שיתוף השראה רבותיי. השראה.

• הוסף לסימניות
השראה רבותיי. השראה.

בתחום העיצוב הגרפי - שהוא עולם רחב מאוד בפני עצמו, אני נמצאת כבר קרוב לעשור, (החגיגות יגיעו...) ולקח לי תקופה מאוד ארוכה להבין מאיפה אנשים שואבים רעיונות.

כל פעם הייתי פותחת קובץ (הטעות הכי גדולה) ומנסה להתחיל ליצור - כלום נאדה - גורנישט.
אמרה יפה איזו מעצבת שאני לא זוכרת את שמה שזו תסמונת הדף הלבן (מי שלא עברה לא תבין
😢
) עשרות ניסיונות, עוד כמה ימים בראש ואז היה מתחיל לזוז משהו. לא הבנתי איך המקצוע הזה רווחי למען השם, אם כל הזמן מתבזבז על עצם החשיבה.
התחלתי לבדוק, לחקור ולהסתכל על מעצבות נוספות, וגיליתי עולם שלם של השראה... ראיתי איך יוצרים דבר חדש דווקא מתוך דברים קיימים ולא הוקוס פוקוס של יש מאין...​

פה חשדתי

אבל מה ההיגיון שיש בלהסתכל על משהו קיים? זה לא חוסם ת'ראש? אם אני אראה מה קולגות שלי עושות, זו לא העתקה?

חבר'ה בואו נעשה סדר
יש הרבה קילומטרים בין השראה לבין העתקה.
אם החלטתם לפתח משהו חדש, מוצר שירות או אפילו קהל יעד, אתם חייבים להיות מחוברים למציאות. אי אפשר להמציא את הגלגל. גם לא צריך.

צריך להסתכל, אסור לשכפל!

כבר יצא לכם לראות את הנופש של אביגיל קרוואני?

את הפרסום שלה יצרנו בשני שלבים, הראשון היה טיזר, מעורר סקרנות, והשלב השני שלב הפרסום.

את הטיזר אהבו מיד, את המודעה עצמה עשינו שוב ושוב אבל עדיין היא לא קלעה למה שאביגיל רצתה.

בסוף עלינו על הבעיה. אביגיל רצתה לשקף כמה גדושים היומיים העסקיים שהיא עושה, ושלחה לי השראות של פרסומי נופש, ומשם הדרך היתה הרבה יותר קצרה...
תראו, היא מצורפת...

לא סתם לפרסום צריך אסטרטגיה בפני עצמה, תהליכי פרסום צריכים להיות מחוברים למציאות, כמו שהם אמורים להיות מחוברים אליכם, לאופי שלכם ולאופי העסק שלכם. באותה מידה.

נערך לאחרונה ע"י מנהל:
  • הוסף לסימניות
אני חוששת שלא מומלץ להעלות את זה ככה
כדאי לערוך ולהוריד את הקובץ

• הוסף לסימניות
את האמת שניסיתי לשם כקובץ מצורף ולא ככ הצלחתי,
איפה עורכים?

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.

אשכולות דומים

השבוע סוף סוף הרגשתי מעצבת ראויה לשמה.

כל יום צצה קולגה אחרת שמספרת לי על העתקה חדשה שהעתיקו ממנה, ומראה דוגמאות מזעזעות בשקיפותן - אבל ממני אף אחת מעולם לא העתיקה כלום! הרגשתי לא מוערכת :)

לפני שנתיים עיצבתי לבמבוק, הלא היא מרב הצלמת המוכשרת, את הלוגו הזה:

1753814989268.png

ועודכנתי השבוע שיש לוגו תאום שלו שמסתובב בעולם. כמה תאום? ברמת הופרדו בלידתם. אותם צבעים, אותו פונט, אותה נראות. אותו תחום - גם החקיינית היא צלמת... יותר שכפול מזה לא יכול להיות.

יש תופעה הזויה שהולכת ורווחת לאחרונה במגזרנו הקטן

אנשים שמחליפים באופן גורף בין המושג 'העתקה ל'השראה'.
במקום לעבוד כמו שצריך וליצור מהלב והראש של עצמם, הם פותחים פינטרסט, 'הפסקת פרסומות', אתרים של קולגות - מחפשים משהו שנראה יפה, ויוצרים גרסה נוספת שלו. מקסימום משנים קצת צבע או פונט או מיקום.
כשפונים אליהם ושואלים מה זה ועל מה זה, מקבלים את אחת משתי התשובות הבאות:

"לא העתקתי, רק לקחתי השראה"
"זה אמור להיות מחמאה בשבילך"

גניבה אינה מחמאה

כנראה שלא ניכנס לבנאדם הביתה, נגנוב לו את הפמוטות, ונגיד שזו מחמאה בשבילו שיש לו פמוטות ששווים גניבה.
לא אמורים לנרמל את התופעה הזו, ולא אמורים לכבס מילים. אנחנו מגזר שאמון על יושרה ועל מצפון - איך מציאות כזו קורית בצורה כל כך רווחת?

