בס"ד
לפני כחצי שנה גילו אצלי אבנים במרה, מסיבות שונות לא נגשתי לניתוח וע"כ הוצרכתי לדיאטה דלת שומן. בימים אלו ב"ה אני מתאוששת מהניתוח ורוצה לשתף אתכם בחצי שנה נטולת שומן שיעמוד לתועלת בעלות האבנים שנאלצות להקפיד על הדיאטה הזאת ומעוניינות להעשיר את התפריט ולקבל רעיונות נוספים וכן לטובת כל מי שמעונין להשקיע ולרזות בצורה מעוררת השתאות. לאחר חצי שנה בה הקפדתי על כללי הדיאטה (נטולת שומן כמעט לחלוטין) רזיתי ברמות (טבעות נופלות לי מהידיים וירדתי מלא – אחרי לידה ושטה בבגדים של 'לפני'...) כמובן שזו לא דיאטה אידיאלית, ברור שהיא לא מומלצת בכלל והיא כברירת מחדל רק למי שמחויב בה. זו לא דיאטת בריאות שמכילה את כל אבות המזון בצורה מבוקרת אלא נטולת שומן ודי ולכן צריך איזון ואין להיצמד אל הדיאטה כתהליך הרזיה או מה כי יש שומנים בריאים שהגוף צריך כמו אומגה 3 - סלמון, טחינה, אגוזים, שקדים וכד' שא"א לוותר עליהם וברור ששוקולד וכיוצ"ב הוא גם צורך נפשי וכו' וכו' אבל בכל אופן עם מעט מודעות ובתוספת קצת שימת לב אפשר לחיות הרבה יותר בריא ופשוט לרזות. לפעמים יש הבדלים בין החברות השונות – אין הבדל בטעם ויש הבדל בערכים. אפשר להוריד קצת במינון השמן והתוצאה כמעט לא מורגשת וכו' גיליתי עולם חדש מלא במתכונים דלי שומן, מצאתי כל מיני פתרונות ותחליפים והאמת.. זה לא כ"כ נורא כמו שזה נשמע... אני לא מכחישה - זה קשה. זה דורש התגברות ואיפוק... אבל האמת אחרי חצי שנה שלא נגעתי בחטיפים ובשוקולד קצת ברח לי התיאבון אליהם... אני חושבת שאם בזמנו – מתי שאבחנו אצלי את האבנים הייתי יודעת את כל הידע שיש לי כיום בנושא תזונה דלת שומן זה היה עוזר לי מאוד ואם משהו יפיק תועלת מכאן – והיה זה שכרי.
והרי היא לפניכם:
ההנחיה היתה לא לאכול שום מוצר המכיל יותר מ-5 אחוזי שומן ו- 1.5 שומן רווי (שהוא השומן המזיק) ל-100 גרם. ואלו הם המוצרים שעונים על ההגדרה הזאת: לחמים, לחמניות, פיתות וכו' מותר. ירקות ופירות חופשי. שתיה מתוקה לשלל סוגיה (לא בריא אבל לא שומני) טונה במים. סלט טונה. יש סלטים קנויים (בעיקר בתחמיץ) לאחרונה יצא גם חומוס 7% ו"התירו" לי גם אותו. מוצרי חלב דלי שומן. חלב 1% (מעט יותר מיימי – הטעם זהה) גבינה דלה (יש החל מ-0.5% לדעתי אין הבדל בטעם) מעדנים ויוגורטים דלי שומן (החל מ0% ומעלה...) שאר מוצרי החלב (קוטג', גבנ"צ, וכו') יש הבדלים בטעם לדעתי אבל איש איש וטעמו האישי... בצק פילו שניתן למלא וכן, בורקסים, אגרולים וסיגרים מוכנים מפילו ג"כ מכילים אחוזים אפסיים של שומן. בסלטי ירקות חיים (סלט ירקות פשוט, סלטי כרוב, עגבניות ובצל ירוק, מלפפון ושמיר וכו') הורדתי את השמן לגמרי ולא בטוח שאני הולכת להחזיר אותו...