דרוש מידע כולסטזיס לפני לידה (מחלת כבד)

חדזי

משתמש מקצוען
לא היתה לי רעלת, אלא כוליסטזיס שלמרבה המזל התפתח רק בסוף ההריון (לידה בשבוע 36)
אחרי הלידה סיפרה לי אחות בבית חולים שהיה להם מקרה דומה לפני 8 שנים (נכון לאז) והיולדת נפטרה ל"ע יחד עם העובר, לכן צריך לדעת שזה לא צחוק, אבל גם לא כל כוליסטזיס הוא כ"כ קריטי, צריך להיות צמודים למעקב ולהקשיב לרופאים כי להם ניתנה הרשות לרפא.
אז בואי נעשה לך ולכולן סדר כדי שלא תבהלנה סתם
מה שהיה לך זה תופעה שיכולה לקרות מכולוסטאזיס שאינו מטופל תרופתית! וזה כן רעלת זה לא ה"רעלת" הרגילה אבל זה כן רעלת והיה לך בעיקר פגיעה בכבד ולכן האינזימי כבד שלך היו מאד גבוהים וז מה שקורה בכולוסטאזיס במספרים שהם מעל 100
כולוסטאזיס כשלעצמו כשאין עליה באינזימי כבד לא מסוכן ליולדת נקודה! וחשוב לדעת את זה ומחקרית נצפו מקרים של מות עובר ברחם רק במספרים שהם מעל 100 . אין כמעט היסטוריה של מקרים אחרים. אבל בגלל שהם חייבים להיות עם יד על הדופק ובגלל שאם לא מטפלים המצב יכול להחמיר במהירות. מטפלים בתרופות לעימדון מרה ומעקב תנועות . מוניטור וכו...

מחלת כבד כחלק מרעלת היריון (Preeclampsia)​

מתאפיינת בטריאדה של יתר לחץ דם, בצקת וחלבון בשתן (פרוטאינוריה) בטרימסטר השלישי ומופיעה ב5-10% מההריונות. מעורבות כבדית נדירה אך מורה על מחלה קשה יותר. רמות אנזימי כבד יכולות לעלות לפי 10-20 מהנורמה. בילירובין בדרך כלל לא עובר את ה-5 מ"ג/ד"ל.

אין טיפול מיוחד במעורבות כבדית והחשיבות היא שזה מהווה התוויה לרעלת היריון קשה עם צורך דחוף ליילד על מנת למנוע רעלת היריון ממאירה (Eclampsia), קרע בכבד ונמק.

תסמונת HELLP​

רעלת היריון קשה יכולה להיות מלווה ב-2-12% מן המקרים בהמוליזה [H], עליה באנזימי כבד [EL] וטרומבוציטופניה [LP]. התסמונת מופיעה בדרך כלל סביב שבוע 27. קשת התסמינים כוללת כאב בטן (65%), בחילות והקאות (30%), כאב ראש (30%), דימומים (9%) וצהבת (5%).

  • אטיולוגיה - מנגנון הופעת רעלת היריון על סיבוכיה כגון תסמונת HELLP אינו מובן. יש טענה כי מדובר בפגם שלייתי שאינו מאפשר לכלי הדם השלייתיים לעמוד בעומס הלחץ הנדרש בטרימסטר שלישי. בנוסף, יש גם תצפית גנטית המרמזת על כך שמדובר בתסמונת אוטוזומלית רצסיבית. כמו כן, יש עדויות למנגנון חיסוני (אימוני) (המערכת החיסונית של האם אל מול תאי הזרע של האב) בחלק מהמקרים. נשים עם שחלות פוליציסטיות (PCOS) ונשים הסובלות מקרישיות יתר נמצאות בסיכון מוגבר לפתח את התסמונת. רעלת היריון שכיחה גם בקרב נשים המפתחות הופעה חריפה של כבד שומני בהיריון (AFLP - ‏ Acute fatty liver of pregnancy). המכנה המשותף בין רעלת היריון (כולל תסמונת HELLP) ו-AFLP הנו פגם מיטוכונדריאלי בחמצון בטא בשל חסר בשרשרת ארוכה מסוג Hydroxyacyl-coa-dehydrogenase) 7). מנגנון נוסף שהוצע הנו עקה חמצונית ופראוקסידציה של שומנים (Lipid peroxidation) בתגובה לתת פעילות אנדותליאלית.
  • מעבדה – נצפה בעליית AST (אספרטאט טרנסאמינאזה) בממוצע עד פי 6-8 מהנורמה, עליה קלה בבילירובין, ירידת טסיות מתחת ל-150000 וסמני המוליזה (עליית רמת LDH (לקטאט דהידרוגנאזה) ובילירובין לא ישיר).
  • אבחנה - האבחנה אינה פשוטה. אין תסמין או בדיקת מעבדה שהנם אבחנתיים. האבחנה צריכה להיעשות מהר עקב הסיכון לאם ולעובר.
האבחנה דורשת 3 קריטריונים;

