עובר ושב

כלים טיפים והתייעצות לניהול נבון של משק הבית וכלכלת המשפחה.
חרם צרכנים. חסכנות והתייעלות פיננסית. וכל מה שיעזור לכם לגמור את החודש בתוך מסגרת התקציב.
מנהל הפורום: הון ובית

מאמרים אחרונים באתר

• 39
  • שלום
    אני מסיים בימים אלה לימודי אימון כלכלי במסילה ומחפש משפחה שמעוניינים לעבור תהליך שינוי ואימון כלכלי כסטאז'

כבוגר הכשרת היועצים של ארגון "מסילה", אני מאמין שניהול כלכלי בבית הוא הרבה מעבר למספרים בבנק – הוא קשור לניהול סדרי עדיפויות, הרגלים נכונים ושקט נפשי למשפחה.

מה כולל תהליך הליווי?

התהליך בנוי ממספר שלבים ממוקדים:

1. שיקוף ואבחון: נבצע מיפוי מלא ומדויק של המצב הנוכחי (הכנסות, הוצאות, חובות והתחייבויות) כדי להבין איפה אנחנו עומדים באמת.
    2. בניית תוכנית עבודה: נבנה תקציב חכם ומאוזן שמתאים לצרכים הייחודיים של המשפחה שלכם, מתוך מטרה לסיים את החודש ברווח.
    3. אימון לשינוי הרגלים: כאן נכנס הניסיון שלי מעולם הטיפול וה-NLP. לא רק נכתוב מספרים, אלא נלמד איך לשלוט בהוצאות בזמן אמת, איך לקבל החלטות כלכליות נכונות ואיך להתמיד בשינוי לאורך זמן.
    4. ליווי וייעוץ שוטף: אני מלווה אתכם בצעדים הראשונים של יישום התוכנית, כולל מענה לשאלות והתאמות לפי הצורך.

למה דווקא עכשיו?

מכיוון שאני נמצא כרגע בשלב הסטאז' המעשי, אני מציע ליווי מלא ומקצועי (בפיקוח הכלים של "מסילה") בתשלום סמלי בלבד. זו הזדמנות עבורכם לקבל ייעוץ איכותי ששווה אלפי שקלים, ולהתחיל דף חדש ונקי מבחינה כלכלית.

חשוב לי להדגיש:

התהליך מתבצע בדיסקרטיות מלאה. המטרה שלי היא לתת לכם את הכלים להוביל את הבית שלכם לעצמאות כלכלית בנחת ובשמחה.

בברכה, שלום
    ניתן להתקשר ל:0527193817
    או לשלוח הודעה ל: <לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי>
    Blue and White Modern Credit Repair Services Instagram Story_20251120_154831_0000.png

אז מה זה דירוג אשראי?

דירוג האשראי הוא כביכול תעודת זהות בנקאית, המערכת של בנק ישראל אוספת נתונים שמעוברים לחברות

יעודיות כמו
    קפטן קרדיט, והם בעצם בונים את הדירוג שלכם על הנתונים

הדירוג בנוי מהמספרים 1-1000 כאשר 1 מציג דירוך נמוך ממש, ו1000 דירוג מושלם

הדירוג הגבוה ביותר שיצא לי לראות זה 940, והנמוך ביותר 250.

אם אתם רוצים לדעת מה הדירוג שלכם אתם יכולים להיכנס לקישור הזה.

אז דירוג מתחת ל600 נחשב בדרך כלל לנמוך, בין 600 ל 800, הוא טוב ומעל 800 הוא מעולה.

ההשלכות של דירוג נמוך.

קושי בקבלת הלוואה, או קבלת הלוואה עם ריביות גבוהות.

קושי בקבלת משכנתא, או קבלת משכנתא יקרה.

וקושי ביכולת מיקוח שלכם עם מערכת הבנקאות והפיננסים

והסיבה היא פשוטה, הדירוג מטרתו לבנות פרופיל על כל אדם בישראל, שהמערכת הפיננסית (כמו כל בנק

שתפנו לקבל הלוואה ממנו) תדע האם הוא יכול לעמוד בהלוואה שהוא מעניין ליטול ממנה או לא.

יש אנשים שמוחקים את דירוג האשראי שלהם על מנת שהבנקים לא ידעו את הדדירוג האמיתי שלהם
    זה נושא שנוי במחלוקת אל תעשו את זה ללא בירור אצל איש מקצוע שיסביר לכם את כל ההשלכות של זה.

אז איזה נתונים אוספים עלינו מבלי בדיוק לעדכן אותנו?

התשובה היא בטבלה שלפניכם.
    אז אלה הנתונים שנאספים עליכם_20251120_194642_0000.png
    אוקי אז ברגע שהבנתם איזה מידע נאסף עליכם, אתם כבר יכולים לנסות להבין שאם הוא נאסף

כנראה שהוא גם בהחלט משפיע.

אז לכמה זמן משפיע בתכלס כל הנתונים שנאספו עלינו?

אז זה כמובן תלוי.

נתחיל מהגרוע צ'קים שחזרו או הוראות קבע שחזרו או תיקים בהוצאל"פ הם הכי גרועים.

הם משפיעים על 3 שנים שלמות, במידה וחזרו לכם יותר מ2 צ'קים, יש בנקים שלא יתנו לכם הלוואות

ומשכנתאות, ככה שממש לא מומלץ לשחק עם זה.

(הערה קטנה, אני לא אוהב שימוש בצ'קים, מהסיבה שאני לא באמת יכול לדעת מתי מקבל הצ'ק יפקיד אותו,

ואם הוא יפקיד אותו 4 חודשים לאחר התאריך, אני יום אחד יגלה חיוב בבנק על משהו שכבר שכחתי שקרה,

והבעיה הגדולה יותר זה, מה יקרה אם באותו רגע לא יהיה לי כיסוי לצ'ק)

מה שמשפיע גם באופן משמעותי זה.

יחס ההחזר שלכם להלוואת, למסגרות אשראי ועו"ש, ומשכנתאות.

היחס החזר מחושב לפי האחוזים מההכנסות שלכם, ככל והאחוזים של ההחזרים גבוה יותר (למשל 50%

מההכנסות שלכם) הבנק כבר יותר יפחד לתת לכם הלוואות.

