עד המאה ה-19 היה נהוג שאדם אחד או מספר אנשים, ייצרו לחוד את החלקים של מוצר מסוים, ואז הרכיבו אותם ביחד לתוצר הסופי.

זה היה תהליך ארוך ומסורבל ולאורכו היה צריך לעשות התאמות רבות כדי שהחלקים יתחברו.

בשנת 1799 פיתח אלי ויטני שיטה חדשה! חלוקת העבודה לתחנות, כשבכל תחנה נעשה תהליך מסוים לחלק של המוצר ועובר לתחנה הבאה.

שיטה זו יצרה רצף עבודה מהיר ויעיל ואפילו אפשרה לעובדים פחות מיומנים לקחת חלק ולתרום לתוצר הסופי (כמה מכם התבקשו "רק לחתוך ירקות לסלט" או לקלף קליפות). שיטה זו ידועה כ"פס הייצור".


הבסיס לתכנון המטבח הוא חלוקה עקרונית לאוזרים ותחנות עבודה.

בכל מטבח, לא משנה מה הגודל או הסגנון שלו, יש לנו חמישה אזורים מרכזיים:

  1. אזור אחסון המזון (מקרר, מקפיא ומזווה)
  2. אזור ניקיון המזון והכלים (כיור, מדיח, כלים לניקויי)
  3. אזור הכנת המזון (משטחי עבודה וכלי עבודה ידניים וחשמליים)
  4. אזור בישול ואפייה (תנור, כיריים, מיקרו, טוסטר אובן)
  5. אזור אחסון הכלים (ארונות, מגירות, מדפים)
בתכנון חכם של המטבח אנחנו נפזר את התחנות האלו בצורה אידיאלית לחלל וכך שנוכל לייצר רצף עבודה ומעבר קל ומהיר בין 5 האזורים האלו.

ds-1.jpeg

*תמונה מתוך האתר של בלורן.
כאן ניתן לראות שש צורות שונות להעמדה של המטבח.

בכל אחת מתצורות אלו מתקיימת חלוקה לחמשת אזורי עבודה והיא גם מסומנת בצבע שונה.
העיקרון המרכזי הוא מיקום האזורים בצורה כזו שתאפשר לנו גישה נוחה ומעבר מהיר בין אזור לאזור.


* התמונה מתוך אתר בלורן.
%D7%A1%D7%95%D7%92%D7%99-%D7%9E%D7%98%D7%91%D7%97%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%90%D7%96%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D.jpg

4.jpg

%D7%94%D7%93%D7%9E%D7%99%D7%94-%D7%A9%D7%9C-%D7%94%D7%9E%D7%98%D7%91%D7%97-%D7%91%D7%92%D7%93%D7%A8%D7%94.jpg



6.jpg

המחשה תלת מימדית של מטבח כפרי בעיצוב הסטודיו.
התוצר הסופי – מטבח כפרי רחב ידיים בצורת "ח" בעיצוב הסטודיו עבור משפחה צעירה בגדרה.
המטבח כולל משטחי עבודה ואחסון רבים ומאפשר ישיבה ועבודה באי הממוקם במרכזו.

בשביל לתכנן מטבח, אנחנו חייבים קודם כל להבין מי הולך להשתמש בו. לכל משפחה צרכים, רצונות ומנהגים שונים והמטבח חייב להתייחס אליהם.



4-1.jpg

מטבח בצורת "ר" במראה קלאסי בעיצוב הסטודיו עבור זוג מבוגר.
מטבח זה מכיל את כל הפונקציות הנדרשות ואינו תופס מקום רב.



כשנתכנן את תצורת המטבח אנחנו חייבים לקחת בחשבון איך העמדה זו מתייחסת לשאר החללים בבית שלנו.
האם המטבח שלנו פתוח לפינת אוכל ו/או סלון? אם כן מה אנחנו רואים מכל אזור ואיזה מעברים יש לנו ביניהם?
האם המטבח סגור/ חצי פתוח? האם יש לנו חלונות/ עמודים או אלמנטים אדריכליים נוספים שאלינו לקחת בחשבון?



%D7%97%D7%AA%D7%9A-%D7%92%D7%9E%D7%95%D7%A81.jpg

חתך של חלל מגורים בסגנון OPEN SPACE תעשייתי בעיצוב הסטודיו.
החלל כולל סלון, פינת אוכל ומטבח המתוכנן כשני קווים מקבילים: סדרה של ארונות ומשטחי עבודה ודלפק המשמש להכנה של מזון וגם לארוחות בוקר.



אם המאמר הזה עזר לכם, אשמח שתרשמו כאן תגובה ו/ או תשאירו פידבק קצר.

בברכה,
יורי נולמן