השקעות איפה להשקיע?

בנש"ק אחד

משתמש פעיל
אני יודע שבעקרון אסור לתת התייעצות למי שאין לו רישיון,
אין זה בתור יעוץ אלא בבחינת איזהו חכם הלומד מכל אדם,
אני יודע שיש כאן המון אשכולות ונושאים שקשורים לנושא הזה אבל זה מתבלגן מרוב תגובות ולא ניתן כ"כ להתחכם מזה,
(לכן אשמח שלא לפזר את אשכול),
אין מדבר כאן על השקעות של סכומי ענק, אלא על סכום מנמלי כל חודש וזה לא משנה כמה (100-5000)
(סכום שלא ניתן לקנות אתו דירה וגם אין אופציה לעשות מינוף לנדל"ן הקיים)
,אני לא מבקש עזרה לשליחה לקרנות גמל אלא איך להתנהל לבד,
ואני מדבר כאן על השקעה ולא בפק"ם והשקעה לטווח ארוך, וכמובן השקעה פסיבית בלבד
ואני יודע שאני מאלה שאינם יודעים לאן מועדות פני השוק ולכן אני מעדיף לא להתעסק במסחר יומי,
א. איך אפשר ללמד את הנושא בצורה מסודרת מא' עד ת' (אני אישית קראתי על זה המון והנושא לא מסודר לי בכלל)
אשמח שכל אחד ישתף איך הוא התחיל ללמוד על שוק ההון ומה הוא עשה מההתחלה שעזר לו באמת להבין את העולם הזה?
ב. לקבל ידע על מוצרים (קרנות סל, מניות, אגחים, זהב)
ג. כלים (בתי השקעות, בנק, פנסיה, ביטוחים, קרן השתלמות)
ד. עלויות (עמלות דמי ניהול מסים)
ה. ומאיזה סכום אפשר
בקיצור מה קונים, איך קונים, לצמצם עלויות




לגבי מוצרים מניות ואגחים ומדדים אני יודע מה זה, ובשביל הציבור אני יביא כאן סיכום של זה (לא אני כתבתי)
מניות
הן ניירות ערך המקנים למחזיק בעלות חלקית בחברה מסוימת. אם חברת “x בע"מ” מעוניינת לגייס כסף, היא יכולה להנפיק מניות לציבור – וכל מי שירכוש אותן יהנה מהזכות להנות מרווחיה דרך קבלת תשלום שוטף המכונה דיבידנד
ערכה האמיתי של מניה מבוסס על הדיבידנדים שהחברה תשלם בבוא העת לבעלי המניות. הדיבידנדים נגזרים מרווחי החברה, אולם איש לא יכול לדעת מראש כמה חברה מסוימת תרוויח. על השאלה הזו “מתווכחים” הסוחרים בשוק המניות – שוק שבו נסחרות מניות של מאות ואלפי חברות ציבוריות מכל הסוגים והגדלים.
אם המשקיעים צופים שרווחי חברה מסוימת יעלו – הביקוש למנייתה יגדל, ומחירהּ בבורסה יגדל בהתאם. מנגד, אם המשקיעים צופים שרווחיה יקטנו – הביקוש יקטן וכך גם המחיר. כבכל שוק, המוכרים מנסים למכור את מניותיהם במחיר הגבוה ביותר, ואילו הקונים מנסים לקנות במחיר הזול ביותר. העסקה מתבצעת כשהם נפגשים באמצע.

מדדים
כדי לייצג את שוק המניות כולו, משתמשים במדדים (אינדקסים). מדד ת”א 100, לדוגמה, מייצג את שערי המניות המשוקללים של 100 החברות הציבוריות בעלות שווי השוק הגדול ביותר הנסחרות בבורסת תל-אביב. מדד S&P 500 עושה את אותו הדבר עם 500 החברות הציבוריות הגדולות ביותר בשוק המניות האמריקני. מדד MSCI World מייצג את ביצועיהן של אלפי חברות מכלל השווקים המפותחים ברחבי העולם, וכן הלאה.

השקעה במניות מסוכנת. כמה מסוכנת? אתם לא מתארים לעצמכם. שוק המניות עלול להתרסק בכל עת בשיעור דו-ספרתי. המפולת עלולה להתרחש תוך יום אחד יום שני השחור, להתפרס על פני מספר שנים משבר 2007-2009 ובמקרים חריגים אף עשורים שלמים.

אלא שלמרות (וליתר דיוק בגלל) נטייתו לתנודתיות עזה ואקראית בטווח הקצר, היסטורית, זהו נכס ההשקעה שהניב את התשואה הגבוהה ביותר למשקיעים. בטווח הארוך נטייתו היא לטפס מעלה, ככל שבני אדם מוסיפים להתרבות, לצרוך ולפתח טכנולוגיות חדשות.

לכן, ההסכמה בספרות היא שהימנעות מהשקעה במניות, למרות הסיכון הכרוך בהן, היא מהלך מסוכן לכשעצמו. באופן פרדוקסלי, סלידה מסיכון חושפת את המשקיע לסיכון ארוך טווח המכונה סיכון אינפלציה — שחיקה הדרגתית של כוח הקנייה של הכסף. ללא נכס השקעה שישמש כ”מנוע צמיחה”, המשקיע צפוי להתקשות להגשים את מטרותיו לטווח הארוך, אלא אם יחסוך סכומים בלתי מציאותיים.

אגרות חוב
אגרות חוב הן, בתמצית, הלוואות. כשגורם מסוים מעוניין לגייס כספים, הוא יכול להנפיק אגרת חוב, כלומר, ללוות כסף מהציבור. מחזיק האג”ח יהיה זכאי לתשלומי ריבית קבועים עד מועד פירעון ההלוואה והחזר סכום ההלוואה הראשוני (הקרן). בשונה ממניות, שם התשואה היא באופן תאורטי בלתי מוגבלת, באגרת חוב התשואה המרבית “חסומה” על ידי תנאי האג”ח.

אגרות חוב נבדלות אלה מאלה בשני היבטים מרכזיים – דירוג האשראי של המנפיק ומשך ההלוואה. ככל שדירוג האשראי של הלווה יהיה נמוך יותר, כך האג”ח תניב תשואה גבוהה יותר, משום שהמלווה ידרוש פיצוי גבוה עבור נכונותו לקחת סיכון. כך, אג"ח ממשלתי, שהונפק בערבות ממשלת ישראל, יניב בדרך כלל תשואה נמוכה יותר מאג"ח קונצרני , שהונפק על ידי חברה ציבורית. אג"ח שהונפק על ידי חברה הנמצאת בקשיים פיננסיים, יניב תשואה גבוהה בהרבה מאג”ח קונצרני של חברה שדירוג האשראי שלה גבוה יותר.

כל שמשך ההלוואה ארוך יותר, כך היא נעשית רגישה יותר לשינויים בריבית הבנק המרכזי. אם ריבית בנק ישראל עולה, מחירי האג”חים הארוכים ירדו בשיעור ניכר ממחירי האג”חים הקצרים, ולהיפך. לכן, ככל שהאג”ח ארוך יותר (ולפיכך תנודתי יותר) התשואה שלו תהיה גבוהה יותר.

אגרות חוב, מעצם הגדרתן, נחשבות למסוכנות פחות בהשוואה למניות. ראשית, כל חברה מחויבת (משפטית ומוסרית) להחזיר תחילה את חובותיה למחזיקי האג”ח, ורק לאחר תשלום זה, וכיסוי כל יתר הוצאות החברה, בוחנים אם החברה ברווח – אותו מחלקים לבעלי המניות. שנית, בנוסף, בעוד שמחזיקי האג”ח זכאים מבחינה משפטית לקבל תשלום ריבית במועד מוסכם, בין אם החברה רווחית ובין אם לאו, בעלי המניות זכאים לקבל רווחים עתידיים — אך אין להם כל שליטה על גובהם או על אופן השימוש בהם. במילים אחרות, השקעה במניות כרוכה במידה גבוהה של אי ודאות.
 
נערך לאחרונה ב:

בנש"ק אחד

משתמש פעיל
כיון שמשהו (שאני מכיר) שלח לי למייל עקב בקשה כאן מידע שפעם הוא קיבל חשבתי שלתועלת הציבור כדאי שאני יפרסם את זה, מקווה שעומד בתקנים של פורום
וכמו"כ כיון שיש לי נטפרי אשמח לדעת באיזה אתר זה בשביל לפתוח את האתר הזה

שיעור א' הקדמה

על עצמאות כלכלית שמעתם? בוודאי. מה זה אומר? זה אומר שלא תהיו תלויים בתשלומים שאתם מקבלים ממישהו אחר, כמו המעביד שלכם, המדינה, וגורמים אחרים. במילים אחרות, הנכסים הפיננסים הנמצאים ברשותכם כגון מזומנים, נדל”ן ואחרים, יספיקו לכיסוי ההוצאות השוטפות שלכם ולהגשמת החלומות שלכם מבלי שתצטרכו הכנסה נוספת מגורם אחר. בעזרת המדריך למשקיע שכתבתי כאן אני מקווה לקחת אתכם לעבר עתיד כזה.

עבור מישהו אחד המשמעות תהיה כמות כסף כזו שתספיק לו לראות את משחקי הכדורסל של מכבי בהיכל כל יום חמישי. עבור מישהו אחר הפירוש יהיה מיליון דולר שיאפשרו לו לפרוש בגיל צעיר יותר ולטייל מסביב לעולם. לא משנה איזה פירוש תתנו לעצמאות כלכלית, באמצעות המדריך הזה תוכלו ללמוד את היסודות הבסיסים שישומם יוביל אתכם לעצמאות כלכלית בעתיד. הבנת המדריך אינה מצריכה כל ידע מקדים וכל אחד מכם, גם אם מעולם לא שמע דבר וחצי דבר על השקעות, יוכל להבינו וליישם את הדברים בקלות. לאורך המדריך תבינו מדוע לא מספיק לחסוך אלא צריך גם להשקיע את חסכונותיכם, במה להשקיע וכיצד למקסם את התשואות של ההשקעות שלכם (ותאמינו או לא, לא נדרש מאמץ מיוחד על מנת שתצליחו להשיג תשואות גבוהות יותר אפילו ממרבית המשקיעים המקצוענים בשוק).

מדוע להשקיע בשוק ההון

בוודאי שהייתם רוצים לפרוש מהעבודה לפנסיה בגיל מוקדם יותר, הייתם רוצים לקנות מכונית חדשה כל כמה שנים, להחליף את הדירה הישנה, לנסוע מספר רב יותר של פעמים לחו”ל במהלך השנה, לעזור לילדים לשלם את שכר הלימוד לאוניברסיטה, לעזור להם לקנות דירה חדשה, לקנות יותר מתנות לנכדים בעתיד ועוד ועוד. על מנת להגשים את כל השאיפות הללו אנחנו חוסכים.

אולם, הגשמת השאיפות שלנו עשויה לעלות סכומי כסף גדולים, ועל כן גם לאחר שנים רבות מאוד ייתכן ולא נשיג את סכום הכסף אותו אנו צריכים על מנת להגשים את מרביתן. בנוסף, עליית האינפלציה מובילה לירידה בערכם של חסכונותינו, ולכן הם יהיו שווים פחות בעתיד. אי לכך, הדרך היחידה באמצעותה נוכל להשיג סכום כסף מספיק להשגת חלק נכבד משאיפותנו בעתיד, תהיה על ידי השקעת חסכונותנו בנכסים כלשהם שיניבו להם תשואה גבוהה יותר משיעור עליית האינפלציה. מבין אפשרויות ההשקעה השונות, השקעה בשוק ההון תהיה ההשקעה המיטבית עבור מרבית המשקיעים, ובה נעסוק במדריך הנוכחי.

ייתכן ששמעתם אחרת, אבל ההצלחה בהשקעה בשוק ההון אינה כה מורכבת. קיימים אמנם אפיקים ואסטרטגיות השקעה רבים ומגוונים, אך השורה התחתונה היא שכל אחד מכם יכול להשיג רווחים עצומים אם ינהג בחכמה ויתמיד בהשקעותיו תוך ראיה ארוכת טווח. על מנת לקבל מושג ראשוני להיקף הרווחים שתוכלו להשיג על ידי השקעת כספכם בשוק ההון הביטו בתרשים הבא, המייצג את שיעור העלייה של שוק המניות האמריקני ב- 56 השנים האחרונות.



למרות שהתרשים נראה “חלק” למדי, בחינה של התנהגות השוק לאורך תקופות קצרות יותר של מספר שנים, מראה כי השוק מתנהג בקופצניות רבה (שימו לב במיוחד לירידה החדה בשנת 2000 לאחר התנפצות בועת ההייטק. אל דאגה, בהמשך נלמד גם כיצד להמנע מהפסדים בעקבות נפילות חדות שכאלו של השוק). בכל מקרה, בחינת הנתונים לאורך תקופה ארוכה מלמדת כי שוק ההון האמריקני עלה בממוצע כ- 11% בשנה. אילו הייתם רוכבים על העליה הזו במשך תקופה ארוכה, הייתם משיגים רווחים עצומים. אם לדוגמא הייתם משקיעים 10,000 ש”ח לפני 10 שנים, הם היו נהפכים לכ- 30,000 ש”ח. אם הייתם משקיעים את אותם 10,000 ש”ח לאורך 25 שנים ברציפות בתשואה של 11%, הם היו נהפכים לכ- 135,000 ש”ח. אם בנוסף, הייתם מוסיפים לסכום ההשקעה 250 ש”ח מידי חודש, לאחר 25 שנים הייתם מחזיקים בידכם תוספת מרשימה של כחצי מיליון ש”ח לפנסיה שלכם.

השגת תשואה דומה לתשואת השוק אינה מסובכת כלל לביצוע והקושי העיקרי עשוי להיות בסך הכל קושי פסיכולוגי – בתקופות בהן השוק יהיה בירידה, יהיה עליכם להמשיך ולהתמיד בהשקעתכם למרות שזה עשוי להראות כשגיאה באותו הזמן. בהמשך המדריך נלמד כיצד להתמודד עם הקושי הזה על מנת להצליח בהשקעה ארוכת טווח

שיעור ב' אפיקי ההשקעה השונים.

