אתגר אתגר דו שבועי - מתמודד!

• הוסף לסימניות
ראשית, תודה רבה לניק @הספרן על האתגר המרתק: אתגר דו שבועי - חטופים וקפלן
מציינת שזו פעם ראשונה שלי באתגר ופעם ראשונה של זכיה!
תודה לכל הקוראים והמגיבים, נותנים פה חשק להוציא לאור!

האתגר "מתמודד!" הוא כמו שזה בטח נשמע, על אלו שמתמודדים...

1. לכתוב סיפור, נוגע הכי בלב
2. על נער/נערה/בוגר/ת או כל מישהו שעולה לכם בראש, לא משנה הגיל והרקע - זה אתם תספרו לנו
3. כתיבה מגוף ראשון, ריאלי, בלשון הווה
4. אורך לפחות 350 מילים
5. פיסוק, קיטוע תקין, בקיצור: נעים בעין לקריאה (לא בלוקים של מילים, בבקשה)

קצת רקע שיעזור:
כתבו על ההתמודדויות שלו, האם הוא מצליח לגבור? ואיזה רמת גבורה? איך הוא רואה את הסביבה שלו שרואים אתו?
או שאולי הוא מתמודד בלי שיש סממן חיצוני?
איך הוא מרגיש עם זה? מה זה עושה לו?
כתבו ממש מכל הלב!
תחשבו על איך הוא/היא נראים חיצונים, איך פנימית. מה הרקע והמצב האישי והמשפחתי שלהם? מה המצב החברתי שלהם? מה הסטטוס שלהם בחיים, באיזה צומת הם עומדים? בני כמה הם?
תחשבו על כל מה שעובר להם בלב, גם אם כלפי חוץ נראה שקורים דברים בלי לב בכלל! דברים ששוברים לב...

מחכים לריגושים!
שימו לב, ניקוד גבוה על רמת קטע "נוגע ואוטנטי" הכי שיש

לכל הערות, מחמאות, פרגונים, דיונים בנספח

• הוסף לסימניות
בס"ד

אני נער מתמודד.

כן, כן, לא לפחד, שבו, תירגעו. אני לא אעשה לכם כלום. לא אכניס לכם מושגים זרים, לא אקלקל את הילדים שלכם, אל דאגה.

לפני שאתם מתחילים עם כל הסטיגמות וההכפשות, תנו לי להסביר את עצמי. בבקשה.

לפעמים אני מסתכל עליכם, רואה אנשים גבוהים, מרשימים, חכמים ובוגרים. זה מקטין אותי, גורם לי להרגיש שאף אחד מכם לא יוכל להבין אותי, לעולם.

ממקומכם הבטוח, הצודק, הנחרץ, אני נראה לכם סתם נער מתבגר עם גחמות נעורים טיפשיות.

אז אולי הגיע הזמן שלי לספר לכם, מעט, ממה שעובר עלי, מההתמודדות שקורעת אותי, שוברת:

אני אחד כזה, מתמודד.

אחד כזה, שרואה את הפנים המאוכזבות של ההורים שלו, את האפור שצובע את פניהם כשהם רואים אותו כך, שונה וזר.

אחד כזה, שכאילו עושה דווקא, כנגד כל העולם, ולא הולך במסלול שייעדו לו.

אחד כזה, שרואה את המבטים הנרתעים של משפחתו, שותק.

אחד כזה, שיוצא מהבית, וההורים כבר לא שואלים לאן. התייאשו.

אחד כזה שמשנה לאט לאט, את הבגדים שלו, והלבוש. רואה את הפנים הכועסות של ההורים שלו, איך שהם חושקים שיניים, מתאמצים להבליג.

אחד כזה, שכשכל המשפחה ביחד, מדברת, צוחקת, הולך לצד, טורק את דלת החדר. לוקח איזה ספר, ושוקע.

אחד כזה, שבאמת, לא מתכוון להרוס ככה, לנפץ. לטרוק דלתות ברעש.

אחד כזה, שמחפש לברוח, חוזר הביתה פעם בשבועיים.

אחד כזה, שמתסכל את כולם במפגשים משפחתיים, שרואה את הדודות מצקצקות בלשונן, תוהות למה הוא לא יכול להיות נורמלי.

אחד כזה, שהולך תמיד הצידה, מתרחק מהמעגל החם, הקרוב מידי.

אחד כזה, שלפעמים לפעמים, בלילה, געגוע ישן צובט אותו, מנדנד, והוא מדחיק. מזכיר לעצמו שהיום הוא במקום אחר.

אחד כזה, שכשאבא מביא לו את האשראי בשביל לקנות בגדים, היד שלו רועדת.

אחד כזה, שהוריו בנו לו חיים שלמים, מהונדסים למשעי, והוא פירק, ניתץ.

אחד כזה, שהוריו בוכים, מתוסכלים, תוהים היכן הם טעו.

אחד כזה, שהוריו אומרים לו בדמעות שהם אוהבים אותו והוא תוהה אם הם באמת מתכוונים לכך.

זה אני, נער אחד.

אחד, שהלב שלו, רסיסים של תום, של כאב, של אהבה.

אחד, שנקרע בין רצון השם והאמת הפנימית שלו, אל רצון הוריו ומשפחתו.

אחד, שבאהבה, בדמעות, באומץ אינסוף, בחר בה' יתברך.

אבא ואמא יקרים שלי,

לפעמים צובט לי, שחזרתי בתשובה, והשראתי אתכם לבד, מאחור.

.....

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
"אתה מכאיב לי" הוא גונח אל בבואה משתקפת.
יושב בקצה המיטה מכונס בתוך עצמו. פיזית ונפשית.
ידו האחת הייתה כבולה אל המכשיר,
השנייה חורצת תלמים ברעמה כהה.
מגודלת.
פרועה.
גויית.
השיער מאפיל על פניו כמסכה, מסתיר את סבלו העצום. את המצוקה שלו.
הוא מטיח את ראשו בקיר הבטון מאחוריו. פעם ופעמיים. מתוסכל.
רחש קל ושריטת מסגרת עץ מעיד על כך שהתמונה שנקבעה בקיר מעליו התרופפה מהמסמר שנקבעה עליו.
הוא מסיר אותה,
חטף מספיק על הראש להיום.
לשבוע הקרוב.
מבט חטוף בתמונה, אלטר אגו משונה.
מי אתה? בחור ממוגבע, עם נמש תמים במרכז האף, עיניים טהורות.
תחושת בחילה גואה בו. המוח שלו הוא חלל ריק. בזבוז של מקום באטמוספרה.
הוא מטיח את ראשו שוב. זה מזוכיזם.
אבל כשאתה יושב במשך שבוע בחדרך האפלולי, וכל מה שאתה שומע הוא בליל מילים בשפות שונות הבוקע מאוזניות הבלוטוס שלך,
להכאיב, ומוחך ריקן, זה מה שנותר לעשות.
מה אני?
מי אני?
שימי נויטנבאום.
בחור יהודי.
יהודי?
זו הגדרה מרחיקת לכת.
ליהודי יש ערכים, מהות.
או לכל הפחות רגשות אשם.
אין לו דבר.
הוא אוכל, שותה, ישן, חוזר חלילה.
הוא חיכה שהדלת תפתח. יודע שמאחוריה מחכה לו רק סבל.
אבל הוא כמה לתחושה. כל שהיא.
האם הוא נהנה מזה?
השאלה הזו מכאיבה לו, לא פחות מהבדידות.
אין שפל גדול מכך.
המנעולים משמיעים חריקות לבסוף, זיזי מתכת מתחככים אחד בשני.
הלב של שימי מנתר, אולי בכל זאת?
תפסיק. זה תמיד פוגע בך.
אמא בכניסה, כצפוי.
הוא מלווה בכמה זוגות עיניים סקרניות. זיק של כאב חולף בעיניו של שימי למראה החפץ שאמא אוחזת.
תיק רקום, בכחול ושמנת. אותיות מסולסלות.
הוא רוכן אל החבילה שנשמטה אל מיטתו משחרר את ידו הכבולה לפיסת המתכת, מפנה קווצת שיער לאחור.
"תודה אמא" קולו בוער, מיתרי הקול מנגנים מנגינה צורמת.
הדלת נסגרת, הוא מרים את תיק הקטיפה, מערסל אותו אל חיקו.
זר. החפץ מרגיש לו זר.
דמעה בודדת בקצה העין.
המתכת במגן הסיליקון מהבהבת.
לא עכשיו.
אור פתאומי מסנוור את עיניו, הוא ממצמץ.
מתכווץ אל תוך עצמו. לא עוד. בבקשה.
הוא לא יעמוד בזה.
הניסיון עומד ממש מולו כעת. הוא מרים את ראשו שמכונס בין רגליו. הוא פשוט לא מסוגל יותר.
עיניו אדומות, פניו חיוורות כמת.
נראה היה כי ידידו הפנימי מאוכזב קמעה. "תרפה" קול בוקע מתוכו.
שימי מנסה. באמת. הוא משתדל מאוד.
שריריו מסרבים להיענות.
הוא עוצם עיניים. מנסה שוב להתנתק.
לשווא.זה חזק ממנו.
שעתיים נוספות חולפות. קרדיטים. מסך שחור.
"אתה מכאיב לי" הוא מסנן בשפתיים חשוקות אל מול בבואה שחורה.
משעין את ראשו לאחור.
"עזור לי, אבא"

• הוסף לסימניות
אני יושב לבד על המיטה שלי, החדר חשוך. רק האור של האיפון זורח על הפנים שלי, אבל אני לא באמת מסתכל עליו. המסך דלוק, ההודעות מהבהבות, אבל אני לא מגיב. אני כבר לא בטוח שיש מספיק ממני כדי לתת למשהו.

"בוא נלך לצ'ולנט." אורי כתב לפני שעה. "יהונתן, אתה בא איתנו? יוני??"

אני יודע שהייתי כותב להם שאני עייף או שיש לי מבחן מחר, הם היו מאמינים. אבל היא האמת שאין לי כוח. לא להם, לא לצ'ולנט, לא בכלל.

יש לי תסמונת כזו שלא רואים. תסמונת כזו שאנשים בפרוג כותבים עליה ספרים. זו תסמונת כזו שבה שום דבר כבר לא מרגש. אין עוד גבורה ואין כותרות. רק עייפות. זו מחלה כזו, שבאה לך פתאום ישר על החיים כמו ערפל כבד.

ואני? אני כנראה כבר רגיל לחיות איתה.

