בשרי גולאש כמו בגולאשיות של בודפסט סיטי

יואל ארלנגר - קקטוס

אוהב קצת מהכל
מנהל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
עריכה והפקת סרטים
יום אחד הייתי בבודפסט, אולי יומים ויותר, אבל מכיוון שהייתי תייר, טיילתי ברחבי העיר וניסיתי ללקט דברים כדי לכתוב עליהם.
נקלעתי לשוק המרכזי בעיר, שהוא יותר שוקניון כזה, מלא בירקות במחירים זולים, נקניקי גויים בשלל עוביים, ומזכרות לתיירים משועממים כמוני.
מין שתי חנויות של מזכרות במחירים יקרים להפקיע, עמדה גולאשיה, חלון רחב מאלומיניום, ומדרגה לבנה מתחתיה.
בחלון מוכרות שלפו תרוודים מתוך סירי ענק, ויצקו לתוך קערות חד פעמיות, לצד מנת אורז או פתיתים או משהו בלתי מזוהה.
ועל המדרגה ישבו תיירים אוכלי טריפות, ולעסו את הגולאש הלוהט בליווי בירה טרייה מהחבית.
לא יכלתי כמובן לטעום מהגולאש הרחובי הזה, שהיה זול והמוני.
אז לקחתי קורקינט צהוב, ודהרתי למסעדת כרמל.
שם בליווי גינונים מיותרים של מלצרים משועממים, יצקו לי לצלחת פורצלן, מנת גולאש מקומית וכשרה.
היא היתה טעימה, הונגרית, די טובה, ומשביעה.
נסעתי לקרעסטיר, שם התאחדתי עם ידיד משכבר הימים, טבח בבית הכנסת האורחים (לעת מצוא).
עזרתי לו לבצוע תפוחים, ולערבב סלקים עם כוסברה ושאר תבשילים.
אך מטרת העל היתה, לתחקר את המקומיים על הרגלי הגולאש שלהם, מה הם שמים בגולאש, שהופך אותו לכל כך הונגרי ומבעבע.
מצוייד ברשימות באנגלית עילגת של כפריי קרעסטיר, חזרתי לארץ אל מגרש הניסויים הביתי.
לקחתי את כל המתכונים וערבבתי אותם, וגיליתי כמובן שחסר לי חומר גלם מאוד יסודי, שפשוט אין אותו בארץ:
הפלפל הלבן המתוק.
יש להם שם בהונגריה פלפל שנראה בצורתו כמו הפלפל הרגיל האדום או הירוק שלנו, אבל אין לו צבע, הוא סתם לבן, ומבחינתם הוא הפלפל של הגולאש.
החלפתי אותו בהרף עין לפלפל ירוק כהה, שיתן לי גוף ופלפליות הגונה לתבשיל.
ומשם זרמתי למתכון הבא, שהעלה את הגולאש על ראש שמחתי.
מוכנים?
הנה הוא:
חתיכת בשר יפה במספר 8 5 2 (את אלה ניסיתי, ה8 יצא משובח במיוחד)
מטגנים אותה בשלמותה, עד לצריבה יפה, ואז חותכים אותה לקוביות, שאותן מקמחים בקמח לבן ופשוט.
בסיר רחב מטגנים 3 בצלים יפים, חתוכים לקוביות, עד להזהבה קלה, לא צריך טיגון ארוך, רק בשביל הטעם.
מוסיפים 2 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות, ושני פלפלים ירוקים, ניחשתם נכון: חתוכים לקוביות.
מוסיפים רבע שורש סלרי גם הוא חתוך לקוביות קטנות, אותו דבר עושים עם שורש פטרוזיליה, מרכיב חשוב במטבח ההונגרי.
לדעתי ההונגרים לא מוסיפים שום, אבל אני מוסיף כמה שיני שום קצוצות, להעמקת הארומה.
כשהפלפלים מתחילים להפריש נוזלים, מחזירים את הבשר לסיר, מוסיפים מעט קמח (בנוסף לקימוח), מעט שמן, מערבבים ומטגנים טוב את הבשר עם הירקות, ומוסיפים על כל זה לפחות 2 כוסות ציר מרק עוף.
מוסיפים 2-3 נקניקיות קבנוס פרוסות לתוך התבשיל. (אפשר להחליף בסלמי פרוס עבה)
3 תפוחי אדמה חתוכים כמובן לקוביות (משחקים כאן בקוביה הונגרית)
מתבלים בשתי כפות פפריקה מתוקה, כפית קטנה של פפריקה מעושנת הונגרית (לא ספרדית, זה טעם אחר) וכפית קימל טחון.
מרוקנים לתוך התערובת, 200 גרם רסק עגבניות, ומערבבים היטב.
מוסיפים כוס יין אדום
מתבלים במלח ופלפל ומרתיחים
וממשיכים בבישול ארוך על אש קטנה למשך כמה שעות, תוך כדי שמוודאים שיש מספיק מים בסיר, והתבשיל רווי ועסיסי.

מגישים על מצע של אורז לבן, פתיתים, וכל מה שתרצו.

