מתוך אתר "פורטל המיחזור"
כיצד ממחזרים זכוכית?
למוצרי הזכוכית ישנם שימושים נרחבים: שמשות, כלי אוכל, כלי אחסון, מוצרי נוי ועוד. חומר הגלם העיקרי בזכוכית הינו קוורץ המצוי בחול. בשלב מסוים, מוסיפים לתערובת סודה, אשר מורידה את טמפרטורת ההתכה של התערובת וכן סיד, אשר מייצב כימית את התערובת כולה. מעבר למרכיבים אלו, מוסיפים חומרים אשר מקנים לזכוכית תכונות כגון צבע וחוזק.
את הזכוכית ניתן למחזר שוב ושוב ולכן מוצרי זכוכית ממוחזרים מהווים גם הם חומר גלם ליצור מוצרי זכוכית חדשים. שימושים נוספים לזכוכית ממוחזרת ניתן לראות בייצור כלים סניטריים, רעפים, תשתיות כביש, חומרים לבניין ועוד.
תהליך מיחזור הזכוכית:
איסוף והובלה: בקבוקי הזכוכית נאספים במתקני האיסוף השייכים לתאגידי המיחזור בארץ. משאיות התאגיד אוספות את הבקבוקים ומובילות אותם למפעל לייצור זכוכית. במפעל פורקות המשאיות את הבקבוקים לערמות נפרדות על פי צבעי הזכוכית: שקוף, ירוק או חום. חשוב לציין כי ההפרדה חשובה מאוד לשם המשך התהליך.
גריסה וניקוי: מערימות ההפרדה מועברים הבקבוקים באמצעות שופל, אל מתקן הגריסה והניקוי, בו הם נגרסים ומנוקים משאריות מזון ותוויות הנייר. הבקבוקים מועברים אל תוך משפך גדול ובו הם עוברים גריסה גסה יחסית שתפקידה להקטין את נפחה של הזכוכית. שברי הזכוכית נעים על סרט נע ובאמצעות זרם אוויר מפונות שאריות הנייר. פקקי המתכת מסולקים באמצעות מגנט רב עוצמה.
התכה: שברי הזכוכית עוברים אל שלב התכת החומר. בשלב זה כאשר מדובר בשברי בקבוקים ירוקים ניתן להשתמש ב- 80% משברי הזכוכית כחומר גלם להכנת זכוכית חדשה. לעומת זאת, בזכוכית חומה או לבנה ניתן להשתמש ב- 50% מהחומר הממוחזר כחומר גלם.
הכנת תערובת: לאחר מכן מכינים תערובת שמכילה את אחוזי הזכוכית הממוחזרת המתאימים בשילוב חומרים נוספים. הכמויות מוזנות במחשב, אשר אחראי על הכמויות המדויקות להרכב התערובת.
התכה: התערובת עוברת אל תנור ההתכה, שהוא אמבט בעומק של כ- 1.5 מטרים בו שוררת טמפ' של כ-1500 מעלות צלסיוס. בתוך תנור ההתכה ישנם שישה מבערים, בכל זמן נתון פועלים רק שלושה מתוך ששת המבערים.
בעת הבערה נפלטים גזים בטמפרטורה גבוהה מן התערובת, גזים אלה מסייעים בשמירה על טמפרטורה גבוהה.
יציקה: לאחר שהתערובת מותכת לגמרי, יוצקים את הנוזל החם אל תבניות המקנות לזכוכית את צורתה הסופית.
בתום היציקה עוברת הזכוכית טיפול של הרפיה לשחרור מאמצים הנוצרים בחומר. טיפול זה מקנה לזכוכית יתר קשיחות ועמידות. בתהליך זה נכנסת הזכוכית אל תוך תנור בו מתרחש קירור מבוקר.
טיפול נגד שריטות: על הזכוכית מותז ספריי שתפקידו למנוע שריטות על גבי הזכוכית.
