שיתוף - לביקורת למה להתחתן!

• הוסף לסימניות
בס"ד

קלמן הוא בחור ישיבה מתמיד, ירא ושלם. בעל מוח מבריק, עם תפיסה מהירה וחשיבה חדה, ממשפחה טובה. בפנקסי השדכנים שורבב שמו למעליותא בצירוף ציונים גבוהים ורינונים טובים לרוב, שמו הוצע ונישא בהערצה אצל בעלי בתים חשובים, הכל ציפו לראות מי היא המיועדת המהוללה שתזכה בכזה בחור כהלכה. ואכן כעבור פרק זמן מאוד קצר, הגיע עת דודים - אבחונים ובדיקת הכתב על ידי גרפולוגים, בירורים בירורים שמות עולים ויורדים - עד שהגיעה הבאשערטע המיוחלת.

הפגישות זרמו להם במישרין, מזל טוב הכריזו מכל הצדדים. קלמן היה מאושר. פניו קרנו בזוהר של סיפוק, וניכר בהם מתח בריא של ציפייה לבאות – חתונה וחיים חדשים. שטר התנאים נחתם בחגיגה שמחה של אירוסין, וחיוכים רחבים נמרחו על פני כל המשתתפים והמחותנים.

צלילי השירה נדמו, אורות האולם עומעמו. קלמן חזר לחיק הישיבה, באותו להט של שטייגען עם החברותא, כפי שהיה בתחילה. הווי הישיבה וחדוות הלימוד, שאבו אותו עמוק לתוכם, הוא כתב סוגיות והרצה חבורות, סיים פרקים והקשה בשיעורים. בחדר אוכל התווכח עם חברים בנושאים אקטואליים, הוא המשיך להיות בחור ישיבה רגיל, עליז, נטול כל עול ממשי. חייו המשיכו לזרום במסלול חינני, כשרק בתודעה העמוקה שוכנת הידיעה אודות הטמון באופק - החתונה.

ולא שהוא שכח מעצם היותו חתן ומיועד לנישואין, שהרי המתנות זרמו משני הכיוונים לתפארת כל המחותנים. רק שקלמן העדיף להתעסק בהווה, עניינים יומיומיים, במקום בחלומות על חיים עתידיים. רק בלילה בשקט בין השמיכה לכרית, נתן קצת דרור למחשבות.

♦​

היתה זו שעת חצות של ליל שישי קצת אפלילי, כל הבחורים סיימו לעסוק בענייניהם, זה במשמר של לימוד חמש שעות רצופות, רעהו ישב בהתוועדות מרעים לליבון דברי חסידות. הפלורוסנטים בפנימייה כבו ורובם של הבחורים פרשו לשנת לילה.

בחצר האחורית של הישיבה, טובעים בתוך העשבים הלא גזומים ובצל עצי הסרק חסרי הפרי שצומחים פרא באין יד מטפחת שתנכש אותם, ישבו להם דניאל השפיץ שתמיד מקשה בשיעור כללי, דודי החברהמן ששולט במטבח ואחראי להזמין את האוטובוסים, ומיודענו קלמן החתן.

כל אחד מהם לחוד רוצה קצת מנוחה מטרדותיו האישיות, ושלושתם יחד איוו להפוגה קלה מהמירוץ האינטנסיבי שמאפיין את חיי הישיבה.

הם בילו בפטפוט נעים, נגן הmp3 פיזר ופיזם בווליום חרישי צלילים, דודי הבריח להם קצת טשולנט מהסיר הרותח שבעצם אמור להיות נעול על מסגר ובריח.

שלושתם יוצאי ישיבה קטנה אחת הינם, ומאז לא פסקה ידידותם, על אף שכיום נמצא כל אחד מהם במסלול שונה מידידיו אחרי שפנו לאפיקים התפתחותיים נפרדים ובעצם לא נותר ביניהם הרבה מן המשותף, לכן דיברו רק על דא והא - נושאים כלליים בישיבה ובפוליטיקה - אך הם נהנו מאוד להסב יחדיו לזכר אותם ימים קדומים. רק בחלוף כשעה קלטו שלמען האמת רב המאחד שבינם לעומת הנפרד, שכן גם דניאל ודודי בדומה לקלמן, כבר מאורסים. רוח רעננה של תחושת אחווה ננסכה בהתאספות הבלתי פורמלית שאט אט קיבלה צורה של שיחת מרעים שצועדים באותו הקצב, עולים בסך במעלה אותו שלב בחיים.

• הוסף לסימניות
בס"ד

⇢ ⇢ "נו, אז איך עוברים הימים שבנות ישראל מפרנסות עצמן בתכשיטין", דניאל, כהרגלו היה חייב להוכיח בקיאות מרשימה בלשון הגמרא. "האמת, הזמן בקושי זז כשמצפים למשהו טוב" רטן דודי קלות. כזה הוא דודי - מגלה את שעל ליבו, ולא מסתתר מאחורי מילים גבוהות. קלמן גם כן כהרגלו שתק תחילה, מהסס לרגע אם לשתף את לבטיו עם חבריו, ואז פלט בשקט "אני לא כל כך בטוח למה צריך להתחתן, כאילו שעכשיו חסר לי משהו".

הוא זרע את הספק שאצלו מנקר כבר ימים ארוכים, שיתחבטו בו גם חבריו, שיציק להם גם ויטרוף את שנתם, כך לא תנדד השינה בכל לילה רק ממני, הרהר בעוגמה.

דניאל ודודי נאלמו דום, פיהם הפעור מרוב הפתעה פולט אוויר חם ומהביל באין להם מילים. מבעד לחושך הסמיך – חש קלמן גם מבלי שיוכל לראות זאת – בעיני חבריו שכמו יוצאים מחוריהם וננעצים בו בתדהמה.

דממה המשיכה לשרור, אף אחד לא פצה את פיו. דניאל סובב כפית פלסטיק בתוך צלחת הטשולנט כמו שמסובבים באגודל בעת שמציקה קושיא חזקה, דודי תלש בעצבנות ומולל בידיו את עשבי הפרא שמגיעים לגובה מותניו, וקלמן רק ישב בלא נוע מצפה לתגובה.

לאחר מספר דקות של מבוכה היה זה דניאל שכמו תמיד קפץ להשיב, "אני לא כל כך מבין על מה אתה מדבר" כך, בהתחמקות לא אלגנטית דחה מעליו את המחשבות שבעיניו הם כה זרות, לא מוכן שיידבקו בו ויסדקו לו את התדמית.

"אתה סתם מדבר שטויות" דודי לא אהב את ההתחמקות של דניאל והטיח בו את מה שחשב על דבריו. "קלמן, יש לך אומץ" הוא החמיא לחבירו השני, "עכשיו אחרי שאמרת את מה שאמרת אני יכול להודות שגם אני מרגיש ככה בפנים, מפחד מהעול הנלווה לחתונה, שאני אצטרך לדאוג לפרנסה, אבל אני לא מעיז אפי' לתת לזה ביטוי במחשבתי, אני מנסה לדמיין ולחשוב רק על הדברים הטובים ובטח שלא לדבר על הפחדים".

"מה קשור לפה אומץ" דניאל לא הסכים לזרום עם שני חבריו, "הקב"ה הוא זה שציוונו להפרות ולהרבות את עולמו וחז"ל קבעו שבן שמונה עשרה לחופה, פשוט וקל, לכן אנחנו מתחתנים". למראה פני קלמן ודודי שתקעו בו מבט משל הוא מדריך חתנים דגול שמסביר להם את עניין הנישואין, המשיך במעין שיחת הטפה – "יכול להיות שזה קשה ולא נוח אבל אין מה לעשות זה תפקידנו כאן בעולם".

קלמן נענע בראשו לשלילה, לא מקבל את דברי חברו. "עזוב אתה סתם מדבר מן השפה ולחוץ, אתה צודק שזהו רצונו של הקב"ה אבל זה עדיין לא גורם לי ואני בטוח שגם לכל אלו שכמותי, לרצות להתחתן, אני אולי רוצה לקיים מצווה, גם לא כל כך מפריע מה שדודי אמר על העול והפרנסה, אבל מטרידים אותי הרבה דברים אחרים ואני לא יכול לומר שיש לי הרבה חשק לכך". קלמן אינו מן הטיפוסים המתחמקים, כשדבר מה מעיק לו, אינו מסתפק בתירוצים קלושים או סתם דיבורים גבוהים שהוא אינו מבין.