זה לא רק פגיעה ביוצר, גם נזק ללקוח

כשפתחתי את הנושא הזה השבוע, קיבלתי המון תגובות כואבות מבעלי עסקים. אנשים שהשקיעו המון כסף בפרסום מקורי, מדויק, כזה שמבדל אותם, ואחרי חודשיים או שנה קם מתחרה קטן, חמוש בגרפיקאית סוג ד’, מעתיק אחד לאחד, והורס להם את כל התדמית. עשרות אלפי שקלים - לפח.

מישהי כתבה לי שההעתקה הייתה כל כך שקופה, שאנשים הגיעו עם הפלייר של המתחרים לחנות שלה - ודרשו את ההנחה שפורסמה שם!

אדריכלית שיתפה שאליה הגיע פעם מישהו, בירר מחירים, אמר שזה יקר - ולא סגר .אחרי חודשיים היא רואה אותו משתף בגאווה צימר חדש, שמועתק אחד לאחד מצימר שהיא עצמה עיצבה, ושמופיע אצלה באתר. הוא כנראה נכנס לאתר, עשה "לקיחת השראה", ושכפל בדיוק.
כשהיא פנתה אליו הוא אמר שהיא צריכה להיות מוחמאת שמעתיקים ממנה.

אמנית שיוצרת יודאיקה מדהימה עבודת יד, מצאה חיקוי עלוב של כתובה שעיצבה באתר מתחרה (וכשפנתה אליהם נענתה באדישות 'לקחנו השראה מפינטרסט'. אגב האתר הזה בדיוק טורח לכתוב בכל פינה שאסור להעתיק מהם כי יש זכויות יוצרים. כנראה שהזכויות הן חד צדדיות). ועוד ועוד סיפורים מקוממים ומרתיחים ממש.

מה ההבדל בין השראה להעתקה?

הרבה פעמים מעצבות עושות את זה בתום לב. הן באמת לא מתכוונות לרע, ובטוחות שזה בסדר ושזה נחשב השראה. אז בואו נברר מה זה באמת השראה:

השראה זה לראות משהו יפה, לקחת ממנו רעיון כללי או כיוון מסוים, וליצור משהו חדש לגמריי משלך. עם הסגנון שלך, החשיבה שלך והטאצ’ האישי שלך.

העתקה זה לקחת את אותו הדבר כמעט כמו שהוא, עם אותם צבעים, קומפוזיציה או אלמנטים, לשנות קצת - זה כבר לא מקורי ולא תמיד חוקי. כשאת שמה את שתי העבודות זו לצד זו, הן נראות בנות דודות? כנראה שאת עדיין ברמת העתקה.
השראה זה ללמוד, לפתח ולתת פרשנות אישית. העתקה זה לעשות קיצור דרך על חשבון מישהו אחר.

להעתיק זה פלילי

אפשר לתבוע על זה, אגב, ולקבל עד 100,00 שח אפילו בלי הוכחת נזק. תבדקו משפטית ותראו. אבל עזבו שניה את הערכאות והתביעות. כי תכלס רוב האנשים לא באמת יתבעו. אין להם כוח לזה.

בכנות, מול עצמך, בסוף היום, רק את והמסך: זו באמת העבודה שלך? הלב שלך שלם איתה? את מרגישה בנוח להציג ללקוחה עיצוב שלא את יצרת - ולקחת עליו תשלום מלא?
אי אפשר לרמות את הלב, ואי אפשר להשתיק אותו.
את יודעת לבד אם זה נולד ממך, או אם פשוט חיקית. הלב לא משקר.

ואם אין לב? לפחות שיהיה היגיון

גם אם ההעתקה 'חוקית' - מעצבת עם יושרה וכבוד מקצועי לא תעשה את זה. זה פוגע באמינות שלך, במקצועיות שלך.
זה לא רק לא מוסרי - זה גם לא חכם. להעתיק ממישהי אחרת זו הצהרה שאין לך סגנון, שאין לך מקוריות. זו פרסומת עצמית גרועה.

