התייעצות למורא שלום! בני איכר שלו בהשמתו

• הוסף לסימניות
בלת"ק
מהיכרות עם מבוגרת כזו
היא מוכשרת מאד אבל הקניית הקריאה בגיל צעיר התפספסה איכשהו. בכיתה נראה לא ממש הבינה או הקשיבה,
בבית היא היתה כ"כ מוכשרת והצליחה לנחש את הכתוב לפי ההקשר וההורים לא שמו לב לבעיה.
למעשה היא קוראת הרבה אבל בעצם התרגלה להכיר מילה לפי המראה, התצלום שלה והיא לא קוראת אותה אות-אות. היא גם לא יודעת ניקודים - ז"א אין לה מושג מה זה קמץ, פתח ואיך הצליל.
אין לה הרבה שגיאות כתיב אבל קיים. יש לה גם בעיה עם מילים חדשות, ארוכות ולא מוכרות, בד"כ היא תגיד אותם בצורה לא מדוייקת.
חשוב לי שוב להדגיש: מדובר באשה מוצלחת מאד, אינטלגנטית שעוסקת במגוון עיסוקים שדורשים עומק ומחשבה אבל לא דורשים כתיבה (מודעת...).

• הוסף לסימניות
לא, זה לא פתק איחור שילד זייף לרב'ה שלו, זה הורה ששלח את הבן שלו עם כזה פתק איחור, זה לא היה פורים, סתם יום שיגרתי שהילד נמרח ואיחר, למה הוא כתב בכאלו שגיאות כתיב? התשובה היא שהוא תמיד כותב עם שגיאות כתיב כמו הרבה מבוגרים עם שגיאות כתיב נוראיות, מדובר על תופעה שמי שקצת פוקח עיניים מבין שמדובר בתופעה רחבה מאוד של מבוגרים עם שגיאות כתיב, וזה נורא, זה לא רק מציק בעין, בסיטואציות מסוימות זה ממש גורם לקורא לזלזל בהם, למרות שבמרבית המקרים מדובר באנשים חכמים ומשכילים, וברור שאנחנו לא מלאכים ולא כולנו מורים/מורות לעברית, אבל לפעמים אתה רואה את היקף השגיאות ואתה אומר לעצמך "עד כאן, זה כבר מוגזם" וכאן אני מנסה להבין:
1) האם בד"כ הם מודעים לזה או שהם מכחישים?
2) האם זה נובע מאיזשהו חוסר חוש מסויים או אולי איזה פספוס מהלמידה שלהם בתור ילדים?
אני פשוט מנסה להרים את הכפפה ולעשות איזה מחקר קטן על מבוגרים עם בעיות כתיב, ואולי לפתח איזו שיטה פשוטה וקצרה שפשוט תלמד אותם לכתוב נכון, הבעיה שלא נעים לומר לבן אדם "יש לך שגיאות כתיב- מאיפה זה נובע", לכן אשמח למידע מאנשים שיש בסביבתם הקרובה מבוגרים עם שגיאות כתיב ונעים להם לדבר איתם על זה! בהצלכא!(....)
לא יודע כמה זה הכרחי לעשות את זה, פשוט תתעלם מזה...
הכי חשוב תדאג שבכיתה שלך יקראו הרבה ספרים כך שלכל הפחות הילדים שלהם ידעו לכתוב..

פעם הלכתי לאחד מהרבנים הגדולים, באתי אל הרב עם מכתב מוכן,
היה שם שגיאת כתיב שלי, הרב לקח עט ותיקן לידי ושלום על ישראל...

• הוסף לסימניות
טוב כולם מכירים אנשים כאלה ואני יכולה פשוט לומר - אני! יש לי שגיאות כתיב! לא איכר במקום איחר
אבל יוצא לי המון.
לא קשור (אצלי!) לחוסר קריאה - אני תולעת ספרים מגיל קטן ממש!
כיום אני נזהרת - שאני כותבת פתק / ברכה
זה סוג של תירגולון כזה להסתכל על המילה האם היא באמת נראת נכון... אבל אני צריכה לעצור ולהסתכל...
מנסה לחשוב על מה זה יושב
אולי בקטע שאני קצת רחפנית אז עף לי המילים מול העיין ואני לא מתמקדת בכל דבר...
לא חושבת שזה כ"כ מפריע בחיים - למזלי במייל ובאווטלוק הוא מקוקו לי ואז לא מתפדחת מול המנהלים וחברי צוות
קורה לי יותר בצאטים שאני מגיבה מהר ולא בודקת את עצמי...

