חידות תורניות אשכול חידות תורניות

  • הוסף לסימניות
  • #1
אני כבר שנים מכור לחידות ושאלות.
פותר כאלה, כותב כאלה, קורא כאלה. אפשר למצוא כמה שלי באשכול הזה.

ראיתי פה באתר המון אשכולות של חידות. המון. אבל משום מה, להפתעתי, כמעט ולא מצאתי (מלבד אשכול אחד מפוזר ומבולגן) חידות ושאלות תורניות מעניינות ומסודרות, שזה חבל.

זה חבל כי זה מחדד שיניהם של ישיבישערס, זה חבל כי זה מענג מוחם של אברכים עמלים, זה חבל כי זה מתבל את הלימוד וזה חבל כי זה תורה, אחרי הכל. וזה חשוב לנו הרבה יותר מאזורי תפוצה של ארנב הקטפוליבמבה האימתני או לנסות לנחש מילה רנדומלית.

קיצור אמרתי לעצמי בוא נרים את הכפפה, ונפתח אשכול חביב ומסודר של חידות ושאלות תורניות.

אפשר שאלות הלכתיות מסקרנות, שאלות עניין יהודי, שאלות בפשוטו של מקרא וכו׳ וכו׳.

רק כמה כללים חשובים:
לחדי החידות: בבקשה - רק שאלות שיש לכם תשובה מוכנה עליהן. לא פתחנו שו״ת סמס, אלא אשכול נחמד של חידות בעלות תשובה.

ולעוני התשובות: בבקשה לא להשתמש במאגרי מידע מקוונים למיניהם. קצת אידישע קאָפּ, חבר׳ה.

נא לא להספים ולכתוב הודעות של שווא והבל. רק שאלות, תשובות וניסיונות לתשובה, למען הסדר ושמירה על אשכול קריא ונוח.

אני אשתדל להעלות פה שאלות מדי פעם, מי שירצה יוכל להשתדל לפתור וגם להעלות שאלות משל עצמו.

בעזרת השם נעשה ונצליח


שאלה מס׳ 1 | התחום: עניין יהודי

למה רבי טרפון קידש 300 נשים?
אם יהיה קושי בפיתרון, נוסיף גם רמז בעז״ה.
 
נראה לי שזה משנה, כי אם לא היה באמת רבו, הרי על זה אין את הספק של הגמרא בכלל. והבן - שעלה לגדולה - נידון כמי שגדול מאביו בחכמה, אך לא כ'רבו' ממש. וזה ממש דומה למקרה של רבינו יחיאל שאמר עליו אביו שהוא גדול ממנו בחכמה.
בכל אופן הדיון כאן משתרע.. ויתכן שאתה צודק אבל לענין החידה אודה לי מיהת כי יש מקום חידוד, כי למרות שקשה לדעת מה הלך שם, כיון שהנתונים שבידינו דלים (נראה לי שאין יותר ממה שהבאתי למעלה), וגם יתכן שהחילוק שלך נכון, בכל זאת בסופו של דבר יש לפנינו הנגדה: הרב לא רצה לפגוש את אביו, והתלמיד נפגש עם אביו.
מה השאלה, זו הייתה חידה חדה ביותר, וזה שלא פתרתי זה ממש לא בגלל הדיון בינינו.
תביא עוד הרבה כאלו !!
 
חידה לפרשה הבעל"ט:
(מילה אחת)

ראשו:
תחילתו של האדם,
בסופו של כל אדם.
סופו:
בצירוף סך אותיותיו,
היפך סופו של האדם.
מתחילתו ועד סופו:
מ-תחילה, ועד סוף, במילואה.
זה נראה כמו: מראשותיו.

תחילתו של האדם = ראש.
והיכן נמצאת התחלה זו?
בסופו של כל אדם = בתוך (כלומר: אחרי) האות מ' שהיא סוף המילה 'אדם'. (אודה ולא אבוש כי המילה 'כל' האמורה כאן, לא השכלתיה).

מתחילתו ועד סופו: מ-תחילה = מראש.
ועד סוף במילואה = עד סוף האותיות - אות תי"ו מלאה.

נשאר הקטע האמצעי, שהפתרון לא ברור כל כך:
בצירוף סך אותיותיו, היפך סופו של האדם.
ובכן, סוף האדם למיתה, אותיות מות. והם נמצאים במילה הזאת בצורה מהופכת..
או כלך לדרך זו: סך כל אותיותיו הם: ראשי מותו.
וכבר היה מקום להעפיל אל דברי חז"ל שהיה המלאך כותב 'תיו' על מצחות האנשים, תיו מיתה ותיו חיים, והרי החיים הם היפך המוות, ואם כן די לנו בסוף התיבה שהיא 'תיו' כדי להשלים את החלק החסר.
אמנם נראה שלא לזה כיוון המחדד..
ועדיין המשפט אומר דרשני, חקרני ודע לבבי, כי לא הגעת עד החצי.
ועל כן, לגודל האקרובטיקה הנדרשת, נראה שזה לא הפתרון המדויק של חלק זה בכתב החידה.