דודי התעייף מהוויכוח, "שיהיה לכם לילה טוב, ושיח פילוסופי נעים" הוא פנה לצאת ממקום מושבם לעבר הפנימייה, "לדעתי" בכל זאת הוא השחיל מילה "לא כל כך משנה הסיבה והכוונה בחתונה, עובדה שזה מה שכולם עושים ורובם נראים די מרוצים, אז כנראה שזה הדבר הנכון לעשות". אופייני כל כך חשבו חבריו של דודי על דבריו האחרונים הוא אוהב את החיים פשוטים ולא מסובכים, הוא נופף להם לשלום, והלך לישון נטול דאגות.

• הוסף לסימניות
בס"ד

⇢ ⇢ השמועה התפזרה חיש בבית המדרש. היה זה מנדי כל יודע שחמק פנימה באמצע הסדר מתחת לאפו של המק"ק הטרחן, אוחז כוס קפה ענקית בידו האחת, לוקח אוצר מפרשים בידו הפנויה ולוחש באגביות לאיציק שיושב בספסל הפינתי. מוישי החברותא העביר בראשי פרקים לצמד שיושבים מולו באלכסון, נתי השמן רץ להעביר את המידע לארבעה זוגות של חברותא במרוכז. חברך חברא אית ליה, גם מנדי השתקן כבר הספיק לקלוט, ועד ליהודה מאיר השקדן שתמיד ספון במקומו שממול לארון קודש התגלגלה השמועה.

"אז מה זה אומר על הראש ישיבה, הוא יפסיק להגיע?" הרוחות להטו, כל אחד שמע רק חצאי דברים. מנדי הופיע עם כוס קפה חדשה ועוד יותר גדולה, מפיק כל מה שאפשר מההילה שנוצרה. "היא נפלה ושברה כמה איברים" רק התחיל וכולם התנפלו עליו בצעקות "מה זאת אומרת, בשביל שבר הראש ישיבה צריך להישאר איתה". מנדי הבליע חיוך, זה כל כך בשבילו שכולם מתקהלים סביבו לשמוע מה יש באמתחתו. "היא נפלה בצורה ממש לא טובה וקיבלה גם זעזוע מוח לא קל, היא תצטרך תקופת שיקום ארוכה".

הבחורים התפזרו לקבוצות קבוצות ודנו בהשלכות האפשריות. היה להם הרבה שאלות, איך הולכים מכאן, מי ימלא את מקומו, לשיעור כללי הוא כן יבוא?!

אבל רק אחד ידע בדיוק מה עליו לעשות. "תגיד מנדי" מנדי ישב ונשנש דוריטוס חריף אש, מחלה את פני השואלים הרבים הבאים להשלים פרטים חסרים, "הראש ישיבה באמת יישאר בביתו?" "כן" "אז מי ילמד איתו" מנדי הופתע זה כבר היה הצד הפחות חזק שלו "וואו את זה אני כבר לא יודע דניאל, אני בטוח שאחד מהשפיצים של הישיבה".

"כן הראש ישיבה, מדבר דניאל פרלמן משיעור ג', רציתי להגיד שהצטערנו מאוד לשמוע על הרבנית ועל כך שהראש ישיבה ייאלץ להיעדר. רציתי להציע שאני מוכן לבוא לעזור לראש ישיבה להכין שיעורים, להביא קושיות מהבחורים ולהחזיר להם תירוצים כתובים".

• הוסף לסימניות
בס"ד

⇢ ⇢ יום חתונתו של קלמן התקרב, הוא הרבה בלימוד ספרים מעמיקים וידע לדקלם מאמרים שלמים על גודל הימים והמעמדים הנשגבים, על מחילת העוונות בחופה, ושכל המנהגים מרמזים על זיווג בין הקדוש ברוך הוא לשכינה. הוא חש ולמד וכך גם הסבירו לו כולם שהוא בכיוון הנכון, אך בליבו פנימה עוד לא הרגיש מוכן.

היה נהוג בישיבה מימים ימימה, שלפני החתונה נכנסים לקבל שמועס' מהראש ישיבה. בוגרים סיפרו שמדובר בשיחה מיוחדת, שבה הראש ישיבה מדבר על החיים בצורה עממית ונגישה, היא עלולה אפילו לשנות חיים, התריעו הבוגרים בערגה. קלמן רצה להפיק מהשיחה את המרב. הוא סיכם עם דניאל שהפך לנאמן בית המוליך ומביא במעון ראש הישיבה על שעה נוחה שבה יוכל להגיע. עכשיו נותר לו רק לדאוג להסעה.

"אה דודי איך זה מרגיש להיות הבחור היחידי בישיבה שיש לו רישיון נהיגה" קלמן התיישב במושב שליד הנהג, "כן" דודי הביע את הסכמתו בלחיצה חזקה על הדוושה, הוא פחות התרגש מהעובדה שהוא יחידי, הוא סבור שעדיף שכל עולם הישיבות יתנייד ברכבים פרטיים, אבל לעת עתה שמח על האישור המיוחד שקיבל מההנהלה, ככה זה כשצריכים נהג צמוד לראש ישיבה.

דודי דהר בין הנתיבים "אתה נוהג כבקיא ורגיל" החמיא לו קלמן, "כן אני גומע עם הראש ישיבה הרבה קילומטרים" "אף פעם לא היית כל כך צמוד אליו" קלמן צחקק ומיד התחרט על הסניטה שנפלטה לו, הוא לא התכוון לפגוע בחברו, "אין לך מושג עד כמה" "מה" קלמן הופתע מהתגובה, "אני לא אומר שלמפרע הייתי רוצה לשבת בכל השיעורים, אבל עכשיו כשאני מסיע את הראש ישיבה אני נהנה מכל דקה".

"ממה למשל" קלמן ממש הסתקרן, "בעיקר מהטלפונים שבין לבין" דודי פתח את חלונות הרכב מזרים קצת אוויר הרים. "הרבה אנשים מתקשרים בשעת הנסיעות, הורים לבנות שמחפשים חתנים עם המלצות, רמי"ם ומחנכים שמתייעצים, אבל השיחות שאני הכי אוהב אלו של הבוגרים - בוגרי הישיבה - שצריכים הכוונה, הם מתקשרים כל אחד עם שלל צרותיו או שמחותיו והראש ישיבה מקשיב ומתעניין בפרטים, נותן ברכה, עצה, או רק כתף וירטואלית לנחמה. ומה אני אגיד לך" דודי בדק אם קלמן עדיין זורם איתו ומשראה את העיניים הנעוצות מיד המשיך "החיים הרבה יותר משמעותיים ממה שחשבתי".

קלמן יצא מהאוטו ונפרד מדודי, אך נותר שקוע בהרהוריו האם דודי נהיה רציני?

טרטור הטלפון ניער אותו, 'דניאל' היה רשום על הצג "אתה כבר פה? בא תעלה ראש הישיבה כמעט מוכן" קלמן עלה במדרגות, דניאל קידם את פניו בלבביות. קלמן הסדיר את נשימתו, יישר את מגבעתו וכפתר את החליפה כדבעי, מצפה לראש ישיבה שייכנס. "נו איפה הוא" שאל את דניאל משעברו עשר דקות, "הגיעו תשובות מקופת חולים על צילום ברגל של הרבנית" "ו" קלמן עדיין תהה, "ראש הישיבה נוהג לעבור עם הרבנית על כל מסמך רפואי כדי שתהיה רגועה" הסביר דניאל כמו לתלמיד מתקשה, "מה אתה חושב שבלי השקעה בשלום בית אפשר לעסוק אפי' קצת בתורה, הוא קצת נזף בקלמן "ראש הישיבה תמיד אומר שלהרבות שלום ואחווה בין איש לאישה היא גופא תורה". דניאל סיים להרצות בארשת פנים רצינית, וניגש לפתוח את הדלת. קלמן כלא את עצמו שלא לפרוץ בצחוק מדברי חבירו, מי אם לא דניאל היה זה שסבר אך לפני מספר חודשים שזוגיות זה דבר טפל ולא מטרה בפני עצמה, משהו שלא נאה לעסוק בו, ומה הוא חושב עכשיו.

