עובר ושב

כלים טיפים והתייעצות לניהול נבון של משק הבית וכלכלת המשפחה.
חרם צרכנים. חסכנות והתייעלות פיננסית. וכל מה שיעזור לכם לגמור את החודש בתוך מסגרת התקציב.
מנהל הפורום: הון ובית

מאמרים אחרונים באתר

אמצע המאה ה-20. זוג הורים צעירים יושב במשרד רופא, שתיקה כבדה ממלאת את החלל. הם ציפו לבשורה משמחת, אך במקומה הם שומעים מילים חדות וקרות, הנאמרות במקצועיות מרוחקת: "פגם גנטי", "פיגור", "תקרה התפתחותית". הרופא מסביר להם שבנם, תינוק עם תסמונת דאון, לעולם לא יהיה "נורמלי".

ואז מגיעה העצה, שנחשבה אז לשיא החמלה וההיגיון: "למען טובתו, ולמען שלום המשפחה, המקום הנכון עבורו הוא מוסד". המילה "מוסד" נאמרת כפתרון של חסד. זה היה הנרטיב: ילדים כאלה הם טרגדיה, נטל. החברה, מתוך תערובת של בורות, פחד ובושה, האמינה שהדרך הנכונה היא להסתיר, להרחיק, "להגן" על המשפחה מהקושי ועל הילד מעולם שלא יכיל אותו.

הדלת נסגרת מאחוריהם בחבטה עמומה, והם חוזרים לחיים שבהם יעמידו פנים שהכול בסדר. בפנים, עולמו של הילד מצטמצם לארבעה קירות. שמו הפרטי נמחק ומוחלף במספר סידורי הרקום על בגדיו הדהויים. בימים שהוא חסר מנוחה – אולי מכאב, אולי מגעגוע – לא מרגיעים אותו בחיבוק. קושרים אותו. רצועות בד מהדקות אותו למיטת הסורגים הקרה. זה לא נעשה מרוע, אלא מהיגיון מעוות של "יעילות" ו"שליטה". כך הוא לא "יפריע". כך הוא שוכב, בוהה בתקרה המתקלפת, דמעותיו נספגות בכרית הדקה. אין יד מלטפת, אין קול מנחם.

והחברה בחוץ לא רצתה לדעת, לא רצתה לשמוע. העדיפה הסדר נוח שאיפשר לכולם להמשיך בחייהם ה"נורמליים". סבלם של הילדים הוקרב על מזבח הבושה והנוחות החברתית.

בחזרה להווה

היום, אותה נשמה טהורה אינה קשורה למיטה, אלא מונפת על הכתפיים בריקודים של שמחה. ידיו אינן כבולות, אלא מוחאות כפיים בהתלהבות בשירת שבת. הוא אינו "מספר סידורי", אלא "האור של הבית". הקהילה אינה מסתירה אותו, אלא רבה על הזכות לעזור לו ולהיות בקרבתו. התרבות עברה מהפך. מה שנחשב פעם ל"פתרון הגיוני", נראה לנו היום כמעשה בל יתואר של אכזריות. הבנו שנשמתו ואושרו הם ערך עליון.

הקשיבו היטב לקולות שסביבנו: "הם לא התנהלו נכון", "זה כישלון אישי שלהם", "הם חיים מעבר ליכולתם". האם זה לא אותו הד של השיפוט והריחוק? הבושה שמלווה משפחה במצוקה כלכלית, ההסתרה של המינוס בבנק, הפחד לבקש עזרה – האם כל אלה אינם קירות המוסד המודרני? אנחנו לא קושרים אנשים למיטה, אבל אנחנו כובלים אותם בשיפוטיות, מבודדים אותם בבושה, ומשאירים אותם להתמודד לבד עם "הפגם" שלהם.

איך ייראה העתיד?

בעוד כך וכך שנים סביר להניח שנרגיש את אותה תחושת אי-נוחות שאנו חשים כעת כלפי המוסדות של פעם. נתקשה להבין איך חברה שלמה ראתה במצוקה כלכלית כישלון אישי, במקום לראות בה אתגר קהילתי.