אני בן 17, תלמיד בשיעור ג'. על פניו, אין שום דבר יוצא דופן בי. אני גבוה יחסית, שיערי החום מסודר ברישול, והחיוך שלי די קבוע על פני. תמיד אומרים לי שאני נראה "בסדר גמור". אומרים לי שכשמסתכלים בעיניים שלי רואים אושר. אבל אני בטוח שאם מסתכלים יותר עמוק יש שם את העייפות הזו – עייפות כזו שאף שינה לא תתקן.

כלפי חוץ אני משחק את המשחק. אני לומד. יש לי ציונים טובים. אני עוזר להורים שלי בבית, במיוחד לאמא, שמאז שאבא עזב מתאמצת שלא להראות לנו כמה קשה לה. אבל בפנים... טוב, אולי עדיף שאני אמחק מה שכתבתי עכשיו ואקרא לזה 'מתפרק'. אני מרגיש שאני עושה את כל זה רק כדי שאף אחד לא יראה שאני נסדק.

אף אחד לא יודע. הם לא באמת מבינים. החברים שלי? הם רואים מישהו רגיל. אני צוחק איתם בהפסקות, אני מחלק הערות על הכדורגל, אבל הם לא יודעים כמה זה קשה לי לקום בבוקר מהמיטה. כל תנועה מרגישה כמו הרמת משקולות.

אני זוכר שיום אחד בתלמוד תורה, בשיעור חברה, המורה ביקש שנרוץ סיבוב מסביב למגרש. כבר אחרי כמה צעדים הרגשתי שאני לא יכול לנשום, אבל המשכתי. רק שלא ישימו לב. רק שלא יחשבו שאני חלש. רק שלא יחשבו שאני לא אני. שאני מפחד להיות אני. שאני מפחד להיות. שאני מפחד.

אני לא רוצה שהם ידעו שאני עדיין מנסה להישאר אני, שאני אוחז עם הציפורניים בקצה הצוק המתפורר, רועד בנשימות אחרונות. אני רוצה שיחשבו שתמיד הייתי אני, שאף פעם לא החלקתי בדמעותיו של הבעל-דבר, טובע בשלוליתו עמוקה. חורק שינים. שורד.

כל לילה, אני שואל את עצמי במקום הזה שאנשים שמלהטטים במילים קוראים לו 'לב', עד מתי אני יכול להמשיך ככה? ומה יקרה אם אני פשוט אפסיק? אני לא בטוח מה מפחיד אותי יותר - להיכנע, או להמשיך להילחם בלי סיבה.

אבל אני חושב על אמא. אני חושב על איך שהיא מצליחה להחזיק הכל ביחד. היא מחייכת אפילו כשברור שזה לא קל לה. היא לא נשברת.

אז אני לא נשבר גם. אני ממשיך. אני קם למחרת בבוקר, מתלבש, עוזב את הבית עם אותו חיוך על הפנים.

אולי זו לא גבורה שאפשר לכתוב עליה ספרים. אבל בשבילי, כל יום שאני לא נכנע הוא ניצחון.

מבוסס על סיפורים אמיתיים.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
יותר גרוע מזה כבר לא יכול להיות.
כבר אין לי בשביל מה לחיות.

רגע, רגע.
זה לא יפה מצידי לזרוק עליכם את כל הדיכאון שלי בפעם אחת.
זה גם לא מנומס...
אז ברשותכם אציג את עצמי, וכבר תבינו לבד למה אני בכזה דיכאון.

שמי יוסף.
גדלתי בבית חרדי לגמרי, ותמיד הייתי הילד הכי טוב.
בכיתה הצטיינתי בכל התחומים, בין בשיעורים ובין בהפסקות.
אפשר להגיד שהייתי סוג של מלך הכיתה.
כמובן שאחרי כיתה ח' נכנסתי לישיבה קטנה מהטובות ביותר, וגם שם הייתי מהבחורים הטובים והמצטיינים.
וזה המשיך גם לישיבה גדולה, שכמובן הייתה מהישיבות הכי טובות בארץ.
הכל זרם לי תמיד, הרגשתי בפסגת העולם.
הייתי האדם הכי מאושר בעולם. לפחות ככה הרגשתי.

ואז עבר לישון בחדר שלי בחור בשם משה.
משה היה בחור נעים הליכות, אבל היה פחות בקטע של ללמוד.
לילה אחד, התעוררתי בשלוש לפנות בוקר.
שמעתי קול מכיוונו של משה.
ניגשתי אליו, ואז ראיתי אור מרצד מתחת לשמיכה שלו.
משכתי בבת אחת את השמיכה שלו, ומשה ניתר מהמיטה בבהלה.
בידיו היה סמראטפון.
ברגע הראשון לא היה לי ספק מה אני צריך לעשות.
הסתובבתי לכיוון הדלת במטרה ללכת אל המשגיח.
אבל משה תפס אותי, ולא הסכים לעזוב אותי.
הוא התחנן בדמעות שלא אספר את זה לאף אחד, כי זה יהרוס לו את החיים.
אחרי הרבה זמן של שכנועים ודמעות - השתכנעתי לצערי.

עברו כמה ימים, ואז ניגש אלי משה.
בא תראה סרטון מטורף, הוא אמר לי.
כמובן שלא הסכמתי.
אבל הוא המשיך לשכנע אותי, ובסוף נשברתי.
ואז התחילה ירידה תלולה, שהסתיימה בחנות סלולר שבה קניתי סמארטפון.

טוב, נראה לי שטרחנתי אתכם לגמרי.
בקיצור, לפני חצי שעה המשגיח תפס אותי עם הסמארטפון.
כמובן שהוא זרק אותי מיד מהישיבה.
עכשיו סיימתי לשוחח עם אבא.
הוא אמר לי, אין לך מה להגיע הביתה כל עוד אתה מחזיק מכשיר כזה.
ברקע שמעתי את הבכיות של אמא. תאמינו לי, זה שבר לי את הלב.

פתאום הבנתי לאיפה התדרדרתי.
מאחד הבחורים הכי טובים בישיבה - לאחד שנזרק לרחוב.
מהבן האהוב של אבא והאמא, שתמיד הביא להם חבילות של נחת - לבן שנאסר עליו להיכנס לבית אביו ואימו.

עכשיו אני עומד פה ברחוב ליד הישיבה, ואין לי לאן ללכת.
העתיד שלי לוט בערפל, בעבר שלי אני לא רוצה להיזכר.
אבל הכי גרוע זה ההווה.
אין לי טיפת לחלוחית, גרם של שמחת חיים.

אז עכשיו אתם מבינים למה אני בדיכאון?

• הוסף לסימניות
ברגע זה ממש אני מתאפקת לא לשלוח לבת שלימיני מבט מזלזל, מתאפקת כל כך עד שהשרירים שלי מתקשים והשפתיים שלי מדממות מעט מהנשיכה המצמיתה שהכנסתי בהן.

קשה להיות גאונה. ואני לא אומרת את זה כדי להשוויץ, ממש לא.

אני בסך הכל ילדונת בת כמעט 14 בכיתה י' שמרגישה, ויש שיאמרו גם שזו המציאות- זקנה. אף אחד לא שאל אותי כשהקפיצו אותי מגן טרום חובה לגן חובה, והדילוג האלגנטי על כיתה ג' גם נעשה בתור עובדה, לא בתור שאלה. וזה לא היה שווה את זה וגם לא היה מועיל במיוחד, כי זה היה במקום לשלוח אותי למסגרת לא דתית למחוננים. כמה נחמד.

ולכן אני יושבת בכיתה י'3 באחד הסמינרים הנחשבים בירושלים, משועממת ומתוסכלת עד כלות, מנסה ומצליחה להשלים את המשפט והמהלך הבא של המורה ומרגישה מבוזבזת יותר ממתכנת מוכשר במרתון אינטנסיבי.

סמינר נחשב, אמרנו? תלוי במה. ברמה לימודית בטח שלא. ברמה חברתית- עוד יותר. ועולה על כולנה- כלומר מטה מרצפת הכיתה שהיא, אגב, בקומת קרקע- הרמה השכלית של הבנות פה.

בכל מצב- אם אני אענה תשובה בשיעור, כולן תסתכלנה עליי במבט של 'אוקי, מה רוצים ממנו; היא גאונה בטירוף, לא שציפינו שהיא לא תדע. אולי באמת כדאי שתשאיר אפשרות גם לאחרות לענות'. ואם לא אענה- אז כמובן כולן תהרהרנה למה אני לא עונה הרי אני כל כך גאונה ומה יש סיכוי שאני לא יודעת את התשובה?....

אז בשיעור מדעים אני בחוץ, קבוע. באמת שזה לטובת המורה- יהיה קשה לספור את כמות הפעמים שתפסתי אותה על מידע לא מדויק או ההרחבות שהייתי חייבת להוסיף כי אחרת זה לא זה---

התבגרתי מאז, אבל עדיין ניתן לי הפטור. נחמד.

בזמן הפנוי שלי אני מגרסת ספרים, אבל אני כבר מתחילה להשתעמם כי כמות הספרים בעולם מוגבלת. מאוד. במיוחד כמות הספרים שמתאימים לנערה חרדייה.

אני נעשית עצבנית וקצרת רוח לעיתים קרובות מדי, כך טוען אבא, ואמא שותקת את זה. אני מנסה להסביר להם שזה די משעמם ומקפיץ לי את הפיוזים לשמוע קבוצת בנות מדברות בהתלהבות על 'האם האדם טוב מיסודו או רע מיסודו' ומקשרות את שיעור היהדות האחרון, וכשאני מנסה לזרוק משהו על ההגדרה הבסיסית של 'טוב' ו'רע' מסקנות מהניסוי 'הכלא של סטנפורד', האם אפשר להסיק מכך לגבי מלחמות בין עמים ואומות והאם ההומניות והאמפתיה הם רגשות הישרדותיים או טבעיים?....

ולא שלא ניסיתי לדבר איתן על זה. אבל הן רק הסתכלו עלי בעיני עגל, לא מבינות מה אני רוצה מהן.

אני שונאת את הרגעים האלו, שונאת להיות בדמות הסנובית של הפצפונת הזו שחושבת את עצמה מי יודע מה.

"לקפוץ לי"ד לא יעזור לך, חמודה", אמרה לי אמא פעם, "את תמיד תהיי שונה".

גם היא הייתה כזו, גם אבא. מעניין מאיפה אני ושני האחים שלי ירשנו את החכמה שלנו.

"ממש מנחם", התזתי אז, ופניתי להמשיך לקרוא על ניסוי תפיסת הזמן של מישל סיפּר. ניסוי מדהים, אגב.

