אתגר אתגר דו שבועי - מילים של אמת!

• הוסף לסימניות
נושאים בגאון את חגורת 'כתיבה ספרותית?
בואו נדבר על זה.

ה'זן' שלנו ייחודי, הוא גם די זהה...
הרגישות, האומנות, העמקות - הן קווי אופי בסיסיים של כמעט כל אוחז בעט.
(בואו נעוף לרגע, בין כה זה נשאר בין כתלי קהילת הכתיבה!;)...)

***​
עסקנו מספיק בכתיבה. בואו נדבר הפעם על עצמנו.
החיים שלנו דינמיים.
רגשות הכאב, הבדידות, הניכור - תופסות אצל הרבה נתח משמועתי בחיינו.

האתגר הנוכחי מציב בפניכם אתגר לא-קל:
לצלול פנימה, לדלות מילים כֵּנות, של אמת!
תנו מקום לרגשות שלכם. כתבו אותן, ספרו עליהן.

הן יכולות להיות מילים שמחות, עצובות, מייחלות, מאוכזבות, אוהבות, שונאות, סוערות ואולי כואבות -
אבל עליהן להיות אמיתיות.
לא מבריקות, לא שנונות - אמיתיות וסוחפות.
רוצים הגדרה? כתבו מהלב, לא מהראש.

אלו הם תנאי הסף שעומדים בפניכם:
1. נקודת מבט אישית (גם אם היא לא שלכם אישית; תתחברו, תנשמו את המילים לפני שאתם מתיזים אותן). כתיבה בגוף ראשון.
2. חשוב לא פחות: כתיבה מהלב, כתיבה כנה.
3. כתיבה ספרותית ונעימה לעין (פיסוק תקין, קיטוע נעים. קטע שיהיה כיף לקרוא אותו, לפחות לדעתי).
4. כתיבה נוגעת. (אם תשמרו באדיקות על שלושת התנאים הקודמים - רוב הסיכויים שהיא תגע ותרגש).
5. קטע שלא יפחת מ-350 מילים, ולא יעלה על 1000 מילים (!).

קדימה, בואו נרגש.
מוזמנים לנספח!

לא. אבל האתגר הזה - אם תפתחו אליו ברצינות - עלול להעיף את הכתיבה שלכם.
משפט השראתי לסיום: 'הכאב הוא לא הבעיה - הוא הפתרון'.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
מאחורי הקטע:

קטע אישי? עכשיו? על מה אני אכתוב?
כך חשבתי לעצמי כשקראתי את הדרישה.
אמרתי לעצמי: אין מה לעשות, אני צריך לקחת שלושה קטעים שונים שכתבתי כאן בזמנו, ולצרף אותם לאחד.

פתחתי את המחשב. העתקתי. הנה מה שיצא:

...

ללב שלי, אם יש לי:

אני רוצה שתשמע ממני מילה, שתקשיב, שתבין:

תדע, שלא תמיד אני איתי, לא תמיד עם עצמי.

לפעמים אני יושב לבד, חושב ומהורהר.

יכול להיות שזה בעקבות חשיבה על רעיונות לסיפור או לחן חדש; יכול להיות שסתם משעמום; לפעמים גם בכוונה.

וקשה להעמיק בתוך עצמך כל הזמן, אתה צריך לפעמים לשחרר. לכן אני כותב סיפורים וקטעים, גורם לי על ידיהם לפרוץ בעצמי מתוך הבוץ בו אני כלוא.

אבל כשאני כותב, אני חוזר שוב לאותם הרהורים, כמו נקלע לתוך רוטינה של קרוסלה מסתחררת שקשה לי לצאת ממנה חי.

וזה מעייף, מאוד מעייף.

אבל יש נקודת תקווה קטנה אחת, לב שלי:

כשרואים את התגובות הלבביות והחמות של האנשים, מבינים פתאום שיש מישהו שקורא את מה שאתה כותב, שמוקיר, שמעריך.

וזה בסוף מה שנותן את הכוח והעוצמה להמשיך. בכל דבר בחיים.

ואולי דווקא זה שמהורהר לי, נקרא שאני עם עצמי?

אני לא יודע, וכנראה גם שלא אדע.

אבל בינתיים כתבתי לך שיר, מקווה שאולי תקרא אותו יום אחד:

אם כולם אומרים,
אני בטוח.
אך בתוך ליבי,
אני חושש מזה.

אם כולם יודעים,
אני בטוח.
אך בתוך ליבי,
אני מ'פחד מזה.

כי אני נמצא רחוק ממקום הלב,
בלי טיפת צחוק, עמוק במקום כאב,
ואז הם מלטפים אותי, באור שאין לו סוף...

זרקורים של אור,
בוקעים מתוך החושך.
אומרים לי בוא, תחזור,
אל תישאר מאחור.

קדימה המשך,
כי יוצר נפשך,

מבקשך.

...

אווץ'!!!!

סליחה, זה קורא לי לפעמים באמצע שאני כותב. פלאשבקים.
מה לעשות שבדיוק עכשיו הלב שלי נזכר בשמחת תורה (בסוף מסתבר שיש לי אחד כזה...)?

פותח עכשיו את הפנקס, מקריא לעצמי משהו שכתבתי לפני שמחת תורה השנה. משהו שקשקשתי כדי להוציא ממני את הרגשות.

ברשותכם, אני אכתוב אותו פה:

בין אסון לשיגעון.

חושב לעצמי.

איך יכול להיות שכבר עברה שנה.

שנה מאותה אזעקה בשש בבוקר, זאת שהחריבה את עולמם של עשרות משפחות.

שנה מאותה כניסה של המרצחים יימח שמם אל תוך מחוזותינו, הורגים וטובחים ללא רחם.

שנה, מעוברת גם.

ובתוך כל התימהון, האכזבה.

קולט שדווקא עכשיו צריך לשמוח.

בשמחת. התורה.

פשוט לשמוח.

לא לחשוב על 'למה' 'מה' ו'איך', לא להסתחרר מהיצרים שבנו.

לשמוח, כי ככה זה, כי הצלחנו לשרוד בחיים את השנה הזאת ולסיים פעם נוספת את התורה.

צריך גם לזכור שיש אנשים שלא יכולים לשמוח, כאלו שעצם אזכור המילים 'שמחת תורה' גורמות להם לרטוט בבכי חסר מעצורים.

וזה קשה, הלשמוח הזה.

בטח כשאני לא יודע איך אפשר.

אולי צריך לקחת את המקום הזה של הקושי, ומתוכו לעלות ולפרוח?

אולי צריך להתעלם מההרהורים הקשים ולתת לעצמך לרקוד?

אולי צריך רק להיראות שמח, מבחוץ?

לעולם לא אדע, כנראה.

לעולם.

ובינתיים אנסה לשמוח.

וגם אם לא אצליח, אדע שלפחות ניסיתי.

ואולי בסוף בשמיים יחשיבו דווקא את החוסר הזה שבי, כשלמות.

אני מבולבל, לא יודע מה לעשות.

צריך שמשיח יגיע.

כי עד עכשיו זה פשוט סיפור ארוך בהמשכים שעדיין לא הסתיים.

אבל אולי אני, הקטן, יצליח לגרום לו להיגמר?

...

שולח את הקטע, סוגר את המחשב.
נאנח.
אולי באמת ייצא מזה משהו בסוף. לכו תדעו.

• הוסף לסימניות
אני נקרעת. נקרעת מבפנים. אני מרגישה את זה פיזית, אני אומרת לך! מעולם לא חשבתי שלב יכול להרגיש כאלה רגשות מנוגדים, ועוד כל כך הרבה...חוץ מזה מעולם לא בכיתי למישהי בטלפון, זה כבר גורם לי להרגיש רע.

מבטיחה לך שבחיים אני לא עושה את זה שוב!! לא יכולה להרגיש את התחושה הזו של הכישלון, של האכזבה מעצמי, של הטעם הזה, של ה--לא יודעת, יש עוד כל כך הרבה רגשות שאני לא מצליחה לקרוא להם בשם אפילו...
שלא תחשבי, המחשב שלי חסום עם החסימה הכי טובה שיש, ומעולם לא העליתי על דעתי שאי פעם
אני אעשה משהו אחר.. אבל מה שקרה זה שאתמול נגמר לי הבטרייה במחשב והייתי צריכה דחוף את המייל שלי, אז נכנסתי דרך המחשב של אמא שלי, זה שהיא עובדת איתו, וזה התחבר לי לרשת אפילו בלי שניסיתי להתחבר. לא הבנתי איך זה הגיוני ואז גיליתי ש-אהממ... לא משנה, תכלס אנחנו גרים בקומה ראשונה, נכון? אז כנראה שאיזה נהג של אפיקים החנה את האוטובוס שלו ליד הבית שלנו, ואת יודעת... יש להם אינטרנט שהוא בכלל בלי חסימה, וכנראה שמישהו בעבודה שהמחשב היה אצלו פעם הגדיר שזה מיד יתחבר למחשב. אז חשבתי לעצמי, שאם כבר אז כבר... מבינה? שאולי אני יכולה ככה לנסות לראות משהו..
את יודעת כמה אני נלחמת לא לראות שטויות, נכון? כאילו כן קצת קליפים בקטנה, אבל בכללי אני בחורה טובה.. אני יודעת לשמור על עצמי, להגיד לא. אז זהו, חשבתי ככה... כנראה אני כן חלשה, חלשה מאד אפילו.
תכלס היה בערך 11 בלילה--- אוף, אני לא יודעת למה אני מספרת לך את זה, אבל אני מרגישה שעוד רגע אני מתפוצצת מרוב רגשות, את בכלל לא מבינה את מה שהיה אבל זה לא אכפת לי, אני רק רוצה שתקשיבי.. בלי לדבר ובלי לייעץ עצות טיפשיות...
בקיצור מה שהיה זה שראיתי סרטון אחד, אני חושבת שבגלל שעוד לא הבנתי מה אני עושה הצלחתי להנות ממה שראיתי, תכלס אח"כ עלה לי עוד סרטון, ועוד אחד...והיה שם דברים די מעניינים.
כשאני חושבת על זה עכשיו אין לי מושג איך הצלחתי להנות מזה, בא לי להקיא על עצמי.

את יודעת איך הולך הדברים האלה, באחד אמרתי שרק עד שתיים, ואז עד שלוש... תכלס רק בחמש התעשתי וכיביתי את המחשב. הרגשתי גויה כזה, אבל לא מידי.. לא יודעת, כאילו הייתי אפטית כזה, כן אמרתי לעצמי כזה 'יואו איזה מטומטמת אני, מה חשבתי לעצמי' ועוד כל מיני כאלה.. אבל לא מדי דרמות.. ואז הלכתי לישון. אני אומרת לך קמתי עם בחילות, אני רוצה להקיא על עצמי... אין לי מושג מה חשבתי לעצמי, הרגע אני הולכת להתקין חסימה על המחשב הזה, שלא תהיה לי את הדילמה הזו בכלל.

טוב.. תודה שהקשבת, להתראות בזמנים טובים יותר.."

• הוסף לסימניות
יוסל'ה שלי
21:24
עוד קצת... עוד קצת...
תכף נגמר היום,
"אתה רוצה לעלות למיטה חמוד שלי?"
"להתקלח?"
אוי אלוקים, הגב שלי.
"בוא למקלחת, נקלח אותך"
"לילה טוב צדיק, נוח לך?"
"תודה אמא"
עונה הקול המתבגר שלו מבעד לערימת כריות בזוויות שונות.
מילות הפרידה האלו יחזרו הלילה שוב ושוב.
גניחות כאב מכיוון החדר שלו, יקפיצו אותם
הם ישנו תנוחה, ירימו רגל, יניחו כרית
ויחזרו לישון,
נושאים תחינה חרישית שהפעם, זהו זה
ילדם יישן שנת ליל.

"אבא" חלוש. אפוף שינה.
"אבא" מתחזק.
"אבא!"
טיפת ייאוש מזדחלת.

