4-1.jpg

עיצוב המטבח כפס יצור

עיצוב המטבח - כל מה שצריך לדעת בשביל לעצב מטבח. מאמר מקצועי של מעצב הפנים יורי נולמן מרצה במסלול עיצוב פנים בבית פרוג.
נכתב ע"י יורי נולמן · ‏22/10/19 ·
  1. יורי נולמן
    עד המאה ה-19 היה נהוג שאדם אחד או מספר אנשים, ייצרו לחוד את החלקים של מוצר מסוים, ואז הרכיבו אותם ביחד לתוצר הסופי.

    זה היה תהליך ארוך ומסורבל ולאורכו היה צריך לעשות התאמות רבות כדי שהחלקים יתחברו.

    בשנת 1799 פיתח אלי ויטני שיטה חדשה! חלוקת העבודה לתחנות, כשבכל תחנה נעשה תהליך מסוים לחלק של המוצר ועובר לתחנה הבאה.

    שיטה זו יצרה רצף עבודה מהיר ויעיל ואפילו אפשרה לעובדים פחות מיומנים לקחת חלק ולתרום לתוצר הסופי (כמה מכם התבקשו "רק לחתוך ירקות לסלט" או לקלף קליפות). שיטה זו ידועה כ"פס הייצור".


    הבסיס לתכנון המטבח הוא חלוקה עקרונית לאוזרים ותחנות עבודה.

    בכל מטבח, לא משנה מה הגודל או הסגנון שלו, יש לנו חמישה אזורים מרכזיים:

    1. אזור אחסון המזון (מקרר, מקפיא ומזווה)
    2. אזור ניקיון המזון והכלים (כיור, מדיח, כלים לניקויי)
    3. אזור הכנת המזון (משטחי עבודה וכלי עבודה ידניים וחשמליים)
    4. אזור בישול ואפייה (תנור, כיריים, מיקרו, טוסטר אובן)
    5. אזור אחסון הכלים (ארונות, מגירות, מדפים)
    בתכנון חכם של המטבח אנחנו נפזר את התחנות האלו בצורה אידיאלית לחלל וכך שנוכל לייצר רצף עבודה ומעבר קל ומהיר בין 5 האזורים האלו.

    [​IMG]
    *תמונה מתוך האתר של בלורן.
    כאן ניתן לראות שש צורות שונות להעמדה של המטבח.

    בכל אחת מתצורות אלו מתקיימת חלוקה לחמשת אזורי עבודה והיא גם מסומנת בצבע שונה.
    העיקרון המרכזי הוא מיקום האזורים בצורה כזו שתאפשר לנו גישה נוחה ומעבר מהיר בין אזור לאזור.


    * התמונה מתוך אתר בלורן.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]


    [​IMG]
    המחשה תלת מימדית של מטבח כפרי בעיצוב הסטודיו.
    התוצר הסופי – מטבח כפרי רחב ידיים בצורת "ח" בעיצוב הסטודיו עבור משפחה צעירה בגדרה.
    המטבח כולל משטחי עבודה ואחסון רבים ומאפשר ישיבה ועבודה באי הממוקם במרכזו.

    בשביל לתכנן מטבח, אנחנו חייבים קודם כל להבין מי הולך להשתמש בו. לכל משפחה צרכים, רצונות ומנהגים שונים והמטבח חייב להתייחס אליהם.



    [​IMG]
    מטבח בצורת "ר" במראה קלאסי בעיצוב הסטודיו עבור זוג מבוגר.
    מטבח זה מכיל את כל הפונקציות הנדרשות ואינו תופס מקום רב.



    כשנתכנן את תצורת המטבח אנחנו חייבים לקחת בחשבון איך העמדה זו מתייחסת לשאר החללים בבית שלנו.
    האם המטבח שלנו פתוח לפינת אוכל ו/או סלון? אם כן מה אנחנו רואים מכל אזור ואיזה מעברים יש לנו ביניהם?
    האם המטבח סגור/ חצי פתוח? האם יש לנו חלונות/ עמודים או אלמנטים אדריכליים נוספים שאלינו לקחת בחשבון?



    [​IMG]
    חתך של חלל מגורים בסגנון OPEN SPACE תעשייתי בעיצוב הסטודיו.
    החלל כולל סלון, פינת אוכל ומטבח המתוכנן כשני קווים מקבילים: סדרה של ארונות ומשטחי עבודה ודלפק המשמש להכנה של מזון וגם לארוחות בוקר.



    אם המאמר הזה עזר לכם, אשמח שתרשמו כאן תגובה ו/ או תשאירו פידבק קצר.

    בברכה,
    יורי נולמן

תגובות

בכדי לרשום תגובה, עליך להרשם לאתר.
  1. ק.ר.
    יורי כמו תמיד אלוף !
    פרסם עוד כתבות !
  2. אליסיה הזמנות
    אהבתי את החלוקה היפה בראש: חלוקה ל5 סוגי אזורים.
    תודה רבה!
  3. gbg
    החלוקה לאזורים מוכרת וידועה
    ההתעלמות ממטבח שומר כשרות מפתיעה גם אותי
    וגם אין קשר בין החלק הראשון של שמאמר לחלק השני -המטבח המוצג ואיך זה מיושם שם סתם לשים תמונה ?
  4. חרש עץ
    המאמר מעולה.
    ועכשיו הסבר איך אפשר להשתמש בשיטת הדינמיק ספייס במטבח לא גדול שמחולק לבשרי וחלבי... בדרך כלל זה יפה בתיאוריה.
      זהר מושקוביץ, kshir ו-gbg מודים על התגובה.
  5. ruchma
    לדעתי המאמר הזה צריך דחוף עריכה,
    כמו שכתבו כבר פורד הוא בעייתי לכתיבה כאן,
    וכן זה שהמאמר לא מתייחס לשומרי כשרות,
    מה קורה איתכם פרוג????
      ינח ו-gbg מודים על התגובה.
  6. tadmit
    רעיונות יפים, שלא מתאימים למטבח של שומרי כשרות שצריכים אזורי ניקיון והכנה נפרדים לחלבי ובשרי, והיישום בהם יהיה שונה מהדוגמאות שבמאמר.
      kshir מודה על התגובה.
  7. תהילה 28
    וואוו איזו השקעה
    אהבתי !!!
    סגנון עיצובי מיוחד במינו
  8. R.B.S
    יפה מאוד!!
  9. פנדורה
    מאמר מחכים, תודה!
  10. ליקי ;)
    תודה.
    מאמר מצוין שהוסיף ידע.