• משתמשים יקרים!

    בשל עבודות תחזוקה הערב, ייתכן שהאתר יהיה סגור לפרקי זמן שונים לצורכי תחזוקה.
    זוהי סגירה מכוונת, ונועדה לשפר את ביצועי האתר, לטובתכם.
    בתקווה להבנה. תודה על הסבלנות!

[גם] לחג סוכות ו[גם] לשמחת תורה

בעיקר להודות

משתמש צעיר
היות ואין אפשרות להעתיק כאן ליקוטים בחוה"מ סוכות
לכן הועתק גם לשמחת תורה



*בימים אלו עם ישראל עסוקים בסוכה, זכר לענני הכבוד, ובימים אלו עסקו בענני הכבוד,
ב-י"א תשרי אמר משרע"ה לעם ישראל ציווי בניית המשכן, בימים י"ב ו-י"ג הביאו את הקרשים ועליהם נאמר והם הביאו אליו נדבה בבוקר בבוקר, 2 ימים,
ביום י"ד הקימו, וביום ט"ו ענני הכבוד עזרו להם ולזכרם הסוכה שהיא זכר לענני הכבוד.

*כתוב בבאר הפרשה בשם בעל ארץ צבי זי"ע: ב4 ימים אלו כולנו נקיים
ויותר חשובים מהקטנים שהעולם עומד על הבל פיהם, כי אנו מצווים ועושים וגדול המצווה ועושה

כוח התשובה: בחור ניפגש עם בחורה ולקראת סיום ב"מזל טוב" שיתפה את הבחור ש"לפני כמה שנים היא היתה כמה חודשים ברחוב", כמובן שהמחשבה התחלפה..., והבחור פנה לשאול את הגראי"ל שטיינמן זי"ע, הגיב הרב שטיינמן "יש לך מזל שאבא של הבחורה לא בא לשאול אותי עליך, האם אתה לא מאמין בתשובה, הרי עבר יום כיפור והיא וודאי עשתה תשובה, ואם אתה לא מאמין בזה, אני לא סומך עליך ואתה לא נאמן והיין שלך לא כשר", שאל הבחור מה לעשות, השיב הרב שטינמן
"כשאתה יוצא מביתי עוד במדרגות אתה מצלצל לשדכן ואומר שאתה עכשיו מגיע לסגור במזל טוב".

רצוי מאוד לזכור ליבנות סוכה
עם התחשבות בשכנים ובילדיהם בשעות הערב
,
וליבחור ארבעת המינים עם תחושה טובה, ההכנה גדולה מהמצוה.



הרב מיכאל לסרי בשם ה"חתם סופר" זי"ע: בבחירת ארבעת המינים ובבניית הסוכה, בכל פרט בהם מקבלים שכר, בכל בדיקה בלולב אתרוג הדס וערבה, בכל פסיעה למו"צ לשאול על הכשרות, בכל עליה בסולם, בכל חיבור דפנות, בהנחת הסכך וקשירתו וכו', ואלו מונעים מהאדם הרבה לא טוב בימות השנה.

"'לכבוד נישמת רבי אברהם המלאך בן רבי דוב בער המגיד ממזריטש זי"ע - י"ב תשרי
'לכבוד נישמת רבי עקיבא איגר בן רבי משה גינז זי"ע - י"ג תשרי
'לכבוד נישמת רבי יצחק מאיר בן רבי משה בצלאל אלתר הי"ד - י"ג תשרי
'לכבוד נישמת רבי ישראל בן רבי שבתי הופשטיין מקוז'ניץ זי"ע - בעל "עבודת ישראל" - י"ד תשרי





בסיום הש"ס באלול תשנ"ז, אמר אחד מגדולי ישראל בברכתו לציבור: "מחפשים זכויות, בין הזכויות, הזכות של לימוד דף היומי, הזכות של הבל פיהם של תינוקות של בית רבן".



[
סגולה לבנים: כתוב בקיצור שולחן ערוך בסימן רע"ה בדיני הדלקת נרות שבת [וחג] לומר אחרי ההדלקה מפטיר של יום ראשון של ראש השנה. וזה בדוּק]​


בערב חג הסוכות זמן מובחר לקיום מצוות צדקה [וכן כתוב בקש"ע סימן קלד סעיף טו]. ידוע שכולם משתדלים לקיים "התנאה לפניו במצוות, לולב נאה וסוכה נאה", אבל עלינו לזכור גם מה הוא רחום אף אתה רחום ולהתנאות לפניו גם בצדקה.

*לערב החג: מעשה רב: זקניך ויאמרו לך: נכד שליווה את סבו בערב חג ראה אותו מנגב דמעותיו, שאלו על כך, ונענה, מחר זה חג, ויש גם חוה"מ, אבל בימי חוה"מ לא מניחים תפילין, ולא נגיד את התפילה שאומרים לפני שמניחים, הבין הנכד כמה ההכנה גדולה מהמצווה וכמה צריכים לשים לב למה שאומרים ואיך מתכוננים, ובעיקר לחיות את המילים.

עבודה של 49 ימים ב7 ימי חג הסוכות. עפ"י עבודת ישראל: שמחת תורה היה צריך להיות כמו חג שבועות אחרי ספירה של 49 ימים מסוכות, והיה אמור להיות ב-ו כסלו, והיות שהשי"ת ידע שיהיה קשה לעם ישראל להגיע לירושלים באמצע החורף לכן הסמיך את היו"ט שמיני עצרת לסוף סוכות, ומסביר העבודת ישראל שב7 ימים של סוכות נעשית העבודה של 49 ימים עם העזרה של האושפיזין, ולכן כל יום אומרים בהזמנת האושפיזין "דֶיַסְבֵי עימי ועימֳך כל אוּשְׁפִּיזֵי עִילָאִי", כלומר כל יום מזמנים את כולם יחד זה 7 כפול 7 דהיינו מזמנים את האושפיזין של אותו יום ועימו את שאר האושפיזין ויחד 49, ואז יוצא שביום של אברהם שזה חסד שבחסד יש גם את יצחק שזה גבורה שבחסד וכו' וכן על זה הדרך. מתקנים בכל יום את כל ה7 מידות.

יום ראשון של סוכות טו תשרי ראשון לחשבון עוונות, ולמה, כי ב4 ימים שאחרי יו"כ לא עושים עוונות כי עסוקים במצוות, וביום ראשון של סוכות אנחנו כבר מעט בחופש ואפשר חלילה לעשות עוונות, אבל בסוכות עושים תשובה מאהבה והעוונות נהפכים לזכויות, ולכן דוקא ביום זה הוא ראשון לחשבון העוונות לספור כמה נהפכים לזכויות.


👈בחומש חק לישראל בפרשת וזאת הברכה ביום ג בזוהר, תרגום: בוא וראה בשעה שהאדם יושב במדור הזה שהוא צל האמונה, השכינה פורשת כנפיה עליו מלמעלה, ואברהם וחמשה צדיקים אחרים שָׂמִים מִשְׁכָּנֳם עִמוֹ, זהו שכתוב בסוכות תשבו שבעת ימים, שבעת ימים כתוב - ולא בשבעת ימים, כעין זה כתוב כי ששת ימים עשה ה' את השמים ואת הארץ וגו', וצריך האדם לשמוח בכל יום ויום בפנים שמחים, באלו האורחים השורים עמו.

סוכ"ה סומך ועוזר כל הנופלים, גם כמו מגביה שפלים עדי מרום.
*השנה חג הסוכות יחול ביום חמישי יום רצון.


*בזוהר הק' שהתפילה מתקבלת בשבת כמו בעשרת ימי תשובה, אמר רבי שלמה מזוועהיל זי"ע למשמשו ש"כל פרק תהילים בשבת הוא כמו 500 פרקי תהילים בימי השבוע", וכן "כל דף גמרא בשבת הוא כמו 500 דפים בימי השבוע", וכך כתוב גם בספר ה"בן איש חי" זי"ע.

סמ"כ, סליחה מחילה כפרה, וגם ר"ת סֹמֵך, סמך ה' לכל הנופלים כולל סמיכה לסוכת דוד הנופלת. ע"י שניקו אותנו בסליחה מחילה כפרה אפשר להחזיק ולא ליפול ולהישאר באותו מצב יציב.

*סכות זמן שמחתינו, אפשר לבאר [בעיקר ראיתי] דהרי ידוע בחז"ל על גודל שמחת בית השואבה, משם שואבים רוח הקודש, ויסוד תוה"ק ע"י שמחה גדולה, נגילה ונשמחה בך, שמחה בה', ישמח לב מבקשי ה', וכל זה עבודת זמן שמחתינו, אחרי ימים נוראים הזמן שכל ישראל צריך להיות בכלל מבקשי ה' "לך אמר ליבי בקשו פני את פניך ה' אבקש", סֻכָּה=ב' השמות, לזכור תמיד שם הוי', וזהו השער לצדיקים יבואו בו, זהו השער לה' לחשוב תמיד בה'.

ביום כיפור הוא כמו זמן החופה עם רגש ובכי, אבל בסוכה זה חדר יחוד ושם זה מלא שמחה.

*בזוהר שאומרים לפני התקיעות, חודש תשרי הוא חתונה של כנסת ישראל עם הקב"ה, [ומובא גם בשפת אמת] שבר"ה הוא אירושים, הימים בין ר"ה ליום כיפור שבעה נקיים, יו"כ הוא החופה, וסוכות בסוכה הוא חדר היחוד ביתו של הקב"ה, ושמחת תורה זה בבית החתן והכלה שהם קוב"ה אורייתא וישראל חד.

המצטער פטור מן הסוכה, המצטער יכול להיות פטור מהצער ע"י הסוכה, אפשר להתפלל בסוכות ולהיות פטור מכל הצער בימות השנה אם חלילה נגזר כך.

*[פיתגם עממי: על דלת המטבח נכתב אם אין לך מה לעשות - לא כאן, על דלת הסוכה נכתב אם אין לך מה לעשות שב כאן כי כל רגע בסוכה הוא מצוַת ישיבה בסוכה.]

בסוכות יש הכי הרבה מצוות כי כל רגע של ישיבה או שהייה בסוכה היא מצוה. רצה לזכוֹת את ישראל לפיכך הירבה להם תורה ומצוות.

*בחשיבות לילה ראשון של סוכות: גדולי ישראל שאסרו עליהם רופאים אכילה או שינה בסוכה, התאמצו מאוד לאכול כזית או לישון בסוכה בלילה הראשון. [ידוע המעשה מהאדמו"ר ממונקאטש זי"ע שהאדמו"ר מסאטמר זי"ע ניסה לשכנעו לשמוע להוראת הרופא, והאדמו"ר ממונקאטש שאל את האדמו"ר מסאטמר מה היית עושה במצב זה והגיב האדמו"ר מסאטמר לאדמו"ר ממונקאטש אַגוּט יו"ט]

באר הפרשה
[בתשפא] בשם בעל "יסוד יוסף" זי"ע מהקדמונים: בסוכות תשבו שבעת ימים, היושב בסוכה ולומד ומתפלל הרי הוא יושב ממש בתוך עולמות עליונים, ולמה, שכל עולם נקרא יום, וזהו שכתוב בסוכות תשבו שבעת ימים, פירוש האדם נכנס בשבעה עולמות עליונים בימי החג.

והייתי אך שמח, לקיים מא' של אנוכי עד ך' של לרעך בשמחה.

*ידוע מהלב שמחה מגור זי"ע שגשם בסוכות הוא חלילה לא טוב רק אם יורד בכניסת החג.

כי בסכות הושבתי את בני ישראל, הוֹשַבְתי=והֵמָה כּנגד שִּבְעָה ענַנֵי כָבוֹד,[ע"ה].

ידוע שבתורה המילה סוכה נכתבת בלי ו, כי האות ו חסרה בכסא הכבוד, אבל במקום אחד היא כתובה עם ו, ויהי בשָׁלֵם סוּכֹּה ומעונתו בציון, מתי תהיה המילה סוכה עם ו כשהמעון שהוא הבית הרישמי בביהמ"ק יהיה בציון בירושלים.

הסוכה צריכה להיות מדברים שאינם מחוברים לאדמה, כי אחרי יו"כ צריכים להיזהר לא לרדת יותר מידי, אלא להישאר תלושים מהאדמה.

"אך בחמשה עשר יום לחודש השביעי", שואל ה"משך חכמה", מדוע דווקא ביום כיפור ובמצוות לולב כתוב את המילה "אך" - "אך בעשור לחודש" ו"אך בחמשה עשר יום"? ומתרץ, יש קשר הדוק ורצוף בין כל שרשרת החגים של חודש תשרי. ראש השנה הוא יום זכרון תרועה, לעורר לתשובה, וכשאדם יחזור בתשובה וייטהר מכל חטאיו, יום הכיפורים מכפר, ואז יש לו סיבה לשמוח בחג הסוכות ובמצוות ארבעת המינים. לכן באה התורה וכותבת "אך", שגם אם לא חזר בתשובה, בכל יום כיפור 1אסור במלאכה ותענית, וגם אם יום כיפור לא כיפר וחוט השני לא הלבין, בכל זאת "אך בחמשה עשר יום לחודש השביעי וכו' ולקחתם לכם ביום הראשון פרי עץ הדר" ולא להסתכל על מה שקרה ביום כיפור.

*הבטיחו גורי האריז"ל בשם רבם הקדוש וכתבו: ""כי מי שישמח ויהיה טוב לב בחג זה ולא יצטער בו כלל - מובטח לו שתעלה לו שנה טובה ויהיה לעולם שמח!". על כן, כותב הגה"צ ר' בן ציון מוצאפי שליט"א, כי כפי שישמח האדם בשבעת ימי חג הסוכות, עליהם נאמר: "ושמחת בחגך" – כך יזכה הוא לשמחה לכל השנה". ובפרט בשעת מצוות ארבעת המינים אשר היא יקרה מפז ועל ידה השטן מפחד ונרעד עד למאד. מספרים על הצדיק הקדוש, ר' לוי יצחק מברדיטש'וב זצ"ל, סנגורן של ישראל, כי באחד מהימים שבין כיפור לסוכות, פגש הוא את השטן כשהוא עצוב ושבור. "מדוע נפלו פניך? ולמה תתעצב אל ליבך?", שאלו הצדיק. השיב לו השטן: "רואה אני כי בימים אלו ממש ספינה גדולה של אתרוגים המגיעה ממדינה רחוקה, עושה את דרכה אל קהילתכם, עליהם יברכו כולם בחג הסוכות, והלא כבר אמרו חז"ל (סוכה לח) כי על ידי שמנענעים ישראל בארבעת המינים, הרי שבכך נותנים הם חיצים בעיני השטן ומחלישים את כוחו עד למאוד – ולכן אני עצוב וחרד". לאחר ימים ספורים, שוב פוגש ר' לוי יצחק מברדיצ'וב את השטן, אלא שהפעם היה השטן שמח וטוב לב. "מה קרה הפעם שהינך כל כך שמח ומאושר?", שאלו הצדיק. "דע לך", פתח השטן ואמר, "כי התחננתי בשמיים רבות עד אשר נתנו לו להטביע את ספינת האתרוגים, וממילא לא יוכלו ישראל לברך עליהם בחג הסוכות ולא יתישו את כוחי". והנה, החל חג הסוכות, ובעיצומו של חג הסוכות, שוב פוגש ר' לוי יצחק את השטן, אלא ששוב פניו נפולות ועצובות מתמיד. "אל תשאל איזו צרה צרורה אירעה", פתח השטן וסיפר, "אכן התקבלה בקשתי בשמיים והספינה עם האתרוגים טבעה במצולות ים, אלא שכאשר שמעו זאת בני העיר לא ויתרו הם על מצוה זו וניסו בכל דרך להשיג אתרוגים, עד אשר הצליחו כמה סוחרים בדרך לא דרך להעביר אתרוגים בודדים לעירכם, וכעת כיוון שראו היהודים שאין הרבה אתרוגים הסכימו הם לשלם כל סכום שבעולם ובלבד שיזכו באתרוג מהודר השנה". או אז עצר השטן וילל בבכי: "ודע לך, כי ההשתוקקות וההתלהבות שיש ליהודי לקיים מצוות ארבעת המינים ושאר המצוות הינם גדולות וחשובות בשמיים לפני הקב"ה אף יותר מעצם עשיית המצוה בעצמה, ולכן אני עצב ומצטער, וכבר הייתי מעדיף שהספינה לא תטבע ויהיה לישראל אתרוגים בשפע, ובלבד שלא ישתוקקו ולא יתלהבו מהמצוה, לפי שאין לה' נחת רוח יותר מיהודי שמתגעגע ומשתוקק למצוה, עד אשר מוכן הוא להוזיל דמים רבים בעבורה". על כן, צריך האדם לשמוח בכל כוחו בימי חג הסוכות, ובפרט בעת ישיבתו בסוכה אשר מעלתה גדולה ועצומה, וכפי שכתב הגה"צ ר' בן ציון מוצאפי בספרו "כי בכל רגע שזוכה האדם לשבת בסוכה, זוכה הוא לקדושה רבה, הגנה ושמירה לכל השנה ואף קובעים לו משמיים היכן יהיה מקומה של נשמתו בגן עדן". וכבר גילה ה'פלא יועץ' שגדולה קדושת הסוכה כקדושת בית הכנסת, אשר השכינה נמצאת שם ממש עם כל נשמותיהם של האושפיזין הקדושים, עד אשר אם היה לנו עיניים רוחניות היינו רואים אותם ממש לצידנו, לכן, כותב החיד"א הקדוש, חשוב מאד כי בכל לילה יזמין האדם את האושפיזין של אותו יום ואף אם יכול הוא לייחד מקום מיוחד בסוכה לאושפיזין, הרי זוכה הוא לשפע ברכות ובשמחה גדולה ועצומה לכל השנה!.