יש קרקרים של חברת פתית שהם הכי דלים וכן סוג של קרקרים בטעם בצל וטבעי (אין לי לידי את השם של החברה - אם יעניין משהו אולי אעלה בהמשך...) פריכיות אורז. יש מיונז בשם מיוקל 5% שומן... בתור מיונז – ברור ש'זה לא זה' אבל עשיתי איתו רטבים שונים, השתמשתי בו לתיבול דגים, סלטים ועוד – והיה מעולה. רסק תפוחים מהווה תחליף לשמן, המרתי חצי (ולפעמים גם יותר) מכמות השמן ברסק ולא הרגישו כלום. משתמשים ברסק בלי סוכר כך שאפשר להשתמש בכל סוגי המאכלים (קחו לדוגמא – רוטב פיצה שהכנתי עם רסק תפוחים – נשמע הזוי והיה ממש מוצלח!!!!!) תבלינים כולם בסדר חוץ מפפריקה בשמן, זעתר, וכל מה שמכיל שמשום... כשהכנתי עוף הקפדתי לנקותו היטב מהשומן ולהוריד את העור... כמובן שהחזה הוא הכי הכי רזה ואפשר להכין אתו מוקפצים, שניצלים אפויים (יש שיטת "טיגון" במחבת מרופד בנייר אפיה וסגור היטב עם מכסה למשך זמן – מתאים למי שאין תנור בשרי) ופסטרמה דלת שומן ועוד... יש שיטה שאומרת לטגן בצל במים.. לי זה יצא סוג של מאודה ולא מטוגן – אז או שטגנתי עם מעט שמן (תרסיס...) או שנתתי לו להצרב במחבת רותחת ואח"כ הוספתי מעט מים ועל אש נמוכה למשך כמה דקות ארוכות... אם יש מחבת טובה כמו טפלון פשוט לא צריך כמעט שמן! רק הפעם הראשונה דורשת שמן ואח"כ זה ממשיך להיטגן יופי – לא נדבק ולא כלום. דגים שומניים כמו סלמון אכלתי רק פעם בשבוע. שלווה ודגני בוקר (חוץ מכריות) כמעט ולא מכילים שומן וכן דובשניות, הייתי מכינה גרנולה (בלי אגוזים כמובן) ועוגיות קוואקר משביעות (ממירה חצי מכמות השמן ברסק – כנ"ל) ארוחות צהרים היה הכי פשוט – מרקים נקיים משמן. פסטות, ספגטי, אורז, קוסקוס, פתיתים וכו' – לא הוספתי שמן ולא קרה כלום. לזניה וקנלוני ג"כ דלי שומן. שימורים (חוץ מטונה בשמן) מותר הכל – פטריות, תירס, אפונה, מלפפון חמוץ, אפרסק ואננס וכו'. קציצות אפיתי במקום לטגן, בפשטידות הוספתי ביצה או שתיים יותר ממה שצריך וכן רסק תפוחים או מעט מים (– העיקר שהעיסה תהיה רטובה מאוד) ויצא מעוולה! ירקות מאודים, השתמשתי הרבה בשקיות קוקי בשביל שהאוכל (תפו"א בתנור/דג/חצילים וכו') יהיה עסיסי ורך. רטבים שונים כמו סויה וצ'ילי מכילים 0% שומן ! קטשופ כנ"ל וגם חרדל מותר (כמובן שרמות הנתרן והחומרים שבהם מזעזעות – אבל לפחות שומן אין בהם) והם הוו בשבילי בסיס לרוטב לדג במקום שמן (לדוגמא - מלא רוטב צ'ילי, גריל דג, תבלינים נוספים ולתנור) וגם לתיבול תפו"א יחד עם פפריקה ומלח בשקית קוקי. יש מנות חמות מחברות מסוימות שאין בהם שומנים (הבריאות כנ"ל). גפילטע פיש מותר. קוטג' הווה אצלי תחליף לגבנ"צ בתנור או בטוסטים.
אין אפס - אין על המטוגן העסיסי, נוטף השומן. זה לא קל לחזור משמחה (אפילו אם את בעלת השמחה) רעבה. אבל – כנ"ל – מי שצריך צריך. ולהפחית מינונים איפה שניתן בכיף – לא מזיק לאף אחד מאתנו ולהפך...
אשמח לשמוע את תגובותיכם - רק בריאות לכולם!! גמר חתימה טובה!!