לכל אחד מאיתנו מטרות ושאיפות פיננסיות שונות שעשויות להשתנות לאורך תקופת ההשקעה שלנו. ההצלחה בהשקעתנו טמונה בעיקר בבניית תיק השקעות מגוון, כזה שיסייע לנו להקטין את הסיכון הכרוך בהשקעה ויתרום לשיפור התשואה של התיק. על מנת להרכיב תיק השקעות מגוון שכזה בצורה מיטבית, עלינו להכיר את רכיבי ההשקעה השונים הקיימים בשוק. הנה רכיבי ההשקעה המרכזיים שלדעתנו כל משקיע חייב להכיר לפני שהוא מתחיל להרכיב את תיק ההשקעות שלו.

פקדונות

הפקדונות בבנק המוכרים לכל אחד מכם, הם אפיק השקעה סולידי למדי המאפשר להשקיע כספים לתקופת זמן מוגדרת מראש, הנעה בין יום בודד ועד למספר שנים, ולקבל ריבית מסויימת על ההשקעה בסיום התקופה. קיימים מספר סוגים של פקדונות כגון פקדונות שקליים המתנהלים בשקלים ומניבים ריבית קבועה וידועה מראש, פקדונות שהריבית עליהם צמודה לשינויים במדד המחירים לצרכן, פקדונות הצמודים לשער של מטבע חוץ (מט”ח), פקדונות במט”ח, ופקדונות מובנים שהריבית עליהם נקבעת על פי נוסחה המבוססת על שינוים בערכו של גורם מסויים.

באופן כללי, היתרון המרכזי של הפקדונות הוא ברמת הסיכון הנמוכה יחסית הכרוכה בהשקעה בהם. למרות זאת, יהיה עליכם לסגור את כספכם בפקדון לתקופה ארוכה מאוד על מנת לקבל ריבית אטרקטיבית יותר. אי לכך, ההשקעה ברכיבים האחרים תהיה רווחית יותר בדרך כלל.

אגרות חוב (אג”ח)

אגרת חוב (אג”ח) היא שטר חוב המונפק על ידי המדינה או חברה כלשהי כנגד קבלת הלוואה מהמשקיע. כשאתם קונים אג”ח אתם למעשה מלווים כסף למנפיק האג”ח לתקופה ידועה מראש (מועד הפרעון). מובן כי לא תהיו מעוניינים להלוות כסף לגוף כלשהו ללא כל תמורה. אי לכך, מתחייב מנפיק האג”ח לשלם לכם ריבית (קופון) ו/או הצמדה על ההלוואה שנתתם לו. הריבית משולמת אחת לשנה או מספר פעמים בשנה בהתאם לתנאי האג”ח.

קיימים שני סוגי אג”ח: אג”ח ממשלתיות ואג”ח קונצרניות (אג”ח של חברות). רכישת אג”ח ממשלתית שקולה למתן הלוואה למדינה ואילו רכישת אג”ח קונצרנית היא למעשה מתן הלוואה לחברה ציבורית הנסחרת בבורסה. אגרות החוב השונות נסחרות בבורסה בכל ימי המסחר כך שניתן למכור אותן למעשה בכל עת שתחפצו בכך. אולם, מכירת האג”ח לפני מועד הפרעון שלה, כלומר לפני נקודת הזמן בה המלווה יחזיר לנו את הכסף והריבית במלואם, עשויה להוביל לקבלת חלק מהריבית המובטחת בלבד, ולעיתים אף הפסד כספי בשל ירידה זמנית במחיר האג”ח.

השקעה באג”ח ממשלתית היא השקעה בטוחה יחסית, מכיוון שקיים סיכון נמוך בלבד שהמדינה לא תעמוד בהתחייבותה להחזיר את הכסף ולשלם את הריבית למשקיע. הסיכון טמון אם כן בעיקר בירידה בערכו של המדד או המטבע אליו צמודה האג”ח (במקרה של מכירת האג”ח לפני מועד הפדיון). בהתאם לכך, התשואה המתקבלת מהשקעה באג”ח ממשלתיות היא נמוכה יחסית ונעה סביב אחוזים בודדים (כ- 4%).

התשואה המתקבלת מהשקעה באג”ח של חברות גבוהה יותר בדרך כלל בשל הסיכון הגדול יותר שהחברה המנפיקה את האג”ח תקלע לקשיים כספיים וכתוצאה מכך תתקשה להחזיר את החוב למשקיע. במקרה כזה, יאבד חלק או כל סכום ההשקעה. על מנת לידע את הציבור על סיכון נמוך יותר הכרוך בהשקעה באג”ח קונצרניות, פונות חלק מהחברות המנפיקות אג”ח לחברות דירוג המדרגות את רמת הסיכון של החברה, כלומר את מידת הסיכון שהחברה לא תוכל לעמוד בהתחייבותה להחזיר את ההלוואה למשקיע. חברות בעלות דירוג גבוה יותר יהיו אמנם בעלות סיכון נמוך יותר, אך עדיין אין בכך עירבון מוחלט להחזר החוב למשקיע.

מלווה קצר מועד (מק”מ)

המק”מ הוא סוג של אגרת חוב המונפקת על ידי המדינה (בנק ישראל) במחיר נמוך מהמחיר בעת הפדיון (שנה לאחר הנפקת המק”מ). ההפרש בין מחיר קניית המק”מ לבין המחיר שתקבלו מהמדינה בתום התקופה יהיה התשואה שלכם. בשפה פשוטה יותר, המדינה למעשה לווה מכם כסף לצרכיה השונים ומתחייבת להחזיר לכם את סכום ההלוואה בתוספת כספית ידועה מראש לאחר שנה. לדוגמא, אם קניתם יחידת מק”מ אחת שמועד פדיונה יחול בעוד שנה בסכום של 96 אגורות, בתום השנה תפדה היחידה באופן אוטומטי וחשבונכם יזוכה ב- 100 אגורות, כלומר תשיגו תשואה שנתית של קצת יותר מ- 4%.

המק”מ, בניגוד לפקדונות, נסחר בבורסה בכל ימות המסחר, ולכן ניתן למכור אותו בכל עת בה תחפצו בכך. במקרה כזה, תשיגו בדרך כלל רק חלק מהתשואה השנתית המובטחת. כאן בעצם טמון הסיכון היחיד הכרוך בהשקעה במק”מ. מכיוון שהוא נסחר בבורסה מידי יום, ישנם ימים בהם מחירו יכול באופן עקרוני לרדת. אבל, אם לא תמכרו את המק”מ לפני מועד הפדיון שלו, כספכם והתוספת הכספית המובטחת ישולמו במלואם. המדינה מנפיקה סדרת מק”מ חדשה מידי חודש, אי לכך יש באפשרותכם לרכוש יחידות של המק”מ על פי מועד הפדיון המתאים לצרכיכם.

קרנות נאמנות

קרן נאמנות היא מכשיר השקעה המאפשר להשקיע בניירות ערך באמצעות השתתפות בתיק השקעות משותף של קבוצת משקיעים המנוהל על ידי חברת השקעות (מנהל הקרן). משקיע המחזיק ביחידות בקרן כלשהי זכאי לשותפות ברווחים של הקרן בהתאם לגודל האחזקה. ניהול הקרן מתבצע על ידי חברת השקעות מוסמכת, הבוחרת בעצמה את ניירות הערך לקרן ההשקעות על פי התשקיף של הקרן. אי לכך, המשקיע בקרן נאמנות אינו נדרש כלל להקדיש זמן לבחירת ניירות הערך לתיק ההשקעות שלו (אך הוא חייב להקדיש זמן לבחירת הקרן המתאימה לו).

ישנו מגוון רחב מאוד של קרנות נאמנות, החל מקרנות המתרכזות בהשקעה ברכיבים בסיכון נמוך ועד לקרנות המשקיעות בעיקר במניות. ישנן גם קרנות המשנות את מדיניות ההשקעה שלהן מידי תקופה בהתאם למצבו של השוק (קרנות גמישות), ולכן מקנות גמישות רבה יותר למשקיע. מגוון זה מאפשר לכל משקיע לבחור את הקרן או הקרנות המתאימות לאופיו ולצרכיו.

החסרון העיקרי של ההשקעה בקרנות נאמנות הוא דמי הניהול והנאמנות הגבוהים שגובה הקרן בעבור ניהולה, דמי ניהול העשויים להגיע לכ- 4% ויותר מסכום ההשקעה ולכן צפויים לצמצם את התשואה של ההשקעה שלכם באופן משמעותי. דמי הניהול הגבוהים הללו והכשלון של מרבית הקרנות בהשגת תשואה גבוהה יותר מתשואת השוק, מצמצמת מאוד את האטרקטיביות של הקרנות.

קרנות כספיות

קרן כספית היא קרן נאמנות המשקיעה באפיקים סולידיים לטווח קצר בלבד, כגון מק”מ, פיקדונות בנקאיים לתקופה של עד 30 יום ואג”ח בדירוג גבוה מ- AA לטווח של עד שנה. הקרנות הכספיות הוקמו במטרה למשוך את מיליארדי השקלים ששוכבים כיום בפיקדונות הבנקאיים בתנאים גרועים ובריבית נמוכה. הקרנות הכספיות עשויות אם כן לשלם ריבית גבוהה יותר מהריבית על הפק”מ בבנק. בנוסף, הקרנות מאפשרות נזילות רבה יותר עבור המשקיע בהשוואה לנזילות הנמוכה בפקדונות הבנקאיים, המחייבים סגירה של הכסף לתקופה ארוכה כדי לשפר את שיעור הריבית, בעבור עלות נמוכה משאר קרנות הנאמנות.

הקרנות הכספיות הינן השקעה בסיכון נמוך שעשוייה להניב תשואה גבוהה במקצת מהריבית על הפקדונות, אך בדרך כלל היא לא צפויה להיות רווחית בצורה משמעותית מהשקעה במק”מ.

תעודות סל

תעודת סל היא נייר ערך העוקב אחר השינוי הממוצע במחירן של אוסף מניות, המכונה מדד. לדוגמא, מדד ת”א 25 הינו המדד של 25 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסה בת”א. רכישת יחידה מתעודת סל מסויימת, שקולה לרכישת כל המניות הכלולות במדד אחריו עוקבת התעודה, ומבטיחה לכן למחזיק התעודה את תשואת המדד מבלי להשקיע באופן ישיר בכל אחת מהמניות המרכיבות אותו בנפרד.

היות וישנם מדדים רבים מאוד, מגוון תעודות הסל הוא רחב ביותר. ישנן תעודות סל העוקבות אחר מדדים כללים כגון מדד ת”א 25, וישנן תעודות סל העוקבות אחר מדדים סקטוריאלים כגון מדד מחירי סחורות, חברות מסקטור מסויים וכדומה. תעודות הסל השונות נסחרות בבורסה בכל ימי המסחר בדיוק כמו כל אחת מהמניות הכלולות במדד עצמו. על כן, ניתן למכור את תעודות הסל שאתם מחזיקים בכל עת ולקבל את שווין במזומן ולעיתים אף להמירן למניות המרכיבות את המדד (בהתאם לתשקיף התעודה).

בניגוד לקרנות נאמנות, דמי הניהול הנגבים ממחזיקי תעודות הסל השונות הינם נמוכים, פחות מחצי אחוז עד אחוז מההשקעה. תעודות הסל העוקבות אחר המדדים הישראליים אף אינם גובות דמי ניהול בכלל בדרך כלל. אי לכך, תעודות סל הן אפיק השקעה אטרקטיבי ביותר עבור משקיעים המעוניינים להשיג תשואה יפה ללא צורך לנהל את תיק ההשקעות שלהם באופן אקטיבי.

מניות

מניה היא נייר ערך המקנה למחזיק בו בעלות חלקית בזכויות השליטה בחברה, בנכסיה, בחובותיה וכן ברווחיה. בנוסף, החזקה במניות החברה מקנה לך זכות הצבעה באסיפות החברה. המניות נסחרות בבורסה בכל שעות המסחר כך שניתן למכור אותן בכל עת בה תחפצו (תחת מגבלות היצע וביקוש) ולקבל את שווין הנוכחי במזומן.

בניגוד לאגרות חוב או רכיבים אחרים שאינם מנייתים, מניות עשויות להתנהג לעיתים קרובות בצורה תנודתית והפכפכה למדי בטווח הקצר. במילים אחרות, מחיר מניה יכול לזנק מעלה או לצנוח מטה בעשרות אחוזים בפרקי זמן קצרים מאוד, אפילו של מספר ימים בודדים, לאור ידיעה חיובית או שלילית בנוגע למצבה או עתידה הפיננסי של החברה. בנוסף, במקרה של פשיטת רגל של החברה, מחזיקי המניות הינם הנושים האחרונים ברשימת הזכאים לנכסי החברה לאחר פירוקה. לאור זאת, הסיכון הכרוך בהשקעה במניות הוא הגבוה ביותר מבין כל רכיבי ההשקעה הנסחרים בשוק ההון (פרט לאופציות). אי לכך, השקעה במניות מחייבת הבנה עמוקה קצת יותר של אופן התנהגותן של מניות וכיצד לבחון אותן (אבל אל דאגה, אלו דברים שיכול ללמוד בקלות כל אדם שסיים בית ספר יסודי).

באופן כללי, מחיר המניה מתנהג בצורה אקראית שאינה ניתנת לחיזוי בטווח הקצר. אולם, קיים קשר הדוק בין ביצועי החברה (רווחים/הפסדים ובעיקר סך המזומנים שהיא מזרימה לקופתה) לבין התנהגות מחיר המניה בטווח הארוך (עלייה/ירידה). יחד עם זאת, מחיר המניה עשוי להיות מושפע מגורמים נוספים כגון המצב הביטחוני והכלכלי בשוק, המלצות של אנליסטים לגבי מידת האטרקטיביות של המניה ועוד. ההיסטוריה מלמדת כי שוק המניות מניב בממוצע תשואה של 11-12% מידי שנה ומנצח כל רכיב השקעה אחר בטווח הארוך. מניות הינן לכן רכיב ההשקעה הרווחי ביותר, המאפשר הגדלה משמעותית של שווי השקעותיכם והתמודדות טובה כנגד עליית האינפלציה.