בסוף, זה לא רק מצפון. זה הפסד תדמיתי ואישי לטווח ארוך.

אם נראה לך שאף אחד לא יודע, תחשבי שוב

לפני כמה שנים מעצבת אחת, נגיד ששמה זילפה, עיצבה סדרת מודעות לאיזשהו ארגון. סדרה מהממת, מאופיינת מאד, עם שילוב צבעים ייחודי וטכניקה מסוימת שיוצרת נראות מזוהה.

תקופה לאחר מכן גרפיקאית בשם סניוריטה (בדוי!) העתיקה את הכל אחד על אחד לארגון מקביל - כולל הצבעים, הנראות, הפונטים והטכניקה, שמה קרדיט ופרסמה. (והשקט הנפשי הזה שבו שמים קרדיט על עבודה מועתקת הוא תופעה בפני עצמה. זה כמו לשים את הפמוטות הגנובים בחלון ולכתוב 'אני סניוריטה וגנבתי אותם')

זילפוש היתה באיזשהו כנס בתור מרצה, ושיתפה את סדרת המודעות הנ"ל. סניוריטה ישבה בקהל וקברה את פניה האדומות בטלפון. ואת הסיפור קיבלתי ממישהי שישבה מאחוריה וידעה על ההעתקה. יש מצב שזילפה לא יודעת אפילו מכל הסיפור - אבל סניוריטה יודעת, והקולגות יודעות, והשם יודע. וזה עצוב ומעורר רחמים.

אנחנו מגזר קטן ועולם קטן. הסיכוי שלא יעלו על חיקוי - הוא נמוך. את האנרגיות שמשקיעים על 'השראות' - עדיף להשקיע ביצירה. כל כך הרבה יותר משתלם.

תודה לקולגות שעזרו לי בכתיבת הפוסט הזה: רותי שפירא, כבי אלטמן, יפי שורץ, אורטל רחמים, יעל זפרני. הדיוקים והדוגמאות שלהן העשירו אותו המון.

שתפו את הפוסט הזה הלאה. אני מעדיפה להאמין שרוב המעתיקניות פועלות מתמימות וחוסר ידע. ביחד נעשה פה שינוי.
שלחתי מייל בחצות הלילה לקהילת התוכן שלי
כדי לקבל מהם שאלות בנושא שיווק ופרסום.
בחרתי את השאלות שחזרו על עצמם בעיקר
והבאתי את עיקרי הדברים...

קושיה ראשונה / למה מיתוג?
תראי אני מבינה שמיתוג משפיע, אבל מה זה המחיר הזה? יש לי חברה שעכשיו התחילה ללמוד, כשרונית ברמות ויכולה לעשות לי מהמם!

טוב בואו נתחיל מזה שאני בעד חברות שסיימו עכשיו ללמוד, הכל לכאורה טרי בראש וגם אני קיבלתי המון שפשוף מחברות שסמכו עלי בתחילת הדרך (כיף🙌)

אבל בואו נבדיל, אם את מתחילה, והיא מתחילה, למה לא? לכי על זה תמצאי את עצמך לאט לאט בעולם הגדול ותוכלי לדייק את המוצר שלך בלי לאכול את הלב על הסכום הגדול ששמת.

אבל
וזה אבל משמעותי,
אם את גם רוצה לעבור לליגה של הגדולים. אם גם את רוצה לעשות מהעיסוק שלך עסק. אם את רוצה להפסיק לחלום בגדול ולהתחיל לעבוד בגדול כדאי שתבדקי טוב טוב מה את מקבלת, ואני יכולה להגיד לך שבדברים כאלה, זו לא הוצאה. זו השקעה משתלמת.

קושיה שניה / כמה מילים ותמונה
אם בניתי את המוצר שלי פצצה, לא הגיוני שתהיה לו מכירה מפה לאוזן?
זה לא דבר שמפרסמים.../זה לא מוכר.../כולם מסתבכים עם הפרסום שלו...

יש משפט גאוני שאומר "לעשות עסקים בלי פרסום זה כמו לקרוץ לחבר בחושך. אתה יודע מה אתה עושה, אבל אף אחד אחר לא יודע..."

ולמה זה גאוני?
אנשים משקיעים הון על פיתוח מוצר (קרי: אוכל משובח / בגדים בסטייל / עגלות עדכניות / הדפסה איכותית וכו') הם באמת רוצים לתת שירות מושלם, דואגים לעובדים והכל.

ואז מגיעים לפרסום.

