Title

הפסקת אוכל

פורום לבישול ומתכונים • תזונה בריאה • וכל מה שקשור למטבח ואוכל.
מנהלות הפורום: ה. בקר, רוחי בלבוחי

מאמרים אחרונים באתר

מרק טעים טעים :p מהסוג שמלקקים מהצלחת
מרקם סמיך ונעים וקוביות רכות שמקשטות אותו
והריח שממלא את הבית...
אז למי שמחפשת מרק מנחם ומחמם לב
עם מתכון מדוייק שתמיד יוצא טוב
זה זה
ותודה לג'מיני שעזר לי לארגן את הכמויות ולרשום את המתכון יפה יפה

מרק עדשים כתומות (כ-7 מנות)

כמויות לפי כוס שתיה חמה

• 3 כפות שמן זית
  • 1.5 בצל בינוני, קצוץ
  • 3 שיני שום, קצוצות (לא חובה)
  • 1.5 כוסות עדשים כתומות, שטופות היטב. (אני משרה במים חמים)
  • 7 כוסות ציר ירקות או מים (אפשר יותר, לפי רמת הסמיכות הרצויה)
  • 1 תפוח אדמה בינוני, קלוף וחתוך לקוביות
  • 1 כפית שטוחה כורכום
  • מלח ופלפל שחור לפי הטעם
  • לשלב הנגיס:
    • 1 בטטה בינונית, קלופה וחתוכה לקוביות קטנות (כ-1 ס"מ)
    • 2 קישואים בגודל בינוני, חתוכים לקוביות קטנות (כ-1 ס"מ)

אופן ההכנה:

1. טיגון הבסיס: בסיר גדול (השתמשי בסיר גדול מספיק להכיל כ-3 ליטר נוזל), מחממים את שמן הזית. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד לריכוך. מוסיפים את השום ומטגנים עוד דקה.
  2. הוספת העדשים, תפוח האדמה והנוזלים: מוסיפים את העדשים, קוביות תפוח האדמה, הכורכום, המלח והפלפל ומערבבים. יוצקים פנימה את 7 כוסות הנוזלים.
  3. בישול וטחינה: מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-25-30 דקות, עד שהעדשים ותפוח האדמה רכים לחלוטין.
    • טוחנים את המרק בבלנדר מוט עד לקבלת מרקם חלק ואחיד.
      • הוספת הירקות הנגיסים: מחזירים את המרק הטחון לסיר. מוסיפים את קוביות הבטטה והקישואים הקטנות.
      • סיום הבישול: מביאים שוב לרתיחה עדינה ומבשלים כ-15-20 דקות נוספות, עד שקוביות הבטטה והקישואים רכות. מתקנים תיבול ומגישים.
השנה-

הוא בושש לבוא,

החורף.

חיכינו לגשם, מי יותר ומי פחות.

חכינו, רובנו, כך מסתבר.

אבל יש את אלו שלא ממש חיכו לו.

אם לדבר גלויות, אני אחת מאלו.

יש בתוכי מין ריב פנימי מול החורף. חלקים בתוכי שהיו מעדיפים לשקוע בשנת חורף ארוכה ולהתעורר באביב. וחלקים קצת אחרים.

לא אוהבת חורף, לא אוהבת גשם, וקור, ורוחות. לא אוהבת להילחם במטריה סוררת שמתקפלת כמו מנסה להוכיח לי שהיא חזקה ממני, ומהרוחות.

לא אוהבת לצעוד ברחוב ולהישטף במי גשמים על ידי מכונית חולפת.

לא אוהבת את העולם שמחשיך מוקדם. החושך הזה מכבה גם משהו בתוכי.

ולמרות כל זאת, אני, ככל עמ"י, מתפללת לגשם. לטיפות מים חיים שיורדות מן השמים. מרוות את העולם. משקות את השדות, מטהרות את האוויר, מחיות. ברכת שמים מעל. "ותן טל ומטר לברכה..."

לברכה.

קצת מוזר לחשוב שאינני אוהבת את ברכת השמים הזו, ומאידך מבקשת אותו. הלוואי ואצליח להרגיש את הברכה.

תשאלו מה הקשר של גשם- אוהבת או לא, והחורף בכלל, לחוברת מתכוני מרקים.

שאלה נכונה.

הקשר לחורף, טוב, זה ברור. קר. ואנחנו מחפשים משהו חם שיחמם אותנו.

