• משתמשים יקרים!

    בשל עבודות תחזוקה הערב, ייתכן שהאתר יהיה סגור לפרקי זמן שונים לצורכי תחזוקה.
    זוהי סגירה מכוונת, ונועדה לשפר את ביצועי האתר, לטובתכם.
    בתקווה להבנה. תודה על הסבלנות!

[גם] לפרשת פינחס

בעיקר להודות

משתמש צעיר
ה"לב שמחה" מגור זי"ע "אמר בשם החוזה מלובלין" זי"ע שבשבת זו שקוראים הנני נותן לו את בריתי שלום אפשר לאחוז בקדושה ויכול לבוא לידי תיקון בשלֵמות".

המילה פִינחס עם המילה חן בגימטריא אהרֹן. רמז שפנחס יהיה הנכד של אהרֹן. והמעשה שעשה ימצא חן בעיני הקב"ה.

פרשת פנחס ובין המצרים, פרשת פנחס, שבה נמצאים כל מועדי השנה ויש בה את פרשיות הקרבנות, תמידים ומוספים, חלה על פי רוב בימי בין המצרים, אומר ה"שפת אמת", שיש בזה רמז לעורר לבית ישראל שישתוקקו לבנין המקדש במהרה בימינו, והקריאה בשבת בתורה בפרשת הקרבנות, חשובה לפני הקב"ה כאילו הקרבנו ממש.

ה"בני יששכר" אומר, כיון ששלושת השבועות הם ימי אבל ועצבות, ויש חשש שמא מרוב צער ישתקעו בעצבות, לכן קוראים פרשת פנחס שהיא פרשת החגים והמועדים שיש בה רוח של שמחה, ותשרה שמחה ותקווה בלבבות. ויש אומרים, כשתהיה הגאולה השלימה, יהפכו ימי האבל לששון, וכמו שכתוב [ירמיה ל"א - י"ג] "והפכתי אבלם לששון". וא"כ, שבעה עשר בתמוז יהיה יו"ט ראשון ותשעה באב יום אחרון של חג, ובין המצרים יהיה חול המועד, לכן קוראים פרשת המועדות בבין המצרים.

בספר "אוהב ישראל" להרה"ק מאפטא, כתוב, כ"א הימים בין שבעה עשר בתמוז לתשעה באב הם המקור והשורש לכל המועדות של השנה שהם בכללן גם כן כ"א יום - שבת, ראש חודש, ז' ימי הפסח, חג השבועות, יומיים ראש השנה, יום הכיפורים, שמונת ימי חג הסוכות, וסימנך [תהילים ע"ג - א'] "אך טוב לישראל". ואי"ה, כשנזכה לגאולה השלימה, אז יתגלה רב טוב הצפון, כי אז נהיה ראויים לברכות וישועות טובות מצד הדין.

יש לזכור שהכינוי הוא "בין המצרים" ולא חלילה "תוך המיצרים"

"איש על העדה", בספר "דגל מחנה אפרים" כותב: ולא כמו שאמרו בימי שמואל "תנה לנו מלך", היינו שהמלך יהיה בידם, אלא "איש על העדה", שהוא למעלה ממנה ומשפיע עליה, ולא שיהיה מושפע ממנה.

שמור פיו ולשונו - 2 חברים שוחחו ביניהם, ואחד מהם רצה להמשיך בשיחה על גדול בישראל, הקדימו השומע ואמר "מה שאתה אוכל ביום - הוא אוכל בשבוע, ומה שאתה לומד בשבוע - הוא לומד ביום - עכשיו תמשיך.....

מוצ'"ש כב תמוז
ה"בית אהרון" מקרלין זי"ע
: יום כ"ב תמוז הוא יום חשוב במעלתו, והוא יוצא באותו יום שחל לפניו ל"ג בעומר, ואינו נחשב מהכ"א ימים של "בין המצרים", (כי הרי בחישוב כל הימים יוצא 22 ימים) ואם היה אפשר היה מתיר בו נישואין.

מתוך תפילת רבי מאיר מאפטא זי"ע שיומא דהילולא ב-כ"ה תמוז: "ריבון העולמים ידעתי, כי הינני בידך לבד כחומר ביד היוצר, ואם גם אתאמץ בעצות ותחבולות וכל יושבי תבל יעמדי לימיני להושיעני ולסמוך נפשי, מבלעדי עוזך ועזרתך אין עזרה וישועה".

ימי הילולא:
רבי משה
בן רבי יעקב קוֹרְדוֹבֵירוֹ זי"ע - כ"ג תמוז
- מחבר פרדס רימונים, תומר דבורה, אור יקר ועוד. ה"דברי חיים מצאנז זי"ע אמר: שהלומד בספר "תומר דבורה" ינצל מהמחלה הנוראה.

רבי מאיר בן רבי שמואל מאפטא זי"ע - כ"ה תמוז

יוסף הצדיק
בן יעקב אבינו זי"ע - לאחת השיטות - כ"ז תמוז

רבי אלעזר
בן רבי מאיר אבוחצירא זי"ע מבאר שבע - כ"ז תמוז

רבי שלמה
בן רבי יוסף זי"ע גַאְנְצְפְרִיד מחבר "קיצור שולחן ערוך"- כ"ח תמוז

רבי יוסף שלום
בן רבי אברהם אלישיב זי"ע - כ"ח תמוז

רבי שלמה ירחי בן רבי יצחק זי"ע
- רש"י הקדוש זי"ע - כ"ט תמוז
[- אביו רבי יצחק היה ראשון שלמד חומש עם רש"י.]
 

בעיקר להודות

משתמש צעיר
רק לראות את כמות הצפיות -יותר מ70- עושה טוב
מדרבן מחזק מעודד ונתן תחושה טובה ליותר שבועות
תבורכו הצופים
מקוה שנהניתם
אפשר להוסיף

שבוע טוב
ב ל
 

אולי מעניין אותך גם...

