התייעצות עפולה עילית- כל הנתונים האם שווה לקנות דירה שם, ואיך הקהילה הליטאית באזור.

רבותי, האנשים שגרים בעפולה משוגעים על המקום, לראות את האלפי אנ''ש מסתובבים בחן, את החנויות שנפתחות מיום ליום, את כמויות הפרוייקטים שנבנים , את הרוגע והשלווה שיש פה [אגב, גם הפקחים והנהגים באוטובסים - זה כזה מעניין לראות את החילוק בין המרכז לפה תשאלו את מי שנוסע] ההתחדשות והאחווה שיש בעפולה - זה לא מובן מאליו !
 
עוד כמה שאלות:
א. מה המזג אויר בקיץ?
ב. האם זה נכון שמורות מקבלות פחות מהמרכז (לא חינוך עצמאי)?
ג. האם יש דירות חדשות (יחסית, לא חייב מהקבלן) בפחות מ 1.4?
ד. איך קוראים לפרויקט שנמצא בקפלן, מול כללית? ומה טווח המחירים שם?
ה. איפה נמצא בית הכנסת הספרדי של הקהילה של הרב אלחנן פרץ?
תודה
 
מאמר

הנדל"ן בפריפריה // ישראל פורטנוי

והשבוע נצפין לעיר עפולה

מבוא: העיר המבוקשת ביותר לסקירה

כמידי שבוע אני מקבל בקשות על ערים שבהן אתם מעוניינים שאסקור, ובלי ספק עפולה נמצאת במקום הראשון בפער ניכר. הכמות העצומה של הבקשות מעידה על התעניינות גדולה לעיר הזו. והאמת? בחודשים האחרונים, במסגרת הליווי הכלכלי שאני נותן למשפחות, אני מקבל יום בשבוע משפחות בעפולה, ואני רואה בעיניים שלי את הכמות האדירה של הבנייה בעיר. זו עיר שעוברת שינוי מהיר ומשמעותי, ולכן חשוב להבין מה קורה שם לפני שמשקיעים.

רקע על העיר: מעיירה קטנה למטרופולין עתידי

עפולה הוקמה בשנת 1925 כעיירה קטנה בלב עמק יזרעאל. בראשית שנות ה-90, עם העלייה הגדולה מברית המועצות, החלה בניה מסיבית בעיר שקלטה אלפי עולים חדשים. התפנית האמיתית הגיעה בשנת 2010, כאשר גובשה תוכנית מתאר חדשה לעיר. בתוך עשור פתחה עפולה בפרויקטי בניה שאפתניים, כגון הקמת שכונת רובע יזרעאל שבו מתוכננים כ-4,500 יחידות דיור והוא משמש כחיבור בין גבעת המורה לעפולה עילית.

כיום מונה העיר כ-65,000 תושבים מכל גווני הקשת, החל מעולים מאתיופיה וברית המועצות ועד למשפחות חילוניות, חרדיות, וקהילה גדולה של חסידי ויז'ניץ. תוכנית המתאר כוללת שאיפה גרנדיוזית לשלש את העיר עד שנת 2040 ולהגיע ל-200,000 תושבים, מעין מטרופולין חדש בעמק יזרעאל. האם זה יקרה? אין דרך לדעת בוודאות, אך הכיוון ברור: עפולה גדלה, ומהר.

ארבעת האזורים המרכזיים בעפולה

בעפולה ישנם ארבעה אזורים מרכזיים שחשוב להכיר: עפולה עילית, גבעת המורה, רובע יזרעאל, ועפולה הצעירה. הקהילה החרדית מתרכזת בשני אזורים עיקריים, ולכל אזור יש אופי משלו ומאפייני השקעה שונים.

עפולה עילית: המוקד החרדי של העיר

עפולה עילית היא שכונה ותיקה השוכנת בחלק הצפוני-מזרחי של העיר, למרגלות הר גבעת המורה. השכונה מונה כ-4,000 תושבים, ובעשור האחרון קיבלה אופי וצביון חדש וחרדי. כיום מתגוררות בשכונה כ-700 משפחות מחסידות ויז'ניץ, ישיבת נחלת עפולה המונה כ-400 בחורים, וסביבה קהילה ליטאית גדולה המונה כ-500 משפחות. בנוסף, עוד 120 משפחות בקהילה של הרב פרץ ואף הקימו בית כנסת יוצאי סלבודקה, ומאות בעלי דירות חרדים נוספים שאינם מתגוררים בשכונה. בשכונה פועלים גנים וחדרים ובתי ספר לבנות, והיא הפכה לשכונה חרדית לכל דבר ועניין.

עפולה עילית מתחלקת לארבעה תתי שכונות, וכל אחת מהן עם אופי משלה.

• השכונה הוותיקה מאופיינת בבניינים ישנים, וניתן למצוא בה דירות 3 חדרים עד מליון שקלים.
• ראסקו היא אזור של צמודי קרקע גדולים יחסית, ולכן היא פחות מתחרדת.
• עפולה הצעירה, באזור רחוב ארז, מתחלקת לשני חלקים: בצד האי זוגי ישנם בניינים עד שתי קומות, וניתן למצוא בהם דירות בפחות ממליון שקלים. בצד הזוגי ישנם בתים צמודי קרקע על שטחים קטנים יחסית וזולים, וניתן למצוא דירות ב-1,600,000 שקלים. הבתים הצמודי קרקע חביבים מאוד על הקהל הליטאי, וכמעט כולם חרדים.
• עפולה הירוקה, ששם נמצאים הפרויקטים החדשים, עם מחיר של כ-1,450,000 שקלים לדירת 4 חדרים. רוב הפרויקטים משווקים לציבור החרדי.