אל תחפשו שגיאות בקטע הזה - כי נזהרתי ;)

בעבר אמא שלי ממש התפדחה וניסתה לעזור לתקן וללמד שיטות - היא מורה למקצועות עיברית בסמינר....!!!
אבל אני חושבת שגדלתי לתפארת... ומסתדרת גם ככה פיקס בחיים :)
אצלי זה דומה, אני תולעת ספרים (ועד היום אני זוכרת איך בתור ילדה בסוף כיתה ב' התחלחלתי משגיאות כתיב של ילדה בכיתה ו' זה כמעט עשה לי טראומה) וכשאני כותבת (ביד ולא במחשב) כמעט בכל מילה שלישית יש שגיאה שאני צריכה לתקן תוך כדי כתיבת המילה, יש לציין שמייד אחרי שאני כותבת את האות השגויה אני שמה לב ומתקנת. אצלי זה באוטומט לראות את שגיאות הכתיב, בקיצור רק להיזכר בסיכומים מימי הסמינר מעלים בי חלחלה😰😰😰 (לא הבנתי מילה ממה שאני עצמי כתבתי😭😭)

• הוסף לסימניות
מענין מאוד
כמו שכתבתי בהודעה הקודמת - גם לי יש לפעמים שגיאות קלות, וגרמת לי להשערה נוספת-
יכול להיות שפיזור מחשבתי גורם לשגיאות כתיב? חוסר ריכוז בזמן הכתיבה...
או במילים אחרות - ADHD

וכן, כמו שכתבת, בצ'אטים זה קורה יותר, שם הכתיבה יותר מהירה ואימפולסיבית, ופחות מבוקרת.
גם ADDהאמת בכלל לא חשבתי בכיוון אבל נשמע הגיוני כאחת בעצמי

• הוסף לסימניות
אני מכירה מקרה מעניין ויחסית קיצוני...

מישהי שאני מכירה, מורה מוכשרת (!)
ומלמדת הרבה שנים בסמינר נחשב

במפגש הראשון בתחילת השנה היא מודיעה לתלמידות ש... יש לה שגיאות כתיב
והיא לא מצליחה לפתור את זה בשום צורה

מעדכנת אותן מראש ע"מ למנוע מבוכה מיותרת...

• הוסף לסימניות
אני מכירה מקרה מעניין ויחסית קיצוני...

מישהי שאני מכירה, מורה מוכשרת (!)
ומלמדת הרבה שנים בסמינר נחשב

במפגש הראשון בתחילת השנה היא מודיעה לתלמידות ש... יש לה שגיאות כתיב
והיא לא מצליחה לפתור את זה בשום צורה

מעדכנת אותן מראש ע"מ למנוע מבוכה מיותרת...

• הוסף לסימניות
קריאה קריאה ושוב קריאה זה המפתח לכתיבה תקנית

וביתר הסבר: רובנו ככולנו לא יודעים את כללי הדקדוק וההברה על בוריים
איננו יודעים להסביר למה באותיות מסויימות כותבים עם ח' ולמה באחרות עם כ'
למה יש שמסתיימות באות ה' ויש באות ע' או א'
אלא - שהמוח שלנו קולט ע"פ מילים שקראנו אין ספור פעמים מהי דרך הכתיבה הנכונה

נפגשתי בחיי עם המון אנשים עם שגיאות כתיב חמורות ופחות והמכנה המשותף בין רובם
הוא חוסר קיצוני בקריאה בימי הילדות והנעורים המוקדמות

