מילון מושגים בצילום .

  • פותח הנושא P360
  • פורסם בתאריך

P360

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
מילון מושגים בצילום
אוטו-פוקוס - זה הינו אופציה שבדרך כלל נמצאת ברוב המצלמות, אופציה זו ממקדת אוטומטית את התמונה.
איזון לבן - הפונקציה איזון לבן שקיימת בדגמים רבים מומלצת ויכולה לשפר מאוד את איכות הצבעים בתמונה. האופן שבו מתקבלים הצבעים על ידי המצלמה מושפע מסוג התאורה הקיימת - פלורסנט, נורת ליבון, הלוגן, אור יום בהיר, בין ערביים וכדומה. המצלמה מודדת את האור הלבן בסצנה ובהתאם מאזנת את הצבעים בתמונה כדי שיופיעו טבעיים ככל האפשר. במצלמות רבות קיימים מספר מצבי איזון לבן, ובמצלמות מתקדמות ויקרות יותר השליטה ידנית ומדויקת יותר. מומלץ לבדוק ידנית מדף אפור 18% ולא דף לבן לגמרי.

דחיסה - החומר המצולם נשמר בזיכרון המצלמה. הזיכרון מוגבל בכמות התמונות שהוא יכול להכיל, וכדי לאחסן מספר גדול של תמונות מתבצעת דחיסה שבמהלכה פוחת משקל התמונה ובכך היא תופסת פחות מקום. הדחיסה גם מאפשרת הורדה למחשב ומשלוח אי-מייל בצורה מהירה יותר. קיימים מספר פורמטים של דחיסה ולכל אחד מהם השפעה על איכות התמונה וכמות הזיכרון שהוא תופס. (ראה ערך JPEG ו RAW)
דיגיטליזציה - המרת מידע אנלוגי לדיגיטלי כך שנוכל לעבוד עליו עם המחשב.
דמות דיגיטלית - דמות או תמונה המורכבת מפיקסלים.

היסטוגרמה - גרף מלבנים להפרדת ניגודיות, בעזרת כלי זה, הנפוץ במרבית התוכנות המיועדות.לעיבוד תמונות במחשב , ניתן לפתור בעיות רבות בפענוח התמונה.

זווית ראייה רחבה - ראה ערך בתוך "מצבי הראייה של העדשה"
זום אופטי - זום פיזי המקרב מכנית או מרחיק מכנית את העדשה מהחיישן
עדשה עם זום אופטי מאפשרת לקרב או להרחיק את האובייקט המצולם מבלי לפגום באיכות התמונה.
זום דיגיטאלי - זום דיגיטאלי מאפשר לקרב ולהרחיק את האובייקט תוך פגיעה באיכות התמונה, הזום הדיגיטלי מותך את התמונה לגדיל שונים ובגלל זה האיכות נפגמת.
זיכרון - הזיכרון הוא כמות המידע שניתן לאחסן במצלמה. במצלמות בודדות הזיכרון פנימי ואינו ניתן להסרה או לשדרוג, אבל ברובן רכיב הזיכרון הוא כרטיס שניתן לשלוף, להחליף ולשדרג. מספר התמונות המאוחסנות תלוי בגודל הזיכרון, במספר התמונות ובאיכותן. ככל שאיכות התמונה גבוהה יותר היא תתפוס יותר מקום בכרטיס. כשהכרטיס מתמלא ניתן לפרוק את החומר המצולם למחשב ולהמשיך לצלם באותו הכרטיס. כמות התמונות משתנה גם עקב ISO גדול או קטן יותר.
זיכרון חיצוני - כרטיס חיצוני נשלף המיועד לאחסון החומר המצולם.
זיכרון פלאש - זיכרון מהיר שפועל בדומה לכונן הקשיח ויכול להגיע למהירויות גבוהות יותר. ככל שסוג הזיכרון מהיר יותר כך התמונה תישמר מהר יותר לאחר רגע הצילום. לכל מצלמה מתאימים סוגי זיכרון שונים מסוג פלאש ולא כל זיכרון מתאים לכל מצלמה.
זמן אתחול - משך הזמן בין הפעלת המצלמה עד לרגע שניתן לצלם תמונה. טווח זמן אתחול נע בין פחות משנייה למצלמות מתקדמות ומגיע עד לחמש שניות בדגמים פחות איכותיים.חשוב לציין במצלמות מסויימות יש אפשרות לצילום של למעלה מ7 פריימים לשניה!
זמן חשיפה - נקבע ע"י יחס הגומלין בין הצמצם לסגר(תריס). הערכים של התריס והצמצם נקבעים ע"פ כמות האור כאשר במצלמה דיגיטלית נתוני חיישן מדידת האור קובע ערכים אלו. על מנת לקבל חשיפה נכונה יש לשמור על יחס גומלין נכון בין מיפתח הצמצם למהירות הסגר.שינוי של כל צמצם שלם יצריך שינוי של מהירות סגר שלמה בהתאמה.ככל שמהירות הסגר עולה כך יש לפתוח צמצם, או לחילופין ככל שמהירות הסגר יורדת, יש לסגור צמצם בהתאמה , אחד מול אחד.בעת פתיחת הסגר, כל פיקסל על ה- CCD קולט את בהירות האור הנופל עליו ואוסף אותו למטען חשמלי, ככל שכמות האור הפוגעת בפיקסל גדלה, כך המטען החשמלי גדל. אזור המבהקים בתמונה יהיה בעל מטען גבוה ואזור הצללים בתמונה יהיה בעל מטען נמוך, בתום החשיפה נסגר הסגר והמטען מכל פיקסל נמדד ומומר למספר דיגיטלי.
זמן מחזור - משך הזמן בין רגע הצילום עד שהמצלמה מוכנה לצילום הבא.

חיישן תמונה - חיישן התמונה הוא רכיב אלקטרוני שמתפקד כמו סרט הפילם. החיישן ממיר את המידע החזותי (אור) שמגיע מבעד לעדשה לאות דיגיטלי ומעבד אותו לתמונה. ככל שמשטח החיישן גדול יותר כך הוא יכול להכיל יותר פיקסלים. זאת אחת הסיבות שמצלמות עתירות מגה פיקסלים הן גדולות יותר, ובדרך כלל מיועדות לשימוש מקצועי. קיימים שני סוגי חיישנים - CCD הוותיק והנפוץ ו-CMOS הצעיר יותר שהולך וצובר פופולריות.
חצובה - החצובה היא מתקן סטטי בעל שלוש רגליים שעליו מבריגים את המצלמה. החצובה מאפשרת צילום יציב ומדויק.

טלה - ראה ערך בתוך "מצבי הראייה של העדשה"

כיול צבעים - (קליברציה), תהליך התאמת הצבעים במעבר בין מכשיר למכשיר (מסך למדפסת, סורק למסך וכדומה).
כרומטיות - הצבע של אלמנט (פיקסל) בתמונה, הכרומטיות מוגדרת מערכי הרוויה והגוונים אך לא מרמת האור.

מבזק- אמצעי תאורה לצילום בתנאים אור קשים ובחושך. במצלמות קומפקטיות הוא בדרך כלל מובנה ובמצלמות מקצועיות (SLR) הוא יכול להגיע בנפרד ולהתחבר. ישנן גם מצלמות דמויות SLR או P&S רגילות שאפשר לשים עליהן מבזק חיצוני.
מדרוג צבעים - תהליך של החלקת ההבדלים בין צבעי פיקסלים שונים ע"י התייחסות לקבוצת פיקסלים כאל פיקסל אחד, כך שמתקבלת תמונה עם הפרשי צבע פחות בולטים (מעברים בין גוונים יותר חלקים וממודרגים).
מהירות התריס - מהירות התריס קובעת את משך חשיפת החיישן לאור. משך החשיפה יכול להיות ארוך, כשנייה אחת ויותר, או קצר ואז הוא נמדד בחלקי השנייה ככל שהמהירות גבוהה יותר ניתן לצלם תנועה מהירה יותר בצורה חלקה בלי טשטוש או מריחות.
מייצב תמונה - מנגנון המתקן את העיוות שנוצר כתוצאה מתזוזה. מייצב זה שכיח יותר מהמצלמות עם זום אופטי גבוה (6X) ומעלה.
מיקוד- אזור המיקוד הוא האזור בתמונה שמופיע בחדות ובצורה ברורה.
ממיר אנלוגי דיגיטלי - ממיר אות אנלוגי (גל רציף) לאות דיגיטלי (אפסים ואחדות), כך שניתן יהיה לבצע על המידע כל מניפולציה דיגיטלית אפשרית.
מסך מובנה - מסך LCD שנמצא בגב המצלמה ומציג את האובייקט המצולם, התפריט של המצלמה ואת התמונות לאחר צילום התמונה. רוב המסכים מגיעים בגדלים של 1.5-4 ס"מ.
מסננים - לצורך קבלת צבע טבעי, במצלמות סרט, יש להשתמש במסננים מתקני צבע. במצלמות דיגיטליות יש לוודא כי המצלמה מכוונת לסוג התאורה שבשימוש,(תאורה חמה, מבזקים או פלורוסנט), בעזרת פעולה בשם איזון לבן (White Balance).
ישנם מסנני צבע המעבירים רק צבע אחד.
מפתח הצמצם - הפתח שדרכו עובר האור לחיישן התמונה. גודל החריר קובע את כמות האור שתגיע לחיישן. מפתח צמצם גדול יאפשר צילום איכותי יותר בתנאי תאורה ירודים. בצילום בתנאים בהירים מאוד יתאים מפתח קטן יותר.
מצבי הראייה של העדשה - לעדשה יש שלושה מצבי ראייה עיקריים (לפירוט על העדשה ראה ערך - " העדשה"):
זווית ראייה רחבה (35 מ"מ ופחות) - העדשה תופסת שטח נרחב ומכילה כמה שיותר פרטים. מצב המשמש לצילום נוף, או לצילום במקום סגור כשרוצים לקלוט מרחב גדול אך לא ניתן להתרחק מהאובייקט;
טלה - העדשה מקרבת פרט מסוים מתוך מכלול המרוחק מהמצלמה, לדוגמה בית בין הרים, מקרבים אותו עד שהוא ממלא את התמונה;
עדשה נורמלית - תופסת את האובייקטים המצולמים ללא קירוב או הרחקה, כפי שתופסת אותם העין האנושית.
רוב המצלמות מתחילות ב-35 מ"מ עד לטווח התלוי בגודל הזום. לדוגמה, בזום X3 הטווח יהיה 35-105. מצלמות עם נתון הנמוך מ-35 מיועדות לצילום תמונות רחבות במיוחד.
מצבי צילום מתוכנתים - כל המצלמות הקומפקטיות מציעות מצבי צילום מתוכנתים מראש שבהם המצלמה מכווננת את הפרמטרים השונים בהתאם לתנאי הצילום ומפיקה את התמונה הטובה ביותר האפשרית.(לפירוט על כל מצב ראו ערך - "מקרו, פנרומה, צילום עצמי/טיימר,רצף תמונות,וידיאו ושמע").
מצלמה דיגיטאלית - מקליטה ומאחסנת תמונות בצורה דיגיטלית. לכידת התמונה מתבצעת בעזרת חיישן תמונה (CCD, CMOS) ולאחר מכן היא נשמרת על כרטיס הזיכרון של המצלמה. חלק נכבד המדגמים הקיימים מקליטים גם וידיאו ושמע.
מצלמת SLR - ראה ערך "מצלמות מקצועניות"
מצלמות חצי מקצועיות - העיצוב שלהן מזכיר את מצלמות הפילם, עם עדשה בולטת ומבנה מגושם. מצלמות המוגדרות חצי מקצועיות הן בדרך כלל יקרות מהקומפקטיות, כבדות מהן ולרוב כוללות שליטה ידנית מלאה על כל הפרמטרים לצילום איכותי בתנאים מיוחדים. מיועדות למי שמחפש מצלמה קצת יותר מסיבית עם יותר גמישות בצילום ולחובבי צילום עם נטיות אמנותיות.
מצלמות מקצועיות - מצלמות שנועדו בעיקר לצלמים מקצועיים. מחירן יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים. הן גדולות ומגושמות, אבל בתמורה מפיקות את התמונות האיכותיות ביותר, המיועדות לעבור עיבוד מקצועי, הדפסה ברמה גבוהה במידות גדולות במיוחד. הן מעניקות למשתמש המיומן גמישות רבה בתפעול ושליטה ידנית מלאה, ובכולן ניתן להחליף את העדשה.
מצלמות קומפקטיות - קטנות וקלות משקל המציעות איכות תמונה סבירה עד טובה, והמצלמות המתקדמות בקטגוריה מסוגלות להפיק תמונה מעולה עם חדות גבוהה ועושר צבעים והן בעלות יכולת התמודדות טובה בתנאי צילום מיוחדים. היצע הדגמים של המצלמות הקומפקטיות עצום ומגוון, בטווחי מחירים ורמות ביצועים שיכולים להתאים לתקציב ולצרכים שונים.
מקרו - צילום פרטים קטנים ממרחק קצר מאוד כגון פרחים, חרקים, מטבעות. מצלמות מגיעות ביחסי מקרו שונים הנמדדים בס"מ.
סגר - ראה ערך - "מהירות התריס".
עדשה - 1. עדשה היא רכיב אופטי (שקוף) שמפזר או מרכז קרני אור (אלומות), העדשה היא חלק ממשטח כדורי מלוטש.ישנן שתי סוגי עדשות, מפזרת ומרכזת...

תכונות העדשות:
א. יכולתה לרכז או לפזר את קרני האור העוברות דרכה. מקורה של תכונה זו בתופעת שבירת האור.
ב. כל עדשה היא עדשה מרכזת או מפזרת, פעולת הריכוז או הפיזור אינה תלויה בצד שבו פוגע האור (פעולת היפוך הקרניים)
ג. כאשר מקדם השבירה של החומר העוטף את העדשה גדול מזה של החומר ממנו עשויה העדשה, הופעת העדשה החיובית למפזרת והעדשה השלילית למרכזת. (קרדיט להסבר על ההעדשה עד לכאן לRedHunter)
העדשה היא מהמרכיבים החשובים שבמצלמה ויש לה השפעה רבה על אפשרויות הצילום ועל איכות התמונה. כל המצלמות, למעט הבסיסיות ביותר, מצוידות בעדשת זום ששולטת על מרחק האובייקט המצולם. (לפירוט על סוגי העדשה ראה ערך - "מצבי הראייה של העדשה")
עדשה נורמאלית - ראה ערך בתוך "מצבי הראייה של העדשה"
עומק שדה - השטח שלפני ואחרי נושא הצילום שעליו מיקדנו את העוצמית שיראה חד בתמונה עצמה לאחר סגירת הצמצם בפעולת הצילום במצלמות מתקדמות יש כפתור המאפשר בחינת מצב זה.
עיניים אדומות - כאשר מצלמים בחושך ומשתמשים בפלאש, קיימת לעתים תופעה של עיניים אדומות. תופעה זו חריפה במיוחד כאשר הפלאש קרוב לעדשה. כדי לטפל בבעיה, בחלק מן המצלמות הפלאש יורה מספר הבזקים קטנים לפני ההבזק העיקרי מה שגורם לצמצום האישונים ולהפחתת התופעה.
פוקוס - ראה ערך - מיקוד.
פילטר - רכיב אופטי (בד"כ לעדשה) המסנן ומעביר רק חלק מן האור לתוך המצלמה.
פיקסל - התמונה השלמה מורכבת ממספר מסוים של פיקסלים (נקודות) המסודרים בקווים לרוחב ולאורך. ככל שמספר הפיקסלים גבוה יותר, רמת פירוט התמונה תהיה גבוהה יותר.
פנורמה - צילום תמונות נוף רחבות במיוחד, או צילום פנים שבו רוצים לתפוס שטח נרחב ככל האפשר.
פלאש - ראה ערך "מבזק"
פרספקטיבה - הינה יחס הגודל הנראה לעין בין העצמים הקרובים והרחוקים בצילום.
צילום וידיאו ושמע - במצלמות רבות ניתן לצלם וידיאו באיכות נמוכה ובחלקן גם להקליט קול. משך הצילום תלוי בגודל הזיכרון וברזולוציית הצילום.
צילום עצמי/טיימר - מעבר ליתרון המובהק של צילום עצמי - אישי או קבוצתי, לתכונה זו יש חשיבות לאיכות הצילום בתנאי תאורה ירודים ובצילום מאקרו וטלה, מצבים שבהם המצלמה רגישה במיוחד לרעידות.
צילום רצף תמונות - בלחיצה אחת מצולמות מספר תמונות. פונקציה זו יעילה כשרוצים לצלם מצבים המשתנים במהירות, כמו ילדים משחקים, ספורט, התרחשות או תהליך מסוים.
צמצם ותריס - כמות האור שמגיעה מהעדשה לחיישן נשלטת על ידי הצמצם והתריס. חשיבותם של השניים היא בעיקר בצילום בתנאי תאורה קשים וכן צילום תנועה. במצלמות קומפקטיות רבות הוויסות נעשה אוטומטית ובחלק מהמצלמות קיימת אופציה לשליטה ידנית על ויסות האור. נתוני הצמצם והתריס משתנים בין הדגמים השונים וניתן לבחור אותם בהתאם למטרות הצילום.
קומפוזיציה - מבנה התמונה, הקומפוזיציה נועדה להדגיש או להעלים אלמנטים בתמונה או להעברת מסר כלשהו.
רפלקס - ראה ערך "מצלמות מקצועניות"
רזולוציה - הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה. ככל שהרזולוציה גבוהה יותר התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר. מגה פיקסל הם יחידות המדידה של הרזולוציה. לדוגמה, רזולוציה 1200x1600 שווה 1,920,000 פיקסלים. מעגלים כלפי מעלה ומקבלים 2 מגה פיקסל. (לפירוט על הפיקסל ראה ערך - "פיקסל")
קרדיט ל-TaeKwonDo-Man
מתוך אתר ישראארט
 

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יְהוָה אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יְהוָה לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יְהוָה לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יְהוָה אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  11  פעמים

לוח מודעות

למעלה