בשיחה עם אליעזר קלמן, מלווה משקיעים מקומי, הוא מסביר את ההבדל בין עפולה לשאר המקומות בארץ, ומדוע לדעתו העיר מתחרדת בקצב מהיר יותר משאר חלקי הארץ. לדבריו, מכיוון שבעפולה ניתן למצוא כיום דירות שלושה חדרים בפחות ממליון שקלים, זוג שאין לו אמצעים רבים רוכש דירה בעפולה הישנה, ולאט לאט בהמשך חייו משתדרג לפרויקט חדש. הווי אומר, העיר מתאימה לאוכלוסייה מגוונת יותר ולא רק למי שיכול להרשות לעצמו דירה חדשה יקרה.

גבעת המורה: השכונה הגבוהה עם הקהילה הליטאית

גבעת המורה היא השכונה הגבוהה ביותר בעפולה, ומאופיינת בסגנונות בניה שונים, החל מבניני רכבת ותיקים ועד אזורי וילות. בחודש האחרון אושר בשכונה פרויקט הפינוי-בינוי הראשון בעיר, מה שמעיד על תהליך התחדשות עירונית מתחיל.

בעשור האחרון נבנתה בשכונה קהילה חרדית ליטאית ייחודית. ניתן להתקבל לקהילה זו רק באמצעות ועדת קבלה, אשר שומרת על המחירים בשכונה ולא מאפשרת לשכור או לקנות במחירים שלא אושרו על ידי ועדת הדיור. מדובר בניסיון לשמור על רמה מסוימת ולמנוע ספקולציות. בשכונה ניתן עדיין למצוא דירות באזור ה-800,000 שקלים לדירת 3 חדרים, וכמיליון שקלים לדירת 4 חדרים בשטח של כ-100 מטר רבוע.

מבדיקה שערכתי, נראה כי יש רשימת המתנה ארוכה מאוד לרכישת דירה באזור. מי שקונה דירה שלא באמצעות ועדת הקבלה מסתכן שלא יקבלו את ילדיו למוסדות הלימוד. זה רלוונטי בעיקר לבנים, כי בית יעקב הוא חלק מהחינוך העצמאי ומחויבים לקבל את כולם.


ניסן עציוני: תחבורה ציבורית: הקישור למרכז הארץ.

מבחינת תחבורה ציבורית, עפולה מחוברת היטב למרכז הארץ. שלושה כבישים ראשיים עוברים בסמוך לעיר: כביש 65 (כביש ואדי ערה), כביש 60, וכביש 71. התחבורה הציבורית מצוינת, עם רכבת לחיפה כל חצי שעה, ואוטובוסים לבני ברק ולירושלים בתדירות גבוהה. במוצאי שבת אף יש אוטובוסים לבית שמש ומקומות נוספים.

אזהרה חשובה: לא להסתמך רק על המשווק

בשנים האחרונות משווקים פרויקטים רבים בעפולה בציבור החרדי, ויש להבחין היטב בין סוגי הפרויקטים. האם מדובר בפרויקט שמיועד לציבור החרדי והקנייה היא למטרת מגורים אמיתית, או שמא מדובר ברכישה לתקווה לרווח עתידי בלבד? לאנשים שגרים במרכז קשה להבין איך דירת 100 מטר רבוע עם מרפסת יכולה לעלות 1,400,000 שקלים, והם בטוחים שהמחיר יעלה. אבל יש להבין נקודה קריטית: בעפולה ישנה תנופת בניה אדירה, מה שאומר שיצאו ועוד יוצאו לשוק כמויות עצומות של דירות. המשמעות היא שלפחות לתקופה הראשונה, מחירי השכירות צפויים להישאר נמוכים, ויהיה קושי למכור את הדירות במחירים גבוהים. יש לקחת את זה בחשבון בכל החלטת רכישה.

גם בהקשר לנקודה זו, מבאר לנו אליעזר שיש להבדיל בין אדם שקונה להשקעה באזור חרדי, שככל הנראה ההתרחבות בו מוגבלת, לבין אדם שקונה דירה באזור חילוני, שבו באמת צפויה הצפת בניה אדירה.

והנה האזהרה הכי חשובה: משיחות שקיימתי עם הרבה רוכשים בעפולה, מתברר שיש משווקים שמנצלים את הבורות של הקהל ואת חוסר ההבנה במחירי הדירות. הם מוכרים דירות מעל המחיר בשוק, והלקוח מבני ברק רואה דירת דופלקס בעפולה ב-1,700,000 שקלים ומתלהב, כי בבני ברק דירה דומה עולה שלושה מיליון. אחרי הקנייה, כשהוא בא למכור או להשכיר, הוא מבין שנפל בפח. המחירים בעפולה פשוט לא מצדיקים את מה ששילם, והוא תקוע עם דירה שקשה למכור ושקשה להשכיר.
לכן, חשוב מאוד מאוד לבדוק את המחיר עם עוד כמה גורמים בשוק, ולא להסתמך רק על המשווק. דברו עם מתווכים מקומיים בעפולה, בדקו מחירי שוק אמיתיים, ואל תתנו לרגש ולהתלהבות לקבוע את ההחלטה שלכם. משווקים הם אנשי מכירות, והם מעוניינים למכור. תפקידכם הוא להיות קונים חכמים.

