סוכרת

ריכוז מידע וסיוע למתמודדים עם סוכרת
- אין לסמוך על המידע המתפרסם כאן כמידע רפואי מוסמך -
מנהל הפורום: אברימי

מאמרים אחרונים באתר

לפני כמה ימים התחלתי להשתמש במשאבת טנדם ואני מעביר את ההתרשמות הראשונית שלי ממנה לטובת המתעניינים.

משאבת TANDEM t:silm X2 היא משאבה היברידית שעובדת בשיתוף עם חיישן Dexcom G6, טכנולוגיית המעגל הסגור שלה נקראת Control – IQ.

משאבה קטנה, מעוצבת היטב, גודלה: 1.52x5.08x7.95 ס"מ.

אינה תומכת עברית, אבל קלה ונוחה לתפעול, עם תפריטים פשוטים, ומגיעה עם חוברת הדרכה מפורטת בעברית. (למרות שאיני שולט באנגלית הסתדרתי איתה בקלות).

תפעול

יש בה כפתור פיזי אחד בלבד שמשמש להדלקת המסך, וכן למתן בולוס מהיר (אם מוגדר) בעת לחיצה ארוכה. השימוש בתפריט המשאבה הוא באמצעות לחיצות על מסך מגע, אין בה אפשרות דפדוף כמו בטלפון חכם. נתונים מספריים ואותיות מוזנים באמצעות מקלדת וירטואלית על המסך.

סוללה

היא מכילה סוללה פנימית נטענת, ונטענת רק באמצעות כבל Micro USB (נפוץ) שמחבר בין המשאבה לשקע חשמל. טעינה מלאה אמורה להספיק לכ-4 ימים בעת שימוש בסנסור רציף. ההמלצה היא להטעין את המשאבה בזמן המקלחת.

מיכל האינסולין

האינסולין מאוחסן במחסנית חד פעמית בנפח 300 מ"ל שמסופקת יחד מזרק, טעינת המחסנית נעשית באמצעות המזרק, יש לשאוב מבקבוקון האינסולין אל המזרק, ולהזריק לתוך המחסנית. המחסנית בצבע שחור, מעוצבת בצורה מלבנית (כנראה בשל הרצון לשמור על מידות קטנות של המשאבה) ומתלבשת על המשאבה כחלק אינטגרלי מהמעטפת של המשאבה, המחסנית מכילה שקית פנימית ושיטת השאיבה ממנה היא לא באמצעות בוכנה אלא בשיטת יניקה אחרת.

סט העירוי

מגיע בצורה מובנית יחד עם התקן החדרה חד פעמי, התקן זה בדיוק קיים גם במשאבות Animas.

משדר דקסקום

משדר דקסקום אינו דורש טעינה אלא משמש עד לגמר הסוללה, אורך חיי המשדר הוא לפחות 90 יום, אם המשדר תקול בתוך 90 יום, אחריות החברה לספק משדר חדש חילופי באמצעות שליח.

ככלל המשדרים אינם נרכשים בבתי מרקחת אלא מסופקים ע"י החברה באמצעות שליח עד הבית, 2 משדרים בכל פעם.

חיישן דקסקום

מגיע גם הוא בצורה מובנית יחד עם התקן החדרה חד פעמי, אורך חייו 10 ימים. החיישן אינו דורש כיולים אם מזינים במשאבה את הקוד המופיע בגב עטיפת החיישן, אם בוחרים באפשרות ללא הזנת קוד החיישן ידרוש כיול פעם ב-24 שעות, זאת מלבד הכיולים הראשונים שהם בטווחי זמן קצרים יותר.

משתמשי טנדם + דקסקום

בעת שימוש במשאבת טנדם אין אפשרות להשתמש גם במקלט של דקסקום, משדר דקסקום יכול להיות מחובר בו זמנית רק למכשיר אחד מביניהם, אך אפשר להתחבר בנוסף גם לטלפון חכם. כמו כן חיבור לשעון שמציג את רמת הסוכר אפשרי רק לבעלי טלפון חכם.

טכנולוגיית המעגל הסגור של טנדם Control – IQ

התוכנית מתערבת בקצב העברת האינסולין בהתאם לתחזית של רמת הסוכר בעוד 30 דקות.

ישנם 5 מצבי התערבות:

שמירה (אי התערבות) -כאשר רמת הסוכר בטווח התקין

הגברת הקצב הבזאלי -כאשר המערכת צופה עליה מעל הטווח התקין

בולוס תיקון אוטומטי -כאשר המערכת צופה עליה מעל 180

הפחתת הקצב הבזאלי -כאשר המערכת צופה ירידה מתחת הטווח התקין

עצירת הזלפת האינסולין -כאשר המערכת צופה ירידה מתחת 70

במצב רגיל הטווח התקין הוא בין 112.5-160, והערך לעצירת הזלפת האינסולין הוא 70. בנוסף למצב הרגיל ישנם 2 מצבים נוספים שמופעלים ע"י המשתמש, מצב שינה (ניתן לתזמן מראש בהתאם לשעות השינה) ומצב פעילות גופנית.

