בס"ד.
ישנם כמה עקרונות וכלים שחוזרים על עצמם ועוזרים לרבים. חשוב לזכור שכל אדם הוא עולם ומלואו, והמסע של כל אחד הוא ייחודי. מה שעובד לאחד לא בהכרח יעבוד לאחר, אבל אלו הכיוונים המרכזיים:
בשלב הראשון, המטרה היא לא "להחלים" אלא פשוט לשרוד את היום, את השעה, את הדקה. הנה מה שעוזר בשלב הזה:
לתת לגיטימציה מלאה לכאב: הדבר החשוב ביותר הוא להפסיק להילחם ברגשות. להבין שזה בסדר גמור להרגיש שבור, עצוב, כועס, מבולבל. הניסיון "להיות חזק" או "להתגבר על זה מהר" רק מחמיר את המצב. השלב הראשון הוא פשוט להכיר בכך שקרה משהו נורא, וזה כואב. מאוד.
מעגל תמיכה מצומצם ובטוח: למצוא אדם אחד או שניים שאפשר פשוט להיות לידם בשתיקה, לבכות לידם בלי שישפטו, לדבר איתם בלי שינסו "לתקן" את המצב. חבר קרוב, בן משפחה, איש מקצוע. מישהו שמסוגל להכיל את הכאב ולא להיבהל ממנו.
התמקדות ב"כאן ועכשיו": המחשבות על העתיד ("איך אני אחיה ככה?") או על העבר ("למה זה קרה לי?") משתקות. להתמקד במשימות קטנות מאוד: לקום מהמיטה, לצחצח שיניים, לשתות כוס מים, לצאת להליכה של 5 דקות. להחזיר תחושת שליטה מינימלית על הדברים הכי בסיסיים.
טיפול מקצועי: טיפול מקצועי הוא לא פריבילגיה, אלא כלי חיוני והכרחי. מטפל טוב מספק מרחב בטוח לעבד את מה שקרה, נותן כלים להתמודדות עם הצפות רגשיות, ועוזר להבין את התהליך שהנפש עוברת.
זהו תהליך ארוך, הדרגתי ולא ליניארי. יהיו ימים טובים וימים של נסיגה.
יצירת נרטיב חדש: הפגיעה יוצרת סיפור שבו האדם הוא "קורבן" או "שבור". בנייה מחדש כוללת יצירת סיפור חדש, שבו הפגיעה היא פרק כואב ומשמעותי, אבל היא לא כל הסיפור. הסיפור החדש הוא על אדם ששרד, שלמד, שצמח, שמצא כוחות שלא ידע שקיימים בו. תהליך זה קורה לרוב בטיפול, וגם דרך כתיבה אישית.
גילוי מחדש של הזהות: פגיעה קשה יכולה למחוק את מי שהיינו לפניה. השיקום כרוך בשאלה "מי אני עכשיו?". זה הזמן לגלות מחדש תחביבים ישנים או למצוא חדשים, להתחבר מחדש לערכים שהיו חשובים, ולבנות זהות שאינה מוגדרת רק על ידי הטראומה.
הצבת מטרות קטנות והשגתן: הצלחות קטנות בונות מחדש את תחושת המסוגלות. זה יכול להיות כל דבר: לחזור לעבודה במשרה חלקית, להצליח לסיים ספר, לבשל ארוחה, לצאת לקפה עם חבר. כל "וי" קטן הוא אבן בניין בביטחון העצמי שנהרס.
מציאת משמעות: ניתן להשתמש בניסיון הכואב שלכם כדי לעזור לאחרים, כדי להעלות מודעות, או פשוט כדי להיות אנשים רגישים ואמפתיים יותר. היכולת למצוא משמעות בסבל היא המפתח לחוסן נפשי.
אי אפשר למחוק רגשות קשים, אבל אפשר ללמוד לחיות איתם ולנהל אותם.
לתת להם שם ולאפשר להם להיות: במקום להגיד "אני מרגיש רע", לנסות לדייק: "אני מרגיש זעם", "אני מרגיש השפלה", "אני מרגיש ייאוש". לתת לרגש שם, ולהסכים להרגיש אותו בגוף לכמה דקות, בלי לשפוט אותו. באופן פרדוקסלי, כשאנחנו מפסיקים להילחם ברגש, העוצמה שלו פוחתת.
למצוא ערוצי ביטוי בריאים: הרגשות האלה הם אנרגיה שחייבת לצאת. במקום שתצא בהתפרצויות, הרס עצמי או פגיעה באחרים, מוצאים לה נתיבים חיוביים:
פורקן פיזי: ספורט אינטנסיבי, ריצה, אגרוף, ריקוד, צעקה במקום מבודד.
ביטוי יצירתי: כתיבת יומן (כלי עוצמתי ביותר!), ציור, נגינה, פיסול. לא צריך להיות אמן, המטרה היא פשוט להוציא את מה שבפנים החוצה.
ביטוי מילולי: לדבר על הרגשות במרחב בטוח (טיפול, קבוצת תמיכה).
טכניקות קרקוע וויסות: כשהרגש מציף ומאיים להטביע, חשוב שיהיו כלים מעשיים לחזור לכאן ועכשיו. למשל, לשטוף פנים במים קרים, להחזיק קוביית קרח, לנקוב בשמות של 5 דברים שרואים בחדר, להתמקד בנשימה איטית.
לסיכום, המסר המרכזי שחוזר על עצמו הוא:
ההחלמה אינה חזרה למי שהיית לפני הפגיעה, כי האדם הזה כבר לא קיים. ההחלמה היא בנייה של אדם חדש, חזק יותר, חכם יותר ורגיש יותר, שנושא את הצלקות שלו לא כאות קלון, אלא כעדות למסע שעבר ולקרבות שניצח.
זהו תהליך ארוך וכואב, אבל הוא אפשרי.
לבקש עזרה בדרך זו לא חולשה, זו הגבורה הכי גדולה שיש.
ובעיקר, להתפלל עוד ועוד לה' שיתן לכם כוחות להתמודד עם הפגיעה!!!
זה עוזר יותר מכל דבר אחר.

Reactions: chaim המלך, טובבבבבבב, צפונבון ועוד 4 משתמשים7 //