6:52
"יוסי! ככה ישנת כל הלילה? למה לא קראת לנו?"
אני מסדרת גוף מעוות ועקום.
הוא נאנח.
"ניסיתי, אבל לא קמתם"
נושכת שפה.
7:45
"כל זמן שהנשמה בקרבי מודה אני"
קולו העייף מתנגן בחלל הסלון, קורא את מילות התפילה מתוך הסידור.
הבנות צצות אט אט בחלוקי השינה שלהן.
מודה אני. הנשמה בקרבי.

"אני מאחר לתפילה, אמא"
"יום טוב חמוד" אני קוראת אחריו,
מנוע כיסא הגלגלים חורק לי כתשובה.

עוד יום ועוד יום.

16:38
אני מוציאה אלבום תמונות,
"יוסי אתה פעם היית עומד!" שורקת רבקי בהתפעלות.
נועצת מבט ארוך באחיה הגדול, ארבע עשר שנותיו נעלמות בצל כיסא גלגלים שחור אימתני.
ורץ, והולך. אני חושבת בשקט.
הוא מביט בה בחיבה,
זיק עמום של כאב בעיניו.
"אז למה אתה חייב לשבת כל היום?"
נשימתי נעצרת. שריר הלב שלי הולך ומתנוון, עם כל שריר שנחלש בגופו.

21:15
"אמא אני עייף"
זמן העירות הולך ומתקצר. אני מגלגלת למיטה, מסדרת כריות.
כמעט נפרדת לכמה שעות.
"אמא, עם המחלה שלי, יש סיכוי שאני אחזור ללכת אי פעם"
לנפץ את החלום?
לתת לו לחיות באשליית שווא?
משתהה. רגע אחד יותר מידי.
"בדרך הטבע" אתנחתא. "לא".
"יהודי הוא מעל הטבע"
"זה נכון"
"אז כן"
"צריך שיהיה פה נס"
מבטי מתרומם למעלה.
"לילה טוב צדיק שלי" שפתי מרפרפות על מצח קרירה.
טיפה לחה זוחלת במורד לחיו.

בשבריר השניה שנותרה לי במעבר בין חדרו לסלון הדמעה כבר נמחית מזווית העין.

רק כשהלילה נעשה סמיך ואפל וכולם נמים את שנתם.
אני מתירה לעצמי לדבר עם בורא עולם. ללא מילים.

"עזור לי להיות אמא של הצדיק הזה
שלא אפול.
שלא אשבר"

"אבא!" אפוף שינה.

מוקדש לרפואת יוסף יצחק בן חנה
יליד נר שמיני של חנוכה.
ולאמא הגיבורה שלו,
שאף פעם לא באמת ישנה.

• הוסף לסימניות
היינו שם ביחד, עם עוד הרבה בנות,
אבל כשהמבט שלנו נפגש, הצטמררתי.
הוא היה מוכר לי מדי. מעצמי.
ניגשתי אליה בשקט. שאלתי אותה אם הכל טוב. ולא, לא היה לה טוב.
וכולן מסביבנו המשיכו לשיר ולשמוח, כמו שיודעות לעשות נערות בנות 20 במחנה האחרון בחייהן…
ועזבתי אותן, הלכתי אליה, הלכתי איתה, להיות שם בשבילה.
שמעתי את הקושי, את הכאב, את הדמעות.
וכוכבים היטשטשו ממולנו.
הושטתי יד, כתף ולב. ניסיתי להיות שם איתה, שלא תרגיש לבד.
שיתפתי מעט ממה שחוויתי אני בעבר, במאמצים חייבתי משפטים לצאת מפי. יודעת שיש להם כח, למרות שאני אף פעם לא אוהבת להיחשף ולשתף.
הייתי איתה בהמתנה מייסרת, הבטנו יחד במחוגים שנעים, ספרנו רגעים…
היינו יחד עד שבא הבוקר ובא מעט רוגע, ופרשנו לישון.
וכשקמנו, וכולן רעשו וגעשו, האזינו להרצאות, התחזקו והתעלו, התבוננתי בה מהצד בשקט, והיא החזירה לי מבט.
כולן נהנו שם מהחיים, מהלהיות, ורק ביננו היה הסוד.
והמשכתי ללוות אותה. נעלמת כשצריך, נוכחת כשצריך. נותנת את כל שביכולתי, וכל שיש לי. מתפללת לעזרה מלמעלה לקבל את המילים המדוייקות לומר...
ובמוצאי שבת, כשהאוטובוסים יצאו, ונסעו, וההרגשה כבר השתפרה, ומצב הרוח התרומם, צחקנו שם עם כולן, הצטרפנו לחגיגה.
וכשנפרדנו, לחשתי מילים אחרונות לפרידה, והתחבקנו כמו שמעולם לא קרה,
ונפרדנו,
כל אחת לביתה, למסלול חייה.
אבל משהו חדש נבנה.

• הוסף לסימניות
קראתם את הפרק הראשון? שידוך ראשון כושל - סיפור עכשווי קלאסי עם פאנץ' מעניין בן 800-900 מילים

שוב חזרתי לחדר הקטן שלי. סגור בין ארבעה קירות, כמו העולם שלי - צר, דחוק, ואין בו אוויר לנשימה. אני בן שלושים. בחור טוב, כך אומרים, עושה שטייגען, משתדל באמת. אז למה אני יושב כאן לבד, בעוד כל החברים שלי כבר מזמן חובקים ילדים?

לפעמים אני מסתכל סביבי ורואה אותם. הם צוחקים, מאושרים, כל אחד עם אשתו. ואיפה אני? כל פגישה רק מוסיפה עוד שכבה של תסכול. משהו תמיד לא מתאים: או שהיא לא מבינה את העולם שלי, או שאני לא מצליח לראות את עצמי משתלב בעולם שלה. אולי אני זה שמחפש יותר מדי? אולי אני דורש משהו שלא קיים בכלל?

החדר שלי שקט מדי בלילות. מלחמה פיצוצים יירוטים - חלפו לידי בלי רעש, אבל המחשבות על עצמי, על סביבתי הקרובה, קודחות בי ללא הפסקה.

אני חושב על ההורים שלי, על הציפיות שלהם ממני, על מה שהם לא אומרים בקול רם, אבל העיניים שלהם צועקות. "שלומי, מתי תביא לנו כלה? מתי כבר תתפשר?!". ואני רוצה לצעוק בחזרה, "אתם חושבים שאני לא רוצה?! אתם חושבים שסתם דחיתי את השידוך עם הרייכמנים והכוהנים. זה כיף לי?! ממש לא. אני נקרע מבפנים!".

קשה להם וגם לי לעשות סדר בהעדפה שלי - לשאת בחורה צעירה בגיל 23 מינוס. כזו שעשויה להיות פתוחה יותר, לאמץ את סגנון החיים והערכים שלי. וגם הלחץ החברתי שלא מרפה ממני, כמו רוב חבריי שנשאו צעירות, גם ממני קיימת ציפייה כזו.

פעם אבא היה מתעקש ואומר לי, שבחורה מבוגרת היא בשלה רגשית ונפשית, יש לה הבנה עמוקה יותר של החיים, מה שעשוי לתרום ליכולת להתמודד עם אתגרים רבים בחיי הנישואין. ואחותי רחלי הייתה מחרה אחריו, "שלומי, פער הגילאים הקטן יוצר קרבה אינטלקטואלית ורגשית בין בני הזוג". מנסים להוריד אותי מהעץ שטיפסתי אליו, שנים. אבל כיום הם כבר הפסיקו לנסות לשכנע אותי. כי הלב שלי ממאן לסגת מהדרישה הזו. לא יודע למה, אבל זו מין הרגשת רתיעה, שאני לא מסוגל לרמוס אותה. והיא בתורה רומסת אותי. כל יום, ובעיקר בלילה, והכרית שלי שהבליעה לתוכה טונות של דמעות וכאב, מעידה על כך, ונראה שהיא לא מתעייפת להמשיך לספוג את התסכול.

כיום אני לומד בישיבה למבוגרים על גבול בני ברק רמת גן. לא רחוק מהבית. בכל חדר יש שתי מיטות, אבל שכני לחדר התחתן לפני חודשיים. מאז אני לבד. בודד, וכאוב.

בשנה אשתקד, שמעון, חברי מילדות, עמו הייתי מגלגל שיחות נפש בפתיחות עצומה, הקים בית בישראל. לוויתי אותו בהכנות החתונה. שכרתי רכב מפואר על חשבוני לקחת אותו ביום שמחתו, וארגנתי עבורו סעודת שבע ברכות בבית הורי. שבועיים חלפו בלי שעל צג הפלאפון שלי הופיע השם שמעון. הוא לא התקשר. נשברתי, והחלטתי ליזום מעצמי שיחת בירור...

הוא הואיל בטובו לענות בפעם השלישית. ואז סינן לי, "שלומי, אני כבר חוזר אליך". מאז הטלפון דומם. לאחרונה פגשתי באקראי את אחיו שסיפר לי שהוא התאקלם בכולל שלו, ובקרוב ממש הוא עומד לחבוק בן או בת.

העולם מתקדם. ואני? נדמה שאני נשאר מאחור. מדשדש. והעולם שוכח אותי.

בכל אירוע משפחתי אני מקבל שפכטל על הראש. חרבות ננעצים בגופי. רווק בודד בין אחים ובני דודים נשואים, שחובקים בן, בת, וסבא ששואל בקולי קולות "שלומי, מתי תביא לנו נכד?". ואני מצטנף בפינה נבוך ואדום כמו סלק, מהנהן בראש, ומורח חיוך שקרי על שפתיי, ובלב פנימה כולי שותת דם.

בחנוכה ערכנו מפגש משפחתי מורחב. צפניה בן הדוד שלי, קטן ממני בחמש שנים, הגיע עם חבילה מכובדת.. שתי בנות ובן. התינוק פלט. וצפניה ביקש שהחזיק אותו לשנייה. שעה קלה קודם לכן, רחלי אחותי הושיטה לי תמונה. "קח שלומי זו תמונה שלך בחלאקה של דודי". דודי מזכיר שתי טיפות את רחלי כשהייתה קטנה, ילד חמוד ושובב. היום היא כבר שולחת בן לחיידר. ואנה אני בא.

טרם נפרדנו בני המשפחה. אבא טפח לי על השכם. "שלומי שמור על עצמך.. ותחשוב שוב על השידוך עם הכוהנים. שפיגלמן השדכן אומר שזו אחת בדור". אמא חייכה מהצד, ואז ניגשה אלי. העריפה עלי חיבוק הצמידה נשיקות על לחיי, ושתקה. רק היא יודעת מה עובר על הבן שלה. בלי מילים. לב של אמא.

חזרתי לדירה. והמוח שלי נע במערבולת מחשבות. ילדים, נשואין, ואין רווק אחד בתמונה, רק במציאות.

נזכרתי בקיבוץ ב', כשהייתי בן 22 והחברים התחילו אחד אחרי השני לפרוש כנפיים. אז עוד חשבתי שגורלי יהיה זהה לגורלם, אם לא החודש אז בחודש הבא.

אבל מה שאני הכי זוכר, זה את ההקדשות שחבריי החתנים כתבו לי בהזמנה. וככל שהגיל התקדם והשידוך בושש מלהגיע, השורות התארכו וההקדשה הפכה להיות מגילת התנצלות.

"שלומי היקר, פרחים מוגנים לא קוטפים"... ועוד קלישאות שניסו להרעיף עלי - בתקווה שאבלע אותם ואשכח ממצבי. אבל לא שכחתי. גם לא לרגע.

הריקודים בחתונות חברים היו חתיכת סיוט עבורי. ולא, אני יודע לרקוד טוב מאוד - כיאה למי שביקר בחתונות מעל הממוצע... אבל לא מול שורות שורות, כשחתן בעל לב טוב מחליט לשמח אותי בריקוד מיוחד לעיני כל העולם על מבטיהם המצמיתים. כמו אומרים: תראו את המסכן הזה. נשאר בחור רווק גם בגיל כזה..