סוכה=91=[שני השמות] א-ד-נ-י=65 הוי"ה=26. ושני השמות עוזרים לנו, הוי"ה מביפנים וא-ד-נ-י מבחוץ.

"בסוכות תשבו שבעת ימים", סגולתה המיוחדת של מצוות סוכה, היא להכניע את יצר לשון הרע שבאדם. כתב הגר"א מוילנא זי"ע ב"דברי אליהו", ענין זה רמוז במילה סוכה המורכבת מארבעה מוצאות הפה. סמ"ך מהאותיות זסשר"ץ שמוצאם מהשיניים, ו' מבומ"ף שמוצאם מהשפתיים, כ' מגיכ"ר שמוצאם מהחיך, ה' מאהח"ע שמוצאם מהגרון. והנה, דווקא מהאותיות דטלנ"ת, שהן מוצא הלשון אין בו. וכל כך למה? מפני שארבעה מוצאות האחרים מסובבים את הלשון ושומרים אותה לבל יחטא בלשון הרע. ואף רמז לכך יש בפסוק "תצפנם בסוכה מריב לשונות" [תהילים ל"א - כ"א].

כשנכנסים לסוכה מתעטפים במצוות, ארבע דפנות שנבנו לשם מצוַת סוכה והם מארבע רוחות והסכך מלמעלה, והיו חסידים ואנשי מעשה וצדיקים שנזהרו בדיבורם והתנהגותם בסוכה, כי הסוכה היא כמו ענני כבוד וגם הזמינו את האושפיזין, [ואיך אפשר בקודש פנימה להתנהג כבבית], וחלילה לא לשים לב למעשינו ליד הצדיקים, ולכן לזכור מהי הסוכה ומה הזכייה בישיבתה.

"בסוכות תשבו שבעת ימים" (כ"ג - מ"ב) מובא בשם הגר"א מוילנא זי"ע רמז נפלא: כתוב בתהילים [ע"ו - ג'] "ויהי בשלם סוכו ומעונתו בציון", בדרך כלל אדם מקיים את המצוות באבר מסוים, לולב נוטל בידו, קריאת שמע קורא בפיו, תפילין מניח על זרועו ועל ראשו. אבל יש שתי מצוות שהאדם נכנס אליהן בכל גופו ומקיים אותם בכל אבריו, מצוות סוכה ומצוות ישוב ארץ ישראל, ואין האדם נקרא שלם עד שיזכה לקיים שתי מצוות אלו, וכן יעקב אבינו לא נקרא שלם אלא כאשר הגיע לארץ ישראל, וכמו שכתוב [בראשית ל"ג - י"ח] "ויבא יעקב שלם עיר שכם אשר בארץ כנען". וזה הרמז בפסוק "ויהי בשלם", אלו מצוות מקיים האדם בשלימות כל גופו? "סוכו ומעונתו בציון", מצוות סוכה ומצוות ישוב ארץ ישראל!

האושפיזין הם אברהם יצחק יעקב משה אהרון יוסף דוד, ויש 7 מידות חסד גבורה אמת ענוה שלום קדושה שמחה, אברהם - חסד, יצחק - גבורה, יעקב - אמת, משה - ענוה, אהרון - שלום, יוסף - קדושה, דוד - שמחה, לעשות חסדים ולהרבות שלום להתגבר בקדושה ולוותר באמת והכל בשמחה שמביאה ענוה.

נישאל ה"שׂר שלום מבעלז זי"ע האם גם האבות והאימהות מגיעות לסוכה כמו האושפיזין, וענה "הם מגיעים ומגיעות וממליצים טוב על עם ישראל על קיום המצוות".

*"למען ידעו דורותיכם כי בסוכות הושבתי את בני ישראל", למה הקב"ה ציווה אותנו לעשות זכר דווקא לענני הכבוד, הרי היו מתנות נוספות במדבר, מן, באר, ולמה לא עושים להם זכר? מבארים המפרשים, מלך שיש לו צבא, חייב לדאוג לחייליו למזון ושתיה, כפתגם הידוע "הצבא צועד על קיבתו", ואין כל חידוש בעצם נתינת לחם ומים לחייליו, אבל מתנות ופינוקים זה כבר ענין אחר... כמו כן עם ישראל במדבר, הקב"ה לקחם אחריו למדבר, ושם לא שייך להתפרנס ללא לחם ומים, לכן הבאר והמן אלו מצרכי יסוד, וכביכול הקב"ה צריך לתת לעמו, אבל לענני הכבוד שהם מותרות שהקב"ה נתן לאבותינו במדבר רק כדי להראות שהוא אוהב אותם, להם צריך לעשות זכר. הגר"א מוילנא זי"ע מתרץ בהקדם מה ששואל "בעל הטורים", מדוע חוגגים את חג הסוכות דווקא בתשרי ולא בניסן, שאז יצאנו ממצרים? מתרץ הגאון מוילנא, אמנם יציאת מצרים היתה בחודש ניסן, אבל לאחר מעשה העגל נעלמו ענני הכבוד, שנאמר "וירא משה את העם כי פרוע הוא", מה הכוונה פרוע? שרואים אותו, כי אין ענני הכבוד. כל זה עד שהקב"ה אמר למשה רבנו "סלחתי כדבריך", ומיד אח"כ בי"א תשרי, אמר משה לעם שיביאו נדבה, כי מקימים את המשכן לכפר על מעשה העגל, ועל זה כתוב "ויביאו את הנדבה בבוקר בבוקר", כלומר, במשך יומיים הביאו את הנדבה, בי"ב ובי"ג. בי"ד בחודש אמר משה לכל חכמי לב שיקחו את הנדבה, ובט"ו התחילו לעבוד, ואז חזרו ענני כבוד. א"כ לזכר אותם ענני כבוד שחזרו בט"ו תשרי, חוגגים את חג הסוכות בט"ו בתשרי. בעל חידושי הרי"ם זי"ע ביאר והוסיף, מדוע נדחתה מצוות סוכה עד תשרי: בטעמה של המצוה נאמר "למען ידעו דורותיכם", במצוות סוכה דרושה "דעת". אכן, כל ימות השנה מרובים החטאים אצל האדם, ושנינו, אין אדם עובר עבירה אלא א"כ נכנסה בו רוח שטות [סוטה ג'.]. נמצא, שבכל השנה נחשב האדם ל"חסר דעת", ושוב אינו ראוי לקיים מצוות סוכה כהלכתה, שהרי חסר לו את ה"למען ידעו". אימתי נהיה האדם בר דעת? לאחר שנטהר ונתכפר מחטאיו, בראש השנה וביום הכיפורים, ולכן זהו הזמן הראוי לקיום סוכה. ולכן, אומר החידושי הרי"ם, הגמ' בסוכה [כ"ו.] אומרת, מצטער פטור מן הסוכה, וכל כך למה? כאשר אדם שרוי בצער, חסר הוא את ישוב הדעת, וממילא אינו ראוי לקיים מצוות סוכה שבה נאמר "למען ידעו".

*זכר לענני הכבוד: רבינו החיד"א מאריך בקושיית הקדמונים, הרי במדבר זכינו לג' מתנות טובות, מָן, באר וענני הכבוד. מדוע, אפוא, חוגגים את חג הסוכות זכר לענני הכבוד, ואין עושים זכר לניסים הנוספים. בעינו הטובה מביא הוא כמה תירוצים. ביניהם מבואר, שיש הבדל משמעותי בין הניסים הללו. מי הבאר והמן הם הכרחיים לקיומנו. אין חיים ללא מזון ושתייה. ואילו ענני הכבוד היוו 'פינוק'. כאן חשו את חיבתו של מקום. העננים הגנו עלינו מפני השרב והצינה, סילקו מזיקים, הקלו על רגלינו וגיהצו את בגדינו. על גילוי תוספת אהבה מצד הקב"ה, נקבע חג לדורות. הרה"ק הבני יששכר מביא את דברי הרב החיד"א, והוא מוסיף ומציין כי בפסוק נאמר לְמַעַן יֵדְעוּ דֹרֹתֵיכֶם כִּי בַסֻכוֹת הוֹשַבְתִּי אֶת בְנֵי יִשְרָאֵל, 'למען יזכרו' לא נאמר, אלא למען ידעו, כי יש להתבונן ולדעת את עומק עניינים אלה, וללמוד מהם לדורות. באורח זו נהלך, להעלות הַכְוָנָה מעשית לשומרי משמרת הקודש, מלמדים ומחנכים. האם מישהו ניסה לערוך רשימת חובותיו של המלמד? ברור שבראש הרשימה ייכתב: הוא חייב ללמד וחייב לחנך. ישנם מחנכים, לצערנו, שזו כל רשימתם. כלל אינם מבינים כי משימות הרב רבים הם. ניתן לומר 'כרוחב לב המלמד כך אורך רשימתו'. שיחות אישיות ומילות עידוד, הקדמת שלום ו'בוקר טוב', פתקי נחת להורים, שיחות - טלפון מלטפות וביקורי חולים. השתתפות ב'שמחות' ואירועי משפחה, וכמובן, זכירת יום הולדתו (החל מ 30 יום קודם לחג...). ומה עם עזרה לימודית מעבר לשעות הלימוד? רבים יזעקו בתמיהה "מה? מלמד יציע לתלמיד להתקשר מהטלפון שלו?" יש שיצדיקו את אטימותם ו\או עצלותם בטענת "זה לא חינוכי! יש לשמור דיסטנס! שבחור יבקש הלוואה של 5 ₪ מהר"מ שלו? שמלמד ירכוש עבור תלמיד חוברת לימוד בחנות ליד ביתו? יְשָׁרְתו? לא מתאים!". מחג הסוכות, זכר לענני הכבוד, לְמֵדִּים שאיננו נזכרים על עמידה בחובותינו, אלא דווקא על מה שעשינו מעבר לחובה! "הדברים הקטנים" שמראים על יחס, על אכפתיות ועל אהבתנו לכל תלמיד. נכון שיש לעיין כיצד להתקרב, אך כשהקירוב בא מלב טהור, נטול התנשאות, ללא התחשבנות, חזקה שלא תצא תקלה במשמעת ודרך ארץ. רבינו החיד"א מביא טעם נוסף. הַמַתָנוֹת האחרות, מן ובאר, באו לאחר תרעומת ותלונות בני ישראל, ואילו המן בא ב'מאור פנים' מאת השי"ת, ללא שקדמו להם קושי והניסיון. וכה כתב רבינו השפת אמת (סוכות תרמ"ז) "וחג זה נקרא זמן שמחתנו... ואי' מצות שקבלו עליהם בשמחה עדיין עושים... ג' מתנות שהיו לדור המדבר, מָן ובאר היו ע"י מריבות, וענני הכבוד קבלו בשמחה...". רבינו זי"ע חקק (בכמה מקומות) יסוד גדול, ששימור המצוה לאורך ימים, כדבעי, כרוך בשמחה שֶבְעֵת קבלתה. בדרך שאמרו חז"ל לגבי מצוות מילה (שבת קל), כך גם בקיום כל יתר המצוות. לפי כלל זה, כאשר חפצים אנו שבנינו ותלמידנו יתמידו וימשיכו לאורך ימים ושנים לצעוד בשבילי החינוך ובעקבי המסורה, מבלי לסטות ולרעות חלילה בשדות זרים, נחוץ שההנחלה תהיה בשמחה! בכך יקחו עמהם צידה לשנות חייהם, לא את השיעור הנלמד לבדו, אלא גם את האופן בו השיעור נלמד, ה'ריחות' הנעימים והחוויות הרגשיות. לא בכדי באו ענני הכבוד בזכות אהרן הכהן, האוהב שלום ורודף שלום, היה מקדים שלום גם לעבריינים "שבכלל לא היה חייב להתייחס אליהם" עסק בשלום בית למרות שיכל לטעון "לא ראוי לנכנס לפני ולפנים לרדת לדיוטא - זו". הוא אהב כל יהודי, ולכן לא נקלה בעיניו לעסוק בטובת כל אחד ואחד. ענני הכבוד גילו בעבורנו 'חיבה יתירה' ודרכי נועם ללא טרוניה. על כן עטוף חג זה בהידור ונוי, קישוט הסוכה, אגד הלולב, והידור המינים. ושמחת בחגך. למען נדע למסור לדורותינו. נתפלל שבנינו יישארו בתוככי ענני הכבוד, מוגנים מן 'הנחשים והעקרבים'. בחוץ, אורב עמלק, מוכן לזנב בנחשלים. כאשר נשכיל להעניק 'לפנים משורת הדין' יישארו הם 'לפנים מן החומה'. סוכת דוד נופלת ונופלת. רבים הם הנופלים ל"ע, יצר הרע מתחדש ומתגבר, רבש"ע, הקם לנו סוכת דוד! באהבה ושמחה.

כמה יהודי צריך להיות שמח ולהרגיש טוב ומרומם כשמגיע להלל, הוא עטוף בטלית שעליה בירך "אשר קדשנו", הוא אוחז 4 מינים שעליהם בירך "אשר קדשנו", הוא מתחיל הלל בבירכת "אשר קדשנו", מסתובב סביב לבימה וממשיך בקיום מצוות. וכמו בחנוכה מסובב בקדושה "אשר קדשנו", ובמצוות אשר קדשנו ב"מצוותיו" ומקיים ציווי ה' "וציוונו על".



לשבת חול המועד סוכות
[סגולה לבנים: כתוב בקיצור שולחן ערוך בסימן רע"ה בדיני הדלקת נרות שבת לומר אחרי ההדלקה מפטיר של יום ראשון של ראש השנה. וזה בדוּק]
*לשבת חול המועד: נוהגים לומר בקבלת שבת בבואי בשלום "בשמחה".


*מי כ-ה' אלוקינו המגביהי לשבת, אמר ה"ישועות משה" מוויז'ניץ' זי"ע, המגביהי לשבת, המגביהי לַשַׁבֳּת,
שתלוי בכל אחד גדולת ה' כמו שהוא מגביה את השבת.
*בשבת חול המועד סוכות נוהגים ליקרוא במגילת קֹהלת
כל המתענגים בה יזכו לרוב שמחה המתענגים
כשמענגים את השבת אז העֹנג מרחיק את המיתה ואם חלילה לא מענגים אז ה"מתים" קרובים, מתענגים,
וידוע שאין למעלה מ"עֹנג"

[למוצאי שבת חוה"מ: יש הנוהגים בזמירות למוצאי שבת, במוצאי שבת ויו"ט בזמר "אדיר" לדלג על המילים "בצר לי"
כי הימים הם ימי שמחה ואינו מהראוי להגיד בהם "בצר לי". וראוי בזמר זה לבקש טוב במילים "כונן בית מכונך"
ובוודאי בשנה זו לבקש טוב במילים "פדה עמך מעַזִים"]
תזכורת: במוצ"ש [חוה"מ] בזמירות בתפילת "ריבון העולמים" לומר ימי המעשה, ולא ששת ימי המעשה.

*את ארבעת המינים מנענעים מהלב לכל כיוון, כמו נמשל לדפיקות על הלב ביו"כ, וכעת הנענועים הם מהלב, הלב הוא משמעותי בכל דבר.

*ארבעת המינים: הלולב זה האבא שהוא השידה של הבית, האתרוג זו האמא שהיא הלב של הבית, ההדסים הם 3 כנגד שלושה שותפים באדם, והערבות הם 2 כנגד 2 עַרֵבִים/עדים על מה שנעשה בבית.

