דרוש מידע סיגריה אלקטרונית

מצב
הנושא נעול.

הבריסקער הנודד

משתמש פעיל

הריאות קרסו: נער בן 16 מאושפז במצב קשה לאחר שימוש בסיגריות אלקטרוניות​

נער בן 16 מאושפז במרכז שניידר במצב קשה עם קריסה של הריאות לאחר שימוש בסיגריות אלקטרוניות • הנער מאושפז ביחידה לטיפול נמרץ לב ומחובר למערכת ה- ECMO, המחליפה את פעילות הלב והריאות, כך עדכנו בביה"ח
נער בן 16 מאושפז ביחידה לטיפול נמרץ לב במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, במצב קשה לאחר שימוש בסיגריות אלקטרוניות. כך עדכנו היום (חמישי) בביה"ח. הנער הועבר למרכז שניידר מבית החולים קפלן, במצב של קריסת ריאות. מבירור רפואי מקיף שערכו בבית החולים קפלן עלה כי מצבו של הנער נגרם, ככל הנראה, כתוצאה מעישון של סיגריות אלקטרוניות.

הנער נמצא כעת ביחידה לטיפול נמרץ לב שהוא בהכרה, אך כאמור מחובר לאקמו. אמו של הנער מסרה כי היא מבקשת להתפלל לשלומו ומייחלת לכך שיתאושש ויחזור לעצמו, ומבקשת מכל ההורים להיות עירניים לנושא ולאסור על ילדיהם להשתמש בסיגריות אלקטרוניות, כדי שלא להגיע למצב הנוראי בו הם נמצאים כרגע.

WhatsApp-Image-2023-04-13-at-12.43.43-1024x445.jpeg

בתמונה: מימין צילום ריאות תקין. משמאל: צילום ריאותיו של הנער. קרדיט: דוברות שניידר


לדברי פרופ' עובדי דגן, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב: "הנער התקבל ליחידה לטיפול נמרץ לב במצב קשה מאד כשריאותיו אינן מתפקדות, והוא זקוק לתמיכה מלאה של מכשיר אקמו. אנו מטפלים בו ומקווים מאד לשיפור במצבו בימים הקרובים. הנזק שנגרם, ככל הנראה, מעישון של הסיגריות האלקטרוניות הוא נזק עצום. אנו קוראים לכל ההורים, מנעו את המקרה הבא".

ד"ר חבצלת ירדן בילבסקי, מומחית בפרמקולוגיה קלינית וטוקסיקולוגיה במרכז שניידר מוסיפה כי סיגריות אלקטרוניות עלולות לגרום נזק חמור אף יותר מסיגריות רגילות. בספרות הרפואית קיימים דיווחים רבים על מחלת ריאות משנית לשימוש יתר בסיגריות אלקטרוניות, עד כדי קריסת הריאות. בחלק מהמקרים חומרי המילוי נרקחים באופן עצמאי עם חומרים מסוכנים שונים, מה שמעלה את הסיכון לנזקים חמורים עוד יותר, ובמקרה הזה – לקריסת ריאות של נער בן 16. "אני קוראת לבני הנוער ולהורים להיות עירניים וממליצה להתרחק מסיגריות אלקטרוניות ובוודאי לא להשתמש בחומרים מסוכנים שנרקחים עצמאית", מסרה.
logosite.png
 

השמחה שבשמחה

משתמש מקצוען

נפטר בן ה-16 שאושפז בעקבות שימוש בסיגריה אלקטרונית; רשלנות? "האקמו נותק"​

מפרטים ראשוניים עולה כי הנער נפטר לאחר שככל הנראה ניתק עצמו מה-ECMO מסיבה לא ברורה – פרטי המקרה דווחו למשרד הבריאות, נבדקים בשעה זו וייחקרו בימים הקרובים • אביו כתב: "אבל כבד ירד עלינו"

טרגדיה בבית החולים, שייתכן ומקורה ברשלנות רפואית חמורה: הבוקר (שבת קודש) נפטר במרכז הרפואי 'שניידר' מידן קלר, הנער בן ה-16 שאושפז בבית החולים לפני כמה ימים כתוצאה משימוש בסיגריה אלקטרונית. קלר אושפז מאחר וריאותיו קרסו, בבית החולים חיברו אותו במיידית למערכת ה-ECMO. הנער נפטר אחרי שהמערכת התנתקה, בביה"ח בודקים את הסיבה.