בלילות, כשאני חוזר מחתונה של חבר, אני מתהפך מצד אל צד. מנסה להסיח דעתי מהכאב הלופת, ומעביר בראש חוויות שמחות, אבל איכשהו אני נתקע בשלב האחרון. והכרית סופגת בדממה עוד דמעה כאובה.

לפני כמה ימים הלכתי לר' ניסן המשגיח בישיבת המבוגרים. ר' ניסן הוא כמו חבר קרוב. אישיות עם לב רחב שיודע להכיל כל אדם, ובעיקר כל כאב. התיישבתי מולו כמו ילד שמחכה לתוכחה מאבא אוהב. הוא לא אכזב. "שלומי" הוא אמר, "אולי אתה צריך להוריד את הראש ולהפסיק לחפש שלמות שאין". המילים שלו חדרו בי כמו חץ שנון, אבל אולי זה מה שהייתי צריך לשמוע. ואז בא ישראל, בחור מהישיבה. תמיד היה לו משהו חכם להגיד, אבל הפעם זה היה שונה. "תצטרף אלינו", הוא אמר. "יש לנו קבוצה קטנה של בחורים מבוגרים שמדברים על מה שעובר עליהם".

בהתחלה היססתי, אבל הלכתי. ושם, בפעם הראשונה, הקשבתי לאחרים שדיברו על מה שגם אני מרגיש. על הכאב, על הפחד, על התחושה שאתה לא מספיק. ובחורים שנראו חזקים נפשית, נמסו מולי כמו גבינה צהובה.
ולמרות הכאב שעובר עליי ועל בני גילי הרווקים, יש בזה משהו תומך, מחזק, כשאחד משתף את השני.

ומאז אני מרגיש שמשהו בי מתחיל להשתנות. להפסיק להילחם. לא בעצמי, לא בעולם. פשוט להתחיל לשחרר. וכשפגשתי את חיה רבקה שיינדי, זה לא היה עוד ניסיון להצדיק את עצמי או להוכיח משהו. זה היה פשוט להכיר מישהי, כמו שהיא. בגיל שהיא. וכולי תקווה שבקרוב אבשר בשורה שתשמח אתכם - יחד עם המון אנשים, ושלומי אחד.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
"האתגר" תופס אותי לא מוכן. כן, זה בהחלט לא נעים.

אני כבר ככה טעון ברגשות, אך משתדל להמשיך הלאה מבלי להסתכל לאחור.

ופתאום, קול פנימי קורא לי "עצור. תסתכל אחורה, אל הקשיים."

אני מהסס. המחשבה לרגע הפחידה אותי. לברוח זה כל מה שרציתי. להמשיך, להתקדם, לא ליפול.

"לא! איני יכול להסתכל אליהם," אני עונה בלחישה שאפילו אוזני בקושי מצליחות לשמוע.

אבל הקול לא מרפה.

"לא! עצור. תסתכל לעצמך בעיניים [-אם יש כזה דבר...]. תתמודד. ראש בראש."

רציתי להתווכח, אבל מילותיי נתקעו. עיניי חיפשו מפלט, מתרחקות מהקול, נעות מטה.

"בלי אבל. קדימה," הוא דרש, בטון חד אך לא מאיים. "רק אם תתמודד, תוכל לגדול."

שתקתי, באותו הרגע, הרגשתי כאילו תהום נפערה תחתי, גופי רעד, ליבי החל להתעורר.

פתאום הכול צף, רגשות שטמנתי עמוק בלב גאו ללא מעצורים, בלי גבולות.

דמעות החלו לזרום מעיניי בשטף.

גם הקול, שהיה עד עתה רגוע, ואולי אף קצת תקיף, השתנה מעט, נעשה רך ומכיל יותר.

"מה קרה לך?" שאל, הפעם זה נשמע אמיתי, ממקום שרצה להבין, להקשיב, לתת.

"זה לא קל," עניתי, מרגיש בכאבי הגובר. "זה קשה מדי."

המילים נלחשו אל החלל, הקול לא השיב, אלא רק שתק, הפעם שתיקה שמכילה, מבינה.

בסוף דיברתי. "אני מנסה לכתוב פרק. סיפור בהמשכים."

הקול הקשיב בשקיקה, ואז שאל בסקרנות "וזה לא דבר טוב?"

"זה כן," עניתי מיד, כמעט מגונן על עצמי. "אבל... אני רק מתחיל."

הרגשתי את הנשימתי נעתקת לשנייה. "לפני כמה שבועות יצרתי את הפרק הראשון שלי."

"נו, זה נפלא," עונה הקול בנימה כמעט שמחה. "לראות את יצירתך הראשונה... זה מרגש."

"נכון," הודיתי, אבל ההיסוס בקולי חזר מיד. "אבל..."

"אבל מה?" הקול מנסה לעודד אותי להמשיך.

"זה קשה. זה מאוד קשה." המילים נפלטו ממני כמו סחף אדיר.

"אני עובד שעות," המשכתי. "לילה אחרי לילה. הדפים נערמים, נמחקים, נקרעים. לפעמים אני חושב שזה לעולם לא ייגמר."

"הדף הריק," לחשתי לבסוף, "דומה לתהום שמחכה לבלוע אותי."

"ומה אז, מה קורה איתך אז?" הקול שאל, אינו מוותר.

"אני מנסה שוב," אמרתי. "מוצא את עצמי יושב שעות על משפט אחד. כותב אותו, מוחק, כותב שוב".

"המילים..." המשכתי, "אני לא מצליח למצוא את הקסם שלהם."

הקול נאנח קלות. "ההתחלות תמיד קשות," אמר בטון משגיחי. ואז הוסיף בלחישה כמשתף סוד עתיק: "הזורעים בדמעה ברינה יקצרו". אתה זורע עכשיו. תמשיך, תתמיד, וגם תקצור ברינה.

"זה קל לך להגיד," עניתי בנימה רוטנת, "אבל הדרך הזו... היא קשה. כל כך מפרכת."

"זה נכון," ענה הקול, הפעם היה בו משהו עמוק יותר, כמי שכבר חווה את החוויה הזו "אבל המתיקות של ההצלחה, היא דווקא הדרך הארוכה אליה."

נשמתי עמוק. הדף הריק עדיין היה שם, אבל הוא כבר לא נראה מאיים כמו קודם.

"אני מניח שלא חשבתי על זה ככה," עניתי בשקט.

"זה לא קושי זה אתגר," המשיך הקול, "ואתגר הופך את הקושי למשהו ששווה להיאבק עליו."

השמש בחוץ החלה לשקוע, מאירה את חדרי באור רך. העולם שסביבי נראה מאיר יותר.

משהו בפנים, בליבי פנימה, השתנה.

"ועוד משהו," מוסיף הקול, הוא לא היה מוכן לעזוב אותי לגמרי: "אני בטוח שהפרק הבא ייקח לך פחות זמן."

אז, ברגע של בהירות, סוף סוף חייכתי.

"כן," השבתי בחיוך, מרגיש את מילותיי נושאות משמעות חדשה.

עיניי נצצו, הפעם ידעתי "אני אתקדם, אני יצליח."

תודה קול, "לא אשכח אותך לעולם!"

• הוסף לסימניות
בס"ד

אני ישוב על יד שולחן העץ הענק. השולחן שתמיד מזכיר לי את הטירה העתיקה והמסתורית מהספר 'השליחות הגורלית'. כל פעם מחדש אני תוהה לעצמי כיצד יתכן שאברך שגרתי ורגיל כמוני מוצא עצמו מול הרהיט העלילתי הזה, סממן שמזוהה עם פריצים לועגים, פוחלץ של אייל מעליהם.

אבל הפעם אין לי את הפנאי לערער בכך. כרגע השולחן מלא חפצים לעייפה, פריטים לא מזוהים מסתובבים בכל מקום – על השולחן ומתחתיו, על הספה וסביבותיה, במוחי ועצביו, בליבי ועורקיו. שאריות של שבוע שגרתי...

עומס של מחשבות ותחושות מהיום שחלף זה מכבר, מותיר אחריו שובל ארוך של... של מה בעצם? לו רק הייתי יודע...

לו הייתי יודע מן הסתם הייתי מצליח לפחות לתפוס את השובל הארוך הזה בעורפו, לבתרו על קרש הכתיבה בסכין המקלדת שבידי. הייתי לפחות אוכל מבשרו, נהנה לגלות פיסת משמעות תקועה בעומקו.

אבל אני לא יודע, וגם אין לי את הכוח להרהר בכך. עכשיו אני רוצה שקט, ורק ממנו.

זונח את השובל הרחק מאחור, מתוך תקווה עמומה שיתאדה בקרוב. פותח את המחשב, הלשונית של קהילת הכותבים עולה מיד. מחפש עניין ביצירותיהם של אחרים, אולי אמצא נחמה בצפייה מתוך שדות קרב נוספים.

עיניי צדו "אתגר" חדש. טרף קל ומהיר לרעב הנורא שזקוק נואשות למזון מעניין, משכיח.

בהתלהבות ראויה למצוין פלוס, ממהר להיכנס פנימה, מקווה לשקוע כבר במעמקי הענן שיכסה עבורי את כל מה שראוי להסתיר.

וממש כמו בספרי המתח:
"ואז זה קרה.
אחרי דקות ממושכות של מנוסת אמוק מטורפת, ברגע אחד של חוסר שימת לב, הוא נתקע במלוא העוצמה בקיר החומה שמולו, מתנודד ונופל.
המחשבה האחרונה שהמשיכה עוד לרוץ אחרי שאיבריו כשלו היתה 'עוד רגע הוא כאן'...
בשניה שאחרי הוא כבר שקע עמוק בתרדמת קשה, צמר גפן ממלא את ראשו, מניח לו לשרוד את כאב המכה האדירה, את הפחד הלופת.
הוא לא זכר כמה זמן הוא שכב כך, וודאי שלא את מה שהתחולל באותם רגעים קשים בהם כמעט איבד את נפשו ושחררה לנסוק מעלה..."

לא ידעתי אם לצחוק או לבכות. האמת שאף אחד מהאפשרויות לא היה נראה לי באותו רגע. חוץ מלבהות בבלבול משווע במילים שעל המסך, ליבי לא ראה לנכון להזיז את עצמו לכיוון כלשהו. תרדמת קשה.

הדבר האחרון שציפיתי לראות באותם רגעים, היה בדיוק המילים שנכתבו שם. אתגר נוראי.

חלפו כמה רגעים עד שהצלחתי לזהות מתוך הערפל הכבד את השילוט המהבהב בצורת חץ מסתובב פנימה.

לא הייתי בטוח - או שלא הייתי מעוניין בכך - להשתכנע שאכן זיהיתי נכון את התמרור, אבל דרך חזור כבר לא היתה.

הייתי להוט ונסער לכבוש את קצה המסלול, חשק ממלא חושים לנסות את מזלי אולי אצליח בפעם הראשונה להגיע לפני כולם, לכבוש את השביל לליבו של המאתגר שיואיל ברוב טובו לשפוט את מאמרי לחסד ולמירב האחוזים.

הבנתי שלא עומדת בפניי ברירה.

בלמתי את מהירות הרכב הדוהר אל תוך האפילה, מנסה לחזור פנימה, לציית לתמרור המוזר.

לא היה לי מושג איך עושים זאת. במקום לשוב פנימה, מכוניתי החלה לחוג במעגלים מסחררים, בלי שום יכולת לעצור.

הפרדוקס היה ברור, היעד היה מסומן בסוף הכביש עליו אני כבר נוסע שעות במהירות מטורפת, המטרה היתה כתובה באותיות הבדלת החמה, לבן על גבי שחור: 'כבישת פסגת התלהבות מתמודדי התחרות'. לא יתכן שהשילוט כאן מכוון אותי בדיוק לכיוון ההפוך, אל עבר העמק המוזר, המסתתר לו אי שם, הרחק מעין כל רואה...

אבל אני חייב. מעולם לא קרעתי את סרט המנצחים. הדחף היה חזק ממני.