"נו ר' קלמן איך מתכוננים" ראש הישיבה חייך את חיוכו הכובש, "אתה בחור חכם ונבון, לא אכביר איתך במילים רק אצייד אותך במתנה אחת לחיים. ישנם החושבים שצריך להשקיע הרבה בשלום בית כי כך יהיה להם בית של שלווה, כך יוכלו לגדל ילדים בשמחה, בטוחים שאם יתמסרו לאישה היא תתמסר אליהם בחזרה. אבל זה לא נכון קלמן המופתע בלע בשקיקה כל מילה מי שחושב שצריך להשקיע בבית או באשה במהרה יתעייף וכשייתקל בקשיים יתייאש, צריך לדעת שאתה משקיע בעצמך, מה שטוב לך זה שלום עם האישה מה שה' דורש ממך זה בית של שלווה, תתמסר לאשתך כי זה מה שה' רוצה ממך.

קלמן נותר ללא מילים, חכם עדיף מנביא חשב, בהעיפו מבט אחרון ומעריץ בראש ישיבה לפני שיצא.

סוף (התחלה)

• הוסף לסימניות
סיפור יפה. כתוב טוב.
נוגע בהרבה נקודות שלא קשורות דווקא לעלילה, אבל מעניינות בפני עצמן.
אם ביקשת ביקורת-
השאלה המאד מהותית של קלמן לא קיבלה מענה.
הראש ישיבה נתן לו עיצה לחיים אבל לא תשובה לשאלה: מה יש לי מלהתחתן ומה רע לי ככה.
אני במקומו הייתי נותרת עם מילים
והמבט שלי היה יותר שואל ממעריץ: נו?

• הוסף לסימניות
סיפור יפה. כתוב טוב.
נוגע בהרבה נקודות שלא קשורות דווקא לעלילה, אבל מעניינות בפני עצמן.
אם ביקשת ביקורת-
השאלה המאד מהותית של קלמן לא קיבלה מענה.
הראש ישיבה נתן לו עיצה לחיים אבל לא תשובה לשאלה: מה יש לי מלהתחתן ומה רע לי ככה.
אני במקומו הייתי נותרת עם מילים
והמבט שלי היה יותר שואל ממעריץ: נו?
תודה רבה @אילה רובינפלד.
אשמח לעוד ביקורות.

• הוסף לסימניות
יש בטקסט הזה משהו מאוד זורם ונעים,
כמו משב רוח אביבי של בן הערביים.

קצת חסר פה משהו מעבר לשיחות ולתיאורים הנעימים. לאו דווקא דרמה, אול סתם קונפליקט, משהו. אומרים שסיפור טוב הוא מסע. פה יש הכנות למסע, תפירת ציקלון, כחכוח, לגימת מים, ו... זהו.
(אגב, קילומטרים גומאים, לא גומעים)

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

שלום,
החלטתי להכנס לשוק ההון, מתוך הבנה שזהו אפיק שיכול להניב רווחים גדולים בעזרת ה'.
כמובן שלהכנס לנושא כה רחב וגדול- עם אפס ידע (זה בגדול מה שיש לי...)- לא מומלץ.
אני מחפשת קורס מקיף ואיכותי שלאחריו אני אוכל לעוף קדימה עצמאית.
מחיפוש ברשת, נתקלתי במכללת דניאל דמארי,- שהוא, כך הבנתי מלמד את הנושא בצורה מעמיקה ויסודית.
אני לא אכתוב מחיר מדויק, אבל הם לוקחים בסביבות התשע אלף, ונותנים בתמורה מעטפת מאוד מושקעת, של כמעט 24/7 עם קבוצת ווצאפ צמודה שבה אפשר לשאול הכל ועונים ממש מהר, תיעוד ביומני מסחר- שהם עוברים עליו כל שבוע ומפדבקים אותי, בנוסף יש סקירה שבועית על כל מה שקורה בשוק מדניאל עצמו בה הוא מפרט על כל מה שכנראה הולך לקרות והמהלכים שהוא עצמו הולך לעשות.
וגם- פתיחת חשבון דמו- ולווי צמוד עליו, ורק אחרי שהם רואים שאני יודעת להתנהל איתו מעולה, הם עושים בדיקה ומשחררים אותי לפתיחת חשבון אמיתי.
וגם- הם מדגישים שהליווי שלהם הוא לכל החיים.
שאלתי היא-
שווה?
האם יש קורסים אחרים שנותנים מענה דומה בפחות מחיר?
זה מחיר הגיוני בשוק?

אשמח לכל מידע.
תודה רבה!!!
בין שלל הדיווחים העדכונים והפריצות לשידור, שמות הנטבחים וסיפורי הניצולים, תקיפות בעז"ה וחיסול המחבלים, החדשות הטובות והפחות, המתח והחרדות, האזעקות והמרחב המוגן, הטלפון והמרחב הקולי.

חשוב שיהיה גם מקום אחר, אווירה טובה, להתאוורר ולנשום עמוק, להביט על עם ישראל היפה, להתמקד בחדשות הטובות, פוסטים שמעלים חיוך, סרטונים ותמונות עם הומור בריא, שיעזרו לנו לעבור את התקופה. יהיה טוב!

כמה כללים בסיסיים:
  • אין להעלות תכנים כפולים.
  • ללא ציטוטים ושרשורים. לזה יש נספח.
  • הודעות מאולצות או תת רמה - מיותרות, אין טעם להעלותם.
  • אין לדון כלל! בדברים שיעלו פה.
  • יש להעלות רק דברים שמתאים לרוח אתר חרדי.
  • ללא תמונות נשים.
  • ללא בקשות "אפשר בזיפ"! (תוכלו לפנק את המנוטפרים בלי שיבקשו).
  • ללא מחזור קרשים ישנים, בדיחות מלפני שנה או עשור מיותרות.

עריכה:
כפי ששמתם לב, האשכול השתנה מעט, מעלה רמה ומחליף פורמט.
כל הדירוגים התאפסו. מהיום, אתם מחליטים מה מתאים ומה בדיחת קרש מאולצת ומיותרת.

אשכול זה מיועד לבדיחות ותכנים הרצים ברשת וקשורים למלחמה בלבד.
יש לכם בדיחה טובה? מעולה! תכתבו אותה פה.
מישהו העלה בדיחה, ויש לכם מה לומר עליה, כתבו בנספח. אין לפתוח פה ציטוטים ושרשורים.

צופים יקרים, שימו לב! אתם מצבעים ומשפיעים איזו הודעה מתאימה, ואיזו מאולצת או תת רמה.
ההצבעה אנונימית, וכל אחד יכול להשפיע. הודעה שתקבל דירוג שלילי, תוסר מהאשכול.

כמובן, הודעה כפולה, או כזאת הנוגדת את כללי האשכול, תקבל אף היא את הדירוג השלילי שלכם,
וכך תעזרו לנו לשמור עליו נקי עם רמה גבוהה.

אשכולות דומים

אני במהלך של כתיבת חוברת המיועדת לבחורים צעירים שלא מוצאים את עצמם כל כך בין כותלי הישיבה. המטרה: להעביר את הבחור תהליך שבו יגלה הבחור שגם לו יש כוחות וכשרונות, גם אם הוא לא אובחן רשמית כעילוי. ואני מזמין אותך בחור יקר לגלות את "העילוי שבך"

אני משתף כאן את סיפור הפתיח של הפרק הראשון, אשמח לקבל תגובות הערות והארות.

אני שמוליק בחור ישיבה כמוך, מאז שאני מכיר את עצמי הייתי אוהב לעשות הרבה דברים, אבל ללמוד זה לא אחד מהם עברתי את המסלול הלימודים הרגיל עד שהגעתי אל הישיבה

אז חלה תפנית בחיי, הורי רצו שאכנס לישיבה מצוינת כמו כל שאר אחי, ישיבה כזו שמתקבלים מתוך עשרות או אפילו מאות נבחנים רק בחורים בודדים והתחננו אלי שהעשה מאמצים לעבור את המבחנים וכן הם יעשו מאמצים רבים מצדם.

