דיון קרעפלאך- 2 סגנונות של בצק. מה ההבדלים ביניהם? מה מוצלח יותר?

מירי84

משתמש פעיל
לקרעפלאך יש 2 סוגי מתכונים
יש מתכון של ביצים, מים, שמן וקמח שמערבבים הכל יחד (דוגמת קרייזמן)
ויש את המתכון של בצק רבוך כמו ש @רוחי בלבוחי העלתה
על 2 סוגי המתכונים יש המלצות והצלחות.
מה ההבדלים ביניהם מבחינת התוצאה? מבחינת העבודה עם הבצק? מכל בחינה אחרת?
אולי תעזרו לי להחליט איזה בצק להכין....
@ה. בקר ראיתי שכתבת שניסית כל מיני מתכונים אבל חזרת לזה של קרייזמן, מה הסיבה?
 
נערך לאחרונה ב:

חנה חיה

משתמש סופר מקצוען
לקרעפלאך יש 2 סוגי מתכונים
יש מתכון של ביצים, מים, שמן וקמח שמערבבים הכל יחד (דוגמת קרייזמן)
ויש את המתכון של בצק רבוך כמו ש @רוחי בלבוחי העלתה
על 2 סוגי המתכונים יש המלצות והצלחות.
מה ההבדלים ביניהם מבחינת התוצאה? מבחינת העבודה עם הבצק? מכל בחינה אחרת?
אולי תעזרו לי להחליט איזה בצק להכין....
@ה. בקר ראיתי שכתבת שניסית כל מיני מתכונים אבל חזרת לזה של קרייזמן, מה הסיבה?
המתכון של @רוחי בלבוחי עם בצק שעובר בישול הכי מוצלח
 

המטבח של סימא

משתמש מקצוען
לקרעפלאך יש 2 סוגי מתכונים
יש מתכון של ביצים, מים, שמן וקמח שמערבבים הכל יחד (דוגמת קרייזמן)
ויש את המתכון של בצק רבוך כמו ש @רוחי בלבוחי העלתה
על 2 סוגי המתכונים יש המלצות והצלחות.
מה ההבדלים ביניהם מבחינת התוצאה? מבחינת העבודה עם הבצק? מכל בחינה אחרת?
אולי תעזרו לי להחליט איזה בצק להכין....
@ה. בקר ראיתי שכתבת שניסית כל מיני מתכונים אבל חזרת לזה של קרייזמן, מה הסיבה?
אם את יכולה להמתין עד הצהריים אנחנו מכינים היום
קופצת על האשכול, אשמח לשמוע מה אתם שמים בפנים
אפשר מה שרוצים: פירה תפוחי אדמה/עוף/הודו/בקר/כבד עוף/או מיקס מהכל..באופן מסורתי אצלנו הכינו תמיד לערב יום כיפור עם עוף, אין לי מושג למה.
 

מירי84

משתמש פעיל

חנש

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
צילום מקצועי
יש לי ספר בישול, שנת הוצאה 1959!
כותבת אותו מישהי מאמריקה שיש לה מסורת עשירה של בישול.
היא משתמשת באותו מתכון של בצק "לוקשן" רק בלי לייבש אותו לאחר מכן.
1/2 כפית מלח
2 ביצים
2 כוסות קמח (לא גדושות)
(זה בצק קצת קשה כי תלוי אם הביצים מספיק גדולות,
לכן במידת הצורך להוסיף כף או שתיים מים.

יש לה הקדמה משעשעת לכל פרק.
מעתיקה לכם חלק בתרגום חופשי.