סביבי אובך סמיך. ערפל מחשיך את הדרך חזרה. טשטוש מאיים להטביעני בחשיכה.

מנסה להמשיך בכוח, מבין בעומק הכרתי שככה רק אתרחק.

תמרור נוסף מנצנץ באדום בתוך האופל, מנסה להסב את תשומת ליבי ללא הצלחה מיוחדת. תמרור עלוב, נמוך להחריד. מעדיף להמשיך בדרכי.

אבל כשכל האפשרויות כלו ואיתם כוחותיי, האוטו ממשיך לזגזג ללא הרף, והחשק לא מרפה, אני מבין שאין לי הרבה אפשרויות. אני מתקרב, מתאמץ לקרוא את האותיות המטושטשות שעליו:

כ.ע.ס.

מנסה לברוח, לא קראתי אף לא ראיתי... קופץ חזרה אל הכביש, מחפש שילוט אחר שיצילני מהסבך, שיחלצני מכביש החתחתים הזה, שמגלה את פרצופו המפחיד מרגע לרגע.

אבל זה כבר היה מאוחר. הכעס התחיל לפעפע בי. לא הבנתי על מי ועל מה, רק מרגיש כעס מעצבן בחזי. אני לא טיפוס כועס בכלל. לא אוהב את זה, הרבה יותר נהנה מהתווית הנעימה של 'איש השלום'. אבל התמרור לא מניח לי.

מתוסכל עד אימה, נעצר בשולי הכביש. חייב להירגע. שומט ראשי על החפץ הראשון המזדמן, משחרר מעצורי פנים, נותן לרגשותיי לצוף מעלה. לעלות לאן שרק יחפצו, מבטיח שלא אלחם.
הם, דווקא התלהבו על ההזדמנות, מנצלים עד תום.

אני רואה ילד תמים בן 9. יוצא לגינתו הפרטית - פיסת אדמה קטנה ובלתי מעובדת מאחורי הבית. מתיישב ליד הכלנית, מלטף עליה, בודק אם חסר לה מים, לפני שיפנה להביט בעלי הלואיזה שצמחו מעט.

ילדים מביטים בו בלעג. תהיה רגיל. נורמלי. תשחק תופסת, בכדור. 'מה אתה ממלמל לעצמך שם בינות לעלים הנבולים?'
והוא כל כך רצה יום אחד לעמוד מולם ולצעוק בכל כוחו. להסביר שאין יופי בעולם מעלי הרקפות, שריח של פרחי היקינטון - אין מופלא ממנו.
שלעגם פוגע בו, שאינו מבין למה נדרש ממנו למלאות את זמנו בתחומי עניין שאינם עניינו.
הוא כמובן לא עשה זאת. לא אז ולא אף פעם. ידע שתחושותיו הנסתרות מעולם לא עניינו אותם. העדיף לשתוק.

אני לא מצליח לעמוד בהבטחתי. ממהר למחות את הזיכרונות מראשי, ללא הצלחה. הזכרונות החלו לצוף בזה אחר זה, לא מרפים.

זכרונות על ילד שחשב, שהבין, שהרגיש, ששתק.

שחשש. שפחד. שלא רצה להיות שונה, שחלם להיות מקובל ורצוי.

שלמד מה מתאים ומה כדאי. שהוצרך לדחוף פנימה תחושות והרגשות, הוכרח לעמעם את מיתרי קולו.

ועכשיו הוא כועס הילד, מוחה על השתקה של שנים. בז לחיפושיי אחריו.

אני עומד ליד התמרור, ממהר לחבק את הילד הזועם. מספר לו על שנים שחלפו. שהתבגרתי, שהתחזקתי, ששוב איני חושש מקולות הילדים הלועגים. מבטיח שלעולם לא אשתיקו שוב.

מצביע על אוזניים פקוחות לשמוע. מוכיח שאחרי ככלות יפי השכל ופאר ההעתק, עמוק בפנים הלבבות מחפשים משהו אחר. נצמדים לרצפה, אולי ישמעו צליל של כנות, של רגש ישר, של קול פנימי שלא מהבהב.

אני מנסה לחפש את התמרור הבא, להמשיך לעבר הניצחון.

שניה לפני שאני לוחץ על הדוושה, אני מביט סביב שוב.

מגלה שהגעתי.

אולי את הסרט לא אקרע, אבל את דרכי מצאתי.

בהמשך הסיפור נכתב:
"הכרתו שבה אליו כשהוא מגלה את עצמו ישוב בנחת בספה החומה שבביתו, לידו כוס תה ריקה, ושר השקט מתהלך לו ברוגע בסלון החמים בתנועות של ריקוד.

המעבר היה חד. מבלבל עד רקמת העצם.

אבל הוא לא היה צריך לצבוט את עצמו.

ההבנה שאף אחד לא רודף אחריו, לא הזיקה לו".

• הוסף לסימניות
לפני כמה שבועות עברתי חוויה מטלטלת.
מטלטלת נפשית.
היא כל כך טלטלה אותי, שלא היה לי את האומץ לשתף אף אחד בחוויה הזאת.
אבל לכבוד האתגר הזה, החלטתי לאזור אומץ ולשתף אתכם בחוויה שחוויתי ובתובנות שהסקתי ממנה.
שיהיה לי בהצלחה.
--------------------------------------------
הבשורה נחתה עלי כרעם ביום בהיר.
"היא נפטרה".
"היא" - הכוונה לאישה צעירה קרובת משפחתי שחלתה במחלה הנוראה.
"היא" - הכוונה לאישה שנפטרה בדמי ימיה.
"היא"- הכוונה לאמא לכמה זאטוטים קטנים שכבר לא יזכו לראות אותה.
אוי אלוקים.
כמה עוד נוכל לסבול בגלות הנוראה הזאת? כמה???
בשעות הצהריים הגעתי אל בית הלוויות.
המקום היה עמוס במיוחד, עדות לכך שהטרגדיה הנוראה הזאת נגעה להרבה אנשים במקום עמוק בלב.
אני לא יודע למה, אבל הרגשתי צורך לעמוד במרכז - ליד המיטה.
פילסתי את דרכי לשם, נדחק בינות ההמון הכאוב.
כשהגעתי לשם, ראיתי אותם.
ראיתי את היתומים הקטנים עומדים שם מבולבלים, לא יודעים מה בדיוק קורה איתם.
הקטן מביניהם - רק בן שנתיים, עמד שם עם שתי קוקיות בלונדיניות חמודות.
ואז ראיתי את הזאטוט הזה ניגש בסקרנות למיטה, ומנסה לגלות מה מסתתר שם מתחת לטלית.
וזאטוט קצת יותר גדול אומר לו לא לגעת, כי זה אמא.
לא יכולתי לעמוד בזה.
ברחתי במהירות החוצה, ושעה ארוכה מיררתי בבכי תמרורים.
במשך כל היום לא עזב אותי המראה של יתום קטן ליד גופת אימו.
---------------------------------------------
אחרי כמה ימים - כשנרגעתי קצת, הרגשתי לתדהמתי שמתחת לכאב האיום מסתתרת לה תחושת הנאה.
הנאה??????
ממה בדיוק יש פה ליהנות?
חיטטתי בעמקי נשמתי, ודליתי במאמץ רב את התשובה.
אני נהנה מעצמי.
אני נהנה מזה שאני רגיש, וכואב את כאב הזולת.
בושתי מעצמי.
כזה אגואיסט אני?
ילדים קטנים עומדים לגדול בלי אמא מגוננת, ואני נהנה מזה שאני כואב את כאבם?
ואולי בכלל כל תחושת הכאב נובעת מצורך אגואיסטי להרגיש שאני רגיש ורחמן, ולא ממקום אמיתי של השתתפות בצער הזולת?
אין לי תשובה ברורה.
אבל זה הדגים לי בצורה חדה כמה אנחנו מערבים את השיקולים והאינטרסים שלנו בכל דבר, וברוב הפעמים זה קורה אפילו בלי שאנחנו מרגישים.
נקודה כואבת למחשבה.
----------------------------------------------
עוד תובנה שעלתה לי בעקבות החוויה הקשה הזאת.
בלוויה הזאת היו הרבה טרגדיות.
היה את הבעל, אברך חמד צעיר שמעכשיו יצטרך לגדל את ילדיו לבדו, בלי עזר כנגדו.
היו ההורים שגידלו את האישה הזאת עשרים שנה, השקיעו בה את החיים שלהם, ועכשיו הם קוברים אותה.
היו היתומים הרכים, שבקושי הבינו מה קורה להם ומה המשמעות.
אבל מה זעזע אותי?
התמונה ה'צבעונית' של ילד בן שנתיים שמשחק בטלית שמכסה את אימו.
נכון. זה מזעזע. אבל זו לא הטרגדיה הכי גדולה פה.
אז למה רק זה שבר לי את הלב?
נראה לי שאני יודע מה התשובה, וזה כואב.
התשובה היא, שהתרגלנו לחפש את הפיקנטריה.
התרגלנו לחפש את הנקודה הכי צבעונית, שהכי תסחוט דמעות.
וזה שטחי ורדוד.
למה זה קרה?
אני לא יודע.
אולי בגלל הרשת, או אולי בגלל העלונים של קופות הצדקה - ששם מחפשים איך אפשר הכי לזעזע.
אבל זה קרה, וזה לא אמור להיות כך.
עוד נקודה כואבת למחשבה.

• הוסף לסימניות
הכאב הזה, שמציף אותי בגלים אימתניים ובלתי ניתנים לעצירה- אינו חדש לי.

למעלה משנה שאני חווה אותו, יום- יום, שעה- שעה, רגע-רגע.

וכל רגע נמשך כמו נצח, עובר באיטיות וצורב אותי כמו סכין מלובנת, מותיר בי צלקות בלתי ניתנות לריפוי.

טומנת ראש בכרית, נושמת נשימה עמוקה. לא עוזר, כרגיל.

הפלשבקים הארורים מהרגעים הקשים ביותר בחיי צפים בי שוב ושוב, מטביעים אותי בים הכאב שהם מכילים.

שש בבוקר. אזעקות, טילים, יריות, וילדים קטנים שבוכים. דוד חוטף את הנשק וטס החוצה, אומר לי ולנעמה להיכנס לממ"ד עם הקטנים. לסגור, לנעול. לא לצאת בשום אופן.

נעמה שואלת מתי הוא יחזור, והוא לא מספיק לענות, הוא כבר על האופנוע, למטה.

יבבה חנוקה נפלטת מפי, מעירה כמה עורבים רדומים שמקרקרים מחוץ לחלון, מסייטים אותי.

"מתי אבא יחזור?" זה היה אמיתַי, אני זוכרת בבירור. הקול שלו עוד לא התחלף אז, וכמה נעמה רצתה שהוא יישאר הילד הקטן והמתוק שלה למרות הכל.

"אני לא יודעת, צדיק שלי, בוא נתפלל שהכל יהיה בסדר", היא הייתה כל כך שאננה, והלב שלי כבר ניבא לי רעות.

רציתי לחשוב שדוד ייצור קשר, כמו שאר החברים שלו, במוצאי החג. יגיד שהוא בסדר. אפילו שיגיד שהוא נפצע קצת, אבל לא ש....

כל חומות ההגנה שלי נשברות כשאני נזכרת ברגע הזה שהחברים שלו הגיעו. המפקד שלו, שני חברים וקצינה רפואית.

"אין לי מילים. רק תדעו שהוא הציל חיים של אנשים. זה הדבר היחיד שינחם אתכם", אמר אחד החברים שלו ועיניו היו מושפלות. הקצינה הרפואית חיבקה את נעמה חזק, ואני עמדתי פעורת פה, המומה, בפתח הממ"ד, עוד לא נותנת לילדים לצאת.

אחר כך בכיתי, כמו שלא בכיתי מעולם.

האובדן פרץ בכח, מפיל אותי לבור עמוק עמוק שאי אפשר לצאת ממנו.

בתחילה צעקתי ובכיתי, ביום ובלילה, ואף אחד לא ניסה לעצור אותי מהסיבה הפשוטה שכולנו היינו באותו מצב. ההבדל הוא מי לקח את זה קשה יותר, מי פחות.