תוכנית המתאר: שאיפה או מציאות?

תוכנית המתאר של עפולה משאיפה להגיע ל-200,000 תושבים עד 2040, כלומר לשלש את העיר. זוהי שאיפה אמביציוזית ביותר. האם זה יקרה? קשה לדעת. מצד אחד, הצמיחה הנוכחית מרשימה, והעיר אכן גדלה במהירות. מצד שני, הגעה למספר כזה תדרוש המשך בנייה מסיבית לאורך עשרות שנים, והדבר תלוי בגורמים רבים כמו מצב הכלכלה, תוכניות ממשלתיות, ועוד.

עבור משקיעים, המשמעות היא זהירות. אם תוכנית המתאר תממש את עצמה, המשמעות היא אלפים ואלפים של דירות חדשות שיכנסו לשוק בשנים הקרובות. זה יכול ליצור עודף היצע משמעותי, וללחוץ על מחירי השכירות ועל ערכי הנכסים. מי שקונה היום בעפולה צריך להבין שהוא משקיע בעיר שנמצאת בתהליך בנייה מסיבי, ושההיצע צפוי להיות גבוה מאוד לאורך שנים.

סיכום: למי מתאימה ההשקעה בעפולה

עפולה מתאימה למשפחות חרדיות שמחפשות פתרון דיור במחיר נמוך יחסית למרכז הארץ, וקרוב לקהילות חרדיות מבוססות. עבור משפחה שמוכרת דירה קטנה בבני ברק או באלעד ויכולה לקנות דירה גדולה בעפולה ולהישאר עם עודף, זה יכול להיות הגיוני.

עבור משקיעים, עפולה היא הימור מסובך יותר. מצד אחד, יש כאן עיר בצמיחה עם פוטנציאל לעליית ערך לאורך שנים. מצד שני, תנופת הבנייה האדירה תיצור עודף היצע שיקשה על השכרה ומכירה, לפחות בשנים הראשונות. המחירים שמשווקים מציעים לעיתים גבוהים מדי, והסיכון הוא שהקונה ישאר תקוע עם דירה שקשה למכור.

לכן, אם אתם שוקלים השקעה בעפולה, חשוב לזכור מספר נקודות מרכזיות.

• ראשית, בדקו את המחיר עם מספר גורמים בשוק, ולא רק עם המשווק.
• שנית, הבינו שמחירי השכירות בעפולה נמוכים, והתשואה השוטפת תהיה נמוכה.
• שלישית, קחו בחשבון שתהיה תחרות גבוהה על שוכרים בשל כמות הדירות החדשות.
• רביעית, היו ערוכים להחזיק את הנכס לאורך שנים רבות. וחמישית, אל תקנו מתוך התלהבות או רגש, אלא מתוך חישוב כלכלי מדוייק.

לסיכום, עפולה היא עיר מעניינת עם פוטנציאל, אך היא דורשת זהירות רבה ובדיקה יסודית לפני השקעה. המחיר שאתם משלמים הוא הגורם הקריטי להצלחה או לכישלון של ההשקעה, ולכן חשוב לא להסתמך רק על מה שהמשווק אומר.

המון המון בהצלחה בהשקעות הנדל"ן שלכם

אם יש לכם עיר אשר אתם מעוניינים שנסקור בשבוע הבא ניתן לפנות אליי בטלפון 0548468822 או מייל <לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי>
 
א. מה המזג אויר בקיץ?
קצת יותר חם מכל הארץ אבל לא משמעותי מידי (כמובן לא י-ם)
ב. האם זה נכון שמורות מקבלות פחות מהמרכז (לא חינוך עצמאי)?
לא שידוע לי
ג. האם יש דירות חדשות (יחסית, לא חייב מהקבלן) בפחות מ 1.4?
אולי באבני דרך (רחובות לובביץ וברסלב)
ה. איפה נמצא בית הכנסת הספרדי של הקהילה של הרב אלחנן פרץ?
יש אחד ביצחק שדה 2 ואחד ביצחק שמיר 66
 
בלת"ק
מה התכנון המוצע בעפולה בהקשר לגובה מבני המגורים?
זה תלוי בשכונות
בשכונת גלבוע שהיא בצד שהכי רחוק מעפולה עילית עשו תכנון של 13 קומות כדי שחרדים לא יבואו לשם
אבל בעילית הקומות הם מקסימום 7
השאלה הגדולה היא עתידה של שכונת בלפוריה שצמודה לעילית ולגבעה שיש בה זכיות בניה לכ- 8000 יח"ד על קרקע פרטית
 
זה תלוי בשכונות
בשכונת גלבוע שהיא בצד שהכי רחוק מעפולה עילית עשו תכנון של 13 קומות כדי שחרדים לא יבואו לשם
אבל בעילית הקומות הם מקסימום 7
השאלה הגדולה היא עתידה של שכונת בלפוריה שצמודה לעילית ולגבעה שיש בה זכיות בניה לכ- 8000 יח"ד על קרקע פרטית
דיברתי עם חברת יתדות שמשווקת שם קרקעות (ואמר לי שהיתר בניה כשנה וחצי אם אפשר לסמוך על משווקים)
ואמר לי שכנראה יש שם בניה לא גבוהה מדי ושציפחה קנתה שם כ-1500 יח"ד שהיא חברה חרדית (אם כי לא כל הפרוקטים שלה כולם לחרדים) ועוד חברות גדולות
עדיין לא יצא תוכנית או"ח שזה הקומות ולדעתי זה תלוי ביזמים שוודאי יעדיפו את החרדים שמשלמים יותר מהחילונים בעפולה ויהיה הרבה ביקוש מחרדים שהחילונים טובעים בעודף היצע וזה לפני שכונת גלבוע שנבנית עכשיו עם 7000 יח"ד
לסיכום:כנראה שזה יהיה לחרדים (גם זה רצף ישיר מע"ע)אבל הבנתי ששומרים על שקט לכן הציבור לא יודע
 