היום גם אני מבינה שלקפוץ לי"ד זה לא פתרון. כן חושבת שללכת לעשות משהו רציני על האיי. קיו שלי יהיה יעיל. למרבה הצער, אבא ואמא לא חושבים ככה- בתור אברך כולל עילוי גאוני ורחפן ומתכנתת בכירה ב8200- בהחלט מי אני שאתווכח על דבריהם.

אני כבר לא בטוחה אם זה שאני כל הזמן משלימה את השיעורים במוחי זו ברכה או קללה. כנראה ששניהם יחד. מי ידע שהבגרות בתודעה תדרוש כל כך הרבה זמן ומשאבים, ומי יודע אם אעבור את הבגרות בלהבין את עצמי, לקבל את הסביבה כמו שהיא.

לבינתיים אני אמשיך לקרוא על ניסויים של אנשים שיותר חכמים ממני, כל הזמן הזה לא מבוזבז. לפחות ככה אני אצליח להרגיש נורמלית כשהם לא יבינו על מה אני מדברת. ואולי יום אחד אני אמצא את הייעוד שלי, אהיה אני.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
מחזיק במעקה השרוט.
חושב על הפנים של אבא כשיגלה באיזו מדינה אני.
החברים חוגגים בפנים.
חם לי.

המוזיקה בפנים מעלה בי בחילה.
נמאס. דיי.
לרגע מתחשק לי לרקוע ברגליים,
לצעוק למישהו שזה לא פֵר.

איך יתמודד הלב הצעיר והפראי,
תם בן 20 שנחשף וצפה ובכה וחמד.
מעולף אחר אהבה והערכה.

איך, אלוקים?!

נשמות מורעבות זרוקות על ספה,
מביטות בקיר מרצד.
כובעים וחליפות תלויים על קיר.

האוקיינוס לא מספק אפילו שלוק.

פתאום מתפלל חרש.
שנזכה תמיד להישאר, קרובים.
לא משנה מה.
שנרחם על בלבול, נצא ממנו.
בהשראת שיחה עם חבר, בחור צדיק באחת הישיבות המובילות.

• הוסף לסימניות
אבא קנה חולצה חדשה. הוא הגיע איתה הביתה, בתוך שקית קרטון חומה עם אותיות לבנות באנגלית. אני לא יודע לקרוא אנגלית. לכן אני לא יודע איך קוראים לחנות של החולצה. אני רק יודע שזו היתה חולצה מאד יפה. אדומה כזו, עם ציור גדול של כדורגל. אהבתי אותה. רציתי לקפוץ על אבא, לבקש שיקנה לי גם. שהוא יניף אותי גבוה לתקרה, ויאמר בקול האוהב שלו – 'ערב טוב, חיים של אבא'. אבל משהו במבט שלו היה מתוח, והידיים שלו היו קצת קשות ולא מזמינות.

ככה התחיל הערב אתמול. סתם יום רגיל של לחם עם חביתה וסלט. ההמשך היה כמו יום לא רגיל, כי אמא בכתה ואבא צעק ואמא זרקה את החולצה לפח. אבא הוציא אותה, ארז בשקית, יצא מהבית בטריקה. ואני רק ברחתי לחדר, כמו בכל הלילות השחורים. שם, בין המיטה לקיר, בכיתי כמו ילד קטן קטן. כמו יונתן התינוק. בכלל לא כמו ילד גדול בן שמונה שכבר לומד חומש עם רש"י.

פעם פעם אבא היה איש רגיל. הוא היה נראה כמו כל המתפללים בבית הכנסת, והיו לו כובע, וחליפה שחורה. היום אבא אחר. אבא צבעוני. יש לו תיק של עבודה וטאבלט גדול ומבריק. אבל למרות שהמראה שלו השתנה, הוא נשאר האבא הכי קסום שיש. אבא עם אור בעיניים, עם אהבה במבט. האבא היחיד מכל החברים בכיתה שמשחק עם הילדים שלו מחבואים, ותופסת מתקנים. אבא שמעיר אותי כל יום בניגון שמח, מפזם לי 'בוקר טוב, חיים של אבא'. אני אוהב אותו, את אבא שלי. אוהב אותו כמו תמיד.

הדרך הביתה מהתלמוד תורה אף פעם לא היתה ארוכה כל כך. אני הולך לאט, ועושה סיבובים, ועוצר בגינה. רק לא לחזור, רק לא לפגוש את אמא. רק לא לעמוד מולה במבט מושפל, לבקש ממנה לחתום על הפתק מהרב'ה. אמא תכעס. תכעס מאד. ושלוימי אמר שאני אצטרך לשלם לו על המשקפים ששברתי לו. היא לא תבין, אמא, מה קרה לבן הצדיק שלה. ואני אשתוק, אני יודע שאשתוק. גם כשהרב'ה שאל בפליאה למה, אמר שבכלל לא מתאימה לי התנהגות כזו, שתקתי. שתקתי חזק. לא העזתי לספר ששלוימי צחק עלי בקול, אמר שאבא שלי "שייגץ". לא יכולתי לבכות על המקהלה שהוא ארגן, על הקריאות הקצובות של "חילוייני בלוייני" מול כולם.

"מה אתה הולך כמו קשיש בן שבעים?" אני שומע לפתע קול עליז ומוכר, ולמרות שאני אוהב את אבא הכי בעולם, אני מביט בבהלה לכל הצדדים, בודק שאף אחד לא רואה אותנו. אבא עוטף אותי בחיבוק גדול, קורא לי להצטרף אליו הביתה. והלב שלי קרוע כשבשקט בשקט אני לוחש לו, שאני חייב לרוץ מהר, להגיע עוד לפניו. שאני צריך משהו דחוף מהמגירה, וגם צמא, ורעב, ועוד המון סיבות. והראש שלי מסתובב מהר, מחפש עוד תירוצים, רק שאבא לא יבין שאני לא יכול ללכת איתו יחד, יד ביד. שאסור ששלוימי יראה אותי, יוסיף מחר תיאורים צבעוניים על האבא הלא רגיל שלי.

בלילה, במיטה, אני יודע שאבא כן הבין. והסיפור של לפני השינה, הוא על ילד צדיק וקצת מבולבל, עם אבא אוהב מאד. אבא שעובד קשה, ומטפס על ההר הכי גבוה בעולם, כדי שלילד שלו יהיה טוב. ומשהו רועד לו בקול כשהוא מספר על הדרך, ויש לו דמעות בעיניים כשהוא מתאר את התרמיל הכבד ובקבוק המים הריק. אחר כך הוא מכבה את האור, מדגדג לי בצוואר, ואומר בקול אוהב, כמו תמיד, 'לילה טוב, חיים של אבא'.

• הוסף לסימניות
(מקווה שזה מתאים לתנאים..)

סבתא אמרה,

שאני תינוק כשאני מרביץ לשמוליק,

שאומר לי שאני חכם כמו אבא

או כשאני לוקח לנחמי את המשחק

כי אני מאוד כועס שהגענו

לבית של סבתא וסבא.

סבתא חושבת,

שאני תינוק כשאני לא אוהב לאכול

את המרק עם הקישואים

ורק בוכה ובועט שאני רוצה

רק פתיתים של אמא עם מלפפונים.

סבתא כועסת ממש,

שאני- קטן ביותר.

ולא מבין כלום.

ושאני אולי לא יודע

'להתמודד עם הסיטואציה'

כמו שצריך, באופן בוגר.

ומי יספר לה,

שאני דווקא אמיץ וגיבור,

ולא מפסיק להתמודד,

רק שאני לא מספיק יודע,

כמוה,

לדבר?

• הוסף לסימניות
אוי איזה בושות! למה בדיוק הרב ברקוביץ צריך לראות אותי עכשיו.
די, אני לא עומד בזה.
אבל...
בסדר. פעם אחרונה. עוד פעם אחת ליטול ידיים וזהו.
הוא לא יבין שאני עומד פה כבר עשרים דקות.

למה הוא נועץ בי את עיני הנץ שלו?!

אוף! זה עדיין לא זה. זה לא נקרא ליטול ידיים ככה.
טוב, עוד פעם אח..."ר' ישראל?"
אימא'לה זה מגיע.
"כן, הרב ברקוביץ". בושות וחרפות. הוא ראה אותי כל הזמן!
"תגיד ר' ישראל, אתה יודע. אפשר להיעזר היום בדברים האלו. זה לא בושה, יש לי אברך בכוילל שגם היה ככה,
היום הוא במצב הרבה יותר טוב, הוא הלך למישהו ו..."
"זה בסדר, אה.. אני ממהר. תודה."

די. נמאס לי מהאנשים האלו.
פשוט חוסר יראת שמים בשם הנורמליות.
עומדים ונוטלים ידיים כאילו הם אוכלים במבה.
איפה היסודיות?! מאיפה הביטחון שזה כמו שצריך?! איפה הכובד ראש, הרצינות?! סתם ליצנים!
"הלו, אני מדבר עם ישראל ברקון?"
"כן כן, מי מדבר?"
"ראיתי שפרסמתם על מכירת בייצים במחיר מוזל, כתוב פה שאפשר להגיע משמונה. אני כאן כבר חצי שעה
ואף אחד לא עונה לי."
"אה.. כן.. אני המ.. היה לי ממש עיכוב בלתי צפוי, אולי תבואו מחר?"
"הא.. נראה. כל טוב."

פדיחות. פדיחות!
הייתי חייב לסדר את הארון בביהמ"ד, הציק לי נורא שהארון לא היה מסודר. שיגע אותי החוסר סדר הזה.
שעה וחצי בזבזתי על שטות הזאת. שעה וחצי. מה יהיה אתי, אלוקים.

אתמול אמרתי לחנה שאני לא הבן אדם המתאים לשלוח אותו להחליף דברים בחנויות.
איך אני יכול להיות בטוח שלא אנחנו הזקנו את זה?
היא אומרת שכך זה הגיע מהחנות. אבל אולי לא. אולי היא לא שמה לב ובדרך קרה משהו.
לא יודע. אבל איך אני יכול להיות בטוח?
חצי שעה ניסיתי להסביר למוכר שלא בטוח שמגיע לנו להחליף, כי לא בטוח שאנחנו לא הזקנו, אבל אשתי טוענת שכך קנינו את זה, ואני לא בטוח שהיא צודקת, אבל מאוד יכול להיות שזה אכן כך, וזה שאני לא בטוח זה לא ראיה, כי אני כזה שלא בטוח בשום דבר, ואולי לא ממש משום דבר אבל בחלק גדול מהדברים, אולי לא חלק גדול אבל...
בסוף הוא התפרץ עלי.
"רד לי מהווריד יא חולה נפש! לך לרופא!"

נפגעתי עד עומק נשמתי. הרגשתי מת.
נהייתי ירוק ושחור מרוב בושה.

