלם עוד לפני שיצאה חשבונית (וגם אחרי...) היא ממש נפגעה וטענה שכבר גבתה כסף ככה מהרבה לקוחות וברגע שאני אשלם היא תשלח לי מיד קבלה.
זה הגיוני? מישהו עבר לסלקום וככה עובדים שם? מתקשרים ללקוחות לקחת את הכסף? עכשיו אני נזכרת שבעצם הבאתי לה את פרטי האשראי כשנרשמתי אליהם. אז מה היא צריכה אותי? היא טוענת שהיא צריכה את האישור שלי לפני שהיא מבצעת תשלום. זה ממש מוזר. כל חודש היא תתקשר אלי לקבל אישור?

shimשימי

משתמש סופר מקצוען
עברתי ל"סלקום חשמל" לפני כחודשיים. מאז לא קיבלתי חשבונית ולא שום אות חיים. ניסיתי מס' פעמים להתקשר. לא מצאו חשבונית, הבטיחו שיחזרו אלי ולא חזרו.
שבוע שעבר התקשרה מישהו ואמרה שהיא מ"סלקום חשמל" ויש לי שם חוב של 1500 ש"ח. שאני אביא לה פרטי אשראי לשלם את החוב. שאלתי אותה איך יש חוב אם עוד לא מצאו את החשבונית, אני מחפשת אותה הרבה זמן. אז היא טענה שהחשבונית תצא רק ב-21 לחודש. אז איך נוצר החוב אם עוד לא יצאה חשבונית? בלה בלה בלה.. כדי שלא יווצר חוב וניתוקים כדאי לך לשלם. בקיצור, היא ממש רודפת אחרי! מתקשרת כמה פעמים ביום. עכשיו. מי אמר שהיא מסלקום? תשלחי חשבונית ואני אשלם אותה. היא טוענת שלא יכולה כי עוד לא יצאה חשבונית. כששאלתי אותה איך אוודא שהיא מסלקום וזה ממש מוזר בחיים לא פנו אלי מחברת חשמל מיוזמתם שאשלם עוד לפני שיצאה חשבונית (וגם אחרי...) היא ממש נפגעה וטענה שכבר גבתה כסף ככה מהרבה לקוחות וברגע שאני אשלם היא תשלח לי מיד קבלה.
זה הגיוני? מישהו עבר לסלקום וככה עובדים שם? מתקשרים ללקוחות לקחת את הכסף? עכשיו אני נזכרת שבעצם הבאתי לה את פרטי האשראי כשנרשמתי אליהם. אז מה היא צריכה אותי? היא טוענת שהיא צריכה את האישור שלי לפני שהיא מבצעת תשלום. זה ממש מוזר. כל חודש היא תתקשר אלי לקבל אישור?
למה צריך להסתבך
פשוט תתקשרו בעצמכם באופן יזום לסלקום ותוודאו את הפרטים.

דרך אגב באתר שלהם יש את כל הפרטים וגם החשבוניות https://cellcom.co.il/selfcare/UpdatePayment/

בגדול סלקום זה חברה אמינה ולי אישית אין איתה בעיות.

Sara led

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
היא ממש נפגעה
זה ממש מוזר.
כל פקידה מתחילה מבינה שאנשים חשדניים בטלפון ויודעת איך לנסות להגיע לאמון לדוגמה הפעלת מנגינת ההמתנה או פתרונות אחרים.
להיפגע כבר ממש נשמע שיש לה על מה...

אפכא מסתברא

משתמש סופר מקצוען
מוזיקה ונגינה
עריכה תורנית
היה דיווח שהמשטרה תפסה כנופיה שהוציאה פרטי אשראי מקשישים באמתלאות כפי המתואר לעיל, בהתחזות לחברות תקשורת. מה שאת מתארת זו בפירוש הונאה - האם היא מתקשרת ממספר חסום? בכל מקרה, כדאי לפנות למשטרה. סלקום בוודאי לא מתנהלת כך, ואין למסור פרטי אשראי למי ששואל בטלפון, ויציג את עצמו ככל שירצה.

אוריגמי

משתמש סופר מקצוען
עיצוב ואדריכלות פנים
אין כזה דבר לשלם בלי חשבונית. חשבונית היא דרישת התשלום הרשמית.

וכמו שכתבו, הכי טוב (תמיד, לא רק במקרה הזה) לתת את פרטי האשראי רק כשאתם התקשרתם לחברה- ולא כשהם מתקשרים אליכם.

ההדר שבהדר

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
אבל מעניין איך בדיוק אליכם התקשרה מ"סלקום חשמל", בדיוק כשעברתם ולא שילמתם עדיין, כאילו היא ניחשה שעברתם, או שהיא עובדת שם ומנסה להוציא את הכסף מ"חוץ לשעות העבודה", או שפשוט היא באמת הפקידה שם. (כי אם אלי יתקשרו מסלקום חשמל אני לא יבין מי הם בכלל)

יהודי פושט

משתמש פעיל
שיהיה ברור לכולם, לא קיים כזה דבר בחברות ובמקומות עסקיים מבוססים להוציא אגורה בלי קבלה/חשבונית!!
אני רואה שיש מספיק עצות לעיל כיצד להתמודד עם המתחזה (לכאורה)!!
בהצלחה!!

זהבית87

משתמש מקצוען
היה לי גם מקרה מוזר עם סלקום (לא חשמל)
לפני כחודש
ביום רביעי ב 5 אחה"צ התקשר מישהו ממספר נייד ואמר שהוא מסלקום. הוא אמר שהמסלול שלנו נגמר (ידע בדיוק איזה מסלול יש לנו 2 ב 50) וכרגע החשבון של החודש הבא עומד על 325 שח
אמרתי לו שזה מאד מוזר כי לא קיבלתי התראה בחשבונית שאני לקראת סוף המסלול, והוא אמר שיעזור לי לסדר את זה.
הייתי ממש עסוקה אז וביקשתי ממנו שיתקשר אלי בחמישי בבוקר כדי שנסדר את זה, אמר שהוא יתקשר ויסדר והכל יהיה בסדר
בחמישי בבוקר זה פרח לי מהראש ובראשון התקשרתי לסלקום
הפקידה אמרה שהכל בסדר ואין שום מסלול שנגמר
סיפרתי לה מה היה, והיא אומרת לי: מתי התקשרו אלייך בשעה 5? אני רואה שמישהו היה בתיק שלך (!!!!!)
אמרתי לה מה המספר ממנו התקשרו אלי, היא בדקה ואמרה שהמספר הזה לא שייך אליהם/למי שנכנס לי לתיק, וכנראה זה היה סתם במקרה, מישהו הקיש ת.ז. שגויה וכו וכו ונכנס אלי (קשקשה בלע"ז)

מה שאומר, שמישהו מבפנים משתף פעולה ומעביר מידע על הלקוחות

מבריק הפלא

משתמש סופר מעניין
תודה
פשוט אין לי אומץ מולה. אני גם יודעת את הדברים הנ"ל אבל כשהיא מתקשרת היא מצליחה לבלבל אותי , ברמה שהטלפון שלי כבוי מהבוקר בלחץ שמא היא תתקשר...
אין צורך להיות בלחץ.
כשהיא תתקשר (אתה אמור לראות ע"פ המספר) אפשר לא לענות
או לחילופין דברתי עם עו"ד והוא אמר שעדיף לשלם בשיק ולכן אני רוצה חשבונית ולשלם בדואר.
(החוק מחייב לאפשר מספר אופציות של תשלומים ולא רק באשראי)

יהודי פשוט !!!

משתמש צעיר
כל פקידה מתחילה מבינה שאנשים חשדניים בטלפון ויודעת איך לנסות להגיע לאמון לדוגמה הפעלת מנגינת ההמתנה או פתרונות אחרים.
מנגינת המתנה אינו מספק !!!
בכל מקרה של ספק - אל תעבירו שום פרט מזהה !! אלא תתקשרו בחזרה למספר הרשמי של החברה, ולא מה שקבלו בטלפון
אם אתם דווקא רוצים לחזור לאותו פקיד/ה תוכלו לשאול שם ו/או איזו צוות ולבקש להפנות אליהם !!!
הדרך הכי קלה לזיוף הוא בשיחה נכנסת

טוב מאוד

משתמש מקצוען
אני בסלקום חשמל. אין דבר כזה תשלום ללא חשבונית!

מבקש שלום

משתמש צעיר
תפנו למשטרה אולי יעזור...

חשמל

אמנות העימוד
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עימוד ספרים
עריכה תורנית
היה לי גם מקרה מוזר עם סלקום (לא חשמל)
לפני כחודש
ביום רביעי ב 5 אחה"צ התקשר מישהו ממספר נייד ואמר שהוא מסלקום. הוא אמר שהמסלול שלנו נגמר (ידע בדיוק איזה מסלול יש לנו 2 ב 50) וכרגע החשבון של החודש הבא עומד על 325 שח
אמרתי לו שזה מאד מוזר כי לא קיבלתי התראה בחשבונית שאני לקראת סוף המסלול, והוא אמר שיעזור לי לסדר את זה.
הייתי ממש עסוקה אז וביקשתי ממנו שיתקשר אלי בחמישי בבוקר כדי שנסדר את זה, אמר שהוא יתקשר ויסדר והכל יהיה בסדר
בחמישי בבוקר זה פרח לי מהראש ובראשון התקשרתי לסלקום
הפקידה אמרה שהכל בסדר ואין שום מסלול שנגמר
סיפרתי לה מה היה, והיא אומרת לי: מתי התקשרו אלייך בשעה 5? אני רואה שמישהו היה בתיק שלך (!!!!!)
אמרתי לה מה המספר ממנו התקשרו אלי, היא בדקה ואמרה שהמספר הזה לא שייך אליהם/למי שנכנס לי לתיק, וכנראה זה היה סתם במקרה, מישהו הקיש ת.ז. שגויה וכו וכו ונכנס אלי (קשקשה בלע"ז)

לנו היה אותו סיפור, רק כאן ה'פקיד' הציג את עצמו כנציג של בזק, ואמר שהמסלול שלנו נגמר, וצריך לחדש אותו, ואיזה חבילה אתם רוצים ובלה בלה בלה, ובסוף כדרך אגב ביקש את פרטי הכרטיס, כדי לחדש את ההוראת קבע.
הכל היה נשמע מאד אמין, הוא היה נשמע אדם מאד סמפטי וסבלני, רק היו כמה דברים מחשידים. א. שזה היה ביום שישי בשעה שתים בצהרים, והיה נראה לנו מוזר שהבן אדם עובד בכזו שעה. ב. שחידשנו חבילה תקופה קצרה קודם לכן, ואיך היא נגמרה כ"כ מהר. וג. איך אין להם את פרטי האשראי אם עד עכשיו הם גבו כל חודש.
מה שהוא הסביר, שברגע שנגמרת החבילה, נמחקים כל הפרטים שלנו. אני לא הסכמתי לתת את פרטי האשראי, ואמרתי שאחזור אליהם ביום ראשון. הוא התוכח, והסביר שכיון שנגמרה החבילה, אם לא נחדש אותה, החל מהרגע לא יהיה לנו קו, עד שנחדש את החבילה. זה היה נשמע עוד יותר מחשיד, ולכן ניתקנו את הטלפון. כמובן שאחרי בדיקה, שום חבילה לא נגמרה, ושום קו לא נותק.