הבנתי שבגבעת המורה די נגמרו האופציות להתרחב כי יש שם המון דירות 2 חדרים ורוצים לשכפל את ההצלחה באזור אחר בעפולה
זה נכון מאוד מהכרות של עפולה מרכז ששם חושבים רחוק .ולא במטרה לקנות דירה של2 חדרים ואז כשיש 3 ילדים כבר חושבים על מעבר דירה. ובמרכז יש דירות ענק וקהילה שתוך 8 חודש יש לה מנין ויש לה תשתית חזקה שנשענת על עפולה עלית וגבעת המורה ותמיכה מגדולי ישראל ורבני השכונות שמקבלים ותומכים בקיצור מי שחושב קדימה יש למקום פוטנציאל עכשוי וממשי שרק גודל ומשפחות שבאות ורואות וקונות בקצב
 
לא קשור לכאן
אין הבדל כ"כ גדול בין ע"ע למרכז ההבדל זה בכ-100 א' ש"ח
הקהילה שם היום מונה 10 משפחות ויקח לה שנים עד שתתפתח ושוב כי אין הבדל במחירים כ"כ
הנתונים מחוברת דיורין של יד שמשון
לא יודע מה ההיגיון לפתוח אותה עכשיו אולי פוליטיקות
המחיר של דירות 4 חדרים 95 ל120מטר המתוכים שמנהלים את הקהילה מגבילים את המחיר עד 1100000 ו5 1200000 130 ל150 מטר שזה אומר מחיר למטר בעפולה מרכז כמחיר קצת יותר למטר מגבעת המורה וע"ע מחיר דירה 3 חדרים משופצת בגודל 65 ל80 מטר סביב 950 למליון מאה
 
דיברתי עם חברת יתדות שמשווקת שם קרקעות (ואמר לי שהיתר בניה כשנה וחצי אם אפשר לסמוך על משווקים)
ואמר לי שכנראה יש שם בניה לא גבוהה מדי ושציפחה קנתה שם כ-1500 יח"ד שהיא חברה חרדית (אם כי לא כל הפרוקטים שלה כולם לחרדים) ועוד חברות גדולות
עדיין לא יצא תוכנית או"ח שזה הקומות ולדעתי זה תלוי ביזמים שוודאי יעדיפו את החרדים שמשלמים יותר מהחילונים בעפולה ויהיה הרבה ביקוש מחרדים שהחילונים טובעים בעודף היצע וזה לפני שכונת גלבוע שנבנית עכשיו עם 7000 יח"ד
לסיכום:כנראה שזה יהיה לחרדים (גם זה רצף ישיר מע"ע)אבל הבנתי ששומרים על שקט לכן הציבור לא יודע
היה מתוכנן רבי קומות, זה לא אושר! לכאורה יהיה משהו סביב ה 7 קומות,

גם בגלבוע זה נתון בספק גם מבחינת העיריה וגם מסיבה בטחונית הקרבה לבסיס רמת דוד,
 
המחיר של דירות 4 חדרים 95 ל120מטר המתוכים שמנהלים את הקהילה מגבילים את המחיר עד 1100000 ו5 1200000 130 ל150 מטר שזה אומר מחיר למטר בעפולה מרכז כמחיר קצת יותר למטר מגבעת המורה וע"ע מחיר דירה 3 חדרים משופצת בגודל 65 ל80 מטר סביב 950 למליון מאה
אין סיכוי
אם זה כזה יקר יעדיפו את ע"ע
 
אין סיכוי
אם זה כזה יקר יעדיפו את ע"ע
לדעתי זה לא פונה לאותו סגנון אנשים, עפולה מרכז זה סוג של המשך של הפרויקט בגבעת המורה על כל סגנונו וייחודיותו, עפולה עילית פונה לאברכים ליטאים פחות פרום
 
לדעתי זה לא פונה לאותו סגנון אנשים, עפולה מרכז זה סוג של המשך של הפרויקט בגבעת המורה על כל סגנונו וייחודיותו, עפולה עילית פונה לאברכים ליטאים פחות פרום
לא נכון !! עפולה מרכז זה לא אותו סגנון של גבעת המורה אם אתה רוצה לראות אתה יכול לבא בשמחה

עפולה עילית לא פונה זה מי שבא ברוך הבא
 
לא נכון !! עפולה מרכז זה לא אותו סגנון של גבעת המורה אם אתה רוצה לראות אתה יכול לבא בשמחה

עפולה עילית לא פונה זה מי שבא ברוך הבא
השמות שעומדים מאחורי עפולה מרכז הם אותם שמות, האברכים שמגיעים לשם הם בגדול אותו סגנון (מכיר כמה).
לגבי עפולה עילית כמובן שלא התכוונתי פונה במהות של גורם שפונה אלא לסגנון הכללי של המקום
 