בקרת איכות: בשלב הבא עוברת הזכוכית מיון קפדני המלווה בסדרת בדיקות. במעבדה לבדיקת איכות המוצר נלקחת זכוכית מדגמית ונבדקות תכונות שונות שהוגדרו למוצר הזכוכית, כגון: גובה, קוטר, גוון וכו'.
מוצרים שנמצא בהם פגם, חוזרים אל הגריסה.
אריזה: מוצרי הזכוכית זורמים על גבי פס נע ומורמים על גבי משטחים באמצעות יניקת ואקום. משטחים של כל זכוכית נערמים זה על זה בכמות ובגובה שנקבעים מראש בהתאם לדרישות השונות (בדרך כלל של הלקוח הרוכש זכוכית זו). המשטחים נעטפים באופן אוטומטי באמצעות ניילון שמתהדק עקב הזרמת משב אויר חם על ידי מבער מיוחד.
היתרונות הבולטים
ניתן לראות כי בתהליך מיחזור הזכוכית מתקיים עיקרון של חיסכון בחומרי גלם. החול הינו חומר גלם שהולך ומתכלה עם השנים. בנוסף, כרייה וחציבה של החול, שמבוצעת בארץ במכתש הגדול, גורמת לפגיעה בנוף ובבתי גידול של בעלי חיים שונים.
יתרונות נוספים של תהליך מיחזור הם הקטנת כמות הזיהום בייצור זכוכית, חיסכון באנרגיה בעת ייצור זכוכית, הקטנת הנפח הכולל של הפסולת וכן הקטנת סכנת השריפות העלולה להיגרם משברי הזכוכית המושלכים לאתרי פסולת שונים.
מוצרי זכוכית משמשים אותנו לצרכים שונים: שמשות לבית ולרכב, מוצרי נוי, כלי אחסון למזון ועוד. הזכוכית הנפוצה ביותר הינה תערובת של קוורץ, הנמצא בחול ומהווה את המרכיב העיקרי, נתרן פחמתי (סיד) שתפקידו להוריד את טמפרטורת ההתכה של החול ומניעת גיבושו וכן אבן גיר שמסייעת לייצב את התערובת מבחינה כימית.
פסולת הזכוכית מהווה כ-4% ממשקלה הכולל של הפסולת הביתית. כ-100,000 טון של זכוכית נצרכים בישראל בשנה, וצריכה זו עולה בכ-5% אחוזים בכל שנה. נתון זה מפתיע לנוכח העובדה שגם צריכות מחליפיה של הזכוכית – מיכל הפלסטיק ופחית האלומיניום עולים מדי שנה.
הפגיעה בסביבה
לעומת סוגי הפסולת השונים הזכוכית אינה מהווה מקור מזהם של קרקע או מי תהום מכיוון שהיא עשויה מחומרים טבעיים בלבד שאינם נוטים להתפרק. פגיעתה בסביבה נובעת מהיבטים אחרים:
הזכוכית היא חומר שאינו מתכלה ולכן היא שומרת על נפחה ומגדילה את נפח הפסולת הכולל.
בזבוז של חומר הגלם הטבעי של הזכוכית – החול. על אף שאין זה נראה כך, חול הינו משאב טבע יקר שהולך ומצטמצם וכרייתו גורמת לא פעם להרס הנוף הטבעי.
מיחזור זכוכית תורם לחיסכון באנרגיה מכיוון שנדרשת השקעת אנרגיה פחותה בהתכת זכוכית ממוחזרת על פני התכת חול גולמי.
תהליך ייצור זכוכית מזכוכית ממוחזרת הינו תהליך בו פליטת המזהמים לאוויר מופחתת ביחס לייצור זכוכית מחול.
קיימת סכנת שריפה במטמנות הפסולת השונות הנגרמת כתוצאה משברי הזכוכית שגורמים למיקוד קרני השמש.