זהו כמה אפשר. זה לא שייך להמשיך כך.

אולי אני באמת צריך עזרה.
לא! אני אדם נורמאלי כמו כולם.
אולי בכל זאת. אולי יש עצות איך להיות בטוח ורגוע יותר?
מי אמר שהאדם שאליו אלך ידע באמת על מה הוא מדבר, אולי הוא סתם חלטרן?

אוי אלוקים, אין לי כבר כוח לחשוב, הראש שלי דוהר כמו רכבת הרים בלי בלמים. אני מותש.
"ישראל אני לא יכולה יותר! אתה עומד פה חמישים דקות ומצחצח את הנעליים! זהו!
זה נקי! זה מבריק! זה מצוחצח! זה חדש! די! החופה כבר הייתה, עוד מעט נגמרת הסעודה!
כולם מתקשרים לשאול למה אנחנו לא באים כבר... שעתיים וחצי אני מחכה שתגמור
את הטקסים שלך... אני לא מאמינה שלא הייתי בחופה של יענקי..."
זהו. הגיעו מים עד נפש.

הדבר שהכי קורע אותי זה לראות אותה ככה בוכה. בגללי.

אני פה ביער. לבד.
מנסה להבין מה עובר עלי.

אני באמת פשוט לא נורמאלי? מה אני מעולל לעצמי. לאשתי. לילדיי.
אני לא יכול לסבול את האשמה הזאת. לא יכול.
זה קורע אותי. זה הורס אותי. אני חייב לעשות משהו.

למה רק אני שם לב שהנעליים לא באמת נקיות, שהידיים לא באמת רחוצות כמו שצריך,
למה רק אני חייב לסדר את הארון כל כך הרבה זמן,
למה רק אני חייב לאחר לכל מקום בגלל הדברים הללו ולפספס דברים חשובים.
מה עובר עלי. מה??

טאאטעע!! אני לא יכול לבבבד!!! תעזור לייי!!
לפעמים, כשלא מבינים משהו לבד, המציאות מתנדבת להסביר.
והחול, גם הוא התעייף מלחבק לי את הראש ברכות דמיונית.

איכשהו אני מוצא את עצמי יושב מול אביגדור, אדם חמור סבר עם כיפת שומשום,
שמסביר לי כמו לילד מטומטם ששום דבר בחיים לא כל כך קריטי שכדאי לאבד בגללו את הרוגע
ושמחת החיים. ושאני לא חייב להיות מנוהל ע"י חוסר הביטחון שלי. ושחוץ מזה,
אלוקים הוא לא פנתר שחור עם ציפורניים שלופות שמחכה לטרף.

נו, שוין.
אי אפשר לקבל ממישהו שלא מרגישים שהיראת שמים שלו בוערת.
הוא פשוט קל דעת, הכל טוב לו, ושום דבר לא שווה התייחסות רצינית.
שיערב לו ויבושם לו. אני אדם רציני.
הכל אצלי נלקח בכובד ראש. אין לחפף.
שיבלבל את המח למישהו אחר.
כאב שמתעלמים ממנו רק צומח, ואם גם מתביישים בו, הוא נוסק כמו במבוק.

אני מסתכל על עצמי, ורואה אדם מדוכא, חסר אונים, מלא רחמים עצמיים,
מירמור טינה וכעס. אני שונא את עצמי ואת כל העולם כולו.

בסוף עורפי הקשה עוד יבין, שצריך גם לשמוע מאחרים,
ולחפש עד שמוצאים, את העזרה מהאדם המתאים.
מול מנחם נחמן, הפסיכותרפיסט שמצאתי אחרי תפילות וחיפושים,
איכשהו אני לומד לאט לאט לשמוע את קולה הבטוח של הנשמה,
שהיא תמיד, כך הוא אומר, בטוחה.
והיא תמיד סומכת על כך, שמספיק לעשות פעולות ממש קטנות,
וה' הטוב גומר מלמעלה.
ואין בכלל צורך לציית לציווים של הקולות, שתמיד יספרו כמה עדיין לא משולם,
ותמיד יטענו שצריך לעשות עוד משהו כדי שיהיה כמו שצריך.

כי עכשיו. ממש עכשיו. הכל כבר כמו שצריך להיות.
היו לה דמעות בעניים, דמעות של אושר.
"זה מאוד מרגש שאחותך הכי קטנה מתחתנת" התרגשתי אתה בדרך לאולם.
"כן" היא המהמה.
הרגשתי שאני לא מבין. "מה?"
"ארך לך דקה לצחצח את הנעליים" היא אמרה,
צחקנו בקול.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
השמש קדחה מעל ראשו של ג'ונג, בעודו פוסע ברחוב בדרכו לביתו. אח, מתי כבר ישוב הרכב מתיקון? נאנח חרישית.

"שלום", קרא לקראת שמג' בנו הרץ אליו באושר כבן הרץ לקראת אביו לאחר 8 שעות של שהות במעון ללא הוריו האהובים. בעודו קושר את בנו בעגלה הרהר בקללה עתיקת הימים- בזעת אפך תאכל לחם, אילולא היא
הרי שהיה יושב תחת גפנו ותחת תאנתו, ולומד תורה באין מפריע, ואילו אשתו היתה מגדלת את ארבעת ילדיהם בנחת בבית, ומחנכת אותם לתורה באין מפריע.

אולם מה נעשה ועודינו בגלות? כך יצא שבכל בוקר, לאחר תפילת שחרית ושיעור קצר בדף היומי במרתף תחת ביתם, רץ הוא לעבודת כפיו כמשגיח כשרות ועובד פס במפעל "חלב הארץ", ואילו אשתו עובדת כמעט מצאת החמה ועד לצאת הנשמה במשרדי הממשלה. מתכנתת מוכשרת היא- אשתו, ומטמיעה את התוכנות החדשות והמתחדשות בעולם במוסדות הממשלה השונים.

רבה היא העבודה, אולם מה יש להתלונן? פרנסה יש? ברוך ה', לא עשירים, אך מתפרנסים בכבוד.
מקומות העבודה מתאימים הם לציבור יראי ה'? בכל אוקרעקה לא יכלו לאחל לעצמם עבודות מתאימות יותר מאלו. מה יש להתלונן בכלל? אנו המאושרים ביקום!

"שלום". קרא לחלל הבית הריק, מנגב את הזיעה הניגרת ממצחו נחילים נחילים.
במקרר חיכו לו כבכל יום סירים מלאים בכל טוב מעשי ידי ג'ונט הצדקנית.
בעוד זמן מה יבואו גם הילדים, רעבים וצמאים, בוודאי ישמחו למראה האוכל החם.

הבעיטות בדלת בשרו כרגיל על בואו של נבג'. מתי כבר יגדל? מתי כבר יגיע לגיל 13, ויוכל להיות מטופל ב"רובקו", המזיק לגדילה, אולם ממתן את מרץ הנעורים הבלתי נדלה של בנו.
בעודו מהרהר בהמצאת המאה שאולי תביא את הישועה והשלווה לביתו למוד הזעזועים, עמד כבר בנו מולו.
צלחת מבהילה וחיוך חם ממיסים כל לב. גם זה של עדר מורעב ועצבני.
אולם פניו של נבג' עצרו אותו ואת מחשבותיו, פניו של בנו הצביעו על סערה גדולה שהתרחשה היום בבית הספר, או בדרכו חזרה הביתה.

"איך היה היום בבית הספר"? התעניין ג'ונג בבנו בחביבות.
"רע! רע! רע! אני לא חוזר יותר לכיתה הזאת, למורה הזה, למנהל הזה לעולם!" צעק בסערת רגשות שאפילו אביו הנינוח לא הצליח להשקיט.
אביו, בהכירו את בנו הסוער, מזג לו בשתיקה כוס מים הישר מהקולר והמתין להתמתנות סערת הרגשות הגדולה.
"מה היה כל כך רע היום?" שאל מול צלחת ריקה בפעם השניה.
"נכון לימדת אותנו שליהודי אסור להרוג אדם לא יהודי רק כי הוא לא יהודי?" למרות שהיה נראה כי שככה הסערה, מסתבר שבכוחן של סערות אמיתיות להתעורר שוב, ובכל העצמה.
"נכון צדיק, אנחנו יהודים, ובתורה כתוב לא תרצח". ג'ונג נותר נינוח כלפי חוץ, אך התכונן לבאות. אוי גלות גלות כמה ארוכה וקשה את.
"אז המלמד הכופר הזה, אמר היום שבקוראן כתוב שצריך להרוג את כל הכופרים! וכל מי שאינו מוסלמי צריך או למות או להיות מוסלמי! אבל הוא עצמו יהודי!" ג'ונג כמעט חשש שדברי בנו יגיע לאזניים בלתי רצויות חלילה. אך הבין לליבו של בנו.
"ששש" היסה אותו בעדינות, "שלא ישמעו השכנים".
"בוא ואסביר לך", חיבק אותו אביו וצלל מאות ואלפי שנים אחורנית.
צלל אל העבר עתיק היומין.
חזר אל 'הלכה בידוע היא שעשיו שונא ליעקב'.
כמעט בכה באוזניי בנו על אלף ומאתיים נרצחים ביום אחד בידי אותם מלומדי שנאה ורוע.
שחזר באזניו את זוועות תרפ"ט.
סיבר את אוזנו על כבשה אחת מול שבעים זאבים.
וכשנזכר לאחר שעה רווית יגון וצער על החורבן הנורא בגילו הצעיר של העומד מולו- הוסיף. "אבל דע לך בני, שבכל מצב שהוא אבא איתי." ניגן ברגש את אותו השיר ששמע בילדותו. "ואפילו בהסתרה שבתוך ההסתרה בוודאי גם שם נמצא ה' יתברך."

