• משתמשים יקרים!
    הערב בין השעה 19:00 ל 21:00 יתכן והאתר יהיה סגור לפרקי זמן שונים לצורכי תחזוקה.
    בתקווה להבנה. תודה על הסבלנות!

חג השבועות והימים לפני החג

מבט חכ"ם

משתמש צעיר
נוהגים לאכול בחג השבועות מאכלי חלב ויש גם הנוהגים לטבול החלה בדבש על-שם הכתוב: "דבש וחלב תחת לשונך" או לאכול עוגת דבש. [סימן קג סעיף ז]
ויש לזכור לחכות 30 דקות מסוף סיום אכילת החלבי עד לסעודת יו"ט. ויש שאחרי החלבי נוטלים ידיים ואוכלים חלה לעשות הדחה, ושותים לעשות שטיפה. כלומר: שטיפה והדחה.

לפני מ"י [מ"י=50 יום החמישים] אתם מטהרים, ו-מ"י [מ"י=50 יום החמישים] מטהר אתכם.

הכנה כל שבוע: למה אומרים בכל קידוש "זכר ליציאת מצרים" ולא "זכר לקבלת התורה" שהיא המטרה של יציאת מצרים, כפי שכתוב: "בהוציאך את העם ממצרים תעבדון את האלוקים על ההר הזה", שזו היא המטרה? אלא העניין הוא ש"ההכנה גדולה מהמצווה", כמו הטבת הנרות שגדולה מההדלקה עצמה, ולכן מזכירים את "ההכנה" יציאת מצרים שהיא יותר גדולה וחשובה. ורמז: תעבדו - ן'.

לימוד מיום כ"ט אייר לכל השנה, שביום כ"ט אייר מתפללים תפילת השל"ה, וכידוע שכפי האמונה כן הישועה, וצריך לדעת ליזכור ולהאמין כך בכל תפילה ובכל השתדלות. [כגון ביום ג' פרשת בשלח פרשת המן].

לימוד מיום ב' סיון לכל החיים, יום ב' סיון
נקרא בתואר "יום המיוחס", בגלל שהוא בין ר"ח סיון לבין 3 ימי הגבלה וחג השבועות, וגם שביום זה נאמר למשה על עם ישראל "ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש - אלה הדברים אשר תדבר", על "אלה הדברים" כתוב ברש"י "לא פחות ולא יותר", והלימוד הוא שכל אדם צריך לזכור את המושג "מיוחס" או "ייחוס" בקשר אליו אישי, כלומר הבט מאחוריך להורים או לסבים, והבט לפניך לילדים [ולנכדים], וזכור שאתה "ייחוס בפני עצמו" בהתנהגותך ובדוגמתך האישית המשפיעה בבית בגו"ר, ולזכור שהתנהגותך עלולה להיות למידה בתפיסה של

"לא פחות מימה שהיה ולא יותר מימה שהיה אלא בדיוק מה שראו ושמעו ולמדו".

לימוד מיום ד' סיון, שהוא 48 ימים לעומר, ורמז גלוי יש בו, 48 שעות לפני התקדש החג, [למרות שלא כולם סופרים בצאת הכוכבים, אבל בשעות הם 48].

[לקראת יום חתונתו - זה מתן תורה:
כתוב: "תורת ה', עדות ה', פיקודי ה', מצות ה', יראת ה', משפטי ה', - הנחמדים מזהב", המילה השניה ה' והמילה השניה זהב, ולכן שׂמים את הטבעת על האצבע השניה הנקראת אצבע, וגם אם מעבירים אח"כ לאצבע אחרת, העיקר הוא היכן שמים בתחילה, וזהו המקור.]

הנה הגענו אל יום החמישים, הלא הוא יום מתן תורה הגדול והנורא, אחר שהתכוננו אליו כבר מתחילת חג הפסח. אין יהודי בעולם שאין לו חלק בחג הזה: גם אם אתה ראש ישיבה גדול, ואף אם הינך יהודי פשוט אשר בקושי יודע ספר – התורה שייכת לכולם, וביום גדול זה נשמח בה ונעסוק בה בהתלהבות ובשמחה רבה. ספרנו 49 יום להגיע אל המעמד הנשגב של מתן תורה, יום אשר כתב עליו הצדיק בעל 'סדר היום': "כמה קדוש ונשגב חג השבועות, יום מתן תורה שקדושתו גדולה יותר מכל המועדים, שביום זה זכינו, עם ישראל, לקבל את התורה הקדושה המבדילה אותנו משאר העמים השונים ובחר בנו ה' ביום זה מכל האומות להיות עמו הנבחר. לכן, יש לעסוק בתורה הקדושה ביום זה להראות את שמחתנו בה, ואף יש לשמוח ולאכול בסעודה דשנה בבשר ויין, כדי להודות לה' על זכות זו" (החיד"א הקדוש זי"ע). הוסיף הגאון הצדיק ה'בית אברהם' זי"ע וכתב: "החג הקדוש הזה (שבועות) הוא כנגד יום כיפור, והלילה הזה מכפר על חייבי כריתות כמו יום כיפור". הלימוד שעושים ישראל באותו לילה גורם השפעות עצומות ותיקונים בשמיים המכפרים על חיובי כרת!. מספרים על הצדיק הקדוש, ה'אוהב ישראל' מאפטא זצ"ל, שנכנס לבית הכנסת בבוקר חג השבועות, והחל לומר את ברכות השחר בדמעות ובכיות. כשסיים את ברכות השחר שאל הצדיק את הנוכחים האם ברך ברכת 'שעשה לי כל צרכי'?. הכל לא שמו לב ולא ידעו לענות בבטחה, עד אשר ילד אחד שנכח במקום אמר ששמע שהרבי בירך זאת ואף ענה לו אמן. הרבי הסביר לתלמידיו שהוא אינו זוכר אם ברך זאת מפני שחג השבועות הוא יום מחילת עוונות, כפי שמוחלין לחתן וכלה, ולכן היה הוא שקוע כל החג הקדוש בכוונות כמו ביום כיפור, וכיוון שביום כיפור לא מברכים 'שעשה לי כל צרכי', לכן אינו זוכר אם ברך, מחמת הדבקות והכוונות כמו ביום כיפור. עד היכן מגיעים הדברים!. על כן, כתב השל"ה הקדוש זי"ע: "וצריך להתעורר מאוד בליבו, להתקדש ולתקן מעשיו להיות מוכתר בכתר תורה, כי יום קדוש זה הוא יומא דדינא (יום הדין)... ונידון בו כל אדם על התורה. ובו נקבע כמה חידושים יחדש השנה בתורה (בשם אחד מאדמור"י מגור). לכן, כותב החיד"א הקדוש זי"ע, ישתדל כל אדם לחדש חידוש בתורה ביום זה, ואם אינו יודע לחדש, ילמד דבר מחודש – "והוא סימן טוב לכל השנה". אך ידע האדם, שכל הלימוד הקדוש בלילה הזה, נעשה כהכנה לפסגה הגדולה, לרגע הגדול ביותר בחג זה – והוא קריאת עשרת הדיברות שבתפילת שחרית, שכותב הצדיק בעל היסוד ושורש העבודה, שאז היא השעה בו מתבצעת קבלת התורה מחדש לכל אדם, ויכוון כל אדם, כאילו הוא עומד על הר סיני ושומע את עשרת הדיברות מפי הקב"ה. על כן, גדול רגע זה מכל הלילה הקדוש, ולכן יתגבר כל אחד ברגעים אלו להיות עירני ולא להירדם, כפי שכתב הרב פלאג'י זצ"ל כי בשעה זו יש הארה משמיים וגילוי מעמד הר סיני עד אשר יכולים כל החולים להתרפא וכל העקרות יכולות להיפקד, כפי שהיה בזמן קבלת התורה במדבר!. רגע זה נמשך עד שעת תפילת המוסף, אשר כתב עליה הגאון הרב שמשון פינקוס זצ"ל: "ובעת הגיע תפילת מוסף, הוא עת רצון כשעת הנעילה ביום הכיפורים, אשר מושפעת אז סיעייתא דשמיא עצומה של רוחניות לכל השנה, לכן יתחזק האדם שלא להירדם ברגעים יקרים הללו". "וביום זה", כותב החיד"א זצ"ל, "יעלה לרצון ביותר אמירת התהילים, מפני שהוא יום ההילולא של דוד נעים זמירות ישראל". "והעיקר שינצל כל רגע ביום זה לעסק התורה", כותב בעל ה'חמדת ימים', "מפני ששעה של לימוד ביום זה שקולה כלימוד של יום שלם ברציפות". מועדים לשמחה!

(כל ליל שבת בתפילת ערבית כמו ביום כיפור בזמן כניסת החג שהכל נמחל בין אדם למקום: כתוב בתפארת שלמה: בתפילת ליל שבת אומרים "ויכולו השמים" וזו תפילת עֵדוּת על הבורא יתברך שברא את העולם וביום השבת לא ברא כלום, ואיך יכול אדם שהוא עם עוונות להעיד על הבורא, אלא חייבים לומר שכשאומרים תפילה זו נהיה מחילת עוונות בין אדם למקום בשלימות ונעשה האדם עד כשר באמת.)

סיפר הרה"ק רבי אברהם יצחק מבארניב זי"ע, ששהה שנה אחת בחצירו של הרה"ק בעל ה"דברי חיים" מצאנז זי"ע מר"ח סיון עד אחר חג השבועות. וקודם חג שבועות בא לצאנז אחד מהנכדים המיוחסים של אחד האדמורי"ם, וכידוע שהרה"ק מצאנז זי"ע היה מקרב ומראה אותות חיבה מיוחדים לבנש"ק. אבל אותו אחד היה איש פשוט, וגם התנהגותו לא היתה ראויה לבנש"ק... שאל אותו הרה"ק מצאנז: מדוע קוראים לאלו הימים קודם שבועות "ימים מיוחסים"? והוא לא ידע להשיב על כך. אמר לו הרה"ק מצאנז: אני אומר לך למה: כי קודם מתן תורה, היו המיוחסים חשובים, אבל זהו קודם חג השבועות, ולפיכך נקראים ימים המיוחסים. אבל אחר חג השבועות, היינו אחר מתן תורה, מי שהוא למדן ומתנהג בדרך ארץ שקדמה לתורה, הוא מיוחס, ואם לאו, אין לו שום יחוס לכבודו...

אומר "בעל הטורים", "במדבר סיני" בגימטריה "בשלום", כי מיום שיצא ממצרים היו בקטטה, עד שבאו למדבר סיני והיתה ביניהן אחדות, "ויחן שם ישראל" - "כאיש אחד בלב אחד".

"ונסע אוהל מועד מחנה הלווים בתוך המחנות" (ב' - י"ז) כותב ה"חפץ חיים" זי"ע, כיון שהתורה מונחת בארון שבאוהל מועד, צריך האוהל מועד להיות תמיד "בתוך המחנות", באמצע, לא קרוב ביותר לאחד ולא רחוק ביותר מהשני, כמו שהבימה נמצאת באמצע בית הכנסת, וכמו שעץ החיים היה נטוע "בתוך הגן", גם התורה היא "עץ חיים", וכולם צריכים להתרכז סביבה והיא תהיה האמצע.

ה"פני מנחם" מגור זי"ע אמר (בחנוכה): "כתוב מהמקובלים שאם אין כלי לקבל ההשפעה זו השחתה". [(חייבים) לעשות השתדלות]

בראשית אותיות ברית אש, התורה היא אש. "הלא דברי כאש".

משה רבינו ע"ה התכונן הכי הרבה זמן לקבלת התורה: [בפרשת שמות פרק ו' פסוק י"א:] ויאמר משה אל האלוקים "מי אנֹכי" - ושני רמזים בשני מילים אלו, רמז 1: שאחרי 50 ימים כמספר המילה "מי" ישמעו עם ישראל את המילה "אנֹכי", [והרי בפסוק שאחריו מדובר על מתן תורה]. ורמז 2: המילים "מי אנֹכי" הם ביחד 132 (מי אנכי - [עִם הכולל]), וזה בגימטריא "ו' סיון" שמספרו הוא 132 - והוא תאריך קבלת התורה. וידוע שההכנה גדולה מהמצוה.

מאמר חכם: התעוררת בבוקר ואמרת "מודה אני", זכוֹר, השאר בונוס.

בספר "פניני הקדמונים" כתוב כך: ברכת כוהנים מסתיימת במילה "שלום", והמילה שלום היא כמס' המילה עֵשָׂו, ללמדינו שצריך להקדים בשלום כל אדם גם בשלום נכרי. ויש גם בתורה סוג של גויים שכתוב עליהם "לא תדרוש שלומם וטובתם כל ימיך לעולם", והדבר צריך ביאור כיום לאיזה גוי כן ולאיזה לא. ושנזכה תמיד לחיות בשלום ולזכות למלך שלמה שיופיע עלינו בקרוב ו"שלמה" אותיות "השלם".

היה פעם מקרה של ספינה טובעת, וזרקו למים הרבה ספינות קטנות להצלת הנוסעים, ונשארו אחרונים זוג הורים, ותוך כדי דיון ביניהם מי קופץ - קפץ הבעל לספינה, וצעקה לו האֵם "תשמור על הילדים", אכן סיפור זה יכול להיות משל טוב כלפי הנמשל שכל אחד מאיתנו לפני ירידתו לעולם הזה משׁביעים אותו "תהיה צדיק ואל תהיה רשע", תשמור על המצוות ותחזור איתם לכאן.

התעוררת בבוקר ופתחת עיניים וקמת, תודֶה ותברך, רוצים אותך ורוצים מימך, תישמע ותנצל, תיזהר ותישמר, ולמול ה[אולי] מינוס יש הרבה פְּלוּס.

בעצרת חלקהו חציו ל-ה' וחציו לכם, ואיך אפשר לדייק בחילוק אלא שבעצרת בחג השבועות כל יהודי כוחו גדול ויש לו ידיעה לדייק.

קשר בין משה רבינו למדבר סיני
, שבשניהם כתוב ענוה, הר סיני נמוך, והנמיכות כאן מראה על ענווה, במשה רבינו כתוב "והאיש משה ענו", בתחילת חומש במדבר מפורט במדבר סיני ובתחילת חומש דברים כתוב רק במדבר, כי גלוי לפניו ית' שיקראו פרשת במדבר לפני שבועות ולכן היה צורך בהדגשת הענווה. ועוד. ידוע דברי הרבי ר' בונים מפרשיסחא זי"ע שדורש את הפסוק "מרחוק ה' נראה לי" על ר"ה, מי שמרגיש רחוק - משם ה' תמיד נראה, וכן ידוע על הפסוק "זה השער ל-ה' צדיקים יבואו בו" כמי שמרגיש בשער - הוא יכול לבוא ולהתקדם, כי הוא תמיד מרגיש בהתחלה", והרגשת ה"מרחוק" והרגשת ה"עומד בשער", הם הרגשות של ענווה, וכתוב "ולענווים יתן חן".

קשר בין מתן תורה לסעודת חומש, - התחלה.

לפני שביעי-של-פסח ושמחת-תורה קוראים בתורה "עצרת תהיה לכם", אבל הימים שלפני שבועות נקראים "ימי הגבלה" ומתכוננים בהם לשמוע שהתורה מלמדת מגבילה ועוצרת, ויש שנים כמו השנה שהשבת היא חלק מההגבלה, ובשבת בקביעות יש הגבלות שונות, לימוד שבועי ליום יום.

באחת מהדרשות הכנה לשבועות, הדגיש הדרשן: "שלא טוב לומר חג ה-שְׁבוּעוֹת שלא ישמע לשון שְׁבוּעָה, אלא להדגיש ניקוד הפַּתַּח באות ש' שָׁבוּעוֹת" בביטוי העממי שַׁבועות. וזה ללמדינו עד כמה לפעמים שינוי ניקוד או שינוי אות משנה לגמרי את משמעות המילה. וכך זה גם בחזרה בתשובה. וכידוע שאמר ה"לב שמחה" זי"ע מגור" על הפסוק "כרחוק מזרח ממערב הרחיק ממנו את פשעינו" ש"כרחוק מזרח ממערב הוא רק להסתובב ממזרח למערב, ובמהירות זו ירחיקו מאיתנו את כל פשעינו". וידוע מצדיקים שהיו מדגישים כל שנה את דברי חז"ל "מכיון שקיבלתם תורה מעלה אני עליכם כאילו לא חטאתם מימיכם", ושנזכה תמיד להיות נקיים, והתקיים בנו "בכל עת יהיו בגדיך לבנים...". שְׁבוּעוֹת, ע"ש מוּשְׁבַּע מהר סיני.

בשבת שלפני שבועות צריכים להכין עצמינו לקבלת התורה כי השבת ניתנה לפני התורה והיא הכנה לקבלת התורה, ובסדר המעלות בליל הסדר אומרים "נתן לנו את השבת וקירבנו להר סיני", וגם הילד לפני הברית צריך לעבור את השבת, וכן גם כאן שצריך לעבור את השבת ואח"כ להיכנס בברית התורה בהר סיני. ועוד. בברית מאחלים "מזל טוב" וזה למעשה ברכה, ואומרים "כשם שנכנס לברית כן יכנס לתורה לחופה ולמעשים טובים", וכל זה מתקיים בחג השבועות כי נכנסנו בחופת עננים בברית התורה, והתורה מלמדת מעשים טובים, ומגילת רות מלאה בחסד. ועוד. ידוע בתחילת פרקי אבות "משה קיבל תורה מסיני", ולמה לא כתוב קיבל מהקב"ה, אלא להדגיש את עניין הענווה, שמכל ההרים הגבוהים בחר ה' בסיני שהיה הכי נמוך, וכמאמר חז"ל: "מים מניחים מקום גבוה והולכים למקום נמוך" לרמז על ענווה.

היו מגדולי ישראל שאמרו על הכותל המערבי ש"הוא הדואר הרוחני של עם ישראל", והיו אומרים למגיעים למערת המכפלה ביום שישי, שיותר טוב להגיע ביום שישי לכותל המערבי כי אז האבות נמצאים שם.

"עין טובה", "אל תחזיק טובה לעצמך", משה קיבל תורה מסיני ומסרה, לא השאירה אצלו אלא העבירה, כי את דבר ה' צריכים להעביר מאחד לשני מדור לדור וכדו'.

"נהגו כבוד זה בזה", אצל רבי ברוך בער ליבוביץ זי"ע כל תלמיד היה נחשב כ"דף גמרא", פעם שאלו אותו על שניים מתלמידיו מי עדיף מהם, והגיב: האם אפשר לומר על דף גמרא אחד שהוא יותר יפה מהשני?...

"לי סגולה מכל העמים" = ס"ת מילה, לרמוז שאות המילה היא הסגולה וההבדל החזק [והיחיד] בין ישראל לעמים.

ה"פני מנחם" זי"ע מגור היה לומד עם ר' העניך ברלינסקי מידי יום, באחד הימים נכנס ה"אמרי אמת" לחדר באמצע השיעור ושאל את ר' העניך "האם אתה מערב בלימוד גם קב חומטין"? [הגמרא מפרשת קב חומטין הוא שמירה לתבואה, ולגבי הלימוד הוא יראת שמים שהיא שמירה לאדם].

ה"אמרי אמת זי"ע מגור פירש את מאמר חז"ל "טף למה באו ליתן שכר למביאיהם", שיש נפשות נמוכות ועל ידי הילדים היוצאים מהם, גם האבות מתעלים, כשהם מדריכים את הילדים לתורה, וזהו לתת שכר למביאיהם.

עם ישראל לפני מתן תורה נפלה עליהם שינה בגלל הדורות שלנו הדורות האחרונים, ולכן יש לנו עוֹל ואפשרות לתקן בלימוד בעירנות בליל שבועות.

בכלי יקר: כשיש עשרה השכינה מקדימה, ובחג השבועות זה כבר מהלילה וזה חלק ההכנה לקבלת התורה מהלילה.

עם ישראל יָשְׁנוּ לפני קבלת התורה כי הם רצו לקבל אותה בשמחה מתוך מנוחה ורגיעה. ע"פ האר"י זי"ע ראוי להיזהר לא לדבר דברים בטלים מאחרי הלימוד עד אחרי "כתר" בתפילת מוסף.

"ויחן שם ישראל נגד ההר", שם ישראל נגד ההר ר"ת שינה, לרמז שעם ישראל ישנו לפני קבלת התורה כי רצו לקבלה ביישוב הדעת.

מטרת יציאת מצרים היה קבלת התורה כמ"ש "בהוציאך את העם הזה ממצרים תעבדון את האלוקים על ההר הזה" ולכן יום מתן תורה כולל גם את פסח וסוכות.

