• משתמשים יקרים!

    בשל עבודות תחזוקה הערב, ייתכן שהאתר יהיה סגור לפרקי זמן שונים לצורכי תחזוקה.
    זוהי סגירה מכוונת, ונועדה לשפר את ביצועי האתר, לטובתכם.
    בתקווה להבנה. תודה על הסבלנות!

סתירה ובניין בחינוך| קונפליקט המחנך החושב. חלק ב

במאמרינו הקודם הגדרנו מה נקרא חינוך ומה הוא גדר סתם פעולה טכנית שלרוב אין לה חשיבות למהלך חייו של האדם. וכן, ראינו שזמן החינוך מתחיל מיד בתחילת דרכו של האדם, דהיינו מגיל קטנות בו מתחיל הוא לחוות את העולם.

וכמו שאמרו לנו רבותינו ז"ל שתחילת חייו של האדם הוא הזמן בו יש להתחיל לחנך (להרגיל) לערכים ודרך חיים בריאה.
שמיד שיודע הילד לנענע לולב, אביו חייב לקנות לו ארבעת המינים.
יודע להתעטף, חייב בציצית.
כשגדול דיו לשמור גופו נקי, חייב אביו לרכוש לו תפילין.
כשיודע לדבר, אביו מלמדו תורה וקריאת שמע. (סוכה מב, א).

הרי שחינוך מתחיל מיד בגיל קטנות ללא המתנה וללא התמהמהות. וזו חובת כל אדם יהודי לחנך את בניו ובנותיו לעבודת השם הרוחנית והגשמית, בין אם זה במצוותיו ית' ובין אם זה בדרכים טובים והנהגות ישרות, דרך ארץ ומוסריות בריאה.

הבעיה מתחילה

אבל, וזה אבל גדול מאוד!
הרי אנו יודעים שעיקר צורת האדם היא העובדה שהוא נולד בוחר, וכל אדם שלא בוחר אלא הולך אחר הרוח ופועל את פעולותיו כרובוט הרי שמפסיד בעצמו את צורת האדם המושלם. בחירה היא החופש של הנפש. ואנו יודעים בוודאות שאדם שברוב הזמן בוחר בטוב הוא אדם בריא יותר בנפשו.

וניתן לראות זאת בחוש כאשר מתמודדים מול אדם שחווה מרה שחורה (דיכאון), במעט התבוננות רואים שעיקר הבעיה היא חוסר הבחירה בטוב של אותו אדם, אם זה בגלל מישהו אחר, או בגללו. וכשמאמנים אותו לבחור בטוב ולרצות בכך, להתחיל לזוז ולפעול, פתאום רואים בן אדם חדש, בוחר- חי. וכמו שאמרו רבותינו שאחר הפעולות נמשכים הלבבות.

וזהו הקונפליקט שלנו- חוסר ההתאמה בין המושג חינוך לבין אדם בוחר.
מצד אחד צורת האדם- בחירה. ומצד שני חובת האדם- חינוך.

חובת החינוך

כשאב רוצה לקחת את בנו לבית הכנסת על מנת לחנכו במצוות, הרי הילד הקטן לא יושב ומחכה מתי אבא יבוא ויקח אותי לתפילה רוחנית שתמלא אותי בקירבת השם. אלא הילד רוצה לשבת ברצפת החדר לשחק ולהשתובב לו בכיף. פתאום אבא מגיע ואומר לו: "מויישל'ה, קדימה בוא איתי לבית הכנסת". במילים אחרות האבא אומר "אני שובר לך את הבחירה!".

וכן, כשאמא רוצה לתת חטיף טעים לילדים, היא אומרת לכולם תברכו. ואם יש ילד שלא מברך היא מיד לוקחת ממנו את החטיף ואומרת לו "מי שלא מברך לא מקבל". כמובן שהילד יברך לאט ובכוונה העיקר שתביא כבר את החטיף. ושוב פעם במילים אחרות אומרת האם האוהבת והמחנכת: "אני שוברת לך את הבחירה!"

וכך בכל תחומי החיים, אם זה תקנון מוסד הלימודים שקובע על סגנון הלבוש, או על אורך החצאית, או אם זה אבא ואמא שמחליטים שבבית שלהם אין מדיה פתוחה רק מסוננת או בכלל לא.

חינוך= שלילת בחירה

יוצא אם כן שחינוך פירושו: שלילת הבחירה מן האדם!
והנה נכנס הקונפליקט (בעיה, תסביך, מלחמה!) בין הרצון שלנו לחנך ולהתוות דרך הכרחית וקריטית לחיים שלנו ושל ילדינו.
לבין סתירת אדם ממש, שלילת הבחירה הטבעית שמבדילה בין אדם חי למת!

באמת שהתשובה לסתירה המוצגת כאן היא די פשוטה בפן המחשבתי שלה. אנו בתור הורים מוכרחים וחייבים בציווי אלוקי להראות לילד את דרך החיים! וזאת אנו עושים על ידי שלילת הבחירה של הילד עוד מזמן שהוא קטן.

הערה חשובה: את האמת ששלילת בחירה זו היא אינה בגלל שאנו "שומרי תורה ומצוות", כשאנו מעירים את הילדים מוקדם בבוקר, זה לא רק בגלל שהם צריכים להתפלל או ללכת ללמוד תורה וכדומה, כי אפילו אנשים שאינם שומרי מצוות ואפילו גויים משכימי קום עבור פרנסתם. ואדרבה היום כולם יודעים מה שתורתנו אמרה מעולם, שאדם שמתעורר בשעה נורמלית ומתנהל בצורה נורמלית הוא אדם בריא. וחשוב לזכור זאת.

אלא, שאותו סוג של שלילת הבחירה מהחניך, היא על מנת להביא אותו ולהרגיל אותו להנתהלות בריאה של החיים שלו עצמו.
"וְאִישׁ נָבוּב יִלָּבֵב וְעַיִר פֶּרֶא אָדָם יִוָּלֵד" (איוב יא, יב). בתחילת דרכו של אדם- תינוק, הוא ריק מחוכמה וכל מעשיו ללא שימת לב, לכן אנו רואים את הבחירה הטבעית של הילדים לבטלה חוסר מעש ושיעמום. מעשים ופעולות ללא חשיבה עד כדי שפטורים הם מנזיקין.

הבחירה הטבעית והלא בריאה של הילדים (לצערינו גם מבוגרים) תמיד תהיה פעולה הרסנית במקרה הטוב. אם זה לאכול ולשתות רק מה שטעים אפילו אם זה מזיק. ולדבר איך שרוצים, להתחצף, לקלל ולהרביץ. ואם הזמן זה הולך ומחמיר עד הפיצוץ בימי הנערות שכבר אי אפשר לחנך ולשבור את הבחירה.

דין שהוא חסד!

ואנו ההורים חייבים לקחת אותם ולהוביל אותם מגיל קטן, וכן, לשבור להם את הבחירה מידי פעם על מנת להראות להם מה עיקר ומה טפל, מה טוב ומה רע.
לקום בבוקר לעבודת בוראו (כמו שכולם קמים לעבודת בשר ודם) זה הטוב, למרות שהבחירה הטבעית שלו הייתה לישון עד אחד עשרה בבוקר.
לכפות עליו להתפלל ולברך, כי העולם הזה מסדרון ועראי. (והכרת הטוב היא חובה מוסרית והכרחית).
לשמור על צניעות, כי האשה היא מקור השראת השכינה. (ולבוש הוא כבודו של אדם).
וכך להמשיך ולשבור את הבחירות של הילדים מקטנות, ולהראות להם את הבחירה הטובה שתרים אותם להיות אנשים טובים יותר ומתקדמים יותר. להראות להם שלא כל מה שרוצים הוא נכון ובריא, וכן, בגילאים קטנים ממש להחליט עליהם את הדרך שהם צריכים ללכת בה. כל זה כי הבחירה שניתנה לאדם מאת הקב"ה נתנה על מנת להחיות את העולם- האדם, ולא כדי להחריבו.

אומנם, אפילו שאנו מחוייבים לבחור עבורם את הטוב, עדיין זה לא אומר שהם יאמצו את אותו טוב, אלא אדרבה אנו רואים עד כמה ילדים, נערים ומבוגרים עזבו ונטשו עד כדי שנאה את אותו הטוב המוחלט!
אנו רואים נערים שמספרים שאיפה שההורים כפו עליהם, בדיוק שם הם בעטו. אם זה אותו נער שלא מסוגל להתפלל אפילו שאבא שלו השקיע שם כל כך הרבה.
או אותה נערה שלא מסוגלת לשמוע את המילה צניעות למרות (או כי) ההורים בחרו בשבילה.
או אותם בחורים שמאוד מחוברים לסעודת שבת אבל לא מסוגלים לעמוד בקידוש כי ההורים לא הפסיקו לקרוא להם לשולחן.

אז מה עושים?! מצד אחד החובה שלנו להחליט עבורם, ומצד שני אנו רואים שזכות הבחירה היא מכרעת מאוד ו"אין אדם שליט ברוח לכלוא את הרוח" (קהלת ח, ח). אנחנו יכולים וחייבים לומר להם מה לעשות אבל הם יחליטו!

במאמר הבא אי"ה נלמד את הנוסחה הנכונה גם לבחור עבורם וגם לגרום לאותה בחירה להיות חלק מהם.
  • choice-3183317_1280.png
    choice-3183317_1280.png
    KB 159.5 · צפיות: 53
על המחבר
N
ב"ה
כבר עשור מלווה הורים ומשפחות לבנות בית חינוכי לידיהם. את חוכמת החינוך למדתי משני רבותי שליט"א הרב יחיאל יעקובסון, ותלמידו הרב אברהם ברזילי.

מייל ליצירת קשר שאלות וייעוץ חינוכי וזוגי, הדרכת הורים ומוסדות:
הוא שם המשתמש שלי nissozzx במייל של גימייל.
או היכנסו לאתר ותהנו מעוד תוכן איכותי
674463c828ed0.site123.me

תגובות

מאמר נפלא ומחכים
מדבר על אלמנט כל כך יסודי במהותו של האדם -הבחירה החופשית
קראתי כל מילה ונהניתי

תודה רבה לך
מחכה למאמר הבא...
 
ואתה המעיין בספר זה תבין זה המשל שאני ממשל לך, ואז תכין לבך ותשמע דברי בכל זה:

  • שים בדעתך כי נער קטן הביאוהו אצל המלמד ללמדו תורה, וזהו הטוב הגדול לו לעניין מה שישיג מן השלמות, אלא שהוא למיעוט שניו וחולשת שכלו אינו מבין מעלת אותו הטוב, ולא מה שיגיעהו בשבילו מן השלמות.
  • ולפיכך בהכרח יצטרך המלמד שהוא יותר שלם ממנו, שיזרז אותו על הלימוד בדברים שהם אהובים אצלו לקטנות שניו, ויאמר לו "קרא, ואתן לך אגוזים או תאנים, ואתן לך מעט דבש".
  • ובזה הוא קורא ומשתדל לא לעצם הקריאה לפי שאינו יודע מעלתה, אלא כדי שיתנו לו אותו המאכל, ואכילת אותן המגדים אצלו יקר בעיניו מן הקריאה, וטוב הרבה בלא ספק.
  • ולפיכך חושב הלימוד עמל ויגיעה, והוא עמל בו כדי שיגיע לו באותו עמל התכלית האהוב אצלו [והוא אגוז אחד או חתיכה דבש].
  • [וכשיגדיל ויחזיק שכלו ויקל בעיניו אותו הדבר שהיה אצלו], וכשיהיה נכבד מלפניו וחזר לאהוב זולתו, יזרזו אותו ויעוררו תאותו באותו הדבר החמוד לו, ויאמר לו מלמדו "קרא, ואקח לך מנעלין יפים, או בגדים חמודים".
  • ובזה ישתדל לקרוא, לא לעצם הלימוד אלא לאותו המלבוש, והבגד ההוא נכבד בעיניו מן התורה, והוא אצלו תכלית קריאתו.
  • וכאשר יהיה שלם בשכלו יותר ויתבזה בעיניו זה הדבר גם כן, ישים נפשו למה שהוא גדול מזה, ואז יאמר לו רבו "למוד פרשה זו או פרק זה, ואתן לך דינר אחד, או שני דינרין", ובכך הוא קורא ומשתדל ליקח אותו הממון.
  • ואותו הממון אצלו נכבד מן הלימוד, לפי שתכלית הלימוד אצלו הוא שיקח הזהב שהבטיחוהו בו.
  • וכשיהיה דעתו גדול ונקלה בעיניו זה השיעור ויודע שזה דבר נקל, יתאוה למה שהוא נכבד מזה, ויאמר לו רבו "למוד כדי שתהיה ראש ודיין, ויכבדוך בני אדם, ויקומו מפניך כגון פלוני ופלוני", והוא קורא ומשתדל כדי להשיג מעלה זו.
  • ותהיה התכלית אצל הכבוד שיכבדו אותו בני אדם, וינשאוהו וישבחו אותו.
וכל זה מגונה, ואמנם יצטרך למיעוט שכל אדם שישים תכלית החכמה דבר אחר זולתי החכמה, ויאמר לאיזה דבר נלמד אלא כדי שנשיג בו זה הכבוד, וזה הוללות על האמת. ועל למוד כזה אומרים חכמים "שלא לשמה", כלומר שיעשה המצות וילמוד וישתדל בתורה לא לאותו הדבר בעצמו אלא בשביל דבר אחר. והזהירו החכמים על זה ואמרו [אבות פרק ד משנה ה] "לא תעשה עטרה להתגדל בהם, ולא קרדום לחפור בה". והם רומזין למה שבארתי לך, שאין לשים תכלית החכמה לא לקבל כבוד מבני אדם ולא להרויח ממון, ולא יתעסק בתורת השם יתברך להתפרנס בה, ולא תהיה אצלו תכלית למוד החכמה אלא לדעת אותה בלבד.