• הוסף לסימניות
אךך.
אני חושקת שפתיים, ממצמצת למול כמה דמעות שצצו למרות שניסיתי להתאפק. אני מנסה לעצור אותם ומפסיקה כשאני מבינה שזה לא רלוונטי, הן לא שואלות רשות.
הזרם הולך וגובר. אני מזיזה עיניים, מנסה לאותת לאבא שיעזור לי, שיביא לי משכך כאבים. כל כך כואבב.
הוא לא זז, כנראה נרדם מרוב תשישות.
אני עוצרת בכוח את הדמעות, מנסה להתנתק מהכאב. לדחוק אותו כמו שעשיתי כל כך הרבה פעמים.
אני מתמקדת בזיכרון ישן, מנסה לחיות את הרגע.
הפסקה.
אני יושבת על השולחן של המורה, בנות מתגודדות סביבי.
יש תחושה נעימה בחדר, אנחנו מדיינות על לימודי מקצוע, מה כדאי ללמוד, איפה להתמקצע.
אני נואמת במרץ על מעלות וחסרונ---

אךךךךךךךך.
זרם של כאב משתק אותי לרגע, מתפרץ מכל כיוון. אני מנסה לנשום לאט, להרגיע את העצבים הכל כך רגישים.
הדמעות שוב מתפרצות בחוסר שליטה, מתגלגלות ללא הפרעה על הלחיים ונבלעות בכרית הלבנה, יוצרות כתם שהולך ומתפשט לצד בכי חסר קול.
אני מותשת ממאמץ לדחוק את הכאב, מהניסיון להיות אופטימית במצב הכל כך מייאש הזה.
הכתם הרטוב מתחיל לעקצץ לי בעורף, מזכיר לי כמה אני מוגבלת ותלויה.
אני מנסה להתנער מהייאוש שמתחיל לעטוף אותי מכל כיוון, נלחם בשאריות של תקווה.
הוא מנצח. אני נכנעת.
אין לי כוח להיות גיבורה יותר, להמשיך לקוות כשהכל כל כך חסר תקווה.
להאמין שאני לא באמת בובה חסרת רגשות, כזו שכבר שלושה חודשים בקושי מגיבה לסביבה אחרי שנפצעה בתאונת דרכים..
צמח הם קוראים לזה. כמה עלוב.
אין לי אנרגיה לא לחשוב על כל מה שאני כבר לא אוכל לעשות אף פעם.
אז אני חושבת על כל הדברים האלה, שאני לעולם לא אוכל לעשות.
אני מעבירה מול העיניים עשרות חלומות קטנים וגדולים, שחיכו להתגשם יום אחד.
רואה בסרט רצונות ושאיפות, תקוות קטנות שלעולם לא יתממשו.
ואני ממשיכה עד שאין לי כוח לחשוב יותר, אז אני מפסיקה.
עכשיו הדמעות כבר לא זורמות. גם בשביל לבכות צריך כוח.
נשאר רק שביל מלוח.
עדות לכאב שהיה. ועודנו.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
הבטתי במסגרת החלון, עננים שייטו בו. ציפור בודדה התעופפה לה אל על, מתמזגת עם הנוף.
נשכתי שפתיים חזק. מנסה לבעוט בדמעות שהציפו אותי, להעיף אותם למעלה, כמו הציפור.
אבל הדמעות הבינו שאין בי די כוחות להילחם בהם, לשלוח אותם ליבוש. ובטפטוף איטי, עיקש. הם הרטיבו לי את השרוול, גורמות לי לרעוד.
זו לא פעם ראשונה שלי, וגם לא שניה שאני עומדת כאן. מחפשת את האושר, חמקמק שהוא. בורח כל פעם, מתאכסן אצל אחרים. רק לא אצלי.
פעם הייתי תמימה. חיוך אירוני מאיים לפרוץ החוצה. כולם תמימים, את לא היחידה. אבל גם גדלים. ואיתם התמימות, הולכת ונמוגה. צעקתי עליו, ואני כאילו לא גדלתי!
חשבתי שאצלי, הכול ילך לפי הספר. אתחתן, אהיה זוצית לשנה, ואזנח את התואר לטובת אמא.
אז חשבתי.
מי אמר שמה שחושבים, קורה? אף אחד.
והיום. עשר שנים שאני נושאת בגאון את התואר זוצית, לשעבר. חושבת שאני מנהלת את העולם. עוברת מטיפול לטיפול, לא רוצה ליפול למלתעות הייאוש, יודעת שאין משם דרך הביתה. מנסה להאמין שיש מנהל לעולם.

עכשיו, אחרי עוד פגישה מייאשת עם הרופא. שהדבר היחיד שהיה לו לעשות זה רק לשלוח לי מבט שותק, מספר הכול. אני מביטה בחלון הלובי, ושותקת.
אין לי מה להגיד. לא רוצה להגיד. מתעלמת מצלצול הטלפון שלא מרפה, בוקע את עור התיק. מזמר לי 'אל הנער הזה התפללתי'. אוהו, מזה התפללתי. אני יכולה להשתוות לחנה עם כוסות הדמעות שאני ממלא.
אז איפה הוא הנער? איפה הנס שלי, קטן.
ישראל שותק. גם אני. בשקט אנחנו יורדים את המדרגות, פונים הביתה. כאב לא צריך להביע במילים.

הבית שקט, מחריש אותי הדממה הזו. אני מהנהנת לישראל לשלום, רץ לכולל, נחמה שלו. מרפאה את נפשו.
אני גם רוצה אחד כזה, שישכיח לי את הלב השורף, שיאחה לי את כל השריטות, האכזבות.
אני רוצה משהו שייצר לי בלגן, שיקשקש לי על הקירות. שיבכה לי בלילות.
אני רוצה ילד.
נמאס לי מהשקט הזה, מתעתע. נמאס לי מהמבטים של כולם, חושבים שהם אמפתיים. נמאס לי מהאיחולי 'בקרוב אצלך', של כל אלו עם השיירה שמזדנבת מאחוריהם. נמאס לי להיות הקויטל בכל ברית.
נמאס לי כבר להתמודד.

שוב פעם, מביטה לשמיים. סורגים חוצצים ביני לבינם. עננים אפורים מרחפים שם. אולי מנסים להזדהות עם הלב שלי, אפור.
אין לא שמש, ולא ציפור. רק רוח שורקת.
אולי בלילה, שהשמים יתקדרו. ירח יציץ לי, ישלח אותי לישון.
אולי מחר אני אקום ליום טוב יותר, מבשר תקווה.
אבל בינתיים, אני הולכת למטבח. מחממת ארוחת ערב, מניחה על השולחן שתי צלחות, כוסות, סכום.
ובשקט, עד שישראל יחזור. אני מניחה עוד צלחת, וכוס ומזלג. יושבת בוהה בהם, מדמיינת שם ילד.

• הוסף לסימניות
בס"ד

שונאת קניות, שונאת. אבל הארון הראה לי שלא אוכל להתחמק מהן לעוד הרבה זמן.

שונאת להזיע בהחלפה בין בגד לבגד, שונאת שהמוכרת אכפתית מדי ואומרת לאוזני כל הנוכחות בחנות איפה הבגד מחמיא לי ואיפה לא, בואי, הוא לא מחמיא בשום מקום, אז די.

שונאת להתלבט בין כל האפשרויות שמזכירות לי את אותו הדבר, אוהל. חבל על עוגמת הנפש של כולנו, יעיל יותר לקחת גליל אל-בד ולהדק בצדדים.

ובעיקר אני שונאת את מי שמביטה אלי חזרה מהמראה, לא משנה מה תעשה, מה תלבש או איך תתאפר, היא תמשיך להראות כמו שק תפוחי אדמה ארוז בצלופן.

אז שוב נסענו לחנות הזו, לא במרכז המסחרי, איפה שכל בת נורמלית קונה, בחנות קטנה וצפופה מדי, עם בגדים גדולים מדי, שככל הנראה אני הבחורה היחידה שדרכה בה אי פעם.

"אבל תנסי את הוורודה, מִימִי, היא תאיר אותך!", אמא מתחננת בניסיון נוסף.

אבל אני לא רוצה להאיר, רוצה חושך, שאף אחר לא יסתכל, מַדֵי הסוואה.

כרגיל, לא מצאתי כמעט כלום, בחרתי את השמלה הכי נוחה וכמה שפחות מושכת תשומת לב.

עמדנו בתחנה, אמא עם דמעות תסכול בעיניים, אני עוד עם סומק בלחיי מכל ההחלפות. כבר אין לי כוח לחשוב על הקושי שאני מסבה לה.

האוטובוס הגיע, אמא עלתה בדלת הקדמית, אני באחורית, היא צריכה שקט, ובעיקר אני.

"סליחה, את יכולה אולי לפנות מקום", אישה צעירה עומדת מעלי, פאה חומה קצרה וחלקה, ידה השמאלית תלויה באוויר בדחייה.

למה תמיד לכל חסרות הרגישות האלו יש את אותו כל מתנשא, מזלזל, מוכיח אותך על עצם קיומך.

לא, אני לא יכולה לפנות, תאמיני לי, הייתי רוצה.

"זה בסדר, אני תכף יורדת", מבריקה לעברה חיוך מזויף.

למעשה יש לי עוד נסיעה ארוכה, אבל אני מעדיפה להעביר אותה בעמידה מאשר בניסיונות הצטמקות לא מוצלחים רק כדי לא לגלוש לטריטוריה של הגברת בשחור.

מחזיקה את שקית הנייר הבודדת קרוב לרצפה, נותנת לכוח המשיכה לעזור לי לסחוב אותה. לפחות יש יתרון בלא למצוא הרבה בגדים, הרבה יותר קל לסחוב שקית אחת, למרות שכל בגד שלי שוקל פי ארבע מבגד נורמלי.

נכנסנו הבייתה, זרקתי את השקית עם האוהל החדש בכניסה, מצרפת אליו את הנעליים שלי. אמא נכנסה לחדר שינה לנוח, אני הלכתי למקרר.

התסכול ממלא את כל כולי, אני חייבת להרגיע אותו, חייבת. רעב לא אנושי מילא את כל איברי.

חצי קופסת חמוצים פתוחה, שני יוגורטים, תפוחים אדומים, תפוחים ירוקים, ארוחת הצהריים של אתמול, שוב דבר מזמין.

פתחתי את המקפיא, מקווה למצוא משהו לפרוק בו את תסכולי. קופסת גלידה של ריבת חלב לכדה את עיני, אם היא לא מכילה את הקציצות מיום שלישי, זה יהיה מעולה.

היא לא. קופסה חדשה, מלאה ריבת החלב מעטרת בזהב את גלי הגלידה, זה כל מה שחיפשתי.

עכשיו היא ריקה.

זרקתי אותה לפח, מכסה אותה בניירות וצלחות חד פעמיות, לסלק עדויות.

איכס, אני כל כך דוחה, אוכלת כמו בהמה, למה כמו בעצם?

מי ירצה אותי ככה. אם הייתי בחור, הייתי יכולה לצחוק על זה שזה ש"ס ופוסקים, אבל אצלי זה לא נושא לבדיחה. אני יכולה לראות את ההזמנה לחתונה בעיני רוחי, בן פלוני לפילוני.

דמותי השתקפה אלי מהמראה בחדר, דמעות זלגו לחיי התפוחות, אלו שהופכות את עיני לשני חריצים כמעט בלתי נראים.

אני חייבת להיפטר מזה, חייבת.