היום לא נשבעים על אמת ובוודאי שלא על שקר, לא תשא... לשו"א לא שקר ולא אמת.

בחג השבועות יש נשמה יתירה, ועצרת הוא זמן תפילה, וזמן קבלת התורה הוא זמן של ר"ה, בכל יום יש ברכה חדשה והשפעה מיוחדת מאת השי"ת דבר יום ביומו, בשבועות זמן רפואה וגאולה לנפש ולגוף לכל אחד במה שצריך וממילא הזמן מסוגל גם לגאולה הכללית. הקריאה מעוררת את הזמן ובתאריך בוודאי. והשנה [לגבי נשמה יתירה] זה יומיים ברצף.

יכולים ביום הזה [חג השבועות] לבקש גם על עניינים שלא כדרך הטבע שהרי במתן תורה הייתה תחיית המתים שלא כדרך הטבע. בחג השבועות כל אחד הוא עוסק בתורה לשמה. וכתוב באבות: "כל העוסק בתורה לשמה זוכה לדברים הרבה".

"בני אתה אני היום ילידיתיך שאל ממני ואתנה", פסוק נאמר בחג השבועות לעם ישראל, ולכן ביום הזה יכולים לבקש, כי נעשים ביום הזה כבריה חדשה כתינוק שנולד, ונעשים נקיים [בין אדם למקום].

אמר תלמיד לרבו ששמע חסיד אומר על רבו "שבכל פעם שהרבי מקבל עלייה בקריאת התורה, הרי זה כמו במעמד הר סיני, כי הבימה גבוהה מעט שהציבור יראה, אבל ביחס להר היא נמוכה, וגם הר סיני היה גבוה בגובה, אבל נמוך ביחס לשאר ההרים, והרבי עומד גבוה, וכביכול מעביר אלינו מסרים, וגם בזמן עריכת השולחן הטהור", ענה הרב לתלמיד "שכך צריך להאמין כל חסיד אל מול רבו, ובפרט כשקוראים פרשת יתרו, שהמנהיגים מקבלים עלִיָה שישי [רמז קל ליום ו' סיון], עשרת הדברות, מתן תורה, [בחג השבועות זו עליה חמישי], וכן בכל פעם שנאמרים מפיהם דברי תורה שהרי אז מתקיים "שכינה מדברת מתוך גרונו" ועל החסיד לקיים את דבריהם בכל מצב.

בשבועות קבלת התורה, וכתוב לאחר קבלתה, "בעבור תהיה יראתו על פניכם", ולכן זה הזמן שיכולים לבקש שגם היראת שמים תהיה בידי שמים, ויכול אדם לבקש שתהיה לו יראת שמים.

"אזכיר את שמי", ס"ת יתר, לרמז שגם שמו יתברך המופיע בגלוי והוא נותן בתוך שמו מקום לחוזרים אליו ולמקדשים את שמו בכך שהם עוזבים הכל ומגיעים להידבק בעמו. ור"ת ביחד זה "שב", לגבי תפילה עם שמות, שצריכה להיות ביישוב הדעת.

אחד משמותיו של יתרו היה "יתר", שבא לקבל [ולהתיר (גם לשון יתר)] על עצמו עוד 606 מצוות בנוסף ל-7 מצוות שהיו עליו עד כעת, וכן אצל רות כשבאה להתגייר ולהיות יהודיה קיבלה על עצמה רו"ת מצוות בנוסף ל-7 מצוות שהיו לה עד עכשיו.

חינוך-זהירות-קבלה-עצרת-עצירה: וביום הביכורים עצרת, לשון עצירה, התאפקות: מחנך שקיבל על עצמו לא להגיב מיד אלא רק אחרי חצי שעה, ויום אחד הוא איחר לכיתה זמן רב מאוד, וכשנכנס לכיתה, אחד הילדים הראה לו על השעון בידו, ומובן כמה הרצון להגיב מיד היה בהתאם, אבל בגלל קבלתו הוא עצר ולא הגיב, ולאחר חצי שעה שוב בא הילד והוא שוב הראה לו על השעון בידו, ואמר למלמד "זה שעון חדש ורציתי שהמלמד יראה אותו לפני כולם"..., ומובן שהמלמד ראה כאן השגחה פרטית, והוסיף: שאם לא קבלתו לעצור ולא להגיב, הוא היה מגיב שלילי, ומי יודע אם היה ניתן לתקן את הנזק שהיה נגרם לתלמיד, אכן כוחה של קבלה, עצרת, עצרת לה' ועצרת לכם.

אחד מהחסידים אמר לרבו: "תערוך לפני שולחן ר"ת של המילים תיקון ליל שבועות". מה שהצדיקים פועלים בשולחן הטהור פועלים עם ישראל בלימוד בלילה זה.

"כבד... ואת אימך": ה"אמרי אמת" מגור זי"ע נסע פעם עם אימו ע"ה, בדרך בנסיעה אכל, וזמן ממושך אחר שסיים הזכירה לו אימו שהוא צריך לאכול, מיד קם ואכל בשנית כדי לקיים מצוות "כיבוד אם" ולא חשב כלל לומר לה 'כבר אכלתי'.

(אות א' התחלה, אנכי, ואות ך' מסיימת, לרעך, א' עם כ' יחד כ"א, ועם הכולל [שזה עם ישראל] יחד כ"ב, כי עם ישראל דרכם משפיעה התורה לכל העולם.)

ה"חתם סופר" זי"ע אמר: "שבחג השבועות כל יהודי הוא כמו הגדול שבנביאים".


ה"חפץ חיים" זי"ע שלח פעם מכתב לאגודת רופאים שישבו ודנו בענייני בריאות, וכתב להם ברכה מרובה על האסיפה והוסיף להם "שמצב הבחורים מאוד טוב בגשמיות", והוסיף להם "אבל דעו לכם שכתוב בתורה "כל הנוגע בהר מוֹת יוּמֳת וכל-שכן מי שנוגע בתורה", וכן מי שבא להחליש את הכמות והכוח יכול גם כן להיכלל בזה. ועלינו ללמוד מיכך לכבד לומדי תורה באשר הם.

הדיבור הרביעי בצד ימין זכירת שבת והדיבור הרביעי בצד שמאל לא להעיד שקר, והקשר הוא שמי שאינו שומר שבת מעיד עדות שקר.

"וגם בך יאמינו לעולם", גם בדברי התורה שלך יאמינו כמו ב22 אותיות דברי התורה שלי, כי יאמינו שזה הגיע ממני אליך אליהם. ועוד. למה כאן נאמר שוב "יאמינו", הרי בפרשת קודמת [בשלח] כתוב "ויאמינו", אלא שהאמונה שם לא היתה חזקה כי אח"כ היה "ויבוא עמלק", אבל כאן במעמד הר סיני היתה האמונה ללא ספקות כלל, ומה שאח"כ היה מעשה לא טוב זה קרה מהערב-רב ולא מעם ישראל המאמינים, וכן ידוע שכל הדברים הלא טובים במדבר נעשו ע"י הערב-רב אבל בעם ישראל המאמינים לא היו ספקות אלא "וגם בך יאמינו לעולם", "וגם" לרבות את הנביאים שאחרי משה רבינו - "אמונת חכמים".

"אנכי ה'... וכל אשר לרעך", מא' של 'אנכ"י' עד 'אשר לרעך', יש תרי"ג אותיות כנגד תרי"ג מצוות. רעיון זה -תרי"ג- מובא בפסוקים המרמזים את שם הרמב"ם בפרשת "בא".

[אכן] נראה ששורש הציווי של "לא תחמוד" הוא הידיעה שיש השגחה פרטית, והכל מכוון בדקדוק מאת השי"ת, כשמכירים בהשגחה פרטית יודעים תמיד שאין אדם נוגע במוכן לחבירו, ההשגחה הפרטית היא לכל חלקי החיים ולכל אחד יש חלק המיוחד לו בכל דבר.

"וכל העם רואים את הקולות" ולא כתוב שומעים את הקולות, רמז שבשבת לא היתה פעילות לצורך שמיעה אלא רק ראיה, וידוע בחז"ל במסכת שבת שהתורה ניתנה בשבת.

כתוב [בפרשת משפטים] שלושה פעמים "נעשה" ופעם אחת "נישמע", שיותר צריכים לעורר ולהיות עיקבי ותמידי בעשייה מאשר בשמיעה. וכן "עזֹב תעזֹב עמו", למה כפילות לשון כדי לעורר על עשִׂיָה שאחרי ראִיָה.

משה רבינו ציוה 611 מצוות ו
-2 מצוות שמעו מ-ה', ביחד הם 613-תרי"ג, "תורה" ציוה לנו משה, תורה = תרי"א-611. משה העביר 611 מצוות והקב"ה התחיל ב2 הדיברות ראשונות.

אתה הראת לדעת... אין עוד מלבדו", ר"ת בגימטריא 111, וכאן יש 3 פעמים את הסיפרה 1, ו-3 זה חזקה, ואכן יש כאן 3 ספרות שכל אחד מהם היא לא זוגית אלא בודדת לרמז על 3 מילים שכל מילה משמעותה נפרדת, והם "אחד" "יחיד" "ומיוחד", ואכן "אין עוד מלבדו".

"קשר בין הברכה בשמירת שבת לבין קבלת התורה: "ועתה אם שמוע תשמעו בקולי והייתם לי סגולה מכל העמים",
היו צדיקים שכשבאו אליהם יהודים שמעט זילזלו בשמירת השבת היו אומרים להם "שכדי להיות מבורכים צריך סגולה והיא לשמור שבת כראוי כמו שאומרים בקבלת שבת - כי היא מקור הברכה" והמילים בפסוק מוע תשמעו בקולי" ר"ת שבת.

נכנסו חסידים ל"שר שלום" מבעלז זי"ע וביקשו דברי חיזוק, שאל אותם הרבי: "אלה הדברים" אומר רש"י "לא פחות ולא יותר", וקשה האם יש מחשבה שמשה רבינו יגיד חלילה אחרת מימה שקיבל להעביר הרי מה שהוא אומר זו נבואה, אלא התשובה היא שמי שעוסק ב"אלה הדברים" אין יותר ממנו, ומי שלא עוסק ב"אלה הדברים" אין פחות ממנו...

ממעמד קבלת התורה לומדים על לימוד התורה בריכוז, כל הבריאה שתקה ורק נשמע קול ה' בנתינת התורה, להראות את הצורך בריכוז בזמן לימוד התורה. ועוד: הגויים הגיעו לבלעם ושאלוהו מה קורה בעולם, וענה להם ה' נותן תורה לעמו. היה מעשה אצל הגר"ע יוסף זי"ע שביקשו להיכנס אליו כְּמָרִים עם הסימנים הגויים עליהם, ורצה הגבאי למונעם, ואמר לו הגר"ע שיכניסם כדי שהם [עם כל הסימנים הגויים] יתכופפו בהכנעה לקבל ברכה ובזמן הכיפוף וההכנעה ירדו למטה גם הסימנים. וידוע שהגויים נירגעו ובירכו את ה' עם הפסוק "ה' עוז לעמו יתן ה' יברך את עמו בשלום".

בפרשת קבלת התורה רואים כמה המנהיגים קהילות ישראל מקשרים בין עם ישראל לאבינו שבשמים, "ומשה עלה, ויקרא אליו, ויבוא משה, וישב משה, ויאמר ה' אל משה, והגבלת את העם, וירד משה מן ההר אל העם, ויוצא משה, משה ידבר והאלוקים יעננו, ויאמר ה' אל משה רד העד בעם, ויאמר משה אל ה', ויאמר אליו...לך רד ועלית, וירד משה אל העם", וכן: "וירא העם וינועו ויעמדו מרחוק", אמר אחד מגדולי ישראל, לכל דבר יש מקור או רמז בתורה, וכאן זה רמז לסדר שיש בחצרות החסידים, שעומדים החסידים מסביב למנהיג הקהילה, וההמשך "דבר אתה עימנו ונשמעה", זה רמז לדברי התורה הנשמעים מכל גדולי ישראל לדורותיהם בזמנים שונים.

שמירת הלשון וקבלת התורה: התורה ניתנה במדבר ו-במדבר בשינוי ניקוד זה בַּמֶדַבֵּר, והמֶדַבֵּר זה רק האדם שהוא גדול במעלתו במעלת ה"מֶדַבֵּר" ובוודאי שהפה המדבר צריך להיזהר ולהישמר ב"שמירת הלשון". ועוד: יהודי שהיה מאוד חולה ובניו היו מגיעים הרבה אל ה"בית ישראל" מגור זי"ע, נכנסו בניו אל ה"בית ישראל" כדי לבקש על אביהם לרפואה, הגיב ה"בית ישראל": "מי ששומר על העיניים והפה יכול לעשות לבד מופתים", והאדמו"ר רבי יעקב מִפְּשֶׁוֳורְסְק זי"ע שמע את הסיפור הזה והגיב: "האדמו"ר מגור גילה את כל הסוד - מי ששומר על עיניו ועל פיו יכול לעשות מופתים לבד".

*עם ישראל נוהגים לקשט את בית-הכנסת ואת הבית במיני פרחים, אמר על כך אחד מגדולי ישראל [אולי ה"שפע חיים" מצאנז זי"ע] שאחד ההסברים: "שכל אחד צריך ללמוד מיכך שהוא "ענף עץ אבות", כל אחד הוא חלק מהעץ המשפחתי של עם ישראל בכלל ושל המשפחה היהודית [החרדית] בפרט". אימרה שנשמעה גדולי ישראל שאומרים: להיות עמלים בתורה זה גם סגולה לבנים טובים.

חג השבועות: יום הביכורים: חג עצרת: יום מתן תורה-קבלת התורה: אין לו תאריך מוגדר בתורה כשאר הרגלים, אלא ברמז יום ה"שישי" - שישי בסיון, ולספור 50 ימים מלמחרת יו"ט ראשון של פסח, ויום ה-50 הוא קבלת התורה, להראות שלתורה אין זמן מיוחד ומקום מיוחד אלא כל יום כל מקום וכל זמן - ראוי ונכון להתחיל בו וללמוד בו ולהמשיך ממנו עם ברכה. והוא גם החג היחידי שכתוב עליו "והיו נכונים ליום השלישי", נכונים - מוכנים - לשון הכנה, צריך להיות כלי מוכן לקבל את התורה.

יש שישים ריבוא אותיות לתורה ר"ת ישראל, ואם חסרה אות אחת הספר תורה פסול , ויש דעה ש"אם לפני מתן תורה היה חסר אחד מישראל התורה לא היתה ניתנת", לרמז לרבות ולהדגיש שיום זה מאחד את עם ישראל כולו כלפי שמיא, ומורגש "אורייתא קוב"ה וישראל חד הוא".

סיני = ענוה
, הר סיני עליו ניתנה התורה היה הנמוך משאר ההרים, ושתק בגלל נמיכותו, וזהו גם רמז "לא מצאתי לגוף טוב משתיקה", וידועה השאלה "אם רצה הקב"ה לתת תורה במקום נמוך, למה לא נתנה בזמן קריעת ים סוף שם היה יותר נמוך", והתשובה: "הקב"ה לא חיפש מקום נמוך אלא חיפש הר שמרגיש נמוך, וזהו סיני שהוא גם בגימטריא ענוה". ועוד: "בהר סיני", "בהר אותיות הרב", "סיני = ענוה", מי שתוארו הרב צריך לראות למול עיניו את מידת הענווה ולהשתמש בה גם כשרמת ידיעותיו היא בראש ההר, ולזכור בראש ההר את הנמיכות שהיא הענווה.

"לכו בנים", לכ"ו הוא ר"ת ואהבת לרעך כמוך. וכאן תוספות: בגמרא ברכות כתוב" לכ"ו והתפרנסו זה מזה, בקיום ואהבת לרעך כמוך, ובהלצה אם זה לא הולך טוב אז חלילה מגיעים למצב של איסוף כספים בדרכים שונים ומתקיים לכו ופישטו ידיכם בגדוד, וכמו שאת היום פותחים עם אמירת לכ"ו שזה [הריני מקבל עלי מצות עשה של] ואהבת לרעך כמוך, כך גם את השבת מקבלים עם המילה "לכו" - "לכו נרננה". ולזכור את ה"לכ"ו" לסעודות שבת ולאווירה המשפחתית במהלך הסעודה והתפילות ובכלל במהלך השבת.

דרך במידות טובות ובחינוך: "הסנה בוער באש והסנה איננו אֻכָּל", אכן רמז ברור יש כאן: "הסנה בוער באש" האדם הנפגע מחבירו חלילה - הוא בוער באש, אבל הוא לא משיב, כי "הסנה איננו אוּכָּל", הוא לא לומד מהפוגע - לפגוע חזרה, אלא שותק, ומקיים "ואוהביו כצאת השמש בגבורתו". וכן רמז נוסף בחינוך: "הסנה בוער באש" התלמיד או הילד בוער בדרכים שונות ומסיבות שונות, ו"הסנה" שהוא האב או המלמד "אינני אוכל" אינו מגיב כך אלא מגיב ב"רוגע", כלומר הבן או התלמיד אינם מוציאים מהשלווה, ואצל תלמיד זה גם עוזר שהאווירה בכיתה לא תשתנה, אלא התלמידים יראו את תגובת ה"רוגע" של המלמד ויבינו שהסַמְכוּת והשליטה נשארו אצלו, אבל צריך גם לקיים "וַיַרְא" דהיינו לעקוב גם על בעיה פנימית, וגם לקיים "אסורה נא ואראה" דהיינו להתקרב לילד ולגשת אליו בגובה עיניו ולהתעניין בשלומו, ואין "נא" אלא לשון בקשה - לעשות זאת עם כל הרגש המתבקש, ולזכור "את המראה הגדול" דהיינו שיש בכל אחד משהו גדול, ולפעמים צריכים לגשת ולהתקרב בשביל לראות "את המראה הגדול", והדבר המעניין כאן שמדובר על צאן שהם הילדים, ומִדְבַּר זה לשון מֶדַבֶּר, וכשמשתמשים עם הצאן בדיבור המתאים - מגיעים לתוצאות טובות, ובוודאי לתוצאה המבורכת שעוזרים לילד לקיים "תַּעַבְדוּן" - כמובן עבודת ה'. ובהמשך כתוב: "וָאֵרֵד להצילו ולהעלותו", שאם המצב מאוד לא טוב או אם יש התחמקות וכדו' - צריך לֶשַׁרֶש טוב ולרדת עד לפרטים הקטנים עם כל התשו"ל הנדרשת כדי להציל ולהעלות על דרך המלך. רמז לשבועות תעבדו-ן' תעבדו מ"ט ליום ה-ן'.

*בעקבות פרסום הסגולה לבנים טובים, אדמו"ר מתולדות אברהם יצחק שליט"א אמר "אלה תולדֹת נח נח" = "לא עשה לרעהו רעה", ללמדינו שהרוצה לזכות לבנים טובים, יזהר שלא לעשות לרעהו רעה ולא לזלזל באף אחד. ועוד בחינוך. בפרקי אבות על מידות טובות: הגאון רבי יעקב קמניצקי אמר: "הבית הוא מַמְלָכָה, ויש ללמד בו את הילדים מידות טובות". ההתנהגות [הטובה] בין ההורים היא הדוגמא הנחרטת לדורות.

"אדם ביקר וילין", בכל חתונה הסימן הכי נכון לדעת מיהו החתן זה מי שלוקח את הכלה עימו הביתה, ויום מתן תורה הוא נישואין וצריכים לקחת את הכלה שהיא התורה אלינו לתוכינו הביתה. שָׁבֻעֹת ללא ו, שבועות ביכורים עצרת תורה. "את בני ישראל שימה בפיהם" ס"ת תהלים, רמז לדברי חז"ל שדוד המלך ביקש שאמירת תהילים תיחשב כלימוד תורה.

חינוך - "והיית לנו לעיניים": ההורים בבית בהתנהגותם הם לעיניים -דוגמא אישית- לילדים, הן לטוב והן להיפך, וכל מעשה טוב שלומדים מהם הוא נחשב לקידוש ה'.