אשכולות דומים

לראש חודש:
ממעלות תפילת יעלה ויבוא: יעלה ויבוא ויגיע ויראה וירצה וישמע ויפקד ויזכר יחד 7 בקשות, והם כפול 6 שהם זכרוננו פקדוננו וזכרון אבותינו וזכרון משיח וזכרון ירושלים וזכרון כל עמך בית ישראל, והתוצאה 42 והם כפול 7 לפליטה לטובה לחן ולחסד לרחמים לחיים טובים ולשלום, יחד 294, ועוד זכרֵנו פקדֵנו הושִעֵנו ועוד חוס וחנֵנו ורחם עלינו והושעינו ס"ה 301 בקשות בתפילה אחת

[התנצלות שלא הספקתי לשלוח על בראשית. קיבלתי הרבה ביקוש באישי לזכור לשלוח ל-נח]

אלה תולדות נֹחַ נח איש צדיק וגו'. ביאר אחי בעל ה"זרע אברהם" שליט"א יש לומר בדרך צחות "נח" ראשי תיבות נ'אך ח'זערן נ'אך ח'זערן, מי שחוזר על לימודיו כל הזמן, הוא איש צדיק. בכאריה ישאג הוסיף מה דאיתא ב"בית אברהם" וב"לב שמחה" ש"אלה תולדות נח" רומז לתורה דהוא ראשי תיבות "תנא", ושפיר נרמז בהמשך "נח" שצריך הרבה לחזור על לימודו.

אלה תולדות נח נח בשם הרה"ק ר' שמחה בונם מפשיסחא זצ"ל אומרים שהכח של נח היה שכל פעם היה נח חדש עם התחדשות, וזהו אלה תולדות נח, שוב נח, נתחדש מחדש.

נח איש צדיק תמים היה בדורותיו. מובא בשובע שמחות לחיות בשני דורות ולהיות צדיק בשניהם, זהו באמת שבח גדול.

כתוב במסילת ישרים, שברגע שהאדם מתעלה, הוא מרומם את כל העולם איתו. וברגע שהוא מתדרדר, הוא מדרדר את כל העולם איתו. עפ"י הדברים האלה, מובן מה קרה בדור המבול: בדור המבול השחית כל בשר את דרכו על הארץ, אז זה השפיע על כל החיות, העופות והבהמות. Dואומר החיד"א [ואולי גם באבן שלמה] שאותם נשמות היו בדור המבול והשחיתו, יחזרו שוב בדור שלפני ביאת המשיח וישחיתו הרבה כדי לעכב עד שתהיה שוב תיבת נוח.

[והמבול היה מים על הארץ. מובא באהל אברהם כשהיה פעם עצירת גשמים, והגאון רבי אברהם אביש מפראנקפורט זי"ע היה בדרכו להתפלל על הגשמים, ויהי בלכתו בתוך קהל עם סגולה, פגע בדרך באיש אחד קל בדעתו בעניני יראה, קרא לו הגאון שיצטרף אל הקהל ויבוא להתפלל. התחמק הלה במענה, רבי, וכי מה יכולה תפילתי להועיל. אמר לו הגאון בהלצה, אנשים כאלו כבר הביאו מבול לעולם, לא רק גשמים.]

*בלי תפילה אין כלום, ועל כן יש להתפלל ובפרט על רוחניות וכמו שאמר הגאון ר' ישראל סלנטר זצ"ל ש"דבר זה בדוק ומנוסה, כי התפילה לסייעתא דשמיא ברוחניות תמיד נשמעת". תְּפִלָ"ה תרופת פלא לכל העניינים.

*הדבר שבשבילו ראוי וטוב להסתכל לאחור - הוא רק כדי לראות כמה התקדמת רחוק.

*האנשים המאושרים הם לא אלו המקבלים יותר אלא אלו הנותנים יותר.

*חכמת חיים, חכם=חיים.

[תודה רבה על כל הפידבקים על החגים שקיבלתי באישי]



'לכבוד נישמת רבי עובדיה בן רבי יעקב יוסף זי"ע - ג' חשון
-
*מרן עובדיה יִוסף ניפטר בגיל 93– זה רמוז בר"ת של שמו: חיים עובדיה יוסף בן ג'ורגיה=93 (השם "חיים" נוסף בתקוה לרפואתו).
יוסף הצדיק אומר לאחיו "... כי למחיה שלחני אִלֹקים" בראשית כה, ה למחיה=93, הגיל שבו ניפטר מרן. למחיה: נוטריקון ספריו של מרן - לִוְיַת חן, מאור ישראל, חזון עובדיה, יביע אומר, יִחוה דעת, הליכות עולם.


'לכבוד נישמת רבי ישראל בן רבי שלום שכנא זי"ע מרוז'ין - ג' חשון

'לכבוד נישמת רבי קלונימוס קלמיש הי"ד ב"ר אלימלך ז"ל מפיאסצנא - ד' חשון
- מחבר "חובת התלמידים הכשרת האברכים" ועוד


'ליכבוד נישמת רבי אלכסנדר זושא פרידמן הי"ד - מחבר מעיינה של תורה - ה' חשון

'ליכבוד נישמת רבי יהודה מאיר בן רבי יעקב שמשון שפירא מלובלין זי"ע - ז' חשון
- הקים את ישיבת חכמי לובלין
- זכה להכריז על יוזמה ותחילת הלימוד בדף היומי בתלמוד בבלי

[וזאת בהסכמת רבו מצ'ארטקוב לבקשת ה"אמרי אמת" מגור שההכרזה תוכרז ע"י אישיות רבנית.
וידוע שבהכרזה נאמר להתחיל ביום א של ראש השנה, ובאותו יום אחרי תפילת מנחה בגור אמר האמרי אמת "אני נכנס לילמוד את הדף היומי", וכל הציבור החלו לילמוד דף ב של ברכות, ואחרי תפילת ערבית של ליל ב אמר האמרי אמת בציבור דבר תורה מהדף הנ"ל.
וראיתי לאחרונה באיזשהו עלון שבבתי החסידים של גור בפולין -לפני ההכרזה- היתה הודעה מהאמרי אמת על שיעורי תורה ובה נכתב "וילמדו כולם באותו הזמן אותו הדף"]

'ליכבוד נישמת רבי יונה בן רבי אברהם מגירונדי זי"ע
- מחבר שערי תשובה ועוד - ח' חשון [-או ביום כ"ח]


'לכבוד נישמת רבי דון יצחק אברבנאל זי"ע - מחבר פירוש אברבנאל עה"ת - ח' חשון

ח' חשון יא"צ של אחד מראשוני עסקני אגו"י ר' יעקב רוזנהיים ז"ל

0 תגובות
"מקץ-ויגש-ויחי", האדמו"ר ה"בית ישראל" מגור זי"ע היה אומר: "ויהי מקץ - מי שחלילה מרגיש ייאוש, צריך לעשות ויגש דהיינו לגשת להתפלל ואז ויחי ירגיש שהוא חי טוב".

