אין על בטטות
באמת.
מתוקות. משביעות. ונחשבות פחות פחמימתיות מתפוח אדמה [שאגב, למרות המראה הדומה בצורה, אין ביניהם כל קשר בוטני]
הבטטה עשירה בויטמינים, אשלגן וסידן ומינרלים נוספים וסיבים תזונתיים ולכן עדיפה על תפוח האדמה. הצבע הכתום שלה מלמד על כך שהיא מכילה כמות גבוהה של הפיגמנט הנקרא בטא קרוטן שצריכה שלו מסייעת במניעת מחלות, בהאטת תהליכי הזדקנות [למה לא ידעתי את זה לפני 20 שנה...] בלחימה בדלקות ובניקוי של הגוף מרעלים.

אז למה לא לצרוך אותן?
ואם כבר לצרוך אותן, אז למה לא באופן הכי מושלם.

מושלם?
כן, נו. הכי טעים!

אצלינו, אוהבם בטטות.
כולם.

כן, אוהבים גם תפוח אדמה ואורז ופסות, בטח שאוהבים.
אבל איכשהו, הבטטות מתחסלות חרוב עוד לפני שהם מוגשות לשולחן.
ולאחר שהכנתי פעם בטטות לשבת והכנסתי למקרר ובבואי להעמידן על הפלטה אני מגלה ש------
כן, אין בטטות.
למדתי בימי חמישי שבהן אני מכינה בטטות לשבת, להכין כפול.
חלק נאכלים - כטועמיה, כי איך אפשר שלא.
אממה-
לא יודעת איך "טועמיה" הפך ל"אוכליה" או "מחסליה"....הפתרונים לא לי.

וחלק-
אני עוטפת בשקט בניר כסף ודוחפת למעמקי המקרר, מאחורה. הכי שאפשר.
ואז- לרוב יש מה להעמיד על הפלטה.

האמת, שאני מכינה הרבה דברים מבטטות.
מרק
לביבות
פשטידה
סלטים
בטטות צלויות
ועוד כמה....

כאן אביא לכם חלק מהמתכונים, ותחילה גולת הכותרת שלהם.

בטטות צלויות בצ'ילי.
מושלם.
אבל באמת

תגידו שלא-
IMG_7605_800x600.jpg



את הבטטות האלו אני מכינה בכמה ורסיות. כאן חצויות.

אז איך מכינים?
הכי קל שאפשר. ומהיר.

בטטות בינוניות, עם הקליפה, שטופות היטב, חצויות לאורכן.

שמן זית אן שמן קנולה
כוסברה, טריה או יבשה
טימין טרי או יבש
מלח גס
רוטב צ'ילי מתוק

מרפדים תבנית בגודל שתכיל את כל חצאי הבטטות בניר אפיה. יוצקים שמן, משהו כמו 4-5 כפות לתבני A4, כפול לתבנית חד פעמית ענקית או תבנית תנור.
מפזרים טימיםן, כוסברה, מלח גס.
מזלפים רוטב צ'ילי מתוק.
בשלב זה, התבנית תיראה כך:
IMG_7600_800x600.jpg


מניחים את חצאי הבטטות בתבנית כשבשר הבטטה כלפי מטה והקליפה כלפי מעלה. לוחצים לתבנית כדי להצמיד תיבול לבטטה.

מזלפים עוד שמן מעל לקליפות הבטטה.
מפזרים עוד מהתיבול.
עכשיו התבנית נראית כך:
IMG_7602_800x600.jpg



מכניסים מגולה לתנור שחומן מראש ל 210 מעלות.
צולים במשך כ- 40 דקות.
אם תקרבו את האוזן לדלת התנור במהלך הצליה תשמעו את פצפוצי השמן שנוצרים כתוצאה משחרור הסוכר מתוך הבטטה. יחד הם יוצרים מין קרמל מתוק סביב הבטטות.
לאחר 40 דקות בודקים אם הבטטות רכות.
אם הן לא רכות נותנים להם עוד קצת זמן

כאשר הבטטות רכות, הופכים אותן כך שהקליפה כלפי מטה ונותנים להם עוד צליה של כ-10 דקות.
IMG_7604_800x600.jpg


מחביאים מהר
כדי שישאר.


מה עוד נכין עם בטטות?

מרק!
מרק בטטות.

IMG_7607_800x600.jpg



סיר 6 ליטר

7 בטטות בינוניות, קלופות וחתוכות לטבעות
2 בצלים בינוניים חתוכים
4 גזר חתוך לטבעות
מלח
3 כפות אבקת מרק בצל

שמים את כל הרכיבים בסיר וממלאים במים בגובה שמכסה את הירקות ולא יותר.
מבשלים על אש בינוניות-גבוהה במשך כ-45 דקות.
טוחנים את המרק במקל.
מגישים עם קרוטונים, שקדי מרק וכו'
אפשר לקשט כל מנה במספר קוביות בטטה צלויות שמכינים בתיבול של המתכון למעלה אבל בקוביות.
IMG_7606_800x600.jpg





ואיך אפשר בלי סלט בטטות?

סלט?
סלטים!

סלט בטטות ופיצוחים בצ'ילי
IMG_6998_800x600 (1).jpg

4 בטטות גדולות חתוכות לקוביות די קטנות [בערך 1.5 ס"מ X 1.5 ס"מ]
2 כפות שמן
מעט מלח
1/3 כוס גרעיני דלעת
1/3 כוס גרעיני חמניה
1/2-3/4 כוס פקאנים טבעיים שבורים
1/2 כוס חמוציות ללא סוכר
2 כפות שומשום
2 כפות קצח
2-3 כפות רוטב צ'ילי מתוק

מניחים קוביות בטטה בתבנית. מוסיפים שמן ומלח. צולים ב 210 מעלות עד לריכוך.
מקררים.