המלחמה שלי עם הלוקשן
כיום אנשים כבר אינם מכינים לוקשן, וזאת להפתעתי.
כשאספר לכם איך להכין לוקשן (אטריות) אז אתם לא תתפלאו על כך.
ממה שלי יכלה להכין לוקשן דק כמו חוט, יום אחד שאלתי אותה:
"ממה איך מכינים לוקשן?"
"למה את רוצה להכין לוקשן"
"ולמה שלא ארצה"
בגלל, אמרה ממה "הדרך שתכיני לוקשן עדיף שתקני כבר בחנות".
"אז מה כל כך קשה בהכנת לוקשן?"
"מי אמר שזה קשה? את שמה קצת קמח, קצת ביצה ויש לך לוקשן".
"כמה"?
"כמה שאת רוצה, את רוצה הרבה שימי הרבה, את לא רוצה כל כך הרבה, אל תשימי כל כך הרבה".
מזה אני לא לומדת איך מכינים לוקשן אני מנסה שוב.
"ממה את תכיני את הלוקשן אני אתבונן אבל צריך למדוד כל דבר".
הכל טוב בנתיים, לא. בזמן שהיא מודדת את הקמח הטלפון מצלצל, כשאני חוזרת מהטלפון היא אומרת לי,
"שמתי שתי כוסות וחצי קמח, אבל אני כבר רואה שזה יותר מידי".
אני מרוקנת את הקמח מהקערה.
"מה את עושה עם הקמח", צועקת ממה.
"זה יותר מידי אמרת אז אני מחזירה שנמדוד שוב".
"אבל הוצאתי כבר קצת עם היד, עכשיו זה בסדר"
אז מה אומר לכם, אני מקבלת את המדידות, אנחנו מכינים את הבצק, וקשה זה באמת לא.
אבל לא הסתיים עדיין השיעור.
הבעיה היא כשמותחים את הבצק.
ממה יכלה ליצור עיגול בצק כל כך גדול שתלה עד מעבר לשולחן המטבח. אז איך היא עשתה זאת.
מערוכים היו רק עבור אלו שבישלו מתוך ספרים.
עם 2 וחצי (feet) של מקל מטאטא ממה רידדה את הבצק, הופכת את זה אחרי כל מתיחה כדי לשמור על העיגול.
(כשהתחלתי את המלחמה שלי עם הלוקשן לפני שיצאתי מנצחת, מצאתי קל יותר להפוך את הטבח מאשר להפוך את הבצק הדק. מצאתי את דרכי באיטיות מסביב לשולחן. זה שימש שתי מטרות : בזמן שהבצק הפך רזה יותר גם אני הרזתי)
יש כאן המשך...
והסוף: האמינו לי זאת לא מלחמה שווה, כל צד יכול לנצח. המטרה היא שהמלחמה הקרה תסתיים עם חברות נעימה, אבל שהלוקשן ידע מי הבוס. (love and knushes)
(מקווה שאהבתן - את האווירה, השפה, האותנטיות, והניחוח - השקעתי בשבילכן הרבה זמן להעתיק)
 

הרי זהב

משתמש סופר מקצוען
לקרעפלאך יש 2 סוגי מתכונים
יש מתכון של ביצים, מים, שמן וקמח שמערבבים הכל יחד (דוגמת קרייזמן)
ויש את המתכון של בצק רבוך כמו ש @רוחי בלבוחי העלתה
על 2 סוגי המתכונים יש המלצות והצלחות.
מה ההבדלים ביניהם מבחינת התוצאה? מבחינת העבודה עם הבצק? מכל בחינה אחרת?
אולי תעזרו לי להחליט איזה בצק להכין....
@ה. בקר ראיתי שכתבת שניסית כל מיני מתכונים אבל חזרת לזה של קרייזמן, מה הסיבה?
אני הייתי מכינה שנים!! את המתכון הבסיסי של קרייזמן(ניחוחות שבת וחג) וככה גם אמא שלי, עד שלפני שנה או שנתיים כתבה נראה לי @חדוי כינרת את המתכון שלה שדומה לשל רוחי בלבוחי, ומאז אני מכינה רק את זה!!
בעיני זה פי כמה וכמה טעים יותר.
 
נערך לאחרונה ב:

REBEKA997

מהמשתמשים המובילים!
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
אפשר מה שרוצים: פירה תפוחי אדמה/עוף/הודו/בקר/כבד עוף/או מיקס מהכל..באופן מסורתי אצלנו הכינו תמיד לערב יום כיפור עם עוף, אין לי מושג למה.

מקור המנהג, טעמים ורמזים[עריכה]

מקור המנהג הוא בקהילות אשכנז, כאשר הטעם הפשוט לכך הוא שימים אלו בהן נהוג לאכול כרעפלאך, הם ימים שנוהגים בהם רק חלק ממנהגי יום טוב, ולכן אוכלים בשר שמרבה בשמחה, כמו המנהג ביום טוב - אך הוא מכוסה בבצק[1].

אדמו"ר הזקן מבאר[2], שהבשר רומז למידות, והוא מכוסה בקמח העשוי מחיטה - שרומזת לתורה. וכיון שבימים אלו מתגלים 'החסדים המכוסים' אוכלים 'בשר-חסדים' המכוסים 'בבצק-תורה'.

עוד מבאר אדמו"ר הזקן מובא שכשם שבחג השבועות שניתנה התורה ציוותה התורה להקריב את הלחם על גבי שני הכבשים, כך גם ביום הכיפורים שאז ניתנו לוחות שניות, אוכלים בשר ש'עליו' יש לחם, וכן בפורים שאז קיימו היהודים את אשר החלו לעשות[3].

במקומות אחרים מובא שיש לעשות את הכיסנים בצורה משולשת דווקא, הרומזים לתורה המורכבת משלושה חלקים (תורה-נביאים-כתובים), שניתנה לעם משולש (כוהנים-לוויים-ישראלים) בחודש השלישי (סיון), לאחר 'שלושת ימי הגבלה', על ידי משה רבינו שהוא הילד השלישי במשפחתו (וכן דברים נוספים בתורה קשורים במספר שלוש).

בנוסף לכך, כשם שבכיסנים יש פנימיות שלא רואים במבט שטחי - כך בתורה יש רזים ופנימיות[4].

הפתגם החסידי אומר, שבליובאוויטש היו אוכלים קרעפלך בכל פעם שהיו מכים: בערב יום-כיפור, בהושענא-רבה, ובפורים.


היו שמצאו לכך רמז בלשון התורה "הכה תכה"[5], שהם ראשי-תיבות "הושענה (רבא) כיפור המן" "תאכל כרעפלאך הרבה", בימים שבהם נוהגים להכות: 'על חטא' בערב יום כיפור, ערבות ההושענות בהושענא רבה, ובחג הפורים - כשמכים את המן.
 

המטבח של סימא

משתמש מקצוען

מקור המנהג, טעמים ורמזים[עריכה]

מקור המנהג הוא בקהילות אשכנז, כאשר הטעם הפשוט לכך הוא שימים אלו בהן נהוג לאכול כרעפלאך, הם ימים שנוהגים בהם רק חלק ממנהגי יום טוב, ולכן אוכלים בשר שמרבה בשמחה, כמו המנהג ביום טוב - אך הוא מכוסה בבצק[1].

אדמו"ר הזקן מבאר[2], שהבשר רומז למידות, והוא מכוסה בקמח העשוי מחיטה - שרומזת לתורה. וכיון שבימים אלו מתגלים 'החסדים המכוסים' אוכלים 'בשר-חסדים' המכוסים 'בבצק-תורה'.

עוד מבאר אדמו"ר הזקן מובא שכשם שבחג השבועות שניתנה התורה ציוותה התורה להקריב את הלחם על גבי שני הכבשים, כך גם ביום הכיפורים שאז ניתנו לוחות שניות, אוכלים בשר ש'עליו' יש לחם, וכן בפורים שאז קיימו היהודים את אשר החלו לעשות[3].

במקומות אחרים מובא שיש לעשות את הכיסנים בצורה משולשת דווקא, הרומזים לתורה המורכבת משלושה חלקים (תורה-נביאים-כתובים), שניתנה לעם משולש (כוהנים-לוויים-ישראלים) בחודש השלישי (סיון), לאחר 'שלושת ימי הגבלה', על ידי משה רבינו שהוא הילד השלישי במשפחתו (וכן דברים נוספים בתורה קשורים במספר שלוש).

בנוסף לכך, כשם שבכיסנים יש פנימיות שלא רואים במבט שטחי - כך בתורה יש רזים ופנימיות[4].

הפתגם החסידי אומר, שבליובאוויטש היו אוכלים קרעפלך בכל פעם שהיו מכים: בערב יום-כיפור, בהושענא-רבה, ובפורים.


היו שמצאו לכך רמז בלשון התורה "הכה תכה"[5], שהם ראשי-תיבות "הושענה (רבא) כיפור המן" "תאכל כרעפלאך הרבה", בימים שבהם נוהגים להכות: 'על חטא' בערב יום כיפור, ערבות ההושענות בהושענא רבה, ובחג הפורים - כשמכים את המן.
מעניין מאוד, הכוונה שלי הייתה שממלאים בבשר עוף ולא בבשר בקר. תמיד חשבתי שזה קשור למנהג הכפרות שבעבר היו לאחר הכרות הולכים לשוחט אוכלים את העוף הסעודה מפסקת.
 

REBEKA997

מהמשתמשים המובילים!
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
מעניין מאוד, הכוונה שלי הייתה שממלאים בבשר עוף ולא בבשר בקר. תמיד חשבתי שזה קשור למנהג הכפרות שבעבר היו לאחר הכרות הולכים לשוחט אוכלים את העוף הסעודה מפסקת.
זה קריפי ממש
לאכול את מה שכיפרת ובכלל לאכול בעל חיים שחי לידך עד לפני רגע אמאא
זה לא הולך שנתנו את בשרו לעניים? :cautious:
 

המטבח של סימא

משתמש מקצוען
זה קריפי ממש
לאכול את מה שכיפרת ובכלל לאכול בעל חיים שחי לידך עד לפני רגע אמאא
זה לא הולך שנתנו את בשרו לעניים? :cautious:
כך ראיתי בילדותי, אכן נתנו כסף לעניים שהיו מתקבצים ליד המשחטה אבל את העוף מרטו (ברורררר) ואכלו. ומזה 'קריפי' ?
 