עבור משקיעים פסיביים, כאלו שאינם מעוניינים לבחור את ניירות הערך שלהם בעצמם, קיימות אסטרטגיות בחירת מניות פשוטות ואוטומטיות כגון שיטת המניות המנצחות המוצגת באתר, שאינן מצריכות ניתוח מעמיק של חברות, אך עשויות להניב תשואה גבוהה מתשואת השוק הממוצעת. משקיעים אקטיביים, כאלו המקדישים זמן ומחשבה לניתוח מעמיק של חברות ובחירת המניות לתיק שלהם בעצמם, עשויים להשיג אף תשואה גבוהה יותר אם יבנו תיק מניות מצומצם יותר ויבחרו את מניותיהם בחכמה.

אופציות והמירים אחרים

אופציה היא נייר ערך המקנה למחזיק בו את הזכות, אך לא החובה, להמירו לנכס כלשהו (נכס הבסיס), אשר יכול להיות מניה, אג”ח וכדומה, במחיר ידוע מראש (מחיר המימוש) ובטווח זמן מסוים (מועד המימוש), שלאחריו תפקע האופציה ותהיה חסרת ערך לחלוטין. אם יחליט הקונה להמיר את כתב האופציה לנכס הבסיס יהיה עליו לשלם את מחיר המימוש במועד המימוש. יחד עם זאת, האופציות השונות נסחרות בבורסה בדיוק כמו מניות, ועל כן יכול רוכש האופציה למכור אותה בשוק בכל עת בה יחפוץ בכך על פי השער הנוכחי בו היא נסחרת.

המטרה ברכישת אופציות הינה להשיג תשואה גבוהה יותר מהתשואה שתניב השקעה בנכס הבסיס. בנוסף, רכישת אופציות מאפשרת למשקיע להגן על השקעתו מפני עליה או ירידה בערכו של מדד, מטבע או כל נכס בסיס אחר.

אופציות הן רכיב ההשקעה בעל רמת הסיכון הגבוהה ביותר בשוק. השקעה באופציות, ובמיוחד באופציות לטווח קצר (לדוגמא אופציות מעו”ף) אינה נבונה ולא צפויה להוביל אתכם לרווחים במרבית המקרים. השקעה באופציות עשויה להיות מתאימה רק למשקיעים בעלי נסיון של שנים רבות בשוק ההון ותהיה נבונה רק אם היא נעשית לאחר הבנה מעמיקה של אופן תמחור האופציות ותוך הסתכלות ארוכת טווח.

פירוט נרחב יותר ורכיבי השקעה נוספים

אפיקי ההשקעה השונים הוצגו כאן על קצה המזלג בלבד ומהווים רק חלק ממגוון רחב יותר של אפשרויות השקעה הקיימות בשוק. היינו ממליצים שתכירו ותבינו בצורה מלאה יותר את כל רכיבי ההשקעה הקיימים בשוק ההון ואת היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם לפני שאתם מתחילים במלאכת הרכבת תיק ההשקעות שלכם

שיעור 3 במה לא להשקיע

לפני שאנו מתחילים לתרגל שיעורי נהיגה ברכב, אנו חייבים לעבור את מבחן חוקי התנועה התיאורטי, בו לומדים מהם חוקי התנועה הנכונים ומה מותר ומה אסור לנו לעשות כאשר אנחנו על הכביש. כך קובע החוק. בשוק ההון לעומת זאת, אין חוק כזה. הרשות לניירות ערך לעולם לא תחייב אתכם לעבור מבחן תיאורטי כלשהו לפני שתתחילו להשקיע ואיש גם לא יעניש אתכם אם תבצעו שגיאות שיובילו להפסדים. אי לכך, חשוב מאוד שלא רק תדעו כיצד להשקיע, אלא גם תכירו את רכיבי ההשקעה ושיטות ההשקעה שאינם צפויים להוביל אתכם להשגת רווחים בטווח הארוך על סמך ההיסטוריה ארוכת השנים של שוק ההון.

מידי יום תתקלו במודעות ופרסומים רבים לרכיבים אלו, שעל פי הפרסום צפויים להניב לכם תשואות גבוהות בהרבה מאלו שנציג לכם במדריך הנוכחי ותוך פרקי זמן קצרים ביותר. חלק לא מבוטל מהמשקיעים נופלים מעת לעת לפח שטומנת להם תאוות הבצע האנושית ובוחרים בכל זאת להשקיע ברכיבים מסוכנים אלו, למרות שהם יודעים כי ברוב המוחלט של המקרים שימוש בהם יוביל לכישלון ולהפסדים כואבים. אי לכך, אנחנו היינו מעדיפים שתמנעו משימוש ברכיבי ההשקעה ושיטות ההשקעה הבאות:

מסחר תוך יומי (Day Trading)

אופציות לטווח קצר

מניות הנסחרות במחיר של עשרות אגורות או סנטים בודדים

חוזים עתידיים

מסחר במטבעות

השקעה בכספי אשראי בשיעור גדול מידי

בעולם אידאלי, הייתם יכולים פשוט להתעלם מהרכיבים הללו. אולם, לצערנו, במהלך שנות ההשקעה שלכם תתקלו באינספור מודעות פרסום המעודדות להשקעה בהם. אתם תתקלו בהם כמעט בכל אתר פיננסי או חדשותי אליו תכנסו (פרט ל- Bursa4U, אנחנו לעולם לא נציג לכם אותם כרכיבי השקעה נבונים). אתם תשמעו עליהם מחברים ומכרים שהתנסו בהם ועשויים לספר לכם על הצלחותיהם המזהירות. אתם גם תקראו שיחות של משקיעים בפורומים השונים המסבירים לכם מדוע השיטות והרכיבים הללו דווקא כן אטרקטביים להשקעה.

למשל, יספרו לכם שאם תשקיעו במטבע חוץ או באופציות לטווח קצר תוכלו להשיג תשואות של מאות אחוזים ויותר תוך פרק זמן קצר מאוד. מה שלא יספרו לכם הוא שאין כל אפשרות לחזות כיצד יתנהג מטבע מסויים או אופציה של מניה או מדד מסויים לאורך תקופה קצרה בלבד.

יאמרו לכם, “עזבו אתכם מהשקעה לטווח ארוך. האם אתם רוצים להיות עשירים רק בעוד 15 שנה? במסחר תוך יומי תוכלו להתעשר תוך מספר שבועות או לכל היותר מספר חודשים!”. מה שלא יאמרו לכם, הוא שמספר הסוחרים שהתעשרו ממסחר תוך יומי הוא זעום מאוד (אם בכלל קיימים כאלו). הרוב המוחלט של הסוחרים הללו הפסידו את מרבית כספם ונעלמו מהשוק.

ייתכן שהברוקר שלכם יציע לכם לסחור באשראי, כלומר הוא יציע לכם ללוות ממנו כסף על מנת שתוכלו להשקיע בסכומים גדולים יותר. כמובן שתצטרכו להחזיר לו את ההלוואה בתוספת ריבית, “אבל כמה כבר הריבית? 7%, 10%, שטויות אתם תרוויחו תשואות של 50% ויותר, לכן כדאי לכם לקחת את ההלוואה”, הוא יאמר לכם. אבל, הוא לא יגלה לכם שרוב המשקיעים משיגים תשואה שנתית נמוכה מ- 10% ואף נמוכה מ- 7%, ולכן מרבית הסיכויים שכל הרווחים שתניב ההשקעה שלכם ילכו בעצם לברוקר שלכם לצורך החזר ההלוואה.

יהיו גם כאלו שיגידו לכם: “תראו את המניה הזאת, היא נסחרת במחיר של 10 אגורות בלבד, היא ממש זולה וכדאי לקנות אותה עכשיו. אפילו אם היא תעלה בכמה אגורות בלבד הרווח שלכם יהיה עצום!”. מה שלא יאמרו לכם, הוא שבמרבית המקרים מניות הנסחרות במחירים נמוכים כאלו הן מניות בעלות סיכון גדול מאוד. בדרך כלל מניות אינן מגיעות למחיר כה נמוך סתם כך. במקרים רבים, הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהחברה דווקא אינה אטרקטיבית להשקעה. לרוב היא לא תהיה רווחית ולעיתים היא אף תמצא על סף פשיטת רגל. על כן, הסיכוי שתרוויחו מהשקעה בבורסה במניות כאלו הוא אפסי.

מה השורה התחתונה

כמו שמבחן התיאוריה מלמד אתכם את הדברים האסורים בכביש, כמו חציית קו אדום, שאם תעשו אותם אתם מסתכנים באיבוד חייכם, גם אנחנו רוצים כבר מההתחלה להזהיר אתכם מהאלמנטים בשוק ההון שעלולים לגרום לכם לאבד את כספכם. שימוש באלמנטים הללו אינו מוגדר כהשקעה על פי הגדרתה, אלא יותר כהימור. כמו בקזינו, ייתכן שיתמזל מזלכם במקרה אחד או שניים ותגרפו רווח לא משמעותי לטווח קצר בלבד, אך שימוש ברכיבי השקעה אלו בוודאי אינו צפוי להניב לכם רווחים בטווח הארוך.

חשוב להבין כי בשוק ההון אין קיצורי דרך ולא ניתן להתעשר משימוש ברכיבי או שיטות השקעה כלשהם בתוך פרקי זמן קצרים בלבד כפי שמבטיחים רכיבי ההשקעה המסוכנים שציינו קודם לכן. בחינה של אסטרטגיות ההשקעה של המשקיעים המצליחים והעשירים ביותר בעולם מוכיחה זאת, ומלמדת כי הם משקיעים בעקביות ובזהירות לאורך שנים רבות מאוד תוך המנעות מהשקעה ברכיבים שהוזכרו קודם לכן. השתדלו גם אתם לנהוג כך ולהשקיע בחכמה ובאחריות

שיעור 4 כמה אפשר להרוויח בשוק ההון

משקיעים רבים סבורים כי הדרך להשיג רווחים גבוהים יותר היא באמצעות לקיחת סיכון גבוה יותר. סיכון וסיכוי בשוק ההון אכן קשורים האחד לשני, אך לקיחת סיכונים גדולים יותר בדרך כלל מובילה להפסדים גבוהים יותר. הדבר נובע מכך שהסיכון אינו טמון בדרך כלל ברכיב ההשקעה עצמו, אלא בדרך בה בחרתם להשקיע בו. לדוגמא, החלפה של מניות בתדירות גבוהה, עשויה להגדיל באופן משמעותי את הסיכון להפסדים. לעומת זאת, בחירה מושכלת של מניות והחזקתן לתקופות ארוכות יותר, יכולה לצמצם את הסיכון הכרוך בהשקעה במניות באופן ניכר.

למרות זאת, ברור לכולנו כי השקעה ברכיבים מניתיים תהיה בעלת סיכון גבוה יותר מאשר השקעה במק”מ למשל. סיכון מוגדר אם כן, כרמת הסבירות של השקעה מסוימת להניב רווחים נמוכים מאלו שאנו מצפים או הפסדים מההשקעה. מכיוון שיש סיכוי גבוה יותר לטעות בהערכת מחירה הנכון של מניה בהשוואה להשקעה במק”מ, בה התשואה שלנו ידועה ומובטחת מראש, הסיכון בהשקעה במניות יהיה באופן עקרוני גדול יותר.

הסיכון הוא רק צידו האחד של המטבע. הצד השני היא התשואה. לצורך הבנה טובה של יותר של שני המרכיבים הללו, הביטו בטבלה הבאה, בה מוצגות התשואות השנתיות הממוצעות שהשיגו אפיקי ההשקעה השונים בארה”ב ב- 80 השנים האחרונות.

אפיק השקעה
תשואה שנתית ממוצעת
מניות של חברות קטנות​
12%​
מניות של חברות גדולות​
11%​
אגרות חוב לזמן ארוך​
5%​
אגרות חוב לזמן בינוני​
5%​
אגרות חוב לזמן קצר​
4%​
פקדונות בבנק​
1-3.5%​
אינפלציה​
3%​
אפיקי ההשקעה מוצגים בסדר יורד של רמת הסיכון הכרוכה בהשקעה בהם. שתי הקטגוריות הראשונות הם מדדים שונים להערכת תשואת שוק המניות, שהינו אפיק ההשקעה הכרוך בסיכון הגבוה ביותר. הראשון, מתאר את התשואה השנתית הממוצעת של מספר רב של חברות קטנות יחסית בשוק האמריקני, אשר גודלן הנמוך מוביל לסיכון הגבוה ביותר. לאחר מכן, מוצגת התשואה הממוצעת של מניותיהן של החברות הגדולות ביותר בכל שנה, אשר בשל ממדיהן ויציבותן יהיו בסיכון נמוך קצת יותר.

שלוש הקטגוריות הבאות מציגות את התשואה של אפיקי השקעה בסיכון נמוך יותר – אג”ח לזמן ארוך (מעל 10 שנים), אג”ח לזמן בינוני (שנתיים עד 10 שנים) ואג”ח לזמן קצר (מספר ימים עד שנתיים). לאחר מכן מוצגת הריבית השנתית הממוצעת על הפקדונות בבנק, שהינם אפיק השקעה נטול סיכון כמעט לחלוטין. לצורך ההשוואה, הוספנו בתחתית הטבלה גם את רמת עליית האינפלציה השנתית הממוצעת, השקול לשיעור ירידת ערכו של כספנו.