אביו של מידן, יריב קלר, הודיע על פטירת בנו וכתב כי "ה' נָתַן וה' לָקָח, יְהִי שֵׁם ה' מְבֹרָךְ. אבל כבד ירד עלינו. הבן היקר שלנו מידן מרדכי הלך לעולמו. יהי זכרו ברוך". בביה"ח עדכנו על פטירתו: "מפרטים ראשוניים עולה כי הנער נפטר לאחר שככל הנראה ניתק עצמו מה-ECMO מסיבה לא ברורה. פרטי המקרה דווחו למשרד הבריאות, נבדקים בשעה זו וייחקרו בימים הקרובים".

בהצהרה שהעניק בשעות הצוהריים אמר פרופ' עובדי דגן מנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים בבית החולים שניידר כי "הלילה קרה לנו מקרה קשה. אנחנו באמת משתתפים בצערה של המשפחה, שלמדנו להכיר ולהוקיר במשך עשרת הימים שטיפלנו בילד. בשעה 23:00 בלילה הייתה התראה של חוסר הפעילות של מערכת האקמו. כתוצאה מכך הייתה תגובה מיידית ונכונה של הצוות שנכנסו לפעולה של החייאה".

"במצב שבו אנחנו מבצעים החייאה בילד שצריך מערכת תמיכה – הסיכויים נמוכים, ולכן אחרי מאמצים מרובים נאלצנו לקבוע את מותו של הילד. כשזה קרה הוא היה עירני, יצר קשר, הוא לא היה מונשם, וזה חלק מהפעולות שאנחנו עושים תמיד לילדים האלה. הסיבה שאנחנו עושים את זה היא שההחלמה של הריאה לוקחת שבועות מרובים, וזה כי היכולת שלו להיות בקשר עם הסביבה ולהגיב לגירויים היא חשובה מאוד ולכן אנחנו תמיד עושים את זה בצורה הזאת", הוסיף דגן.


 

השמחה שבשמחה

משתמש מקצוען

אחרי מות הנער: הסכנות בסיגריות האלקטרוניות שכבשו את המגזר החרדי​

האם סיגריה אלקטרונית מהווה תחליף ראוי לסיגריה רגילה או שגם היא מסוכנת? האם זה בסדר לאדות את הסיגריה האלקטרונית בציבור, או שהוא מזיק למעשנים הפאסיביים כמו הסיגריות הרגילות? • המחקרים והחששות, בעקבות מות הנער

.

אחרי מות הנער: הסכנות בסיגריות האלקטרוניות שכבשו את המגזר החרדי​

האם סיגריה אלקטרונית מהווה תחליף ראוי לסיגריה רגילה או שגם היא מסוכנת? האם זה בסדר לאדות את הסיגריה האלקטרונית בציבור, או שהוא מזיק למעשנים הפאסיביים כמו הסיגריות הרגילות? • המחקרים והחששות, בעקבות מות הנער


הסיגריה האלקטרונית פועלת באמצעות סוללה חשמלית וסליל שיוצרים מעגל חשמלי שמופעל ברגע השאיפה מהסיגריה או באמצעות כפתור הפעלה. הסליל החשמלי מחמם את הנוזל, וכשזה מגיע לטמפרטורה גבוהה הוא הופך לאדים שמנדפים את החום הנוצר בתהליך הנקרא התאיידות. האדים הנפלטים נראים כעשן. כך סיגריה אלקטרונית מספקת מראה ותחושה הדומים לעישון.

סיגריה אלקטרונית – מסוכנת?​

הרשות הלאומית לביטחון קהילתי מציינת כי סיגריות אלקטרוניות הן מוצרי עישון לכל דבר. סיגריות אלקטרוניות עובדות במנגנון של אידוי נוזל ולא של בעירת טבק כמו הסיגריות הרגילות. ברוב המקרים נוזל האידוי מכיל ניקוטין וכן חומרים נוספים.

הנזק המשמעותי ביותר של סיגריות אלקטרוניות הוא שהן מכילות ניקוטין, בדיוק כמו סיגריות רגילות. ניקוטין הוא חומר ממכר בכל גיל, אך חשיפה של בני נוער אליו חמורה עוד יותר כיוון שבתקופת ההתבגרות המוח רגיש במיוחד ולכן הניקוטין יכול לגרום להתמכרות, להפרעות קשב ולהפרעות במצב הרוח (דיכאון למשל). מעבר להשפעה על המוח, הניקוטין משפיע על תהליכים נוספים בגוף כגון לחץ הדם וקצב הלב. כל אלו יכולים להפוך להשפעות ארוכות טווח.