וכן אין תכלית האמת אלא שידע שהוא אמת, והתורה אמת, ותכלית ידיעתה לעשותה. ואסור לאדם השלם שיאמר, כשאעשה אלה המצות שהם המידות הטובות, ואתרחק מן העבירות שהם המידות הרעות שצווה השם יתברך שלא לעשותם, מה הוא הגמול שאקבל על זה, לפי שזה כמו מה שיאמר הנער כשאני קורא זה מה יתנו לי, והם אומרים לו דבר פלוני, לפי שכשאנו רואים מיעוט שכלו שאינו מבין זה השיעור והוא מבקש לתכלית תכלית אחר, אנו משיבים לו כסכלותו כמו שנאמר "ענה כסיל כאולתו"(משלי כו, ה). וכבר הזהירו חכמים על זה גם כן, כלומר שלא ישים האדם תכלית עבודת השם יתברך ועשיית המצוה בשביל דבר מן הדברים, והוא מה שאמר האיש השלם המשיג אמיתת העניינים [אבות פרק א משנה ג] "אנטיגנוס איש סוכו אמר, אל תהיו כעבדים המשמשים את הרב על מנת לקבל פרס, אלא היו כעבדים המשמשים את הרב על מנת שלא לקבל פרס", ואמנם רוצה לומר בזה שיאמין באמת לעצם האמת, וזהו העניין שקוראין אותו "עובד מאהבה". ואמרו זכרונם לברכה ""במצותיו חפץ מאד"(תהלים קיב, א), אמר רבי אלעזר במצותיו ולא בשכר מצותיו". וכמה היא מבוארת, והיא ראיה ברורה על מה שקדם לנו מן המאמר. וגדול מזה מה שאמרו בספרי "שמא תאמר הריני לומד תורה בשביל שאהיה עשיר, בשביל שאקרא רב, בשביל שאקבל שכר לעולם הבא, תלמוד לומר "לאהבה את ה׳ אלהיך"(דברים ל, כ), כל שאתם עושים לא תעשו אלא מאהבה".

 
מאמר נפלא
נהנתי מההגדרה שלילת הבחירה
אכן, חינוך אמור להתוות לבחירה נכונה, ולא לשלול אותה
ובאמת, החויה של לבחור בטוב - היא חויה שנותנת אנרגיה של עשיה
וצריך להיות חכם לאפשר את הבחירה בפרט בגיל המתבגר.
 

ספירת העומר

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

אתגר AI

תספרו 50... תזכורת • אתגר 252

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק צה

א לְכוּ נְרַנְּנָה לַיי נָרִיעָה לְצוּר יִשְׁעֵנוּ:ב נְקַדְּמָה פָנָיו בְּתוֹדָה בִּזְמִרוֹת נָרִיעַ לוֹ:ג כִּי אֵל גָּדוֹל יי וּמֶלֶךְ גָּדוֹל עַל כָּל אֱלֹהִים:ד אֲשֶׁר בְּיָדוֹ מֶחְקְרֵי אָרֶץ וְתוֹעֲפוֹת הָרִים לוֹ:ה אֲשֶׁר לוֹ הַיָּם וְהוּא עָשָׂהוּ וְיַבֶּשֶׁת יָדָיו יָצָרוּ:ו בֹּאוּ נִשְׁתַּחֲוֶה וְנִכְרָעָה נִבְרְכָה לִפְנֵי יי עֹשֵׂנוּ:ז כִּי הוּא אֱלֹהֵינוּ וַאֲנַחְנוּ עַם מַרְעִיתוֹ וְצֹאן יָדוֹ הַיּוֹם אִם בְּקֹלוֹ תִשְׁמָעוּ:ח אַל תַּקְשׁוּ לְבַבְכֶם כִּמְרִיבָה כְּיוֹם מַסָּה בַּמִּדְבָּר:ט אֲשֶׁר נִסּוּנִי אֲבוֹתֵיכֶם בְּחָנוּנִי גַּם רָאוּ פָעֳלִי:י אַרְבָּעִים שָׁנָה אָקוּט בְּדוֹר וָאֹמַר עַם תֹּעֵי לֵבָב הֵם וְהֵם לֹא יָדְעוּ דְרָכָי:יא אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתִּי בְאַפִּי אִם יְבֹאוּן אֶל מְנוּחָתִי:
נקרא  7  פעמים

לוח מודעות

More from ניסן ייעוץ חינוכי

שתף את המאמר

למעלה