בגלל הקשרים הטובים של אבי עם הנהלת הישיבה, הוא הצליח לשלב אותי בישיבה יוקרתית ל"צעירים מצוינים", למרות שלא ידעתי מה מקומי שם. עם הזמן גיליתי שיש עוד בחורים כמוני, שלא מתחברים ללימוד, ונמצאים בישיבה מסיבות שונות ומשונות. וכך יצרנו חבורה של בחורים שנמצאים בישיבה מסיבות שונות אבל אין להם כל שייכות לעולם הלימוד.

באחד הימים, כשהגשתי את המבחן השבועי למגיד שיעור כרגיל, שהשאלה היחידה שעניתי עלה היא שם התלמיד. הוא הסתכל עליי בחיוך ואמר: "היום בארבע תיגש לחדרו של ראש הישיבה." הבנתי מיד - המחליף רוצה "לנקות" את הישיבה מבחורים כמוני. החיוך של המגיד שיעור רק חיזק את התחושה הזו.

בשעה ארבע הגעתי לחדרו של ראש הישיבה, מלא חששות לגבי העתיד ומה אספר להוריי. רגע האמת הגיע, והייתי בטוח שאמצא את עצמי מחוץ לישיבה ואצטרך לחפש ישיבה חדשה. כשנכנסתי, הופתעתי לראות את חבריי יושבים שם, מה שהקל עלי מעט.

המתח היה כבד, וכל אחד שקע במחשבותיו. לאחר עיכוב קל, ראש הישיבה נכנס, קמנו לכבודו, והוא התיישב. כולנו המתנו בדריכות לשמוע את דבריו.

"אספתי אתכם פה כדי לומר לכם משהוא חשוב מאוד", פתח ראש הישיבה את דבריו, הישיבה שלנו כמו שאתם יודעים, כשמה כן היא ישיבה לצעירים מצטיינים, והיא מיועדת רק לבחורים העונים על ההגדרה הזו. ולא סתם בחרתי אתכם מתוך מאות הבחורים בישיבה וכינסתי אתכם פה. אבקש מכם להיות קשובים היטב אלי מספר דקות.

ראש הישיבה חילק לכולנו דפים ועטים, חשבתי לעצמי כנראה זה מבחן חוזר הראש ישיבה רוצה בכל זאת לתת לנו עוד הזדמנות, אבל כשהפכתי את דף המבחן ראיתי דף חלק שהכותרת שלו הייתה, "אני לא יכול"

הראש ישיבה ביקש מאתנו שכל אחד יכתוב בצורה ברורה ומפורטת את כל הדברים שהוא לא יכול לעשות, כל הדברים שהוא לא יוצלח בהם, אל תחסכו במילים ובדיו, פשוט תכתבו הכל ביקש ראש הישיבה.

ראש הישיבה יצא מהחדר והבטיח שיחזור בעוד כמה דקות, ברגעים אלה הרגשתי שכאן פתאום נפתח לי הלב, וכתבתי את כל האני לא יכול שלי, "אני לא יכול לשבת בשיעור בשקט וללמוד" "אני לא יכול להבין את החומר היטב הוא קשה מידי עבורי" ועוד כהנה וכהנה עד שהדף התמלא. כך גם חברי כולם היו מרוכזים היטב במשימה ומלאו את הדף במרץ.

כעבור כעשרים דקות חזר הראש ישיבה ואמר לנו, "אני מאוד מצטער, אבל אני צריך ללכת להלוויה לא רחוק מכאן, ואני רוצה שתבואו איתי, תקפלו את הדפים שכתבתם ותשמרו אותם אצלכם בכיס, תתארגנו מהר אני מחכה לכם בשער היציאה"

רגע לפני שיצאנו להלוויה, ראש הישיבה ביקש משתי בחורים ללכת ולהביא עיטי חפירה ושתי שקי חול, באותו רגע נבהלתי, וכך החלו התלחשויות בין הבחורים, האם אנחנו הולכים לעבוד כאנשי חברה קדישא, האם אנחנו הולכים לקבור את המת?, הסקנו שכנראה מדובר במת מצוה יהודי ערירי שהראש ישיבה מכיר, ושאין מי שיקבור אותו חוץ מאתנו.

הגענו אל בית הקברות שהיה במרחק של כעשרים דקות הליכה מהישיבה, המשכנו ללכת בין המצבות עד שהגענו למקום שומם. ראש הישיבה אמר "הגענו למקום תניחו את שקי החול בצד ותתחילו לחפור את הקבר" לבנתיים הוא הוציא מכיסו גארטל וחגר אותו על מותניו, הרגשות שלי היו מעורבים באותה עת, מצד אחד הרגשתי תחושה של שליחות - לקבור מת מצוה, ומצד שני הייתי עצוב ומפוחד - בכל זאת לא התעסקתי אף פעם עם מתים...

"זהו מספיק, הבור מספיק עמוק" אמר ראש הישיבה, עמדנו כולנו נרגשים מסביב הקבר שזה עתה חפרנו, ואז החל ראש הישיבה בדברי הספד, "הוא ליוה אותנו שנים רבות, בימים ובלילות, הוא היה ממש חלק מאתנו בשר מבשרינו, והיום זה יומו האחרון" "אנחנו נפרדים ממך ברגעים אלו ומשאירים אותך כאן בקבר מעתה ועד עולם" כולנו התחלנו לבכות במקהלה, עין לא נותרה יבשה באותם רגעים, כולנו היינו נרגשים מדברי ההספד שהשמיע ראש הישיבה, עד שלא שמנו לב שבכלל אין שום מת בסביבה...

"זה רגע האמת" אמר ראש הישיבה, הוציאו את הדפים שכתבתם זה עתה מהכיס והשליכו אותם אל תוך הקבר, כולנו עשינו זאת כל אחד מאתנו השליך את דף האני לא יכול האישי שלו לקבר. ראש הישיבה המשיך את דברי ההספד שלו והבכיות שלנו התעצמו יותר ויותר, הרגשתי כאילו באמת אני נפרד מכל הקשיים שלי ומקבל חיים חדשים, אני פשוט אדם חדש. סגרנו את הגולל על "המת" תוך כדי שאנו ממשיכים ובוכים מעומק הלב ספק אם הבכי היה מהפרידה מהעבר, או מזה שאנו עומדים להתחיל חיים חדשים.

אמרו חז"ל גזירה על המת שמשתכח מן הלב, אמר ראש הישיבה, וכך גם "המת" הזה לא קיים אצלכם יותר, במקומו נכיר ונשתמש באחיו "האני יכול", מהיום כל אחד מכם יכול לעשות הכל, ואני מאמין אישית בכוח וביכולות של כל אחד ואחד מכם.

אנו עדיין עומדים ליד הקבר הטרי, ותוך כדי שראש הישיבה מוציא מתיקו כמה חוברות ומחלק לנו, הוא עומד ומכריז לנו, כל אחד מאתנו קיבל אוצר יקר, ארמון ענק המלא בכל טוב, בארמון הזה יש הכל, יש בו את כישרונות נדירים, יש בו הצלחות, כל מה שתצטרכו לעשות כדי להיכנס אל תוך הארמון, זה להשיג את המפתח, לפתוח את הדלת ופשוט להיכנס לתוך הארמון. אתם בטח שואלים את עצמכם אז איך משיגים את המפתח?

אחד המפתחות אל שערי הארמון הזה הוא בידכם, ברגעים אלו ממש אתם אוחזים בו, דעו לכם החוברת שבידכם, נכתבה בהשקעה רבה ומרכזת בתוכה חומר רב וכלים מעשיים, שאם תשתמשו בהם תוכלו לגלות את העילוי שנמצא בכל אחד מכם. סיכם ראש הישיבה את דבריו.

באותם רגעים הרגשתי הרגשה עילאית כאילו עולם חדש נפתח בפניי, קשה לתאר את ההרגשה הזו במילים, ומאותו הזמן באמת התחלתי לעמול ולהשקיע ביישום הכלים הנפלאים שלמדתי בחוברת הזו, וכעבור זמן לא רב באמת התגשמה נבואתו של ראש הישיבה, ונחשבתי לאחד מהעילויים הגדולים בישיבה.