קל לראות כי השוק מוכיח את העובדה שציינו קודם לכן – ככל שעולה הסיכון, עולה גם התשואה שמניב אפיק ההשקעה. השקעה בפקדונות בבנק או באגרות חוב לזמן קצר כדוגמת המק”מ, תהיה נטולת סיכון כמעט לחלוטין אך צפויה להניב תשואה נמוכה יחסית. השקעה באג”ח לתקופה ארוכה יותר תהיה בסיכון גבוה יותר, ותניב תשואה קצת יותר גבוהה בהתאם, אך התשואה עדיין לא תגבר באופן משמעותי על שיעור עליית האינפלציה. הקפיצה הגדולה בתשואה הניתנת להשגה באמצעות השקעה במניות, אינה באה בחינם. ניתן אמנם לצמצם את הסיכון הכרוך בהשקעה במניות, אך אי הוודאות הרבה יותר באשר לתשואה שנשיג מההשקעה, מובילה בכל זאת לרמת סיכון גבוהה יותר. למרות זאת, אנשים בוחרים להשקיע ברכיבים מנייתים משום שהם מוכנים לקחת את הסיכון הסביר המתווסף להשקעה במניות לאור האפשרות להרוויח תשואה גבוהה בהרבה מזו שניתן להשיג מהרכיבים המסוכנים פחות.

האם הסיכוי שווה את הסיכון?

על פניו, נראה כי הפרש של כמה אחוזים בתשואה השנתית אינו מצדיק את תוספת הסיכון הכרוכה בהשקעה ברכיבים מנייתים. עובדה זו אכן נכונה עבור השקעה לזמן קצר של עד מספר שנים בה הסיכון הכרוך בהשקעה ברכיבים מניתיים יהיה אכן גבוה למדי. אולם, ככל שמתארכת תקופת ההשקעה, יורד הסיכון הכרוך בהשקעה ברכיבים מניתיים ומתעצם באופן משמעותי ההפרש בין הרווחים האפשריים להשגה מהם לעומת רכיבי ההשקעה האחרים. הטבלה הבאה, המציגה את שוויה של השקעה של 10,000 ש”ח לאורך השנים עבור אפיקי ההשקעה השונים, תעזור לכם להבין זאת טוב יותר.

סוף שנה:
פקדון בבנק (תשואה 2%)
אג”ח (תשואה 5%)
שוק המניות (תשואה 11%)
1​
10,200​
10,500​
11,100​
5​
11,041​
12,763​
16,851​
10​
12,190​
16,289​
28,394​
15​
13,459​
20,789​
47,846​
20​
14,859​
26,533​
80,623​
30​
18,114​
43,219​
228,923​
40​
22,080​
70,400​
650,009​
הנתונים המוצגים בטבלה מבהירים את היתרון המשמעותי של השקעת כספנו ברכיבים מניתיים. אמנם, בהשקעה למספר שנים ההפרש בין אפיקי ההשקעה השונים לא יהיה כה גדול. אולם, בהשקעה לזמן ארוך שוק המניות מביס כל אפיק השקעה סולידי אחר. לדוגמא, 10,000 השקלים שיושקעו בפקדון בבנק לא היו מכפילים את ערכם אפילו לאחר 30 שנות השקעה. השקעה באגרות חוב היתה מכפילה אמנם את סכום ההשקעה פי ארבע, אך ההשקעה בשוק המניות היתה מניבה רווחים גדולים הרבה יותר והיתה מגדילה את שווי ההשקעה פי 23 (!). מובן כי חלקכם יבחר להשקיע בתיק מניות ספציפיות שיבחרו בקפידה ועשויות אף להניב תשואה גבוהה יותר מתשואת שוק המניות הממוצעת המוצגת בטבלה.

מדוע חשוב להתחיל להשקיע מוקדם ככל האפשר

הטבלה מלמדת אותנו את העוצמה הגדולה הטמונה בהשקעה החוזרת ונשנית (הריבית דריבית, Compound Growth) של כספנו לאורך השנים. כאשר אנו משקיעים לזמן ארוך ברציפות, התשואה על השקעתנו פועלת על סכום הולך וגדל. אי לכך, שיעור הרווח הכספי יהיה גדול יותר ככל שנתמיד בהשקעה לאורך שנים רבות יותר. לדוגמא, השקעה בשווי של 10,000 הצומחת בשיעור שנתי של 11%, תגדל ב- 1,100 ש”ח בשנה הראשונה. לעומת זאת, בשנה ה- 20 יגדל סכום ההשקעה ב- 7,990 ש”ח (בהנחה שהיא ממשיכה לצמוח באותו שיעור שנתי של 11%) מכיוון שהתשואה תפעל על סכום גדול הרבה יותר. המסקנה העולה מכאן היא שסכום השקעה התחלתי קטן יחסית, יצמח בצורה משמעותית ביותר אם נשקיע אותו לאורך פרק זמן ארוך.

אנו גם למדים את החשיבות הרבה של השקעה בשוק ההון כבר מגיל צעיר. לדוגמא, בחורה צעירה בת 25 שתשקיע 10,000 בשוק המניות, תחזיק בידה סכום מרשים מאוד של מעל 650,000 ש”ח בהגיעה לגיל הפרישה (65). לעומת זאת, אם אותה הבחורה היתה מתחילה להשקיע את אותם 10,000 השקלים בגיל 45, היתה מגיעה לגיל הפרישה עם סכום נמוך בהרבה של כ- 80,000 ש”ח בלבד. אי לכך, ככל שתתחילו להשקיע מוקדם יותר ותשקיעו לאורך שנים רבות יותר, סכום ההשקעה שלכם יגדל הרבה יותר.

כמה תרוויחו אם תחסכו ותשקיעו גם יחד

השקעת סכום החסכון ההתחלתי שלכם בגיל מוקדם תהיה כאמור רווחית למדי. אולם, שווי ההשקעה שלכם יגדל בצורה משמעותית אף יותר אם תשקיעו סכומי כסף נוספים לאורך השנים. הטבלה המוצגת להלן, המציגה את הסכום שימצא בידכם לאורך השנים אם תוסיפו סכום כספי קבוע נוסף להשקעה שלכם מידי שנה, תבהיר את הנקודה בצורה ברורה.

סוף שנה:
1000 ש”ח בשנה
2000 ש”ח בשנה
4000 ש”ח בשנה
1​
1,110​
2,200​
4,440​
5​
6,913​
13,826​
27,651​
10​
18,561​
37,123​
74,246​
15​
38,190​
76,380​
152,760​
20​
71,265​
142,530​
285,061​
25​
126,999​
253,998​
507,995​
30​
220,913​
441,826​
883,653​
כפי שאתם רואים, אפילו תוספת קטנה יחסית של כ- 1,000 ש”ח בשנה (חסכון של כ- 83 ש”ח בחודש בלבד) תוסיף תוספת משמעותית לשווי ההשקעה שלכם לאורך שנות ההשקעה. ככל שתחסכו יותר ותוסיפו סכום השקעה גדול יותר מידי שנה, יגדל שווי ההשקעה שלכם באופן משמעותי. אם למשל תחסכו 4,000 ש”ח מידי שנה ותשקיעו אותם בשוק המניות, יהיו בידכם יותר מחצי מיליון ש”ח לאחר 25 שנות השקעה, תוספת נאה מאוד שתאפשר לכם להגשים חלק נכבד יותר מהחלומות שלכם לעתיד.

סכום החסכון, משך ההשקעה והתשואה קובעים את שווי ההשקעה שלכם

שווי ההשקעה שלכם לאורך השנים תלוי אם כן בשלושה גורמים התלויים בעיקר בכם:
1. סכום החסכון – ככל שתחסכו יותר ותשקיעו יותר לאורך השנים, שווי ההשקעה יגדל יותר. על כן, השתדלו לחסוך כמה שיותר על אף מגבלות התקציב שלכם (היעזרו במדריך לניהול התקציב החודשי כדי ללמוד כיצד לנהל בצורה נבונה את התקציב שלכם ולחסוך יותר).

2. משך ההשקעה – ככל שתתחילו להשקיע מוקדם יותר וככל שתאפשרו לכספי ההשקעה שלכם לצמוח לאורך פרק זמן ארוך יותר, שווים יהיה גדול יותר. ביכולתכם לתכנן את חייכם בצורה כזו שתאפשר לכספי ההשקעה שלכם לצבור תשואה לאורך פרק זמן ארוך כמה שניתן. לאחר שלמדתם כיצד להשקיע בחכמה ובאחריות, התחילו להשקיע! זכרו, אף פעם לא מוקדם מידי להתחיל להשקיע, ולעולם לא מאוחר מידי.

3. תשואה – בחירה חכמה של הרכב תיק ההשקעות שלכם תוביל אתכם להשגת התשואה האופטימלית עבורכם. ההיסטוריה מוכיחה אמנם כי השקעה ברכיבים מניתיים תהיה בעלת התשואה הגבוהה ביותר, אך השקעה ברכיבים אלו אינה מתאימה לכולנו. השקיעו רק ברכיבי השקעה שאתם מבינים את הסיכויים והסיכונים שלצדם, ואלו המתאימים לאופייכם ולאופק ההשקעה שלכם. אם בכוונתכם להשקיע לתקופה קצרה בלבד, בחרו ברכיבים נטולי סיכון או בסיכון נמוך בלבד, כדוגמת המק”מ, והתרחקו מהשקעה ברכיבים מניתיים. אם לעומת זאת בכוונתכם להשקיע לאורך שנים רבות, נבון יהיה להגדיל את שיעור הרכיבים המניתיים בתיק לשיעור המתאים לאופייכם ולמטרותיכם

שיעור 5 תקציב מאוזן קודם להשקעה

על מנת שיהיה בידכם סכום חסכון תקופתי מירבי אותו תוכלו להשקיע בשוק ההון, עליכם ללמוד כיצד לנהל תקציב מאוזן לאורך השנים. תכנון נכון של התקציב החודשי יעזור לכם לצמצם את ההוצאות שאינן הכרחיות, להקטין את חובותיכם (במידה ויש לכם כאלו), ובסופו של דבר לחסוך יותר כסף שיהיה פנוי להשקעה. בניית תקציב מאוזן אינה משימה מורכבת, אך היא מצריכה רצון אמיתי שלכם ומעקב פשוט אחרי ההכנסות וההוצאות שלכם. במדריך לניהול התקציב החודשי מופיעה הדרכה צעד אחר צעד לבניית וניהול תקציב אופטימלי עבורכם, ומפרטת בהרחבה את העקרונות המרכזיים המוצגים כאן.

הכירו את ההכנסות וההוצאות שלכם

התקציב האידאלי הינו תקציב במסגרתו הכנסותינו יהיו גבוהות מהוצאותינו כך שישאר בידנו סכום חסכון חודשי גדול ככל שניתן. סכום החסכון החודשי אינו מיועד רק למטרת השקעה בשוק ההון, אלא גם כקרן ביטחון לשעת הצורך. הדרך לתקציב מאוזן מחייבת הכרות יסודית עם ההכנסות ובעיקר עם ההוצאות השוטפות שלכם. לצורך כך עליכם לערוך רשימה מפורטת של הכנסותיכם אל מול הוצאותיכם. מכיוון שמרביתנו משתכרים על בסיס חודשי, נוח יהיה לנהל את התקציב על בסיס חודשי.

במרבית המקרים אין באפשרותנו להגדיל באופן מיידי את ההכנסות, ולכן ההתרכזות תהיה בצמצום ההוצאות שאינן הכרחיות. אפילו בבדיקה שטחית של רשימת ההוצאות החודשית שלכם, תופתעו לגלות כי ישנן הוצאות לא מעטות שאתם מבצעים מכורח ההרגל, ויש באפשרותכם לצמצם אותן. לדוגמא, חלקכם נוסעים לעבודה ברכב ומשלמים כל יום 10 שקלים על החנייה בחניון. ייתכן שיש קו אוטובוס מצוין (המגיע בתדירות גבוהה) העובר בדיוק מתחת לביתכם ומגיע ממש עד למקום העבודה שלכם. יכול להיות שזה יהיה פחות נוח לנסוע באוטובוס, אך כך תחסכו סכום נאה של לפחות 1,200 ש”ח בשנה ואפילו ייתכן שתחנת האוטובוס קרובה יותר לעבודה שלכם מאשר החניון.

רוצים דוגמא נוספת? אולי, במקום לצאת פעמיים בשבוע עם חברים לשתות בירה בפאב, צאו רק פעם אחת ובפעם השנייה הזמינו את החברים אליכם הביתה וקנו את הבירות בסופר. כך תחסכו את הוצאות הנסיעה והחנייה (ולעיתים גם הדוח ו/או הגרירה…), תחסכו בעלות המשקאות ובטוח שיהיה לכם תמיד מקום ישיבה נוח.

צמצמו את חובותיכם

חובות, או הלוואות, עליהם אתם משלמים ריבית, הם בדיוק הדבר ההפוך מהשקעה המניבה לכם תשואה חיובית. אי לכך, אם מסגרת ההוצאות שלכם כוללת גם הלוואות כלשהן, חשוב יהיה לנסות ולצמצמן כמה שניתן. מובן כי לא תוכלו לסגור את המשכנתא או ההלוואה לקניית המכונית שלכם בן לילה. אולם, יש באפשרותכם לבצע מספר פעולות פשוטות על מנת לצמצם חלק מהן באופן מיידי. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא באמצעות פניה אל הגורם המלווה ועריכת משא ומתן מחודש על גובה ריבית ההלוואה. ייתכן כי הריביות בשוק נמוכות יותר כעת מהריבית שאתם משלמים, ולכן ייתכן וניתן יהיה להפחית את הריבית על ידי הפעלת לחץ על הגורם המלווה או לחילופין קבלת הלוואה חדשה, אטרקטיבית יותר, מגורם אחר.

בכל מקרה, זכרו כלל חשוב – במרבית המקרים נבון יהיה להשתמש בכספים העודפים שלכם לצורך צמצום חובותיכם תחילה, ובמיוחד אם הם נושאים ריבית גבוהה, ורק לאחר מכן להקצות חסכונות נוספים להשקעה בשוק ההון.

האם ההוצאות שלכם עדיין גדולות מההכנסות?