• הוסף לסימניות
מיזם נורא חשוב וזאת דעתי בנושא
הרבה אם שגיאות כתיב נובא מכל מיני סיבות ואני מעיד מניסיון
1 אחד הסיבות העיקריות הם דוברי אידיש שלא ישימו לב לניואנסים דוגמא כמו אם עם
2 פשוט צריך להקדיש לזה חשיבה בגיל מבוגר וזה דברים די הגיוניים כשאתה יודע לקרוא אתה מבין שלא ככה כותבים מורא אבל מה הם עצלנים מידי בשביל להדגיש לזה חשיבה אז מה אולי דוברי האידיש שרוצים לדעת יקפצו על זה הקבוצה השנייה מדי עצלנים בשביל זה

• הוסף לסימניות
מה עושים כשמוצאים בספר ללימוד קריאה שגיאת כתיב? ממש היה קשה לי לתת לבת שלי לקרוא כזה ספר ועוד הביאו לה אותו מבית הספר.

• הוסף לסימניות
1 עולים חדשים- לי יוצא לראות מבוגרים מחו"ל עם שגיאות כתיב (שלו בהשמתם )
2- קשיי למידה, ולאו דווקא דיסלקציה. פיגור לימודי בילדות עלול להשפיע גם בעתיד

מה עושים כשמוצאים בספר ללימוד קריאה שגיאת כתיב? ממש היה קשה לי לתת לבת שלי לקרוא כזה ספר ועוד הביאו לה אותו מבית הספר.
פונים למחברת. בדרך כלל יש טלפון בהתחלה

• הוסף לסימניות
כל מה שנאמר כאן נכון מאוד, אבל לא מספיק מדויק, כי צריך לסדר את הסוגים השונים של השגיאות.
ואני יסביר -
יש שגיאות כתיב שנמצאות כמעט בכל מאמר, סוג השגיאות שמגיעות מחוסר שימת לב וכדו',
ודאי אין כ"כ מה להאריך על הסוג הזה, זה לא משהו שנובע מאיזה שהוא ליקוי או משהו כזה, יכול לקרוא לכולנו,
בדיוק כמו שקורא טעות בהקלדה, שאין מי שלא נופל בזה, שהרי בשביל זה נוצר הרעיון של תיקון אוטומטי בכתיבה וירטואלית בכל מכשיר כזה או אחר,
ואגב, כמעט אין קונטרס שיוצא לאור שאין שם איזו טעות בהקלדה, אני אישית מאוד מפריע לי הענין הזה, אני יושב כל שבוע עם קובץ עלונים כמו 'כל העלונים' וכדו', ואין שם עלון אחד שיוצא מתוקן פיקס, צרות של עשירים.
זה יכול לקרוא ממהירות כתיבה, רצון להגיב כמה שיותר מהר, או קצת חוסר סבלנות לעבור על כל הנאמר שוב.
ואותו דבר בדיוק יכול להיות לנו גם בכתיבה על עט ונייר,
הפתרון -- לעבור פעם נוספת לפני שמעבירים הלאה.

לגבי צורת ההגיה [או איך שמגדירים את זה] והדקדוק - שאומרים יושנת ולא ישנה, גם לי זה ממש מפריע,
אבל גם בזה אין הרבה מה לדבר, כי זה לדעתי מגיע בעיקר בגלל שהעברית שלנו היא שפה קשה, ותמיד יהיה עוד אופנים שאפשר להגדיר אותם בצורה מדויקת יותר, [כגון 'האלו', ולא 'האלה'], רק הצצה קטנה לפורום הכותבים כאן בפרוג - מלמדת אותנו כמה אפשר להתקדם בכתיבה...
אבל העיקר שהרעיון של הדברים עומד ברור ומוגדר טוב בין המילים, א"א להפוך את כל העולם לקהילת כותבים.
וביסוס לזה, שכמעט רוב דוברי העברית נופלים בזה, תבדקו אותי!! ואין כאן המקום להאריך.
[אגב, מילה אחת, אחת הסיבות שהפסקתי להעיר ע"ז לאנשים הוא בגלל שאחד הגורמים הרלוונטים המגדירים את השפה הוא במה שרוב העולם מדבר בצורה הזאת, הרי כידוע - לפי האקדמיה לעברית ישנם מילים רבים בעברית שאינם נכונים כמו 'כידון' ו'שומשום' ועוד, אבל זה לא רלוונטי כל עוד החברה שלנו מדברת לא כך, ויש הרבה עוד מה לפלפל בזה, ואין כאן המקום, מי שמענין אותו מומלץ לפתוח אשכול חדש מיוחד לזה].