זכוכית ממוחזרת
את הזכוכית ניתן למחזר ללא סוף, מבלי לפגוע באיכות המוצרים המיוצרים ממנה. הזכוכית נגרסת או מותכת ומהווה חומר גלם לייצור כלי זכוכית חדשים, כלים סניטריים, רעפים, תשתיות כביש ועוד. זכוכית צבעונית, ירוקה או חומה, משווקת בעיקר לארצות המייצרות יין הזקוקות לבקבוקים בצבעים הנ"ל. כמו כן, בבקבוק זכוכית המיועד לשתיה ניתן לעשות שימוש חוזר עד לשמונה פעמים… עם החיטוי המתאים כמובן בין שימוש לשימוש.
על אף עובדות אלו, נושא מיחזור הזכוכית בארץ אינו מפותח דיו ואנשים ממשיכים להשליך את פסולת הזכוכית לפח. אחוז המיחזור של הזכוכית עומד היום על פחות מ-1% מכלל הפסולת. כיום תהליך מיחזור זכוכית מתבצע במפעל לייצור הזכוכית – פניציה שבירוחם, והיקפו עומד על כ-30 מיליון מיכלי זכוכית בשנה בלבד. נציין כי למרות זאת, יכולת המיחזור במפעל פניציה גדולה בהרבה ממה שקורה בפועל והיא תלויה רק ביכולת איסוף הזכוכית.
מיחזור הזכוכית העיקרי מבוסס על מילוי מחדש של בקבוקי משקה. בארץ קיים תמריץ להשבת הבקבוקים המשומשים הנקרא חוק הפיקדון. עבור החזרה של בקבוק זכוכית לסופרמרקטים ניתן לקבל החזר פיקדון של 25 אגורות. אולם למוצרי זכוכית אחרים כגון חלונות, צנצנות וכו' טרם הומצא פתרון מסודר.
בעבר הופעל פיילוט מיחזור זכוכית בדרום בו הוצבו מכולות איסוף להפרדת פסולת זכוכית והעברתם למפעל פניציה. מכיוון שאיסוף הזכוכית הינו מורכב יחסית, לא ניתן היה להוכיח כדאיות כלכלית בכל הנוגע למיחזור זכוכית.
האם ניתן למחזר את כל הזכוכית?
על מנת למחזר זכוכית, על הזכוכית הנאספת לעמוד בכמה תנאים:
א. הרכב כימי ידוע: זכוכית שההרכב שלה דומה לחומרי הגלם והיא נקייה ממזהמים כגון קרמיקה, ברזל או אלומיניום.
ב. הפרדה: הזכוכית צריכה להיות מופרדת במיכלי האיסוף על פי צבעים – לבן, ירוק, חום או שקוף
ג. תוויות: תוויות הנייר או הפלסטיק על בקבוקי הזכוכית מהווים הפרעה בשלב התכת הזכוכית הממוחזרת
התרומה של האזרח הקטן
אם כן, מה אנחנו יכולים לעשות על מנת לסייע במאמץ המיחזור?
שלושה כללים פשוטים:
א. הפחתה של השימוש במוצרי זכוכית
ב. ביצוע שימוש רב פעמי במוצרי זכוכית והסבה של מוצרי זכוכית למטרות שונות (קופסאות לאחסון מזון, קופסאות לצבעים או קישוטים של הילדים, כלי הגשה ייחודיים ועוד)
ג. קנייה של מוצרים בהם ישנה זכוכית ממוחזרת
___________________________________________
זה הכלל: אריזות זכוכית שהפיקדון עליהם 30 א"ג הולכים למיחזור
בקבוקי זכוכית שהפיקדון עליהם 1.3 ש"ח (בירה) עוברים חיטוי וממולאים שנית.
בקבוק חדש - כשרות לפסח (יינות המוצר היחיד הכשר לפסח כל השנה)
בקבוק/צנצנת אינם צריכים טבילה לפני השימוש המקורי, אם נשתמש בהם למשהו אחר לאחר השימוש המקורי הם דורשים טבילה.