אולי מעניין אותך גם...

אשכולות דומים

נחמה רכנה מעל סלסלה מלאה מטפחות, וחיטטה בה בקדחתנות, היא לא מצאה שום דגם מתאים ליום יום, הכל היה מידי מעוטר ומסולסל, וחנות הנדוניה החסידית שערכה בה את הקניות, נקראה בשם היומרני "מרכז הפאר והנדוניה", והן הביאו את הבגדים המכוערים והמצועצעים ביותר שהצליחו למצוא.
הראיה שלה הטשטשה מעט כשהתרוממה מעל הסלסלה, החנות נראתה לה כמו גוש זהוב-לבן-שחור מנצנץ, לאט המבט שלה התמקד, והעיניים שלה סקרו קיר גדול ומעוצב, מלא בסינרי מותניים מנצנצים מעומס אבני סברובסקי, מוצעים למכירה במחירים מופקעים לחלוטין.

'וואסע שירצל', הקול שלה התפנק כשהיא הגתה את המילים שהיוו את שגרת ערב שבת שלה כילדה, היא נהגה לתחוב את הפנים שלה לתוך הסינר הלבן שאימה חגרה בעת הדלקת נרות, ולא הסירה אותו עד שהלכה לישון.
היא זכרה בעיקר את הריח, ריח של מבשם ארונות, מעורב בשמץ של חומרי ניקוי, מעט תבלינים, וריח מיוחד של הגוף של אמא, ריח טוב.
היא בחנה את המחירים בסקרנות, לא, היא לא תקנה כאן, למרות שהיו לה תלושים שהקנו לה את כל הקניה בחינם, מימן אותם ארגון הכנסת כלה של החסידות, ומרכז הפאר והנדוניה, היה בבעלות אחד מהחסידים המקורבים ביותר למלכות, ולא פלא שהוא זכה שכל התלושים של הכנסת כלה, מכובדים רק בחנות שלו ובחנות של בריינא, אבל מי קונה בחנות של בריינא?
נחמה הציצה בתלושים, כל החנויות שהופיעו היו שייכות לאנ"ש, יש רק חנות אחת נוספת לנדוניא, 'בריינא', היא תלך לחנות של בריינא, גם אם השוויגער שלה תתפוצץ, היא לא צריכה לדעת על זה בכלל.
היא לקחה כמה מטפחות ראש, העבירה את התלוש, שהיה בכלל מעין כרטיס אשראי, ורק מסיבות היסטוריות המשיכו לקרוא לו 'תלוש' בקורא המגנטי, ויצאה מן המרכז המפואר, בדרך לפסאז' החשוך ביותר בכל גאולה.

היא ירדה כמה מדרגות, וכבר הריחה את הריח ההוא שכולן בשכונה ידעו שיש למוצרים שבאים מהחנות שלה, ריח הנפטלין שהיא לעיתים חשבה שהיא מחבבת.
לעומת מרכז הפאר, האור שבקע מפלורוסנטים עייפים ומרצדים בתקרה הגבוהה של החנות הצפופה, הקשה על נחמה לראות את הצבעים האמיתיים של הבגדים שהיא ניסתה למצוא, ובריינא דידתה אחריה עם פנס ביד, רעש כפכפי הסול שלה נעצר מדי כמה שניות, כי בריינא לא יכלה גם לצעוד וגם לצעוק.
הנכדות של בריינא היו הכתובת לצעקות, הן היו כבר בחורות גדולות, וניסו לעזור לה לסדר קצת את החנות, היא לא ניחנה בתכונה של האצלת סמכויות, ואת כל ההוראות שלה נתנה להן תוך כדי תנועה, כשהיא נעצרת ומחפשת את המילים, מתרגמת אותן מיידיש לעברית, ויורה אותן אל הנכדות המבולבלות, שעומדות עם ערימת ציפיות ביד, ושואלות מה לעשות איתן כעת.

היא דווקא אהבה סדין מיושן עם איזה שיק מגניב, משהו שיכניס את חדר השינה לאווירת רטרו מעודנת, גם מגבות שהזכירו לה את סבתא, ושטיח אמבטיה ממש מקושט מדי, שאין לה מושג איך הוא צנח לחנות הזאת, כי היא בחיים לא הייתה מדמיינת למצוא שטיח כזה בחנות כזאת, הוא התאים יותר לחנויות שאנטי כאלה, הודפסו עליו פילים הולכים במעגל אינסופי.
אבל היא יכלה לקחת את כל המציאות האלה, ולהשליך אותן חזרה לססלאות המתכת של החנות, ולקחת רק את הפנינה הזאת. על הקיר ממש, מחובר בסיכות ללוח שעם, היה מוצמד 'וואסע שירצל' מושלם ממש.

'את זה לא!!!' בריינא ממש צעקה, את יכולה לקחת הכל מכל הקולקציה, יש לנו דגמים עם אפליקציה ממש יפה, תחרה, ריקמה, אבל את זה לא! הבנת את זה?
היא הנהנה, שילמה על הפריטים האחרים, ויצאה מהחנות.
עכשיו היא צריכה לעלות אל הדודה שלה.

הדודה לא הסתכלה עליה מוזר כשביקשה ממנה עט ומחברת, וגם לא נבהלה מהבקשה שלה לשאול את משקפי השמש שלה, היא היתה רגילה לבקשות של נחמה. כאשת הסוד שלה, היא לא סיפרה לאף אחד על ההרגל המוזר של נחמה לעלות אליה, להחליף בגדים, ולצאת לשוטט ברחוב יפו בהופעה שונה ומשונה בעיניה.
יותר מזה, לנחמה היה שם ארון משלה, והיא יכלה להיכנס ולצאת בכל עת, גם מפתח של הבית היא קיבלה.
יש מצב שהדודה שלי הצילה את החיים שלי, היא הרהרה, בשעה שנדחקה לשמלה המוזרה ביותר שמצאה בארון של בת הדודה שלה זכרונה לברכה, היא לא מתה, אבל היא חיה היום באירלנד עם שליח כלשהו, ואין לדודה מושג מה הם עושים שם בכלל.
יחד עם משקפי השמש והשמלה הצבעונית מדי שהיא לבשה, בריינא לא תזהה אותה, ככה היא קיוותה. היא שינתה את קולה לקול בס כמעט גברי, וסיפרה לבריינא שהיא עיתונאית שמתמחה במגזר החרדי, וחשוב לה לשמוע את הסיפור שלה.

בריינא חפרה, אולי קדחה זאת המיליה המתאימה, היא היתה כל כך טרחנית ומשעממת, שזה הדהים את נחמה, שהזדהתה מול בריינא בשם העט: 'מיטל שובלין'.
אין לה מושג איך נפלט לה השם הזה, היא לא התכוננה לפרט הקטן הזה שבריינא תשאל אותה לשמה.
בסוף כשהרגישה שהסיפור לא יוביל אותה לשום מקום שקשור לוואסע שירצל המיוחד הזה, היא פשוט קמה מהשרפרף והצביעה באמצעות העט לכיוון הוואסע שירצל שהמשיך לדהות על לוח השעם.
מה הסיפור של זה? היא שאלה, זה נראה לי בגד ממש מסורתי, יש לך קשר נפשי עם הבגד הזה? יכול ממש לעניין את הקוראים, היא הוסיפה מהר את המילים, כדי שלבריינא לא יתעורר החשד שזאת אותה כלה צדקת ועניה מלפני שעה.
זה הביאה לי הרבעצען בכבודה ובעצמה, היא התרגשה כשסיפרה: היא הניחה אותו על הברכיים, ועם הידים היא נופפה במעגל מעליהם שלוש פעמים, ואחר כך כיסתה את העינים כמו בהדלקת נרות, הקול שלה נשנק טיפה, ואחת הנכדות הושיטה לה כוס מים.
מהיום שפתחתי את החנות, זה תלוי כאן, ואנחנו רואים ברכה לא נורמלית, היא החזיקה לה את פרק היד כשהיא הזדקפה מהשרפרף המקביל, דמותה הגוצה בכפכפי הסול, מושכת אותה לעבר דלת החנות.
מכאן לא יצאה כלה אחת בלי לקנות משהו, את שומעת?
אחת לא, ואני פה כבר ארבעים שנה, לא עשיתי פרסומת אחת במקומונים, אבל כולן יודעות שאצלי קונים, כן ריח של נפטלין, לא ריח של נפטלין, כל כלה משתמשת במצעים שלי, זה כבר שתי דורות ככה.

נחמה עמדה מול החנות, היא לא ידעה כל כך מה לחשוב, היא מאוד הבינה את בריינא, שהרשתה לה בסוף לצלם את השירצל בטלפון שלה כשאף אחת לא תראה, אבל מה שיש לה זאת תמונה, תלושים, וכרטיס אשראי שיש לו מסגרת כל כך קטנה, שבטוח לא תדרוש הקשה של קוד סודי באף קניה.
היא התרווחה על הספה בבית של הדודה, ושלפה את הטלפון, היא הקישה על התמונה וביצעה חיפוש תמונה בגוגל, אולי היא תמצא תמונה דומה מאיזו קולקציה שעדיין מייצרת אותה, אולי לחנויות חסידיות בניו יורק יש אתר אינטרנט? זה היה אבוד מראש.
היא הופתעה מהאתר שהיא מצאה תמונה כמעט זהה לו, אלי אקספרס, תחת התיאור: "יפה 100% כותנה לבן חדרניות סינר נשים מותן סינר" הופיעה תמונה נהדרת של וואסע שירצל תאום לאותו אחד שהיה ממוסמר שם לקיר, היא התרגשה וכמעט שמטה את הטלפון מהיד.
כרטיס האשראי שלה עבר בקלות את מחסום שלושת הדולרים, ולא עבר חודש והיא אספה את החבילה מחנות הירקות הסמוכה לביתה, שהיתה גם מעין סניף דואר ונקסט ושיין, היא פתחה את החבילה בציפיה, ולאחר קריעת שתי עטיפות מציקות, היא החזיקה בידה את הוואסע שירצל המושלם בתבל, לא מקושט מדי, לא מנצנץ, לא מנסה להיות אביזר קישוטי מעיק - וואסע שירצל כמו של בריינא.

בלילה היא חלמה שהיא שוכבת במיטה, חגורה בסינר המיוחד שלה, כל הבית ריח של ריהוט סנדוויץ וטרי ממלא את חדר החדר, ופתאום דמותה של בריינא יוצאת מהקיר, ופונה לעברה עם מספריים גדולים ביד, גוזרת את האוויר בקול מתכתי מלחיץ, היא מנסה להתנגד, אבל בריינא של החלום גדולה, היא הופכת אותה בקלילות על הבטן, מתירה את הקשר הרפוי ביד אחת, וביד השניה ממשיכה לאיים עם המספריים, לוקחת את הוואסע שירצל מאלי אקספרס, ומסתלקת.

עוד לפני שהתחיל הבוקר, היא כבר עמדה מול החנות של בריינא, רועדת באימה קלה, היא יודעת לזהות חלומות אמיתיים, וזה היה אחד מהם.
בהתחלה בריינא היתה לבבית, היא זכרה את הקניה שלה, ושאלה אותה אם היא מרוצה מהאיכות, אבל אז נחמה סיפרה את האמת, ובריינא נראתה כועסת, ואחר כך הוציאה מהשקית שלה את הוואסע שירצל הסיני, ובריינא התפוצצה כמעט.
'בואי איתי לרעבעצען!!!' היא האדימה, לא הגיוני מה שסיפרת, את הרי כלה ויש לי חזקה שאף כלה לא יוצאת מהחנות בלי לקנות משהו, איך זה יכול להיות? אני חייבת שתבואי איתי לרעבעצען עכשיו.

