ש השעבוד אחרי פועל עומד

• הוסף לסימניות
נאמר לי על ידי לשונאית בכירה שאין לכתוב ש' השעבוד (פסוקית מושא) לאחר פועל עומד, כלומר אין לכתוב, למשל: "הוא שמח שבאתי"/ "הוא העיד שהייתי שם"/ "הוא התרגש שהגענו"
אלא: "הוא שמח בבואי", "הוא שמח בעובדה שבאתי", "הוא שמח בידיעה", "הוא העיד על נוכחותי", הוא התרגש מהעובדה שהגענו". וכו'

לעומת זאת ראיתי בספרה של לאה צבעוני, "עיין ערך עריכה"\ שהיא מעדיפה "העיד ש" על "העיד על"!

1.מישהו יוכל לעשות פה סדר? 2. מישהו יודע עד כמה יש לקבל את ספרה של צבעוני כסמכות?

• הוסף לסימניות
"מעיד ש" נמצא אצל הרמב"ן, אצל רבנו בחיי, אצל אור החיים, וכן אצל אבן עזרא, רלב"ג, רד"ק ועוד.איך היא מציעה, למשל, לנסח את זה: "הוא העיד שלא עשיתי זאת"?

בקשר ללאה צבעוני - ספרה אינו סמכות. היא עצמה אינה סמכות, וכלל אינה מנמקת את קביעותיה.

• הוסף לסימניות
"הוא העיד כי לא עשיתי זאת".

• הוסף לסימניות
אם הבנתי נכון את הבעיה, מי שטוען להימנע מש' הזיקה אחרי פועל עומד זה כדי לא ליצור מושא ישיר, שהרי אחרי פועל עומד אין קשר של מושא ישיר. אם אכן זו הסיבה, לא יעזור להחליף ל"כי". סתם כך, "תורת התחביר" רחוקה מתורת משה מסיני מרחק של כשלושת אלפים שנה ואין ספור שנות אור.

• הוסף לסימניות
סליחה לכל הפונים: לאחר מחשבה קצרה הבנתי שהעיד הוא פועל יוצא (ואולי פועל יוצא ועומד, כמו הודיע). הוא הודיע ש...; הוא הודיע על

• הוסף לסימניות
אני חולק על קביעתך; העיד הוא פועל עומד, וזה הכלל, אם מתאים המילה "את" אחרי הפעל הרי זה פעל יוצא, לדוגמא: "שלח את", "עזב אותו", אולם "העיד את" לא מתאים, רק "העיד עליו", "העיד לו".
וכן "הודיע" - פעל עומד. אף שאפשר לומר "הודיע את ההודעה", זה כמו להגיד "כעס את הכעס" - דבר שאין מוציא מכלל "פעל עומד".

• הוסף לסימניות
פועל עומד

נכתב ע"י געוואלדיג;266298:
אני חולק על קביעתך; העיד הוא פועל עומד, וזה הכלל, אם מתאים המילה "את" אחרי הפעל הרי זה פעל יוצא, לדוגמא: "שלח את", "עזב אותו", אולם "העיד את" לא מתאים, רק "העיד עליו", "העיד לו".
וכן "הודיע" - פעל עומד. אף שאפשר לומר "הודיע את ההודעה", זה כמו להגיד "כעס את הכעס" - דבר שאין מוציא מכלל "פעל עומד".
תודה. שאלה לי אליך: האם תשתמש בפסוקית מושא (ש' השעבוד) בפעלים הודיע והעיד, שהם לדבריך פעלים עומדים? (הודיע שיהיה מבחן, העיד שלא עשיתי)

• הוסף לסימניות
אני אישית לא גורם סמכותי ולא בקי בתורת התחביר, אם תשאל, שאל איך היו מתנסחים האבן עזרא, הרד"ק, ר' זלמן הענא וכדו', ולמען האמת שאיני יודע.

• הוסף לסימניות
פתח את התקליטור התורני ותמצא שם "מעיד אני עליו ש..." למכביר - ברד"ק, במדרשים, בטור ובשו"ע ועוד ועוד. ואגב, כיום משתמשים בפועל "להעיד" גם כפועל יוצא (פועל גורם) - לגרום למישהו להעיד.

• הוסף לסימניות
אולי תסביר איך זה עובד? אם כבר משתמשים עם בנין הפעיל לעדות עצמה?
זה מזכיר לי את הבנינים המורכבים כמו "הָתפקדו", אבל בנין מורכב על אותו הבנין עצמו, מהיכא תיתי?

• הוסף לסימניות
לדוגמא: עורך הדין מבקש מבית המשפט (הנכבד, אלא מה...) "להעיד את פלוני" - כלומר, לזמן אותו למתן עדות. (שלא תדעו מצרות)

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כג

אמִזְמוֹר לְדָוִד יי רֹעִי לֹא אֶחְסָר:בבִּנְאוֹת דֶּשֶׁא יַרְבִּיצֵנִי עַל מֵי מְנֻחוֹת יְנַהֲלֵנִי:גנַפְשִׁי יְשׁוֹבֵב יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי צֶדֶק לְמַעַן שְׁמוֹ:דגַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת לֹא אִירָא רָע כִּי אַתָּה עִמָּדִי שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי:התַּעֲרֹךְ לְפָנַי שֻׁלְחָן נֶגֶד צֹרְרָי דִּשַּׁנְתָּ בַשֶּׁמֶן רֹאשִׁי כּוֹסִי רְוָיָה:ואַךְ טוֹב וָחֶסֶד יִרְדְּפוּנִי כָּל יְמֵי חַיָּי וְשַׁבְתִּי בְּבֵית יי לְאֹרֶךְ יָמִים:
נקרא  8  פעמים
למעלה