הייתי מחלק את החיים שלי לשני חלקים, יש את החיים עד אותו היום שנחשפתי אל החוברת הזו, ויש את החיים שאחרי שנחשפתי לחוברת. החוברת הזו פשוט שינתה לי את החיים, כמובן הצלחתי נזקפת גם לזכותו של ראש הישיבה המסור והמיוחד, שלא אשכח אותו עוד שנים רבות.

וזהו. זה היה הצעד הראשון שלי - להשאיר מאחור את כל מה שמונע ממני להצליח

Q רגע של מחשבה R
עכשיו, רגע לפני שנתקדם, צריך להבין משהו חשוב: המחשבות שלנו, איך אנחנו תופסים את עצמנו, הם כל מה שחשוב. איך אנחנו רואים את הלימודים, את הסוגיות, את הכישלונות – זה מה שיקבע אם נצליח או לא. זה לא מספיק לעבוד קשה ולהתאמץ – אם בראש אתה לא מאמין שאתה יכול להצליח, כל העבודה המצוינת שלך לא תעזור.

השיעור הזה בא ללמד אותך משהו מאוד פשוט: היכולת לשנות את המחשבות שלך. כשאתה מאמין שאתה לא יכול ללמוד, כשאתה תמיד חושב שאתה לא מצליח - אתה עושה את עצמך כישלון, ואז זה באמת קורה. אבל אם תדע לשנות את הדפוסים האלה, תוכל להתמודד עם הכל. כל כישלון יהפוך להזדמנות.

הכל מתחיל בתהליך שיכול להיות שונה בשביל כל אחד, אבל בסופו של דבר – כולם יכולים להצליח אם הם רק יידעו איך לשנות את המחשבה.
"לפחות אנחנו יודעים שאלינו כל גזירת הגיוס הזו לא תגיע. אנחנו כאן בתוך ה'תיבת נח' שלנו, הישיבה!" אמר/ דרש דודי, בחור שקדן ומגיד מישרים בוסרי למדי, ליענקי חברו המסור לשמיעת דרשותיו שהפכו תדירות מיום ליום...

"אי אפשר לדעת..." פלט יענקי לדודי הנחרד.

"חס ושול'עם! איך אתה מדבר?" אמר דודי ברעד לא מדומה.

"על המשפט 'אל יאמין אדם בעצמו עד יום...'"

"מותו. ודאי ששמעתי! אבל זה לא אומר שאנחנו צריכים לחשוב על כזה דבר! בישיבה שלנו אין בחורים שיתגייסו, אני אומר לך!" הרעד של דודי הפך מפחד לתקיף עד כועס... "טוב, אני הולך לראשיב'ע, להביא לו לראות את טיוטות דרשות המוסר שכתבתי..." אמר ועזב את יענקי לכיוון חדרו של ראש הישיבה.

הוא צעד במרץ, לקצב מחשבותיו שנעו בתזזיתיות יתר לאור השיחה האמוציונלית שהייתה לו...

הוא הגיע לדלת חדרו של ראש הישיבה. קולו נשמע מבפנים, מדבר בטלפון.

הוא עצר בעצמו מלדפוק, קצת כדי לא להפריע לשיחה, יותר מסקרנות לשמיעתה.

"כן, אני שומע מוישה, זה ברור, המצב ממש לא טוב! כמה שזה כואב, אני אשלח אליהם כמה בחורים מהישיבה.

מפחיד אותי לחשוב שאני שולח ככה בחורים מידיעה לגיוס הזה.

ברור שלא הייתי רוצה להגיע לזה... אבל אין מה לעשות, אנחנו לא נעמוד בסנקציות!"

דודי בלע את רוקו באימה.

"לא שמעתי, מה אמרת? כמה רוצים לגייס? אהה, רק מהישיבה שלנו, זה לא הרבה מדי? טוב, אל תדאג אני אשלח את הפחות טובים... נקווה שכל הישיבות יישרו קו שיחד נגיע ליעדים שנקבעו..."

דודי כבר לא היה יכול. הוא פרץ לחדר משתנק מאימה.

"הראשיב'ע! לגייס?! בחורים מהישיבה שלנו??!!"

"אין מה לעשות דודיל'ה... אתה לא יודע באיזה מצב קשה..."

"אבל איך? מה? זה לא ייתכן!"

"אחרי שיגיעו ליעדים הכל יהיה טוב, ונוכל כולנו לחזור למסלול..."

"אבל הראשיב'ע" פרץ דודי בבכי קורע לב "בחורים מהישיבה שלנו ילכו לצבא ויהיו לחייל..."

"מה?? איך אתה מדבר דודי?? חס ושול'עם! לגייס כסף! במצ'ינג של עולם התורה!"
שיתוף - לביקורת למה אוספים?
אברם, ת' בא?
שלמה שרך את נעליו במרץ וחיכה לחבירו בפתח הישיבה.
שניה כפרה, צעק אברם מעם הדלת הפתוחה.
בינתיים בחן שלמה את תכולת השקית שקיבל זה עתה מהת"תניק, דף עם כתובות שבדלתותיהם לא דופקים, אלו התורמים ה'שמנים' שמחכים ליום הפורים עצמו, פנקס קבלות מתפורר, חבילת טישיו ובקבוק קולה קטן.
למה בקבוק קולה במוצאי שבת? לא הצליח שלמה להבין.

יאללה יצאנו? צנח אברם לידו כעבור דקותיים, יצאנו.
הם יצאו אל הרוח שפרעה את שערם ובכל כמה שניות מצאו עצמם מטיבים את הכובע לראשם, לאחר כברת דרך, הם הגיעו אל הרחוב 'שלהם', בחדוות מרץ הם הסתערו על הבניין הראשון שבלע אותם אל תוכו.
עלו עד הקומה למעלה, חיכו 2 דקות להירגע מההתנשפויות, גילו שיש מעלית, הסתפקו בדיעבד האם היו מותרים לעלות בה.

2 דפיקות מהוססות על הדלת הראשונה,
לא פותחים,
אברם הגביר את עוצמת הדפיקות, עברה דקה ושום רחש אינו נשמע והם נשמטו אל הדלת השניה, הדלת נפתחה כבר אחרי דפיקה אחת אך באותו הרגע נפתחה גם הדלת הראשונה.
שלמה ואברם מצאו עצמם מתפצלים ומתגמגמים לבעלי הבית על הת"ת ומעלתו ומעלת הישיבה ורבניה ותלמידיה, אחד קיבל שקל, השני שתיים.

ירדו הם שתיים שתיים את המדרגות לקומה השלישית, המרץ עדיין אחז בהם, דפיקה נמרצת על הדלת, נפתחת, ילדה בת 3 מתולתלת עם עיני דבש ענקיות מביטה בהם, 'מה אתם רוצים?'
אפשר בבקשה את אבא או אמא? שאל שלמה,
אימממאאאאאאאאאא! בחורים רוצים אותך!
האמא נחפזה אל הדלת מוחה שאריות בצק באצבעותיה ועיניה מביטות בשאלה,
אנחנו אוספים כסף לת"ת של ישיבת באר י... לא הספיק שלמה להשלים את המשפט כשהאמא קראה בגיל: 'הוו! ציפי! את רוצה לקיים מצוות צדקה לבחורים הצדיקים??
בטח! זינקה באושר הילדה וחזרה אחרי רגע עם ארנק וורוד מינימאוס ורוקנה אל ידיהם ברעש צרור עשרות אגורות, 'ציפי מחכה כבר המון זמן לקיים את מצוות צדקה לעניים!' אמרה האמא בהתרגשות כשהיא כמעט דומעת, 'תזכו למצוות!' סיימה וסגרה את הדלת.