בריינא נעלה את החנות, ובאותה אחיזה מטרידה בפרק היד, היא התחילה לגרור אותה בין רחובות השכונה, הן חצו כבישים בסערה, גרמו למכוניות לצפור, בריינא הלכה ישר כמו מיסטר בין בסרט ההוא שהם ראו בסתר אצל הדודה, עברה בתוך חצרות פרטיים עם עשביה בגובה המותניים, וירדה במורדות מעוקלים מרוצפים בשאריות אבני מדרכה באופן פרוביזורי.
נחמה אפילו לא ידעה איפה הרעבעצען הקשישה גרה, היא הכירה רק את מגורי האדמו"ר המפוארים ליד המוסדות, ואת הרעבעצען הצעירה וחמורת הסבר שהיתה מוקפת בגבאיות קשות ואלימות, שפעם אחת חייכה אליה חיוך כמעט טבעי, ונחמה ראתה בזה סימן לכך שהיא ראויה לברכה.

כאן בבית הזה? היא תהתה כשראתה את החצר הפראית ביותר שיכל מישהו לדמיין, עצי פרי גדולים הצלו עליה, וערוגות של עשבי תיבול הציפו אותה מכל עבר, זה היה כמעט מבוך שהיה מפוצץ בקסם.
הן עברו גדר חיה אחת, ואז ראו את הרעבעצען עובדת בחצר, היא הרימה את הראש הישיש שלה מתוך דלי קומפוסט ענק שהיתה שרויה בתוכו רובה ככולה, ושלחה אליהן חיוך מקסים כל כך.
אחיזתה של בריינא בידה של נחמה נרפתה מיד, היא נראתה לפתע כל כך שלווה ובוטחת, בחיים נחמה לא היתה מדמיינת את האופציה שהיא תראה אותה ככה, העינים שלה כמעט נעצמו, והיא נשארה שם לעמוד ככה גם אחרי שהרבעצען נכנסה אל הבית.

הרעבעצען הזמינה אותן פנימה, אם החוץ היה בוסתן מהמם, הפנים היה זריקה לשנות החמישים, ריהוט מושלם בעיניה של נחמה, מינימליסטי להחריד, רווי פורמייקה בקווים ישרים, מפות קרושה קטנות עיטרו את ראשי הרהיטים הספורים שהיו פזורים בסלון בחינניות, ונורות חלשות האירו את החלל הזה.
חלון זכוכית מחוספסת בצבעים שונים ודהויים, מחולקת לחלקים שונים ובזוויות חספוס שונות, הכניסו אור ממרפסת קרקע מלאה בעציצים ירוקים, זה היה כמו לראות את החלום שלה במציאות, זה הרגיש הרבה יותר חלום מהסיוט עם בריינא.
למעשה היא לא היתה משוכנעת לגמרי שהחלום ההוא לא ממשיך כעת.
והן שקעו לתוך תה חלש ומתוק, ועוגיות שקדים, ושיחה כל כך מתוקה שהיא היתה אסירת תודה להשגחה שגילגלה אותן לכאן, האוויר כאן היה קדוש בקטע טוב, אמת פיעמה בבית הזה, אמת של כיף והנאה צרופה, בלי פחד ובלי שיפוטיות.

הרבנית? היא פנתה לרעבעצען, היא לא הרגישה שמתאים שהיא תאמר את התואר שלה ביידיש.
קוראים לי ביילא, ענתה הרבנית, מתסכלת בהתלבות על הוואסע שירצל שנחמה שלפה מהשקית הירוקה שלה, זה כל כך מהמם, היא לחשה, ליטפה את התחרה המינימליסטית שהקיפה את הסינר, מיששה את הבד בידיה, זה מזכיר לי משהו, היא אמרה פתאום.
בידים רועדות קצת היא לקחה את השירצל, הידקה אותו אל גופה כשחצתה את החדר לכיוון רהיט פורמייקה משונה, מעין שולחן או ארון נמוך עם רגלים מוצלבות, עליו מגשים עמוסי נרות שעווה לבנים וזקופים.
היא התיישבה על הדום קטן וסרוג שעמד ליד שולחן נרות השבת שלה, הניחה את הסינר על ברכיה, נופפה מעליו בתנועה מעגלית את שתי ידיה, ואחר כך כיסתה את עיניה למשך כמה שניות ארוכות.

נחמה היתה מאושרת.
היא חצתה את הכביש לעבר קיצור הדרך שהוביל אל ביתה דרך היער.
כשיצאה מתחום הראיה של עוברי הדרך, היא התחילה לדלג באוויר כמו ילדה קטנה, יש!! היא חשבה ואפילו לחשה בהתנשפות, יש!! לא סתם וואסע שירצל, אלא וואסע שירצל מאלי-אקספרס, מבורך על ידי הרעבעצען הכי מדהימה בעולם.
תודה לך ביילא, היא לחשה, תודה נשמה.
והמשיכה לדלג בשביל עד שנעלמה.
אשמח לשמוע מה יש לשפר.

אוצרות

יהודית:

שוב פעם היא בוחנת לנו את האוטו, כאילו היה אתרוג בשוק ארבעת המינים. מה היא רוצה מהסובארו המעוכה שלנו? היא לא נראית שודדת רכבים פוטנציאלית. במחשבה שניה- אף פעם לא ראיתי שודדת רכבים פוטנציאלית, כך שאין לי מושג אם היא דומה לה. בכולופן- אני חושבת שאין לה מה לחפש בשכונה האברכית שלנו. אם כבר לבזבז אנרגיות- שתלך לסביון או קיסריה. על רכבי היוקרה שם, שאני לא יודעת אפילו מה השמות שלהם- היא תרוויח הרבה יותר.

הדלת נפתחת לעגלה אפורה עתיקה למדי. שני בתוכה, חיים מתנשף מאחוריה. "חיים, אתה חייב לבוא רגע דחוף!" אני שוכחת לברך לשלום ולתת לו לנשום שניה. "אתה רואה את האישה הזאת שמתרחקת, זאת שליד האוטו של שולמ- אני לא מאמינה!! גם שם היא נעצרת ובולשת פנימה! אתה רוצה להסביר לי מה גורם לה לבחון את כל הרכבים בשכונה?!"

חיים המסכן לא מבין מה אני רוצה מחייו. "בלשית אשתי נהייתה, אה? אבל לא נראה לי שיש לה מחשבות זדוניות, אולי היא סה"כ רוצה לקנות יד שניה ומחפשת מישהו שמוכר".

אני מניחה אותו לנפשו ומחליטה לבדוק את הנושא עם עצמי. יש פה משהו מעבר. אני בטוחה. אחרת- מה גורם לאישה נורמטיבית שחוזרת מהעבודה מידי יום, לעצור ליד כל רכב מזדמן ולשלוח לעברו מבטים מצמיתים.

ארוחת הצהריים שבישלתי כל בוקר קוראת לי מהכיריים, והיות שאף אחד מבני ביתנו לא אוהב צבע שחור בפתיתים שלו- אני נוטשת את אדן החלון. בכל מקרה המוזרה נעלמה משם, ואת מרים השכנה שמתקרבת לבנין, ראיתי כבר מלא פעמים.

בעבר, שרה:

היא סוגרת את הדלת מאחוריה ונופלת על הספה שמקבלת אותה כמו תמיד. הראש, הראש. שוב המיגרנה הגיעה בעיתוי לא מוצלח. הבוסית הפסיקה לסמפת אותה כמו בהתחלה. היום היא כבר ממש חטפה גערות. "את חייבת ללמוד להתמודד איתה!" כעסה גיטה, כאילו שהיא הלכה לקנות במכולת את ההתקפים הנוראים הללו. "אי אפשר להמשיך עם התירוץ התכוף הזה. או אני או המיגרנה. את מוזמנת להגיש לי את הבחירה שלך עד שני הקרוב. הסברתי את עצמי?" יבואו כל הארגונים ההומניטריים לזכויות אדם ויטפלו בדברים הדחופים באמת. אילולי ידעה שבלי לב פועם אין חיים- מזמן הייתה מפקפקת בקיום האיבר הזה אצל גיטה. נראה לה שזה נעים, כאבי הראש המטורפים הללו? שכיף להרגיש כאילו מליון קורנסים קודחים במוחך עד כדי איבוד השפיות?

הקורנסים המשיכו להלום בראשה עד ששקעה בשינה טרופה וגואלת.

היא קמה אחרי שעתיים כאילו לא היה התקף מעולם. השקט עטף אותה. השקט. הוא היה לה מוזר. השקט שלפני הסערה.

"אוצצצצצצצצצצרררררררררררררררררררררררררררר!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

היא הקימה שאגה אדירה ושעתה למטה. בכביש, על שפת המדרכה, חנה האוטו שלה. קופסת פח לוהטת. בתוכו הייתה הדבר הכי יקר לה בחיים. אוצר שלה.

יהודית:

ושוב צהרים. ושוב היא מתקרבת לטווח הראיה שלי. וכמו בכל יום, אני רואה אותה בוחנת את המדרכה. את הרכבים החונים לידה. בהחלטה של רגע, אני נועלת זוג של טבע נאות שאיבדו את צבעם כבר מזמן. יש לי כמה דקות עד שכולם יבואו. אני יורדת את המדרגות שתיים שתיים ונעמדת מצידו השני של האוטו. היא לא מבחינה בי, רק מביטה בחלון, בוהה. מקרוב אני מנסה לפענח את המבט שלה: יש בו עצב, ושני עיניים ריקות. היא עוברת למכונית הבאה. אני מאחוריה. הכפכפים שלי לא הדבר הכי אידיאלי למעקבים, אני מהרהרת. הם מקשקשים על האספלט ובאופן כללי דבר מסורבל שלא מתאים לצעידה חתולית מאחורי נשים מוזרות, ולמרות כל זאת- אין לי את הרושם שהיא שמה לב לקיומי. היא עסוקה במשהו. במה, רבונו של עולם, במה?

פיה ממלמל. אני מתקרבת עוד קצת. "או-צר---" היא מתלעלעת.

אוצר? היא מחפשת אוצר?? היא חושבת שהיא באתר ארכיאולוגי? האוצר המקסימלי שניתן למצוא פה זה חוב לחברת חשמל, או מגבעת עתיקה שידעה ימים יפים יותר.

אני סבה על עקביי בזריזות, באה שוב בכניסת הבנין. 'את לא נורמלית!' עצמי נוזפת בעצמי, משעמם לך בחיים עד כדי לעקוב אחר נשים מעורערות בנפשן?! אמא לשמונה ילדים, בת וכלה במשרה מלאה, תופרת ושדכנית לעת מצוא, שרק נשאר לה להבין לליבם של תימהוניים.

אינטואיציה פנימית אומרת לי שזה לא הסיפור. יש פה משהו אחר. העיניים שלה. היא לא הייתה עוד אחת מאלו שהסתובבו בשכונה. היא לא הזכירה את גאולה הצועקת, את עזרא עם הפרצוף מעורר החלחלה, ואפילו לא את יפה מאכילת החתולים. 'כל משוגע והזן שלו!' התעקש קול בתוכי. 'ורק אל תתחילי לאבחן לי אותה לפרטי פרטים. תניחי אותה לנפשה החולה ותשכחי מהסיפור הזה!'.