לפני כחצי שנה גילו אצלי אבנים במרה, מסיבות שונות לא נגשתי לניתוח וע"כ הוצרכתי לדיאטה דלת שומן. בימים אלו ב"ה אני מתאוששת מהניתוח ורוצה לשתף אתכם בחצי שנה נטולת שומן שיעמוד לתועלת בעלות האבנים שנאלצות להקפיד על הדיאטה הזאת ומעוניינות להעשיר את התפריט ולקבל רעיונות נוספים וכן לטובת כל מי שמעונין להשקיע ולרזות בצורה מעוררת השתאות. לאחר חצי שנה בה הקפדתי על כללי הדיאטה (נטולת שומן כמעט לחלוטין) רזיתי ברמות (טבעות נופלות לי מהידיים וירדתי מלא – אחרי לידה ושטה בבגדים של 'לפני'...) כמובן שזו לא דיאטה אידיאלית, ברור שהיא לא מומלצת בכלל והיא כברירת מחדל רק למי שמחויב בה. זו לא דיאטת בריאות שמכילה את כל אבות המזון בצורה מבוקרת אלא נטולת שומן ודי ולכן צריך איזון ואין להיצמד אל הדיאטה כתהליך הרזיה או מה כי יש שומנים בריאים שהגוף צריך כמו אומגה 3 - סלמון, טחינה, אגוזים, שקדים וכד' שא"א לוותר עליהם וברור ששוקולד וכיוצ"ב הוא גם צורך נפשי וכו' וכו' אבל בכל אופן עם מעט מודעות ובתוספת קצת שימת לב אפשר לחיות הרבה יותר בריא ופשוט לרזות. לפעמים יש הבדלים בין החברות השונות – אין הבדל בטעם ויש הבדל בערכים. אפשר להוריד קצת במינון השמן והתוצאה כמעט לא מורגשת וכו' גיליתי עולם חדש מלא במתכונים דלי שומן, מצאתי כל מיני פתרונות ותחליפים והאמת.. זה לא כ"כ נורא כמו שזה נשמע... אני לא מכחישה - זה קשה. זה דורש התגברות ואיפוק... אבל האמת אחרי חצי שנה שלא נגעתי בחטיפים ובשוקולד קצת ברח לי התיאבון אליהם... אני חושבת שאם בזמנו – מתי שאבחנו אצלי את האבנים הייתי יודעת את כל הידע שיש לי כיום בנושא תזונה דלת שומן זה היה עוזר לי מאוד ואם משהו יפיק תועלת מכאן – והיה זה שכרי.
והרי היא לפניכם:
ההנחיה היתה לא לאכול שום מוצר המכיל יותר מ-5 אחוזי שומן ו- 1.5 שומן רווי (שהוא השומן המזיק) ל-100 גרם. ואלו הם המוצרים שעונים על ההגדרה הזאת: לחמים, לחמניות, פיתות וכו' מותר. ירקות ופירות חופשי. שתיה מתוקה לשלל סוגיה (לא בריא אבל לא שומני) טונה במים. סלט טונה. יש סלטים קנויים (בעיקר בתחמיץ) לאחרונה יצא גם חומוס 7% ו"התירו" לי גם אותו. מוצרי חלב דלי שומן. חלב 1% (מעט יותר מיימי – הטעם זהה) גבינה דלה (יש החל מ-0.5% לדעתי אין הבדל בטעם) מעדנים ויוגורטים דלי שומן (החל מ0% ומעלה...) שאר מוצרי החלב (קוטג', גבנ"צ, וכו') יש הבדלים בטעם לדעתי אבל איש איש וטעמו האישי... בצק פילו שניתן למלא וכן, בורקסים, אגרולים וסיגרים מוכנים מפילו ג"כ מכילים אחוזים אפסיים של שומן. בסלטי ירקות חיים (סלט ירקות פשוט, סלטי כרוב, עגבניות ובצל ירוק, מלפפון ושמיר וכו') הורדתי את השמן לגמרי ולא בטוח שאני הולכת להחזיר אותו...