סקר פלסטיני חדש מספק הצצה חשובה לתמונת המצב האמיתית בשטח ולמה המשימה טרם הושלמה.לפי הסקר, 87% מהאוכלוסיה הפלסטינית (בעזה וביהודה ושומרון) סבורים שחמאס לא ביצע פשעי מלחמה נגד ישראל ב-7 באוק' 2023, רוב הציבור הפלסטיני תומך בפתרון של עימות מזויין לסיום הסכסוך, שליש מהציבור הפלסטיני סבור שזכות השיבה היא הבעיה הגדולה שעל הפלסטינים לפתור (ולא הקמת מדינה), הציבור הפלסטיני ביהודה ושומרון הוא קיצוני ותומך חמאס ועימות מזויין באחוזים ניכרים יותר מהציבור בעזה, בנוסף, בעיתוי הנוכחי, מיעוט גדול (כמעט מחצית מהציבור העזתי) תומך בהגליית מנהיגי חמאס ומוכן להגר בעצמו מהרצועה.
אלה הם רק חלק מהנתונים המובאים בסקר החדש של מכון הסקרים הפלסטיני של חליל שקאקי (המרכז הפלסטיני למדיניות ומחקרים – PSR) שנערך בתאריכים 1 - 4 במאי 2025 ופורסם ב-6 במאי.
מדובר בסקר החמישי במספר ששקאקי עורך במהלך המלחמה. בהיותו מקור מידע יחסית בלעדי להלכי הרוח באוכלוסיה הפלסטינית שגם מבטא אותם באופן אמפירי כולל היכולת לסמן מגמות לאורך המלחמה – חשיבותו רבה להבנת תמונת המצב המלאה בצד השני ומהי המציאות האמיתית בשטח ולא תפיסת המציאות (כולל ההסתייגויות הנדרשות מסקרים).
סה"כ נסקרו 1270 איש. בהתאם לגודלם היחסי של יהודה ושומרון בהשוואה לרצועת עזה, 830 איש רואיינו באמצעות טאבלטים וטלפונים ניידים ביהודה ושומרון ו-440 איש רואיינו ברצועת עזה, כשמרווח הטעות הסטטיסטית הוא 3.5%. בעזה הסוקרים התמקדו הפעם באוכלוסיה שבמחסות ההומניטאריים לאחר שרפיח, העיר עזה, חאן יונס ומרחב צפון הרצועה פונו מעיקר תושביהם.
בהתאם לממצאים, ניכר שהסקר הזה הוא כלי עבודה ראשון במעלה של ממשלת ישראל (להמשך המערכה, לתיאום עם ארה"ב ולהסברה כלפי חוץ), וחיוני מאוד להעמיק בנתונים ובמשמעויות העולות מהם.
חשוב לשים לב כי ברוב המוחלט של השאלות, אם לא בכולן, אוכלוסיית יהודה ושומרון מתגלית כניצית הרבה יותר מזו של עזה, תומכת חמאס ועימות מזויין עם ישראל כמעט בכל פרמטר של בדיקה ובאחוזים גבוהים והדבר תואם בין היתר מגמות שרואים בשטח כגון חשיפה לראשונה של מעבדה לייצור עצמאי של טילי נ"ט באיו"ש, בדומה לנעשה ברצועת עזה.
מתקפת שבעה באוקטובר
הממצאים העיקריים של הסקר מעניינים מאוד: בעוד שבאיו"ש סבורים שהחלטת חמאס לפתוח במתקפת ה-7 באוקטובר הייתה מוצדקת (עם ירידה מ-82% בתחילת המלחמה ל-59%) הרי שבעזה התוצאה הפוכה מסקרים קודמים - רק 37% סבורים שהיא הייתה מוצדקת (58% סבורים שלא). סה"כ בשקלול – 50% סבורים שההחלטה הייתה מוצדקת (ירידה מ-72% בתחילת המלחמה), 40% סבורים שהיא לא הייתה מוצדקת.
87% מהפלסטינים טוענים שחמאס לא ביצע פשעי מלחמה נגד אזרחים ישראלים ב-7 באוק'. 64% מהנשאלים סבורים שהמלחמה החייתה את הרעיון הפלסטיני ויכולה להוביל להכרה במדינה פלסטינית.