ופתאום מתחילות הקומבינות.

"מה יש לך לכי לקנבה, יש שם מלא תבניות מוכנות"
"קחי מספר של בת דודה שלי התחילו ללמוד השבוע אילוסטרייטור"
"זה המחיר בשביל תמונה וכמה מילים? 😱" (סיפורים אמיתיים)

טוב אז אנשים, תקשיבו
פרסום זה אומנות. פרסום זה מקצוע שיש ללמוד, להתנסות ולדעת. לא עושים שם דברים מהבטן. לא מחליטים החלטות כי זה יפה או לא יפה.
יש עולם שלם של פרמטרים מאחורה.
זה כמו לבוא לפאנית ולהגיד לה, "זה המחיר בשביל כמה שערות?"

אם לא תציגו את המוצר בצורה נכונה, אם לא תגיעו לאנשים בפרסום המתאים להם (כל קהל יעד יצרוך שיווק שונה) הפוטנציאל האמיתי של המוצר שלכם לא ימומש... וחבל.

קושיה שלישית / שיווק זה לא פרסום?
משהו פה התבלבל לי. מודעה בעיתון, זה לא שיווק?

שיווק - הוא מכלול של פעולות למכירת מוצר.
כל מודעה בעיתון - היא חלק ממערך שיווקי. היא לא כל השיווק בעצמו. כדי שאני אצליח להביא מספיק לקוחות, ולהגיע למודע שלהם, ולא לשחות כל הזמן בתת מודע, אני צריכה לעשות מס' פעולות מכיוונים שונים.

אנחנו, כבני אדם, חווים מעל 4,000 גירויים חזותיים ביום (דברים שאנחנו רואים) תכלס, אנחנו זוכרים אולי 10. איזה 10? העשר המשמעותיים, פנים מוכרות, דברים בעלי גירוי חזותי חזק וכו'.

בעולם כזה לא מגיעים ללקוח ברבע עמוד בעיתון פעם בשנה. מה לעשות.
צריך להגיע ממספר כיוונים. כמו כתבה/רדיו/מייל וכו'... במקביל.

כדי להתאים את המכלול, צריך לבנות מערך שיווקי, וככה כל חלק מהמערך מסייע לשאר החלקים להיות אפקטיביים.

קושיה רביעית / שיווק זה לא פרסום?
טוב עדן, אחד הפתרונות הכי שיווקיים היום זה רשימות תפוצה ותוכן... לא נמאס לאנשים כבר לקרוא את זה?

מממ...לא!
עובדה שאת קוראת את זה עכשיו!
אנשים מחפשים תוכן איכותי, קולע ומותאם להם אישית. גם לי עשו הרבה פעמים הסר, בפעמים הראשונות הייתי ממש נעלבת 😖 ומחליטה שזהו, אני הולכת להיות מזכירה!

אבל ככל שנוספים אנשים חדשים, וכן, גם יורדים את מבינה שלהפך. ככל שהקהילה שלך יותר ממוקדת ורוצה לשמוע את מה שיש לך לומר את לא משלמת סתם מנוי על כמות בלתי הגיונית של אנשים שרובם לא קוראים את המייל...

אז תשקיעו בתוכן טוב, כל עסק היום חייב קהילה.
אנשים מחפשים לקנות מאנשים.

ואי אפשר לסיים את התשובה הזאת בלי משפט של החכם:
"תוכן יוצר מערכות יחסים. מערכות יחסים בונות אמון. אמון מניע רווחים."

פסח כשר ושמח!

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כג

אמִזְמוֹר לְדָוִד יי רֹעִי לֹא אֶחְסָר:בבִּנְאוֹת דֶּשֶׁא יַרְבִּיצֵנִי עַל מֵי מְנֻחוֹת יְנַהֲלֵנִי:גנַפְשִׁי יְשׁוֹבֵב יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי צֶדֶק לְמַעַן שְׁמוֹ:דגַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת לֹא אִירָא רָע כִּי אַתָּה עִמָּדִי שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי:התַּעֲרֹךְ לְפָנַי שֻׁלְחָן נֶגֶד צֹרְרָי דִּשַּׁנְתָּ בַשֶּׁמֶן רֹאשִׁי כּוֹסִי רְוָיָה:ואַךְ טוֹב וָחֶסֶד יִרְדְּפוּנִי כָּל יְמֵי חַיָּי וְשַׁבְתִּי בְּבֵית יי לְאֹרֶךְ יָמִים:
נקרא  8  פעמים
למעלה