אבל כ"ז בכלל לא מדבר על מה שדיבר עליו כותב האשכול,
כי הבעיה שהוא מדבר עליה היא - על האלו שכותבים עם שגיאות כתיב בגלל שהם באמת טועים!!
אותם אנשים שבאמת 'לא יודעים לכתוב בצורה נכונה'!
ולפי מה שאני חקרתי, כמעט בכל 15 איש יש אחד כזה, זה באמת עצוב,
וברור שזה יכול לגרום המון פעמים לאי נעימויות ולרגעים מביכים,
אני לא אשכח שהיה לי חבר שקיבל בתור מאורס כמה מכתבים מכלתו, והיו שם המון טעויות כתיב, [ספציפית הוא היה אחד כזה שאוהב לכתוב ומדייק מאוד בכתיבתו], שלא נדע עד היכן הדברים יכולים להגיע,
הלוואי שלא היו דברים כאלה!
אז נכון שיש כאלו שבאמת זה לא מפריע להם בכלל, ולא מענין אותם איך הם כותבים, הגיוני בסופו של דבר,
גם יש שיגידו שיש להם דברים אחרים שעדיף להם לטפל בזה לפני..
אבל יש המווווון שאני מכיר אישית שמשתוקקים בכל נפשם לדעת לכתוב מדויק, פשוט מתביישים בכל משפט שנכתב תחת ידיהם, ומחפשים תירוצים מכאן ועד להודעה חדשה למה בדיוק עכשיו לא בא להם לכתוב את זה..

הפתרון שהציעו כאן למעלה -- לקרוא הרבה ספרים, בהחלט רעיון אמיתי, קריאת ספרים זהו כלי עזר נפוץ לדייק יותר במילים - ע"י שמכניסים למוח שלנו מילים מדויקות יותר,
אבל מן המציאות אדברה, הפתרון הזה יכול לעזור רק [!] לאחת משתי הבעיות הראשונות המובאות לעיל, שהם כתיבה מהירה מדויקת, והגיה נכונה.
לבעיה השלישית של 'שגיאות כתיב' כפשוטו - גם קריאה מרובה לא עוזרת בזה, נקודה.
[ויש לזה הרבה הסברים, דבר ראשון מה שכבר אמרו פה שהספרים רק מעשירים את השפה, לא באמת מדייקים אותה. גם העובדה שהספרים עצמם לא תמיד כתובים בצורה מדוייקת, גם העובדה שלא 'כל' המילים כתובות בתוך הספרים, והטעם העיקרי בזה לדעתי, שהקריאה רק נותנת אפשרויות שונות להגדרת הסיטואציות המדוברות, ואדם שאינו יודע בכלל איך לכתוב - המוח שלו בכלל לא מקבל אליו את הנתונים שהוא קורא, ויש לי הרבה להאריך, וקיצרתי].

תמצית הדברים, הריני מעודד בחום את כל מי שיש ביכולתו לעזור כגבר חלציו - לטפל בכל אותם נשמות טהורות שלא מצליחים ליהנות מהדבר היפייפה הזה של מלאכת הכתיבה, שולח טנא מלא ברכות לכל מי שיסייע ולוא לאדם אחד במקצוע הזה.

[יש לי עוד הרבה מה לכתוב על הנושא [כאילו לא הבנתם.... :devilish::devilish::devilish::devilish::devilish::devilish:] אבל זה יצא מדי ארוך, אז אני ממתין לראות מה יהיו התגובות.. נו, מה אתם אומרים, להמשיך עוד?? ;);););) ]

• הוסף לסימניות
בלת"ק
לא מכירה הרבה אנשים כאלה
מה שכן נתקלתי- דוברי אידיש, כנראה בגלל שבגיל שלומדים אותיות וקריאה יש להם 2 שפות, או שלומדים רק אידיש ואז העברית משובשת.
מעניין אם פותח האשכול כיוון לאוכלוסיה הזאת.