השמות שעומדים מאחורי עפולה מרכז הם אותם שמות, האברכים שמגיעים לשם הם בגדול אותו סגנון (מכיר כמה).
לגבי עפולה עילית כמובן שלא התכוונתי פונה במהות של גורם שפונה אלא לסגנון הכללי של המקום
מעניין מאוד, אני מכיר אישית כמה וכמה אברכים משם והם (ברובם) ממש לא הסגנון של גבעת המורה.
מקבלים שם את כל הסגנונות ויש מקצה לקצה...
ונכון שהמתווכים הם אותם מתווכים אבל אין כל קשר לגבעת המורה
ויש גם רב לקהילה שהוא בסגנון שונה לגמרי מרבני גבעת המורה ומע"ע
 
נערך לאחרונה ב:
1768881209933.jpeg


1768881268467.jpeg
 

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

כמה הבהרות לגבי הקטע הנ"ל. 1. זה לא סיפור בהמשכים;) ולכן לא מתחייבת לעלות עוד קטעים נוספים. 2. זה לא ממש סיפור. זו התמודדות. התמודדות אמיתית, מהחיים. מכירה מקרוב את הבחורה שהתמודדה איתה. מכירה גם את ההורים שלה. 3. אני לא מפחדת מביקורת.


מעולם לא השתתפתי בפעילות הסמינר. על מחנות קיץ וחורף יכולתי רק לחלום.
אף פעם לא הבנתי את הסיבה שעומדת מאחורי ה'לא' הנחרץ של אמא. גם את הסירוב של אבא לא הצלחתי להבין.

גדלתי בבית שלא שואלים בו שאלות.
אבא ואמא החליטו. וכשההחלטה נפלה, הייתי צריכה ליפול לידה. ולא משנה כמה הנפילה הזו ריסקה, ריסקה אותי מבפנים.

כשניסיתי לברר למה רות כהן - שאבא שלה ראש כולל נחשב ואמא מנהלת סמינר גדול, לא מפספסת אף תוכנית. קיבלתי תשובה אחת, ברורה: "מה זה משנה איך זה אצל האחרים? ככה זה אצלינו בבית".

שנאתי את 'האצלינו', שנאתי את 'הבית' וגם 'ככה', זו בכלל לא תשובה.

המציאות הכריחה אותי להדביק שפתיים. כמעט תמיד, מצאתי את עצמי שותקת.

שתקתי מול מורה מבולבלת שבאמת לא הצליחה להבין למה אני נעדרת מכל פעילות חברתית.
שתקתי מול חברות שלא ניסו להכאיב לי כששאלו למה אני חולה בקביעות לפני מחנות.

שתקתי מול ההיגיון.

ופתאום, כבר שום דבר לא היה אכפת לי.
ככל שניסיתי להסביר את עצמי, הבנתי עד כמה אני נשמעת מגוחך.
ככל שניסיתי לתרץ את אורח החיים שלי, הבנתי עד כמה אני שונה, מוזרה אפילו בעיני עצמי.

חברות דיברו על המצב הכלכלי שלנו, שאולי הוא הסיבה העיקרית שבשלה אני לא מגיעה לאף טיול או מחנה. ולי, כבר שום דבר לא היה אכפת.

מורות התייעצו ביניהן מה אפשר לעשות עם ההסתגרות המוזרה שלי וכיצד ניתן לפתור אותה. ולי, כבר שום דבר לא היה אכפת.

התרגלתי להיות אחרת: התלמידה ההיא, בספסל האחורי, שאף אחד לא שומע אותה: הילדה עם העיניים הגדולות שעומדת מאחורי הסורגים, צופה במשחקי 'שבויים' מהצד, נושכת שפתיים מול המציאות: הבחורה מאחורי המחיצה.

כולם דיברו על ההתנהגות המסתורית שלי. על הסודות שאני מחביאה. ולי, באמת ששום דבר כבר לא היה אכפת.
איבדתי כל רגש. של שמחה או כאב. איבדתי כל תחושה. של סיפוק או החמצה.

איבדתי את עצמי.
וזה, היה הפחד הגדול ביותר שלי.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.


הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

  • מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

  • חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".


הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

  • איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

  • איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
שלום לכולם,
לפני שבועיים התקשר אלי אברך שבנה 2 יחידות דיור מעל הקומה שלו.

הבניה הסתייימה לפני שנה, ומאז חייו אינם חיים.

האברך שכר את שירותיו של מפקח בניה (כך כולם המליצו לו לעשות, ויפה עשה).
וב"ה הבניה הסתיימה, אבל...!!! המפקח לא היה נוכח כל הזמן בשטח והקבלן עשה כל מה שהתחשק לו ללא מפריע.

לשתי היחידות נכנסו זוגות צעירים (ממש אחרי החתונה).

ובקומה מתחת, תחת חדר השינה של הזוג מהקומה מעל, מאחת היחידות, נמצא חדר שינה של אחת הבנות, וקרוב לשם חדר ההורים.

ובלילה, גם שנגמר הקול ששון וקול שמחה, השכנים היו שותפים לכל החמשה קולות...

שמעו ה-כ-ל, דיבורים , לחישות, נחירות, צעדים, שעון מעורר, ועוד ואכמ"ל.

בעלי הדירה חשבו שאולי הבעיה היא בזוג הנ"ל, ומהר דאגו לפנותם, אבל, גם בזוג השני, אותה השירה והזימרה.

בעלי הדירה היו אובדי עצות, במיוחד שהבת הגדולה שמעה קולות מוזרים וניגשה להורים לשאול אותם מה זה, ההורים נבהלו...

הם קראו בתחילה למי שהציג את עצמו כיועץ אקוסטי, אבל בפועל הוא היה "מודד רעש מוסמך" שעל הדרך גם מבצע עבודות של אקוסטיקה...משהו לא הסתדר להם.