קולותיהם של ילדיי, העולים מחדר המדרגות, עוזרים לי לעשות זאת.

השעון מראה ששעת חצות עברה. בהנחה הגיונית שהוא לא משקר, אני מסיימת את המכפלת שמוצרי ביקשו, וטסה למיטה בשיגור ישיר. שניה לפני ששר השינה מכריע אותי סופית, עולה בתוכי תמונה של שתי עיניים עצובות, מחפשות.

"אמאאאאאאאאאא נעלמה לי הנעלללל!!" שמוליק הולך הלוך ובכה ברחבי הסלון, "תחפש מתחת הספה" אני מציעה פתרון בנאלי ויעיל תוך מריחת הסנדוויץ' של רחלי 'גם בקצוות כי אם לא זה חונק לי בגרון'.

שמוליק מצא את הנעל או שהחליט ללכת בנעלי שבת, כך לפי השקט היחסי שהשתרר בגזרה. "נו, ציפי, האוטובוס שלך לא ימתין עד שתכבדי אותו בנוכחותך המרשימה!" אני דוחקת בנערה שלי, העסוקה בהתיפיפות קולקטיבית אל מול המראה. נוחי יוצא עם שני למטפלת, שמוליק ורחלי מייד אחריו. אני פונה להכין את מנת הקפאין היומית שלי. ציפי שפספסה את האוטובוס מתישבת לידי באנחה עם כוס שוקו רותחת, ומדליקה את קל-קו בווליום שלו מבייש את התזמורת הפילהרמונית. "רק עוד עשרים דקות" היא נאנחת בקול נכאים. גם אני.

שתי דקות של שתיקה עוברות עלינו, ותמונה אחת מתחילה להבהב לי בזכרון. "ציפי, אולי יש לך רעיון?"

"רעיון למה?"

"למה יכול להיות שאישה אחת תסתכל בחלונות של רכבים, מה היא יכולה לחפש שם?"

"אממ... אולי היא רוצה לבדוק שלא שכחו שם תינוק?"

תינוק? אני מנסה לשחזר את התנוחה שלה. זה דווקא מתאים. אז מה קשור אוצר?!

בבת אחת נופל לי האסימון. כותרת של עיתון מהבהבת לי באדום צורח. אוצר שניידמן. בת שנה. נשכחה ברכב ביום קיץ לוהט.

שתי דקות נוספות של מחשבה, נוטעות בי רעיון.

בהווה:

עוד יום אפור וחסר תכלית נגמר. שרה משרכת את רגליה בכבדות במעלה הרחוב. מכונית כחולה נראית מצידו השני של הכביש, והיא ממהרת לחצות לכיוונה. מושבים פרומים בקצוות שותקים לה. היא מתעבת שקט. שקט הוא אכזר. הוא מתעתע. המכונית הבאה נצפית באופק ורגליה נושאות אותה לשם. צבע כסוף, דלת אחת עקומה קצת. אם רק הייתה שמה לב לכל הפרטים הטכניים- כבר מזמן היה לה דוקטורט לרכבים. אבל לא. עיניה תרות אחר דבר אחד- מה שלא יחזור עוד. ימיה עוברים בצל מה שהיה ואיננו, בחיפוש נואש אחר היקרה מכל, אוצר אחת קטנה בת אחת עשרה וחצי חודשים. זוג עיניים שחורות, גדולות ותמות, ופה קטן אדום שרק למד לומר 'אמא'. עיניה מרצדות על על הפח האפור, על כסא הנהג וכסאות הנוסעים ואז היא רואה אותה. תינוקת כבת שנה נמה שנת ישרים במושב האחורי.

"ת-י-נ-ו-ק-ת!!!!---------"

"יש פ-ה מישהו באו-טוווו"

ידיה מתנופפות לכל עבר. פיה מתייבש, וטיפות זיעה גדולות נושרות ממצחה.

אישה יוצאת מהבנין הסמוך. לוחצת על כפתור שחור, ומערסלת את התינוקת בזרועותיה.

"בואי" היא מניחה יד על כתפה הרועדת. "חיכיתי לך."

הן יושבות ביחד במטבח החמים. שרה רועדת בלי שליטה. יהודית מחזיקה את ידה, נוסכת בה כוח.

"שום טעות לא גרמה לכך ששני תישאר שם לבדה." פותחת יהודית, קולה רך. "אני השארתי אותה שם בכוונה, חמש דקות קודם לכן. אחרי זה, רק הבטתי בה מהחלון, בדקתי אם את מגיעה."

שרה נועצת בה עיניים תמהות.

"איך קוראים לך?"

"שרה".

"אמא של אוצר."

עווית של כאב חולפת על פניה.

"שרה," לוחשת יהודית, "גם אוצר שלך, זכרונה לברכה לא נשארה שם בטעות. אבא שלה השגיח עליה כל הזמן מחלונו. היה אחראי לה במאה אחוז. שום טעות לא גרמה לה להשאר שם, כי אם- רצונו.

הוא נתן לך מתנה, פקדון יקר לאחת עשר חודשים. את לא מעלת בו. נתת לו את כל כולך. מה שקרה כבר לא היה בידיים שלך.

את אמא של אוצר. את גם אמא של אוצרות נוספים. בת, אחות.

התפקיד של אמא של אוצר- נגמר. אך הקב"ה מניח לפתחך כל כך הרבה אוצרות אחרים להשקיע בהם את הלב.

התפקיד שלך, הוא רק לפתוח להם את הדלת.
התלבטתי אם לשים את הקטע הזה או לא.
זה מתחיל כמו סיפור בהמשכים, וזה גם דורש המשך, אבל תאמינו לי שכתבתי את זה סתם ככה ביום של חול בלי שום כוונות זדון לכתוב סיפור בהמשכים. אין לי שמץ של מושג איך ולמה כתבתי על הדמויות האלו (שהן דמויות מהחיים שלי למעשה) ואיך זה הולך להמשיך. האם גם אצלכם זה ככה?
טוב, אז הנה הקטע, אשמח מאוד לביקורות ואולי הצעות להמשך, ומי יודע, אולי תתנו לי את הכוח להמשיך את הסיפור.

בס"ד

לקראת הבוקר היא כבר ידעה מה עליה לעשות. היא התהפכה במיטתה, מעבירה במוחה את סדר הדברים, מה בדיוק תעשה, איך תגיד, מה תלבש.

השעה היתה מוקדמת מדי, אבל היא כבר לא יכלה לישון.

ומה אם זה יכשל? לא יצליח? ואם הפחד יתפוס אותה בשניה האחרונה? ואם הכל ישתבש?

היא הניחה את גופה העייף שוב על המיטה.

"אכבה את האור", חשבה. "אנסה לישון על זה עוד קצת".

נרדמה.

בשמונה היא קפצה מהמיטה. "אוי! כמה מאוחר! כמה מאוחר! איך לא שמתי לב??"

"נו, אין פלא", חשבה לעצמה בתסכול תוך כדי קפיצה מהמיטה וריצה לחדר האמבטיה, "כשמחליטים כל מיני החלטות הזויות בשעות הזויות מדי בבוקר, אז קשה אחר כך לקום".

***​

אושרית היתה מסוג הנשים שיודעות לעשות הכל לבד
אחרי כל כך הרבה שנים בהם חייתה בגפה, בלי בעל, בלי ילדים, כבר אי אפשר היה להתקיל אותה בשום דבר. ולא, לא רק מנורה ידעה להחליף. היה ברשותה ארגז כלים שלא יבייש אף שיפוצניק.

באותו בוקר היא קדחה במרץ בקיר. היתה לה תוכנית לשבור את קיר המטבח, לבנות אי ולארגן לה פינת אוכל קצת יותר נרחבת ממה שהיתה לה.

היא עצרה לפתע. "שמעתי דפיקות בדלת?" תהתה. היא הניחה את המקדחה על השולחן והלכה להציץ בקוקר.

"בוקר טוב יפית", פתחה אושרית את הדלת לרווחה ועל פניה חיוך. "מה מביא אותך אלי בשעת בוקר מוקדמת זו?"

יפית פזלה לכיוון המקדחה והצביעה על הקיר השבור בחלקו. "עוד שיפוץ?" שאלה בחיוך. "הגעתי לכאן כדי להזמין אותך להליכה. בעצם כבר התחלתי אותה ועברתי על יד ביתך וחשבתי שזה יהיה רעיון נפלא ללכת ביחד".

אושרית הרהרה. אמנם היא באמצע עבודה, אבל זו שעה נפלאה לצאת קצת. עדיין לא חם בחוץ ואחר כך יוכלו לשבת על כוס קפה בביתה ולפטפט קצת.

"אני נועלת נעלי ספורט ובאה". אמרה.

"אז איך הולך לך בכתיבה?" שאלה אושרית תוך כדי שעברו את הכביש לכיוון השביל שנמצא קצת מחוץ לגבולות העיר. היה זה שביל נוח למדי והן נהגו ללכת שם, ככה בתוך הטבע. אמנם ההליכה היתה פחות נוחה, אבל סבירה. השקט של הבוקר והנוף מסביב הפכו את ההליכה לטיול בפני עצמו.

"אני די תקועה" ענתה יפית. "זה לא שאין לי השראה, אני פשוט מרגישה שכבר אין על מה לכתוב. הכל כבר נדוש מדי. אני מרגישה שיש לי כל כך הרבה לתת מעצמי לעולם, להעביר מסרים, אבל אני כבר לא יודעת איך לעטוף אותם. על מה אכתוב? על משפחתיות? על זוגיות? סיפור הסטורי או אולי היסטרי? מתח או פנטזיה? הכל כבר יש, כבר קיים. כולם כותבים על זה. יש ספרי תראפיה, ספרי מתח, הומור, פנטזיה, משפחה, הסטוריה. מה יש לי להוסיף? נכון שאני יכולה לכתוב עוד ספר בסגנון, אבל יקראו אותו כלאחר יד וישכחו ממנו אחרי כמה ימים."

יפית הביטה כלפי מטה בתסכול. זה זמן מה שהיא רוצה להוציא ספר, אבל מרגישה ששום נושא לא יהיה מספיק חזק. לפעמים היא לא מצליחה להירדם בלילות, לפעמים יש לה חלומות משונים והיא חושבת שהנה, עכשיו יש לה נושא. אבל לאחר כמה שעות, החלום מתפוגג ועמו שברו.

אושרית הביטה בה במבט בוחן. "את יודעת?" מאז שהבנתי שככל הנראה אשאר לבד כל חיי, החלטתי ללמוד לעשות הכל לבד. וככה אני עושה כל מיני שיפוצים ועבודות בביתי. אף פעם לא חשבתי שעלי לשפץ עם איזה מסר מהדהד לחברות שמגיעות לבקר אותי."

יפית צחקה. "את באמת משווה? מה הקשר?"