במצב שינה - הטווח התקין מוגדר בין 112.5-120, והמערכת אינה נותנת בולוס תיקון אוטומטי.

במצב פעילות גופנית - הטווח התקין מוגדר בין 140-160, והערך לעצירת הזלפת אינסולין הוא 80.

בעת הפעלת טכנולוגיית Control – IQ, טווחי המטרה מוגדרים ע"י טנדם ואין אפשרות לשנותם, כמו כן זמן אינסולין פעיל מוגדר ל-5 שעות, ואין אפשרות להגדיר קצב בזאלי זמני.

בכל 5 דקות המערכת מחשבת אם יש צורך בשינוי הקצב הבזאלי או מתן בולוס תיקון ומתערבת בהתאם לצורך, אך מתן בולוס אוטמטי מוגבל לפעם אחת בשעה, וכן מועבר בו רק 60% מכמות האינסולין המתאימה לפי פקטור התיקון שהמשתמש הגדיר במשאבה.

מבוטחי קופ"ח מכבי

לדברי נציגת טנדם/דקסקום ב-90% מבתי המרקחת של מכבי, מספקים ציוד למשאבה ולחיישן בצורה נדיבה. אני כמבוטח מכבי יחד עם ההתחייבות למשאבת טנדם קיבלתי התחייבות ל-6 משדרי דקסקום שאמורים להספיק לשנה וחצי.

לסיכום:

מדובר במשאבה קטנה, מעוצבת, מאוד נוחה לתפעול, תפריטים פשוטים, אני ממש ממש חדש בשימוש במשאבה זו ולכן העדות שלי אולי מוקדמת מדי אבל הופתעתי לטובה בכל פרמטר. ב-16 השנים האחרונות אני משתמש במשאבות מדטרוניק, האחרונה שבה השתמשתי היא G640, ההיכרות שלי עם משאבות אחרות היא ממש חלשה. אשמח לתת פרטים נוספים או לענות לשאלות ספציפיות בהתאם למגבלות הידע שלי.

ולסיום:

הטיפול בסוכרת היום עם הטכנולוגיות החדשות הוא חלום שמתגשם הכל יותר קל ופשוט, במיוחד כשאני משווה בין מה שהיה כשאובחנתי עם סוכרת לפני יותר מ-30 שנה לבין היום. בהצלחה לכולם.
בינה מלאכותית, לופ, סוכרת ולאן כל זה הולך?
נתחיל עם מחקר שהתבצע לאחרונה... התיישב צוות של רופאים מומחים כדי לבדוק האם הבינה המלאכותית תהווה להם תחליף, ובדק את איכות התשובות לשאלות הרפואיות של מטופלים: המחקר דגם 195 שאלות אקראיות שהופנו לרופאים במסגרת פורום בריאות נחשב באינטרנט, שלח אותם לצ'אט GPT (המבוסס על בינה מלאכותית), ניתח והשווה את תוצאות התשובות.
כפי שניחשתם, הצ'אט מנצח... אבל תשמעו את האחוזים ואל תפלו... ב79% מהמקרים הצ'אט ענה תשובות מדויקות יותר מבחינה רפואית, וגם... תקשר עם המטופלים בצורה אמפטית טובה יותר מהרופאים עצמם...
עוד נתון מדהים: התשובות שהוגדרו על ידי צוות המומחים הרפואי "טובות יותר" בצ'אט GPT היתה פי 3 (!) מהתשובות של הרופאים האנושיים.
כמובן שהרופאים עצמם לוקחים את זה למקום טוב של שיפור השירות וכו' וכו', ואכן גם הכיוון של עולם הרפואה העתידי יתמרכז ויתרכז לשם.
כל זה מוביל אותנו להתפלסף קצת על בינה מלאכותית.
עכשיו, בואו נחבר את זה לסוכרת. ברור שכל הלולאות הסגורות נדרכים כעת, אבל - צפירת ארגעה.. כל הגאדג'ט הזה שיש לכם הוא לא בינה מלאכותית, הוא אכן משוכלל, יש לו המון פונקציות, סיפרו לכם שהוא "לומד אתכם".. אוקיי. לא בדיוק.
הבינה המלאכותית היא כזו שמתיימרת להבין ולנתח מעצמה נתונים משתנים, ולהגיב כפי שאדם אמור היה להגיב, ולא על פי תכנות מראש למצבים אלו שאדם חזה אותם וכתב לה קוד.
אז נכון שהבינה המלאכותית עולה על יכולות האדם בזכרון הבלתי נשחק שלה, בכמות הידע הגולמי שהיא עושה בו שימוש, אבל, בעולם הרפואי, לדעתי הקצרה, עדיין יש המון מקום לאינטואיציה, הבעות פנים וכו', ונתונים נוספים שהרופא אמור לקבל אותם מהפציינט בחושי אנוש שאינם ידע גולמי כתוב כמו ראיה שמיעה מישוש וכו'.
זה לא אומר שבעתיד לא יפותחו כלים דגיטליים רגישים שיצליחו לחקות מעט את החושים הללו ויוסיפו גם את הנתונים הללו למסדי הנתונים של מכלול הבינה, אבל עד אז, זה נחמד לשאלות רפואיות כתובות שאפשר לקבל עליהן תשובה כתובה בלבד.
אם כבר עלה הנושא... כחובב טכנולוגיה היתה לי שיחה עם בני על איך אני רואה את ההתפתחות הטכנולוגית בסוכרת... אני מפליג בדמיוני ומתאר לו משקפיים ממוחשבות שקולטות מה הכנסנו לפה לאכול, מחשבות את הפחמימות ומבלסות בהתאם... המשקפיים גם רואות ויודעות לזהות אותו מבצע פעילות גופנית, ומווסתות בהתאם את האינסולין, לא לפני שהנתונים הזורמים משעון יד הבודק את מהירות קצב הלב, איכות שינה, ולחץ נפשי (כבר קיים היום כמעט בכל שעון חכם..) נקלטו ועובדו במערכת הלולאה הסגורה. כמובן, שגם הסנסורים מתדייקים בהרבה, האינסולינים עובדים מדוייק יותר וכו'. ימות המשיח.
אבל אז, שיהיה בריא, הוא מנפץ לי את כל ההתלהבות:
"אבא, בשביל מה לעזאזל צריך את כל זה, אם כיום אני נמצא מעל 90% מהזמן בטווח, אוכל בצורה הרבה יותר משוחררת מבעבר, ובדיקת הA1C שלי היא פחות מ6????"
שיהיה בריא....
כמה שאלות.
1. כשהסוכר גבוה למה הלופ מעלה את הבזאלי זמני ולא נותן בולוס, למרות שהוא מציע את זה במחשבון?
2. האם שינויים רבים מאד בבזאלי זמני שהלופ נותן, מראים שמשהו בהגדרות ויחס פחמימות /תיקון לא תקין?
3. מה השלבים לשמירת ההגדרות של הלופ למקרה שצריך להתקין שוב את האפליקציה או בטלפון אחר? אמנם עשיתי את המשימה הזו אבל בפועל לא מצליח להבין בדיוק איך לייצא.
4.מה זה המספרים שמשתנים ליד שלושת המשולשים (של הבזאלי, פחמימות ותיקון) משמאל למעלה?
5.האם יש אפשרות לראות היסטוריה של טיפולים מתחילת השימוש? בדרך כלל הוא נותן רק כמה ימים אחורה (משתנה בכל בלשונית)
6.קרה לי שהיה היפו בשינה אבל בגלל שמשום מה הגדרות הצליל של המדיה בטלפון היו על הכי נמוך לא שמעתי. יש דרך לפתור את זה?
7.לגבי התקן שבת, שמעתי שמישהו הגדיר את הלופ שיזריק מראש בשעה מסוימת וכך הוא מונע לגמרי לחיצות בשבת ע"י תכנון הלופ לשעות הסעודות. כמובן שמתאים לאנשים מאד מסודרים ובתשומת לב שאם יש שינוי לעצור את ההזרקה. מישהו מכיר את האופציה הזו?

תודה מראש

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כג

אמִזְמוֹר לְדָוִד יי רֹעִי לֹא אֶחְסָר:בבִּנְאוֹת דֶּשֶׁא יַרְבִּיצֵנִי עַל מֵי מְנֻחוֹת יְנַהֲלֵנִי:גנַפְשִׁי יְשׁוֹבֵב יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי צֶדֶק לְמַעַן שְׁמוֹ:דגַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת לֹא אִירָא רָע כִּי אַתָּה עִמָּדִי שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי:התַּעֲרֹךְ לְפָנַי שֻׁלְחָן נֶגֶד צֹרְרָי דִּשַּׁנְתָּ בַשֶּׁמֶן רֹאשִׁי כּוֹסִי רְוָיָה:ואַךְ טוֹב וָחֶסֶד יִרְדְּפוּנִי כָּל יְמֵי חַיָּי וְשַׁבְתִּי בְּבֵית יי לְאֹרֶךְ יָמִים:
נקרא  8  פעמים
למעלה