ובעל הדירה חיפש, ומצא את הפרטים שלי, אינני אוהב להכנס לפרויקט שכבר ביקר בו יועץ אקוסטי, ולכן בשביל להתחמק, ביקשתי ממנו שישלח אלי את הדוח שכתב היועץ.
וכבר בקריאת הדוח הבנתי שאין לו מושגים באקוסטיקה.

ריחמתי על בעל הדירה, והסכמתי להגיע לביקור.

הגעתי לדירה וביצעתי מדידות רעש עם תוכנת תדרים, ואת האמת, לא מצאתי חריגה כמו שכתוב בדוח, אבל כן שמעתי בתדר 500 הרץ, זימזומים קלים.

ובלילה, נדדה שנתי, וכן ביומיים שלאחר מכן.

לא הצלחתי להבין, כיצד תקרה של בטון בעובי 200 מ"מ עם סומסום מעבירה רעש נישא, שלטענת המודד הקודם הוא בגובה של כ80 דציבלים.

התייעצתי עם המהנדס האקוסטי מהטובים בעולם, (בשיחת ועידה עם 5 אקוסטיקאים), שגם היה פעור פה למשמע אזניו, ולא ידע מה לומר לי.

אף פעם לא התלוננו על רעש נישא מרצפה לקומה שמתחת, אלא על רעש הולם בלבד, קרי, צעדים, גרירת כיסאות ועוד.
אבל אני לא ויתרתי, ושינסתי מתניים לפתור את הבעיה.

טוב, כתבתי דוח אקוסטי, נעזרתי בתוכנה מקצועית ובניסיון אישי, והעברתי ללקוח.

בדוח כתבתי שלפני העבודה, יפרק את הריצוף ונראה מה נגלה שם.

אני מצרף לכם תמונות:
1772740855591.png
1772739413436.png

מתחת לריצוף, הקבלן מילא את החלל שהיה בגובה של כ מעל 20 ס"מ בכל המרעין בישין שהוא מצא, מחתיכות של בטון, קרמיקה, אל תשאלו מה שהלך שם.

1772739516964.png

1772739545602.png

ועכשיו הכל מובן.

קודם כל כלל ראשון, לא משתמשים בחצץ, או בסומסום, אלא אם כן מניחים יריעה אקוסטית מתחת.
ובודאי שלא משתמשים באבנים, בלוקים, ובפנלים, ומרצפות.

מה שגרם לרעש להישמע זה החללי אויר (כיסי אויר).

ואם כבר משתמשים במילוי, זה רק בחומר שנקרא "פומיס יווני" יש לו יכולות אקוסטיות מדהימות.
בעל הדירה יפרק את כל הריצוף נראה עוד מה נגלה שם, ואשתף אתכם.

בהמשך לפי הדוח שכתבתי לו נבצע טיפול אקוסטי מקיף (אני לא קבלן), ובע"ה גם בזה נבצע מדידה אקוסטית לאחר העבודה, ונראה מה נקבל.

שיתפתי אתכם האדריכלים והמתכננים, שתשימו לב על הפרט הקטן הזה, כי ללקוח, זה פרט גדול.
תשתמשו עם פומיס יווני, ותקפידו על כל ההוראות לפי המפרט אקוסטי של היצרן.
בהצלחה לכולם.
אם הגעתם עד לכאן, זה אומר שזה היה מעניין.
תודה על ההקשבה.
וגם, אני פה בשבילכם, תשאלו, אל תתביישו, ואשתדל לעזור.
ecocare-דואגים לשקט שלך.
לאחרונה עלתה בפורום השאלה האם נכון לפנות ליעוץ השקעות/סוכנות ביטוח וכו'

כתבתי דברים ונראה לי שלא הובנו מספיק
וכך יש שהבינו מדברי שלהתייעץ עם סוכן ביטוח בנוגע להשקעות זה הכי טוב והכי זול.

לטעמי כמעט ואין מנוס מאוריינות פיננסית (וזה לא הרבה חומר) וכך כל אחד יכול לקבל את ההחלטות בעצמו.
רק לאחר שאדם יודע איך הוא רוצה להשקיע, אני אכן ממליץ לפנות לסוכן ביטוח טוב שיטפל בתיק
וזה עדיף מאשר לפנות ישירות לחברות הביטוח. כך מניסיון אישי רב.
גם במחיר של דמי ניהול מעט יותר יקרים (צריך לחשב כדאיות) היות שהשירות של סוכני הביטוח משתלם (כמובן רק סוכנים שנותנים שירות טוב).
בנוסף, אחרי שגיבשתם דעה, כדאי לשמוע גם את דעת הסוכן ביטוח. יש להם ניסיון רב והתמקצעות ואין מקום לזלזל בזה.
יש בענף גם שרלטנים שאומרים דברים לא נכונים אפשר לשמוע לא חייבים להסכים.

בעניין יועץ השקעות בלתי תלוי
תחשבו, מה הסיכוי שיועץ ההשקעות ימליץ על השקעה פאסיבית ויתן את כל הכלים ביד שלא נצטרך יותר את השירות שלו?!
מניסיון כמעט כל יועצי השקעות הבלתי תלויים לא יתנו למתייעץ את כל הכלים. מהסיבה שהם רוצים שהוא ישאר תלוי בהם.
לכן ומעוד סיבות רבות אני סבור שאין דבר כזה יועץ בלתי תלוי גם אם יש הגדרה כזאת.