השפעה משמעותית נוספת היא.

כמה מהמסגרת באשראי או במסגרת העו"ש שלכם נוצלה.

ברגע שעברתם את ה15% ניצול זה כבר יפגע לכם בדירוג שלכם.

וטיפ קטן

עדיף להגדיל את המסגרת ולנצל רק 15% ולא להיות עם מסגרת קטנה שכל הזמן מנוצלת.

אבל אם אתם מגדילים, תזהרו לא לנצל אותה וליפול לבור עמוק יותר.

יש עוד כמה דברים שמשפעים בצורה קטנה יותר

הרבה חשבונות בנק.

הרבה כרטיסי אשראי.

ותק קצר מידי במערכת הבנקאות (ותק של פחות מ3 שנים).

הרבה בקשות אשראי גם נרשמות, (לדוגמא אדם שבודק על אפשרויות להלוואות ביותר מידי בנקים בתקופה

קצרה, הדירוג שלו ירד)

והכי חשוב מה שיגרום לדירוג שלכם לעלות הוא.

להשתמש עם צ'קים בצורה מבוקרת.

למעט את השימוש במסגרות אשראי ועו"ש או מקסימום ניצול של 20%

למעט בנטילת הלוואות ללא צורך.

לא להחזיק מעל 2 חשבונות בנק.

לא להחזיק ביותר מידי כרטיסי אשראי.

אם אתם צעירים מידי אז חלק מהסיבה שהדירוג שלכם לא גבוה הוא כי אתם צעירים, אבל אל דאגה זה עובר.

אם תתחילו היום בשינוי ההתנהגות שלכם הדירוג שלכם יתחיל להשתפר תוך כ3-5 חודשים

השינוי לוקח זמן, אבל הוא שווה את זה.

וכמובן שהדבר היחידי שיקח לכם הרבה זמן לתקן הוא צ'קים שחזרו ,אז תזהרו לא להשתמש בצ'קים סתם.

וטיפ קטן עוד דרך לגרום לדירוג לעלות.

לגשת לבנק ולקחת הלוואה ממש קטנה כמו 1,000 ש"ח ולשלת אותו תוך תשלום אחד,

מה שתרוויחו זה שהבנק יכיר בזה שהיכולת החזר שלכם טובה, כי הרי לקחתם הלוואה ועמדתם בתשלומים שלה.

אני מקווה שהחכמתי אותכם

ועוד נקודה סופר חשובה.

לפעמים קורה לאנשים שיש להם חשבון בנק, בבנק בלי שימוש.
    חשבון שנפתח למטרה שהיא כבר לא רלוונטית, אז אם יש לכן כזה חשבון נשכח שכזה,
    מומלץ לכם לבדוק שאין לכם בו מינוס, כי לפעמים מינוס של 20 ש”ח בבנק גורמים לאנשים לשלם אלפי שקלים בריביות של ההלוואות והמשכנתאות שלהם.

אז למה שבכלל ייצבר מינוס בחשבון ללא שימוש?
    אז לפעמים מדובר בחשבון שאתם משלמים עליו עמלה חודשית, או שיש שמה כרטיס אשראי עם עמלה, ומה שקורה זה שהעמלות האלה אין להם כיסוי, ואז נכנסתם למינוס מבלי שבכלל ידעתם.

אז אם יש לכם חשבון בנק נשכח, מומלץ לכם לסגור אותו.
    את הפוסט הזה קראתי במייל שקיבלתי ברשימת תפוצה של קובי.
    2. חשיפה מיוחדת איך החרדים קונים דירות?

זה אחד הנושאים שהכי מסקרנים את הציבור בארץ.

כדי לענות על השאלה הזו אריאל פייגלין ראיין אותי לעיתון מעריב ויאמר לשבחו שהוא לא שינה ולא עיוות את מה שאמרתי

מפה לשם יצאה מזה סדרת כתבות.

זה מה שהם פרסמו:

כתבה ראשונה:

"ארבע מנורות בדירת שלושה חדרים": כך החרדים קונים דירות | חלק ראשון
    בלי טיסות, בלי רכב ועם הכנסה שלא מאוד שונה מההכנסה הממוצעת למשק בית בישראל: המתמטיקה הפשוטה שמאחורי ההון העצמי החרדי

"בתור התחלה, בוא אני אגלה לך סוד - החרדים מרוויחים די יפה", אומר טורנהיים ל"מעריב". "אפילו מורה חרדית כבר מרוויחה היום 9,000 שקל נטו. תוסיף לזה אברך כולל שלומד שלושה סדרים ומביא 6,000-8,000 שקל בחודש ממלגות - גם זה נטו - וקיבלת ביחד משק בית שמכניס 14,000-16,000 שקל. זה כמעט שווה ערך להכנסה ממוצעת למשק בית בישראל".

עוד תפיסה שטורנהיים מבקש לנפץ היא זו שכל הנשים החרדיות הן מורות. "כבר לפני עשרים שנה החרדיות הפסיקו להיות רק מורות", הוא אומר בנחרצות. "כבר בדור הקודם הן הבינו שכדי להחזיק בית של תורה צריך לדאוג לפרנסה. אז הן נהיו רואות חשבון בהתחלה, ולפני עשור התחילה גם נהירה להייטק. היום יש כמויות של חרדיות שהן מתכנתות - שמתחילות ב-9,000 שקל כמו מורה עם ותק - ויכולות להגיע גם ל-20 ו-30 אלף. אלה נשים שמחזיקות את הבית, ולפעמים אפילו משלמות את המשכנתה של ההורים שלהן".

אבל ההכנסה היא רק חלק מהסיפור. האקו-סיסטם החרדי, מסביר טורנהיים, שונה בתכלית מזה החילוני. "החרדים מוכווני דירות מגיל אפס. יש שם הסתפקות במועט שהחילונים לא מכירים. אתה יכול להיכנס לבית של שלושה חדרים שיש בו רק ארבע מנורות, זהו. חשמל עולה להם 100 שקל בחודש. קונים רק מוצרי בסיס. אין חופשות, אין בילויים, אין רכבים", הוא מתאר.

"עד שהעירייה שינתה את המדיניות בבני ברק, בנו בניינים עם חניות תת-קרקעיות כי החוק חייב את זה, אבל זה פשוט נשאר ריק - כי אנשים בבני ברק לא מחזיקים רכבים. הם מעדיפים לחסוך את הכסף הזה להון עצמי לדירה לילדים. אני אישית גדלתי בבית שמהיום שנולדתי ידעתי שההורים שלי חוסכים כדי לחתן אותנו, ומהיום שהתחתנתי חסכתי כדי לחתן את הילדים שלי".

השילוב הזה - בין הכנסה שהיא ממוצעת לבין הוצאה שהיא משמעותית מתחת לממוצע - מאפשר למשפחה חרדית לחסוך 3,000-4,000 שקל מדי חודש, ולעיתים אף יותר אצל משפחות שבהן האם היא רואת חשבון או מתכנתת. כך מצליחים להגיע להון עצמי שמספיק לרכישת דירה לילדים.

עם זאת, טורנהיים מזהיר מהשינויים התרבותיים שעלולים לשבור את האיזון. "הבעיה מתחילה כשמרוויחים הרבה ואז גם מבזבזים הרבה", הוא אומר. "ברגע שהציבור החרדי נכנס למעגל ההכנסות הגבוהות - הוא נכנס גם למעגל הפיתויים של החברה הכללית: טיסות, סמארטפונים, חופשות, מותגים. פתאום משפחה שהייתה רגילה לחיות מצמצום מרגישה ש'מגיע לה קצת ליהנות', ושם בדיוק נוצר הסדק. לא בטוח שההכנסה הגבוהה תתורגם לחיסכון גבוה - לפעמים זה אפילו הפוך, כי ככל שיש יותר כסף, כך גדל גם היצר לצרוך אותו".

לדבריו, ככל שהמשפחה החרדית יותר "אדוקה" - כך היא גם חוסכת יותר. וככל שהיא מודרנית יותר - כך גדלים הפיתויים. "וזה מה שמתחיל לשחוק את היתרון שהיה לציבור החרדי במשך שנים: היכולת להסתפק במועט ולהפוך כל שקל להון עצמי לדירה".

כתבה שניה

ראיון שפרסמנו אתמול קובי טורנהיים, בעלים של משרד יעוץ משכנתאות ו"אושיית רשת" - מדורג מקום ראשון בסטטוס וואטסאפ, הרשת החברתית של המגזר החרדי, בתחום הנדל"ן – הסביר איך משפחות חרדיות מצליחות, כמעט בניגוד לכל היגיון כלכלי, לחסוך מאות אלפי שקלים לדירה בזכות אורח חיים צנוע ונטול מותרות.

אבל גם אחרי שההורים חסכו, מכרו את הרכב וויתרו על חופשות, נשאלת השאלה הגדולה באמת - איך לוקחים משכנתא במשפחה שבה אחד מבני הזוג הוא בלי תלוש שכר מסודר ובלי הכנסה קבועה? התשובה, כמו הרבה דברים במגזר החרדי, נמצאת במשפחה. "פה בדיוק נכנסת הערבות ההדדית", מסביר טורנהיים. "אצל חילונים, אם תגיד לבחור שאבא שלו יהיה ערב למשכנתה – או, "חס וחלילה", ישלם חלק ממנה - זה נגמר שם. הוא יעדיף כבר לוותר על הדירה".

"אצל החרדים זה ההפך: אבא ערב לילד, אח ערב לאח. אפילו ראיתי עסקאות שבהן גם האמא וגם האחות חתמו ערבות על המשכנתה של ילדה בת שמונה־עשרה. אחרי כמה שנים, כשהאחות הזו מתחתנת ומרוויחה, היא כבר ערבה בחזרה לאחותה הבאה בתור. זו מערכת של ערבות הדדית שמחזיקה את כל הסיפור הזה".

הבנקים מבינים את הפוטנציאל. "בנק מזרחי באופן מסורתי עובד עם הציבור החרדי, והחלק שלו בעוגת המשכנתאות עלה ל-41%", אומר טורנהיים. "יש לו לפחות ארבעה סניפים בבני ברק. בנק לאומי, הבנק הגדול בארץ, יש לו שניים. בנק הפועלים - אחד".

בשנתיים האחרונות, כשהציבור החילוני הוריד את הרגל מהגז בנדל"ן בגלל הרפורמה המשפטית, החרדים המשיכו לקנות. "החבר'ה בתל אביב, בחוגי ההייטק, רצו לקנות דירות בקפריסין, ביוון, פורטוגל - רק לא בארץ. מי קנה? החרדים. כי אצלם לא קונים לשנה-שנתיים. אין להם לאן ללכת, יש ילדים, צריך לקנות".

החרדה הזו לקנות דירה לילדים מגיעה לרמה שלעיתים ההורים גם ממשכנים את הבית שלהם כדי לעזור לילדים לקנות את הדירה הראשונה. "כן, זה קורה הרבה," מודה טורנהיים. "הורים מוכנים לשים את הדירה שלהם כבטוחה, בידיעה שכנראה בעוד עשור הם ייאלצו למכור ולעבור לשכירות - העיקר שלילדים תהיה דירה. זו תפיסה שמבחינתם חשובה יותר מהביטחון האישי שלהם. הרצון לחתן את הבת עם בחור טוב, עם בחור מישיבה טובה, גובר על הכל".

אבל זה לא יוצר מעגל קסמים שהיחידים שמרוויחים ממנו הם הבנקים? שכל דור ממשכן את הבית שלו כדי לקנות בית לדור הבא? טורנהיים מסכים, אבל חושב שהמעגל יישבר בדור שלנו. "הדור החדש כבר שם. הבנות מתכנתות, עובדות בבנקים, מרוויחות הרבה יותר מההורים. הן אלו שמחזיקות את המשפחה, והן אלו שמאפשרות את רכישת הדירה.

ועדיין, אחרי שכל זה נאמר ועם כל השכר שעלה, החיסכון הקיצוני והערבות המשפחתית, טורנהיים סבור שהמודל הנוכחי הגיע לקצה גבול היכולת במרכז, ושמכאן והלאה החרדים יקנו דירות בעיקר בפריפריה. "בני ברק שהייתה פעם יותר יקרה מפתח תקווה ורמת גן, הפכה לעיר הכי זולה בגוש דן אחרי לוד", הוא אומר, "החרדים פשוט הגיעו למקסימום יכולת ההכנסה שלהם".

מה דעתכם?

הנתונים האלו נשמעים לכם??
    מורה מרוויחה נטו 9000 ש"ח? (לא מדברת על משרד החינוך)
    אברך שלומד 3 סדרים מכניס ממלגות 6000-8000??
    תספרו לי איפה.
    מלכודת האשראי המתגלגל: כך גורמים לכם לשלם את הריבית הגבוהה ביותר שיש

תחת השם הקליט "אשראי מתגלגל" מסתתרת ההלוואה היקרה ביותר במערכת הפיננסית. חברות כרטיסי האשראי והבנקים מציעים חיוב חודשי קבוע וידוע מראש על האשראי, ו"גלגול" היתרה לחודש הבא. אבל הריבית שמסתתרת מגיעה גם ל־16%, גבוהה מהריבית על המינוס. כך נימנע ממלכודת הגמישות המדומה

תחת השם הקליט והידידותי
    "אשראי מתגלגל" מסתתרת ההלוואה היקרה ביותר שניתן לקחת מהבנקים ומחברות כרטיסי האשראי. האשראי המתגלגל הוא מסלול שבו מחליטים מראש על סכום חיוב חודשי קבוע — במקום לשלם את מלוא העסקאות בכל מועד חיוב. זהו אשראי גמיש ומאוד נגיש, אך בריבית גבוהה מאוד.

המנגנון פשוט: אדם בוחר סכום חיוב קבוע של 5,000 שקל לדוגמה. אם בחודש הראשון ההוצאות של אותו אדם היו 7,000 שקל, חברת כרטיסי האשראי תגבה ממנו 5,000 שקל, ו־2,000 שקל יתגלגלו לחודש הבא ויישאו ריבית. בחודש הבא נניח שההוצאות הסתכמו ב־6,000 שקל: שוב ייגבו 5,000 שקל, ו־1,000 שקל נוספים יתגלגלו. כעת תהיה יתרת חוב של 3,000 שקל שנושאת ריבית. אם ההוצאות נותרות גבוהות מסכום החיוב, היתרה תמשיך לגדול מדי חודש. את חלקו הארי של האשראי המתגלגל (מעל 90%) מספקות חברות כרטיסי האשראי, שתיק האשראי המתגלגל שלהן עומד על כ־15% מהאשראי שהן מעמידות.

"מהיום השליטה בחיובי הכרטיס עוברת אליך", כותבים בחברת כרטיסי האשראי כאל. "קובעים את גובה החיוב לפי מה שמתאים לכם", מסבירים ב־MAX. אך מאחורי ההצעה המפתה לשליטה בגובה החיוב נמצאות הריביות הגבוהות במשק. נכון לאוגוסט, הריבית הממוצעת באשראי מתגלגל עמדה על 15.6%. כלומר, על כל 10 אלף שקל שמתגלגלים, משלמים בשנה 1,560 שקל.
    האשראי המתגלגל דומה במהותו למינוס בעו״ש: בשניהם האשראי גמיש ואינו קצוב בזמן. ההבדל הוא שבעו״ש כל הכנסה שמופקדת מקטינה אוטומטית את המינוס, ואילו באשראי מתגלגל היתרה לא תרד אלא אם מעלים את סכום החיוב או משלמים תשלום חד־פעמי.

ההלוואה מאוד נגישה: ה"גלגול" הוא תכונה שניתן להדביק לכרטיס אשראי קיים. כל מה שצריך הוא להיכנס לאתר חברת כרטיסי האשראי ולאשר בכמה קליקים

גם הריבית לרוב נמוכה יותר בעו״ש: באוגוסט 2025 הריבית הממוצעת בעו״ש היתה כ־12.07%, לעומת כ־15.6% באשראי מתגלגל. עם זאת, יש לקחת בחשבון שבעו״ש הריבית נגבית במדרגות שגובהן משתנה בין בנק לבנק. במדרגות הגבוהות במיוחד, הריבית על המינוס יכולה לעלות על 18% — כך שבמקרים קיצוניים, האשראי המתגלגל אינו בהכרח היקר ביותר.

הריבית גבוהה במיוחד מפני שזה אשראי גמיש ללא מועד פירעון קבוע. לעומת זאת, בהלוואה צרכנית רגילה לוקחים סכום חד־פעמי ומחזירים בתשלומים קבועים - ובדרך כלל בריבית נמוכה יותר. באוגוסט 2025, לדוגמה, הריבית הממוצעת בהלוואות בריבית משתנה (פריים) היתה כ־9.26% — נמוכה משמעותית מהאשראי המתגלגל.

קל יותר לבקש אשראי מתגלגל מאשר לבטל כרטיס

לא מדובר רק בהלוואה יקרה, אלא בהלוואה מאוד נגישה: ה"גלגול" הוא תכונה שניתן להדביק לכרטיס קיים, כך שכל מה שאדם צריך הוא להיכנס לאתר חברת כרטיסי האשראי, והוא רחוק מספר לחיצות עכבר מאישור ההלוואה. למעשה, קל בהרבה לבקש אשראי מתגלגל מאשר לבקש לבטל את כרטיס האשראי (מבלי להזמין חדש).

על פניו, אפשר לטעון שלמוצר יש היגיון נקודתי — למשל בתקופה של תנודתיות חריגה בהכנסות או בהוצאות — כשלא בטוחים שנחוצה הלוואה. זה גם לא מוצר ייחודי לישראל: לפי בנק ישראל, בארצות הברית פלח האשראי המתגלגל בכרטיסי האשראי נאמד נכון לסוף שנת 2023 בכ־24% מסך האשראי הצרכני, לעומת כ־4.6% בישראל.

היקף האשראי המתגלגל — שעמד באוגוסט האחרון על 6.39 מיליארד שקל — מעלה את החשד שהציבור לא משתמש באשראי מתגלגל כמענה נקודתי לתקופת תנודתיות בהוצאות או בהכנסות, אלא כהלוואה נוחה ויקרה במיוחד. אומנם באופן יחסי, שיעורו מתיק האשראי של החברות ירד מ־20% ב־2016 לכאמור 15% כיום, אך עדיין מדובר בחלק דומיננטי מתיק האשראי של החברות.

נתון נוסף שממחיש זאת הוא שמעל 80% מנוטלי האשראי לא משנים את סכום החיוב החודשי, באופן שמגדיל את החוב מחודש לחודש. גם בעת בקשת האשראי המתגלגל, חברות האשראי שואלות מה הצורך בגינו מבקשים זאת. ניתן לבחור למשל ב"רכב", "מחזור הלוואה במקור אחר", "חופשה או אירוע" – כלומר, מקרים שבהם הגיוני יותר לקחת הלוואה חד־פעמית מסודרת.

1000023904.jpg

החשש הוא שבעיקר משפחות מהשכבות החלשות נוטות להשתמש באשראי המתגלגל כפתרון קבוע ונוח. "כשחברת האשראי מציעה ‘להקל עליך’, היא בעצם מוכרת הלוואה יקרה במעטפת יפה", אומר לכלכליסט אוהד זינגר, מלווה משפחות לצמיחה כלכלית, שהגיע למקצועו לאחר שבעצמו נקלע למצוקה כלכלית. "כשאני בעצמי הייתי במצב כלכלי בעייתי, עם חובות וחיובי אשראי גבוהים, קיבלתי לא פעם הצעות ‘אטרקטיביות’ מחברות האשראי," הוא מספר. "הם אמרו לי: ‘יש פתרון – אתה תקבע כמה תרצה לשלם בחודש ואנחנו נתאים את עצמנו אליך’. מה שהם שוכחים לומר הוא שהשאר לא נמחק — הוא פשוט הופך לחוב, עם ריבית דו־ספרתית, שעליה מדברים בדרך אגב, אם בכלל".

לדבריו, רבים מהלקוחות שהוא פוגש כיום נופלים לאותה מלכודת. "חלקם מודעים אבל אין להם ברירה, ואחרים בכלל לא מבינים את המשמעות – הם רואים רק את האפשרות להוציא עוד קצת החודש. כשאני מציג להם את העלויות האמיתיות הם נדהמים; הם חשבו שחברת האשראי עושה להם טובה, עד שהם קולטים שהם משלמים ריבית שיכולה להגיע ל־15% ויותר. אז הם כבר ממש זעים באי־נוחות בכיסא".

זינגר סבור שאין למוצר זה זכות קיום: "אם אתה לא פילנתרופ של חברות כרטיסי האשראי, עדיף למצוא פתרון מימון זמני אחר, זול בהרבה".

למרות עבודת הפיקוח, התחום רחוק מלהיות מוסדר

בעבר, התחום היה פרוץ בהרבה, וחברות כרטיסי האשראי הפעילו שיווק אגרסיבי יחסית. באפריל האחרון, בעקבות ביקורת שערך בנושא, הנחה הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל את חברות כרטיסי האשראי והבנקים להבהיר ללקוחות כבר בתחילת התהליך שמדובר באשראי נושא ריבית, לפרט מראש את שיעור הריבית השנתית, ואסר עליהם להשתמש בכינויי שיווק כמו "כלי שליטה", "אמצעי בקרה", "תשלום קבוע" וכדומה.

בנוסף, הפיקוח על הבנקים גם אסר על מבצעי "מלכודת דבש", שבהם מוצעת ריבית נמוכה לתקופה קצרה שמתייקרת לאחר מכן.

עם זאת, התחום עוד רחוק מלהיות מוסדר: בחודש פברואר השנה הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד חברת כאל, בטענה כי הגדילה את מסגרות האשראי בכרטיסי אשראי מתגלגל, וזאת ללא בקשה, יידוע או הסכמה מצד הלקוחות, באופן שגורם לצרוך אשראי נוסף ולשלם עליו ריבית גבוהה מהנדרש, בהיקף המוערך ב־161 מיליון שקל. כאל אמורה היתה להגיש תגובתה לבית המשפט ביום שלישי האחרון.

"יש מי שנקלעו למצב כלכלי קשה ונאלצו להשתמש בזה כפתרון זמני, אך רוב האנשים פשוט לא מודעים לעלות האמיתית של האשראי המתגלגל. יש כאלה שנהנים מה'נוחות' של תשלום מינימלי נמוך מבלי להבין לאן זה מוביל", אומרת שרון לוין, מנהלת מערך הסברה בארגון פעמונים. "בפועל, הם לווים כסף ביוקר, נהנים מאשליה של 'יש לי כסף', וזאת בזמן שהשימוש באשראי מתגלגל משפיע לרעה על דירוג האשראי, ועלול להקשות בעתיד לקבל משכנתא או הלוואה במחירים טובים".

מה חייבים לדעת ולעשות לפני שמתפתים ללוות?

ארבעה דברים שכדאי ללווים לעשות ולהבין לפני שמתפתים לקחת הלוואת אשראי מתגלגל:

1. אם יש לכם צורך באשראי, עדיף לבחון קודם הלוואה רגילה, שבה לווים סכום חד־פעמי.

2. ההשוואה צריכה להיעשות לא רק מול האלטרנטיבה של הלוואה רגילה או מסגרת העו"ש, אלא גם בין החברות שמציעות את האשראי. נכון לאוגוסט האחרון, כאל גבתה את הריבית הממוצעת הגבוהה ביותר על אשראי מתגלגל (16.43%), בעוד בנק לאומי גבה את הריבית הממוצעת הנמוכה ביותר (13.14%).

3. להיות אקטיבי: בשונה מהלוואה רגילה, שבה התשלום נגבה אוטומטית בכל חודש, באשראי מתגלגל יש לשלם באופן אקטיבי את החוב. כדאי אחת לחודש לבדוק את גובה היתרה, להקטינה ככל שניתן, ולהגדיל ככל שאפשר את סכום החיוב הקבוע כדי למנוע התגלגלות של אשראי נוסף.

4. כשהצורך בגמישות באשראי של משק הבית מסתיים, כדאי לשלם את יתרת החוב ולבטל את השירות.

כלכליסט
    • תודה
    Reactions: rhehsuhya1 //
    9 תגובות
    ביטול דמי כרטיס אשראי + קבלת קאשבק:

איך לחסוך מאות שקלים בשנה על עמלת כרטיס אשראי? (ובנוסף להרוויח קאשבק מההוצאות שלנו)

הכל התחיל מזה שפתחתי חשבון בנק חדש כאשר התחתנתי לפני מספר שנים,
    עד אותה עת לא הייתי משלם עמלת כרטיס אשראי בחשבון הישן שלי והאמת חשבתי שככה זה נהוג אצל כולם.

אך עם זאת ברגע שפתחתי חשבון בנק חדש הבנקאי התעקש על תשלום של כ15 ש"ח לחודש עבור כל כרטיס אשראי,
    מכיוון שגם אני וגם אשתי היינו צריכים כרטיס אשראי אז ההוצאה הזאת עמדה על 30 ש"ח לחודש.

אני לגמרי מסכים עם זה שיכול להיות שהרבה מאיתנו חושבים שמדובר בכסף קטן יחסית - סה"כ 30 ש"ח,
    אך חשוב לזכור שמדובר בתשלום חודשי שיכול ללכת איתנו עשרות שנים קדימה.

בכדי לבחון מהו פוטנציאל החיסכון אני כמו משקיע טוב ישר נכנס למחשבון ריבית דריבית,
    במחשבון אני מזין סכום הפקדה חודשי של 30 ש"ח ותשואה שנתית של 10% (זוהי התשואה שאני רואה לנכון להזין, כל אחד יכול להזין תשואה אחרת בהתאם למה שהוא רואה לנכון כמובן).
    כך אני מגלה שב10 שנים מדובר על 5,995 ש"ח, ב20 שנה על 21,547 ש"ח וב30 שנה על 61,885 ש"ח,
    אז למה שאני אפספס כזה סכום משמעותי?
    ____

👈 אז מה עשיתי בכדי לבטל את התשלום הזה?
    1. נכנסתי לאתרים של חברות האשראי הגדולות בישראל (כגון מקס, כאל, ישראכרט ואחרים).
    2. מצאתי כרטיס שמתאים לצרכים שלי מבחינת הטבות נוספות שהוא מעניק.
    3. וידאתי שהכרטיס בחינם לפחות לשנה הראשונה.
    4. השארתי פרטים באתר שלהם וביצעתי הרשמה לכרטיס.
    5. כעבור מספר ימים קיבלתי שליח עד הבית עם הכרטיס החדש.
    6. ביטלתי את הכרטיס הבנקאי שעלה כסף ועברתי להשתמש בכרטיס החדש שקיבלתי.
    ____

👈 איזה הטבות מהותיות קיבלתי בכרטיס החוץ בנקאי שהזמנתי? (שימו לב שכרטיסים אחרים יעניקו הטבות אחרות)
    1. כרטיס חינם לשנה הראשונה.
    2. קאשבק (Cash Back) של 1% על רכישות רגילות ו 0.5% קאשבק אם מדובר בתשלומים למשרדים ממשלתיים (מס הכנסה, ביטוח לאומי, חשמל וכו').
    ____

👈 על מה חשוב לתת דגש?

1. לבקש לא לשלם על כרטיס האשראי גם בשנה השניה ואילך:

הכרטיס חינם לשנה הראשונה בלבד,
    אך עם זאת מיד עם סיום השנה הראשונה התקשרתי אליהם והם חידשו עבורי ועבור אשתי את ההטבה בלי להתמקח ובלי כלום בתנאי שתהיה בכרטיס הוצאה של לפחות שקל אחד בחודש.

2. תנאי הקאשבק של הכרטיס:
    בכרטיס שלקחתי הקאשבק ירד בשנה השניה ואילך ל 0.75% עבור תשלומים רגילים ו 0.38% עבור תשלומים למשרדים ממשלתיים (הייתי מודע לזה מראש כמובן בעת ההרשמה).

3. לא להתלהב מהקאשבק ולהוציא יותר כסף בגללו:
    זכרו שה CashBack זאת רק הטבה נלווית,
    אין שום סיבה שהיא תגרום לכם להוציא יותר ממה שהייתם רגילים.
    ____

👈 סיכום:
    1. בזכות מאמץ חד פעמי של כמה דקות חסכתי 360 ש"ח בשנה על תשלום מיותר לבנק עבור כרטיס אשראי.
    2. אם אפנה את סכום הכסף הזה בהפקדה חודשית קבועה לצורך השקעה ראינו באמצעות מחשבון ריבית דריבית שבהנחת 10% תשואה שנתית ניתן להגיע לעשרות אלפי שקלים במהלך השנים.
    3. בנוסף לכך בזכות אותו מאמץ חד פעמי אני ואשתי הרווחנו בשנה האחרונה יותר מ1,000 ש"ח (בשוברי Buy Me) באמצעות מעבר לכרטיס שמעניק קאשבק.

למעשה יצא שלא רק חסכנו הוצאות של דמי כרטיס אלא גם הרווחנו כסף על ההוצאות השוטפות שלנו שבין כה וכה אנו משלמים מדי חודש.
    סה"כ עבורי הפעולה של ביטול התשלום עבור דמי כרטיס האשראי והפעולה של מעבר לכרטיס קאשבק הניבה סכום של יותר מ 1,360 ש"ח בשנה. (360 ש"ח חיסכון אמיתי על שני הכרטיסים ויותר מ1,000 ש"ח קאשבק).
    סביר להניח שסכום דומה לכך אני ארוויח בזכות המהלך הזה גם בשנים הבאות.

ביצעתם משהו דומה?
    שתפו אותנו בתגובות עד כמה פשוט זה היה וכך תדרבנו אנשים נוספים לחסוך כמה מאות שקלים בשנה (:
    אתם בטח עוקבים בדריכות אחר הליווי המרתק והשינוי המיוחד שעוברת פה משפחת @צעד נכון יחד עם כל משתתפי הפורום.

כאן הנספח לשאלותיכם, הערותיכם, והגיגיכם.
    את האשכול המקורי נשאיר נקי למען ירוץ בו הקורא ללא הפרעה.