אבל אוהבת חורף או לא?

התשובה, היא למעשה החלק שבי שכן אוהב את הגשם. החלק שמתסיס את הקונפליקט שלי מול טיפות המטר.

אני אוהבת לשבת מול החלון ביום חורף קר. כשהגשם מכה על זגוגיות החלון מבחוץ ונוחת על האדמה בריקוד שובב. אני אוהבת להביט בטיפות הגשם שמציירות לי קווים בנזילתם על החלון אפוף האדים שנוצרו ממאבק הקור שבחוץ עם החום שבבית. אני אוהבת לראות את הטיפות שמתחברות לחברותיהן בשלוליות ויוצרות סביבן מערבולות.

אני אוהבת את מנורות הרחוב ואורות הבתים שסביב שמצטיירים לי כעיגולים עטופי הילה, צבועים בגוונים של צהוב וכתום ואת אורות הרכבים שמצטרפים לחגיגה הצבעונית באדום.

אני אוהבת לצפות בכל אלו כשלפניי קערת מרק מהבילה. כשאדי המרק מטשטשים לי מעט את המשחק שיוצרות טיפות הגשם על החלון.

כי אין כמו מרק חם ביום קר.

יש במרק משהו שחוצה גילאים ומעמדות. טרם נתקלתי במישהו שלא אוהב לשבת על קערת מרק חם בחורף.

אצלינו, אוהבים מרק גם ביום חם. בקיץ. כשהשמש זורחת בחוץ, והראות טובה. אין משחקים על זגוגיות החלון והחום חודר דרך הזגוגית אל תוך הבית.

או אז אנחנו יושבים, מזגן פועל, ולפנינו קערת מרק חמה.

כך או כך, חורף או קיץ, כאן בחוברת תמצאו מבחר מרקים. כל מיני. החל במרקים הפשוטים, המוכרים, וכלה במלאים, עמוסים בכל טוב, וכאלו שמהווים ארוחה שלימה בקערה.

שיהיה לכולנו חורף חם, מלא בברכה ובבריאות.

ואיך אפשר בלי תודות?

תודה לבורא העולם שנתן בי הכח והיכולת להביא לפניכם את החוברת הזו. ובכלל תודה לבורא עולם על החיים.

תודה למשפחתי האוהבת והתומכת, להוריי היקרים, לאמא שלי שעומדת מאחוריי, מעריכה, כמעט מעריצה, מעודדת אותי תמיד במילים טובות ומספרת לכל מי שרק מוכן לשמוע שהבת שלה יכולה לעשות הכל. תודה אמא. אני לא יכולה לעשות הכל. יש הרבה דברים אליהם אני עדיין שואפת.

תודה לחברותיי, מהבמות השונות בחיי, שתמיד מעודדות במילים טובות ומפרגנות.

תודה לאורטל רחמים שהתנדבה בטוב ליבה לעצב את החוברת. טוב מראה עיניים ממיליון מילים. תודה אורטל. תודה בשם כל מי שהחוברת תגיע אליו, ברורה, קריאה, מעוצבת להפליא, בטוב טעם וכל כך מזמינה. את גרפיקאית בחסד עליון, ממש.

ותודה גדולה לעוד הרבה אנשים נהדרים שנותנים לי את הכח להמשיך לפעול, לעשות, ליצור, ובכלל. אנשים שעוזרים לי לצלוח גם רגעים מורכבים יותר ולראות בהם את הטוב. מחממים את ליבי בעונות החורף שלי. תבורכו משמים.

תודה ושוב תודה!

ומשהו קטן נוסף,

יש משהו במרק שמעורר בי געגוע.

געגוע לדמות שמאוד אהבתי.

אישה יקרה ומיוחדת.

סבתי ע"ה, אם אבי.

בהיותינו ילדים, במשך שנים ארוכות, היינו מתארחים אצלה לארוחת צהריים של יום רביעי. כל שבוע. סתם כך. גרנו קרוב. לאבי לא היו אחים או אחיות. בשביל סבא וסבתא שלי, המשפחה היתה כל העולם כולו. הניצחון שלהם מול הנאצים ימ"ש. דור ההמשך שהוקם מאפרים ממש. הקידוש ה' שלהם.

אז כך, בכל יום רביעי התארחנו במטבחה של סבתי. וכשנעשה לה קשה לארח אותנו, היא לא ויתרה. היא היתה מבשלת את הארוחה ואנחנו אספנו אותה אלינו ואכלנו בבית. החוויה היתה שונה, זה היה המטבח שלה!

