• משתמשים יקרים!

    בשל עבודות תחזוקה הערב, ייתכן שהאתר יהיה סגור לפרקי זמן שונים לצורכי תחזוקה.
    זוהי סגירה מכוונת, ונועדה לשפר את ביצועי האתר, לטובתכם.
    בתקווה להבנה. תודה על הסבלנות!

שוק ההון לאן הולך הS&P 500 ב2025? תנו חוות דעת

לאן הולך הS&P 500 ב2025?

  • להמשיך לטפס גבוה! (יותר מ10%)

    הצבעות: 195 47.8%
  • לדשדש.

    הצבעות: 124 30.4%
  • לרדת.

    הצבעות: 89 21.8%

  • סה"כ מצביעים
    408

קשבק

משתמש פעיל
מנוי פרימיום
אני מזכיר את התחזיות ביתד ובהמודיע שלנו... לא מידי הלך להם.
כל הרעיון בסוג השקעה של S&P זה לא לחשוב על השנה הבאה, אלא ה15 שנים הבאות...
 

דניאל נבון

דניאל נבון - TradingIL
מנוי פרימיום
1735425441418.png



התחזיות של גופי ההשקעות המובילים בעולם לשנת 2025 מתחילות להתפרסם.

להלן העיקרים:

👈 התחזית הממוצעת של 16 הגופים שפרסמו עד עתה עומדת על 6,707 נקודות (שער נוכחי 6,060 נקודות).

👈 אופנהיימר הם האופטימיים ביותר לעת עתה עם תחזית שמדד S&P 500 יסיים את 2025 ב 7,100 נקודות,
מדובר בעליה של כ17% מהשער הנוכחי.

👈מנגד UBS הם הפסימיים ביותר עם תחזית שמדד S&P 500 יסיים את 2025 ב 6,400 נקודות,
מדובר בעליה של כ5.5% מהשער הנוכחי.

נתון מעניין:
👈 עד כה אף אחד מהגופים לא הימר על תשואה שלילית בשנת 2025,
כל הגופים נתנו תחזית אשר גבוהה מהשער הנוכחי בלפחות 5%.

מה עוד חשוב לזכור?
👈 התחזית הממוצעת של גופי ההשקעות בשנת 2024 עמדה על 4,861.
הפער בין התחזית הממוצעת שהגופים נתנו עם תחילת שנת 2024 לשער הנוכחי עומד על 25% (!).

👈 למרות שמדובר בגופי השקעות מובילים בעולם, אף אחד לא באמת יודע באיזה שער מדד S&P 500 יסיים את שנת 2025.
הכל בגדר הערכות ותחזיות שלא בהכרח יתקיימו ועשויות להשתנות במעלה הדרך.

זה היה השיא מבחינתי:
👈 קלטתם את התחזית של וולס פארגו?
הם אשכרה רשמו שער 7,007 נקודות ולא 7,000 עגול כאילו זאת תחרות בינגו 😂 (אולי הם רומזים לנו כיצד צריך להתייחס לתחזיות הללו? 😅)

בתמונה המצורפת ניתן לראות את התחזית של כל אחד מהגופים.
קרדיט תמונה: Phil Rosen, Opening Bell Daily.
 

עומק הסיכוי

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
כמובן שכדאי גם להוסיף תחזיות של 2007 לשנת 2008 להשלמת התמונה...

האנליסטים פועלים לפי הכלל״ אם אתם תמיד תגידו משהו מדי פעם תהיו צודקים״

מתוך מאמר

Business Week 2008 Forecasters Expect Further Gains​

Screenshot 2024-12-29 at 9.16.26.png
 

מרגלית.

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
כמובן שכדאי גם להוסיף תחזיות של 2007 לשנת 2008 להשלמת התמונה...

האנליסטים פועלים לפי הכלל״ אם אתם תמיד תגידו משהו מדי פעם תהיו צודקים״

מתוך מאמר

Business Week 2008 Forecasters Expect Further Gains​

צפה בקובץ המצורף 1857688
אפשר לתרגם בבקשה ?
תודה .
 

עומק הסיכוי

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
אפשר לתרגם בבקשה ?
״להלן אנו מדגישים את תחזיות האסטרטגים של Business Week לשנת 2008. כפי שניתן לראות, איליין גרזארלי, לאסלו ביריניי, ברני שפר ודיוויד ביאנקו מצפים לעליות הגדולות ביותר במדד S&P 500. רק שני אסטרטגים צופים ירידות בשנת 2008 – בן אינקר ורוברט ארנוט. טום מקמנוס, שסיפק את התחזית המדויקת ביותר בשנה שעברה מבין האסטרטגים, מעריך כי מדד S&P 500 יסיים את 2008 ב-1,625 נקודות. התחזית הקולקטיבית של כל 13 האסטרטגים צופה עלייה של כ-9% בשנת 2008״
עד כאן עיקר העניין.

למעשה ב-2008 סנפ הגיע ל-750 ונסגר בסביבות 900.

כמי שמבין דבר בשוק ההון אני יכול לומר בוודאות שאין ספק שב-2025 יש סיכוי גדול שהשוק יעלה, למרות שאי אפשר להתעלם מכך שיש סבירות גבוהה לירידה, כמובן בתנאי שהוא לא ישאר במקום.
 