*עפ"י הזוהר והבן איש חי זי"ע "עדיף ליקנות סט 4 מינים כשר ופחות מהודר, מאשר להשתמש בסט 4 מינים מתנה, כי הכסף ששילמת עוזר למילה "לכם – משלכם" וגם ההשפעת קודש על הקנוי ששילמת יותר מצויה ומשפיעה מאשר על סט שקיבלת מתנה. [ולדעת רבנים אם מציעים לחתן או לחבר או לבן, סט מתנה, שיבקש מהם להסכים לקחת מעט כסף.]

ידוע שעל כל עשב אחראי מלאך על גידולו, וכתוב ב"בני יששכר" שזה לא כולל את ה-4 מינים אלו שעליהם אחראי הקב"ה בעצמו שנאמר "אמרתי אעלה בתמר אוחזה בסנסיניו", אעל"ה אתרוג ערבה לולב הדס, אוחזה=הוי"ה[עה"כ].

לפני הברכה לוקח את הלולב ההדסים והערבות ביד ימין ואת האתרוג
ביד שמאל, ואחרי הברכה מקרבים זה לזה ומקיים את מצוַת הנענועים, ולמה לא יקרבם לפני הברכה, אלא ה3 מינים האלו שביד ימין יש בהם מעלה אחת בכל אחד ובאתרוג שניים, ועוד שהברכה היא על הלולב ולא על האתרוג, ולכן מברכים על מה שביד ימין, ורק אחרי הברכה מקרבים את כולם יחד ומנענעים, ועוד אנו מזכירים שהאתרוג הוא בשמאל כמו הלב, ועל הלב דפקנו במשך לפחות 14 ימים [שזה רק 4 ימים לפני ר"ה או 20 ימים אם זו שנה שאומרים מראשון עד לשלישי בשבוע שאחרי] וכאן בזמן שמחתינו אנו מקרבים את האתרוג את החלק השמאלי שבו 2 מעלות, ואנו מנענעים לכל ה4 רוחות כדי לחזק את כל המעלות ואת כל מה שביקשנו על הלב.

"בסוכות תשבו שבעת ימים וכו' למען ידעו דורותיכם כי בסוכות הושבתי את בני ישראל" (כ"ג - מ"ב- מ"ג) הפסוק מתחיל בלשון נוכח - "תשבו", וסיים בלשון נסתר "את בני ישראל". שואל ה"חפץ חיים" זי"ע היה לו לומר "הושבתי אתכם"? מסביר ה"חפץ חיים", עיקר ותכלית שבלימוד מעשה אבותינו, הוא ללמוד מדרכיהם, ולצעוד בעקבותיהם - "צאי לך בעקבי הצאן ורעי את גדיותיך על משכנות הרועים" [שיר השירים א' - ח']. לכך רמזה התורה "בסוכות תשבו", קודם כל האבות עצמם צריכים לשבת בסוכות ולקיים את המצוה כהלכתה, "למען ידעו דורותיכם", כי בקיום המצוה ע"י האבות, יש משום ענין ותועלת גם לבנים הבאים אחריהם. "כי בסוכות הושבתי את בני ישראל", כשהבנים רואים את אבותיהם "בני ישראל" מקיימים את המצוה, מהם ילמדו וכן יעשו וינהגו. וכשהחלו ללמד היסטוריה שלא על פי התורה, הוכיח החפץ חיים ואמר: הנה, גם התורה עצמה ציוותה להודיע לדורות הבאים את ענין הסוכות שישבו בהן בני ישראל בעת שיצאו ממצרים, "למען ידעו דורותיכם כי בסוכות הושבתי את בני ישראל בהוציאי אותם מארץ מצרים", אבל תשימו לב את אופן הלימוד שציוותה עליו התורה, "בסוכות תשבו שבעת ימים", רק אם תשבו בעצמכם בסוכות, אתם ובניכם, אז תגיעו לידי כן שדורותיכם הבאים יידעו את כל הקורות את בני ישראל בצאתם ממצרים. אך אם לא תקיימו את מצוות הישיבה בסוכה, לא יועילו כל הלימודים וכל הסיפורים על חג הסוכות. וכך הוא הדבר בכל ענין וענין ממצוות התורה, רק ע"י קיום התורה והמצוות אפשר יהיה לחנך את הדורות הבאים, ולא ע"י סיפורים ומעשיות ריקים מתוכן.

*"ולקחתם לכם פרי עץ הדר", רמז נאה שהאתרוג הוא פרי עץ הדר, "פרי עץ הדר=אתרוגים". "בסוכות תשבו שבעת ימים", ר"ת תשבי, לרמז שגם אליהו הנביא יושב עימנו עם האושפיזין. ועוד: "ולקחתם לכם פרי עץ הדר", ועוד: אתרֹג, אתרוג תשובה רפואה גאולה, 4 דברים אלו מאחלים עליהם שיהיו בשלימות, ושנזכה להם בקרוב. *ולקחתם לכם וגו', כפות תמרים זה לולב, וערבי נחל הם ערבה, פרי עץ הדר דרשו חז"ל שהוא האתרוג וענף עץ אבות דרשו חז"ל שהוא ההדס, כלומר אם אתה מאמין בדרשות חז"ל יש לך גם טעם וריח, אבל אם חלילה אינך מאמין בדברי חז"ל, אתה נשאר בלי טעם וריח, וידוע במסכת אבות "ודבריהם כגחלי אש".

נענועים
, אחד היה במלחמה ואמרו לו להפגיז, ושאל למפקד שהוא לא רואה סיבה להפגיז שאינו רואה שום מטרה, אמר לו המפקד אל תשאל, תפגיז ואחר כך תראה מה עשית, ואכן בהמשך ראה הרבה הרוגים אצל האויב ובתים נחרבים, כשעמד אותו אדם אחר כך בנענועים נזכר בזה הדבר, ואמר לעצמו שאם הקב"ה מצווה לעשות נענועים אנחנו לא צריכים לראות מיד את התוצאות, ובמשך הזמן נזכה ונראה.

*"ולקחתם", 6 פעמים במקרא, ולקחתם לכם ביום הראשון, ולקחתם אגודת אזוב, ולקחתם גם את זה מעם פני, ולקחתם מן החרם, ולקחתם את ארון ברית, והתחזקתם ולקחתם מפרי הארץ. והקשר ביניהם:, יוסף בכור, ירד למצרים לתקן, כנגד ולקחתם לכם ביום הראשון כנגד הראשון הבכור, הבן הראשון של רחל, יוסף יודע שצריך לעבור 22 שנים עד לתיקון 22 השנים שנגזרו על יעקב שלא יפגוש את יוסף, והיות והשבטים מגיעים לפני ה22 שנים, יוסף עושה תרגילים ולוקח את שמעון, יעקב חושש ואומר ולקחתם גם את זה מעם פני, ויוסף לוקח את שמעון לקיים ולקחתם מן החרם, כי הם נשארים 9, וא"א לבטל חרם בפחות מ10, ואז גם מתקיים חששו של יוסף מפני ביטול החרם ב10 והוא מקיים גם ולקחתם את ארון ברית ה' -את שמעון- ואז הם אינם 10, ולכן גרם שיביאו את בנימין, ואז הם 3 במצרים, ואגודה זה 3, ומתקיים ולקחתם אגודת אזוב, ואז כשיסתיימו 22 השנים הם יבואו יחד למצרים ואז יתקיים והתחזקתם ולקחתם מפרי הארץ, לתקן את מצרים, ולהעלות מהם את הפירות את עם ישראל. ולכן מסבירים ש"פרי עץ הדר" הכוונה ליוסף שהוא היה אצל יעקב ההדר שבשבטים.

הרב ליאור גלזר: יהודי שחזר בתשובה סיפר, הצלחתי בכל מיני אתגרים קשים אפילו שהאתגר נמשך זמן רב, אבל לנענע 4 מינים אינני יכול יותר מ20 דקות, כי המצווה לפעמים דורשת מסירות ללא מחמאות וללא תגמולים מבני אדם וזו השקעה לא קלה. רק לפום צערא אגרא.

*אלוקים דיבר בקדשו אֶעֶלֹזָ"ה, אתרוג ערבה לולב ז' ימי החג הדס.
*"חג הסֻכּוֹת=לִוְיַתן", על שם סוכת לויתן בה ישבו הצדיקים לעתיד לבוא.

פרד"ס: "אתרוג=610", ואם נצרף אליו את שלושת המינים הנוספים נקבל 613, תרי"ג מצוות. ועוד: להפוך קללה לברכה: בערב תאמר מי יתן בוקר וכבר יהיה אפשרי לברך על ה4 מינים, ובבוקר תאמר מי יתן ערב וכבר יהיה אפשרי לאכול מצה.

"מלך רחמן שתשוב ותרחם עלינו" בשם הרה״ק רבי לוי יצחק מברדיטשוב זי"ע, ׳שתשוב ותרחם עלינו׳, גם אתה רבונו של עולם צריך תשובה. ומה הוא תשובתך, בזה שתרחם עלינו.

*ושמחת לפני ה' אלוקיך: איננו 'יוצאים' מימים הנוראים. אנו עוברים וממשיכים בכוחם אל עבר זמן שמחתנו. ימי הדין הינם מנוף המגביהים אותנו למשך שנה שלימה. מנוף זה מֻנַע

בכוח תשובתנו. לאחר ההיטהרות זוכים לשמחת הרגל, שמחה של מצוה. כנים דבריו של אחד מגדולי זמננו שליט"א מעוררי לב ונפש "לאחר הפסח אורזים את כלי החג ומעלים ל'בּוידם'. כך גם את דפנות הסוכה והסכך לאחר סוכות. אך אוי לו לאדם שאורז ומקפל את התשובה ואימת הדין לאחר הימים הנוראים ורוצה להעלותם ל'בוידם' עד לאלול הבא...". יותר מכל מועדי השנה התייחד חג הסוכות במצוות השמחה. לכאורה, כאשר אדם מתרווח בטרקלינו, מוסב על כורסאות פאר על רצפת בהט ושיש, מואר בנברשות וממוזג עד קְפוֹא, אזי יחוש שמחה. כיצד נכרכת מצוות השמחה עם הישיבה בסוכה צפופה ודלה? זאת ועוד, ספר קהלת, אותו קוראים בחג סוכות, הוא היפך השמחה! שלמה המלך בז להבלי העולם, מרבה להזכיר יום המיתה, ונוטל מאדם כל זיק של שמחה? אלא, היא הנותנת! שמחת הרגל, שמחה אמתית, באה רק לאחר שזוכים להבחין בין קבע לארעי, בין רוחניות לגשמיות, בין דברי יצר הטוב לתעתועי יצר הרע. בכדי לקלוט את אור השמחה יש לנדוד לדירת ארעי, לחבור לתובנות קהלת בן דוד המלך, אותם אמר בזקנותו, לאחר ש'ראה עולם'. זו שמחה! דורנו משופע ב"ה, בגדים ואביזרים, מאכלים ובתים מלאים כל טוב, כן ירבו. יהי רצון שבנינו ודורותינו לא יטעמו עוד טעם העוני שחוו בדורות הקודמים. אך חשוב להתבונן בעצמנו, ולשוחח עם בנינו, על האבחנה בין עיקר לטפל, לזכור שכל הטובה היא מאת ה', והוא דורש מאתנו הסתכלות עמוקה יותר בהוויות העולם. אי' בטור (או"ח סי' תי"ז) כי חג הסוכות כנגד יעקב אבינו, אצלו נאמר וְיַעֲקֹב נָסַע סֻכֹתָה וַיִּבֶן לו בָּיִּת וּלְמִּקְנֵהוּ עָשָה סֻכֹת, עַל כֵן קָרָא שֵם הַמָקוֹם סֻכוֹת. שאלו חכמי ישראל, וכי בגלל שיעקב עשה סוכות לבהמותיו קרא כך למקום? והאם זו סיבה שאנו נחגוג בחג הסוכות? מה משמעות העניין? וביארו, שבשעה שיעקב חוזר מפדן ארם כשהוא עתיר נכסים, ברכת שמים, הוא בונה לו בית, משקיע בחיי עולם, שהוא כמו בית יציב ונכון. הוא מכין לעצמו בית בעולם הבא! ואילו למקנהו, לקנייני עולם הזה, עשה סוכות ארעיות. למקום הארצי והגשמי הוא קורא 'סוכות', להבדיל מביתו הרוחני ההולך ונבנה במעשיו הטובים. רק לאחר ההתעלות של ימי הרחמים והסליחות, ההתבטלות וההתכנסות בעולם הנפשות, יכולים אנו לזכות למידת יעקב אבינו ולחוג את חג הסוכות. לזכור בארעיות עולם הזה. רק במצב זה מבינים את השמחה בניסוך המים, הפשוט שבמשקים, למרות שהיין משובח יותר. רק הזוכה לצילא דמהימנותא מבין את חובת החיבור בין כל רובדי העם, לשמוח ולשמח את הזולת, ואף השונה, באגד של כל ארבעת המינים, ובסוכות 'למינים תהי תקוה', אף לפחותים שבהם, בהתקשרותם לבעלי התורה והמצווה. מבט מרומם! היציאה לדירת ארעי משמשת הזדמנות, רווח להתבונן, לרענון נפש ורוח. חלילה בחג זה לרטון ולרגון! הקדמונים העירו שלא נקבע חג זכר לְנִּסֵי מי הבאר והמן שהיו במדבר, אלא רק חג זכר לענני הכבוד, כי - הבאר והמן באו לאחר שבנ"י התלוננו כלפי מעלה. אמנם זכו לניסים, אך התלונה והעצב פוגעים בחגיגיות. את העננים לא ביקשנו, לא בכינו על השרב והאבק. ה' העניק לנו ענני הכבוד בטובתו. כך נזכה לשמחה, ללא נרגנות! נטפס אל עבר הפסגה, חג שמחת תורה, בו נכריז באמונה כִּי ה' הוּא הָאֱלֹקים! אֵין עוֹד מִלְבַדּו!

אמר רבי פינחס מקוריץ בחג סוכות שקוראים עליו בתורה חג סוכות תעשה לך, לומדים שאדם יכול לקבל בחג זה רוח הקודש, סוכה מלשון סוֹכֵך עליך ברוח הקודש. [מיכאל לסרי]

רמז: וירא והנה באר בשדה, ציון נקראת שדה, ויעקב רוצה לשאוב מים שהם רוח הקודש, אבל הוא רואה ואבן גדולה על פי הבאר, שרוצים להפריע לשאוב רוח הקודש, אבל הפיתרון ליד הבאר, והנה שלושה עדרי צאן, הם שלושת הרגלים, ונאספו שמה ליד ציון ובית המקדש כל העדרים עם ישראל, וגללו כל עם ישראל את האבן מעל פי הבאר, ואז והשקו הצאן ושואבים רוח הקודש, וזה רק ברגלים כשכל עם ישראל מגיע יחד. [מ.ל.]

*וַיִבֶן לו בית ולמקנהו עשה סוכות, יעקב אבינו בנה בית, אבל קניין בארץ ישראל הוא ראה כסוכה כדבר עראי, כמאמר המשנה התקן עצמך בפרוזדור והסוכה היא דירת עראי כדי שתיכנס לטרקלין, ושם הקניין ברור וקבוע.

גדול כבוד הבריות: את האתרוג מביאים לשימוש במצוה בבית הכנסת בציבור, ואת הכורך [חזרת] אוכלים בבית, ובהלצה: מה היה קורה אם המצב היה הפוך...

*[ושמחת בחגך, ידוע ש"חייך קודמים", אל תיקרא חַיֶיךָ אלא חַיֶיךְ קודמים, חייך מלשון חיוך]. אפשר ללמוד לחינוך מסוכה, חינוך בסוכות: שנים כהלכתה ושלישי אפילו טפח, אם השניים שהם ההורים מֶחַיִים את הבית על פי התורה וההלכה והמידות הטובות עם יראת שמים, ממילא כל מעשה טוב אפילו הוא רק טפח הוא משפיע לטובה.

מוציאים ומשלמים סכום רב על ארבע מינים משום התנאה לפניו במצוות וכמה שיותר מהודר יותר יקר במחיר, כן צריך לראות במשך ימות השנה להשקיע הרבה בעין טובה ופה טוב בין אדם לחבירו, וזהו הידור מדאורייתא "ואהבת לרעך כמוך".

בסוכות נכנסים לסוכה עם כל הביגוד, והיו בגדולי ישראל ששיבחו מאוד את ההימצאות בסוכה עם כל הליכלוך שעל הנעליים, ואמרו גדולי ישראל שלכן סוכות הוא חג חשוב, כי גם אם יהודי לא מרגיש את אור החג ואת הקירבה כלפי שמיא, אבל עליו לזכור אני בסוכה ואני קרוב גם אם אני לא מרגיש, כי כל ההסתר הוא רק עטיפה ובלמעשה אנחנו מאוד קרובים.

בקריאה בחול המועד קוראים על 70 פָּרֵי החג כנגד 70 האומות הכתובים הפרשת נח.

*למה בסוכות מבקשים הרבה "הושע נא", כי סוכות זה "זמן שמחתינו". וכתוב כי בשמחה תצאו, ולכן אנו מבקשים ישועות מתוך שמחה.

ביום "השוענא רבה" מבקשים הרבה, חלק עם 4 מינים וחלק רק עם ערבות, כאן מרומז שגם כשחלילה מגיעים למצב הכי נמוך שאין בו טעם וריח ואין בו חשק וכדו' ומרגישים שכבר המצב נחבט בקרקע, דווקא מתוך מצב זה אפשר להתרומם ולהגיע לשׂיא הטוב.

*צריך שׂימת לב לדברים הקטנים שגם בהם ניבחן האדם על הנהגתו.

*בסוכות עושים עם ארבעת המינים הכנה לשמחת תורה, כי בשמחת תורה זה קוב"ה אורייתא וישראל חד הוא, וההכנה בסוכות באיגוד וחיבור ארבעת המינים, ואם נישאל הרי מאגדים אותם יחד רק אחרי הברכה, אכן לא המדרש עיקר, אלא המעשה, החיבור והנענוע. כי אם מחוברים ומאוגדים ומאוחדים אפשר להשפיע להרבה מקומות ולהרבה כיוונים.

*שבעת ימי חג הסוכות נחתמים ביום הגדול והקדוש - יום שמחת תורה. לאחר שזכינו לחודש שלם של תשובה ומעשים טובים, כשלאחריו הכתרנו את ה' למלך בראש השנה, אף ביקשנו סליחה ביום הכיפורים, ומיד אחר כך היינו דבוקים בה' בתוך הסוכה ואף עם ארבעת המינים, אומר ה': "בני, חביבי, בואו ושימחו עימי יום נוסף, ביום שמחת תורה, וביום זה אשפיע עליכם שפע לכל השנה", וכבר התבטא הגאון רבי חייים פלאג'י זי"ע (מועד לכל חי): "אשרי אנוש יעשה זאת, ובן אדם יחזיק בה בשמחתה של תורה, לתקן את פגמי נשמתו אשר פגם בכבוד תורת ה' תמימה, ומצא כדי גאולתו", ע"י שמחה וריקוד בתורה מתקן כל אשר פגם בתורה: חוסר לימוד, ח"ו זלזול, ומתבטא הצדיק: "ומצא כדי גאולתו" - שנגאל הוא מפגם גדול זה! איזו ישועה!, וממשיך הצדיק ומבטיח: "ונוסף על זה מה שאמרו הראשונים, כי כל הזהיר בשמחתה של תורה כהיום הזה, יהיה בטוח שלא תיפסק התורה מזרעו"!, אך נשאלת השאלה: "הרי יותר מתאים שביום שמחת תורה, נשב כל היום וכל הלילה ונעסוק בתורה, ומדוע ביום זה מבטלים את כל זמני הלימוד, ובכל רגע פנוי עורכים הקפות וריקודים לתורה"?, ענה הגאון הרב ינון יצחקי שליט"א: "ביום זה רוצה ה' לראות כמה אנחנו באמת אוהבים אותו ואת תורתו, וכיצד זה מתבטא? כשאדם נמצא בחתונה הוא קופץ ורוקד עקב אווירת השמחה שיש לו בשמחת החתן, כך בדיוק רוצה ה', שכל יהודי באשר הוא יראה לה' כמה הוא שמח במתנה הגדולה הזו ששמה תורה וזאת על ידי שיבחן זאת על פי הריקוד והשמחה שרוקד בפניה, לפי שהריקוד הינו המבחן הגדול לגלות את שמחת האדם, לפי שמעולם לא תראה אדם עצוב רוקד ושמח, לכן, דוקא כעת יראה כל אדם את אהבתו לה' ותורתו ע"י הריקוד". מספרים על האדמו"ר הקדוש, בעל הישמח ישראל מאלכסנדר זי"ע, כי שנה אחת, בעת ההקפות עם ספרי התורה ביום שמחת תורה, ראה הוא איש אחד אשר היה שמח וקופץ בצורה מיוחדת מהרגיל, ואף עשה מעשים משונים לכבוד התורה מחמת השמחה הגדולה אשר היה שרוי בה, עד אשר היו כאלה שחשבו כי שמא יצא הוא מדעתו ובטח השתכר הוא עד אשר עושה מעשים שאינם מכבדים אותו. ממשיך הצדיק ומספר כי אותו אדם היה חשוך בנים מזה שנים רבות. באותו רגע, קרא הצדיק לחסידיו ואמר להם: "דעו לכם, כי מסופר על דוד המלך אשר בעת אשר יצא הספר תורה לרחובה של עיר, היה מפזז ומכרכר לכבוד התורה, עד אשר עשה מעשים שלא היו לכבודו כמלך. באותה שעה, יצאה מיכל בת שאול, אשתו, לחלון וראתה כיצד המלך דוד, בעלה, מזלזל בכבודו ועושה מעשים של אחד מפשוטי העם כשרוקד ומקפץ לכבוד התורה, ומיד בזה היא לו בליבה, ואך כשחזר לביתו ביזתה אותו ואמרה לו: "וכי כך מתנהג מלך?! הרי שהשפלת את כבודך". אומנם, דוד המלך לא התרגש מדבריה ואמר לה: "וכי בפני בני אדם אני מתבזה? הרי לכבוד ה' ותורתו אני משפיל כבודי, אשר הוא מלא כל הארץ כבודו". אלא שמספרים חז"ל כי בגלל שביזתה את מעשי הכבוד שנתן הוא לספר התורה נענשה היא בעונש חמור – שלא היה לה ולד עד יום מותה". עצר האדמו"ר את דבריו לחסידים ואמר: "אם כך הוא העונש למבזה את התורה, הרי שמרובה מדה טובה ממידת פורענות, וחשבו בעצמכם כמה שכר מקבל מי שמבזה עצמו בשביל התורה כאותו אדם שלפנינו, שבוודאי ראוי הוא משמיים שיזכה לישועה ויזכה בבן זכר, אף לאחר שנים רבות שלא נפקד". ואכן, באותה השנה התקיימו דברי הרבי ואותו אדם נפקד ולאחר כמה חודשים חבק הוא בן זכר מיוחד וקדוש, אשר הגיע לעולם בכח שמחתו וביזוי כבודו למען התורה הקדושה. וכך אף מסופר על האר"י הקדוש אשר היה הולך ביום שמחת תורה מבית כנסת לבית כנסת, על מנת להשתתף בכל מקום שהתרחש בו הקפות לכבוד התורה. מספרים על הצמח צדק זי"ע, שהיה רוקד ללא הפסקה שאפילו אברכים צעירים לא יכלו להדביק את הקצב שלו, והיה רוקד ואומר: "ריקדו יהודים, ריקדו בשמחת התורה ותזכו לבני חיי ומזוני רוויחי!!!.", והיה רוקד כל כך עד שבמוצאי שמחת תורה היה מחליף את המעיל שלבש בזמן השמחה מחמת שהיה קרוע וספוג זיעה. ונסיים בדברי הגאון רבי חיים פלאג'י זי"ע: "מאוד מאוד יזהר בתפילות של "שמיני עצרת" לאומרם בכוונה גדולה, כי התיקון של כל הימים שמראש השנה ועד סוכות מושלם ביום זה, והכל תלוי ביום הזה". ממשיך הצדיק ואומר: "עוד יש בה, כי אין בכל הימים ימי רצון לה', לשמוע ה' תפילתו בכל מה שרוצה, כהיום הזה. כדברי הזוהר הקדוש (פרשת צו): "ביום שמחת תורה לא נמצאים עם המלך רק ישראל לבד וכל מה ששואלים נותנים להם!".

בתפילה ביציאה מהסוכה, "לישב בסוכת עורו של לִוְיָתֳן", ולמה דווקא לוויתן, אלא לוויתן, מלשון ליווי-תן, לוויה ונתינה, שהמצוות מלוות אותנו לעתיד לבוא, ולכן דווקא בסוכות אחרי קיום אלפי מצוות, שכל רגע בישיבה בסוכה זו מצוה, עם קיום ארבעת המינים, כולם מלווים אתנו הלאה במהלך הימים ולעתיד לבוא, ולכן מרמזים זאת לקראת הפרידה והיציאה מהסוכה והחג, יציאה עם ליווי המצוות.

*[יש האומרים בהלצה: על דלת המטבח כתוב "אם משעמם לך אל תעשה זאת כאן" – ועל דלת הסוכה "אם משעמם לך תעשה זאת כאן" כי הרי על כל שניה בסוכה מקיימים מצוה".]

ידוע מאחד מגדולי ישראל שאמר "בשמחת תורה אושפיזין של שלמה המלך".


'לכבוד נישמת יעקב אבינו בן יצחק אבינו זי"ע - ט"ו תשרי [לאחת השיטות]
'לכבוד נישמת רבי דוד מרדכי בן רבי מנחם נחום מטולנא זי"ע - י"ז תשרי
'לכבוד נישמת רבי נחמן בן רבי שמחה מברסלב זי"ע - י"ח תשרי
'לכבוד נישמת רבי אליהו בן רבי שלמה זלמן זי"ע - הגר"א - י"ט תשרי
'לכבוד נישמת רבי יעקב יצחק בן רבי אשר זי"ע - היהודי הקדוש מפשיסחא - י"ט תשרי
'לכבוד נישמת רבי אליעזר בן רבי יצחק פאפו זי"ע - ה"פלא יועץ" - כ' תשרי
'ליכבוד נישמת רבי יהודה אריה בן רבי פינחס מנחם אלטר-[בעל ה"פני מנחם" מגור] זי"ע - ט"ו תשרי
*
לובשים בערב החג [הושענא רבה] בגדי שבת - ליזכור לבדוק הכיסים ממוקצה לפני החג



"שמיני עצרת" - "שמחת תורה"
כ"ב תשרי תשפ"ה


[סגולה לבנים: כתוב בקיצור שולחן ערוך בסימן רע"ה בדיני הדלקת נרות שבת [וחג] לומר אחרי ההדלקה מפטיר של יום ראשון של ראש השנה. וזה בדוּק]



ביום "שמחת תורה" בתפילת מוסף מתפללים "תפילת גשם" , וידוע מהמגיד מקוזני'ץ זי"ע ועוד ש"גדול יום הגשמים הוא היום שבו מתפללים על הגשמים".


העולם סבור כי אנו שמחים משום שסיימנו את התורה, ואינם מבינים כי השמחה היא משום שאנו מתחילים את התורה. רוקדים עם ספר התורה 7 הקפות כי היום עצמו הוא שמיני וזה מספיק לשמיני שלמעלה מהטבע. וכוח התורה עוזר בכל מצב.

*כשאוחזים את ספר התורה בשמחת תורה ורוקדים עימו צריכים לזכור מה כתוב בו, אבל גם לזכור שכשמנפים קמח מרקדים את הנפה והפסולת נופלת ומתנקים ע"י לימוד התורה ותורה מגינה ומצילה. אחד ממנהיגי הדור שליט"א התבטא שההקפות הם כתשלום בהקפה שצריכים לשלמו במשך הזמן, וכן גם כאן עושים הקפה עם התורה וצריכים במשך השנה לשלם בקביעת עיתים לתורה.

וזאת הברכה אשר ברך משה ר"ת אוהבם, שלמרות כל התוכחות משה רבינו נישאר אוהב ישראל.

י
דך בעורף אויביך, ר"ת אבי=13, ס"ת כפכ=120, בבר מצוה בגיל 13 מגיע היצר הטוב ומאחלים לבר מצוה שיהיה לו יצר טוב מגיל אבי=13 ויצליח להכניע את האויב שהוא יצר הטוב, עד הסוף שזה פכפ=120.

ידוע שביום שמחת תורה כולם מקבלים עליה,
ולמה, אחד הסיבות כי בימים הנוראים ראוי שכל אחד תהיה לו עליה, אבל זה לא מסתדר, ולכן ביום האחרון שמיני עצרת – שמחת תורה כולם מקבלים עליה.

גדול יום הגשמים כיום שניתנה בו תורה, ובעבודת ישראל יום הגשמים הוא היום שבו מבקשים על הגשם והוא יום שמיני עצרת-שמחת תורה, ולמה כיום שניתנה בו תורה, כי התורה ניתנה אחרי 49 ימים וגם כאן ה7 ימים של סוכות עם האושפיזין הם יחד כמו 49 ימים ולכן יום שמחת תורה נחשב כיום ו סיון ולכן הוא כיום שניתנה בו תורה.

העולם מספרים שפעם ראו עם הארץ שֶׁשֳׂשׂ ושמח בשמחת תורה, ושאלוהו לשמחה מה זו עושה, וכי מה שייכות יש לך עם התורה הקדושה שאתה שמח כל כך בשמחתה, וענה ואמר וכי ביום שמחתו של אחי העוסק בתורה לא אשמח עמו. ולי נראה שלכן תיקנו קדמונינו שני חתנים ביום הזה, 'חתן תורה' הוא העוסק בתורה שהשלים לחם חוקו ושש ושמח לגמרה של תורה, ו'חתן בראשית' הוא זה שמקבל על עצמו להתחיל מהיום, ואף הוא בכלל חתני השמחה ביום גדול זה.

"וזאת הברכה אשר ברך משה איש האלוקים", אמר רבי חנוך צבי מבנדין: כיון שהראה הקב"ה למשה ביום מותו את כל הדורות העתידים לבוא עד האחרון שבישראל, כדברי חז"ל, הרי בוודאי גם בירך משה ברכתו את ישראל לכל אחד ואחד עד האחרון שבישראל בדור אחרית - וגם אנו בכלל ברכתו - ובוודאי תקוים ברכתו. וכן כתב ב"יכהן פאר": לפיכך הכל עולים לתורה ביום שמחת תורה וקוראים בפרשת "וזאת הברכה" כי משה רבינו בירך את כל ישראל ובקריאה זו נוטל כל אחד את ברכתו המיוחדת לו ממשה רבינו.

ויקבור אותו בגיא וכו' ולא ידע איש וגו',
ואם מפרטים איפה, למה לא ידע איש, אלא שרק משה שידע במפורט איפה קבורתו עלה לשם ככתוב "ויעל משה", ולכן רק הוא ידע ולא אחרים.

הסיפרה 12 נמצאת 11 פעמים בסיום התורה שנקראת בשמחת תורה בקריאת חתן תורה, 1
- משה רבינו עלה 12 מעלות מערבות מואב על הר נבו ועשאם בפסיעה אחת, 2- 12 שבטים, 3- לכל שבט צירוף מיוחד בשם הוי"ה, 4- 12 ספרי תורה, 5- 12 דרכים לכל שבט דרך משלו, 6- 12 פירושים בדרכי לימוד תורה, 7- 12 פעמים נכתבו השבטים בתורה, 8- וכל פעם בסדר אחר, 9- מהפסוק ויעל משה יש 12 פסוקים, 10- בפסוק האחרון 12 מילים, 11- לעיני כל ישראל 12 אותיות. [אמרי אמת]

"עולם חסד יבנה", בשנת תשע"ג או ד', בישיבת לֵיקְוֻוד ניגשו 2 בחורים אל ראש הישיבה וביקשו את הזכות לאכול בביתו סעודת ליל החג של שמיני עצרת, ראש הישיבה הסכים, הריקודים בישיבה נמשכו עד מאוחר בלילה [בערך ב12:30] ובסיום הריקודים חיפש אחד הבחורים את חבירו ולא מצא אותו, ניגש לראש הישיבה ואמר לו שאינו מוצא את חבירו ושאל האם הוא יכול לבוא לסעודה ללא חבירו, הסכים ראש הישיבה, קרא לבנו לחש לו משהו באוזן, וצעד באיטיות עם הבחור לביתו לסעוד את סעודת ליל החג, בבית הכל היה ערוך ומוכן והסעודה היתה באווירת חג מרוממת עם שירים ודברי תורה כשהתחושה אצל הבחור - "זכיתי", והנה בסיום הסעודה הלך הבחור אל הפנימיה וראה את חבירו יושן, העיר אותו בסערת רגשות ואמר לו "הפסדת"!, אני חוזר עכשיו מהסעודה ואיפה אתה נעלמת, ענה לו החבר תוך כדי התאוששות מהשינה, "אני הפסדתי? אתה הפסדת! הסעודה הייתה ב-8 בערב!!! ואיפה אתה היית???...", רק אז הבין הבחור את גודל העבודה על המידות ואת גודל האחריות של ראש הישיבה עם משפחתו למען כבוד הבחור שתהיה לו הרגשה טובה, וכאשר למחרת נשאל הבן מה לחש לך אביך באוזן, השיב, אמו"ר ביקש ממני ללכת לאימי ולומר לה את המצב ולאסוף את כל המשפחה לסעודה מחדש ובלבד שהבחור ירגיש כרגיל וטיבעי, אכן "עולם חסד יבנה". מוסיף מביא הסיפור: סיפור דומה שהתפרסם באחת הגיליונות "להתענג" על ה"חפץ חיים" זי"ע גרם לי להביא סיפור זה.