"הקשר הוא שאני עושה דברים בשבילי ולא בשביל אחרים. אילו הייתי מנסה לשפץ בצורה עדכנית כמו שהולך היום, כנראה הייתי נתקעת איפה שאת נתקעת. אני לא מבינה, מה איכפת לך אם מה שאת כותבת יהדהד שנים ארוכות לאחר כתיבת הספר שלך? למה זה משנה לך אם המסר יעבור בצורה כזו או אחרת? אולי פשוט תכתבי וזהו. תכתבי סתם, בלי קשר. תכתבי על מה שאת רוצה עכשיו בלי לחשוב אם כבר יש כזה סיפור או לא, ואם הספר יהיה איזה פריצת דרך לא נורמלית."

יפית נשמה עמוק. הביטה כלפי מעלה ושוב הורידה מבטה.

"את צודקת. את צודקת. אבל גם במקרה הזה, זה לא רק בשביל האחרים, זה בעיקר בשבילי. אני לא רוצה לשעמם את עצמי. לא רוצה לכתוב על עוד סיפור נדוש ורק לחשוב איך אני משתילה את המסר ומסיימת עם הסיוט. אני רוצה ספר שיאתגר אותי, שאחיה אותו, ספר שאקום אליו כל בוקר כמו אל תינוק שזה עתה נולד שכל יום הוא חידוש עבורי ועבורו. כל חיוך שלו יאיר את לבי. אצפה בו גדל, זוחל, הולך, מדבר. אני לא רוצה ספר זקן, ספר שכבר כתבו אותו לפני. מן העתק הדבק כזה."

היא נאנחה. "את בטח לא מבינה אותי, אני...אני צריכה..." היא התקשתה להסביר את תחושתה. היה כאן משהו מעבר. מעבר לסתם סופרת שרוצה לכתוב. היה כאן משהו שאולי באמת רצה להיוולד, כמו תינוק. והיא התפללה לתינוק שיהיה כמו שמואל הנביא ולא סתם עוד תינוק. תינוק שישנה את פני המציאות בעולם.

אושרית הבינה לליבה. הבינה שלפעמים אין זה חכם לשכנע וללחוץ. יפית צריכה לפלס דרך לעצמה וזה לא משהו שקורה ברגע. אולי זה פשוט יתפרץ ממנה פתאום. אולי כמו שהבוקר היא החליטה לשבור את הקיר למטבח. נכון, זה לא ממש דומה, ואולי זה עוד דרך להוציא אגרסיות חבויות אצלה, או אולי הדרך הפסיכולוגית לפרוץ לעצמה דרך. אין ספק שהבדידות אותה חוותה לא היתה מבחירה אלא מכורח. כורח שניסתה למתק עם החלטתה שלא לחכות יותר ולא להפוך עצמה תלויה באחרים. אבל אין ספק שהיה זה קושי והיא הודתה בזה בפני עצמה. גם ליפית יש קשיים, גם אם חייה נראים אחרת מאלו של חברתה.

***​

"את מאחרת!" הגננת הביטה בה במבט מאשים וכועס. "אני מקווה שיש לך סיבה טובה לאיחור שלך. את מבינה שהייתי צריכה לדווח לאחראית על כך שלא הגעת והיא כבר שלחה אלי סייעת אחרת. אני מציעה לך להתקשר לאחראית ולבדוק איתה לאן עלייך ללכת עכשיו, כי פה כבר לא צריכים אותך היום".

אורנה התנשפה. היא קמה מאוחר היום ורצה כל עוד רוחה בה אל הגן בו היא עובדת כסייעת. מרוב מהירות לא טרחה לבדוק אם היו לה טלפונים. היא שלפה את הטלפון מתיקה. 10 שיחות שלא נענו. אויש, האחראית מן הסתם חיפשה אותה. איזה בושות.

היא חייגה בחזרה.

"שלום לך", ענה קולה של האחראית אדיש במקצת. "בוקר טוב וטוב שאת חוזרת אלי". אורנה התנצלה על הבוקר הלא מוצלח ושאלה לאן עליה ללכת היום.

"האמת היא שכרגע לא צריך אותך בשום מקום." הקול של האחראית היה מוזר, אדיש אבל גם, איך לומר? נקמני אולי?

"מה פירוש? איך..?" אורנה לא הבינה.

"תקשיבי אלי חמודה שלי, אני לא יודעת באיזה עולם את חיה, אבל אצלנו אין מציאות של טלפון על שקט או סגור, באף שעה משעות היממה, והייתי אומרת לך גם בשבת, אלא שכאן באמת אני לא יכולה חוקית לדרוש את זה ממך, אבל בשניה שיוצאת שבת ועד השניה בה היא נכנסת את זמינה! ברגע שהתקבלת לעבודה בגנים את צריכה להיות בהיכון בכל רגע!"

האחראית לקחה נשימה עמוקה והמשיכה לצלוף בלשונה: "אם את חושבת שאת יכולה לשחק ככה איתי ולהרשות לעצמך תירוצים כמו שעכשיו השמעת לי, אז את יכולה לקחת חופש ארוך ארוך, לישון כמה שאת רוצה, ולשים טלפון על שקט כל השבוע, אבל לא אצלנו!"

היא חיכתה כמה שניות עד שהמסר יחלחל.

"אבל אני מוכנה לתת לך עוד הזדמנות אחת. אחת בלבד! פעם נוספת כזו ואת מוצאת את עצמך מובטלת. האם אני ברורה מספיק?"

אורנה הנהנה בכוח, לאחר שניה שמה לב שהאחראית לא רואה את תנועתה בטלפון וענתה בקול רועד: "כן, בטח".

"יפה" האחראית חייכה לעצמה. "ועכשיו, עלייך למצוא דרך להגיע לטללים לגן נחשון. בשעה 12 בדיוק עלייך ללוות הסעה של ילדים מיוחדים חזרה לכאן. לאחר מכן אני משבצת אותך לצהרון. מחר את פותחת גן בשעה 7:00 ונשארת עד 17:00. כל טוב."

אורנה בהתה בטלפון. ליווי הסעה? של ילדים מיוחדים? אוי אוי, איזה סיוט! לא הילדים המיוחדים הם סיוט חלילה, אלא כח האדם שנמצא מאחורי ההגה שלא תמיד מסתנכרן עם הסעה של ילדים שזקוקים לכל כך הרבה רוגע ותשומת לב. בפעם האחרונה שעשתה זאת היה עליה להתמודד מול נהג שעלה על מעגל תנועה, נסע בתוך רחוב בניגוד לתנועה, עצר בפראות ברמזורים ולא הפסיק לקלל. והיא היתה צריכה להרגיע ילדים בוכים, לעצור מריבה בין שני אחרים ואיכשהו להצליח לא ליפול בין כל הסיבובים המהירים. היא הגיעה הביתה עם בחילות וכאב ראש. עד היום היא לא מצליחה להבין איך הורים נותנים לילדים שלהם לנסוע בהסעות כאלה איומות. כל מה שהם מקבלים בגן הולך לאיבוד אחרי שעה של הסעה כזאת.

אבל היא לא שופטת, היא יודעת שאין להורים ברירות והם כמו היא, שבויים של המערכת.

היא התקדמה לכיוון תחנת האוטובוס לקו שלוקח לטללים. האם היה עליה לממש את תוכניתה? האם עליה להמשיך בגנים מחוסר ברירה או שאולי? ושמא?

זכרון מחשבותיה מהלילה שעבר שב והכה בה. היתה לה תוכנית מסודרת, מאורגנת. אבל היא כל כך פוחדת! ואם זה לא ילך? לא יצליח? היום כמעט איבדה את מקום עבודתה. אין לה שום אופציה, שום אופציה! היא חסרת השכלה לחלוטין ובגילה המופלג אף אחד לא יתן לה הזדמנות שניה. לפחות יש לה תנאים סוציאליים טובים, חופשות מסודרות, פנסיה, אבל חוץ מזה היא מחוקה לחלוטין. אף אחד לא רואה אותה באמת, למעט הילדים החמודים בהם היא מטפלת וגם ההורים שלהם שאוהבים אותה מאוד. אבל איזה מן חיים אלה? ולמה היא לא מסוגלת לצאת מהבועה של עצמה?
נעים מאד, כייף לשתף לראשונה, בהתרגשות גדולה, סיפור שטרחתי לכתוב לאיזו תחרות.. ומרגישה שיש לו ייעוד להוסיף אור וחיזוק בעולם. תהנו.
שלושה שותפים באדם/הודיה בושארי

יש סיפורים מרגשים, יש סיפורים מחזקים, ויש סיפורי השגחה, בסיפור המוגש לפניכם יש את מכלול הדברים, כי הוא סיפור שקרה באמת!

לאמא שלי יש בספה שקע, 30 שנה שאמא שלי יושבת במקום הקבוע שלה, זר לא ישקע.

אני יושבת מולה על הפוף שלי. מדברת בהתלהבות והיא מקשיבה.

אתמול חזרתי מסופ''ש בסמינר ''ערכים'' לרווקות. והלב שלי דופק מאז בקצב אחר.

אני מספרת לאמא בעיניים נוצצות על האור של דרך התורה, איך גמלה בליבי ההחלטה לזרוק את כל הבגדים שלי לפח, ולצאת לדרך חדשה, לחזור בתשובה...

אמא שוקעת בספה עוד יותר, כעס מבעבע בה, אני מזהה מאוחר מידי שהיא לא אוהבת שום אור שנדלק בי.

היא מזדקפת, מתחילה למנות את כל מה שלא מוצא חן בעיניה. מורידה שלטרים.

אחד: החצאית המוזרה שאני לובשת.

אחד ושתיים: הבגדים שאני רוצה לזרוק.

אחד ושלוש: "כסף לא גדל על העצים!"

אחד וארבע: "לפחות תמסרי את הבגדים, אם לא למכור..."

אני מרימה עיניים לאמא, עיניי נפגשות בעיניה. לא חשבתי שתיקח כ''כ ללב.

"אז מה?" היא שואלת בשקט "נסעת עד נתניה כדי שיבלבלו לך את המוח?!" אכזבה שזורה בקולה.

"תמיד היית שקולה ואינטליגנטית" היא מרימה להנחתה "אני מתפלאת עלייך, ככה ליפול בפח??"

הפנסים בעיניים שלי נדלקים שוב, קוראים לזה ''אורות''.

"חבל שלא באת איתי אמא!" אני מנסה למתן את הקול המתלהב שלי, "זו השבת הראשונה ששמרתי, ואפילו לא הרגשתי איך שהזמן עבר... ההרצאות היו כאלה עמוקות..."

"טוב שלא טבעת" אמא צינית, ואני ממשיכה בחצי טון "גיליתי שם את בורא עולם, את התורה הקדושה---"

"זה ברור שיש בורא לעולם!" אמא קוטעת אותי, ואני מתכווצת לתוך הפוף. נוגעת ברצפה.

"ומה קשור בורא עולם לחצאית שאת לובשת? את נראת כמו עם וילון אמבטיה!"

אני מסמיקה בשביל החצאית של דנה, התחננתי שתתן לי אותה אחרי הסימפוזיון של מוצ''ש, דווקא אהבתי אותה ממש.

הפנסים בעיניי נכבים. "החצאית..." אני משלבת אצבעות, משפילה עיניים... "כי לא הייתי מסוגלת לצאת מהמלון כמו שהגעתי לשם..."

"ואז מה?" ממשיכה אמא להקשות "ואז עלה איזה רב ולימד אתכן שצריך לזרוק את הבגדים לפח? זה מה שמלמדים הרבנים שלך?"

הדלת נפתחת, ואני נעמדת, מתכוננת לברוח מהמשפט שדה שנכפה עלי.