אלא שחוץ מהמשפט הזה - הכל נראה בסדר.
וגם לבי אומר לי שזה הפתרון, כי זו המילה הבולטת בפרשה, וראוי לה להיות מקפצת לעיני המחדדים לאמר: 'חודו נא בי חידתכם'.
על כן כתבתי רוב הפתרון כאן, ואשאל עזר מהיושב במרום ומהניקים השונים, שיפתרו את הענין האמצעי שהוא הסופי, ויבוא הסוף למבוכת חידה זו.
 
רצועה הייתי לבני מלכים, = רצועה לבני ישראל בני מלכים,
זה לא זה. אחרי שתבין את הרמז שמצורף, כנראה שזה יובהר.
אך לא כרצועה שנמצאת בין קרניה של פרה, אלא 'רצועה' מסוג אחר..
מצוין !
פרוסה חבלי לרהב, אך אחוז אני בחבלי צבי.
רהב = מצרים. צבי = ישראל. ובכן הרצועה פרוסה לשני המקומות הללו.
מצוין, אבל לא מושלם, אחרי הרמז שמצורף מטה כנראה שזה יובהר !
סולת המדקדק הוא כמובן רד"ק, שכנראה פירש איזה פירוש על זה.
מצוין !

אכתוב רמז למראי מקום שפותר שורה שלימה מהחידה, למרות שזה לא הפתרון.
סוף הפטורה פרשת תולדות......
('ראש' 'מדברים')

מדינה שמפקחת ומזרזת בכוח, אך שלא כסדר.....
 
נערך לאחרונה ב:
אני חוזר קצת אחורה, בנוגע ל:
5. מי מהאימהות חייתה הכי הרבה?
שרה - 127
רבקה - 133
רחל - 36
לאה - 44

יוצא שרבקה.
לכאורה שיטת רש"י לא כך הוא.
כי לרש"י רבקה הייתה 23 שנים יותר מבוגרת מאשר יעקב, כי התחתנה ב3, יצחק חיכה 20 עד שהבין שהיא עקרה
ואז נושעת.
וכשנודע ליעקב על פטירת רבקה זה היה באמצע הדרך חזרה מלבן,
ואז יעקב היה בערך 99 (63 קיבל ברכות, 14 שם ועבר, 20 בבית לבן, 2 דרך חזור)
יוצר שרבקה אז הייתה בערך 122/123, ואם כך שרה שחייתה 127, חיה הכי הרבה מהאימהות, ודו"ק !!
 
נערך לאחרונה ב:
"מראשתיו"
ראשו:
(תחילת המילה)
תחילתו של האדם, = מראשתיו
בסופו של כל אדם. = מראשתיו
סופו: (סוף המילה)
בצירוף סך אותיותיו, = מראשותיו +2 האותיות
היפך סופו של האדם. = חי
מתחילתו ועד סופו:
(המילה בשלמותה)
מ-תחילה, = מראשתיו
ועד סוף, במילואה. = האות מראשתיו (במילואה).
 
היות שעדיין לא ענו לשאלה מי נשא את בת בנו? למרות שיש כאן בוגרי ויודעי ספה"ק למכסה עתיק
אני מתחיל לחשוב אולי לא הבנתי על נכון מה כתוב שם, אוסיף רמז על רמז, בכדי לקרב את בירור העניין !

ספר תולדות אדם
 
כן, היה את צפניה בן מעשיה הכהן מתקופת הנביא ירמיהו.
ועוד אחד מצאצאי קורח (דברי הימים א פרק ו).
המעניין הוא שאתה רוצה להסביר שלכן הדגישו 'חוזך', כאילו יש באמת מקום להתבלבל עם מישהו אחר.
ואם זה נכון, אז כשמזכירים את ישעיה הנביא ג"כ צריכים לומר 'נביאך', שהרי היו עוד שלא היו נביאים.
באמת ב'לשון חכמים' של הבא"ח מזכיר 'ישעיה נביאך'. אף שלפי האמת לא נראה לי שהתכוין לשלול מישהו אחר.
 