בעתיד הזה, משפחה שנקלעה לקשיים לא תתחבא בבושה, אלא תמצא קהילה עוטפת שמרימה אותה. במקום ללחוש "הם לא הסתדרו", יאמרו "בואו נראה איך אנחנו עוזרים להם לעמוד על הרגליים". במקום שיפוטיות, תהיה סולידריות. כי בדיוק כפי שהבנו שילד עם תסמונת דאון הוא ברכה ולא נטל, כך נבין שכל אדם הוא חלק בלתי נפרד מהקהילה, והאחריות לשלומו מוטלת על כולנו.

המהפך מהעדפת אסתטיקה של "הצלחה" לחמלה ואחריות הדדית, נמצא בידיים שלנו.
  • 12
  • מקס מגבירה את הלחץ על הבנקים: מציעה ריבית של 3% בשנה לכסף שיופקד בחשבון דמוי עו"ש

חברת כרטיסי האשראי משיקה חשבון חוץ-בנקאי שיעניק ללקוחותיה ריבית אוטומטית על יתרה של עד 500 אלף שקל • שגית דותן, מנכ"לית מקס: "נציע ללקוחות להפסיק לתת לכסף להישחק בעו"ש ולקבל ריבית על כל הסכום, ללא תנאי מינימום" • חלק מהבנקים הודיעו לאחרונה על הענקת ריבית של 2%-3% בתנאים מסוימים

1000005482.jpg

בימים אלה, כאשר המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי מקדם את רפורמת הבנקים הרזים, שעוד תצריך שינויי חקיקה מורכבים בכנסת, יש גופים שמקדימים להגביר את הלחץ על הפיקדונות בבנקים. חברת כרטיסי האשראי מקס, שבבעלות כלל ביטוח ובניהולה של שגית דותן, פיתחה חשבון דמוי-עו"ש בשם "צובר ושב", שבו כספים שיפקידו הלקוחות יזכו לריבית שנתית של 3%, והם לא יהיו "נעולים" לשם כך בניגוד לפיקדונות של הבנקים. שם כדי לקבל ריבית גבוהה, ביחס לריבית האפסית של חשבון העו"ש, יש צורך להתחייב לסגירת הכסף לתקופה קצובה בזמן.

מקס תאפשר ללקוחות שלה, החל מחודש נובמבר הקרוב, לפתוח את חשבון ה"צובר ושב", חשבון חוץ -בנקאי אשר יפוקח על-ידי בנק ישראל. בחשבון הזה יוכל הלקוח לנהל יתרה נושאת ריבית, כאשר במקס מכוונים את המוצר כתחרות ישירה ומוצר משלים לניהול חשבון העובר ושב בבנק.

חשוב לציין כי זה יהיה חשבון מוגבל שאינו דומה לחשבון העו"ש המסורתי, כלומר ניתן יהיה לצבור בו סכום כסף שיקבל ריבית, ובעיקר לשלם ממנו את חשבון כרטיס האשראי החודש, או אם רוצים לבצע רכישה גדולה אחרת. הכסף יצבור ריבית בכל רגע נתון ויהיה נזיל וזמין למשיכה.

הציבור מפסיד הרבה כסף

התחרות על הפיקדונות בבנקים הולכת ומתגברת. כיום המוצר הפופולרי ביותר הן קרנות הנאמנות הכספיות, שמנוהלות על-ידי בתי ההשקעות צברו נכסים מנוהלים בהיקף של 180 מיליארד שקל. אלה מכשירי השקעה סולידיים יחסית, שהם נזילים וניתנים למשיכה בהוראה מדי יום (הקרנות הכספיות נסחרות במהלך ימי המסחר בבורסה כמו קרנות נאמנות אחרות), אך הקרנות אינן יכולות להתחייב על ריבית שנתית כמו שעושה מקס. בפועל הן תלויות בריבית בנק ישראל, משום שהן מפקידות את עיקר הכספים בחשבונות בבנקים.

בשנה האחרונה העניקו הקרנות הכספיות תשואה של מעל ל-4% למי שהפקיד אצלהן את כספו. גם בניכוי דמי הניהול של אותן קרנות שהם נמוכים למדי, מדובר במוצר אטרקטיבי יותר החשבון החדש של מקס. כמו כן, בנק ישראל מנפיק גם מק"מ, מלווה קצר מועד, לתקופה של עד שנה. זו אגרת חוב בניכיון שמעניקה ריבית שקרובה יחסית לריבית בנק ישראל, גם היא כיום מעל ל-4% בשנה. אך בניגוד למקס הכסף במק"מ יכול להיות מופקד עד לשנה, וסדרות חדשות יציעו בעתיד ריבית שגם היא נגזרת מריבית בנק ישראל ולכן עלולה לפחות.