שומרים במקרר בקופסא.

לפני ההגשה מרכיבים את הסלט

מניחים בקערה את כל הרכיבים ומערבבים.



סלט כרובים עם בטטות צלויות:
IMG_7319_800x600 (1).jpg

1/4 ראש בינוני של כרוב לבן
1/4 ראש בינוני של כרוב סגול
1 בצל - חצאי טבעות
2 בטטות פרוסות דק
חופן גרעיני חמניה
1/2 סלסלה נבטים סיניים
מעט שמן לטיגון הבטטות

לרוטב:
4 שיני שום
1 כפית חרדל
1-2 כפות סוכר
1 כף חומץ
3 כפות מיונז
2 כפות דבש
מעט מלח
מעט פלפל שחור

מטגנים את הבטטות במחבת עד שהן נצרבות ונעשות פריכות.
מוציאים מהשמן ומניחים על ניר סופג

בינתיים שמים בקערה את הכרובים והבצל.

מכינים רוטב:
טוחנים במקל את כל רכיבי הרוטב.

בהגשה מוסיפים לכרובים את הנבטים, גרעיני החמניה והבטטות.
מוסיפים רוטב. מערבבים ומגישים

אפשר להשתמש בצ'יפס בטטה קנוי, אבל זה לא אותו דבר...




ורק עוד משהו אחד-
פאי בטטות אישי- חלבי
IMG_1713.jpg

פאי אישי בטעם של עוד. מנה שתקצור מחמאות. אף אחד לא יאמין לך כמה קל היה להכין אותה...


מתכון ל-20 מנות אישיות


רכיבים:
1 חבילת בצק פילאס, מוכן ומרודד, מופשר במקרר
3 בטטות גדולות
50 גרם חמאה
1 גבינה 5% [250 גרם]
1.5 כפות מלח
4 ביצים
3 כפות גדושות קמח
1 כוס גבינה צהובה מגוררת + כמות נוספת לקישוט

תבניות אלומיניום אישיות
קורצן עגול גדול

הכנה:
פותחים את בצק הפילאס. וקורצים ממנו עיגולים.
מניחם על מגש ומקפיאים לכמה דקות רק כי קל יותר לעבוד עם הבצק כשהוא לא מופשר לגמרי

מרפדים את התבניות האישיות בעיגולי הבצק ומהדקים בעדינות לדפנות. הבצק לא צריך לכסות את כל גובה התבניות.

מכינים מלית:
פורסים את הבטטות לטבעות. רצוי להיעזר בקוצץ ירקות.
בסיר קטן, ממיסים חמאה. מוסיפים את הבטטות ומטגנים בחמאה המומסת. מעבבים מדי פעם כדי שהחמאה תכסה את כל הבטטות. מטגנים עד לריכוך כמעט מלא של הבטטות.
מעבירים את הבטטות לקערה ומצננים.
אחר שהבטטות התקררו, מוסיפים לבטטות שבקערה את יתר בחומרים, למעט הגבינה הצהובה המיועדת לקישוט. מערבבים היטב.
בעזרת כף מעבירים מהתערובת לתוך תבניות השקעים המרופדות בבצק הפילאס. מיישרים בעזרת כף.
אופים י ב 180 מעלות כ-40 דקות להשחמה נאה. בסוף האפיה, מפזרים גבינה צהובה מגוררת ואופים עוד 2 דקות עד שהגבינה נמסה.

ניתן להכין מראש ולשמור במקרר כיומיים-שלושה.
לחילופין, ניתן להקפיא. מעבירים ישירות מהמקפיא לתנור לחימום. לא מפשירים לפני החימום בכדי לא לפגוע במרקם המלית והבצק.

הערה:
במקום להכין מנות אישיות, אפשר פאי גדול. מרפדים 2 תבניות עגולות בקוטר 26 ס"מ בבצק פילאס. ממלאים במלית ואפי ב 180 כשעה ורבע, עד להשחמה נאה. מפזרים גבינה צהובה מגוררת ואפי עד להמסתה.



אמרתי רק עוד משהו אחד?
טוב.
חשבתי להביא כאן עוד מתכון.
אבל אמרתי. אז אמרתי.

אה, בכל זאת.
טוב.

פשטידת בטטה וגזר- פרווה
תבנית בינונית קטנה מ A4 לפרוסות נמוכות, או אינגליש לפרוסות גבוהות
IMG_6145_800x600 (3).jpg

4 בטטות גדולות. מבשלים ומועכים לפירה
4 גזר מגורר דק.
1 בצל קצוץ- מושחם במעט שמן
4 ביצים
1 כוס קמח
1/2 כוס שמן
מעט אבקת מרק בטעם עוף [אפשר לוותר]
1 כפית מלח
מעט קינמון [בערך חצי כפית]

סוכר חום [בערך 2-3 כפות]
מערבבים את כל הרכיבים
משטחים בתבנית הרצויה, מרופדת בניר אפיה
אופים ב 180 מעלות כשעה




זהו.
תאכלו בטטות ותשמרו על הבריאות.
ואל תסחפו, אחרי הכל הן משמינות.


אם גם לכם יש מתכון טוב עם בטטות, תוסיפו כאן באשכול. שנהנה כולם!