אברם דפק על הדלת השניה, דלת העץ המתקלפת השמיעה צליל עמום והוא נאלץ להפעיל את שרירי אצבעותיו בשביל שדפיקותיו יפיקו קול, אחרי כמה רגעים נפתחה הדלת בידי אברך צעיר שסלוטייפ נכרך במשקפיו.
מאיזו ישיבה אתם?
אנחנו מישיבת באר יצחק של הרב ת...
כן כן בטח שמעתי על הישיבה, דוד שלי למד שם אולי אתם מכירים אותו, אמר בנשימה אחת,
איך קוראים לו? שאל אברם,
אאההממ נדמה לי שבישיבה כינו אותו ברוכי, ברוכי כהן, אתם מכירים?
אממממ, לא כל כך, השיב אברם, הוא לומד בישיבה עכשיו?
האא, לא, הוא התחתן מזמן, הוא נכנס לישיבה בתשנ"ו, אבל הוא הגיע לפני שנתיים לשיחה של ראש הישיבה, חשבתי אולי תכירו אותו...
למעיישה, מי הרבנים היום בישיבה? מה המצב מבחינת שטייגען? כמה בחורים אתם בישיבה? מי מוסר שיעורים לשיעור ב'? מה עשיתם במלחמה עם איראן? איך אתם מסתדרים עם הגיוס? מה המצב בשישי שבת?
השיבו לו אברם ושלמה מה שהשיבו ומשיצתה שעה, הבחין האברך במעט מקוצר רוחם ואמר: 'בטח אתם צריכים לעבור בעוד בתים ואני חלילה מעכב אתכם, שניה אני אבדוק מה יש לי לתת.
הוא נעלם בחלל הבית האפל וחזר כעבור דקה מוריק לידיהם 4 שקלים וכשפניו זורחות הוא מציין: 'לכל הישיבות אני נותן רק שקל!'...
בפחי נפש ירדו שלמה ואברם אל הקומה השניה.

בדלת הראשונה פתחה להם אשה ששלושה ילדים תחובים בסינרה,
אנחנו אוספים לת"ת של ישיב...
רגע אני לא שומעת! שלוימי! תרד בבקשה מהסינר של אמא! כן, מה רציתם?
אנחנו אוספים לת"ת של ישיבת באר יצחק.
הא, בעלי לא בבית, תחכו עוד שעה הוא חוזר.
שלמה גלגל עיניו ביאוש, טוב תודה, תזכו למצוות.
רגע לא שמעתי, דבורי! תפסיקי לצרוח ותעזבי את הקערה!!! כן, מה אמרתם?
תודה, תזכו למצוות. קיצר שלמה.

בדלת השניה אין קול ואין עונה ואחרי דקתיים הם התיאשו וירדו לקומה הראשונה.
בדלת הראשונה פתח להם אמריקאי חייכן.
שלמה מיד אמר- שבוע טוב אנחנו אוספים לת"ת של ישיבת באר יצחק.
הוו הא! באר יצחק אני לא להכיר. זה ישיבה טוב? יש שם רבנים גדולים? זה ישיבה של רב הירש?
שלמה התבלבל, לא, זו ישיבה בטלזסטון של הרב מנשה אביעזרי.
הוו! זה רב אני לא להכיר! למה אתם אוספים בישיבה?
אנחנו אוספים לת"ת, זה עוזר לחתנים.
הווו! אתם חתנים? מזל טוב! מזל טוב! נחמה תביאי את המשקה! יש פה חתנים!
מיד אשתו תחבה לידו בקבוק וויסקי סינגל מאלט יוקרתי והוא מזג לכוסיות.
שלמה הסמיק, 'אנחנו לא חתנים, אנחנו צעירים רק בשיעור ב', אנחנו אוספים לת"ת שזה ארגון שעוזר לחתנים...'
אכזבה פשטה בפניו של האמריקאי, 'אז אתם לא חתנים? חבל... טוב, רגע אני אביא לכם משהו...'
הוא חיטט בכיסו ושלף שטר של 5 דולר.
'שיהיה לכם ברכה והצלחה ותתחתנו מהר!...
אמן הפטירו שניהם בחיוך ובאו לעבור לדלת הבאה כשהאמריקאי קרא ואמר שהדיירים משם טסו לחו"ל.

שלמה ואברם יצאו מהבניין לאוויר הקריר, שלמה הוציא מהשקית את הרשימה שקיבל מהת"תניק ופער את פיו בתדהמה,
'בניין מס' 1: בקומה ראשונה גר מר דליהוט, אמריקאי, נותן בפורים לכל ישיבה 200 דולר - אין לדפוק לפני פורים!!!'.

בסוף הערב חזרו שלמה ואברם לישיבה כשהם מרוטים ומושפלים, בבית הזה לא פתחו, בבית הזה צעקו שנמאס מהבחורים שדופקים, בבית ההוא פטרו אותם בחצי שקל והם חוזרים לישיבה עם ארבעים ומשהו שקלים...

בכניסה לישיבה פוגש המשגיח את פרצופיהם המושפלים, מה קרה אברם ושלמה? למה חשכו פניכם?
פתח שלמה ותיאר את כל הקורות אותם כשאברם מוסיף את מעשה האמריקאי שתרם 5 דולר במקום ה 200 בפורים.
הביט עליהם המשגיח בחיוך ושאל: אתם יודעים למה יצאתם לאסוף כסף?
ענה שלמה: 'כדי שיהיה לת"ת לעזור לחתנים',
'אולי כי כל הפושט יד נותנים לו?' ניסה אברם.
לא ולא, ענה המשגיח, יש ישיבות שמוציאות את הבחורים בפורים לאסוף כדי שלא ישתעממו ויעשו שטויות, אבל אנחנו מקיימים את הוראת המשגיח רבי שלמה וולבה זצוק"ל שאמר שהסיבה שבגינה בני הישיבות יוצאים לאסוף כסף היא כדי שיעברו על הפתחים וירגישו בעצמם איך מרגיש החתן הנזקק שאין לו מספיק כסף לחתונה.
לא משנה הסכום שהצלחתם לאסוף, לא משנה כמה החברים שלכם הצליחו לאסוף.
את המצווה של 'נושא בעול עם חבירו' אתם קיימתם בהידור, ועל כך הערכתי כי רבה! סיים המשגיח.

טפיפות רגלים נשמעו מאחוריהם והם הופתעו לגלות את האמריקאי מתנשף כולו מגיע לישיבה. 'הווו! הנה אתם! אני מחפש אתכם כבר הרבה זמן! אני רץ אחריכם בכל השכונה! פתאום מצאתי בכיס השני שלי עוד מעות ואני רציתי להביא אותם לחתנים!
האמריקאי שלף 5 שטרות של מאה דולר והגיש אותם לשלמה ואברהם ההמומים.
'תבואו גם בפורים, אני נותן לכל הישיבות!'

המשגיח הוסיף לחייך.
סנקציות!

אי אפשר כבר לשמוע את המילה הזאת!

כל הסנקציות המגוחכות שהציגה הוועדה העוסקת בניסוח חוק הגיוס מעוררות גיחוך ברחוב החרדי – כסף? מעונות? נקודות זיכוי? תקציבים? ממתי כל העולם החומרי הזה מעניין אותנו? ממתי אכפת ל'אברך כולל' כמה כסף אין לו בחשבון, מעניין אותו יותר כמה הוא יצליח לגייס מהגמ"ח השכונתי, ומה מחכה לו בגמ"ח המרכזי...

חרדי מצוי לא מצליח להבין איך סנקציות שכל מה שהן אומרות זה קצת [או הרבה] פחות כסף, יגרמו ל'לומדי תורה' לעזוב את הסטנדר.
גם הצעד 'לקראת' שהלכו יוזמי החוק באיסור יציאה לארץ, שלילת הטבות ללימודים אקדמאיים, ומניעת רישיון נהיגה, אין בהם אמירה מספיקה, בכלל מי נוהג עם רישיון בתור 'בחור ישיבה' כל הקטע זה לנהוג בלי רישיון...

בעקבות כך מתפתחת יוזמה חדשה לשורת סנקציות ייעודיות בהסכמה חרדית של כמה מראשי הישיבות הבולטים, את הסנקציות האלו התאימו במיוחד אנשי מקצוע המבינים לנפשו של ה'ישיבה בוחער'.
מי שבאמת מחפש את הפתרון ימצא כאן מענה אמיתי וראוי כזה שיביא בפועל לגיוס המוני של 'לומדי תורה' לשירות המדינה והעם, לאו דווקא דרך החטיבה החשמונאית...