הסיגריות האלקטרוניות מכילות חומרים מזיקים נוספים, מלבד הניקוטין, ביניהם חומרים שיכולים להשפיע לרעה על מערכת הנשימה וחומרים שנחשבים קרצינוגניים, כלומר בעלי פוטנציאל לגרום למחלות סרטן.

בשנת 2022, מחקר בקנדה העלה כי הסיגריה האלקטרונית עלולה לגרום נזק בריאותי – למערכות הנשימה והדם. מחקר נוסף שפורסם ב־Nature הראה בניסוי על עכברים כי קיימת השפעה של שימוש בסיגריות אלקטרוניות על יצירת הפרעת קצב הלב. החוקרים ניתחו את ההשפעה והעריכו שהחומרים הכימיים בסיגריות האלקטרוניות מסוכנים למערכת הלב האנושית.

סכנה נוספת, שסיכויה נמוך, הוא פציעה פיזית כתוצאה מפיצוץ סוללה של סיגריה אלקטרונית. כך, למשל, לפני כחצי שנה בלבד התלקחה סיגריה אלקטרונית בפיו של צעיר בן 27 בדימונה, שאושפז במצב קשה.

מחקרים שונים מראים על עלייה דרמטית בעישון סיגריות אלקטרוניות בשנים האחרונות בקרב בני נוער – וקיימות עדויות משמעותיות לפיהן שימוש בסיגריה אלקטרונית יכול להגביר את השימוש בסיגריה רגילה בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים.

קיים חשש כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות בצעירים קשור באופן הדוק לשימוש במוצרי טבק אחרים, ומחקרים מצביעים על סבירות גבוהה שצעירים המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות יעשנו גם סיגריות רגילות.

עישון פאסיבי של סיגריה אלקטרונית​

כפי שכבר כתבנו, רבים מאדים את הסיגריות האלקטרוניות באזורים הומי אדם, בניגוד לסיגריות רגילות האסורות לעישון במקומות ציבוריים על מנת שלא לחשוף את הסובבים בעישון פאסיבי, המסוכן אף הוא.

באגודה למלחמה בסרטן מציינים כי התרסיס שנוצר בסיגריות אלקטרוניות נשאף ולאחר מכן ננשף על ידי המעשן, וחלק מן התרסיס משוחרר ישירות לתוך הסביבה ויכול לגרום לסובבים לחשיפה מיד שנייה ולחשיפה מיד שלישית לחומרים רעילים ומסרטנים ידועים שנמצאו באדי סיגריות אלקטרוניות.
מחקר מיוני 2018 מצא כי חשיפה לעישון סיגריות אלקטרוניות יכול להביא לספיגה של ניקוטין בכמות העולה משמעותית על ספיגה של ניקוטין מאוויר נקי. אמנם הספיגה של ניקוטין כתוצאה מעישון כפוי של סיגריה אלקטרונית פחותה מאשר מספיגה מעישון כפוי של סיגריה רגילה, אך הספיגה היא משמעותית מספיק על מנת לסכן אוכלוסיות אשר פגיעות להשפעות הניקוטין כמו ילדים ונשים.

ההמלצות בעולם​

דו"ח ארגון הבריאות העולמי לעישון משנת 2019 הקדיש פרק מיוחד להמלצות לחקיקה לגבי סיגריות אלקטרוניות. הארגון הזהיר שהסיגריות האלקטרוניות "אינן בלתי-מסוכנות", והמליץ לכל המדינות להפעיל רגולציה כלשהי לגביהן – בין אם להחשיבן כמוצרי עישון לכל דבר, ובין אם לסווגן בקטגוריה משלהן ולהחיל לגביהן רגולציה ייחודית.

על פי המלצות ארגון הבריאות העולמי, רגולציה של סיגריות אלקטרוניות צריכה לכלול
• הגבלת ההפצה והפרסום של מרבית סוגי הסיגריות האלקטרוניות (הכוונה לסוגים הנפוצים יותר, המכילים ניקוטין), כדי למנוע את תפוצתן בקרב לא-מעשנים ובני נוער.
• הגבלות על ההרכב הכימי של הסיגריות כדי למנוע נזקים של עישון ועישון פסיבי.
• איסור על חברות ההפצה של הסיגריות האלקטרוניות לטעון טענות שאינן-אמת לגבי ההשלכות הבריאותיות של השימוש בהן.
• שימור את המאמץ הנוכחי בקידום רגולציה להפחתת השימוש במוצרי עישון באופן כללי.
• איסור, בשלב זה, של עישון סיגריות אלקטרוניות במקומות שאסורים לעישון סיגריות רגילות, וביטול האיסור רק אם וכאשר יוכח במחקר שלא מתקיים נזק בעישון פסיבי, ויצטברו עדויות מספקות לכך שעישון סיגריות אלקטרוניות לא מערערת בפועל את האפקטיביות של אזורים ללא עישון.
• ציון אזהרות בריאותיות על גבי המוצרים בהתאם לידוע לנו בשלב זה. ההמלצות העדכניות לשנת 2019 הן לכלול את האזהרות בדבר סכנה להתמכרות לניקוטין, סכנה לגירוי מערכת הנשימה והעיניים, סיכון פוטנציאלי ללב וכלי דם, וסכנה מיוחדת לנשים בהריון.
• החלת מדיניות מיסוי על הסיגריות האלקטרוניות, בדומה לסיגריות רגילות, כדי לממן את העלויות הפוטנציאליות של הנזקים האפשריים של השימוש בהן.
• מניעה בחקיקה של שיווק סיגריות אלקטרוניות בטעמים, כדי להגביר את הרתיעה בקרב צעירים בפני השימוש במוצר. ארגון הבריאות העולמי המליץ לשקול לחייב חברות לאריזה אחידה שלא "תגרה" צעירים שאינם מעשנים להשתמש במוצר.
• ארגון הבריאות העולמי הזהיר שמוצרי עישון חדשניים עלולים ליפול "בין הכיסאות" מבחינת ההגדרות השונות הקבועות בחוק המגדירות מוצרי עישון שונים, וכך "לחמוק" מהצורך לעמוד בתקנים בריאותיים, או בתקנות שונות הנוגעות לשיווק לצעירים, מיסוי וכדומה. ארגון הבריאות העולמי קורא למחוקקים לשקול בכובד ראש את ההגדרות של מוצרי העישון במטרה למנוע "פרצות" שכאלו.

ההמלצות בישראל​

המשרד לחיזוק וקידום קהילתי מסכם את הבעיות הטמונות בסיגריה האלקטרונית:


• שימוש מזיק: הנזק המשמעותי ביותר של סיגריות אלקטרוניות הוא שהן מכילות ניקוטין, בדיוק כמו סיגריות רגילות. ניקוטין הוא חומר ממכר בכל גיל, אך חשיפה של בני נוער אליו חמורה עוד יותר כיוון שבתקופת ההתבגרות המוח רגיש במיוחד.
• מתבגרים המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות נוטים יותר לעישון סיגריות רגילות באופן קבוע בעתיד: שימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב מתבגרים מגביר את הסיכון למעבר משימוש ניסיוני בסיגריות רגילות לשימוש קבוע בסיגריות רגילות.
• סיגריות אלקטרוניות אינן מהוות כלי יעיל בהפחתת עישון סיגריות רגילות: מבוגרים שהשתמשו בסיגריות אלקטרוניות פחות נטו להפסיק לעשן סיגריות רגילות בהשוואה למבוגרים שלא השתמשו בסיגריות אלקטרוניות.
• אפקט פסיכולוגי: ייתכן וסיגריות אלקטרוניות משמשות כמשהו שמנרמל מחדש עישון סיגריות רגילות, ומפחיתות את המוטיבציה להפסיק לעשן.
• סכנה לציבור: בהתחשב בבריאות הציבור, יש לקחת בחשבון את ההשפעה של הזמינות הקיימת של סיגריות אלקטרוניות, הרגולציה והשימוש, המהווים פוטנציאל להגברת השימוש בסיגריות רגילות בקרב בני נוער.
• מניעה: מאמצי המניעה ישימו דגש על כך שסיגריות אלקטרוניות אינן "אדי מים בלתי נזיקים" ושהסכנות הבריאותיות לטווח הרחוק טרם ידועות. עוד מומלץ כי המדיניות הנהוגה בהקשר לגיל המינימלי המותר לשימוש בסיגריות אלקטרוניות, חוקים להגבלת עישון במקומות סגורים (indoor air laws), שיווק מכוון-צעירים ומיסוי עבור סיגריות אלקטרוניות צריכים להדמות לזו הנהוגה בהקשר לסיגריות רגילות. צריכים להדמות לזו הנהוגה בהקשר לסיגריות רגילות.
• מה אומר החוק בישראל? כיום, במדינת ישראל, הורחב חוק איסור עישון במקומות ציבוריים וכעת כולל גם איסור עישון סיגריה אלקטרונית מכל סוג שהוא במקום ציבורי המפורט בחוק. כלומר, האיסורים והמגבלות הקיימים על סיגריות מוטלים כעת גם על סיגריות אלקטרוניות.
האגודה למלחמה בסרטן מסכמת כי היקף הנזקים הבריאותיים בשימוש בסיגריות אלקטרוניות עדיין אינו ברור במלואו, מכיוון שהמוצר חדש יחסית ועדיין אין נתונים ממחקרים ארוכי טווח על המשתמשים בסיגריה אלקטרונית או הנחשפים לעישון פסיבי של הסיגריה.