"היי יפיתוש!" אבא נכנס נושק למצחי. "ברוכה הבאה יקירה! איך היה בנופש?"

"זה לא נופש אבא" אני צוחקת, מפשירה מהמתח שהיה עד עכשיו, "זו שבת ערכים..."

"ערכים?" אבא מרים גבה.

"בוא תשמע עם איזה ערכים חזרה הילדה שלנו" אמא לא משחררת...

אני נאנחת. מתיישבת בחזרה על הפוף, שנאנח גם הוא.

שניהם מולי מביטים בי בשאלה, "ככה כנראה מרגישים בבית דין של מעלה" אני נזכרת באחת ההרצאות ששמעתי.

אמא קוטעת את זכרונותיי.

"הרב אמר ליפית שאסור לה ללבוש יותר את הבגדים שלה, מכנסיים גופיות וכל השאר,

אבל גם אסור לה..." הקול של אמא עולה טון. "אסור לה למכור או למסור לאחרות כי זה נקרא....הכשלה" אמא מנסה להיזכר במילה הנכונה.

"להכשיל" אני מתקנת בשקט.

"להכשיל את מי?" אבא לא מבין.

השתרר לרגע שקט. אני יודעת שזה קרב אבוד מראש.

הורי אנשים מדהימים, שעובדים מהזריחה עד השקיעה כדי לפרנס את הבית.

דואגים כל הזמן שיהיה לי טוב, ולא יחסר לי דבר.

תמיד לבשתי בגדים יפים, ואפילו מותגים. כדי שארגיש שווה, שאהיה כמו כולן.

ועכשיו, איך אסביר להם שאסור לי להעביר את הבגדים שלי לאחרות, כי הן תכשלנה בבגדים לא צנועים, מחוסר ידיעה, בדיוק כמו שאני לא ידעתי עד השבת האחרונה...

"ולכן, אני מתכננת לרוקן את כל הארון שלי, זורקת הכל לפח... בלי נדר..." אני מסיימת להסביר, מייחלת שיבינו.

"מי זה נדר?" אבא מתחיל לאבד את הסבלנות ואמא נעמדת מניחה ידיים על המותניים ומסכמת:

"עם נדר, בלי נדר" היא מתחילה לצעוד למטבח "עכשיו! אני לוקחת אשפתון ענק, וממלאה בו את כל הבגדים שתכננת לזרוק, מחר אני מוכרת אותם לחברות שלי בעבודה!"

"אתה שומע?" אמא ממשיכה מהמטבח, "רק שבוע שעבר היא קנתה מאילת חליפה מעור ב1,000 שקל"

אבא מביט בי, לא מבין מה עובר עלי... ואני מייחלת שהפוף יבלע אותי, גיליתי את האור, וכל כולי בחושך...

אמא תולשת אשפתון מהגליל ואומרת ברצינות תהומית: "כתוב בעשרת הדיברות "בל תשחית" היא מדגישה את המילים "את זה הרבנים שלך שכחו ללמד!"

הפוף נקרע. כל הכדורים מתגלגלים מצחוק. גם אני.

"אויי... אמא, את מצחיקה" אני לוקחת את המפתחות והארנק ויוצאת מהבית.

בורחת כשהגזר דין מתממש. גם ככה קשה לי.

פוסעת בשדרה החשוכה, האוויר חם והרוח כמו מתעקשת להעיף אותי לאחור,

אני לא נכנעת לה, הולכת כנגדה, ממצמצת מול החולות שמנסים להיכנס לי לעיניים, להפריע לי להיאבק.

שיר עולה בי, אני מגרדת את קצה הזיכרון, מאיפה השיר הזה מוכר לי, אהה כן.. שרנו אותו בליל שבת בבית כנסת, הוא היה ארוך עם מילים קדושות כאלה, אני זוכרת שהביאו לי סידור וכל המילים היו כתובות שם.

אני מחליטה לצעוד לבית הכנסת השכונתי, שם בוודאי אמצא סידור.

מנסה להכריח את עצמי להיזכר לפחות ב-2 מילים כדי שאדע מה לחפש, מערבולת של מילים בראשי, ואין לי קצה חוט.

נזכרת שאמרו לנו שאפשר לבקש מבורא עולם כל מה שרוצים וצריכים, אפילו דבר קטן ולא חשוב.

זה מרגש אותי ואני מחליטה לנסות.

"אבא שבשמים" אני נושאת עיניים לשמים השחורים "יש שיר קדוש שאני לא מצליחה להיזכר בו... ו.. אני צריכה מילה או שתיים כדי שאדע מה לחפש..."

ואז זכרון מתוק עולה בי, אני נזכרת שהיו 2 מילים שגרמו לי לדמוע, 2 מילים שכל בחורה חולמת לשמוע..."בואי כלה בואי כלה" רק לא לבכות עכשיו, אני עוצרת את הדמעות.

"בואי כלה בואי כלה" הדמעות מדגדגות לי שוב כשאני עומדת מול הדלת הכבדה תוהה אם מותר לי להיכנס פנימה.

"סליחה את צריכה עזרה?"

אני מנתרת לאחור בבהלה, איש מבוגר הדור פנים עומד למולי, מחכה לתשובתי.

"אמ.מ. סליחה, כן" אני מנסה לארגן את מילותיי, "אני צריכה שיר, שכתוב בסידור שיש בו את המילים ''בואי כלה'', אין לי סידור חשבתי לחפש כאן בבית הכנסת..." אני משפילה את עייני במבוכה.

העיניים של האיש מאירות, הוא מחייך חיוך גדול ומבקש: "תמתיני כאן, אני אביא לך את מבוקשך"

הוא נכנס לבית הכנסת, וחוזר כעבור דקה עם סידור פתוח.

"שם עזרת הנשים" הוא מצביע על דלת לבנה שנמצאת בצד. "תוכלי להניח את הסידור שתסיימי"

"תודה רבה" אני מודה לאיש הצדיק, מחבקת את הסידור ולוחשת "ותודה גם לך אבא!"

מתיישבת על ספסל קרוב, ומתחילה לקרוא מילים שעד לפני שבוע לא היה לי סיכוי להכיר: "לכה דודי לקראת כלה פניי שבת נקבלה"

אני מרגישה את בורא עולם מדבר לי בלב, דרך המילים האלה שנוגעות בי כ''כ,

"התנערי מעפר קומי לבשי בגדי תפארתך עמי" אני לוחשת את המילים האלה שוב, מרגישה שהן כמו רטייה קרה על פצע כואב.

"הִתְעורְרִי הִתְעורְרִי. כִּי בָא אורֵךְ קוּמִי אורִי." ואין לי ממה לחשוש, ה' איתי, הוא שומע אותי והוא כ''כ קרוב, הדמעות מטשטשות לי שוב את המילים,

אני סוגרת את הסידור, מנגבת את הדמעות ושרה לעצמי "בואי כלה בואי כלה"

וקול עונה בי "בואי ילדה"

אני באה, מבטיחה.

בפתח הבניין הכל חוזר אליי. הלב שלי מתחיל לדפוק במהירות. אמא אמרה שהיא תרוקן את הארון שלי, תמכור את כל הבגדים מחר.

היא עשתה זאת?

אני פותחת את הדלת ואשפתון שחור עומד בפתח, גדול ונפוח.

כן, היא עמדה בהבטחתה, וכמו שאני מכירה אותה, היא גם תמכור את כל תכולת השקית.

הלב שלי עדיין דופק שאני מגלה שהשקית מודבקת בסלוטייפ לתיק העבודה של אמא,

שאבא לא יפנה אותו בטעות בבוקר, יחשוב שהיא אשפה...

צועדת לחדר שלי בשקט, מדליקה את האור.

מול עיניי דלתות הארון פתוחות. המדף ריק, וגם ארון התליה.

אמא יסודית, תמיד הייתה. לא הייתי עומדת בפינוי שהיא עשתה כאן.

לא בטוחה שהייתי מסוגלת לפנות הכל בבת אחת, אולי הייתי משאירה כמה חליפות למזכרת.

צמרמורת עוברת בגבי עולה עד שורשי השיער.

המדף ריק. אין לי מה ללבוש מחר, חוץ מהחצאית של דנה עם הפרחים, פתאום החן שלה יורד בעיניי, היא באמת מזכירה וילון אמבטיה.

"אלוקים" אני מרימה עיניים לתקרה מכוונת ליבי לשמים. "תחשב לי כאילו זרקתי" אני מביטה בארון הריק "כי... כי באמת הייתי זורקת! רק ש..." בושה מציפה אותי "הייתי עושה את זה לאט יותר, וגם הייתי חוסכת כסף כדי לקנות בגדים צנועים... " הבכי מדגדג לי בגרון, והכעס של אמא צף ועולה בי.

ואיך חשבתי שתבין? אני מבינה פתאום.

תינוקת שנשבתה, ילידת דור הצנע, אם אוכל לא זורקים, קל וחומר בגדים.

שעת צהריים מאוחרת.

אני יושבת על הפוף הקרוע שלי, קוראת עיתון. אמא שותקת כבר חצי יום,

אופה עוגות ועוגיות כאילו ערב חג, ולא מעפעפת לכיווני.

אני מתאפקת לא לשאול אותה אם מכרה בגד או שניים. ועל מה החגיגה.

לא רוצה להראות לה שזה מעניין אותי. מאד.

קולות עולים מהחלון, אבא חוזר מהעבודה, ולהפתעתי נכנס עם שוטר, וכשהוא רואה אותי הוא ממרפק אותו, ושניהם מסתכלים עליי במבט מוזר.

"יפיתוש מה שלומך?" אבא לא מחכה לתשובה, גורר כיסא לשוטר שמתיישב לידו בשולחן, וממשיך:

"בואי רגע, שבי איתנו אנחנו רוצים לדבר איתך."

הלב שלי מחסיר פעימה.

אני ניגשת לשולחן. אמא מגישה קפה וצלחת עוגיות חמות. "היא ידעה מהאורח" אני חושבת לעצמי.

אבא מכחכח בגרון, אמא משתעלת ומתיישבת לידי, השוטר מהמהם המהום רב משמעות. אני שוקלת להזמין מד''א, להשלמת האירוע הדרמטי.

"אבא??" סימני שאלה מסתובבים לי בתוך העיניים, אם שניהם פה לידי מה עוד יכול לקרות, ולמי?

"אה.. כן" אבא מזדקף. "הכל בסדר, כן. אל תדאגי, פשוט קרה משהו שיצער אותך ו..." הוא מסיים את המשפט במהירות "אני מבטיח לך שתפוצי כמו שצריך" הוא מסובב את ראשו לעבר השוטר, אבינועם אהרוני שמו, שמהנהן בראשו לאישור.

"היא לא יודעת כלום" אמא מעדכנת. ולוגמת לגימות ארוכות מהקפה.

אבא מתנדב להסביר:

" הבוקר אמא יצאה כהרגלה לעבודה, וחיכתה בתחנת מוניות להסעה שלה"

"עם האשפתון של הבגדים שלך" אמא מוסיפה בהדגשה. ומסתכלת עלי בוחנת את תגובתי.

"היא פטפטה עם ניצה, גל וחגית" ממשיך אבא.