כן, היה את צפניה בן מעשיה הכהן מתקופת הנביא ירמיהו.
ועוד אחד מצאצאי קורח (דברי הימים א פרק ו).
המעניין הוא שאתה רוצה להסביר שלכן הדגישו 'חוזך', כאילו יש באמת מקום להתבלבל עם מישהו אחר.
ואם זה נכון, אז כשמזכירים את ישעיה הנביא ג"כ צריכים לומר 'נביאך', שהרי היו עוד שלא היו נביאים.
באמת ב'לשון חכמים' של הבא"ח מזכיר 'ישעיה נביאך'. אף שלפי האמת לא נראה לי שהתכוין לשלול מישהו אחר.
אני מתכוון לצפניה אחרת שהייתה בעלת אוב, שזה כעין חוזה אבל מה שהתורה אוסרת, אמה של הרמט........... !!
 
אני מתכוון לצפניה אחרת שהייתה בעלת אוב, שזה כעין חוזה אבל מה שהתורה אוסרת, אמה של הרמט........... !!
אמו של אבנר בן נר הייתה בעלת אוב
ושמה אכן היה צפניה :)

אני אחפש את המקור.
 
אני אחפש את המקור.
כתבתי מהזכרון, אי פעם קראתי על כך

אבל מבדיקה בגוגל מבלי לבדוק לעומק זה מה שקבלתי:
שמה במדרש לפי ילקוט שמעוני לספר שמואל, היה שמה של בעלת האוב צפניה, והיא הייתה אמו של אבנר בן נר (על פי הרב עזריה די פאנו בספרו "גלגולי נשמות", שמה היה צפנית). על פי גרסאות אחרות, היה שם בעלה צפניה, והיא נותרת באלמוניותה. על פי קדמוניות המקרא היה שמה סֵדֶקְלָה בת אָדוֹד המדיני.
 
גם אני בדקתי בבית יוסף בתרפ"ח ולא מצאתי, כנראה נפל טעות במראי מקום !!
גם לא נזכר כלל במקור חסד לר' ראובן מרגליות [על ספר חסידים אות ת"ס] המצורף לעיל לגבי הבית יוסף, אלא רק שולח לעיין בספרו קב בשמים אות כ"ד, ושם נזכר רק על האור החיים הקדוש.
 
גם לא נזכר כלל במקור חסד לר' ראובן מרגליות [על ספר חסידים אות ת"ס] המצורף לעיל לגבי הבית יוסף, אלא רק שולח לעיין בספרו קב בשמים אות כ"ד, ושם נזכר רק על האור החיים הקדוש.
חשבתי על זה שאין להסתמך על מקורות דרך אתרי גוגל
מצד שני, אם זה אתר 'אמין' (יצא לי כבר כמה פעמים להיעזר ולבדוק עניינים רציניים דרך האתר הזה) האם צריך לבדוק אישית בספרים לפני שמעלים כאן?
אם כן, זה מה שנעשה בע''ה.
 

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון



לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.



גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק כד

אלְדָוִד מִזְמוֹר לַיי הָאָרֶץ וּמְלוֹאָהּ תֵּבֵל וְיֹשְׁבֵי בָהּ:בכִּי הוּא עַל יַמִּים יְסָדָהּ וְעַל נְהָרוֹת יְכוֹנְנֶהָ:גמִי יַעֲלֶה בְהַר יי וּמִי יָקוּם בִּמְקוֹם קָדְשׁוֹ:דנְקִי כַפַּיִם וּבַר לֵבָב אֲשֶׁר לֹא נָשָׂא לַשָּׁוְא נַפְשִׁי וְלֹא נִשְׁבַּע לְמִרְמָה:היִשָּׂא בְרָכָה מֵאֵת יי וּצְדָקָה מֵאֱלֹהֵי יִשְׁעוֹ:וזֶה דּוֹר (דרשו) דֹּרְשָׁיו מְבַקְשֵׁי פָנֶיךָ יַעֲקֹב סֶלָה:זשְׂאוּ שְׁעָרִים רָאשֵׁיכֶם וְהִנָּשְׂאוּ פִּתְחֵי עוֹלָם וְיָבוֹא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד:חמִי זֶה מֶלֶךְ הַכָּבוֹד יי עִזּוּז וְגִבּוֹר יי גִּבּוֹר מִלְחָמָה:טשְׂאוּ שְׁעָרִים רָאשֵׁיכֶם וּשְׂאוּ פִּתְחֵי עוֹלָם וְיָבֹא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד:ימִי הוּא זֶה מֶלֶךְ הַכָּבוֹד יי צְבָאוֹת הוּא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד סֶלָה:
נקרא  1  פעמים
למעלה