בלי לשבור קירות

אין זה משנה לנו כרגע אם המחשבה על הצפיפות יוצרת את המציאות או ההיפך. מה שחשנו בימים הללו בבית לעיתים עולה על כל דמיון, הילדים חיפשו והתקוטטו על מרחבי מחייה, דקות שמיעה פינות שקטות לוועידה ועוד, (לא חסרות סיבות ב"ה),
ואנחנו חיפשנו איך "להוציא את העז מהבית" (הנה הם בדלת...) ואיזה שינוי קטן יכולתי לעשות ללא עלויות דרסטיות של שיפוץ?

ננסה היום להתמקד בחלל המרכזי של הבית שהוא המקום שהכי הרבה היינו בו (ועדיין) בתקופה האחרונה כדי לספק את ההזנה ליקרים לנו.


המטבח - מה שנקרא הלב הפועם של הבית!
אם נשאל היכן אנו מכינים את האוכל התשובה תהיה ברורה – במטבח. אך לשאלה היכן בני הבית אוכלים את האוכל שהכנו, בהרבה מאד מקרים התשובה מגוונת..

פעמים זה בגלל חוסר מקום, ופעמים חוסר ארגון ועל זאת ניתן לכם טיפים היום,
אך פעמים רבות מאד חוסר נוחות במטבח מעיד על תכנון לקוי ללא התחשבות בפרקטיקה.

אז אם המקום במטבח אינו מספק אתכם, הישארו איתי....
נהוג לחלק את המטבח ל5 אזורים: בישול, אפיה, מזון, כלים ונקיון. תיכנון של כל אחד מן האזורים או צרוף חלקם באזור אחד, נקבע בהתאם להרגלי העבודה במטבח, ותוך התאמה לאנשים הפועלים בו.

כעת נסקור את האזורים השונים ונראה מה נוכל לשפר בהם.


השולחן – אזור המזון – ההגשה.

בשולחנות הסטנדרט הנמכרים בחניות הרוחב נע בין 65/75 ס"מ ויש גם 80 ס"מ, ובהחלט יש לחשוב על צמצום הרוחב, הדבר תלוי בין אם צד אחד צמוד לקיר – שאז רוחב השולחן יכול להצטמצם אפילו עד כדי 50 ס"מ, או שיושבים מ2 צידי השולחן שאז נסתפק ב60 ס"מ.
בשני המקרים הרווחנו בין 15/25 ס"מ שחשובים לנו.

יש לנו את פינת האוכל שתופסת חלל מינימלי ונפתחת וגדלה כפי הצורך,
במצב הנ"ל יש לשקול אף להתקין שולחן מתקפל בחלקו כך שחלל התנועה במטבח אינו נפגע בזמן שבין הארוחות.

1590527502079.png



בבית רב שכבות גיל: ניתן לצמצם את שטח הכסאות ובמקומם להניח בצד הצמוד לקיר ספסל
מתוך הנחה פשוטה שרוחב כיסא הוא 45/50 ס"מ בקירוב והמרווח בין הכסאות הוא כ5 ס"מ (בצפיפות..)
ועל הספסל ילד תופס רוחב של לא יותר מ 30/35 ס"מ, כך שבמקום שיכנסו לנו בקושי רב 3 כסאות, על הספסל יוכלו לשבת ולהנות 5 ילדים .
ספסל זה ניתן לנצל גם לאחסון, כך יגדל גם המקום בארונות וממילא הסדר.

ומכיוון שבארון מלא, הבלגן עלול להיות גדול יותר, נפנה ל –


שטחי אחסון – אזור הכלים

אז אין לנו מספיק ארונות, מה נעשה?

יש כמה פתרונות פשוטים שיחד עם סדר ונראות הם גם יוסיפו רק חן למטבח
ווי תליה – יכולים לבוא בצד המקרר / על הקיר הפנימי , תחת השולחן על פנים דלתות הארונות ועוד.
מה נתלה עליהם? – סינרים של הילדים, כסא אוכל של הבייבי (דורש וו חזק יותר)
ובתוך הארונות – מכסי סירים וקרש חיתוך, יש ווי תליה יעודים לנייר מגבת, ניר אלומיניום, נילון נצמד וכן לשקיות הסנדוויץ וההקפאה.

מוט לתליית מגבות יכול להכיל גם ווים לתליית ששת

1590527537168.png



ארגונית נאה, תכיל פריטים שונים ותתן להם מקום מוגדר ונעים לעין.

1590527551532.png



השיש – אזור האפיה והבישול
אזור הבישול והאפיה מחייב משטח עבודה נח ונגיש לכלים הנחוצים לפעולה.

באזור זה יש לייעד מגירה לכלים שבשימוש שוטף כדי לא לגרום להתניידות ייתר במטבח והתעייפות.
השיש עמוס וזה עושה בלגן במטבח ובעין, השתדלי לפנות את הכל לארונות כשעל השיש נותר רק המיחם/הקומקום או בר המים.

אם זה טלפון שנח לו בפינת העבודה, או דפי חשבון/מכתבים שעלו כעת מהתיבה, כל אלו פריטים שזקוקים למקום קבוע כדי שלא יונחו על השיש ויפריעו להתנהלות.


הפח – אזור הניקיון
כולם זוכרים את פחי האשפה ה"רגילים" של פעם – דליים של ספונג'ה עם שקית בפנים...
העידן הזה עבר ובטל ממזמן, וכיום יש פחים "בסטייל" ...

על כל מקרה תמיד עדיף לבחור בפח המרובע והגבוה תכולתו גדולה בהרבה מהעגול,
גם המקום שהמרובע תופס בשטח הוא קטן בהרבה.

פח נמוך, יגרום להתכופף אליו כל פעם, טוב שגובה הפח יהיה כ 65 ס"מ.
ועוד טיפ, שלאו דווקא שייתן מקום אבל ייתן מראה נעים – התאימו את צבע הפח לגוון הכללי שבמטבח, כך גם אם האביזר אינו במקומו בארון, או שאין לו מקום שם, הוא לא יבלוט.

עיצוב מטבח קטן נתפס כאתגר גדול אבל חשוב לדעת שאפשר לעצב בחכמה מטבח מדהים פונציונאלי ויעיל. וגם אם התקציב מוגבל יש אפשרויות להפוך את המטבח לחלל שעונה על הצרכים והחזון.


1590527569055.png

טובה לוקר
עיצוב ותיכנון אדריכלי