"זכור את יום השבת לקדשו"
, עמידה בניסיון וקידוש ה': המלכה באנגליה שלחה פעם שליח ביום השבת אל סוחר השטיחים שהיה יהודי ליקנות כמה שטיחים, נבהל היהודי ולא ידע מה לעשות, לבסוף היה חזק בדעתו, ולא הסכים למכור שטיחים ביום השבת, אחרי השבת קראה לו המלכה ואמרה לו "אני רוצה לתת לך פרס מליון דולר", התפלא היהודי הסוחר ושאל "הרי מגיע לי קנס על מה שסירבתי למכור לך", הגיבה לו המלכה "היה לי ויכוח עם מלכה אחרת, אני אמרתי שיהודים לא מתפתים לחלל שבת בעבור כסף, והיא אמרה שהם כן מתפתים, ולכן שלחתי אליך שליח ואתה סירבת בכל פעם, והסירוב שלך היה בשבילי ניצחון ורווח של מיליון דולר ואת הכסף אני רוצה להעביר לך על הניצחון שהיה לי בגלל סירובך". והנה עוד עדות שיהודים שומרים שבת בכל מחיר ומקדשים שם שמים ויודעים וזוכרים ש"יותר מששמרו ישראל את השבת - שמרה השבת עליהם".
שמירת השבת: רבי שלום שבדרון זי"ע היה הולך עם חבר כל ערב שבת לעורר ולעודד בעלי חנויות לסגור לפני שבת, והנה היה במקום יהודי שלא שמר תומ"צ ועבד בעבודתו כסַפַר, ולא סגר עד אחרי תיספורת הלקוח האחרון, ניסה הרב לעוררו ולעודדו וללא הועיל, באחד מימי שישי כשהגיע הרב שבדרון למקום היה הספר סגור, שאל את בעלי החנויות לידו וענו שהוא חולה, חיכה הרב כמה ימים עד ששמע שהתאושש והלך לבקרו בבי"ח, כשראה הסַפַר את הרב הגיב לעברו "האם הרב הגיע לדרוך על פצעֵי", הגיב הרב: "באתי לבקר אותך ולהציע לך עיסקה טובה כעידוד לשמירת השבת", סיכמו על הצעה טובה והרב שב לביתו, לאחר כמה שבועות שב הספר לבריאותו ונזהר היטב בימי שישי לסגור מוקדם מהרגיל, והנה לאחר כמה שבועות כשבא הרב למקום ראה שהספר מנפנף לו בידו לביטול, שאלוֹ הרב מה קרה ולמה השינוי, ענה לו הספר, הייתי היום בתפילה וראיתי באמצע חזרת הש"ץ יהודים עם זקן ארוך סופרים כסף, סימנתי להם על המודעה האומרת לא לדבר בתפילה, והם סימנו לי בידם - שקט, אמרתי לעצמי "אם יהודים בכזה מראה כך מתנהגים למה לי לעמוד בעיסקה עם הרב ולכן חזרתי לפתוח בשבת", באותה השבת הגיע הרב שבדרון לבית הכנסת זכרון משה ודרש ש"אותם יהודים כשיגיעו לשמים לאחר שנות חייהם ישמעו שיאשימו אותם שהם סיפרו יהודים בשבת", וכשיאמרו לא אחזנו בחיינו כזו מכונה יגיבו להם "בגלל שדיברתם בתפילה ועסקתם בעיסוקים שונים ושללתם וביטלתם הערתו של מתפלל ובגללכם הוא מחלל שבת, ולכן חילולי השבת שלו נזקפים חלילה לחובתכם. וק"ו כשיהודי שומר כראוי על מקום קדוש ובפרט בזמנים קדושים גורם הוא לקידוש שם שמים ברבים". וידוע מחז"ל ש"יותר מששמרו ישראל את השבת - שמרה השבת עליהם". השח שיחת חולין בשעת התפילה מקיפים כל גופו בקוצים. (וידוע שצדיקים אמרו שהתקופה הנוראה בין ת"ש לתש"ה היתה בחלק מהמקומות שלא כיבדו מספיק את בתי הכנסת) ואומר הילקוט הגרשוני כתוב "אם הגיע הקב"ה לבית הכנסת ואינו מוצא איש מיד כועס ושואל מדוע באתי ואין איש", ומסביר הילקוט שעשרה קבין של שיחה ירדו לעולם ותשעה נטלו נשים, ולכן שואל הקב"ה מדוע באתי ואין איש כי כולם נהיו כאן בבית הכנסת כמו נשים כי כולם משוחחים בשעת התפילה.
השח שיחת חולין בבית הכנסת בשבת 2 מלאכים שׂמים ידיהם על ראשו ואומרים לו אוי לו למי שחילל את השבת ואין לו חלק באלוקי ישראל. [זוה"ק פ' ויקהל, - יש זוהר דומה בפרשת יתרו וגם שם מובא כמו כאן בפ' ויקהל שאין לו חלק באלוקי ישראל, וכן כתב על כך הצדיק הרב מרעננה זי"ע על חומרת הדיבור בתפילה בסִפְרוֹ "בן לאשרי - ברכה משולשת" בפ' ויצא.] "יותר מששמרו ישראל את השבת - שמרה השבת עליהם".

בזֶמֶר "מה ידידות", כתוב "בכן נרוץ לקראתך", "בכן = 72", כלומר שב3 הימים שהם רביעי חמישי שישי שהם ההכנה לשבת, ב-72 שעות שבהם נרוץ לקראתך - לקראת שבת. [על-פי הזמירות בליל שבת בעדות אשכנז]

"וַתָּבֹא היונה אליו לעת ערב", שמירת שבת, ידוע בחז"ל שלומדים כמה הנהגות מבעלי חיים, והנה כאן היונה הגיעה אל נֹח לעת ערב, ולמה רק אז, אלא היונה שומרת שבת, ולא תולשת בשבת, ולכן היא שבה אליו רק במוצאי שבת בערב עם עלה זית בפיה, ולמה כתוב כאן ותבֹא, כי כאן כבר היה לה איפה לנוח, ולחזור אליו עם העלה זית לאחר תלישתו היה אפשר רק במוצאי שבת. לרמז על יום השבת יום המנוחה. "קשר בין הברכה בשמירת שבת לבין קבלת התורה: "ועתה אם שמוע תשמעו בקולי והייתם לי סגולה מכל העמים", היו צדיקים שכשבאו אליהם יהודים שמעט זילזלו בשמירת השבת היו אומרים להם "שכדי להיות מבורכים צריך סגולה והיא לשמור שבת כראוי כמו שאומרים בקבלת שבת - כי היא מקור הברכה" והמילים בפסוק מוע תשמעו בקולי" ר"ת שבת.

פיקוח נפש...: 2 אחים עבדו במקום שלא היה פתוח בשבת (לפני מלחמת העולם השנייה), והנה כשהתפתחה המלחמה ליותר רצינית התבקש המפעל בו עבדו להכין כלי מלחמה, ולכן החליט המנהל להפעיל את המפעל 7 ימים בשבוע, אח אחד עזב מיד, ואח שני נשאר והסביר בבית שזה פיקוח נפש משום העבודה והפרנסה, ולמחרת בבוקר כשרצה ללכת לא מצא את בגדיו, ולאחר שבירר איפה הם נענה "במצב של פיקוח נפש נוסעים לעבודה עם פיז'מה"..., והבין את הרמז ונשאר בבית.

העולם נברא כדי שעם ישראל יקבלו את התורה וזהו קיום העולם, בראשי"ת בראשונה ראה אלוקים שיקבלו ישראל תורה, ולשם כך ברא אלוקים את השמים ואת הארץ. זבת חלב ודבש ס"ת שבת. בזוהר לפני סעודת ליל שבת כתוב:ל בִּרְכָאָן דִלְעֵילָא וְתַתָּא בְּיוֹמָא שְׁבִיעָאָה תַּלְיָן" ר"ת כבוד שבת, שכל הברכות המגיעות על האדם בימי השבוע הם רק בגלל שהוא מכבד את השבת.

"ונתתי שלום", "מצא אשה מצא טוב", ידוע שב'איש' יש י' וב'אשה' יש ה', ולומדים מיכך שהאיש הוא מעל האשה כי י' זה 10 ה' זה 5, אבל אם האשה מנסה להשתוות לאיש והיא נִהְיֵת 10 על זה נאמר "ומוצא אני את האשה" וגו'..., ושתמיד נזכה לקיום "ונתתי שלום", וידוע ההסבר על שמות הפרשיות הצמודות "האזינו - וזאת הברכה" שאם מאזינים ומקשיבים - זו הברכה הטובה ביותר.


הפרשה הקצרה ביותר: וילך 30 פסוקים.

הפרק הארוך ביותר בנ"ך: קי"ט, 176 פסוקים.

החומש הארוך ביותר: בראשית, 1534 פסוקים, 20512 מילים, 78064 אותיות.

באותיות הסופיות: ם מופיעה הכי הרבה 10624, האות ף הכי מעט 830.

הכי הרבה מצוות בפרשת כי תצא, 27 עשה, 47 לא תעשה.

המילה הארוכה ביותר "ובמשארותיך".

המילה הקצרה ביותר, ה [לה' תגמלו זאת], בפרשת האזינו.

הפרשה הארוכה ביותר, נשא, 176 פסוקים.

המסכת הגדולה ביותר בתלמוד בבלי "בבא בתרא 176 דפים.

החומש הקצר ביותר: ויקרא, 859 פסוקים, 1950 מילים, 44790 אותיות.

האות המופיעה הכי הרבה בתורה, י' 31531 פעמים. הכי מעט אות ט' 1804 פעמים.

החומש עם הכי הרבה מצוות, ויקרא, 247 מצוות, 95 עשה, 152 לא תעשה.

במגילת רות: לפני רות היה שמה גילת וזה מגילת רות, שמגילת נהיה רות. [מיכאל לסרי]. ועוד: המר שד'י לי מאוד ר"ת שלמה, ששלמה המלך שהוא הישועה רמוז במילים מעט לא טובות, שמתוך כביכול החושך מגיע האור. [מיכאל לסרי].

מתאים גם להיום שצריך ריבוי תורה: בחג השבועות דנים כל אדם אף על שאר צרכי חייו כבריאותו, פרנסתו וכו' כבראש השנה, שהרי אם נגזר עליו שלוה בתורה, ממילא חייבים שפרנסתו ובריאותו יהיו טובים אף הם. ולכל אחד מאיתנו נקבע זאת ביום חג השבועות הקרב ובא, לפי שלכל אחד יש את חלקו והבנתו בתורה, ועל פי כך נקבע מעמדו בעולם האמת. כה גדולה ויקרה מעלת לימוד התורה, עד אשר אמר עליה הנביא: "אם לא בריתי יומם ולילה, חוקות שמיים וארץ לא שמתי", ולמדו חז"ל מכך, שעל ידי לימוד התורה של האדם מחזיק את הוא את כל העולם כולו ומצילו מאבדון, לפי ש"תלמוד תורה כנגד כולם". וכך אומר המדרש: "התנה הקב"ה עם מעשה בראשית )כל העולם(: "אם מקבלים ישראל את התורה – אתם מתקיימים. ואם לאו, אני מחזיר אתכם לתוהו ובוהו". סיפר הרב מנחם שטיין שליט"א: לפני כ 37- שנה בדיוק, בשנת 1891 , נערכה מדינת ישראל לקראת המבצע המסוכן ביותר בתולדות המדינה. המבצע ממנו רעדו מפחד אנשי הממשלה וכל תושבי ישראל קראו תהילים במקלטים - הפצצת הכור הגרעיני בעיראק. מנחם בגין, שהיה ראש הממשלה, פחד מאוד מכך שאם ישראל תחדור לשטח עיראק ותפציץ את הכור, הדבר יוכל להביא לחימום כל מדינות ערב כנגדו, ויגרום להפצצת ישראל על ידם. לכן, מה עשה ראש הממשלה, בגין, לפני המבצע? הוא התקשר אל הבבא סאלי זצ"ל והרב שך זצ"ל, כדי לקבל ברכה להצלחת המבצע המסוכן. הרב שך זצ"ל מקבל טלפון מבגין, שומע את הפרטים ונותן את ברכתו. הבבא סאלי שומע אף הוא את הפרטים ונותן את ברכתו, אך הוא מוסיף ושואל את ראש הממשלה: "אמור נא לי, באיזה שעה אתה מתכנן לעשות את המבצע?". "התכנון המדויק נקבע לחג שבועות, שעה 12:31 בצהריים בדיוק - אסור לפרסום!", מודיע ראש הממשלה בסודיות רבה. כששומע זאת הבבא סאלי, הוא מבקש לפתע דבר מוזר: "יואיל בבקשה כבודו ." להעתיק את המבצע לשעה 15:31 מנחם בגין שהכיר בקדושתו של הבבא סאלי השיב: "זה לא תלוי בי, אלא בגורמים צבאיים, אך אגיש את ההצעה בכינוס המדיני", הבטיח בגין לסיום. בגין הגיש את ההצעה בכינוס המדיני, וההצעה התקבלה: חג שבועות, שעה 15:31 , ישראל תחדור לעיראק ותתקיף את הכור הגרעיני. היה זה במוצ"ש. בכל מערכת החדשות הודיעו: "הצלחה מסחררת למדינת ישראל! ללא הרוגים וללא פצועים! מבצע מדויק להפליא!". כל העולם הסכים באותו זמן שהמבצע היה מוצלח ביותר. בביתו של הבבא סאלי, אף אחד לא העז לשאול את הצדיק: מה ההבדל אם המבצע יתקיים ב 12:31- או ב 15:31- אך היה אחד שהעיז לשאול, והוא הרה"ג ר' יעקב אדלשטיין שליט"א. הבבא סאלי שמע את דבריו וענה לו: "כששמעתי שהמבצע יהיה בחג השבועות, חשבתי לעצמי: מה עושים בני הישיבות, וכל לומדי התורה בעולם הרי כל הלילה הם למדו תורה, ורובם הלכו לישון לאחר התפילה, ובשעה 12:31 הם רק מסיימים את סעודת החג. אע"פ שזו סעודת מצווה, זה לא מספיק כדי שנוכל לקבל עזרה משמיים לנצח במבצע כל כך מסוכן. בשביל מבצע מסוכן כזה, צריך המון כח וטנקים רוחניים לעם היהודי, לכן אמרתי לו שיעשה זאת בין השעות 3 - 3:30 בצהריים, שאז אחרון הסועדים חזר לבית המדרש, וכל בחורי הישיבות ולומדי התורה עמלים בה. סיים הבבא סאלי ואמר: "אני צריך שכל בני התורה יהיו על משמרתם כדי שנזכה לנצח בסכנה כזאת!". רק כח התורה יכול לשדד מערכות!. החפץ חיים זצ"ל היה אומר: ישנם אנשים צדיקים המהדרים בקניית אתרוג המגיע אף לסכום של כ- 300 ₪! , וזו רק מצווה אחת. אך קחו את השכר של מצוות אתרוג מהודר ביותר, שופר, סוכה, ציצית, תפילין, חסד וכך את כל המצוות – אות אחת שאתה לומד בתורה הקדושה, שווה לשכר כל המצוות יחד!, שנאמר: "ותלמוד תורה כנגד כולם", כנגד כל המצוות יחדיו. החפץ חיים זצ"ל עשה פעם אחת חישוב בשעונו, שבדקה אחת אדם יכול לומר 200 מילים. ואמר: מילה אחת של תורה שווה 313 מצוות (תרי"ג), והמשיך לחשבן כמה מצוות הדקה בשעה וביום. כותב ר' חיים מוולאז'ין בספרו 'נפש החיים', ננצל כל רגע בלילה הקדוש של חג שבועות ונדע כי לכל אחד יש חלק בתורת ה', ולפי כך יקבע חלקו בעולם הבא!.

בהלצה [ואולי משל]: עולה מחו"ל הגיע לארץ ישראל, והוא שמע בחו"ל שבכותל המערבי בוכים, יצא אל מקום המוניות וביקש מנהג המונית להסיעו למקום ששם כולם בוכים [כי לא זכר מה שם המקום], הנהג שניסה להבין את הבקשה המוזרה, חשב וניחש ואמר לנוסע - היבנתי..., בלי לומר לו בקול מה הוא מנחש, נסעו זמן רב והגיעו למקום מסוים ואמר הנהג לנוסע - היגענו..., הסתכל הנוסע על הבניין שלידו עצרו וראה שכתוב על השלט מס הכנסה..., בין אם היה המעשה ובין אם לא, יש בו נמשל מובן כמה אנו צריכים לשלם "מס הכנסה" בקיום דברי המשנה "לפיכך הירבה להם תורה ומצוות", וכל מצוה זה קיום "יגדיל תורה ויאדיר", וכלפי שמיא זה קידוש ה' הגורם לקלס שמו יתברך על שבניו עם ישראל מקיימים מצוות ומקדשים את שמו בעולם. ובכוחו ית' אלינו לקיים מצוות מתקיים "ברוך המקדש שמו ברבים".

זהירות...: אחרי פסח מקפלים את הכלים, אחרי סוכות מקפלים את הסוכה, ואחרי שבועות... ממשיכים וממשיכים!!! עם התורה, עם לומדיה, ועם כל העניינים התורניים, ומקיימים "מה אהבתי תורתך כל היום היא שיחתי.
 

אולי מעניין אותך גם...

אשכולות דומים

שבת שלפני חג השבועות נקראת בתואר שבת "דרך ארץ", כי דרך ארץ קדמה לתורה. והשנה שזה צמוד זה וודאי עוזר, כי כידוע בגמרא שבת ש"לכולי-עלמא[-לדעת כולם] ניתנה תורה בשבת", ואם ניתנה תורה בשבת וכיום זה לא מציאותי, לכן כאשר חג השבועות צמוד ביום שישי או ביום ראשון הזכייה היא יותר גדולה. וידוע שיש דעה שהתורה ניתנה ב-ז' סיון ותאריך זה יוצא בשבת. וכך היה ביציאת מצרים ז' סיון היה בשבת. וידוע שבשבת לפני כל חג מתחיל האור של החג שיהיה במשך השבוע וכשיוצא ו' סיון ביום שישי או ביום ראשון אז האור וההשפעות מתחיל כבר מהשבת והשבת כוחה גדול לעזור בהכנה לקבלת התורה.

פרשת "במדבר" נקראת לפני חג השבועות שבו ניתנה התורה שניתנה "במדבר", ובמדבר אין שום כתובת לאן ליפנות אלא רק אל אבינו שבשמים. וזה ללמדינו לכל החיים לאן ולמי ליפנות.

בראשית - ברית אש, התורה היא אש. "הלא דברי כאש".

מיעוט שיחה: ש'סייג לחכמה שתיקה', ההיפך מל"דבר", דבקות בתורה, ביטול עצמי, רצון, כי בלי רצון עז אי אפשר להיות תלמיד חכם.

סיני=הסכמה. שם הסכימו עם המילים נעשה ונשמע.

בשבת שלפני שבועות צריכים להכין עצמינו לקבלת התורה כי השבת ניתנה לפני התורה והיא הכנה לקבלת התורה, ובסדר המעלות בליל הסדר אומרים "נתן לנו את השבת וקֵרבנו להר סיני", וגם הילד לפני הברית צריך לעבור את השבת, וכן גם כאן שצריך לעבור את השבת ואח"כ להיכנס בברית התורה בהר סיני.