ידוע שבכל לילה אומרים "הנרות הללו",
והרי מדליקים כמה נרות, אבל בלילה הראשון מדליקים נר אחד, ולמה לא אומרים הנר הזה, אלא כשאדם עושה מצוה כאן [בהדלקת נר חנוכה] עושה כנגדו מלאך מצוה בשמים [גם הדלקת נר חנוכה] וממילא על כך אומרים הנרות הללו.

נר פתילה שמן ר"ת נפש, לומר מזמור שיר חנוכת הבית, ולהסתכל בנרות, ההבטה היא סגולה לרפואת הנפש. (בן איש חי)

אמר רבי ישראל מרוז'ין זי"ע: בכל יום מהשקיעה עד חצות לילה אינו זמן כ"כ טוב, וגם לרוב שכינה אינה יורדת למטה מעשרה, וצד שמאל אינו כ"כ טוב, ובחנוכה הכל זמין, מדליקים מעט אחרי השקיעה, למטה מעשרה ובצד שמאל, בחנוכה הזמן שאפשר להכניע את החלק השמאלי, (עֵשָׂו=שמאל[עה"א ועה"כ]) בחנוכה זמן ניסים ומעל הטבע.

למה מסובבים סביבון, זֶכֶר למשחק שהיה בימי החשמונאים ששיחקו בסביבון וניצלו, וגם לחזק שיש מסובב הסיבות ב"ה וב"ש, שהוא קובע בדיוק איזה אות תהיה בתוצאה ומה יהיו התוצאות בכל דבר במשך שנות חיים של כל אחד, וזמן סיבוב הסביבון זה לפי העוצמה שזו הבחירה.

מק"ץ מרומז על כל אחד לעתיד לבוא: משא ומתן באמונה קבעת עיתים לתורה ציפית לישועה, הם השאלות שנשאל כל אחד.

רמזים לחנוכה: [מודה מאוד לכל השולחים.] 1. בפרשת אמור בסוף המועדים כתוב "שמן זית זך" וזה רמז לחנוכה שיהיה אחרי שמיני עצרת, 2. המילים "שמן זית זך כתית למאור להעלות נר תמיד" הם 8, כנגד 8 ימי חנוכה, 3. "שמן זית זך" הם 8 אותיות, 4. והר"ת הם יחד שי"ד, ובשינוי סדר האותיות זה השם הקדוש שד'י, 5. ואם מורידים מהמילים שמן זית זך את הר"ת נשאר מן ית ך שהם ביחד מסכת, לרמז שהיוונים ביקשו להפריע לתורה, 6. מכב"י זה גם ברוך כבוד ה' ממקומו, 7. ולמה דוקא ב-כ"ה כסלו, כי מ-כ"ה יכלו לילמוד במנוחה, 8. ואין לנו רשות להשתמש בהם אלא לראותם בלבד, והראיה אינה שימוש?, אלא שהשימוש היחידי המותר הוא הראיה שעוזרת לנקות את עיניים.

*חנוכה הזמן המסוגל לשוב בתשובה אפילו לנפשות הנמוכות! הרה"ק בעל הבית ישראל זי"ע אמר בשם אביו בעל האמרי אמת זי"ע שחנוכה היא חנו כה, באיזה מקום שהאדם חונה ועומד, יכול הוא לעלות, ולכן תיקנו בלילה ובפתח ובשמאל ולמטה מעשרה ובחוץ, שיכול האדם בכל מקום שהוא לעלות למעלה להתרומם!



*הרה"ק בעל הפני מנחם זי"ע אמר פעם בעת הדלקת הנרות: אבי הרה"ק בעל האמרי אמת זי"ע היה רגיל להראות מדרש קדמונים על הפסוק (במדבר כא. ח) "עשה לך שרף ושים אותו על נס והיה כל הנשוך וראה אותו וחי", שזהו רמז לברכות של הדלקת נר חנוכה."עשה לך שרף" - להדליק נר חנוכה. "ושים אותו על נס" - שעשה ניסים, "וחי" - שהחיינו. המשיך הפני מנחם ואמר: ויתכן להוסיף ביאור מה הקשר בין הפסוק לרמז? אלא כדאיתא (שבת כא:) "הדלקה עושה מצוה ולא הנחה", והכוונה היא: שלא להניח ולהזניח את מצוה זו, אלא אדרבה, ניצוץ אחד יכול להבעיר שלהבת גדולה! "עשה לך שרף", "והיה כל הנשוך וראה אותו וחי", אפילו מי שכבר נשוך, שהשחית וקלקל דרכו, מכל מקום בחנוכה יכול למצוא תיקון ולהתקרב!...



*הדלקה עושה מצוה (שבת כ"א) אמר הרה"ק רבי לוי יצחק מברדיטשוב זי"ע: עיקר המצוה, היא "ההדלקה" - אש קודש המתלקחת בעומק נבכי הנשמה. הלהט וההתלהבות, החשק וההתעוררות לפעולות ומעשים טובים... ברגע שיש כבר את השלהבת וההתלהבות, אז חצי מהעבודה נעשתה...



*הרה"ק רבי ישראל מרוז'ין זי"ע היה אומר: דכל מה שהצדיקים פועלים השפעות טובות לכלל ישראל בראש השנה ויום הכיפורים, יכולים הפשוטי עם ב"יומי הנוכה וביומו האחרון זאת חנוכה" לפעול בכוחות עצמם!... והרמז לכך הוא: מה שדרשו חז"ל (עירובין יח:) על הפסוק (בראשית ח. יא) "והנה עלה זית טרף בפיה" - אמרה יונה לפני הקב"ה, רבש"ע, יהי מזונתי מרורין כ"זית" ומסורין בידך, ואל יהיו מתוקין כדבש ותלוין ביד בשר ודם. דכנסת ישראל שנמשלה ליונה אומרת להקב"ה: "יהיו מזונתי מרורין כזית" - המורה על שמן חנוכה שבאותו הזמן יכול כל אחד לפעול השפעות טובות בכוחות עצמו, "ואל יהיו מתוקין כדבש" - המורה על ראש השנה שבאותו הזמן הצדיקים בלבד הם הפועלים לנו השפעות טובות...