עם זאת יש אנשים שמצליחים להיות הגונים ולדאוג לאינטרס של האחר למרות שזה על חשבונם. הם נדירים, אבל קיימים. ויש גם סוכני ביטוח כאלו.

כדאי להבין שזה נורמלי שמייעץ דואג לאינטרס שלו גם אם הוא מקבל תשלום מהפציינט. (למרות שזה אסור מדאורייתא גם בלי קבלת תשלום.)
כי האינטרס האישי זה מובנה בתוך הנפש ואדם רגיל (למעט יחידי סגולה) יכול להצליח להתגבר על האינטרס האישי אבל לא להיות בן חורין מזה
ותמיד יתכן שהמייעץ מעד ודאג לאינטרס של עצמו. לכן המתייעץ צריך לבדוק לאחר היעוץ שאכן היעוץ תואם את האינטרס שלו עצמו ולא לסמוך על אף אחד גם אם הוא שילם לו כסף על היעוץ.
וכאן אנחנו חוזרים למשפט שפתחתי בו:
לטעמי כמעט ואין מנוס מאוריינות פיננסית (וזה לא הרבה חומר) וכך כל אחד יכול לקבל את ההחלטות בעצמו.

מומלץ מאוד להפנים את הדבר הבסיסי הזה שהוא בבסיס של הבסיס של הבריאה
לאנשים יש נטייה לחשוב על עצמם שהם הוגנים, אבל הם לא מכירים את עצמם שהם עושים מה שנוח לאינטרס שלהם ואז הם מכסים את זה באידיאלים שונים ובאג'נדות נעלות וכו' והכל לשם שמים. קשה לקבל אבל זאת המציאות.
אם אנשים היו יודעים את זה הם לא היו נופלים בעוקצים
כי הם היו יודעים שאם מישהו מספר לך שהוא דואג לאינטרס שלך, זה לא מעורר אמון אלא מעורר חשד.

סיימתם לקרוא, מה אתם צריכים לחשוב?
האם הדברים נכונים?! אולי הוא כותב את הדברים מאינטרס אישי אולי הוא טועה בגלל שזה מה שנוח לו לחשוב? אם לא חשבתם את זה, תתחילו לתרגל חשיבה כזאת לא צריך להיות חשדניים אבל גם לא צריך להיות נאיבים ולקבל את הגרסה הנפוצה שאנשים דואגים לאינטרס של אחרים.

אולי מעניין אותך גם...

אשכולות דומים

שלום וברכה,

אני יודע שיש כבר כמה וכמה אשכולות בנושא חריש אך ידוע שאין בית מדרש ללא חידוש וכו' ומכ"מ אשמח לשמוע ולקבל עצה טובה מחברי הפורום.
בהמשך גם אוסיף רשמים מסיור שערכנו בעיר בשבוע האחרון, אשתדל להיצמד לתמונת המצב העגומה כפי שהיתה נראית - אשמח לתגובה מתושבי העיר.

--

מזה תקופה שאנו שוקלים את האפשרות של מעבר לחריש.

הסיבות למעבר לשם הן:
- מחירי שכירות זולים בפער לעומת שאר הארץ.
- מרחק יחסית שפוי מהמרכז (בשונה מ: דימונה, ירוחם, ערד וכו).
- דירות חדשות (בשונה מערים זולות אחרות שהדירות הזולות בהן לרוב ישנות מאוד).
- קהילה ליטאית מתפתחת (האמנם?).

החסרונות:
- מרחק מהעבודה; מקומות עבודה בתחום ההייטק לדוגמא נמצאים במרחק של לפחות שעה נסיעה (אם לא יותר).
זה חיסון משמעותי עוד יותר בהתחשב בעובדה שאין בעיר רכבת והתחבורה הציבורית לא נראית משהו.
- לא ברור מה בדיוק קורה בחריש מבחינת תשתית קהילתית כמו: בתי ספר, חיידרים, גני ילדים, בתי כנסת וכו', אני קורא תיאורים מלאי חיים באשכולות השונים בפורום בנושא חריש אבל התמונה כפי שעולה מסיור בעיר אינה עולה בקנה אחד עם הסיפורים המרגשים (ויתואר בהמשך..).

רשמים מסיור בעיר (חוה"מ פסח פ"ה):
אתמול עברנו באזור והחלטנו לקפוץ ולעשות סיבוב בעיר לראות במה דברים אמורים.
קודם כל הדבר הבולט והניכר ביותר לעין היה הרחובות הריקים מאדם.
עיר שלמה עטופה במעטה של שממה מצמררת, רחובות שלמים שקטים ומנודים, בנייני מגורים חדשים שנראים עזובים למעט משפחה תמהונית אחת או שנים (במחילה..).

העיר עצמה מטופחת ויפה מאוד, המבנה הכללי אמנם קצת צפוף לעיר שאינה במרכז הארץ (בערים אחרות שנמצאות תחת אותה הקטגוריה, כגון: כרמיאל, עפולה וכו' - המבנה והתכנון העירוני פחות צפופים והבניה אינה רוויה לגובה כמו בחריש).

בנוסף יש בעיר שלל גינות ופינות חן לרוב, עצרנו וירדנו עם הילדים לכמה מהן - הכל חדש ויפה ומאוד מושך את העין, אך מצד שני השממה והריקנות סביבנו הטילו אווירת נכאים על כל החוויה כולה.