במקס מזכירים כי על-פי נתוני בנק ישראל, סך הכסף שהציבור מחזיק בחשבונות העובר ושב עומד על למעלה מ-225 מיליארד שקל שאינם נושאים ריבית, וסך הכסף שהציבור מחזיק בפיקדונות בבנקים עומד על כ-406 מיליארד שקל. שיעורי הריבית על הכספים ששוכבים בחשבונות העו"ש בבנקים, כלומר על יתרת זכות, נעים בין 0% ל-0.4% בשנה - סכום אפסי שנשחק ריאלית בשל האינפלציה.

במקס הוסיפו כי לאחרונה הבנקים החלו להציע ריבית על היתרה בעו"ש, אבל היא מוצעת עד לגובה סכום מסוים בלבד לרוב בין 10,000 ל-20,000 שקל. במקרה של מקס, יוכלו הלקוחות להזרים לחשבון צובר ושב עד חצי מיליון שקל.

האותיות הקטנות

היתרה בחשבון הצובר ושב של מקס תצבור ריבית שנתית קבועה בשיעור אטרקטיבי של 3%. הריבית אינה צמודה לפריים או למדד ואחידה לכל הלקוחות, ללא קשר לגובה הסכום שיופקד בחשבון. אך למקס "שמורה הזכות לשנות את הריבית, בין היתר, בהתאם לשינויים במשק". מה זה אומר? הרי בעוד כחודש הנגיד ירון עשוי להחליט להפחית את גובה הריבית במשק (4.5%). ככל הנראה שהפחתה אפשרית תוריד אותה ל-4.25%, כפי שסבורים כחלק גדול מהכלכלנים.

במקס אומרים כי הריבית שהם מציעים "לא צמודה לריבית בנק ישראל", לכן מדובר בריבית של 3% בשנה עד להודעה חדשה. אך ההערה נועדה לאפשר להם גמישות במידה ויהיה שינוי חריג בסביבה המאקרו-כלכלית.

תנאים נוספים שחשוב לדעת הם שהריבית תצטבר מדי יום והלקוחות יוכלו לעקוב אחריה ואחר היתרה שלהם באתר ובאפליקציה. בנוסף, החשבון יהיה נזיל וזמין למשיכה, כך שהלקוחות יכולים לבצע מספר לא מוגבל של הפקדות או משיכות באמצעות הכרטיס, והכול ללא עמלות או דמי ניהול. כמו כן, כאשר לקוחות יבקשו למשוך את הכסף, הם יוכלו לבחור בין זיכוי לחשבון הבנק - מהלך שעשוי לקחת עד שני ימי עסקים ממועד בקשת המשיכה, או לבצע זיכוי מהיר יותר לכרטיס האשראי עצמו.

עוד לא בנק קטן

האפשרות של מקס להעניק ריבית על חשבון חוץ-בנקאי נובעת מחקיקה שנכנסה לתוקף לפני כשנה, המסדירה את
    עולם התשלומים החוץ-בנקאיים. האפשרות להעניק ריבית נכללה בחקיקה על אף ההתנגדות של בנק ישראל.

למעשה, חברת כרטיסי אשראי כבר נותנת הלוואות ומאפשרת מעין חשבון עו"ש, כך שפעולתה לכאורה מדמה פעילות קלאסית של בנק. עם זאת, יש הבדל משמעותי. נכון להיום, חברת האשראי לא תוכל להשתמש בכספים שיפקידו הלקוחות כדי לתת את ההלוואות. האפשרות להשתמש בחשבון העו"ש כדי לתת הלוואות, שהיא פעילות בנקאית קלאסית, מאפשרת להוזיל את הריבית שגובים הבנקים על הלוואות.

בדו"ח שפורסם לאחרונה של הצוות להגברת התחרות במערכת הבנקאית הוצג מתווה לפיו גופים כמו חברות כרטיסי אשראי יוכלו לקבל רישיון בנק קטן. עם זאת, המהלך דורש תיקון חקיקה שטרם קודם.