התפריט היה די קבוע, וכלל תמיד מרק. לרוב מרק עגבניות עם אורז. היינו מלקקים את השפתיים ואת הקערה, כן. ילדים.

טעמו של המרק עוד על שפתיי. בלוטות הטעם שלי פשוט טועמות אותו, והמרקם שלו כמו עובר בפי כשאני חושבת עליו, על המרק הכל כך מופלא הזה. כמה שניסיתי לשחזר את הטעמים של המרק שלה, לא הצלחתי להגיע לדיוק שהיה במרק שהיא הכינה.

אני מתגעגעת, סבתא!

חורף בריא לכולם

העני

אפשר להוריד את החוברת ולהעביר אותה, כמו שהיא.
הזכויות, כמובן שמורות.

אפשר להדפיס עותק לעצמכם.
אין להדפיס בשו"א לאחרים או בכמות ללא רשות מפורשת.
מרק קרמי
לא יאמינו לכם שהוא לא חלבי.
הטעם שלו מעודן ממש בזכות מעט אגוז המוסקט שיש בו.
כל כף- עונג.
אבל באמת.

ומה שאני הכי אוהבת במרק הזה-
15 דקות והוא מוכן!!!!
IMG_6302_800x600 (1).jpg

לסיר 3 ליטר:
2 בצל קצוץ
3 קופסאות שמורי פטריות [המרה לפטריות טריות בסוף המתכון]
מלח
פלפל שחור
4 כפות אבקת מרק פטריות
מעט שמן לטיגון
אגוז מוסקט טחון לפי הטעם- אני שמתי שליש כפית
מים רותחים לכיסוי + עוד 3-4 ס"מ

להגשה:
פטריות טריות מסוגים שונים, נבטים סיניים

בסיר שמים שמן ומטגנין בצל לשקיפות. מוסיפים פטריות ומטגנים כדקה. מוסיפים תיבול ומים רותחים. מבשלים 13-15 דקות. טוחנים במוט למרק חלק.
זהו.

בהגשה שמים בקערה מרק ומקשטים בפטריות טריות ונבטים סיניים

הכי קל שבעולם

אם ממירים לפטריות חיות צריך 3 סלסלאות. אפשר לערב מינים. מטגנים עם הבצל יותר זמן עד לריכוך וממשיכים לפי ההוראות הנ"ל

ומי שבכל זאת רוצה מוקרם ממש וחלבי-
לקראת סוף הבישול- 2 דקות אחרונות מוסיפים שמנת לבישול בטעם פטריות. או שמנת לבישול רגילה
הבטחתי כבר מזזזזזזזזזמן.
סוף סוף הכנתי.

מבחינת הטעם אני חושבת שהגעתי קרוב מאוד למקור שטעמו עוד עומד על קצה לשוני מלפני המון שנים
מרק משביע. מרקם קטיפתי וכייפי. ארומה------!!!
IMG_4341_682x1024.jpg

סיר 4 ליטר

2 בצלים גדולים קצוצים גס
3 גבעולי סלרי חתוכים לקוביות קטנות
3 עגבניות גדולות בשרניות חתוכות לקוביות
3 שיני שום פרוסות
1 גזר גדול חתוך לקוביות קטנות
3 כפות שמן
מלח
פלפל שחור
1 כף פפריקה מתוקה
2-3 כפות סוכר
1 קופסא 250 גרם רסק עגבניות [היה לי בבית רק בטעם פיצה ובו השתמשתי. יצא מעולה]
2.5-3 ליטר מים

3/4-1 כוס אורז לבן [פרסי או בסמטי]
מי מלח לבישול חלקי של האורז

בסיר בגודל מתאים מאדים בצל בשמן לשקיפות. מוסיפים סלרי ומאדים עוד קצת. מוסיפים עגבניות וגזר ומאדים בסיר מכוסה כ-6-7 דקות. מערבבים מדי פעם.
מוסיפים את יתר הרכיבים [לא כולל האורז] ומבשלים כחצי שעה. מערבבים מדי פעם ואם המרק נעשה סמיך מדי [כי התאדו נוזלים], מוסיפים עוד מעט מים. המרק צריך להיות סמיך מעט אבל לא במרקם סמיך ממש.