• הוסף לסימניות
לא, זה לא פתק איחור שילד זייף לרב'ה שלו, זה הורה ששלח את הבן שלו עם כזה פתק איחור, זה לא היה פורים, סתם יום שיגרתי שהילד נמרח ואיחר, למה הוא כתב בכאלו שגיאות כתיב? התשובה היא שהוא תמיד כותב עם שגיאות כתיב כמו הרבה מבוגרים עם שגיאות כתיב נוראיות, מדובר על תופעה שמי שקצת פוקח עיניים מבין שמדובר בתופעה רחבה מאוד של מבוגרים עם שגיאות כתיב, וזה נורא, זה לא רק מציק בעין, בסיטואציות מסוימות זה ממש גורם לקורא לזלזל בהם, למרות שבמרבית המקרים מדובר באנשים חכמים ומשכילים, וברור שאנחנו לא מלאכים ולא כולנו מורים/מורות לעברית, אבל לפעמים אתה רואה את היקף השגיאות ואתה אומר לעצמך "עד כאן, זה כבר מוגזם" וכאן אני מנסה להבין:
2) האם זה נובע מאיזשהו חוסר חוש מסויים או אולי איזה פספוס מהלמידה שלהם בתור ילדים?
אני פשוט מנסה להרים את הכפפה ולעשות איזה מחקר קטן על מבוגרים עם בעיות כתיב, ואולי לפתח איזו שיטה פשוטה וקצרה שפשוט תלמד אותם לכתוב נכון, הבעיה שלא נעים לומר לבן אדם "יש לך שגיאות כתיב- מאיפה זה נובע", לכן אשמח למידע מאנשים שיש בסביבתם הקרובה מבוגרים עם שגיאות כתיב ונעים להם לדבר איתם על זה! בהצלכא!(....)
יש לי מכר קרוב
חכם מאוד וחריף
עם דיסלקציה
ויש לו מלא שגיאות כתיב

• הוסף לסימניות
מכירה מקרוב איזה אב משפחה שיש לו דיסלקציה...
שנים ניסו לעזור לו ולא הצליח, מה תוכלו אתם לעשות?
הבנאדם הזה בערך בשנות ה-50 לחייו.
הם מסתדרים ב"ה.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
כל התשובות נכונות
ואני אוסיף עוד משהו
גברים חסידיים זה עוד יותר מצוי
כשמדברים אידיש ופחות יוצא להם להשתמש בעברית מעבר לתשלום על הלחם וחלב במכולת או טכניים כאלה ואחרים
ואם שפת העברית לא טובה אצלם, מן הסתם גם לא יקראו יותר מדי ספרים ועיתונים שמשפשפים ומעשירים את השפה,
וזה איזשהי תאונת שרשרת שגורמת לשגיאות בדיבור ובכתב
זה יכול להיות אצל כל דוברי שפה אחרת ,
לא ממש שונה מאמריקאי, אטלקי, צרפתי וכד'.

• הוסף לסימניות
מציפים את הנושא, כדי להעלות את המודעות בצורך לטפל בעניין בגיל מוקדם,
עדיף להציף במילים אחרות...יש הרבה דרכים לנסח ...
נראה לי קצת פוגע לאלו שסובלים מזה.

נערך לאחרונה ב:

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כג

אמִזְמוֹר לְדָוִד יי רֹעִי לֹא אֶחְסָר:בבִּנְאוֹת דֶּשֶׁא יַרְבִּיצֵנִי עַל מֵי מְנֻחוֹת יְנַהֲלֵנִי:גנַפְשִׁי יְשׁוֹבֵב יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי צֶדֶק לְמַעַן שְׁמוֹ:דגַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת לֹא אִירָא רָע כִּי אַתָּה עִמָּדִי שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי:התַּעֲרֹךְ לְפָנַי שֻׁלְחָן נֶגֶד צֹרְרָי דִּשַּׁנְתָּ בַשֶּׁמֶן רֹאשִׁי כּוֹסִי רְוָיָה:ואַךְ טוֹב וָחֶסֶד יִרְדְּפוּנִי כָּל יְמֵי חַיָּי וְשַׁבְתִּי בְּבֵית יי לְאֹרֶךְ יָמִים:
נקרא  8  פעמים
למעלה