גלובס, ודה מרקר
    לאחר שאשתי ואני סיימנו את תקופת הזכאות לפטור מתוקף הנחת סטודנט
    כי התבגרנו :sneaky:
    ביצעתי את המהלך הבא :

התקשרתי לבנק מתחרה
    סיפרתי שהתחילו לגבות לי עמלות עבור פעולות
    ושאלתי מה הם יכולים לתת לי (השאלה פתוחה בכוונה)
    קיבלתי כמה הצעות במידה ואעביר את חשבוני

אחת מהם כמובן פטור מעמלות ל3 שנים.
    למחרת הגעתי לבנק שלי ואמרתי לבנקאית
    קיבלתי הצעה כזו בבנק X (חשוב לומר את שם הבנק)
    במידה ואתם יכולים לתת לי פטור ל3 שנים מצוין
    במידה ולא ניפרד כידידים.
    תוך 2 דקות הייתי בחוץ עם פטור ל3 שנים. (זה קרה היום)

חשוב!: להגיע עם הצעה אמיתית מבנק מתחרה
    גם כי הבנק יודע מה המתחרים נותנים
    וגם בשביל הביטחון העצמי, הבנקאי מרגיש בשפת גוף

הגעתי בגישה שבמידה ומסרבים לי אני באמת עובר בנק. זו לא הצגה.
    זה תהליך לא מורכב היום. גם כשיש משכנתא מנוהלת בחשבון שלך

בטלפון הסבירו לי שהם מעבירים הכל (הו''ק, אשראי משכנתא וכו')
    והחשבון הישן נסגר אוטומטית.

בשביל להביא גאולה לעלום אומר:
    את ההצעה קיבלתי מידידי שהוא יועץ להתנהלות כלכלית נכונה
    אבישי וינגולד

בהצלחה לכולם
    זהו, שנמאס לי
    שוכבים לי בבנק כמה ערמות של שטרות (מעל מיליון למי שמתעניין)
    ופשוט נמאס לי מהם.
    די,
    לא יכולה כבר איתם.
    בעלי לא מוכן להשקיע בירושה- מנסיון אישי כואב- ואני מבינה אותו בהחלט
    יש לי את כל מה שאני צריכה ואני שונאת דברים מיותרים בבית- זה ממש מצער אותי
    אנחנו תורמים כבר לכל מי שמתאים לנו- נא לא לכתוב כאן חשבון בנק:)
    וזה ממש מציק לי
    מרגישה שהם הולכים לעלות עובש
    פשוט צער בחיים שלי.
    אני יודעת שזה לא המקום הנכון לכתוב את זה
    בבקשה, מנהלי פרוג נא לנעול אשכול זה
    זה נוגד לגמרי את כללי הפורום
    אבל תגידו לי בכנות:
    לא נמאס לכם כל היום לשמוע על כסף????
    לא יכולה כבר-
    איפה מכניסים יותר, מה שווה יותר, איך נשיג ונמצוץ מהממשלה, איזה מקום מביא לנו יותר
    מה לעבוד שנרוויח עוד, איך מכניסים עוד כמה שקלים לחשבון
    ועכשיו תקומו עלי כולם ותגידו:
    את לא יודעת מה יוקר המחיה, אנשים קורסים מחובות, אין שקל לחיות
    אני לא קונה את זה!!!
    רואה כל בקר את נשות ישראל הצדקניות רצות לעבודתן ומגירות זיעה ורצות לעוד מרתון יומי
    ואני פשוט שואלת :
    האם זה מותר?
    אותי למדו שאסור לעשות השתדלות לפרנסה שלא מתאימה לצרכי הגוף והנפש שלי (מסילת ישרים)
    לא רוצה לצאת על אף אחד, פשוט הכסף מכביד עלי....
    וכמובן- שינתי כמה פרטים פה לצורך אי זיהוי,
    כי בתוך עמי אנכי יושבת
    וחשבון הבנק שלי חף מכל פשע
    שלום רב.
    לקחתי לפני כחצי שנה הלוואה של בערך 100.000 (מאה אלף) מחברת מקס
    לקחתי את זה ב3 הלוואות נפרדות ממקס.
    כאשר כל הלוואה הייתה 9 אחוז . פריים - 6 אחוז +3 אחוז.
    כעת לפני 3 ימים ביום שני - התקשרו אליי מבנק לאומי שיש לי חשבון אצלם עם הכנסת משכורת
    ושאלו האם אפשר להציע לי הלוואה, עניתי שכן .
    שאלו האם יש לי הלוואה במקום אחר? כן. כמה ריבית ? 9.
    ומציעים לי הלוואה של בדיוק 100 אלף, בריבית של 8 אחוז.
    ועוד מציעים לי שבחודש הבא הריבית בבנק לאומי תרד בעצם לפריים + 2.75 כך שזה בעצם הנחה של 1.25 אחוז, והרי אני זכאיכלקוח להנחה זו.
    וגם את דמי פרעון מוקדם של מקס של 60 שקלים על כל הלוואה הם גם יחזירו.
    ורק ביקשו צילום מסך ששם רואים את הריבית אצל מקס (הדריכו אותי בדיוק היכן ללחוץ בכל מקום)
    ואכן שלחתי ואכן קיבלתי את ההלוואה.
    שלב הבא, התקשרתי למקס כדי לפרוע את ההלוואה.
    חזרו אלי , ושאלו האם זה בגלל תנאי ההלוואה, עניתי שכן.
    שאלו אם נציע לך 8 אחוז האם זה יעזור, עניתי שלא.
    טוב בסדר, תמתין רגע, ואז שואלים אותי אם תיהיה הנחה נוספת של 0.25 אחוז האם אני כן ישאיר את ההלוואה? עניתי שגם לא. (כי בעצם זה מה שאני אמור לקבל בסיכומו של דבר בבנק לאומי)
    אז אמר שאין לו יותר מה להציע לי כרגע ותוך 3 ימים הם יגבו את כל דמי ההלוואה שלקחתי פרעון מוקדם.

אכן מקס גבו את כל ההלווואה.

כעת השאלה האם אכן זה היה נכון?
    האם כררגע שהבנק בארה"ב הוריד את הריבית ב0.25 וככל הנראה בנק ישראל יוריד גם את הריבית, ואז בעצם בנק לאומי לא מתחייב להוריד שוב את הריבית בעצמו בעוד 0.25 ואז אם כן הריבית שלי תשתווה להצעה של 8 אחוז של מקס, ואפילו אני אולי רק יפסיד את ההנחה הנוספת שהציעו לי במקס של עוד 0.25 אחוז?

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כד

אלְדָוִד מִזְמוֹר לַיי הָאָרֶץ וּמְלוֹאָהּ תֵּבֵל וְיֹשְׁבֵי בָהּ:בכִּי הוּא עַל יַמִּים יְסָדָהּ וְעַל נְהָרוֹת יְכוֹנְנֶהָ:גמִי יַעֲלֶה בְהַר יי וּמִי יָקוּם בִּמְקוֹם קָדְשׁוֹ:דנְקִי כַפַּיִם וּבַר לֵבָב אֲשֶׁר לֹא נָשָׂא לַשָּׁוְא נַפְשִׁי וְלֹא נִשְׁבַּע לְמִרְמָה:היִשָּׂא בְרָכָה מֵאֵת יי וּצְדָקָה מֵאֱלֹהֵי יִשְׁעוֹ:וזֶה דּוֹר (דרשו) דֹּרְשָׁיו מְבַקְשֵׁי פָנֶיךָ יַעֲקֹב סֶלָה:זשְׂאוּ שְׁעָרִים רָאשֵׁיכֶם וְהִנָּשְׂאוּ פִּתְחֵי עוֹלָם וְיָבוֹא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד:חמִי זֶה מֶלֶךְ הַכָּבוֹד יי עִזּוּז וְגִבּוֹר יי גִּבּוֹר מִלְחָמָה:טשְׂאוּ שְׁעָרִים רָאשֵׁיכֶם וּשְׂאוּ פִּתְחֵי עוֹלָם וְיָבֹא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד:ימִי הוּא זֶה מֶלֶךְ הַכָּבוֹד יי צְבָאוֹת הוּא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד סֶלָה:
    נקרא  1  פעמים
    למעלה