הכל התחיל במתנת חג בעבודה
לפני כך וכך שנים,
ערב פסח
מה יותר מתאים מסירים ויין?
קיבלנו בעבודה ערימה של סירים שכללה שני רוסטרים ועוד כמה סירי יציקה של פוד אפיל
שתי קולגות שלי יצאו מהמעלית וראו אותי נאבקת להכניס את העניינים לבגאז' של האוטו,
מה עשו?
הגיעו עד קרוב אל האוטו, הכניסו בקלילות גם את המתנות שלהן, והפטירו: את צריכה גם לחלבי וגם לבשרי, נכון? אנחנו עוד לא מבשלות בבית.
נשארתי עם שלוש מערכות סירים וששה רוסטרים.
רוב המערכת הלכה למחסן, כמובן
לא ידעתי מה זה ואיך זה
מפה לשם,
השנה, נחשפתי למתכון המעולה של @java לבשר בתנור
החלטתי לחנוך את רוסטרי
וראיתי זה פלא.
הבשר יצא רך , עסיסי וטעים
הרוסטר הוכשר והוטבל והוגעל
וראיתי כי טוב
אט אט, חלה זליגה של תבשילי קדירה ותבנית אצלינו בבית - לכיוון הרוסטר
זה הפך להיות צונאמי ממש
והיום אני יכולה להגיד בגאווה שאני עושה ברוסטריי כמעט הכל
יש לי שניים לבשרי, אחד לדגים ואחד לחלבי
ואני מכינה בזה ממש ממש כל דבר
אתמול, למשל, יצאתי מהבית וידעתי שלא אחזור עד מאוחר
הנחתי בתוך הרוסטר עגבניות רכות, מושטים הישר מהפריזר, חתכתי פלפלים מועדים לפרעון ממשנת יוסף מעל, וגם שעועית ירוקה וגרגירי חומוס,
תיבלתי בשמן זית ותערובת מלח-שום-פלפל לטחינה, קצת כמון ופפריקה
ושיני שום לרוב
וכיוונתי את התנור לחצי שעה
חזרתי אחרי מעל 8 שעות הביתה
התבשיל היה עדיין מהביל ומעלה אדים
וכל הבית הריח טוב
והטעם היה מעין עולם הבא ממש
רך, עסיסי ומלא טעמים.
אני מכינה בזה גם את העוף הרגיל עם התפוחי אדמה
סטייקים עם בטטה או תפוח אדמה בחצי שעה
תבשילי גולאש וקדירה עם קטניות קשות להרבה זמן חום נמוך
בחלבי - שקשוקה, לזניה או פשטידות תרד
ועוד ככל העולה על הרוח.

לדעתי, שתי נקודות מאפיינות את הרוסטר והופכות אותו למאסטר פיס::
1. הארומה של התבשיל שבעצם מגופף בחום כפול מכל איבריו, וגם שומר על הלחות של התבשיל והדפנות המגוננות מחזירות שוב את הטעמים אל התבשיל . זאת משום שהרוסטר עצמו משמש כתנור בתוך תנור ובעצם מכפיל כוח. זו גם הסיבה שזמן הבישול לוקח חצי מאשר תבנית רגילה או סיר.
2. הייחודיות של המבנה שלו שמתאימה גם לכיריים וגם לתנור, מאפשרת לך, למשל להזהיב פלפלים או בצלים על הגז, ועליהם לשטוח את נתחי העוף, לתבל ולשים בתנור בלי להשתמש בעוד כלים וללכלך אותם. בימות החול אני מגישה לשולחן את האוכל בתוך הרוסטר, זה נראה כמו כלי הגשה, ואז חסכתי למדיח שלי גם כלי הגשה.

והדבר שהכי חשוב - הוא מיועד לעקרות בית עצלות שאין באפשרותן מטעמים שונים לבצע להטוטים של ממש במטבח, ובכל זאת הן לא רוצות להתפשר על טעם באוכל שהתייבש מידי על הפלנצ'ה, אובר-קוק בסיר בישול איטי או בעל טעם לוואי אופייני למשהו שנאפה בתבנית חד פעמית זמן ממושך.
נסו והיווכחו!
המון בהצלחה לכולם! מומלץ בחום!


וכמובן, לא אשאיר אתכם בלי שני מתכוני עצלות לרוסטר:
א. דג מרוקאי של אשכנזים:
רפדי את תחתית הרוסטר בירקות רכים כגון : רבעי עגבניות, רצועות פלפל כל הצבעים , אפשר גם קישואים ובצלים
מעליהם הניחי פרוסות דג לבן (אני השתמשתי במושט-פושט, אבל לברק, בס הסלע ולוקוס אמורים להיות פה טובים למרות שבעיניי חבל על הכסף)
על פרוסות הדג רססי פפריקה בשמן, כף או שתיים כמון, מלח גס ופלפל גרוס
זלפי שמן זית בנדיבות ועסי את הכל לתוך הדג.
מעל, קצצי טבעות של פלפל חריף ירוק או אדום
שיני שום שלמות או רצועות
פרוסות לימון בקליפה - לא חובה בכלל
הכניסי לתנור לחצי שעה וראי ישועות
הערה: אני מוסיפה גם כחצי שקית שעועית שלמה קפואה, וקופסת שימורים של חומוס.

ב. עוף ותפוחי אדמה בכמה שניות:
השתמשי בתפוחי אדמה שטופים בקליפה המיועדים לאפייה ממושכת, הניחי אותם על תחתית הרוסטר, בזקי תבלינים שאתם אוהבים: טימין, מלח ופלפל, פפריקה ושום
הניחי מעל כל זה את נתחי העוף (כרעיים או עוף שלם)
ותבלי בתיבול האהוב עליכם (אני אוהבת רוטב סצ'ואן מוכן... בכל זאת מדובר באוכל יומיומי)
שוב, עסי את התיבול (אני עוטה כפפות לפני זה) והכניסי לתנור
שעה ועשרה ויש לך צלי עוף מהמם.

בעז"ה אמשיך להעלות פה מתכונים אולי בהמשך, אם יהיה ביקוש.