דיון בעיתון " השבוע" לציבור הדתי/חרדי הופיעה..

• הוסף לסימניות
מוטי תסלח לי אבל כנראה הנהלת פרוג ממש תמימים . אחרת היו חוסמים את ההודעות שלך מזמן .
אתה כאילו מזהיר אבל בו זמנית דואג להראות שאפשר להרוויח .
אני מכיר את התחום הזה בדיוק כמוך ואולי יותר . זה נטו הימור מסוכן וכל הגרפים המבלבלים מעולם לא ניתנים לחיזוי .
אני מקווה שכולם יברחו כמו מאש מהדבר המסוכן הזה שהפיל עשרות ואולי מאות משפחות טובות בדוק בשיטות שלך

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י הלל;1872364:
נראה לי הדיין הרב סילמן שליט"א.
לא בטוח, לכן כתבתי בלי שם.

זאת סוגיה הלכתית מעניינת ולא פשוטה
ובטח שלא שחור לבן שהרי כולנו מושקעים בבורסה בצורה כזאת או אחרת
פנסיות/תוכניות חיסכון/קופות גמל וכו'

מוטי :)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י דניאל נ;1872435:
מוטי תסלח לי אבל כנראה הנהלת פרוג ממש תמימים . אחרת היו חוסמים את ההודעות שלך מזמן .
אתה כאילו מזהיר אבל בו זמנית דואג להראות שאפשר להרוויח .
אני מכיר את התחום הזה בדיוק כמוך ואולי יותר . זה נטו הימור מסוכן וכל הגרפים המבלבלים מעולם לא ניתנים לחיזוי .
אני מקווה שכולם יברחו כמו מאש מהדבר המסוכן הזה שהפיל עשרות ואולי מאות משפחות טובות בדוק בשיטות שלך

כנראה לא קראת את כל מה שכתבתי
:)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י moti!a;1872521:
כנראה לא קראת את כל מה שכתבתי

קראתי. מתוחכם אבל עדיין מנסה למשוך אנשים .. אל תשווה את הבורסה שבבסיס נשענת על הגיון לבין מה שאתה כאילו לא מציע

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י דניאל נ;1872531:
קראתי. מתוחכם אבל עדיין מנסה למשוך אנשים .. אל תשווה את הבורסה שבבסיס נשענת על הגיון לבין מה שאתה כאילו לא מציע

היה לי ראש ישיבה בשם הרב קולודצקי זצ''ל שמידי פעם היה מבקש מאחד
הבחורים בשיעור להסביר קטע מהגמרא
הבחור היה מנסה את כוחו וכשסיים אמר לו ראש הישיבה:
"אני לא הבנתי ! ואם אני לא הבנתי סימן שאתה לא הבנת !! "
אז אם מכל מה שכתבתי כאן השתמע לך שאני מנסה למשוך אנשים להכנס לתחום (למה בכלל שארצה שמישהו יכנס או לא יכנס לתחום ???... )
כנראה שהבעיה היא בהסבר לא ברורו שלי

אז אומר זאת כך :

אנשים !!!!! לא לגעת !!!! אתם תפסידו המון כסף !!!!

אי אפשר להרוויח כסף בצורה עקבית ממסחר במניות בשנים הראשונות
ואם יבואו אליכם אנשים ויראו לכם שהם מרוויחים בצורה עקבית המון כסף כל חודש
(כן,מכיר כאלה) בקשו מהם שיראו לכם את השנתיים הראשונות של המסחר שלהם

הסיבה שהבאתי כדוגמא את מאיר ברק היא כי אנשים רואים את הסרטונים שלו ושל שלמה קופר ולא יעזור כמה שאתה ואני נגיד להם שמפסידים המון כסף כי אנשים רואים
ושומעים רק מה שהם רוצים לשמוע אז שידעו שגם מאיר ברק וגם שלמה קופר
הפסידו בשנים הראשונות ------המון------- כסף !!!!!!
שלמה קופר אמר לי שהפסיד בהתחלה 30,000 דולר, אני יודע שיש הרבה שהפסידו
הרבה יותר וזה ששלמה או מאיר או דודו רוז מורווחים היום לא אומר שאתם
אחרי ההפסדים בשנים הראשוןנות אח''כ תהיו ריווחיים !!! לא כולם הם מאיר שלמה ודודו

האם עכשיו זה יותר ברור ??
מקווה שעזרתי ולו במעט

אגב תבדוק למעלה ותראה שכתבתי שהיה לי יום טוב כי הצלחתי למנוע מ 2 אנשים
להכנס לתחום אז מאיפה אתה לוקח שאני מנסה לשכנע את ההיפך ??

• הוסף לסימניות
מתנצל אלף פעם ככה הרגשתי ככה הבנתי ..
טעות טעות טעות ..
אם אתה מצהיר בפומבי שאין סיכוי להרוויח שם כסף אני ממש מתנצל . רק עכשיו ראיתי את הנחרצות . משום מה חשבתי שהכוונה היא הפוכה ( מסוכן אבל אני אלמד אתכם איך להרוויח )
שוב סליחה ומחילה

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י דניאל נ;1872581:
מתנצל אלף פעם ככה הרגשתי ככה הבנתי ..
טעות טעות טעות ..
אם אתה מצהיר בפומבי שאין סיכוי להרוויח שם כסף אני ממש מתנצל . רק עכשיו ראיתי את הנחרצות . משום מה חשבתי שהכוונה היא הפוכה ( מסוכן אבל אני אלמד אתכם איך להרוויח )
שוב סליחה ומחילה

כמו שכתבתי, שאם ככה הבנת כנראה היה משהו לקוי בהסבר שלי :)

• הוסף לסימניות
ואני רק שאלה קטנה:
אם הם מרווחים כל כך הרבה ממסחר במניות
למה הם צריכים להמשיך ולעבוד כל כך קשה בהוראה ??
:rolleyes:
(פרסום...רישום...שכנוע...הוראה...גביה מתלמידים וכו')
שילכו עם הכסף הגדול שלהם ויהנו מהעולם.....;)

(כנ"ל לכל משווקי הפרמידות למינהם... אם אתם מרויחים מליונים... למה אתם עובדים קשה כדי לשכנע אותי?:rolleyes:)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שריתיש;1872623:
ואני רק שאלה קטנה:
אם הם מרווחים כל כך הרבה ממסחר במניות
למה הם צריכים להמשיך ולעבוד כל כך קשה בהוראה ??
:rolleyes:
(פרסום...רישום...שכנוע...הוראה...גביה מתלמידים וכו')
שילכו עם הכסף הגדול שלהם ויהנו מהעולם.....;)

(כנ"ל לכל משווקי הפרמידות למינהם... אם אתם מרויחים מליונים... למה אתם עובדים קשה כדי לשכנע אותי?:rolleyes:)

שאלה מצויינת שלא רק את
אלא כל אחד שמגיע לכנס שמפרסם את הקורסים למסחר שואל
ואני מקווה שמה שאסביר כאן לא יתפרש כנסיון לשכנע ללמוד לסחור :)

1-אם שכיר בכל עבודה שהיא מרוויח גם ממסחר במניות הוא משלם על הרווחים 25% מס
אם זאת פרנסתו העיקרית (יש לי חבר כזה) הוא משלם מס כמו עצמאי הרבה יותר כסף

2-הצלחה במסחר יכולה להגיע (אם היא מגיעה), רק אחרי מספר שנים של הפסדים

חלק מההצלחה של אלא ששרדו את השנים הראשונות נובע מזה שהם יכולים
לסחור בראש נקי ובכמויות לא גדולות כי הם לא תלויים במסחר לפרנסתם
מי שתלוי במסחר לפרנסתו לא יוכל לסחור בראש נקי המחייב מסחר במניות
ואחרי כל הפסד הוא יתחיל לעשות שטויות ורק יגדיל את ההפסד
אז הכנסה קבועה ממקור אחר עוזר להם לסחור בצורה שקולה (שוב ! זה מגיע רק אחרי
כמה שנים של הפסדים ש 90 % לא שורדים אותם !!!!!!!!!!!!! )

3- סוחר מצליח לא סוחר יותר משעה - שעתיים ביום , כי ריבוי עסקעות מביא בסוף
להפסדים (זה גם משהו שסוחר מתחיל לא מצליח בשום פנים לעמוד בו) ואז
מה הוא יעשה בשאר היום אחרי שביקר את הסבתא ואת האמא והצליח לדוג כמה דגים ?
אז אם מציעים להם ללמד קורס יום או יומיים בשבוע ומשלמים להם מצויין למה שיתנגדו ?
וכו וכו וכו !!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שריתיש;1872623:

כל הרעיון של הפימידה הוא שהם יכולים להרוויח אך ורק אם את ואחרים יכנסו למעגל
ויעבירו אליהם חלק מהכסף
אחרת אין פירמידה והם לא ירוויחו כלום , זאת מהות הפירמידה :)

• הוסף לסימניות
בעקבות פניות ושאלות במייל אני רוצה לרשום מספר דברים:
1- אם עדיין לא נכנסתם לתחום, אל תכנסו !! אם תכנסו תפסידו המון כסף בהתחלה !!
2-אם נכנסתם , הפסדתם ואתם רוצים "רק לעשות עוד כמה עסקאות " כדי להחזיר רק את מה שהפסדתם ואז להפסיק...., תפסיקו עכשיו !! אתם רק תגדילו את ההפסד !!
3-אם אתם שמים פס על מה שכתבתי בסעיפים הקודמים כי אתם בטוחים שלכם זה לא יקרה
ושאתם מאוד ממושמעים ואם ילמדו אתכם לעשות איקס ברור שלא תעשו וואי, תשכחו מזה !!
זה לא דומה בכלום למשמעת שלכם בחיי היומיום , במסחר בהתחלה אתם מפוצצים באדרנלין
ועובדים רק עם הרגש מה שמוביל להפסדים
4-אם אחרי כל מה שכתבתי תחליטו בכל זאת להכנס , אז בשום פנים ואופן לא להכנס עם חשבון
מעל 3000 דולר (אותו תפסידו בוודאות) ובשום פנים ואופן לא לסכן בחצי השנה הראשונה יותר
מ 30 דולר ליום !! כן ליום ! לא לעסקה ! ליום !!!! וזה כולל העמלות
לא יותר מ 3 עסקאות ביום , ולא יותר מ 2 עסקאות מופסדות ביום
5-אם הלכתם על 4 , אתם חייבים להרשם לחדר מסחר !! חובה!!! (לא, אני לא אמליץ על איזה)
זה כדי לראות איך סוחרים ושגם הסוחרים המנוסים יש להם עסקאות כושלות
6-לא, אני לא מלמד לסחור !!
אם אזכר בעוד משהו אוסיף כאן

• הוסף לסימניות
פעם שאלו רב לגבי מסחר במניות אם אין בעיה של ריבית על הרווח
הרב ענה לו שאין בעיה! כי גם את הקרן אין!!!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י זהבה גרין;1876226:
פעם שאלו רב לגבי מסחר במניות אם אין בעיה של ריבית על הרווח
הרב ענה לו שאין בעיה! כי גם את הקרן אין!!!

זה לא בדיחה, הרב שפרן מורה שמי שמבטיח יותר מ2-3%, אין בעיה של ריבית, כי גם הקרן לא תחזור, (כמובן לא הלכה למעשה)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י ישראל123;1876486:
זה לא בדיחה, הרב שפרן מורה שמי שמבטיח יותר מ2-3%, אין בעיה של ריבית, כי גם הקרן לא תחזור, (כמובן לא הלכה למעשה)

פה זה עיניין אחר
לא מדובר בזה שנותנים כסף לבית השקעות (ששוקע איתו :)) )שירוויח בשבילנו
אלא באנשים שלוקחים קורסים ללמוד לסחור בעצמם
ואז הוא קונה מניה מכספו שלו ומוכר אותה נניח ברווח אין כאן בכלל שאלה של ריבית
הוא פשוט קנה חלק קטן של נכס וכשהערך עלה, מכר את החלק
זה כמו אדם שקנה דירה, ערכה עלה והוא מוכר אותה, אין פה עיניין של ריבית כלל

ובלי קשר, הבדיחה הייתה טובה

• הוסף לסימניות
חבל על כל המלל שנשפך כאן בלי שאנשים מבינים את הנקודה הבסיסית ביותר
יש הבדל יסודי בין מסחר במניות לבין מסחר במט"ח, הבדל של שמים וארץ. במניות הכסף שאתה מרויח הוא בסופו של דבר הרווח של החברות שאת מניותיהן קנית, החברות בעולם מרויחות כסף, נקודה. [כמעט תמיד כמובן] הכסף הזה מתורגם לרווח ממוצע בשוק ההון בעשרות השנים האחרונות של כעשר אחוז לשנה, בשביל זה לא צריך להתאמץ יותר מדי אלא לקנות כמה תעודות סל ופשוט לשבת עליהן, במסחר אתה מתיימר להרויח יותר מעשר אחוז בממוצע כי אתה יות חכם מהאחרים, זה קשה אבל אפשרי וגם אם אתה פחות חכם אתה מתחיל מרף ממוצע של עשרה אחוזים רווח
במסחר במט"ח כל שקל שאתה חולם להרויח אתה גם חולם שמישהו אחר שיותר טיפש ממך יפסיד!!!! בממוצע הרווח הוא אפס מינוס העמלות והזמן.
הסיכוי שתהיה יותר חכם מחמישים אחוז מהכסף שמושקע בשוק המטח הוא הרבה הרבה הרבה [ועוד כמה] יותר נמוך מכל עיסקה אחרת שתבצע. כל סיפור בדים שימכרו לך הוא שטות מוחלטת כי זה הבסיס, הרווח הוא על חשבון אחרים והם לא יותר טפשים ממך בדרך כלל מי שמממן את הרווחים של אלו שמרוויחים הם האנשים שנכנסים לתחום על ידי פרסומת או פרומים למיניהם ומשקיעים שם את מה שנשאר להם אחרי שמכרו להם בתים ריקים באמריקה ומגרשים ירוקים בקפריסין והמצאות מופלאות שמחפשות משקיע ורק הפתיים שקוראים את המודעות ביתד חושבים שהם ירוויחו מליונים על הפטנטים שכל המשקיעים הגדולים בארץ ובעולם אין להם שכל להשקיע בהם.
[וכאן יצויין לשבח עיתון המודיע שנמנע מלפרסם את הזבל הזה, וחוסך לקוראיו הרבה כסף הרבה עגמת נפש והרבה בעיות שלום בית]

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שוקו1;1877763:
... הם האנשים שנכנסים לתחום על ידי פרסומת או פרומים למיניהם ומשקיעים שם את מה שנשאר להם אחרי שמכרו להם בתים ריקים באמריקה ומגרשים ירוקים בקפריסין והמצאות מופלאות שמחפשות משקיע ורק הפתיים שקוראים את המודעות ביתד חושבים שהם ירוויחו מליונים על הפטנטים שכל המשקיעים הגדולים בארץ ובעולם אין להם שכל להשקיע בהם.

אהבתי !! :)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שוקו1;1877763:
במניות הכסף שאתה מרויח הוא בסופו של דבר הרווח של החברות שאת מניותיהן קנית, החברות בעולם מרויחות כסף, נקודה.

הערונת ברשותך שוקו :)

במסחר תוך יומי במניות הרווח לא קשור בכלל לרווח של החברה
אלא לשינוי במחיר המניה בפרק הזמן שאתה סוחר

למשל קנית נייר של חברה מפסידה ובדיוק הייתה שמועה שהיא הולכת להמכר
המניה שלה באותו הרגע תטוס למעלה אעפ שהחברה מפסידה ואתה מיד מממש רווח

דבר נוסף הרווח הכי גדול שעושים במסחר תוך יומי הוא בעיקר ממניות שמחירן צונח
בלי קשר אם הן מורווחות או מופסדות כי אתה מרוויח בשורט עליהן לפי שווי המניה באותו
הרגע ולא לפי מה שהחברה עושה

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
החלפת המידע בפרום הינה בין משקיעים חובבנים, ואינה מהווה תחליף ליעוץ מקצועי.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

ניתן לצפות בשיעור בקישור הבא, וכן במערכת "קול הלשון"
https://youtu.be/_UA9f79nCHY

🔊 הצטרפו כמנוי לקבלת התראה על שיעור חדש 🆕 👍 עשו לייק לשיעור 📖 שתפו חברים בשיעור לזיכוי הרבים 🎥 צפו בשיעורים נוספים של הרב גדליה הופנונג בקישור הבא : 👈 https://www.youtube.com/playlist?list=PLWSYw8GYqUiwLlCls1EcWtZ1DOGzFTLfF

--
0 תגובות
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.

אולי מעניין אותך גם...

אשכולות דומים

יש לי שאלה ברצינות ואשמח אם תצליחו להתייחס לשאלה בהתאם:
יש שתי טענות שחוזרות שוב ושוב בפורום כאן בדיונים על מסחר בשוק ההון: למה אי אפשר להרוויח, ולא שייך ללמוד בזה איזה שיטה למסחר (רק להשקעה לטווח ארוך).
  1. "השוק אקראי לגמרי – אין באמת שיטה להרוויח."
  2. "78% מהסוחרים מפסידים את הכסף שלהם."
אבל שימו לב: שתי הטענות האלה לכאורה לא מסתדרות אחת עם השנייה.
אם השוק היה באמת אקראי – אז למה 78% מפסידים?
וכי נשמע לך הגיוני שאם היה הימורים על הטלת מטבע (שאנשים יכולים לבחור אותו יחס רווח הפסד) האם יכול להיות שיהיה באופן קבוע, תמיד בכל הברוקרים שקרוב ל80% יפסידו, הרי זה לגמרי נגד ההסתברות, היה צריך שיהיה קרוב ל50% ירוויחו ו50% יפסידו (קצת יותר יפסידו בגלל העמלות, אבל העמלות ברוב המסחר הם ממש קטנות) אלא מזה עצמו מוכח שיש דרכים להרוויח, אלא שרק מעט אנשים יודעים את זה.
הרי באקראיות אמיתית, כמו בהטלת מטבע עם יחס רווח/הפסד שווה, היינו מצפים שכולם יישארו בערך סביב האפס – לא ש־3 מתוך 4 יפסידו.
הרי אם אדם היה מפסיד בעקביות רק כי "הכול רנדומלי", זה אומר שהיה אפשר להרוויח בדיוק באותה רמה של עקביות. זה הגיוני?
המשמעות היא שלא מדובר באקראיות טהורה.
יש דפוסים, יש טעויות שחוזרות על עצמן, יש פסיכולוגיה שמתעתעת באנשים – וזה בדיוק המקום שבו יש סיכוי למי שלומד לזהות ולעבוד נכון מול המערכת.

אז לא – זה לא קל. אבל "אין שיטה"? "הכול רנדומלי"? הנתונים עצמם סותרים את זה.

ורגע רגע רגע, אני יודע שכמה ממכם כבר תרצו לענות, אז תעצרו רגע, אני פחות טיפש ממה שאני נראה,
אני יודע שהרבה אנשים מנסים ליישב את הסתירה בטענה ש"יש טעויות אנוש – חמדנות, פחד, חוסר משמעת וכו'",
אבל זה לא באמת עונה על הנקודה שלי. כל זה אכניס לתוך השאלה
אם רוב הסוחרים מפסידים בגלל טעויות שחוזרות על עצמן, אז מה זה אומר מבחינה לוגית?
שקיים דפוס שמוביל להפסד.
ואם יש דפוס שמוביל להפסד – מישהו שיבין אותו לעומק ויפעל הפוך ממנו אמור להרוויח סטטיסטית.
אז נכון, זה לא קל לזהות את הדפוס, ולא מספיק לעשות "הפוך מהחמדן", אבל עקרונית – עצם קיומו של רוב שמפסיד מוכיח שהשוק לא אקראי לגמרי, ושיש בו נקודות חוזרות שאפשר ללמוד ולנצל.
זאת לא אמונה עיוורת בשיטה – אלא מסקנה לוגית מהתנהגות ההמונים.

אין לראות בנאמר עידוד לאנשים להיכנס לתחום המסחר, אני אמליץ לכל אדם ממוצע לא ליכנס, הרי אנו רואים שרוב האנשים מפסידים, ועל כל בן אדם שישאל אותי בלי שאני מכיר אותו, אני אניח שהוא מהרוב, וכך כל אחד אמור להניח אא''כ יש לו סיבות למה לחשוב אחרת.
אבל לא בגלל שאני חושב שאין שיטה להורייח, אלא ודאי שיש אלא שהיא מאד קשה,

מסחר בשוק ההון הוא הדרך הכי קשה לעשות כסף קל. ילדים אל תנסו את זה בבית.
הגלגול שמשאיר את מור מאחור במרוץ הישראלי לביטקוין

המוסדיים הישראליים השיקו השנה קרנות מחקות על המטבע הדיגיטלי הלוהט. חמש משש הקרנות נוקטות אסטרטגיה דומה — השקעה בקרנות סל אמריקאיות שעוקבות ישירות אחר מחיר הביטקוין. מנגד, הקרן של מור מתחקה אחרי מדד שעוקב אחרי חוזים עתידיים על הביטקוין, שאותם יש לקנות מחדש בכל חודש. אלא שהחוזים האלו מתייקרים מדי חודש, וכך הקרן של מור הציגה תשואת חסר של 3% מתחילת השנה בהשוואה לממוצע של הקרנות הישראליות האחרות

כלכליסט

מאז ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב בסוף 2024,
הביטקוין שוב לוהט והפך לאחד מאפיקי ההשקעה המסוקסים והפופולריים בעולם. מתחילת השנה הנוכחית גם הציבור הרחב בישראל יכול להיחשף בקלות לביטקוין, בלי ארנק דיגיטלי והצפנות מורכבות, דרך שש קרנות מחקות שהנפיקו מוסדיים ישראליים שעוקבות אחר שער הביטקוין. אלא שאחת הקרנות, זו של בית ההשקעות מור, מפגרת אחרי כל היתר, ובצורה משמעותית. למה? בגלל השיטה שבה היא בחרה לפעול, שצפויה להותיר אותה מאחור גם בעתיד, מה שיעלה למשקיעים בה הרבה כסף.

כאמור, בתחילת השנה החלו להיסחר באחוזת בית שש קרנות שעוקבות אחר שער הביטקוין. הקרנות האלו מנהלות כ־160 מיליון שקל של הציבור. לכל הקרנות האלו יש מכנה משותף אחד: אף אחת מהן לא מחזיקה בביטקוין באופן ישיר. חמש מתוכן מנוהלות באמצעות השקעה בקרנות סל אמריקאיות על הביטקוין, ולכן הן סופגות את דמי הניהול של אותן קרנות, בנוסף לדמי הניהול שהן עצמן גובות. הקרן השישית, זו של מור (מור מחקה S&P Bitcoin), נוקטת גישה שונה. היא משקיעה בעיקר בחוזים עתידיים על הביטקוין, שנסחרים בבורסת CME, בורסת המסחר באופציות של שיקגו, שהיא הגדולה מסוגה בעולם. הבחירה הזו הובילה לכך שמתחילת השנה התשואה של הקרן של מור פיגרה ב־3% בהשוואה לממוצע התשואה של חמש הקרנות האחרות. להערכתנו, הפער הזה צפוי להישמר גם בעתיד.

משקיעים רבים בוחרים בהשקעה בקרן מחקה מתוך רצון ליהנות מתשואה הדומה למדד הייחוס, אך מתעלמים מפרטים חשובים דוגמת אופן ההשקעה של הקרן, העלויות הנלוות ודמי הניהול בפועל. כל אלו עלולים להשפיע מהותית על התשואה שהמשקיע מקבל בסופו של דבר. ובמקרה של הקרנות הישראליות שעוקבות אחר הביטקוין, האותיות הקטנות עושות את כל ההבדל.

שיטות שונות, תוצאות שונות

שש הקרנות המחקות הישראליות מבוססות על ארבעה מדדי ייחוס שונים. שלושה מהמדדים עוקבים אחרי מחיר הביטקוין, וההבדל ביניהם נובע מזהות הגוף שעורך את המדד (CME, S&P ו־Index), ממקורות הנתונים שמשמשים לחישוב המדד ומהמאפיינים הטכניים שלו. אולם בפועל, ההבדלים בין המדדים אינם מהותיים. הקרן של מור חריגה גם בהיבט הזה. היא עוקבת אחר מדד בשם S&P Bitcoin Futures Daily Roll. המדד הזה אינו עוקב אחרי מחיר הביטקוין עצמו, אלא אחר תשואת ההשקעה בחוזים העתידיים על הביטקוין. כתוצאה מכך, התשואה שלו שונה באופן מהותי משל המדדים שמבוססים על מחיר הביטקוין באופן ישיר, וזאת בעיקר בשל עלויות הגלגול הכרוכות בניהול פוזיציה באמצעות חוזים עתידיים.

כאמור, עיקר ההשקעה של הקרן המחקה של מור על הביטקוין מתבצעת באמצעות רכישת חוזים עתידיים על הביטקוין בבורסת CME. חוזה עתידי הוא הסכם פיננסי שבו שני הצדדים מתחייבים להעברת תשלומים לפי השינוי במחירו של נכס בסיס כזה או אחר, ובמקרה הזה ביטקוין, במועד עתידי קבוע. ההשקעה בחוזים עתידיים אינה דורשת כסף, למעט העמדת ביטחונות, ולכן מרבית כספי המשקיעים בקרן מושקעים בפיקדון נושא ריבית. מכיוון שחוזי הביטקוין בבורסת CME פוקעים מדי חודש, הקרן של מור נדרשת לגלגל את הפוזיציות שלה באופן שוטף. כלומר, למכור חוזים שפוקעים החודש ולרכוש חוזים לחודש הבא. ההליך הזה נעשה בדרך כלל באופן מדורג על פני החודש, על ידי רכישת חוזים חדשים ומכירת חוזים קיימים מדי יום מסחר. הבעיה המרכזית של הקרן נעוצה בכך שהחוזים העתידיים על הביטקוין לחודש הבא נסחרים, בממוצע, במחיר גבוה בכ־0.7%—0.8% מהחוזים לחודש הנוכחי. כלומר, בכל חודש הקרן מוכרת חוזים זולים וקונה חוזים יקרים יותר, מה שמייצר הפסד עקבי של כ־9%—10%. הריבית על הכספים בפיקדון מקזזת חלק מההפסד. מכיוון שהריבית עומדת על כ־4.5% בשנה, עלות הניהול בפועל של הקרן מסתכמת ב־4.5%—5.5% בשנה, ומובילה לשחיקת התשואה של המשקיעים. נתון זה עולה בקנה אחד עם תשואת החסר בפועל של הקרן של מור בהשוואה לממוצע של הקרנות האחרות, 3% בתוך שבעה חודשים בלבד. מכיוון שהפער בין החוזים נותר יציב יחסית, סביר להניח שתשואת החסר של הקרן של מור תימשך גם בעתיד.

חשוב לציין כי הבעיה אינה ייחודית למור או לקרנות ישראליות. כך, קרן הסל האמריקאית BITO של חברת ProShares, שמנהלת כ־2.7 מיליארד דולר, פועלת באותה שיטה, וגם היא הניבה תשואת חסר של 3% לעומת קרנות אמריקאיות שמשקיעות ישירות בביטקוין. כמו כן, ראוי לציין כי הבעיה המדוברת אינה קיימת ביחס לקרנות שעוקבות אחר רוב מדדי המניות. זאת משום שבמקרים האלו תמחור החוזים העתידיים בין מועדי הפקיעה השונים משקף לרוב את שיעור הריבית במשק, כך שאין פער מהותי בין עלות הגלגול של החוזה לריבית על הפיקדון. לכן ניהול קרנות סל על מדדים כמו S&P 500 באמצעות חוזים עתידיים צפוי להניב תשואה דומה לזו של קרן המחזיקה ישירות במניות המרכיבות את המדד.

מנגד, הפער בין מחירי החוזים העתידיים לחודש הבא לבין אלו של החודש הנוכחי משפיע באופן מהותי גם על התשואה של קרנות סל שעוקבות אחר סחורות כמו נפט, גז ותבואות, וכן אחר מדדים תנודתיים דוגמת מדד הפחד (Vix). בשל כך, התשואה של קרנות אלו עשויה להיות שונה באופן משמעותי מהשינוי במחיר נכס הבסיס שעליו הן מבוססות. כך, משקיע שרוכש קרן סל על הנפט לא יכול לצפות בהכרח לתשואה שתשקף את השינוי במחיר הנפט בפועל. עם זאת, יש לבצע הבחנה חשובה – בעוד קרן סל על חוזים עתידיים על הביטקוין תניב כמעט בוודאות תשואת חסר בהשוואה לקרן שמשקיעה ישירות במטבע הדיגיטלי, הרי שבמרבית קרנות הסל המבוססות על חוזים עתידיים על סחורות, לא ניתן לדעת מראש אם תשואת הקרן תהיה גבוהה או נמוכה מהשינוי במחיר הסחורה. התוצאה תלויה במבנה עקום החוזים ובשינויים בשוק לאורך זמן.

איילון בית השקעות גובה את דמי הניהול הגבוהים ביותר

חמש הקרנות המחקות הנוספות של המוסדיים הישראליים מחזיקות בעיקר בעשר קרנות סל שמשקיעות ישירות בביטקוין. למעשה, כל חמש הקרנות מחזיקות באותן עשר קרנות סל, כאשר ההחזקה בכל אחת מהן מוגבלת לעד 10%, בהתאם להגבלות רגולציה ולמדיניות הפיזור. למרות הדמיון הרב באופן הניהול, קיימים פערים של כמעט 1% בתשואות מתחילת השנה בין הקרן המובילה לקרן בעלת התשואה הנמוכה ביותר (להוציא את מור). לשוני הזה יש כמה הסברים, כשהבולט והפשוט ביותר הוא גובה דמי הניהול. כך, הקרן של איילון בית השקעות גובה דמי ניהול של 0.65% בתוספת דמי נאמנות של 0.03%, בעוד יתר הקרנות גובות דמי ניהול של 0.2% ודמי נאמנות של 0.02%—0.03%. כלומר, המשקיע בקרן של איילון בית השקעות משלם 0.45% יותר בשנה עבור ניהול דומה עד זהה לשל הקרנות האחרות.

הסיבה השנייה היא השימוש של חלק מהקרנות הישראליות בקרן סל אמריקאית נוספת לצורך ניהול הפוזיציה - קרן הסל BITO, שפועלת במתכונת דומה לשל מור ומתבססת על חוזים עתידיים ולא על החזקה ישירה, ושלכן גם היא הציגה תשואת חסר בהשוואה למתחרות השנה. נכון לסוף אפריל, 8.76% מנכסי הקרן של איילון בית השקעות – שהציגה את התשואה הנמוכה ביותר מבין הקרנות הישראליות בנטרול הקרן של מור – מושקעים בקרן BITO, וכך גם 4.99% מנכסי הקרן של IBI ו־2.3% מנכסי הקרן של מגדל שוקי הון. במאי איילון בית השקעות סגרה את הפוזיציה בקרן הזו, ואילו הקרן של קסם פתחה פוזיציה בשיעור של 3.87% מנכסי הקרן. ההחזקה בקרן הזו פוגעת בתשואת הקרנות הישראליות.

בנוסף, חלק מקרנות הסל הזרות שבהן משקיעות קרנות הביטקוין הישראליות מאופיינות בנזילות נמוכה יחסית. כתוצאה מכך, יצירת פוזיציה משמעותית באותן קרנות עלולה להיות יקרה, הן מבחינת עלויות המסחר והן מבחינת השפעה על מחיר השוק.

תופעה ללא רציונל כלכלי

תופעת הביטקוין מהווה את אחת החידות הכלכליות הגדולות של העידן המודרני. מרבית השימוש במטבע נעשית מתוך תקווה לעליית ערך – כלומר, כהשקעה ספקולטיבית – בעוד השימוש בו כאמצעי תשלום נותר מוגבל. חרף זאת, כשהמחיר של הביטקוין הגיע ל־120 אלף דולר החודש, שווי השוק הכולל של הביטקוין הגיע ל־2.4 טריליון דולר. זה סכום שקשה להסביר אותו במונחים כלכליים רגילים של תועלת, שימוש או ערך פונדמנטלי שנובע מהמטבע עצמו.

לגורמים רבים יש אינטרס לשמור על ערך המטבע הדיגיטלי גבוה. טראמפ, למשל, שצבר הון אישי עצום באמצעות הנפקת מטבע דיגיטלי על שמו ועל שם אשתו מלניה, תומך במטבע. ענקית ההשקעות בלאקרוק, מנהלת הנכסים הגדולה בעולם, גוזרת קופון עצום מניהול קרן הסל הגדולה בתחום – IBIT, שמנהלת כ־87 מיליארד דולר וגובה דמי ניהול של 0.25%, מה שמייצר לבלאקרוק זרם הכנסות של מעל 200 מיליון דולר בשנה. מדובר על עמלה גבוהה משמעותית משל שלוש קרנות הסל הגדולות בעולם שעוקבת אחר S&P 500. לשם המחשה, קרן SPDR, שמנהלת כ־651 מיליארד דולר, גובה דמי ניהול של 0.09%; קרן VOO, שמנוהלת על ידי ואנגרד ומנהלת נכסים ב־683 מיליארד דולר, גובה עמלה של 0.03%; וקרן IVV, ששייכת לבלאקרוק עצמה ומנהלת 642 מיליארד דולר, גובה עמלה של 0.03% גם כן.

אז, כאמור, גורמים רבים שמחזיקים בביטקוין ושומרים על מחירו גבוה הם גורמים חזקים מאוד, והמחיר שלו תלוי בראש ובראשונה באמונה שהמחיר ימשיך לעלות. את האמונה הזו אי אפשר להצדיק דרך תיאוריה כלכלית קלאסית, שבוחנת ערך מול תועלת ושימוש. לכן, בעימות בין התיאוריה הכלכלית לאמונה בביטקוין, האמונה מנצחת לפי שעה. ואין לדעת מתי האמונה הזו תתערער.
  • תודה
Reactions: השקעות R הון1 //
15 תגובות
החלום, ושברו

זה היה רגע מוזר ב"אקספו" של חסידי בעלזא;

בהיכל שבו אמור הציבור לראות איך “המערכת החרדית” מסוגלת להחליף את כל העולם החיצון. איך במקום "להוציא כסף החוצה" משאירים אותו בבית. איך במקום לרכוש מוצרים בחוץ - רוכשים בבית. במקום להעסיק עובדים מהמגזר הכללי - מעסיקים רק חרדים. "בסרבל כחול".

הנה זה בא:
דוכן חסידי למהדרין - של חברת כח האדם "עוגן" … המציג חברה לייבוא עובדים זרים.
ובהיי-לייט של האירוע – תמונה שבה עובד זר מצחצח את נעליו של איש חזון הכלכלה החרדית הסגורה - הרב רפאל וואהל:
1763241485888.png
[אשמח לתת קרדיט לצלם לא מצאתי את מקור התמונה]

כלומר:
כשהמצלמות דולקות, וכשצריך שהכול יבריק -
נזנח החזון, נשכחת האוטונומיה, וכל מה שנשאר הוא העובד הזר, כי הוא פשוט… עושה את העבודה.

מסתבר גם שיש איש עסקים חכם מאד שיודע את האמת: עם כל הכבוד ל"כלכלה פנימית", יש רגעים שבהם רק המציאות מחליטה.

כי אם יש “כלכלה חרדית” שלמה ומושלמת -
מדוע לא מצאו יהודי יקר לשפשף את הנעליים? איפה "המקביל של האברך עם הסרבל הכחול מאמריקה שנוהג באוטובוס, שיבוא לצחצח נעליים לאנשי שלומינו?"

וזהו גרעין האמת שהתמונה הזו חשפה בלי לחפוץ בכך:

מי שמבקש שנקנה ממנו רק כי הוא חרדי - מודה בעצם שמבחינת שלימות אין לו הרבה מה להציע. אם היית באמת טוב – אנשים היו קונים ממך גם אם היית מדגסקרי עם כובע טמבל.

===

קמפיין מרגש - תוצאות הרות אסון

תראו,

- לא נעים להיות מי ששוב ושוב יוצא נגד המילים החמימות הללו של "צאו והתפרנסו" ושל"כלכלה חרדית פנימית" ו"איש את רעהו יעזורו". וכמו שהתפלא עלי מנהל הפורום: "זה מעשה טוב" ו"לפעמים עדיף לשתוק".

לא כי. לא אשתוק.

- יותר לא נעים לראות אברך שמשלם בחודש כמה מאות שקלים יותר על מוצרי הצריכה שלו בגלל שמנהיגי העיר החרדית הפריפריאלית השתכנעו ש"אסור לאפשר לעסקים מבחוץ להיכנס לקרבנו כשיש עסקי אנ"ש פעילים".

- יותר לא נעים לראות את העסקים הללו שיום אחד יקרסו - כי הנשמה מלאכותית תמיד מתפוגגת באיזה שלב - וימצאו עצמם בלי פרנסה, עם חובות, ובלי שום עתיד כלכלי.

- יותר לא נעים לראות את הצדיק הזה שבמקום ללכת לעבוד/ללמוד במשהו שיתאים ליצירתיות ולתכונות שלו, השתכנע מהטורים של רפאל וואהל על מה ש"כאילו קורה" באמריקה, ולבש סרבל כחול והלך לעבוד בעבודה שפועל סיני/ ערבי / תאילנדי מחליף אותו בחצי מחיר.

- לא נעים לראות את הענבים בסופרמרקט מתייקרים משנה לשנה, כשאיכותם פוחתת משנה לשנה, בזכות פקידי משרד החקלאות שאימצו את חזונו של רפאל וואהל לכלכלה סגורה ו"צאו והתפרנסו ישרלאים זה מזה"
- לעומת ענף היין והמיץ ענבים, שמוריד מחירים משנה לשנה, עם יותר שפע ומבחר, יצוא, יבוא, אלפי טעמים ומחירים, בזכות הכלכלה ה"לא סגורה" שרפאל וואהל מזהיר ממנה.

וזה בסדר, כל הנשמות הטובות הללו הסבירו הסברים נהדרים: "היימישע פרנסה". "בטחון תזונתי". "להשאיר את הכסף במגזר" "אתה תקנה אצלו בסול ובסוף הוא יפיל אותך". בסוף כל אלו סיסמאות של אידיוטים שימושיים לעצלן שלא רוצה להקים עסק אטרקטיבי, ומעוניין פשוט שהציבור יממן את העצלות שלו.

כי "להשאיר את הכסף במגזר" זו רק סיסמה. האמת היא שהכוונה היא "להעשיר אנשים בתוך המגזר על חשבון האחרים".

====

מה כן? סתם להפיל חזון בלי להציג חזון אחר?

כן, חזון ההיגיון הבריא. חזון תחושת הבטן.

תרכשו כל דבר, איפה שהכי טוב לכם והכי זול לכם. בעלי אקספרס. בטמו. באושר עד. בויקטורי. וברמי לוי. [וכמובן במכולת מתחת לבית אם נתקעתם].

תעסיקו את העובד הכי טוב שיש לכם במחיר הכי טוב. לא משנה אם הוא תאילנדי, או סיני, או ערבי או חרדי או חילוני. [אל תאמינו לסיפורי וואהל. כנסו לכל המסעדות בבורו פארק ותראו איזה יופי ההיספאנים מנהלים אותם].

תקימו עסק עם מוצרים מדהימים כמו שעשו החרדים בעלי אושר עד, פפסי, איקאה, אירוקה, מלם תים, שאינם צריכים את חסדי "צאו והתפרנסו".

אם אתם שכירים, תחפשו לעבוד בפירמות גדולות. שם תרוויחו כפול מפירמות הכלכלה הסגורה של המגזר.

אתם לא מרגישים יזמים גדולים כדי להקים עסקים בתל אביב? אין בעיה. תקימו עסקים פנטסטיים בתוך המגזר. כמו פרוג, קידישיק, בנים, קניון רפאלי.

==

שאלות בבקשה

אבל דוד המלך אמר "צאו והתפרנסו זה מזה"?
כן, אבל חכמי ישראל ענו לו ש"אין הבחור מתמלא מחולייתו". והוא הסכים איתם "פשטו ידיכם בגדול" [=הביאו כסף מבחוץ].

אבל הרמב"ם כותב "ממציא לו מלאכה כדי לחזק את ידו". למה אתה מתנגד לדברי הרמב"ם?
אני הכי עם הרמב"ם! - כפי שהוא מגדיר "מעמידו על רגליו". כמו המילים המדוייקות: "כדי" שיעמוד על רגליו. או "עד" שיעמוד על רגליו [יש 2 גרסאות]. זה תנאי מחייב שאכן העסק יכול לעמוד על רגליו בלי העזרה הזו! אבל אם העסק לא יכול לעמוד על רגליו, יקום בעל העסק ויעסוק בעבודה אחרת!

אבל באמריקה יש רווחה כלכלית בגלל הכלכלה הסגורה!

להד"ם. כל מה שכתב וואהל על ההבדלים בין ארה"ב לישראל - פשוט לא נכון עובדתית.
- החרדים בארה"ב רוכשים הרבה יותר באופן יחסי מחוץ למגזר. ברשתות הענק, באמזון ובקוסטקו. במייסיס ובZARA.
- הסרבלים הכחולים באמריקה מרוויחים מעט, כמו בארץ. אל תקנאו בנהגי האוטובוסים הצהובים של בורו פארק ומאנסי.
- המאסה הקריטית של אנשי העסקים בארה"ב היא של עסקים "מחוץ" לבורו פארק! יש יותר מ1000 משפחות כמו פישר [איקאה] ובר [פפסי] בארה"ב. ויש אלפים אלפים של חרדים שנוסעים בכל יום למנהטן. זה סוד העושר. לעשות כסף בחוץ! לא בתוך המגזר!

הרב וואהל טוען שהחרדים באמריקה מפרגנים אחד לשני ואילו בארץ לא!
מדובר בעלילת דם כמובן על יושבי ארץ הקודש. חרדי בארץ שפותח עסק, החברים שלו יפרגנו לו בדיוק כמו באמריקה ויעזרו לו ויקנו אצלו כדי להעמידו על רגליו. אין בארה"ב איזה חינוך מיוחד יותר טוב מבישראל בהקשר הזה.
גם בארה"ב יש מקרים שחרדי מזמין אינסטלטור גוי, ויש מקרים שהוא מזמין אינסטלטור יהודי. הכל לפי ההקשר והנוחות והסיטואציה. אין כאן שום גזענות / חוסר פירגון. פשוט עלילת דם.

למה אתה מתנגד להקים חברות גדולות שיעסיקו חרדים?
לא מתנגד.
אבל שימו עין על התופעה שרואות חשבון / עובדות הייטק / עובדות ביטוח שעובדות בקומונות חרדיות כמו בחזון של רפאל וואהל - מרוויחות שכר נמוך לעומת חברותיהן שעובדות בחברות גדולות מחוץ לבני ברק. [וכן שימו לב לתופעה מדהימה שהיא תוצר של נשמות טובות שמקשיבות לטיעונים של וואהל: בכל מקום שהיה בו סוג של קומונה כזו, ראשי הקהל התנגדו באופן עז להקים לה תחרות! הם טענו שזה ייפגע בעובדות הקיימות, וזה לא יהיה רוחני, וכו' וכו'. הנה מהרעות החולות של כלכלה פנימית]

אז לא תבוא לאקספו של הקהילה שלך?

בטח שאבוא. זה דבר נהדר שבעלי עסקים יפרסמו אש לרעהו ויביאו עוד לקוחות מכל מקום. ודבר נהדר שעסקים יתנו השראה איש לרעהו.

אבל יותר אשמח לראות דוכנים של חרדים באקספואים שמחוץ למגזר. באקספו של האדריכלים. באקספו של הסייבר. באקספו של לשכת עורכי הדין. בועידת ברצלונה. בCES בלאס וגאס.

אָמַר רֵישׁ לָקִישׁ: כֹּל הַזָּהִיר בְּצִיצִית, זוֹכֶה וּמְשַׁמְּשִׁין לוֹ אַלְפַּיִם וּשְׁמוֹנֶה מֵאוֹת עֲבָדִים, שֶׁנֶּאֱמַר (זְכַרְיָה ח, כג) כֹּה אָמַר ה' צְבָאוֹת: בַּיָּמִים הָהֵמָּה אֲשֶׁר יַחֲזִיקוּ עֲשָׂרָה אֲנָשִׁים מִכֹּל לְשֹׁנוֹת הַגּוֹיִם וְהֶחֱזִיקוּ בִּכְנַף אִישׁ יְהוּדִי
תורה וגדולה במקום אחד

מזל טוב מזל טוב מזל טוב

מוצאי השבע ברכות האחרון נראה כמו מוצאי שבת כזה. אני מסתובב בעיר לבד, בלי מלווה, עם בגדי שבת, אני כבר לא חתן. שקט באוויר. אוירה משונה כזו.

וזה הזמן לספור את הצ'קים שקיבלתי לחתונה. יש את הכסף מהבנדוד של סבא מצ'ילה - 1000 דולר. יש את הגרפיקאית של בוטיק השמלות של אמא - 3000 ש"ח. הבוס של אבא 1000 ש"ח [לא ידעתי, אבל אבא מגלם על הצ'ק הזה בתלוש שלו מס הכנסה, אז דה פקטו חצי מהכסף מכיסו]. השכן המזרוחניק 300. ועוד כמה דודות 200. (את המחבתות המיותרות מכרתי במחילה ברבי עקיבא 6).

ס"ה 9500 ש"ח.

==

כולל עטרת יצחק. מה אגיד לכם - מעין עולם הבא. אוירה מדהימה של תורה וגדולה במקום אחד. בזמן הסדר, אוכלי המן - לחם מן השמים. בבין הסדרים? אוכלי ניסים כלכליים!

לחם והשקעות מן השמים. הכל רותח. פינדרלה, בסדנו, SP500. 90/10. יאכטות במונקו. כימיכלים לבואש של משטרה. פלנטיר עדיפה על רפאל ורפאל עדיפה על לוקהיד מרטין. הכל מהכל. ואני לאט לאט מתחיל להבין מה אני צריך לעשות עם ה-9500 ש"ח.

אני קורא, מקשיב, מתווכח, ולדעתי אני כבר מומחה שוק ההון. בתחילה מהדסק הכלכלי של יתד. בהמשך גיליתי שיש פח כתום בהבנים גבול רמת-גן עם מבוגר שזורק לתוכו את עיתוני הגלובס הכתומים שלו. אני מרחיב אופקים.

הזאב מעטרת יצחק

עוברים כמה חודשים, ואני רוצה להיות עצמאי. לרכוש ולמכור בעצמי את המניות. סוחר עצמאי בבין הסדרים!

מתוך כל החומרים שקראתי - ואני עדיין קורא ולומד, רקחתי את המתכון שלדעתי ינצח: ארכוש ואמכור מניות בול לפי המלצות האנליסטים.

למי שלא מכיר - גופי ההשקעות הגדולים בעולם [וגם בישראל] מוציאים מדי פעם המלצות שלהם על מניה. המלצות למשל כמו "קניה חזקה", "החזק" "מכירה" וכו' .

תראו - הרי האנשים האלו בבנקים הגדולים, גולדמן זקס וג'יי.פי מורגן, הם כמו ה'מועצת' של עולם הכסף. אם הם אומרים 'קנייה' (Buy), מי אני שאחלוק עליהם? ואם הם אומרים 'מכירה' (Sell), אני בורח כמו מאש.

דז'לובסקי אומר תמיד: "תתעייצו עם מומחים". האם יש מומחים גדולים יותר מגולמן זקס וג'יי פי מורגן? או מהכלכלנים של מזרחי פועלים ומיטב? לאורן ניסע ונלך.

אבחר חמש מניות, כולן עם המלצות "קנייה חזקה": ברגע שלאחת מהן יש פקודת "מכירה" אני מוכר מיד ורוכש תחתיה מניה עם פקודת "קניה חזקה".

בלי שאלות, בלי סברות – "נעשה ונשמע".

וכמובן - פיזור. זה גם היה כתוב בטור של אלטשולר שחם במגזין המסחרי של המודיע. "פיזור," אמרתי לגיטי, בזמן שארגנתי שוב את הצ'קים מהחתונה, "זה הסוד". "אם חס וחלילה מניה אחת נופלת, הארבע האחרות הן כמו 'ערי מקלט'. אם יבא עשו אל המחנה האחת והכהו - והיה המחנה הנשאר לפלטה".

ותשואה ברוב יועץ. אבל אין צורך לקבל דבריו כתורה מסיני

בספסל בצד הכולל, יושב ר' חיים לוינסקי. אותו מקום כבר 40 שנה, מהחתונה. ללא שטעלע וללא כבוד. אבל לפי השמועה, הוא איש שוק ההון. ביום לומד גמרא, בלילה לוחש למניות הנכונות.

החברים אומרים עליו שיש לו את החוש הנכון. ידע בדיוק מתי לצאת מטאואר סמי קונדקטור. הוא קלע את הרגע הנכון לכניסה לנקסט-אקשן וכרית תעשייה (חברות שמכרו מרעומים לאקדחים והתפוצצו בעידן המלחמות החדש). מגע הזהב.

רואים אותו גם עומד הרבה בכספומטים של דיסקונט ומסתכל על גרפים. זה האיש.

לקח לי זמן להתקרב לר' חיים.

בהתחלה ניגשתי אליו והתחלתי לדבר איתו על העניין אם ספיקא דאורייתא לחומרא - מדאורייתא או מדרבנן. דיברנו גם על איזה ר"ש בכלאיים שמתנגש עם מהרי"ט אלגאזי בהלכות חלה.

אחרי כמה שיחות כאלו, כבר הרגשתי יותר נעים לדבר איתו על השקעות. התביישתי להציג לו שאני בעצמי המצאתי מודל - אז סיפרתי לו שזה מודל של הבוס של רעייתי מהעבודה [אשתי במוקד שירות לקוחות של פייכלר בחנוכה מבטחים], ושאני רוצה לשאול מה דעתו על המודל הזה. הוא דווקא הקשיב לי יפה, אבל עשה לי חתכת "וימאן".

"לא. אין לך שום סיכוי לסחור בעצמך. אני לא סוחר בעצמי, וכל מה שמדברים עלי זה שטויות. אתה אולי תרוויח פעם אחת מאיזה עליה של השוק, אבל אין לך סיכוי לנצח את בתי ההשקעות - אין אף בית השקעות מוסדי בכדור הארץ שהציג בהסטוריה תשואה של מעל 10 אחוז לשנה באופן קבוע.לבתי ההשקעות יש את הסוחרים הכי טובים, יש להם "מסוירת" של דורי דורות של השקעות, ויש להם תוכנות חכמות, וכולי וכולי. לכן, אם אתה רוצה לעשות "גורל" על הכסף שלך, תעשה את זה. אבל אם אתה רוצה לבנות לך פרנסה או עושר מהכסף, תעזוב".

לא אשמע בקולו. כבר בהבנה שלו על הספיקא דאורייתא ראיתי שהוא ראש בקיר. משהו שבו "מְשַׁמְרֵן אותו". אם רק היה מבין לעומק את התכנית המהפכנית הסודית שלי, היה מבין שהוא לא בכיוון.

אומר ועושה

אני נכנס לבנק. הפקיד מפנה אותי לקומה העליונה (איפה שאנשי העסקיים הרציניים נמצאים). אוויר פסגות. ניגש ליועץ ההשקעות. מבוגר, משופם, נראה לי היה פעיל מפד"ל בתקופת זבולון המר. דביר שמו.
"תשמע, אני לא חושב כדאי לך להיות סוחר עצמאי. אתה לא תנצח את המדדים לבד, למה שלא תקנה פשוט מדדים או תיתן לבתי ההשקעות לעבוד במקומך"?
"דביר, אני יודע מה אני עושה, תפתח לי בבקשה חשבון מסחר עצמאי. אני מכיר את הכל והתייעצתי".
הנה תחתום כאן, הרשאות גם באינטרנט. אתה יכול בכספומט בקומה הראשונה לרכוש ולמכור בעצמך את המניות. בהצלחה.

מדביר ירדתי ישר ללובי הכניסה בבנק. חדר כספומטים שלם! בדיוק לסוחרים עצמאיים כמוני! דחפתי את כרטיס האשראי שלי, נכנסתי למערכת. איזו תחושה חלומית. אוף, מסתבר שמניות בארה"ב זה רק בשעה 16:30. הלכתי הביתה מהורהר כולי, וחזרתי אחרי שעתיים. אלו היו שעתיים של הרהורי נפץ.

ואלו המניות שבחרתי:

מיקרוסופט (MSFT): כי מיקרוסופט. פייזר (PFE): כי אנשים תמיד יהיו חולים, השם ירחם, ותמיד יצטרכו תרופות. דיסני (DIS): כי בני הדודים החולצות הכחולות מפתח תקווה אמרו שהילדים מכורים לזה. אינטל (INTC): "טוב, אינטל זו חברה של 70 שנה. חזקה כמו המעבדים שלה. בנק אוף אמריקה (BAC): בנק זה כמו כספת. מי ששם כסף בכספת, הכסף נשמר.

מניה של מיקרוסופט עלתה $320. תוך חודשיים המניה טסה ל-$400. "גיטי!" אני צעק במטבח, "האנליסטים האלה הם צדיקים נסתרים! כל מילה שלהם – פנינה. אנחנו בדרך לדירה בבני ברק בלי משכנתא!"

גם באינטל זה התחיל על רגל ימין. פתאום, המניה זינקה ל-$40 בגלל איזה סובסידיה ממשלתית והבנה שTSMC לא מצליחה להקים מפעל שבבים מחוץ לטאייואן.

"נו, הנה זה קורה שוב!" בדיוק כמו במיקרוסופט. האמת חשבתי כבר שאם אשים פה עוד כסף עכשיו, אכפיל את הכל. אבל לא. אני לא זז מהעקרונות שקבעתי לי במודל. פיזור זה פיזור. ויציבות היא יציבות.

אבל משהו מוזר מתרחש באינטל: במשך חודשים אחרי הקניה, האנליסטים אמרו עדיין "קנייה" אבל בפועל המניה ירדה מ-$40 ל-$35, ואז ל-$30. החזקתי חזק. "אם הם עדיין אומרים Buy (קניה) - הם יודעים משהו שאני לא יודע".

ואז, בוקר אחד, המניה צנחה ל-$22 בעקבות דוחות קטסטרופליים. רק באותו רגע, בשעה 16:30 שעון ישראל, יצא העדכון: "הורדת דירוג ל-Sell [מכירה]".

אני פועל לפי ה"הלכה" שלי. מכרתי מיד ב-$22. הפסד נקי של כמעט 50%.

"לפחות הצלתי את מה שנשאר" ניחמתי את עצמי. יומיים לאחר מכן, המניה זינקה ל-$26 כי משקיעים חשבו שהיא "זולה מדי". הבטתי בכספומט ברעד - והלב נשרף. "האנליסט אמר 'מכירה' בקרקעית, ואני, כמו חסיד שוטה, הקשבתי לו"

גם פייזר גילתה שהעולם הפסיק לפחד ממגפות, והמניה התחילה לנזול למטה כמו נר של חנוכה בסוף הערב.

בדיסני נכנסה למלחמות תרבות ואיבדה מנויים. היה שם איזה חבר דירקטוריון שהחליט שמהיום כל המשחקים והסרטים של דיסני יהיו בדמויות של כהי עור כדי להפוך את דיסני לשיוויונית. השוק בעידן טראמפ לא אהב את זה. $2,000 שלי הפכו ל-$1,400.

"לא נורא, מיקרוסופט בטח מחזיקה את הכל" אבל מיקרוסופט באותה שנה פשוט "עמדה במקום". היא לא עלתה, היא רק התנדנדה כמו שאני עומד בשמונה עשרה.

הסיכום היה מחריד:

אינטל: 40%-

פייזר: 25%-

דיסני: 15%-

בנק אוף אמריקה: 5%+ (הנחת היחידה)

מיקרוסופט: 2%+

במקום 9,500 ש"ח, היו לי ביד בערך ש"ח 6,800.

כנראה שהמודל שלי לא היה נכון.

שבתי לר' חיים

סיפרתי לו על מה שקרה עם הבוס של אשתי. אבל הוא הבין במי מדובר.

ר' חיים הביט בי במבט ששמור לאלו שמנסים להסביר למה הם איחרו לסדר ב'. "תבין," הוא אמר והניח את ידו על כתפי, "האנליסטים האלו לא עובדים אצלך, והם בטח לא עובדים בשביל ה-9,500 ש"ח שלך. כשהם מוציאים 'המלצת קנייה', זה אחרי שהלקוחות הגדולים שלהם כבר קנו. כשהם מוציאים 'מכירה', זה אחרי שהם כבר הספיקו לצאת מהפוזיציה ולהשאיר אותך לסגור את האור. הטלפון הכשר שלך, הוא האחרון שמקבל את השיחה מגולדמן זקס"

יצאתי מהכולל. השמש של צהריים הכתה ברחוב בן זכאי. נכנסתי שוב לסניף הבנק, אבל הפעם לא עליתי לקומה של "אנשי העסקים הרציניים". עצרתי ליד דביר המשופם בקומה הראשונה.

"דביר," אמרתי בשקט, "תמכור הכל. את הכל."

הוא לא שאל שאלות. הוא רק הקיש כמה פעמים על המקלדת. "נשארו לך 6,800 ש"ח. מה לעשות איתם? להעביר לעו"ש?"

"לא," עניתי, ונזכרתי במילים של דביר מהפגישה הראשונה ובחיוך של ר' חיים. "תקנה לי בזה קרן סל. מדד S&P 500. או שתביא לי פה המלצה על גוף מוסדי שיעשה משהו עם הכסף הזה לחתונה של הילד הראשון שלי. וזהו. תנעל את המסך."

חזרתי הביתה. גיטי הסתכלה עליי. היא לא הייתה צריכה לשאול, היא ראתה את הפנים שלי. "נו? מה עם הדירה בבני ברק?"

"היא תבוא, אבל לא מה9500 ש"ח" אמרתי והתיישבתי ליד השולחן, "אבל היא תבוא כמו שלומדים תוספות. לאט, בהתמדה, ובלי לנסות להמציא את הגלגל מחדש. האנליסטים מגולדמן זקס יכולים להמשיך להמליץ, אני חוזר לסדר א'."

===

והזאב מעטרת יצחק? הוא פרש בשיא. היום הוא סתם אברך עם 6,800 ש"ח שצומחים לאט במדד, והרבה יותר שקט נפשי כשהוא פותח את הגמרא. לפחות עכשיו, כשהוא לומד על "המפקיד מעות אצל חברו", הוא כבר יודע בדיוק למי כדאי להפקיד אותן – ולמי ממש לא.

(מנהלים פליז, אל תהפכו את הפוסט למאמר. אני מעדיף אולו כאן בפורום כשרשור רגיל. תודה)

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כג

אמִזְמוֹר לְדָוִד יי רֹעִי לֹא אֶחְסָר:בבִּנְאוֹת דֶּשֶׁא יַרְבִּיצֵנִי עַל מֵי מְנֻחוֹת יְנַהֲלֵנִי:גנַפְשִׁי יְשׁוֹבֵב יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי צֶדֶק לְמַעַן שְׁמוֹ:דגַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת לֹא אִירָא רָע כִּי אַתָּה עִמָּדִי שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי:התַּעֲרֹךְ לְפָנַי שֻׁלְחָן נֶגֶד צֹרְרָי דִּשַּׁנְתָּ בַשֶּׁמֶן רֹאשִׁי כּוֹסִי רְוָיָה:ואַךְ טוֹב וָחֶסֶד יִרְדְּפוּנִי כָּל יְמֵי חַיָּי וְשַׁבְתִּי בְּבֵית יי לְאֹרֶךְ יָמִים:
נקרא  8  פעמים
למעלה