*כשנשאל הרה"ק רבי צבי הירש מזידיטשוב זי"ע היכן מרומז מצוות הדלקת נר חנוכה בתורה, השיב מיד: לא רק שזה מרומז בתורה, אלא היא כתובה בתוך פרשת הקטרת! ולא רק שהיא כתובה שם בהזכרה בלבד, אלא שם רמזה לנו התורה כל דיני נרות חנוכה! (במדבר ז.יד): "כף אחת עשרה זהב מלאה קטרת", 'כף' נוטריקון: 'פחות כ', - שמצותה למטה מעשרים אמה. 'אחת' נוטריקון: א' ח' תמנה. - כלומר דהלכה כבית הלל מוסיף והולך שיתחיל מא' עד ח'. 'עשרה' נוטריקון: עד שתכלה רגל השוק, כמצותה. 'זהב' נוטריקון: זמנו בין השמשות. 'מלאה' נוטריקון: מצוה להדליק אצל הפתח. 'קטרת' נוטריקון: קרוב רוחב טפח תדליק...



*מרן החתם סופר זי"ע הביא רמז נפלא וראשי תיבות במילה "חנוכה" המסכמים את כל סיפור החנוכה: חשמונאים נלחמו ונצחו כל היונים. חושים נכנסו ופינו כלי ההיכל. חביבים נמצאו ובקרקע כד השמן. חתום נמצא ובטבעת כהן הגדול. חיבתם נגלית והספיק כל השמונה. חכמים נמנו וקבעו כסליו הבא. ח' נרות ולגמור כל ההלל...



*טעם נחמד למנהג אכילת הספוגניות בחנוכה, הביא הגה"ק רבי שלמה זלמן אויערבאך זי"ע - מובא בפוסקים (אור זרוע ס' שכ"א) חנוכה היא מלשון "לחנוך" כי בימים אלו חנכו מחדש בבית המקדש את המזבח שנטמא ע"י היונים. אך מבואר בגמ' שבחנוכת המזבח טיהרו את כל המקדש, אולם את אבני המזבח ששקצום היונים לא ידעו לטהרם, ועל כן גנזום והצטערו על כך. ומשום כך הרגילו את עצמם לאכול מאכלים שמברכים עליהם ברכה מעין שלוש, שבה מזכירים "ועל מזבחך", להבדיל מברכת המזון שאין מוזכר בה המזבח ביחוד...


[למחרת חנוכה:
חסידים היו אומרים כמו שמסבירים למה פרשת מקץ היא תמיד בחנוכה, ככה צריך לדעת שפרשת "ויגש" היא תמיד אחרי חנוכה, כי אחרי כאלו ימים צריכים לקיים "ויגש" לגשת ולהשתמש במה שקיבלנו בימים אלו של חנוכה.]

אם יהיה אפשרי - יהיו עוד ליקוטים

(שמעתי שבעיתון "המודיע" בהוראת האד' הבית ישראל זי"ע לא נכתב שם כלל המילה חג על חנוכה, כי הוא הורה לכתוב "ימים טובים בחול")


(מקבל הרבה תגובות באישי על הליקוט שנחסר בשבוע קודם [פרשת וישב], מאוד מרגש, ועל הביקוש לקראת חנוכה. תודה לכל אחד באופן אישי)
  • שכוייח!
Reactions: מבט חכ"ם1 //
3 תגובות
"והתחזקתם ולקחתם מפרי הארץ", מובא בשם הבעש"ט זי"ע, קחו לכם חיזוק ועידוד מפרי הארץ, מפרי האדמה, כי קודם אנו חורשים את האדמה, ורק אחרי שזרענו והזרע נרקב באדמה אז מתחילה הצמיחה. כך גם אצל האדם, יש ויגיע האדם למצב ירוד ח"ו, מה יעשה? "והתחזקתם" "ולקחתם" דוגמא "מפרי הארץ" - אחרי ירידה יש צמיחה.



מנהג קדום הוא מזמן הראשונים לברך את החודש בשבת שלפני ראש חודש, חשיבותה של בירכת החודש גורמת לכך שהשבת בה נאמרת תפילה זו נקראת על שמה "שבת מברכים", היא נאמרת לאחר קריאת התורה עם רגש וכוונה, שהרי אנו מבקשים בה שיבוא עלינו החודש הבא לטובה ולברכה וכו', והיא לזכר קידוש החודש שהיה כשקידשו ע"פ הראיה, ובזמנם אחרי קידוש החודש היו עושים סעודה ומברכים על בכוס ומתפללים על הצלחת החידוש.



הקריאה מעוררת את הזמן: ביום הכיפורים בכל התפילות אומרים "ויאמר ה' סלחתי כדבריך". ובשבת הקרובה מברכים את חודש תמוז שהוא ר"ת זמני תשובה ממשמשים ובאים, ובכל ימי התשובה שבהם אומרים סליחות "הספרדים מ-ב' אלול" - ו"האשכנזים משבוע או שבוע וחצי לפני ר"ה" אומרים את שני הפסוקים "סלח נא" ו"ויאמר ה'", אבל ביום הכיפורים אומרים אותם בתפילות, ורק שִׂימַת לב על המילה "כדבריך", אכן ככתוב בפרקי אבות "שֶׁיֶבַטֵל רצון אחרים מפני רצונך", אבל לזה צריכים לזכור גם את המילים שכתובות במשנה לפני, "בטל רצונך מפני רצונו", אכן, כשהולכים בדרך התורה יש הגנה ויש שינוי הטבע, ואכן בהמשך הפרשה כתוב "ונסלח לכל עדת... כי לכל העם בשגגה", וידוע בחז"ל שאין הקב"ה בא בטרוניא [בתלונות] עם בריותיו, והולך עימם בחסד וברחמים, וכן ידוע ש"כל רגע, כל יציר כפיו ב"ה מקבל חיים בחסד יותר מהמגיע ומהכמות הנדרשת", אכן, הטוב והמטיב, והוא ב"ה וב"ש הטיב והוא מטיב והוא ייטיב. [ככתוב בברהמ"ז]


וראיתם את הארץ: סיפר רבי אלכסנדר דינקל זצ"ל שהיה ר"מ בישיבת קול תורה, יום לפני שעברתי דירה סיפרתי זאת לראש ישיבת קול תורה רבי שלמה זלמן אויערבך זצ"ל, ואמרתי לו שמחר בארבע אחר הצהריים נשתה לחיים לכבוד חנוכת הבית, שאל רבי שלמה זלמן מה הכתובת של הדירה החדשה..., למחרת בשעה ארבע אחר הצהריים רבי שלמה זלמן מגיע ודופק בדלת, נכנס ומסתכל על המטבח, והמשיך להסתכל ולהתעניין בכל חדרי הבית, ואפילו שאל מידות הארונות וכו', לפני שיצא, אמר לו רבי אלכסנדר, אתמול כשסיפרתי על חנוכת הבית לא התכוונתי כלל שראש הישיבה יבא וגם שיפסיד זמן רב לעבור בכל הבית. ענה רבי שלמה זלמן, בדרך כלל בן אדם שעובר דירה, אנשים אחרים מסתכלים עם עין רעה וחושבים למה מגיע לו דירה חדשה, עין הרע יכול להזיק, לי יש עין טובה, כשאני רואה דברים אצל השני אני מאוד שמח, עין טובה זה גורם רק טוב, אז רציתי לשים את העין טובה שלי בכל פינה ופינה בדירה שלך כדי שלא יזיק עין רעה של מישהו אחר.



ויתורו את ארץ כנען, רבי שלום שבדרון זי"ע אמר פעם בדרשה, בתחילת הפרשה כתוב "שלח לך אנשים ויתורו את ארץ כנען", כלומר, אם ברצונכם לתור, אומר הקב"ה, יש לכם הסכמה, אתם יכולים לתור. והם קיימו את ה"ויתורו", ועם כל זאת, קרה מה שקרה שנכשלו עד שנהפכו לרשעים. ק"ו כשהתורה מזהירה "ולא תתורו", ק"ו בן בנו של ק"ו מה יהיו התוצאות.



בגדי שבת: סיפר רבי זלמן סורוצקין זי"ע על גדול אחד שנפטר, ובא אל אחד מתלמידיו בחלום, ואמר לו שראה צדיק יושב על פתח גן עדן ולא נכנס פנימה. שאל אותו, מדוע אינו נכנס? ענה לו הצדיק, שלפי שהיה רגיל להחליף לכבוד שבת רק בשבת בבוקר ולא בערב שבת, קיבל עונש שבליל שבת אסור לו להיכנס לגן עדן. רואים, שלא רק על קיום המצוה מקבלים שכר, אלא גם על הזריזות שבעשיית המצווה.


"ועשו להם ציצית", האדמו"ר רבי יחזקאל מקוזמיר זי"ע אומר, מברכין "להתעטף בציצית" ולא להתעטף בטלית, אע"פ שבטלית מתעטפים, כי הציציות תלויות למטה כלפי הארץ בשפלות, ולכן הם העיקר. השל"ה זי"ע במס' חולין בשם המהרש"ל זי"ע שיש סימן לכריכות הציצית. הנביא ישעיהו [כ"ו - י"ט] אומר "טל אורות טַלֶךָ", טלך הוא הטלית שבו תולין ציצית הוא טל אורות, אורות בגימטריה תרי"ג כמו הגימטריה של ציצית עם ח' חוטין וה' קשרים, והכריכות יהיו כמנין טל.



שמירת העיניים, רבי שמואל מועד, היה מנקיי הדעת בירושלים. יום אחד הוא הגיע לשטיבלאך של מאה שערים, ורואה שבשטיבלך אחד מקובצים ומחכים לעשירי וצועקים "הצענטער" [עשירי], ובשטיבל השני עומד יהודי אחד וצועק "מעריב מעריב". שאל אותו ר' שמואל, מדוע אתה לא מצטרף אליהם? ענה לו, שזה שרוצה להיות חזן, אשתו הולכת בלי כיסוי ראש. שאל אותו, מאיפה אתה יודע? אמר לו, אני בעצמי ראיתי. אמר לו ר' שמואל, אם כך, אתה יכול להצטרף ג"כ אליהם...


😪😥😩נכתב רבות על בין אדם לחבירו, אשתף במקום נכבד זה את הקוראים במקרה אישי שליוה אותי כ22 שנים (מגיל 18), אני הכותב ועימי היה המעשה, בגיל הישיבה קטנה הייתי לפעמים מפריע לבחורים ליפסוע אחורה בסיום שמו"ע בכך שהייתי נעמד מאחוריהם וכאילו מתפלל זמן רב ונהנה לראותם מחכים ומסתובבים אחורה ומצפים לסיומי, והנה במעשֵי השגוּיִם של גיל הנעורים גרמתי לעצמי עיכוב בשידוכים עד לאחרי גיל 30[כך שמעתי בכתובת קודש שהיפנו אותי לברר], וכן אח"כ עד שזכיתי לתואר "אבא" המתנתי עוד כמה שנים, עד שעברתי אצל כל מי שזכרתי וביקשתי את סליחתם[מי יודע לכמה ביטול תורה גרמתי אז?!], וזו הזדמנות בשבילי לעורר את הציבור על כל מעשיהם השגוים של בני הנוער ללא חשיבה על העתיד, 👈ניזכור - שמיטה יש רק פעם ב7 שנים ורק בפירות ורק בארץ ישראל - אבל העולם הוא חלילה לא שמיטה ובוודאי לא בעניינים שבין אדם לחבירו.
ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם = תִזכה לבנים תלמידי חכמים יראי שמים.
ויחי יעקב, וי חי, גם כש"וֵי" [לא טוב] וגם כש"חֵי" [טוב] ליזכור שאנו יעקב - יהודים שזוכרים שהכל מגיע מהאחד ית"ש לטובה.



הרב מרעננה זי"ע [י"ג טבת]: בספר "בן לאושרי-ברכה משולשת" בפרשת ויצא: המצב הלא טוב שקורה, הוא על חוסר הזהירות בדיבור בבתי הכנסת בזמן בתפילה. (ובסיפרו הנ"ל בפרשת "כי תבוא בפסוק ארמי אובד אבי" על הקורה בסוריה.)