REBEKA997

מהמשתמשים המובילים!
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
כך ראיתי בילדותי, אכן נתנו כסף לעניים שהיו מתקבצים ליד המשחטה אבל את העוף מרטו (ברורררר) ואכלו. ומזה 'קריפי' ?
אמאלה אני רק מדמיינת את הסיטואציה בעע
נס שכפרות עושים על תרנגולות ולא על בעלי חיים שאני בוחרת לגדל...
ומה זה מה זה קריפי??? קריפי זה קריפי https://milog.co.il/קריפי
 

המטבח של סימא

משתמש מקצוען
אמאלה אני רק מדמיינת את הסיטואציה בעע
נס שכפרות עושים על תרנגולות ולא על בעלי חיים שאני בוחרת לגדל...
ומה זה מה זה קריפי??? קריפי זה קריפי https://milog.co.il/קריפי
1. למדתי מילה חדשה ( : 2. נראה שהמילים 'פדיון כפרות' במקור הגיע מזה שנתנו לעניים את ערך התרנגול ואז אכלו אותו, זכור לי ממש שכך נהגו, שוחט,מורט,פירוק בבית סבתא, המלחה במלח גס באמבטיה, ואז מרק עוף ענק שכל המשפחה היתה חייבת לאכול בשביל 'כפרת עוונות'
 

REBEKA997

מהמשתמשים המובילים!
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
1. למדתי מילה חדשה ( : 2. נראה שהמילים 'פדיון כפרות' במקור הגיע מזה שנתנו לעניים את ערך התרנגול ואז אכלו אותו, זכור לי ממש שכך נהגו, שוחט,מורט,פירוק בבית סבתא, המלחה במלח גס באמבטיה, ואז מרק עוף ענק שכל המשפחה היתה חייבת לאכול בשביל 'כפרת עוונות'
אמא לה
 

מירי84

משתמש פעיל
אני הייתי מכינה שנים!! את המתכון הבסיסי של קרייזמן(ניחוחות שבת וחג) וככה גם אמא שלי, עד שלפני שנה או שנתיים כתבה נראה לי @חדוי כינרת את המתכון שלה שדומה לשל רוחי בלבוחי, ומאז אני מכינה רק את זה!!
בעיני זה פי כמה וכמה טעים יותר.
תודה! כזו תשובה חיפשתי...
עזרת לי מאוד!
שאלה- באיזה כוסות את משתמשת למתכון של חדוי?
 

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קמ

א לַמְנַצֵּחַ מִזְמוֹר לְדָוִד:ב חַלְּצֵנִי יְהוָה מֵאָדָם רָע מֵאִישׁ חֲמָסִים תִּנְצְרֵנִי:ג אֲשֶׁר חָשְׁבוּ רָעוֹת בְּלֵב כָּל יוֹם יָגוּרוּ מִלְחָמוֹת:ד שָׁנֲנוּ לְשׁוֹנָם כְּמוֹ נָחָשׁ חֲמַת עַכְשׁוּב תַּחַת שְׂפָתֵימוֹ סֶלָה:ה שָׁמְרֵנִי יְהוָה מִידֵי רָשָׁע מֵאִישׁ חֲמָסִים תִּנְצְרֵנִי אֲשֶׁר חָשְׁבוּ לִדְחוֹת פְּעָמָי:ו טָמְנוּ גֵאִים פַּח לִי וַחֲבָלִים פָּרְשׂוּ רֶשֶׁת לְיַד מַעְגָּל מֹקְשִׁים שָׁתוּ לִי סֶלָה:ז אָמַרְתִּי לַיהוָה אֵלִי אָתָּה הַאֲזִינָה יְהוָה קוֹל תַּחֲנוּנָי:ח יְהוִֹה אֲדֹנָי עֹז יְשׁוּעָתִי סַכֹּתָה לְרֹאשִׁי בְּיוֹם נָשֶׁק:ט אַל תִּתֵּן יְהוָה מַאֲוַיֵּי רָשָׁע זְמָמוֹ אַל תָּפֵק יָרוּמוּ סֶלָה:י רֹאשׁ מְסִבָּי עֲמַל שְׂפָתֵימוֹ (יכסומו) יְכַסֵּמוֹ:יא (ימיטו) יִמּוֹטוּ עֲלֵיהֶם גֶּחָלִים בָּאֵשׁ יַפִּלֵם בְּמַהֲמֹרוֹת בַּל יָקוּמוּ:יב אִישׁ לָשׁוֹן בַּל יִכּוֹן בָּאָרֶץ אִישׁ חָמָס רָע יְצוּדֶנּוּ לְמַדְחֵפֹת:יג (ידעת) יָדַעְתִּי כִּי יַעֲשֶׂה יְהוָה דִּין עָנִי מִשְׁפַּט אֶבְיֹנִים:יד אַךְ צַדִּיקִים יוֹדוּ לִשְׁמֶךָ יֵשְׁבוּ יְשָׁרִים אֶת פָּנֶיךָ:
נקרא  4  פעמים

ספירת העומר

לוח מודעות

למעלה