"היא רגישה מאוד", שמעתי מישהו אומר ואת אמא עונה ש'היא אף פעם לא מגיבה ככה'.

רציתי לצרוח 'והמצב הזה נקרא "פעם"?! האם זה דבר טבעי שאפשר להכליל אותו בכל הפעמים האחרות בהם שקעתי לתוך עצמי?!'

ואף אחד לא ענה לי. כי אף אחד לא הקשיב.

גם כשחזרו ללימודים לא קמתי מהמיטה, רק עקבתי בנשימה עצורה ובעיניים דומעות אחר מספר החללים שרק הלך ועלה.

וכל אחד, על אף שלא הכרתי אותם, תלש לי חתיכה נוספת מהלב, קרע ממני עוד פיסת שפיות.

ביום שאבא הלך להלוויה של עילי, השכן מקומה ראשונה, הלב שלי עצר מלפעום לרגע.

בלי שאף אחד ראה התלבשתי מהר, שטפתי פנים ועליתי על אוטובוס להר הרצל. עמדתי שם, בהלוויה הקורעת של עילי הי"ד, ושמעתי איך דקה לפני שהקומנדקר עלה על המטען שהעלה אותו לשמיים יחד עם חבר נוסף הם למדו. הלכות חנוכה הם למדו, לא זכו לקיים מאותה שנה.

אחר כך הלב שלי נאטם, וכמה כולם שמחו.

'הנה היא חוזרת לעצמה' הם אמרו. ומה הם הבינו, ומה הם מבינים בכלל.

באזכרה של דוד כולם היו שקטים, נתנו למילות הכאב של אבא וסבא וכל האחרים להיספג., להתעקל.

אבל פתאום הכל התפרץ לי שוב, והפעם הייתי חסרת הגנה יותר מאי פעם. כל הכאב האצור שנדחק לפינה שהלכה ותפחה במשך החצי שנה שעברה השמיעה 'פלופ' קטן והתפרצה בשאגה מצמיתה שרק אני יכולתי לשמוע.

ושוב לא הייתה לי האפשרות ללכת למיטה ולשכוח מהכל, פשוט בגלל שזה כבר לא עזר.

הימים שהגיעו אחר כך היו שחורים וקודרים, והכל בפנים סער ובער והשתולל, לא נתן לי מנוח לרגע.

יצאתי בלילות להליכות ארוכות ארוכות, מתפללת בלי קול לא לחזור.

וכשפעם אחת תפסתי את עצמי אומרת את המילים האלו בשקט, לעצמי, הבנתי שהכאב חצה פה קו אדום, שמשהו כבר לא תקין וצריך טיפול.

לא רציתי ללכת לנשות מקצוע שלעולם לא יבינו אותי באמת. לא רציתי ללכת למפגשים של משפחות חללים, שרק יעמיקו וישרישו את הצער. לא רציתי כלום.

ערב אחד התיישבתי עם דף, ופשוט כתבתי הכל. זה לקח שעתיים וחצי, המון כאב חשוף וכנות מהמקום הכי אמיתי. בסוף היה לי ביד שלושה דפי דפדפת מלאים בכתב צפוף וקצת מרוח מדמעות רותחות.

הכאב לא הלך לשום מקום, והרגעים הקשים חוזרים אליי בכל לילה.

אבל עכשיו, סוף סוף, נתתי לכאב הזה את המקום הראוי לו, והמקום הזה חשוב ויקר.

שוב לא ביקשתי לא להיות, אלא להיות במקום הנכון.

ועוד יבוא יום, ואני אגיע לשם. אני בטוחה.

• הוסף לסימניות
בס"ד

לפעמים אני מקבלת התראה שקראו משהו ישן שכתבתי. ישן מאוד.

עד כמה ישן? מלפני שנה למשל.

זה רגע שיכול לגרום לי להתכווץ בבושה. אני מסתכלת על ההודעה המדוברת וכמעט מחווירה.

זו אני כתבתי? בטוח? איך אנשים נתנו לזה לקרות? איך לא הועפתי מהקהילה? הושלכתי למאסר עולם?

עוברת לפעמים על דברים ישנים שכתבתי ומזדעזעת לחלוטין: פיסוק סביר ומטה, משלב בינוני, רמת גימור נמוכה. לסיכום: בושות.

ומה הבעיה הכי גדולה? שאני יודעת שבעוד שנה אני אגיד ב ד י ו ק אותו דבר על הדברים שאני כותבת עכשיו. זה ריטואל אינסופי.

אז מה עושים?

התשובה האוטומטית שעולה לי לראש היא: אין מה לעשות.

אבל אז, אני נזכרת בשיחה שהייתה לי עם חברה שלי שמציירת מדהים, היא הראתה לי ציורים שציירה מלפני תקופה. כמובן שהבעתי את התלהבותי הכנה מרמת הגימור, מהצביעה, מהקווים הנקיים, בקיצור מהכל. ואז היא אמרה: תצחקי עלי, אבל מבחינתי הציורים האלו הם זוועה גמורה.

רגע. רגע. רגע.

אני אניח לעצמי, לעולם, ולכם לנשום כמה שניות ולתהות. זוועה? ועוד גמורה? מה הקשר?

ונחזור לסיפור:

אני צחקתי. כי זה מצחיק מה לעשות.

ואז, לפני שעברתי לעמדת גינוי והתקפה של התואר 'זוועה' ובמקום לשזור כתרים וסופרלטיבים חדשים לציורים אמרתי לה שאני מבינה אותה.

מבינה כל כך. כי גם לי זה קורה ואני מאמינה גם שלכל יוצר. הרגע הזה שאני מסתכלת על דברים שכתבתי מלפני תקופה ונחרדת עד עומקי נשמתי, רואה רק פגמים וכשלים, הרגע הזה שאני בטוחה שאין, זה כל כך גרוע וכך זה יישאר, ומי נתן לי מקלדת בכלל?

אמרתי לה שאני מבינה, מבינה ומכירה את ההרגשה הזו מקרוב, אבל כשרגע כזה מגיע צריך להבין שאם לא הייתי כותבת (או מציירת) את כל זה, הייתי חסרה. לא היה לי את כל מה שהשגתי בעמל.

אולי דברים ישנים שכתבתי עלולים להיראות לי תכלית הריקנות והילדותיות אבל בלי הריק הילדותי הזה לא הייתי מגיעה לשום מקום.

זה חלק מתהליך, להתחלחל עד העצם ולזכור: זה מה שבנה אותי, שהפך אותי למה שאני. בלעדי זה לא הייתי מגיעה לרמתי הנוכחית, ואגב זה לא משנה מה היא הרמה הנוכחית, כל רמה שהיא.

וכך גם הלאה. בעוד עשר שנים כשאחרד מכתיבתי הנ" ל ואגיד 'איזה בוסר', כמו שכל כותבת אוהבת ונהנית להגיד בסיפוק נחרד, אדע שזה היה המסע. בלי זה לא הייתי מתקדמת.

ובעיניי זה רלוונטי לכל תחום בעולם, ממש לא רק לכתיבה וציור.

תמיד אפשר ללכת לאנשים שיכחישו ויטענו -'לא! זה מדהים! את אלופה, תמיד היית ותמיד תהיי'. אבל אני גם יודעת שאפשר פשוט להרכין ראש, להכיר בתהליך שלי, במסע, לחייך חיוך זוויתי קטן ולהגיד: כן, זה באמת היה מזעזע, נורא. בושות.

כשמפנימים שזו חלק מהדרך, גם אם היא משובשת ולא נוחה, זה מדהים ובוגר.
ואולי, אולי אפילו עצם הידיעה מקלה על סלילת הדרך.

...

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
לא תכננתי לכתוב
אבל לפעמים פשט זורמים, זה היה מפתה מדי.

מוזיקה סוערת, ריקודים, מלצרים מנסים לפלס דרך בין זאטוטים מעונבים לשושבינות מטופחות
חתונה.
עוד בית קם בישראל בשעטו"מ.

"בואי שניה לצד..." מושכת אותי אחת המוזמנות
-"מה קרה??"
"התבקשתי לעדכן אותך שריקי התחתנה אתמול".
בום טראח
האוזניים שלי משמיעות צפצוף דק וארוך
רואה את זו שמולי ממשיכה לשדר מילים לחלל העולם
אני לא שומעת כלום.
רק המח מהדהד בהלם
היא התחתנה!
והיא שוב לא אמרה!!
בוגדת. איך היא מסוגלת?? איך???
אוזן ימין מתאוששת ראשונה ושומעת את סוף המשפט "אז זהו. לכן היא ביקשה שאגיד לך רק למחרת"
-"בגלל מה? מתנצלת.. לא ממש שמעתי..."
"היא פחדה שתהרסי לה, כאילו...שיהרסו לה אבל ידעה שחשוב לך לדעת אז ביקשה ממני לעדכן"
-"אבל למה יום למחרת??? היא לא רצתה שאבוא להגיד לה מזל טוב?"
"אז זהו...שהיא פחדה."
היא פחדה. ממני. אישה חסרת מח ובינה.
-"תודה על העדכון ואהמ...תמסרי לה..." בא לי לומר תמסרי לה שנפגעתי ואין לה מחילה
בולעת את הרוק עם המילים, עוצמת עיניים. מתגברת .
"תמסרי לה מזל טוב" מצליחה לומר לפני שהבת שלי מושכת אותי למעגל
היא רוצה לרקוד עם הכלה וכל הגדולות האלה דוחפות אותה...