מחכה לכם!
    אשמח להמלצות על יועץ כלכלי אבל מניסיון בלבד
    למקרה לא כ"כ קשה אבל מורכב
    בנוסף זה חייב להיות מישהוא שדיסקרטיות זה השם הראשון שלו
    אם אתם מכירים מישהו כזה אשמח להמלצות (אפשר גם באישי אם יש לכם)

בנוסף עוד כמה שאלות
    האם יש הבדל בין הגישה של מסילה לגישה של גוטפלוס (או סילבר..)
    איך באמת מבטיחים את הדיסקרטיות
    אם פנו לאירגון(כמו מסילה וכד') ולא למישהוא פרטי ואין חיבור האם אפשר לבקש להחליף
    כמה זמן בערך זה לוקח
    האם יש אפשרת לליווי ללא מילוי טפסים של הכנסות והוצאות
    מהו ארגז הכלים (נניח שצריך לאחד חובות או להסיר עיקול זה משהו שהוא בתחום התמחותו של היועץ או שזה התמחות אחרת ורק מפנים לבן אדם הנכון. לצורך המשל אם אעשה מיחזור משכנתא יהיה לי פלוס שהיועץ הכלכלי יגיע להסדר חדש מול הבנק או שאשלם בנפרד על זה
    אם הבנתי נכון הגישה היום היא לא לחנך אלא לראות איפה אפשר להגדיל או שעל כל פנים להאיר את המקומות בהם החורים קיימים

@הון ובית @אבישי ויינגולד @שפירא דוד
    אשמח לתגובתכם
    סליחה מראש ממי שלא תייגתי פשוט זה מי שעלה בחכתי בימים האחרונים כמתעסקים בתחום...וגם נהנתי ממה שהם כתבו..
  • 21
  • לקוחות הבנקים בישראל משלמים אלפי שקלים בשנה על עמלות מיותרות, פשוט כי קשה להבין מה גובים מהם - תעריפוני הבנקים מסורבלים, ארוכים, ולא ניתנים להשוואה.

ארגון לובי 99 יחד עם עמותת רווח נקי, יצרו את
    מחשבון עמלות הבנקים, כחלק מפרויקט במימון הקרן לתובענות ייצוגיות - כלי קל ושקוף שמפשט את המידע, מאפשר להשוות בין הבנקים, ולהבין היכן נוכל לחסוך.

לכניסה למחשבון

אם גיליתם ששילמתם עמלות עו"ש
    אל תהססו לפנות לבנק לבקש פטור מעמלות.
    תבקשו ותקבלו.
    • תודה
    Reactions: נבחר1 //
    0 תגובות
    תשמעון סיפור קצרצר שהיה לי לפני שבוע

(כמובן שהפרטים המזהים טשטשו)

הגיע אלי לקוח לפגישת איפיון אברך ליטאי.
    (פגישה ראשונה, פגישה של איסוף נתונים, וניתוח ממוקד)

התחלתי לדבר עם הלקוח שלי
    ולשאול אותו שאלות ולאסוף נתונים.
    ובעיקר להבין מה עומד מתחת.

תוך כדי הפגישה הבנתי שחסר לו בסביבות ה4,000 ש"ח בחודש

וחשבתי לעצמי מעניין האם אני ימצא דרך לעזור לו לסגור את המינוס הזה
    כבר בפגישה הזאת.

תאכלס במהלך הפגישה הזאת, תוך כדי השאלות ששאלתי אותו גילתי דבר מעניין.

יש לו הוצאה של כ1,500 ש"ח בחודש על מוניות

בעיקרון אני בחיים לא אומר לאדם להוריד הוצאה מסוימת!
    מה שכן אני מראה לאדם את עצמו במראה.
    ואז הוא יכול להחליט בעצמו האם הוא רוצה להוריד את ההוצאה הזאת או לא.

והסיבה שאני לא אומר ללקוחות שלי להוריד הוצאות מסוימות
    היא סיבה יחסית פשוטה, כל דבר שאני יצווה אדם לעשות אז גם במידה והוא יחליט להקשיב לי, הוא לא עשה את זה מבחירה אמיתית, אלא רק כי אמרתי לו.

וזה בדיוק ההבדל בין תהליך מוצלח, לבין תהליך לא מוצלח

כי בתהליך שאדם החליט בעצמו איזה שינויים הוא רוצה להטמיע בחייו, ההחלטות שלו יצליחו להחזיק מעמד לעומת תהליך שהיועץ אמר ללקוח מה לעשות.

בהמשך הפגישה;
    שאלתי אותו בעצם מה הסיבה שהוא משתמש במוניות,
    ניסיתי להבין מה הצורך שלו בזה,
    והבנתי ממנו שהוא נוסע עם זה לעבודה
    שאלתי אותו האם זה רק בהלוך או גם בחזור.
    והוא ענה לי שהוא נוסע בהלוך כי הוא קם מאוחר לעבודה ובחזור הוא נוסע עם ההסעה מטעם העבודה.

והבנתי שיש לי את זה.

בעצם אם הלקוח שלי יחליט
    רק לקום שעה מוקדם יותר ויקפיד לנסוע בהסעה.

הוא ירוויח 2 דברים
    1 לחסוך את ההוצאות בסך של 1,500 ש"ח
    2 הוא ירוויח כ1,400 ש"ח נוספים בעבודה על השעה הנוספת.

אז בעצם הצלחתי להבין שאם עבודה יחסית קלה הלקוח שלי יכול לצמצם את הפער מ4,000 ש"ח ל1,100 ש"ח בחודש

שלזה כבר הרבה יותר קל להגיע.

ללקוח עדיין לא סיפרתי את זה כמובן כי רוצה שהוא יבחר בכזה מהלך.
    ולא שהוא יעשה את זה כי אני אמרתי לו.
  • 33
  • לישראכרט יש כרטיס אשראי בשם "בייסיק" - כרטיס נחמד בלי דמי כרטיס בהתניה של עסקה אחת לפחות, ובעיקר מה שנוגע אלי, 0% עמלות מט"ח, משמעותי למי שקונה הרבה בחו"ל.
    רק מה, ישראכרט ידועה כחברה הקשה ביותר לבעלי טלפון כשר, חברת האשראי היחידה (מבין 3) שהסיסמאות בסמס לא מגיעות בהודעה קולית ואין אפשרות כזו, וכו'.
    עכשיו, לא יודע במה זה תלוי, אבל בתהליך הנפקת כרטיס לפעמים הוא מאשר לשלוח קוד לאימייל ולפעמים רק לטלפון, קרוב משפחה שלי הוציא את הכרטיס, קיבל קוד לאימייל, והציע לי גם... ניסיתי להנפיק ומשום מה לי הוא לא נותן לשלוח לאימייל, התקשרתי לנציג שהתחיל תהליך, ואיפשהו לקראת סוף התהליך הנציג אומר לי את המשפט הבא:
    "רגע, בעצם יש לך טלפון כשר, הכרטיס לא מיועד לבעלי טלפון כשר"
    בלי שיצליח להסביר לי למה...
    למעשה:
    אם מישהו יכול לעזור לי להנפיק את הכרטיס, ולא דרך נסיון חוזר עד שנופלים על פקיד טוב, אשמח.
    אבל יותר אשמח אם נוכל אולי לגרום ביחד לחברה היחידה שמדירה בעלי טלפון כשר להתחיל גם כן לכבד אותנו.
    0 תגובות
    "איך לצאת מהמינוס".