ב"חתם סופר": מובא ש"בעשרה בטבת נקבע בבי"ד של מעלה האם להביא את הגאולה", ונקווה לכך בכל יום שיבוא בב"א.



"ויברך את יוסף ויאמר...יברך את הנערים..." (מ"ח ט"ו). והרי לא מצינו שברך ליוסף אלא לבניו? אלא אם הבנים מתברכים והולכים בדרכי אבות, זאת הברכה הטובה ביותר לאב. (זוה"ק – רשב"ם)


כמה צריך להקפיד על חינוך הילדים, לבושם, שיראו בני תורה ולא כאנשי רחוב. מספרים שהגיע אל הגאון רבי אייזיל חריף, אחד מהמשכילים כשהוא מסודר יפה אך ללא זקן ופאות. שאל אותו ר' אייזיל, מה אתה כהן או לוי. שאל אותו, למה אתה שואל אותי. פשוט מאוד ענה הרב, כי אתה לא נראה כישראל.


"כאפרים וכמנשה" (מ"ח - כ') בגימטריה "ליל שבת", ומכאן רמז למנהג לברך את הילדים בליל שבת בברכה זו [מגדנות].


אחדות באחרית הימים: "האספו ואגידה לכם את אשר יקרא אתכם באחרית הימים", אמר רבי ישראל מרוזי'ן זי"ע: באחרית הימים האסיפה והאגודה יהיו יקרים במציאותם והם יצילו את המאוחדים מהקור הגשמי שיפריע לרוחני באחרית הימים", וכן הוסיף ואמר "שבאחרית הימים יהיו חייבים להחזיק באמונה בה' ואמונת חכמים כי באחרית הימים יהיה קר, ודרש על המילה "יקרא" אל תיקרא יִקְרָא אלא יֶקַרֶר, שיהיה קר מאוד כלפי הרוחניות באחרית הימים, והמצב יהיה כמו לטפס על קיר חלק, ולכן העצה היא להיות באחדות באחרית הימים". יקרא לשון קריאה, לקרוא את המציאות ולהיזהר.


מאור פנים: "ולבן שינים מחלב", אמרו חז"ל "גדול המלבין שיניו לחבירו יותר ממשקהו חלב", כי המאור פנים נשאר ונחרט אצל המקבל. ועוד בעניין זה של מאור פנים וסופו הכרת הטוב: היה פעם באחת מהישיבות בחור שהרגיש מאוד בצד, ורק חבר אחד בישיבה היה מתייחס אליו כל יום בכך שהיה עומד בפתח בית המדרש וכשהחבר היה עובר שם היה מאחל לו איחולים שונים בוקר טוב וכדו' והכל עם מאור פנים, ולאחר כמה שנים זכו שניהם להקים בתים, והמאיר פנים היה צריך לטוס לחו"ל, ולא היה לו שַׁם משפחה, ולא זכר אם יש לו חברים, אבל טס, וכשהגיע בחו"ל לבית הכנסת לתפילת מנחה ניגש אליו אחד המתפללים ודרש בשלומו והתעניין במצבו וכשנודע לו למה הוא כאן, סידר לו מיד דירה וקניות וסידר את משפחתו במוסדות, ואחרי הכל גילה לו שהוא אותו בחור שקיבל את ה"מאור פנים" והוא מקווה שהצליח להחזיר במעט "הכרת הטוב". [נכתב בקצרה (מגיליון "אחדות" בעלז)].



האדמו"ר מרוזי'ן זי"ע היה אומר בשם אדמור"י באיאן זי"ע שהיו אומרים השבת פרשת "ויחי" נקראת "שבת חיזוק", כי בתחילת הפרשה כתוב: "ויתחזק ישראל", בסיום קריאת הפרשה אומרים בקול: "חזק חזק ונתחזק" ובהפטרה כתוב: "וחזקת והיית לאיש".



ונתנו - והכהו - ויבא לאביו - אנא שא נא, הקשר שלהם שנקראים ישר והפוך.



ליזכור בתחילת ה-שובבי"ם שאנו בתחילתם של שישה שבועות ובסופם נידע שהתקדמנו בעוד מעלות ובעוד מידות טובות.



וְאַתָּה אָמַרְתָּ הֵיטֵב - בכל מצב אתה מודה להקב"ה שטוב לך?!
אֵיטִיב עִמָּךְ - הקב"ה אומר אראה לך ביותר מה זה טוב .



'לכבוד נישמת רבי יצחק בן רבי אשר אנשיל הכהן הוברמן זי"ע הרב מרעננה - י"ג טבת הרב מרעננה מחבר הספר הקדוש "בן-לאשרי"- "ברכה משולשת". הבטיח בהקדמה לסיפרו: "הקורא בסיפרי לאחרים או המעיין בו, ימליץ טוב בעדו".
אומרים כל יום בתפילת שחרית וכן בתהלים במזמור קמ"ו: "עושה משפט לעשוקים, נותן לחם לרעבים, ה' מתיר אסורים, ה' פוקח עִוְרִים, ה' זוקף כפופים, ה' אוהב צדיקים", ונשאלת שאלה: האם חלילה הצדיקים כאן זה דבר לא טוב וזה חלילה חיסרון כמו העִיוֵר והשאר, אלא התשובה: ה' אוהב את הצדיקים שעוזרים לכל אלו!!!.

ויצו גם גם גם, רמז ל3 גואלים, גואל משה, גואל מרדכי, גואל משיח.

אמר הרה"ק ר' נפתלי מרופשיץ זי"ע "וישלח" וי שלח, כלומר יעקב שלח ממנו את ה"וי", גירש את העצבות ממנו.

וילן שם בלילה [ההוא] ס"ת המן, רמז לבלילה ההוא נדדה שנת המלך. ועוד: [מפיוטי ההגדה] וַיָשַׁר ישראל למלאך ויוכל לו לילה - גם היה בליל ט"ו ניסן.

ישרא"ל - ראוי יעקב לשאת שתי אחיות.

וישלח, כך צריך להרגיש כל אחד כל יום, הוא שולח בסופו של יום שליחים מכל מה שעשה, רק השינוי הוא ביעד, האם זה מיועד לאדוני - כלפי שמיא, או חלילה לעשיו - ולהתעורר בתשובה. וחיזוק לדבר: ירא אנֹכי=העבֵירה, לתשו"ל.