התמונה היחידה שמצאתי - ממש מדכאת, תמונה מתחילת הבישול, בלי צבע ובלי טעם, סתם בשביל לספר איך זה נראה בתחילת הבישול.
המהדרין מכניסים לגולאש בצקניות, תכינו איך שתרצו, אבל תשאירו אותן קטנות.
גולאש.jpeg

ובקצרה:
1 ק"ג בשר מספר 8 (מטגנים וחותכים לקוביות)
חבילת נקניק קבנוס (פורסים לא לקוביות)
2 פלפלים ירוקים (קוביות)
2 פלפלים אדומים (קוביות)
רבע שורש סלרי (קוביות)
רבע שורש פטרוזיליה (קוביות)
3 תפוחי אדמה (קוביות)
4 שיני שום (קצוצות, לא קוביות)
מעט קמח, לקימוח הקוביות ולהסמכה
שמן לטיגון (לא קוביות)
2 כוסות מרק עוף
מים (להשלמה ולכיסוי)
2 כפות פפריקה אדומה מתוקה
כפית פפריקה מעושנת
כפית קימל טחון
כוס יין אדום
200 גרם רסק עגבניות
מלח פלפל
 
נערך לאחרונה ב:

תילתן

משתמש סופר מקצוען
התמונה ''מזעזעת'':)
חושב שצריך לציין -
כשאני הזמנתי צלחת גולש ובתמורה קיבלתי שם מרק..
חשבתי שהם מצאו עוד תייר פראייר..

מאוחר יותר הסביר לי המארח שהיה גוי למהדרין שכולם נופלים בזה..
גולש הונגרי בהונגריה זה מרק ולא תבשיל כמו בארץ הקודש
 

יואל ארלנגר - קקטוס

אוהב קצת מהכל
מנהל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
עריכה והפקת סרטים
התמונה ''מזעזעת'':)
חושב שצריך לציין -
כשאני הזמנתי צלחת גולש ובתמורה קיבלתי שם מרק..
חשבתי שהם מצאו עוד תייר פראייר..

מאוחר יותר הסביר לי המארח שהיה גוי למהדרין שכולם נופלים בזה..
גולש הונגרי בהונגריה זה מרק ולא תבשיל כמו בארץ הקודש

אין על גולאש הונגרי
אבל אףפעם לא הכרתי את זה עם פלפלים
אצלנו עושים רק על טהרת הבשר עם תפו"א
1668343266758.png
 

ממצב?

משתמש פעיל
גולאש במקור זה עוף עם מלא קוטב..
אני הייתי בהונגריה ובמסעדת חנה הכי הונגריה שיש נתנו גם לי גם עוף עם מלא רוטב ממש כמו מרק
אבל טעם גן עדן...
 

יואל ארלנגר - קקטוס

אוהב קצת מהכל
מנהל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
עריכה והפקת סרטים
גולאש במקור זה עוף עם מלא קוטב..
אני הייתי בהונגריה ובמסעדת חנה הכי הונגריה שיש נתנו גם לי גם עוף עם מלא רוטב ממש כמו מרק
אבל טעם גן עדן...
באיזה מקור?
 

יואל ארלנגר - קקטוס

אוהב קצת מהכל
מנהל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
צילום מקצועי
עריכה והפקת סרטים
סבתא שלי הונגריות מרובעות
סבתא שלי חיה שם עד השואה...
הונגריה של הקפוסטור/גולאש/בונדאש וכולי..
לפי מה שאני יודע
וגם סבתא שלי הונגריה
תבשיל עוף עם פפריקה ותפוחי אדמה וכו'
נקרא "פפריקש"
גולאש הוא מבשר.
 

פרוגמטי

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
כתיבה ספרותית
פרסום וקופי
D I G I T A L

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכד

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת לְדָוִד לוּלֵי יְהוָה שֶׁהָיָה לָנוּ יֹאמַר נָא יִשְׂרָאֵל:ב לוּלֵי יְהוָה שֶׁהָיָה לָנוּ בְּקוּם עָלֵינוּ אָדָם:ג אֲזַי חַיִּים בְּלָעוּנוּ בַּחֲרוֹת אַפָּם בָּנוּ:ד אֲזַי הַמַּיִם שְׁטָפוּנוּ נַחְלָה עָבַר עַל נַפְשֵׁנוּ:ה אֲזַי עָבַר עַל נַפְשֵׁנוּ הַמַּיִם הַזֵּידוֹנִים:ו בָּרוּךְ יְהוָה שֶׁלֹּא נְתָנָנוּ טֶרֶף לְשִׁנֵּיהֶם:ז נַפְשֵׁנוּ כְּצִפּוֹר נִמְלְטָה מִפַּח יוֹקְשִׁים הַפַּח נִשְׁבָּר וַאֲנַחְנוּ נִמְלָטְנוּ:ח עֶזְרֵנוּ בְּשֵׁם יְהוָה עֹשֵׂה שָׁמַיִם וָאָרֶץ:
נקרא  5  פעמים

לוח מודעות

למעלה