"מה זה משנה עם מי דיברתי?" אמא קוטעת באחת, וידה פוגעת בכוס הקפה שלה, שנשפכת עלי ועל החצאית היחידה שלי, אני מתעלמת מהכוויה, ומבקשת: "אבא... נו... תקדם את העלילה". זה לא בן אדם לחברו, אני מתאפקת להוסיף.

אבא ממשיך מאותה נקודה, מנצל את ההזדמנות לדבר לבד, עד שאמא תחזור עם הסמרטוט.

"וככה הן פטפטו כהרגלן, וכשהגיעה ההסעה אמא עלתה עליה... בלי השקית. היא שכחה אותה בתחנת מוניות. ונסעה". וואו, אני חושבת לעצמי, אמן. אמן. אמן. שזרקו אותה בשבילי... אני מוסיפה תפילת שווא.

"ב08:00 אני מגיע להפסקה בתחנה, יוצא מהמונית ולחרדתי אני מגלה חפץ חשוד מתחת לספסל..."

הלב שלי יורד לתחתית של הכוס, שוקע בבוץ. אז לא זרקו אותה??

"לא איבדתי עשתונות" אבא שלי נהנה מהדרמטיות "אני מיד מרחיק אנשים מהזירה. מתקשר למשטרה, ומדווח"

"ואז אתה הגעת?" אני שואלת את השוטר.

"לא..." השוטר מחייך "ואז הגיע החבלן, עם רובוט חבלה..."

אני מדמיינת רובוט עם דגל "מי לה' אלי" מתקרב לשקית הבגדים שלי.

"ואז... את איתי יפית?" הקול של אבא קוטע את דמיונותיי. "ואז.. המשטרה סגרה את המקום עם סרט אדום, לחבלן היה שלט איתו הוא כיוון את הרובוט, הרובוט ירה בשקית. כל מה שהיה בה התעופף לכל הכיוונים" הבטן שלי מתכווצת. "וזהו, פירק אותה" אבא מתנשף.

"תודה לאל, זה לא היה מטען חבלה, זו הייתה רק שקית עם בגדים" הוא מביט בי, בודק אם אני מבינה לאן חותרות מילותיו.

"בצהריים אני מתקשרת אליו" עכשיו תורה של אמא, שני צדדים למטבע. אין אפשרות להתאושש.

"אומרת לו, דוד, אולי ראית את השקית עם הבגדים של יפית, שכחתי אותה בעבודה שלך-בתחנת מוניות...

ואז..." קולה נשבר "אבא מספר לי מה קרה, פוצצו לך את כל השקית עם הבגדים!" היא פורצת בבכי ומחבקת אותי "אויי מסכנה שלי.." אמא מייבבת.

אני שוקלת את האמבולנס פעם נוספת.

"אל תדאגי, ציפי" עכשיו התור של השוטר, אמא משתתקת. "כבר אמרתי לכם בדקתי את העניין..." הוא פונה אליי: "יפית, איך שההורים שלך דאגו מהתגובה שלך, דווקא אני לא רואה שהיא לוקחת את זה קשה" הוא מסתכל על ההורים שלי, שעשו לו הכנה מיותרת.

"אם לא ע''י הפח, או שרף או מלאך, שיהיה ע''י חבלן ורובוט" אני נעמדת. "העיקר שהבגדים ז''ל"

אמא מסמיקה, ואבא מחייך.

"כל הכבוד לך!" הוא אומר ומחבק אותי "כל הכבוד למלך הכבוד!" אני עונה. וצוחקת.

השוטר מוציא דף מהתיק ומגיש לי: "זה דו''ח נזק, תמלאי כאן למעלה את הפרטים שלך, ולמטה תכתבי מה היה תוכן השקית, וכמה בערך שוויה. יש אגף בתחנה שמתעסק עם הדברים האלה. את תקבלי 50% מסכום ערך השקית"

עכשיו אני זקוקה למד''א... אני מתיישבת מסוחררת.

שלושה שותפים לאדם. אביו ואימו והקדוש ברוך הוא!

שבועיים אחר כך, אני בדרך לקנות בגדים בבני ברק. והלב שלי מתרונן.

"תודה אבא," אני מדברת בלב, מוצפת ברגשות תודה שלא הכרתי "אין לי מילים מול כל הטוב הזה שאתה מרעיף עליי"

אני פותחת הארנק, ערימת שטרות מסודרת בו, אני מתאפקת לא לחייך...

"מי היה מאמין?" אני מסתכלת לשמים... "שיהיה לי כזה סכום לקנות בגדים צנועים".

"אנחנו מאמינים בני מאמינים..." הפלאפון שלי מצלצל, עונה את התשובה.

"כן אמא" אני משווה לקולי ענייניות. מאז המקרה משתדלת מאד לא להכאיב יותר בדרך החדשה שלי.

"יפיתוש דובשניה שלי" אמא משתפכת, "שמתי לך שוקולד חלבי בתיק" היא מפתיעה "הוא כשר".

"תודה רבה אמא" אני עונה. מחכה לעוקץ.

"ותקני הרבה חצאיות פרחוניות..." אמא צוחקת "יפות כמו וילונות אמבטיה".

נון ובית:

כמו שצויין בהתחלה.

הסיפור קרה באמת!

גיבורת הסיפור היא אמא שלי שתחי', שזכתה לדור ישרים מבורך!

כשאתה מקשיב, אתה לומד דברים חדשים על העולם
כשמקשיבים לך, אתה לומד דברים חדשים על עצמך
(ה.פ.)

אחר הצהריים לקח אבא את אורי לרופא שיניים.
אורי לא פחד.
הרופא ירדים את הפה ואבא יגיד לו "בוא נחכה עוד קצת, דוקטור, שיירדם לגמרי". אבא גם יגיד לו להזריק לא עמוק בהתחלה, ורק אחרי שהאזור נרדם להזריק גם לעומק. ככה אבא תמיד אומר לרופא.
ואפילו את הדקירה הראשונה לא מרגישים בכלל כי אבא אומר לו לעשות אילחוש. "שים הרבה" אומר אבא "בשפע".
כזה הוא אבא שלו, עושה הכל כדי שלא יכאב לאורי.
בגוף, זאת אומרת.
כשכואב לאורי בלב זה כבר משהו אחר.
אבא לא יודע מה עושים, ולרוב גם לא יודע בכלל שכואב, כי הוא לא מקשיב.

בדיוק כמו עכשיו, כשהם עוברים ליד הקיוסק של ציון, ואורי רואה את יואלי, החבר הכי טוב שלו, יושב על גזע עץ ומדבר עם ילד זר. והם יושבים קרוב, מאד מאד קרוב. ואורי מרגיש דקירה, ממש כמו מחט דקה וארוכה מאד.

"אבא, ראיתי את יואלי" אומר אורי אחרי שהתרחקו משם.

"מי, יואלי דקשר, החבר שלך?"

"כן".

"אמרת לו שלום?"

"הוא, הוא היה עם ילד..." אמר אורי ובלע את הרוק "עם ילד אחר".

"אה, אז הוא כנראה לא שם לב שעברת... היי תראה! תוכי על העמוד חשמל. שם, רואה?"

"רואה" אמר אורי בשקט.

אבא הביט רגע בפניו, אחר כך כיווץ את גבותיו בחוסר הבנה והמשיך ללכת.
ואורי הרגיש את המחט תקועה בפנים, עמוק.

כשהרופא לחץ על הדוושה ואורי התרומם עם המיטה כלפי מעלה, אמר אבא "בדרך כלל הוא אמיץ אבל היום אורי קצת פוחד".
"אני שם לך אילחוש" אמר הרופא כשפניו קרובות מאד לאורי "לא תרגיש כלום חמוד" והוא הצמיד את הצמר גפן הרטוב.
"שים הרבה" אמר אבא כמו תמיד "שים בשפע".
אורי עצם עיניים, הוא הרגיש איך האצבעות העטופות בכפפות ניילון מפשקות את שפתיו, אבל את המחט שננעצת בחניכיים לא הרגיש בכלל.
יואלי צף בדמיונו, צוחק בפה פעור לשמע לחישות הילד הזר. והמחט ההיא, שבלבו, את הדקירה שלה הוא חש היטב היטב, ודמעה קטנה נבעה מעפעפיו העצומים.
"אוי זה כואב לו" קרא אבא בבהלה.
אורי אוהב את אבא שלו מאד. אבל להקשיב אבא לא כל כך יודע.

כשנגמר הטיפול אורי התיישב ליד הכיור הקטנטן והסתכל איך הכוס מתמלאת מים מעצמה. אחר כך שטף את הפה והרגיש מאד מוזר כשהמים עברו מעל השפתיים הרדומות. הרופא הושיט לו חייל פלסטיק, מהגדולים האלה, הצבעוניים. ואורי חייך והודה לו עם פה עקום כזה.
"כל הכבוד" אמר הרופא "היית גיבור!"
ופתאום פרצו הדמעות.

ואבא נתן לו יד גדולה ולקח אותו הבית. ובדרך סיפר לאורי איך עשו סתימות כשהוא היה ילד, בלי הרדמה בכלל. וסבתא היתה צריכה להחזיק לו את הידיים שלא ידחוף את הרופא. ואחרי הטיפול היו מקבלים מדבקה, סתם מדבקה כחולה, קטנה ועגולה.
אוי אבא, חשב אורי, מה אתה מבין...

*

בערב אמא הכינה את מה שאורי הכי אוהב, שקשוקה.
אורי ישב מול צלחת ריקה ואמא עמדה בגבה אליו, ביד אחת מערבבת במחבת וביד שניה מחזיקה את דובל'ה בן החודשיים.
שקשוקה לוקחת זמן וצריך לחכות בסבלנות. ובנתיים יש הזדמנות לפטפט.
אמא דיברה ודיברה ואורי רק ענה כן ולא.
בסוף אמא הסתובבה ואמרה בקול רך את מה שרצתה כל הזמן לומר אבל חששה שאורי ייעלב.

"אבא אומר שפחדת היום אצל דוקטור לוי".

"לא פחדתי" ענה אורי.

אמא בחשה במחבת חזק, הקטינה את האש, והתיישבה מול אורי.

"אבא סיפר לי ש..."

"זה בגלל יואלי" קטע אותה אורי חדות
"הוא כבר לא חבר שלי. זה לא קשור בכלל לרופא".

אמא נאנחה וידה חצתה את השלחן ועטפה את כף ידו "מה קרה עם יואלי?"

"הוא היה מאחורי הקיוסק של ציון עם מישהו אחר" העיניים של אורי בהו בצלחת הריקה.

"איי אורי'לה, באמת. זה לא אומר כלום. יואלי יכול לדבר עם עוד ילדים ולהישאר החבר הכי טוב שלך..."

"הוא לא רק דיבר, הם צחקו ו... את לא מבינה" אורי שמט את ידו מתחתיה והדף את כסאו לאחור.

"צלצל אליו, דבר אתו ותראה ש..."

"לא!" צעק אורי.

אמא הסתכלה בו בעצב ואז הריחה עשן, ובדיוק כשהיא קמה אל המחבת, פלט דובל'ה על כתפה שלולית סמיכה עם גושישים לבנים שלולית שהתחילה לזלוג משני צדי החלוק.
"אסתי, בואי תגמרי פה עם השקשוקה" קראה אמא כשהיא נחפזת לחדר לטפל בדובל'ה ובחלוק. ותיכננה לתת לאורי יותר מאוחר חיבוק חזק חזק. אבל היה הר של כביסה ושיעורי בית עם שימי ושיחת טלפון ארוכה עם דודה רחל ומילוי סדרת צ'קים לסמינר וקפה לאבא וסירוק כינים לתאומות ו.... החיבוק נשכח.