איש פנינים

משתמש מקצוען
מוזיקה ונגינה
כמי שמבין דבר בשוק ההון אני יכול לומר בוודאות שאין ספק שב-2025 יש סיכוי גדול שהשוק יעלה, למרות שאי אפשר להתעלם מכך שיש סבירות גבוהה לירידה, כמובן בתנאי שהוא לא ישאר במקום.
שלוש תחזיות במשפט אחד.:)
 

עומק הסיכוי

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום

מאירקה'

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
אני מזכיר את התחזיות ביתד ובהמודיע שלנו... לא מידי הלך להם.
כל הרעיון בסוג השקעה של S&P זה לא לחשוב על השנה הבאה, אלא ה15 שנים הבאות...
זה ממש לא קשור ליתד או המודיע, אלה בסה"כ מצטטים כל מיני מומחים בעיני עצמם....
 

מינימאוס

משתמש מקצוען
אם נלך לפי הסטטיסטיקה שהמומחים שחוזים עתידות תמיד טועים אז צפוי השנה דווקא ירידה
פעם פרופסור לסטיסטיקה טבע למוות בברכה שעומקה הממוצע היה חצי מטר
 

מאמימוש

מקסימום כוחות לאמא
מנוי פרימיום
לא זכינו בתקופתנו לנביאים
מלבד חרש שוטה וקטן
 

brachaM

משתמש חדש
שאלה בתור אחת עם אפס ידע במניות והשקעות (כך שאם אתם עונים - תעשו את זה עם הסברי מונחים בסיסיים)
אם הרבה אנשים משקיעים בS&P 500 - זה לא אומר שבעצם נוצרת כאן סוג של בועה?
כלומר עכשיו התשואה אכן הולכת וגדלה, אבל איפשהו בעתיד הכל יתפוצץ? האמת זה שאלה כללית על מניות, לא דוקא בהקשר לS&P 500
 

וילה

משתמש פעיל
לא זכינו בתקופתנו לנביאים
מלבד חרש שוטה וקטן
החרש לא בתמונה....
אָמַר רַבִּי יוֹחָנָן: מִיּוֹם שֶׁחָרַב בֵּית הַמִּקְדָּשׁ, נִטְּלָה נְבוּאָה מִן הַנְּבִיאִים וְנִתְּנָה לְשׁוֹטִים וּלְתִינוֹקוֹת (בבא בתרא דף יב/ב)
 

אחד שאכפת לו

משתמש רשום
שאלה בתור אחת עם אפס ידע במניות והשקעות (כך שאם אתם עונים - תעשו את זה עם הסברי מונחים בסיסיים)
אם הרבה אנשים משקיעים בS&P 500 - זה לא אומר שבעצם נוצרת כאן סוג של בועה?
כלומר עכשיו התשואה אכן הולכת וגדלה, אבל איפשהו בעתיד הכל יתפוצץ? האמת זה שאלה כללית על מניות, לא דוקא בהקשר לS&P 500
בסנופי היום בהחלט יכול להיות שנוצרת בועה,
וברור שבועות בסוף מתפוצצות.

אבל על השוק ההון בכללי זה לא שאלה, כי בעצם השקעה במניות של חברה זה כמו לקנות חלק בחברה. (חלק מינורי אמנם.)
ומכיוון שחברות כל הזמן גדלות, מייצרות עוד מוצרים, האוכלוסיה גודלת וקונה עוד וכו'... אז לטווח הארוך שוק המניות יעלה. (באותו מידה נכון לומר שהכלכלה העולמית תעלה.)
 

השקעות R הון

מנהל פורום השקעות
מנהל
מנוי פרימיום
שאלה בתור אחת עם אפס ידע במניות והשקעות (כך שאם אתם עונים - תעשו את זה עם הסברי מונחים בסיסיים)
אם הרבה אנשים משקיעים בS&P 500 - זה לא אומר שבעצם נוצרת כאן סוג של בועה?
כלומר עכשיו התשואה אכן הולכת וגדלה, אבל איפשהו בעתיד הכל יתפוצץ? האמת זה שאלה כללית על מניות, לא דוקא בהקשר לS&P 500
כאן זה נידון
 

השקעות R הון

מנהל פורום השקעות
מנהל
מנוי פרימיום
משאיר צילום מסך
מצב הסקר לפני המסחר ב 2025
1735730312627.png
 
החלפת המידע בפרום הינה בין משקיעים חובבנים, ואינה מהווה תחליף ליעוץ מקצועי.

אולי מעניין אותך גם...

אשכולות דומים

S&P 500 ו-S&P 500 עם משקל שווה: יתרונות, חסרונות, וביצועים לאורך זמן

מה זה S&P 500 עם משקל שווה, מה מכפילי הרווח של מדדי ה-S&P 500 ומה התשואה השנתית הממוצעת בעשור האחרון?