מסופר על המהרי"ל דיסקין זי"ע שפעם אחת לאחר שגמרו את ההקפות בשמחת תורה בבית מדרשו, הורה לחזור ולערוך שוב את ז' ההקפות, והעם לא ידע מה יום מיומיים ועל מה עשה כן, אך בנו העיד לאחר מכן, שהפציר באביו עד שגילה לו 'רז' זה היות ונכח שם תלמיד חכם חשוב אחד, אשר לא כבדוהו בהקפה כראוי לו והמהרי"ל הכיר שיש כאן עלבונה של תורה, על כן הורה לחזור ולרקוד עם ספרי התורה, כדי שיוכל לכבד את הלה כיאות בלא עשיית 'עסק' - לפייס את התלמיד חכם, כי פעמים ופיוס זה מרבה את הפגיעה לכן התחכם לערוך הקפות מחדש ואז כבר כיבדו כראוי לו, והכל בא על מקומו בשלום.

*כמה טוב להתפלל קודם [- גם הדמעות -שהם טיפות- פועלים לטובה.]
**



*מכאן השלמות ולכל השנה


[בקטע זה מפרשת ניצבים ו]לכל ימות השנה: "לבבו פונה היום מעם ה' אלוקינו", לבבו - רק רציתי בלב, פונה - רק פניה קטנה ולא רצינית, היום - זה רק היום ולמחר אעשה תשובה, עליו לזכור את ההמשך שזה חלילה מרחיק עצמו מעם ה' אלקינו וקלה הדרך לעבודות זרות..., ובסיום זה כתוב לא יאבה ה' סלוח לו, ולכן מאוד טוב להיזהר גם בפרטים הקטנים.



*"ושמחת בכל הטוב", גם הבכי המזדמן צריך להיות מתוך שמחה ולא מתוך עצבות, בכי"ה בשימך יגילון כל היום.



שייך לכל השנה: איך מגיעים למצב חינוכי שילד יסכים ללכת לעקדה, אלא זה מתחיל מ"שלח את האמה ואת בנה", כשיש חברים טובים מהַיַלְדוּת זה עוזר טוב לחינוך ולהשקעה לעתיד.



בזוהר הק' שהתפילה מתקבלת בשבת כמו בעשרת ימי תשובה, אמר רבי שלמה מזוועהיל זי"ע למשמשו ש"כל פרק תהילים בשבת הוא כמו 500 פרקי תהילים בימי השבוע", וכן "כל דף גמרא בשבת הוא כמו 500 דפים בימי השבוע", וכך כתוב גם בספר ה"בן איש חי" זי"ע.



לקראת השימוש בהשפעות מהחגים: "הקם תקים עמו"
, בתפילה אומרים כל יום תפילת "אהבת עולם", והמלאכים מחכים לעזור למבקש, אבל לא תמיד האדם נותן את חלקו, כי לפעמים לקראת "היום יום" האדם כבר איננו במקום, ולכן על המתפלל לדעת ולזכור, רוצים לעזור לך אבל רוצים שגם אתה תיתן את חלקך, שתשתדל גם אתה בלימוד התורה ולא רק בבקשות, "הקם תקים - ותיתן את חלקך עימו". ועוד: "וַיִכָּתֵב בספר דברי הימים לפני המלך", "כל מעשיך בספר נכתבים", וכאן זה המלך לבד, וספר דברי הימים הוא של האדם עצמו, וכשמגיע הזמן מתקיים "וַיִמָצֵא כתוב". ושנזכה למלאותו בכתיבה המלאה בקורח רוח.



תזכורת לימות השנה: רבי אליעזר פאפו זי"ע בספרו "פלא יועץ": "קבלה מאנשי שם הקדושים, שמי שיש לו איזה דוחק השעה או צער או שהוא מהלך בדרך או עובר בים או בנהרות, יקרא כל התהלים בכל יום בלי הפסק בכוונה והכנעה ויראה נפלאות, וזה בדוק ומנוסה". *וידוע מצדיקים שלומר 15 שיר המעלות בכוונה זה תפסת מועט תפסת, וזה גם טוב. ועוד תובנה: אדם שהגיע לחנות ליקנות סנדוויץ', שאל אותו המוכר "לשׂים את זה"?, ענה הקונה "כן", וכך השאלה והתשובה חזרו על עצמם כמה פעמים, בסיום המילוי הקונה לקח שילם והלך, אחד שראה זאת מהצד הלך מישם להתפלל מנחה, והנה הוא עובר ליד בית הכנסת והוא שומע את החזן אומר שים שלום טובה וברכה וכו', חשב לעצמו, מעניין, הקונה שילם על כל מה שֶׁשָׂמוּ לו בסנדוויץ', ואילו אנו, מה אנו משלמים על מה שמבקשים בברכת "שׂים שלום טובה וברכה" וכו'? ומקבלים חינם.

רבי פנחס מקוריץ זי"ע בספרו "מדרש פנחס" (אות כח): "על כמה דברים שצריכים לאדם, כמו פרנסה וכדומה, או על כמה הרפתקאות, ציוה הרה"ק מקאריץ זי"ע לומר כל התהלים מרישא לסיפא בלי שום הפסק, אפילו שלא לומר ה"יהי רצון" בין ספר לספר, רק לאחר גמר התהלים".



רבי זושא מאניפולי זי"ע (כמובא בספר "תשואת חן" פרשת ויגש) וכן רבי מיכל מזלוטשוב זי"ע (כמובא בספר "רשפי אש" אות קס"א ובספר "מים רבים") ששניהם אמרו: "שעל ידי אמירת תהלים ללא הפסק אפשר להכרית את כל המקטרגים, ופירשו בזה את הפסוק בתהלים (קו, ב): "מי ימלל גבורות ד' ישמיע כל תהלתו". מי ימלל - מלשון מוללין מלילות, (ביצה יב), מי יכול למלל ולפרר הגבורות, ישמיע כל תהלתו, שיאמר כל ספר תהלים בבת אחת". (וכן הביא ג"כ סגולה זו הגה"ק רבי צבי אלימלך מדינוב זצ"ל בספרו אגרא דפרקא אות שמ"ח בשם "קיבלתי").



המקובל הגה"ק בעל "עמק המלך" זי"ע, כתב: "שאמירת התהלים בכוונה מהוה הצלה ופדיון מכל הצרות והפורענות, יתכן אם כן דמטעם זה חיבר דוד המלך ע"ה ק"ן מזמורים כמספר "פדיון" לרמז דעל ידי לימוד מזמורים הללו בכוונה יפדה את עצמו מכל מיני פורעניות".



לקראת שבת "בראשית": בזֶמֶר "מה ידידות", כתוב "בכן נרוץ לקראתך", "בכן=72", כלומר שב3 הימים שהם רביעי חמישי שישי שהם ההכנה לשבת, ב-72 שעות שלהם נרוץ לקראתך - לקראת שבת. [על-פי הזמירות בליל שבת בעדוֹת אשכנז]. Dאוספים זכויות והכנה לשבת לקבלה מוקדם זו זכות גדולה.

אדם שהצליח בשלום ביתו נישאל על הצלחתו וענה: "אני מכווין בתפילה בברכת השנים, וברך נשותינו כנשים הטובות לברכה".



וישׂא יעקב רגליו וילך ארצה בני קדם, יעקב הוליך את רגליו ולא רגליו הוליכו אותו, שהוא היה שליט על הליכותיו, וממילא וילך ארצה, שהוא הרגיש יציב על הארץ, ואז התוצאה בני קדם, שתמיד הוא התקדם למטרה.



ברכנו אבינו כולנו כאחד, כאח"ד כאילו אין חילוקי דעות.

כל ההישגים הגדולים [לפעמים] דורשים זמן.

באותה נשימה שבה אתה דואג אפשר גם להתפלל.

אין אדם שטוב לו בהכל - יש אדם שרואה את הטוב בהכל.

איזהו עשיר השמח בחלקו, בחלק"ו במצבי חֹם לח קר ויבש.


תודה לכל מאות הצופים והמגיבים
חורף בריא לכולם
 

מבט חכ"ם

משתמש צעיר
התבקשתי להיות כתובת לפירסום על הסגולה שנכתבה בליקוטים לחגים בעניין אמירת הפטרת חנה אחרי הדלקת נרות לכבוד שבת וחג
שכנים באותו בניין שממתינים כ15 שנים והתחילו את הסגולה מיד בערב שבת פרשת ניצבים-וילך
וכבר אמרו אותה 5 פעמים, שבת ניצבים וילך - ליל א ר"ה - ליל ב ר"ה - שבת תשובה - ערב יו"כ, ובחסדי ה' היום [ג] ואתמול [ב] קיבלו תוצאות חיוביות.
בנוסף אליהם התבקשתי ע"י עוד יותר מ20 משפחות לשתף בתוצאות חיוביות
ובעזהי"ת אצל כולם בשמחות בקלות

_________________________________________
תוספת לליקוט המבורך והמפורט

מיום חמישי טו תשרי ועד יום חמישי כב תשרי יאמרו בתפילה יעלה ויבוא
תפילה קטנה עם המון בקשות

יעלה ויבוא ויגיע ויראה וירצה וישמע ויפקד ויזכר, יחד 7 בקשות, והם כפול 6 שהם זכרוננו פקדוננו וזכרון אבותינו וזכרון משיח וזכרון ירושלים וזכרון כל עמך בית ישראל, והתוצאה 42 והם כפול 7 לפליטה לטובה לחן ולחסד לרחמים לחיים טובים ולשלום, יחד 294, ועוד זכרֵנו פקדֵנו הושִעֵנו, ועוד חוס וחנֵנו ורחם עלינו והושיעינו ס"ה 301 בקשות בתפילה אחת
 

מוטי דבש

משתמש צעיר
זכור לי [ולא זוכר איפה ראיתי/קראתי] שיש יותר מ301 בקשות
ורק לתשו"ל אפשר לבקש אותם לפחות 6 פעמים ביום בחוה"מ [לא כולל שישי] ויחד זה 24 פעמים רק בחוה"מ.
וכמובן לענות לחזן "אמן" עם כוונה
 

מוטי דבש

משתמש צעיר
ס"ה 301 בקשות בתפילה אחת
זכור לי [ולא זוכר איפה ראיתי/קראתי] שיש יותר מ301 בקשות
ורק לתשו"ל אפשר לבקש אותם לפחות 6 פעמים ביום בחוה"מ [לא כולל שישי] ויחד זה 24 פעמים רק בחוה"מ.
וכמובן לענות לחזן "אמן" עם כוונה
 

אולי מעניין אותך גם...

אשכולות דומים

ה"לב שמחה" מגור זי"ע "אמר בשם החוזה מלובלין" זי"ע שבשבת זו שקוראים הנני נותן לו את בריתי שלום אפשר לאחוז בקדושה ויכול לבוא לידי תיקון בשלֵמות".

המילה פִינחס עם המילה חן בגימטריא אהרֹן. רמז שפנחס יהיה הנכד של אהרֹן. והמעשה שעשה ימצא חן בעיני הקב"ה.

פרשת פנחס ובין המצרים, פרשת פנחס, שבה נמצאים כל מועדי השנה ויש בה את פרשיות הקרבנות, תמידים ומוספים, חלה על פי רוב בימי בין המצרים, אומר ה"שפת אמת", שיש בזה רמז לעורר לבית ישראל שישתוקקו לבנין המקדש במהרה בימינו, והקריאה בשבת בתורה בפרשת הקרבנות, חשובה לפני הקב"ה כאילו הקרבנו ממש.

ה"בני יששכר" אומר, כיון ששלושת השבועות הם ימי אבל ועצבות, ויש חשש שמא מרוב צער ישתקעו בעצבות, לכן קוראים פרשת פנחס שהיא פרשת החגים והמועדים שיש בה רוח של שמחה, ותשרה שמחה ותקווה בלבבות. ויש אומרים, כשתהיה הגאולה השלימה, יהפכו ימי האבל לששון, וכמו שכתוב [ירמיה ל"א - י"ג] "והפכתי אבלם לששון". וא"כ, שבעה עשר בתמוז יהיה יו"ט ראשון ותשעה באב יום אחרון של חג, ובין המצרים יהיה חול המועד, לכן קוראים פרשת המועדות בבין המצרים.

בספר "אוהב ישראל" להרה"ק מאפטא, כתוב, כ"א הימים בין שבעה עשר בתמוז לתשעה באב הם המקור והשורש לכל המועדות של השנה שהם בכללן גם כן כ"א יום - שבת, ראש חודש, ז' ימי הפסח, חג השבועות, יומיים ראש השנה, יום הכיפורים, שמונת ימי חג הסוכות, וסימנך [תהילים ע"ג - א'] "אך טוב לישראל". ואי"ה, כשנזכה לגאולה השלימה, אז יתגלה רב טוב הצפון, כי אז נהיה ראויים לברכות וישועות טובות מצד הדין.

יש לזכור שהכינוי הוא "בין המצרים" ולא חלילה "תוך המיצרים"

"איש על העדה", בספר "דגל מחנה אפרים" כותב: ולא כמו שאמרו בימי שמואל "תנה לנו מלך", היינו שהמלך יהיה בידם, אלא "איש על העדה", שהוא למעלה ממנה ומשפיע עליה, ולא שיהיה מושפע ממנה.

שמור פיו ולשונו - 2 חברים שוחחו ביניהם, ואחד מהם רצה להמשיך בשיחה על גדול בישראל, הקדימו השומע ואמר "מה שאתה אוכל ביום - הוא אוכל בשבוע, ומה שאתה לומד בשבוע - הוא לומד ביום - עכשיו תמשיך.....

מוצ'"ש כב תמוז
ה"בית אהרון" מקרלין זי"ע
: יום כ"ב תמוז הוא יום חשוב במעלתו, והוא יוצא באותו יום שחל לפניו ל"ג בעומר, ואינו נחשב מהכ"א ימים של "בין המצרים", (כי הרי בחישוב כל הימים יוצא 22 ימים) ואם היה אפשר היה מתיר בו נישואין.

מתוך תפילת רבי מאיר מאפטא זי"ע שיומא דהילולא ב-כ"ה תמוז: "ריבון העולמים ידעתי, כי הינני בידך לבד כחומר ביד היוצר, ואם גם אתאמץ בעצות ותחבולות וכל יושבי תבל יעמדי לימיני להושיעני ולסמוך נפשי, מבלעדי עוזך ועזרתך אין עזרה וישועה".

ימי הילולא:
רבי משה
בן רבי יעקב קוֹרְדוֹבֵירוֹ זי"ע - כ"ג תמוז
- מחבר פרדס רימונים, תומר דבורה, אור יקר ועוד. ה"דברי חיים מצאנז זי"ע אמר: שהלומד בספר "תומר דבורה" ינצל מהמחלה הנוראה.

רבי מאיר בן רבי שמואל מאפטא זי"ע - כ"ה תמוז

יוסף הצדיק
בן יעקב אבינו זי"ע - לאחת השיטות - כ"ז תמוז

רבי אלעזר
בן רבי מאיר אבוחצירא זי"ע מבאר שבע - כ"ז תמוז

רבי שלמה
בן רבי יוסף זי"ע גַאְנְצְפְרִיד מחבר "קיצור שולחן ערוך"- כ"ח תמוז

רבי יוסף שלום
בן רבי אברהם אלישיב זי"ע - כ"ח תמוז

רבי שלמה ירחי בן רבי יצחק זי"ע
- רש"י הקדוש זי"ע - כ"ט תמוז
[- אביו רבי יצחק היה ראשון שלמד חומש עם רש"י.]
לראש חודש:
ממעלות תפילת יעלה ויבוא: יעלה ויבוא ויגיע ויראה וירצה וישמע ויפקד ויזכר יחד 7 בקשות, והם כפול 6 שהם זכרוננו פקדוננו וזכרון אבותינו וזכרון משיח וזכרון ירושלים וזכרון כל עמך בית ישראל, והתוצאה 42 והם כפול 7 לפליטה לטובה לחן ולחסד לרחמים לחיים טובים ולשלום, יחד 294, ועוד זכרֵנו פקדֵנו הושִעֵנו ועוד חוס וחנֵנו ורחם עלינו והושעינו ס"ה 301 בקשות בתפילה אחת

[התנצלות שלא הספקתי לשלוח על בראשית. קיבלתי הרבה ביקוש באישי לזכור לשלוח ל-נח]

אלה תולדות נֹחַ נח איש צדיק וגו'. ביאר אחי בעל ה"זרע אברהם" שליט"א יש לומר בדרך צחות "נח" ראשי תיבות נ'אך ח'זערן נ'אך ח'זערן, מי שחוזר על לימודיו כל הזמן, הוא איש צדיק. בכאריה ישאג הוסיף מה דאיתא ב"בית אברהם" וב"לב שמחה" ש"אלה תולדות נח" רומז לתורה דהוא ראשי תיבות "תנא", ושפיר נרמז בהמשך "נח" שצריך הרבה לחזור על לימודו.

אלה תולדות נח נח בשם הרה"ק ר' שמחה בונם מפשיסחא זצ"ל אומרים שהכח של נח היה שכל פעם היה נח חדש עם התחדשות, וזהו אלה תולדות נח, שוב נח, נתחדש מחדש.

נח איש צדיק תמים היה בדורותיו. מובא בשובע שמחות לחיות בשני דורות ולהיות צדיק בשניהם, זהו באמת שבח גדול.

כתוב במסילת ישרים, שברגע שהאדם מתעלה, הוא מרומם את כל העולם איתו. וברגע שהוא מתדרדר, הוא מדרדר את כל העולם איתו. עפ"י הדברים האלה, מובן מה קרה בדור המבול: בדור המבול השחית כל בשר את דרכו על הארץ, אז זה השפיע על כל החיות, העופות והבהמות. Dואומר החיד"א [ואולי גם באבן שלמה] שאותם נשמות היו בדור המבול והשחיתו, יחזרו שוב בדור שלפני ביאת המשיח וישחיתו הרבה כדי לעכב עד שתהיה שוב תיבת נוח.

[והמבול היה מים על הארץ. מובא באהל אברהם כשהיה פעם עצירת גשמים, והגאון רבי אברהם אביש מפראנקפורט זי"ע היה בדרכו להתפלל על הגשמים, ויהי בלכתו בתוך קהל עם סגולה, פגע בדרך באיש אחד קל בדעתו בעניני יראה, קרא לו הגאון שיצטרף אל הקהל ויבוא להתפלל. התחמק הלה במענה, רבי, וכי מה יכולה תפילתי להועיל. אמר לו הגאון בהלצה, אנשים כאלו כבר הביאו מבול לעולם, לא רק גשמים.]

*בלי תפילה אין כלום, ועל כן יש להתפלל ובפרט על רוחניות וכמו שאמר הגאון ר' ישראל סלנטר זצ"ל ש"דבר זה בדוק ומנוסה, כי התפילה לסייעתא דשמיא ברוחניות תמיד נשמעת". תְּפִלָ"ה תרופת פלא לכל העניינים.

*הדבר שבשבילו ראוי וטוב להסתכל לאחור - הוא רק כדי לראות כמה התקדמת רחוק.

*האנשים המאושרים הם לא אלו המקבלים יותר אלא אלו הנותנים יותר.

*חכמת חיים, חכם=חיים.

[תודה רבה על כל הפידבקים על החגים שקיבלתי באישי]



'לכבוד נישמת רבי עובדיה בן רבי יעקב יוסף זי"ע - ג' חשון
-
*מרן עובדיה יִוסף ניפטר בגיל 93– זה רמוז בר"ת של שמו: חיים עובדיה יוסף בן ג'ורגיה=93 (השם "חיים" נוסף בתקוה לרפואתו).
יוסף הצדיק אומר לאחיו "... כי למחיה שלחני אִלֹקים" בראשית כה, ה למחיה=93, הגיל שבו ניפטר מרן. למחיה: נוטריקון ספריו של מרן - לִוְיַת חן, מאור ישראל, חזון עובדיה, יביע אומר, יִחוה דעת, הליכות עולם.


'לכבוד נישמת רבי ישראל בן רבי שלום שכנא זי"ע מרוז'ין - ג' חשון

'לכבוד נישמת רבי קלונימוס קלמיש הי"ד ב"ר אלימלך ז"ל מפיאסצנא - ד' חשון
- מחבר "חובת התלמידים הכשרת האברכים" ועוד


'ליכבוד נישמת רבי אלכסנדר זושא פרידמן הי"ד - מחבר מעיינה של תורה - ה' חשון

'ליכבוד נישמת רבי יהודה מאיר בן רבי יעקב שמשון שפירא מלובלין זי"ע - ז' חשון
- הקים את ישיבת חכמי לובלין
- זכה להכריז על יוזמה ותחילת הלימוד בדף היומי בתלמוד בבלי

[וזאת בהסכמת רבו מצ'ארטקוב לבקשת ה"אמרי אמת" מגור שההכרזה תוכרז ע"י אישיות רבנית.
וידוע שבהכרזה נאמר להתחיל ביום א של ראש השנה, ובאותו יום אחרי תפילת מנחה בגור אמר האמרי אמת "אני נכנס לילמוד את הדף היומי", וכל הציבור החלו לילמוד דף ב של ברכות, ואחרי תפילת ערבית של ליל ב אמר האמרי אמת בציבור דבר תורה מהדף הנ"ל.
וראיתי לאחרונה באיזשהו עלון שבבתי החסידים של גור בפולין -לפני ההכרזה- היתה הודעה מהאמרי אמת על שיעורי תורה ובה נכתב "וילמדו כולם באותו הזמן אותו הדף"]

'ליכבוד נישמת רבי יונה בן רבי אברהם מגירונדי זי"ע
- מחבר שערי תשובה ועוד - ח' חשון [-או ביום כ"ח]


'לכבוד נישמת רבי דון יצחק אברבנאל זי"ע - מחבר פירוש אברבנאל עה"ת - ח' חשון

ח' חשון יא"צ של אחד מראשוני עסקני אגו"י ר' יעקב רוזנהיים ז"ל

0 תגובות
קיבלתי לפרסם

"ויהי העם כמאוננים" רבי יצחק מאיר אלתר זי"ע, בנו של ה"אמרי אמת" זי"ע ונכדו של ה"שפת אמת" זי"ע היה חריף מוח, נפטר צעיר לימים. שאל, מה התלוננו בני ישראל "זכרנו את הדגה... את הקישואים ואת האבטיחים..." הרי במן אפשר היה לחשוב ולעשות ממנו כל מאכל?! אלא יותר קל להתלונן, מאשר להפעיל את הראש!

"א-ל נא רפא נא לה", בספר דגל מחנה אפרים שואל, מדוע משה רבנו לא הזכיר את מרים ואמה יוכבד? ומתרץ, לא צריך להזכיר את שם החולה כשעומדים לפניו, ורמז יש כאן לשמותיהן, שהרי "רפא נא" בגימטריה שלוש מאות שלושים ושתיים שזוהי גם הגימטריה של מרים יוכבד.

אספה לי 70 איש, נתן פתקים ובהם כתוב זקן, וישארו שני אנשים במחנה, ויתנבאו ולא יספו, ולמה התנבאו במקום, כי לא התלוננו, ולכן בגלל הויתור זכו להתנבאות מיד ולא היה להם צורך להגיע מיוחד לאוהל מועד בשביל נבואה, כוחו של ויתור ללא תלונות - אלא לקבל מאת ה' באהבה.[ראיתי בעלון וכתוב שם שלא זוכר מה המקור]

שמעו נא דְבָרֵי, ואם לא היה אומר נא - לא היו דבריו נשמעים, ו"נא" לשון בקשה, גם בביקורת צודקת - בניחותא ובעדינות.

כתב בספר הקדוש בעל ה'חובת הלבבות' (שער הכניעה' ז) כי כאשר יגיע אדם לעולם העליון יתפלא הוא לראות מאות ואלפי עוונות שאינם שלו, ומדוע? מפני שהם כל העוונות של האנשים אשר דיבר עליהם לשון הרע, אשר העבירו לו בגלל שדיבר עליהם, ולהיפך, שיקבל שכר רב של אנשים אחרים שדיברו עליו. ובעניין לשון הרע: שמירת הלשון: ביקר אחד מגדולי ראשי הישיבות אצל רבי מאיר אבוחצירא זי"ע בירושלים ובקש עצה לתלמידיו, כיצד להתעלות ביראת שמים. השיב רבי מאיר: "העצה הבדוקה היא, שמירת העינים והלשון, מי שמצליח בעבודה זו, יגיע למדרגות נפלאות". ועוד: יהודי שהיה מאוד חולה ובניו היו מגיעים הרבה אל ה"בית ישראל" מגור זי"ע, נכנסו בניו אל ה"בית ישראל" כדי לבקש על אביהם לרפואה, הגיב ה"בית ישראל": "מי ששומר על העיניים והפה יכול לעשות לבד כאלו מופתים", והאדמו"ר רבי יעקב מפְּשֶׁעְוֳורְסְק זי"ע שמע הסיפור הזה והגיב: "האדמו"ר מגור גילה את כל הסוד - מי ששומר על עיניו ועל פיו יכול לעשות לבד מופתים". ועוד בעניין זה: בחור שאינו חסידי נכנס אל כ"ק האדמור מגור שליט'א בהיותו בבני ברק ושיתפו בצרות הפוקדות את משפחתו וגם הוא עצמו מתעכב בשידוך זמן רב, הגיב האדמור "כשמדברים רע הרע נידבק במי שמדבר רע", הבחור נבהל ובירר מה זו התשובה הזו, ונודע שבביתו דיברו הרבה לשון הרע, כמובן חיזק את המשפחה בזהירות בשמירת הלשון והישועות יחד עם השידוך מיהרו לבוא.

חינוך - "והיית לנו לעיניים": ההורים בבית בהתנהגותם הם לעיניים -דוגמא אישית- לילדים, הן לטוב והן להיפך, וכל מעשה טוב שלומדים מהם הוא נחשב לקידוש ה'.
  • תודה
Reactions: יאסעלעS1 //
1 תגובות
אומרים כל יום בתפילת שחרית וכן בתהלים במזמור קמ"ו: "עושה משפט לעשוקים, נותן לחם לרעבים, ה' מתיר אסורים, ה' פוקח עִוְרִים, ה' זוקף כפופים, ה' אוהב צדיקים", ונשאלת שאלה: האם חלילה הצדיקים כאן זה דבר לא טוב וזה חלילה חיסרון כמו העִיוֵר והשאר, אלא התשובה: ה' אוהב את הצדיקים שעוזרים לכל אלו!!!.

ויצו גם גם גם, רמז ל3 גואלים, גואל משה, גואל מרדכי, גואל משיח.

אמר הרה"ק ר' נפתלי מרופשיץ זי"ע "וישלח" וי שלח, כלומר יעקב שלח ממנו את ה"וי", גירש את העצבות ממנו.

וילן שם בלילה [ההוא] ס"ת המן, רמז לבלילה ההוא נדדה שנת המלך. ועוד: [מפיוטי ההגדה] וַיָשַׁר ישראל למלאך ויוכל לו לילה - גם היה בליל ט"ו ניסן.

ישרא"ל - ראוי יעקב לשאת שתי אחיות.

וישלח, כך צריך להרגיש כל אחד כל יום, הוא שולח בסופו של יום שליחים מכל מה שעשה, רק השינוי הוא ביעד, האם זה מיועד לאדוני - כלפי שמיא, או חלילה לעשיו - ולהתעורר בתשובה. וחיזוק לדבר: ירא אנֹכי=העבֵירה, לתשו"ל.

תפילה עושה מחצה: "ויחץ את העם... והיה המחנה הנשאר לפליטה" - משום שהכין עצמו לתפילה, ותפילה עושה מחצה לכן חצה את המחנות כדי שלפחות מחנה אחת יהא נשאר. (חתם סופר)

"ולא למדתי ממעשיו הרעים", ולא, מה לא לעשות, זאת למדתי ממעשיו הרעים, ואותם חלילה לא אעשה.

"כי במקלי עברתי את הירדן הזה", "מעולם קיוינו לך" ר"ת מקל, יעקב אבינו מלמד אותנו שכל מכה כביכול ממקלו של הקב"ה - היא צריכה לעורר אותנו מיצד אחד על עצמינו ולחזק אותנו מיצד אחר שהקב"ה הוא המקל וכולם שליחים שלו, קוה אל ה'... וקוה אל ה'. ועוד: זהירות רבה: כי במקלי עברתי את הירדן, הירדן פעיל כל הזמן ועם לא נשמרים - חלילה נסחפים, ולכן מי שמֵקֵל במקום שלא טוב להקֵל - יכול חלילה להיסחף כלפי מטה, ולכן מלמדינו יעקב אבינו שהיות ואני זוכר מי הוא ה"מַקֵל", לכן "עתה הייתי לשני מחנות", עברתי את המקלות שהם הנסיונות, והניסיון מרומם את המתנסה כשעוברו באמונה, והשכר הוא, ועתה הייתי לשני מחנות - השכר בהתאם.

אבא לילד שקיבל את המחלה הגיע להתברך אצל אחד מגדולי ישראל ונענה "תעבור להתפלל במקום אחר ששם לא מדברים בתפילה, והסביר הרבי לחסיד, הרי לא מצינו בשום מקום בשולחן ערוך את הלשון גוערים בו רק על דיבור בתפילה. והסיבה כי המדברים מונעים את תפילות כל הציבור מלעלות, נמצא שהוא מזיק את הרבים וגוזל מהם כל מיני השפעות טובות". "לכן" אמר לו הרבי "ידידך המתפלל בביהכ"נ שאין נזהרין משיחת חולין - בתפילה, איך הוא רוצה לזכות לישועה הרי בביהמ"ד שמשוחחים בעת התפילה אי אפשר להיוושע! אין לו ברירה אלא לעבור לביהמ"ד אחר שם אין משוחחים. כמובן שאבי הילד ששמע זאת מיד עבר לבהכנ"ס אחר שנזהרים בקדושת בית הכנסת. והפלא לא אחר להגיע.

מוצאי שבת – מלוה מלכה: [במוצאי יו"כ יוצאת בת קול.] ואולי כמו במוצאי יו"כ כך גם במוצש"ק, שאם על עבודה זרה נמחל למי ששומר שבת כהלכתה, א"כ בוודאי גם שאר העוונות נמחלים. וכתוב ברבוה"ק על שבת שלא לבקש צרכים גשמיים, אבל במוצש"ק אפשר לבקש, וכתוב במדרש בסוף פרשת בשלח: מי ששומר שבת כהלכתה גוזר גזירה והקב"ה מקיימה. במוצש"ק זמן טוב לבקש.

כוחה של תפילה וסבלנות,
בעקבות נושא הסגולות, בחור שהגיע לגיל מסוים שבו החליט להתחיל בסגולות ה-40 יום, 40 ימים עברו אבל אין תוצאות, המתין כחודש, סגולה נוספת שניה של 40 ימים נוספים וגם הם עברו וללא תוצאות, המתין כחודש ושוב סגולה נוספת שלישית של 40 ימים נוספים ואין תוצאות, המתין כחודש וסגולה נוספת רביעית של 40 ימים עם תנאי שאם הפעם זה לא יצליח חלילה הוא לא מנסה שוב, והנה בסיומה ביום ה40 חגג במזל טוב את שמחתו, והנה באמצע החגיגה קם אבי הכלה והודה להקב"ה על 3 אחיות של הכלה שהתארסו בתוך מחצית השנה האחרונה, התעניין הבחור על התאריך בו היתה החגיגה עם הבת הראשונה, והנה זהו התאריך בו הסתיימו ה40 ימים הראשונים..., הבין הבחור שבשביל להגיע לשמחתו האישית היה צורך בתפילותיו בכל פעם מחדש בשביל לקדם 3 שידוכים, ולמסקנא כוח התפילה והסבלנות תמיד מחזקים את האמונה הדרושה בכל מקום ובכל דבר ובכל מצב. רמז לחנוכה: וישל"ח להכין שמן ופתילות ח' ימים.

ויצא - וישלח: לפני שחלילה מוציאים תלמיד/ה ממוסד, עדיף לעשות וישלח ולהיות שליח טוב לקבל עצה נוספת [דעת תורה] על-מנת להציל נפש.