תפילה עושה מחצה: "ויחץ את העם... והיה המחנה הנשאר לפליטה" - משום שהכין עצמו לתפילה, ותפילה עושה מחצה לכן חצה את המחנות כדי שלפחות מחנה אחת יהא נשאר. (חתם סופר)

"ולא למדתי ממעשיו הרעים", ולא, מה לא לעשות, זאת למדתי ממעשיו הרעים, ואותם חלילה לא אעשה.

"כי במקלי עברתי את הירדן הזה", "מעולם קיוינו לך" ר"ת מקל, יעקב אבינו מלמד אותנו שכל מכה כביכול ממקלו של הקב"ה - היא צריכה לעורר אותנו מיצד אחד על עצמינו ולחזק אותנו מיצד אחר שהקב"ה הוא המקל וכולם שליחים שלו, קוה אל ה'... וקוה אל ה'. ועוד: זהירות רבה: כי במקלי עברתי את הירדן, הירדן פעיל כל הזמן ועם לא נשמרים - חלילה נסחפים, ולכן מי שמֵקֵל במקום שלא טוב להקֵל - יכול חלילה להיסחף כלפי מטה, ולכן מלמדינו יעקב אבינו שהיות ואני זוכר מי הוא ה"מַקֵל", לכן "עתה הייתי לשני מחנות", עברתי את המקלות שהם הנסיונות, והניסיון מרומם את המתנסה כשעוברו באמונה, והשכר הוא, ועתה הייתי לשני מחנות - השכר בהתאם.

אבא לילד שקיבל את המחלה הגיע להתברך אצל אחד מגדולי ישראל ונענה "תעבור להתפלל במקום אחר ששם לא מדברים בתפילה, והסביר הרבי לחסיד, הרי לא מצינו בשום מקום בשולחן ערוך את הלשון גוערים בו רק על דיבור בתפילה. והסיבה כי המדברים מונעים את תפילות כל הציבור מלעלות, נמצא שהוא מזיק את הרבים וגוזל מהם כל מיני השפעות טובות". "לכן" אמר לו הרבי "ידידך המתפלל בביהכ"נ שאין נזהרין משיחת חולין - בתפילה, איך הוא רוצה לזכות לישועה הרי בביהמ"ד שמשוחחים בעת התפילה אי אפשר להיוושע! אין לו ברירה אלא לעבור לביהמ"ד אחר שם אין משוחחים. כמובן שאבי הילד ששמע זאת מיד עבר לבהכנ"ס אחר שנזהרים בקדושת בית הכנסת. והפלא לא אחר להגיע.

מוצאי שבת – מלוה מלכה: [במוצאי יו"כ יוצאת בת קול.] ואולי כמו במוצאי יו"כ כך גם במוצש"ק, שאם על עבודה זרה נמחל למי ששומר שבת כהלכתה, א"כ בוודאי גם שאר העוונות נמחלים. וכתוב ברבוה"ק על שבת שלא לבקש צרכים גשמיים, אבל במוצש"ק אפשר לבקש, וכתוב במדרש בסוף פרשת בשלח: מי ששומר שבת כהלכתה גוזר גזירה והקב"ה מקיימה. במוצש"ק זמן טוב לבקש.

כוחה של תפילה וסבלנות,
בעקבות נושא הסגולות, בחור שהגיע לגיל מסוים שבו החליט להתחיל בסגולות ה-40 יום, 40 ימים עברו אבל אין תוצאות, המתין כחודש, סגולה נוספת שניה של 40 ימים נוספים וגם הם עברו וללא תוצאות, המתין כחודש ושוב סגולה נוספת שלישית של 40 ימים נוספים ואין תוצאות, המתין כחודש וסגולה נוספת רביעית של 40 ימים עם תנאי שאם הפעם זה לא יצליח חלילה הוא לא מנסה שוב, והנה בסיומה ביום ה40 חגג במזל טוב את שמחתו, והנה באמצע החגיגה קם אבי הכלה והודה להקב"ה על 3 אחיות של הכלה שהתארסו בתוך מחצית השנה האחרונה, התעניין הבחור על התאריך בו היתה החגיגה עם הבת הראשונה, והנה זהו התאריך בו הסתיימו ה40 ימים הראשונים..., הבין הבחור שבשביל להגיע לשמחתו האישית היה צורך בתפילותיו בכל פעם מחדש בשביל לקדם 3 שידוכים, ולמסקנא כוח התפילה והסבלנות תמיד מחזקים את האמונה הדרושה בכל מקום ובכל דבר ובכל מצב. רמז לחנוכה: וישל"ח להכין שמן ופתילות ח' ימים.

ויצא - וישלח: לפני שחלילה מוציאים תלמיד/ה ממוסד, עדיף לעשות וישלח ולהיות שליח טוב לקבל עצה נוספת [דעת תורה] על-מנת להציל נפש.

פיתגם עממי: "עם עוּבדוֹת לא מתווכחים", וכששומעים למנהיגי הדור - מצליחים ומרוִיחים:
עברתי תקופה ארוכה עם לא מעט קשיים, והנה אחד מידידֵי הראה לי גיליון מלא ב"אמונה וביטחון ב-ה' ואמונת חכמים" והציע לי דרך הקריאה לעבור בפלאפון למס' כשר ולעזוב את המכשירים הלא טובים כולל המכשיר החכם... שהיה ברשותי, וכמובן שהשיחה היתה ברוח טובה ובמאור פנים ודברי חכמים בנחת ואז הם נשמעים, עברתי בעזרת ידידי למס' כשר, העברה היתה ביום כ"ג תשרי, והיום ט"ו חשון אני כבר אחרי סידור של רוב הקשיים ואני מרגיש יותר נוח ויותר רגוע ויותר מיושב בסדר היום. אשריכם המעבירים מסרים בשפה ברורה ונעימה.

במדרש "שוחר טוב על תהילים": אחרי שקמו מהשבעה נכנס יעקב למערה ועשיו אחריו ויהודה אחריהם, כי יהודה חשש שעשיו הולך להרוג את יעקב, וברגע שראה יהודה שעשיו ניסה להורגו - מיד עצר אותו יהודה [במצוות הבן בכיבוד אב] ומנע את הדבר.