הגיע הזמן לחשוב מחוץ לקופסא, בניסיון לפתור אחת ולתמיד את הפצע הפתוח הזה.
לנגד עיניהם של יוזמי המהלך היצירתי עמדה מטרה – הסנקציות חייבות ללוות את בחור הישיבה מהרגע שהוא פותח את העיניים עד הרגע שבו הוא פותח אותם שוב למחרת...
בתקווה שסוף סוף הסנקציות יעשו את העבודה, ויביאו בס"ד לגיוס המוני של 'לומדי תורה'.

את שורת הסנקציות החדשות יפגוש כל בחור ישיבה, בבית, בישיבה וברחוב, בזמן ובבין הזמנים, בסדרים ובבין הסדרים, באופן טבעי חלק מהסנקציות מתערבות בצורה דרקונית בסדרי הישיבה אך לאורך כל הדרך נזהרו הנוגעים בדבר שלא לפגוע בבחורים מבחינה רוחנית, שהרי מטרת העל הינה גיוס לומדי תורה ולא חלילה חינוכם מחדש...

כל סנקציה תהיה קבועה בחוק בכפוף לעמידה ביעדים, כשעוצמת הסנקציה – הרחבה או צמצום שלה ייעשו בהתאמה לאחוז המתגייסים בחברה החרדית.
ואלו הם חייו החדשים של בחור הישיבה ה'משתמט' - סדר יום עמוס בסנקציות עם ניחוח ישיבתי!

'סנקציית שחרית'
מעתה ואילך ייבחרו חזנים קבועים לתפילת שחרית ייערך מכרז בו יבחר החזן האיטי ביותר וזה שמבין במוזיקה כמו שהוא מבין באסטרולוגיה... נגמר העידן הזה שתפילות הופכות לקונצרט עם משאפ שירים קצביים!

בנוסף, זמן ההמתנה לחזרת הש"ץ יגדל ל14 דקות או עד שהראש ישיבה מסיים, הזמן הארוך מביניהם... אם לא 'כוונות' של הרובה, לפחות שיהיו קצת כוונות בתפילה!

בכפוף החלטת 'בית הדין הגדול' שתינתן בהמשך יבוטלו כליל כל הימים בהם 'לא אומרים תחנון', גם את הכיף הזה ייקחו ממכם, משתמטים!

'חדר האוכל החדש'
תפריט הארוחות בישיבות ישתנה לחלוטין!

בשר בצ'ולנט? הצחקתם את המדינה, תשכחו מזה!

מכירים דיאטת מלפפונים? אז זהו, מעכשיו זה הולך להיות הסטנדרט, מה נראה לכם שלחיילים בעזה יש זמן להכין סלט?

עד היום היה שניצל תירס אבל לא נגעתם בו... מעכשיו כל בחור ישיבה יחוייב לאכול שני שניצלי תירס בארוחת ערב ארבע פעמים בשבוע, כי בליל שישי לא תוגש יותר ארוחת ערב, עד היום הייתה ארוחת ערב ולאחריה עוד ארוחה דשנה בצ'ונטיה המקומית, בעידן הסנקציות לא יהיה כפל ארוחות! זה נגמר!

זאת המנה העיקרית של הסנקציות האכילות, את ה'תוספות' יגישו ככל ואחוזי הגיוס ימשיכו להיות נמוכים בשנתיים הבאות
סנקציות כלליות

מזגנים
בחדרים? שעתיים ביממה לכל היותר, ביום בו הטמפרטורה הממוצעת תפחת מ30 מעלות צלזיוס לא יופעלו מזגנים בכלל!

'עיתונים' בישיבה – יותרו כניסת עיתוני פרסום מקומיים בלבד, דוגמת 'מידע לכל' 'כח הפרסום' וכדו'
אתם לא בצבא, ולכן אין לכם שום זכות לדעת מה החיילים עושים שם בעזה!

'מעוררים' – יוצבו מעוררים בשכר מטעם מדינת ישראל שיעירו את הבחורים בשעת בוקר מוקדמת מספיק כדי לאפשר להם לשהות שעה אחת קודם התפילה כמנהג החסידים הראשונים.

'מוסר' - נשקל לחייב את וועד הישיבות להוסיף 'סדר מוסר' נוסף לצד הכרזה על חובת השתתפות בסדרי המוסר.

סנקציית הביגוד
יותרו לבישת חליפות בצבע אחיד בלבד, כחול או שחור.

בכל רכישת עניבה בחנויות השונות יוגבל זמן הבחירה ל- 3 דקות בלבד, בחור שיישאר מעבר לזמן הקצוב תישלל ממנו הנחת הת"ת והוא ייאלץ לשלם מחיר מלא על כל הפריטים באותה הקנייה.

מעתה ייאסר על לבישת גרביים מדוגמות, עם נעליים צבאיות גם ככה לא רואים את הגרביים!

סנקציית הרישום
באווירת הבחינות לישיבות גדולות תיתכן ותיכנס סנקציה משמעותית נוספת לפיה משרד החינוך יתניע מהלך שיהפוך את כל הרישום לישיבות ל'רישום איזורי' בדומה למה שקורה במוסדות לבנות, בוא נראה איזה 'ראש ישיבה' ישמע את זה ולא יסכים ל80% גיוס.
רק המחשבה על שורת ישיבות ליטאיות וספרדיות מתמלאות ב20% צ'אלמערים ו'רבאהרל'עך' גורם לי לראות את העולם בצבע ירוק זית.

סנקציות חופשה
כן, כן, הם נגעו גם בזה, בשלב הראשון ייסגרו המסלולים הבאים לבחורי ישיבות – יהודיה, ג'ילבון, ודרג'ה, בהמשך ייסגר כל מקור מים קרירים למעט מקווה האר"י והמקווה בספסופה בשל היותם אתרים בעלי חשיבות דתית.

בחור ישיבה שייתפס בפארק או שמורת טבע כשהוא עם מנגל או נרגילה יהיה צפוי לקנס של עד 750 ₪.

כל חופי הרחצה הנפרדים ייסגרו למעט חוף שרתון, בשל היותו החוף הנפרד הצפוף ביותר, ניקוז של כל הרוחצים החרדיים לתוכו יהווה סנקציה משמעותית נוספת לעונת הרחצה.

נ.ב.
במקביל, יושבים טובי המומחים לערוך רשימת סנקציות ייעודית ל'אברכי כולל' כל הצעה תתקבל בברכת התורה לזכותם ולגיוסם של עוד ועוד לומדי תורה בארץ הקודש.

להסיר ספק!
הכוונה ב'עידוד גיוס לומדי תורה', היא אחת! להרבות ספסלים של לומדי תורה
בטוחני שזו כוונתם של כל הנוגעים בדבר לרבות היהודי שהיה 'אסיר ציון' לשעבר... כי מציון תצא תורה!
שיתוף - לביקורת קריסטל
"ולכן לא פלא בכלל שאם כזו יראת שמים ומידות טובות, כל הבחורים אוהבים אותו ולא מפסיקים ללמוד ממנו, נאחל לבית שנבנה כאן שלא יפסיק להפיץ שמחה החוצה - מה שהוא עושה היום, מזל טוב!"
יוני החליף חיבוק עם החתן ונחת על הכסא המזדמן מוחה את זיעת מצחו במפית. השווער ניגש להודות על הדברים החמים והוא בירך אותו בסבר פנים יפות, השעה החלה להתאחר והוא רמז לאלחנן שכבר צריך לזוז, הם השתהו מעט בבית הכלה עד שנפרדו לשלום מחברם החתן תוך שהם מאצילים עליו ברכות רבות.