רצה לשירותים, דוחפת שתי אצבעות לגרון, נותנת למעיים לעשות את שלהן.

שונאת קניות, שונאת! אבל הארון הראה לי שלא אוכל להתחמק מהן לעוד הרבה זמן.

"מימי, אין פה בגדים במידה שלך, צריך לעבור לסניף של הילדות", אמא השלימה לבסוף.

כבר שעה שהיא מחפשת והופכת בין כל האפשרויות, מנסה למצוא בגד אחד לרפואה, להוכיח שאני עדיין נורמלית.

הקלה ממלאת אותי, אם עברתי לסניף של הילדות, זה אומר שאין לי עוד כל כך הרבה לרדת.

בדרך עברנו ליד "פיצה בזק", הבטן שלי התחילה להשמיע קולות נהימה.

בהמה, לא יכולה שלא לחשוב על אוכל אפילו לרגע אחד.

"אולי נעצור לארוחה?", אמא מתחננת.

"אני בשרית", אני מסננת בלחש.

"אבל כמעט לא נגעת בארוחה הצהריים", רק כמעט, אבל ביס אחד מהקציצה מספיק כדי לעצור ממני לאכול פצצות שומן כמו פיצה, אסור לי.

חבל שאת דואגת, אמא, אני רוצה לומר לה. כל ארוחה היא רעל בשבילי, אני חייבת להמשיך לרזות.

"אני לא רעבה...", אני מפטירה לבסוף.

"מימי", היא אומרת בלחש, נכנסת לפיצה בכל זאת.

"שמעת מה הרופא אמר, לגובה מאה שבעים את נמצאת כמו במצב שאחרי השואה, אם לא תעלי לשבוע הבא לארבעים קילו בחזרה, יאשפזו אותך", קשה לה להוציא את המילים מהפה, אבל אמא תמיד גיבורה, עושה את מה שצריך.

"אני קונה לך עכשיו בקבוק קולה, ומנת צ'יפס ואת גומרת את הכול עד הפרור האחרון", לא אכפת לה שכל האנשים סביבנו שומעים, הדם שלי עולה לאוזניים.

"וכדאי לך שאני אכריח אותך, לפני שרופא במחלקה יכניס לך את זה לוורידים בעל כורחך".

התאשפזתי, הצ'יפס היה יותר מדי.

למרות ההפחדות של אמא, אני עוד לא בשלב האוכל בוורידים. מיטל מנסה לשכנע אותי לעשות את זה בעצמי.

היא לא מנסה לשכנע אותי שאני רזה, כמו שכולם סביבי מנסים, לכן אני אוהבת אותה.

"תסתכלי על הנערה בתמונה שמולך", היא אומרת לי.

"היא מדהימה, היא חכמה, היא אמיצה, היא לוחמת, ולא משנה איך הגוף שלה נראה. היא יפה ככה, כל כך יפה שהיא לא מסכימה להאמין לזה", אני מסתכלת, מטילה ספק במילותיה.

המראה שבידה מקרינה את עיני שגדלו כל כך, או שאלו הפנים שקטנו.

המילים שלה היו כמו סם ממכר, טוב מדי מכדי להיות אמיתי.

"העולם צריך אותה, יש לה ילדים לגדל..", היא מצטרדת.

"ואולי... עוד מעט היא כבר לא תוכל לעשות את זה", דמעות מטשטשות את שדה הראייה שלי, הופכות את הנערה לכתם מטושטש ומכוער.

"את תעזרי לה?", היא מפצירה.

כל כך רוצה,

אולי,

אולי גם אני ראויה לאהבה.

עוד מעט, רק עוד קצת.

• הוסף לסימניות
"אבא, לא רציתי לספר לך, אבל אני כבר לא יכולה יותר. אני... אני כבר לא יודעת מה לעשות. יענקי הא... איך אגיד את זה?! לאחרונה עובר עליו משהו. אני לא יודעת מה, אבל הוא חוזר הביתה מאוד מאוחר בלילה. אין לו כוח לקום בבוקר, אין לו חשק לילדים. הוא גם נהיה יותר מופנם ואין לו את החיוניות שהיתה לו תמיד. אין לי מושג מה קורה אתו. נראה לי שאני אשמה, לא התנהגתי אליו מספיק בכבוד. אולי הגזמתי קצת עם התלונות שלי וכבר נמאס לו לשמוע אותי".

- "חוי, אני מקווה שאני טועה, אבל יש לי תחושה מאוד לא טובה. איפה אברך יכול להסתובב בלילות?!"

"מה פתאום, מה פתאום. חס וחלילה חס ושלום. איך אתה מעז לחשוב עליו דברים כאלו?! ה' ירחם! יענקי הוא צדיק אמיתי. ראית אותו פעם מתפלל?! אתה יודע כמה דמעות הוא מזיל בתפילות?! ראית אותו פעם ביום כיפור?! אי אפשר לדבר אתו מרוב קבלות, חיזוקים ותהלים. מה אתה מדבר?! כנראה שהוא נשאר ללמוד עד מאוחר כי אין לו כוח אליי. בטח אני אשמה בכל הסיפור הזה".

*​

"כבוד הרב, לאחרונה אני חווה הרבה נפילות ברוחניות. אני... אני... כמה שניסיתי... באמת שניסיתי... מה לא עשיתי?! התפללתי בדמעות שליש, למדתי מוסר שעות ארוכות, הבטחתי לעצמי אלף פעמים שאני מפסיק עם זה. אבל כלום לא עוזר, זה חזק ממני. מה אני יכול לעשות?! והרב, אתה יודע מה הכי מפריע לי בכל הנפילות האלו?! אשתי הצדיקה. מה היא אשמה שיש לה כזה בעל רשע?! היא רק רוצה שאשב ואלמד ואהיה הבעל הכי צדיק שיש. למה היא צריכה לסבול בגללי?! ומה עוד יותר כואב לי?! הילדים! מה הם אשמים שאבא שלהם עסוק בכל מיני... ה' ירחם?! למה מגיע להם שאבא שלהם לא יהיה איתם, שהראש שלו ב... מסכנים שכאלו, יתומים חיים!"

- "ר' יענקב, תדע לך שאני מאוד מעריך אותך!"

"אותי?? כנראה שהרב לא בדיוק הבין..."

- "הבנתי, הבנתי טוב מאוד. אבל זה שאתה בא לספר מראה שזה כואב לך ואתה רוצה לצאת מזה, וזה מעיד על יראת השמים שלך! וזה שכואב לך על אשתך והילדים מראה על המידות המיוחדות שלך! ר' יענקב, תדע לך שלכל יהודי יש את הניסיון שלו והוא יכול להתמודד אתו. אתה צריך רק לסלק מהראש את הייאוש ואת המחשבות שאתה לא יכול להתגבר. זה הכי גרוע! אני מכיר הרבה יהודים יקרים שהצליחו לצאת מזה. תגיד לי ר' יענקב, היה פעם אחת שכן הצלחת להתגבר?"

"בטח, הרב, היו כמה פעמים. אבל כנגדם היו המון פעמים שנכשלתי".

- "מה?? הצלחת להתגבר פעם אחת על היצר הרע? וואו, כמה קדושה אופפת אותך! אתה יודע כמה זה חשוב בשמים?! היה שווה לברוא את כל העולם בשביל פעם אחת שיהודי יתגבר על יצרו הרע! ר' יענקב! הצלחת להתגבר על היצר הרע! אתה יהודי צדיק וחשוב! אתה צריך לצאת בשמחה וריקודים בהודאה להקב"ה!"

*​

"חוי, יש לי הערב איזה עניין חשוב לסדר, אני אחזור מאוחר. בסדר?!"

- "יענקי, הכל בסדר איתך? לאחרונה הרבה פעמים אתה חוזר מאוחר. אני יודעת שזה בגלל שחפרתי לך עם התלונות שלי. אני יודעת שלא הייתי בסדר. אני מתנצלת ומבקשת סליחה. אני מקווה להפסיק עם זה. בבקשה תסלח לי".

"לא לא לא, זה לא קשור אלייך, בכלל לא. אני... אני... אני צריך מחר למסור חבורה בכולל והסוגיא לא מספיק ברורה לי. טוב, חוי, תלכי לישון, כבר מאוחר. נדבר מחר בעז"ה. יאללה, להתראות, לילה טוב".

*​

"אבא, אני לא יודעת. עכשיו שוב פעם הוא הלך. ביקשתי ממנו יפה סליחה, אבל הוא אמר לי שזה לא קשור אלי, שהוא צריך לחזור על הסוגיא של הכולל. אני מתחילה לחשוש, אולי אתה באמת צודק. מה אני אמורה לעשות, אני גמורה, אני כבר לא יכולה יותר".

- "חוי, זה לא מריח טוב. אתקשר עכשיו לחוקר פרטי שיעקוב אחריו ויראה איפה התכשיט שלנו מסתובב בכאלו שעות. נדבר אחר כך".

*​

"בוקר טוב, יענקי. איך היה בכותל? הא... סליחה, איך היה עם החברותא? הסוגיא ברורה לך עכשיו? אתה מוכן למסור את החבורה?"

- "מה?! הא... איך את יודעת שהייתי בכותל?"

"מה... לא... זה... הבעל של אסתי, הוא פגש אותך שם. הוא ראה אותך אומר 'נשמת' בכזו שמחה והתלהבות שהוא חשב שקרה לנו משהו מיוחד. הוא שאל את אשתו והיא התקשרה אליי לרחרח מה קרה, אז הסברתי לה שככה אתה, אתה מתפלל עם המון רגש. לפעמים בדמעות, לפעמים בהתלהבות, אבל אף פעם לא באדישות. צדיק אמיתי, בקיצור".

- "הא... טוב, הלוואי, הלוואי".

"אתה רואה, אתה גם כזה עניו שאתה לא מודה בזה, ואפילו לא רצית לספר לי שאתה נוסע לכותל. תדע לך שאני מאוד גאה בבעל הצדיק שלי שמתפלל בכזה רגש והתלהבות, זה מאוד מיוחד בעיניי".

- "אמן, אמן".

מבוסס על סיפור אמיתי

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אז אני קם.

ונופל. וקם, ונופל. ומתמודד, ונלחם. ולא מפסיק לרגע.

אני בורח והוא רודף אחרי. מחפש אותי בנקודות הקטנות, ברגעים החלשים שלי. לא עוזב.

ואני קם.

ונופל וקם ונופל וקם ונופלוקםונופלוקםונו- ונמאס לי.

נמאס לי לקום, נמאס לי ליפול. נמאס לי. אין לי כוח יותר, אני לא רוצה בזה, ולא רוצה את זה. אני רוצה לקום מהקרשים שהוא הפיל אותי אליהם- וללכת הביתה. לא לקום ולהילחם, לא לקום אל המציאות הזאת בחזרה.