המשמעויות: בסה"כ יש ירידה עקבית בתמיכה במתקפת 7 באוק', וניתן לראות הבדל משמעותי בין העזתים שחוו על בשרם את המלחמה (ועדיין חווים) לעומת אנשי יהודה ושומרון (להלן איו"ש). עם זאת, יש התכחשות ברורה לפשעיו של חמאס וניכר כי יש ניסיון לשמור על תדמית הארגון ע"י האזרחים.
היום שאחרי
51% מהאוכלוסיה באיו"ש מאמינים שחמאס הוא זה שישלוט בעזה ביום שאחרי. לעומתם רק 28% מהאוכלוסיה בעזה סבורים שחמאס (לעומת 37% בסקר מלפני 7 חודשים), 21% סבורים שצה"ל, 19% רש"פ ו-24% סבורים שעזה תהיה תחת שלטון בינ"ל.
רק 40% תומכים בחזרת הרש"פ (46% בעזה, 37% ביהודה ושומרון),56% מתנגדים (ירידה בשיעור ההתנגדות שעמד בסקרים קודמים על 70%). 65% מהפלסטינים מתנגדים לכוח ערבי (מצרים, ירדן) שיסייע לרש"פ.
המשמעויות: הסנטימנט הציבורי שייך לחמאס. בכך אין ספק. הציבור בעזה יהיה מוכן אולי לבטאו בשלטון בינ"ל ברצועה. העדפה לחמאס בשלטון על פני הרש"פ, אם כי זו במגמת ירידה. ירידה משמעותית בהיקף אלו שסבורים שחמאס יישאר בשלטון, ולראשונה יש תמיכה מסתמנת באחוזים דומים בעזה גם לשלטון בינ"ל. לחזרת הרש"פ אין תמיכה בציבור הפלסטיני בעזה.
המצב הנוכחי
48% מהעזתים תומכים בהפגנות נגד חמאס. חלקם בעד הפסקת שלטון חמאס וחלקם בעד הגליית אנשיו. רק 14% מהאוכלוסיה ביהודה ושומרון תומך בהפגנות, ובשקלול 67% מהפלסטינים מתנגדים להפגנות. חשוב לציין ש-54% מהעזתים מאמינים שההפגנות הן מלאכותיות ומקורן במעורבות חיצונית.
53% מהעזתים טענו שיש להם מזון ליום/יומיים (ירידה מסקר קודם שבו המספר עמד על 69%). במענה לשאלה מי אשם בסבל של תושבי עזה – 51% מהפלסטינים מאשימים את ישראל ורק 12% מאשמים את חמאס (בעזה לבדה - רק18% מאשימים את חמאס לעומת 23% בסקר קודם).
שיעור התמיכה בחמאס צנח מ-72% בתחילת המלחמה ל-57% כעת (עדיין רוב) – ביהודה ושומרון שיעור התמיכה בחמאס עומד כיום על 67% (ירידה מ-85%),ואילו בעזה עומד כיום על 43% (ירידה מ-52%).באשר למעורבות איראן -54% סבורים שהיא מזיקה לרעיון הפלסטיני.
המשמעויות: שיעורי התמיכה בחמאס ירדו משמעותית, כאשר בעזה הם פחות -50%. בהתאם ניכרת תמיכה בהפגנות נגד חמאס ברצועה, אבל, אין זיקה בין חמאס לסבל של תושבי עזה – בו מואשמת ישראל ברוב גדול ולא חמאס.
סיום המלחמה
שחרור חטופים - 73% מהפלסטינים לא מאמינים ששחרור חטופים יביא לסיום המלחמה. 56% מהפלסטינים (65% ביהודה ושומרון, 42% בעזה) סבורים שחמאס וישראל יגיעו להסכם.
לשאלה מי ינצח - 43% מהפלסטינים סבורים שחמאס ינצח במלחמה (ירידה מ-67% בתחילת המלחמה ומ-50% בסקר קודם): ביהודה ושומרון - 56% סבורים כך (לעומת 83% בתחילת המלחמה), 29% אף אחד לא ינצח ורק 6% סבורים שישראל. בעזה – רק 23% סבורים שחמאס ינצח (לעומת 50% בתחילת המלחמה), 29% סבורים שישראל ו-46% סבורים שאף אחד מהצדדים לא ינצח.