אם תגלו בשלב זה כי הוצאותכם עדיין גדולות מהכנסותיכם, תאלצו לנסות לצמצם הוצאות נוספות. לדוגמא, שאלו את עצמכם האם מאות (ואולי אלפי) השקלים שהוצאתם על ביגוד בשנה שעברה היו הכרחיים? האם חבילת ערוצי הסרטים בכבלים היא הכרחית או שאולי זול (ואפילו מגוון יותר) יותר לעשות מנוי לנטפליקס? האם הסנדוויץ וכוס הקפה שאתם קונים בכל בוקר בבית הקפה ליד מקום עבודתכם או במקום בו אתם לומדים הינם צורך קיומי? מדוע שלא תכינו את הסנדוויץ בביתכם ותקחו אתכם טרמוס עם קפה חם בתיק. כך תיהנו מסנדוויץ טרי המכיל את כל המרכיבים שאתם אוהבים ובדיוק בכמויות שאתם רוצים, יהיה לכם קפה חם לאורך כל שעות היום ובנוסף תחסכו כעשרים שקלים בכל יום. זה אולי נראה חיסכון קטן ליום אחד, אך יסתכם לחיסכון כספי של מאות (ולעיתים יותר מאלף) שקלים בשנה.

ישנם פתרונות יצירתיים רבים נוספים לצמצום ההוצאות. כמובן שאין הכוונה כי תוותרו על כל הדברים שאתם אוהבים לעשות, אולם ייתכן שיהיה צורך לוותר על חלקם לפחות לעת עתה, עד אשר תגדל הכנסתכם לרמה שתאפשר לכלול גם אותם במסגרת התקציב המאוזן.

יחד עם זאת, לעיתים, גם לאחר צמצום ההוצאות בצורה מקסימלית, הן עדיין יהיו גבוהות מההכנסות. במקרה כזה תצטרכו לתקוף את התקציב מהכיוון השני שלו – ההכנסות. נסו לבקש העלאה בשכר, או אולי אפילו לעבוד בעבודה חלקית בנוסף למשרתכם הקבועה. במקרים אחדים ייתכן ותחליטו לחפש עבודה רווחית יותר ממנה אולי גם תיהנו יותר. חשבו על הדברים לעומק ואל תנהגו בחופזה. התייעצו עם חברים ומכרים (חדרי הדיונים באתר הם מקום נהדר להתייעצות עם אנשים שעברו תהליך דומה לזה שאתם עוברים). ייתכן ולעיתים אף תזדקקו להתייעצות עם איש מקצוע אובייקטיבי שיוכל לסייע לכם מנסיונו והשכלתו.

בחנו את התקציב שלכם אחת לשנה

ההכנסות, כמו גם ההוצאות שלכם, עשויות להשתנות לאורך השנים. בנוסף, אם היו לכם חובות, הם ילכו ויצטמצמו במסגרת התקציב החדשה, מה שישאיר לכם סכום כסף עודף רב יותר אותו תוכלו לחסוך או להוציאו על הוצאות הכרחיות ואחרות. על כן, חשוב שתבחנו את מסגרת התקציב החודשי שלכם באופן שגרתי אחת לתקופה מסויימת. אחת לשנה תהיה תדירות נאותה לבחינה מחודשת של התקציב שלכם.

בכל פעם ערכו מחדש את רשימת ההכנסות וההוצאות, ונסו לצמצם את הוצאותיכם על מנת להגדיל את סכום החסכון החודשי כמה שניתן. התייחסו בכובד ראש לנושא תכנון התקציב החודשי שלכם. זהו אחד המפתחות העיקריים שיוביל אתכם להצלחה בהגשמת שאיפותיכם הפיננסיות

שיעור 6 מטרות ההשקעה


אחד הנושאים החשובים ביותר לפני שמתחילים להשקיע, הוא הבנה של מטרות ההשקעה שלכם והעלות הצפויה שלהן. האם עליכם לחסוך בכל חודש 10 שקלים, 100 שקלים ואולי דווקא סכום גבוה הרבה יותר של כמה אלפי שקלים? רבים ממעיטים בחשיבות התכנון המוקדם ולאחר מכן נתקלים בקשיים פיננסים בעתיד.

אם אתם חוסכים עבור מטרה מוגדרת לזמן קצר יותר שעלותה נמוכה יחסית של כמה מאות או אלפי שקלים, המשימה תהיה פשוטה יותר. אולם, אם אתם מעוניינים לחסוך ולהשקיע לשנים רבות על מנת שקרן ההשקעות שלכם תהווה בסיס יציב למימון חייכם לאחר הפרישה או לצורך מימון דברים יקרים יותר, עליכם להקדיש מחשבה עמוקה לכך.

מומחים מעריכים כי לאחר הפרישה נזדקק להכנסה חודשית של כ- 75% מגובה המשכורת שלנו לפני הפרישה על מנת לשמור על אורח חיינו הנוכחי. במציאות, רובינו נהיה דווקא מעוניינים לעלות ברמת החיים לאחר הפרישה. נרצה אולי לשפץ את הבית, לטייל יותר בעולם, לעסוק בתחביבים רבים יותר ועוד. לצורך כך ייתכן ונזדקק אף לסכום חודשי גבוה מזה שהשתכרנו לפני הפרישה.

נקודה נוספת קשורה לילדינו. סביר להניח כי כשנגיע למועד הפרישה, ילדינו כבר יגיעו למצב בו הם מסוגלים להיות עצמאיים מבחינה כלכלית. זאת אולי התקווה שלנו, אך לא בטוח שהיא תתממש במלואה. ייתכן כי דווקא בשלב זה, אחד מילדינו יחליט שהוא מעוניין לחזור ולהתגורר בביתנו, מה שעשוי לשנות את התוכניות שלנו לקנות דירה קטנה וזולה יותר. חלקנו גם נרצה כמובן לסייע לילדינו בתשלומים שונים כגון רכישת דירה, תשלום שכר לימוד ועוד. הוצאות אלו יתווספו ויגדילו את מכלול ההוצאות שלנו בעתיד.

קחו בחשבון גם את העובדה כי סכום הכסף הנמצא בידכם כיום, יהיה שווה הרבה פחות בעוד 20-30 שנה כשתצאו לפנסיה. שיעור עליית האינפלציה בכ- 2-3% מידי שנה מוביל לכך שערכו של הכסף שלנו יורד בשיעור דומה לאורך השנים.

אז כמה עלינו לחסוך?

למרות שמרביתנו חוסכים לגיל הפרישה באמצעות קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל, אתם מבינים כעת כי תזדקקו ככל הנראה לסכום כספי נוסף על מנת לשפר את איכות חייכם בעתיד. קשה לנקוב בסכום כספי מסויים אותו עליכם לחסוך. כלל האצבע היחידי קובע כי עליכם להתאמץ ולחסוך כמה שיותר לאורך השנים ולהשקיע את הכסף בשוק ההון על מנת שיצבור תשואה גבוהה ככל שניתן ויפצה על שיעור עליית האינפלציה. הדרך החכמה לעשות זאת, היא לחיות ברמת חיים נמוכה יותר מזו שמאפשרות לנו הכנסותינו ולחסוך ולהשקיע את ההפרש

שיעור 7 בניית קרן חירום

לאחר שהבנתם כמה עליכם לחסוך, אתם מחליטים להשקיע את כל הסכום בשוק ההון. מה יקרה אם תאבדו את עבודתכם, כיצד תשלמו את ההוצאות השוטפות שלכם? אינכם מעוניינים למכור את תיק ההשקעות שלכם כעת, היות והוא נבנה במיוחד לצורך הגשמת המטרות שלכם בעתיד. אז מה עליכם לעשות כעת? זאת הסיבה בגינה הכרחי להקצות סכום כסף מסויים כקופת חירום למקרה הצורך.

הסתמכות על פיצויי הפיטורין ממקום העבודה אינה נבונה. על קרן החירום להכיל מספיק כסף לצרכי מגורים, מזון, בריאות, תחבורה, ביטוחים שונים והוצאות נוספות, שיספיקו לכלכל אתכם ואת בני משפחתכם עד אשר תמצאו מקור הכנסה חדש.

אין צורך לחשב את העלות של כל גורם ברשימה. פשוט בדקו את גובה ההוצאה החודשית הממוצעת שלכם לאורך חודשיים-שלושה. בהנחה שתזדקקו לכמה חודשים לפחות עד שתמצאו עבודה חדשה, על קרן החירום שלהם להיות בגובה ההוצאה החודשית הממוצעת שלכם כפול מספר החודשים הזה. בתור כלל אצבע, נסו לשמור על קרן חירום בשווי של כששה חודשי מחייה שלכם. ביחד עם פיצויי הפיטורין ואולי גם דמי האבטלה, זה ישאיר לכם מרווח ביטחון מספיק בדרך כלל לתקופת הביניים הזו.

ייתכן וההפרש בין הכנסותיכם להוצאותיכם לא יאפשר לכם להגיע לקרן חסכון של ששה חודשים תוך פרק זמן קצר. נסו בכל זאת לצבור קרן חסכון של חודשיים-שלושה לפחות על מנת שתהיו בטוחים במקרה הצורך.

המנעו משמירת כספי קרן החירום כמזומנים בחשבון העובר ושב שלכם בבנק. כך, הם יהיו נגישים יותר ואתם עשויים להתפתות ולהשתמש בהם לצרכים שאינם צרכי חירום. כמובן שגם אין זה נבון להשקיע אותם ברכיבי השקעה בעלי סיכון כלשהו כגון מניות למשל. כספים אלו חייבים להיות נזילים ולשמור על ערכם בכל רגע. אי לכך, השקיעו את כספי החירום הללו באפיקים נטולי סיכון לזמן קצר בלבד. קרן כספית או מק”מ למשל, עשויים להיות אפיקי השקעה מצויינים עבור קרן החירום שלכם. כך תבטיחו כי כספכם לא יאבד מערכו ותהיה לכם אפשרות למשוך אותו בכל עת.

זכרו כי במקרה שהשתמשתם בקרן החירום או בחלק ממנה, יהיה עליכם לחסוך שוב על מנת להשלים את הקרן ולהביא אותה למצב ההתחלתי שלה בו שוויה יספיק לכלכל אתכם בעת הצורך.

שיעור 8 ההשקעה המתאימה לכם


לכל אחד מאיתנו מטרות שונות אותן ברצונו להשיג באמצעות השקעת כספו. ובכל זאת, כולנו היינו מעוניינים להשיג את התשואה המירבית הניתנת להשגה. כפי שראינו קודם לכן, השקעה ברכיבים מניתיים עשויה להניב את התשואה הגבוהה ביותר, בהפרש משמעותי על פני כל אפיקי ההשקעה האחרים. מדוע אם כן שלא נשקיע את כל כספי ההשקעה שלנו במניות ונשיג את הרווח הגדול ביותר עבורנו?

התשובה לכך פשוטה – השקעה ברכיבים מניתיים אינה מתאימה לכל אחד מאיתנו. על מנת להצליח בהשקעה במניות אין צורך בכישורים מיוחדים וכל אחד מכם שסיים בית ספר יסודי, רכש יכולות אינטלקטואליות מספיקות לכך. יחד עם זאת, ההצלחה נשענת בעיקר על משך זמן ההשקעה שלכם ועל יכולתכם המנטלית לספוג הפסדים זמניים לאורך תקופת ההשקעה שלכם. חלקנו מתכננים להשקיע את כספנו לתקופה קצרה בלבד. חלק אחר מאיתנו אינו מעוניין שתיק ההשקעות שלו תצטמצם מידי פעם בפעם לאורך השנים. עבור משקיעים כאלו, השקעה באפיקים מניתיים לא צפויה להיות רווחית ונבון יעשו אם יבחרו באפיקי השקעה אחרים.

ההחלטה על הרכב תיק ההשקעות שלכם טמונה אם כן בעיקר בכם ובאופייכם – במשך הזמן להשקעה, ברמת הסיכון אותה אתם יכולים לסבול ובמידת הרצון שלכם לנהל את תיק ההשקעות שלכם באופן אקטיבי. שקלו היטב את שלושת הפרמטרים הללו לפני שאתם מתחילים במלאכת הרכבת תיק ההשקעות שלכם (לחצו כאן לפירוט נוסף על מציאת אפיקי ההשקעה המתאימים לכם).

מתי תזדקקו לכספי ההשקעה שלכם?

למרות שניתן לנזל (למכור ולהפוך למזומנים) כמעט בכל עת את מרבית רכיבי ההשקעה בשוק, מכירתם במעוד מעוד עשויה להוביל להפסד כספי. לדוגמא, תקופות מיתון או תקופות של ירידות בשוק עשויות להוביל את מרבית הרכיבים המניתיים למחיר נמוך מהמחיר בו אתם מצפים שיסחרו. אי לכך, מכירה בתקופה כזו מבלי שתכננתם זאת, עשויה להוביל להפסד. לכן, משך תקופת ההשקעה שלכם (או במילים אחרות מתי תזדקקו לכספי ההשקעה שלכם) הוא אחד הפרמטרים החשובים ביותר בקביעת רכיבי ההשקעה המתאימים לכם.

מכיוון שלא ניתן לתזמן את מועד הכניסה לשוק (כלומר מתי השוק ימצא במגמת עליה ומתי הוא ימצא במגמת ירידה), נבון באופן כללי להשקיע ברציפות לאורך תקופה ארוכה ככל שניתן. ככל שתתארך תקופת ההשקעה, יצטמצם הסיכון הכרוך בהשקעה ויגדל הסיכוי להשיג תשואה גבוהה הרבה יותר. יחד עם זאת, חלקכם תזדקקו לכספי ההשקעה מוקדם יותר, ולכן תוכלו להשקיעם לתקופה קצרה יותר. באופן כללי, נבון יהיה להשקיע ברכיבים מניתיים רק אם אופק ההשקעה שלכם ארוך מחמש שנים לפחות (ועדיף אף ארוך מעשר שנים).