*

בלילה דפק אורי בדלת חדרה של אסתי, אחותו הגדולה.
אסתי ישבה מול מסך מחשב שעליו שורות שורות של מספרים ואותיות באנגלית ולא הצליחה להחליט אם לכתוב את הסי חמש לפני הסוגריים או אחריהם.
"מה יש, אורי?" שאלה אסתי מבלי להסיר את עיניה מהשורה הבעייתית.
אסתי אוהבת מאד את אורי, היא אוהבת את כולם. רק עסוקה מאד בלימודים.

"תקשיבי לי רגע" אמר אורי בקול מתחנן.
אסתי עשתה ניסיון אחרון עם הסי חמש, נאנחה לקבל שוב הודעת שגיאה, והסתובבה בכיסאה לאחיה הקטן.
"כן, אורי'לה חמודי'לה מתוקי'לה, אני מקשיבה".
אורי סיפר לה.

אסתי נגעה באצבעה בקצה חוטמו "אתה יודע, יואלי הזה בכלל לא מתאים לך, אתה צריך חבר ברמה יותר גבוהה ממנו".

לרגע לא ידע אורי מה לומר, וכשהוא התעשת ורצה לענות, כבר חזרו עיני אחותו אל הסי חמש הסורר. אז הוא שתק והלך.

"לילה טוב חמודילה מתוקילה" קראה אסתי מתוך הסוגריים.

*

כשאבא העיר בבוקר את אורי הוא אמר "אני לא הולך לחיידר" ומשך את השמיכה מעל הראש.
על פני אבא עלה המבט הזה של מי שיוצא לקרב אבוד "אתה צריך ללכת לחיידר, אורי. חייבים" גייס אבא תקיפות עלובה לקולו, ויצא.
אחרי חמש דקות נכנסה אמא. במבט של מצביא שאינו יודע תבוסה מהי, אמרה בקול שקט ונחוש
"אורי!"
והוא נטל ידיים והחל להתלבש בחוסר חשק.

רבע שעה אחר כך כשבידו התיק עם הסנדוויץ' והתפוז והחייל הצבעוני החדש, פסע אורי במרץ לאורך הרחוב הראשי עד שעבר את המכבסה, שם אמא כבר לא יכולה לראות אותו מהמרפסת, ואז חזר להשתרך לאיטו.

הוא לא מסוגל להיכנס לכיתה, ולהתיישב ליד יואלי, לא מסוגל.
והוא פנה בין הבניינים לשביל המוביל אל השכונה החדשה שמאחוריה יש את הגינה עם האומגות.

*

על ספסל אחד מתחת לעץ ענק ישבה אישה מבוגרת ואכלה במבה נוגט מתוך שקית.
היא חייכה אליו כשהוא התקרב, והוא השיב לה חיוך ועצר.
"שלום" אמרה האישה והושיטה לו את השקית המרשרשת.
אורי התיישב בקצה הספסל ואמר "אמא שלי אומרת שכשעצובים צריך משהו מתוק, ועכשיו אני מאד עצוב, אז..." הוא הכניס יד לשקית המושטת והוציא לעצמו חופן קטן. "תודה רבה" אמר בנימוס והיא חייכה.
הוא ברך בקול והכניס אחת לפיו. מתפלא שהאישה לא עונה אמן.
היא לא נראתה לו חילונית, אבל גם לא חרדית, משהו שונה.

היו לה כפכפים מעץ ובגדים שבכלל לא באופנה.
אבל היא מצאה חן בעיניו. היה לה זמן, והייתה לה סבלנות, והיה לה חיוך שופע חום.

"את רוצה לשמוע למה אני מאד עצוב?" היא הנהנה.

אורי סיפר לה. וכשתיאר את פניו הצוחקות של יואלי מאחורי הקיוסק של ציון, התחיל לבכות.
"אני עכשיו כל כך לבד. לא רק שיואלי עזב אותי, גם אף אחד אחר לא מבין אותי ולא מקשיב לי כאילו אני מדבר בשפה אחרת. אני לא יודע מה יהיה עכשיו, איך אני אלך לחיידר ועם מי אני אשחק. ובכלל... כל הראש מסתובב לי ואני רוצה לברוח למקום רחוק, אני.. אני לא יודע מה לעשות" והוא בכה ובכה בלי בושה.
האישה הביטה בו כל העת מצמידה את שתי ידיה על ליבה בצער. ואורי רטט בקצה הספסל ידיו על פניו, ואפו ועיניו דולפים בלי הפוגה.
ככה ישבו שניהם דקות ארוכות ללא מילה, האישה נתנה לו טישו אחר טישו שהוציאה מתיקה.

כשאורי נרגע קצת וישב מתנשם ומייבש את סנטרו ולחייו, הושיטה לו שוב את השקית והוא לקח חופן נוסף.
הבמבה הייתה טרייה מאד ונמסה בפה יחד עם השוקולד המתוק שבתוכה ואורי הרגיש פתאום נחמה מזדחלת בתוכו.
הוא הסתכל סביב על הרחובות הריקים למדי ועל העצים שזהרו באור בוקר.
גבר בחולצה שחורה שטייל במרחק עם כלב, עצר והשקיף אל הספסל של אורי והאישה, הניף יד לשלום והמשיך בטיולו.

העולם נגלה לאורי בפן חדש ורענן שאורי לא שם לב אליו קודם. כאילו סדרו אותו שוב בצורה יפה יותר, מזמינה יותר.
הדמעות שטפו את כל הלכלוכים מהתמונה שעכשיו היא בהירה וצלולה.

"אז את מבינה למה אני עצוב כל כך?" שאל אורי והאישה הנהנה.
"אני חושב שמקודם הרגשתי ש... שאסור לי להיות עצוב, ואני חייב להתגבר ולחשוב שזה לא נורא שיואלי פטפט קצת עם ילד אחר. או פשוט למצוא לי חבר אחר וזהו.
אבל עכשיו אני מרגיש שמתחשק לי רק סתם להיות עצוב. ומותר לי להיות עצוב, נכון?"
האישה חייכה ועיניה הבריקו.
"ומרוב שמותר להיות עצוב, פתאום אני כבר לא מצליח להיות עצוב" אמר אורי בקול מהורהר ופתאום פרץ בצחוק.
האישה צחקה לעומתו והבמבה נשרה מפיה.
היו לה כמה שיניים מזהב, והשמש התנוצצה מהן.

"נראה לי שאני לא עצוב אלא פשוט פוחד. פוחד שלא יהיו לי חברים. או שבעצם אני כועס, כועס על יואלי, וכועס על כל מי שלא מקשיב לי".
האישה הנהנה, הכניסה לפיה במבה נוספת והושיטה לו שוב את השקית.

"אבל לא את. את מקשיבה לי הכי טוב" חייך אליה אורי בהערכה.

בשקית נשארו בה רק שתי במבות אחרונות, אורי סירב לקחת.

"כועס או פוחד, לא יודע. אני צריך לחשוב על זה" אמר והרגיש שהוא מתחיל לשלוט בענייניים.
הוא רואה את המצב לאשורו. הוא כאילו מסתכל על עצמו מבחוץ.
ולא רק את הרגשות שלו הוא חוקר אלא אפילו על העובדות עצמן הוא מביט מלמעלה במקום לטבוע בתוכן.

"אני כבר לא בטוח שיואלי באמת עזב אותי. אולי זה היה בן דוד שלו, וגם אם לא, אולי זה בסדר שיש עוד חברים שיספרו לו בדיחות ואז הוא יספר אותן לי. ונצחק ביחד כמו שתמיד. וגם לי יהיו עוד חברים אחרים לדבר איתם ואבל יואלי יהיה החבר הראשי".
האישה הניעה את ראשה בחוזקה. באותה החלטיות כמו המנגינה שבה יצאו המילים של אורי.
היא הוציאה את שתי הבמבות האחרונות, וחילקה אחת לאורי ואחת לעצמה, את השקית השליכה לפח הסמוך.

אורי לקח את הבמבה תוך כדי שהוא קם ממקומו.
"תודה רבה" אמר מכל הלב "תודה על הכל הכל, גברת יקרה".

"שלום" אמרה האישה ועיניה חייכו.

ואורי הלך לחיידר, מתכנן איך להסביר למלמד את האיחור.
הוא לא היה שמח. בכלל לא.
אבל הייתה לו תחושה טובה. תחושה של בקרה, של וויסות, של מסוגלות.
תחושה של... של... אושר אולי?
אולי. צריך לחשוב על זה.
תחושה טובה על כל פנים. טובה אפילו עוד יותר מלפני שהתחילה הפרשיה של יואלי.
אורי חייך לעצמו, תלה את התיק על הצוואר והחל לרוץ לחיידר.

*

גבר בחולצה שחורה התקרב אל הספסל והכלב שאיתו נבח בשמחה כשראה את הגברת.

" קְטוֹ אֶטּוֹ בּוּ?" קרא אליה

"נֶה זְנַאיֵישׁ" ענתה האישה.

"אז מה הוא רצה?" הוסיף הגבר להקשות ברוסית מתגלגלת.

"לא יודעת. ילד חמוד מאד, הזכיר לי אותך שהיית קטן. לא הבנתי אף מילה ממה שהוא דיבר. הכל היה בעברית...."

ספירת העומר

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

אתגר AI

תספרו 50... תזכורת • אתגר 252

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק צה

א לְכוּ נְרַנְּנָה לַיי נָרִיעָה לְצוּר יִשְׁעֵנוּ:ב נְקַדְּמָה פָנָיו בְּתוֹדָה בִּזְמִרוֹת נָרִיעַ לוֹ:ג כִּי אֵל גָּדוֹל יי וּמֶלֶךְ גָּדוֹל עַל כָּל אֱלֹהִים:ד אֲשֶׁר בְּיָדוֹ מֶחְקְרֵי אָרֶץ וְתוֹעֲפוֹת הָרִים לוֹ:ה אֲשֶׁר לוֹ הַיָּם וְהוּא עָשָׂהוּ וְיַבֶּשֶׁת יָדָיו יָצָרוּ:ו בֹּאוּ נִשְׁתַּחֲוֶה וְנִכְרָעָה נִבְרְכָה לִפְנֵי יי עֹשֵׂנוּ:ז כִּי הוּא אֱלֹהֵינוּ וַאֲנַחְנוּ עַם מַרְעִיתוֹ וְצֹאן יָדוֹ הַיּוֹם אִם בְּקֹלוֹ תִשְׁמָעוּ:ח אַל תַּקְשׁוּ לְבַבְכֶם כִּמְרִיבָה כְּיוֹם מַסָּה בַּמִּדְבָּר:ט אֲשֶׁר נִסּוּנִי אֲבוֹתֵיכֶם בְּחָנוּנִי גַּם רָאוּ פָעֳלִי:י אַרְבָּעִים שָׁנָה אָקוּט בְּדוֹר וָאֹמַר עַם תֹּעֵי לֵבָב הֵם וְהֵם לֹא יָדְעוּ דְרָכָי:יא אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתִּי בְאַפִּי אִם יְבֹאוּן אֶל מְנוּחָתִי:
נקרא  7  פעמים

לוח מודעות

למעלה