בינתיים,
מרתיחים מים עם מלח בסיר.
שוטפים את האורז ומסננים במסננת. מעבירים לבישול במי המלח. מבשלים כ-8-10 דקות ומערבבים מדי פעם.
מסירים מהאש. מסננים ושוטפים במים קרים. מניחים בצד.

כשהמרק עבר בישול של חצי שעה, טוחנים אותו במוט ומוסיפים את האורז. מערבבים ומבשלים עוד כ-6 דקות רק עד שהאורז מוכן לאכילה.
מגישים חם
IMG_4342_1024x682.jpg

ושיהיו הברכות שתברכו על המרק הזה לע"נ סבתי היקרה שהיתה מכינה לנו את המרק הזה בכל שבוע.

הערה: אפשר לבשל את האורז [שטוף היטב] ישירות במרק. לאחר הטחינה מוסיפים אורז שטוף היטב ומבשלים כ-18-29 דקות.
אני מעדיפה בישול חלקי לא במרק. אבל זה ממש לא חובה
מתרגשת לשתף אתכם במתכון המושלם שלי
לקח לי זמן לגבש את כל העניינים כדי לדעת מה הדרך המדוייקת להגיע למרק המושלם
ושמחה לתת לכם את זה כאן בדרך ברורה ומדוייקת על מגש של כסף.. :)

מה צריך?
סיר גדול
קערה גדולה
עצמות עוף/גרונות/כנפיים/חזה עוף (לנמנעים משומן של עוף..)
שקית בד לבישול

ירקות:
2 תפו"א
2 בצל
2 קישואים (כמה שיותר קטנים)
3 גזר
חתיכה בינונית של דלעת
(עדיף בלי בטטה היא מכתימה ומתפוררת)
1 עגבניה שלמה (כן כן!! בבקשה, לא לוותר בשום אופן!)
כוסברה/סלרי/פטרוזילה קצוץ דק דק

אופציה שניה למים נקיים לגמרי: שקית בד לבישול מלאה ב: עגבניה ועשבי תיבול שלמים

אופן ההכנה:
1.
ממלאים את הסיר ב3/4 מים ומרתיחים על על להבה גבוהה בקוטר רגיל עד שהמים רוקדים.
2. עד שהמים ירתחו נקלוף את כל הירקות ונחתוך מקסימום ל2-3.
רק אחרי שהמים רותחים בסיר מתחילים לטפל בעוף:
3.
שמים את העוף בקערה גדולים ומערים עליו מים*1 רותחים מניחים אותו במים דקה שתיים עד שנהפך לצבע לבנבן
4. מחליפים את המים הרותחים במים רותחים חדשים
5. לאחר דקה מוציאים את העוף מהמים מכניסים לשקית בד לבישול, (לא לחכות שיתקרר אפשר להיעזר במלקחיים) וזורקים מייד למים הרותחים בסיר*2
6. מורידים את האש לעוצמה נמוכה ומחכים שיהיו מעט קצף, לא בטוח שיהיה כי את רוב הניקוי עשינו לפני, אבל במידה ויש נוציא בזהירות בעזרת כף גדולה
7. מתבלים בקורט מלח*3 וקורט כורכום
8. זורקים את כל הירקות לתוך הסיר פרט לירוקים
9. לאחר שעה של בישול על להבה נמוכה בקוטר רגיל, נעביר לגז הכי קטן ואש נמוכה לעוד שעתיים ונכבה את האש.
10. בסוף הבישול נוסיף את הירוקים ונסגור את הסיר ל10 דקות
11. לאחר 20 דקות אפשר להכניס לקירור*4 עד שבת ולחמם על להבה גבוה בגז הכי קטן עד שמגיע לרתיחה ואז - לפלטה.

קניידלך פשוט ואותנטי: (כמות של 25 כדורים בערך)
הרכיבים:

הכינו סיר נוסף בגודל בינוני של מים רותחים עם מלח ופלפל
כוס קמח מצה (שתיה חמה)
כוס מים רותחים
1 ביצה
כף שמן
קורט כורכום
מלח ופלפל
ההכנה:
שופכים את הקמח מצה ומעליו את המים הרותחים
מחכים שיתקרר מעט ומוסיפים את הביצה ומערביים יחד במהירות (שלא תהיה לנו חביתה)
ומוסיפים את יתר החומרים
מתבלים ומכניסים לקירור 10 דקות (או כמה דקות במקפיא)
מכדררים ומכניסים לסיר הקטן

עדיף את הסיר של הקניידלך לשים כך על הפלטה ולא להכניס למרק כדי שישאר נקי וצח :)

שתפו איך היתה לכם הלגימה, בטוחה שיהיה לכם לעונג שבת (וסתם יום של חג!)