יש קרקרים של חברת פתית שהם הכי דלים וכן סוג של קרקרים בטעם בצל וטבעי (אין לי לידי את השם של החברה - אם יעניין משהו אולי אעלה בהמשך...) פריכיות אורז. יש מיונז בשם מיוקל 5% שומן... בתור מיונז – ברור ש'זה לא זה' אבל עשיתי איתו רטבים שונים, השתמשתי בו לתיבול דגים, סלטים ועוד – והיה מעולה. רסק תפוחים מהווה תחליף לשמן, המרתי חצי (ולפעמים גם יותר) מכמות השמן ברסק ולא הרגישו כלום. משתמשים ברסק בלי סוכר כך שאפשר להשתמש בכל סוגי המאכלים (קחו לדוגמא – רוטב פיצה שהכנתי עם רסק תפוחים – נשמע הזוי והיה ממש מוצלח!!!!!) תבלינים כולם בסדר חוץ מפפריקה בשמן, זעתר, וכל מה שמכיל שמשום... כשהכנתי עוף הקפדתי לנקותו היטב מהשומן ולהוריד את העור... כמובן שהחזה הוא הכי הכי רזה ואפשר להכין אתו מוקפצים, שניצלים אפויים (יש שיטת "טיגון" במחבת מרופד בנייר אפיה וסגור היטב עם מכסה למשך זמן – מתאים למי שאין תנור בשרי) ופסטרמה דלת שומן ועוד... יש שיטה שאומרת לטגן בצל במים.. לי זה יצא סוג של מאודה ולא מטוגן – אז או שטגנתי עם מעט שמן (תרסיס...) או שנתתי לו להצרב במחבת רותחת ואח"כ הוספתי מעט מים ועל אש נמוכה למשך כמה דקות ארוכות... אם יש מחבת טובה כמו טפלון פשוט לא צריך כמעט שמן! רק הפעם הראשונה דורשת שמן ואח"כ זה ממשיך להיטגן יופי – לא נדבק ולא כלום. דגים שומניים כמו סלמון אכלתי רק פעם בשבוע. שלווה ודגני בוקר (חוץ מכריות) כמעט ולא מכילים שומן וכן דובשניות, הייתי מכינה גרנולה (בלי אגוזים כמובן) ועוגיות קוואקר משביעות (ממירה חצי מכמות השמן ברסק – כנ"ל) ארוחות צהרים היה הכי פשוט – מרקים נקיים משמן. פסטות, ספגטי, אורז, קוסקוס, פתיתים וכו' – לא הוספתי שמן ולא קרה כלום. לזניה וקנלוני ג"כ דלי שומן. שימורים (חוץ מטונה בשמן) מותר הכל – פטריות, תירס, אפונה, מלפפון חמוץ, אפרסק ואננס וכו'. קציצות אפיתי במקום לטגן, בפשטידות הוספתי ביצה או שתיים יותר ממה שצריך וכן רסק תפוחים או מעט מים (– העיקר שהעיסה תהיה רטובה מאוד) ויצא מעוולה! ירקות מאודים, השתמשתי הרבה בשקיות קוקי בשביל שהאוכל (תפו"א בתנור/דג/חצילים וכו') יהיה עסיסי ורך. רטבים שונים כמו סויה וצ'ילי מכילים 0% שומן ! קטשופ כנ"ל וגם חרדל מותר (כמובן שרמות הנתרן והחומרים שבהם מזעזעות – אבל לפחות שומן אין בהם) והם הוו בשבילי בסיס לרוטב לדג במקום שמן (לדוגמא - מלא רוטב צ'ילי, גריל דג, תבלינים נוספים ולתנור) וגם לתיבול תפו"א יחד עם פפריקה ומלח בשקית קוקי. יש מנות חמות מחברות מסוימות שאין בהם שומנים (הבריאות כנ"ל). גפילטע פיש מותר. קוטג' הווה אצלי תחליף לגבנ"צ בתנור או בטוסטים.
אין אפס - אין על המטוגן העסיסי, נוטף השומן. זה לא קל לחזור משמחה (אפילו אם את בעלת השמחה) רעבה. אבל – כנ"ל – מי שצריך צריך. ולהפחית מינונים איפה שניתן בכיף – לא מזיק לאף אחד מאתנו ולהפך...
אשמח לשמוע את תגובותיכם - רק בריאות לכולם!! גמר חתימה טובה!!