בלילה זה בא
משחררת את החץ מהלב המדמם, הפגוע בפעם המי יודע כמה!
ומאפשרת לזכרונות לשטוף אותי ולהרטיב את הפנים בנוזל מלוח
נזכרת איך בכיתה ט' בדידותה נגעה לי בלב והתחברתי אליה,
היא לא ממש שיתפה פעולה לא הייתה חברותית לא היתה נעימה במיוחד
אבל אני עמדתי בכל האתגרים ומשכתי אותה מהפינה למרכז
הייתי חזקה ומקובלת
ונתתי לה במה
הכרתי לה חברות
ויתרתי על שלי כ"כ הרבה פעמים למענה
שמחתי בהצלחתה וחשתי כי היא הצלחתי
אמא שלה הודתה לי בברכות בלי סוף,
אחיות שלה העריצו אותי על מה שחוללתי
נתתי לה את ליבי וקיבלתי מדי פעם שבבים מליבה.
לאורך כל שנות הסמינר הייתי שם בשבילה
כלן ידעו שאני הכתובת בנושאים הקשורים אליה
שאני ה"חברה הטובה" שלה
שאני לומדת איתה למבחנים אפילו שיש ביננו פערי למידה
שאני אחראית לחגוג לה יומולדת הפתעה
כשהיה להם ארוע משפחתי מצער מאד - ההנהלה יצרה איתי את ההידברות כדי לעזור לה
לא היה משהו יותר ברור וחד מזה שהיא חשובה לי ואכפתי לי ממנה
והאמנתי.
האמנתי שגם אני חשובה לה
האמנתי שיש לה קצת הכרת הטוב
אבל במבחן המציאות זה התפוצץ לי בפנים
ושרט
ורסיסים חדרו לי לעיניים וגרמו לי לבכות מרה פעם אחר פעם
זה התחיל בזה שהיא סגרה ווארט ולא אמרה מילה...
למרות שהחתן קרוב משפחה של בעלי- אפילו לא חשבה לברר אצלי
רק מאוחר בלילה היא נזכרה לעדכן אותי
כשברקע אני שומעת בנות אחרות מהכיתה שמחות וצוהלות.
ואני
איפה המקום שלי בכל זה??
אמרה ששכחה...התבלבלה...התרגשה....
ניסיתי להבין. לסלוח. לשמוח.
אחרי החתונה הזדמנו לעבוד יחד באותו מקום
הייתי שם בשבילה כמו תמיד
בעזרה, באוזן קשבת. וגם אחה"צ במתכונים ועניינים אישיים
זה לא היה הדדי ועדיין לא למדתי לקח
צדק מי שאמר ש "גם להיות יותר מדי טוב זה לא טוב"
למדתי זאת על בשרי.
אחרי פרק זמן היא עזבה והקשר קצת נותק
ואז בשמחה משפחתית (למה הכל קורה שם?)
דיברתי עם אמא של בעלה שיחה סתמית כזו של מה קורה ומה נשמע
והיא אומרת לי :
"אגב, את יודעת שהם פרודים. נכון?"
-"מה???????????????" לא שמתי לב אפילו שאני צורחת
רק כשקלטתי שנהיה שקט מסביב וכולן נועצות בי עיניים מתפלאות
הבנתי שהשאגה הזאת יצאה מהפה שלי.
"מה פרודים??? ממתי???"
-"אל תגידי לי שאת לא יודעת! כזאת חברה בלב ונפש ולא סיפרה לך??? את משקרת עלי!!"
וכאן התחילה הסאגה המלוכלכת בו כל צד בטוח שאני סוכנת של הצד השני...
ושום דבר מהעבר לא עמד לזכותי.
ולא עמדה לי השקעתי ולא ליבי .
על הגירושין שמעתי בדרך אגב מאיזה דודה "מה יש לך? הם גרושים כבר כמה חודשים"
על הסדרי ראיה שמעתי כשרצו שהבית שלנו יהיה מקום ניטרלי למפגשים עם הילד
(סירבתי. זה היה גדול עלי ) זה היה השלב בו היא נזכרה בי ...כי הייתה צריכה אותי...
ואז היא התחילה להתקשר ולדבר ולספר ומצאה את הלב שלי מחדש
מצאה אותו כדי לנפץ אותו שוב.
כדי שאחרי כמה חודשים אשמע את תחילת הסיפור בו פתחנו ש"אתמול היא התחתנה".
למה?
למה אנשים כ"כ רעים???
הלב של השני הוא כלום?
ממה את מפחדת? שמה אעשה לך??
לא הוכחתי את עצמי מספיק שנים - אני נאמנה לך ועוזרת לך ומכילה אותך גם כשקשה לי ולא מתאים לי ואת יודעת את זה!
אז למה???
ל-מ-ה ? ? ? בורא עולם למה????
לא דיברתי איתה מאז
אבל רצה ד' ונפגשנו שוב במקום עבודה...באותו צוות...
הפעם שמרתי על יחסים של קר-חם-פושר-קפוא
לא התמסרתי
לא נתתי
שמרתי על עצמי ועל הלב שלי
ושוב היא עזבה
ושוב אחרי תקופה מישהי מהצוות סיפרה לי בשמחה גדולה ש "היא ילדה בן"
ולא הבינה למה המזל טוב שלי צונן ואדיש...
לכי תסבירי לה שהתרסקתי ועליתי על המוקד שלה כבר מספיק פעמים
אין לנפש שלי קורבנות נוספים להעלות כליל.

לפני כמה חודשים פגשתי את הבן שלה אצל הסבתא רבא
דומה לה עד כדי בחילה
הסבתא אמרה לי בהתרגשות ש "זה הבן של ריקי החברה שלך! תראי כמה גדל!!"
"כן, רואים שזה הבן שלה. דומה לה (מסכן) " הפטרתי במרירות.
רק שלא יהיה דומה לה במידות...איחלתי לו בליבי.
"תמסרי לה ד"ש או משו?" הציע בעלי.
"ד"ש?? עד"ש באחא"ב!! זה מה שאני אמסור ואאחל לה!! בוגדת שכמותה!!"
"די. נו. תסלחי לה."
"סולחת לה.סולחת."
כבר סלחתי לה כ"כ הרבה פעמים ברגעי משבר שהייתי צריכה זכויות
ואמרתי שאני סולחת לה תמורות ישועות כבירות.
אני סלחתי.
אבל הלב שלי לא...הוא לא מצליח לסלוח - כי לא ביקשו ממנו סליחה!
ועם לבבות לא מתווכחים
רק מרגישים
וכואבים

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
בס"ד

כשהייתי קטנה חשבתי שהשמש בהישג ידי.
ידעתי שכשאגדל יהיו לי כוחות לקטוף כוכבים.
אבל עכשיו, אני נמוכה מידי, אז אני רק אוספת חלומות, לפעמים כותבת אותם.

גדלתי, אלא מה, כמו כולם, והחלומות קיבלו נופך אחר, הפכו קשים להשגה מטושטשים בקצוות.
תמיד פיעם בי הרצון להצליח לדאות, להשיג את השמש להתחרות ברוח.

"מתוק של אמא, ביקשתי בפעם המליון לשים נעליים במקום"
אין מענה,
אני סוחבת סלסלת כביסה הולכת לחדר, ממיינת, מכניסה מכונה, מפעילה,יוצאת למטבח, חוזרת - שכחתי לשים אבקה ומרכך.

במטבח מהפכה של צהריים ב"ה לא מתלוננת רק שיהיו בריאים.
הטלפון מצלצל זה שרית מהתפתחות הילד לעדכן שאנחנו זכאים לריפוי בעיסוק, 12 טיפולים, נחכה שיקראו לנו,
לא מספיק המתנו 5 חודשים.

ב"ה תודה שאנחנו זכאים, חבל שאנחנו צריכים.

נכנסת לסלון יצחק ואביטל על השטיח מסיעם מכוניותמאכילים בובות , אני בוהה במכונית שקנינו לו לחנוכה הקרוב, שבורה,

אני בדרך להזדהות איתה.

אני יושבת על השטיח חייב זמן איכות עם אמא.

אביטל נשכבת עלי , דורשת חיבוק, מקום בלב , צומי, המוצץ עדיין בפה שלה - סותם את הפה שלי - אני מתאפקת לא להוציא אותו.

הוא חוזר מהכולל ,עייף, מחכה לארוחה חמה, היא מוגשת כמו תמיד.

בלילה אני יוצאת למרפסת , לספור כוכבים לגלות מחדש את החלומות שלי, לדמיין שוב, לברוח למקום שלא קיים.
הלילה המח שלי עייף מתמיד החלומות נעים בין תשלומי המשכנתא לבין העבודה מחר,

נראה לי שינשוף קורא מרחוק או שרציתי להאמין שיש דבר כזה ינשוף.

אני במרפסת נותנת לרוח להכות בי לחלומות להסתחרר סביבי למשאלות להקיף אותי,
ואני לא רוצה להמשיך ככה,
אני לא רוצה להיות אישה שמורחת, סוחבת, שחלומות רק מסתחררים סביבה והיא לא נותנת להם להיכנס והיא מחבקת את השגרה ואת הקור של ההרגל.
היא רוצה להיות אישה לכתחילה
אני מחליטה לנסות לחיות את החלום, מחר.

שמתי שירים של חנוכה , הדלקתי לי אבוקה אפילו שחנוכה רק עוד שבוע , היום יהיה יום אחר!
השוקו נשפך, הקוקיות לא יצאו סימטריות, הטלית שלו התלכלכה מהשוקו והטלפון שלי מצלצל מתחת למיטה.

אני נושמת עמוק מחייכת, מדמיינת שהכוכב שלי קרוב שאני רק צריכה להבריק אותו עם הסמרטוט להעלים את כתמי השוקו , צריכה רק ליישר לי מסלול בשביל חלב שעל הראש של אביטל , לפזר אח"כ אבקת כוכבים על הטלית.

לחפש משמעות במסלול שלי, להמשיך לחלום את החלומות שלי ,להיות אני עם משמעות, להיות הילדה שבי עם בגרות.
לחיות את החיים, שלי לחבק את השגרה, לתת לעצמי להוביל אותה ולאור גדול וחמים לעטוף אותה

ואותנו.

• הוסף לסימניות
שוב עמדתי שם, נצמדת לחומה השקופה, מייחלת שהיא תתפוגג. אך היא נשארה שם, ממשית. נגעתי בה, הלב שלי יוצא למה שנמצא מאחוריה.

פתאום עלה בזכרוני סרטון שהמורה הראתה לנו באחד משיעורי אנגלית. בסרטון רואים ילד על כיסא גלגלים שמנסה שוב ושוב לשחק עם ילדים בפארק אך כל פעם מחדש דוחים אותו והוא נשאב מעבר לגדר ומתפוגג לחלקים קטנים שמתחברים מאחוריה. בסוף הסרטון זה קורה לו שוב, הוא כמעט נשאב לשם ואז הילדים מנסים למשוך אותו בחזרה שלא ישאב לשם אך במקום להצליח בכך הם נשאבים איתו. מאחורי הגדר הם רואים את המוגבלות שלו כיוון שכשהוא ניסה להיות בפארק זה היה בלי כיסא הגלגלים. הם תומכים בו והגדר מתפוגגת.

אני עומדת שם מול הגדר שלי, שקופה ופלסטית, וחושבת על עצמי. גם לי יש מוגבלות, גם אותה לא רואים. מייחלת לסוף טוב, שגם בי יתמכו, שגם לי יסייעו. שיראו אותי, זו שמאחורי הגדר, שינסו למשוך אותי, להציל אותי. אם יעשו זאת, אפילו אם בסופו של דבר אשאב למאחורי הגדר, לא אהיה לבד וכשאהיה ביחד איתן הגדר תתפוגג. אני מייחלת שפשוט יראו אותי.

הלוואי, אני חושבת, חשה את עצמי נאיבית למדי. בסרטונים הכל מסתיים בסופו של דבר בטוב או ברע, בדרך כלל בטוב. אבל החיים מתנהלים אחרת, גם אם יהיה טוב זה יקרה לאט, אחרי שאקרע את עצמי אלפי פעמים לחתיכות ושוב אמצא את עצמי עומדת שם, מאחורי הגדר.

כל דקה מרגישה כשעה כאשר אני נשענת על הפלסטיק השקוף ומביטה בחיים השוקקים מעבר. חיוכים עוברים בין הבנות, דיבורים, צחוק. הלב שלי שוקע מטה, חוטף חיצים, מציג את האנטיתזה הגמורה.
להן טוב, לי לא. יש להן את מה שאין לי, את מה שאני הכי רוצה שיהיה לי.
לו יכולתי להיות שם, לקבל במתנה את נעוריי. אבל אני לא יכולה, אני פשוט לא מסוגלת.

אני מתנתקת משם, הולכת במסדרון ונזכרת בחברתי הטובה שסיימה את הסמינר, מתגעגעת אליה. נכון שגם אז הייתי מאחורי הגדר, לא תמיד במודע, אבל אז היא הייתה שם, איתי.
אני זוכרת את השיחות בינינו, את האכפתיות שלה אלי, אכפתיות כנה. היא לא הייתה מוכנה לוותר עלי, ידעה גם לתבוע ולעשות ממני בן אדם. יותר מדויק, היא ידעה איך לגרום לי לעשות מעצמי בן אדם, לעבוד על עצמי ולהתקדם, להיות חברה טובה של עצמי.

מאז שהתחילה השנה החדשה אני כבר לא פוגשת אותה במסדרונות הסמינר אז אני מסתובבת סביב עצמי, דווקא בקומה ההומה, דווקא נצמדת לפלסטיק השקוף, המשקיף על החצר. מביטה דווקא על קבוצות החברות הנהנות מזמן ההפסקה ושומעת את הרעש שמקימות עשרות או מאות בנות.

הצלצול מהדהד ברחבי הסמינר, מאלץ אותי לחשוב על נסיגה לכיוון הכיתה. פסיעותיי איטיות, מביעות בהדגשה את אי החשק שלי, אולי כי שוב התאכזבתי. בזמן ההפסקה עוד נותרה בי תקווה וכשהגיע הצלצול היא שוב התנפצה.

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
עשינו לך מנורה

נר ראשון של חנוכה, תשפ"ה.

מכל עבר ניבטות חנוכיות, מהבהבות בשלהבותיהן המרצדות, ריח סופגניות נישא באוויר, ושירי הלל והודאה מתנגנים בכל הבתים.

'יוונים נקבצו עליי' נשמע קולו של ילד חינני מסתלסל בקול, ואני חש מחנק חשוד בגרוני, לחלוחית דמעה מבצבצת מקצה עיני.

אני מביט בחנוכייה המוכספת הניצבת לה בחלון, שומע את אבי מזמר 'מעוז צור', ואת אימי מעתירה תחינות רותחות, ובליבי זעקת כאב.

אבא, עד מתי?!

כבר שלשה עשורים ברציפות, שאני סמוך על שולחן הוריי היקרים, שומע שנה אחרי שנה את ברכות ההדלקה, עונה אמן בדביקות, ומייחל שלשנה הבאה אזכה אני להיטיב את הנרות, להעלות בהן את אש הזיכרון ופרסום הנס.

משתוקק כל כך לקיים בהידור 'נר איש וביתו', להקים בית נאמן לה' ולתורתו, חולם שגם לי כבר יהיה תינוק קטן וחמוד, שישיר בשיבוש מתוק שירי חנוכה.

אך עוד שנה אני כאן. עדיין לא זכיתי לנס מציאת פך השמן הפרטי שלי. כשלפעמים מזדחל לו החשש, אולי איחרתי את הרכבת, נשכחתי כמת מלב, מאחור.

מתי תהיה לי כבר חנוכיה משלי?!

רעם מתגלגל נשמע מבעד לחלון, וגשם החל ניתך ארצה, משתלב היטב בתחושתי העגמומית.

התבוננתי בלהבה המיתמרת אל על, נלחמת ברוח הפרצים שחוֹללה סביבה, מתעקשת להמשיך ולבעור, לא נכנעת. מְנַסֶּה לשאוב ממנה כוח, להמשיך במלחמת החיים האישית שלי.

ברק מסנוור היכה לפתע בעיניי, חודר אל חדרי ליבי. שלהבת אדומה, שלחה לשון לעומתי, כמבקשת ללחוש לי סוד טמיר.

ואז ניצתה בי ההבנה.

יש עוד מישהו במצב שלי - ה' יתברך, אבי יוצרי ובוראי, ששואג כארי: "מי ידליק את החנוכיה שלי?!"

כבר קרוב לאלפיים שנה הוא יושב ומצפה, מתי יזכה שבניו ידליקו לפניו את המנורה, מתי ישוב וישמע את זמירות הלוויים על דוכן ביתו, כשכל בניו ובנותיו סביב לשולחנו.

ולי הקטן, יש את האפשרות למלא את משאלתו הבוערת, אף קודם שנזכה לגאולה השלימה ולבניין הבית.

כאשר אדם יושב בביתו, ומדליק את החנוכיה יחד עם בני משפחתו, כשעל שפתותיהם מזדמזמים להם שירי חנוכה, זהו מצב בו ה' יתברך מדליק לו את הנרות, מאיר לו פנים ומעלה חיוך מודה על שפתיו, שאיפת חייו של כל יהודי.

אך כשיהודי נמצא בחושך ובהסתר, סביבו אפילה כבידה, ממשית, כל תו בו זועק מכאב. ודווקא שם, הוא מדליק את אש האמונה הפשוטה, נכנע לרצונו יתברך בתמימות, ויחד עם זאת, מייחל ומקווה לישועת ה' גם כשאור לא נראה באופק, זוהי המנורה היפה ביותר שהוא מדליק לאבא שבשמים.

יתירה מכך, כאשר אדם מכניס אל ליבו את הקב"ה, הוא בונה לו משכן בתוכו, מעניק לו בכך את הגדולה שבמתנות - בית מושב לשכינתו בין קרוצי חומר, ילד טהור שמביט בו בעינים דומעות ולוחש: אני שלך. רק שלך.

אני פותח את עיניי, רואה במבט מחודש את החנוכיה שלמולי, זוהרת בגוונים מרהיבים, מבקשת לומר לי:

שלך גדולה משלהם.

• הוסף לסימניות
השעה 2:50 לפנות בוקר. אני שוכבת במיטה, בוהה באוויר. על העיניים שלי יש מעטה אדישות, שהסרטים האחרונים שמו עליהן. אני עייפה. אני אדישה. אני לא. לא. לא. אני לא חושבת על מה שראיתי, ועל מה שלא. על מה שרציתי, ועל הגבולות שהצבתי לעצמי, שנחצו היום. לא – לא – לא. אני מנענעת את ראשי מצד לצד. ולאט לאט.. נשברת המחיצה. אני מתחילה לבכות. לרעוד כולי. ובוכה, ובוכה, ובוכה..
אבא. אני מתגעגעת. לימים שבהם התפילות היו מלאות, הברכות תמיד נאמרות, העיניים תמות.
אבא, אני עצובה. אני לא בחרתי בזה, אני בסך הכל מתדרדרת.
אבא.. אתה מכיר אותי, יותר מכולם. יודע את כל מה שקורה בתוך הלב שלי. וגם את מה שלא קורה. אתה מכיר את המאבקים האין סופיים, את הקריעה, ואת הנפילות. הנפילות הגדולות.
אני רוצה לשאול אותך משהו, את עצמי.
למה אני שוב נופלת, אלוקים.
אני מרגישה כמו אפס. ככלום. האמת, אפילו פחות.
כי.. אתה יודע.. גם האפס לא עושה ההפך מרצונך. אבל אני, כן.
וזה לא בכוונה אבא! אני ממש לא רוצה את זה. באמת, מי כמוני אוהבת אותך.
זה רק התאוות, היצרים, הבלבול - שאתה נתת לי. אבל באמת, זה לא אני! אני - זה הנשמה שלי, שרוצה כל כך לעשות רצונך! שמשתוקקת וכמהה אליך.

אני מתהפכת, וצעקה אילמת יוצאת ממני.

אבא! מתי יהיה סוף להסתר הזה, להעלם.
למה העולם הזה כל כך מבלבל?!
אני רוצה אותך, ורק אותך.
תתגלה לעינינו, בבקשה!..
אבא שלי..

אני עוצמת עיניים. במח שלי, בעניים וגם באוזניים, שלפני דקות לא רבות ראו וחוו את הטומאה הכי גדולה שיש לרע להציע - בהם עולה לי הניגון העתיק, האהוב, שאבא היה מנגן כל שבוע אחר הצהרים, בסעודת שבת.
"צמאה -- לך - נפשי... כמה, לך, בשרי... מארץ ציה ועייף בלי מיים.."

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
אני אינני אני.
אני לא מי שהייתי, ואף פעם לא אהיה.
הרצונות, החלומות, הדעות, המחשבות – כולם נותרו מאחור, התפוגגו בעשן השחור, החולה.
תחתם באו חדשים, בריאים יותר, נכונים יותר, מדוייקים יותר.

הייתי שם –
במחלקה הקשה כל כך בה אנשים מתקלפים מחיצוניות שלהם ונעטפים במהות. בפנימיות.
מחלקה בה לא משנה ולא אכפת מה שמך או לאיזה זרם את משתייכת או רמת חשיבותה של המשרה בה את נושאת.
מחלקה בה מתפללים אנשים על חייהם, על בריאותם, על הילדים הקטנים שמחכים להם בבית, על ביתם שחסר אותם.
או שאינם מתפללים כי מעולם לא לימדו אותם.

ריחמתי עליהם כל כך, על אותם שלא למדו להתפלל. שלא זכו להכיר אותך.
כי מי ומה מלבדך החזיק אותי בתוך תופת הכאב?
מי אם לא אתה נשאת אותי על כפיך וחיבקת חזק בשעות ארוכות של טיפולים המשברים גוף וגם נפש?
מי מבלעדיך החזיק בידיו את ליבי שעצר את נשימתו כל בדיקה וכל ביקורת מחדש?
מי גידל את ילדי – ילדיך כשרחקתי מהם בעל כרחי?
מי אם לא אתה, ברחמיך העצומים ואהבתך הבלתי ניתנת לשיעור, משך אותי מתוך התופת הממאירה ברחמים לגאולה בריאה ומלאה?
רק אתה. ואין עוד מלבדך.

כלום לא יהיה עוד כשהיה.
לטוב. למוטב.

הבדידות, שהיתה ידידה קטנה וחביבה – הושפעה קשות מן המחלה, תפחה ללא שליטה והטביעה אותי בתוכה ללא רחם. התחושה שאין איש בעולם שיבין. אני מעֵבֶר אחד וכולם מהעֵבֶר השני. הזרות המנוכרת מול שיחות ספסל על בגדים – שיניים – נעליים – מותגים...

הכוחות, שהיו ואינם עוד – ולעיתים מעוררים בי געגוע וצובטים את ליבי בחסרונם.

שבריריותה של הנפש, שטולטלה כל כך בין פחד נורא לתקווה גדולה, בין צעקה לתפילה- חזור וטלטל, חזור והתפלל.

כלום.
כלום בי לא יהיה עוד כמו אז.
לטוב. לעוד יותר טוב.

ההבנה שאין. עוד. מלבדך. תמיד ידעתי, עכשיו מרגישה בכל הלב והנשמה. בכל נשימה.

ההודיה העצומה. הלב שעולה על גדותיו כשרגלי מהלכות בחופשיות מהסלון למטבח לחדר הילדים. האושר שנשפך בי מול שולחן שבת מואר בביתי, אל מול זכרונו של שולחן השבת הזעיר, הדומע והכאוב ליד מיטתי בבית החולים. הלב שלי שפורץ במחול מול עוגה שהכנתי לשכנה יולדת. אני. הכנתי. לה. לא להיפך.

ההרפיה. שומטת מושכות. מתמסרת. נושמת עמוק, אויר צלול מלא בהווייתך.

שום דבר לא יהיה עוד כפי שהיה.
וטוב שכך.
ותודה גדולה על זה, אבא.

• הוסף לסימניות
הכאב שורף אותי, לא שואל אותי אם אני מוכנה לארח אותו.
לא הסכמתי.
הוא נכנס בלי לשאול, מארח לי לחברה ימים ולילות. לא נותן לי לחשוב סדיר. לא נותן לי לחיות את החיים שלי מעבר לנקודה שבו הוא מתנחל.
הרמתי ידיים. הנחתי דגל לבן וקברתי את הראש בכרית. מנסה להילחם בדמעות.

אבל כמו תמיד, אף אחד לא שאל אותי. אף אחד לא שאל אותי אם אני מוכנה לקבל אמא חולה בבית.
אף אחד לא שאל אם אני מוכנה לטפל באחים שלי. לתפקד כמו אמא, שלסינר שלה אני לא מגיע.
אף אחד לא שאל אותי אם אני מוכנה להיות כותרת ראשית ברחובות, הילדה האומללה.
כבר לא ילדה. נערה מתבגרת שבפנים מרגישה זאטוטה.

מי ביקש בכלל לקבל ניסיון?
מי הסכים לגוף של אמא לבגוד בה??
אני לא הסכמתי. אבל אף אחד לא שמע את הזעקה האילמת שלי, שואגת ללא מילים.
מתנגדת נחרצות.

------

אמא עוד פעם התפרקה, התפרקתי ביחד איתה.

לא ראיתי את הילדים שהיו מטונפים כמו שרק ילדים יכולים להיות. לא ראיתי את הבית הפוך שהיווה מודל מושלם לבית ללא סדר. לא ראיתי כלום. הדמעות טשטשו לי את שדה הראיה. וברחתי.
עליתי על האוטובוס הראשון שראיתי, מוודה שהרבקו בטלפון. עוצמת עיניים. לא רואה אנשים. לא רואה נופים. רואה את עצמי.

שהאוטובוס קרקר תחנה לא מוכרת, הצינור שלי נסתם. ושום דמעה לא עוד הסכימה לדלוף. גיליתי שאני בדרך ללא נודע.
ירדתי בתחנה הקרובה ולקחתי אוטובוס לצד הנגדי, חוזרת הביתה.
אם ראיתם ילדה שרעדה כמו הדגלים שתלויים על העמודי חשמל ברחובות, תדעו שזה היה אני.