למה מאחלים או מברכים ב"נחת יהודית" [או באידיש "יודִישֶׁע נחת"], כי אצל עשיו כתוב "אלוף נחת" שחלילה לא תהיה כזו נחת אלא רק בחינוך יהדות, ע"פ תורה והלכה ומידות טובות.

"ורווח תשימו בין עדר ובין עדר" שביקש יעקב אבינו שהצרות שבאים יהיו עם רווחים ביניהם אבל אם לא יהיה רווח יצטרך להתקיים רווח והצלה יעמוד. גם בתקופה זו...

ארץ ישראל נקראה ישראל ע"ש האבות, ישרא"ל י'צחק יעקב, ש'רה, ר'בקה רחל, א'ברהם, ל'אה.

"מי אלה לך", עשו ראה את הדרך-ארץ וההליכה בכבוד של השבטים לצד יעקב אביהם, ועל כך שאל מי אלה, מי אלה המכבדים אותך, וענה יעקב, "הילדים אשר חנן אלוקים את עבדך", חנ"ן חלה נידה נר, שהאימהות קיימו את כל השלוש דברים.



[השלמה לפרשת ויצא:] ויָשָב לבן למקומו:, ובפרשתינו [וישלח] ויָשָב עשו לדרכו, שלמרות שראה מלאכים וראה את יעקב עם קיום הברכות והודה עליהם, לא השפיעו עליו, אלא חזר לדרכו, כלומר אפשר לראות ולשמוע ולהרגיש אבל כוח הבחירה עדיין נשאר ועלינו לנצל זאת לטובה.

התבקשתי לפרסם כל כמה שבועות
בקשה לפרסם: בימים אלו שיש [באולמות] הרבה שמחות כ"י, ראוי מאוד ליזהר!. מובא בספר "אמרי פנחס" מרבי פינחס מקוריץ זי"ע: "כלי שמשתמשים בו למים אחרונים, אסור להשתמש בו לאכילה או שתיה, וגם אם רוחצים אותו טוב - לא כדאי ולא טוב להשתמש בו למשהו אחר מלבד למים אחרונים", ואמר על כך האדמו"ר מרוזין זי"ע: (יום הזיכרון ג' חשון) "שהרבה דברים לא טובים... מגיעים מכך", [ואין צורך לפרט מה הם הדברים...]. לתשו"ל!, ורק לדוגמא: בהרבה אולמות צלחות הזכוכית המשמשות לקומפוט או לגלידה כלומר שמוגשות עם המנה האחרונה הם בדרך כלל משמשות גם למים אחרונים, [תלוי בכמה השתמשו למנה אחרונה,] וצריך זהירות יתירה בכך!. וראוי לעורר על כך בכל מקום.



'לכבוד נישמת האמורא רבינא בן רב הונא זי"ע - י"ג כסלו

'לכבוד נישמת רבי ישראל
ב"ר שמואל אליהו זי"ע - ה"דברי ישראל" ממוֹדְזִ'יץ - י"ג כסלו

'לכבוד נישמת רבי ישראל
ב"ר דוד משה מצ'וֹרְטְקוֹב זי"ע - י"ג כסלו

'לכבוד נישמת ראובן
בן יעקב אבינו זי"ע - י"ד כסלו

'לכבוד נישמת רבי מנחם נחום משְׁטֶעְפֶעְנֶעְשְׁט
ב"ר ישראל מרוזין זי"ע - י"ד כסלו

'לכבוד נישמת רבי נתן
ב"ר עמרם גשטטנר זי"ע בעל "להורות נתן" - י"ד כסלו

'לכבוד נישמת רבי שאול ידידיה אלעזר
ב"ר ישראל ממודזיץ' זי"ע בעל אמרי שאול - ט"ז כסלו

'לכבוד נישמת רבי יוסף יוזל
ב"ר שלמה זלמן הורביץ ז"ע - הסבא מנובהרדוק - י"ז כסלו


'לכבוד נישמת רבי ברוך ממעזבוז
ב"ר יחיאל מיכל זי"ע [נכד הבעש"ט] - י"ח כסלו

'לכבוד נישמת רבי דוב בער
ב"ר אברהם זי"ע המגיד ממעזריטש - י"ט כסלו



עקב תקלה נישלח באיחור

ספירת העומר

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

אתגר AI

תספרו 50... תזכורת • אתגר 252

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק צה

א לְכוּ נְרַנְּנָה לַיי נָרִיעָה לְצוּר יִשְׁעֵנוּ:ב נְקַדְּמָה פָנָיו בְּתוֹדָה בִּזְמִרוֹת נָרִיעַ לוֹ:ג כִּי אֵל גָּדוֹל יי וּמֶלֶךְ גָּדוֹל עַל כָּל אֱלֹהִים:ד אֲשֶׁר בְּיָדוֹ מֶחְקְרֵי אָרֶץ וְתוֹעֲפוֹת הָרִים לוֹ:ה אֲשֶׁר לוֹ הַיָּם וְהוּא עָשָׂהוּ וְיַבֶּשֶׁת יָדָיו יָצָרוּ:ו בֹּאוּ נִשְׁתַּחֲוֶה וְנִכְרָעָה נִבְרְכָה לִפְנֵי יי עֹשֵׂנוּ:ז כִּי הוּא אֱלֹהֵינוּ וַאֲנַחְנוּ עַם מַרְעִיתוֹ וְצֹאן יָדוֹ הַיּוֹם אִם בְּקֹלוֹ תִשְׁמָעוּ:ח אַל תַּקְשׁוּ לְבַבְכֶם כִּמְרִיבָה כְּיוֹם מַסָּה בַּמִּדְבָּר:ט אֲשֶׁר נִסּוּנִי אֲבוֹתֵיכֶם בְּחָנוּנִי גַּם רָאוּ פָעֳלִי:י אַרְבָּעִים שָׁנָה אָקוּט בְּדוֹר וָאֹמַר עַם תֹּעֵי לֵבָב הֵם וְהֵם לֹא יָדְעוּ דְרָכָי:יא אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתִּי בְאַפִּי אִם יְבֹאוּן אֶל מְנוּחָתִי:
נקרא  7  פעמים

לוח מודעות

למעלה