👈מתאים גם לזמנינו שחייבים ריבוי לימוד תורה: בחג השבועות דנים כל אדם אף על שאר צרכי חייו כבריאותו, פרנסתו וכו' כבראש השנה, שהרי אם נגזר עליו שלוה בתורה, ממילא חייבים שפרנסתו ובריאותו יהיו טובים אף הם. ולכל אחד מאיתנו נקבע זאת ביום חג השבועות הקרב ובא, לפי שלכל אחד יש את חלקו והבנתו בתורה, ועל פי כך נקבע מעמדו בעולם האמת. כה גדולה ויקרה מעלת לימוד התורה, עד אשר אמר עליה הנביא: "אם לא בריתי יומם ולילה, חוקות שמיים וארץ לא שמתי", ולמדו חז"ל מכך, שעל ידי לימוד התורה של האדם מחזיק את הוא את כל העולם כולו ומצילו מאבדון, לפי ש"תלמוד תורה כנגד כולם". וכך אומר המדרש: "התנה הקב"ה עם מעשה בראשית (כל העולם): "אם מקבלים ישראל את התורה – אתם מתקיימים. ואם לאו, אני מחזיר אתכם לתוהו ובוהו". סיפר הרב מנחם שטיין שליט"א: לפני כ 37- שנה בדיוק, בשנת 1891 , נערכה מדינת ישראל לקראת המבצע המסוכן ביותר בתולדות המדינה. המבצע ממנו רעדו מפחד אנשי הממשלה וכל תושבי ישראל קראו תהילים במקלטים - הפצצת הכור הגרעיני בעיראק. מנחם בגין, שהיה ראש הממשלה, פחד מאוד מכך שאם ישראל תחדור לשטח עיראק ותפציץ את הכור, הדבר יוכל להביא לחימום כל מדינות ערב כנגדו, ויגרום להפצצת ישראל על ידם. לכן, מה עשה ראש הממשלה, בגין, לפני המבצע? הוא התקשר אל הבבא סאלי זצ"ל והרב שך זצ"ל, כדי לקבל ברכה להצלחת המבצע המסוכן. הרב שך זצ"ל מקבל טלפון מבגין, שומע את הפרטים ונותן את ברכתו. הבבא סאלי שומע אף הוא את הפרטים ונותן את ברכתו, אך הוא מוסיף ושואל את ראש הממשלה: "אמור נא לי, באיזה שעה אתה מתכנן לעשות את המבצע?". "התכנון המדויק נקבע לחג שבועות, שעה 12:31 בצהריים בדיוק - אסור לפרסום!", מודיע ראש הממשלה בסודיות רבה. כששומע זאת הבבא סאלי, הוא מבקש לפתע דבר מוזר: "יואיל בבקשה כבודו ." להעתיק את המבצע לשעה 15:31 מנחם בגין שהכיר בקדושתו של הבבא סאלי השיב: "זה לא תלוי בי, אלא בגורמים צבאיים, אך אגיש את ההצעה בכינוס המדיני", הבטיח בגין לסיום. בגין הגיש את ההצעה בכינוס המדיני, וההצעה התקבלה: חג שבועות, שעה 15:31 , ישראל תחדור לעיראק ותתקיף את הכור הגרעיני. היה זה במוצ"ש. בכל מערכת החדשות הודיעו: "הצלחה מסחררת למדינת ישראל! ללא הרוגים וללא פצועים! מבצע מדויק להפליא!". כל העולם הסכים באותו זמן שהמבצע היה מוצלח ביותר. בביתו של הבבא סאלי, אף אחד לא העז לשאול את הצדיק: מה ההבדל אם המבצע יתקיים ב 12:31- או ב 15:31- אך היה אחד שהעיז לשאול, והוא הרה"ג ר' יעקב אדלשטיין שליט"א. הבבא סאלי שמע את דבריו וענה לו: "כששמעתי שהמבצע יהיה בחג השבועות, חשבתי לעצמי: מה עושים בני הישיבות, וכל לומדי התורה בעולם הרי כל הלילה הם למדו תורה, ורובם הלכו לישון לאחר התפילה, ובשעה 12:31 הם רק מסיימים את סעודת החג. אע"פ שזו סעודת מצווה, זה לא מספיק כדי שנוכל לקבל עזרה משמיים לנצח במבצע כל כך מסוכן. בשביל מבצע מסוכן כזה, צריך המון כח וטנקים רוחניים לעם היהודי, לכן אמרתי לו שיעשה זאת בין השעות 3 - 3:30 בצהריים, שאז אחרון הסועדים חזר לבית המדרש, וכל בחורי הישיבות ולומדי התורה עמלים בה. סיים הבבא סאלי ואמר: "אני צריך שכל בני התורה יהיו על משמרתם כדי שנזכה לנצח בסכנה כזאת!". רק כח התורה יכול לשדד מערכות!. החפץ חיים זצ"ל היה אומר: ישנם אנשים צדיקים המהדרים בקניית אתרוג המגיע אף לסכום של כ- 300 ₪! , וזו רק מצווה אחת. אך קחו את השכר של מצוות אתרוג מהודר ביותר, שופר, סוכה, ציצית, תפילין, חסד וכך את כל המצוות – אות אחת שאתה לומד בתורה הקדושה, שווה לשכר כל המצוות יחד!, שנאמר: "ותלמוד תורה כנגד כולם", כנגד כל המצוות יחדיו. כותב ר' חיים מוולאז'ין בספרו 'נפש החיים'. ננצל כל רגע בלילה הקדוש של חג שבועות ונדע כי לכל אחד יש חלק בתורת ה', ולפי כך יקבע חלקו בעולם הבא!.
  • שכוייח!
Reactions: מה זה201 //
0 תגובות
שבת אחרי חג השבועות, שבת פרשת נשא, אימרה חסידית על שבת זו אחרי שבועות, "שבת אחרי שבועות היא עדיין שבועות", (באידיש: שבת נָאך שבועות נאֳך שבועות - נָאך-אחרי, נאֳך-עוד, בשינוי ניקוד), וההסבר שהיות וה-6 ימים שאחרי חג השבועות נקראים "תשלומים כל שבעה". והם כמו חול המועד ובהם אפשר ליסוע לכותל המערבי כעין חול המועד של שבועות [וממילא השבת היא כמו שבת חול המועד]. ורמז לקריאה הארוכה בפרשת נשא שהיא הפרשה הכי ארוכה בתורה, כמו שאחרי ט' באב קוראים עשרת הדיברות לחזק שוב את קבלת התורה, כמו"כ כאן בשבוע [או בשבת] שאחרי קבלת התורה לומדים הרבה תורה בזמן שכולם נמצאים בבית הכנסת וכולם לומדים אותו סוג לימוד ואותו כמות זמן.

חשיבות בירכת כהנים: הרב שלום הכהן שבדרון זי"ע בשהותו בחו"ל היה נוהג ללכת לבית כנסת ספרדי כדי לברך בירכת כהנים, ואילו גאון נוסף שהיה בזמנו היה נוהג ללכת לכזה מקום קדוש להתברך בבירכת כהנים.

דוד המלך מרומז ב"רות", הפסוקים מתחילים באות ו', פרט ל8 שאינם מתחילים בו', ו=6, ח=8, 6 ועוד 8 = 14, דוד=14.

המילים בבירכת כהנים הם בגימטריא מ"זרעים עד טהרות".

בברכת כֵהנים יש ס' אותיות, כנגד מסכתות שבש"ס סדרי משנה, שכל העוסק במשניות מתברך. (נזר יוסף) -

קשר בין הפרשה לפרקי אבות: דע מאין באת - ולקח הכהן מים, ולאן אתה הולך - ומן הקרקע אשר בעפר המשכן, ולפני מי אתה עתיד ליתן דין - והעמיד הכהן את האשה לפני ה'.

רמזים בפסוק "יברכך", יברכך ה' וישמרך - 3 מילים כנגד 3 קרואים בימי ב ה בשבוע ומנחה בשבת, יאר ה' פניו אליך ויחונך - 5 מילים כנגד 5 קרואים בחג, ישא ה' פניו אליך וישם לך שלום - 7 מילים כנגד 7 קרואים בשבת.
0 תגובות
ה"לב שמחה" מגור זי"ע "אמר בשם החוזה מלובלין" זי"ע שבשבת זו שקוראים הנני נותן לו את בריתי שלום אפשר לאחוז בקדושה ויכול לבוא לידי תיקון בשלֵמות".

המילה פִינחס עם המילה חן בגימטריא אהרֹן. רמז שפנחס יהיה הנכד של אהרֹן. והמעשה שעשה ימצא חן בעיני הקב"ה.

פרשת פנחס ובין המצרים, פרשת פנחס, שבה נמצאים כל מועדי השנה ויש בה את פרשיות הקרבנות, תמידים ומוספים, חלה על פי רוב בימי בין המצרים, אומר ה"שפת אמת", שיש בזה רמז לעורר לבית ישראל שישתוקקו לבנין המקדש במהרה בימינו, והקריאה בשבת בתורה בפרשת הקרבנות, חשובה לפני הקב"ה כאילו הקרבנו ממש.

ה"בני יששכר" אומר, כיון ששלושת השבועות הם ימי אבל ועצבות, ויש חשש שמא מרוב צער ישתקעו בעצבות, לכן קוראים פרשת פנחס שהיא פרשת החגים והמועדים שיש בה רוח של שמחה, ותשרה שמחה ותקווה בלבבות. ויש אומרים, כשתהיה הגאולה השלימה, יהפכו ימי האבל לששון, וכמו שכתוב [ירמיה ל"א - י"ג] "והפכתי אבלם לששון". וא"כ, שבעה עשר בתמוז יהיה יו"ט ראשון ותשעה באב יום אחרון של חג, ובין המצרים יהיה חול המועד, לכן קוראים פרשת המועדות בבין המצרים.

בספר "אוהב ישראל" להרה"ק מאפטא, כתוב, כ"א הימים בין שבעה עשר בתמוז לתשעה באב הם המקור והשורש לכל המועדות של השנה שהם בכללן גם כן כ"א יום - שבת, ראש חודש, ז' ימי הפסח, חג השבועות, יומיים ראש השנה, יום הכיפורים, שמונת ימי חג הסוכות, וסימנך [תהילים ע"ג - א'] "אך טוב לישראל". ואי"ה, כשנזכה לגאולה השלימה, אז יתגלה רב טוב הצפון, כי אז נהיה ראויים לברכות וישועות טובות מצד הדין.

יש לזכור שהכינוי הוא "בין המצרים" ולא חלילה "תוך המיצרים"

"איש על העדה", בספר "דגל מחנה אפרים" כותב: ולא כמו שאמרו בימי שמואל "תנה לנו מלך", היינו שהמלך יהיה בידם, אלא "איש על העדה", שהוא למעלה ממנה ומשפיע עליה, ולא שיהיה מושפע ממנה.

שמור פיו ולשונו - 2 חברים שוחחו ביניהם, ואחד מהם רצה להמשיך בשיחה על גדול בישראל, הקדימו השומע ואמר "מה שאתה אוכל ביום - הוא אוכל בשבוע, ומה שאתה לומד בשבוע - הוא לומד ביום - עכשיו תמשיך.....

מוצ'"ש כב תמוז
ה"בית אהרון" מקרלין זי"ע
: יום כ"ב תמוז הוא יום חשוב במעלתו, והוא יוצא באותו יום שחל לפניו ל"ג בעומר, ואינו נחשב מהכ"א ימים של "בין המצרים", (כי הרי בחישוב כל הימים יוצא 22 ימים) ואם היה אפשר היה מתיר בו נישואין.

מתוך תפילת רבי מאיר מאפטא זי"ע שיומא דהילולא ב-כ"ה תמוז: "ריבון העולמים ידעתי, כי הינני בידך לבד כחומר ביד היוצר, ואם גם אתאמץ בעצות ותחבולות וכל יושבי תבל יעמדי לימיני להושיעני ולסמוך נפשי, מבלעדי עוזך ועזרתך אין עזרה וישועה".

ימי הילולא:
רבי משה
בן רבי יעקב קוֹרְדוֹבֵירוֹ זי"ע - כ"ג תמוז
- מחבר פרדס רימונים, תומר דבורה, אור יקר ועוד. ה"דברי חיים מצאנז זי"ע אמר: שהלומד בספר "תומר דבורה" ינצל מהמחלה הנוראה.

רבי מאיר בן רבי שמואל מאפטא זי"ע - כ"ה תמוז

יוסף הצדיק
בן יעקב אבינו זי"ע - לאחת השיטות - כ"ז תמוז

רבי אלעזר
בן רבי מאיר אבוחצירא זי"ע מבאר שבע - כ"ז תמוז

רבי שלמה
בן רבי יוסף זי"ע גַאְנְצְפְרִיד מחבר "קיצור שולחן ערוך"- כ"ח תמוז

רבי יוסף שלום
בן רבי אברהם אלישיב זי"ע - כ"ח תמוז

רבי שלמה ירחי בן רבי יצחק זי"ע
- רש"י הקדוש זי"ע - כ"ט תמוז
[- אביו רבי יצחק היה ראשון שלמד חומש עם רש"י.]
היות ואין אפשרות להעתיק כאן ליקוטים בחוה"מ סוכות
לכן הועתק גם לשמחת תורה



*בימים אלו עם ישראל עסוקים בסוכה, זכר לענני הכבוד, ובימים אלו עסקו בענני הכבוד,
ב-י"א תשרי אמר משרע"ה לעם ישראל ציווי בניית המשכן, בימים י"ב ו-י"ג הביאו את הקרשים ועליהם נאמר והם הביאו אליו נדבה בבוקר בבוקר, 2 ימים,
ביום י"ד הקימו, וביום ט"ו ענני הכבוד עזרו להם ולזכרם הסוכה שהיא זכר לענני הכבוד.

*כתוב בבאר הפרשה בשם בעל ארץ צבי זי"ע: ב4 ימים אלו כולנו נקיים
ויותר חשובים מהקטנים שהעולם עומד על הבל פיהם, כי אנו מצווים ועושים וגדול המצווה ועושה

כוח התשובה: בחור ניפגש עם בחורה ולקראת סיום ב"מזל טוב" שיתפה את הבחור ש"לפני כמה שנים היא היתה כמה חודשים ברחוב", כמובן שהמחשבה התחלפה..., והבחור פנה לשאול את הגראי"ל שטיינמן זי"ע, הגיב הרב שטיינמן "יש לך מזל שאבא של הבחורה לא בא לשאול אותי עליך, האם אתה לא מאמין בתשובה, הרי עבר יום כיפור והיא וודאי עשתה תשובה, ואם אתה לא מאמין בזה, אני לא סומך עליך ואתה לא נאמן והיין שלך לא כשר", שאל הבחור מה לעשות, השיב הרב שטינמן
"כשאתה יוצא מביתי עוד במדרגות אתה מצלצל לשדכן ואומר שאתה עכשיו מגיע לסגור במזל טוב".

רצוי מאוד לזכור ליבנות סוכה
עם התחשבות בשכנים ובילדיהם בשעות הערב
,
וליבחור ארבעת המינים עם תחושה טובה, ההכנה גדולה מהמצוה.



הרב מיכאל לסרי בשם ה"חתם סופר" זי"ע: בבחירת ארבעת המינים ובבניית הסוכה, בכל פרט בהם מקבלים שכר, בכל בדיקה בלולב אתרוג הדס וערבה, בכל פסיעה למו"צ לשאול על הכשרות, בכל עליה בסולם, בכל חיבור דפנות, בהנחת הסכך וקשירתו וכו', ואלו מונעים מהאדם הרבה לא טוב בימות השנה.

"'לכבוד נישמת רבי אברהם המלאך בן רבי דוב בער המגיד ממזריטש זי"ע - י"ב תשרי
'לכבוד נישמת רבי עקיבא איגר בן רבי משה גינז זי"ע - י"ג תשרי
'לכבוד נישמת רבי יצחק מאיר בן רבי משה בצלאל אלתר הי"ד - י"ג תשרי
'לכבוד נישמת רבי ישראל בן רבי שבתי הופשטיין מקוז'ניץ זי"ע - בעל "עבודת ישראל" - י"ד תשרי





בסיום הש"ס באלול תשנ"ז, אמר אחד מגדולי ישראל בברכתו לציבור: "מחפשים זכויות, בין הזכויות, הזכות של לימוד דף היומי, הזכות של הבל פיהם של תינוקות של בית רבן".



[
סגולה לבנים: כתוב בקיצור שולחן ערוך בסימן רע"ה בדיני הדלקת נרות שבת [וחג] לומר אחרי ההדלקה מפטיר של יום ראשון של ראש השנה. וזה בדוּק]​


בערב חג הסוכות זמן מובחר לקיום מצוות צדקה [וכן כתוב בקש"ע סימן קלד סעיף טו]. ידוע שכולם משתדלים לקיים "התנאה לפניו במצוות, לולב נאה וסוכה נאה", אבל עלינו לזכור גם מה הוא רחום אף אתה רחום ולהתנאות לפניו גם בצדקה.

*לערב החג: מעשה רב: זקניך ויאמרו לך: נכד שליווה את סבו בערב חג ראה אותו מנגב דמעותיו, שאלו על כך, ונענה, מחר זה חג, ויש גם חוה"מ, אבל בימי חוה"מ לא מניחים תפילין, ולא נגיד את התפילה שאומרים לפני שמניחים, הבין הנכד כמה ההכנה גדולה מהמצווה וכמה צריכים לשים לב למה שאומרים ואיך מתכוננים, ובעיקר לחיות את המילים.

עבודה של 49 ימים ב7 ימי חג הסוכות. עפ"י עבודת ישראל: שמחת תורה היה צריך להיות כמו חג שבועות אחרי ספירה של 49 ימים מסוכות, והיה אמור להיות ב-ו כסלו, והיות שהשי"ת ידע שיהיה קשה לעם ישראל להגיע לירושלים באמצע החורף לכן הסמיך את היו"ט שמיני עצרת לסוף סוכות, ומסביר העבודת ישראל שב7 ימים של סוכות נעשית העבודה של 49 ימים עם העזרה של האושפיזין, ולכן כל יום אומרים בהזמנת האושפיזין "דֶיַסְבֵי עימי ועימֳך כל אוּשְׁפִּיזֵי עִילָאִי", כלומר כל יום מזמנים את כולם יחד זה 7 כפול 7 דהיינו מזמנים את האושפיזין של אותו יום ועימו את שאר האושפיזין ויחד 49, ואז יוצא שביום של אברהם שזה חסד שבחסד יש גם את יצחק שזה גבורה שבחסד וכו' וכן על זה הדרך. מתקנים בכל יום את כל ה7 מידות.

יום ראשון של סוכות טו תשרי ראשון לחשבון עוונות, ולמה, כי ב4 ימים שאחרי יו"כ לא עושים עוונות כי עסוקים במצוות, וביום ראשון של סוכות אנחנו כבר מעט בחופש ואפשר חלילה לעשות עוונות, אבל בסוכות עושים תשובה מאהבה והעוונות נהפכים לזכויות, ולכן דוקא ביום זה הוא ראשון לחשבון העוונות לספור כמה נהפכים לזכויות.


👈בחומש חק לישראל בפרשת וזאת הברכה ביום ג בזוהר, תרגום: בוא וראה בשעה שהאדם יושב במדור הזה שהוא צל האמונה, השכינה פורשת כנפיה עליו מלמעלה, ואברהם וחמשה צדיקים אחרים שָׂמִים מִשְׁכָּנֳם עִמוֹ, זהו שכתוב בסוכות תשבו שבעת ימים, שבעת ימים כתוב - ולא בשבעת ימים, כעין זה כתוב כי ששת ימים עשה ה' את השמים ואת הארץ וגו', וצריך האדם לשמוח בכל יום ויום בפנים שמחים, באלו האורחים השורים עמו.

סוכ"ה סומך ועוזר כל הנופלים, גם כמו מגביה שפלים עדי מרום.
*השנה חג הסוכות יחול ביום חמישי יום רצון.


*בזוהר הק' שהתפילה מתקבלת בשבת כמו בעשרת ימי תשובה, אמר רבי שלמה מזוועהיל זי"ע למשמשו ש"כל פרק תהילים בשבת הוא כמו 500 פרקי תהילים בימי השבוע", וכן "כל דף גמרא בשבת הוא כמו 500 דפים בימי השבוע", וכך כתוב גם בספר ה"בן איש חי" זי"ע.

סמ"כ, סליחה מחילה כפרה, וגם ר"ת סֹמֵך, סמך ה' לכל הנופלים כולל סמיכה לסוכת דוד הנופלת. ע"י שניקו אותנו בסליחה מחילה כפרה אפשר להחזיק ולא ליפול ולהישאר באותו מצב יציב.

*סכות זמן שמחתינו, אפשר לבאר [בעיקר ראיתי] דהרי ידוע בחז"ל על גודל שמחת בית השואבה, משם שואבים רוח הקודש, ויסוד תוה"ק ע"י שמחה גדולה, נגילה ונשמחה בך, שמחה בה', ישמח לב מבקשי ה', וכל זה עבודת זמן שמחתינו, אחרי ימים נוראים הזמן שכל ישראל צריך להיות בכלל מבקשי ה' "לך אמר ליבי בקשו פני את פניך ה' אבקש", סֻכָּה=ב' השמות, לזכור תמיד שם הוי', וזהו השער לצדיקים יבואו בו, זהו השער לה' לחשוב תמיד בה'.

ביום כיפור הוא כמו זמן החופה עם רגש ובכי, אבל בסוכה זה חדר יחוד ושם זה מלא שמחה.

*בזוהר שאומרים לפני התקיעות, חודש תשרי הוא חתונה של כנסת ישראל עם הקב"ה, [ומובא גם בשפת אמת] שבר"ה הוא אירושים, הימים בין ר"ה ליום כיפור שבעה נקיים, יו"כ הוא החופה, וסוכות בסוכה הוא חדר היחוד ביתו של הקב"ה, ושמחת תורה זה בבית החתן והכלה שהם קוב"ה אורייתא וישראל חד.

המצטער פטור מן הסוכה, המצטער יכול להיות פטור מהצער ע"י הסוכה, אפשר להתפלל בסוכות ולהיות פטור מכל הצער בימות השנה אם חלילה נגזר כך.

*[פיתגם עממי: על דלת המטבח נכתב אם אין לך מה לעשות - לא כאן, על דלת הסוכה נכתב אם אין לך מה לעשות שב כאן כי כל רגע בסוכה הוא מצוַת ישיבה בסוכה.]

בסוכות יש הכי הרבה מצוות כי כל רגע של ישיבה או שהייה בסוכה היא מצוה. רצה לזכוֹת את ישראל לפיכך הירבה להם תורה ומצוות.

*בחשיבות לילה ראשון של סוכות: גדולי ישראל שאסרו עליהם רופאים אכילה או שינה בסוכה, התאמצו מאוד לאכול כזית או לישון בסוכה בלילה הראשון. [ידוע המעשה מהאדמו"ר ממונקאטש זי"ע שהאדמו"ר מסאטמר זי"ע ניסה לשכנעו לשמוע להוראת הרופא, והאדמו"ר ממונקאטש שאל את האדמו"ר מסאטמר מה היית עושה במצב זה והגיב האדמו"ר מסאטמר לאדמו"ר ממונקאטש אַגוּט יו"ט]

באר הפרשה
[בתשפא] בשם בעל "יסוד יוסף" זי"ע מהקדמונים: בסוכות תשבו שבעת ימים, היושב בסוכה ולומד ומתפלל הרי הוא יושב ממש בתוך עולמות עליונים, ולמה, שכל עולם נקרא יום, וזהו שכתוב בסוכות תשבו שבעת ימים, פירוש האדם נכנס בשבעה עולמות עליונים בימי החג.

והייתי אך שמח, לקיים מא' של אנוכי עד ך' של לרעך בשמחה.

*ידוע מהלב שמחה מגור זי"ע שגשם בסוכות הוא חלילה לא טוב רק אם יורד בכניסת החג.

כי בסכות הושבתי את בני ישראל, הוֹשַבְתי=והֵמָה כּנגד שִּבְעָה ענַנֵי כָבוֹד,[ע"ה].

ידוע שבתורה המילה סוכה נכתבת בלי ו, כי האות ו חסרה בכסא הכבוד, אבל במקום אחד היא כתובה עם ו, ויהי בשָׁלֵם סוּכֹּה ומעונתו בציון, מתי תהיה המילה סוכה עם ו כשהמעון שהוא הבית הרישמי בביהמ"ק יהיה בציון בירושלים.

הסוכה צריכה להיות מדברים שאינם מחוברים לאדמה, כי אחרי יו"כ צריכים להיזהר לא לרדת יותר מידי, אלא להישאר תלושים מהאדמה.

"אך בחמשה עשר יום לחודש השביעי", שואל ה"משך חכמה", מדוע דווקא ביום כיפור ובמצוות לולב כתוב את המילה "אך" - "אך בעשור לחודש" ו"אך בחמשה עשר יום"? ומתרץ, יש קשר הדוק ורצוף בין כל שרשרת החגים של חודש תשרי. ראש השנה הוא יום זכרון תרועה, לעורר לתשובה, וכשאדם יחזור בתשובה וייטהר מכל חטאיו, יום הכיפורים מכפר, ואז יש לו סיבה לשמוח בחג הסוכות ובמצוות ארבעת המינים. לכן באה התורה וכותבת "אך", שגם אם לא חזר בתשובה, בכל יום כיפור 1אסור במלאכה ותענית, וגם אם יום כיפור לא כיפר וחוט השני לא הלבין, בכל זאת "אך בחמשה עשר יום לחודש השביעי וכו' ולקחתם לכם ביום הראשון פרי עץ הדר" ולא להסתכל על מה שקרה ביום כיפור.

*הבטיחו גורי האריז"ל בשם רבם הקדוש וכתבו: ""כי מי שישמח ויהיה טוב לב בחג זה ולא יצטער בו כלל - מובטח לו שתעלה לו שנה טובה ויהיה לעולם שמח!". על כן, כותב הגה"צ ר' בן ציון מוצאפי שליט"א, כי כפי שישמח האדם בשבעת ימי חג הסוכות, עליהם נאמר: "ושמחת בחגך" – כך יזכה הוא לשמחה לכל השנה". ובפרט בשעת מצוות ארבעת המינים אשר היא יקרה מפז ועל ידה השטן מפחד ונרעד עד למאד. מספרים על הצדיק הקדוש, ר' לוי יצחק מברדיטש'וב זצ"ל, סנגורן של ישראל, כי באחד מהימים שבין כיפור לסוכות, פגש הוא את השטן כשהוא עצוב ושבור. "מדוע נפלו פניך? ולמה תתעצב אל ליבך?", שאלו הצדיק. השיב לו השטן: "רואה אני כי בימים אלו ממש ספינה גדולה של אתרוגים המגיעה ממדינה רחוקה, עושה את דרכה אל קהילתכם, עליהם יברכו כולם בחג הסוכות, והלא כבר אמרו חז"ל (סוכה לח) כי על ידי שמנענעים ישראל בארבעת המינים, הרי שבכך נותנים הם חיצים בעיני השטן ומחלישים את כוחו עד למאוד – ולכן אני עצוב וחרד". לאחר ימים ספורים, שוב פוגש ר' לוי יצחק מברדיצ'וב את השטן, אלא שהפעם היה השטן שמח וטוב לב. "מה קרה הפעם שהינך כל כך שמח ומאושר?", שאלו הצדיק. "דע לך", פתח השטן ואמר, "כי התחננתי בשמיים רבות עד אשר נתנו לו להטביע את ספינת האתרוגים, וממילא לא יוכלו ישראל לברך עליהם בחג הסוכות ולא יתישו את כוחי". והנה, החל חג הסוכות, ובעיצומו של חג הסוכות, שוב פוגש ר' לוי יצחק את השטן, אלא ששוב פניו נפולות ועצובות מתמיד. "אל תשאל איזו צרה צרורה אירעה", פתח השטן וסיפר, "אכן התקבלה בקשתי בשמיים והספינה עם האתרוגים טבעה במצולות ים, אלא שכאשר שמעו זאת בני העיר לא ויתרו הם על מצוה זו וניסו בכל דרך להשיג אתרוגים, עד אשר הצליחו כמה סוחרים בדרך לא דרך להעביר אתרוגים בודדים לעירכם, וכעת כיוון שראו היהודים שאין הרבה אתרוגים הסכימו הם לשלם כל סכום שבעולם ובלבד שיזכו באתרוג מהודר השנה". או אז עצר השטן וילל בבכי: "ודע לך, כי ההשתוקקות וההתלהבות שיש ליהודי לקיים מצוות ארבעת המינים ושאר המצוות הינם גדולות וחשובות בשמיים לפני הקב"ה אף יותר מעצם עשיית המצוה בעצמה, ולכן אני עצב ומצטער, וכבר הייתי מעדיף שהספינה לא תטבע ויהיה לישראל אתרוגים בשפע, ובלבד שלא ישתוקקו ולא יתלהבו מהמצוה, לפי שאין לה' נחת רוח יותר מיהודי שמתגעגע ומשתוקק למצוה, עד אשר מוכן הוא להוזיל דמים רבים בעבורה". על כן, צריך האדם לשמוח בכל כוחו בימי חג הסוכות, ובפרט בעת ישיבתו בסוכה אשר מעלתה גדולה ועצומה, וכפי שכתב הגה"צ ר' בן ציון מוצאפי בספרו "כי בכל רגע שזוכה האדם לשבת בסוכה, זוכה הוא לקדושה רבה, הגנה ושמירה לכל השנה ואף קובעים לו משמיים היכן יהיה מקומה של נשמתו בגן עדן". וכבר גילה ה'פלא יועץ' שגדולה קדושת הסוכה כקדושת בית הכנסת, אשר השכינה נמצאת שם ממש עם כל נשמותיהם של האושפיזין הקדושים, עד אשר אם היה לנו עיניים רוחניות היינו רואים אותם ממש לצידנו, לכן, כותב החיד"א הקדוש, חשוב מאד כי בכל לילה יזמין האדם את האושפיזין של אותו יום ואף אם יכול הוא לייחד מקום מיוחד בסוכה לאושפיזין, הרי זוכה הוא לשפע ברכות ובשמחה גדולה ועצומה לכל השנה!.

סוכה=91=[שני השמות] א-ד-נ-י=65 הוי"ה=26. ושני השמות עוזרים לנו, הוי"ה מביפנים וא-ד-נ-י מבחוץ.

"בסוכות תשבו שבעת ימים", סגולתה המיוחדת של מצוות סוכה, היא להכניע את יצר לשון הרע שבאדם. כתב הגר"א מוילנא זי"ע ב"דברי אליהו", ענין זה רמוז במילה סוכה המורכבת מארבעה מוצאות הפה. סמ"ך מהאותיות זסשר"ץ שמוצאם מהשיניים, ו' מבומ"ף שמוצאם מהשפתיים, כ' מגיכ"ר שמוצאם מהחיך, ה' מאהח"ע שמוצאם מהגרון. והנה, דווקא מהאותיות דטלנ"ת, שהן מוצא הלשון אין בו. וכל כך למה? מפני שארבעה מוצאות האחרים מסובבים את הלשון ושומרים אותה לבל יחטא בלשון הרע. ואף רמז לכך יש בפסוק "תצפנם בסוכה מריב לשונות" [תהילים ל"א - כ"א].

כשנכנסים לסוכה מתעטפים במצוות, ארבע דפנות שנבנו לשם מצוַת סוכה והם מארבע רוחות והסכך מלמעלה, והיו חסידים ואנשי מעשה וצדיקים שנזהרו בדיבורם והתנהגותם בסוכה, כי הסוכה היא כמו ענני כבוד וגם הזמינו את האושפיזין, [ואיך אפשר בקודש פנימה להתנהג כבבית], וחלילה לא לשים לב למעשינו ליד הצדיקים, ולכן לזכור מהי הסוכה ומה הזכייה בישיבתה.

"בסוכות תשבו שבעת ימים" (כ"ג - מ"ב) מובא בשם הגר"א מוילנא זי"ע רמז נפלא: כתוב בתהילים [ע"ו - ג'] "ויהי בשלם סוכו ומעונתו בציון", בדרך כלל אדם מקיים את המצוות באבר מסוים, לולב נוטל בידו, קריאת שמע קורא בפיו, תפילין מניח על זרועו ועל ראשו. אבל יש שתי מצוות שהאדם נכנס אליהן בכל גופו ומקיים אותם בכל אבריו, מצוות סוכה ומצוות ישוב ארץ ישראל, ואין האדם נקרא שלם עד שיזכה לקיים שתי מצוות אלו, וכן יעקב אבינו לא נקרא שלם אלא כאשר הגיע לארץ ישראל, וכמו שכתוב [בראשית ל"ג - י"ח] "ויבא יעקב שלם עיר שכם אשר בארץ כנען". וזה הרמז בפסוק "ויהי בשלם", אלו מצוות מקיים האדם בשלימות כל גופו? "סוכו ומעונתו בציון", מצוות סוכה ומצוות ישוב ארץ ישראל!

האושפיזין הם אברהם יצחק יעקב משה אהרון יוסף דוד, ויש 7 מידות חסד גבורה אמת ענוה שלום קדושה שמחה, אברהם - חסד, יצחק - גבורה, יעקב - אמת, משה - ענוה, אהרון - שלום, יוסף - קדושה, דוד - שמחה, לעשות חסדים ולהרבות שלום להתגבר בקדושה ולוותר באמת והכל בשמחה שמביאה ענוה.

נישאל ה"שׂר שלום מבעלז זי"ע האם גם האבות והאימהות מגיעות לסוכה כמו האושפיזין, וענה "הם מגיעים ומגיעות וממליצים טוב על עם ישראל על קיום המצוות".

*"למען ידעו דורותיכם כי בסוכות הושבתי את בני ישראל", למה הקב"ה ציווה אותנו לעשות זכר דווקא לענני הכבוד, הרי היו מתנות נוספות במדבר, מן, באר, ולמה לא עושים להם זכר? מבארים המפרשים, מלך שיש לו צבא, חייב לדאוג לחייליו למזון ושתיה, כפתגם הידוע "הצבא צועד על קיבתו", ואין כל חידוש בעצם נתינת לחם ומים לחייליו, אבל מתנות ופינוקים זה כבר ענין אחר... כמו כן עם ישראל במדבר, הקב"ה לקחם אחריו למדבר, ושם לא שייך להתפרנס ללא לחם ומים, לכן הבאר והמן אלו מצרכי יסוד, וכביכול הקב"ה צריך לתת לעמו, אבל לענני הכבוד שהם מותרות שהקב"ה נתן לאבותינו במדבר רק כדי להראות שהוא אוהב אותם, להם צריך לעשות זכר. הגר"א מוילנא זי"ע מתרץ בהקדם מה ששואל "בעל הטורים", מדוע חוגגים את חג הסוכות דווקא בתשרי ולא בניסן, שאז יצאנו ממצרים? מתרץ הגאון מוילנא, אמנם יציאת מצרים היתה בחודש ניסן, אבל לאחר מעשה העגל נעלמו ענני הכבוד, שנאמר "וירא משה את העם כי פרוע הוא", מה הכוונה פרוע? שרואים אותו, כי אין ענני הכבוד. כל זה עד שהקב"ה אמר למשה רבנו "סלחתי כדבריך", ומיד אח"כ בי"א תשרי, אמר משה לעם שיביאו נדבה, כי מקימים את המשכן לכפר על מעשה העגל, ועל זה כתוב "ויביאו את הנדבה בבוקר בבוקר", כלומר, במשך יומיים הביאו את הנדבה, בי"ב ובי"ג. בי"ד בחודש אמר משה לכל חכמי לב שיקחו את הנדבה, ובט"ו התחילו לעבוד, ואז חזרו ענני כבוד. א"כ לזכר אותם ענני כבוד שחזרו בט"ו תשרי, חוגגים את חג הסוכות בט"ו בתשרי. בעל חידושי הרי"ם זי"ע ביאר והוסיף, מדוע נדחתה מצוות סוכה עד תשרי: בטעמה של המצוה נאמר "למען ידעו דורותיכם", במצוות סוכה דרושה "דעת". אכן, כל ימות השנה מרובים החטאים אצל האדם, ושנינו, אין אדם עובר עבירה אלא א"כ נכנסה בו רוח שטות [סוטה ג'.]. נמצא, שבכל השנה נחשב האדם ל"חסר דעת", ושוב אינו ראוי לקיים מצוות סוכה כהלכתה, שהרי חסר לו את ה"למען ידעו". אימתי נהיה האדם בר דעת? לאחר שנטהר ונתכפר מחטאיו, בראש השנה וביום הכיפורים, ולכן זהו הזמן הראוי לקיום סוכה. ולכן, אומר החידושי הרי"ם, הגמ' בסוכה [כ"ו.] אומרת, מצטער פטור מן הסוכה, וכל כך למה? כאשר אדם שרוי בצער, חסר הוא את ישוב הדעת, וממילא אינו ראוי לקיים מצוות סוכה שבה נאמר "למען ידעו".

*זכר לענני הכבוד: רבינו החיד"א מאריך בקושיית הקדמונים, הרי במדבר זכינו לג' מתנות טובות, מָן, באר וענני הכבוד. מדוע, אפוא, חוגגים את חג הסוכות זכר לענני הכבוד, ואין עושים זכר לניסים הנוספים. בעינו הטובה מביא הוא כמה תירוצים. ביניהם מבואר, שיש הבדל משמעותי בין הניסים הללו. מי הבאר והמן הם הכרחיים לקיומנו. אין חיים ללא מזון ושתייה. ואילו ענני הכבוד היוו 'פינוק'. כאן חשו את חיבתו של מקום. העננים הגנו עלינו מפני השרב והצינה, סילקו מזיקים, הקלו על רגלינו וגיהצו את בגדינו. על גילוי תוספת אהבה מצד הקב"ה, נקבע חג לדורות. הרה"ק הבני יששכר מביא את דברי הרב החיד"א, והוא מוסיף ומציין כי בפסוק נאמר לְמַעַן יֵדְעוּ דֹרֹתֵיכֶם כִּי בַסֻכוֹת הוֹשַבְתִּי אֶת בְנֵי יִשְרָאֵל, 'למען יזכרו' לא נאמר, אלא למען ידעו, כי יש להתבונן ולדעת את עומק עניינים אלה, וללמוד מהם לדורות. באורח זו נהלך, להעלות הַכְוָנָה מעשית לשומרי משמרת הקודש, מלמדים ומחנכים. האם מישהו ניסה לערוך רשימת חובותיו של המלמד? ברור שבראש הרשימה ייכתב: הוא חייב ללמד וחייב לחנך. ישנם מחנכים, לצערנו, שזו כל רשימתם. כלל אינם מבינים כי משימות הרב רבים הם. ניתן לומר 'כרוחב לב המלמד כך אורך רשימתו'. שיחות אישיות ומילות עידוד, הקדמת שלום ו'בוקר טוב', פתקי נחת להורים, שיחות - טלפון מלטפות וביקורי חולים. השתתפות ב'שמחות' ואירועי משפחה, וכמובן, זכירת יום הולדתו (החל מ 30 יום קודם לחג...). ומה עם עזרה לימודית מעבר לשעות הלימוד? רבים יזעקו בתמיהה "מה? מלמד יציע לתלמיד להתקשר מהטלפון שלו?" יש שיצדיקו את אטימותם ו\או עצלותם בטענת "זה לא חינוכי! יש לשמור דיסטנס! שבחור יבקש הלוואה של 5 ₪ מהר"מ שלו? שמלמד ירכוש עבור תלמיד חוברת לימוד בחנות ליד ביתו? יְשָׁרְתו? לא מתאים!". מחג הסוכות, זכר לענני הכבוד, לְמֵדִּים שאיננו נזכרים על עמידה בחובותינו, אלא דווקא על מה שעשינו מעבר לחובה! "הדברים הקטנים" שמראים על יחס, על אכפתיות ועל אהבתנו לכל תלמיד. נכון שיש לעיין כיצד להתקרב, אך כשהקירוב בא מלב טהור, נטול התנשאות, ללא התחשבנות, חזקה שלא תצא תקלה במשמעת ודרך ארץ. רבינו החיד"א מביא טעם נוסף. הַמַתָנוֹת האחרות, מן ובאר, באו לאחר תרעומת ותלונות בני ישראל, ואילו המן בא ב'מאור פנים' מאת השי"ת, ללא שקדמו להם קושי והניסיון. וכה כתב רבינו השפת אמת (סוכות תרמ"ז) "וחג זה נקרא זמן שמחתנו... ואי' מצות שקבלו עליהם בשמחה עדיין עושים... ג' מתנות שהיו לדור המדבר, מָן ובאר היו ע"י מריבות, וענני הכבוד קבלו בשמחה...". רבינו זי"ע חקק (בכמה מקומות) יסוד גדול, ששימור המצוה לאורך ימים, כדבעי, כרוך בשמחה שֶבְעֵת קבלתה. בדרך שאמרו חז"ל לגבי מצוות מילה (שבת קל), כך גם בקיום כל יתר המצוות. לפי כלל זה, כאשר חפצים אנו שבנינו ותלמידנו יתמידו וימשיכו לאורך ימים ושנים לצעוד בשבילי החינוך ובעקבי המסורה, מבלי לסטות ולרעות חלילה בשדות זרים, נחוץ שההנחלה תהיה בשמחה! בכך יקחו עמהם צידה לשנות חייהם, לא את השיעור הנלמד לבדו, אלא גם את האופן בו השיעור נלמד, ה'ריחות' הנעימים והחוויות הרגשיות. לא בכדי באו ענני הכבוד בזכות אהרן הכהן, האוהב שלום ורודף שלום, היה מקדים שלום גם לעבריינים "שבכלל לא היה חייב להתייחס אליהם" עסק בשלום בית למרות שיכל לטעון "לא ראוי לנכנס לפני ולפנים לרדת לדיוטא - זו". הוא אהב כל יהודי, ולכן לא נקלה בעיניו לעסוק בטובת כל אחד ואחד. ענני הכבוד גילו בעבורנו 'חיבה יתירה' ודרכי נועם ללא טרוניה. על כן עטוף חג זה בהידור ונוי, קישוט הסוכה, אגד הלולב, והידור המינים. ושמחת בחגך. למען נדע למסור לדורותינו. נתפלל שבנינו יישארו בתוככי ענני הכבוד, מוגנים מן 'הנחשים והעקרבים'. בחוץ, אורב עמלק, מוכן לזנב בנחשלים. כאשר נשכיל להעניק 'לפנים משורת הדין' יישארו הם 'לפנים מן החומה'. סוכת דוד נופלת ונופלת. רבים הם הנופלים ל"ע, יצר הרע מתחדש ומתגבר, רבש"ע, הקם לנו סוכת דוד! באהבה ושמחה.

כמה יהודי צריך להיות שמח ולהרגיש טוב ומרומם כשמגיע להלל, הוא עטוף בטלית שעליה בירך "אשר קדשנו", הוא אוחז 4 מינים שעליהם בירך "אשר קדשנו", הוא מתחיל הלל בבירכת "אשר קדשנו", מסתובב סביב לבימה וממשיך בקיום מצוות. וכמו בחנוכה מסובב בקדושה "אשר קדשנו", ובמצוות אשר קדשנו ב"מצוותיו" ומקיים ציווי ה' "וציוונו על".



לשבת חול המועד סוכות
[סגולה לבנים: כתוב בקיצור שולחן ערוך בסימן רע"ה בדיני הדלקת נרות שבת לומר אחרי ההדלקה מפטיר של יום ראשון של ראש השנה. וזה בדוּק]
*לשבת חול המועד: נוהגים לומר בקבלת שבת בבואי בשלום "בשמחה".


*מי כ-ה' אלוקינו המגביהי לשבת, אמר ה"ישועות משה" מוויז'ניץ' זי"ע, המגביהי לשבת, המגביהי לַשַׁבֳּת,
שתלוי בכל אחד גדולת ה' כמו שהוא מגביה את השבת.
*בשבת חול המועד סוכות נוהגים ליקרוא במגילת קֹהלת
כל המתענגים בה יזכו לרוב שמחה המתענגים
כשמענגים את השבת אז העֹנג מרחיק את המיתה ואם חלילה לא מענגים אז ה"מתים" קרובים, מתענגים,
וידוע שאין למעלה מ"עֹנג"

[למוצאי שבת חוה"מ: יש הנוהגים בזמירות למוצאי שבת, במוצאי שבת ויו"ט בזמר "אדיר" לדלג על המילים "בצר לי"
כי הימים הם ימי שמחה ואינו מהראוי להגיד בהם "בצר לי". וראוי בזמר זה לבקש טוב במילים "כונן בית מכונך"
ובוודאי בשנה זו לבקש טוב במילים "פדה עמך מעַזִים"]
תזכורת: במוצ"ש [חוה"מ] בזמירות בתפילת "ריבון העולמים" לומר ימי המעשה, ולא ששת ימי המעשה.

*את ארבעת המינים מנענעים מהלב לכל כיוון, כמו נמשל לדפיקות על הלב ביו"כ, וכעת הנענועים הם מהלב, הלב הוא משמעותי בכל דבר.

*ארבעת המינים: הלולב זה האבא שהוא השידה של הבית, האתרוג זו האמא שהיא הלב של הבית, ההדסים הם 3 כנגד שלושה שותפים באדם, והערבות הם 2 כנגד 2 עַרֵבִים/עדים על מה שנעשה בבית.

*עפ"י הזוהר והבן איש חי זי"ע "עדיף ליקנות סט 4 מינים כשר ופחות מהודר, מאשר להשתמש בסט 4 מינים מתנה, כי הכסף ששילמת עוזר למילה "לכם – משלכם" וגם ההשפעת קודש על הקנוי ששילמת יותר מצויה ומשפיעה מאשר על סט שקיבלת מתנה. [ולדעת רבנים אם מציעים לחתן או לחבר או לבן, סט מתנה, שיבקש מהם להסכים לקחת מעט כסף.]

ידוע שעל כל עשב אחראי מלאך על גידולו, וכתוב ב"בני יששכר" שזה לא כולל את ה-4 מינים אלו שעליהם אחראי הקב"ה בעצמו שנאמר "אמרתי אעלה בתמר אוחזה בסנסיניו", אעל"ה אתרוג ערבה לולב הדס, אוחזה=הוי"ה[עה"כ].

לפני הברכה לוקח את הלולב ההדסים והערבות ביד ימין ואת האתרוג
ביד שמאל, ואחרי הברכה מקרבים זה לזה ומקיים את מצוַת הנענועים, ולמה לא יקרבם לפני הברכה, אלא ה3 מינים האלו שביד ימין יש בהם מעלה אחת בכל אחד ובאתרוג שניים, ועוד שהברכה היא על הלולב ולא על האתרוג, ולכן מברכים על מה שביד ימין, ורק אחרי הברכה מקרבים את כולם יחד ומנענעים, ועוד אנו מזכירים שהאתרוג הוא בשמאל כמו הלב, ועל הלב דפקנו במשך לפחות 14 ימים [שזה רק 4 ימים לפני ר"ה או 20 ימים אם זו שנה שאומרים מראשון עד לשלישי בשבוע שאחרי] וכאן בזמן שמחתינו אנו מקרבים את האתרוג את החלק השמאלי שבו 2 מעלות, ואנו מנענעים לכל ה4 רוחות כדי לחזק את כל המעלות ואת כל מה שביקשנו על הלב.

"בסוכות תשבו שבעת ימים וכו' למען ידעו דורותיכם כי בסוכות הושבתי את בני ישראל" (כ"ג - מ"ב- מ"ג) הפסוק מתחיל בלשון נוכח - "תשבו", וסיים בלשון נסתר "את בני ישראל". שואל ה"חפץ חיים" זי"ע היה לו לומר "הושבתי אתכם"? מסביר ה"חפץ חיים", עיקר ותכלית שבלימוד מעשה אבותינו, הוא ללמוד מדרכיהם, ולצעוד בעקבותיהם - "צאי לך בעקבי הצאן ורעי את גדיותיך על משכנות הרועים" [שיר השירים א' - ח']. לכך רמזה התורה "בסוכות תשבו", קודם כל האבות עצמם צריכים לשבת בסוכות ולקיים את המצוה כהלכתה, "למען ידעו דורותיכם", כי בקיום המצוה ע"י האבות, יש משום ענין ותועלת גם לבנים הבאים אחריהם. "כי בסוכות הושבתי את בני ישראל", כשהבנים רואים את אבותיהם "בני ישראל" מקיימים את המצוה, מהם ילמדו וכן יעשו וינהגו. וכשהחלו ללמד היסטוריה שלא על פי התורה, הוכיח החפץ חיים ואמר: הנה, גם התורה עצמה ציוותה להודיע לדורות הבאים את ענין הסוכות שישבו בהן בני ישראל בעת שיצאו ממצרים, "למען ידעו דורותיכם כי בסוכות הושבתי את בני ישראל בהוציאי אותם מארץ מצרים", אבל תשימו לב את אופן הלימוד שציוותה עליו התורה, "בסוכות תשבו שבעת ימים", רק אם תשבו בעצמכם בסוכות, אתם ובניכם, אז תגיעו לידי כן שדורותיכם הבאים יידעו את כל הקורות את בני ישראל בצאתם ממצרים. אך אם לא תקיימו את מצוות הישיבה בסוכה, לא יועילו כל הלימודים וכל הסיפורים על חג הסוכות. וכך הוא הדבר בכל ענין וענין ממצוות התורה, רק ע"י קיום התורה והמצוות אפשר יהיה לחנך את הדורות הבאים, ולא ע"י סיפורים ומעשיות ריקים מתוכן.

*"ולקחתם לכם פרי עץ הדר", רמז נאה שהאתרוג הוא פרי עץ הדר, "פרי עץ הדר=אתרוגים". "בסוכות תשבו שבעת ימים", ר"ת תשבי, לרמז שגם אליהו הנביא יושב עימנו עם האושפיזין. ועוד: "ולקחתם לכם פרי עץ הדר", ועוד: אתרֹג, אתרוג תשובה רפואה גאולה, 4 דברים אלו מאחלים עליהם שיהיו בשלימות, ושנזכה להם בקרוב. *ולקחתם לכם וגו', כפות תמרים זה לולב, וערבי נחל הם ערבה, פרי עץ הדר דרשו חז"ל שהוא האתרוג וענף עץ אבות דרשו חז"ל שהוא ההדס, כלומר אם אתה מאמין בדרשות חז"ל יש לך גם טעם וריח, אבל אם חלילה אינך מאמין בדברי חז"ל, אתה נשאר בלי טעם וריח, וידוע במסכת אבות "ודבריהם כגחלי אש".

נענועים
, אחד היה במלחמה ואמרו לו להפגיז, ושאל למפקד שהוא לא רואה סיבה להפגיז שאינו רואה שום מטרה, אמר לו המפקד אל תשאל, תפגיז ואחר כך תראה מה עשית, ואכן בהמשך ראה הרבה הרוגים אצל האויב ובתים נחרבים, כשעמד אותו אדם אחר כך בנענועים נזכר בזה הדבר, ואמר לעצמו שאם הקב"ה מצווה לעשות נענועים אנחנו לא צריכים לראות מיד את התוצאות, ובמשך הזמן נזכה ונראה.

*"ולקחתם", 6 פעמים במקרא, ולקחתם לכם ביום הראשון, ולקחתם אגודת אזוב, ולקחתם גם את זה מעם פני, ולקחתם מן החרם, ולקחתם את ארון ברית, והתחזקתם ולקחתם מפרי הארץ. והקשר ביניהם:, יוסף בכור, ירד למצרים לתקן, כנגד ולקחתם לכם ביום הראשון כנגד הראשון הבכור, הבן הראשון של רחל, יוסף יודע שצריך לעבור 22 שנים עד לתיקון 22 השנים שנגזרו על יעקב שלא יפגוש את יוסף, והיות והשבטים מגיעים לפני ה22 שנים, יוסף עושה תרגילים ולוקח את שמעון, יעקב חושש ואומר ולקחתם גם את זה מעם פני, ויוסף לוקח את שמעון לקיים ולקחתם מן החרם, כי הם נשארים 9, וא"א לבטל חרם בפחות מ10, ואז גם מתקיים חששו של יוסף מפני ביטול החרם ב10 והוא מקיים גם ולקחתם את ארון ברית ה' -את שמעון- ואז הם אינם 10, ולכן גרם שיביאו את בנימין, ואז הם 3 במצרים, ואגודה זה 3, ומתקיים ולקחתם אגודת אזוב, ואז כשיסתיימו 22 השנים הם יבואו יחד למצרים ואז יתקיים והתחזקתם ולקחתם מפרי הארץ, לתקן את מצרים, ולהעלות מהם את הפירות את עם ישראל. ולכן מסבירים ש"פרי עץ הדר" הכוונה ליוסף שהוא היה אצל יעקב ההדר שבשבטים.

הרב ליאור גלזר: יהודי שחזר בתשובה סיפר, הצלחתי בכל מיני אתגרים קשים אפילו שהאתגר נמשך זמן רב, אבל לנענע 4 מינים אינני יכול יותר מ20 דקות, כי המצווה לפעמים דורשת מסירות ללא מחמאות וללא תגמולים מבני אדם וזו השקעה לא קלה. רק לפום צערא אגרא.

*אלוקים דיבר בקדשו אֶעֶלֹזָ"ה, אתרוג ערבה לולב ז' ימי החג הדס.
*"חג הסֻכּוֹת=לִוְיַתן", על שם סוכת לויתן בה ישבו הצדיקים לעתיד לבוא.

פרד"ס: "אתרוג=610", ואם נצרף אליו את שלושת המינים הנוספים נקבל 613, תרי"ג מצוות. ועוד: להפוך קללה לברכה: בערב תאמר מי יתן בוקר וכבר יהיה אפשרי לברך על ה4 מינים, ובבוקר תאמר מי יתן ערב וכבר יהיה אפשרי לאכול מצה.

"מלך רחמן שתשוב ותרחם עלינו" בשם הרה״ק רבי לוי יצחק מברדיטשוב זי"ע, ׳שתשוב ותרחם עלינו׳, גם אתה רבונו של עולם צריך תשובה. ומה הוא תשובתך, בזה שתרחם עלינו.

*ושמחת לפני ה' אלוקיך: איננו 'יוצאים' מימים הנוראים. אנו עוברים וממשיכים בכוחם אל עבר זמן שמחתנו. ימי הדין הינם מנוף המגביהים אותנו למשך שנה שלימה. מנוף זה מֻנַע

בכוח תשובתנו. לאחר ההיטהרות זוכים לשמחת הרגל, שמחה של מצוה. כנים דבריו של אחד מגדולי זמננו שליט"א מעוררי לב ונפש "לאחר הפסח אורזים את כלי החג ומעלים ל'בּוידם'. כך גם את דפנות הסוכה והסכך לאחר סוכות. אך אוי לו לאדם שאורז ומקפל את התשובה ואימת הדין לאחר הימים הנוראים ורוצה להעלותם ל'בוידם' עד לאלול הבא...". יותר מכל מועדי השנה התייחד חג הסוכות במצוות השמחה. לכאורה, כאשר אדם מתרווח בטרקלינו, מוסב על כורסאות פאר על רצפת בהט ושיש, מואר בנברשות וממוזג עד קְפוֹא, אזי יחוש שמחה. כיצד נכרכת מצוות השמחה עם הישיבה בסוכה צפופה ודלה? זאת ועוד, ספר קהלת, אותו קוראים בחג סוכות, הוא היפך השמחה! שלמה המלך בז להבלי העולם, מרבה להזכיר יום המיתה, ונוטל מאדם כל זיק של שמחה? אלא, היא הנותנת! שמחת הרגל, שמחה אמתית, באה רק לאחר שזוכים להבחין בין קבע לארעי, בין רוחניות לגשמיות, בין דברי יצר הטוב לתעתועי יצר הרע. בכדי לקלוט את אור השמחה יש לנדוד לדירת ארעי, לחבור לתובנות קהלת בן דוד המלך, אותם אמר בזקנותו, לאחר ש'ראה עולם'. זו שמחה! דורנו משופע ב"ה, בגדים ואביזרים, מאכלים ובתים מלאים כל טוב, כן ירבו. יהי רצון שבנינו ודורותינו לא יטעמו עוד טעם העוני שחוו בדורות הקודמים. אך חשוב להתבונן בעצמנו, ולשוחח עם בנינו, על האבחנה בין עיקר לטפל, לזכור שכל הטובה היא מאת ה', והוא דורש מאתנו הסתכלות עמוקה יותר בהוויות העולם. אי' בטור (או"ח סי' תי"ז) כי חג הסוכות כנגד יעקב אבינו, אצלו נאמר וְיַעֲקֹב נָסַע סֻכֹתָה וַיִּבֶן לו בָּיִּת וּלְמִּקְנֵהוּ עָשָה סֻכֹת, עַל כֵן קָרָא שֵם הַמָקוֹם סֻכוֹת. שאלו חכמי ישראל, וכי בגלל שיעקב עשה סוכות לבהמותיו קרא כך למקום? והאם זו סיבה שאנו נחגוג בחג הסוכות? מה משמעות העניין? וביארו, שבשעה שיעקב חוזר מפדן ארם כשהוא עתיר נכסים, ברכת שמים, הוא בונה לו בית, משקיע בחיי עולם, שהוא כמו בית יציב ונכון. הוא מכין לעצמו בית בעולם הבא! ואילו למקנהו, לקנייני עולם הזה, עשה סוכות ארעיות. למקום הארצי והגשמי הוא קורא 'סוכות', להבדיל מביתו הרוחני ההולך ונבנה במעשיו הטובים. רק לאחר ההתעלות של ימי הרחמים והסליחות, ההתבטלות וההתכנסות בעולם הנפשות, יכולים אנו לזכות למידת יעקב אבינו ולחוג את חג הסוכות. לזכור בארעיות עולם הזה. רק במצב זה מבינים את השמחה בניסוך המים, הפשוט שבמשקים, למרות שהיין משובח יותר. רק הזוכה לצילא דמהימנותא מבין את חובת החיבור בין כל רובדי העם, לשמוח ולשמח את הזולת, ואף השונה, באגד של כל ארבעת המינים, ובסוכות 'למינים תהי תקוה', אף לפחותים שבהם, בהתקשרותם לבעלי התורה והמצווה. מבט מרומם! היציאה לדירת ארעי משמשת הזדמנות, רווח להתבונן, לרענון נפש ורוח. חלילה בחג זה לרטון ולרגון! הקדמונים העירו שלא נקבע חג זכר לְנִּסֵי מי הבאר והמן שהיו במדבר, אלא רק חג זכר לענני הכבוד, כי - הבאר והמן באו לאחר שבנ"י התלוננו כלפי מעלה. אמנם זכו לניסים, אך התלונה והעצב פוגעים בחגיגיות. את העננים לא ביקשנו, לא בכינו על השרב והאבק. ה' העניק לנו ענני הכבוד בטובתו. כך נזכה לשמחה, ללא נרגנות! נטפס אל עבר הפסגה, חג שמחת תורה, בו נכריז באמונה כִּי ה' הוּא הָאֱלֹקים! אֵין עוֹד מִלְבַדּו!

אמר רבי פינחס מקוריץ בחג סוכות שקוראים עליו בתורה חג סוכות תעשה לך, לומדים שאדם יכול לקבל בחג זה רוח הקודש, סוכה מלשון סוֹכֵך עליך ברוח הקודש. [מיכאל לסרי]

רמז: וירא והנה באר בשדה, ציון נקראת שדה, ויעקב רוצה לשאוב מים שהם רוח הקודש, אבל הוא רואה ואבן גדולה על פי הבאר, שרוצים להפריע לשאוב רוח הקודש, אבל הפיתרון ליד הבאר, והנה שלושה עדרי צאן, הם שלושת הרגלים, ונאספו שמה ליד ציון ובית המקדש כל העדרים עם ישראל, וגללו כל עם ישראל את האבן מעל פי הבאר, ואז והשקו הצאן ושואבים רוח הקודש, וזה רק ברגלים כשכל עם ישראל מגיע יחד. [מ.ל.]

*וַיִבֶן לו בית ולמקנהו עשה סוכות, יעקב אבינו בנה בית, אבל קניין בארץ ישראל הוא ראה כסוכה כדבר עראי, כמאמר המשנה התקן עצמך בפרוזדור והסוכה היא דירת עראי כדי שתיכנס לטרקלין, ושם הקניין ברור וקבוע.

גדול כבוד הבריות: את האתרוג מביאים לשימוש במצוה בבית הכנסת בציבור, ואת הכורך [חזרת] אוכלים בבית, ובהלצה: מה היה קורה אם המצב היה הפוך...

*[ושמחת בחגך, ידוע ש"חייך קודמים", אל תיקרא חַיֶיךָ אלא חַיֶיךְ קודמים, חייך מלשון חיוך]. אפשר ללמוד לחינוך מסוכה, חינוך בסוכות: שנים כהלכתה ושלישי אפילו טפח, אם השניים שהם ההורים מֶחַיִים את הבית על פי התורה וההלכה והמידות הטובות עם יראת שמים, ממילא כל מעשה טוב אפילו הוא רק טפח הוא משפיע לטובה.

מוציאים ומשלמים סכום רב על ארבע מינים משום התנאה לפניו במצוות וכמה שיותר מהודר יותר יקר במחיר, כן צריך לראות במשך ימות השנה להשקיע הרבה בעין טובה ופה טוב בין אדם לחבירו, וזהו הידור מדאורייתא "ואהבת לרעך כמוך".

בסוכות נכנסים לסוכה עם כל הביגוד, והיו בגדולי ישראל ששיבחו מאוד את ההימצאות בסוכה עם כל הליכלוך שעל הנעליים, ואמרו גדולי ישראל שלכן סוכות הוא חג חשוב, כי גם אם יהודי לא מרגיש את אור החג ואת הקירבה כלפי שמיא, אבל עליו לזכור אני בסוכה ואני קרוב גם אם אני לא מרגיש, כי כל ההסתר הוא רק עטיפה ובלמעשה אנחנו מאוד קרובים.

בקריאה בחול המועד קוראים על 70 פָּרֵי החג כנגד 70 האומות הכתובים הפרשת נח.

*למה בסוכות מבקשים הרבה "הושע נא", כי סוכות זה "זמן שמחתינו". וכתוב כי בשמחה תצאו, ולכן אנו מבקשים ישועות מתוך שמחה.

ביום "השוענא רבה" מבקשים הרבה, חלק עם 4 מינים וחלק רק עם ערבות, כאן מרומז שגם כשחלילה מגיעים למצב הכי נמוך שאין בו טעם וריח ואין בו חשק וכדו' ומרגישים שכבר המצב נחבט בקרקע, דווקא מתוך מצב זה אפשר להתרומם ולהגיע לשׂיא הטוב.

*צריך שׂימת לב לדברים הקטנים שגם בהם ניבחן האדם על הנהגתו.

*בסוכות עושים עם ארבעת המינים הכנה לשמחת תורה, כי בשמחת תורה זה קוב"ה אורייתא וישראל חד הוא, וההכנה בסוכות באיגוד וחיבור ארבעת המינים, ואם נישאל הרי מאגדים אותם יחד רק אחרי הברכה, אכן לא המדרש עיקר, אלא המעשה, החיבור והנענוע. כי אם מחוברים ומאוגדים ומאוחדים אפשר להשפיע להרבה מקומות ולהרבה כיוונים.

*שבעת ימי חג הסוכות נחתמים ביום הגדול והקדוש - יום שמחת תורה. לאחר שזכינו לחודש שלם של תשובה ומעשים טובים, כשלאחריו הכתרנו את ה' למלך בראש השנה, אף ביקשנו סליחה ביום הכיפורים, ומיד אחר כך היינו דבוקים בה' בתוך הסוכה ואף עם ארבעת המינים, אומר ה': "בני, חביבי, בואו ושימחו עימי יום נוסף, ביום שמחת תורה, וביום זה אשפיע עליכם שפע לכל השנה", וכבר התבטא הגאון רבי חייים פלאג'י זי"ע (מועד לכל חי): "אשרי אנוש יעשה זאת, ובן אדם יחזיק בה בשמחתה של תורה, לתקן את פגמי נשמתו אשר פגם בכבוד תורת ה' תמימה, ומצא כדי גאולתו", ע"י שמחה וריקוד בתורה מתקן כל אשר פגם בתורה: חוסר לימוד, ח"ו זלזול, ומתבטא הצדיק: "ומצא כדי גאולתו" - שנגאל הוא מפגם גדול זה! איזו ישועה!, וממשיך הצדיק ומבטיח: "ונוסף על זה מה שאמרו הראשונים, כי כל הזהיר בשמחתה של תורה כהיום הזה, יהיה בטוח שלא תיפסק התורה מזרעו"!, אך נשאלת השאלה: "הרי יותר מתאים שביום שמחת תורה, נשב כל היום וכל הלילה ונעסוק בתורה, ומדוע ביום זה מבטלים את כל זמני הלימוד, ובכל רגע פנוי עורכים הקפות וריקודים לתורה"?, ענה הגאון הרב ינון יצחקי שליט"א: "ביום זה רוצה ה' לראות כמה אנחנו באמת אוהבים אותו ואת תורתו, וכיצד זה מתבטא? כשאדם נמצא בחתונה הוא קופץ ורוקד עקב אווירת השמחה שיש לו בשמחת החתן, כך בדיוק רוצה ה', שכל יהודי באשר הוא יראה לה' כמה הוא שמח במתנה הגדולה הזו ששמה תורה וזאת על ידי שיבחן זאת על פי הריקוד והשמחה שרוקד בפניה, לפי שהריקוד הינו המבחן הגדול לגלות את שמחת האדם, לפי שמעולם לא תראה אדם עצוב רוקד ושמח, לכן, דוקא כעת יראה כל אדם את אהבתו לה' ותורתו ע"י הריקוד". מספרים על האדמו"ר הקדוש, בעל הישמח ישראל מאלכסנדר זי"ע, כי שנה אחת, בעת ההקפות עם ספרי התורה ביום שמחת תורה, ראה הוא איש אחד אשר היה שמח וקופץ בצורה מיוחדת מהרגיל, ואף עשה מעשים משונים לכבוד התורה מחמת השמחה הגדולה אשר היה שרוי בה, עד אשר היו כאלה שחשבו כי שמא יצא הוא מדעתו ובטח השתכר הוא עד אשר עושה מעשים שאינם מכבדים אותו. ממשיך הצדיק ומספר כי אותו אדם היה חשוך בנים מזה שנים רבות. באותו רגע, קרא הצדיק לחסידיו ואמר להם: "דעו לכם, כי מסופר על דוד המלך אשר בעת אשר יצא הספר תורה לרחובה של עיר, היה מפזז ומכרכר לכבוד התורה, עד אשר עשה מעשים שלא היו לכבודו כמלך. באותה שעה, יצאה מיכל בת שאול, אשתו, לחלון וראתה כיצד המלך דוד, בעלה, מזלזל בכבודו ועושה מעשים של אחד מפשוטי העם כשרוקד ומקפץ לכבוד התורה, ומיד בזה היא לו בליבה, ואך כשחזר לביתו ביזתה אותו ואמרה לו: "וכי כך מתנהג מלך?! הרי שהשפלת את כבודך". אומנם, דוד המלך לא התרגש מדבריה ואמר לה: "וכי בפני בני אדם אני מתבזה? הרי לכבוד ה' ותורתו אני משפיל כבודי, אשר הוא מלא כל הארץ כבודו". אלא שמספרים חז"ל כי בגלל שביזתה את מעשי הכבוד שנתן הוא לספר התורה נענשה היא בעונש חמור – שלא היה לה ולד עד יום מותה". עצר האדמו"ר את דבריו לחסידים ואמר: "אם כך הוא העונש למבזה את התורה, הרי שמרובה מדה טובה ממידת פורענות, וחשבו בעצמכם כמה שכר מקבל מי שמבזה עצמו בשביל התורה כאותו אדם שלפנינו, שבוודאי ראוי הוא משמיים שיזכה לישועה ויזכה בבן זכר, אף לאחר שנים רבות שלא נפקד". ואכן, באותה השנה התקיימו דברי הרבי ואותו אדם נפקד ולאחר כמה חודשים חבק הוא בן זכר מיוחד וקדוש, אשר הגיע לעולם בכח שמחתו וביזוי כבודו למען התורה הקדושה. וכך אף מסופר על האר"י הקדוש אשר היה הולך ביום שמחת תורה מבית כנסת לבית כנסת, על מנת להשתתף בכל מקום שהתרחש בו הקפות לכבוד התורה. מספרים על הצמח צדק זי"ע, שהיה רוקד ללא הפסקה שאפילו אברכים צעירים לא יכלו להדביק את הקצב שלו, והיה רוקד ואומר: "ריקדו יהודים, ריקדו בשמחת התורה ותזכו לבני חיי ומזוני רוויחי!!!.", והיה רוקד כל כך עד שבמוצאי שמחת תורה היה מחליף את המעיל שלבש בזמן השמחה מחמת שהיה קרוע וספוג זיעה. ונסיים בדברי הגאון רבי חיים פלאג'י זי"ע: "מאוד מאוד יזהר בתפילות של "שמיני עצרת" לאומרם בכוונה גדולה, כי התיקון של כל הימים שמראש השנה ועד סוכות מושלם ביום זה, והכל תלוי ביום הזה". ממשיך הצדיק ואומר: "עוד יש בה, כי אין בכל הימים ימי רצון לה', לשמוע ה' תפילתו בכל מה שרוצה, כהיום הזה. כדברי הזוהר הקדוש (פרשת צו): "ביום שמחת תורה לא נמצאים עם המלך רק ישראל לבד וכל מה ששואלים נותנים להם!".

בתפילה ביציאה מהסוכה, "לישב בסוכת עורו של לִוְיָתֳן", ולמה דווקא לוויתן, אלא לוויתן, מלשון ליווי-תן, לוויה ונתינה, שהמצוות מלוות אותנו לעתיד לבוא, ולכן דווקא בסוכות אחרי קיום אלפי מצוות, שכל רגע בישיבה בסוכה זו מצוה, עם קיום ארבעת המינים, כולם מלווים אתנו הלאה במהלך הימים ולעתיד לבוא, ולכן מרמזים זאת לקראת הפרידה והיציאה מהסוכה והחג, יציאה עם ליווי המצוות.

*[יש האומרים בהלצה: על דלת המטבח כתוב "אם משעמם לך אל תעשה זאת כאן" – ועל דלת הסוכה "אם משעמם לך תעשה זאת כאן" כי הרי על כל שניה בסוכה מקיימים מצוה".]

ידוע מאחד מגדולי ישראל שאמר "בשמחת תורה אושפיזין של שלמה המלך".


'לכבוד נישמת יעקב אבינו בן יצחק אבינו זי"ע - ט"ו תשרי [לאחת השיטות]
'לכבוד נישמת רבי דוד מרדכי בן רבי מנחם נחום מטולנא זי"ע - י"ז תשרי
'לכבוד נישמת רבי נחמן בן רבי שמחה מברסלב זי"ע - י"ח תשרי
'לכבוד נישמת רבי אליהו בן רבי שלמה זלמן זי"ע - הגר"א - י"ט תשרי
'לכבוד נישמת רבי יעקב יצחק בן רבי אשר זי"ע - היהודי הקדוש מפשיסחא - י"ט תשרי
'לכבוד נישמת רבי אליעזר בן רבי יצחק פאפו זי"ע - ה"פלא יועץ" - כ' תשרי
'ליכבוד נישמת רבי יהודה אריה בן רבי פינחס מנחם אלטר-[בעל ה"פני מנחם" מגור] זי"ע - ט"ו תשרי
*
לובשים בערב החג [הושענא רבה] בגדי שבת - ליזכור לבדוק הכיסים ממוקצה לפני החג



"שמיני עצרת" - "שמחת תורה"
כ"ב תשרי תשפ"ה


[סגולה לבנים: כתוב בקיצור שולחן ערוך בסימן רע"ה בדיני הדלקת נרות שבת [וחג] לומר אחרי ההדלקה מפטיר של יום ראשון של ראש השנה. וזה בדוּק]



ביום "שמחת תורה" בתפילת מוסף מתפללים "תפילת גשם" , וידוע מהמגיד מקוזני'ץ זי"ע ועוד ש"גדול יום הגשמים הוא היום שבו מתפללים על הגשמים".


העולם סבור כי אנו שמחים משום שסיימנו את התורה, ואינם מבינים כי השמחה היא משום שאנו מתחילים את התורה. רוקדים עם ספר התורה 7 הקפות כי היום עצמו הוא שמיני וזה מספיק לשמיני שלמעלה מהטבע. וכוח התורה עוזר בכל מצב.

*כשאוחזים את ספר התורה בשמחת תורה ורוקדים עימו צריכים לזכור מה כתוב בו, אבל גם לזכור שכשמנפים קמח מרקדים את הנפה והפסולת נופלת ומתנקים ע"י לימוד התורה ותורה מגינה ומצילה. אחד ממנהיגי הדור שליט"א התבטא שההקפות הם כתשלום בהקפה שצריכים לשלמו במשך הזמן, וכן גם כאן עושים הקפה עם התורה וצריכים במשך השנה לשלם בקביעת עיתים לתורה.

וזאת הברכה אשר ברך משה ר"ת אוהבם, שלמרות כל התוכחות משה רבינו נישאר אוהב ישראל.

י
דך בעורף אויביך, ר"ת אבי=13, ס"ת כפכ=120, בבר מצוה בגיל 13 מגיע היצר הטוב ומאחלים לבר מצוה שיהיה לו יצר טוב מגיל אבי=13 ויצליח להכניע את האויב שהוא יצר הטוב, עד הסוף שזה פכפ=120.

ידוע שביום שמחת תורה כולם מקבלים עליה,
ולמה, אחד הסיבות כי בימים הנוראים ראוי שכל אחד תהיה לו עליה, אבל זה לא מסתדר, ולכן ביום האחרון שמיני עצרת – שמחת תורה כולם מקבלים עליה.

גדול יום הגשמים כיום שניתנה בו תורה, ובעבודת ישראל יום הגשמים הוא היום שבו מבקשים על הגשם והוא יום שמיני עצרת-שמחת תורה, ולמה כיום שניתנה בו תורה, כי התורה ניתנה אחרי 49 ימים וגם כאן ה7 ימים של סוכות עם האושפיזין הם יחד כמו 49 ימים ולכן יום שמחת תורה נחשב כיום ו סיון ולכן הוא כיום שניתנה בו תורה.

העולם מספרים שפעם ראו עם הארץ שֶׁשֳׂשׂ ושמח בשמחת תורה, ושאלוהו לשמחה מה זו עושה, וכי מה שייכות יש לך עם התורה הקדושה שאתה שמח כל כך בשמחתה, וענה ואמר וכי ביום שמחתו של אחי העוסק בתורה לא אשמח עמו. ולי נראה שלכן תיקנו קדמונינו שני חתנים ביום הזה, 'חתן תורה' הוא העוסק בתורה שהשלים לחם חוקו ושש ושמח לגמרה של תורה, ו'חתן בראשית' הוא זה שמקבל על עצמו להתחיל מהיום, ואף הוא בכלל חתני השמחה ביום גדול זה.

"וזאת הברכה אשר ברך משה איש האלוקים", אמר רבי חנוך צבי מבנדין: כיון שהראה הקב"ה למשה ביום מותו את כל הדורות העתידים לבוא עד האחרון שבישראל, כדברי חז"ל, הרי בוודאי גם בירך משה ברכתו את ישראל לכל אחד ואחד עד האחרון שבישראל בדור אחרית - וגם אנו בכלל ברכתו - ובוודאי תקוים ברכתו. וכן כתב ב"יכהן פאר": לפיכך הכל עולים לתורה ביום שמחת תורה וקוראים בפרשת "וזאת הברכה" כי משה רבינו בירך את כל ישראל ובקריאה זו נוטל כל אחד את ברכתו המיוחדת לו ממשה רבינו.

ויקבור אותו בגיא וכו' ולא ידע איש וגו',
ואם מפרטים איפה, למה לא ידע איש, אלא שרק משה שידע במפורט איפה קבורתו עלה לשם ככתוב "ויעל משה", ולכן רק הוא ידע ולא אחרים.

הסיפרה 12 נמצאת 11 פעמים בסיום התורה שנקראת בשמחת תורה בקריאת חתן תורה, 1
- משה רבינו עלה 12 מעלות מערבות מואב על הר נבו ועשאם בפסיעה אחת, 2- 12 שבטים, 3- לכל שבט צירוף מיוחד בשם הוי"ה, 4- 12 ספרי תורה, 5- 12 דרכים לכל שבט דרך משלו, 6- 12 פירושים בדרכי לימוד תורה, 7- 12 פעמים נכתבו השבטים בתורה, 8- וכל פעם בסדר אחר, 9- מהפסוק ויעל משה יש 12 פסוקים, 10- בפסוק האחרון 12 מילים, 11- לעיני כל ישראל 12 אותיות. [אמרי אמת]

"עולם חסד יבנה", בשנת תשע"ג או ד', בישיבת לֵיקְוֻוד ניגשו 2 בחורים אל ראש הישיבה וביקשו את הזכות לאכול בביתו סעודת ליל החג של שמיני עצרת, ראש הישיבה הסכים, הריקודים בישיבה נמשכו עד מאוחר בלילה [בערך ב12:30] ובסיום הריקודים חיפש אחד הבחורים את חבירו ולא מצא אותו, ניגש לראש הישיבה ואמר לו שאינו מוצא את חבירו ושאל האם הוא יכול לבוא לסעודה ללא חבירו, הסכים ראש הישיבה, קרא לבנו לחש לו משהו באוזן, וצעד באיטיות עם הבחור לביתו לסעוד את סעודת ליל החג, בבית הכל היה ערוך ומוכן והסעודה היתה באווירת חג מרוממת עם שירים ודברי תורה כשהתחושה אצל הבחור - "זכיתי", והנה בסיום הסעודה הלך הבחור אל הפנימיה וראה את חבירו יושן, העיר אותו בסערת רגשות ואמר לו "הפסדת"!, אני חוזר עכשיו מהסעודה ואיפה אתה נעלמת, ענה לו החבר תוך כדי התאוששות מהשינה, "אני הפסדתי? אתה הפסדת! הסעודה הייתה ב-8 בערב!!! ואיפה אתה היית???...", רק אז הבין הבחור את גודל העבודה על המידות ואת גודל האחריות של ראש הישיבה עם משפחתו למען כבוד הבחור שתהיה לו הרגשה טובה, וכאשר למחרת נשאל הבן מה לחש לך אביך באוזן, השיב, אמו"ר ביקש ממני ללכת לאימי ולומר לה את המצב ולאסוף את כל המשפחה לסעודה מחדש ובלבד שהבחור ירגיש כרגיל וטיבעי, אכן "עולם חסד יבנה". מוסיף מביא הסיפור: סיפור דומה שהתפרסם באחת הגיליונות "להתענג" על ה"חפץ חיים" זי"ע גרם לי להביא סיפור זה.

מסופר על המהרי"ל דיסקין זי"ע שפעם אחת לאחר שגמרו את ההקפות בשמחת תורה בבית מדרשו, הורה לחזור ולערוך שוב את ז' ההקפות, והעם לא ידע מה יום מיומיים ועל מה עשה כן, אך בנו העיד לאחר מכן, שהפציר באביו עד שגילה לו 'רז' זה היות ונכח שם תלמיד חכם חשוב אחד, אשר לא כבדוהו בהקפה כראוי לו והמהרי"ל הכיר שיש כאן עלבונה של תורה, על כן הורה לחזור ולרקוד עם ספרי התורה, כדי שיוכל לכבד את הלה כיאות בלא עשיית 'עסק' - לפייס את התלמיד חכם, כי פעמים ופיוס זה מרבה את הפגיעה לכן התחכם לערוך הקפות מחדש ואז כבר כיבדו כראוי לו, והכל בא על מקומו בשלום.

*כמה טוב להתפלל קודם [- גם הדמעות -שהם טיפות- פועלים לטובה.]
**



*מכאן השלמות ולכל השנה


[בקטע זה מפרשת ניצבים ו]לכל ימות השנה: "לבבו פונה היום מעם ה' אלוקינו", לבבו - רק רציתי בלב, פונה - רק פניה קטנה ולא רצינית, היום - זה רק היום ולמחר אעשה תשובה, עליו לזכור את ההמשך שזה חלילה מרחיק עצמו מעם ה' אלקינו וקלה הדרך לעבודות זרות..., ובסיום זה כתוב לא יאבה ה' סלוח לו, ולכן מאוד טוב להיזהר גם בפרטים הקטנים.



*"ושמחת בכל הטוב", גם הבכי המזדמן צריך להיות מתוך שמחה ולא מתוך עצבות, בכי"ה בשימך יגילון כל היום.



שייך לכל השנה: איך מגיעים למצב חינוכי שילד יסכים ללכת לעקדה, אלא זה מתחיל מ"שלח את האמה ואת בנה", כשיש חברים טובים מהַיַלְדוּת זה עוזר טוב לחינוך ולהשקעה לעתיד.



בזוהר הק' שהתפילה מתקבלת בשבת כמו בעשרת ימי תשובה, אמר רבי שלמה מזוועהיל זי"ע למשמשו ש"כל פרק תהילים בשבת הוא כמו 500 פרקי תהילים בימי השבוע", וכן "כל דף גמרא בשבת הוא כמו 500 דפים בימי השבוע", וכך כתוב גם בספר ה"בן איש חי" זי"ע.



לקראת השימוש בהשפעות מהחגים: "הקם תקים עמו"
, בתפילה אומרים כל יום תפילת "אהבת עולם", והמלאכים מחכים לעזור למבקש, אבל לא תמיד האדם נותן את חלקו, כי לפעמים לקראת "היום יום" האדם כבר איננו במקום, ולכן על המתפלל לדעת ולזכור, רוצים לעזור לך אבל רוצים שגם אתה תיתן את חלקך, שתשתדל גם אתה בלימוד התורה ולא רק בבקשות, "הקם תקים - ותיתן את חלקך עימו". ועוד: "וַיִכָּתֵב בספר דברי הימים לפני המלך", "כל מעשיך בספר נכתבים", וכאן זה המלך לבד, וספר דברי הימים הוא של האדם עצמו, וכשמגיע הזמן מתקיים "וַיִמָצֵא כתוב". ושנזכה למלאותו בכתיבה המלאה בקורח רוח.



תזכורת לימות השנה: רבי אליעזר פאפו זי"ע בספרו "פלא יועץ": "קבלה מאנשי שם הקדושים, שמי שיש לו איזה דוחק השעה או צער או שהוא מהלך בדרך או עובר בים או בנהרות, יקרא כל התהלים בכל יום בלי הפסק בכוונה והכנעה ויראה נפלאות, וזה בדוק ומנוסה". *וידוע מצדיקים שלומר 15 שיר המעלות בכוונה זה תפסת מועט תפסת, וזה גם טוב. ועוד תובנה: אדם שהגיע לחנות ליקנות סנדוויץ', שאל אותו המוכר "לשׂים את זה"?, ענה הקונה "כן", וכך השאלה והתשובה חזרו על עצמם כמה פעמים, בסיום המילוי הקונה לקח שילם והלך, אחד שראה זאת מהצד הלך מישם להתפלל מנחה, והנה הוא עובר ליד בית הכנסת והוא שומע את החזן אומר שים שלום טובה וברכה וכו', חשב לעצמו, מעניין, הקונה שילם על כל מה שֶׁשָׂמוּ לו בסנדוויץ', ואילו אנו, מה אנו משלמים על מה שמבקשים בברכת "שׂים שלום טובה וברכה" וכו'? ומקבלים חינם.