נעצרתי בפינה חשוכה מאחורי הבניין, נשענת על חורבה שמכונה גדר. ושתקתי. ליטפתי את אבנים, מנסה לדלות נחמה. אבל הם רק החזירו לי קור, מבטאים את הרגש שלי. חזק מדי.
אף אחד לא הבטיח לי שיהיה טוב. אף אחד לא הניח לי יד על הכתף, נתן מבט מעודד.
הייתי בודדה. ילדה קטנה במסגרת גדולה.
הדבר היחיד שרציתי זה לצעוק צעקה כזאת שתקפיץ את אמא מהמיטה, תחזיר אותה לחיים.
אבל שתיקה ענתה לי. מהדהדת יותר מכל צרחה.

בניסיון אחרון של שפיות הרמתי את הראש, פוגשת כוכבים.
לא ראיתי את הנצנוץ שהם החזירו לי. ראיתי שמיים וכיסא כבוד מעלה מעלה.
שהעיניים שלי קלטו את הירח, סונוורתי. ערפל סמיך עטף אותי, שואב אותי לתוכו. מנחם בשקט שלו.
ידעתי שיש מנהיג לעולם. ידעתי שיש מי שנותן חיים ומוות. אבל ידעתי, הכי חזק בעולם. שאם אני לא אחזור להילחם על אמא, אני לא אסלח לעצמי, לעולם.
נתתי לאבא לחבק אותי בחיבוק חם, מנחם. שואבת מהכוחות שלו. ועולה הביתה בשפתיים חשוקות, מוכנות לקרב.

לא מבטיחה שלא לכאוב, כן מבטיחה להילחם.
ילדה קטנה שפורצת מסגרות.

---

אני לא יודעת מה יהיה הלאה. אני כבר הפסקתי לשאול. וגם אם אני אצטרך ללוות את אמא בתוך ארון קבורה, אדעה שעשיתי את ההכי טוב שיכולתי לעשות, במסגרת שלי.

• הוסף לסימניות
יש דברים שלא מדברים עליהם.
אבל כולם יודעים עליהם.

טוב, לא כולם כולם. טראמפ למשל, כנראה לא יודע, גם לא אל-ג'ולאני. ובערך עוד שבע וחצי מיליארדים.
אבל באזור, אתם יודעים. כולם מלחששים ומסתירים את לחשושיהם. וסליחה שיצא לי קצת מוישה גוטמן.

והדברים האלה, שלא מדברים עליהם, יושבים על הלב.
מה זה יושבים? מנדנדים רגליים בקצב. לא פלא שיש שם דפיקות כל הזמן, בעוצמה.

ואף אחד לא בצד שלך. אף אחד לא מבין, ולא יבין לעולם, את הדקויות הכי עמוקות בנפש. אלה שאתה עובר אותם לבדך, רק אתה ובוחן הכליות.

ואף אחד לא יודע להעריך את הכאב שבלעת בלי ללעוס. את הטלפון שהסתיים בלי להשאיר עקבות. לא, גם לא על הלחיים.

וזה רק אתה, שמתמודד לבד. לבד. לבד. בלי הורים, בלי שכנים, בלי מכרים, בלי חברים, בלי משפחה, בלי פסיכולוגים, בלי דמויות הוד.

רק אתה.

וסליחה שאני כותב בגוף שני. כי זה יותר נוח ומשאיר אותך מכובד. סליחה, אותי.

ואתה קם בבוקר, ומחייך לכולם.
ומצליח בעבודה ובלימוד התורה.
וכולם יודעים.

יודעים את ההצלחות.
יודעים לקמט שפתיים בהערכה.
יודעים לנפנף בקצת קנאה.
יודעים לשחרר אנחה על האנשים המוצלחים האלה שאוף איתם, מצליחים בכל דבר.

והם גם יודעים את הדבר. ההוא.
אבל מעדיפים לשכוח.
כי יותר כיף לקנא בהצלחות, מאשר לקנא בהתמודדות.

וככה אתה חי.
והכאב חי גם איתך.
ואיך אתה יודע שהוא חי? כי הוא נושם, ובועט.

ומדי פעם הוא מרגיש שקצת שכחת ממנו, אז הוא נותן בעיטה קצת יותר חזקה.
שמזכירה לך שהוא קיים.
ושלא תעוף יותר מידי.
כי זה המחסום שלך לתמיד.

ואתה עובד עם זה.
ונשרף עם זה.
וסוחב את זה.
וכבר לא בוכה את זה.
כי גברים לא בוכים.
מה הקשר.

אבל כן. במבט לאחור.
הכול התחיל אז.
כשהייתי צוציק. ממש.
סתומרת, לא הרגשתי צוציק. ממש לא.
הייתי גדול, ונשוי, ומצליח, ומבריק, וחברותי.
אבל הייתי צוציק
בלהבין את החיים.

וגדלתי.
כמה גדלתי.
זה פשוט לא יאומן.

ואומרים שכל מה שאתה עובר - זה כדי ללמד את הבא בתור איך לעבור את זה בפחות כאב.
אבל אותי אף אחד לא לימד איך לעבור את זה.
רק אדם אחד חכם. מאוד.
שסיפר לי את סוד ההתמודדות.

והסוד הזה, הוא נמצא בתוככם.
רק צריך לאפשר לו להתגלות בתוככם.
ואיך מאפשרים לו להתגלות?
כנות. לא לשקר את עצמי. זהו.

• הוסף לסימניות
"באיזה שעה הם מעירים אותנו עם האזעקות האלו!" רטנתי בעודי מתיישב במיטה.
חנהל'ה אשתי גיחכה. "באמת, לא מנומסים".
המטפלת שלנו נכנסה לחדר במהירות. סימנתי לה שתסייע לאשתי לקום. אני מסתדר.
תחבתי את רגליי לנעלי הבית שלי, כששמעתי את צרור היריות הראשון.
זינקתי מהמיטה באינסטינקט של לוחם, אך ברכיי דאגו להזכיר לי מיד את מצבן האמיתי.
יש מחבלים בקיבוץ, חדרה הבנה מקפיאת דם לראשי.
מבט מהיר לחנהלה. נראה שהיא לא שמעה עדיין, האזעקות מחרישות אוזניים. טוב שכך.
אח, לו הייתי צעיר הייתי נוטל את הנשק שלי ורץ עכשיו להגן על הקיבוץ שהקמתי בעשר אצבעותיי. אני מביט בהן, בידיי המקומטות ויודע שאני לא יכול לעשות כרגע דבר.
"קדימה, לממ"ד" זירזתי אותן לצאת לדרך.
הלחץ עלה לי לראש. אני חייב לעשות משהו. חשבתי בקדחתנות בעודי משרך את רגליי אל הממ"ד.
עצרתי ליד הסלון, היריות הלכו ונשמעו קרובות יותר ויותר.
הגעתי להחלטה סופית.
"שלמה, בוא כבר לממ"ד" קראה לי אשתי אך אני התקדמתי אל תוך הסלון.
"תסגרו את הדלת טוב" הוריתי להן תוך כדי שאני מתיישב על הספה בסלון, בפינה שאני אוהב.
"שלמה למה אתה לא נכנס?" עלה קולה של אשתי, מתחנן.
"אני כאן חנהלה, שומר עלייך, אל תדאגי", אני צועק לה בחזרה.
המטפלת ממשיכה להתווכח איתי מעבר לדלת אבל אני מתעקש.
היא יודעת שלא יעזור לה דבר. אם החלטתי כך, לא אחזור בי.
אני מרים טלפון דחוף.
"הגעתם לממ"ד? את שם? שירי שם? עומר שם?" אני יורה בצרורות.
"מצוין. תשמרו על עצמכם" אני נרגע ומסיים את השיחה.
שתי בנותיי היקרות ונכדי האהוב נמצאים בממ"ד השני של הבית.
ואני כאן.
שומר.
הקולות מתקרבים. היריות נעשות צפופות יותר ויותר.
אני הולך למות.
אני חש זאת בשלווה המוזרה שנוחתת עלי.
אני לא פוחד מהמוות. עברתי דברים הרבה יותר גרועים.
אני רגוע ומרגיש שלם כמו שלא הייתי מימי.
היו לי חיים טובים.
היה לי קיבוץ יפה שהקמתי, ובו חייתי עשרות שנים. היו לי חיים יפים.
ויש לי עכשיו חיים של משפחה שלימה על הכתפיים.
אני שומר עליהם מכאן, מהספה.
אני אעשה הכל כדי להגן עליהם, גם אם זה אומר למות.
מקווה שיסתפקו בי ולא יגעו בהם. שיחשבו שניצחו.
אני מאבד עכשיו את החיים אבל מרוויח את המשפחה שלי. והם החיים שלי.
אז אני ניצחתי.

ברוך הבא העולם הבא, מה אומרים שם כשנכנסים?
בטח "שמע ישראל ה' אלוקנו ה' אחד"

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

שלום וברכה,
ברצוני לברר בשביל מכרים-

אנו מנסים לאתר אנשים שרכשו דירה בפרויקט מגורים בעיר נתניה לפני כשנתיים במסגרת מודל התשלום ‎7/93.

מדובר בדירות חדשות שנרכשו “על הנייר”, כאשר בשלב הרכישה שולמה מקדמה של כ-7% ממחיר הדירה, והיתרה אמורה להיות משולמת לקראת מסירת הדירה (כ-93% מהסכום).

הרכישה בוצעה דרך מתווך שליווה את העסקה, ובמסגרת השיווק הוצג לרוכשים כי הרכישה היא על מנת למכור את הזכויות בדירה לפני המסירה.

המתווך גבה על השרות הזה כ-100K תוך התחייבות (לצערנו ללא כל תיעוד/ חוזה) שהוא ימצא קונה לדירה לכשתהיה מוכנה, והרוכשים יגזרו קופון של כמה מאות אלפים (ההפרש בין הדירה על הנייר לדירה המוכנה)

והנה- מתקרב זמן התשלום הסופי- והמתווך מודיע שהוא עשה כל מאמץ אך לא הצליח למכור את הדירה, מה שמשאיר את הרוכשים להתמודד לבד עם הצורך לשלם/למצוא קונה, בתוספת ההפסד העצום של הכסף שהוא גבה מהם ללא כל תמורה.

הבנו שישנם עוד קונים רבים שנפלו בפח...

המטרה שלנו היא ליצור קשר עם רוכשים נוספים כדי:
• להבין האם קיימים מקרים נוספים עם מאפיינים דומים
• להחליף מידע בין הרוכשים
• ולבחון אפשרות להתייעצות משפטית משותפת במידת הצורך

אם אתם:
• רכשתם דירה בפרויקט מגורים בנתניה לפני כשנתיים במסגרת עסקת ‎7/93
• נכנסתם לעסקה דרך מתווך שהציע ליווי או סיוע במכירת הדירה לפני המסירה
• או שאתם מכירים מישהו שנמצא במצב דומה

נשמח מאוד שתכתבו כאן, או שתשלחו מייל לכתובת: shenbituach ואז שטרודל ג'ימייל וכו'

בשורות טובות
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כג

אמִזְמוֹר לְדָוִד יי רֹעִי לֹא אֶחְסָר:בבִּנְאוֹת דֶּשֶׁא יַרְבִּיצֵנִי עַל מֵי מְנֻחוֹת יְנַהֲלֵנִי:גנַפְשִׁי יְשׁוֹבֵב יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי צֶדֶק לְמַעַן שְׁמוֹ:דגַּם כִּי אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת לֹא אִירָא רָע כִּי אַתָּה עִמָּדִי שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי:התַּעֲרֹךְ לְפָנַי שֻׁלְחָן נֶגֶד צֹרְרָי דִּשַּׁנְתָּ בַשֶּׁמֶן רֹאשִׁי כּוֹסִי רְוָיָה:ואַךְ טוֹב וָחֶסֶד יִרְדְּפוּנִי כָּל יְמֵי חַיָּי וְשַׁבְתִּי בְּבֵית יי לְאֹרֶךְ יָמִים:
נקרא  8  פעמים
למעלה