הערות שוליים:
*1. תזהרו לא לשים מים רותחים ישר מקומקום או מיניבר כי זה יעשה אותו לבשרי אלא השתמשו בכלי להעברת המים.
*2. חשוב לטפל בעוף מיד לאחר יציאתו מהמים הרותחים. אם משאירים אותו באוויר, חיידקים יכולים להתחיל להתפתח ולגרום נזק לתבשיל ולבטן :)
*3. לא חייבים לשים מלח, אפשר להציע בסעודה להוסיף כמה שרוצים
*4. אין מה לחשוש מנזק למקרר עשיתי את זה עשרות פעמים והכל בסדר זה חשוב למניעת החמצה של המרק
הקישוא/לילך נהרי
הקישוא שייך למשפחת הדלועים וישנם זנים רבים של קישואים.
המוכר ביותר אצלנו הוא הירוק. לקישוא פריחה ססגונית
והוא קל לגידול בכל גינה ואף בעציצים.

קישוא הוא ירק קל מאוד לעיכול והוא עשיר ברכיבים אנטי דלקתיים מה שהופך אותו לירק
אידאלי במיוחד לטיפול בבעיות עיכול כגון גסטריטיס -דלקת ברירית הקיבה.
בנוסף לתרומתו לשיקום מערכת העיכול קישוא מוכר ביכולתו המועילה למצבי בריאות נוספים כגון:

• איזון מערכת החיסון
• תמיכה בפעולות עיכול
• סיוע לטיפול בעצירות
סיוע לטיפול בריפלוקס
• האטת תהליכי הזדקנות
ישנם מספר זנים של קישואים שאת הפרחים שלהם ניתן לאכול גם כן. פרחי הקישוא מרהיבים בצבעיהם וכאמור ניתן לגדלם בגינה בקלות רבה.

קישוא - יתרונות בריאותיים

לילך נהרי ND • קליניקה לבעיות עיכול

סלט קישוא עם פלפל אדום/מתכונים ב-10 דקות
רכיבים:
בצל קטן קצוץ
פלפל אדום קטן (גמבה) קצוץ (כמו לסלט)
2 קישואים בינוניים קלופים קצוצים (כמו לסלט)
3 שיני שום קצוצות
חצי כוס מים

אופן ההכנה:
חצי כפית מלח, שליש כפית פפריקה מתוקה, קמצוץ פלפל שחור
-מחממים מחבת רחבה עם 2 כפות שמן זית (רצוי להשתמש במחבת עם ציפוי שאינו נדבק) ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה.
-מוסיפים את הגמבה, הקישואים והשום וממליחים מעט עם המלחייה. מוסיפים חצי כוס מים, מכסים את המחבת ומבשלים על אש בינונית במשך כ-20 דקות, עד שהתערובת מתרככת ונעשית קצת עיסתית.
-מתבלים במלח, פפריקה מתוקה ופלפל שחור וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב (ללא מכסה) במשך כ-5 דקות. טועמים ומשפרים תיבול לפי הטעם.​
  • תודה
Reactions: ע.מ. ו-ש.ב.א2 //
6 תגובות

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כג

אמִזְמוֹר לְדָוִד יי רֹעִי לֹא אֶחְסָר:בבִּנְאוֹת דֶּשֶׁא יַרְבִּיצֵנִי עַל מֵי מְנֻחוֹת יְנַהֲלֵנִי:גנַפְשִׁי יְשׁוֹבֵב יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי צֶדֶק לְמַעַן שְׁמוֹ:דגַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת לֹא אִירָא רָע כִּי אַתָּה עִמָּדִי שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי:התַּעֲרֹךְ לְפָנַי שֻׁלְחָן נֶגֶד צֹרְרָי דִּשַּׁנְתָּ בַשֶּׁמֶן רֹאשִׁי כּוֹסִי רְוָיָה:ואַךְ טוֹב וָחֶסֶד יִרְדְּפוּנִי כָּל יְמֵי חַיָּי וְשַׁבְתִּי בְּבֵית יי לְאֹרֶךְ יָמִים:
נקרא  8  פעמים
למעלה