אם משך ההשקעה שלכם קצר מחמש שנים, המנעו לכן מהשקעה ברכיבים מניתיים כגון מניות, תעודות סל העוקבות אחר מדדים מניתיים, קרנות נאמנות מניתייות ורכיבים מניתיים אחרים. לחילופין, בחרו להשקיע ברכיבים בעלי תנודתיות נמוכה יותר כגון אג”ח ממשלתיות או אג”ח קונצרניות בדירוג גבוה של חברות יציבות, מק”מ או רכיבים אחרים בסיכון נמוך. אם פרק זמן ההשקעה הצפוי שלכם אף קצר ממספר שנים בודדות, המנעו גם מהשקעה במרבית אג”ח הקונצרניות והתרכזו בהשקעה באג”ח ממשלתיות או מק”מ לדוגמא.

ככל שתקופת ההשקעה שלכם צפויה להיות ארוכה יותר, ניתן יהיה להגדיל את שיעור הרכיבים המניתיים בתיק ההשקעות שלכם על פי אופייכם (ראו בהמשך).

כמה תנודתיות אתם יכולים לסבול?

שוק ההון ורכיבי ההשקעה בו, מתנהגים לעיתים קרובות בצורה תנודתית למדי בטווח הקצר, תנודתיות שאינה ניתנת לחיזוי כלל (משקיעים רבים מבלבלים בין תנודתיות לסיכון, אך זה אין זה כך. סיכון הוא הסיכוי שתפסידו חלק מכספכם כתוצאה מהשקעה לא נכונה, בין אם היא באשמתכם או כתוצאה משינוי בלתי צפוי בפעילות החברה בה השקעתם). מידת התנודתיות אינה זהה עבור כל אפיקי ההשקעה. לדוגמא, מחירן של מניות עשוי להשתנות בצורה קיצונית למדי בפרקי זמן קצרים מאוד של ימים ואפילו שעות. מק”מ לדוגמא, אינו משנה את מחירו באופן משמעותי אפילו לאורך תקופות של שבועות או חודשים. לאור זאת, שווי השקעתכם עשוי להשתנות, לצמוח או להצטמצם, בטווח הקצר באופן בלתי צפוי.

הצלחה בהשקעתכם והשגת תשואה חיובית גבוהה, מחייבת התעלמות משינויים אלו. משקיעים המחזיקים תיק השקעות ברמת תנודתיות שאינה מתאימה לאופיים ואינם מסוגלים להתעלם מהתנודתיות הזו, עשויים למכור את החזקותיהם בטרם עת ולהפסיד חלק נכבד מכספם. יכולתכם לעמוד בפני תנודתיות זו, כלומר יכולתכם לצפות בכספי ההשקעה שלכם מצטמקים מידי פעם בפעם, צריכה לקבוע את הרכב השקעתם.

שאלו את עצמכם איזו רמת תנודתיות אתם מסוגלים לסבול. האם תהיו מסוגלים להמשיך ולהחזיק במניה למרות שמחירה ירד ב- 20%, ומה לגבי ירידה של 50%? או שאולי אינכם מסוגלים לסבול ירידות ערך זמניות כאלו בכלל?

אם התשובה לשאלה האחרונה חיובית, מובן כי נבון יהיה להרכיב את תיק ההשקעות שלכם בעיקר מרכיבים סולידיים כגון אג”ח ממשלתיות, מק”מ, או אג”ח של חברות קונצרניות גדולות. ככל שאופייכם מאפשר לכם לסבול תנודתיות רבה יותר, תוכלו להגדיל את שיעור הרכיבים המניתיים בתיק. בתור כללי אצבע, אם אינכם מסוגלים לעמוד בפני ירידות ערך זמניות של 20%, התרחקו מהשקעה במניות לחלוטין. אם אתם יכולים לעמוד בפני ירידות ערך זמניות של עד 30% בלבד, המנעו מהשקעה במניות של חברות קטנות יותר שעשויות להיות תנודתיות למדי. לחילופין, בחרו להשקיע בתעודות סל או מניות של חברות גדולות ויציבות יותר. אם אתם מסוגלים לעמוד בפני ירידות גדולות יותר מבלי למכור את החזקותיכם, תוכלו למעשה להשקיע בכל רכיב השקעה בשוק.

האם אתם משקיעים אקטיביים או פסיביים?

כל אחד מכם מסוגל לבחור את ניירות הערך שלו בעצמו. אולם, חלקכם לא תהיו מעוניינים לנהל את תיק ההשקעות שלכם בצורה אקטיבית, הכרוכה בהשקעת זמן לא מבוטל לניתוח ובחירה של ניירות ערך ספציפיים לתיק שלכם, בחינה שוטפת שלהם מידי תקופה והחלפתם בניירות חדשים בבוא הזמן. המשקיעים הפסיביים מבינכם, יהיו מעוניינים דווקא בבניית תיק השקעות בעל הרכב ורכיבי השקעה קבועים, המופעל בצורה אוטומטית ואינו דורש מאמץ מיוחד לצורך ניהולו. אופן ניהול התיק, בצורה אקטיבית או פסיבית, ישפיע על הרכבו ואופן ניהולו.

אם אין לכם את הזמן או הרצון להתעסק עם מספרים ונתונים פיננסים, ככל הנראה שהנכם משקיעים פסיביים והגישה הפסיבית תהיה המתאימה ביותר עבורכם. במקרה זה, מוטב כי תתרחקו מעריכת ניתוחים פיננסים או ניתוחים מורכבים אחרים, והמנעו מנסיון לבחור מניות בודדות בעצמכם. עליכם להתרכז בבניית תיק השקעות מגוון וקבוע פחות או יותר, אותו תחזיקו לאורך השנים ללא כל קשר למצבו של השוק.

אפשרות נהדרת עבור משקיעים פסיביים, עשויה להיות בניית תיק המורכב בעיקר מתעודות סל. תיק שכזה יורכב ממספר תעודות סל המוחזקות באחוז החזקה שווה פחות או יותר. במדריך להשקעה בתעודות סל מוצגת אפשרות אחת לבנית תיק שכזה, המורכב מארבע-חמש תעודות סל העוקבות אחר מדדים כללים וסקטוריאלים. אסטרטגיית ההשקעה הפסיבית במקרה זה מבוססת על החזקת התעודות לאורך שנים רבות, תוך רכישה של יחידות נוספות מאותן התעודות באופן מחזורי אחת לתקופה בסכום קבוע או הולך וגדל.

אפשרות השקעה נוספת שעשויה להיות נבונה עבור המשקיע הפסיבי, היא בניית תיק מניות מנצחות, המורכב מכ- 20-30 מניות אטרקטיביות הנבחרות על פי קריטריונים קבועים וללא עריכת ניתוחים או בדיקות נוספות. הפסיביות של השיטה גם גורסת כי יש למכור כל מניה לאחר תקופה קבועה ולהחליפה במניה מנצחת חדשה מתוך רשימה.

אם יש לכם את הזמן, את הרצון, ואתם מוכנים להשקיע את המאמץ הנדרש בעריכת ניתוח מעמיק יותר של חברות ורכיבי השקעה וניהול דינמי של תיק ההשקעות שלכם, אזי הגישה האקטיבית עשויה להיות הדבר הנבון והמאתגר עבורכם. בניגוד למשקיע הפסיבי, שיוכל להסתפק בלימוד יסודות שוק ההון, יהיה עליכם להקדיש זמן ממושך יותר ללימוד מעמיק הרבה יותר של אופן הערכת האטרקטיביות של הרכיבים הבודדים אותם תבחרו לתיק ההשקעות שלכם. עליכם ללמוד כיצד לקרוא ולהבין את הדוחות הפיננסים של החברות השונות וכיצד להעריך מנתונים אלו את אטרקטיביותה של החברה. תדרשו גם לקרוא סקירות וכתבות נוספות על החברה אותה הנכם בוחנים על מנת להבין טוב יותר את סוג פעילותה, איכות ההנהלה שלה, יכולת התחרותיות שלה ועוד.

חשוב להבין כי ההצלחה שלכם אינה נעוצה בשיטה שתבחרו. הן הדרך הפסיבית והן האסטרטגיה האקטיבית הן נבונות בצורה שווה ותוכלו להיות משקיעים מצליחים בכל דרך בה תבחרו. תוכלו גם לבחור בשילוב של שיטה פסיבית ואקטיבית ולבנות תיק שחלקו מנוהל על פי העקרונות הפסיביים וחלקו האחר ינוהל באופן דינמי על פי הדרך האקטיבית. הצלחתכם טמונה בעיקר בבחירה של השיטה המתאימה טוב יותר לאופייכם ולרצונכם להיות אקטיביים בניהול התיק שלכם (כאן תוכלו לקרוא עוד על שיטת ההשקעה המתאימה עבורכם)

שיעור 9- להשקיע בעצמכם

משקיעים רבים מקבלים את הרושם כי שוק ההון הוא מגרש המשחקים של המקצוענים, אותם מנהלי השקעות או משקיעים מנוסים השולטים בכל רזי השוק הרבים. לפיכך, הם בוחרים לתת את משימת ניהול כספם למנהל השקעות בחברת השקעות כלשהי תמורת תשלום דמי ניהול נכבדים. נשאלת השאלה האם הפקדת כספיכם בידי המומחים תוביל אתכם להשגת רווחים גדולים יותר מאשר אלו שהייתם יכולים להשיג בעצמכם?

למרות שזה עשוי להפתיע רבים מכם, התשובה לכך שלילית. אכן, שוק ההון אינו טריוויאלי להבנה, אך אין כל צורך לסיים תואר שני במנהל עסקים או בניהול תיקים על מנת להצליח בהשקעתכם. בשוק ההון, ההצלחה נעוצה בעיקר בבחירה חכמה של אפיקי השקעה המתאימים לאופייכם ובהתמדה באסטרטגיית ההשקעה שלכם לאורך תקופה ארוכה .

בניגוד אולי למה שהיינו מצפים, חלק ניכר מהמומחים בשוק, מנהלי ההשקעות של קרנות ההשקעות הגדולות ביותר, למרות נסיונם וכושרם האינטלקטואלי הרב, אינם משקיעים על פי כללים פשוטים אלו, ולכן אינם מצליחים להשיג תשואות גבוהות מתשואת השוק הממוצעת לאורך השנים. אין הם עושים זאת מפני שאינם מנוסים או מוכשרים. הם פשוט פועלים תחת אילוצים ומגבלות לא מעטות המובילים אותם להכשל במשימתם לנצח את השוק.

ראשית, עבור ניהול כספנו יגבה מאיתנו מנהל הקרן דמי ניהול גבוהים הנעים בין 2-4%. אי לכך, מנהל הקרן כבר מתחיל מנקודת פתיחה נמוכה יותר משום שעליו לפצות על דמי הניהול הללו באמצעות השגת תשואה גבוהה יותר. זה כמובן אפשרי, אך זאת משימה קשה הרבה יותר.

גביית דמי הניהול הגבוהים הללו גם מאלצת את מנהלי השקעות להחליף את החזקותיהם בתדירות גבוהה למדי. כמובן שהם אינם מחוייבים לעשות זאת, אך האם הייתם משלמים 4% דמי ניהול לקרן הרוכשת עבורכם מספר מניות ומחזיקה אותה לאורך 20 שנים ברציפות? למרות שאם היתה בוחרת באסטרטגיה זו היא הייתה עשויה להשיג עבורכם תשואה גבוהה יותר, סביר להניח שלא הייתם משקיעים בקרן. התחלופה המהירה מידי הזו מובילה לאי מיצוי הפוטנציאל של חלק מניירות הערך אותם מחזיקה הקרן, למכירת חלק אחר מהם בהפסד ובסופו של דבר לפגיעה בתשואה לאורך השנים.

מנהלי השקעות גם מוגבלים בבחירת ניירות ערך של חברות קטנות יותר לקרן ההשקעות שהם מנהלים. חשבו לדוגמא על קרן השקעות ממוצעת בשווי כולל של 10 מיליארד דולר. קרן כזו לא תוכל לדוגמא להשקיע במניותיהן של חברות ששווי השוק שלהן נמוך מ- 500 מיליון דולר. גם אם הקרן תרכוש את כל החברה, משימה שאינה אפשרית במרבית המקרים, אפילו שינוי משמעותי בשוויה של החברה הקטנה, יוביל לשינוי קטן יחסית בערכה של הקרן. אין הכוונה לומר כי אין בנמצא חברות גדולות שמניותיהן עשויות להניב תשואה גבוהה, אבל מניותיהן של חברות קטנות יותר נוטות (בממוצע) להניב תשואה גבוהה הרבה יותר. מהתשואה הזו יכולים ליהנות משקיעים בעלי סכומי השקעה נמוכים יותר, אך לא מנהלי הקרנות הגדולות.

מגוון המגבלות הללו, מובילות לכך שמעל ל- 80 אחוזים מקרנות הנאמנות המנוהלות על ידי מנהלי קרנות מנוסים, מקצועיים ומוכשרים מניבות תשואות נמוכות מתשואות השוק. מכיוון שהשגת תשואת השוק היא משימה פשוטה למדי, שכל אחד מכם יכול להשיגה בקלות על ידי השקעה בתעודות סל שדמי הניהול שלהן נמוכים למדי, המסקנה היא שאין כל סיבה להפקיד את כספיכם בידי מנהל קרן. לחילופין, למדו כיצד להשקיע בחכמה ונהלו את השקעותיכם בעצמכם. זכרו, כי בבחירתכם לעשות זאת אתם כבר מנצחים את מרבית המומחים בשוק

שיעור 10 בניית תיק השקעות

לאחר שהבנתם מהן אפשרויות ההשקעה העומדות בפניכם, קבעתם את סכום החסכון הפנוי להשקעה, הגדרתם את מטרות ההשקעה שלכם ומשך תקופת ההשקעה, קבעתם את רמת הסיכון שאתם מסוגלים לסבול והחלטתם האם ברצונכם לנהל את תיק ההשקעות שלכם בצורה אקטיבית או פסיבית, תוכלו לקבוע את הרכב תיק ההשקעות שלכם. לצורך כך, עליכם להחליט על רכיבי ההשקעה שירכיבו את התיק ועל שיעור ההחזקה מכל אחד מהם.

אין חוקים מוחלטים באמצעותם ניתן לקבוע את הרכבו של תיק השקעות. יחד עם זאת, זכרו כי המטרה שלנו היא שכספי החסכון יושקעו ברכיבי ההשקעה שיניבו את התשואה הגבוהה ביותר האפשרית תחת מגבלות הזמן הנתון להשקעה ורמת הסיכון שבחרנו. לכן, ישנם שלושה עקרונות שבעזרתם תצליחו לבנות את התיק שלכם בחכמה.

העקרון הראשון קובע שעליכם לגוון את תיק ההשקעות שלכם ולא להחזיק את כל הביצים בסל אחד. הכוונה היא לגוון את התיק ברכיבי השקעה שונים, בניירות ערך של חברות בגדלים שונים, ממגזרים שונים, ממדינות שונות וכדומה. כך תקטינו את הסיכון להפסדים מהשקעה באפיק מסויים שנפגע בשל גורם שאינו צפוי (לדוגמא, שנת בצורת עשויה להשפיע לרעה על חברות מתחום הגידולים החקלאיים למשך תקופה מסויימת). יחד עם זאת, זכרו כי כמו שהדברים הפשוטים בחיים יכולים להביא לאושר גדול, כך גם תיק השקעות פשוט יכול להניב רווחים גדולים. לכן, אין צורך לגוון את התיק יתר על המידה ולהשקיע בעשרות רבים של רכיבי השקעה או ניירות ערך. זה יצמצם רק במקצת את הסיכון, אך עשוי לפגוע בתשואה הכוללת (לחצו כאן לקריאה נוספת על הדרך לגוון של תיק השקעות).

העקרון השני מתבסס על הסיכון הגדול הטמון ברכיבים מניתיים בטווח הקצר, ולכן גורס כי שיעור ההחזקה של הרכיבים הסולידיים צריך להיות גבוה יותר ככל שתקופת ההשקעה שלכם צפויה להיות קצרה יותר. העקרון השלישי מבוסס על העובדה כי הרכיבים המניתיים מנצחים כל רכיב השקעה אחר בהשקעה לטווח הארוך. אי לכך, ככל שמתארכת תקופת ההשקעה, כך נבון יהיה להגדיל את שיעורם בתיק.

לאור העקרונת הללו, נוח לסווג את האפשרויות השונות להרכבת תיק השקעות על פי משך תקופת ההשקעה שלכם.

משך תקופת ההשקעה
סוג השקעה נבון ובטוח
תקופה קצרה משנה​
רכיבים נטולי סיכון בלבד – פקדונות, קרנות כספיות, מק”מ​
תקופה קצרה (שנה עד חמש שנים)​
מק”מ, אג”ח ממשלתיות, אג”ח קונצרניות בדירוג גבוה​
תקופה בינונית (חמש עד עשר שנים)​
השקעה מעורבת של אג”ח, תעודות סל ומניות​
תקופה ארוכה (מעל מעשר שנים)​
השקעה בעיקר ברכיבים מניתיים​


השקעה לתקופה קצרה משנה


תקופה קצרה משנה היא פרק זמן אפסי במושגי השקעה. מכיוון שהתנהגות השוק אינה ניתנת לחיזוי ועשויה להיות אקראית לאורך תקופה כה קצרה, אין למעשה אפשרות להשיג תשואה גבוהה להשקעתכם מבלי לקחת סיכונים מיותרים, שעשויים להוביל להפסדים אותם לא ניתן יהיה לתקן בפרק זמן כה קצר. אי לכך, השקעה ברכיבים בעלי סיכון, כדוגמת מניות, תעודות סל, קרנות נאמנות, מרבית אגרות החוב וכדומה, אינה מתאימה להשקעה במקרה זה.

ההנחה הבסיסית בשלב זה, היא שהשווי הנוכחי של החיסכון שלכם מספיק פחות או יותר כבר עתה לתשלום המטרה לשמה הוא מיועד (אחרת תזדקקו לתקופת השקעה ארוכה יותר). במילים אחרות, המטרה שלכם אינה השגת תשואה משמעותית על הכסף, אלא שמירה על ערכו הנוכחי בתוספת (אולי) של רווח קטן בלבד.

אפיקי ההשקעה המתאימים לכספים המיועדים למטרה זו הם האפיקים נטולי הסיכון בלבד כגון הפקדונות לטווח הקצר, הקרנות הכספיות ואולי גם מק”מים מסדרות הנפדות עד המועד בו תזקדדו לכספכם.

לעולם אל תסכנו כספי חסכון להם תזדקקו במהלך השנה הקרובה על ידי השקעתם ברכיבים שאינם נטולי סיכון לחלוטין. הסיכוי אינו שווה את הסיכון.

דוגמא לתיק השקעות לתקופה קצרה משנה

השקעה לתקופה קצרה (בין שנה לחמש שנים)

ההיסטוריה מלמדת כי שוק ההון מתנהג בצורה מחזורית מסויימת המתבססת על כשלוש-חמש שנים (בממוצע) של עליות ולאחריהן שנה-שלוש שנים של ירידות (בממוצע). כמובן שאלו הם ערכים ממוצעים שאינם ניתנים לחיזוי מדוייק מראש. על כן, תקופה של שנה עד חמש שנים עדיין נחשבת לתקופה קצרה יחסית . למרות זאת, ככל שתקופת ההשקעה שלכם מתקרבת לקצה העליון של התחום (חמש השנים), גדל הסיכוי שנצליח להשיג תשואה חיובית מהשקעה ברכיבים בעלי סיכון מסויים גם אם נקלע לתקופת ירידות במהלך תקופת ההשקעה שלנו.

לאור זאת, ככל שפרק הזמן להשקעה קרוב יותר לקצה התחתון של התחום (שנה), אזי נבון יהיה להשקיע בעיקר ברכיבים נטולי סיכון כדוגמת אלו שהוצעו עבור השקעה לתקופה קצרה משנה. ככל שתקופת ההשקעה צפויה להתקרב יותר לקצה העליון של התחום (חמש שנים) ניתן יהיה להשקיע גם ברכיבים בסיכון גבוה קצת יותר, אך עדיין נמוך מהסיכון הכרוך בהשקעה ברכיבים מניתיים.

הרכיבים המתאימים להשקעה במקרה כזה עשויים להיות בעיקר מק”מ או אגרות חוב ממשלתיות אחרות, ואגרות חוב של חברות ציבוריות גדולות ויציבות אשר קיבלו דירוג גבוה.

דוגמא לתיק השקעות לתקופה קצרה מחמש שנים

השקעה לתקופה בינונית (חמש עד עשר שנים)

כפי שהבנו בתחילת המדריך, רכיבים מניתיים צפויים להניב את התשואה הגבוהה ביותר בהשקעה ארוכת טווח. חמש עד עשר שנים הינה תקופה מספקת על מנת להשקיע חלק מכספכם ברכיבים מניתיים, אך אינה ארוכה דיה על מנת להשקיע את מרבית הסכום ברכיבים אלו. ככל שמשך ההשקעה ארוך יותר (כלומר קרוב יותר לעשר שנים), ניתן יהיה להגדיל את שיעור הרכיבים המניתיים בתיק אך לא יתר על המידה (עד 50%). הרכיבים המניתיים העומדים לרשותכם הינם מניות, תעודות סל וקרנות נאמנות מניתייות. החלק האחר, יכול להיות מורכב מרכיבים בסיכון נמוך יותר כמו אלו שהוזכרו בסעיף הקודם וגם מאג”ח של חברות קטנות יותר או אג”ח בעלות דירוג קצת יותר נמוך.

כפי שכבר הבנתם, שיעור ההחזקה ברכיבים המניתיים תלוי גם באופייכם וברמת הסיכון אותה אתם מוכנים לקחת. ככל שיכולתכם לעמוד בפני התנודתיות של שוק המניות גדולה יותר, כך תוכלו להגדיל את שיעור הרכיבים המניתיים בתיק.

אם אתם משקיעים פסיביים, כלומר אינכם מעוניינים לנהל את תיק ההשקעות שלכם בצורה דינמית, הדבר הנבון ביותר עבורכם עשוי להיות בניית תיק תעודות סל. הכוונה היא לבחירה של ארבע-חמש תעודות סל והחזקתם בשווי החזקה דומה. אסטרטגיית ההשקעה הפסיבית במקרה זה תתבסס על החזקת התעודות לאורך שנים רבות, תוך רכישה של יחידות נוספות מאותן התעודות באופן מחזורי אחת לתקופה בסכום קבוע או הולך וגדל.

אפשרות השקעה פסיבית עבור אלו מכם המעוניינים להשקיע במניות עצמן, היא באמצעות בניית תיק מניות מנצחות, המורכב מכ- 20-30 מניות אטרקטיביות הנבחרות על פי קריטריונים קבועים וללא עריכת ניתוחים או בדיקות נוספות. במקרה זה, יש לפעול על פי הנחיות השיטה, למכור כל מניה לאחר תקופה קבועה ולהחליפה במניה מנצחת חדשה מתוך רשימה.

המשקיעים האקטיביים מביניכם יוכלו לנצל את כישוריהם וזמנם החופשי על מנת לבחור בקפידה מניות בודדות, ולהרכיב תיק מניות מצומצם יותר. זכרו כי במקרה זה יש לערוך ניתוח ערך מעמיק לגבי כל חברה בנפרד על מנת לוודא כי היא נרכשית במחיר אטרקטיבי תוך שמירה על מרווח ביטחון למקרה של שגיאה בהערכת שוויה.

דוגמא לתיק השקעות לתקופה בינונית

השקעה לתקופה ארוכה (מעל עשר שנים)

כספים המיועדים להשקעה לתקופה ארוכה מעשר שנים נבון יהיה להשקיע בעיקר ברכיבים מניתיים כגון תעודות סל או מניות. בהשקעה לתקופה כה ארוכה, הסיכון הכרוך בהשקעה ברכיבים אלו יצטמצם באופן משמעותי והסיכוי להשגת תשואה גבוהה הרבה יותר מזו הניתנת להשגה באמצעות השקעה ברכיב אחר יגדל מאוד.

באופן דומה לדברים שנאמרו בסעיף הקודם, שיעור הרכיבים המניתיים בתיק יקבע בהתאם לאופייכם ולרמת הסיכון אותה אתם מוכנים לקחת. על מנת לדעת את שיעור הרכיב המניתי בתיק, היעזרו בכלל האצבע הבא: הפחיתו את גילכם ממאה, והתוצאה תהיה שיעור ההחזקה המקסימלי ברכיבים מניתיים. לדוגמא, משקיעה בת 25, שבפניה עומדות עוד שנים רבות של השקעה, תשקיע לפי כלל זה עד 75% משווי התיק ברכיבים מניתיים. לעומתה, משקיע בן 65, הנמצא ערב הפרישה, ישקיע רק 35% משווי התיק ברכיבים מניתיים. שאר התיק יכול להיות מורכב כאמור מרכיבים בסיכון נמוך יותר כמו אלו שהוזכרו בסעיף הקודם וגם מאג”ח של חברות קטנות יותר או אג”ח בעלות דירוג קצת יותר נמוך.

בהשקעה לתקופות ארוכות מעשר שנים, ייתכן ויהיו חלק מכם שיבחרו להשקיע אפילו אחוז גבוה יותר מתיק ההשקעות שלהם ברכיבים מניתיים. אין בכך בעיה במידה ורכשתם את ההשכלה המתאימה להשקעה ברכיבים אלו ותבחרו אותם באחריות (למשל תוכלו להיעזר במדריך להשקעה במניות). יחד עם זאת, זכרו כי השקעה ברכיבים מנייתים אינה מתאימה לכל אחד מכם. אלו מכם שאינם מעוניינים לקחת את הסיכון הכרוך בהשקעה ברכיבים אלו, מוטב כי ישקיעו אחוז נמוך יותר מכספם ברכיבים מניתיים.

דוגמא לתיק השקעות לתקופה ארוכה מעשר שנים

שיעור 11 בחירת ברוקר


על מנת שהמסחר בבורסה יתנהל בצורה נוחה, חוקית ומסודרת, הרשות לניירות ערך, המפקחת על המסחר בשוק ההון, הסמיכה מספר חברות לבצע את פעולות המסחר בבורסה עבור כלל המשקיעים. החברות הללו מכונות ברוקרים. הבנקים הם הברוקרים הגדולים והמוכרים ביותר במדינה. בנוסף אליהם, הסמיכה הרשות לניירות ערך גם גופים נוספים, הנקראים ברוקרים פרטיים, לבצע בעבורנו את פעולות המסחר בבורסה. הברוקרים הפרטיים הם אותם בתי השקעות שאתם מכירים, היות והם מנהלים גם את קרנות הפנסיה, קופות הגמל וביטוחי החיים שלכם.

על מנת להשקיע בשוק ההון, תזדקקו אם כן לחשבון אצל ברוקר כלשהו, שיבצע בפועל את פעולות הקניה והמכירה של ניירות הערך השונים לתיק ההשקעות שלכם על פי הוראותיכם. מכיוון שלכל אחד מאיתנו יש חשבון באחד מהבנקים, נראה היה אידאלי להשתמש בבנק שלנו גם בתור ברוקר שכזה. אולם, השקעה באמצעות הבנק כרוכה ברשימה ארוכה של עמלות גבוהות ומיותרות, שעשויות לצמצם את התשואה שלכם ולכן הופכת את ההשקעה דרך הבנק לבלתי אטרקטיבית.

לעומת זאת, מרבית הברוקרים הפרטיים גובים אך ורק עמלות בגין פעולות הקניה והמכירה שתבצעו בתיק (בסדר גודל של 0.1% משווי הפעולה עבור ניירות ערך ישראליים). מלבד זאת, לברוקרים הפרטיים יתרונות רבים נוספים על פני הבנקים, כגון מתן ריבית גבוהה יותר על סכום הכסף הנמצא בחשבון העובר-ושב (עו”ש) שלכם, שעות פעילות ארוכות יותר, הטבות בקניית ניירות ערך מסויימים ועוד (הנה כמה יתרונות נוספים של הברוקרים הפרטיים).