זה שאלת השאלות.

רוב האנשים שמוצאים את עצמם במינוס לא רוצים להיות שם.
    זה מלחיץ, אולי גם מפחיד, ובעיקר גורם לתחושה של חוסר שליטה.

אבל לפני שאתם רוצים ללכת לקחת הלוואה כדי לסגור את המינוס חשוב להבין דבר אחד בסיסי

אם לא תבינו באמת ממה הוא נוצר יש סבירות גבוה שתחזרו אליו תוך תקופה קצרה

הדבר הכי חשוב זה להבין ממה נוצר לכם המינוס.

מינוס בדרך כלל לא נוצר ביום אחד.

מינוס הוא תהליך שהוא לפעמים גם איטי ושקט.

כדי לטפל בו באמת, צריך לעצור ודבר ראשון לבדוק ממה הוא נוצר.

האם זה קרה בגלל תקופה עמוסה בהוצאות כמו תקופת החגים, שיפוץ, חתונה או אולי אפי' תקופה מרגשת כמו לידת ילד?

או שאולי מדובר בגירעון חודשי קבוע, שההוצאות פשוט גדולות מההכנסות?

ההבדל בין שני המצבים האלה הוא קריטי;

אם המינוס נוצר בגלל תקופה עמוסה בהוצאות , כנראה שאפשר לקחת הלוואה לסגור את המינוס ולדאוג

שזה לא יחזור שוב,

אם למשל החגים הכניסו אותכם למינוס תצטרכו לדאוג שתהיה לכם תוכנית לתשלום ההוצאות הגבוהות של

החגים.

כי אם לא תטפלו בזה, אתם תיפלו בזה!

אבל במקרה שהמינוס נוצר בגלל גירעון חודשי, זה כבר מדליק נורא אדומה.

צריך לעשות שינוי לפני שחושבים על לקיחת הלוואה מהבנק.

כי גם אם תיקחו הלוואה מהבנק.

אתם תחזרו למצב שלכם תוך תקופה קצרה, כי קיים חוסר איזון בין ההכנסות להוצאות שלכם.

ועוד נקודה, אם עד היום היה לכם מינוס של 20,000 ש"ח בבנק, אתם שילמתם עליה רק ריבית.

אבל אם תקחו עכשיו הלוואה לכסות אותה תצטרכו להתחיל גם לשלם על ההלוואה הזאת באופן אקטיבי כל

חודש ככה שמבחינת התזרים אם לא תעשו שינוי לפני כן אתם תכניסו את עצמכם לחובות גדולים יותר!

בעיקרון לקחת הלוואה לסגור את המינוס הוא לא פיתרון הוא פלסטר מצויין.

ולפני ששמים פלסטר צריך לחטא את הפצע.

וזה בדיוק מה שצריך לעשות לפני שלוקחים הלוואה לכסות את המינוס

צריך לבדוק ממה נובע המינוס, ולדאוג לנטרל אותו.

אז אם גם לכם יש מינוס.

אז דבר ראשון תתיישבו להבין ממה הוא נוצר.

ברגע שהצלחתם לעלות על הבעיה של המינוס, והצלחתם לטפל בו אז מומלץ לכם לגשת לבנק ולקחת

הלוואה ולכסות את המינוס שלכם.

אם לא הסתדרתם לבד.

אתם תמיד יכולים לפנות לגורמי מקצוע.

כמוני ועוד הרבה טובים בתחום שיכלו לעזור לכם.

והכי חשוב שלוקחים הלוואה לסגור את המינוס

אתם צריכים אסטרטגיה שתוציא אותכם מזה ולא בטעות הלוואה שתפיל אותכם

מקווה שהחכמתי אותכם.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כד

אלְדָוִד מִזְמוֹר לַיי הָאָרֶץ וּמְלוֹאָהּ תֵּבֵל וְיֹשְׁבֵי בָהּ:בכִּי הוּא עַל יַמִּים יְסָדָהּ וְעַל נְהָרוֹת יְכוֹנְנֶהָ:גמִי יַעֲלֶה בְהַר יי וּמִי יָקוּם בִּמְקוֹם קָדְשׁוֹ:דנְקִי כַפַּיִם וּבַר לֵבָב אֲשֶׁר לֹא נָשָׂא לַשָּׁוְא נַפְשִׁי וְלֹא נִשְׁבַּע לְמִרְמָה:היִשָּׂא בְרָכָה מֵאֵת יי וּצְדָקָה מֵאֱלֹהֵי יִשְׁעוֹ:וזֶה דּוֹר (דרשו) דֹּרְשָׁיו מְבַקְשֵׁי פָנֶיךָ יַעֲקֹב סֶלָה:זשְׂאוּ שְׁעָרִים רָאשֵׁיכֶם וְהִנָּשְׂאוּ פִּתְחֵי עוֹלָם וְיָבוֹא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד:חמִי זֶה מֶלֶךְ הַכָּבוֹד יי עִזּוּז וְגִבּוֹר יי גִּבּוֹר מִלְחָמָה:טשְׂאוּ שְׁעָרִים רָאשֵׁיכֶם וּשְׂאוּ פִּתְחֵי עוֹלָם וְיָבֹא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד:ימִי הוּא זֶה מֶלֶךְ הַכָּבוֹד יי צְבָאוֹת הוּא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד סֶלָה:
    נקרא  1  פעמים
    למעלה