המשמעויות: הציבור באיו"ש מיליטנטי, ניצי מאוד ולא מוכן לשמוע על אפשרות של ניצחון ישראלי, בניגוד לציבור בעזה שסבור שיש 30 אחוזי סיכוי לכך שישראל תנצח.
פירוק חמאס מנשקו - 80% סבורים שזה לא יביא לסיום המלחמה ( 88% ביהודה ושמרון ו-69% בעזה). 77% מהפלסטינים מתנגדים לפירוק חמאס מנשקו כדי לסיים את המלחמה (85% ביהודה ושומרון ו-64% בעזה).
משמעויות: הציבור הפלסטיני מתנגד לפירוק חמאס מנשקו.
הגליית מנהיגי חמאס - 65% מתנגדים: 74% ביהודה ושומרון ובעזה נתון מעניין – 51% מתנגדים אבל מיעוט גדול 47% בעד.
משמעויות: מחצית מתושבי עזה מוכנים לדון בהגליית בכירי חמאס. נתון רלוונטי ומעניין מאוד, במיוחד בעיתוי הנוכחי.
תוכנית ההגירה מרצון - אמנם 56% מהציבור העזתי אינו מוכן להגר, אבל מיעוט גדול של 43% מוכן להגר מעזה. בהקשר הזה כמחצית מהציבור העזתי (49%) אמרו שיפנו לישראל כדי לצאת דרכה.
אם ישראל תכבוש את עזה - 47% מהציבור הפלסטיני סבור שזה יחייב את העזתים להגר, אך 49% לא מאמינים שישראל אכן תכבוש את עזה.
משמעויות: כמעט מחצית מהציבור העזתי מוכן להגר החוצה מעזה. הנושא רלוונטי מאוד בעיתוי הנוכחי שבו גם הנושא הזה על השולחן והאפקט העצום שיהיה לנושא על חמאס.
בזירה הפנים פלסטינית
במענה לשאלה אם בחירות חדשות היו מתקיימות כיום ומחמוד עבאס מצד הפתח מול הניה/סינוואר, חאלד משעל מצד חמאס למי היית מצביע - הרוב הצהיר שלא ישתתף בבחירות אבל כ-30 אחוז יצביעו לחמאס ורק 10 – 15 אחוז לפתח. מעניין לעקוב אחר המגמה בעניין זה – בעזה שיעורי ההצבעה הפוטנציאליים לחמאס נותרו דומים (34 – 37 אחוז). ביהודה ושומרון חמאס הכפיל את כוחו ועלה מ-16 % תמיכה בתחילת המלחמה לכ-30% כיום.
הסכסוך הישראלי-פלסטיני
57% מהפלסטינים מתנגדים לפתרון שתי המדינות, אך תומכים במדינה פלסטינית עצמאית ללא קישור לשתי המדינות (61% תמיכה). לשאלה מהן הדרכים המועדפות על מנת לסיים את הכיבוש הישראלי – 41% בחרו בכוח (48% באיו"ש ו-31% בעזה), 33% בחרו במו"מ (29% ביהודה ושומרון ו-40% בעזה) ואילו 20% בחרו במחאה לא אלימה.
בניסיון לאפיין את הבעיות הפלסטיניות החשובות ביותר לפי דעת הקהל הפלסטינית: 41% סבורים שמדובר בסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני ובניית מדינה פלסטינית בשטחי 67, וכאן נתון מעניין – 33% מאמינים שהבעיה שיש לפתור היא "זכות השיבה".
משמעויות: הפלסטינים אינם מעוניינים בפתרון שתי המדינות, סבורים ששימוש בכוח הוא הדרך המועדפת בסכסוך עם ישראל, ואולי הכי חשוב – כשליש מהפלסטינים לא מסמנים הקמת מדינה כאתגר הבא, אלא דווקא את "זכות השיבה".
בשורה התחתונה, מדובר בסקר מאוד חשוב בעיתוי הנוכחי שמגלה לנו עד כמה חזק חמאס בחברה הפלסטינית מחד, אך גם מצביע על ירידה עקבית בשיעורי התמיכה בו, ובנכונות של הציבור בעזה להסכים להגליית בכירי חמאס ולהגירה מרצון שלו מהרצועה.