מדד S&P 500 נחשב לאחד המדדים המרכזיים בשוק ההון העולמי, ועוקב אחר ביצועי 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב. עם זאת, קיימות שתי גרסאות עיקריות של המדד: S&P 500 הרגיל ו-S&P 500 עם משקל שווה (Equal-Weight Index). בעוד המדד הרגיל הוא מדד "משוקלל שווי שוק", שבו משקלן של החברות הגדולות יותר (לפי שווי שוק) הוא גדול יותר, מדד המשקל השווה נותן לכל חברה את אותו המשקל, בלי קשר לגודלה בשוק.

S&P 500 - המדד המוביל בעולם



S&P 500 - שני מדדים; מי עדיף?

ההבדלים בין שני המדדים הם ניכרים ומספקים תובנות חשובות לגבי הדרך שבה הם פועלים. במדד ה-S&P 500 הרגיל, כל חברה מקבלת משקל במדד בהתאם לגודלה בשוק שלה. חברות ענק כמו אפל, מיקרוסופט ואמזון זוכות לחלק משמעותי מהמדד, דבר שמקנה להן השפעה רבה יותר על הביצועים הכוללים של המדד. במובן זה, הצלחות או כישלונות של חברות גדולות אלו יכולות להשפיע בצורה דרמטית על התוצאות של המדד כולו.

לעומת זאת, במדד בעל משקל שווה, כל חברה מקבלת 0.2% ממשקל המדד, מה שמקטין את ההשפעה של החברות הגדולות. גישה זו מאפשרת לחברות קטנות יותר להיות בעלות משקל משמעותי יותר במדד, דבר שיכול להוביל לתוצאה מאוזנת יותר כאשר מדובר בביצועים ובתנודתיות של המדד.

יתרונות וחסרונות לכל מדד

שמתייחסים לדינמיקת הביצועים, ניתן לראות שכאשר חברות גדולות חוות עליות חדות, המדד הרגיל נהנה מיתרון משמעותי בהשוואה למדד עם המשקל השווה. במקרים כאלה, הצלחות של חברות ענק מובילות לעליות מרשימות במדד הרגיל, דבר שמקנה לו יתרון ברור. לעומת זאת, במדד המשקל השווה, התנודתיות נוטה להיות נמוכה יותר. הסיבה לכך היא שהשפעתן של חברות קטנות יותר בולטת יותר, מה שמאזן את ההשפעה של עליות החברות הגדולות. בסך הכול, ההבדלים בין המדדים הללו מעידים על גישות שונות להשקעה ולסיכון, ובחירה במדד מסוים עשויה לשקף אסטרטגיות השקעה מגוונות.



ניתן לומר שהמדד עם המשקל השווה מפוזר טוב יותר ולכן גם פחות מסוכן. אלא שסיכון הולך יחד עם סיכוי. על רקע המשקל הגדול של שבע המופלאות במדד S&P 500 הרגיל - כ-27%, יכול להיות שיש מקום לשלב את המדד במשקל שווה, אבל ההיסטוריה מראה שהוא מספק תשואה נמוכה יותר - כלומר, הגדולות ממשיכות לגדול. זה מתחבר גם לרציונל התיאורטי של המדד, כי ככל שהוא מסוכן יותר הוא אמור לספק תשואה טובה יותר ופיזור שלא על פי משקל שווה, מסוכן יותר

השפעות על משקיעים והזדמנויות השקעה

למדד ה-S&P 500 הרגיל ישנם יתרונות וחסרונות המייחדים אותו, והשפעתם על משקיעים יכולה להיות משמעותית. היתרון הראשון הוא הביצועים הגבוהים יותר בזמן עליות של חברות גדולות. המדד מושפע בצורה חזקה מחברות הטכנולוגיה הגדולות, כמו אפל, גוגל ומיקרוסופט, שצמחו באופן משמעותי בשנים האחרונות. כאשר חברות אלו חוות עליות, המדד כולו נוטה להציג ביצועים גבוהים, מה שמספק למשקיעים הזדמנויות רווח גדולות.


בנוסף, המדד הרגיל מתמקצע בחברות גדולות ומבוססות, דבר שמוביל לכך שהמכפילים שלהן גבוהים יותר. מכפילי רווח גבוהים נובעים בעיקר מצמיחה מהירה יותר ופרמיית איכות, דבר המושך אליו משקיעים המעוניינים ביכולת החברות הללו לייצר רווחים גבוהים בעתיד. יתרה מכך, הנזילות שהחברות הגדולות מספקות היא גבוהה, מה שמאפשר למשקיעים לבצע עסקאות בקלות יחסית, דבר שמקטין את התסכול שניתן להרגיש בשוקי מניות פחות נזילים.
עם זאת, ישנם גם חסרונות בולטים למדד ה-S&P 500 הרגיל. הראשון מביניהם הוא הרגישות הגבוהה לחברות ענק. כאשר חברות כמו אפל או טסלה חוות ירידות חדות, המדד כולו מושפע בצורה חריפה, מה שעלול להוביל לאובדן ערך משמעותי עבור המשקיעים.
מדד ה-S&P 500 עם משקל שווה מציע מספר יתרונות משמעותיים שיכולים להועיל למשקיעים. אחד היתרונות הבולטים הוא הגיוון הגדול יותר שהוא מספק. במדד המשקל השווה, כל חברה מקבלת 0.2% ממשקל המדד, מה שמקטין את ההשפעה של החברות הגדולות ומגדיל את המשקל של חברות קטנות יותר במדד. גישה זו לא רק מקטינה את הסיכון הכרוך בהשקעה בחברה בודדת, אלא גם מספקת הזדמנויות פוטנציאליות לצמיחה מחברות שאולי אינן נמצאות בכותרות הראשיות, אך עדיין מציעות פוטנציאל משמעותי.
יתרון נוסף הוא הפחתת התלות בחברות הגדולות. במדד עם משקל שווה, התנודתיות בדרך כלל קטנה יותר ביחס למדד הרגיל, שכן הוא פחות תלוי בביצועי החברות הגדולות. כאשר שוק המניות חווה תנודות, המדד המשקל השווה מציע יציבות רבה יותר ומפחית את הסיכון להפסדים חדים הנגרמים כתוצאה מירידות חדות במניות של חברות ענק כמו אפל או מיקרוסופט.