רבי פנחס מקוריץ זי"ע בספרו "מדרש פנחס" (אות כח): "על כמה דברים שצריכים לאדם, כמו פרנסה וכדומה, או על כמה הרפתקאות, ציוה הרה"ק מקאריץ זי"ע לומר כל התהלים מרישא לסיפא בלי שום הפסק, אפילו שלא לומר ה"יהי רצון" בין ספר לספר, רק לאחר גמר התהלים".



רבי זושא מאניפולי זי"ע (כמובא בספר "תשואת חן" פרשת ויגש) וכן רבי מיכל מזלוטשוב זי"ע (כמובא בספר "רשפי אש" אות קס"א ובספר "מים רבים") ששניהם אמרו: "שעל ידי אמירת תהלים ללא הפסק אפשר להכרית את כל המקטרגים, ופירשו בזה את הפסוק בתהלים (קו, ב): "מי ימלל גבורות ד' ישמיע כל תהלתו". מי ימלל - מלשון מוללין מלילות, (ביצה יב), מי יכול למלל ולפרר הגבורות, ישמיע כל תהלתו, שיאמר כל ספר תהלים בבת אחת". (וכן הביא ג"כ סגולה זו הגה"ק רבי צבי אלימלך מדינוב זצ"ל בספרו אגרא דפרקא אות שמ"ח בשם "קיבלתי").



המקובל הגה"ק בעל "עמק המלך" זי"ע, כתב: "שאמירת התהלים בכוונה מהוה הצלה ופדיון מכל הצרות והפורענות, יתכן אם כן דמטעם זה חיבר דוד המלך ע"ה ק"ן מזמורים כמספר "פדיון" לרמז דעל ידי לימוד מזמורים הללו בכוונה יפדה את עצמו מכל מיני פורעניות".



לקראת שבת "בראשית": בזֶמֶר "מה ידידות", כתוב "בכן נרוץ לקראתך", "בכן=72", כלומר שב3 הימים שהם רביעי חמישי שישי שהם ההכנה לשבת, ב-72 שעות שלהם נרוץ לקראתך - לקראת שבת. [על-פי הזמירות בליל שבת בעדוֹת אשכנז]. Dאוספים זכויות והכנה לשבת לקבלה מוקדם זו זכות גדולה.

אדם שהצליח בשלום ביתו נישאל על הצלחתו וענה: "אני מכווין בתפילה בברכת השנים, וברך נשותינו כנשים הטובות לברכה".



וישׂא יעקב רגליו וילך ארצה בני קדם, יעקב הוליך את רגליו ולא רגליו הוליכו אותו, שהוא היה שליט על הליכותיו, וממילא וילך ארצה, שהוא הרגיש יציב על הארץ, ואז התוצאה בני קדם, שתמיד הוא התקדם למטרה.



ברכנו אבינו כולנו כאחד, כאח"ד כאילו אין חילוקי דעות.

כל ההישגים הגדולים [לפעמים] דורשים זמן.

באותה נשימה שבה אתה דואג אפשר גם להתפלל.

אין אדם שטוב לו בהכל - יש אדם שרואה את הטוב בהכל.

איזהו עשיר השמח בחלקו, בחלק"ו במצבי חֹם לח קר ויבש.


תודה לכל מאות הצופים והמגיבים
חורף בריא לכולם
ידוע השעה הנדירה, ט' כסלו: אמונה: ידוע בציבור על החודש התשיעי [כסלו] היום התשיעי [ט] השעה התשיעית, וזו שעה זמנית ויש בה דעות שונות מתי היא בשעות היום וידוע שמפרסמים על דקות בודדות שהם האמצעיות ממתי שהשעה האחרונה מתחילה ועד שהשעה הראשונה מסתיימת, אבל המסקנא שבכל הדעות היא שהאמונה פועלת הרבה, (בספר לוח דבר בעיתו יש שיטה שהתשיעי הוא ט' סיון - תשיעי מתשרי) המקור לכל זה הוא מהספר "ברית מנוחה" לרבי חיים ויטאל זי"ע. וידוע שאחד מגדולי ישראל שליט"א התבטא "אחרי לימוד תורה ברצף ללא דיבורים בטלים, אפשר לפעול הרבה (כמו בכתובות שאליהם שולחים שמות לפעול בעדם), כוח התורה פועל טוב כשלומדים ורק לומדים".

בתאריך ט' כסלו עושים עסק מהשעה התשיעית, ולמה לא עושים עסק מ-1440 דקות מידי יום, למה 9 דקות חשובות יותר מ1440, והתשובה, 9 דקות יותר קל, אבל במחשבה שניה, 1440 דקות הם זמן רב וזמן איכות למחשבה התבוננות ועשִׂיָה ברוכה.


"והנה סולם מוצב ארצה וראשו מגיע השמימה", סֻלֳ"ם סעודת לְוֳיַת מלכא, מוצב ארצה - נראה שזו סעודה לא כ"כ חשובה, אבל וראשו מגיע השמימה - חשיבותה רבה מאוד בשמים, וידוע שסעודות ר"ח ו-מלוה מלכה יש להם סימן אחד עם סעיף אחד להראות בחשיבותם. ועוד: "חמין במוצאי שבת מלוגמא", רפואה, שישאר החמימות גם אחרי השבת, וזה רפואה, בשבת זה לא חידוש, אבל במוצאי שבת, כיון ששבת וי אבדה נפש, ולכן החמין רפואה שישאר גם אחרי השבת.



ידוע מהבעש"ט זי"ע: "המדליק 4 נרות בסעודת מלוה מלכה, מובטח לו שדוד המלך ע"ה נמצא בסעודה".


א"ת כ"ל הדברי"ם האל"ה: אל תתפלא כי לֹא הבאתי דבר ברכוש רב יצאתי מביתי הרשע אליפז לקח הכֹל. (ספר הישר)

הרה"ק רבי דוד מטשורטקוב זלה"ה, שהיה אז רך בשנים כבן אחד עשרה, הבחין באותו חסיד שהוא שרוי בצער רב ובדאגה גדולה, והבין שצרתו צרה גדולה, על כן, נתעורר בו רצון לדעת איך יפול דבר, ומאין תבוא ישועתו. המתין הרה"ק מטשורטקוב אצל פתח חדרו של אביו הרה"ק מרוז'ין, עד שיצא החסיד מלפני הקודש, ושאלו מה אמר לו הרבי, סיפר לו החסיד ברכת הרבי, 'דֶעְר אֵייבִשְׁטֶעְר זֳאל דִיר הַעֶלְפֶעְן'(-השם יעזור לך). אמר לו הרה"ק מטשורטקוב הכנס שוב אל הקודש פנימה ושאל מלפני אבי מה יהיה עד שיעזור השי"ת, ציית לו החסיד ויעש כאשר צוָהו. כשיצא סיפר לו שהרה"ק מרוזין ענה לו, עד שיעזור הש"ת, גם יעזור השי"ת. כששמע הרה"ק מטשורטקוב דברים אלו פתח ואמר, לזה כיון הכתוב 'כי לא אעזבך עד אשר אם עשיתי את אשר דברתי לך', גם עד אז, לא אעזבך ואעזור לך. (דברי דוד)


"ויחלום והנה סולם מוצב ארצה וראשו מגיע השמימה" (כ"ח - י"ב) ה"אמרי אמת" שאל פעם את בנו ה"פני מנחם" בילדותו, אם יעקב ראה את מלאכי השרת עולים ויורדים בסולם, מדוע לא טיפס גם הוא בסולם? חייך ה"פני מנחם", אבא, זה היה רק חלום. אך הוסיף האב להקשות, א"כ היה צריך לחלום שהוא עצמו עולה לשמים ולא שהמלאכים עולים ? ענה הבן בשנינות, מיד אחר כך כתוב "והנה ה' ניצב עליו", אם הקב"ה לידו, מה לו לטפס לחפשו במקום אחר?...

סֻלֳם=ממון, רבי מאיר מפרמישלאן היה אומר, רבש"ע, יהודים רבים מתפללים שיזכו לעושר ולפרנסה ברווח, לשם מה הם צריכים להתעשר, מטרתם היא לשם מצווה, כגון תפילין, ציצית, שבת וחינוך הילדים, שכדי לקיימם צריך כסף.


חשיבות זמן הדלקת נרות שבת: מנהל רוחני [-משגיח] באחת ממוסדות התורה נכנס לשאול דעת תורה "מתי להתקשר להורים ע"מ לדווח על בניהם, כי בטלפונים בימי השבוע הם עסוקים", וקיבל תשובה "תצלצל ביום ו' בצהרים, ואז האֵם תתפלל על הבן בהדלקת נרות, ולמרות שזה יום שישי ועמוס - האֵם תיזכור מיכך בעת הרצון שהוא הזמן הגדול בתפילה בהדלקת הנרות". ואם ההכנה גדולה מהמצוה - גם המכין בזמן הכנתו יכול לבקש.


שהכל נהיה בדברו ס"ת להו, והם ר"ת של לה' הארץ ומלואה.


ושמרתיך בכל אשר תלך ר"ת אבות. בדרך האבות הקדושים תמיד טוב להישאר.

יצא אדם בכי טוב - ביום, ויצא יעקב מבאר ר"ת יום.

ו
יצא יעקב צדיק אז ישא עשו קולו בבכי מיד בא אליפז רשע שהוא בן עשו ויתן יעקב לוֹ כל חפציו רק נשאר המקל.

ויצא יעקב מבאר שבע=במקום בו יצא צדיק, פנה הודה זיוה והדרה.

ויצ"א יעק"ב ואפילו יצא צדיק איכותי ישאיר עוד קדושה במקום.

והנ"ה נצ"ב עלי"ו המלאכים נסתלקו ועלו השמימה נשאר צור בורא ועליו לשמרו ולא יזוק.


נמצאים אנו בשבתות החורף הנכנסות מוקדם, ואיתם גם הלחץ והבהלה. אם התרגלנו עד כה להכניס את שבתות הקיץ בשעה 7:30, הרי שכעת אנו צריכים להקדים את הכל בשלוש. שעות ולהכניס את השבת בשעה 4:30 לכן, בבתים רבים, שבתות החורף נכנסות בלחץ רב ואף לעיתים באיחור מעט, כשלמרבה הצער מפסידים את הברכה והאוצר הגדול הטמון בהכנסת השבת בזמנה, וכל שכן בהקדמתה. ה'חפץ החיים' זי"ע הירבה לעורר על הקדמת זמן קבלת שבת, ותמיד אמר לכל הפונים אליו כי כל הזקוק לישועה וברכה, יכניס את השבת מעט יותר מוקדם, ומבוטח הוא שהשבת לא תישאר חייבת, "כי היא מקור הברכה". רשב"י זי"ע כותב בזוהר כי בכוחה של 'תוספת שבת' להוסיף לאדם חיים, שכל דקה נוספת בשבת מביאה ברכה וחיים ארוכים לאדם. הוסיף עליו, רבנו האר"י זי"ע וכתב כי אשה שלא נפקדה בבנים, עצה נפלאה לישועה שתקבל על עצמה 'תוספת שבת', וברגע שתתחיל להקדים את השבת - תזכה שיוסיפו לה משמיים בנים ובנות!. בעיר ראדין וסביבותיה, פירסם ה'חפץ חיים' ואמר כי כל מי שיזכה את הרבים ויחזק אותם בקבלת שבת מוקדמת - השבת תחזיר לו בילדים. ואם כבר זכה בילדים, יזכה לראות מהם נחת, מפני שהשבת לא נשארת חייבת. מספרים על אברך תלמיד חכם וירא ה' אשר לא זכה בילדים וחיפש בכל עת עצות לישועה. יום אחד, כאשר קרא על עצתו של ה'חפץ חיים' כי המזרז אחרים בקבלת שבת מוקדמת, השבת מחזירה לו בילדים, החליט לעשות מעשה. הוא החל להתקשר לחבריו ובני משפחתו, אשר היו בעלי עסקים העמלים מבוקר ועד לילה, והחל מסביר להם בנועם על מעלת הקדמת כניסת השבת בכמה דקות, אשר בכוחה לעורר פלאות וישועות, בבקשה שיסגרו את עסקיהם מעט יותר מוקדם, על מנת שיגיעו בזמן לשבת. כך החל להתקשר בכל יום שישי בבוקר לחבר ומכר אחר ומשכנעו להקדים השבת, במשך כמה שבועות. רבים מהם אכן הבינו את מעלת העניין ועוצמתו, ואף קיבלו על עצמם לסגור יותר מוקדם את העסק. תוך כמה חודשים בלבד, התבשר האברך כי בקרוב הוא עתיד לחבוק בן זכר אחר שנים רבות של המתנה וציפייה, ובשעה טובה ומוצלחת נולד להם בנם הבכור ביום הפטירה של ה'חפץ חיים', אשר את עצתו קיים האברך. וכבר התבטא ה'חפץ חיים' על מעלתה הנשגבת של השבת ואמר: "הצניעות - היא הגוף של האומה היהודית. התורה - היא הלב של העם היהודי. והשבת - היא הנשמה של עם ישראל. בלי נשמה אי אפשר לחיות והגוף לא שווה מאומה!". האדמו"ר מנדבורנא אמר כי כידוע בספרים הקדושים שישנו מלאך בשמים אשר ביכולתו להלל ולשמח את הקב"ה יותר מכולם. ומה המיוחד בו? הינו בעל אלף ראשים, ובכל ראש יש אלף לשונות, וכל לשון מנגנת אלף קולות לפני ה' יתברך!. ואז המשיך האדמו"ר ואמר: "אך כשיהודי יושב בשולחן שבת ושר שירי שבת - חשוב הוא לפני הקב"ה יותר מהמלאך בעל מיליארד הקולות". מפני ששירי השבת והאוכל של שבת מלאים בקדושה מיוחדת. מספרים כי כאשר היו מגישים במשך השבוע לחכם בן ציון אבא שאול זי"ע ארוחה, היה נוהג הוא לשאול האם נשאר אוכל מהשבת. "למה?", היתה שואלת אותו אשתו, "הרי יש אוכל טרי מהיום, ומדוע אתה רוצה את האוכל של שבת מלפני כמה ימים?". חייך חכם בן ציון ואמר: "אני רוצה רק את האוכל של שבת, מפני שזה אוכל שיש בו קדושה, הוא ספג את הקדושה של השבת, זה אורז אחר". ודבר ראשון בקדושת השבת הוא להקדים את כניסתה, בכדי להראות את חביבותה. מספרים כי לפני 500 שנה חי יהודי בשם ר' איסר'ל אשר ברשותו היה מפעל גדול של משי, אשר היה בעל ביקוש רב ואף הניב רווחים גדולים וחשובים מידי יום. בכל יום שישי, מיד עם חצות יום, היה ר' איסרל' סוגר את המפעל והולך להתכונן לשבת, למרות שכל שעה נוספת תניב לו רווחים עצומים. יום שישי אחד בחצות יום, כאשר החל ר' איסר'ל בסגירת החנות, הגיע שׂר חשוב מהממשל ובא עם בקשה לייצר לו בשעה הקרובה סכום של בדים, במחיר עצום המשתווה לחודשים שלמים של עבודה. ר' איסר'ל התנצל ואמר כי בשבילו כבודה של השבת מקום ראשון, ומיד עם חצות הוא סוגר את החנות, ואם ירצה - שיבוא במוצ"ש. השר עזב והלך ור' איסר'ל 'הפסיד' סכום עתק, אך באותה שנה זכה לבן שהאיר את עיני ישראל, הלא הוא הרמ"א זי"ע, רבנו משה איסרליש זי"ע. בידו של כל אחד מאיתנו לזכות לברכות עצומות ומיוחדות אם רק יקפיד לקבל את השבת מעט לפני הזמן, גם בימי החורף, אשר השבת מחזירה מיד לכל מכבדיה!. יותר מששמרו ישראל את השבת - שמרה השבת על ישראל.


באחת הישיבות בחו"ל היה מעשה עם רבי יעקב ניימן זי"ע (י"א כסלו), אחד הבחורים החליט לשנות את דרכו, וראש הישיבה לא העיר לו על כך מאומה, אבל היות שהיה חורף דאג לו ראש הישיבה וביקשו שילך למקום שרוצה עם בגד חם בגלל הקור, והמעשה הזה השפיע מאוד על הבחור שראה שלא מקבל שום הערה שלילית אבל יש במקומה עזרה, ולאחר יומיים הגיע אל ראש הישיבה וביקש סליחתו וביקש דרך תשובה, ועד סוף ימיו ישב בכולל. מאור פנים פועל הרבה, ולפעמים יותר מכל השתדלות שלילית אחרת.
טוב לראות תמונת פאזל בשלמותה:
לאה ויתרה על בן וקיבלה בת, כלומר שחתן טוב זה גם דבר טוב, וקיבלה את ... שכם בן חמור, והוא הביא את אוסנת שקיבלה את יוסף, ויוסף הביא את מנשה ואפרים, ויעקב עשׂאם שבטים, וזו השלימות, לאה ויתרה על שבט אחד וקיבלה שני שבטים.


[השלמה לפ' תולדות:] מיכרה כיום, יעקב לקח עולם הבא ועשיו עולם הזה, וכשהגיעה שבת ראה עשיו שיעקב אוכל טוב, והתפלא, זה הרי עולם הזה, ענה לו יעקב שבת זה מעין עולם הבא וזה כלל לא עולם הזה, כיו"ם כולם ישבעו ויתענגו מטובך, וזה אומרים רק בשבת.


בספר בן לאשרי בפרשת כי תבוא כתוב על הנעשה בסוריא


בפסוק הודו ל-ה' יש 7 מילים, ו24 אותיות, כי הודו כתוב ללא ו אחרי ה-ה, לרמז להודות 24 שעות ו7 ימים בשבוע
במזמור מזמור לתודה 168 אותיות כמס' השעות שיש במשך 7 ימים, להודות כל השעות של השבוע


גם בפרשה הזו יש שידוכים
יש אתר "שיזכו" ויש שם מלאי שדכנים ושדכניות
העושים עבודות קודש וב"ה בשליחויות קודש ובס"ד סוגרים הרבה שידוכים



'לכבוד נישמת רבי דובער בן רבי שניאור זלמן שניאורסון - מליובאוויטש זי"ע - ט' כסלו

'לכבוד נישמת ה"שפתי צדיק"
רבי פינחס מנחם אלעזר מפילץ
בן רבי בנימין אליעזר זי"ע - י' כסלו

'לכבוד נישמת רבי איסר זלמן
בן רבי ברוך פרץ זי"ע מלצר - י' כסלו
  • תודה
Reactions: מתגעגע1 //
1 תגובות

ספירת העומר

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

אתגר AI

תספרו 50... תזכורת • אתגר 252

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק צה

א לְכוּ נְרַנְּנָה לַיי נָרִיעָה לְצוּר יִשְׁעֵנוּ:ב נְקַדְּמָה פָנָיו בְּתוֹדָה בִּזְמִרוֹת נָרִיעַ לוֹ:ג כִּי אֵל גָּדוֹל יי וּמֶלֶךְ גָּדוֹל עַל כָּל אֱלֹהִים:ד אֲשֶׁר בְּיָדוֹ מֶחְקְרֵי אָרֶץ וְתוֹעֲפוֹת הָרִים לוֹ:ה אֲשֶׁר לוֹ הַיָּם וְהוּא עָשָׂהוּ וְיַבֶּשֶׁת יָדָיו יָצָרוּ:ו בֹּאוּ נִשְׁתַּחֲוֶה וְנִכְרָעָה נִבְרְכָה לִפְנֵי יי עֹשֵׂנוּ:ז כִּי הוּא אֱלֹהֵינוּ וַאֲנַחְנוּ עַם מַרְעִיתוֹ וְצֹאן יָדוֹ הַיּוֹם אִם בְּקֹלוֹ תִשְׁמָעוּ:ח אַל תַּקְשׁוּ לְבַבְכֶם כִּמְרִיבָה כְּיוֹם מַסָּה בַּמִּדְבָּר:ט אֲשֶׁר נִסּוּנִי אֲבוֹתֵיכֶם בְּחָנוּנִי גַּם רָאוּ פָעֳלִי:י אַרְבָּעִים שָׁנָה אָקוּט בְּדוֹר וָאֹמַר עַם תֹּעֵי לֵבָב הֵם וְהֵם לֹא יָדְעוּ דְרָכָי:יא אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתִּי בְאַפִּי אִם יְבֹאוּן אֶל מְנוּחָתִי:
נקרא  7  פעמים

לוח מודעות

למעלה