מבחינת בתי עסק ומסחר, התחושה בכללי היא שמשהו לא מבושל עד הסוף בעיר. כנ"ל הכל חדש ויפה וניכר שהושקע הרבה בפיתוח הרחובות הראשיים וכו' אבל רבים רבים מבתי העסק שראינו היו סגורים (להשכרה, למכירה וכדו') מה שרק העכיר עוד יותר את האווירה המדכאת.

בתי כנסת ראינו רק שנים: אחד של חב"ד ואחד של ברסלב (אני מאמין שיש יותר בתי כנסת בעיר - רק אומר מה ראינו בשיטוט של שעה ברחבי חריש, היכן מסתתרים שאר בתי הכנסת - אינני יודע).
מה שכן, הופתענו לראות שלט של חיידר תפארת שלמה באזור שכונת מעו"ף.

כשרואים את המצב ומנסים לחשוב איפה עובדים תושבי העיר ההבנה היא שתעסוקה כרוכה בנסיעה לערי המרכז/חיפה - נסיעה של שעה לפחות (כפר סבא, רעננה, מת"מ חיפה).
קרוב יותר נמצאות חדרה, קיסריה, פרדס חנה ונתניה אך אלו לא ערים ששמן יוצא למרחוק כמרכזי תעסוקה פוריים (בלשון המעטה).
נוסיף לכך את העובדה שאין רכבת בעיר ושהתחבורה הציבורית בארץ באופן כללי אינה מן המעולות - עולה מכך שלמי שמתכנן לצאת יום יום לעבודה מצפה נסיעה של שעה הלוך ושעה חזור ברכב פרטי - שיקול מרכזי עבור מי שחושב לעבור לחריש וכן הסבר משכנע למצבה העגום של העיר.

לסיכום:
מחירי השכירות המפתים נראים פתאום פחות משכנעים כאשר משכללים את שלל החסרונות בעיר.
לשלם 3500 ש"ח בחודש על דירה גדולה יפה וחדשה זה מקסים אבל אחרי שיורדים לשטח עולה השאלה האם המחיר לא גבוה מדי בהתחשב בשלל האתגרים של מי שיבוא לגור בחריש.
למרות זאת - אי אפשר להתעלם מהפוטנציאל, בסה"כ מדובר בעיר יפה וחדשה שעם כמה פתרונות יצירתיים יכולה להיות מקום נחמד מאוד.
אבל ידוע מאמר רז"ל - עם פוטנציאל לא קונים במכולת..

יכול להיות שבעוד 10 שנים תהיה בעיר תחנת רכבת ויוסיפו כניסה חדשה ומחלף לכביש 6 וכו' וכו' - כרגע זה לא המצב.
מילא לקנות במקום כזה כהשקעה (למי שהסיפק בידו..) - ניחא.
אבל ללכת לשכור דירה בחריש, לטלטל את המשפחה, להפריח את השממה ולהילחם בכלום בשביל שבעוד 3 שנים יבנו תחנת רכבת ומחירי השכירות יעלו לרמת אלעד/בית שמש - לא נשמע כ"כ מפתה.

בשורה התחתונה, אשמח לשמוע מתושבי העיר:
1. באלו רחובות מתרכזים החרדים הליטאים שבעיר? (ברחל בתך הקטנה).
2. מה מצב התחבורה הציבורית בתוך העיר (נסיעה לסופר, נסיעה לקופת חולים וכו').
3. איפה אתם או נשותיכם עובדים? (מדבר בעיקר על תחומי הייטק וכו' - איך נוסעים (תחב"צ/רכב), לאיפה, כמה זמן לוקח וכו').
4. איפה מסתתרים בתי הכנסת שלכם? (פונה בעיקר לליטאי העיר - היעדרות סממני דת מבתי היוצר של עולם הישיבות הליטאי היתה מורגשת ביותר).

מקווה שיהיה לתועלת,
תודה מראש לעונים.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק כד

אלְדָוִד מִזְמוֹר לַיי הָאָרֶץ וּמְלוֹאָהּ תֵּבֵל וְיֹשְׁבֵי בָהּ:בכִּי הוּא עַל יַמִּים יְסָדָהּ וְעַל נְהָרוֹת יְכוֹנְנֶהָ:גמִי יַעֲלֶה בְהַר יי וּמִי יָקוּם בִּמְקוֹם קָדְשׁוֹ:דנְקִי כַפַּיִם וּבַר לֵבָב אֲשֶׁר לֹא נָשָׂא לַשָּׁוְא נַפְשִׁי וְלֹא נִשְׁבַּע לְמִרְמָה:היִשָּׂא בְרָכָה מֵאֵת יי וּצְדָקָה מֵאֱלֹהֵי יִשְׁעוֹ:וזֶה דּוֹר (דרשו) דֹּרְשָׁיו מְבַקְשֵׁי פָנֶיךָ יַעֲקֹב סֶלָה:זשְׂאוּ שְׁעָרִים רָאשֵׁיכֶם וְהִנָּשְׂאוּ פִּתְחֵי עוֹלָם וְיָבוֹא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד:חמִי זֶה מֶלֶךְ הַכָּבוֹד יי עִזּוּז וְגִבּוֹר יי גִּבּוֹר מִלְחָמָה:טשְׂאוּ שְׁעָרִים רָאשֵׁיכֶם וּשְׂאוּ פִּתְחֵי עוֹלָם וְיָבֹא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד:ימִי הוּא זֶה מֶלֶךְ הַכָּבוֹד יי צְבָאוֹת הוּא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד סֶלָה:
נקרא  2  פעמים
למעלה