פיתגם עממי: "עם עוּבדוֹת לא מתווכחים", וכששומעים למנהיגי הדור - מצליחים ומרוִיחים:
עברתי תקופה ארוכה עם לא מעט קשיים, והנה אחד מידידֵי הראה לי גיליון מלא ב"אמונה וביטחון ב-ה' ואמונת חכמים" והציע לי דרך הקריאה לעבור בפלאפון למס' כשר ולעזוב את המכשירים הלא טובים כולל המכשיר החכם... שהיה ברשותי, וכמובן שהשיחה היתה ברוח טובה ובמאור פנים ודברי חכמים בנחת ואז הם נשמעים, עברתי בעזרת ידידי למס' כשר, העברה היתה ביום כ"ג תשרי, והיום ט"ו חשון אני כבר אחרי סידור של רוב הקשיים ואני מרגיש יותר נוח ויותר רגוע ויותר מיושב בסדר היום. אשריכם המעבירים מסרים בשפה ברורה ונעימה.

במדרש "שוחר טוב על תהילים": אחרי שקמו מהשבעה נכנס יעקב למערה ועשיו אחריו ויהודה אחריהם, כי יהודה חשש שעשיו הולך להרוג את יעקב, וברגע שראה יהודה שעשיו ניסה להורגו - מיד עצר אותו יהודה [במצוות הבן בכיבוד אב] ומנע את הדבר.

למה מאחלים או מברכים ב"נחת יהודית" [או באידיש "יודִישֶׁע נחת"], כי אצל עשיו כתוב "אלוף נחת" שחלילה לא תהיה כזו נחת אלא רק בחינוך יהדות, ע"פ תורה והלכה ומידות טובות.

"ורווח תשימו בין עדר ובין עדר" שביקש יעקב אבינו שהצרות שבאים יהיו עם רווחים ביניהם אבל אם לא יהיה רווח יצטרך להתקיים רווח והצלה יעמוד. גם בתקופה זו...

ארץ ישראל נקראה ישראל ע"ש האבות, ישרא"ל י'צחק יעקב, ש'רה, ר'בקה רחל, א'ברהם, ל'אה.

"מי אלה לך", עשו ראה את הדרך-ארץ וההליכה בכבוד של השבטים לצד יעקב אביהם, ועל כך שאל מי אלה, מי אלה המכבדים אותך, וענה יעקב, "הילדים אשר חנן אלוקים את עבדך", חנ"ן חלה נידה נר, שהאימהות קיימו את כל השלוש דברים.



[השלמה לפרשת ויצא:] ויָשָב לבן למקומו:, ובפרשתינו [וישלח] ויָשָב עשו לדרכו, שלמרות שראה מלאכים וראה את יעקב עם קיום הברכות והודה עליהם, לא השפיעו עליו, אלא חזר לדרכו, כלומר אפשר לראות ולשמוע ולהרגיש אבל כוח הבחירה עדיין נשאר ועלינו לנצל זאת לטובה.

התבקשתי לפרסם כל כמה שבועות
בקשה לפרסם: בימים אלו שיש [באולמות] הרבה שמחות כ"י, ראוי מאוד ליזהר!. מובא בספר "אמרי פנחס" מרבי פינחס מקוריץ זי"ע: "כלי שמשתמשים בו למים אחרונים, אסור להשתמש בו לאכילה או שתיה, וגם אם רוחצים אותו טוב - לא כדאי ולא טוב להשתמש בו למשהו אחר מלבד למים אחרונים", ואמר על כך האדמו"ר מרוזין זי"ע: (יום הזיכרון ג' חשון) "שהרבה דברים לא טובים... מגיעים מכך", [ואין צורך לפרט מה הם הדברים...]. לתשו"ל!, ורק לדוגמא: בהרבה אולמות צלחות הזכוכית המשמשות לקומפוט או לגלידה כלומר שמוגשות עם המנה האחרונה הם בדרך כלל משמשות גם למים אחרונים, [תלוי בכמה השתמשו למנה אחרונה,] וצריך זהירות יתירה בכך!. וראוי לעורר על כך בכל מקום.



'לכבוד נישמת האמורא רבינא בן רב הונא זי"ע - י"ג כסלו

'לכבוד נישמת רבי ישראל
ב"ר שמואל אליהו זי"ע - ה"דברי ישראל" ממוֹדְזִ'יץ - י"ג כסלו

'לכבוד נישמת רבי ישראל
ב"ר דוד משה מצ'וֹרְטְקוֹב זי"ע - י"ג כסלו

'לכבוד נישמת ראובן
בן יעקב אבינו זי"ע - י"ד כסלו

'לכבוד נישמת רבי מנחם נחום משְׁטֶעְפֶעְנֶעְשְׁט
ב"ר ישראל מרוזין זי"ע - י"ד כסלו

'לכבוד נישמת רבי נתן
ב"ר עמרם גשטטנר זי"ע בעל "להורות נתן" - י"ד כסלו

'לכבוד נישמת רבי שאול ידידיה אלעזר
ב"ר ישראל ממודזיץ' זי"ע בעל אמרי שאול - ט"ז כסלו

'לכבוד נישמת רבי יוסף יוזל
ב"ר שלמה זלמן הורביץ ז"ע - הסבא מנובהרדוק - י"ז כסלו


'לכבוד נישמת רבי ברוך ממעזבוז
ב"ר יחיאל מיכל זי"ע [נכד הבעש"ט] - י"ח כסלו

'לכבוד נישמת רבי דוב בער
ב"ר אברהם זי"ע המגיד ממעזריטש - י"ט כסלו



עקב תקלה נישלח באיחור
ממקורות חסידיים ואחרים "להשקיע היטב בתפילה בימים האלו -עשי"ת המתחילים מראש השנה- כי הם ימים טובים לקבלת התפילות של יחידים".


הרב מיכאל לסרי הי"ו בשם החתם סופר זי"ע: בבחירת ארבעת המינים ובבניית הסוכה, בכל פרט בהם מקבלים שכר, בכל בדיקה בלולב אתרוג הדס וערבה, בכל פסיעה למו"צ לשאול על הכשרות, בכל עליה בסולם, בכל חיבור דפנות, בהנחת הסכך וקשירתו וכו', ואלו מונעים מהאדם הרבה לא טוב בימות השנה.



[בעשי"ת ו]בערב יום כיפור נוהגים לעשות כפרות, לוקחים ביד ומסובבים מעל לראש או מעל לראשים, אומרים את הנוסח ואח"כ מורידים, ובאותו רעיון של רעשן שמחזיקים למטה ומסובבים למעלה והסביבון שמזיקים למעלה ומסובבים למטה, כן גם כאן יותר במציאות על האדם, שהוא בכפרות מחזיק ומסובב ביחד ויותר קרוב לרעשן בפורים שבשביל לסובב עוד ועוד ומחזיק כל זמן הסיבוב, לרמז שגם את הפעולה עצמה צריך להמשיך ולעשותה כל הזמן, לעורר למעלה מלמטה, ולהמשיך לעורר כל הזמן.

בערב יום כיפור בתפילת שחרית לא אומרים "מזמור לתודה". Dובשנה זו שיום כיפור חל בשבת אומרים "אבינו מלכינו" בתפילת שחרית בערב יו"כ. קש"ע סימן קלא סעיף ב. [כי בשבת לא אומרים "אבינו מלכינו" עד לתפילת "נעילה" שבה אומרים]

רצוי במוצאי החג לומר קידוש לבנה עם נעליים רגילות [לא של יו"כ]

בערב יו"כ מרבים בצדקה, כתוב "ואין נסתר מחמתו", ו-אי"ן נפשות אביונים יושיע, מי שמושיע אביון בנתינת הצדקה, הוא נסתר מחמתו של ה', והצדקה מגינה עליו. ועוד: בשלושה מועדים בשנה נוהגים צדקה, פורים - מתנות לאביונים, כיפור - דמי כפרות בערב היום, פסח - קמחא דפיסחא, והסימן הוא רח"ם שהם ס"ת כיפור, פסח פורים

אמר אחד מהמנהיגים, אחת הסיבות שמצוה לאכול בערב יום כיפור, כדי שהאדם יהיה מיושב ויהיה לו יותר קל למחול ולסלוח.

👈הלובשים בגדי שבת במהלך ערב השבת החג יזכרו לבדוק הכיסים ממוקצה.(הרבה שׂמים מטבעות לצדקה בכיסים בערב יום כיפור)

*בשבת שחל בה חג נוהגים לומר בקבלת שבת בבואי בשלום "בשמחה".


*השנה יום כיפור הנקרא "שבת שבתון" הוא ביום "שבת קודש", והעת רצון מכופלת, ובהרבה מחזורים לא נכתב "ואני תפילתי" במנחה, וכל השבת היא עת רצון. וידוע מה שאומרים בתפילת ערבית של ליל שבת "כי בֵרַכְתּוֹ מכל הימים וקידשתו מכל הזמנים", ואחד ההסברים שכשחל יום טוב בשבת - השבת יותר גְבוֹהָ ויותר מבורכת ויותר מקודשת מהחג.

*המתעטף בטלית אחרי השקיעה אינו מברך, כי בשקיעה הקב"ה עוטף את עם ישראל, כמו אבא שמרכיב את בנו על כתיפו, ולכן כבר עטופים בטלית של השי"ת ולא מברכים.
לכווין טוב בבירכת "שהחיינו" גם על האדם עצמו שנעשה חדש ונקי בין אדם למקום.

בזוהר הק' שהתפילה מתקבלת בשבת כמו בעשרת ימי תשובה, אמר רבי שלמה מזוועהיל זי"ע למשמשו ש"כל פרק תהילים בשבת הוא כמו 500 פרקי תהילים בימי השבוע", [(למי שמספיק ביו"כ,) וכן "כל דף גמרא בשבת הוא כמו 500 דפים בימי השבוע", וכך כתוב גם בספר ה"בן איש חי" זי"ע.]

השר שלום מבעלז זי"ע היה יושב בחדרו ונושם נשימות עמוקות, וכשהמשמש דרש בשלומו הגיב הרבי "אני נושם טוב את האוויר של היום שיחדור היטב".

על פי החתם סופר זי"ע נשמות הנפטרים "המוגדרות ספרי מתים" מגיעות לתפילה בר"ה ויו"כ יחד עם יוצאי חלציהם שעדיין חיים.

ביום כיפור אין רשות להשׂטין,
ולמה, כי השטן לא ידע על החשבון של יום ארוך בימים א' ב' בתשרי שהרי השקיעה של א' תשרי היתה בב' תשרי, ולפי החשבון שלו הוא מגיע ביום י"א תשרי ואומרים לו שיו"כ היה אתמול.

החתם סופר זי"ע כותב: ביום כיפור הסיבה לתענית היא לא עינוי הגוף אלא שכל יהודי נהיה במדרגת משה רבינו שהיה בשמים ולא אכל ולא שתה.

בזוהר שאומרים לפני התקיעות, חודש תשרי הוא חתונה של כנסת ישראל עם הקב"ה, [ומובא גם בשפת אמת] שבר"ה הוא אירושים, הימים בין ר"ה ליום כיפור שבעה נקיים, יו"כ הוא החופה, וסוכות בסוכה הוא חדר היחוד ביתו של הקב"ה, ושמחת תורה זה בבית החתן והכלה שהם קוב"ה אורייתא וישראל חד.

ביום כיפור אומרים רק "כתר", ומבקשים "ממקומו הוא יפן ברחמיו", כי ביום כיפור כסא הכבוד נמצא אצל עם ישראל והמלאכים לא יודעים איפה הוא ולכן הם שואלים ביום כיפור "אַיֵה מקום כבודו".


*בדרשת הכנה לראש השנה [נכון גם ליום כיפור]
רבי אליהו לוּפְּיֳיאְן ז"ל זי"ע שבעל ה"שפת אמת זי"ע אמר עליו שהיה לו גילוי אליהו
אמר בּנוֹ רבי לייב לופייאן שיש לאביו רבי אליהו בקבלה:
"שהנשים והבנות הנמצאות בימים נוראים בבית ומטפלות בילדים,
הם אינם זקוקות לכל התפילות והמצב שיש בבית הכנסת כדי שיעלו תפילותיהם למעלה,
כי יש צינור מיוחד להעלות את התפילות שלהם עד לכסא הכבוד,
ובכמה תיבות ומילים שיש להם אפשרות להתפלל
הם מתקרבות לכסא הכבוד ככל הקהל הקדוש העומד שעות ארוכות בתפילה"​


פורים כפורים, ואחד ההסברים מרבי ברוך מקוסוב זי"ע שכמו שצריכים לרצות אדם שלא יהא בביתו לבדו ביום הפורים ושיהיו שם אנשים ושיהיה עסוק, כן עלינו להעסיק את הקב"ה בעשי"ת וביום הכיפורים בעשיית מעשים טובים. ובוודאי בתפילה תורה ותשובה.

הזמנים שכל עם ישראל מאוחדים ללא שום שינוי הם ר"ה ויו"כ, כי לעולם נוהגים 2 ימים בר"ה ויום אחד ביו"כ, ואכן בתפילות בר"ה ויו"כ אומרים את העיקר שיעזור לעתיד "ויעשו כולם אגודה אחת
כדי להגיע ולקיים לעשות רצונך בלבב שלם".

באר הפרשה[הכנה לר"ה תשפא]: סגולה מכ"ק אדמו"ר ה"פני מנחם" מגור זי"ע, בראש השנה ויום כיפור כשאומרים כמה יעברון, לכוון טוב "כמה יעברון" בניקוד יַעַבְּרוּן. וזה בדוק.
[ומי שלא זכר ולא כיוון, כתוב בקיצור שולחן ערוך בדיני הדלקת נרות שבת לומר אחרי ההדלקה מפטיר של יום ראשון של ראש השנה, ולומר עד אחרי הישועה. וזה בדוק]

לפני מי אתם מטהרים, ומי מטהר אתכם, ידוע בחז"ל שאם עם ישראל היו נשארים במצרים עוד רגע אחד לא היה אפשרי לגאלם, וההסבר הוא שעם ישראל היו מתקשים מעצמם לצאת, ולכן הם יצאו בשער ה49, וזהו ההסבר לפני מי=50 אתם מטהרים - שטיהרו אתכם ממצרים בשער ה49, אבל אם מי=50 אז מי מטהר אתכם, כי חלילה כלפי מעלה לא היה קל ליוצאים לצאת. ועוד: לפני מי אתם מטהרים, הם ה"מי" ימים מ-א' אלול ועד ל-כ"א תשרי, ו-"מי" שהוא יום נ' הושענא רבא הוא מטהר אתכם עם פיתקא טובה.

יש 10 חלקים בתשובה, וכותב האלשי"ך זי"ע ש-9 חלקים הקב"ה עושה ואנו רק חלק 1, והראיה לדבריו, "כי ביום הזה יכפר עליכם לטהר אתכם מכל חטאתיכם" - הם 9 תיבות, ו"לפני ה'" - לפני ש-ה' עושה את חלקו - "תטהרו" - עם ישראל צריך לעשות את חלקו ולשוב תשובה ולהיות טהור.

"פורים כפורים",
יום הכיפורים כולו ל-ה', ויום הפורים כולו לכם. המחילה ביום הכפורים לנפש והמחילה ביום הפורים לגוף. סעודת יום הפורים מתחילה בעוד היום גדול ותפילת נעילה ביום הכפורים מתחילה בעוד היום גדול. ב"זאת" יבוא אהרון אל הקודש, זאת=צום קול ממון, ובפורים צום-צום תענית אסתר, קול-קריאת המגילה, ממון-מתנות לאביונים. מזל אדר דגים-ובערב יום כיפור אוכלים דגים. שנזכה למחילה סליחה כפרה נקיות ועין טובה.

כי ביום הזה יכפר ר"ת בכי"ה, מכל חטאתיכם לפני ה' תטהרו ר"ת חמלתי, רמז למה שכתוב "והנער נער בוכה ותחמול עליו". ועוד: כי ביום הזה יכפר עליכם לטהר אתכם, ידוע ההסבר, כי ביום הזה יכפר - ועליכם לטהר אתכם. ועוד: כי ביום הזה יכפר עד מכל חטאתיכם, שעד כאן הכל וודאי בידי שמים, אבל יותר טוב שלפני ה' תטהרו - שלפני שה' מטהר אותנו שאנחנו נשתדל לטהר עצמינו.