נכון להיום, מתחילות להתגלות הסכנות לטווח הקצר והבינוני בשימוש בסיגריות אלקטרוניות.

ישנה תמימות דעים כי סיגריות אלקטרוניות ומכשירי אידוי שונים אינם מוצרים תמימים ובטוחים לשימוש, ולכן אינם צריכים להיות בשימוש על ידי בני נוער. הבעיה היא כי על בסיס הנחה שגויה שהסיגריה אלקטרונית כלל אינה מזיקה לבריאות, היא מצליחה לחדור לקהלים צעירים, שטרם נחשפו לעישון, ולהפוך לתחביב ממכר.

מחקרים שונים מראים על עלייה דרמטית בעישון סיגריות אלקטרוניות בשנים האחרונות בקרב בני נוער. ישנן עדויות רבות לפיהן עבור צעירים שלא עישנו, סיגריה אלקטרונית מהווה שער כניסה לעולם העישון. ישנו חשש כי בקרב צעירים, שימוש בסיגריה אלקטרונית עלול להתפתח להתמכרות ולהרגל של עישון סיגריה רגילה.

ישנה מחלוקת בנוגע ליכולתן של סיגריות אלקטרוניות לסייע בגמילה מעישון ואם שימוש בסיגריה אלקטרונית מוביל מעשנים להשתמש בסיגריה אלקטרונית במקביל לסיגריה רגילה (Dual Use) במקום להיגמל

 

צביקה - היימישTech

משתמש פעיל
מנוי פרימיום
לפי מה שהבנתי ככל הנראה החומרים שהיו בסיגריה לא היו כל כך תמימים
 

שכויח

משתמש מקצוען
כפי הנראה בעיניי סגירה אלקטרונית לא משחיר את הריאות זה לא אש ולכן מה שראו על הריאות זה מסיגריות רגילות אז לא להלחיץ סתם נכון יש דברים אחרים שזה לא טוב לזה אבל ריאות שחורים לא קשור לאלקטרונית
 
מצב
הנושא נעול.

אולי מעניין אותך גם...

אשכולות דומים

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכח

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת אַשְׁרֵי כָּל יְרֵא יְהוָה הַהֹלֵךְ בִּדְרָכָיו:ב יְגִיעַ כַּפֶּיךָ כִּי תֹאכֵל אַשְׁרֶיךָ וְטוֹב לָךְ:ג אֶשְׁתְּךָ כְּגֶפֶן פֹּרִיָּה בְּיַרְכְּתֵי בֵיתֶךָ בָּנֶיךָ כִּשְׁתִלֵי זֵיתִים סָבִיב לְשֻׁלְחָנֶךָ:ד הִנֵּה כִי כֵן יְבֹרַךְ גָּבֶר יְרֵא יְהוָה:ה יְבָרֶכְךָ יְהוָה מִצִּיּוֹן וּרְאֵה בְּטוּב יְרוּשָׁלִָם כֹּל יְמֵי חַיֶּיךָ:ו וּרְאֵה בָנִים לְבָנֶיךָ שָׁלוֹם עַל יִשְׂרָאֵל:
נקרא  21  פעמים

לוח מודעות

למעלה