כשיצאו החוצה לאוויר הקריר מעט, הביט יוני בחרדה על שעונו, שעון לאו דווקא אלא גם שעון שבפלאפון איקרי שעון ולפיכך נחרד לראות שהשעה 22:07, לא שעה מאוחרת לבחור ישיבה אך שעה מאוחרת לבחור ישיבה שהאוטובוס האחרון מרכסים לישיבה יוצא ב 22:00.
בעוד יוני כוסס את ציפרניו בחשש, אלחנן דווקא היה די רגוע, מה הבעיה לנסוע בטרמפים? מה הבעיה?! כן, מה הבעיה? אתה יודע שזה מסוכן קצת ושמעת מה היה עם נחשון וקסמן? להישאר ברכסים זה יותר מסוכן...
אם זה יוני חייב היה להסכים והם החלו מהססים את דרכם, באותו הרגע פנתה אליהם דודתו של החתן מצוידת ברכב חשמלי חדיש ניילונים ושאלה האם הם צריכים טרמפ, לשמחתם לא היה גבול, דא עקא שהדודה החשובה גרה בחיפה. מחלף יגור טוב לכם? זה יקדם אותנו! המהם אלחנן ושניהם עלו לאחורי הרכב הנוצץ, דקות ספורות של אי נעימות קלה עברו ביעף והם הוטלו אל המחלף הגועש.
חצי דקה של הידוס לתחנה הבהיר להם שהם לא לבד, שני סודנים דממו לצד התחנה, חבורת ערסים צעירה התגודדה אף היא בתחנה לבד מכל עוברי דרך ששמחה נכנסת בליבנו שאיננו מכירים אותם ושכמותם.
חששו הגדול של בחור ישיבה בטרמפיאדה זה שיש לפניו עוד טור לטרמפ, אך אבן נגולה מליבם של יוני ואלחנן כאשר רובם ככולם של באי התחנה נגדשו אל האוטובוס ליקנעם, מה שהעצים את השקט שהופר באבחות מנועי מכוניות החולפות על פניהם במהירות גבוהה.

חלפה לה מחצית השעה, אלחנן שלף את ה C2. שמעתי שתיקון הכללי עוזר לטרמפים. אדרבה, ליוני לא היה איכפת, לא היה נראה שהוא נהנה מידי מן השהות במצב הזה. בני מיעוטים זעקו לעברם קריאות גנאי לא ברורות, עשן המכוניות החל להעיק באפם, כל דקה שחלפה נראית היתה ארוכה מקודמתה, העייפות עשתה את שלה שהרי לא נפלו לרכסים מן השמים אלא עשו אליה את דרכם במשך שעות מספר באוטובוס החבוט.
ייאוש החל מזדחל אל ליבו של יוני שלא היה מורגל בכגון דא, אלחנן היה אדיש לחלוטין ואחרי תיקון הכללי לא זנח את הפלאפון מידיו ועבר למשחק סנייק רב תהפוכות.

כששקע הירח, יוני התחיל להרגיש את הקור, הצטמררות פה, הצטמררות שם, נקישת שיניים, ואין לך קשה מנקישת שיניים תוך כדי פיהוק, שניהם לא חסרו, ורק כשנדמה היה שהם הולכים אכן לבלות את שארית הלילה בתחנה העלובה הופיעו פנסים מסנוורים דיו כדי להקפיץ אפילו את אלחנן.
לימוזינה מפוארת האטה בשולי הכביש, החלון השחור נפתח. אתם צריכים לרחובות? אנחנו צריכים בני ברק, תוכל להביא אותנו למקום קרוב? הא, אין בעיה, אני אביא אתכם, בכיף! אתם בחורה ישיבה, נכון? יוני הנהן במבוכה, מתאמץ לכבוש את הפיהוק הקפוא.

הדלת גדלת הממדים נפתחה אוטומטית ולעיניהם נגלה פאר והדר שלא חלמו שיכול להיכנס אל חלל רכב. המושבים לא היו אלא כורסאות עור שאתה יודע איך אתה נכנס ולא יודע איך אתה יוצא, מנורות בוהקות האירו מעליהן באור יקרות, מכונת קפה קרצה מאחור. בעל הרכב המתין בסבלנות עד שיעלו ויתיישבו במקומותיהם, פתאום חגורת הבטיחות שהיוותה מטרד - הפכה פינוק, החימום דלק בעוצמה בינונית שהשרתה אווירה חמימה ונעימה.

הלימוזינה היטלטלה מעט כשהחלה לנוע במהירות חביבה בכביש המהיר, בעל הרכב, אדם קירח וכיפה קטנה לראשו היה מסביר פנים ושאל בנימוס כיצד הם נתקעו, אף הם סיפרו לו את גלגולם של דברים, מהווארט המפתיע לידיד נפשם ועד לתחנה הלילית שנכפתה עליהם. הוא שיבח את בני הישיבות העומדים כחומה בצורה מול גזירות הזמן, מעט הופתעו יוני ואלחנן לשמוע דברים בסגנון זה מאיש שלא נראה מאברכי כולל חזו"א אך טובה רבה החזיקו לו והודו לו ברוחב ליבם על העזרה הרבה שגמל להם.

הנהג לחץ על כפתור כלשהוא בתקרת הלימוזינה וזמזום נשמע משני צידיהם, יש שם מקרר, אמר. אתם יכולים לשתות ככל שתחפצו, עיניהם נפערו כשבדלת הלימוזינה נפתח מקרר צר וארוך מלא בבקבוקי משקה יקרתיים העשויים זכוכית, אך מה רבתה תדהמתם כשגילו שכל בקבוקי השתיה הם מיני טעמים של משקאות 'קריסטל'.
יוני אמר תודה ובירך שהכל על המשקה הקר שהרווה את צמאונו, התעלם קלות מהעקצוץ המוכר שמלווה את החומרים הכימיים המצויים לרוב במשקאות אלו.
אלחנן לעומת זאת התמהמה בשתיית המשקה וקימט את מצחו לדעת, אפשר לשאול שאלה? פנה אלחנן אל הנהג, איך אפשר להסביר שרכבך אינו מהפשוטים כלל ומלא הוא בכל מיני טכנולוגיה ופינוק, אתה נראה אדם אמיד פלוס, כיצד מסתבר שבמקרר יש דווקא בקבוקי קריסטל?
לחייו של יוני בערו במבוכה והוא נעץ באלחנן מבט נוקב, הלה נשאר באדישותו.
הנהג החביב התמהמה מספר שניות, אתה שואל איך זה שאני כזה אמיד ובכל זאת שותה קריסטל?
פשוט מאד! עיניו ניקבו את אלחנן דרך המראה המקושתת.
אני הבעלים של החברה.

-----------------------

לעיתים אנו פוגשים אנשים שלא נראים תקינים לחלוטין, אולי זה בת השכנים הלוקה באוטיזם, אולי זה כהה העור מהישיבה הסמוכה, אולי זה התסמונת דאון שזועק בקול, אולי זה האיש המסכן שתום העין, אולי זה פגוע הנפש המתרפק על הכביש, אולי זה האשה מהמכולת שצועקת לעצמה.

ואנחנו יודעים, שכולם, כולם שייכים לקב"ה - הבעלים של החברה.

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כד

אלְדָוִד מִזְמוֹר לַיי הָאָרֶץ וּמְלוֹאָהּ תֵּבֵל וְיֹשְׁבֵי בָהּ:בכִּי הוּא עַל יַמִּים יְסָדָהּ וְעַל נְהָרוֹת יְכוֹנְנֶהָ:גמִי יַעֲלֶה בְהַר יי וּמִי יָקוּם בִּמְקוֹם קָדְשׁוֹ:דנְקִי כַפַּיִם וּבַר לֵבָב אֲשֶׁר לֹא נָשָׂא לַשָּׁוְא נַפְשִׁי וְלֹא נִשְׁבַּע לְמִרְמָה:היִשָּׂא בְרָכָה מֵאֵת יי וּצְדָקָה מֵאֱלֹהֵי יִשְׁעוֹ:וזֶה דּוֹר (דרשו) דֹּרְשָׁיו מְבַקְשֵׁי פָנֶיךָ יַעֲקֹב סֶלָה:זשְׂאוּ שְׁעָרִים רָאשֵׁיכֶם וְהִנָּשְׂאוּ פִּתְחֵי עוֹלָם וְיָבוֹא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד:חמִי זֶה מֶלֶךְ הַכָּבוֹד יי עִזּוּז וְגִבּוֹר יי גִּבּוֹר מִלְחָמָה:טשְׂאוּ שְׁעָרִים רָאשֵׁיכֶם וּשְׂאוּ פִּתְחֵי עוֹלָם וְיָבֹא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד:ימִי הוּא זֶה מֶלֶךְ הַכָּבוֹד יי צְבָאוֹת הוּא מֶלֶךְ הַכָּבוֹד סֶלָה:
נקרא  3  פעמים
למעלה