למרות שזה עשוי להפתיע חלק מכם, חשבונכם גם יהיה בטוח יותר אצל ברוקר פרטי. הסיבה לכך נעוצה בקלות בה יכול באופן טכני כל פקיד בבנק לבצע משיכת מזומנים מחשבונכם. אצל הברוקרים הפרטיים המצב שונה לחלוטין. כספי ההשקעה שלכם נמצאים בחשבון נאמנות, כך שלאיש מאנשי הברוקר פרט לנאמן החשבון אין היתר ואין אפשרות למשוך כספים מהחשבון. ההגבלות על הברוקר מאפשרות לו להשתמש בכספים אלו אך ורק לצורך ביצוע פעולות המסחר על פי הוראתיכם. אצל ברוקרים פרטיים בחו”ל, כספי ההשקעה שלכם, הן המזומנים והן ניירות הערך, אף מבוטחים עד לסכומים גבוהים של מאות אלפי דולרים.

לאור זאת, נבון יהיה לבחור ברוקר פרטי אמין, הגובה עמלות זולות, ולפתוח אצלו חשבון השקעות ולא להשקיע באמצעות הבנק (איך לבחור את הברוקר המתאים לי?). יחד עם זאת, אם ברשותכם סכום השקעה נמוך מכמה עשרות אלפי שקלים וברצונכם להשקיע בניירות ערך, תתקלו בקושי לפתוח חשבון אצל ברוקר פרטי ישראלי, היות ומרביתם מציבים רף תחתון גבוה מכך לסכום ההשקעה בחשבונכם. במקרה כזה, תאלצו להשקיע באמצעות הבנק עד אשר סכום ההשקעה יגדל ותוכלו להעבירו אל חשבון חדש אצל ברוקר פרטי.

במדריך לפתיחת חשבון אצל ברוקר תוכלו לראות את הצעדים שעליכם לעשות על מנת לפתוח את חשבונכם ולהפקיד אליו את כספי ההשקעה. לאחר שתעשו זאת, תוכלו להתחיל ולהרכיב אט-אט ובזהירות את תיק ההשקעות שלכם

שיעור 12 מתחילים להשקיע


לאחר שהחלטתם על הרכב תיק ההשקעות המתאים למטרותיכם ולאופייכם, ולאחר שפתחתם חשבון אצל ברוקר, תוכלו כעת להתחיל ולבנות את תיק ההשקעות שלכם הלכה למעשה. לפני שאתם רצים לעשות זאת, קראו היטב את ההנחיות הבאות, שיסייעו לכם לבנות ולנהל את התיק בחכמה על מנת שתמנעו מירידה אפשרית בערכו ותשיגו את התשואה המיטבית ממנו.

בנו את התיק בהדרגה

משקיעים שהחליטו לבנות את תיק ההשקעות שלהם על פני תקופה קצרה בלבד בתחילת שנת 2000, ערב התנפצות בועת ההייטק, ביצעו שגיאה וייתכן שעד היום לא החזירו את ההפסדים שנגרמו להם עקב המפולת החדה של השוק, תקופה קצרה לאחר תחילת השקעתם. אין הכוונה לבקר את אותם המשקיעים, שעשו זאת ככל הנראה בתמימות, אלא להציג את הלקח החשוב שיש ללמוד ממקרה זה.

מכיוון שאיננו יכולים לחזות את התנהגותו של השוק בעתיד, חשוב מאוד לבנות את תיק ההשקעות שלכם באופן הדרגתי. נקודה זו תהיה מכרעת במיוחד במקרה בו סכום ההשקעה שלכם גדול. הדרך החכמה והבטוחה לעשות זאת היא באמצעות חלוקת סכום ההשקעה שלכם למספר מנות שוות ופריסת הרכישה של מנות אלו על פני תקופה ממושכת של לפחות שנה ולא יותר משלוש שנים. ככל שהתיק גדול יותר, כך יש לפרוס את תהליך הבניה על פני תקופה ארוכה יותר (אבל לא ארוכה מידי).

לדוגמא, אם ברצונכם לבנות תיק המורכב מ- 30 מניות, רכשו 5 מניות אחת לחודשיים-שלושה. כך, לאחר כשנה-שנה וחצי תשלימו את בניית התיק שלכם, תמנעו מהשקעת מרבית כספכם ערב מפולת חדה ותמצעו את מחירי הכניסה שלכם אל השוק.

השקיעו כל הזמן

שוק ההון נמצא רוב הזמן במגמת עליה, אך הוא פועל במחזוריות מסויימת המורכבת ממספר שנים של עליות ולאחריהן מספר חודשים או שנים (קצר יותר בדרך כלל) של ירידות. היות ולא ניתן לתזמן את מועד הכניסה לשוק (ואנחנו יודעים כי כבר אמרנו זאת מספר פעמים בעבר), על מנת להצליח בהשקעתם עליכם להשקיע ברציפות על פי הרכב תיק ההשקעות שבחרתם (אלא אם השתנו מטרות ההשקעה שלכם או התקצר טווח ההשקעה שלכם מסיבות כלשהן). אם תשנו את הרכב התיק שלכם לעיתים תכופות בשל השינויים במגמתו של השוק, תשואתכם תפגע ואתם עשויים אף להפסיד כסף.

זה כמובן לא יהיה קל, היות ולאורך תקופה של ירידות האנשים הסובבים אתכם עשויים לומר לכם שהשתגעתם או שאתם עיוורים על שאינכם מוכרים את החזקותיכם. אתם גם צפויים לראות כתבות וסקירות שליליות רבות של מומחים ברחבי האינטרנט והתקשורת שימליצו לכם למכור את החזקותיכם ולהשקיע כעת רק בפקדונות או אפילו להחזיק את כספכם במזומן. ייתכן שבשלב מסוים תתחילו באמת לחשוב שאתם טועים. אולי באמת כדאי להקשיב לכל הסובבים אתכם, אולי כדאי לצאת מהשוק רק לתקופה קצרה ולשוב אליו כאשר יתחדשו העליות?

זאת כמובן תהיה שגיאה. התקופות שלאחר תקופות דשדוש או ירידות של השוק, הן התקופות הפוריות ביותר. בפרקי זמן קצרים מאוד השוק נוטה לזנק ולתקן בתוך מספר שבועות או חודשים את הירידות שנמשכו לעיתים שנה ויותר. אם לא תהיו מושקעים כבר בשוק, מרבית הסיכויים שלא תצליחו להספיק ולאתר את המגמה הזאת בזמן ותאחרו את הרכבת.

במקרה כזה אתם עשויים להישאר מופסדים ותתחילו להשקיע שוב בשוק שכבר טיפס הרבה מאוד מעלה. זמן קצר אחר כך, ייתכן ושוב יהיו ירידות. מה תעשו אז? שוב תקחו פסק זמן ותחכו לעליות. כך, אתם עשויים לצאת בהפסד בכל מחזור של השוק ולפספס שוב ושוב את העליות המהירות שלאחר הגעתו לתחתית.

לא מאמינים? הנה הנתונים המוכיחים זאת. בחמש השנים שבין 2003 ל- 2008 זינק שוק המניות הישראלי ב- 300% (!). משקיע שהיה מחזיק ברציפות בתעודת סל העוקבת אחר המדדים הישראליים היה לכן משיג תשואה דומה לכך. למרות זאת, מרבית המשקיעים, כפי שהדבר מתבטא על ידי השינוי בהחזקותיהם בקרנות הנאמנות, דווקא הפסידו 60% מכספם (!) היות והם ניסו לתזמן את השוק. כתוצאה מכך, הם נכנסו אל השוק כשהיה כבר יקר מידי ויצאו ממנו בהפסד לאחר שהירידות כבר היו בעיצומן וחוזר חלילה.

שימו לב לנתונים המדהימים הבאים המוכיחים מדוע אין זה נבון לצאת מהשוק בתקופת ירידות. מאז סוף שנות ה- 30 של המאה הקודמת ועד היום עברנו כ- 11 תקופות בהן השוק היה בירידה. הירידה הממוצעת של השוק בכל אחת מהתקופות הללו היתה כ- 20%. אבל, חודש אחד בלבד לאחר שהשוק הגיע לתחתית, העלייה הממוצעת היתה כ- 10.5%. לאחר שלושה חודשים ההתאוששות הממוצעת של השוק היתה כ- 14.5%, לאחר חצי שנה העלייה המחודשת הממוצעת היתה כבר כ- 23%. לבסוף, משקיעים שהמשיכו להחזיק את הרכיבים המניתיים שלהם לאורך כשנה לאחר סיום הירידות, תוגמלו בעלייה ממוצעת של כ- 35%.

לאור זאת, אנו מבינים כי השוק אינו ניתן לתזמון, והדרך היחידה להצליח בהשקעתכם היא להיות מושקע בשוק כל הזמן – גם כשהשוק עולה וגם כשהוא יורד. אם תקפידו על כך, בסופו של דבר תתוגמלו מהעליות של השוק.

בדקו את התיק מידי פעם

כל אחד מאיתנו, ובוודאי אלו מאיתנו שבחרו להשקיע לתקופה ארוכה מאוד, יבחרו (או יאלצו) לשנות את מטרות ההשקעה שלהם מידי פעם. ייתכן לדוגמא שהתחלתם להשקיע על מנת לבנות קרן נכבדה למועד הפרישה שלכם החל בעוד 30 שנה, אך באמצע הדרך החלטתם שברצונכם להשתמש בחלק מהכסף למטרת רכישת רכב חדש בעוד כשנה. במקרה כזה, נבון יהיה לשנות את הרכב התיק ולהקצות את מרבית הסכום הנדרש לרכישת הרכב כבר עתה למטרה זו, ולהשקיעו לכן ברכיבים תנודתיים פחות על מנת שישמרו על ערכו של הכסף.

אי לכך, בחנו את הרכב תיק ההשקעות שלכם מידי פעם. אחת לשנה למשל. בדקו האם הרכבו של התיק עדיין מתאים למטרות ההשקעה שלכם ולטווח ההשקעה שלכם. במקרה שכן, אין צורך לבצע כל שינוי בהרכב התיק. לחילופין, אם הרכבו אינו תואם את אחד הפרמטרים הללו, נבון יהיה לשנות את הרכבו בהדרגה.

עם השנים, עם התקרבותנו לגיל הפרישה, נבון יהיה למשל להקטין בהדרגה את אחוז הרכיב המניתי בתיק (על פי כלל האצבע שעל אחוז הרכיב המניתי להיות 100 פחות גילכם). ככל שאנו מתקרבים לפרישה, קרן ההשקעות כבר תצבור תשואה מרשימה ונרצה להתחיל להשתמש בה בקרוב. לכן, נבון יהיה להקטין את הרכיב המניתי על מנת לשמור על שוויה של הקרן ולהקטין את התנודתיות שלה לאורך השנים.

התחילו להשקיע כבר עכשיו!

לאחר שלמדתם כיצד להשקיע בחכמה ובאחריות, התחילו להשקיע. אל תאמרו לעצמם “אני צעיר מידי בכדי להתחיל להשקיע”, או “אין לי כרגע כסף פנוי להשקעה”, או “אני כבר מבוגר מידי בכדי להשקיע”. חשוב לנו שתזכרו דבר אחד: אף פעם לא מוקדם מידי להתחיל להשקיע, תמיד טוב להשקיע, ולעולם לא מאוחר מידי להשקיע.

על כן, התחילו לפעול כבר עתה ואל תדחו את תחילת ההשקעה שלכם לשבוע הבא. ככל שתקדימו להתחיל להשקיע כך כספי ההשקעה שלכם יצברו תשואה גדולה יותר ותוכלו להגשים את חלומותיכם מוקדם יותר.

השתדלו להשקיע את כספכם בתבונה. אל תתנו להתרחשויות השונות בשוק ובחדשות להשפיע על אופן ההשקעה שלכם. התמידו בדרככם שלכם. כך תצליחו ותשיגו את תשואת ההשקעה אליה אתם שואפים.

שיהיה בהצלחה!

.
 
החלפת המידע בפרום הינה בין משקיעים חובבנים, ואינה מהווה תחליף ליעוץ מקצועי.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק יב

א לַמְנַצֵּחַ עַל הַשְּׁמִינִית מִזְמוֹר לְדָוִד:ב הוֹשִׁיעָה יְהוָה כִּי גָמַר חָסִיד כִּי פַסּוּ אֱמוּנִים מִבְּנֵי אָדָם:ג שָׁוְא יְדַבְּרוּ אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ שְׂפַת חֲלָקוֹת בְּלֵב וָלֵב יְדַבֵּרוּ:ד יַכְרֵת יְהוָה כָּל שִׂפְתֵי חֲלָקוֹת לָשׁוֹן מְדַבֶּרֶת גְּדֹלוֹת:ה אֲשֶׁר אָמְרוּ לִלְשֹׁנֵנוּ נַגְבִּיר שְׂפָתֵינוּ אִתָּנוּ מִי אָדוֹן לָנוּ:ו מִשֹּׁד עֲנִיִּים מֵאַנְקַת אֶבְיוֹנִים עַתָּה אָקוּם יֹאמַר יְהוָה אָשִׁית בְּיֵשַׁע יָפִיחַ לוֹ:ז אִמֲרוֹת יְהוָה אֲמָרוֹת טְהֹרוֹת כֶּסֶף צָרוּף בַּעֲלִיל לָאָרֶץ מְזֻקָּק שִׁבְעָתָיִם:ח אַתָּה יְהוָה תִּשְׁמְרֵם תִּצְּרֶנּוּ מִן הַדּוֹר זוּ לְעוֹלָם:ט סָבִיב רְשָׁעִים יִתְהַלָּכוּן כְּרֻם זֻלּוּת לִבְנֵי אָדָם:
נקרא  7  פעמים

אתגר AI

חג מתן תורה • 1

לוח מודעות

למעלה