  1. המוליזה - שברי כדוריות אדומות במשטח דם, עליית רמת LDH בסרום ועליה בבילירובין לא ישיר
  2. עליה ב-AST - מעל 70
  3. טרומבוציטופניה מתחת ל-150000
התסמונת מחולקת לפי רמת טסיות לקשה (פחות מ-50000 טסיות), בינונית (טסיות בין 50000-99000) ומחלה קלה (טסיות מעל 100000). באבחנה מבדלת יש לשלול סיבות נוספות לטרומבוציטופניה כגון ITP (ארגמנת תרומבוציטופנית חיסונית), סיבות אחרות לדלקת כבד כגון דלקת כבד נגיפית וכמובן הופעה חריפה של כבד שומני בהיריון שבדרך כלל תופיע כמחלה יותר קשה (6).

  • טיפול- תסמונת HELLP לרוב חולפת לאחר הלידה. אם האבחנה נעשית באיחור והלידה אינה מבוצעת בזמן, יתפתחו סיבוכים כגון אי-ספיקת כליות וקרע של הכבד, שטף דם או אוטם תוך-כבדי. הטיפול הנו בעיקרון שמרני. חשוב לזכור כי אם במהלך הטיפול השמרני ביחידה לטיפול נמרץ, נצפית נטייה לירידת רמת הטרנסאמינאזות ועליית רמת הטסיות בדם, מומלץ להמתין ולעקוב ולא לבצע לידה אלקטיבית במקרים בהם העובר עדיין לא בשל. להבשלת הריאות מומלץ טיפול בסטרואידים. לא הוכחה תרומת פלסמהפרזיס לאחר הלידה. במרבית המקרים ההבראה מלאה ובמקרים נדירים וקשים יש לשקול השתלת כבד.
  • פרוגנוזה - הסיכון לסיבוכים בהריונות נוספים בחולות שלקו ב-HELLP גבוה עם שכיחות גבוהה יותר של רעלת היריון, HELLP חוזר, איחור בגדילה תוך רחמית, היפרדות שליה, עליה בשיעור תמותה סביב-לידתית (פרינטלית) ופגות (1,2).

עמדון מרה (כולסטזיס) תוך כבדי בהיריון ((ICP) ‏ Intrahepatic cholestasis of pregnancy)​

Postscript-viewer-shaded.png
ערך מורחבעימדון מרה תוך כבדי בהיריון - Intrahepatic cholestasis of pregnancy



  • קליניקה - מחלה המתבטאת בגרד עז, עליה ברמת חומצות המרה בדם עם היסטולוגיה המתאימה לעמדון מרה (כולסטזיס) בביופסית כבד. הכולסטזיס מופיע בדרך כלל במחצית השנייה של ההיריון, נעלם לאחר הלידה ויכול להופיע בהריונות הבאים. הביטוי הראשון והעיקרי הנו גרד שמתחיל בשבוע 25-32 להיריון אך יתכן גם קודם . הגרד חמור ביותר בכפות הידיים והרגליים ומחמיר בלילה. צהבת תופיע ב-10-25% מהמקרים כשבועיים עד 4 שבועות אחרי הופעת הגרד. עמדון המרה הקשה עלול לגרום לצואה שומנית (סטאטוריאה) עם ירידה בספיגת ויטמיני ADEK.
  • מעבדה - רמת אמינוטרנספרזות יכולה לעלות מפי 2 עד פי 10-20 מהנורמה. רמת הבילירובין בדרך כלל לא עוברת את ה-5 מ"ג לדציליטר. ALK-P (פוספטאזה בסיסית) עולה (לא תורם בהיריון מבחינה אבחנתית), ובכ-30% מהמקרים יש עליה גם ברמת GGT (גמא-גלוטאמיל טרנספראזה). ערכי המעבדה והתסמינים נוטים להיות תנודתיים במהלך ההיריון.
  • אטיולוגיה - הפתוגנזה איננה ידועה. המחלה פוגעת יותר בקבוצת נשים ממוצא אתני מסוים כגון יוצאות סקנדינביה ויוצאות צ'ילה. לא נמצא קשר לקבוצות HLA. יתכן כי מדובר ברגישות יתר לאסטרוגן במהלך ההיריון.
  • אבחנה - עליית רמות חומצות מרה בסרום מוכיחה את האבחנה. באבחנה מבדלת יש לשלול צמקת מרתית ראשונית, מחלת כבד כרונית חסימתית, דלקת כבד נגיפית, פגיעה כבדית כתוצאה משימוש בתרופות וחסימת דרכי מרה.
  • טיפול- הסכנה העיקרית ב-ICP היא לעובר ולכן נדרשת הפניית המטופלת למעקב ביחידה להיריון בסיכון גבוה. ברגע שריאות העובר מפותחות מומלץ על לידה אלקטיבית. מבחינת האם הטפול הראשוני הוא תמיכת. אורסוליט משפר את הגרד ונסבל על ידי האם והעובר. המינון המקובל הוא 15 מ"ג/ק"ג/יום. כולסטירמין עוזר אך יכול להחמיר צואה שומנית (סטאטוריאה). ניתן לתת גם דקסמטזון במינון של 12 מ"ג ליום לשבוע. היתרון של תרופה זו הוא בכך שהיא עוזרת בהבשלת ריאות העובר, אך עם זאת היא פחות יעילה לגרד מאורסוליט (4).
  • פרוגנוזה - שיפור מיידי מופיע לאחר הלידה. כ-60% מהנשים תפתחנה בעיה דומה בהיריון הבא או אף עם גלולות למניעת היריון. במחקר פיני שכלל מעל 10000 נשים נמצא שמטופלות הסובלות מ-ICP נמצאות בסיכון מוגבר להתפתחות אבני מרה, דלקת לבלב חריפה, דלקת כבד נגיפית מסוג סי ושחמת שלא על רקע אלכוהולי (5).
 

חדזי

משתמש מקצוען

הגדרות ורקע:

כולסטזאיס (ICP) היא מחלת כבד האופיינית לתקופת ההיריון בלבד ונחשבת למחלה הכבדית הנפוצה ביותר בהריון. תסמיני המחלה נגרמים מעליה ברמת מלחי המרה בדם אשר מלווים לרוב גם בעליה באנזימי הכבד.
התסמין הנפוץ ביותר הוא גרד. הגרד לרוב מתחיל בכפות הידיים והרגליים ובעיקר בשעות הלילה, אך יכול לערב את כל האזורים בגוף ולהתרחש בכל שעות היום. תסמינים נוספים אשר יכולים להתלוות לגרד הם ירידה בתיאבון, בחילות והקאות אך השכיחות לכך נמוכה יותר.
שכיחות המחלה היא כ 1-2% מכלל ההריונות אבל היא נפוצה יותר בנשים עם היסטוריה של ICP בהריונות קודמים, בהריונות מרובי עוברים או במקרים של גיל אימהי מבוגר. סיבוכים אפשריים של המחלה הם: לידה מוקדמת, הופעת רעלת הריון, המצאות מים מקוניאלים, קשיי נשימה לילוד בהיוולדו וקיפוח עוברי במקרים נדירים.
מקובל להגיד כי הסיכון לסיבוכי הריון קשור עם רמת מלחי המרה בדם (נמדד במיקרומול לליטר) כאשר:
  • עד 10 – רמה תקינה
  • 10-20 – מחלה בדרגה קלה
  • 20-40 – מחלה בדרגה בינונית
  • 40 ומעלה – מחלה בדרגה גבוהה
למרות זאת, מקובל שהסיבוכים המשמעותיים ביותר של ICP מתרחשים בעיקר כאשר מלחי המרה מעל ל-100.
 

nlk

משתמש פעיל
עיצוב גרפי
גם אני סבלתי מכולסטזיס הריון ראשון מחודש שישי הריון שני מחודש שמיני ,
הייתי במעקב, טיפול באורסוליט כמובן וקבלתי זירוז שבוע 38
לפי מה שהוסבר לי , זה מסוכן לעובר רק ממש בסוף, לכן זירזו- (בטוח תלוי ברמת הכולסטזיס)
ברוך השם אח"כ 3 הריונות רגילים, אבל זה סיוטטט, לא יכלתי לתפקד
אגב, אצלי המשיך גרד אחרי הלידה גם, הלכתי לבדיקות מקיפות והיה לי בעיה בתפקודי בלוטת התריס ,בעקבות ההריון אחרי כדורים לאיזון הסתיים ברוך השם.
אחרי 2 הריונות עם כולוסטזיס היה לך הריונות בלי??
יש סיכוי?
אני אחרי 2 עם, ורועדת מזה..
 

rabel

משתמש חדש
לי יש כולוסטאזיס חמור מתחילת ההריון. מה את רוצה לדעת?
לקחת אורסוליט במינון גבוה לדאוג שהמספרים יורדים. אין מה לעשות חוץ מזה
יש רופא בלניאדו מאד מומחה בתחום ולא מלחיץ. אני אישית זה רחוק לי
לקנות מקל גרוד למצוא משחה שמרגיע את הגרד כמובן תלוי ברמת הגרד
לא להיבהל מרופאים
הי הייתי רוצה לשאול אותך כמה שאלות בנוגע לזה , אין לי אפשרות לשלוח הודעה אישית
יש מצב שאת שמה לי מייל ? ממש ממש יעזור לי!
 

לעת עתה

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
אם הרופא מלחיץ כנראה שזה משה שהוא צריך לעשות.
יש לי חברה טובה שסובלת מזה, ובלידה אחת היא איבדה את הילד כי היא התלבטה אם ללכת ללדת כשהרופאה אמרה, לקח לה כמה שעות מ..... עד.
 
נערך לאחרונה ב:

רפרפת

משתמש פעיל
הי הייתי רוצה לשאול אותך כמה שאלות בנוגע לזה , אין לי אפשרות לשלוח הודעה אישית
יש מצב שאת שמה לי מייל ? ממש ממש יעזור לי!
אני פתחתי את האשכול, עברתי עם זה הרבה...
אשמח לעזור אם את רוצה
תשימי מייל
 

חוי19

משתמש חדש
אחרי 2 הריונות עם כולוסטזיס היה לך הריונות בלי??
יש סיכוי?
אני אחרי 2 עם, ורועדת מזה..
הי, פתאום נכנסת לאשכול הזה ורואה שהפנית לי שאלה.. אם מענין לך עדין אז כן ברוך השם היו לי 2 הריונות עם כולסטזיס שהסתימו בזירוז בשבועות 38 ו39 ואח"כ ברוך השם עוד 3 הריונות רגילים לחלוטין.
 

חמו

משתמש חדש
הי, פתאום נכנסת לאשכול הזה ורואה שהפנית לי שאלה.. אם מענין לך עדין אז כן ברוך השם היו לי 2 הריונות עם כולסטזיס שהסתימו בזירוז בשבועות 38 ו39 ואח"כ ברוך השם עוד 3 הריונות רגילים לחלוטין.
מעניין שמת לב אם הכולסטזיס מגיע דווקא בהריוניות של בנים או בנות?
אצלי בינתיים הגיע רק בבנים.
 

רפרפת

משתמש פעיל
מעניין שמת לב אם הכולסטזיס מגיע דווקא בהריוניות של בנים או בנות?
אצלי בינתיים הגיע רק בבנים.
אצלי היה גם בבת.
אפרופו תאוריות - הילדים שהיו אצלי עם כולסטזיס יש להם אטופיק,
עוד מישהי שמה לב?
חשבתי על תיאוריה אולי החומצות מרה עשו את זה?
 

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכח

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת אַשְׁרֵי כָּל יְרֵא יְהוָה הַהֹלֵךְ בִּדְרָכָיו:ב יְגִיעַ כַּפֶּיךָ כִּי תֹאכֵל אַשְׁרֶיךָ וְטוֹב לָךְ:ג אֶשְׁתְּךָ כְּגֶפֶן פֹּרִיָּה בְּיַרְכְּתֵי בֵיתֶךָ בָּנֶיךָ כִּשְׁתִלֵי זֵיתִים סָבִיב לְשֻׁלְחָנֶךָ:ד הִנֵּה כִי כֵן יְבֹרַךְ גָּבֶר יְרֵא יְהוָה:ה יְבָרֶכְךָ יְהוָה מִצִּיּוֹן וּרְאֵה בְּטוּב יְרוּשָׁלִָם כֹּל יְמֵי חַיֶּיךָ:ו וּרְאֵה בָנִים לְבָנֶיךָ שָׁלוֹם עַל יִשְׂרָאֵל:
נקרא  25  פעמים

לוח מודעות

למעלה