*"ועיניתם את נפשותיכם בתשעה לחודש", על כך אומרים חז"ל, כל האוכל ושותה בתשיעי, כאילו מתענה תשיעי ועשירי. שואל המגיד מדובנא, מדוע לא נאמר במפורש שבאותו היום יהיו אוכלים, לשם מה היה לה לתורה להשתמש בלשון סתום, בלשון "ועיניתם"? ומתרץ, אילו כתבה התורה ואמרה שמצוות עשה היא "ואכלתם", היו בני ישראל נתפסים לאכילה בבהילות כזו, שלאחר הסעודה לא היה עוד בכוחם ללכת לתפילת "כל נדרי".

"ועיניתם את נפשותיכם בתשעה לחודש", השל"ה הקדוש זי"ע במסכת יומא [סוד האכילה בערב יום כיפור] הביא מהזוהר הקדוש טעם נפלא: כתוב "ועיניתם את נפשותיכם", ובתיבת נפשותיכם מרומז שצריך לענות את שתי הנפשות באדם, נפש הגוף ונפש הנשמה, עינוי הגוף מקיימים ע"י הצום, ועינוי נפש הנשמה מקיימין על ידי שאוכלים בערב יום הכיפורים, כי עינוי הנפש הוא האכילה.

"בתשעה לחודש", הגמ' בברכות [ח':] אומרת, האוכל ושותה בתשיעי כאילו התענה תשיעי ועשירי, ולכאורה איך הדרש מוציא לגמרי מפשוטו של מקרא, שבפסוק כתוב שצריך להתענות ובאמת אוכלים?, בספר "שפתי גבריאל" כתב רמז נפלא טעמי המקרא על מילים אלו הם מהפך פשטא, כלומר, הפשט הוא להיפך, שאין להתענות אלא אדרבה, לאכול ולשתות.

ביום הכיפורים חייבים לצום בגזירת מלכו של עולם, בין אם רוצים ובין אם לא, מפני שהוא יום שמחה והשפע יורד לכל אדם.

*"ובבואה לפני המלך אמר עם הספר ישוב מחשבתו הרעה אשר חשב", מכאן עצה טובה להתגבר על מחשבות לא טובות בתפילה, להתפלל בתוך הסידור, ואז הריכוז יותר טוב. ובוודאי בימים אלו.

למה יום כיפור לא לפני ראש השנה ואז זה יעזור לכולם להיות נחתמים לשנה טובה, כי יום כיפור לא מספיק לבדו לעורר את האדם בתשובה בגלל חשיבותו של היום, ולכן חייבים את ראש השנה שבו יש שופר לעורר את האדם לתשובה, והוא עוזר לתשובה גם ליום כיפור.

*"כי בשמחה תצאו". ידוע שכשחל יו"ט בשבת הוא נותן את התפילות, ואם חל יום כיפור בשבת -כבשנה זו- הוא נותן את כל היום לתפילות על חשבון זמני הסעודות שאינם נאכלים עקב הצום שהוא שמחה.

"נאפד נקמה סתרו יושר"
, היו צדיקים שאמרו שכשיבואו לשמים לא יכנסו לגן עדן עד שיפעלו לגאולה, אבל בלמעשה הם הגיעו לעולם שכולו טוב ואנחנו עדיין כאן..., ואחד מהם הגיע אל בנו בחלום ואמר לו שעכשיו מבין הוא את הפסוק "דמינו אלוקים חסדיך בקרב היכלך", אנחנו חשבנו שיש כאן חלילה רק אלוקים דהיינו מידת הדין, אבל כשבאים לכאן רואים שפירושו בעולם האמת הוא כך: "דימנו אלוקים, -אבל בלמעשה- חסדיך בקרב היכלך, והכל חסדים". וכן: "עצתו אמונה פעולתו אמת", העצה הטובה היא אמונה ואז מאמינים ויודעים שהפעולות עלינו ואלינו הם אמת.

*הקריאה מעוררת את הזמן: ביום הכיפורים בכל התפילות אומרים "ויאמר ה' סלחתי כדבריך", ובכל ימי התשובה שבהם אומרים סליחות ["הספרדים מ-ב' אלול" - ו"האשכנזים משבוע או שבוע וחצי לפני ר"ה"] אומרים את שני הפסוקים "סלח נא" ו"ויאמר ה'", אבל ביום הכיפורים אומרים אותם בתפילות, ורק שִׂימַת לב על המילה "כדבריך", אכן ככתוב בפרקי אבות "שֶׁיֶבַטֵל רצון אחרים מפני רצונך", אבל לזה צריכים לזכור גם את המילים שכתובות במשנה לפני, "בטל רצונך מפני רצונו", אכן, כשהולכים בדרך התורה יש הגנה ויש שינוי הטבע, ואכן כתוב "ונסלח לכל עדת... כי לכל העם בשגגה", וידוע בחז"ל שאין הקב"ה בא בטרוניא [בתלונות] עם בריותיו, והולך עימם בחסד וברחמים, וכן ידוע ש"כל רגע, כל יציר כפיו ב"ה מקבל חיים בחסד יותר מהמגיע ומהכמות הנדרשת", אכן, הטוב והמטיב, והוא ב"ה וב"ש הטיב והוא מטיב והוא ייטיב. [ככתוב בברהמ"ז].

"פתח לנו שער בעת נעילת שער כי פנה יום", משל למלך שהיה פותח יום אחד בשנה את אוצרותיו ומקבל את תושבי המדינה ונותן להם כל מבוקשם, והנה הגיע אחד התושבים לקראת סוף השעה האחרונה של היום [בגלל התור הארוך] ושאל את המלך, האם המלך יתן לי כל מה שאבקש, ענה המלך - כן, שאל התושב, האם המלך יעמוד בהבטחתו על כל דבר ואפילו אם זה יהיה מאוד קשה, השיב המלך - כן והוסיף אני מלך וכשאני מבטיח אני מקיים ונותן, א"כ אמר התושב אני מבקש מכבוד מעלת המלך לפתוח לי את השער גם כשהוא נעול כי גם עכשיו כבר נמצאים בסוף השעה של היום..., והנמשל: אנו נמצאים ביום כיפור שבו הכל פתוח אצל המלך עד כדי כך שעיצומו של יום מכפר, ובפרט כשהמלך בשדה, ואנו מבקשים פתח לנו שער גם בעת נעילת שער כשאנחנו לא כ"כ ראויים והזמן לא כ"כ רצוי, כי פנה יום, כי תיכף פונה מאיתנו יום כיפור, והמלך שב לביתו למעלה משבעה רקיעים. ואנו גם מחזקים עצמינו בדברי רז"ל "מה הים פתוח כל הזמן אף ידו של הקב"ה פתוחה לתשובה כל הזמן". ועוד: פתח לנו שער של הלב בעת נעילת השער של ימי הרחמים הרצון והסליחות, כדי שהלב שישאר פתוח ותהיה לנו האפשרות דרכו להשתמש בכוחות שקיבלנו.

*"עשה מצוה אחת אשריו שהכריע את כל העולם לכף זכות", ידוע על המעשה שאחרי שנתנו כסף לאריס מימה שנחסר לו, נהפך החומץ ליין או שמחיר החומץ התייקר, וכמובן שאחרי ששומעים על מעשה כזה נעשים הרבה מפרשים למה זה קרה, אבל לא מדברים על הסיבה העיקרית והיא ש"יהודי אחד עשה תשובה על מעשה שנעשה והוא זה שגרם לכל התוצאה המבורכת", וזה "עשה מצוה אחת - אשריו".

על חטא שחטאנו לפניך ביצה"ר, ומהו החטא, שלא מספיק התגברנו, אלא ביקשנו היתרים וכדו', וצריך להתבונן במה שאומרים.

עוד יזכור לנו אהבת איתן, אדונינו, את האהבה האיתנה שלנו אותו ית"ש, ובבן הנעקד ישבית מדינינו, ובבנים שנעקדו על קידוש ה' במשך השנים ישבית מדינינו, ובזכות התם שזהו יעקב ואצלינו הם הלומדי תורה - יוציא לצדק דינינו, וה3 האלו מרבים כבוד שמו ית' בעולם.

*"סלח לנו מחל לנו כפר לנו", מבקשים מ-ה' לסלוח לנו על שאנו מתרגלים ל-טֶבַע, "לנו=הטבע=א'לֹהים", שלפעמים איננו זוכרים שהכל לא הטבע אלא רק מאת ה'.

"ה' הוא האלוקים", ולמה מדגישים "הוא", האם לא מספיק לומר ה' האלוקים, אלא אנו מדגישים ה'ו'א' כי הם האותיות החסרות מהשם ומהכסא, ה'ו' מהשם הוי"ה א' מהכסא. כי יד על "כס י'ה".

*"היום תאמצנו" בשולחן הטהור של מוצאי יום הכפורים תש"ע ישב הרה"ק מ"שומרי אמונים זיע"א בדבקות ובשמחה, וכך אמר: אנו מבקשים בראש השנה "אם כבנים אם כעבדים" ואני מבקש ממך אבינו שבשמים: "היום תאמצנו", אם לא כבנים, לפחות תקבל אותנו כבנים מאומצים.

"יהי חסדך ה' עלינו כאשר יחלנו לך", אמר ה"ייטב לב" מסאטמר זי"ע רבש"ע כל שנה אנו מבקשים בליל הסדר "לשנה הבאה בירושלים", ואנו מאמינים בכך כל שנה מחדש, ולכן גם אתה תאמין לנו בחרטה שלנו על כל מה שהיה, וכך פירש "יהי חסדך ה' עלינו - ביום כיפור, כאשר יחלנו לך - בליל פסח באמירת לשנה הבאה בירושלים. ובס"ד שנזכה לכך בב"א.

*ביום כיפור מתפללים, לא אוכלים, [ויש המספיקים בליל החג או ביום ללמוד מעט, יש שבצומות לא יכולים להתרכז עקב חוסר אכילה] ממש מלאכים וקירבת אלוקים, אבל האם זוכרים זאת במוצאי החג אחרי הטעימה. נכון שיש עניין למחרת להשכים להתפלל כדי להראות שהצום לא הפריע את המשך עבודת ה', אבל האם אותם רגשות נשארות לשעות והימים שאחרי, אם כן - זכינו. ואנו תפילה לזכות לכך וגם להישאר זכים.

ידוע המעשה במסכת ברכות בדף ז על רבי ישמעאל כהן גדול, ובסוף המעשה כתוב וניענע לי בראשו, ולא כתוב שענה השי"ת על ברכתו, ולמה, כי בעצם זו היתה בקשה ולא ברכה,למרות שהשי"ת ביקש ממנו שכתוב "ישמעאל בני ברכני", ורבי ישמעאל העדיף לבקש שיהיה שינוי בראִיָה על תשובת כלל ישראל, בהבדל בין תשובה ביום כיפור מיראה לתשובה בסוכות מאהבה. ועם ישראל ממשיכים את האהבה של סוכות כבר בבנִיַת הסוכה במוצאי יום כיפור. להמשיך את התשובה עם אהבה.

אפשר לינוק מיום הכיפורים קדושה טהרה ונקיות לכל ימי השנה. וידוע בספרי חסידות שכל ימות השנה יונקים מיום הכיפורים.

מאמר חכם: לדבר לא טוב על יהודי - אסור, ולדבר טוב אל יהודי - מצוה.

במוצאי יו"כ שאל חבר את חבירו, הנה הלכת היום עם הקיטל, ובר"ה, וכן תלך עם זה כנראה גם בהושענה רבה, ומה אתה מרגיש כעת אחרי שהורדת, השיב החבר "עצם המחשבה והזיכרון שאתה עטוף בבגד של חג משפיע עליך הרבה". וידוע שבגדי שבת משפיעים הרבה על האדם.

*בערבית במוצאי יום כיפור אומרים "הא-ל הקדוש" וחסידים וצדיקים היו שמחים יותר בדבר זה שכבר חוזרים לומר את השם ולא את התואר המלך, כי המלך הוא רק תואר לכבוד, והשם עצמו הא'ל הוא היותר קדוש.

*רצוי במוצאי החג לומר קידוש לבנה עם נעליים רגילות [לא של יו"כ]

ויקהל משה, למחרת יום כיפור, להמשיך את האחדות מיום כיפור.



*[למוצאי שבת יום כיפור: יש הנוהגים בזמירות למוצאי שבת, במוצאי שבת ויו"ט בזמר "אדיר" לדלג על המילים "בצר לי"

כי הימים הם ימי שמחה ואינו מהראוי להגיד בהם "בצר לי". וראוי בזמר זה לבקש טוב במילים "כונן בית מכונך"

ובוודאי בשנה זו לבקש טוב במילים "פְּדֵה עמך מעַזִים"]

תזכורת: במוצאי יו"כ שהשנה הוא גם מוצש"ק בזמירות בתפילת "ריבון העולמים" לומר ימי המעשה, ולא ששת ימי המעשה.




*בימים אלו עם ישראל עסוקים בסוכה, זכר לענני הכבוד, ובימים אלו עסקו בענני הכבוד,

ב-י"א תשרי אמר משרע"ה לעם ישראל ציווי בניית המשכן, בימים י"ב ו-י"ג הביאו את הקרשים ועליהם נאמר והם הביאו אליו נדבה בבוקר בבוקר, 2 ימים,

ביום י"ד הקימו, וביום ט"ו ענני הכבוד עזרו להם ולזכרם הסוכה שהיא זכר לענני הכבוד.



*כתוב בבאר הפרשה בשם בעל ארץ צבי זי"ע: ב4 ימים אלו כולנו נקיים
ויותר חשובים מהקטנים שהעולם עומד על הבל פיהם, כי אנו מצווים ועושים וגדול המצווה ועושה




כוח התשובה: בחור ניפגש עם בחורה ולקראת סיום ב"מזל טוב" שיתפה את הבחור ש"לפני כמה שנים היא היתה כמה חודשים ברחוב", כמובן שהמחשבה התחלפה..., והבחור פנה לשאול את הגראי"ל שטיינמן זי"ע, הגיב הרב שטיינמן "יש לך מזל שאבא של הבחורה לא בא לשאול אותי עליך, האם אתה לא מאמין בתשובה, הרי עבר יום כיפור והיא וודאי עשתה תשובה, ואם אתה לא מאמין בזה, אני לא סומך עליך ואתה לא נאמן והיין שלך לא כשר", שאל הבחור מה לעשות, השיב הרב שטינמן
"כשאתה יוצא מביתי עוד במדרגות אתה מצלצל לשדכן ואומר שאתה עכשיו מגיע לסגור במזל טוב".



*רצוי מאוד לזכור ליבנות סוכה

עם התחשבות בשכנים ובילדיהם בשעות הערב
,​

וליבחור ארבעת המינים עם תחושה טובה, ההכנה גדולה מהמצוה.




נהנה לשתף את הרבים
  • שכוייח!
Reactions: מבט חכ"ם1 //
4 תגובות

ספירת העומר

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

אתגר AI

תספרו 50... תזכורת • אתגר 252

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק צה

א לְכוּ נְרַנְּנָה לַיי נָרִיעָה לְצוּר יִשְׁעֵנוּ:ב נְקַדְּמָה פָנָיו בְּתוֹדָה בִּזְמִרוֹת נָרִיעַ לוֹ:ג כִּי אֵל גָּדוֹל יי וּמֶלֶךְ גָּדוֹל עַל כָּל אֱלֹהִים:ד אֲשֶׁר בְּיָדוֹ מֶחְקְרֵי אָרֶץ וְתוֹעֲפוֹת הָרִים לוֹ:ה אֲשֶׁר לוֹ הַיָּם וְהוּא עָשָׂהוּ וְיַבֶּשֶׁת יָדָיו יָצָרוּ:ו בֹּאוּ נִשְׁתַּחֲוֶה וְנִכְרָעָה נִבְרְכָה לִפְנֵי יי עֹשֵׂנוּ:ז כִּי הוּא אֱלֹהֵינוּ וַאֲנַחְנוּ עַם מַרְעִיתוֹ וְצֹאן יָדוֹ הַיּוֹם אִם בְּקֹלוֹ תִשְׁמָעוּ:ח אַל תַּקְשׁוּ לְבַבְכֶם כִּמְרִיבָה כְּיוֹם מַסָּה בַּמִּדְבָּר:ט אֲשֶׁר נִסּוּנִי אֲבוֹתֵיכֶם בְּחָנוּנִי גַּם רָאוּ פָעֳלִי:י אַרְבָּעִים שָׁנָה אָקוּט בְּדוֹר וָאֹמַר עַם תֹּעֵי לֵבָב הֵם וְהֵם לֹא יָדְעוּ דְרָכָי:יא אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתִּי בְאַפִּי אִם יְבֹאוּן אֶל מְנוּחָתִי:
נקרא  7  פעמים

לוח מודעות

למעלה