רוצה לעזוב את המלחמה הזו, לא רציתי בה, לא בחרתי בה.

אפילו חמש דקות, לא יותר. איזה שהוא זמן לחשוב על עצמי בלי שהוא יגיע ויתערב. יכניס בי ייאוש ועצב, יסביר לי שאני לא שווה כלום.

זה נכון, אל תטעו, אני באמת לא שווה כלום. מה שווה מישהו שכל היום נופל? שלא מצליח לעמוד בניסיונות שאבא שולח לו? שמחלל שם שמיים בעצם הוויותו, בעצם היותו?

אבל אני רוצה לשכוח מזה קצת, לזכור את מי שהייתי פעם.

אני הופך כיוון לצד השני, מנסה לסדר את הכרית, להירדם אני כבר לא ארדם כל כך מהר. מה אני רוצה? אוף. אני לא יכול עם זה כבר.

הוא נהנה מזה, היצר. אני בטוח. הוא מתמוגג מנחת. לראות אותי נקרע כך, כמו שהוא רצה, כמו שהוא תכנן. אני יודע, אבל זה לא מספיק בשביל לא לתת לו את ההנאה הזו.

נכנעתי, תבינו, פשוט נכנעתי, אני נופל כמו שהוא רוצה לא מסכים לקום כדי ליפול עוד פעם.

אני מרגיש כמו מישהו שהביאו לזירת איגרוף רק כדי ללעוג לו. להראות לו שהוא אפס. הוא מחייך כל פעם שאני מביט לכיוונו, שבור ופצוע. הוא מחייך, וחוכך את ידיו עטויות כפפות האיגרוף. בוא, הוא קורא לי, בוא נראה אותך.

...

אני קם אחרי המניין האחרון. מהחלון כבר יש אור חזק מדי, מעניין למה לא שמעתי את השעון מעורר. הם בטח כבר גמרו את התפילה, אני אפילו לא אספיק קדיש. אבל אני הולך לבית כנסת, אולי עוד יהיה לי ברכו, אולי עוד יש למה להגיע.

אני פותח את הדלת העייפה של הבית כנסת כשהציבור עומד ב'עלינו'. אני משתתף איתם, כפי שמחייבת ההלכה. אבל שפתי דובבות בקבר שכריתי לי, וליבי אינו שם.

אני מניח תפילין ומתחיל להתפלל, מנסה להתחבר. לבכות קצת כמו פעם.

נאדה, אפס, גורנישט. זירו. כלום כלום. יבש המעיין, יבש הלב.

ברכות, ברוך שאמר, ברכות קריאת שמע, אולי משהו ירגש אותי. כלום? אבינו אב הרחמן, אני לא בוכה, המרחם, עדיין לא, רחם עלינו- תתפלאו לשמוע- לא, לא בכיתי. לא התרגשתי. לשמוע, ללמוד ללמד. איך רציתי את זה פעם, איך השתוקקתי אליו. אני לא בוכה עכשיו. לא בפנים ולא בחוץ.

גואלנו גואל אבותינו- צור ישראל- שפתי תפתח. אני רוצה, מנסה להתחבר. בקושי מצליח להתפלל, להתרכז במילים, כל כך רוצה להרגיש עכשיו קרוב, טהור ואהוב. כל כך מנסה להיות שם. לעלות את עצמי טפח מעל הקרקע.

עושה שלום במרומיו הוא יעשה שלום- איך הגעתי עד לכאן בלי לשים לב? על מה חשבתי?

ושם נעבדך ביראה אני כוסף כימי עולם.

אני שם את הראש על הידיים ומחכה לגשם שיבוא.

רחום וחנון- חטאתי לפניך. אל באפך תוכיחני. תחכה לי קצת, שאני אחזור. חנני, אומלל אני. אני פתאום מתחיל לבכות. חנני. אבא. אני אומלל, אני לא יכול כבר עם מעגל החטא הזה, תוציא אותי. אני שמה עד העצם, נבהלו עצמי.

נפשי נבהלה מאוד, טאטע, היא כל כך מבולבלת. עד מתי?

שובה, תחזור אליי, אני כבר לא מסוגל לעשות את הצעדים האלה. בוא אלי אתה, אבא. חלצה נפשי- למען חסדך.

אני בוכה פתאום בקול, איזה יהודי מסתכל עליי בתימהון, לא אכפת לי, מצאתי אותו, את אלוקיי. מצאתי את הנקודה הקטנה שיש לי בלב. את האור הטמון בי.

אני צועק. ספק בכאב, ספק באושר – כי אין במוות זכרך, אשחה בכל לילה מיטתי, אתה ראית אותי אבא, איך בכיתי, איך רציתי. אתה ראית את הדמעות ששטפו את החדר. ראית איך נמסה לה המיטה מהבכי שלא בכיתי.

עששה מכעס עני, אני מתחבר לדוד המלך, גם הוא כותב את זה, הוא גם הרגיש כמוני, הזדקן מרוב קושי.

מרגיש פתאום כל מילה, כל אות. פתאום מרגיש חי. מסתכל עליו, איך הוא מחכך את ידיו, אני מחייך גם. סורו ממני כל פועלי אוון. אני יכול לו, אני יוכל לו. הקדוש ברוך הוא עוזר לי. שמע קול בכיי.

אני מנגב את הדמעות, הם ממשיכות לזרום, מתגעגעות לאבא.

שמע ה' תפילתי. ה' תפילתי ייקח.

יש לי אומץ לחזור להילחם. יבושו ויבהלו מאוד כל אויביי, ישובו- יבושו רגע.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
עדיין לא בטוחה שהקטע עומד באתגר, אבל החלטתי לנסות, מקסימום ישהו אותי מכאן לאלתר על חוסר הבנת הנקרא ;)

''פעם חלמתי על חדר שצבוע בצבע לבן, עם וילון תחרה בצבע שמנת ומיטה זוגית מהממת שלידה מראה גדולה שניצבת בפינה מול הדלת.
בחלום החדר היה רק שלי, חדר פרטי עם מרחב לעצמי.
אבל החלום נשאר חלום, והמציאות ליד החלום הלבן הזה די עגומה.
אמנם צבע לבן יש כאן בשפע, אבל אין מיטה זוגית, ובטח שלא פרטיות או מראה ענקית.
כן, כן.
אני מתגוררת בפנימייה.
חושבים שזה קל? ובכן, תחשבו שו–''
''קאט!!! ברחת מהמצלמה, כנסי שוב לפריים ותתחילי שוב מהקטע האחרון".

הדיבורים על הסט ממשיכים ואני מעדיפה להתרחק קצת משם, סיפורים של בנות לא חסרים לי כשיש לי כאלו משלי.
אני מתקדמת משם לפינה האהובה עלי בפנימייה. פינת המחשבות.
אף אחד לא באמת קורא לה ככה, רק אני.
הפינה הזאת נמצאת במרפסת מוזנחת, נידחת ושקטה מול הנוף היפה ביותר בפנימייה, שם אני יכולה לתת דרור לכל המחשבות והרגשות שלי בלי שאף אחד ישמע או יפריע.
כשאני מגיעה לשם המחשבות שלי עפות לכל הכיוונים, כמו שקורה עכשיו, אחרי שביקרתי בסט הצילומים.
נהיה פה מעצבן בימים האחרונים. בכל חור מצלמה אחרת, בכל מקום בנות מנסות להגיד כמה טוב פה למרות שלכולן קשה.
ככה זה שהמקום היחיד שיש לך בעולם צריך תרומה. כולן ישקרו בשביל זה.

בעצם לא כולן, אני לא.
לי יש מקום אחר שמחכה לי.
אני לא יודעת איפה, ולמה אני לא שם, אבל אני יודעת שיש לי הורים ומשפחה, ויום יבוא ואני אתאחד איתם.

הרבה פעמים אני מדמיינת את ההורים שלי, את המפגש הראשון איתם.
לפעמים המפגש נעשה בצעקות והאשמות של 'למה עשיתם לי את זה??? למה מסרתם אותי לאימוץ?? למה אותי מכל האחים שלי??'

לפעמים המפגש הוא מרגש, יש בו חיבוקים ונשיקות וחיבור מיידי ביני לבינם. כאילו לא היה נתק של שמונה עשרה שנה.

מידי פעם הדמיון שלי אדיש וכך גם הפגישה המיוחלת. לא קורה בה כלום, כולם יבשים ואני בהלם בכלל מהאנשים האלה. ההורים שלי.

ולפעמים, אנחנו בכלל לא נפגשים.
ואני ממשיכה לקוות ולהשלות את עצמי שאולי זה יקרה, אולי יום אחד אני אחבק אישה אחת חזק חזק ואקרא לה אמא.
ואיש אחד חסון עם עיניים טובות יחייך אלי ויבקש ממני סליחה.
אולי.

ועד אז אני נאחזת במשפט אחד שמלווה אותי לאורך השנים.

התקווה, הציפייה והדמעות,
יביאו גאולה פרטית לי
ולכולם.

• הוסף לסימניות

איך אפשר לתמצת שנים של כאב, של בושה, של חיפוש?
אז חשבתי על מה לכתוב, כי עבר עלי המון...
לכתוב על איך שאמא העיפה אותי מהבית כי לא היה לי חצאית ומי מספר לה כמה אני מתאמצת כדי לכבד אותה?
לכתוב על הלילות הקרים שישנתי בחוץ? על ההתמכרות למלבן פלסטיק המגעיל ההוא? החיפוש והתהייה? המציאה בסוף? האנשים הטובים שפזורים לאורך הדרך?
חשבתי וחשבתי ובסוף הגעתי למסקנה שאין יותר אמיתי מהרגע הזה.
הרגע הזה שנראה מבחוץ כל כל טוב, אני גרה בבית, מסתדרת עם המשפחה ואפילו יש לי 'נוקיה' קטן וחמוד.
עוד מעט אלך לאולפנה, אשב, אעשה מבחן וכנראה שאצליח בו. אצחק עם חברות, אחייך לכולם, כמו, כמו ילדה 'נורמלית'.
המורות, החברות, ההורים והאחים, אף אחד מהם לא ידע על הכאב שאוכל אותי מבפנים, אף אחד לא ידע כמה אני בוכה בלילות ובימים.
הם לא ידעו על הצעקה שאני לא צועקת, הצעקה שרק המחברת יכולה להכיל.
הם לא ידעו על החיפוש הזה שעוד לא נגמר.
הם לא ידעו לא יציעו עזרה אבל מי צריך אותם בכלל?
הרי ה' רועי ולא אחסר...