מדד עם המשקל השווה יש חסרונות משמעותיים שחשוב לקחת בחשבון. בטווח הקצר, הוא נוטה להציג תוצאות פחות טובות, במיוחד כאשר חברות ענק כמו אפל, מיקרוסופט ואמזון חוות עליות משמעותיות. בשנים של פריחה בשוק, המדד מתקשה לעקוב אחרי המדד הרגיל, וההשפעה של צמיחת חברות הגדולות עליו היא נמוכה יותר. כתוצאה מכך, משקיעים עשויים למצוא את עצמם מופתעים מהפער בביצועים.

פערי ביצועים בין מדדי ה-S&P 500: איך דומיננטיות חברות הטכנולוגיה משפיעה על התשואות?

בשנת הכספים הנוכחית, מדד ה-S&P 500 הרגיל (SPY) רשם תשואה של 20.98%, לעומת תשואה של 12.55% במדד ה-S&P 500 עם המשקל השווה (^SPXEW). הפער הזה משקף את הצמיחה המהירה של החברות הגדולות שהובילו את המדד הרגיל לעליות חדות יותר.

במבט של 10 שנים אחורה, המדד הרגיל הפגין עליונות עם תשואה שנתית ממוצעת של 13.17%, לעומת 8.84% במדד המשקל השווה. הפער בביצועים נובע בעיקר מהדומיננטיות של חברות הטכנולוגיה הגדולות.
המדדים לאורך השנים

מכפילי רווח במדדי ה-S&P 500: פערים בתמחור והזדמנויות השקעה

מכפיל הרווח (PE Ratio) הוא אחד המדדים המרכזיים המשמשים להערכת שווי של מדד או חברה, ומשקף את היחס בין מחיר המניה לרווח הנקי למניה. במדדי ה-S&P 500 וה-S&P עם משקל שווה, מכפילי הרווח נבדלים זה מזה באופן משמעותי. נכון להיום, מכפיל הרווח של מדד ה-S&P 500 הרגיל (SPY) עומד על 27, שהוא גבוה במיוחד בהשוואה למכפיל הרווח ההיסטורי שלו בעשר השנים האחרונות, שעמד בטווח שבין 17.2 ל-28.9. המשמעות היא שהשוק מתמחר את החברות הגדולות במכפיל גבוה יותר, מה שמעיד על ציפיות לצמיחה משמעותית בהכנסות בעתיד, אך גם על סיכון גבוה יותר אם תחול האטה כלשהי בצמיחה.

לעומת זאת, מדד ה-S&P 500 עם המשקל השווה (RSP) נסחר במכפיל רווח נמוך יותר של 18.45, מה שמצביע על תמחור שמרני יותר ביחס למדד הרגיל. טווח מכפילי הרווח של המדד בעשור האחרון נע בין 15.41 ל-25.7, מה שמראה כי התמחור הנוכחי קרוב יותר לרמה הנמוכה ההיסטורית שלו. תמחור זה יכול להצביע על כך שהשוק מתייחס בהסתייגות מסוימת לחברות הקטנות והבינוניות המרכיבות את המדד, אך מאידך מציג הזדמנות למשקיעים שמחפשים גיוון וסיכון מופחת, בפרט במקרים של תיקוני שוק חדים.

העתיד של מדדי ה-S&P 500: האם מדד המשקל השווה יכול לצמצם את הפערים?

ההבדלים בביצועים בין שני המדדים צפויים להימשך גם בעתיד, אך עם אפשרות להקטנת הפער. אם חברות ענק ימשיכו להוביל את הצמיחה בשוק, ה-S&P 500 הרגיל ימשיך להציג תשואות גבוהות יותר. עם זאת, במידה שתהיה האטה או תיקון בשוק הטכנולוגיה, מדד המשקל השווה עשוי להוכיח את עצמו כמסלול שמרני יותר.

בנוסף, סיכונים רגולטוריים וחשש ממצב של "ריכוזיות יתר" עלולים להפעיל לחצים על החברות הגדולות בשוק, מה שעשוי לשנות את הדינמיקה ולהביא לצמצום הפערים בין שני המדדים.
בסיכום, לכל אחד מהמדדים יתרונות וחסרונות, והבחירה ביניהם תלויה באסטרטגיית ההשקעה ובסיכון שהמשקיע מוכן לקחת. בשוק תנודתי כמו זה של 2024, הגיוון והחשיפה הרחבה של מדד המשקל השווה עשויים להציע איזון טוב יותר.
0 תגובות
וזה שאלתו: יש לי כעת כ 500,000 ש"ח להשקיע לכ 20 שנה או יותר,
קראתי את כל הפורום והשתכנעתי מהשקעה פסיבית,

וכעת אני מתלבט כדלהלן:

האם להשקיע במדד S&P 500 או לחילופין לכאורה יותר הגיוני להשקיע
ב"שבע המופלאות" שאלו 7 החברות צמיחה הכי רווחיות והכי גדולות,
וזה כולל אינוידיה, אפל, מיקרוסופט, גוגל, פייסבוק וכו',
ומי שהשקיע בזה לפני 10 שנים- יש לו רווחים כפולים ומכופלים ממי שהשקיע במדד S&P 500,

וכמובן שבגלל שזה רק 7 חברות זה יותר מסוכן, אבל סוכ"ס זה גם יותר סיכוי שיהיה יותר רווחי,
משום שאלו החברות הרווחיות ביותר

(וכמו כל אחד שפותח עסק- הוא בעצם מאמין בעסק ולא נחשב כפזיז וחסר דעת,
ק"ו שאחד שמאמין ב 7 חברות הכי רווחיות והכי יציבות בעולם- נשמע דבר הגיוני ביותר,
וגם אם חברה אחת תקרוס ח"ו -הרי הרווחים משאר החברות יאזנו, )

והרי ידוע שהחברות האלו הם בעיקר מה שהזניק את המדד S&P 500 לרווחים כ"כ,
א"כ למה לא לקנות אותם מראש,

ועוד טענה לטובת "שבע המופלאות", שהרי כמדומני כ 40% מהS&P 500 הוא 7 חברות הנ"ל,
כך שאם זה קורס -כל הS&P 500 יהיה הפסדי, וא"כ משקיעים על סמך ההנחה שימשיכו לצמוח..

אמנם יש טענה שמחירם של מניות צמיחה כעת יקר מאד, אמנם יש לשאול האם כדאי לחכות לתיקון ואז לקנות,
וטענה נוספת: שלפי מכפיל רווח עתידי- זה לא מחיר יקר כלל,

סוף דבר: השאלה אם ניתן לומר שהגיוני יותר להשקיע ב 7 המופלאות אע"פ שזה יותר סיכון.

(אשמח להתייחסות כל המומחים פה
@מקצועי בלבד @השקעות R הון @ה. שלמה ועוד,
ולדעתי יש לחלק את השאלה לשנים:
א: לאחד שלא מבין בהשקעות כלל, ויפתח את ההשקעה רק עוד 20 שנה, כך שאין חשש שימשוך בהפסדים,
אבל מצד שני אם החברות יקרסו- לא ידע.
ב: לאחד שיתעדכן כל 3 חודשים בדיווח החברות ואם יראה שחברה כבר אין לה צפי לרווחיות- יעביר לחברה אחרת.)
כתבה מתוך ביזפורטל על התחזית לרווחים בS&P ל10 שנים הקרובות.

צוות של אנליסטים בבנק הגדול בארצות הברית ג'י פי מורגן פרסמו מחקר, המתבסס בעיקר על חישובים מתמטיים, ומסקנתם עגומה: בעשור הקרוב על המשקיעים לצפות לתשואות שנתיות ממוצעות נמוכות בהרבה ממה שהורגלנו בעשורים האחרונים.
על פי המחקר השווי הנוכחי של שוק המניות גבוה יחסית מבחינה היסטורית, בעיקר עקב ביצועי היתר של המניות הגדולות. על פי הנתונים התשואות בטווח הארוך מתיישרות אל הממוצע, ולכן, עם מכפיל רווח של 23.7 במדד הדגל ה-SP500, התמחור של המדד גבוה ב-25% מהממוצע של 35 השנים האחרות שעומד על 19 בלבד. החוקרים השתמשו בקריטריון ערך נוסף - שיעור מכפיל הרווח המתואם המחזורי של רוברט שילר, שמשקף תמחור יקר אף יותר מהמכפיל הממוצע הרגיל. מסקנת החוקרים מהחישובים האלו שהתשואה השנתית הממוצעת בעשור הקרוב תעמוד על 5.7% בלבד, לעומת כמעט כפול בעשור הקודם.
בנוסף לחישובי התמחור, החוקרים התבססו גם על נתונים פונדמנטלים נוספים. המרכזי שבהם הוא הזדקנות האוכלוסיה. משקיעים מבוגרים יותר נוטים להפחית את הרכיב המנייתי בתיק ההשקעות שלהם, לכן אוכלוסיה מבוגרת יותר משמעותה זרם כספים נמוך יותר לשוק המניות. כעת אחוז המניות מתוך תיק ההשקעות בשיא היסטורי. עם פרישתם לפנסיה של יותר ויותר אנשים מדור הבייבי בום (ילידי 1946 - 1964), ולאחריהם מדור ה-X (ילידי 1965-80), האחוז הזה צפוי לרדת.

גורמים נוספים שעלולים להוריד את ההחזר הממוצע הם עצירת הגלובליזציה, התגברות הרגולציה נגד החברות הגדולות (כאמור, המנוע העיקרי לעליות בשנים האחרונות), עליה בחוסר היציבות הפוליטית בארצות הברית ותהליך הדה-דולריזציה בעולם.

יחד עם זאת, חשוב לזכור שלפחות חלק מהגורמים האלו נמצאים איתנו כבר זמן מה, ולפחות בינתיים, לא ניכרת השפעה כשלהי שלהם על שוק המניות שממשיך לדהור לשיאים חדשים כל העת. ה-SP500 עלה ביותר מ-24% בשנה שעברה ומעל 18.5% השנה. מבחן הזמן יקבע עד כמה ההערכות האלו לטווח ארוך כל כך מדויקות, והאם ההתימרות לקבוע אחוז שנתי ממוצע ברמת דיוק של עשירית האחוז (5.7%) אל פני כל כך הרבה חוסר וודאות ונעלמים, כשאיש לא יודע מה צופה העתיד, יש לה על מה להסתמך.
בשבוע שעבר התחלנו לסקר את אפשרויות ההשקעה בישראל במדד המוביל בעולם, מדד ה-S&P 500, וראינו את הקרנות האקטיביות המנסות להכות את המדד בהצלחה חלקית בלבד. הדרך המרכזית של המשקיעים בתל אביב להיחשף למדד הן הקרנות הפאסיביות - קרנות מחקות וקרנות סל, שמסתבר שמושכות השקעות בעשרות מיליארדי שקלים.

דמי ניהול 0% - איך זה יכול להיות?

בשבוע שעבר ראינו שתעודות הסל הענקיות בחו"ל העוקבות אחר המדד גובות דמי ניהול מינמליים של בין 0.03% ל-0.09%. האם הקרנות בארץ גובות סכום דומה? למרבה ההפתעה, לא מעט מהן גובות באופן מוצהר "0% דמי ניהול". מדובר בתופעה בלא מעט קרנות מחקות וקרנות סל בישראל, לא רק בקרנות העוקבות אחר ה-SP500 אלא גם במדדים אחרים. מדוע חברות ניהול הקרנות עובדות עבורנו "בחינם"? האם באמת זה יותר משתלם מהקרנות בחו"ל?

ובכן הקרנות לא עובדות בחינם. הן מוצאות דרכים להרוויח מהקרנות האלו, לפחות בשתי דרכים. אחת מהן לגיטימית יותר, אחת פחות. בכל מקרה כדאי להיות מודעים לשיטת הפעולה של הקרנות הללו. לאחר שנבין יותר לעומק אולי המסקנה תהיה שבכל זאת קרנות חו"ל עדיפות (כתלות בעלות עמלות המרת מט"ח ועמלות קניה ומכירה ואחזקת ניירות ערך) למרות שלכאורה דמי הניהול גבוהים יותר.
הדרך הראשונה בה הקרנות יכולות להרוויח היא באמצעות מה שקרוי "דמי ניהול משתנים". איך זה עובד? קרנות הסל בישראל לא באמת משקיעות במדד, כלומר קונות את המניות המרכיבות את המדד ביחס המתאים בהתאם למשקל המתאים לכל מניה. הן רק נחשפות לשינוי המחיר במדד וזאת באמצעות שימוש באופציות ונגזרים, שמאפשרים חשיפה מלאה לשינויי המחירים במדד מבלי לקנות את המניות עצמן.






כאשר עוקבים אחר המדד באמצעות אופציות, יש צורך רק בשבריר אחוז מההון כדי לקבל את החשיפה הזו. מה עושים בינתיים בשאר הכסף? הקרנות משקיעות את היתרה בניירות קצרי טווח כמו מק"מים או פקדונות, ואלו מיצרים תשואה נוספת. כך, במידה והקרן עקבה היטב אחר המדד באמצעות האופציות, נוצר פער בין הקרן לבין המדד. הקרנות יכולות לגבות דמי ניהול משתנים מהפער שהן יוצרות מהמדד.

הסיכון הוא שהנגזרים לא יעקבו בצורה מדוייקת אחר המדד. במקרה כזה לא יגבו דמי ניהול משתנים. כלומר, במקרים בהם הקרן תציג ביצועי חסר, לא תקבלו פיצוי על ההפרש, במקרים בהם היא תציג ביצועי יתר, אלו יגבו כדמי ניהול משתנים. הבעיה היא, כפי שנראה בהמשך, שהקרנות לא באמת מצליחות להשיג את תשואת המדד.
על כל פנים הנה דוגמה. להלן אחזקות הקרן הראל מחקה S&P 500 שמנהלת 3 מיליארד שקל (נכון למאי 2024).




ניתן לראות שהחשיפה למדד ולדולר נעשים באמצעות נכסים מסוג FORWARD מט"ח ו SWAP מניות שהשווי הכולל שלהם הוא רק כ-35 מיליון שקל - כאחוז מנכסי הקרן. היתרה, מיליארדי שקלים, מושקעת במק"מ, פקדונות בנקאים ונכסים אחרים. אלו מייצרים תשואה נוספת של כ-4% בשנה. חלק מההכנסות העודפות החברה יכולה לשלם לעצמה, לאחר תשלומי העמלות ועלויות התפעול, כ"דמי ניהול משתנים". זוהי דרך לגיטימית, והיא גם מצוינת בתשקיף, אבל כדאי להיות מודעים לה. כלומר המשקיע צריך לדעת שהוא לא באמת מחזיק את מניות מדד ה-S&P500 אלא נחשף לשינויים במדד באמצעות נגזרים, שינוים שלעיתים עלולים להיות לא מדויקים. בטבלת התשואות נראה שאמנם ישנם שינויים משמעותיים בין המדד לבין הקרן, לרעת הקרן. כלומר הסיכון (גם של החברה המנהלת) אכן מתממש.

הדרך של הקרנות להרוויח גם באפס דמי ניהול


הדרך השנייה שהקרנות יכולות להרוויח נראית קצת פחות לגיטימית ומהווה מעין "מלכודת מס". נניח שהשקעת בשלוש השנים האחרונות במדד דרך הקרן קסם S&P 500 KTF שגובה 0%. התשואה שלך כעת היא 50.58%. תשואה מרשימה. אם כעת הקרן תחליט להעלות את דמי הניהול ל-0.5% ותחליט שאתה רוצה להחליף לקרן זולה יותר, תצטרך למכור את האחזקות בקרן, מה שייצור אירוע מס שיקח לך 25% מהרווח, כלומר 12.6%, שמקבילים לדמי ניהול של 25 שנים (לפי הערך הנוכחי*. עדיף יהיה לך "לבלוע" את דמי הניהול החדשים מאשר להחליף את הקרן. גם אם הקרן תעלה את דמי הניהול ל-1% מופרזים עדיין מדובר על תשלום מס בגובה דמי ניהול של 12 שנים. רבים יעדיפו לשלם את דמי הניהול העודפים.


כך, החברות מעדיפות לגבות דמי ניהול אפסיים לתקופה מסוימת כדי ליצור תמריץ ללקוחות להישאר לאחר מכן כשהרווחים יצטברו ודמי הניהול יעלו. מכמה קרנות שבדקנו (לא את כולם) עולה שאכן יש פער בין דמי הניהול בזמן ההנפקה לבין דמי הניהול כעת. כלומר הקרנות אכן מעלות את דמי הניהול מפעם לפעם ומעמידות את המשקיעים בפני הדילמה הזו.

קרנות עוקבות בניטרול השפעת מט"ח

המכשירים הפאסיביים מתחלקים ל-2 סוגים שמתפרטים ל-4: קרנות סל וקרנות מחקות, כשבכל אחד מהסוגים הללו יש קרנות שמנטרלות את החשיפה למטבע חוץ ויש כאלה שלא. נציג תחילה את ביצועי הקרנות המנטרלות את השפעת שינויי שערי המטבע. אלו אמורות להציג את אותם ביצועים של המדד עצמו רק בשקלים. כלומר אם המדד עלה בשנת 2023 ב-26% דולרי, הקרן אמורה לעלות בערך 26% (או מעט פחות בגלל עלויות הגידור של שינויי המטבע) בתשואה שקלית. באמצעות הקרנות הללו נוכל לבחון את איכות העקיבה של הקרנות הישראליות אחרי המדד. התוצאות, איך לומר, מאכזבות.



עיון בטבלה מגלה פרטים חשובים. כל הקרנות, גם קרנות הסל וגם המחקות, בכל השנים שנבדקו, לא מצליחות להשיג את תשואת המדד. לא פעם הפערים משמעותיים מאד, ומגיעים לעיתים למעל 3% בשנה (כלומר הפרש של 10% בתשואות).המסקנה הברורה היא ששיטת העקיבה באמצעות אופציות היא בעייתית ועלולה לגרום לתשואת חסר משמעותית.

עוד עולה מהטבלה שכל הקרנות המחקות גובות 0% דמי ניהול (אולי בגלל התחרות), אבל בקרב קרנות הסל ישנו הבדל משמעותי מאד בין מור שגובה 0% לבין תכלית וקסם שגובות 0.8% ו-0.9% בהתאמה. מדובר בדמי ניהול מאד מאד גבוהים לקרן פאסיבית בכל קנה מידה, במיוחד כשהאלטרנטיבות זולות בהרבה. בטווח נמצאת MTF עם דמי ניהול הגיוניים של 0.25%.
דמי הניהול בהחלט משפיעים על התוצאות. שתי הקרנות היקרות מפגרות לא רק אחרי המדד אלא גם אחרי המתחרות, בכל אחת מהשנים שנבדקו, בהבדלים שמגיעים לעיתים למעל אחוז שלם. כלומר, סלקטיביות במקרה הזה משתלמת.
המסקנה אם כן היא שאם רוצים שהתשואה השקלית תהיה קרובה לתשואה הדולרית של ה-S&P500 – יש לצפות להפסיד על כך כמה אחוזים בשנה. בנוסף, כדאי מאד לבחור את הקרנות המחקות או קרנות הסל שלא גובות דמי ניהול, או גובות דמי ניהול נמוכים מאד. הבחירה הזו תשפיע ישירות על התשואה שלכם. באופן כללי נראה ברור שאם יש אפשרות להמיר לדולר ולקנות את הקרנות מחו"ל בעלויות סבירות - זו האופציה העדיפה.

קרנות עוקבות ללא ניטרול השפעת מט"ח

במקרה זה התשואות תלויות מאד בתנודות של השקל מול הדולר. הנה טבלת הקרנות והביצועים:





מה שעולה באופן ברור מהטבלה הוא שבשנים 2023 ו-2022 שינויי השער פעלו לטובת המשקיעים בישראל, והקרנות הציגו תשואה גבוהה מהמדד, בעוד בשנים 2020 ו-2021 התוצאה הייתה הפוכה. אין בזה טוב או רע, זה פשוט גורם נוסף שצריך לקחת בחשבון בזמן הבחירה בהשקעה הנכונה מבחינתכם - האם אתם רוצים את תשואת ה-S&P500 הדולרית בשקלים או ששערי המטבע ישפיעו. זה גם תלוי בהערכה לגבי תנועת השקל. במידה וצופים שהשקל יתחזק נעדיף לנטרל את השפעת המטבע, במידה וההערכה היא שהשקל ייחלש עדיף לא לנטרל את השפעת המטבע.
עוד עולה מהטבלה, שהכסף הגדול באמת נמצא בקרנות הסל שאינן מנטרלות את השפעת המט"ח. כל קרן בקטגוריה, גם אלו שגובות דמי ניהול מופקעים של 0.6% ומעלה מנהלות מליארדי שקלים, סכומים שאנחנו מכירים רק מהקרנות הכספיות. הקרנות מגיעות לעד 7.3 מיליארד שקל, ולא פחות מ-4.5 מיליארד. מדובר בקרנות ענק במונחי שוק ישראלים.
יש לציין שגם הקטגוריות האחרות מנהלות לא מעט כספים. נראה שהמשקיע הישראלי נוהר בהמוניו למדד ה-SP500. סך הכל בקרנות שאינן מנטרלות את השפעת המט"ח מנוהלים למעלה מ-45 מיליארד שקל. במסלולים שכן מנטרלים את השפעת המט"ח מנוהלים יותר מ-11 מיליארד שקל נוספים. כלומר הכלים הפאסיביים על מדד ה-SP500 מגיעים להיקף של מעל 56 מיליארד שקל.
כרגיל נזכיר – תבחנו את דמי הניהול! לא מדובר בהבדלים זניחים גם בקרנות שאינן מנטרלות את השפעת המטבע. מור סל שגובה אפס דמי ניהול טובה יותר מכל אחת מהקרנות האחרות בכל השנים שנבחנו. סביר שמור תפסיק לגבות דמי ניהול אפס בשלב מסוים, אז אולי עדיף MTF שגובה 0.25% ולכן פחות סביר שתעלה דמי ניהול בהמשך, והיא גם מציגה תוצאות טובות יותר מכל שאר הקרנות היקרות יותר בקטגוריה. לכן המסקנה ברורה. דמי הניהול קריטיים, במיוחד במכשירים הפאסיביים).
(הערה נוספת – הקרנות שבשמם מופיע "נקוב דולר" הן קרנות שניתן לקנות רק בדולרים).


ספירת העומר

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

אתגר AI

תספרו 50... תזכורת • אתגר 252

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק צה

א לְכוּ נְרַנְּנָה לַיי נָרִיעָה לְצוּר יִשְׁעֵנוּ:ב נְקַדְּמָה פָנָיו בְּתוֹדָה בִּזְמִרוֹת נָרִיעַ לוֹ:ג כִּי אֵל גָּדוֹל יי וּמֶלֶךְ גָּדוֹל עַל כָּל אֱלֹהִים:ד אֲשֶׁר בְּיָדוֹ מֶחְקְרֵי אָרֶץ וְתוֹעֲפוֹת הָרִים לוֹ:ה אֲשֶׁר לוֹ הַיָּם וְהוּא עָשָׂהוּ וְיַבֶּשֶׁת יָדָיו יָצָרוּ:ו בֹּאוּ נִשְׁתַּחֲוֶה וְנִכְרָעָה נִבְרְכָה לִפְנֵי יי עֹשֵׂנוּ:ז כִּי הוּא אֱלֹהֵינוּ וַאֲנַחְנוּ עַם מַרְעִיתוֹ וְצֹאן יָדוֹ הַיּוֹם אִם בְּקֹלוֹ תִשְׁמָעוּ:ח אַל תַּקְשׁוּ לְבַבְכֶם כִּמְרִיבָה כְּיוֹם מַסָּה בַּמִּדְבָּר:ט אֲשֶׁר נִסּוּנִי אֲבוֹתֵיכֶם בְּחָנוּנִי גַּם רָאוּ פָעֳלִי:י אַרְבָּעִים שָׁנָה אָקוּט בְּדוֹר וָאֹמַר עַם תֹּעֵי לֵבָב הֵם וְהֵם לֹא יָדְעוּ דְרָכָי:יא אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתִּי בְאַפִּי אִם יְבֹאוּן אֶל מְנוּחָתִי:
נקרא  7  פעמים

לוח מודעות

למעלה