• הוסף לסימניות
המתמודד הכי צעיר - כשהייתי בן 5

אני לא יודע איך הגעתי לכאן.
הכיתה רועשת, כמו כל כיתה, אבל זה לא בדיוק רעש. יש בו משהו שאני לא מצליח להבין. כולם מסתובבים, צוחקים, מדברים ביניהם. ואני? אני יושב בצד.זה לא המקום שלי פה. לא בהווה, ולא נראה שבעתיד.

בכיתה הקודמת היה לי מקום. השולחן היה שלי, הכיסא היה שלי, אפילו הקירות שם הרגישו כמו ידיד ישן. פה, הכל חדש. הכל זר.

ההפסקה מגיעה, ואני נשאר במקום. כולם רצים, אני רק יושב. לא יודע איך להתחיל, לא יודע איך להרגיש חלק מזה.
מישהו צוחק, אולי על משהו, אולי על משהו שלא קשור אליי, אבל זה צורם לי. אולי הם צוחקים עליי? לא אכפת לי למה.
אני בוכה. אני בוכה הרבה. ולא עוזר אם אני אכנס לשירותים, או אם אני אתעטף בשקט. אני לא מצליח להפסיק.
ואז אני שומע את זה. "אין לנו מספיק טישו בחיידר בשבילך," אחד מהמורים אומר לי, עם חיוך. אני לא יודע אם זה צחוק, אבל זה לא עוזר לי. זה מרגיש כמו דקירה קטנה בכל פעם שאני שומע את זה.

ההורים שלי, הם לא מבינים אותי. הם שלחו אותי למקום הזה, ומאז אני מרגיש כאילו הם לא רואים אותי יותר. אני צועק אליהם בלב, שיבינו, שיחזירו אותי, שייתנו לי לחזור אל המקום שהייתי בו, אבל הם לא שומעים.
הם לא יודעים כמה זה כואב, כמה אני לבד כאן. אני חושב בלב, שאולי הם לא אוהבים אותי. הם עשו את זה בכוונה. הם לא יודעים שאני מתפוצץ מבפנים. אבל הם לא רואים. הם לא מבינים.

עוברים ימים, שבועות, חודשים. המילים של המורה נשארות איתי. תחושת הזרות לא עוזבת אותי. ואז, שנים אחרי, אני חוזר לחשוב על כל הסיפור הזה, מתעמק בו, נותן לעצמי את הזמן לחוות את כל הקושי וללבן את כל התחושות שהיו אז.

הזיכרון הזה עולה, פתאום, כמו אור קטן בתוך החושך.
אני זוכר את אבא, מביט מבעד לחור בדלת. הוא היה שם. הוא ראה אותי, דאג לי. לא היה מלאך. הוא טעה, לפעמים. אבל הוא לא דחף אותי, לא נזף בי, לא הוציא אותי מהמעגל. הוא נתן לי מקום לחוות את הכאב, את הזרות, את הפחד. גם אם הוא לא ידע איך להקל על זה, הוא פשוט היה שם.
היה לו מקום בתוך הלב לדאגה, לא משנה איך זה נראה אז.

ופתאום, אני מבין. הוא לא רצה לפגוע בי. הוא פשוט חשב שטוב לי במעבר הזה, ורק לא ידע איך להקל על הכאב שלי. הוא לא היה כל יכול, ולא מלאך. הוא היה אדם, כמו כל אחד, עם מגבלות משלו, ועם אהבה שביקש להעניק, גם אם לא תמיד ידע איך. כמו שאני לא ידעתי אז.

----

ואולי, לכן הורו לנו הצדיקים, שתמיד יש לחפש את האור בתוך החושך. כי גם כשמרגישים לבד, יש את ה' שמתבונן ומציץ מתוך החרכים, ולא עוזב אותנו. גם כשלא מבינים שהכאב הוא לטובתנו, הוא רוצה ומחפש בנוחיותנו, ורוצה שנדע שהקשיים הם הדרך להוביל אותנו למקום טוב יותר.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
"היי מה עניינים? שניםםם לא דיברנו"
אוף. עוד פעם היא. עד שהחלטתי שאני מתנתקת ממנה. בפועל, זה לא באמת אפשרי.
אני יודעת שהקשר הזה לא טוב לי. מזיק לי.
מרים מושכת אותי לדברים שאני לא רוצה לעשות. שלא נעימים לי.
אבל.. איך אפשר?! אנחנו חברות כבר שנתיים. את הלב שלי נתתי לה, והיא לי. יש בינינו קשר עמוק. אי אפשר לחתוך אותו ברגע.
טוב. הפעם אני לא אתכתב איתה על נושאים לא נעימים. ממש ממש לא. רק כזה.. בקטנה. מה שלומה ואיך היא מתכוננת למחנה.
"בסדר. מה איתך? התחלת לארוז?" שולחת בלב הולם. אני יודעת שזה לא יגמר כאן.
היא לא אכזבה.
"כן מנסה. לא מוצאת שום בגד נורמלי. הם עם הדרישות המשוגעות שלהם.." ענתה, והוסיפה פרצוף של מפלצת סגולה.
המצפון מצפצף בתוכי כשאני שולחת לה בחזרה פרצוף אדום, כועס. יודעת שמכאן זה לא יגמר, התלונות על הממסד רק ימשיכו. יודעת שזה לא הכיוון שאליו התכוונתי בתחילת השיחה. אך מרגישה שזה גדול ממני.
"ובכלל, שמעת שהם לא מסכימים להביא נגן למחנה? לא הבנתי למה מי הם?!"
"כע. כל שנה קריזה אחרת. לא הבנתי ת'קטע."
"לגמרי"
אחרי שנייה של הפסקה היא כותבת לי "אגב ראית את הסדרה ששלחתי לך? נכון מהממת?"
סטופ. הלב שלי דוהר. אני יודעת שאני עומדת לפני תהום. לא מצליחה לעמוד בזה. אני נופלת.
"לא, עדיין לא יצא לי. אני אראה עכשיו, ואז ננתח אותה ביחד" השבתי, והוספתי פרצוף מחייך. ליתר ביטחון.
"מצוין. ממליצה שוב. היא באמת מדהימה, את תאהבי"
כאן סיימנו.
נשארתי שוב עם הרגשה חמוצה. איפוס כוחות. נשכבתי על המיטה, הפעלתי את הסרטון שהיא שלחה לי. ואחריו את הבא, ואת השלישי, והרביעי..

אחרי שעתיים תפסתי את עצמי באותה תנוחה. מרוקנת מבפנים.
שלחתי לה "תקשיבי, באמת סידרה יפה"
סגרתי את הטלפון, נשכבתי על המיטה ועצמתי עיניים.

אוף. למה אני כל כך.. דפוקה. הולכת אחרי דברים שאני לא רוצה. לא אוהבת.
נמשכת. נגררת.
למה אני לא יציבה. בטוחה, שקולה.
למה אני עדיין חברה של מרים, שכל כך מזיקה לי?
אוף.
אני מתחילה להתייפח, דמעות זולגות על לחיי.
אני רוצה להיות קרובה לה' - אבא שלי. רוצה לעשות לו נחת. למה אני עושה.. ההפך?
אני אוהבת אותך, באמת, אז מה גורם לי.. להתרחק ממך?

אני מתהפכת. מרגישה יד של אמא מלטפת את גבי.
"שני, אני כאן איתך."
אני מתכרבלת לתוכה, כתינוקת בת יומה. אולי אני לא כל כך רחוקה מזה. תינוקת שיוצאת לעולם. מבולבלת. מסונוורת..
"שני.." היא מלטפת. אני מרגישה בטוחה, ילדה קטנה של אמא. יש את מי שמגן עליה, מוחה את דמעותיה.
"אמא.." אני מתייפחת. "אני.. את לא יודעת עדיין. לא מגיע לי.." ושוב פורצת בבכי.
"שני שלי.. גיבורה שלי.. את לא יודעת כמה מגיע לך. שום פרס שבעולם לא מספיק לך. גיבורה, בדור מבולבל. השם אוהב אותך, שני. ככה. כמו שאת."
אני מתרפקת על מילותיה. החמות, המקבלות, אוהבות - תמיד לא משנה מה.
מתרפקת על הידיים של אבא בשמיים.
יודעת מי אני האמיתית, ולאיפה אני שייכת. לא רק יודעת, מרגישה.
ממך אני לא הולכת.

נערך לאחרונה ב:

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

שלום וברכה,
ברצוני לברר בשביל מכרים-

אנו מנסים לאתר אנשים שרכשו דירה בפרויקט מגורים בעיר נתניה לפני כשנתיים במסגרת מודל התשלום ‎7/93.

מדובר בדירות חדשות שנרכשו “על הנייר”, כאשר בשלב הרכישה שולמה מקדמה של כ-7% ממחיר הדירה, והיתרה אמורה להיות משולמת לקראת מסירת הדירה (כ-93% מהסכום).

הרכישה בוצעה דרך מתווך שליווה את העסקה, ובמסגרת השיווק הוצג לרוכשים כי הרכישה היא על מנת למכור את הזכויות בדירה לפני המסירה.

המתווך גבה על השרות הזה כ-100K תוך התחייבות (לצערנו ללא כל תיעוד/ חוזה) שהוא ימצא קונה לדירה לכשתהיה מוכנה, והרוכשים יגזרו קופון של כמה מאות אלפים (ההפרש בין הדירה על הנייר לדירה המוכנה)

והנה- מתקרב זמן התשלום הסופי- והמתווך מודיע שהוא עשה כל מאמץ אך לא הצליח למכור את הדירה, מה שמשאיר את הרוכשים להתמודד לבד עם הצורך לשלם/למצוא קונה, בתוספת ההפסד העצום של הכסף שהוא גבה מהם ללא כל תמורה.

הבנו שישנם עוד קונים רבים שנפלו בפח...

המטרה שלנו היא ליצור קשר עם רוכשים נוספים כדי:
• להבין האם קיימים מקרים נוספים עם מאפיינים דומים
• להחליף מידע בין הרוכשים
• ולבחון אפשרות להתייעצות משפטית משותפת במידת הצורך

אם אתם:
• רכשתם דירה בפרויקט מגורים בנתניה לפני כשנתיים במסגרת עסקת ‎7/93
• נכנסתם לעסקה דרך מתווך שהציע ליווי או סיוע במכירת הדירה לפני המסירה
• או שאתם מכירים מישהו שנמצא במצב דומה

נשמח מאוד שתכתבו כאן, או שתשלחו מייל לכתובת: shenbituach ואז שטרודל ג'ימייל וכו'

בשורות טובות
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: